facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ντομπρόβσκις: Ο Τσίπρας οδήγησε την Ελλάδα σε σκληρότερη του αναγκαίου λιτότητα

Ο λαϊκισμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 οδήγησε την Ελλάδα να υποστεί σκληρότερη λιτότητα από ότι στην περίπτωση που συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα. Ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα", είπε ο Ντομπρόβσκις μιλώντας στη Ρίγα, σε μια συζήτηση σχετικά με την αυξανόμενη στήριξη λαϊκιστικών κομμάτων σε χώρες της ΕΕ.

"Μπορούμε να το δούμε αυτό στο ... κλασικό παράδειγμα της Ελλάδας. Μια νέα κυβέρνηση ήρθε με μια λαϊκιστική στάση, ότι δεν χρειάζεται καθόλου λιτότητα, ότι θα ξοδεύουμε όσα θέλουμε", είπε.

"Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό, τι θα ήταν απαραίτητο αν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί", πρόσθεσε.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα είχε ύφεση το 2015 αντί πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,5%, αν συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Ο Τσίπρας οδήγησε την Ελλάδα σε σκληρότερη του αναγκαίου λιτότητα"

Τα... γυρίζει τώρα η Κομισιόν για την πώληση δανείων σε funds

Η ελληνική νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των ελληνικών αρχών και της τρόικας, έχει δε την έγκριση των θεσμών ως προς την αποτελεσματικότητά της σε σχέση με την επίτευξη του στόχου για μείωση των η εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό επισημαίνει η Κομισιόν σχολιάζοντας ελληνικά δημοσιεύματα πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει εσχάτως αποκαλύψει ότι η πώληση κόκκινων δανείων σε επενδυτικά Funds δεν ήταν προαπαιτούμενο της τρόικας, αλλά ελληνική πρωτοβουλία.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος πήρε αποστάσεις από τις ερμηνείες που έγιναν στον Τύπο και έφεραν τον Πρόεδρο Γιούνκερ να αποστασιοποιείται από τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο Μ. Σχοινάς δήλωσε: «Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η Κομισιόν απέστειλε γραπτή απάντηση σε Έλληνα πολίτη, ο οποίος είχε γράψει μια επιστολή προς τον Πρόεδρο Juncker.

Η απαντητική επιστολή της Κομισιόν εξηγεί ότι η νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα ήταν το αποτέλεσμα των πολύπλοκων λεπτομερών συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η νομοθεσία που οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν μετά από διαβουλεύσεις με τα όργανα επιτυγχάνει μια σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη θέσπιση ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδα.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM», κατέληξε ο επικεφαλής εκπρόσωπος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα... γυρίζει τώρα η Κομισιόν για την πώληση δανείων σε funds"

Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Οκτωβρίου

Από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις για τον μήνα Οκτώβριο του 2016, να πιστώνονται από τα Ταμεία στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή

(Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη)

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 04 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Τρίτη.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Οκτωβρίου"

Αναβάλλεται ο διαγωνισμός για τον άξονα Πάτρα-Πύργος

Στην αναβολή του διαγωνισμού για την κατασκευή του τέταρτου τμήματος Βάρδα-Α.Κ. Κυλλήνης του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, προϋπολογισμού 70,71 εκατ. ευρώ, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Υποδομών.

Υπενθυμίζεται πως στους διαγωνισμούς για τα τρία πρώτα τμήματα του οδικού άξονα είχε μειοδοτήσει ο όμιλος Καλογρίτσα, με ποσοστά έκπτωσης που είχαν θεωρηθεί υψηλά από τους ανταγωνιστές του.

Και στους τρεις διαγωνισμούς ήταν μειοδότης η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών οι διαγωνισμοί έργων που αφορούν στα υπολειπόμενα τμήματα του έργου Πάτρα - Πύργος, "θα δημοπρατούνται εφεξής σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου Ν.4412/2016 (ΦΕΚ Α΄147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)», οι οποίες και ψηφίσθηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο καθώς και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό προβλέπεται στην επιστολή που απέστειλε σήμερα ο ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες , μετά και την τυπική αναβολή της δημοπράτησης του 4ου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος (Βάρδα ΑΚ Κυλλήνης), λόγω του μη ορισμού εκπροσώπου του ΤΕΕ στην επιτροπή του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στο συγκεκριμένο έργο (Πάτρα – Πύργος 4ο τμήμα Βάρδα ΑΚ Κυλλήνης), οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες καθώς το ΥΠΟΜΕΔΙ και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες, ΑΜΕΣΩΣ μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των πρότυπων τευχών δημοπράτησης (ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ) από την ΕΑΔΗΣΣΥ, που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, να προχωρήσει άμεσα σε διαδοχικές δημοπρατήσεις των υπολειπομένων τμημάτων του έργου, ώστε οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους να ξεκινήσουν με βάση τις νέες διατάξεις και να ολοκληρωθούν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς καθυστερήσεις".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται ο διαγωνισμός για τον άξονα Πάτρα-Πύργος"

Θλιβερό ρεκόρ για την Ελλάδα στο «κούρεμα» μισθών

Θλιβερή αποκλειστικότητα καταγράφει η Ελλάδα, καθώς είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που επιμένει να εμφανίζει μείωση του κατώτατου μισθού για την τελευταία 8ετία (2008-2016).

Τη στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν Μνημόνια μετρούν ήδη τις πρώτες αυξήσεις στο ύψος του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στο -19,5%.

Στο επίπεδο αυτό κυμαίνεται η μείωση του πραγματικού κατώτατου μισθού τα χρόνια της κρίσης (2008-2016), με προσμετρημένο και τον αποπληθωρισμό.

Η εικόνα αυτή συμπαρασύρει όλο το φάσμα της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο μέσος μισθός να έχει καταβαραθρωθεί την περίοδο 2009-2014 κατά 28%.

Σε αυτό το περιβάλλον εντείνεται, σύμφωνα με το Έθνος, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, που ήδη αποτυπώνεται σε πληθώρα στατιστικών στοιχείων.

Αρκεί, για παράδειγμα, να αναφερθεί πως το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους...

Tα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Οικονομικών και διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, αναφέρουν πως στις χώρες που εφαρμόστηκαν από την τρόικα σκληρές πολιτικές λιτότητας δηλαδή σε Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, πλην της Ελλάδας, οι κατώτατοι μισθοί πάγωσαν.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια σε αυτές τις χώρες αμέσως μόλις τελείωσε η περίοδος του παγώματος άρχισε να σημειώνεται αύξηση των κατώτατων μισθών.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, μετρά αύξηση 1,3% στον κατώτατο μισθό, η Ιρλανδία 5,2% και η Πορτογαλία 14,9% την περίοδο 2008 - 2016.

Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη εξαίρεση που καταγράφει σταθερά μείωση του κατώτατου μισθού όχι μόνο σε ονομαστικούς όρους αλλά και σε πραγματικούς.

«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ αποτελεί προσβολή στην αξιοπρέπεια των νέων» σχολιάζει η κ. Καραμεσίνη.

Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας, σύμφωνα με το Έθνος, δεν είναι τυχαία καθώς η χώρα μας αποτελεί εξαίρεση από τον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Θλιβερό ρεκόρ για την Ελλάδα στο «κούρεμα» μισθών"

Στα «ύψη» το πετρέλαιο θέρμανσης - Τι θα πληρώσουμε φέτος

Με μια νέα έμμεση φοροεπιδρομή θα έρθουν αντιμέτωπα τα νοικοκυριά σε περίπου 20 μέρες. Ο λόγος για την τσουχτερή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο ακριβαίνει εξαιτίας του νέου αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας», το πολύτιμο αγαθό για την επιβίωση των οικογενειών θα πωλείται σε σχέση με την αντίστοιχη εναρκτήρια περίοδο της διάθεσής του κατά 11% ακριβότερο.

Έτσι, τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με νέα επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς τους από τις 15 Οκτωβρίου πέραν των άλλων δαπανών που πρέπει να καλύψουν όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, έμμεσοι φόροι κ.λπ.

Ασμάτογλου: Γιατί θα είναι ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο



Η εφημερίδα υπολόγισε την τελική τιμή του καυσίμου, σαν να επρόκειτο να ξεκινήσει η πώλησή του στην αγορά από σήμερα, δηλαδή με τις τωρινές τιμές διύλισης και το νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου. Έτσι, οι καταναλωτές θα το πληρώνουν με τιμή περίπου στο 0,92 ευρώ το λίτρο ή 920 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου του 2015 το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε κάνει πρεμιέρα στην αγορά, ξεκίνησε δηλαδή να πωλείται με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση είναι περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11%.

Το κόστος είναι γίνεται δυσβάσταχτο αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 30 Απριλίου του 2016 - οπότε και σταμάτησε για την περασμένη χειμερινή περίοδο η διάθεση του «θέρμανσης» στην αγορά - η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο.

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους νέους υψηλότερους έμμεσους φόρους που θεσπίστηκαν στο τέλος της περασμένης άνοιξης όταν έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τα πρώτα μέτρα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι υπολογισμοί

Οι υπολογισμοί για την εκτίμηση της τιμής του, βασίστηκαν στην τωρινή τιμή διυλιστηρίου για το συγκεκριμένο καύσιμο που είναι στο 0,354 ευρώ ανά λίτρο, στον νέο ΕΦΚ 0,280 ευρώ ανά λίτρο, στο μεικτό περιθώριο κέρδους πρατηρίων και εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών που είναι γύρω στο 0,10 ευρώ το λίτρο. Σε αυτά τα μεγέθη συνυπολογίζονται επίσης το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ που είναι 0,21 ευρώ ανά χίλια λίτρα, η εισφορά για τον ειδικό λογαριασμό των πετρελαιοειδών, η οποία προκύπτει με το 1,2% επί της τιμής του διυλιστηρίου και το ειδικό τέλος δικαιωμάτων εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (ΔΕΤΕ) το οποίο προκύπτει από το 0,5% του αθροίσματος της τιμής του διυλιστηρίου και του ΕΦΚ.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και ο ΦΠΑ 24%.

Αν λοιπόν, υπολογίσει κανείς με μολύβι και χαρτί αναλυτικά τη διαμόρφωση της τελικής τιμής προκύπτει πως το 51% που πληρώνουν τα νοικοκυριά για τη θέρμανσή τους πάει στα ταμεία του Δημοσίου. Και για να γίνει απολύτως αντιληπτό το άθροισμα του ΕΦΚ, του ΦΠΑ και των λοιπών τελών και επιβαρύνσεων είναι στο 0,467 ευρώ το λίτρο, όταν η τελική τιμή είναι στο 0,92 ευρώ το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ζήτησης, είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς, αν και τα στοιχεία δείχνουν πως πολλές οικογένειες έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους τον περασμένο Απρίλιο, όταν έκλεινε η περίοδος διάθεσης του καυσίμου, προκειμένου να προλάβουν να γλιτώσουν τις νέες φετινές αυξημένες δαπάνες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «ύψη» το πετρέλαιο θέρμανσης - Τι θα πληρώσουμε φέτος"

«Συμφωνία με τους θεσμούς» για τη διοίκηση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων

Σε συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων φαίνεται οτι κατέληξε την Παρασκευή η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρόεδρος φέρεται ότι ορίζεται ο Γάλλος Ζακ λε Πακ, πρώην συνεργάτης της σημερινής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρίστιν Λαγκαρντ.

Ο δεύτερος ξένος θα είναι ο Ισπανός Νταβίντ Βεγκάρα, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τις τρεις ελληνικές θέσεις θα καταλάβουν η Όλγα Χαρίτου, ειδική στα χρηματοοικονομικά και σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Ταβλάς και ο Γιώργος Σταμπουλής.

Η σύσταση της διοίκησης του υπερταμείου είναι μία από τις εκκρεμότητες που οφείλει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση για να λάβει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συμφωνία με τους θεσμούς» για τη διοίκηση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων "

Ομολογία Τσακαλώτου: Οι ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο υπερ-Ταμείο μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η δημόσια ομολογία του υπουργού οικονομικών ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπέρ ταμείο μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση τους.

Ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχτηκε την προηγούμενη αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη ότι μπορεί στο μέλλον οι ΔΕΚΟ να ιδιωτικοποιηθούν και είπε χαρακτηριστικά:

«Εχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον ιδιωτικοποίηση. Αλλά όσο εγώ θα είμαι υπουργός δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού και των άλλων ΔΕΚΟ. Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ την υπογραφή μας σε κάτι τέτοιο τώρα εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση και αποφασίσει ιδιωτικοποιήσεις θα πάρει και την ευθύνη».

Ο κύριος Τσακαλώτος μίλησε για πρώτη φορά και για την διαπραγμάτευση που έγινε όσον αφορά το υπέρ ταμείο το οποίο χαρακτήρισε ως συμβιβασμό : «Συμβιβασμός ήταν το ταμείο, μας δημιουργεί προβλήματα αλλά κάθε εμπόδιο για καλό. Θα μας βοηθήσει να αναδιαρθρώσουμε τις ΔΕΚΟ».

Ο κύριος Τσακαλώτος επιχείρησε να αποδομήσει και τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση και ότι τα έσοδα είναι κατώτερα των στόχων που είχε βάλει κυβέρνηση αναφερόμενος στην είσπραξη του ΦΠΑ τους καλοκαιρινούς μήνες από δημοφιλή νησιά: «Πρωταθλητές στην αύξηση των φόρων αυτό το καλοκαίρι ήταν η Μυκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη . Ποιά άλλη κυβέρνηση το πέτυχε αυτό τα τελευταία 20 χρόνια;» διερωτήθηκε και υποστήριξε απευθυνόμενος στην ΝΔ: «Μένει λοιπόν στον αέρα η επιχειρηματολογία σας ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση και ότι πέφτουν έξω τα έσοδα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Τσακαλώτου: Οι ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο υπερ-Ταμείο μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν "

Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Κριτική στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που προτίθεται να καταργήσει διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των νέων και οικονομικά αδύναμων Δικηγόρων, άσκησε ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής, κατά την ομιλία-παρέμβασή του στη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοθέτημα, όσον αφορά τις καταργούμενες ευνοϊκές διατάξεις, ως μνημείο κυβερνητικής αναξιοπιστίας και πλήγμα στο κράτος Δικαίου.

Όπως επισήμανε, «οι διατάξεις επιφέρουν διπλό χτύπημα στους νέους και οικονομικά αδύναμους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς με το άρθρο 1 επιχειρείται να καταργηθεί, τόσο η μειωμένη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για την πρώτη πενταετία (από το 70% στο 100% του βασικού μισθού), όσο και το μειωμένο ποσοστό των εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους (από 4,87% για τα δύο πρώτα χρόνια και 5,91% για τα επόμενα τρία, σε 6,95% από το πρώτο έτος ασφάλισης). Τούτο μάλιστα γίνεται με έναν τρόπο νομοτεχνικά άστοχο, που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα εφαρμογής».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής, απέφυγε να φέρει προς ρύθμιση άλλα αιτήματα του Δικηγορικού Σώματος, όπως η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου με ταυτόχρονη κατάργηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, η παγιοποίηση των εκπτώσεων στους νέους ασφαλισμένους, και ο συμψηφισμός των επιπλέον των οφειλομένων, πλην όμως καταβληθεισών, ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε στο αίτημα του δικηγορικού σώματος για κατάργηση των παραβόλων προαγωγής των Δικηγόρων στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, ενώ εκκρεμεί απόφαση του Υπουργού όσον αφορά την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015 έως τις 31-12-2016, όπως αποφάσισε το Δ.Σ του ΕΤΑΑ, με διαφωνία του κυβερνητικού επιτρόπου.

Δυστυχώς, κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής, «η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε διαρκή επιδείνωση το ασφαλιστικό καθεστώς των Δικηγόρων εξουθενώνοντάς τους επαγγελματικά».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου στη Βουλή για το ασφαλιστικό"

Γ. Μπουτάρης: Υποχρέωση Σπίρτζη να δώσει την μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ - Αλλιώς όποιον «πάρει ο χάρος»

Μήνυμα προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για το ζήτημα του ΟΑΣΘ έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε να υπάρξει έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο να καλεί τον υπουργό να τηρήσει τα συμφωνημένα, να δώσει την μισθοδοσία δύο μηνών προς τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ για να κυκλοφορήσουν ξανά τα λεωφορεία.

«Η πρώτη προτεραιότητα για τον δήμο είναι η εξυπηρέτηση του πολιτη. Τίποτα δεν μετράει παραπάνω. Έχει διαλύσει την πόλη η ανυπαρξία του ΟΑΣΘ. Η ευθύνη του υπουργείου είναι τεράστια» ανέφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Το κράτος δεν τηρεί την συμφωνία. Υποχρέωση άμεση του υπουργού να δώσει τα λεφτά που έχει συμφωνήσει να τα δώσει» συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε πως υπήρξε συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα να εξεταστεί το νομικό περιθώριο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργού ακόμα και για απιστία. «Επειδή οι υπουργοί δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και ταλαιπωρείται 1,5 εκατομμύριο κόσμος» εξήγησε ο Γ. Μπουτάρης.

«Δεν μπορεί να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ο υπουργός 1 εκατομμύριο κόσμο. Να βγάλουμε ψήφισμα. Υποχρέωση υπουργέ να δώσεις τα 6 εκ ευρώ. Έχουμε και το νομικό όπλο. Αν δεν τα καταβάλει, όποιον πάρει ο χάρος» κατέληξε ο Γ. Μπουτάρης.

thessnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Μπουτάρης: Υποχρέωση Σπίρτζη να δώσει την μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ - Αλλιώς όποιον «πάρει ο χάρος»"

Επιμένει η ΝΔ: Να κληθούν Καμμένος και Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Επανέρχεται η Νέα Δημοκρατία στο αίτημά της για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν οι σκιές στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, αφήνοντας αιχμές κατά της προέδρου της, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, την οποία κατηγορούν για «αναβλητική τακτική».

Οι βουλευτές Γιάννης Τραγάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τζαβάρας, που εκπροσωπούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή, στο νέο αίτημα για διερεύνηση των όσων σχετίζονται με τον διαγωνισμό, επισημαίνουν ότι, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, πρέπει να ριχθεί φως στην υπόθεση.

Στο κείμενο, με αποδέκτρια την κυρία Χριστοδουλοπούλου, υπενθυμίζουν «δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, περί "μαύρων χρήματων" που διακινήθηκαν από υποψήφιο για να ασκηθούν πιέσεις» και καταλήγουν: «Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κλήτευση τόσο των κ.κ. υπουργών Επικρατείας και Εθνικής Άμυνας, Παππά και Καμμένου, αντίστοιχα, όσο και του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Ζητούν ακόμη να εξεταστούν τα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει με τον διαγωνισμό και παραπέμπουν σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και συνειρμούς για σκάνδαλο, αναφέροντας: «Οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως. Οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία, ενός Κοινοβουλίου που παρεμβαίνει στο δημόσιο τοπίο και αναβαθμίζει το επίπεδο διαφάνειας της πολιτικής ζωής, ξεκαθαρίζοντας τα δεδομένα λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών του ορίων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει η ΝΔ: Να κληθούν Καμμένος και Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας"

Φίλης μετά το «κράξιμο»: Να μπει στην άκρη το θέμα των θρησκευτικών, αν αυτό βοηθήσει

Τα «μαζεύει» ο Νίκος Φίλης στο θέμα των θρησκευτικών στα σχολεία, μετά τη γενική κατακραυγή και την αντίδραση των κύκλων του Μαξίμου, προχωρώντας σε νέες δηλώσεις, ένα μόλις 24ωρο μετά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι θα επιμείνει, καθώς απολαμβάνει της πλήρους στήριξης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Με δηλώσεις του στον real fm, έδειξε διατεθειμένος να βάλει στην άκρη το θέμα των θρησκευτικών στα σχολεία, προκειμένου να... βοηθήσει, όπως τόνισε, τη συζήτηση.

«Εάν βοηθάει τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως και το βάζω. Δεν είμαι εγωιστής ούτε είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι είναι αμετανόητοι και συνομιλούν με το υπερπέραν. Είμαι γήινος άνθρωπος και θέλω να διευκολύνω τη συνεννόηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση που του έγινε για την αναφορά των κύκλων του Μαξίμου, ότι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν έχουν σχέση με το τώρα, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «υπάρχει μία άποψη ότι δεν πρέπει η συζήτηση να πηγαίνει στο παρελθόν, αλλά να μένουμε στο παρόν και το μέλλον. Αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό. Άλλωστε εγώ δεν έκανα μία εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα του παρελθόντος. Αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία και τον ρόλο της σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Τα ζητήματα αυτά συζητούνται δημοσίως, δεν τα ανοίγω εγώ. Η ουσία της θέσης μου πρέπει να αναπτυχθεί όταν προκύψει και όχι στον θεσμικό διάλογο Εκκλησίας και κράτους. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Δεν με αφορά αυτό».

Σε ερώτηση αν αισθάνεται ότι η κυβέρνηση τον «αδειάζει», είπε ότι «δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς και των κυβερνήσεών μας να αδειάζουμε, ούτε γίνονται εδώ παιχνίδια όπως γίνονταν σε παλαιότερες εποχές. Εδώ υπάρχει μία συλλογική λειτουργία που τον πρώτο ρόλο βεβαίως τον έχει ο πρωθυπουργός. Το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα προφανώς και είναι μια επιλογή που έχει τη θετική άποψη της κυβέρνησης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης μετά το «κράξιμο»: Να μπει στην άκρη το θέμα των θρησκευτικών, αν αυτό βοηθήσει"

Σκουρλέτης: Η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση

Η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, επίσης, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τον οργανισμό Κτιριακές Υποδομές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ως προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τόσο στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όσο και στις Κτιριακές Υποδομές.

Καθυσηχάζοντας τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων, οι οποίοι ζήτησαν να πληροφορηθούν για το μέλλον των δύο οργανισμών, ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ξεκαθάρισε ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Καταλόγισε, δε, στην αντιπολίτευση «προπαγανδιστική τακτική» και «επιλογή υπονόμευσης», όταν υποστηρίζει ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο συνεπάγεται αυτομάτως και την ιδιωτικοποίησή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση"

Deutsche Welle: Η Κομισιόν ερευνά αν απειλείται η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στο Βερολίνο ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εκφράζει αμφιβολίες αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του έντυπου τύπου της Γερμανίας ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν πάνω σε θέματα ψηφιοποίησης στα ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Έτινγκερ ρωτήθηκε κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα σε τέσσερεις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά απειλή για την ελευθερία του τύπου. «Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων», απάντησε ο κ. Έτινγκερ.

Η Κομισιόν «παρεμβαίνει» όμως από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του τύπου».

Όπως είπε στη συνέχεια, αυτό το διάστημα ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα «προειδοποιήσεις» ότι η κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ». Όπως τόνισε ο κ. Έτινγκερ η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι επ' αυτού συνεργάζεται με δύο έλληνες ευρωβουλευτές.

Παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΕ;

Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που γερμανός επίτροπος εκφράζει την ανησυχία του για τις ρυθμίσεις που αφορούν την τηλεοπτική αγορά στην Ελλάδα, μόνο που τώρα επεκτείνει την κριτική του μιλώντας για μια πιθανή απειλή της ελευθερίας του τύπου στην χώρα. Τον Ιούνιο ο κ. Έτινγκερ είχε στείλει επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της «απόσυρσης φάσματος» από τις τηλεοπτικές συχνότητες που είχαν δοθεί στον πάροχο δικτύου DIGEA μαζί με ερωτήματα που αφορούσαν την ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο επίτροπος καλούσε τότε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε η χώρα να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβληθεί πρόστιμο. Την Παρασκευή η Κομισιόν εξέφρασε την δυσφορία της επειδή δεν έχουν ακόμη δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις και επισήμανε ότι η απόσυρση του φάσματος και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών δεν είναι τα μόνα θέματα που εξετάζονται για το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Επίσης επισημάνθηκε ότι η επιστολή του Επιτρόπου συνιστά το πρώτο στάδιο παραπομπής της Ελλάδας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου. Το επόμενο βήμα πριν από την παραπομπή είναι αποστολή του εγγράφου της “αιτιολογημένης γνώμης”.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle: Η Κομισιόν ερευνά αν απειλείται η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα"

Λέρος: Πρώτη φορά δεν άφησαν βουλευτή να καταθέσει στεφάνι

Αίσθηση και εντυπώσεις προκαλεί η κίνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο, μέσω του Πολεμικού Ναυτικού, είχε την ευθύνη για το τελετουργικό κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» στη Λέρο.

Αν και ο μοναδικός βουλευτής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μάνος Κόνσολας της ΝΔ, εντούτοις δεν μπόρεσε να καταθέσει στεφάνι, κατά τη διάρκεια της τελετής. Γεγονός πρωτοφανές, αν μη τι άλλο, το οποίο δεν μπορεί να μην συνδεθεί με την ταυτόχρονη απουσία και των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα από την τελετή.

Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές της Κουμουνδούρου φοβούνται τις αντιδράσεις των πολιτών μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στη Λέρο.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, απαξιώνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού ο βουλευτής θα κατέθετε στεφάνι εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι ότι στην τελετή δεν παρέστη καν εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέρος: Πρώτη φορά δεν άφησαν βουλευτή να καταθέσει στεφάνι"

Περίεργο επεισόδιο στην Ασπροβάλτα με 49χρονο Γάλλο που παρακολουθούσε η ΕΛ.ΑΣ. ως ύποπτο τζιχαντιστή

Ένα περίεργο περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν 49χρονο Γάλλο που παρακολουθούνταν από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές ως ύποπτος «τζιχαντιστής» εκτυλίχθηκε χτες το βράδυ στην περιοχή της Ασπροβάλτας.

Ο 49χρονος ο οποίος μπήκε στη χώρα μας από την Τουρκία αρχικά κρατήθηκε για δύο ημέρες στους Κήπους προκειμένου να γίνει εξακρίβωση στοιχείων. Ωστόσο σε βάρος του δεν εκκρεμούσε το παραμικρό και αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο περιπολικό της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες παρακολουθούσε τις κινήσεις του. Χτες το βράδυ και ενώ ο Γάλλος κινούνταν στην περιοχή της Ασπροβάλτας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και τους… επιτέθηκε. Με το όχημα του εμβόλισε το περιπολικό που τον ακολουθούσε ενώ κατά τον έλεγχο φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ». Τελικά ακινητοποιήθηκε και σήμερα οδηγήθηκε κατηγορούμενος στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Στο δικαστήριο ο 49χρονος από τη Γαλλία ισχυρίστηκε ότι προχώρησε στην πράξη του επειδή πίστευε ότι αυτοί που τον παρακολουθούσαν ήταν κλέφτες. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι τον παρακολουθούσαν καθώς ήταν «ύποπτος για τα ταξίδια που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα». Σύμφωνα με πληροφορίες ο 49χρονος πριν την Τουρκία είχε βρεθεί στην Υεμένη, το Ιράν και το Ιράκ. Το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για απείθεια, φθορά και απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης ενώ διέταξε και την απέλασή του.

dailythess
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίεργο επεισόδιο στην Ασπροβάλτα με 49χρονο Γάλλο που παρακολουθούσε η ΕΛ.ΑΣ. ως ύποπτο τζιχαντιστή"

Ετοιμάζονται να δώσουν στον Καλογρίτσα έργο της ΔΕΗ 70 εκατ €

Οι δουλειές εκατομμυρίων φαίνεται πως ήταν μία ρουτίνα για τον τέως υπερθεματιστή από την ημέρα που πήρε την εξουσία στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα με τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, τους ελέγχους και τα πρόστιμα της εφορίας και ενόψει των τηλεοπτικών αδειών η οικογένεια Καλογρίτσα είχε βάλει στο στόχαστρο και έργο της ΔΕΗ, ύψους 70 εκ. ευρώ. 

Μάλιστα, παρότι απορρίφθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς η ΔΕΗ άνοιξε στην εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ την «πίσω πόρτα», οδηγώντας τον διαγωνισμό από καθυστέρηση σε καθυστέρηση. 

Η τελική ημερομηνία για να ανοίξουν οι προσφορές των εταιρειών που διεκδικούν το έργο είναι στις 29 Σεπτεμβρίου ενώ για την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ στο οποίο δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Μέχρι τις πρωινές εξελίξεις το ερώτημα ήταν αν θα έδιναν στον Καλογρίτσα έργο 70 εκ ευρώ για να ενισχύσουν την ρευστότητά του προκειμένου να είναι συνεπής ως υπερθεματιστής. Τώρα το ερώτημα είναι αν το ακυρώσουν τον διαγωνισμό προκειμένου να του επιτρέψουν να μπει ξανά στο παιχνίδι με τους Κινέζους συμμάχους του. Για να του χρυσώσουν έτσι το χάπι, καθώς στην οικογένεια Καλογρίτσα υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την περιπέτεια στην οποία ενεπλάκησαν.  

Οι πρωταγωνιστές...


Είναι δυνατόν εταιρεία να απορρίπτεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης, να χάνει την προσφυγή κι όμως να είναι αυτή που συζητά με τη διοίκηση της ΔΕΗ, λύση πέρα από τον διαγωνισμό στον οποίο παραμένουν καλόπιστα της και αναμένουν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, οι εταιρείες που προκρίθηκαν στο στάδιο του τεχνικού ελέγχου;

Η απάντηση, είναι... ναι! 

Είναι δυνατόν η ΔΕΗ να κρατά στην αναμονή τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας και να συζητά με Κινέζους για το ίδιο αντικείμενο;

Η απάντηση είναι... ναι!

Εφόσον βέβαια οι Κινέζοι έχουν συνεργασίες στην Ελλάδα, όπως με την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ του κ. Καλογρίτσα ή την Microdata του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Νίκου Μπάκουλη. 

Τις οποίες και φροντίζουν να τονίζουν στις επικοινωνίες τους με τη διοίκηση της ΔΕΗ:«... together with TOXOTIS S.A.» γράφει στην επιστολή της η SPIC


«... our staff would be assisted by Microdata SA, well known to you... » αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο δικό της letter of intent η SMEC



Όπου Microdata η εταιρεία του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Νίκου Μπάκουλη.




Την ώρα που οι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό υπομένουν τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ένα «ζευγάρι» όσο και το άλλο έχουν προχωρήσει σε παρουσιάσεις των προτάσεών τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ! Μια πρωτοφανής πρακτική στα εταιρικά και διαγωνιστικά χρονικά του δυτικού κόσμου. 

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως η ΔΕΗ καθυστερεί εξαιρετικά κρίσιμο διαγωνισμό για την μονάδα αποθείωσης του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου V». Πρόκειται για έργο που προβλέπεται στο «Μεταβατικό Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών» και είναι βαρύνουσας σημασίας, γιατί από αυτό εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων του Αγίου Δημητρίου (πέντε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας), χωρίς περιορισμό των ωρών λειτουργίας τους ανά έτος
Το ιστορικό της υπόθεσης...

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουρίου του 2015 με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ύψους 70 εκατ. ευρώ, στον οποίον προσήλθαν πέντε εταιρείες: Η σύμπραξη εταιρειων «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», η ΜΕΤΚΑ Α.Ε., η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. και η J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε (η ημερομηνία υποβολής προσφορών έληγε τον Οκτώβριο του 2015). Έξι μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών, στο πλαίσιο της οποίας «αφοπλίστηκε» ο... ΤΟΞΟΤΗΣ της οικογένειας Καλογρίτσα. Μια εταιρεία με βαριά ιστορία, καθώς την ξεκίνησαν ο πατέρας και ο θείος του Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με επιστολή της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών προς την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, με ημερομηνία 22 Απριλίου του 2016 «μετά από τον έλεγχο των στοιχείων του Φακέλου Β της Προσφοράς σας και της (α') σχετικής επιστολής σας και λαμβάνοντας επίσης υπόψη την παρουσίαση του υπεργολάβου σας (εταιρεία CPI YUAND ENVIROMENTAL – PROTECTION ENGINEERING CO.,LTD), έκρινε ότι θα πρέπει αυτή να απορριφθεί, λόγω μη ικανοποίησης των απαιτήσεων της Διακήρυξης».  



Πρόκειται για πάγιες απαιτήσεις, που η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει σε κάθε διαγωνισμό και έχουν να κάνουν με τα στάνταρτς των εταιρειών και τη συμμόρφωσή τους με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.  Επισημαίνεται ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ θα μπορούσε να προσβάλει τον σχετικό όρο κατά τη δημοσίευση του διαγωνισμού, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια. Αντίθετα, προχώρησε στην υποβολή προσφοράς, αποδεχόμενη τους όρους της προκήρυξης. 

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντέδρασαν μετά την απόρριψή της και κατέθεσαν προδικαστική προσφυγή, η οποία όμως απορρίφθηκε και αυτή από την αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν αυτών, ανακοινώθηκε πως οι οικονομικοί φάκελοι θα άνοιγαν στις 25 Ιουλίου του 2016. Η κρίσιμη ημέρα ήρθε, αλλά οι προσφορές δεν άνοιξαν. Δόθηκε νέο ραντεβού για τις 31 Αυγούστου και πάλι, όμως, οι προσφορές δεν είδαν το φως της ημέρας. Νέα αναβολή και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 29η Σεπτεμβρίου. 

Το παρασκήνιο...

Στο μεσοδιάστημα, όμως, συνέβησαν μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα. Τα περιγράφει με ακρίβεια ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών- Κατασκευών, Φώτης Καραγιάννης, σε ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε κατόπιν αιτήματος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Ξεκινά από τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, συνεχίζει με την ανάγκη περιβαλλοντικής προσαρμογής των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και εξηγεί τα του διαγωνισμού επισημαίνοντας πως «εάν συνεχισθεί η διαδικασία με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και υπάρξει μειοδότης με ανταγωνιστικό τίμημα, είναι δυνατή η υπογραφή της Σύμβασης έως τον Δεκέμβριο του 2016» ώστε να προλάβει η ΔΕΗ τα χρονοδιαγράμματα που τις έχουν τεθεί. 



Στην ενημέρωση, όμως, υπάρχει και μία ακόμη ενότητα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «νέα δεδομένα». Το στέλεχος της ΔΕΗ ξεκινά με την επισήμανση της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει προκαλέσει χρηματοδοτική στενότητα και τονίζει την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της επιχείρησης στην Κίνα, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού ταξιδιού του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται σε επιστολές των εταιρειών SMEC και SPIC, με τις οποίες οι δύο κινεζικές εταιρείες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο. Υπογραμμίζει όμως ότι η συμμετοχή τους αντίκειται στους όρους του σε εξέλιξη διαγωνισμού.  

Σε αυτό το σημείο ο κ. Καραγιάννης αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει το κουμπί bold: «Όσον αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Μονάδας V η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση ματαίωσής του (εφόσον αρμοδίως και με τη σύμφωνη γνώμη των νομικών υπηρεσιών εκτιμηθεί ότι συντρέχουν προϋποθέσεις επίκλησης ενός από τους λόγους που προβλέπονται στη Διακήρυξη) και επαναπροκήρυξής του».

Οι συνέπειες...
Αναφερόμενος στην τελευταία περίπτωση ο κ. Καραγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Υπογραμμίζει πως ο χρόνος που θα απαιτηθεί για νέο διαγωνισμό δύσκολα μπορεί να περιοριστεί σε λιγότερο από 15 μήνες, χωρίς πρόβλεψη για το ενδεχόμενο προσφυγών. «Με αυτό ως δεδομένο και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021» τονίζει.  

Και εξηγεί τις συνέπειες: «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για την εν λόγω Μονάδα, αφενός να περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία της κατά την περίοδο από το θέρος του 2019 έως το θέρος του 2020, λόγω της αναγκαιότητας τήρησης των προβλέψεων του ΜΕΣΜΕ και αφετέρου μη δυνατότητα λειτουργίας της από 30.06.2020 έως και την ολοκλήρωση του έργου, λόγω αδυναμίας συμμόρφωσης με τα νέα όρια εκπομπών SO2 και σωματιδίων». 

Στη συνέχεια η προειδοποίηση λαμβάνει δραματικούς τόνους. Το στέλεχος της ΔΕΗ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μονάδα παράγει το 15% της συνολικής λιγνιτικής παραγωγής και επισημαίνει ότι την επίχαμη περίοδο θα βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής απόσυρσης οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ο κίνδυνος ενός black out  θα είνα κάτι παραπάνω απο υπαρκτός. «Ρίχνουν μαύρο στη ΔΕΗ για χάρη του Καλογρίτσα» επισήμανε στο «ΘΕΜΑ» παράγοντας που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις σχετικές διεργασίες. 

«Κάποιοι παίζουν καθυστερήσεις ενώ ο χρόνος τελειώνει» μας υπογράμμισε καθώς η ισχύς των προσφορών στην εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία λήγει στις 15 Οκτωβρίου.   

Αμείλικτα ερωτήματα...

1. Γιατί δεν προχώρησε η Επιτροπή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των 4 τεχνικά αποδεκτών προσφορών, αλλά το ανέβαλε ένα μήνα για τις 31.08.2016 και γιατί το ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. αποφάσισε να το αναβάλει για ένα μήνα ακόμα, στις 29.09.2016;

2. Γιατί για ένα τόσο κρίσιμο και επείγον έργο για τη ΔΕΗ Α.Ε., που σχετίζεται άμεσα με την απρόσκοπτη λειτουργία των λιγνιτικών Μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με την εφαρμογή του ΜΕΣΜΕ (ΦΕΚ 1793/20.08.2015), από τις 29.06.2016 που έχει ολοκληρωθεί πλήρως η τεχνική αξιολόγηση (συμπεριλαμβανομένης και της εκδίκασης της Προδικαστικής Προσφυγής της Εταιρείας που απορρίφθηκε η προσφορά της) δεν έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές και το ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. αποφασίζει να καθυστερήσει το άνοιγμα τους έναν μήνα ακόμα;


Έγγραφο 1

Έγγραφο 2

Έγγραφο 3

Έγγραφο 4

Έγγραφο 5


ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

26.02.2015 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 24.04.2015

07.04.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 1 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 28.05.2015

12.05.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 2 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 15.07.2015

30.06.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 3 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 15.09.2015

11.08.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 4 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ» ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

27.08.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 5 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 30.09.2015

22.09.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 6 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 15.10.2015

15.10.2015 ΥΠΟΒΟΛΗ 5 ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ :
1. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.»
2. ΜΕΤΚΑ Α.Ε.
3. ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
4. ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.
5. J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε.

22.04.2016  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ.

04.05.2016 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

29.06.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ/ΔΜΚΘ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΕ.

06.07.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε, ΟΤΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 25.07.2016.

20.07.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε, ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΤΙΣ 31.08.2016.

17.08.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε, ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 12.08.2016 Η  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 31.08.2016 ΣΤΙΣ 29.09.2016.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζονται να δώσουν στον Καλογρίτσα έργο της ΔΕΗ 70 εκατ €"

Καμία αλλαγή επί τα χείρω στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 διαβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Καμία αλλαγή δεν εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων και των άλλων οχημάτων που θα επιφέρει επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό διαβεβαιώνουν πηγές προσκείμενες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αντίθετα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το μόνο που εξετάζεται είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε παλαιά και μεγάλου κυβισμού ΙΧ αυτοκίνητα προκειμένου να μην αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες τους να καταθέτουν τις πιvακίδες τους. Πρόκειται για μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες από ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμία αλλαγή επί τα χείρω στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 διαβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ"

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από τις Επιτροπές – Ψηφίζεται αύριο

«Πέρασε» με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τις επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα των πιστωτών για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων). Ετσι, αύριο Τρίτη θα πάει στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από τις Επιτροπές – Ψηφίζεται αύριο "

Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ την Τρίτη στις 6 για το «ξεπούλημα» των ΔΕΚΟ

Την αντίθεση της στο "ξεπούλημα" των ΔΕΚΟ εκφράζει και η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προαναγγέλλει συλλαλητήριο για την Τρίτη.

Η ΑΔΕΔΥ ασκεί δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την απόφαση της να μεταφέρει 6 μεγάλες ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, την ΕΛΒΟ και τις Κτιριακές Υποδομές, στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα λειτουργεί υπό την "ομπρέλα" του Υπερταμείου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση αξιών και το μεγαλύτερο ξεπούλημα εθνικού πλούτου στα χρονικά της χώρας μας, το οποίο, μάλιστα, κατευθύνει τους πιο στρατηγικούς και ζωτικούς τομείς-κλειδιά του τόπου στους ιδιώτες», όπως, τονίζεται στην ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει ότι στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση καλώντας σε Παλλαϊκό Συλλαλητήριο αύριο, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 6:00μμ στη Βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ την Τρίτη στις 6 για το «ξεπούλημα» των ΔΕΚΟ "

Πιέζουν οι Βούλγαροι για μέτρα στα σύνορα με την Ελλάδα

Για «μέτωπο» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών πιέζει η βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να ανακοπούν ενδεχόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών. Την περασμένη Πέμπτη στον Προμαχώνα Βούλγαροι αξιωματικοί, σε ευρεία συνάντηση που είχαν με Έλληνες ομολόγους τους, πρότειναν ανοιχτά τη συγκρότηση κοινών ομάδων περιπολιών, παρότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα δείγμα ανησυχίας για στροφή των προσφύγων προς τη Βουλγαρία.

«Οι γείτονες θέλουν να διαμορφώσουν από τώρα ένα σχέδιο Β φοβούμενοι ανεξέλεγκτες προσφυγικές αλλά ειδικά μεταναστευτικές ροές, με την ενεργοποίηση κυκλωμάτων δουλεμπόρων σε όλο το φάσμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων», παρατήρησε διπλωματική πηγή στη «ΜτΚ». Είναι αλήθεια πως αυτή την περίοδο οι Βούλγαροι βρίσκονται για πρώτη φορά σε αναμμένα κάρβουνα με το μεταναστευτικό, καθώς βλέπουν ότι οι ροές από την Τουρκία προς τη χώρα τους αυξάνονται αλματωδώς. Υπολογίζεται ότι 200 μετανάστες και πρόσφυγες ακινητοποιούνται καθημερινά στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών και επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος είτε στο πλαίσιο της συμφωνίας Βουλγαρίας - Τουρκίας είτε άτυπα.

Μόνο τον Αύγουστο στη γειτονική χώρα καταγράφηκαν 3.015 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν στη Βουλγαρία, καθώς κατάφεραν να περάσουν στην ενδοχώρα και ακινητοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Η ιδέα περί κοινών περιπολιών άρχισε να ακούγεται εντονότερα από τη βουλγαρική πλευρά, ειδικά μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τη βουλγάρα ομόλογό του στη Σόφια. Ωστόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ δεν πήρε «ζεστά» τις βουλγαρικές προτάσεις και μάλλον επιχειρήθηκε η υποβάθμισή τους. «Δεν τίθεται ακόμη τέτοιο ζήτημα αφού δεν υπάρχει, δεν καταγράφονται ροές από την Ελλάδα στη Βουλγαρία», σημείωσε πηγή προσκείμενη στον υπουργό Νίκο Τόσκα. Μάλιστα η συζήτηση περί κοινών περιπολιών ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως επέκταση του θεσμού που ήδη εφαρμόζεται τον χειμώνα στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας και το καλοκαίρι στις παραλίες της Ασπροβάλτας και της Χαλκιδικής, που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την κοινή φύλαξη των συνόρων.

Στη συνάντηση του Προμαχώνα επικεφαλής από ελληνικής πλευράς ήταν ο γενικός διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΛΑΣ, ταξίαρχος Θωμάς Σάνδρος, και ο γενικός διευθυντής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης. Συμμετείχαν όλοι οι αστυνομικοί διευθυντές των νομών που έχουν σύνορα με τη Βουλγαρία, δηλαδή από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο. Αντίστοιχη ήταν και η εκπροσώπηση από βουλγαρικής πλευράς.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η βουλγαρική επιμονή για άμεσα μέτρα στα κοινά μας σύνορα έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε τμήμα της ΕΛΑΣ, παρότι αυτό διαψεύδεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών ειδικά σ’ αυτόν τον τομέα, τον αστυνομικό, είναι αναπτυγμένο», απαντούσαν πηγές προσκείμενες στον κ. Τόσκα. Επισήμαναν μάλιστα πως η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ίδρυση ενός νέου «σημείου επαφής», που θα ιδρυθεί στο βουλγαρικό τελωνείο του Καπετάν Αντρέεβο (σύνορα με Τουρκία) στον Έβρο, το οποίο έχει αποφασιστεί και από την τουρκική πλευρά, όμως «πάγωσε» από τα μέσα Ιουλίου μετά τις γνωστές εξελίξεις στην Τουρκία. «Από εκεί μπορεί να γίνεται και έλεγχος των ροών, που ήδη είναι αυξανόμενες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα», έλεγαν με νόημα οι ίδιες πηγές. Συμπλήρωναν πως μέσω της συνεργασίας μπορούν να αντιμετωπιστούν κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνται και στις τρεις χώρες.

Αξιωματικοί της βουλγαρικής αστυνομίας πάντως έθεσαν στη συνάντηση του Προμαχώνα επιτακτικά το ζήτημα των κοινών περιπολιών, χωρίς όμως να λάβουν οριστική απάντηση από τους έλληνες ομολόγους τους, οι οποίοι παρέπεμψαν την απόφαση στην πολιτική ηγεσία. Από την άλλη όμως, διατυπώθηκαν διαφωνίες ως προς τους λόγους που επιτάσσουν σε αυτή τη φάση ένα τέτοιο μέτρο. «Είναι αλήθεια ότι οι Βούλγαροι φοβούνται το ενδεχόμενο μετά τις ροές από την Τουρκία να δεχτούν ανάλογη πίεση και από την Ελλάδα. Φοβούνται ακόμη και το σενάριο έντονης αντίδρασης των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, μήπως στραφούν δηλαδή προς τη δική τους χώρα», έλεγαν γνώστες του αντικειμένου. Ακούστηκαν μέχρι και προτάσεις για ταυτόχρονες -όχι όμως κοινές- περιπολίες, αλλά και παρατηρήσεις ελλήνων αξιωματικών ότι αυτό είναι ανέφικτο, ειδικά στη γραμμή Δράμας - Σερρών, λόγω του μεγάλου μήκους αλλά και του δύσβατου της περιοχής σε αρκετά σημεία.

Οι έλληνες αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που έχουν αναλάβει τις επαφές για τη συνεργασία έχουν επιπλέον λόγους να είναι επιφυλακτικοί με τα σχέδια της γειτονικής πλευράς. Άλλωστε τους προηγούμενους μήνες αρκετές φορές είχε ακουστεί από τα χείλη αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, μέχρι και από την ίδια την ηγεσία Μπορίσοφ, η πρόθεση να χτιστεί φράχτης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι δηλώσεις εκείνες μάλιστα έγιναν σε μια περίοδο που δεν είχε καταγραφεί καμία απόπειρα εισόδου, αν εξαιρέσει κανείς τις πέντε περιπτώσεις της περασμένης άνοιξης, όταν οι πρόσφυγες που ακινητοποιήθηκαν από τους Βούλγαρους επέστρεψαν με επίσημες διατυπώσεις στην Ελλάδα.

Ο φράχτης, οι ανιχνευτές και οι εγκλωβισμένοι

Οι βουλγαρικές αρχές καθημερινά λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα αποτροπής των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα σύνορά τους με την Τουρκία. Επεκτείνουν τον φράχτη τους, επιστράτευσαν πλέον και τον στρατό, και πέρα από τις περιπολίες με θερμικές κάμερες και τις εγκαταστάσεις με παρακολούθηση των συνόρων από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, πρόσφατα τοποθέτησαν και ανιχνευτές κίνησης, για να γίνεται αντιληπτή οποιαδήποτε προσπάθεια εισόδου.
Την ίδια ώρα όμως βλέπουν τις χώρες του Βίζεγκραντ, με τις οποίες δεν είχαν διαφωνήσει, να κρατούν αντίστοιχη στάση, όπως έπραξαν με την Ελλάδα πριν ένα χρόνο. Έτσι, η Σερβία λαμβάνει μέτρα με ουγγρική και αυστριακή βοήθεια, για να μην περνούν οι πρόσφυγες στο έδαφός της από τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία από την πλευρά της τονίζει πως μόνο τον Αύγουστο απέτρεψε την έξοδο προς τη Σερβία 3.015 προσφύγων και μεταναστών, βλέποντας όμως ότι και στη δική της χώρα άρχισαν να εγκλωβίζονται πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος Αυγούστου στη βουλγαρική πλευρά πέρασαν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με την τάση να είναι ιδιαίτερα αυξητική. Οι αρχές της Βουλγαρίας φοβούνται ότι πολλοί απ’ αυτούς θα εγκλωβιστούν εκεί.

makthes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιέζουν οι Βούλγαροι για μέτρα στα σύνορα με την Ελλάδα"

Παναττική στάση εργασίας για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Παναττική στάση εργασίας προκήρυξε για την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, να παραβρεθούν σε δίκες της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Οι ώρες πραγματοποίησης της στάσης θα γνωστοποιηθούν όταν δημοσιοποιηθούν τα πινάκια εκδίκασης των υποθέσεων.
Ειδικότερα, ο τέως πρόεδρος, Θέμης Μπαλασόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του 2010, δικάζονται από το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για παράνομη είσοδο και «διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας» στον ΧΥΤΑ Φυλής, στις 6 και 7 Μαρτίου του 2010, την περίοδο εφαρμογής του πρώτου μνημονίου.

Την ίδια ημέρα, από το Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, θα δικαστεί το 35μελές Γενικό Συμβούλιο, με την κατηγορία της ρύπανσης περιβάλλοντος, για τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον Νοέμβριο του 2011.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στους ΟΤΑ και ποινικοποίησης των αγώνων τους» και καλεί συνδικαλιστές και εργαζόμενους στους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής να συγκεντρωθούν έξω από τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, την ώρα εκδίκασης των δύο υποθέσεων «και να στείλουν ηχηρό μήνυμα πώς δεν τρομοκρατούνται».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναττική στάση εργασίας για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ"

Βερολίνο: Η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού τύπου στην ξεχωριστή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που συντάσσεται στο πλαίσιο του άρθρου 4 του Ταμείου. Σε αυτή προκρίνεται, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου ενώ επαναλαμβάνεται και η γνωστή θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για το θέμα αυτό φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε» και έρχεται με αυτό τον τρόπο σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους, καθώς «έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Αντιθέτως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, «κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο τονίζουν ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου», ότι δηλαδή η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Άτομα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων και τα οποία επικαλείται η Handelsblatt εκτιμούν πάντως ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις «τότε η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας θα τραβήξει μέχρι και τον επόμενο χρόνο». Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο φέρεται να ζητά να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο καθώς το πρόγραμμα τρέχει ήδη εδώ και έναν χρόνο χωρίς το ΔΝΤ.

Ισχύει η συμφωνία του Μαΐου που προβλέπει ότι το Ταμείο θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου τη συμμετοχή του, αναφέρουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι «δεν έχει συζητηθεί Plan B».

Το Βερολίνο ανθίσταται

Το θέμα σχολιάζει στην ιστοσελίδα του και το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη τοποθέτηση του Ταμείου αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι οι γερμανικές θέσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Διότι το ΔΝΤ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα συμμετέχει μόνον σε μια ‘βιώσιμη’ διάσωση της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύει η έκθεση, αυτό προϋποθέτει κατά το ΔΝΤ μια εκτενή ελάφρυνση του χρέους, την οποία απορρίπτει μέχρι σήμερα αναφανδόν η γερμανική κυβέρνηση».
«Κατανόηση για την Αθήνα» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην αυστριακή Die Presse που επισημαίνει ότι «το ΔΝΤ δείχνει μια σχετική κατανόηση για το δίλημμα της Ελλάδας: παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί όπως δείχνει η σχετική έκθεση.

Αυτό καταδεικνύει ότι οι ελληνικές οικονομικές επιδόσεις δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα ιδιαίτερα απαιτητικά μέτρα. Οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί, σύμφωνα με το ΔΝΤ. (…) Για να επιτευχθεί και πάλι βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η Γερμανία ωστόσο αντιστέκεται».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 "

Αμφισβητεί τον διαγωνισμό για τις άδειες ο Alpha μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αποχώρηση Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο νομικός σύμβουλος του Alpha Παναγιώτης Λαζαράτος θέτει εκ νέου ζήτημα ακύρωσης του διαγωνισμού.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, η αποχώρηση Καλογρίτσα σημαίνει πως δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για συμμετοχή στον διαγωνισμού και ως εκ τούτου, δεν ήταν επί ίσοις όροις η διαδικασία.

Επίσης, σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, ενώ σε όλα τα δωμάτια των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό υπήρχαν πολλές κάμερες, στο δωμάτιο του κ. Καλογρίτσα υπάρχει μόνο μία, από την οποία με μεγάλη δυσκολία μπορεί κανείς να δει κάτι.

«Ενας τέτοιος διαγωνισμός δεν μπορεί να σταθεί σε καμία πολιτισμένη χώρα. Αν προχωρήσει, θα προχωρήσουν όλα τα ένδικα μέσα σε διοικητικό και ποινικό επίπεδο», τόνισε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμφισβητεί τον διαγωνισμό για τις άδειες ο Alpha μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα"

Ιβάν Σαββίδης ο επόμενος για την τηλεοπτική άδεια [ΒΙΝΤΕΟ]

Μετά και την επίσημη αποχώρηση του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, πρώτος επιλαχών για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ιβάν Σαββίδης είπε ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από την τηλεόραση και δήλωσε έτοιμος να πληρώσει την πρώτη δόση εντός των επόμενων 2-3 ημερών.

Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε επίσης την πρόθεση του να διαπραγματευτεί με τον Alpha και το Star για να εξαγοράσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεσμευόμενος ότι θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Σε περίπτωση άρνησής τους σημείωσε ότι αυτοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού και «εμείς να προχωρήσουμε μόνοι μας».

Τέλος, σε ερώτηση τι κανάλι ονειρεύεται να δημιουργήσει, ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε: «Ό,τι κάνουμε είναι παράγωγο του χαρακτήρα μας και το κανάλι δεν αποτελεί εξαίρεση».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά τον απαιτούμενο έλεγχο του πόθεν έσχες του Ιβάν Σαββίδη, ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος, εντός 15 ημερών από την ανακήρυξή της «DIMERA» σε οριστικό υπερθεματιστή, η «DIMERA» θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε (το εν τρίτον των 61,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ)»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα πρέπει να καταβάλλει 61,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της άδειας, ανεβάζοντας έτσι τα έσοδα στα κρατικά ταμεί από 246 εκατ. ευρώ σε 255.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ιβάν Σαββίδης ο επόμενος για την τηλεοπτική άδεια [ΒΙΝΤΕΟ]"

Οι πρώτες δυσκολίες στη διάσωση του Μαρινόπουλου

Αιτία η λογιστική και νομική αδυναμία της εταιρείας Σκλαβενίτης να υλοποιήσει το μνημόνιο, όπως τουλάχιστον αυτό αντανακλάται στους αριθμούς των καταναλωτών που επισκέπτονται τα καταστήματα του Μαρινόπουλου.

Ετσι, ενώ θα πρέπει να πωλούνται εμπορεύματα αξίας 1,4 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις στις οποίες στηρίζεται το μνημόνιο, την προηγούμενη εβδομάδα πωλήθηκαν ορισμένες μέρες εμπορεύματα που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούσαν τις 200.000 ευρώ (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό σημείου πώλησης), ενώ στην αρχή της εβδομάδας είχαν πωληθεί εμπορεύματα 600.000 ευρώ.

H πλευρά του Μαρινόπουλου δεν έχει ανάμειξη στην υλοποίηση της συμφωνίας μετά την υπογραφή του μνημονίου, όπως ζήτησε η πλευρά του Σκλαβενίτη. Η πλευρά του Σκλαβενίτη επικαλείται οικονομικές και λογιστικές δυσκολίες στο να ανεφοδιάσει τον τεράστιο αριθμό καταστημάτων ιδιαίτερα έξω από το Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη συμφωνία μέχρι σήμερα έχουν αγορασθεί εμπορεύματα αξίας μικρότερης των 5 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν επαρκείς τοποθετήσεις εμπορευμάτων στα ράφια. Η πλευρά του Σκλαβενίτη υποστηρίζει ότι οι τοποθετήσεις είναι αντίστοιχες της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Ομως αν τις επόμενες ημέρες δεν υποστηριχθεί η συμφωνία με αρκετά χρήματα, αλλά και η διακίνηση στα καταστήματα, είναι πιθανό να καταρρεύσει πριν τα δικαστήρια την κυρώσουν στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς το χρηματοδοτικό κενό θα αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει.

Στο τελευταίο draft της συμφωνίας εξυγίανσης υπάρχουν εξαιρέσεις από δύο γενικούς κανόνες του πτωχευτικού δικαίου, που είναι πιθανόν να καταστήσουν τη συμφωνία ευάλωτη σε αιτήσεις τριτανακοπής προμηθευτών. Ετσι δεν εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των προμηθευτών ή και δικαιούχων αποζημίωσης της ίδιας κατηγορίας και δεν τηρείται η αρχή ότι οι προμηθευτές δεν μπορούν να λάβουν λιγότερα απ’ ό,τι αν ο Μαρινόπουλος οδηγείτο στην αναγκαστική διάλυση και ρευστοποίηση των στοιχείων της εταιρείας.

Ετσι στο πρόσφατο σχέδιο έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία εξυγίανσης το κεφάλαιο του δικτύου της εξαρτημένης αλυσίδας Καρυπίδης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι φόροι που δεν έχουν ακόμα καταλογισθεί (σ.σ. υπάρχουν φορολογικά ανέλεγκτες χρήσεις), εξαιρούνται αφανείς πιστωτές, ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πιο προνομιακή μεταχείριση από άλλους, κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (όσοι είχαν παραιτηθεί πριν από τις 30/6) μένουν στην παλιά εταιρεία Μαρινόπουλος, μαζί με όλους τους παραπάνω.

Θεωρητικά η παλιά Μαρινόπουλος «διαθέτει περιουσία 400 εκατ. ευρώ, πρακτικά η περιουσία της είναι μηδενική. Αν περάσουν όλες αυτές οι εξαιρέσεις, η συμφωνία εξυγίανσης είναι τρωτή», είπε στην «Κ» νομικός από μεγάλο νομικό γραφείο που δεν συμμετέχει στο ντιλ και εξειδικεύεται στο πτωχευτικό δίκαιο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πρώτες δυσκολίες στη διάσωση του Μαρινόπουλου"

Αποχωρεί από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο Καλογρίτσας

Με επίσημη ανακοίνωση του ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δήλωσε ότι αποχωρεί από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς δεν έχει να πληρώσει την πρώτη δόση.

Νωρίτερα, ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ζήτησε παράταση στην προθεσμία που έληγε σήμερα για να πληρώσει την πρώτη δόση. Ο επιχειρηματίας ζήτησε να του χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, επειδή, «λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές», εμποδίζουν την καταβολή της δόσης εντός της ημέρας. Το αίτημα απέρριψε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) επικαλούμενη τον σχετικό νόμο.

Οι άλλοι τρεις υπερθεματιστές πλήρωσαν κανονικά τη δόση. Αλαφούζος και Μαρινάκης έχουν ήδη από την Παρασκευή πληρώσει τη δόση, ενώ και ο Μίνωας Κυριακού πλήρωσε σήμερα το πρωί.

Όχι στο αίτημα Καλογρίτσα από την ΓΓΕΕ

Το αίτημα Καλογρίτσα απέριψε η ΓΓΕΕ.

Από τη Γενική Γραμματεία δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με το όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Επίσης όπως υπενθύμισε νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας της ΓΓΕΕ, όποιος δεν καταβάλλει τη δόση θα χάσει και τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής.

Ο επόμενος υπερθεματιστής μετά τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ιβάν Σαββίδης είπε ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από την τηλεόραση και δήλωσε έτοιμος να πληρώσει την πρώτη δόση εντός των επόμενων 2-3 ημερών. Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε επίσης την πρόθεση του να διαπραγματευτεί με τον Alpha και το Star για να εξαγοράσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεσμευόμενος ότι θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Σε ερώτηση τι κανάλι ονειρεύεται να δημιουργήσει, ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε: «Ό,τι κάνουμε είναι παράγωγο του χαρακτήρα μας και το κανάλι δεν αποτελεί εξαίρεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα πρέπει να καταβάλλει 61,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της άδειας, ανεβάζοντας το συνολικό τίμημα του διαγωνισμού για τις άδειας από τα 246 εκτα. ευρώ στα 255.

Η ανακοίνωση Καλογρίτσα

Στην ανακοίνωσή του ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δηλώνει ότι αποχωρεί από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης τηλεοπτικής άδειας «για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται». Ο μέχρι σήμερα υπερθεματιστής προσθέτει ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνει 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχει καταθέσει».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ.

Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα.

Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη.

Όπως έκαναν σε όλη τους την πορεία αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα - έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια - όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν.

Αν και γι’ αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει.

Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει.

Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κανονικά πλήρωσαν οι υπόλοιποι


Ο όμιλος του Γιάννη Αλαφούζου, εκ μέρους του ΣΚΑΪ, κατέβαλε την Παρασκευή στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό των 14.533.333,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 43,6 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε για να αποκτήσει την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε.

Ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά 24.633.333,34 ευρώ, εκ των 73,9 εκατ. ευρώ, με τα οποία κέρδισε τη δημοπρασία για την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού.

Σήμερα το πρωί το σχήμα του Μίνωα Κυριακού (ΑΝΤ1), κατέβαλε το ένα τρίτο των 75,9 εκατ. ευρώ της προσφοράς του, δηλαδή 25.300.000 ευρώ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρεί από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο Καλογρίτσας"

Πλήρωσε την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες και ο ΑΝΤ1

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις τρεις συνολικά δόσεις για τις τηλεοπτικές άδειες. Αλαφούζος και Μαρινάκης έχουν ήδη από την Παρασκευή πληρώσει την δόση, με τον Μίνωα Κυριακού εκ μέρους του ΑΝΤ1 να την καταθέτει σήμερα και τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα να έχει περιθώριο να πληρώσει για να μην χάσει την άδεια που του έχει δημοπρατηθεί.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, κατέθεσε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότηση του, ύψους περίπου 25,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και όλα τα σχετικά παραστατικά.

Μένει πλέον μόνο ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας που δεν έχει ακόμα πληρώσει τη δόση των 17.533.333,34 ευρώ, από τα 52,6 εκατ. ευρώ της δικής του προσφοράς για την τρίτη άδεια.

Ο όμιλος του Γιάννη Αλαφούζου, εκ μέρους του ΣΚΑΪ, κατέβαλε την Παρασκευή στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό των 14.533.333,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 43,6 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε για να αποκτήσει την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε.

Ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά 24.633.333,34 ευρώ, εκ των 73,9 εκατ. ευρώ, με τα οποία κέρδισε τη δημοπρασία για την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού.

Όπως προβλέπει η παράγραφος 8.4 της προκήρυξης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε εκ των επόμενων δόσεων του τιμήματος «ανακαλείται αυτοδικαίως η χορηγηθείσα άδεια».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρωσε την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες και ο ΑΝΤ1"

«Μπουτάρη πεινάς, το λίπος μας να φας», φώναξαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Παραμένουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, με την οδό Παπαναστασίου να έχει δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Με πανό και συνθήματα αντέδρασαν νωρίτερα στις προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να πληρωθούν.

Μάλιστα, φώναξαν και συνθήματα ενάντια στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αναφορικά με τις δηλώσεις του περί ''λίπους'' που υπάρχει ακόμη στον Οργανισμό, όπως: ''Μπουτάρη πεινάς, το λίπος μας να φας'' και ''Δώστε στον Μπουτάρη το λίπος που γουστάρει''.

Δείτε το βίντεο του Thestival:


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπουτάρη πεινάς, το λίπος μας να φας», φώναξαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ"

Ανοίγει το πρώτο ηλεκτρονικό αστυνομικό τμήμα -Θα παρέχει 70 υπηρεσίες με ένα κλικ [λίστα]

Στα τέλη Σεπτέμβρη αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το πρώτο e-λεκτρονικό αστυνομικό τμήμα, παρέχοντας υπηρεσίες με ένα κλικ!

Άδειες διαμονής, δελτία ταυτότητας, άδειες εργασίας, άδειες κατοχής όπλων, άδεια κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων, δηλώσεις κλοπών, αιτήσεις αντιγράφων, καταγγελίες, είναι μόνο μερικές από τις περίπου 70 υπηρεσίες που θα παρέχει η Ελληνική Αστυνομία μέσω διαδικτύου, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», περίπου 150 υπηρεσίες είχαν σχεδιαστεί μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας να μπορούν να παρασχεθούν έως τα μέσα του 2016, ωστόσο περίπου 70 θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα για τις υπόλοιπες 80 ηλεκτρονικές δράσεις είναι σε αναστολή από την Κοινωνία της Πληροφορίας γιατί δεν υπάρχει διαχειριστική αρχή στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να απορροφήσει το σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και θα πάει χρονικά πίσω η λειτουργία τους. Η εταιρεία έχει σταματήσει τις εργασίες λόγω διακοπής της χρηματοδότησης και περιμένει το πρόγραμμα «γέφυρα» για την συνέχισή τους.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορούν να παρέχονται στους πολίτες οι παρακάτω ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που αφορούν αιτήσεις αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας:

1. Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ομογενών από Αλβανία και μελών οικογενειών τους

2. Δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, ομογενών από Τουρκία και ομογενών από Αλβανία αφιχθέντων πριν το έτος 1990

3. Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (Ε.Δ.Τ.Ο.) από Αλβανία και μελών οικογενειών τους

4. Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (Ε.Δ.Τ.Ο.) από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης

5. Άδεια εργασίας προσωπικού Ιδιωτικής Επιχείρησης Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας

6. Αναγγελία ασκήσεως επαγγέλματος αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών και ασχολουμένων με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών (νομικό πρόσωπο ή φυσικό πρόσωπο)

7. Αναγγελία ασκήσεων επαγγέλματος κατασκευαστών κλειδιών-επισκευαστών κλειδαριών (νομικό πρόσωπο ή φυσικό πρόσωπο)

8. Άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου

9. Άδεια κατοχής όπλων για την προστασία προσώπων, την ασφάλεια δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, μεταφοράς χρημάτων ή αξιών κτλ (νομικό πρόσωπο ή φυσικό πρόσωπο)

10. Άδεια κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

11. Δηλώσεις κλοπής-Ανευρέσεις κλαπέντων οχημάτων

12. Βεβαίωση εγγραφής για λόγους σπουδών

13. Αίτηση χορήγησης αντιγράφων ηλεκτρονικού φακέλου αποστράτων

14. Ερώτημα περί συνδρομής λόγων δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας

15. Έκδοση προσωρινής άδειας εισόδου στη χώρα για λόγους έκτακτης ανάγκης (π.χ. υγείας) και ανανέωσης υφιστάμενης προσωρινής άδειας

16. Έκδοση άδειας εισόδου αλλοδαπών στην χώρα

17. Έκδοση άδειας ασύλου και ανανέωση υφιστάμενης αδείας καθώς και όλες τις συναφείς άδεις πιστοποίησης ταυτότητας (id certification)

18. Υποβολή αίτησης διαγραφής από τα αρχεία ασφαλείας λόγω αμετάκλητης δικαστικής απόφασης αθώωσης

19. Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) για ανήλικο τέκνο ομογενούς προερχόμενου από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης

20. Εθελοντική προ-εγγραφή ηλεκτρονικής αναγνώρισης του πολίτη (electronic id preregistration) για συναλλαγές του με το δημόσιο αντικαθιστώντας υφιστάμενες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες

21. Βεβαίωση εγγραφής πολιτών Ε.Ε., όταν είναι μέλη οικογένειας πολίτη της Ε.Ε.

22. Βεβαίωση εγγραφής πολιτών της Ε.Ε. για λοιπούς λόγους

23. Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε.

24. Αίτηση για γνωστοποίηση καταχώρησης στο Σύστημα Πληροφοριών ΣΕΝΓΚΕΝ

25. Βεβαίωση δακτυλοσκόπησης

26. Πιστοποιητικό μη απέλασης αλλοδαπού που έχει υποβάλλει αίτηση για πολιτογράφηση

27. Ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο (T.DV) για πρόσφυγες ανιθαγενείς

28. Άδεια Παραμονής σε αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών για ολιγοήμερη παραμονή, μετά την λήξη της προξενικής θεώρησης ή του ελεύθερου τριμήνου, εάν πρόκειται για αλλοδαπό, στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προξενική θεώρηση

29. Έλεγχος εγκυρότητας Ειδικού Δελτίου Αιτούντος Άσυλο αλλοδαπού

30. Αίτημα για πληροφορίες που υπάρχουν καταχωρημένες στην περίπτωση που κάποιος έχει αιτηθεί άσυλο από την Ελλάδα (Υπηρεσία Δουβλίνο ΙΙ)

31. Προμήθεια ειδικού εντύπου με στοιχεία τροχαίου ατυχήματος για ασφαλιστική χρήση

32. Προμήθεια αντιγράφου (Β.Α.Σ.) Βιβλίου Αδικημάτων Συμβάντων, σχετικά με συμβάν τροχαίου ατυχήματος

33. Προμήθεια αντιγράφου δικογραφίας

34. Πληροφόρηση σχετικά με την επικινδυνότητα περιοχών του οδικού δικτύου της επικράτειας με βάση τα συμβάντα τροχαίων ατυχημάτων

35. Ενημέρωση για τον αριθμό των βαθμών ποινής του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο) που του έχουν επιβληθεί

36. Ενημέρωση για τις βεβαιωμένες τροχαίες παραβάσεις που εκκρεμούν

37. Ενημέρωση για το χώρο φύλαξης οχήματος μετά την απομάκρυνσή του από γερανό της ΕΛ.ΑΣ. κλπ.

38. Ηλεκτρονική Αίτηση Αντιγράφου Ποινικής Κατάστασης Πολίτη για Χρήση στο Δημόσιο (Φορείς)

39. Ηλεκτρονική Αίτηση Αντιγράφου Ποινικής Κατάστασης Πολίτη για Εύρεση Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (Φορείς)

40. Ηλεκτρονική Αίτηση Αντιγράφου Ποινικής Κατάστασης Πολίτη για νόμιμη χρήση Οπλοφορίας (Φορείς)

41. Ηλεκτρονική Αίτηση Αντιγράφου Ποινικής Κατάστασης Πολίτη για Εμπόριο Εκρηκτικών Υλών (Φορείς)

42. Ηλεκτρονική Αίτηση χορήγησης Αντιγράφου Ηλεκτρονικού Φακέλου σε Ενδιαφερόμενους Φορείς (Φορείς)

43. Ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης αντιγράφου ηλεκτρονικού φακέλου Αποστράτων σε Δημόσιους Φορείς (Φορείς)

44. Καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων για απατηλές διατραπεζικές συναλλαγές μέσω του διαδικτύου, σε επίπεδο πολιτών προς τράπεζες και τραπεζών προς τράπεζες

45. Καταγγελίες επιχειρήσεων για περιπτώσεις βιομηχανικής κατασκοπείας, απιστία σε βάρος επιχειρήσεων και παράνομης πρόσβασης στα υπολογιστικά συστήματα αυτών

46. Καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων για οικονομικές ζημιές στα πλαίσια του εμπορίου μέσω του διαδικτύου

47. Καταγγελίες επιχειρήσεων για παράνομη κατοχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης (Ν. 3166/03 περί συνδρομητικής τηλεόρασης)

48. Καταγγελίες ατόμων που εντοπίζουν χρήστες του διαδικτύου που εκφράζουν την επιθυμία τους να αυτοκτονήσουν και παροχή σε αυτούς της δέουσας ψυχολογικής βοήθειας, συνεργαζόμενοι προς τούτο με Μ.Κ.Ο.

49. Καταγγελίες ατόμων που εντοπίζουν παιδόφιλους στο διαδίκτυο, προς προστασία των ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου

50. Καταγγελίες πολιτών για διάπραξη σε βάρος τους απόπειρα απάτης ή τετελεσμένης απάτης (νιγηριανές απάτες)

51. Καταγγελίες πολιτών για υποκλοπές προσωπικών τους δεδομένων και διοχέτευση αυτών στο διαδίκτυο (εκβιασμοί, απειλές μέσω διαδικτύου, υποκλοπές περιεχομένου ηλεκτρονικής αλληλογραφίας)

52. Καταγγελίες για διερεύνηση υποθέσεων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα εγκλημάτων που αφορούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες του, όπως π.χ. ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΔΟΥ (taxis net), ασφαλιστικών εισφορών προς Ι.Κ.Α. κ.λ.π.

53. Καταγγελίες επιχειρήσεων για περιπτώσεις ψηφιακών βανδαλισμών πληροφοριακών συστημάτων

54. Καταγγελίες πολιτών για ηλεκτρονικό εμπόριο-διακίνηση ναρκωτικών

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που καθυστερεί η λειτουργία τους, εξαιτίας της έλλειψης διαχειριστικής αρχής στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να απορροφήσει το σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι οι παρακάτω:

1. Άδεια αγοράς συναλλάγματος για εταιρεία

2. Άδεια εργασίας προσωπικού γραφείου ιδιωτικών ερευνών

3. Άδεια εργασίας προσωπικού καταστημάτων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκέδασης

4. Άδεια λειτουργίας Γραφείου Ιδιωτικών Ερευνών (ατομική επιχείρηση ή εταιρεία)

5. Άδεια λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (ατομική επιχείρηση ή εταιρία)

6. Άδεια σύνδεσης συστήματος συναγερμού με αστυνομικές υπηρεσίες

7. Βεβαίωση περί μη ύπαρξης συναλλαγματικών εκκρεμοτήτων

8. Άδεια χρήσης τίτλων και εμβλημάτων Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και χρήσης προσωπικού και μέσων αυτών

9. Παροχή υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προς τρίτους με καταβολή ανταλλάγματος

10. Άδεια αγοράς ατομικού ιδιωτικού οπλισμού δημόσιων δασικών υπαλλήλων και οργάνων της Δασικής Υπηρεσίας

11. Άδεια αγοράς ατομικού ιδιωτικού οπλισμού προσωπικού Λιμενικού Σώματος

12. Άδεια αγοράς ατομικού ιδιωτικού οπλισμού υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης

13. Άδεια αγοράς και εξαγωγής πυροβόλου όπλου από αλλοδαπούς σε χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

14. Άδεια αγοράς και καύσης βεγγαλικών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

15. Άδεια αγοράς πυροβόλου-κυνηγετικού όπλου

16. Άδεια αγοράς φωτοβολίδων, συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κατοχής των ειδών αυτών (νομικό ή πρόσωπο)

17. Άδεια γόμωσης κυνηγετικών φυσιγγίων και εμπορία (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

18. Άδεια διαμετακόμισης όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και λοιπών αντικειμένων, καθώς και ασφαλούς πραγματοποίησης αυτής (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

19. Άδεια εισαγωγής ειδών πυροτεχνίας από χώρες μη μέλη της Ε.Ε. ή μεταφοράς από κράτη-μέλη της Ε.Ε. (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

20. Άδεια εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς και κατοχής κυνηγετικών όπλων για τη μείωσης της απειλής πρόσκρουσης πτηνών και ζώων σε αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και ειδικών όπλων ή συσκευών εκτόξευσης ειδικού τύπου κροτίδων ή βολίδων κρότου-θορύβου, λάμψης ή συριγμού για τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση πτηνών από τους χώρους των αεροδρομίων

21. Άδεια εισαγωγής-μεταφοράς (από και προς κράτη-μέλη της Ε.Ε.) όπλων και λοιπών αντικειμένων του Ν. 2168/1993 (Φ.Ε.Κ. 147/Α΄/1993), πέραν των ειδικών καθορισμένων περιπτώσεων, που προσδιορίζονται για ατομική χρήση (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

22. Άδεια εισαγωγής- μεταφοράς κυνηγετικών όπλων, πολεμικών τυφεκίων, αυτόματων όπλων, περιστρόφων ή πιστολιών και ειδικών ακίνδυνων φυσιγγίων αυτών ή γομώσεων από ελληνικές ή ξένες κινηματογραφικές εταιρείας για αποκλειστική τους χρήση στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

23. Άδεια εισαγωγής-μεταφορά όπλων και λοιών αντικειμένων του Ν.2168/1993 (Φ.Ε.Κ. 147/Α΄/1993) χαρακτηριζόμενων ως συλλεκτικών, ιστορικών και οικογενειακών κειμηλίων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο)

24. Άδεια εμπορίας ειδών πυροτεχνίας (φωτοβολίδων, βεγγαλικών και παιδικών πυροτεχνικών αθυρμάτων) (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

25. Άδεια εμπορίας εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

26. Άδεια εμπορίας κυνηγετικών όπλων, μερών, ανταλλακτικών και φυσιγγίων αυτών, πυρίτιδας, καλύκων, καφυλλίων και αεροβόλων όπλων, όπλων για την καταστροφή συγκολλούμενου υλικού σε περιστροφικούς κλιβάνους και φυσιγγίων αυτών και λοιπών αντικειμένων προβλεπόμενων από την παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Ν. 2168/1993 (Φ.Ε.Κ. 147/Α΄/1993), πλην εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

27.Άδεια εμπορίας όπλων και λοιπών αντικειμένων του Ν. 2168/1993 (Φ.Ε.Κ. 147/Α΄/1993) που χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικά, ιστορικά και οικογενειακά κειμήλια (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

28. Άδεια εμπορίας περιστρόφων-πιστολιών, όπλων σκοποβολής, σκοπευτικών διοπτρών, μερών, ανταλλακτικών, φυσιγγίων, καλύκων και καψυλλίων αυτών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

29. Άδεια κατασκευής βεγγαλικών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

30. Άδεια κατασκευής, μετασκευής, συναρμολόγησης, επεξεργασίας ή επισκευής πυροβόλων όπλων κλπ ως και γόμωσης ή αναγόμωσης φυσιγγίων πυροβόλων όπλων, πλην κυνηγετικών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

31.Άδεια κατοχής εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων που χρησιμοποιούνται για την αποκόλληση συγκολλημένου υλικού σε περιστροφικούς κλιβάνους και φυσιγγίων αυτών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

32. Άδεια κατοχής και οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια

33. Άδεια κατοχής όπλων ειδικού τύπου που χρησιμοποιούνται για αναισθητοποίηση ή ανώδυνη θανάτωση ζώων ή όπλων με ραβδωτή κάννη και διοπτρών που χρησιμοποιούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

34. Άδεια κατοχής όπλων και λοιπών αντικειμένων του Ν. 2168/1993 (Φ.Ε.Κ. 147/Α΄/1993) χαρακτηριζόμενων ως συλλεκτικών, ιστορικών και οικογενειακών κειμηλίων (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

35. Άδεια κατοχής όπλων και οπλοφορίας εντός αεροσκαφών ημεδαπών αερομεταφορών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

36. Άδεια κατοχής όπλων σκοποβολής

37. Άδεια κατοχής περιστρόφων και πιστολιών αφέσεων αγώνων και αβολίδοτων φυσιγγίων αυτών (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

38. Άδεια μεταφοράς-εισαγωγής και προσωρινής κατοχής όπλων σκοποβολής από σκοπευτές εξωτερικού με σκοπό μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα

39. Άδεια μεταφοράς-εισαγωγής όπλων σκοποβολής και φυσιγγίων αυτών, καθώς και αθλητικών οργάνων (ξιφών-σπαθών) από ξένες αθλητικές αποστολές, για συμμετοχής σε επίσημους αγώνες στην Ελλάδα

40. Άδεια μεταφοράς-εξαγωγής όπλων σκοποβολής και φυσιγγίων στο εξωτερικό για συμμετοχή σε σκοπευτικούς αγώνες

41. Άδεια μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών κλπ από την Ελλάδα προς χώρες-μέλη της Ε.Ε. (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

42. Άδεια μεταφοράς όπλων σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. για επισκευή και επαναμεταφορά στη χώρα μας

43. Άδεια οπλοφορίας για την προστασία προσώπων, την ασφάλεια δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, μεταφοράς χρημάτων ή αξιών κτλ

44. Άδεια οπλοφορίας κυνηγετικών όπλων για τη μείωση της απειλής πρόσκρουσης πτηνών και ζώων σε αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και ειδικών όπλων ή συσκευών εκτόξευσης ειδικού τύπου κροτίδων ή βολίδων κρότου-θορύβου, λάμψης ή συριγμού για τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση πτηνών από τους χώρους των αεροδρομίων

45. Άδεια πώλησης ή διάθεσης των αναφερόμενων στο εδάφιο α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Ν. 2168/1993 (Φ.Ε.Κ. 147/Α΄/1993) ειδών (πλην κυνηγετικών όπλων) (νομικό ή φυσικό πρόσωπο)

46. Έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας

47. Ευρωπαϊκό δελτίο πυροβόλου όπλου

48. Μεταβίβαση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων

49. Ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

50. Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

51. Αίτηση για ραντεβού καταγραφής-(Υπηρεσία Ασύλου)

52. Αίτηση ανανέωσης Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου (ΑΔΕΤ)-(Υπηρεσία Ασύλου)

53. Αίτηση για τη χορήγηση/ανανέωση ταξιδιωτικών εγγράφων δικαιούχων διεθνούς προστασίας (TDV)-(Υπηρεσία Ασύλου)

54. Αίτηση για αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας-(Υπηρεσία Ασύλου)

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει το πρώτο ηλεκτρονικό αστυνομικό τμήμα -Θα παρέχει 70 υπηρεσίες με ένα κλικ [λίστα] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news