facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πιο δίκαια και πιο αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης

Τη δέσμευση ότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. «Κάντε λίγη υπομονή.

Αυτό που μπορούμε να δεσμευθούμε είναι ότι θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από την προηγούμενη χρονιά και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πάρει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, φέτος να πάρουν», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε ότι γίνονται προσπάθειες να μειωθεί η υπερφορολόγηση και σημείωσε: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι η απόδειξη ότι αυτά που δημοσίευαν και αναπαρήγαγαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ήταν ψέματα. Ο ΕΝΦΙΑ στο ποσοστό 92% είναι ο ίδιος, λιγότερος ή μέχρι δέκα ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Βεβαίως και είναι ένα πρόβλημα ο ΕΝΦΙΑ, γενικά η υπερφορολόγηση των πολιτών, προσπαθούμε στο νέο πλαίσιο ότι είναι δυνατόν, ώστε να μειώσουμε αυτή την υπερφορολόγηση».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιο δίκαια και πιο αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης"

Υποχώρηση Φίλη: Ζήτησε συνάντηση με τον Ιερώνυμο - Αρνήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Η κόντρα ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο... φούντωσε, αλλά τώρα ο υπουργός κάνει βήματα προς τα πίσω.

Ο Φίλης επικοινώνησε με στέλεχος της Αρχιεπισκοπής και ζήτησε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να λάβει την σκληρή απάντηση από πλευράς Ιερώνυμου ότι έως τη σύγκλιση της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου δεν προβλέπεται να γίνει συνάντηση. Δηλαδή στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παρουσιάσει στο Σώμα των Μητροπολιτών όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας – και φυσικά και το ζήτημα που αφορά στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει προγραμματίσει συνάντηση την Τετάρτη με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, επισημάνθηκε από το περιβάλλον του Ιερώνυμου ότι ο κ. Καμμένος είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας και προφανώς θα συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητας του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχώρηση Φίλη: Ζήτησε συνάντηση με τον Ιερώνυμο - Αρνήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος "

Ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο από κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Ενδιαφέρον για γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έδειξαν κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας, μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης «δεύτερου Πρίνου» στα βάθη του. Την ύπαρξη του κοιτάσματος επιβεβαιώνει η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στην περιοχή και ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το συγκεκριμένο κοίτασμα πιθανότατα έχει αποθέματα 80 με 100 εκατομμυρίων βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν κρύβεται και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας. Να σημειώσουμε ότι για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη αρχίσει να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση μετά τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, η οποία είναι πιθανό να γίνει με γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν δείξει κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol.

Η πρώτη συμφωνία είναι πιθανό να κλείσει μέσα στο 2017, ενώ το ενδιαφέρον των πολυεθνικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, αλλά επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου που παρουσιάζει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά στόχων που έχουν διατρηθεί στην Ιταλία και στην Αλβανία. Στη γειτονική χώρα βρίσκομται ήδη η Shell, η καναδική Petromanas και η επίσης καναδική Bankers Petroleum.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κινητικότητα που αναπτύσσεται στις γειτονικές AOZ διευκολύνει τη στρατηγική των ΕΛΠΕ για συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από τη διοίκηση του ομίλου. Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τόσο την αναζήτηση εταίρου για το σύνολο των περιοχών, όσο και την περίπτωση να ανοίξουν αρχικά την «πόρτα» για κάποιες εκ των περιοχών, συνεχίζοντας τις έρευνες αυτόνομα στις υπόλοιπες, με στόχο να εισπράττουν μεγαλύτερο τίμημα, αναλαμβάνοντας βέβαια το σχετικό ρίσκο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής του Συνδέσμου Πράσινης Ενέργειας του Ισραήλ, Εϊτάν Παρνάς, συνοδευόμενος από τον πρώην αντιπρόεδρο της ισραηλινής αρχής Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και τον Μος Αβινχάι, πρόεδρο της «Energy Efficiency Company». Στόχος ήταν η συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο από κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας"

Πόρισμα – φωτιά για Καλογρίτσα: Δήλωνε 11 χρόνια ότι ζούσε με 300 ευρώ το μήνα

Με πόρισμα του το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, αποκαλύπτει ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγος του απέκρυπταν δεκάδες εκατομμύρια για περισσότερα από 11 χρόνια στις φορολογικές δηλώσεις τους.
Μάλιστα, στα εισοδήματά τους για 11 χρόνια δήλωναν ότι ζούσαν με 300 ευρώ τον μήνα (!), ενώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είχαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα από αυτή την φοροδιαφυγή ο επιχειρηματίας που με τον γιο Βλαδίμηρο-Ιωάννη του απέκτησαν την μία τηλεοπτική άδεια από τις τέσσερις που δημοπρατήθηκαν από την κυβέρνηση, έχει οφειλή στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 32 εκατ.ευρώ.
Αναλυτικά όσα αποκαλύπτει το Κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα»:
Τα εισοδήματα του Καλογρίτσα και της συζύγου του από το 2002 μέχρι και το 2013
Το σύνολο
Το ύψος της φοροδιαφυγής:
Παρότι ο κ. Καλογρίτσας αρνείται τις κατηγορίες, το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλογίζει φοροδιαφυγή ύψους 32,7 εκατομμυρίων ευρώ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα – φωτιά για Καλογρίτσα: Δήλωνε 11 χρόνια ότι ζούσε με 300 ευρώ το μήνα "

Νέες καταγγελίες για Καλογρίτσα: «Με ήθελε ως αχυράνθρωπο για τις φορολογικές του παραβάσεις»

Νέες καταγγελίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Χρήστου Καλογρίτσα είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς 52χρονος ναυτικός καταγγέλλει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha ότι χρησιμοποιήθηκε ως «αχυράνθρωπος» για τις φορολογικές του παραβάσεις.

«Ο Χρήστος Καλογρίτσας με χρησιμοποίησε σαν αχυράνθρωπο για να καλύψει τις φορολογικές του παραβάσεις», δήλωσε ο 52χρονος καπετάνιος στον τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ναυτικός, ο κ. Καλογρίτσας παραπέμφθηκε από την εισαγγελία εφετών Πειραιά σε δίκη για κακουργηματική έκδοση εικονικών τιμολογίων της ναυτιλιακής εταιρείας Παλμόζα. Ο Χρήστος Καλογρίτσας ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας και δύο συγκατηγορούμενοί του εξέδωσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία, υπό την έννοια ότι αφορούσαν ανύπαρκτες συναλλαγές, τελώντας συνολικά 91 φορολογικές παραβάσεις. Ο ναυτικός δέχθηκε πριν χρόνια την πρόταση στενού συνεργάτη του Καλογρίτσα, να γίνει ο νόμιμος εκπρόσωπος off shore εταιρείας πίσω από την οποια, όπως υποστηρίζει ο 52χρονος, κρυβόταν ο Χρήστος Καλογρίτσας.

«Με ήθελαν ως παρένθετο πρόσωπο, ως αχυράνθρωπο, που εν αγνοία του θα φορτωνόταν από την τυπική του θέση στην εταιρεία, όλες τις παράνομες ενέργειες άλλων. Τις χρέωσαν σε μένα για να γλιτώσουν, Οι δύο εταιρείες ήταν δύο τσέπες των ίδιων ατόμων», υποστηρίζει ο 52χρονος, σύμφωνα πάντα με τον Alpha.

Στην πρώτη έρευνα του ΣΔΟΕ, ο ναυτικός καταγγέλει ότι εξαφανίστηκαν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε προσκομίσει και έδειχναν ότι πίσω από τις εταιρείες που πουλήθηκαν και νοικιάστηκαν τα πλοία, ήταν τα ίδια πρόσωπα. «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των πλοίων,ο Καλογρίτσας και ο συνεργάτης του, μίσθωναν στους εαυτούς τιους την εκμετάλλευση των πλοίων και εμφάνιζαν εμένα ως δήθεν νόμιμο εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας αν και γνώριζαν ότι αποκλειστικά και μόνο εκτελούσα τις εντολές τους», τονίζει.

Ο ναυτικός σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δηλώνει ότι φοβάται για τη ζωή του, λέγοντας πως «πριν την αποκάλυψη των στοιχείων στη δικαιοσύνη, ήμουν πολύ φοβισμένος για τις τυχόν συνέπειες για εμένα και την οικογένειά μου. Ο κ.Καλογρίτσας δεν ήταν μόνο ένας οποιοσδήοποτε απλά μεγάλος επιχειρηματίας, αλλά και ένας άνθρωπος με πολλές γνωριμίες σε διάφορους κύκλους». Ο Καλογρίτσας, πάντως, υποστήριξε στον ανακριτή ότι δεν γνωρίζει τον 52χρονο ναυτικό.

«Μπορώ να περιγράψω λεπτομερώς το χώρο του γραφείου του, όπου δέσποζε ένα εντυπωσιακό πορτρέτο του Άρη Βελουχιώτη, ένα μπιλιάρδο και ένα έπιπλο γραφείου πολύ μεγάλων διαστάσεων», απαντά ο ναυτικός.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες καταγγελίες για Καλογρίτσα: «Με ήθελε ως αχυράνθρωπο για τις φορολογικές του παραβάσεις»"

Δημοσκοπήσεις για... όλα τα γούστα! Μπροστά η ΝΔ σε έρευνα της Opinion Poll, νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνη της Bridging Europe

Δημοσκόπηση: Το «Χωνί» δίνει προβάδισμα 4,2% του ΣΥΡΙΖΑ!

Η νέα δημοσκόπηση έρχεται από την εταιρία Βridging Europe και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Το Χωνί την Κυριακή (25.09.2016). Δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 22,4% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 18,4%.
Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 7,4% και ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 7,1%, το ΠΑΣΟΚ (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) με 4,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2%. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, εκτός Βουλής μένουν Το Ποτάμι που συγκεντρώνει 1,1% και η Ένωση Κεντρώων με 2,2%.
Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου λαμβάνει 2,5%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη 2,1%. Εξαιρετικά υψηλό και αυτή τη φορά το ποσοστό των αναποφάσιστων, που φτάνει το 26,1%.
Το 44% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε στη ΔΕΘ σε μεγαλύτερη παροχολογία από τον Αλέξη Τσίπρα. Το 30% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός «υποσχέθηκε» περισσότερα από τον πρόεδρο της ΝΔ. Το 26% δεν πήρε θέση.
Επίσης, το 71% δηλώνει πως διαφωνεί με την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να επιστρέψει τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στους υπερθεματιστές και το 26% συμφωνεί.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να οργανώσει τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα ενίσχυσε την εικόνα της χώρας και το 21% θεωρεί πως ζημιώθηκε.
Δημοσκόπηση στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Μπροστά με 12,5% η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δυναμική ευρείας νίκης και υπεροχή σε όλα τα σημεία εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η ψαλίδα ανοίγει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφει διπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 31% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,5%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 5%, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3%. Οι ΑΝ.ΕΛ. με 2% μπορεί να εξασφαλίσουν την είσοδο και πάλι στη Βουλή, όπως και η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει επίσης 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%. Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι.



Συντριπτική είναι η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 61,2% έναντι μόλις 14% που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκοπήσεις για... όλα τα γούστα! Μπροστά η ΝΔ σε έρευνα της Opinion Poll, νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνη της Bridging Europe"

Τρεις αναδρομικές περικοπές ισοπεδώνουν τις συντάξεις

Την αγανάκτηση των συνταξιούχων που θα δουν στο λογαριασμό τους επικουρικές ύψους 23 ευρώ και μέρισμα ύψους 20 ευρώ εξαιτίας της επιστροφής των αναδρομικών, προσπαθεί να μετριάσει η κυβέρνηση, αναβάλλοντας για ένα μήνα την εξοντωτική παρακράτηση η οποία ορίζεται στα 50 ευρώ, κατ΄ ελάχιστο ύψος δόσης. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις που υπέστησαν δραματική μείωση , μπορεί να μη μηδενιστούν το Νοέμβριο αλλά και πάλι θα είναι πενιχρές.

Πχ. επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, μετά τον επαναυπολογισμό από 291,67 ευρώ συρρικνώθηκε στα 94,27 (μείωση 68%) ενώ το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 78,85 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος γλίτωσε το μηδενισμό της επικουρικής του αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ , θα δει τον ερχόμενο μήνα στο λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ.
Αυτό το ποσό θα εισπράττει για τους επόμενους 6 μήνες καθώς οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 280 ευρώ. Η συγκεκριμένη σύνταξη χηρείας θα υποστεί και έξτρα αφαίμαξη 5,6 ευρώ λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ. Η αναδρομική παρακράτηση σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ θα γίνει σε 4 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Δηλαδή το τελικό ποσό θα κατέβει στα 23,25 ευρώ.

Ανάλογα ποσά θα πιστωθούν και στους δικαιούχους μερίσματος που είδαν μειώσεις πάνω από 40%. Πχ το μέρισμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού συρρικνώθηκε στα 70 ευρώ από 145. Με την παρακράτηση των αναδρομικών θα εισπράξει 20 ευρώ σε μηνιαία βάση και 60 ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Η διοίκηση του Ενιαίου Επικουρικού έχει εισηγηθεί το ελάχιστο ύψος της δόσης να μειωθεί σε 30 ευρώ . Το υπουργείο εργασίας ανέβαλε τη διαδικασία για να επεξεργαστεί λύσεις οι οποίες όμως δε θα προσκρούουν σε κανόνες ισονομίας. Υπενθυμίζουμε ότι για την παρακράτηση αναδρομικών στο δημόσιο τομέα ισχύει η ρύθμιση Χουλιαράκη, η οποία ορίζει πως κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης». Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Το τρίτο και φαρμακερό « κτύπημα» στις επικουρικές θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου . Το «ψαλίδι» αυτή τη φορά θα υποστούν :

-οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%

-Συμβολαιογράφοι έως 25%

-Δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%

-Τεχνικοί Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) 15%-18%

-Ναυτικοί έως 40%

Δε θα υποστούν μειώσεις οι επικουρικές των πρώην χωροφυλάκων.

Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Πάντως παράγοντες της ασφάλισης επιμένουν ότι υπάρχουν λάθη στον επαναυπολογισμό των επικουρικών καθώς προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ακόμη και σε περιπτώσεις ασφαλισμένων από το ίδιο ταμείο, με ίσες συντάξιμες αποδοχές και ίδια συντάξιμα έτη.

Τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η δικηγόρος κ. Ασπασία Παπαθανασοπούλου και αφορούν συνταξιούχους με συνολικό εισόδημα άνω των 1300 ευρώ το μήνα , δείχνουν ότι η παρακράτηση των αναδρομικών θα επιφέρει μεγάλες απώλειες στις υψηλές συντάξεις και θα ισοπεδώσει τις χαμηλές .

1. Συνταξιούχος, που του έχει χορηγηθεί από το ΕΤΕΑ (τέως ΤΑΝΠΥ), μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 570,00 €, έπαιρνε μετά την κράτηση των μνημονιακών περικοπών, επικουρική σύνταξη ποσού 325,00 € περίπου καθαρά. Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 230,00 € περίπου καθαρό.

Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 285,00 € . Δηλαδή για τους επόμενους 6 μήνες θα εισπράττει επικουρική 180 ευρώ.

2. Συνταξιούχος, που του έχει χορηγηθεί από το ΕΤΕΑ (τέως ΕΤΕΑΜ), μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 409,60 €, έπαιρνε μετά την κράτηση των μνημονιακών περικοπών, επικουρική σύνταξη ποσού 205,00 € περίπου καθαρά .

Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 123,00 € περίπου καθαρό.

Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 246,00 €. Δηλαδή με την παρακράτηση των 50 ευρώ , για τους επόμενους 5 μήνες θα εισπράττει 73 ευρώ.

3. Συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος έπαιρνε από το ΕΤΕΑ μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 906,73 € . Το ποσό μειώθηκε στα 380 € καθαρά με τις μνημονιακές περικοπές.

Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 95,00 € περίπου καθαρό.

Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 855,00 €. Με την παρακράτηση των 50 ευρώ , για τους επόμενους 17 μήνες , ο συνταξιούχος αυτός θα εισπράττει επικουρική 45 ευρώ.

4.Συνταξιούχος λόγω γήρατος, που του έχει χορηγηθεί από το ΜΤΠΥ μικτό ποσό μερίσματος 228,00 €, έπαιρνε μετά τις μνημονιακές περικοπές 150,00 € περίπου καθαρά το μήνα. Με τις πρόσφατες μειώσεις που φθάνουν και το 50% το μηνιαίο ποσό του μερίσματος που θα πάρει θα είναι περίπου 95,00 € καθαρό.

Τα αναδρομικά 3 μηνών που πρέπει να επιστρέψει ανέρχονται σε 165 ευρώ. Με την παρακράτηση σε δύο δόσεις , το μηνιαίο μέρισμα συμπιέζεται στα 67,5 ευρώ Δηλαδή, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα εισπράξει μέρισμα τριών μηνών ύψους 202,5 ευρώ.

Ένα μήνα αργότερα , με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα «κουρευτούν» : α) οι υψηλές συντάξεις καθώς το "πλαφόν" ορίζεται στα 2000 ευρώ β) οι πολλαπλές συντάξεις καθώς έχει οριστεί πλαφόν 3000 ευρώ γ) οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα .Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

Έξτρα παρακράτηση από τον Νοέμβριο θα έχουν οι διπλές συντάξεις , στις οποίες περιλαμβάνονται και αδύναμες κατηγορίες δικαιούχων ,όπως οι χήρες/οι λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ. Το μέτρο «τρέχει» από τον Ιούλιο και τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Για παράδειγμα χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1300 ευρώ . Μέχρι σήμερα , η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα . Με το νέο τρόπο υπολογισμού , η παρακράτηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα , στα 2000 ευρώ και η παρακράτηση θα ανέλθει στα 120 ευρώ , δηλαδή σχεδόν θα τριπλασιαστεί . Στη συγκεκριμένη περίπτωση , τα αναδρομικά ανέρχονται σε 312 ευρώ .Η παρακράτηση θα είναι 78 ευρώ το μήνα .

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις αναδρομικές περικοπές ισοπεδώνουν τις συντάξεις"

ΕΝΦΙΑ σε πεθαμένους

Στους καιρούς των μνημονίων, και οι αποδημήσαντες εις Κύριον καλούνται να πληρώσουν φόρους.
Ναι, καλά διαβάσατε, αναζητώντας έσοδα το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε ΕΝΦΙΑ σε πολίτη που απεβίωσε πριν από 10 χρόνια. 

Μείναμε έκπληκτοι όταν γίναμε δέκτες αυτής της τραγελαφικής και απαράδεκτης υπόθεσης από το περιβάλλον του εκλιπόντος. 

Οι άνθρωποι έχοντας τον πόνο της απώλειας του δικού τους προσώπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το οποίο καλούσε τον πεθαμένο συγγενή τους να πληρώσει έναν φόρο ο οποίος ούτε καν είχε ψηφιστεί όταν ζούσε.

Ο Φώτιος Παπαλέξης, στον οποίο εστάλη το ραβασάκι της εφορίας, «έφυγε» τον Δεκέμβριο του 2006, σε ηλικία 94 ετών. 



Είχε προλάβει μεταξύ άλλων να ζήσει δύο πολέμους και ισάριθμες οικονομικές καταστροφές, πλην όμως δεν πρόλαβε να βιώσει τον απάνθρωπο κόσμο του Μνημονίου.

Γεννηθείς το 1912, όταν ακόμα η Ελλάδα δεν είχε φόρους στα ακίνητα, και ζώντας την ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν θα φανταζόταν ποτέ πως οι φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών θα τον κυνηγούσαν και μετά θάνατο για να τον φορολογήσουν. 

Το χρέος του όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό της εφορίας είναι της τάξεως των 2,13 ευρώ!! Και για το ποσόν αυτό, χωρίς να προβούν κανέναν προηγούμενο έλεγχο, αναστάτωσαν μια οικογένεια. 



Την ίδια ώρα, η φοροδιαφυγή όπως παραδέχεται όλο το πολιτικό σύστημα «βαράει κόκκινο» και χάνονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία. 

Όμως τα 2,13 ευρώ του πρώην κατοίκου στο Καλλίθηρο Καρδίτσας ήταν για αυτούς το πρόβλημα.

Το Καλλίθηρο, που απέχει δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας και βρίσκεται σε υψόμετρο 170 μέτρων, ίσως θα έπρεπε να επισκεφθούν για να πάρουν καθαρό αέρα και να μην κάνουν τέτοια λάθη όσοι εμπλέκονται στην τραγική αυτή υπόθεση. 

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το zougla.gr ανακάλυψε πως δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο
 αλλά υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που έχουν σταλεί σε συμπολίτες μας. 

Τα στατιστικά του Υπουργείου Οικονομικών μας «διαφώτισαν» για την προχειρότητα του. 

Συγκεκριμένα σε  2.126.411 φορολογούμενους αντιστοιχεί ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ. Από αυτή την κατηγορία το Δημόσιο έχει προϋπολογίσει να εισπράξει κατά το 2016 συνολικά έσοδα 15.422.617 ευρώ!
Οπότε, το ερώτημα είναι πόσοι ακόμη πεθαμένοι συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατηγορία και στα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα.

Βλέπετε οι απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να μαζέψει φόρους, για να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία αναστάτωσαν πολλές οικογένειες. 

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες πρώην και νυν είναι πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, ή μήπως το έχουν καταλάβει και προσδοκούν έσοδα και από πεθαμένους; 

Τελικά στην σύγχρονη μνημονιακή  Ελλάδα ούτε νεκρό δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις. 


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ σε πεθαμένους"

Γιούνκερ: Απόφαση της Ελλάδας η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds [βιντεο]

«Η Ελλάδα αποφάσισε να πουλήσει τα «κόκκινα» δανεία σε ξένα funds» τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Ant1 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε:

«Σε απάντηση του ερωτήματος σας σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση.

Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας».


eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Απόφαση της Ελλάδας η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds [βιντεο]"

Υπ. Οικονομίας: Απαίτηση των θεσμών η πώληση των δανείων

Σε απάντηση δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ σχετικά με το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα Funds, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επισημαίνουν τα εξής:

1. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

2. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

3. Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

4. Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.

5. Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε., προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Οικονομίας: Απαίτηση των θεσμών η πώληση των δανείων"

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νέο νομοσχέδιο

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» ρυθμίζονται τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με το taxheaven.gr.

Τροποποιούνται και καταργούνται ασφαλιστικού περιεχομένου διατάξεις του ν. 4387/2016, ως εξής:

α. Αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς (αντί του 15% επί του συνολικού ποσού που ισχύει).

β. Καταργείται η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 40, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως δέκα δωματίων και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση τις μειωμένες έως το 2021 εισφορές των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α.

Έτσι οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος τους (αντί 14% το 2017, 16% το 2018, 18% το 2019, 19% το 2020 και 19,5% το 2021).

γ. Καταργείται επίσης διάταξη που προβλέπει την καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη για τα πέντε (5) πρώτα έτη ασφάλισης των υπαγομένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) κ.λπ. και την καταβολή της διαφοράς (σε σχέση με τις κανονικές εισφορές) σε μεταγενέστερο χρόνο (βλ. άρθρο 39 παρ. 2 ν. 4387/2016).

δ. Η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α. αυξάνεται από 1.1.2017 στο 6,95% (αντί της σταδιακής αύξησής της στο 4,73% το 2017, στο 5,84% το 2018 και στο 6,95% από 1.1.2019). (άρθρο 1)

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νέο νομοσχέδιο"

Γ. Τσίπρας: «Εργαλείο» ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα

Για το σχέδιο δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα ασκεί πολιτική, μίλησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν μπορείς να έχεις αναπτυξιακές πολιτικές, αν δεν έχεις στα χέρια σου εργαλεία. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα επιμείνει γιατί μέχρι σήμερα οι συστημικές τράπεζες με τα προβλήματα που έχουν, χρηματοδοτούν ελάχιστα έως καθόλου. Χρειαζόμαστε,λοιπόν, παράλληλα άλλου είδους χρηματοδοτικά ιδρύματα και εργαλεία που στο τέλος- τέλος θα ωθήσουν και τις υφιστάμενες τράπεζες να αλλάξουν στάση».

Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα δώσει νέα ορμή, θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και θα το κάνει πιο συνεκτικό και συντονισμένο, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει πλήθος έντιμων, συγκροτημένων και ικανών ανθρώπων, οι περισσότεροι όχι τόσο επώνυμοι, στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να στελεχώσουν θέσεις στην κυβέρνηση και αλλού, να δώσουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα, να συνεργάζονται περισσότερο, να εφαρμόζουν καλύτερα την πολιτική μας, ιδιαίτερα στη Δημόσια Διοίκηση που πάσχει».

Ο Γ. Τσίπρας τονίζει επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου και υπογραμμίζει ότι «μαζί με την αλλαγή προσώπων κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια».

Σημειώνει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, «η νέα κυβέρνηση μπορούσε να έχει σχηματιστεί με πιο αποφασιστικές επιλογές, όπου το στοιχείο της αποτελεσματικότητας και της πολιτικής έπρεπε να κυριαρχήσει περισσότερο πάνω σε κάθε λογής "ισσοροπισμούς" και βάρη από το εσωκομματικό παρελθόν».

Μιλώντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμά ότι «το κρίσιμο σημείο δεν είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά η δρομολόγηση των πρώτων επενδύσεων, που θα δώσουν το μήνυμα ότι στην Ελλάδα "κάτι γίνεται". Η δυνατότητα αυτή, είναι περισσότερο ορατή από ποτέ τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος και τονίζει ότι «οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες. Μεγάλες είναι όμως και οι δυνατότητες του ανοίγματος, αν δοθεί το αναγκαίο βάρος στην ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο άνοιγμά του στην κοινωνία».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Τσίπρας: «Εργαλείο» ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα"

Διεθνές σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό φοροφυγάδων

Κοινό σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή τα ευρήματα από τα Panama Papers συμφώνησαν εισαγγελείς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που συναντήθηκαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Χάγη.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τη βοήθεια κυρίως της τεχνογνωσίας των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Γερμανίας αποφασίστηκαν τρόποι με τους οποίους αποκωδικοποιούνται οι μυστικοί λογαριασμοί των «υψηλών» πελατών τραπεζών στην Ελβετία, αλλά κυρίως σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, που κρύβουν πίσω καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων από μαύρα χρήματα μιζών από προμήθειες, κυρίως των κρατών, του Δημοσίου δηλαδή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δεκάδες έλληνες δικαιούχοι.

Νέα στοιχεία από τα Bahamas Leaks

Στο μεταξύ αγώνα δρόμου πραγματοποιούν οι έλληνες εισαγγελείς προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι δημοσιογράφοι της διεθνούς ομοσπονδίας ICIJ, γνωστά και ως Bahamas Leaks.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 70 έλληνες περιέχονται στη συγκεκριμένη λίστα. Οι εμπλεκόμενοι είναι πρωταγωνιστές σε τραπεζικά σκάνδαλα, ενώ μεταξύ τους εντοπίζεται πατέρας και γιος που φυγοδικούν από τον Μάρτιο του 2013, όταν είχαν κληθεί να καταθέσουν για συγκεκριμένο τραπεζικό σκάνδαλο.

Αίσθηση προκαλεί επίσης ο εντοπισμός εμπλεκομένου σε σκάνδαλο προμηθειών του υπουργείου Αμυνας, ο οποίος φέρεται ότι έχει αυτοκτονήσει σε χώρα πολύ μακριά από την Ελλάδα.

Μεταξύ των υπεράκτιων εταιρειών που είχαν ιδρυθεί ειδικά για να κρύψουν τις μίζες από τα εξοπλιστικά εντοπίζονται από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και εταιρείας που ιδρύθηκαν την περασμένη δεκαετία, αλλά λειτουργούσαν μέχρι και πέρυσι, γεγονός που δεν συνηθίζεται στις υπεράκτιες που ιδρύονται ειδικά για να κρύψουν τις δωροδοκίες.

Συγκεκριμένη μάλιστα off shore που ήταν ενεργή έως πρόσφατα αφορά διαδρομή 1 εκατ. ευρώ που διακινήθηκε σε ανώτατο αξιωματούχο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνές σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό φοροφυγάδων"

ΕΠΟ: Δήλωναν ότι έχουν καταστρέψει τα βιβλία και τα έκρυβαν σε αποθήκη!

Μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ βρέθηκε ότι το 2007 η ΕΠΟ είχε λάβει από την UEFΑ χρήματα για την ανέγερση αθλητικού κέντρου στις πυρόπληκτές περιοχές, που δεν έγινε ποτέ.

Η αποκάλυψη ότι η ΕΠΟ δήλωνε ως «καταστρεφέντα» τα βιβλία προηγούμενων ετών, τα οποία όμως βρέθηκαν σε κούτες σε κτίριο της οδού Φυλής, προκύπτει από την έρευνα του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΠΟ στις 23 Ιουνίου 2016.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ πραγματοποιείται στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας που εκκρεμούσε από το 2014.

Το ΣΔΟΕ προχώρησε σε έλεγχο, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, των επιχορηγήσεων που έλαβαν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες κατά το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2013 και ειδικά των κρατικών επιχορηγήσεων. Παράλληλα ερευνάται η αξιοποίηση και εκμετάλλευση οικονομικών και εμπορικών δικαιωμάτων με αφορμή τις αθλητικές δραστηριότητες τους και για την αντιμετώπιση δαπανών για την εκτέλεση βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων, ιδιοκτησίας τους ή μισθωμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τον Μάιο του 2016 δεν είχε γίνει καμιά ενέργεια σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία, παρότι υπήρχε από το 2014.

Μεταξύ των Ομοσπονδιών, από τις οποίες άρχισε ο έλεγχος, ήταν η ΕΠΟ. Από τον Ιούνιο του 2016 που επιδόθηκε η σχετική πρόσκληση έναρξης ελέγχου και καθ’ όλη την διάρκειά του η διοίκηση και οι υπάλληλοι της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν, δεν έδειξαν καμία διάθεση συνεργασίας με το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκαν βιβλία και στοιχεία των ετών 2004 έως 2013 τα οποία επισήμως δηλώθηκαν ως «κατεστραφέντα».

Ωστόσο το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν περιέλθει στην υπηρεσία εντόπισε και κατέσχεσε σε αποθήκη που διατηρούσε η ΕΠΟ στην οδό Φυλής 12 στην Αθήνα κούτες που περιέχουν μεταξύ άλλων στοιχείων και τα δηλωθέντα ως «κατεστραφέντα» βιβλία και στοιχεία. Το ΣΔΟΕ ήδη προχωρά στην επεξεργασία των κατασχεθέντων, τα οποία αναμένεται να «φωτίσουν» την επίμαχη περίοδο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, δυνάμει του ελέγχου του περασμένου καλοκαιριού και η έρευνα η οποία αφορά στο ποσό των 1.000.000 Ελβετικών Φράγκων το οποίο φέρεται να έχει λάβει η ΕΠΟ το έτος 2007 από τον τέως Πρόεδρο της UEFA Mισέλ Πλατινί για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην περιοχή «ΣΠΙΑΝΤΖΑ» στον Πύργο Ηλείας.

Παράλληλα συνεχίζεται ο έλεγχος για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος των ετών 2013-2016, τα οποία εξασφάλισε αρχικώς εξωχώρια κυπριακή εταιρεία, η οποία φέρεται να λειτούργησε ως μεσάζοντας για να αποκτήσει τα δικαιώματα το συνδρομητικό κανάλι ΟΤΕ ΤV.

Μάλιστα, στις 21.5.2015 το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κυπέλλου για την τριετία 2013 – 2016 στην εταιρεία «Media Goal LTD».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΠΟ: Δήλωναν ότι έχουν καταστρέψει τα βιβλία και τα έκρυβαν σε αποθήκη! "

Κουίκ: Να αποσύρει ο Φίλης τις αλλαγές για τα θρησκευτικά -Δεν θα κάνουμε πίσω

Να αποσύρει τις αλλαγές για το μάθημα των θρησκευτικών ζήτησε ο Τέρενς Κουίκ από τον Νίκο Φίλη, σε δηλώσεις του.

Μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, στην οποία επισημαινόταν ότι το κόμμα με δημόσια τοποθέτησή του έχει ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών, μιλώντας στον Real, ο κ. Κουίκ ζήτησε την απόσυρση των αλλαγών, επέστησε προσοχή στον κ. Φίλη, ενώ άφησε αιχμές για τον υπουργό Παιδείας ότι ακολουθεί προσωπική ατζέντα.

«Εμείς ζητάμε ο κ. Φίλης να αποσύρει τα όσα σκέφτεται περί του μαθήματος των Θρησκευτικών, να είναι λίγο πιο προσεχτικός όταν αναφέρεται στην Ιεραρχία και γενικά στους Ιερείς που έχουν δώσει αίμα για να είναι όρθια αυτή η πατρίδα και να βάλει το θέμα στην Επιτροπή για την μελέτη και επίλυση προβλημάτων της Εκκλησίας. Να κάνει διάλογο με την Εκκλησία και βεβαίως να κάνει διάλογο και με εμάς τους ΑΝΕΛ. Είμαστε μέσα στην κυβέρνηση, εταίροι», δήλωσε ο κ. Κουίκ.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Φίλης ακολουθεί προσωπική ατζέντα, απάντησε: «Εσείς πιστεύετε ότι όλοι μέσα στην κυβέρνηση ή όλοι μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή όλοι όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με κινήσεις που δημιουργούν εντάσεις και καχυποψίες στη σχέση μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας; Οχι, αυτό είναι σαφές».

«Δεν θα κάνουμε πίσω στο θέμα της Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Κουίκ, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ, εάν οι αλλαγές στα Θρησκευτικά έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση (σ.σ. να τα ψηφίσουμε) . Είναι πασιφανές ότι ζητάμε να αποσυρθούν».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουίκ: Να αποσύρει ο Φίλης τις αλλαγές για τα θρησκευτικά -Δεν θα κάνουμε πίσω "

Καμίνης και Μπουτάρης κατά της τοποθέτησης διοικητικών γραμμτέων στους Δήμους

Σε κοινή δήλωση πρέβησαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης κκ Καμίνης και Μπουτάρης σχετικά με δημοσιεύματα για τον διορισμό από την κυβέρνηση διοικητικών γραμμτέων στους Δήμους.

«Η εμφύτευση Γενικών Γραμματέων στους δήμους, μέσω διορισμού τους από την κυβέρνηση, αποτελεί νόθευση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των τοπικών κοινωνιών. Είναι, συνεπώς, εκ προοιμίου απαράδεκτη ακόμη και η συζήτηση μιας τέτοιας πρότασης».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης και Μπουτάρης κατά της τοποθέτησης διοικητικών γραμμτέων στους Δήμους"

H DW στη Μόρια: Μη βιώσιμη η κατάσταση στη Λέσβο, η συμφωνία μετέτρεψε το νησί σε φυλακή

Σε σύγκριση με τις υποδομές για τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα, η Μόρια μοιάζει τρομακτικό δημιούργημα. Ετσι περιγράφει η Deutsche Welle το hotspot στη Λέσβο, το οποίο επισκέφθηκε, μετά από την καταστροφική φωτιά.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο είναι σχεδόν μη βιώσιμη, σχολιάζει το δημοσίευμα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει μετατρέψει το νησί σε μία φυλακή, με σύστημα που καταρρέει. Η διαδικασία ασύλου είναι αργή, οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι γίνονται διακρίσεις ανάλογα με τις χώρες καταγωγής.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που εξετάζουν τα αιτήματα, στις υπηρεσίες ασύλου, δεν ξέρουν το νόμο για τους πρόσφυγες, ούτε πώς να πάρουν συνέντευξη από τους ανθρώπους. Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν έχουν ιδέα για το νόμο. Είναι μία ανυπόφορη κατάσταση», σχολιάζει η δρ. Μπάρμπαρα Χάρελ Μποντι, που έχει ιδρύσει το Κέντρο προσφυγικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τριπλό συρματόπλεγμα μπροστά, αστυνομικοί και στρατιώτες μόνιμα παρόντες. Μοιάζει με μία ανοιχτή φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους», περιγράφουν οι ανταποκριτές της Deutsche Welle, που βρέθηκαν στη «γειτονιά» των Αφρικανών μέσα στο hotspot.

«Εκεί ο φράχτης είναι λιγότερο περιοριστικός, υπάρχουν τρύπες κάθε λίγα μέτρα. Οι πρόσφυγες βγαίνουν από αυτές, για να περπατήσουν στους ελαιώνες γύρω από τη Μόρια ή να χαλαρώσουν σε κοντινές καντίνες».

«Το μέρος είναι απαίσιο. Είναι μία φυλακή. Οι συνθήκες απαίσιες. Δεν έχουμε νερό στα ντους, κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να πάμε στα χωράφια για τις ανάγκες μας, γιατί είναι φρικιαστική η μυρωδιά και η υγιεινή στις τουαλέτες», είπε ένας Νιγηριανός στην Deutsche Welle.

Μετά από τη φωτιά της Δευτέρας, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του hotspot, είναι ορατός ο εκνευρισμός των προσφύγων, που αυξάνεται εδώ και καιρό, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι περισσότεροι Αφρικανοί δηλώνουν ότι τους κακομεταχειρίζονται οι υπηρεσίες ασύλου εκεί, οι οποίες- όπως ισχυρίζονται- δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματά τους και δίνουν προτεραιότητα σε πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.

«Δεν είμαστε πολίτες, είμαστε πρόσφυγες... ή στην πραγματικότητα δεν είμαστε ούτε αυτό. Στη Μόρια είμαστε φυλακισμένοι», λένε ο Ομάρ από τη Σομαλία και ο Γουαλά από την Ερυθραία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "H DW στη Μόρια: Μη βιώσιμη η κατάσταση στη Λέσβο, η συμφωνία μετέτρεψε το νησί σε φυλακή "

Στη θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού προσανατολίζεται η ΕΕ

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την υιοθέτηση ενός κοινού κατώτατου Ευρωπαϊκού μισθού. Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε από τη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2015, ενώ φέρεται να συζητείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις.

Κοινωνικό ντάμπινγκ

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Γκιγιόμ Μπαλάς έκανε μία εισήγηση προτείνοντας την προοδευτική θέσπιση ενός κοινού βασικού μισθού στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να ρυθμιστεί στο ύψος του 60% του βασικού μισθού της κάθε Ευρωπαϊκής χώρας. Η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, ελπίζοντας ότι θα καταχωρηθεί στην αναθεώρηση της Οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων. Ωστόσο, στο έγγραφο το οποίο δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στη θέσπιση βασικού μισθού.

Επίσης, το εν λόγω ζήτημα τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς υποστήριξε πως αποτελεί ζήτημα «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ακανθώδης συναίνεση

Παρά την πρόοδο η οποία έχει γίνει, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη θέσπιση βασικού μισθού και την απόσπαση εργαζομένων. Όπως ανέφερε βουλευτής του ΕΛΚ στη Euractiv, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών, ενώ ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κορντερί δήλωσε ότι «αποτελεί ρεαλιστική φιλοδοξία και θα έλεγα αναγκαιότητα η θέσπιση ενός βασικού μισθού».

Σήμερα 6 χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ.

«Εάν η διαφορά εκφραστεί σε αγοραστική δύναμη, οι αποστάσεις είναι μικρότερες, ωστόσο είναι έντονη η ανισότητα» δήλωσε ο Μπαλάς, ενώ προσέθεσε ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι αναγκαίο να πειστούν όλοι οι εταίροι. Επίσης, η θέσπιση του κατώτατου μισθού πρέπει να έχει και μία νομική βάση για να στηριχθεί. Το άρθρο 153 της Συνθήκης της Λισαβόνα ορίζει ότι «η Ένωση πρέπει να υποστηρίζει και να λειτουργεί συμπληρωματικά στις δραστηριότητες των κρατών μελών» που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Αντιδράσεις από τις Ανατολικές χώρες

Ανάμεσα στους εταίρους οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα είναι τα Ανατολικά κράτη, καθώς τα επίπεδα του βασικού μισθού τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.
Σύμφωνα με την αναφορά του Κορντερί, χωρίς τη θέσπιση νόμιμου βασικού μισθού στην ΕΕ, τα κράτη μέλη θα δυσκολευτούν σε μεγάλο βαθμό να προσελκύσουν επιχειρηματική δραστηριότητα ή κεφάλαιο.

Οι διαφωνίες έγκεινται στο γεγονός ότι εάν ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί κάτω από το 60% του εθνικού μέσου μισθού στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, είναι πιθανό να ασκηθεί πίεση και να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί. Το γαλλικό ταμείο για παράδειγμα, πρότεινε ως ποσοστό το 45-50% που θα αυξηθεί προοδευτικά στο 55%. Εάν επιτευχθεί αυτό στις ανατολικές χώρες, οι μισθοί θα αυξηθούν, καθώς ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 40% του μέσου μισθού.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού προσανατολίζεται η ΕΕ "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή λόγω αγώνα δρόμου

Προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 9.30 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι της Κυριακής λόγω διεξαγωγής του «8ου Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure».

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου έως τις 2μμ της Κυριακής στη Λ. Βασ. Όλγας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οι διακοπές θα πραγματοποιηθούν στις εξής λεωφόρους και οδούς του δήμου Αθηναίων:

-Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ομόνοια.

-Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
-Λ. Βασ. Σοφίας:

Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της Λ. Βασ. Κων/νου (ΧΙΛΤΟΝ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Αλεξάνδρου (ΧΙΛΤΟΝ) και Ξενίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας, και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου (ΧΙΛΤΟΝ), ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Κων/νου, και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας από την Λ. Βασ. Κων/νου προς την Λ. Βασ. Αμαλίας.

-Ριζάρη, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

-Αραβαντινού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

-Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄ και της Λ. Βασ. Κων/νου.

-Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.

-Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

-Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ Λ. Βασ. Όλγας και τη Λ. Βουλιαγμένης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βουλιαγμένης και τις καθέτους αυτής.

-Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Αλεξάνδρου και Λ. Βασ. Όλγας, ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αρδηττού και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων από τις 22:00 του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2016 έως τις 14:00 της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2016, στη Λ. Βασ. Όλγας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή λόγω αγώνα δρόμου"

«Πόλεμος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες προσλήψεις στην ΕΡΤ

Αντιδράσεις προκαλεί στη ΝΔ η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ για την πρόσληψη 55 συμβασιούχων (20 δημοσιογράφων και 35 άλλων ειδικοτήτων. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως «στην Ε.Ρ.Τ. των 2.500 εργαζoμένων, η διοίκησή της και ο υπουργός - καναλάρχης κ. Παππάς, που θα υπογράψει την απόφαση, κρίνουν ότι χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις, προφανώς για την ενίσχυση της προπαγάνδας μιας καταρρέουσας Κυβέρνησης», όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει πως η «εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της Ε.Ρ.Τ. που πληρώνουν οι πολίτες, αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «η Ε.Ρ.Τ. θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός,και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας. Δεσμευόμαστε στους Έλληνες πολίτες ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η μείωση του ειδικού τέλους και η αποκατάσταση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στην δημόσια τηλεόραση», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η ΝΔ με σημερινή της ανακοίνωση καταδικάζει την απόφαση πρόσληψης 55 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ.
Προφανώς για τη ΝΔ, η οποία έκλεισε την ΕΡΤ σε μια νύχτα για να διευκολύνει τους καναλάρχες, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί βαρίδι στην ενημέρωση.
Για τη ΝΔ η ΕΡΤ πρέπει να είναι κλειστή και στο περιθώριο. Για τη ΝΔ η ενημέρωση πρέπει να είναι υποταγμένη σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Υπενθυμίζουμε ότι:
- το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ έχει μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2013, όταν έπεσε το μαύρο
- η ΕΡΤ είναι ο μόνος τηλεοπτικός οργανισμός της χώρας που στηρίζει την οπτικοακουστική παραγωγή και τον ελληνικό κινηματογράφο τηρώντας την υποχρέωση του 1,5% και διαθέτοντας 2,6 εκατομμύρια ευρώ το 2015 για την παραγωγή ταινιών από Έλληνες δημιουργούς,
- η ΕΡΤ εμφανίζει φέτος πλεόνασμα αυξημένο κατά 16 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό,
- η ΕΡΤ κάλυψε όλα τα μεγάλα γεγονότα με επάρκεια και στηρίζει τον Πολιτισμό, την Νεολαία και την Ομογένεια, ενώ ενδυνάμωσε το πρόγραμμά της με υψηλής ποιότητας σειρές.
Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ μέσα από πρόγραμμα αξιολόγησης και μετατάξεων σε άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της χώρας.
Ευχόμαστε στη ΝΔ καλή τύχη στην προσπάθειά της να εξορκίσει τις τύψεις και τις ενοχές της για την πολύχρονη αδράνεια, την ηττοπάθεια και την τρυφηλότητα που εμφανίζει απέναντι στις επιδιώξεις των καναλαρχών να νέμονται τα αγαθά των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων δωρεάν.

Ποτάμι: Προέχει το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Προφανώς 2.500 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ του κ. Παππά, είναι λίγοι. Γι' αυτό αποφασίστηκε να προσληφθούν άλλοι 55 συμβασιούχοι ώστε "να βγαίνει η δουλειά"», ανέφερε ανακοίνωση του Ποταμιού για το ζήτημα.

«Οσο για το λογαριασμό; Ας σφίξουν ακόμη τα ζωνάρια στα νοικοκυριά. Προέχουν τα λεφτά για το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ανέφερε ακόμη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόλεμος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες προσλήψεις στην ΕΡΤ"

Στον «αέρα» 60 μεταπτυχιακά -Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τουλάχιστον 60 μεταπτυχιακά προγράμματα, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κινδυνεύουν με βάση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση χθες, προβλέπουν ότι μόνο τα αυτοδύναμα τμήματα θα έχουν δυνατότητα ίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και οι διδάσκοντες θα πρέπει να προέρχονται κατά 75% από το τμήμα.

Αυτές οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», περιορίζουν ασφυκτικά αρκετά εν λειτουργία μεταπτυχιακά.

Αλλαγές θα γίνουν και στα δίδακτρα, τα οποία μετονομάζονται σε «τέλος εγγραφής» και ορίζονται έως και τρεις φορές ο κατώτατος μηνιαίος μισθός, δηλαδή δεν θα ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλήττει σε μεγάλο βαθμό κυρίως τα Ιδρύματα με οικονομικές σπουδές, που έχουν μερικά από τα ακριβότερα μεταπτυχιακά.

Το νομοσχέδιο θέτει υπό στενό έλεγχο τη διαχείριση των χρημάτων από το τέλος εγγραφής, αλλά και την επιβολή του. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή όπου δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα έξοδα του ΠΜΣ από το ίδιο το Ιδρυμα, είναι δυνατόν να προχωρήσει το τμήμα σε επιβολή του τέλους εγγραφής.

Αυτή η παράγραφος του νομοσχεδίου αναμένεται να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς ο αριθμός των μεταπτυχιακών που ενδέχεται να βάλουν λουκέτο θα αυξηθεί κατά πολύ, λόγω του περιορισμού των εσόδων.

Με βάση την έρευνα του υπουργείου Παιδείας, από τα 735 μεταπτυχιακά προγράμματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λιγότερα από το 1/3 είναι χωρίς δίδακτρα. Μάλιστα, στα ΤΕΙ δεν υπάρχει κανένα χωρίς δίδακτρα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» 60 μεταπτυχιακά -Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "

Κουρουμπλής: Ο ρόλος της Ορθοδοξίας είναι πατριωτικός και εθνικός

Στη διαμάχη Φίλη – Εκκλησίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι «στο μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να πέσουν οι τόνοι, το θέμα είναι επιστημονικό, ο υπουργός (Παιδείας) έχει πει ότι πρέπει να γίνει διάλογος, και είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα αποκατασταθούν και θα λυθεί η παρεξήγηση».

«Κανείς από αυτή την κυβέρνηση δεν έχει αμφισβητήσει το ρόλο της Ορθοδοξίας αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι ρόλος πατριωτικός και εθνικός. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό στην εκκλησία», τόνισε.

«Ο Τσίπρας δεν είναι μασόνος, ας ψάξουν αλλού. Δεν μπορούν να ενοχοποιούνται οι σκέψεις, το να λέει ένας άνθρωπος μια σκέψη δεν σημαίνει ότι έγινε και νόμος», είπε ακόμη ο κ. Κουρουμπλής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε ότι οι οριστικοί υπερθεματιστές δεν είναι αδειούχοι. «Δεν έχουν πάρει ακόμη άδειες οι υπερθεματιστές», ανέφερε.

«Ο νόμος λέει ότι οι τέσσερις έχουν ανακηρυχθεί οριστικοί υπερθεματιστές, δεν είναι αδειούχοι, υπάρχουν μεταξύ τους ενστάσεις, ελέγχεται το πόθεν έσχες έχουμε μια διαδικασία, ας κάνουν λίγη υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία» πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «δεν είναι τέσσερις άδειες, είναι και η ΕΡΤ, και η ΕΡΤ 3...» Δυο κανάλια μένουν χωρίς άδεια, και οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους θα ενσωματωθούν στα κανάλια με άδεια υποστήριξε, κάνοντας λόγο για επιδότηση θέσεων εργασίας για προσλήψεις των εργαζομένων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο νόμος Παππά για την αδειοδότηση τηρείται κατά γράμμα, προσθέτοντας ότι ποινικές ευθύνες θα έχουν όσοι από τους υποψηφίους φοροδιαφεύγουν αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

«Ούτε ένας ψηφοφόρος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μετακινείται δεξιά, ο λαός ξέρει τι σημαίνει Δεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ανωριμότητα που ζητεί εκλογές» ανέφερε δε ο υπουργός.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε αιχμές και κατά του Γιάννη Στουρνάρα για τους ελέγχους στην Attica Bank, δηλώνοντας ότι «περιμένω από την ΤτΕ ελέγχους στα θαλασσοδάνεια της τελευταίας δεκαετίας».

«Δεν αντέχει η κοινωνία μείωση συντάξεων» απάντησε εξάλλου ο υπουργός στο ΔΝΤ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Ο ρόλος της Ορθοδοξίας είναι πατριωτικός και εθνικός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news