facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Από τον Ιανουάριο του 2017 η αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας στον ΟΓΑ

Εκτός από τη μεταφορά 6 επιπλέον ΔΕΚΟ στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών του Υπερταμείου, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και για τους ασφαλισμένους ιδίως του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ, καθώς τροποποιεί και καταργεί διατάξεις του ασφαλιστικού.

Πιο αναλυτικά, με το πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου μεταφέρεται 2 χρόνια νωρίτερα η αύξηση στο 6,95% της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι η αύξηση στο 6,95% τίθεται σε ισχύ από 1/1/2017 κι όχι από 1/1/2019 που θα έφτανε σταδιακά. Να σημειωθεί ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προέβλεπε κλιμακωτή αύξηση της εισφοράς στο 4,73% το 2017, στο 5,84% το 2018 και εν τέλει στο 6,95% από 1/11/2019. Η επίσπευση της επιβολής του μέγιστου ποσοστού αύξησης, προφανώς είναι η άμεση εισροή ρευστού στα ταμεία του ΟΓΑ, αφού σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ υπολογίζεται αύξηση εσόδων κατά 37,36 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2017.

Επίσης με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργείται η καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισης των υπαγόμενων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) και η δυνατότητα που είχαν να καταβάλουν τη διαφορά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον, με το πολυνομοσχέδιο αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς αντί του 15% επί του συνολικού ποσού που ίσχυε.

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων (υπό οριζόμενες προϋποθέσεις) καταργείται η δυνατότητα που είχαν να καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση τις μειωμένες έως το 2021 εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ (14% για το 2017, 16% για το 2018 κλπ) και ορίζεται ότι από 1/1/2017 θα καταβάλλουν εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τον Ιανουάριο του 2017 η αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας στον ΟΓΑ "

Ολη η έκθεση-σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την πρόβλεψη για διψήφια ανεργία ως τα μέσα του αιώνα αλλά και χαρακτηρισμούς όπως «δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους» περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. 
Εμφαση δίνει στην ανάγκη αλλαγής του φορολογικού μίγματος ενώ, ενόψει και των προσπαθειών και του αιτήματος της αγοράς για ρύθμιση χρεών κατά τα πρότυπα των 100 δόσεων, σημειώνει ότι «είναι ζωτικής σημασίας οι Αρχές να απέχουν από το να υιοθετούν περαιτέρω προγράμματα τμηματικών πληρωμών» και αντ’ αυτού προτείνει οι αρχές «να δρομολογήσουν ειδικές και διατηρήσιμες αναδιαρθρωτικές λύσεις για βιώσιμους οφειλέτες σύμφωνα με τις δυνατότητές τους για την καταβολή πληρωμών, να επικεντρώσουν τους ελέγχους σε μεγάλους φορολογούμενους και σε φορολογούμενους υψηλού πλούτου, και να συνεχίσουν να ενισχύουν τη χρήση εργαλείων επιβολής εναντίον εκείνων που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας ότι: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζονται πιο τολμηρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σημαντικών προκλήσεων. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, τα σημαντικά επιτεύγματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στο κλείσιμο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν στοιχίσει πολύ στην κοινωνία και έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της. Η πρόσφατη ανθρωπιστική πρόκληση από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει το βάρος του ελληνικού λαού.
Αναλυτικά:

Δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου IV για το 2016

1. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην άμβλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της, όμως η ανάπτυξη δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από διψήφιους αριθμούς σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα. Αυτή είναι μια εντυπωσιακή προσαρμογή για μια χώρα που ανήκει σε μια νομισματική ένωση όπου οι μοχλεύσεις πολιτικής είναι περιορισμένες.
Η αρχική δημοσιονομική προσαρμογή βασίζονταν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε μεμονωμένες πολιτικές και σε πολιτικές ad hoc που δεν είναι βιώσιμες, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία των σχετικών πολιτικών.
Οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις και οι κλονισμοί στην εμπιστοσύνη σχετικά με την αδυναμία διατήρησης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είχε μεγάλο κοινωνικό κόστος, με μείωση της παραγωγικής απόδοσης κατά 25 τοις εκατό η οποία βρίσκεται ακόμη σε στασιμότητα, και με ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που παραμένουν κατά πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση. Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα.
2. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε ζωτικούς τομείς ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να ευημερήσει μέσα στη νομισματική ένωση χωρίς μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος προσαρμογής της, οι Αρχές έθεσαν τα θεμέλια για να στυλώσουν τα δημόσια οικονομικά και για να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Όμως, απαιτείται ακόμη σημαντική εμβάθυνση και επιτάχυνση των ρυθμών εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των τεσσάρων σημαντικών διαρθρωτικών προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάκαμψη και που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη:
(i) η ευάλωτη δομή των δημόσιων οικονομικών που προκύπτει από οικονομικά δυσβάστακτες συνταξιοδοτικές δαπάνες οι οποίες χρηματοδοτούνται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις, και από μια επιδείνωση στην κουλτούρα πραγματοποίησης πληρωμών, (ii) προβληματικοί ισολογισμοί τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, (iii) διάχυτα διαρθρωτικά εμπόδια για επενδύσεις και ανάπτυξη, (iv) ένα δημόσιο χρέος που παραμένει μη βιώσιμο παρά τη μεγάλη ελάφρυνση του χρέους που έχει γίνει. Γ ια την αποφασιστική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι ουσιαστικής σημασίας να επιτευχθεί ένα καλύτερο και πιο ασφαλές βιοτικό επίπεδο.
3. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η δομή του προϋπολογισμού πρέπει να βελτιωθεί με μια εξισορρόπηση του μίγματος πολιτικών, προς πολιτικές που είναι πιο φιλικές προς την ανάπτυξη. Υπό το φως της εντυπωσιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι σήμερα - ιδιαίτερα με το πλέον πρόσφατο δημοσιονομικό πακέτο που ψηφίστηκε στο διάστημα 2015-2016 - η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή για την επίτευξη και τη διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία δεν θα ήταν μόνο επιβλαβή για την ανάπτυξη, αλλά και τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθούν ενόψει των πιθανών πιέσεων λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας.
Όμως, η σύνθεση της προσαρμογής, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις, προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση. Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων. Επίσης, ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλλειψη συρίγγων στα νοσοκομεία και την ακινητοποίηση δημόσιων λεωφορείων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Είναι λοιπόν ουσιαστικής σημασίας να υπάρξει μια δημοσιονομικά-ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιο τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη. Συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την διαχείριση των σημόσιων οικονομικών, χρειάζεται να συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Στο μέλλον, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημαντικούς τομείς:
Κοινωνικές δαπάνες: Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχουν σαν στόχο να περικόψουν τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αυτό είναι ένα καλοδεχούμενο και σίγουρα ένα δύσκολο πολιτικά μέτρο στις τρέχουσες συνθήκες. Όμως, δεν έχει την έκταση που χρειάζεται επειδή το έλλειμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10 τοις εκατό του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2'Λ τοις εκατό στη ζώνη του ευρώ).
Το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που η τρέχουσα πολιτική, που κυρίως προστατεύει τους υπάρχοντες συνταξιούχους ενώ βασίζεται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και σε χαμηλότερες αναμενόμενες συντάξεις για τους σημερινούς εργαζόμενους, δεν συνάδει με τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστεί μη βιώσιμη για λόγους ισότητας μεταξύ των γενεών.
Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές. Πρέπει να αποφευχθούν οι περαιτέρω οριζόντιες διακριτικές περικοπές δαπανών, είτε αυτόματες, είτε όχι, γιατί δεν βοηθούν την ανάπτυξη και δεν είναι βιώσιμες.
Φορολογικές πολιτικές: Η νέα μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος βοήθησε στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών και δημιούργησε περαιτέρω δημοσιονομικές εξοικονομήσεις, ενώ η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ απλοποίησε το σύστημα. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται κατά πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία.
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος (σε σύγκριση με το 8 τοις εκατό της Ευρωζώνης). Αυτές οι εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγές για τη μεσαία τάξη δύσκολα δικαιολογούνται με επιχειρήματα κοινωνικής δικαιοσύνης γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούνται για την προστασία των πλέον ευάλωτων με παροχές πρόνοιας και ανεργίας που είναι συνηθισμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές (και τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών), να μειώσουν τις γενναιόδωρες απαλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος, και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικές απαλλαγές που ωφελούν τους πλουσίους. Αυτή η πολιτική μπορεί να έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
4. Για τη στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης, οι Αρχές πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή /εισφοροδιαφυγή. Η πολιτική της επαναλαμβανόμενης αύξησης των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών έχει δημιουργήσει μια πληθώρα προγραμμάτων τμηματικών και αναβαλλόμενων καταβολών (έχουν δρομολογηθεί πάνω από 60 σχετικά προγράμματα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης από το 2001).
Η συχνότητά τους και η αδυναμία εφαρμογής τους δείχνουν ότι αναπόφευκτα θεωρούνται σαν ντε φάκτο συγχώρεση φορολογικών χρεών. Αυτό φαίνεται στην πολύ γρήγορη συσσώρευση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών (70 τοις εκατό του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, που οφείλονται από τους μισούς φορολογούμενους). Είναι επίσης αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των ποσοστών στις φορολογικές εισπράξεις (το ποσοστό των ετήσιων προσδιορισμών φόρου που εισπράττεται), οι οποίες έχουν πέσει χαμηλότερα από ένα ήδη χαμηλό επίπεδο περίπου 75 τοις εκατό που ήταν 2010, σε λιγότερο από 50 τοις εκατό σήμερα, παρά την άνευ προηγουμένου διεθνή τεχνική βοήθεια.
Η φοροδιαφυγή των πλουσίων και των αυτοαπασχολούμενων και μια αναποτελεσματική και πολιτικοποιημένη φορολογική διοίκηση έχουν συνεισφέρει στο πρόβλημα, ασκώντας περιττές πιέσεις στον προϋπολογισμό και οδηγώντας σε μια άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας οι Αρχές να απέχουν από το να υιοθετούν περαιτέρω προγράμματα τμηματικών πληρωμών. Αντ’ αυτού, πρέπει να δρομολογήσουν ειδικές και διατηρήσιμες αναδιαρθρωτικές λύσεις για βιώσιμους οφειλέτες σύμφωνα με τις δυνατότητές τους για την καταβολή πληρωμών, να επικεντρώσουν τους ελέγχους σε μεγάλους φορολογούμενους και σε φορολογούμενους υψηλού πλούτου, και να συνεχίσουν να ενισχύσουν τη χρήση εργαλείων επιβολής εναντίον εκείνων που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν. Η υλοποίηση του προσφάτως νομοθετημένου ανεξάρτητου φορέα εσόδων, ο οποίος είναι πλήρως προστατευμένος από πολιτικές επιρροές, θα είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια αυτή.
5. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να μειωθούν δραστικά ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανάληψη χορήγησης πίστωσης στην οικονομία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον σχεδόν το 50% των συνολικών δανείων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Αυτό δεν αντανακλά μόνο τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας στη δυνατότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων να κάνουν πληρωμές, αντανακλά επίσης μια αδύναμη κουλτούρα πραγματοποίησης πληρωμών.
Η παραδοχή ότι οι τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν ευσταθεί, επειδή σε τελευταία ανάλυση η ανάπτυξη βασίζεται στη χορήγηση δανείων σε δυναμικές επιχειρήσεις, πράγμα που περιορίζεται αν, αντ’ αυτού, οι τράπεζες στηρίζουν μη παραγωγικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να δρομολογηθούν πολιτικές που στηρίζουν ένα γρήγορο καθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών, ώστε να επιτευχθεί μια επιτυχής ανάκαμψη. Αυτό απαιτεί την επέκταση πρόσφατων προσπαθειών για την περαιτέρω ενίσχυση και την πλήρη εφαρμογή νομικών μέσων για την αναδιάρθρωση χρεών για την αποκατάσταση της κουλτούρας πραγματοποίησης πληρωμών, και για την παροχή κινήτρων για δανειζόμενους και πιστωτές ώστε να δοθεί λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι εποπτικές Αρχές πρέπει επίσης να συνεχίσουν να ενισχύουν τα κίνητρα στις τράπεζες ώστε να θέσουν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για να υλοποιούν στρατηγικές που δίνουν προτεραιότητα σε βιώσιμα μέτρα αναδιάρθρωσης και στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η εξασφάλιση επαρκούς τραπεζικού κεφαλαίου είναι σημαντικής σημασίας ώστε να επιτραπεί η γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη και με κάποιο κόστος.
6. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες καταβολής πληρωμών πρέπει να εξομαλυνθούν και πρέπει να ενισχυθεί η τραπεζική διακυβέρνηση. Οι περιορισμοί στις πληρωμές και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν σε ισχύ θέτοντας εμπόδια στη δημιουργία εμπιστοσύνης και στην επιστροφή της ρευστότητας που είναι τόσο αναγκαία για την οικονομία. Οι Αρχές πρέπει να ελαφρύνουν τους ελέγχους γρήγορα και προβλέψιμα - χρησιμοποιώντας έναν οδικό χάρτη που βασίζεται σε ορόσημα- με την παράλληλη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Επιπρόσθετα, επιμένουσες ανησυχίες διακυβέρνησης που σχετίζονται με την μακρά παράδοση των στενών σχέσεων μεταξύ τραπεζών, κράτους και ισχυρών συμφερόντων, δημιουργούν μια αναποτελεσματική κατανομή πόρων σε πρόσωπα που είναι καλά διασυνδεδεμένα αλλά μη παραγωγικά. Οι Αρχές πρέπει να επανεξετάσουν τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης αποκόπτοντας τους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και του πολιτικού συστήματος σε συστημικές και μη συστημικές τράπεζες, και βελτιώνοντας τα πρότυπα για τη διοίκηση των τραπεζών εκμεταλλευόμενες τη διεθνή εμπειρία. Αν αναμένεται ότι οι δημόσιες αναπτυξιακέςτράπεζες θα δημιουργήσουν ανάπτυξη από μόνες τους αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αναποτελεσματική κατανομή πόρων και τελικά σε υψηλό κόστος για τους φορολογούμενους.
7. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν και να προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Παρά τις διαδοχικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ασθενών θεσμών της, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και η αύξηση της παραγωγικότητας της βρίσκεται ανάμεσα στις χαμηλότερες στην ευρωζώνη, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 60 τοις εκατό, και οι εξαγωγές είναι μειωμένες σε σύγκριση με άλλες σχετικές χώρες.
Οι μεταρρυθμίσεις του 2011 στην αγορά εργασίας, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό ήταν σημαντικά βήματα μπροστά όπως και φαίνεται στην επακόλουθη και αξιοσημείωτη βελτίωση του εργατικού κόστους. Όμως, λόγω της μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην αγορά των προϊόντων, το βάρος της προσαρμογής έπεσε κυρίως στους μισθωτούς. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι λοιπόν κατανοητή. Όμως, θα ήταν σφάλμα να συμπεράνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιστραφούν γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Αντ’ αυτού, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπληρωθούν με πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη για το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, για τη δημιουργία ανταγωνισμού, και τη διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και με μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και την συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
8. Ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή αυτού του απαιτητικού προγράμματος πολιτικών, η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους που βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Παρά την πολύ γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους από ιδιωτικούς και δημόσιους πιστωτές, το χρέος συνέχισε να αυξάνεται φτάνοντας σε μη βιώσιμα όρια. Αυτό αντανακλά τις σημαντικές ελλείψεις ανάμεσα στα οικονομικά αποτελέσματα και τους φιλόδοξους στόχους της Ελλάδας στα προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής της.
Οι τρέχοντες στόχοι των Αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3'Λ τοις εκατό του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες -παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας μέχρι τα μέσα του αιώνα- και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να υποτεθεί ότι η Ελλάδα απλά θα ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της. Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
9. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζονται πιο τολμηρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σημαντικών προκλήσεων. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, τα σημαντικά επιτεύγματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στο κλείσιμο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και στη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν στοιχίσει πολύ στην κοινωνία και έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της. Η πρόσφατη ανθρωπιστική πρόκληση από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει το βάρος του Ελληνικού λαού.
Αυτό απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αν και η Ευρώπη έχει ήδη επιδείξει την υποστήριξη προς την Ελλάδα παρέχοντάς την τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους παραμένει ουσιαστικής σημασίας. Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να σημειώσει σταθερή αλλά αποφασιστική πρόοδο στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων προκλήσεων της.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολη η έκθεση-σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα"

Κομισιόν: Προς παραπομπή η Ελλάδα για τις τηλεοπτικές άδειες

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επανέρχεται η Κομισιόν επικαλούμενη την επιστολή Έτινγκερ για το ψηφιακό φάσμα και διαμηνύοντας ότι αυτή ήταν το πρώτο στάδιο για την παραπομπή της Ελλάδας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου και όχι, όπως διευκρίνισε, απλά μια επιστολή.

Από τις Βρυξέλλες σημειώνουν μάλιστα ότι το επόμενο στάδιο πριν από την παραπομπή είναι η αποστολή του εγγράφου της λεγόμενης «αιτιολογημένης γνώμης». Η απόσυρση φάσματος και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών - ΕΣΡ και επιτροπή τηλεπικοινωνιών, είναι ένα μόνο θέµα από τα πολλά που η Κοµισιόν εξετάζει στην Ελλάδα σε σχέση µε το τηλεοπτικό τοπίο, λένε από τις Βρυξέλλες.

Στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, πηγή της Κομισιόν τόνισε ότι η Επιτροπή δεν πήρε ποτέ ικανοποιητικές απαντήσεις στην – προδικαστική - επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ στο πλαίσιο έρευνας για το θέµα της «απόσυρσης φάσµατος» από το εύρος των τηλεοπτικών συχνοτήτων που προηγουμένως είχαν αποδοθεί προς εκμετάλλευση στην DIGEA, ούτε και σε σχέση µε τα ερωτώντα που ο Επίτροπος έθεσε για την ανεξαρτησία των ρυθµιστικών αρχών στην χώρα.

«Δεν λάβαµε ικανοποιητικές απαντήσεις σε ό,τι ρωτήσαµε τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Κοµισιόν - οι αρχές δεν έστειλαν όλες τις απαντήσεις σε ό,τι είχαµε ρωτήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Προς παραπομπή η Ελλάδα για τις τηλεοπτικές άδειες"

Τηλεοπτικές άδειες: Την πρώτη δόση κατέβαλε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Μετά τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, και η εταιρεία «Alter Ego» του εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέβαλε σήμερα, Παρασκευή (23/09/2016) στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την πρώτη δόση, ύψους 24.633.333,34 ευρώ, για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας και η τρίτη εντός των επόμενων δύο ετών από την ημερομηνία χορήγησης.

Η εταιρεία «Alter Ego» του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, έγινε ο δεύτερος υπερθεματιστής που καταβάλει τη δόση, καθώς λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί ο ΣΚΑΙ.

Κατά συνέπεια απομένουν ο όμιλος του ΑΝΤ1 καθώς και ο Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, αν και με τον τελευταίο τα πάντα βρίσκονται στον «αέρα» λόγω των πρόσφατων εξελίξεων.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεοπτικές άδειες: Την πρώτη δόση κατέβαλε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης"

Απλήρωτη επιταγή 4.650 ευρώ σε εργαζόμενο από Καλογρίτσα

Απλήρωτοι εδώ και μήνες είναι οι εργαζόμενοι σε εργοτάξια της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ του Χρήστου Καλογρίτσα, ενώ όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του Αlpha την ίδια μέρα που ο Ιωάννης- Βλαδίμηρος Καλογρίτσας προσέφερε εκατομμύρια στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών σφραγιζόταν ακάλυπτη επιταγή προς μηχανικό της εταιρείας ύψους 4.650 ευρώ.

Στο ρεπορτάζ του Alpha αποκαλύφθηκε ότι έργα που έχει αναλάβει η κατασκευαστική του εταιρεία δεν προχωρούν, αφού οι εργαζόμενοι απεργούν καθώς παραμένουν απλήρωτοι από δύο έως και πέντες μήνες. Χαρακτηριστική, όμως, είναι η καταγγελία μηχανικού της εταιρείας, που είχε λάβει από το λογιστήριό της στις 31 Αυγούστου, επιταγή 4.650 ευρώ για αμοιβές των μηνών Μαρτίου- Απριλίου- Μαϊου. Όταν πήγε να εισπράξει την επιταγή από την τράπεζα του είπαν ότι δεν είχε αντίκρυσμα, ήταν ακάλυπτη και ως τέτοια σφραγίσθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου. Η επιταγή δεν έχει ακόμη καλυφθεί, όπως κατήγγειλε ο μηχανικός.

Σήμερα, όμως, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι εργαζόμενοι της ΤΟΞΟΤΗΣ στο εργοτάξιο της Κορίνθου αποφάσισαν να παρατείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Μάλιστα, ορισμένοι έσπευσαν να πάρουν και τα εργαλεία τους από το εργοτάξιο, φοβούμενοι τα χειρότερα. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις όμως, είναι και οι 120 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Βοτανικού, καθώς όπως καταγγέλουν τους οφείλονται δεδουλευμένα 2- 5 μηνών, ανάλογα με την ειδικότητα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απλήρωτη επιταγή 4.650 ευρώ σε εργαζόμενο από Καλογρίτσα"

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. - Τι προβλέπει

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων περνούν οι μετοχές των: ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος εκτιμά ότι προκαλείται «αύξηση εσόδων από την αναπροσαρμογή του ποσοστού εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 1.1.2017 (αντί 1.1.2019) το ύψος της οποίας σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο ανέρχεται σε 37,36 εκατ. ευρώ για το 2017, στα 31,13 εκατ. ευρώ για το 2018 και στα 6,23 εκατ. ευρώ για το 2019». 

Επίσης, δεν μπορεί να υπολογίσει τα έσοδα από την μείωση της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς των ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή.

Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί και την Τρίτη θα μπει στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.


Τι προβλέπει ο εφαρμοστικός
Στην πράξη, το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ, φέρνει νέες ανατροπές.

Μερικές εξ αυτών: δυσκολότερη γίνεται η εξαγορά χρόνου ασφάλισης, αυξάνονται οι εισφορές κατοίκων της υπαίθρου, που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται και άλλο από 1.1.2017, δυσκολεύουν τα πράγματα για νέους επαγγελματίες που στήνουν την δική τους επιχείρηση και ξεχνούν πλέον τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορέςς, ενώ απαλλάσσεται από φόρους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά την ιδιωτικοποίησή της.

Συγκεκριμένα:

1. Ασφαλισμένοι ΟΓΑ θα πληρώνουν κρατήσεις Υγείας 6% από 1.1.2017, αντί 4,73% που θα πλήρωναν. Θα δουν να φεύγουν 37,3 εκατ. ευρώ από τις τσέπες τους, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

2. Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματιών (έως δέκα δωμάτια) σε περιοχές με λίγους κατοίκους, θα πληρώνουν από 1.1.2017 για περίθαλψη 20% του εισοδήματός τους, αντί 14% που θα πλήρωναν. Η αύξηση στην επιβάρυνση αυτή αγγίζει το 50%.

3. Καταργείται διάταξη που επέτρεπε μειωμένες εισφορές για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Αυταπασχολουμένων, για να διευκολύνει το επαγγελματικό ξεκίνημά τους.

4. Αντί 15% έκπτωση στο ποσό για εξαγορά χρόνου ασφάλισης, αν η πληρωμή γινόταν εφάπαξ, η έκπτωση καθορίζεται πλέον σε 2% για κάθε εξαγοράσιμο έτος. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για όσους θα εξαγόραζαν π.χ. ένα-πέντε χρόνια, δηλαδή αν πληρώσουν εφάπαξ, θα έχουν έκπτωση 2%-10%, αντί 15% που ίσχυε για όλους.

5. Τελικά περνάνε στο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επτά ΔΕΚΟ (και όχι έξι, όπως προέβλεπε το προσχέδιο νόμου): ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κλπ), αλλά και η ΕΛΒΟ. Ορίζεται παρόλα αυτά ότι η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.

6. Στο πλαίσιο του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, δεν θα επιβληθεί προβλεπόμενη διάταξη για προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

7. Αλλάζει το πλαίσιο για την χονδρική αγορά Ενέργειας (ενισχύεται η ΡΑΕ, αναλαμβάνει ρόλο ο ΛΑΓΗΕ  κλπ).

8. Απαλλάσσονται από φόρους τα ενοίκια που θα εισπράττει η ΓΑΙΟΣΕ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά την ιδιωτικοποίηση. Επίσης, η ΓΑΙΟΣΕ θα παρακρατά ένα μέρος των εσόδων της αυτών και δεν θα το δίνει στο Δημόσιο. Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών δεν έδωσε στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να υπολογιστεί η απώλεια εσόδων που θα έχει το Δημόσιο.


Δείτε την αιτιολογική έκθεση 

Δείτε τον πίνακα τροποποιημένων-καταργούμενων διατάξεων

Δείτε το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις

Δείτε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δείτε την ειδική έκθεση

Δείτε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Δείτε την έκθεση διαβούλευσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. - Τι προβλέπει"

Καταγγελίες ότι ο διαγωνισμός για τη σίτιση των προσφύγων στα hot-spot είναι «φωτογραφικός»

Καταγγελίες ότι ο διαγωνισμός για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα 42 hotspot της χώρας είναι «φωτογραφικός» κάνουν παράγοντες και επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από τους όρους της προκήρυξης είναι... κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα συγκεκριμένων εταιρειών.

Στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τη Δευτέρα, θα κριθεί ποιες εταιρείες catering θα αναλάβουν την παρασκευή γευμάτων για τους μετανάστες το επόμενο 12μηνο σε όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις ανοικτές δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Συνολικός προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών που φιλοξενούνται στα 42 hotspot είναι το ποσό των 84 εκατ.ευρώ.

Για να μπορεί να επιλεγεί μια εταιρεία να προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σε ατομικές μερίδες, θα πρέπει να έχει κύκλο εργασιών 3,8 εκατ.ευρώ ετησίως ή αλλιώς περίπου 316.667 ευρώ το μήνα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει κάθε υποψήφια εταιρεία υπερδιπλασιάστηκε. Κι αυτό διότι μέχρι πρότινος η πρόβλεψη ήταν  για μηνιαίο κύκλο εργασιών περίπου 136.000 ευρώ.

Επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα υποστηρίζουν ότι με αυτούς τους όρους καμία τοπική εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει το έργο της σίτισης των περίπου 1.000 προσφύγων στο hotspot της Κω ή των περίπου 600 που φιλοξενούνται στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Λέρου. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι ο διαγωνισμός μοιάζει να έχει «φτιαχτεί» με τέτοιο τρόπο ώστε να πριμοδοτηθούν συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες catering οι οποίες διαθέτουν προμαγειρεμένα ή κατεψυγμένα γεύματα.

Στο ερώτημα αν πρόκειται για προχειρότητα ή σκοπιμότητα απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι με ετήσιο κύκλο εργασιών 3,8 εκατ.ευρώ σαν όριο συμμετοχής εκ των πραγμάτων αποκλείονται από το διαγωνισμό οι τοπικές εταιρείες catering.
«Πώς είναι μέτρο σύγκρισης η εταιρεία να έχει κύκλο εργασιών 3,8 εκατ. ευρώ και αυτό να είναι δεσμευτικό για τον διαγωνισμό;» αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Λεριός επιχειρηματίας Θανάσης Σκορδάλης και προσθέτει: «Πού είναι η Νησιωτικότητα σε αυτή την περίπτωση, πού είναι η προσωπική σας δέσμευση για πριμοδότηση των ντόπιων που τηρούν τα νόμιμα έγγραφα, αλλά ζουν και πληρώνουν το μάρμαρο του προσφυγικού;».




Φωτογραφίες από πρόσφατη διαμαρτυρία μεταναστών στην Κω για την ποιότητα του προσφερόμενου φαγητού στο hotspot


Μάλιστα ο ίδιος επιχειρηματίας από τη Λέρο στην επιστολή του θέτει το ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα: «Γνωρίζετε ότι στην Κω από την στιγμή που πήγε ο Κορίνθιος επιχειρηματίας οι πρόσφυγες 5 φορές έχουν κάνει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την πολύ κακή ποιότητα του φαγητού που τους προσφέρει;». 

Οι καταγγελίες ότι οι όροι του διαγωνισμού για την παρασκευή έτοιμων γευμάτων που θα προσφέρονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι φωτογραφικοί υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών έρχονται να προστεθούν σε όσα υποστήριξε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Οδυσσέας Βουδούρης που υπαινίχθηκε σπατάλες στο μεταναστευτικό. Επίσημη απάντηση στις δηλώσεις του κ. Βουδούρη δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση. 

Την ίδια ώρα, άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται ότι παρά τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, τα νησιά στο Αιγαίο που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα στην τουριστική τους βιομηχανία δεν έχουν ενισχυθεί. Ενδεικτικό είναι το τουίτ που έκανε πριν από λίγο καιρό ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης ο οποίος σχολίασε χλευαστικά: «Δεν είναι ανταποδοτικότητα άλλος το σκ... και άλλος το παντεσπάνι».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες ότι ο διαγωνισμός για τη σίτιση των προσφύγων στα hot-spot είναι «φωτογραφικός»"

ΑνΕΠΙτρεπτα ευνοϊκές διατάξεις

Η ιστορία με δυο λόγια: αρχές Ιουλίου το υπουργείο Πολιτισμού έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Και ήταν καλό. Είχε θετική αποδοχή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και τους δικαιούχους και τους οργανισμούς και τους χρήστες. Μόνο στην ανώνυμη εταιρεία ΑΕΠΙ δεν άρεσε. Δύο μέρες μετά ωστόσο, άγνωστο γιατί, το υπουργείο το απέσυρε.
Με κάτι αστείες δικαιολογίες του τύπου «λείπει ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς στην Κίνα και δεν είναι σωστό». Πέρασαν τρεις μήνες από τότε και μόλις τώρα, αυτές τις μέρες, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή.
Αλλά είναι πολύ αλλαγμένο, καμία σχέση με το προηγούμενο στα βασικά του σημεία. Πλέον ευνοεί σαφώς την ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν όλοι.
«Το νομοσχέδιο υπό τη μορφή που είχε κατατεθεί πριν την απόσυρσή του δημιούργησε ελπίδες ανατροπής χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων» μας γράφει η Βιργινία Κόκιου, πρόεδρος της Ελληνικής Eνωσης Εκδοτών Μουσικής.
«Ελπίδες που γκρεμίζονται από το νέο κείμενο του νομοσχεδίου, όπως φαίνεται πλέον να έχει διαμορφωθεί, που θεσμοθετεί κι επισήμως την ασύδοτη και αδιαφανή λειτουργία κερδοσκοπικών εταιρειών στην αγορά της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, εις βάρος τόσο ημών των δικαιούχων όσο και των χρηστών».
Ιδού ένα απόσπασμα από την επιστολή της Βιργινίας Κόκιου:
«Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία πληροφορούμαστε ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση είναι κατά τις βασικές του διατάξεις ουσιωδώς διαφοροποιημένο σε σχέση με το νομοσχέδιο που μετά από εκτεταμένη διαβούλευση είχε κατατεθεί προς ψήφιση, πριν τελικά, για άγνωστους λόγους, αποσυρθεί.
»Είχε ένα πλέγμα ρυθμίσεων, που εξασφάλιζε τη συμμετοχή των δικαιούχων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όλων ουσιαστικά των οντοτήτων διαχείρισης δικαιωμάτων και θεσμοθετούσε τη διαφανή και βιώσιμη λειτουργία τους, αλλά και ένα ορθολογικό πλαίσιο κυρώσεων.
»Παρά την ομόθυμη θετική αποδοχή του από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δικαιούχους, οργανισμούς και χρήστες, με μόνη εξαίρεση της ΑΕΠΙ που το πολέμησε σθεναρά, φαίνεται πλέον πως για άγνωστους λόγους, ξηλώνεται.
»Πιστεύουμε πως η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Συλλογική Διαχείριση και τη Διασυνοριακή Αδειοδότηση αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα».

«Η άλλη εκδοχή»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο GEA, o Αστικός μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης των Συγγενικών Δικαιωμάτων των Παραγωγών, των Τραγουδιστών και των Μουσικών.
«Το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή την 4η Ιουλίου του 2016, αποσύρθηκε αιφνίδια και αντικαταστάθηκε από μια άλλη εκδοχή, γεμάτη με νέες διατάξεις, εντελώς αντίθετες από την οδηγία 2014/26 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την οποία υποτίθεται ότι ενσωματώνει» γράφουν στην ανακοίνωσή τους.
«Το αρχικό νομοσχέδιο είχε σκοπό την εξασφάλιση ενός “υψηλού επίπεδου διακυβέρνησης, οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας και λογοδοσίας” σχετικά με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και μάλιστα είχε προκύψει από δημόσια διαβούλευση, τόσο με τους ίδιους τους ΟΣΔ όσο και με συλλόγους χρηστών μουσικής.
»Τι έγινε ξαφνικά και αποσύρθηκε το νομοσχέδιο; Και κυρίως γιατί αντικαταστάθηκε από ένα νομικό τερατούργημα;
»Οπως στην επίλυση ενός μυστηρίου, έτσι κι εδώ η πρώτη ερώτηση είναι “ποιος επωφελείται” από τις αλλαγές που προέκυψαν. Οσο καλή διάθεση και να έχει ένας αναγνώστης, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι αυτός που ευνοείται από αυτό το νομοσχέδιο είναι η μία και μοναδική στην Ελλάδα και τον κόσμο Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης - Ανώνυμη Εταιρεία.
»Μια οντότητα που θέλει να έχει τα τεκμήρια ενός Οργανισμού αλλά καμία υποχρέωσή του. Μια οντότητα που δεν θέλει καν να υπόκειται σε έλεγχο, ο οποίος σε περίπτωση που αυτή είναι εγκατεστημένη στο εξωτερικό (π.χ. Κύπρος) δεν είναι καν εφικτός. Θα υποκύψει και αυτήν τη φορά η Πολιτεία στα κερδοσκοπικά συμφέροντα;».
Κοινή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα απέστειλαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς, και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για τις διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις επί του νομοσχεδίου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Και καταφέρονται εναντίον της ΑΕΠΙ:
«Η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε κατασχέσεις, έστελνε χιλιάδες χρήστες στη δικαιοσύνη, αφαιρούσε άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στερώντας εργασία και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, έστελνε χιλιάδες επιχειρηματίες σε αυτόφωρα, χρησιμοποιώντας μεγάλη αστυνομική δύναμη για να ελέγχουν, επιβάλλονταν εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα που ούτε σε παιδεραστές και εγκληματίες του ποινικού κώδικα δεν επιβάλλονταν στη χώρα μας».

«Θα πάρει τη ρεβάνς»

Αναφέρονται φυσικά και στο νέο, αλλαγμένο, νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού.
«Αν περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις, η ΑΕΠΙ θα βγει νομοθετικά σκανδαλωδώς ευνοημένη και δυστυχώς πιο ισχυρή από ό,τι με τον ν. 2121/1993. Θεωρούμε ότι θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς, εφαρμόζοντας τα σκανδαλώδη άρθρα του νόμου με ιδιαίτερη αναλγησία και σκληρότητα και προς τους χρήστες και προς τους δικαιούχους, που άλλοι είναι ανυποψίαστοι και άλλοι αγωνιούν σε ολόκληρη τη χώρα. [...]
»Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με τους χιλιάδες δημιουργούς, να παραμείνουν όχι μόνο τα άρθρα που αφορούν στους χρήστες (22, 45 και 46) αλλά και τα άρθρα που αφορούν στους δημιουργούς (3, 53 και 56), γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι μόνο θα διασφαλιστεί η συνεργασία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η συνεννόηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και επιτέλους θα λειτουργήσει ο νόμος προς όφελος όλων και θα θωρακιστεί το μέλλον του πολιτισμού της χώρας μας».
Και καταλήγουν:
«Μας είναι αδιανόητο οι ανατροπές που έγιναν στο αρχικό νομοσχέδιο να εκφράζουν την πολιτική σας βούληση κι ελπίζουμε ότι θα γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας, ώστε να εξυγιανθεί ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δημιουργών και των χρηστών».
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑνΕΠΙτρεπτα ευνοϊκές διατάξεις"

Εργαζόμενοι ΔΕΗ: Έρχεται το τέλος της οικονομίας με τη μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο

Τη σκληρή αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση θα μεταφέρει έξι ΔΕΚΟ στο υπερταμείο προκειμένου να «κλειδώσει» η δόση των 2,8 δις ευρώ.

Ανάμεσα στις ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο είναι οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό. Εκτός της λίστας εμφανίζονται η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ.

Για το θέμα μίλησε στο zougla.gr το αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού Συμβουλίου Ομίλου ΔΕΗ, Στράτος Μανικάκης. «Αυτή η ελληνική κυβέρνηση αφού κατάφερε να υφαρπάξει δύο φορές την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και να μας γελάσει και μία τρίτη φορά με το δημοψήφισμα, έρχεται και εφαρμόζει σήμερα όλα αυτά, τα οποία "κυνηγούσε" όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, αντί να προσέξει τους εργαζόμενους αντί να προσέξει τους συνταξιούχους αντί να προσέξει τη νεολαία μας –η οποία καθημερινά φεύγει από την Ελλάδα και ξενιτεύεται για ένα καλύτερο αύριο, το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει την οικονομία του κράτους. Το λέω αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ είναι ο κορμός της βιομηχανίας στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Μανικάκης.

«Χωρίς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δεν θα υπάρχει "τίποτα" την επόμενη μέρα. Όλοι είμαστε μάρτυρες για το έλεγε η σημερινή κυβέρνηση, τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ. Δεν άφησε να γίνει καμία μα καμία ιδιωτικοποίηση –καλά έκανε- και δεν άφησε να γίνει καμία επένδυση στη χώρα. Κι έρχεται σήμερα, και βάζει την υπογραφή της για το Ελληνικό. Ποιο; Τη σύμβαση του Ελληνικού, για το οποίο ο κ. Τσίπρας, αν δε μας απατά η μνήμη μας, δήλωνε περίτρανα πως «αν υπογράψει τη σύμβαση για το Ελληνικό θα πέσει ο ουρανός να τον πλακώσει» συνέχισε.

Ο κ. Μανικάκης αναφέρθηκε και σε μία σειρά από τις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης –στο θέμα των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί. Μεταξύ αυτών, μίλησε για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον Αγωγό TAP στην Αλεξανδρούπολη, για να φτάσει στο μεγάλο κεφάλαιο της μεταφοράς της ΔΕΗ στο Υπερταμείο: «Και σήμερα πηγαίνουν όλες τις ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, χωρίς καμία λογική. Δεν υπάρχει λογική. Πώς θα πάρει τα χρήματα; Πάει τη ΔΕΗ -το 34% και τη βάζει στο Υπερταμείο. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η ΔΕΗ, αυτόματα, να χάσει και το management και την κυριότητα των μετοχών. Δηλαδή, όλα πάνε στον νέο ιδιώτη. Και μετά θα έρθω και θα πω "Ναι κύριοι το κάνατε αυτό και ιδιωτικοποιήσατε τη ΔΕΗ". Αλλά, μέχρι σήμερα μέσα από ΔΕΗ, γινόταν το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής σας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr εξήγησε: «Σήμερα, πέρα από μία επιχείρηση «υγιή» σε εισαγωγικά, γιατί δεν την αφήνουν να είναι υγιής, η ΔΕΗ κάνει κοινωνική πολιτική. Η κάθε κυβέρνηση περνά την κοινωνική της πολική, μέσα από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Έχουμε κοινωνικά τιμολόγια για πολυτέκνους, μειωμένα τιμολόγια για τα νησιά, αγροτικά, επαγγελματικά, βιομηχανικά. Όλα αυτά, τα δημιούργησε και τα εφάρμοσε η ΔΕΗ, γιατί τα ήθελαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις».

«Η απόφαση δε μας αιφνιδίασε, την περιμέναμε» επεσήμανε ο κ. Μανικάκης και σημείωσε: «Είχαμε διαβάσει αυτό το περιβόητο e-mail για το ποιες εταιρείες θα πάνε στο Υπερταμείο και την περιμέναμε την απόφαση αυτή. Περιθώρια αντιδράσεων ως εργαζόμενοι δεν έχουμε, καθώς όλοι γνωρίζουν το πόσο έχουν κουραστεί οι εργαζόμενοι. Υπάρχει μία αποξένωση και μία άρνηση στο ο,τιδήποτε μπορεί να προγραμματιστεί σε επίπεδο κινητοποιήσεων. Εργαζόμενοι, σε τόσους και τόσους κλάδους από τον ΟΑΣΘ μέχρι τους φαρμακοποιούς, φυσιοθεραπευτές κ.λ.π. απεργούσαν, γιατί το Κράτος δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα τους. ΕΦΑΠΑΞ δεν καταβάλλονται, συντάξεις κόβονται, δεν δουλεύει τίποτα, τα έχουν διαλύει όλα».

Και κατέληξε: «Δεν μας ενημέρωσαν, για την ενέργειά τους, αυτή. Εμείς το περιμέναμε γιατί το είχαμε ψάξει. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν «καμία» σημασία. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν στις γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ, ν’ αποτρέψουν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και ό,τι πάει να γίνει σήμερα. Το καταφέραμε δύο φορές αλλά την επόμενη φορά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ μαζί με τον κύριο μέτοχο κι έκαναν τη γενική συνέλευση στο Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει, λόγω της τεράστιας περιφρούρησης του υπουργείου. Θεωρώ πως θα φράσσει το οικονομικό τέλος μας ως κράτος και θα διαλυθούμε ως κοινωνία. Ο υποτιθέμενος επενδυτής που θα έρθει, δε θα έρθει για να επενδύσει τα χρήματά του. Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πως κανείς δε φέρνει τα χρήματά του, όλοι έρχονται για να πάρουν».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΔΕΗ: Έρχεται το τέλος της οικονομίας με τη μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο"

Κινδυνεύουν με κλείσιμο κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Με λουκέτο κινδυνεύουν και πάλι κλινικές του Νοσοκομείου της Σάμου, καθώς όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, παραιτήθηκε η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και μοναδικής μόνιμης παθολόγου του νοσοκομείου και η μένει μία επικουρική παθολόγος. Η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών, ενώ το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών.

Οι εργαζόμενοι περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο Γ.Ν. Σάμου λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και υλικών. Ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν, μονήρεις ειδικότητες που δεν παρέχουν ασφάλεια, ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στον ασθενή, ανεπάρκεια προσωπικού που δυσχεραίνει τη λειτουργία των υπηρεσιών και των τμημάτων, ελλείψεις υλικών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι καθημερινότητα για το περιφερειακό νοσοκομείο.

Και με την παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και μοναδικής μόνιμης παθολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, η Παθολογική μένει με μία επικουρική παθολόγο «και με τις εφημερίες αδύνατον να καλυφθούν παρά την προσωρινή λύση που δόθηκε. Ο επικουρικός καρδιολόγος αποχώρησε αφήνοντας μόνο και πάλι τον μοναδικό μόνιμο καρδιολόγο του νοσοκομείου, να εφημερεύει τριάντα μέρες το μήνα με μεγάλη επικινδυνότητα για τον ίδιο και τους ασθενείς» υποστηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Ως προσωρινή λύση στο πρόβλημα επελέγη η μεταφορά ενός εκ των δύο γιατρών της ΜΕΘ, και συγκεκριμένα του διευθυντή στην Παθολογική, δημιουργώντας μια κατάσταση ντόμινο ως προς την διαχείριση των περιστατικών.

Επιπλέον, ο σύλλογος κατηγορεί το υπουργείο Υγείας πως αντί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών με προσλήψεις, προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών στο νοσοκομείο, αφήνοντας έτσι ακάλυπτα τα αγροτικά ιατρεία. Μάλιστα, προσφάτως με απόφαση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου αποσπάστηκε αγροτικός γιατρός από την Σάμο στην Ικαρία για την κάλυψη των εκεί αναγκών.

«Τα προβλήματα του νοσοκομείου, το οποίο καλύπτει και εξυπηρετεί όχι μόνο τους πολίτες της Σάμου αλλά και των γύρω νησιών δεν λύνονται ούτε με μετακινήσεις προσωπικού εκ των έσω, ούτε αφήνοντας ακάλυπτα τα αγροτικά ιατρεία και το Κέντρο Υγείας. Η μόνη λύση είναι οι άμεσες διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων ιατρών και λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Καμία μονήρης ιατρική ειδικότητα. Να καλυφθούν οι θέσεις των ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο» καταλήγει η ανακοίνωση.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινδυνεύουν με κλείσιμο κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου"

Στουρνάρας: Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έρχεται ανάπτυξη

Κινδύνους στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Young Presidents' Organization, ανέφερε ότι η ανάκαμψη αντιμετωπίζει διάφορες αντιξοότητες, που αφορούν πολιτικούς κινδύνους, συνδεόμενους με την άνοδο του λαϊκισμού και της αντιευρωπαϊκής ρητορικής, την προσφυγική κρίση, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τη ΕΕ (Brexit) και τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, δηλ. την υψηλή ανεργία και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα του ESM.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ενθαρρύνουν την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυξάνοντας τον ανταγωνισμό σε διαφόρους τομείς και προσελκύοντας νέες επενδύσεις, εγχώριες και ξένες.

Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών εξαγωγών, και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει διατηρήσιμη την εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που επιτεύχθηκε την τελευταία εξαετία, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το δυνητικό προϊόν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι απαιτείται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι, είναι εφικτή η μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εξής σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να επηρεάζονται οι προοπτικές βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, εφόσον συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της φορολογίας και την απελευθέρωση πόρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά εφικτούς, υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έρχεται ανάπτυξη"

Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τις απογευματινές δράσεις στα ιδιωτικά σχολεία

Τέλος στις απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων, όπως ενισχυτική διδασκαλία, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, βάζει με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας αντιδράσεις.

Στην εγκύκλιο το υπουργείο μεταξύ άλλων ορίζει ότι «οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεούνται να ελέγχουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων, τις παρεκκλίσεις του και τις πρόσθετες προαιρετικές δράσεις, καθώς και τα διοριστήρια των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτά, προκειμένου να αποφευχθεί η κατά παράβαση του νόμου μείωση των ωρών απασχόλησης των εκπαιδευτικών και η αδήλωτη εργασία»

Η εγκύκλιος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» θα προσβληθεί δικαστικώς από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων, ώστε να ακυρωθεί ο νόμος. Η ανακοίνωση του Συνδέσμου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με τη λήξη της διετίας, οι συμβάσεις μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση ο εκπαιδευτικός ουσιαστικά μονιμοποιείται, αφού η διαδικασία απομάκρυνσης περνάει από Υπηρεσιακό Συμβούλιο και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο προτεινόμενος για απόλυση εκπαιδευτικός υπηρετεί κανονικά στο σχολείο».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας, όπως υπογραμμίζει η «Καθημερινή», τονίζει πως με την κατάργηση των δράσεων ελέγχεται η αδήλωτη εργασία και προστατεύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η εργασιακή θέση των εκπαιδευτικών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τις απογευματινές δράσεις στα ιδιωτικά σχολεία "

Ο 22χρονος που επιτέθηκε στον διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών παραδόθηκε, αλλά δεν συνελήφθη

Ο 22χρονος που έχει ταυτοποιηθεί ως ο δράστης της επίθεσης σε βάρος του διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών Γιώργου Διαμαντόπουλου, στις 29 Αυγούστου 2016, στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, στο Τμήμα Ασφαλείας Δραπετσώνας, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί για άλλα αδικήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Το θέμα είναι, όμως, ότι ο 22χρονος που τραυμάτισε τον διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών, δεν κρατήθηκε, αφού δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει τα εξής:«Την περασμένη Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016, ο 22χρονος ημεδαπός, που έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης του τραυματισμού αστυνομικού διευθυντή την 29-08-2016 στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Δραπετσώνας, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί για άλλα αδικήματα. Για το θέμα ενημερώθηκε η αρμόδια ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού διευθυντή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο 22χρονος που επιτέθηκε στον διευθυντή της Τροχαίας Αθηνών παραδόθηκε, αλλά δεν συνελήφθη"

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, μη ρεαλιστικοί οι στόχοι

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζει, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, πως η χώρα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους για να μπορέσει αυτό να καταστεί βιώσιμο και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, λέγοντας πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικοί.

Η έκθεση, η οποία όπως σημειώνει το Reuters, δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 δεν μπορούν να επιτευχθούν.

«Οι τρέχοντες στόχοι των αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί, καθώς βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

«Δεν μπορούμε να υποθέτουμε ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να αναπτυχθεί παρά το πρόβλημα με το χρέος της. Θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του» τονίζει.

Το Ταμείο σημειώνει επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν γρήγορα τα επισφαλή δάνεια για να ανακάμψουν οι χορηγήσεις και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Θετική χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος (όπως αυτή καταγράφεται στην έκθεση που συνέταξε το Ταμείο).

Σε δήλωσή του, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».

Ωστόσο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Αθήνα στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του. Στο προκαταρκτικό πόρισμα, το Ταμείο ζητεί να υπάρξει από τους Ευρωπαίους περαιτέρω ελάφρυνση -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται- του χρέους, όπως και να υποστηρίξει πλήρως η Ευρώπη την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Ταυτόχρονα, όμως, επανέρχεται στις γνωστές θέσεις του, καθώς ζητεί να μειωθούν περαιτέρω οι τρέχουσες συντάξεις, να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές, να μη γίνουν νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε εφορία-ταμεία, να προχωρήσουν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να επικεντρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, να απελευθερωθούν πλήρως επαγγέλματα και αγορές, να αυξηθεί το όριο για τις ομαδικές απολύσεις κ.ά.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, μη ρεαλιστικοί οι στόχοι"

Εντοπισμός τριάντα δύο προσφύγων σε φουσκωτή λέμβο

Συνολικά τριάντα δύο πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και δύο υπερήλικες, εντόπισε περιπολία του Λιμενικού Σώματος Αλεξανδρούπολης, το πρωί της Παρασκευής, πλησίον της παραλίας «κόκκινα βράχια».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφγανοί πολίτες επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο η οποία κατέληξε στην παραλία της πόλης, πιθανότατα ακυβέρνητη, καθώς δεν εντοπίστηκε κυβερνήτης ή διακινητής, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αρχικός προορισμός τους.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από το Λιμενικό σε χώρο του λιμένα Αλεξανδρούπολης προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης εκτός του νομού Έβρου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπισμός τριάντα δύο προσφύγων σε φουσκωτή λέμβο"

Γκιουλέν: «Αν με εκδώσουν θα πεθάνω από βασανιστήρια στην Τουρκία»

Ο πρώην ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου και ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ένα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως, αν η Ουάσινγκτον τον εκδώσει, όπως ζητάει η Άγκυρα, θα επιστρέψει στην Τουρκία.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πουν "ναι", τότε θα πάω, δεν πειράζει. Σ' αυτή την περίπτωση θα τελειώσω τη ζωή μου βασανιζόμενος απ' αυτούς (σ.σ.: την τουρκική κυβέρνηση) και θα παρουσιαστώ ενώπιον του Θεού ως ένας αγνός άνθρωπος», δήλωσε ο 75χρονος Γκιουλέν στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Η Άγκυρα απαίτησε από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν και έστειλε στις αμερικανικές αρχές έγγραφα που, σύμφωνα με τους Τούρκους, αποδεικνύουν την εμπλοκή του στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να αναληφθεί διεθνής δράση εναντίον του Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και κατηγορείται ότι ήταν ο "εγκέφαλος" πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου από ένα μέρος του στρατού, απέρριψε και πάλι αυτό που χαρακτηρίζει "καθαρούς ισχυρισμούς".

Ένας «διεθνής οργανισμός» οφείλει να ερευνήσει αυτές τις κατηγορίες, δήλωσε στο ZDF. «Αν επιβεβαιώσει τις υποψίες, τότε θα δεχθώ αμέσως αυτό που θα ζητήσει. Όμως δεν θα καταφέρουν να βρουν τίποτε που να μπορεί να σταθεί», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά δεν είναι παρά ο καρπός της παράνοιας» του ισλαμοσυντηρητικού τούρκου προέδρου, ο οποίος "δηλητηριάσθηκε από την εξουσία", κατήγγειλε επίσης ο πρώην ιμάμης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκιουλέν: «Αν με εκδώσουν θα πεθάνω από βασανιστήρια στην Τουρκία»"

Πένθιμες καμπάνες το Σάββατο στο Αίγιο - Νέα κόντρα Αμβροσίου με Φίλη

Με τον δικό του τρόπο αντιδρά στις δηλώσεις του Νίκου Φίλη ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Πριν από ένα χρόνο που είχε δώσει εντολή να σημάνουν πένθιμα οι καμπάνες ως μέτρο διαμαρτυρίας κατά του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

Το ίδιο μέτρο επιλέγει και τώρα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας κατά της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με απόφαση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, αύριο θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες στο Αίγιο από11 το πρωί και για μισή ώρα, με σκοπό «την έντονη διαμαρτυρία της τοπικής Εκκλησίας και του λαού απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης, δια του Υπουργού Παιδείας κ. Νικολάου Φίλη, να υποβαθμίσει και να περιθωριοποιήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, να προσβάλλει το Ορθόδοξο φρόνημα και τη συνείδηση του πιστού Ελληνικού Λαού, ασκώντας μία χωρίς προηγούμενο λυσσαλέα, έντονη και σκληρή πολεμική εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία εκφράζεται τόσο με μία σειρά μέτρων, όπως η μεταβολή και υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, η δημιουργία ενός ουδετερόθρησκου Κράτους αλλά και μέσω των προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας διά των οποίων αλλοιώνει και αμφισβητεί τον ιστορικό, θυσιαστικό και εθνικό ρόλο της Εκκλησίας σε δύσκολες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «η αφύπνιση του λαού μας και η διαφύλαξη της εθνικής, εκκλησιαστικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας προβάλλει πλέον στις μέρες μας περισσότερο αναγκαία και επιτακτική».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πένθιμες καμπάνες το Σάββατο στο Αίγιο - Νέα κόντρα Αμβροσίου με Φίλη"

Oι καταδρομείς που απεγκλώβισαν τον πιλότο του Απάτσι -Βραβεύτηκαν στο ΥΠΕΘΑ [εικόνες]

Παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι τρεις ΕΠΟΠ που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον πιλότο του ελικοπτέρου Απάτσι έπεσε κατά την διάρκεια της άσκησης, «ΣΑΡΙΣΑ 2016».
Πρόκειται για τον ΕΠΟΠ Λοχία Γεώργιο Σαπρανίδη, τον ΕΠΟΠ Λοχία Αθανάσιο Χριστοδουλάκο και τον ΕΠΟΠ Λοχία Σταύρο Τζαβαριάν,οι οποίοι έσπευσαν με την πτώση του ελικοπτέρου στο σημείο προκειμένου να διασώσουν τον κυβερνήτη ο οποίος είχε εγκλωβιστεί, και τα κατάφεραν σώζοντας του τη ζωή.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απένειμε το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως στους τρεις ΕΠΟΠ της Ζ ΜΑΚ «διότι με την άμεση, αποφασιστική και αποτελεσματική επέμβαση τους συνέβαλαν στον απεγκλωβισμό του χειριστή του ελικοπτέρου ΑΗ-64D, το οποίο κατέπεσε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της ΤΑΜΣ «ΣΑΡΙΣΑ-16» πλησίον της ακτής Βρασνών στις 20 Σεπτεμβρίου 2016».
Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πράξη σας. Η ανταπόκρισή σας, με δική σας πρωτοβουλία και με βάση την εκπαίδευσή σας, να σώσετε τους πιλότους, είναι ένα παράδειγμα της ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της εκπαίδευσής σας. Θερμά συγχαρητήρια, αποτελείτε παράδειγμα για όλους μας».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Oι καταδρομείς που απεγκλώβισαν τον πιλότο του Απάτσι -Βραβεύτηκαν στο ΥΠΕΘΑ [εικόνες] "

Ο Φίλης απαντά στον Ιερώνυμο: Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου

«Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας», απαντά με επιστολή του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, στο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Διαβάστε την επιστολή

«Μακαριώτατε,

Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας. Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας.

Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φίλης απαντά στον Ιερώνυμο: Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου"

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια αρχαιολογικά μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν πλέον ένα σταθερό θεσμό στην Ελλάδα, η οποία συμμετέχει στον εορτασμό τους από το 1996, εξελίσσοντας και εμπλουτίζοντας κάθε χρονιά τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που πραγματοποιεί στο πλαίσιό τους και προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο να μάθει και να ευαισθητοποιηθεί για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν ως κεντρική θεματική το «Βία και Ανεκτικότητα» ενώ, για πρώτη φορά φέτος, τρεις κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Μουσείων, Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας- υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων (Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών) διοργανώνουν μια σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «ΔΙΩΓΜΟΙ: ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ». Η εν λόγω εκδήλωση θα συστήσει ένα νέο, πολυεπίπεδο τύπο συνέργειας σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε χώρους πολιτισμού της Αθήνας και του Πειραιά που στοχεύει στο άνοιγμα των μνημείων και των μουσείων της πόλης στο ευρύ κοινό και στη συνομιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη ζωή.

Στο πλαίσιο των εορτασμών λοιπόν, αυτό το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους που μπορείτε να επισκεφθείτε δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια, επισκεφθείτε τα:

www.yppo.gr
και
new.culture.gr

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια αρχαιολογικά μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο"

Τηλεοπτικές άδειες: Η ΝΔ υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το διαγωνισμό

Σε υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προχώρησε η Νέα Δημοκρατία.

Τη μήνυση υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά πληροφορίες στη μήνυση επικαλούνται τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημέρων σχετικά με τα πόθεν έσχες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεοπτικές άδειες: Η ΝΔ υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το διαγωνισμό"

Ο ΣΚΑΙ κατέθεσε την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ κατέθεσε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότησή του, ύψους 14.533.333 ευρώ, καθώς επίσης και όλα τα σχετικά παραστατικά.

Ο ΣΚΑΙ είναι ο πρώτος από τους υπερθεματιστές που έλαβαν μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες δεκαετούς διάρκειας που πλήρωσε την πρώτη από τις τρεις δόσεις του συνολικού τιμήματος. Ο ΣΚΑΙ διασφάλισε την πρώτη από τις τέσσερις άδειες δεσμευόμενος να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο το συνολικό ποσό των 43,6 εκατ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΚΑΙ κατέθεσε την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια"

Στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς το πόρισμα της ΤτΕ για την Tράπεζα Αττικής

Στην εισαγγελέα κατά της διαφοράς Ελένη Ράικου μεταβιβάστηκε πριν από δύο ημέρες το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM για την τράπεζα Αττικής.

Περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, είδηση - βόμβα για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ενώ περιγράφονται 15 περιπτώσεις δανειοδοτήσεων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις και οι όροι που θέτει ο νόμος και ο κανονισμός των τραπεζών.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς το πόρισμα της ΤτΕ για την Tράπεζα Αττικής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news