facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Βόμβα Ρομπόλη: «Τρύπα» 4 δισ. φέτος στα Ταμεία - Νέες μειώσεις στις συντάξεις

«Στο τέλος του 2016 όλο το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει ένα έλλειμμα της τάξης των 4 δισ. ευρώ» δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στον real fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Στο τέλος του 2016 οι δαπάνες της επικουρικής θα είναι 4 δισ. ευρώ και τα έσοδα της θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Η επικουρική θα μπει στο 2017 με ένα έλλειμμα 2 δισ. ευρώ» σημείωσε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής και τόνισε ότι «από τη στιγμή που το σύστημα επικουρικής ασφάλισης έχει γίνει ένα σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή οι δανειστές απαγορεύουν στον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτεί κάποια από τα ελλείμματα της επικουρικής ή θα αυξηθούν οι εισφορές ή θα μειωθούν οι παροχές».

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις ο κ. Ρομπόλης απάντησε ότι «ο μόνος τρόπος είναι να παρατείνουμε λίγο την χορήγηση των συντάξεων, αντί να τις δίνουμε σε 1 με 1,5 χρόνο να τις δίνουμε σε 2 χρόνια».

Ακούστε το ηχητικό

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Ρομπόλη: «Τρύπα» 4 δισ. φέτος στα Ταμεία - Νέες μειώσεις στις συντάξεις"

Παναγόπουλος: Ταξικά ετεροβαρές το ελληνικό πρόγραμμα παραδέχθηκε η Βελκουλέσκου

Για παραδοχή της Ντέλιας Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν ταξικά ετεροβαρές και έπληξε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, το δεύτερο που παραδέχθηκε η αξιωματούχος του Ταμείου είναι ότι η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας, δεν είναι δυνατόν να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε σύγκλιση των δύο πλευρών κατά τη συνάντηση, αλλά όπως είπε, «και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής δείχνει ότι το πρόγραμμα δεν έχει πετύχει ακόμη κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν ανοιχτά».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγόπουλος: Ταξικά ετεροβαρές το ελληνικό πρόγραμμα παραδέχθηκε η Βελκουλέσκου "

Εξωπραγματικό χαράτσι έως και 50% για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Εξωπραγματικό χαράτσι που απογειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το 50%, έρχεται από 1ης Ιανουαρίου 2017, για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκι».

Οι απασχολούμενοι με καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας με μπλοκάκι θα «τιμωρούνται» διπλά αν έχουν παράλληλα σχέση εξαρτημένης εργασίας. Και αυτό γιατί, αφενός μεν οι ατομικές τους εισφορές - όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών - θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους, αφετέρου, διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί.

Η συνολική επιβάρυνση - μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές - για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43%. Σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται ως μισθωτοί σε Ταμεία, η πρόσθετη επιβάρυνση αν έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι ασκώντας ατομικό επάγγελμα θα ανεβάσει το κόστος της ασφάλισής τους σχεδόν στο 50% του εισοδήματος.

Aν προστεθούν και οι φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και τυχόν προκαταβολή φόρου), τότε η επιβάρυνση στο εισόδημα από τη διπλή ασφαλιστική εισφορά και τους φόρους αγγίζει το 80%...

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξωπραγματικό χαράτσι έως και 50% για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» "

Τρομερές ελλείψεις ιατροδικαστών σε όλη τη χώρα

Ερώτηση για τις τρομερές ελλείψεις ιατροδικαστών που καταγράφονται σε όλη τη χώρα κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Β' Πειραιώς της Ένωσης Κεντρώων κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Όπως αναφέρει, «το πρόβλημα της έλλειψης ιατροδικαστών σε όλη την επικράτεια είναι έντονο, αφού σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, ιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας υπηρετούν μόνο στους 22 από όλους τους νομούς της χώρας».

Το πρόβλημα, όπως σημειώνει, είναι εντονότερο στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου οι οικείοι των τεθνεώτων υποβάλλονται σε έξοδα και περαιτέρω ψυχική ταλαιπωρία για την ενδεχόμενη αναγκαία νεκροψία των αποβιωσάντων οικείων τους.

Η κυρία Μεγαλοοικονόμου ρωτά τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης τι ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν για να λυθεί άμεσα και δια παντός το θέμα της πλήρωσης του εθνικού δημοσίου συστήματος υγείας με ιατροδικαστές σε όλη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη ενέργεια ήρθε να προστεθεί σε ανάλογες όλων των ελληνικών κομμάτων και σε αντίστοιχες κινήσεις των περιφερειαρχών της χώρας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και άλλων φορέων.

Με αφορμή το γεγονός ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Γρηγόρης Λέων δήλωσε πως «είναι σημαντικό ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αφουγκράζεται το αίτημα των τοπικών κοινωνιών για ένα τουλάχιστον ιατροδικαστή σε κάθε νομό της χώρας. Η υλοποίηση του αιτήματος είναι στα χέρια της κυβέρνησης και ευχόμαστε να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρομερές ελλείψεις ιατροδικαστών σε όλη τη χώρα"

Δημοσκόπηση: Χωρίς ελπίδα δηλώνουν 8 στους 10 Έλληνες

Την εντονότατη απογοήτευση, σε συντριπτικά ποσοστά, για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, αποτύπωσε η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, οι Έλληνες πολίτες δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για τις επιδόσεις της κυβέρνησης και την απουσία ελπίδας για το μέλλον. Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που αφορά τα συναισθήματα που διακατέχουν τους ψηφοφόρους, με τις λέξεις οργή, θυμός, δυσπιστία και απογοήτευση να ανταποκρίνονται στο 81% των ερωτηθέντων.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι η πρώτη που διεξάγεται ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές και λίγα μόλις 24ωρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και τις αποκαλύψεις για τα τηλεοπτικά και την υπόθεση Καλογρίτσα και Τράπεζα Αττικής. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.005 νοικοκυριών, στο διάστημα από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε αφορούσε τα συναισθήματα που κυριαρχούν έναν χρόνο μετά τις πρόσφατες εκλογές. Το 83,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται χειρότερα, ενώ μόλις το 12,1% δήλωσε ότι διαβλέπει μία ελπίδα για το μέλλον.

Στο ερώτημα με ποια λέξη θα αποτύπωνε τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, το 37,7% δήλωσε απογοήτευση», το 34% «οργή/θυμός», το 9,3% «δυσπιστία», το 7,7% «κατανόηση», το 7,3% «ανοχή» και το 2,5% «υποστήριξη».

Στο ερώτημα για την πορεία των κομμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 83,8% δήλωσε ότι είναι αρνητική και το 14,3% δήλωσε ότι είναι θετική.

Στο ερώτημα αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, το 34,6% δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα, το 34,3% ότι θα ήταν χειρότερα και το 26,1% ότι θα ήταν τα ίδια.



Δείτε τις κάρτες της δημοσκόπησης




















protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Χωρίς ελπίδα δηλώνουν 8 στους 10 Έλληνες"

Για απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατηγορείται καθηγητής Χειρουργικής

Για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος, κατηγορείται καθηγητής Χειρουργικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο οποίος φέρεται ότι επί σειρά ετών απέκρυπτε ότι ασκούσε παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και ιδιωτικό έργο, εισπράττοντας παράνομα επιδόματα.

Η υπόθεση ερευνήθηκε απο το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας, ύστερα απο καταγγελίες και, όπως αποκαλύφθηκε, ο ίδιος είχε υποβάλει δήλωση, στο αρμόδιο οικονομικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ, ότι δεν ασκεί ιδιωτικό έργο, προσκομίζοντας μάλιστα και στην ΔΟΥ βεβαίωση διακοπής επιτηδεύματος.

Όμως, όπως προέκυψε από την έρευνα, από το 2002 και έπειτα φέρεται ότι μίσθωσε τμήμα του ιδιωτικού του ιατρείου σε συνάδελφό του και στον υπόλοιπο χώρο δεχόταν ασθενείς, πραγματοποιώντας εκεί χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το ύψος του επιδόματος που έλαβε παράνομα υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Ήδη, σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη, για απάτη κατά του Δημοσίου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, ενώ ο χειρουργός ελέγχεται και φορολογικά, για τυχόν «μαύρα εισοδήματα», συνδεόμενα με τη φερόμενη εξωπανεπιστημιακή του δραστηριότητα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Για απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατηγορείται καθηγητής Χειρουργικής"

Υπουργείο Παιδείας: 800 τάξεις για προσφυγόπουλα σε όλη τη χώρα

Οκτακόσιες τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων θα δημιουργηθούν σε σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

Ο ίδιος συναντήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παντή, κάθε τάξη θα έχει 10-20 παιδιά, ενώ τα σχολεία όπου θα δημιουργηθούν οι τάξεις υποδοχής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. "Γενικότερα σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των προσφυγόπουλων κυμαίνεται ανάμεσα στις 20.000 και τις 22.000 παιδιά. Ωστόσο, έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στις 10.000 παιδιά που έχουν κάνει αίτηση ασύλου ή έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία" διευκρίνισε και επισήμανε ότι "ο αριθμός των προσφυγόπουλων διαρκώς μεταβάλλεται, καθώς άλλα φεύγουν και άλλα έρχονται".

Ο κ. Παντής επανέλαβε ότι τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο θα παραμείνουν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας όπου διαμένουν, ενώ εκείνα που βρίσκονται στις ηλικίες του δημοτικού και του γυμνασίου θα μετακινηθούν σε σχολεία που θα επιλεγούν.

Γνωστοποίησε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ολοήμερα σχολεία αλλά άλλα σχολεία, όπου οι τάξεις δεν καλύπτονται την ίδια ώρα, και σημείωσε ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν από 500 αναπληρωτές και 200 θέσεις με καινούρια προκήρυξη για τη διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αποδέχτηκε το αίτημα που διατυπώθηκε από την πλευρά των δημάρχων για ισομερή και αναλογική κατανομή όλων των παιδιών των προσφύγων και σε όμορους δήμους από εκείνους που έχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, διαβεβαίωσε ότι οι κατανομές θα γίνουν με τον καλύτερο τρόπο και ζήτησε εμπιστοσύνη στο υπουργείο Παιδείας καθώς, όπως είπε, "έχει μια τεράστια εμπειρία από διαπολιτισμική εκπαίδευση από την εποχή της δεκαετίας του 90 που απορρόφησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όχι τα παιδιά 50.000 ανθρώπων αλλά παιδιά 800.000 ανθρώπων που είχαν έρθει τότε".

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων θα αρχίσει να υλοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, τις απογευματινές ώρες, παράλληλα με τους εμβολιασμούς που θα γίνονται σε κάθε ένα από τα 38 κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, ενώ είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύπτουν σε περίπτωση δημιουργίας ενός νέου κέντρου ή κατάργησης ενός υπάρχοντος.

"Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και συζήτηση με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παντής και πρόσθεσε: "από την κουβέντα που κάναμε νομίζω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία, σε ένα κεντρικό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει, κατ΄ αρχάς την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας για όλη την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, των μεταναστών, των Ελληνοπαίδων και γενικότερα όλων όσοι χρειάζεται να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθούν παιδιά που δε θα είναι εμβολιασμένα, όπως οφείλουμε, σε όλους τους χώρους όπου θα χρειαστεί να μετακινηθούν. Υπάρχει μια δέσμευση από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τους Μετανάστες (ΔΟΜ) που θα καλύψει και τη μετακίνηση και την καθαριότητα των χώρων και τη φύλαξη και τη θέρμανση των χώρων ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, άρα δεν θα έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα υγιεινής χώρου. Έχουμε ένα έτοιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι ευέλικτο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών, είτε μείνουν στη χώρα μας, είτε φύγουν γιατί είναι αδιευκρίνιστο πόσοι θα μείνουν και πόσα παιδιά θα μείνουν”.

Για τον τρόπο επιλογής των σχολείων όπου θα γίνουν οι τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων ανέφερε ότι θα ληφθούν υπόψη τρεις κατευθύνσεις :"η γεωγραφική θέση, η ικανοποίηση των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών αυτών και η γνώμη του περιφερειακού διευθυντή, ο οποίος μαζί με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γνωρίζει καλύτερα για την ικανότητα του κάθε σχολείου να ανταποκριθεί στο ρόλο του".

Τα μαθήματα θα είναι τετράωρα, ενώ θα διδάσκονται γλώσσα, μία ξένη γλώσσα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και γυμναστική. Ο κ. Παντής, επισήμανε ότι δεν είναι δεδομένο ότι οι γονείς των παιδιών μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα δεχτούν να μεταφερθούν τα παιδιά τους στα σχολεία και σημείωσε ότι έχει ετοιμαστεί ένα κείμενο από το υπουργείο Παιδείας "που μεταφράζεται στις βασικές γλώσσες που μιλούν οι άνθρωποι αυτοί και θα τους δοθεί για να ενημερωθούν προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία".

Σε ό,τι αφορά τους καθηγητές είπε ότι πέραν από τους οι καθηγητές που καλύπτουν τις ανάγκες για τις ξένες γλώσσες, θα υπάρχουν κάποιοι πολιτισμικοί διαμεσολαβητές για τα μαθηματικά, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα καλλιτεχνικά μαθήματα και άλλα, προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους εκπαιδευτικούς.

"Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά και έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης των εκπαιδευτικών που θα βασίζεται και στην ανάγκη για τις πολιτισμικές διαφορές που θα έχει να αντιμετωπίσει ο εκπαιδευτικός καθώς και προβλήματα ψυχολογικά και άλλα που πιθανόν να έχουν τα παιδιά αυτά μετά από τόσα χρόνια πολέμου. Έχουμε οργανώσει ένα καλό εκπαιδευτικό σύνολο", τόνισε και ευχαρίστησε τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που αφιλοκερδώς έφτιαξαν ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά και τους εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, έγινε μια επεξήγηση της σχετικής ΚΥΑ, ώστε, όπως είπε, "να είναι ενήμεροι οι δήμαρχοι και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κατοίκους οι οποίοι με δικαιολογημένο φόβο αντιμετωπίζουν κάτι ξένο και καινούριο στη γειτονιά τους". Ο κ. Μπουτάρης, χαρακτήρισε "ανεγκέφαλους", όσους χαρακτήρισαν την αντίδραση του δημάρχου Ωραιοκάστρου φασιστική και ρατσιστική γιατί όπως σημείωσε: "οποιοσδήποτε μέσα στην κοινωνία που υπάρχει,ζει και λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όταν δέχεται κάτι καινούριο που είναι ξένο προς αυτή, δικαιολογημένα έχει κάποιες επιφυλάξεις και κάποιους φόβους για το πώς θα διαταραχθεί η κανονική ζωή. Αυτό δε θα πει ότι είναι ρατσιστής, ή φασίστας, ή οτιδήποτε".

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, χαρακτήρισε γόνιμη τη συνάντηση, ανέφερε ότι η ένστασή του ήταν πως θα έπρεπε να είχε γίνει η συνάντηση αυτή πολύ νωρίτερα, ίσως στα μέσα Αυγούστου, όπως τόνισε, ότι έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα που τέθηκαν για ισομερή και αναλογική κατανομή όλων των προσφυγόπουλων και σε δήμους όμορους με εκείνους που έχουν κέντρα φιλοξενίας, τη μη δημιουργία τάξεων φιλοξενίας σε ολοήμερα σχολεία και τη διασφάλιση του θέματος υγιεινής.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, επισήμανε ότι δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ζήτησε να τεθεί το θέμα στην ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παντής γνωστοποίησε ότι αντίστοιχη συνάντηση με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει και στην Αθήνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Παιδείας: 800 τάξεις για προσφυγόπουλα σε όλη τη χώρα"

Τι απάντησε ο Δραγασάκης για τη σχέση του με την Attica Bank

Για επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, με στόχο την απαξίωση της Attica Bank και της ιδέας του παράλληλου τραπεζικού συστήματος, έκανε λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε μέσω Twitter στα λεγόμενα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για τη σχέση του με τηνAttica Bank.

«Ο Δραγασάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας Αττικής επί 30 χρόνια, από κατήγοροι είστε κατηγορούμενοι για ό,τι συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο. Ο Παππάς και ο Καλογρίτσας θα βρεθούν στη θέση του Ψυχάρη απολογούμενοι. Όσα αρνητικά έγιναν σε 30 χρόνια τα κάνετε εσείς σε ένα χρόνο», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος από το βήμα της Βουλής.

«Γιατί μόνο 30 χρόνια; Με τη φόρα που πήρατε, γιατί όχι 50 ή και ιδρυτής της τράπεζας;», απάντησε ο κ. Δραγασάκης. «Για να σοβαρευτούμε, επαγγελματική σχέση με την Τράπεζα Αττικής, γνωστή σε όλους, είχα την περίοδο 2010-2012, όταν δεν ήμουν βουλευτής. Πίσω όμως από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και η ιδέα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος», έγραψε ακόμη σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απάντησε ο Δραγασάκης για τη σχέση του με την Attica Bank "

Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών στο ΕΣΥ

Ογκολογικά νοσοκομεία, χωρίς προσωπικό, με γηρασμένα ή χαλασμένα μηχανήματα ακτινοθεραπείας και μακρές λίστες αναμονής για την έναρξη της θεραπείας των ασθενών από ενάμισι έως και πέντε μήνες: αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο καρκινοπαθής στο ΕΣΥ. Μια πραγματικότητα που συνεχίζεται ακόμη πιο αδυσώπητη καθώς εξελίσσεται η νόσος: Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα δεν έχουν εξασφαλισμένη την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Ταλαιπωρούνται, γίνονται μπαλάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο εκτός θεραπείας δεν εισάγονται στα ογκολογικά νοσοκομεία διότι τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι πολύτιμα για τους υπόλοιπους ογκολογικούς ασθενείς.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά το οδοιπορικό της σε επτά εξειδικευμένα νοσοκομεία – είτε αμιγώς Ογκολογικά είτε με Ογκολογικές κλινικές- είναι δραματικά. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται περιστατικό όπου εργαζόμενη στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς διαγνώστηκε με καρκίνο και δέχθηκε την υπόδειξη να κάνει ακτινοθεραπεία σε μεγάλη μονάδα του ιδιωτικού τομέα σε πιο στοχευμένο μηχάνημα, με το κόστος της θεραπείας της να ανέρχεται σε 17.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά 7 Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων (Γραμμικοί Επιταχυντές) νέου τύπου για τα Νοσοκομεία Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου. Ωστόσο, δεν εγκαταστάθηκε κανένα μηχάνημα επειδή η δωρεά έχει σαν όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του Μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση ώστε να λειτουργήσει αμέσως.

Τι αποκαλύπτει το οδοιπορικό στα ογκολογικά νοσοκομεία

«ΜΕΤΑΞΑ»
Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Λόγω έλλειψης προσωπικού έχει συγχωνευτεί η ενδοκρινολογική με την παθολογική κλινική, καθώς επίσης η γυναικολογική με τη θωρακοχειρουργική κλινική. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες «ανοίγει» τουλάχιστον 1,5 μήνα μετά τη διάγνωση. Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο που βρίσκονται εκτός θεραπείας δεν εισάγονται.
Ετοιμάζεται χώρος για να παραληφθεί νέο Μηχάνημα Ακτινοθεραπείας (Γραμμικός επιταχυντής) δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν εκπληρώνεται ο όρος της δωρεάς (έτοιμος χώρος υποδοχής και επαρκώς στελεχωμένος με προσωπικό) προκειμένου να λειτουργήσει αμέσως.

«Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 493. Δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες «ανοίγει» τον Φεβρουάριο του 2017. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί – απόγευμα. Η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού με τοι το 40% των οργανικών θέσεων να είναι ακάλυπτες. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι 3 μήνες, ενώ για διαγνωστικές εξετάσεις Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου η αναμονή φτάνει τον έναν μήνα. Δεν λειτουργεί η Αιματολογική Κλινική με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των καρκινοπαθών. Η μη λειτουργία της Αιματολογικής κλινικής «παρασέρνει» και τη μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, όπου τα μηχανήματα είναι εγκατεστημένα στο Νοσοκομείο με τις συσκευασίες τους.

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Διαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο) που κάθε ημέρα εξυπηρετούσε 15 ασθενείς, ωστόσο είναι χαλασμένο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως «η διοίκηση παρήγγειλε λειψά ανταλλακτικά λόγω κόστους επειδή το ταμείο του νοσοκομείου είναι μείον και δεν παρήγγειλαν την πηγή του (200.000 ευρώ) λόγω κόστους». Έχει εγκριθεί δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εγκατάσταση σύγχρονου στοχευμένου Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος (γραμμικός επιταχυντής) αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να το λειτουργήσει που είναι όρος απαράβατος στη δωρεά.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
Έλλειμμα εξοπλισμού διαπιστώνεται στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Το Pet-scan λειτούργησε με δωρεές ραδιοφαρμάκου για 4 μήνες και μετά τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (κοβάλτιο) βρίσκεται εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αντικατάσταση έχει κοστολογηθεί στα 200.000 ευρώ, αλλά το νοσοκομείο δεν διαθέτει τα χρήματα. Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Είναι χαλασμένο το μηχάνημα της Βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας). Στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό. Η λίστα αναμονής είναι 1,5 μήνας για ακτινοθεραπείες με σημαντική επιβάρυνση της Νόσου. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα αντιλαμβάνεται τα χρονικά εμπόδια που συναντούν οι καρκινοπαθείς. Το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα (prolia, x-geva κλπ), με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να τα προμηθεύονται από εξωτερικά φαρμακεία και να τα κουβαλούν μαζί τους με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Υπάρχει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (Γραμμικός Επιταχυντής) παλαιού τύπου, που συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας. Οι Ασθενείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για ακτινοθεραπείες στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ή σε Ιδιωτικά Κέντρα. Εάν δεν έχουν χρήματα περιμένουν στη λίστα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υπάρχει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (Γραμμικός Επιταχυντής) παλαιού τύπου, ασυντήρητος και συχνά εκτός λειτουργίας. Οι Ασθενείς για ακτινοθεραπείες απευθύνονται στο Θεαγένειο ή στην Αττική ή σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών στο ΕΣΥ"

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρία «Lamda Development».
Τη σύμβαση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, ενώ την καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Στη συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η συντρηπτική πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί με τη σύμβαση (εκτός ΚΚΕ και ΧΑ), κυριάρχησε η καχυποψία και οι αιχμές για τη συνολική στάση των κομμάτων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν το κόμμα που όντας αξιωματική αντιπολίτευση πολέμησε λυσαλέα την επένδυση, όταν όμως πέρασε στη κυβέρνηση την έφερε κανονικά στη Βουλή.
Επισημαίνεται ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση.
«Ο λαϊκισμός νικήθηκε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, τονίζει στο Πρακτορείο: «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Υπογραμμίζει ότι το Ποτάμι θα παρακολουθεί την επένδυση ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματίας, αλλά και να μην προκληθούν καθυστερήσεις στο έργο.
Aδωνις: Εξευτελίζετε την Αριστερά, είστε για τρολάρισμα
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης για το Ελληνικό, σχολιάζοντας  χαρακτηριστικά: «Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω».
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας εξευτελίζει την Αριστερά, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα τελειώνει η Αριστερά. «Έρχεται η "πρώτη φορά Αριστερά" και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν έδωσε ο Καραμανλής την COSCO, κλείνατε τους δρόμους. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα. Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια, να τους δείξει τι κάνει η "πρώτη φορά Αριστερά". Τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές, να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός».
Νότης Μηταράκης (βουλευτής ΝΔ): Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση
«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης. Και συνέχισε: «Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.
Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου € 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας». 
Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας (βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης): Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε
«Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλαίψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».
Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι - Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή»
«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το Ποτάμι θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού "

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκε να δικαστεί σήμερα, Τετάρτη, ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό», τη Δευτέρα. 

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου, Παύλος Σαράκης, κατέθεσε ένσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση, ένσταση που έγινε δεκτή. Η υπόθεση παραπέμπεται να εξεταστεί εκ νέου στην εισαγγελία για τα περαιτέρω. Το ζεύγος Σπίρτζη δεν παρέστη στο δικαστήριο σήμερα, καθώς εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

«Το πολιτικό τοπίο είναι ένας δυναμίτης. Αν υπήρχε νόμος οι κύριοι Σπίρτζης, Παππάς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Κρέτσος των τηλεοπτικών αδειών και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι συναποφασίζουν για τα θέματα των δημοσιογράφων, του τύπου και του κόσμου, θα πρέπει να περάσουν από ειδικό δικαστήριο. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα εδώ είναι μαι δίωξη σε ένα νέο μοτίβο Ερντογάν στην Ελλάδα...Ξεκινάει ένας λογοκριτικός μηχανισμός, ο οποίος θα είναι απηνής». 

Δείτε τις δηλώσεις του δημοσιογράφου στην Ευελπίδων σήμερα: 


 







protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος"

Σε δίκη ο Χαρδούβελης για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης

Για το αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης θα δικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Την παραπομπή του κ. Χαρδούβελη σε δίκη αποφάσισε με βούλευμά του το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας (1604/2016).

Το βούλευμα που εκδόθηκε σήμερα στέλνει απευθείας σε δίκη τον πρώην υπουργό Οικονομικών, υιοθετώντας την ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη από την από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Η δικαστική περιπέτεια του πρώην υπουργού Οικονομικών αφορά στο ότι την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης παρότι ήταν υπόχρεος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη ο Χαρδούβελης για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης"

Πρόστιμο 36,5 εκατομμύρια ευρώ για τις παράνομες χωματερές

Πρόστιμο ύψους 36,5 εκατ. ευρώ έχει καταβάλει η Ελλάδα εδώ και ενάμιση χρόνο για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία και για εκείνες που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

Σε έρευνα του «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» αναδεικνύεται το μέγιστο θέμα που επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό και οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού της ελληνικής Πολιτείας, ορισμένων Περιφερειών και των Δήμων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-378./13, η Ελληνική Δημοκρατία έχει καταβάλει το πρόστιμο στον ειδικό λογαριασμό «Ιδιοι Πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό σημαίνει ότι το πρόστιμο επιβαρύνει εθνικούς πόρους και κατά συνέπεια τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Σήμερα σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ακόμη 37 ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ 136 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

Με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το πρόστιμο των 36,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταβάλει έως τώρα η Ελλάδα, επιμερίζεται στις Περιφέρειες της χώρας που εξακολουθούν να έχουν παράνομες χωματερές ή δεν έχουν προχωρήσει σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Από το Δεκέμβριο του 2014 που επιβλήθηκε το τελικό πρόστιμο, ορισμένες Περιφέρειες έχουν κάνει προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
-Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει καταφέρει με ευρωπαϊκά προγράμματα να κλείσει και να αποκαταστήσει τους 30 από τους 35 ΧΑΔΑ που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να μειωθεί το πρόστιμο που πλήρωσε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016.
-Οι Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας έχουν καταφέρει να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που είχαν με τις παράνομες χωματερές και το πρόστιμο εκεί είναι μηδενικό.
- Αντίθετα η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε δυσμενή θέση, από τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν γίνει ελάχιστα βήματα. Υπολογίζεται ότι σε όλη την Περιφέρεια εξακολουθούν να υπάρχουν 50 ΧΑΔΑ που είτε λειτουργούν ή δεν έχουν αποκατασταθεί. Συνολικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να καταβάλει τα 10,4 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό πρόστιμο των 36,5 εκατομμυρίων.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός με τη μορφή ΣΔΙΤ, έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για την κατασκευή έργων διαχείρισης αποβλήτων και σταθμών μεταφόρτωσης όμως έχει μπλοκαριστεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και τους φορείς διαχείρισης.
-Μετά την Πελοπόννησο, η δεύτερη περιφέρεια που έχει πολλές εκκρεμότητες με τη διαχείριση αποβλήτων είναι η Κεντρική Μακεδονία. Εκεί αν και δεν υπάρχουν σε λειτουργία παράνομες χωματερές όμως είναι 35 που θα πρέπει να αποκατασταθούν.

Εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Οκτώβριος 2005) για τη διάθεση των απορριμμάτων της σε ΧΑΔΑ, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση ώστε να αντικατασταθούν οι σκουπιδότοποι με συστήματα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων, τα οποία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2005 οι ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν 3.036. Όταν το 2009 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας για τους ΧΑΔΑ, είχαν μείνει 396, εκ των οποίων οι 90 ενεργοί.
Για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων επιβλήθηκε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ εφόσον αποκατασταθεί.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 36,5 εκατομμύρια ευρώ για τις παράνομες χωματερές "

10 Τούρκοι διέφυγαν χθες το πρωί στη Ρόδο – Δηλώνουν οπαδοί του Φ. Γκιουλέν

10 Τούρκοι υπήκοοι, που δηλώνουν οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, συνελήφθησαν χθες το πρωί από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου στα Στεγνά!

Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο άνδρες, δύο γυναίκες και 6 παιδιά, που αφίχθησαν παρανόμως στο νησί με σκάφος και εντοπίστηκαν περί ώραν 06.00 από κατοίκους της περιοχής, που ενημέρωσαν την αστυνομία.

Αρχικώς υπήρχαν πληροφορίες ότι πρόκειται για Σύρους μετανάστες πλην όμως μετά τη σύλληψή τους διαπιστώθηκε ότι όλοι έφεραν τουρκικά διαβατήρια και μάλιστα δύο εξ’ αυτών είχαν και βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και όπως υποστηρίζουν, είναι ο τελικός σταθμός τους.

Οι ενήλικες δήλωσαν προφορικά στους αστυνομικούς ότι επιθυμούν να τους χορηγηθεί άσυλο, υποστηρίζοντας ότι διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για τα πολιτικά τους φρονήματα, ενώ περαιτέρω έκαναν γνωστό ότι στις προθέσεις τους είναι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί του ΑΤ Αρχαγγέλου έχουν σχηματίσει σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ θα κινηθεί η διαδικασία αποχής από την δίωξή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει ήδη ενημερωθεί η Υπατη Αρμοστία Προσφύγων, ενώ άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων τους για άσυλο.

Σημειώνεται ότι περίπου για ένα μήνα παραμένουν κρατούμενοι στη Ρόδο ακόμη τρεις Τούρκοι οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα τους.

Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατική», πρόκειται για δύο καθηγητές και έναν πολιτικό μηχανικό, ο οποίος εργαζόταν στο δημόσιο.

Ολοι τους, όπως ισχυρίζονται, συνδέονται με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν διώξεις στην Τουρκία.
Οι συνεντεύξεις τους για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου έχουν οριστεί για τις 21/9, 27/9 και 3/10.

Εκκρεμούν εξάλλου και οι συνεντεύξεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην πατρίδα τους.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "10 Τούρκοι διέφυγαν χθες το πρωί στη Ρόδο – Δηλώνουν οπαδοί του Φ. Γκιουλέν "

Πλήρη κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην ΕΕ προωθεί η Κομισιόν

Την αναθεωρημένη πρότασή της για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής για τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα αυτή πρόταση δεν προβλέπει κανένα όριο όσον αφορά την περίοδο ή τη συχνότητα χρήσης των κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό της χώρας, εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Επιτροπή, παρέχει ικανοποιητικές διασφαλίσεις για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κατά των πιθανών καταχρήσεων.

Ειδικότερα, ο νέος μηχανισμός θα βασίζεται στην αρχή της κατοικίας ή του «σταθερού δεσμού» που ενδέχεται να έχουν κάποιοι καταναλωτές με κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ (δηλαδή θα πρέπει να αποδεικνύεται η «συχνή» και «ουσιαστική» παρουσία του χρήστη στο κράτος-μέλος του παρόχου περιαγωγής).

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι επίτροποι Άνσιπ και Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αυτό γίνεται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος καταναλωτής να αγοράσει μια κάρτα SIM από χώρα με φθηνές χρεώσεις και να τη χρησιμοποιεί σε άλλη χώρα με πιο ακριβές χρεώσεις.

«Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν σχετικά με την πρότασή μας για τερματισμό των χρεώσεων περιαγωγής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπεύθυνος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ.

Η προηγούμενη πρόταση που αποσύρθηκε έπειτα από εντολή του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προέβλεπε πως οι εταιρίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν χρεώσεις περιαγωγής στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό για περισσότερες από 90 ημέρες το χρόνο ή περισσότερες από 30 ημέρες στη σειρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την τελική πρόταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2016, μετά το πέρας της περιόδου διαβουλεύσεων με το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), τα κράτη-μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρη κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην ΕΕ προωθεί η Κομισιόν "

Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ

Νόμιμη κρίθηκε η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) καθώς το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ συζητήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, στο Πρωτοδικείο, με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ"

Παραιτήθηκε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής

Την παραίτησή του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπέβαλε σήμερα ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Θ. Καρατζιάς.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Καρατζιά στην απόφασή του, ωστόσο φήμες - στις οποίες δεν δίδεται ιδιαίτερη σημασία, κάνουν λόγο για διαφωνίες στις τροποποιήσεις που σχεδιάζονταν σχετικά με τις προαγωγές των Πυροσβεστών.

Πιθανός αντικαταστάτης του θεωρείται ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του ΠΣ Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος.

Θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή νέου Αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής"

Νέα αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του κατέθεσε ο Τσοχατζόπουλος

Νέο αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του έχει επιβάλλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο - κάθειρξη 20 ετών για τα εξοπλιστικά - υπέβαλλε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. «Δεν υπάρχει πλέον καμία ασφάλεια στις φυλακές» είπε, μεταξύ άλλων σε τοποθέτησή του στη δίκη ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, Α. Τζοχατζόπουλος ανέφερε ότι είναι παντελώς αθώος και ότι τίποτα δεν τον αφορά απ' όσα έχουν ειπωθεί εις βάρος του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκίες από τα εξοπλιστικά.

Επιπλέον, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ και παρ´ολίγον αρχηγός του κόμματος, κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τις οποίες χαρακτήρισε ανεξέλεγκτες. «Ο Κορυδαλλός έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχουν συνθήκες κράτησης για συγκεκριμένους κρατούμενους, ενώ αντίθετα επιλεκτική μεταχείριση υπάρχει για άλλους... Υπάρχει κακομεταχείριση... Μπαίνουν σε κίνδυνο άνθρωποι και οι ζωές τους. Είναι σε κίνδυνο η δική μου ασφάλεια», είπε.

Πρόεδρος: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βγείτε ποίος είναι για εσάς...;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια... Ζω κάτω από συνθήκες μειωμένης ασφάλειας...

Νωρίτερα, ο συνήγορος του πρώην υπουργού, κ. Ι. Παγορόπουλος ζήτησε από τους δικαστές να επιτρέψουν στον κατηγορούμενο να βρεθεί εκτός φυλακής και «να ζήσει λίγο τον 9χρονο γιο του», ο οποίος όπως σημείωσε ο συνήγορος «θυμάται μόνο τον πατέρα του πίσω από τα κάγκελα».

Η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση των εξοπλιστικών ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έχει φτάσει πλέον σε κρίσιμο σημείο καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και από την επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν σήμερα η κόρη του πρώην υπουργού κ. Αρετή Τσοχατζόπούλου, όπως και η σύζυγος του κ. Βίκυ Σταμάτη. Αμφότερες είναι κατηγορούμενες για την υπόθεση των εξοπλιστικών, πλην όμως βρίσκονται εκτός φυλακής, καθώς η εκτέλεση των ποινών κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό έχει ανασταλεί.

Τώρα, ο κ. Παγορόπουλος ζήτησε από το δικαστήριο την αποφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους ή με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει υποβληθεί ήδη σε δυο εγχειρήσεις στα μάτια του για καταρράκτη.

«Ο κ. Τσοχατζόπουλος διατρέχει το 70ο έτος της ηλικίας του, έχει διάφορα σοβαρά θέματα με την ηλικία του. Έχει φτάσει στο σημείο εκείνο όπου οι σωματικές αντοχές του, τον εγκαταλειπουν», ανέφερε ο συνήγορος και προσέθεσε: «Υπήρξαμε όλοι μάρτυρες επεισοδίων που έλαβαν χώρα μέσα στη φυλακή.... Αν το δικαστήριο σας εκδώσει απόφαση αρκετούς μήνες μετά θα έχουμε ως αποτέλεσμα να διακυβεύεται και το θέμα της ζωής του».

Ακόμη ο συνήγορος ανέφερε ότι ο Α. Τσοχατόπουλος έχει μόνιμη διαμονή, δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, ούτε ύποπτος φυγής καθώς δεν μπορεί να βγει από τη χώρα χωρίς να γίνει αντιληπτός. «Ο Τσοχατζόπουλος δεν θα ξαναγίνει υπουργός για να ξεπλύνει όπως τον κατηγορείται χρήματα...», είπε ο συνήγορος.

Ο κ. Παγορόπουλος αναφέρθηκε ακόμη και σε ιατρική γνωμάτευση (μαγνητική τομογραφία) που δείχνει «εγκεφαλική ατροφία, η οποία με τον καιρό θα χειροτερεύει». «Το συγκεκριμένο διάστημα οι αντιδράσεις του μπορεί να είναι απρόβλεπτες ...Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να βρεθείτε σε αυτή τη θέση όπου κάποιος μπορεί να έρθω εδώ και να σας πει ότι δεν υπάρχει. Δώστε του την ευκαιρία να ζήσει λίγο το παιδί του μόλις 9 ετών. Το παιδί του τον θυμάται μόνο πίσω από τα σίδερα της φυλακής» κατέληξε ο συνήγορος.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του κατέθεσε ο Τσοχατζόπουλος"

POS και στα διόδια

Θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των ιδιωτικών εταιρειών λειτουργίας διοδίων (παραχωρησιούχων) στην πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή σχετικά με την εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS), σε σταθμούς διοδίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνήγορου του Καταναλωτή, λαμβάνοντας αφορμή από την υποβολή σχετικών ερωτημάτων, αλλά και παραπόνων από καταναλωτές, η Αρχή επικοινώνησε με τις εταιρείες, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης POS σε τουλάχιστον μία καμπίνα σε κάθε σταθμό διοδίων, έτσι ώστε, κατ' αυτόν τον τρόπο, να παρασχεθεί στους οδηγούς η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε όλα τα διαθέσιμα μέσα πληρωμής για την καταβολή του απαιτούμενου αντιτίμου.

Η πρόταση της Αρχής στηρίχθηκε στην ανάγκη να μπορεί, εκτός των ελλήνων καταναλωτών, να εξυπηρετηθεί και μεγάλος αριθμός τουριστών, από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιούν διελεύσεις από τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας, αλλά δεν είναι εφοδιασμένοι με μετρητά, όντας στις περισσότερες περιπτώσεις συνηθισμένοι από την εκτεταμένη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις δικές τους χώρες.

Επισημαίνεται ότι, όπου στα κράτη-μέλη υπάρχουν διόδια, η αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής, των καρτών συμπεριλαμβανομένων, είναι υποχρεωτική. Πέραν αυτού, η διεύρυνση των μέσων πληρωμής προς την κατεύθυνση της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, όπως οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικών πολιτικών που προωθούνται συστηματικά σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Οι εταιρείες λειτουργίας διοδίων, τοποθετούμενες επί της πρότασης της Αρχής μας, αναγνώρισαν την αξία της ανάγκης κάλυψης των καταναλωτών που θα ήθελαν να εξυπηρετηθούν με τη χρήση κάρτας και δεσμεύθηκαν για την εξέταση της δυνατότητας ύπαρξης ενός τουλάχιστον τερματικού POS σε κάθε σταθμό διοδίων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "POS και στα διόδια"

Η Ελλάδα δεν έδωσε πολιτικό άσυλο σε τρεις Τούρκους στρατιωτικούς που ήρθαν μετά το πραξικόπημα

Απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στους 3 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου.

Για τους υπόλοιπους πέντε Τούρκους θα υπάρξει δεύτερος γύρος επαναληπτικών συνεντεύξεων την επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα προσφυγής τόσο σε δευτεροβάθμια επιτροπή, όσο και στα πολιτικά δικαστήρια, με την Τουρκία να πιέζει ωστόσο για την έκδοσή τους, κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα δεν έδωσε πολιτικό άσυλο σε τρεις Τούρκους στρατιωτικούς που ήρθαν μετά το πραξικόπημα "

Τσίπρας, Φίλης και Καμμένος είναι θρησκευτικοί ρατσιστές λέει ο μητροπολίτης Σεραφείμ

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε χθες την έντονη αντίθεσή του με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο μάθημα των θρησκευτικών, με στόχο όπως έχει ανακοίνωσε ο Νίκος Φίλης να γίνει «μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό».

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ που σε συνέντευξη του πήρε το «όπλο» του και «πυροβόλησε» κατά παντός… υπευθύνου.

Μιλώντας στον Alpha 989 κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του «και να μην 'παίζει κρυφτούλι' με τον κ. Φίλη». «Και όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Πρόταγμα του κόμματος των ΑΝΕΛ είναι η διατήρηση της ορθόδοξης ιδιοπροσωπίας του λαού μας. Πώς θα διατηρηθεί η ιδιοπροσωπία του λαού; Κάνοντας 'σούπα' το μάθημα των θρησκευτικών; Κρύπτεται ο Πάνος Καμμένος, συνέχισε.

Ο ίδιος είπε ότι «δεν μπορεί η Εκκλησία να παραδίδεται βορά στην ιδεοληψία του κάθε κυρίου Φίλη. Δεν είναι η πατρίδα ιδιοκτησία του κ. Φίλη ούτε του πρωθυπουργού ούτε κανενός».

Τόνισε τέλος ότι η Εκκλησία έχει έναν μόνο δρόμο, να κηρύξει τον εαυτό της σε διωγμό από την κυβέρνηση, «να προσφύγει στο ΕΔΑΔ και να καταγγείλει την κατάσταση του θρησκευτικού ρατσισμού σε βάρος της, παγκοσμίως».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας, Φίλης και Καμμένος είναι θρησκευτικοί ρατσιστές λέει ο μητροπολίτης Σεραφείμ"

Κωνσταντινόπουλος: Ο Δραγασάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος της Attica Bank 30 χρόνια

Μιλώντας στη βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στον Γιάννη Δραγασάκη για το θέμα της Τράπεζας Αττικής.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι σε λίγο καιρό στη θέση του Σταύρου Ψυχάρη στην εξεταστική θα βρίσκεται ο κύριος Παππάς και ο κύριος Καλογρίτσας.

«Ο Δραγασάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας Αττικής επί 30 χρόνια, από κατήγοροι είστε κατηγορούμενοι για ό,τι συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο. Ο Παππάς και ο Καλογρίτσας θα βρεθούν στη θέση του Ψυχάρη απολογούμενοι. Όσα αρνητικά έγιναν σε 30 χρόνια τα κάνετε εσείς σε ένα χρόνο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινόπουλος: Ο Δραγασάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος της Attica Bank 30 χρόνια "

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Αυξήθηκαν κατά 100 οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο.

Στη Μυτιλήνη έφτασαν 74 άτομα, στη Χίο ένα, στη Σάμο 13, στη Λέρο 2 και στη Ρόδο 10 άτομα.

Συνολικά, στα νησιά είναι εγκλωβισμένοι 13.701 πρόσφυγες και μετανάστες, αν και στις δομές φιλοξενίας μπορούν να φιλοξενηθούν 7.450 άτομα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου"

Πορεία στη Βουλή από τους εργαζόμενους στον «Ευαγγελισμό»

Πορεία στη Βουλή από τους εργαζόμενους στον «Ευαγγελισμό», οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου.

«Τα προβλήματα στο νοσοκομείο επιδεινώνονται» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, και σημειώνει ότι «οι εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία είναι κοροϊδία, αφού ελάχιστοι ανέλαβαν στον Ευαγγελισμό και αυτοί κυρίως, με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Όπως αναφέρεται, οι αποχωρήσεις μόνο του 2015 και α' εξάμηνο του 2016, προσεγγίζουν τις 100 και «τα κενά ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες», ενώ «το προσωπικό έχει γονατίσει από την εντατικοποίηση δουλεύοντας χωρίς ρεπό, με διπλοβάρδιες κλπ.»

Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση της κρατικής επιχορήγηση του νοσοκομείου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «ήδη διαφαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε άμεσα ελλείψεις υλικών και φαρμάκων αφού δεν επαρκούν τα κονδύλια».

Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κλπ, το Σωματείο αναφέρει ότι είναι απλήρωτοι για Αύγουστο» και όπως σημειώνεται «οι δεσμεύσεις ότι δήθεν λύθηκαν οι εκκρεμότητες με παρέδρους και υπουργείο, έπεσαν ήδη στο κενό».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία στη Βουλή από τους εργαζόμενους στον «Ευαγγελισμό»"

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Τους έστειλαν από τον παράδρομο και πλήρωσαν διόδια

«Ντροπή, μας εμπαίζουν, μας κοροϊδεύουν, πού θα πάει αυτή η ιστορία με τα διόδια» και πολλά ακόμη οργισμένα λόγια από εκνευρισμένους οδηγούς, οι οποίοι στο ρεύμα από Κατερίνη-Λάρισα χρειάστηκε να διανύσουν περίπου 10 χιλιόμετρα σε παράδρομο και στο τέλος να πληρώσουν και διόδια.

Ειδικότερα, λόγω εργασιών από την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» τοποθέτησης μεταβλητής σήμανσης σε γέφυρες, μέσω της οποίας θα εμφανίζονται ηλεκτρονικά μηνύματα, υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας χθες από τις 07.00 έως τις 20.00 επί της εθνικής οδού και πιο συγκεκριμένα στον κόμβο Λιτοχώρου, όπου η κυκλοφορία εκτρεπόταν στον παραλιακό άξονα, απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, για να εισέλθουν εκ νέου τα οχήματα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, όλως τυχαίως (!) στον κόμβο Λεπτοκαρυάς και λίγο πριν από τον σταθμό διοδίων, όπου οι οδηγοί κατέβαλλαν το αντίτιμο του 1,90 ευρώ, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.

Τη... «νύφη» τελικά πλήρωσε το προσωπικό της εταιρείας, στο οποίο ξέσπασαν δικαιολογημένα οι οδηγοί, αφού δεν χρησιμοποίησαν την εθνική οδό, αλλά τα διόδια λειτουργούσαν κανονικά... «Ας πληρώναμε αναλογικά τα χιλιόμετρα που διανύσαμε στην εθνική οδό, εφόσον ήθελαν να μαζέψουν χρήματα» ήταν η πιο ήπια παρατήρηση διαμαρτυρόμενου οδηγού, ενώ οι περισσότερες απόψεις εστίαζαν στην αυθαίρετη πολιτική της εταιρείας (κάνουν ό,τι θέλουν, δίχως να τους ελέγχει κάποιος) και στην ανυπαρξία πολιτικής παρέμβασης για την προστασία των οδηγών σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ελευθερία/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Τους έστειλαν από τον παράδρομο και πλήρωσαν διόδια"

Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ: Μάθημα στα παγκάκια!

Στις 12 του μήνα όταν χτύπησε το πρώτο κουδούν για τη φετινή σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας πανηγύριζε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι δεν υπάρχουν κενά σε επίπεδο εκπαιδευτικών, ότι έχουν διανεμηθεί όλα τα βιβλία. Τότε μάλιστα ο ίδιος ο Αλεξης Τσίπρας είχε μεταβεί στο υπουργείο και είχε διθυραμβικά απονείμει «άριστα 20» στο Νίκο Φίλη για το έργο του.

Δείτε τους μαθητές που κάνουν μάθημα στα παγκάκια (Νέα Τηλεόραση Κρήτης)
 
Την ίδια ώρα, όμως, σε σχολείο στην Κρήτη και ενώ βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς υπάρχουν μαθητές που κάνουν μάθημα σε... παγκάκια!

Ναι, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο οι φωτογραφίες από το 2ο Γυμνάσιο Γουβών είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Μαθητές δύο τάξεων στοιβάζονται κάτω από στέγαστρα για να προστατευθούν άλλοτε από τον ήλιο, άλλοτε από τη βροχή (σ.σ. το πρωί της Τρίτης έριξε χαλάζι στην Κρήτη), ανοίγουν τα βιβλία τους στο γόνατο και παρακολουθούν τον δάσκαλό τους όρθιο να προσπαθεί να τους διδάξει.

Οι μαθητές κάτω από τα παγκάκια προσπαθούν να κάνουν μάθημα





Όπως λένε οι γονείς, με νύχια και με δόντια κρατήσαμε τα παιδιά την Τρίτη να μην κάνουν κατάληψη στο σχολείο για όλα αυτά που βιώνουν. Οι ίδιοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί μια άμεση και μόνιμη λύση τις επόμενες ημέρες τότε θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Για την ώρα το πρόβλημα λύνεται μεσοβέζικα αφενός με κοντέινερ που παραχώρησε ο τοπικός δήμος - με όσα προβλήματα και μειονεκτήματα έχει αυτή η λύση ενόψει και του χειμώνα που έρχεται - και αφετέρου με δύο δανεικές αίθουσες από το γειτονικο λύκειο, μια εκ των οποίων είναι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της βιβλιοθήκης.

Μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, όμως, οι εικόνες με τους μαθητές στα παγκάκια να κάνουν μάθημα θα αποτελούν όνειδος για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η δημόσια εκπαίδευση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ: Μάθημα στα παγκάκια!"

Φυλακές Αυλώνα: Είχαν μετατρέψει αποθήκη σε... σουίτα -Το πολυτελές κελί επώνυμου κρατούμενου [εικόνα]

Στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί κι αυτό...
Μετά από έλεγχο κλιμάκιου επιθεωρητών στις φυλακές Αυλώνα, ανακαλύφθηκε κελί πολυτελείας ενός επώνυμου κρατούμενου, το οποίο ήταν ήταν εφοδιασμένο με όλες τις ανέσεις.
Το κελί διέθετε τρεις χώρους, ξεχωριστή τουαλέτα, άνετη και με πλήρη εξοπλισμό, κρεβάτι με ...αφράτο πάπλωμα, κομοδίνο, πολυθρόνες, κουζίνα και πλυντήριο ρούχων, εικόνες εκ διαμέτρου αντίθετες με τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι χιλιάδες κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας.
 Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο επιθεωρητής, σε αιφνιδιαστική πρόσφατη επίσκεψη και έλεγχο στις φυλακές του Αυλώνα, ζήτησε να του ανοίξουν μια κλειδωμένη πόρτα για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι είναι αποθήκη. Τελικά, η αποθήκη αποδείχθηκε σουίτα πολυτελείας (κατασκευασμένη το 2014), η οποία προοριζόταν για «υψηλούς» κρατούμενους.
Εκεί κρατείται σήμερα για ποινική-οικονομική υπόθεση κάποιος επώνυμος. Ο εισαγγελέας αμέσως ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο (ΕΔΕ) για τη διευθύντρια της φυλακής και τον αρχιφύλακα. Ακολούθησε η μετάθεση της διευθύντριας στον Ελεώνα Θήβας (στο παράρτημα αποτοξίνωσης), ενώ ο αρχιφύλακας μετατέθηκε στην Κόρινθο. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Αυλώνα: Είχαν μετατρέψει αποθήκη σε... σουίτα -Το πολυτελές κελί επώνυμου κρατούμενου [εικόνα] "

"Ομηρία" με τη φορολογική ενημερότητα

Τις ακριβείς προϋποθέσεις για την απόκτηση φορολογικής ενημερότητας περιγράφει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με αναλυτική εγκύκλιό της.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας είναι απαραίτητο για μια σειρά από συναλλαγές, όπως η είσπραξη χρημάτων από τα δημόσια ταμεία, η ανανέωση συμβάσεων δανεισμού υπό την εγγύηση του Δημοσίου και η πώληση ακινήτου.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

- Εφόσον ο φορολογούμενος ζητεί το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξει χρήματα από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, το συνολικό ποσοστό που παρακρατείται είναι υποχρεωτικά 100% του ποσού που δικαιούται μέχρι βέβαια του ύψους της οφειλής του προς την εφορία (ληξιπρόθεσμης ή όχι ή ακόμη και αν βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής είσπραξης).

- Για να καθοριστεί το ελάχιστο ποσοστό παρακράτησης, υπολογίζεται το ελάχιστο ποσοστό επί της εισπραττόμενης απαίτησης (10%, 30%, 70%, κατά περίπτωση) και ταυτόχρονα υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί σε δόσεις ρύθμισης (3 ή 5 δόσεις ρύθμισης από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης). Στη συνέχεια γίνεται σύγκριση των δύο ποσών. Μετά τη σύγκριση επιλέγεται το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά.

- Το κατώτατο ποσοστό παρακράτησης (30%, 70%) που τίθεται υποχρεωτικά επί του αποδεικτικού ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων μπορεί να μειωθεί στο 10% του εισπραττόμενου ποσού, εφόσον:

α) ο αιτών το αποδεικτικό ενημερότητας έχει περιοδικές αποδεδειγμένες απαιτήσεις ή τουλάχιστον μία ακόμα απαίτηση κατά φορέων όπου είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας (όπως ΕΟΠΠΥ, νοσοκομεία κ.λπ.), είναι ενήμερος σε ρύθμιση, και ο αρμόδιος προϊστάμενος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής αξιολογήσει τα ποσά είσπραξης της απαίτησης/απαιτήσεων αυτών ως αξιόλογα σε σχέση με την οφειλή.

β) ο αιτών έχει υπόλοιπο συνολικής βασικής βεβαιωμένης ρυθμισμένης οφειλής μικρότερο των 5.000 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του ορίου αυτού συνυπολογίζονται τυχόν ρυθμισμένες οφειλές συνυπευθυνότητας και συνυποχρέωσης, για τις οποίες ο αιτών το αποδεικτικό έχει ευθύνη για την καταβολή τους. Οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να συντρέχουν είτε σωρευτικά είτε διαζευκτικά.

Παραδείγματα υπολογισμού του ποσοστού παρακράτησης:

1. Παράδειγμα ποσοστού παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Διοίκησης που αφορά σε οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής και είναι ενήμεροι σε αυτή και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης αυτού. Σε αυτήν την περίπτωση ο αιτών το αποδεικτικό έχει απαίτηση είσπραξης ύψους 7.000 ευρώ από φορείς Δημοσίου πλην Κεντρικής Διοίκησης και βεβαιωμένες εναπομείνασες ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3.000 ευρώ με εναπομένουσες 10 δόσεις ρύθμισης που έπονται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

Ο αιτών έχει περιοδικές απαιτήσεις από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Διοίκησης. Το κατώτατο όριο παρακράτησης είναι 10% επί του εισπραττόμενου ποσού, το οποίο πρέπει να καλύψει τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης που έπονται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, δηλαδή στην ανωτέρω περίπτωση το κατώτατο ποσό παρακράτησης αναπροσαρμόζεται από 700 ευρώ σε 900 ευρώ.

Τον επόμενο μήνα που θα αιτηθεί ο οφειλέτης αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από φορέα του ευρύτερου Δημοσίου, το κατώτατο δυνητικά όριο παρακράτησης είναι το 10%, με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται τουλάχιστον μία επιπλέον δόση ρύθμισης εφόσον οι υπόλοιπες δύο από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έχουν ήδη αποδοθεί/πιστωθεί από την προηγούμενη παρακράτηση και επιπλέον στοιχειοθετείται η ύπαρξη μίας ακόμη απαίτησης (αξιόλογης σε σχέση με την οφειλή) για την οποία απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας.

2. Παράδειγμα ποσοστού παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού για μεταβίβαση ακίνητου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, που αφορά σε οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής, είναι ενήμεροι σε αυτή και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης αυτού. Ο αιτών έχει βεβαιωμένες ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 13.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 12.000 ευρώ και το πραγματικό τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ. Το 70% του τιμήματος είναι 7.000 ευρώ και το 70% της αντικειμενικής αξίας είναι 8.400 ευρώ.

Συνεπώς, εν προκειμένω, τα όρια των ποσοστών παρακράτησης (ήτοι από 70% έως 100%) επί του τιμήματος, όχι όμως σε αξία μικρότερης της αντικειμενικής, υπολογίζονται από 8.400 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση που είναι διασφαλισμένη η είσπραξη της οφειλής, τα όρια των ποσοστών παρακράτησης (ήτοι από 50% έως 100%) επί του τιμήματος, όχι όμως σε αξία μικρότερης της αντικειμενικής, υπολογίζονται από 6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ομηρία" με τη φορολογική ενημερότητα"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων έξω από το ΕΤΕΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης αντιδρώντας στο "πετσόκομμα" των επικουρικών συντάξεων.

Όπως υποστηρίζουν, η μείωση των επικουρικών συντάξεων φθάνει ακόμη και το 50%, οι οποίες με το νόμο 4387/16 με μαθηματική ακρίβεια θα εξαφανιστούν. Οι συγκεντρωμένοι έχουν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου, καθώς όσοι έρχονται να εξυπηρετηθούν περνούν κανονικά.

Η κυρία Μαρία Περγαντή συνταξιούχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «η σύνταξή μου με τις περικοπές στην επικουρική αλλά και στην κύρια είναι μειωμένη στο μισό με 38 χρόνια υπηρεσίας».

Η ΟΙΥΕ καλεί την ελληνική κοινωνία «σε γενικό παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στις μνημονιακές δεσμεύσεις για να μπει φραγμός στις νέες δρομολογούμενες περικοπές των συντάξεων».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων έξω από το ΕΤΕΑ"

Στήριξη από το ΑΚΑΓΕ θα ζητήσει το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις


Στον «κουμπαρά» του ασφαλιστικού συστήματος, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών - γνωστού και ως ΑΚΑΓΙΕ- θα καταφύγει η διοίκηση του ΙΚΑ, για να πληρώσει συντάξεις μέχρι τη λήξη του έτους αλλά και προκειμένου να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα που φέτος εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου τα 2,1 δισεκ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η διοίκηση του ΙΚΑ θα ζητήσει επίσης πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα καθυστερήσει την καταβολή εισφορών που εισπράττει για λογαριασμό τρίτων, ενώ πιθανότατα να καταφύγει και στην καθυστέρηση της απονομής συντάξεων και παρά το γεγονός ότι ήδη 140.000 συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή έως τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ το επτάμηνο του έτους σημείωσαν μικρή αύξηση 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο Ταμείο (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) εκτιμά πως το 2016 θα λήξει με τις χειρότερες, για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προϋποθέσεις για το Ταμείο, που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα «στεγάσει» ως ΕΦΚΑ, κατόπιν της ενοποίησης-εξπρές, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης της χώρας.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΕΦΚΑ και ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή, πριν από τη λειτουργία του ενιαίου υπερταμείου να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των Ταμείων που θα συγχωνευτούν και να ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Περισσότερα στην Καθημερινή της Τετάρτης 



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στήριξη από το ΑΚΑΓΕ θα ζητήσει το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news