facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Υπ.Παιδείας: Με 500 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ ενισχύονται τα ΑΕΙ

Σε 500 ανέρχονται οι νέες θέσεις μελών ΔΕΠ που εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κατανομή των θέσεων θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, σε συνεννόηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, έχουν δεσμευτεί άλλες 500 θέσεις μελών ΔΕΠ για το 2019, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό προσλήψεων μέχρι τότε στις 1500.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες 500 θέσεις μελών ΔΕΠ, οι οποίες κατανεμήθηκαν στα ΑΕΙ τον Απρίλιο του 2016, έχουν διαβιβαστεί από τα Ιδρύματα, με βάση την κατανομή που έγινε από το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι εξής θέσεις:ΤΕΙ Αθήνας: 16 θέσεις,ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας: 7 θέσεις,ΤΕΙ Πελοποννήσου: 5 θέσεις,ΤΕΙ Πειραιά: 11 εκ των 12 κατανεμημένων θέσεων, ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: 60 θέσεις, ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 20 θέσεις, ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: 8 θέσεις, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 5 ΕΚ ΤΩΝ 7, ΠΑΝ/ΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 12 θέσεις, ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: 15 θέσεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: 12 θέσεις, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: 26 εκ των 27 θέσεων.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Παιδείας: Με 500 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ ενισχύονται τα ΑΕΙ "

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δίνει πίσω τον 13ο και 14ο μισθό στους υπαλλήλους του Δημοσίου

Νομική «θύελλα» από την Καλαμάτα ξεκίνησε για την κυβέρνηση, καθώς το τοπικό Ειρηνοδικείο δικαίωσε, πριν λίγες ημέρες, δημοσίους υπαλλήλους που είχαν προσφύγει, διεκδικώντας την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, οι οποίοι κόπηκαν με το αιτιολογικό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εφόσον τελεσιδικήσει η συγκεκριμένη απόφαση, το ελληνικό Κράτος θα κληθεί να καταβάλει (ενδεχομένως και αναδρομικά) τα επιδόματα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της καλοκαιρινής άδειας. Αυτό σημαίνει ότι από το ταμείο του Κράτους θα βγει ένα πολύ μεγάλο ποσό για αποζημιώσεις, ενώ θα επιβαρυνθεί σημαντικά ο ετήσιος προϋπολογισμός, με ότι αυτό συνεπάγεται μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου από την παρούσα κυβέρνηση και την πρόβλεψη των αυτόματων προσαρμογών (κόφτες).

Στο Ειρηνοδικείο προσέφυγαν με αγωγή τους 5 δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Ανδρόνικο Σταυρόπουλο.

Η υπόθεση δεν είναι η μοναδική, καθώς ακολουθεί τους επόμενους μήνες η εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει οι μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Καθώς αυτά τα οφειλόμενα παραγράφονται μετά τη διετία, οι εν λόγω προσφεύγοντες δικαστικοί υπάλληλοι δικαιώθηκαν για τα επιδόματά τους για τα έτη 2014 – 2015.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δίνει πίσω τον 13ο και 14ο μισθό στους υπαλλήλους του Δημοσίου"

Πάνω από 40% το «ψαλίδι» στις επικουρικές - Δείτε έγγραφα ντοκουμέντα

Ασύλληπτο είναι το «τσεκούρι» Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις, δίνοντας ίσως για πρώτη φορά στους συνταξιούχους τόσο ισχυρή «γεύση» των επιπτώσεων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και του τρίτου Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, τα εκκαθαριστικά συνταξιούχων του ΙΚΑ που έχει στην διάθεσή του και σας παρουσιάζει το protothema.gr καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, καθώς οι περικοπές στις επικουρικές ξεπερνούν το 40%

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος που έλαβε τον Αύγουστο επικουρική ύψους 167,56 ευρώ, είδε τον Σεπτέμβριο να πέφτει στα 90,21, δηλαδή μείωση κατά 46,2%.

Σε άλλη περίπτωση, ο συνταξιούχος είδε την επικουρική να μειώνεται κατά 45,5%, καθώς από τα 192,84 ευρώ τον Αύγουστο, έλαβε 104,96 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Σε άλλη περίπτωση, το ποσό από τα 240,10 ευρώ έπεσε στα 138,85 ευρώ (42%).

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το «τσεκούρι» στις συντάξεις, όπως προκύπτει από εκκαθαριστικά συνταξιούχων του ΙΚΑ

Παράδειγμα 1





Παράδειγμα 2




Παράδειγμα 3




Ερώτηση Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή

Για το θέμα έχει καταθέσει στη Βουλή ερώτηση η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη περικοπή» των επικουρικών συντάξεων, που ξεπερνά τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

«Οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πικρή αλήθεια των περικοπών μπροστά στα ΑΤΜ. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων φτάνουν το 50%. Μάλιστα, λόγω των αναδρομικών κρατήσεων, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν τον ερχόμενο μήνα να μην βρουν καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να επιδιώκετε ασθμαίνοντας να βάλετε κάποιο πλαφόν» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Και προσθέτει: «Αναρωτιούνται, ευλόγως, οι συνταξιούχοι τον λόγο που οι περικοπές αυτές είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υπέρογκες και απάντηση δεν βρίσκουν. Δεν γνωρίζουν αν εφαρμόστηκε απλώς ο κόφτης του ν. 4387/2016 στα 1300 €, ή αν αυθαιρέτως η Κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τους συνταξιούχους για μια ακόμη φορά στην προκρούστεια κλίνη. Η αλήθεια είναι ακόμη πιο πικρή για τους συνταξιούχους με αναπηρία και τους χρονίως πάσχοντες που συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη μεταχείριση από την Πολιτεία, ανάλογο με τις αυξημένες ανάγκες τους».

Ρωτά, τέλος, εάν «κατά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων εφαρμόστηκε ο νέος ν. 4387/2016 ή παραβιάστηκε ακόμα και ο νόμος που προσφάτως ψηφίστηκε; Θα εκδοθούν αιτιολογημένες αποφάσεις που εξηγούν το ύψος της μείωσης; Προτίθεστε να επιφυλάξετε ειδική μεταχείριση για τις συντάξεις των αναπήρων, που ήδη υφίστανται μεγάλες μειώσεις;».


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 40% το «ψαλίδι» στις επικουρικές - Δείτε έγγραφα ντοκουμέντα"

Περικοπές στις συντάξεις και κάτω από τα 1.300 €!

Το «κούρεμα» των επικουρικών δεν γλίτωσαν, τουλάχιστον με βάση τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα που άρχισαν να αναρτώνται στις ιστοσελίδες των Ταμείων, συνταξιούχοι οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα τις αποφύγουν.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με αρχική κύρια σύνταξη 1.029,86 ευρώ και επικουρική του τ. ΕΤΕΑΜ 293,10 ευρώ (μεικτά 1.322,96 ευρώ) και καταβαλλόμενο συνολικό ποσό συντάξεων 1.033,67 ευρώ (847,08 ευρώ κύρια + 186,59 ευρώ επικουρική) είχε μείωση... 10 ευρώ στην επικουρική καθώς έλαβε 176,03 ευρώ (βλ. εκκαθαριστικό ΕΤΕΑ).

«Φαίνεται ότι έχουν περικοπεί και συντάξεις εκτός του πλαισίου που ο νόμος όριζε», διαπιστώνει στην «Ημερησία» ο δικηγόρος Διον. Ρίζος, εξηγώντας ότι «ενώ οι επικουρικές συντάξεις που μειώνονται μετά τον επανυπολογισμό είναι εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, για την εφαρμογή του ορίου αυτού, ο νόμος ορίζει ρητά ότι:

«Λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010, όπως ισχύει και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, όπως ισχύει».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του συνταξιούχου τα καταβαλλόμενα ήταν 1.107,62 ευρώ μαζί με τις εισφορές ασθενείας (1.033,67 ευρώ + 61,79 ευρώ η εισφορά ασθενείας στην κύρια + 12,16 ευρώ η εισφορά ασθενείας στην επικουρική).

«Αν οι μειώσεις έγιναν στα αρχικά ποσά που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ μεικτά, υπολογίζεται ότι η περικοπή στις επικουρικές έχει επεκταθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους που θεωρούσαν ότι θα αποφύγουν το 'τσεκούρι', ενώ στη γενική σύγχυση συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν εκδίδονται ατομικές πράξεις για κάθε συνταξιούχο.

Επιστολές

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν υποστηρίζοντας:

«Με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού υπάρχει ισορροπία εισφορών - παροχών».

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές στις συντάξεις και κάτω από τα 1.300 €!"

Περικοπές σε 10 δόσεις για να αποτραπούν μηδενικές επικουρικές

Μέχρι το 10% της επικουρικής σύνταξης θα μπορεί να φτάσει η παρακράτηση των αναδρομικών ποσών που δεν κόπηκαν το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ.Κατρούγκαλου.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα ορίζει το πλαφόν παρακράτησης αναδρομικών ποσών στο 10% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης σε σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία. Δηλαδή εάν ένας συνταξιούχος λάμβανε 200 ευρώ επικουρική σύνταξη και μετά την μείωση πήρε 100 ευρώ, η παρακράτηση τον επόμενο μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέκρουσε πρύμναν από τον αρχικό της σχεδιασμό να παρακρατηθούν τα ποσά σε τρεις ισόποσες δόσεις έως το τέλος του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης περισσότεροι από 60.000 συνταξιούχοι θα λάμβαναν μηδενική επικουρική σύνταξη το επόμενο τρίμηνο. Η αλλαγή αυτή θα αυξήσει τις δόσεις παρακράτησης των αναδρομικών, φτάνοντας τις μέχρι και 10, με αποτέλεσμα το ΕΤΕΑ να εμφανίσει έλλειμμα έως το τέλος του έτους περίπου 25-30 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση της κυβέρνησης θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν για άλλη μια φορά την τήρηση του νόμου που προβλέπει ότι το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματά του πρέπει να καλύπτονται είτε μέσω της περικοπής συντάξεων, είτε μέσω της χρήσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου παράλληλα με την πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών, θα εφαρμοστεί και το τρίτο και τελευταίο (τουλάχιστον για το 2016) πακέτο περικοπών καθώς θα επαναπροσδιοριστούν παροχές συνταξιούχων που προέρχονται από πρατήρια υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.), τους συνταξιούχους Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Εν τω μεταξύ, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καθορίζεται το ύψος των μειώσεων που θα επιβληθούν, από τον Οκτώβριο, σε πρώην τραπεζοϋπαλλήλους - δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέγιστη μείωση της τάξης του 21% ενώ ορίζεται ότι καμία σύνταξη δεν θα πέσει κάτω από τα 620 ευρώ μεικτά. Η εγκύκλιος αφορά την αναπροσαρμογή των προσυνταξιοδοτικών παροχών 11.000 πρώην Τραπεζοϋπαλλήλων της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Αττικής Τράπεζας που έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ αλλά και ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές σε 10 δόσεις για να αποτραπούν μηδενικές επικουρικές"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές κατά περίπτωση θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνει λόγω της διεξαγωγής της Συνόδου των μεσογειακών κρατών - μελών της Ε.Ε με την ΕΛ.ΑΣ να παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας"

Κατρούγκαλος: "Όποιος δημοσιογράφος μείνει άνεργος ας ανοίξει site"

Σε μια απίστευτη δήλωση σε όσους θα μείνουν άνεργοι από τα κανάλια που θα κλείσουν προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρότεινε λοιπόν σε όσους δημοσιογράφους μείνουν άνεργοι επειδή τα κανάλια τους θα κλείσουν να ανοίξουν sites!!

Αυτά τα δήλωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά,την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη , και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Λευτέρη Κρέτσο με τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ στο Μαξίμου, ώστε να εξετασθεί το ενδεχόμενο ένταξης σε προγράμματα επιδότησης εργασίας, των εργαζομένων εφόσον χάσουν τη δουλειά τους.

Στην συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν δύο προγράμματα που σχεδίασε και θα προωθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με το μέλλον των εργαζόμενων στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας τους.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης που θα έχει ως σκοπό να ευνοήσει τη μικροεπιχειρηματικότητα, ας πούμε τη δυνατότητα ορισμένων που θα θέλουν αντί να απασχοληθούν στα νέα κανάλια, τα νόμιμα, να ξεκινήσουν ένα νέο σάιτ!!!».

Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε συνοπτικά τα δύο σχετικά προγράμματα, τονίζοντας ότι η συνάντηση έγινε «σε πολύ θετικό κλίμα που κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «το θέμα της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι ζήτημα καταρχήν εφαρμογής της νομιμότητας, αντιμετώπισης της διαπλοκής, σε τελική ανάλυση θέμα δημοκρατίας». «Θέλουμε όμως και κανένας εργαζόμενος στα μέσα αυτά να μη χάσει τη θέση του, να μη γίνει άνεργος», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Γι' αυτό τον σκοπό», τόνισε, «είχαμε μια συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα που κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία, με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών».

«Τι θέλουμε να πετύχουμε;», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, για να συνεχίσει: «Εάν υπάρχουν επιχειρηματίες στα μέσα που δεν αδειοδοτήθηκαν, που δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με άλλον τρόπο (π.χ. συνδρομητικό, web) και υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, επίσης για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανεργίας στον κλάδο -γιατί όλα τα μέσα, άλλα κατά 25% και άλλα μέχρι 50% έχουν απολύσει εργαζόμενους στο τελευταίο διάστημα- πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να πάρει μέτρα για τον κλάδο αυτό, όπως κάνει και για τους άλλους κλάδους».

Τα δύο προγράμματα

Συγκεκριμένα, για τα δύο προγράμματα που πρότεινε η κυβέρνηση, ο υπουργός εξήγησε: «Η βασική καινοτομία έγκειται στο να επιδοτήσουμε τις θέσεις εργασίας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μια επιταγή επανένταξης, την οποία κάθε άνεργος, παλιός ή νέος, θα μπορεί να τη μεταφέρει στην τηλεοπτική επιχείρηση της επιλογής του. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι τον μισθό που προβλέπεται στην τελευταία ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια 24 μηνών. Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορούν να γίνουν απολύσεις στα κανάλια που θα αξιοποιήσουν το δημόσιο χρήμα για αυτές τις θέσεις εργασίας».
Το δεύτερο πρόγραμμα, είπε, «είναι ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης που θα έχει ως σκοπό να ευνοήσει τη μικροεπιχειρηματικότητα, ας πούμε τη δυνατότητα ορισμένων που θα θέλουν αντί να απασχοληθούν στα νέα κανάλια, τα νόμιμα, να ξεκινήσουν ένα νέο σάιτ».

«Η δέσμευσή μας ήταν και παραμένει κανένας να μη βρεθεί άνεργος τώρα με την επαναφορά της νομιμότητας στα κανάλια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς εάν μπορούν να απορροφηθούν 2.000 εργαζόμενοι, είπε ότι «αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 2.600 και έχουμε σκοπό να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας όσο μπορούμε».
«Προφανώς εξαρτάται και από τους επιχειρηματίες αυτό», πρόσθεσε. Είπε επιπλέον ότι «αντίθετα με ό,τι διαδίδεται, η μη αδειοδότηση σημαίνει αδυναμία εκπομπής μέσω της Digea, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κανάλι να εκπέμψει συνδρομητικά». Ακόμη, είπε ότι «η βασική μας παρέμβαση στον τομέα της απασχόλησης ήταν με το να εξασφαλίσουμε ως όρο της νομιμότητας της λειτουργίας των νέων καναλιών, σύνθεση νόμιμου προσωπικού διπλάσια από το παρελθόν, 400 αντί για τους 200». «Κι είμαστε εδώ ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί γενικότερα το θέμα της ανεργίας», τόνισε.

Δηλώσεις Σταμάτη Νικολόπουλου (ΕΣΗΕΑ)

«Εμείς ήρθαμε εδώ να ζητήσουμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη ρήτρα της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παλιούς και πολύ περισσότερο για τους νέους, μετά την ιστορία της αδειοδότησης», δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος.

Είπε ότι η κυβερνητική πλευρά τους παρουσίασε «ένα σχέδιο προγράμματος για την απασχόληση αρκετά μεγάλου αριθμού συναδέλφων μας που θα μείνουν στην ανεργία σε περίπτωση που θα προχωρήσει η ιστορία του τριμήνου».

Εξήγησε ότι «αυτό το πρόγραμμα, όπως μας παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, είναι μια επιδότηση εργασίας με ορίζοντα δύο χρόνων, για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν στα κανάλια. Ένας απολυμένος δηλαδή που θα βρει εργασία θα επιδοτείται για ένα δωδεκάμηνο και το δεύτερο δωδεκάμηνο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του».

«Αυτό είναι ένα πρώτο πλαίσιο και θα ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε.
Τόνισε ότι «η ΕΣΗΕΑ ξεκινάει έναν διάλογο και έχει συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην κυβέρνηση», είπε ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως διατυπώθηκε, θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2017 και πως «σε αυτό το διάστημα εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας».

Προσέθεσε δε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι κινητοποιήσεις όσον αφορά την πίεση προς την κυβέρνηση για την επίτευξη των αιτημάτων της ΕΣΗΕΑ θα συνεχιστούν και θα είναι ένας καθημερινός αγώνας.

«Ούτε λέω ότι είναι πανάκεια το πρόγραμμα ούτε λέω ότι δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο», είπε ο κ. Νικολόπουλος, για να προσθέσει ότι «για τους ανέργους είναι αυτό το πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε να περιλαμβάνει όλους τους ανέργους και αυτούς που θα βρεθούν εκτός και αυτούς που είναι ήδη άνεργοι». «Αυτό το πράγμα δεν λύνεται σε μια συνάντηση, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και τον διάλογο για να εξασφαλίσουμε θέσεις για όλους τους συναδέλφους», τόνισε.

Δήλωση Γιώργου Σκεπετζάκη (ΕΤΙΤΑ)

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τον διάλογο μέχρι όλοι εργαζόμενοι τεχνικοί μέλη της ΕΤΙΤΑ να επανέλθουν στην εργασία τους», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ Γιώργος Σκεπετζάκης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: "Όποιος δημοσιογράφος μείνει άνεργος ας ανοίξει site""

Νέο σποτ της ΝΔ για Τσίπρα: Υποκρισία, αλαζονεία, γαντζωμένος στην εξουσία [βίντεο]

Με νέο σπότ η ΝΔ κάνει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ενόψει της παρουσίας του στην ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει τρεις ερωτήσεις στον «Πρωθυπουργό που λέει ένα ψέμα, ανά τρία λεπτά» και σύμφωνα με τις απαντήσεις του συμπεραίνει ότι «υποκρίνεται, έχει αλαζονεία και είναι γαντζωμένος στην εξουσία».

Δείτε το σποτ



iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σποτ της ΝΔ για Τσίπρα: Υποκρισία, αλαζονεία, γαντζωμένος στην εξουσία [βίντεο] "

Στο σύνολο του ποσού το πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών

Επί του συνολικού ποσού που θα διαθέσουν οι νέοι καναλάρχες για να αποκτήσουν άδεια, θα γίνει τελικά ο έλεγχος του πόθεν έσχες.

Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ωρών τελικά βρέθηκε η φόρμουλα και έτσι ο έλεγχος δεν θα γίνει επί του ποσού της προκαταβολής αλλά επί του συνολικού το οποίο ο καθένας από τους 4 θα διαθέσει για να πάρει την τηλεοπτική άδεια.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε από την αρχή ζητήσει ο έλεγχος του πόθεν έσχες να διενεργηθεί επί του συνολικού τιμήματος και όχι μόνον σε ό,τι αφορά στην πρώτη δόση.

Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας είχε πει πως «αυτή τη στιγμή πρέπει να βεβαιώσουν ότι μπορούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση. Από εκεί και ύστερα θα το δούμε και θα πράξουμε τα ανάλογα».

Ο ίδιος μετέθεσε τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες στο απώτερο μέλλον και ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση από τους αδειούχους για προστασία της επένδυσής τους.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι θεματικές άδειες θα μας απασχολήσουν στο πολύ απώτερο μέλλον», εξηγώντας ότι «πρώτα θα δοθούν οι άδειες στους περιφερειακούς σταθμούς και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις θεματικές άδειες. Το θέμα αυτό δεν αφορά τον παρόντα χρόνο, θα μας απασχολήσει όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών».

Ο κ. Παππάς έκανε εκτενή αναφορά και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τον οποίο χαρακτήρισε «απόλυτα διαφανή», ενώ όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο η όλη διαδικασία θύμισε «Big Brother», απάντησε: «Το κάναμε γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι, π.χ., ένας κλητήρας δεν θα δώσει στοιχεία της διαδικασίας σε κάποιους διαγωνιζόμενους. Στόχος μας ήταν να μην ανταλλάξουν πληροφόρηση μεταξύ τους οι διαγωνιζόμενοι. Και αυτό το πετύχαμε».

Ο Νίκος Παππάς προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους των καναλιών που μένουν εκτός φάσματος, τονίζοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για την απασχόληση και στους καινούργιους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Έρχονται οι Φαρισαίοι και υποκριτές να μας πουν τώρα για την ανεργία. Δεν είδα κανέναν να βγαίνει να διαμαρτύρεται όταν έκλεισε το Alter, δεν τους θυμάμαι. Ή όταν μείωσε το προσωπικό του το Mega, o ANT1 ή το Star» συμπλήρωσε ο Νίκος Παππάς.

«Κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη γιατί 30 χρόνια δεν είχαν εισπράξει ποσά που έπρεπε να έχουν εισπραχθεί», τόνισε επίσης ο κ. Παππάς και σημείωσε ότι ήταν απολύτως παράνομο να μην έχουν τα κανάλια άδεια.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι «εμφανίζεται ως θλιβερή ηχώ, εκπροσωπώντας συγκεκριμένα συμφέροντα σταθμών».
Μαρινάκης: Πόθεν έσχες για το σύνολο του τιμήματος, όχι μόνο για την πρώτη δόση
Για το θέμα του ελέγχου του «πόθεν έσχες», η εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ερωτήματα για το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει.

H ανακοίνωση της Alter Ego

«Η ALTER EGO MME AE, ως προσωρινός υπερθεματιστής στο Διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, διατυπώνει την παρακάτω θέση σχετικά με τον έλεγχο 'πόθεν έσχες' που καλείται να διενεργήσει στο παρόν, ιδιαίτερα κρίσιμο για τον Διαγωνισμό, στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού:

Όπως προκύπτει με σαφήνεια από το γράμμα της υπ' αριθμ. 1/2016 Προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας (παρ. 8.1. και 8.5.) αλλά και του νόμου 4339/2015 (άρθρο 13 παρ. 2), η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού οφείλει να πραγματοποιήσει έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές, και το οποίο αντιστοιχεί στην τελική-υψηλότερη προσφορά που υπέβαλε έκαστος από αυτούς κατά τη Δημοπρασία, και όχι μόνο σε τμήμα αυτής, που ενδεχομένως αντιστοιχεί στην πρώτη προκαθορισμένη δόση. Άλλωστε ο νόμος δεν προβλέπει την διενέργεια ελέγχου 'πόθεν έσχες' σε κανένα μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

» Μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

» Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει.

» Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σύνολο του ποσού το πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών"

Καμμένος από Λονδίνο: Να μην πάρει άδεια ο Καλογρίτσας

Ήταν θέμα χρόνου, πότε ο Πάνος Καμμένος θα εξέφραζε εκ νέου την διαφωνία του με την ανάθεση τηλεοπτικής άδειας στον εργολάβο και κουμπάρο του Χρήστο Καλογρίτσα.

Το έκανε σήμερα από το Λονδίνο, όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την θέση του οτι η ιδιότητα του εργολήπτη δημοσίων έργων είναι ασύμβατη με αυτή του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού, καλώντας τον επιχειρηματία να εγκαταλείψει μία από τις δύο ιδιότητές του.

Πάντως ο κ. Καμμένος διευκρίνισε οτι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησής του από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που ο κ. Καλογρίτσας αποκτήσει τηλεοπτική άδεια.

Μιλώντας με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι όρος του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν άλλη δραστηριότητα, ενώ ο εργολάβος Καλογρίτσας λαμβάνει έργα από το Δημόσιο.

“Ο κ. Καλογρίτσας μέχρι προχθές ήταν εργολάβος και επομένως αντιλαμβάνομαι ότι δε θα του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει στη διαδικασία απόκτησης άδειας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Αν αποδείξει ότι έπαψε να είναι εργολάβος ή ότι έχει σταματήσει το σπορ ή αν περάσει τον έλεγχο πόθεν έσχες τότε καλώς να πάρει την άδεια», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση οτι ο κ. Καλογρίτσας έχει τα χρήματα ώστε να αποκτήσει την άδεια, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες αν θα περάσει και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Όταν εξάλλου ρωτήθηκε αν προτίθεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση σε περίπτωση χορήγησης τηλεοπτικής άδεια στον κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος από Λονδίνο: Να μην πάρει άδεια ο Καλογρίτσας"

«Χρυσός» με τρία παγκόσμια ρεκόρ ο Κωνσταντινίδης, «χάλκινος» ο Ζησίδης

Ιδανικά για την Ελλάδα άρχισαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο, αφού σε έναν από τους πρώτους -χρονικά- τελικούς της 1ης ημέρας, η χώρα μας κατέκτησε δύο μετάλλια, ένα χρυσό κι ένα χάλκινο.

Συγκεκριμένα, στη σφαιροβολία της κατηγορίας F32 ανδρών, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης στέφθηκε χρυσός Παραολυμπιονίκης με βολή στα 10.39μ, επίδοση που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς διέλυσε το 9.86, που είχε θεσπίσει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή. Ο Έλληνας αθλητής έκανε κάτι το απίστευτο, αφού κατέρριψε το ρεκόρ τρεις φορές μέσα στον τελικό, αρχικά με 10.09, εν συνεχεία με 10.15 και τελικά με 10.39. Να σημειωθεί μάλιστα, πως ο Κωνσταντινίδης κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στη δισκοβολία της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ένας ακόμα Έλληνας, ο Δημήτρης Ζησίδης, που έριξε τη σφαίρα του στα 9.24μ, κάνοντας ατομικό ρεκόρ και κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Δεύτερος ήταν ο Αλγερινός Λαχουαρί Μπαχλάζ με 9.40, ενώ στον τελικό συμμετείχε άλλος ένας Έλληνας, ο Νίκος Γονιός, που έμεινε στην 10η θέση, με καλύτερη βολή στα 7 μέτρα.


spotr24

Διαβάστε Περισσότερα » "«Χρυσός» με τρία παγκόσμια ρεκόρ ο Κωνσταντινίδης, «χάλκινος» ο Ζησίδης"

Ακιντζί: Να συμβάλλει και η Ελλάδα όπως η Τουρκία στο Κυπριακό

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στην πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι) για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και μάλιστα θεωρεί πως αυτή μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο. Δεν παραλείπει να κάνει και μαθήματα «καλής θέλησης» προς την Ελλάδα καλώντας την να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού «όπως κάνει και η Τουρκία». Διέφυγε προφανώς του κ. Ακιντζί ότι η Τουρκία πραγματοποίησε εισβολή και μέχρι σήμερα διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στη Κύπρο όπως και εποίκους.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως κύριος στόχος της τριμερούς συνάντησης (Αναστασιάδης – Ακιντζί – ΓΓ του ΟΗΕ) που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου είναι να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε πενταμερή διάσκεψη τον Οκτώβριο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει την πραγματοποίηση πενταμερούς δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνει πολυμερής με συμμετοχή και άλλων μερών όπως η ΕΕ τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος και όχι ως ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη πως, όλοι πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος του 2016, και πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι καταβάλλουν πραγματική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ακόμα ότι βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με την Τουρκία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: Να συμβάλλει και η Ελλάδα όπως η Τουρκία στο Κυπριακό"

«Τέλος» και το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπου απαγορεύεται το συμβατικό

Με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων καθώς και η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.

Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.

Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου. «Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του - όπως τον κατηγόρησαν - στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει

Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου. «Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.

Ο υπουργός Υγείας, μετά τις επισημάνσεις βουλευτών, προχώρησε σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων ώστε μετά τέσσερις μήνες (κι όχι έξι) - από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου στην οποία υποχρεούται η εταιρεία ώστε να κυκλοφορήσει ένα προϊόν - αυτομάτως και χωρίς υπουργική απόφαση το προϊόν θα κυκλοφορεί εφόσον η πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Στην περίπτωση όμως, που κατόπιν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποχρεούται να το καταργήσει. Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος ώστε να παρέχονται τα εχέγγυα ασφάλειας κυκλοφορίας τους.

Τα κόμματα

«Επιχειρείται για πρώτη φορά με έναν τρόπο συντεταγμένο μια συνολική ρύθμιση για τα διάφορα ζητήματα που άπτονται της πώλησης και χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές των προϊόντων, υποχρεώσεις κοινοποίησης για τους κατασκευαστές και εισαγωγείς τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε είδους διαφήμιση των προϊόντων αυτών, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και για τα κλασικά προϊόντα του καπνού» τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, εισηγούμενος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο.

Ο Βασίλειος Γιόγιακας από την ΝΔ, είπε πως τα υπόλοιπα έξι κράτη- μέλη έχουν προβλέψει, πέρα από την κοινοποίηση, μια τυπική έγκριση των νέων προϊόντων καπνού εμείς στήσαμε μια σύνθετη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, με επιτροπή, γνωμοδοτήσεις και δυνατότητες παράτασης, που καταλήγει σε υπουργική απόφαση, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο καπνικό προϊόν στην αγορά, κάνοντας λόγο για «αποθέωση της γραφειοκρατίας». Εξάλλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διάκριση του καπνίσματος από το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) είναι ένα τέτοιο ενδιάμεσο βήμα που βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο και τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα.

Από την ΧΑ ο Γ. Αϊβατίδης, είπε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο βάσει επιστημονικών δεδομένων είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό τσιγάρο, ενώ πρακτικώς το παθητικό άτμισμα δεν υφίσταται «άρα, είναι αντιεπιστημονική η εξίσωση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπρατάξη είπε πως επειδή οι ερευνητικές εργασίες είναι αμφίρροπες και αμφιλεγόμενες και επειδή το προϊόν είναι καινούργιο, η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί όχι όμως να επεκταθεί ώστε να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο της αυστηρότητας.

Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη Οδηγία, όπως και αντίστοιχες του παρελθόντος, αλλά και τα μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν θεσπιστεί, είναι υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά, διότι επικεντρώνουν μονομερώς στο κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για την υγεία, εξάλλου αν οι κυβερνήσεις ήθελαν θα λάμβαναν άλλα μέτρα.

Ο Αθ. Παπαχριστόπουλος, περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τις συνέπειες του καπνίσματος και ως γιατρός μίλησε για τα θανατηφόρα περιστατικά που αντιμετώπισε και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στην επέκταση της καμπάνιας κατά του καπνίσματος.

«Το μεγάλο έλλειμμα της χώρας δεν ήταν η εναρμόνιση, δεν είναι η εισαγωγή απαγορεύσεων και φωτογραφιών, δεν είναι ενδεχομένως καν η απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι κυρίως η εφαρμογή της νομοθεσίας στην οποία υπάρχει μια τεράστια τρύπα», ανέφερε ο Κ. Μπαριώτας από το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι εισάγεται πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία και εκτίμησε ότι είναι λανθασμένο το πλαίσιο της συζήτησης για το εάν βλάπτει λιγότερο ή περισσότερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο και συμφώνησε με την εφαρμογή περιορισμών. Από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, έκανε λόγο για ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση όμως επισήμανε το πρόβλημα της μη εφαρμογής των νόμων που ψηφίζει η Βουλή.

Θετική ψήφο στην αρχή του νομοσχεδίου έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Η ΧΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τέλος» και το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπου απαγορεύεται το συμβατικό"

Λοβέρδος: Είστε υποχρεωμένοι να πείτε το φυσικό πρόσωπο πίσω απ' την offshore της «Αυγής»

Στη Βουλή πέρασε ο νέος offshore εφιάλτης για την κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να κρύβει το πρόσωπο-«φαντομά» που μετέχει μέσω εξωχώριας εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγή».

Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος επιχειρούν να ξεπεράσουν τα αμείλικτα ερωτήματα και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με αμήχανες τοποθετήσεις και ειρωνείες.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε μια ακόμα διάσταση στη «θολή» υπόθεση, εξηγώντας ότι η επίμονη άρνηση της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ να αποκρύπτει το όνομα του προσώπου που κατέχει το 2,5% της εφημερίδας μέσω offshore εταιρείας παραβιάζει το νόμο που επιβάλλει ονομαστικοποίηση των μετοχών.

«Τι φοβάστε; Γιατί τον κρύβετε;» ρώτησε την πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπογραμμίζοντας ότι η νομοθεσία επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών και πως ο διευθύνοντας σύμβουλος της «Αυγής», Δημ. Στούμπος, είπε ψέματα στην Εξεταστική επιτροπή, όταν υποστήριξε ότι δεν τον υποχρεώνει ο νόμος να αποκαλύψει το επίμαχο όνομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» υποστήριξε ότι ο νόμος υποχρεώνει σε ονομαστικοποίηση των μετοχών, μόνο όταν η εταιρεία είναι εργολήπτης του Δημοσίου.

«Από τη χθεσινή εξεταστική επιτροπή φάνηκε ότι το τριγωνικό μοντέλο ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες ευδοκίμησε στον  ΣΥΡΙΖΑ και στην εφημερίδα Αυγή»» υποστήριξε η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ), ενώ για το μετοχολόγιο της Αυγής είπε: «Δεν ακούσαμε απάντηση για το ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο πίσω από την offshore. Ο νόμος επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων, εκτός αν η χώρα που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας προβλέπει διαφορετικά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Κύπρο». 

Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αποκαλύψουν τον «φαντομά» με την offshore.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο κ. Χρήστος Μαντας (ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας: «Μας λένε ποιος κρύβεται  πίσω από αυτό το περίφημο 2,5%, ποιος είναι ο φοβερός τύπος που από τις ανανεώσεις μετοχικού κεφαλαίου έβαλε το φοβερό ποσό των 100.000 ευρώ. Δεν θα ησυχάσουν. Η εταιρεία έχει όνομα Ατλας και έχει έδρα την Λευκωσία. Δεν είναι offhsore και εσείς θα το βρείτε που είστε δαιμόνιοι στον χώρο σας και θα μας το πείτε το όνομα».



Λοβέρδος: Τι φοβάστε;  

Αναλυτικά, ο κ. Λοβέρδος είπε: «Σήμερα είμαστε στη Βουλή που είναι πολιτικό όργανο και όχι σε Εξεταστικές. Εγώ ήμουν απολύτως αντίθετος στο να έρθει η Αυγή χθες. Είναι, όμως, πολιτικό θέμα να μας πείτε ποιος έχει την offshore που έχει το 2,5% των μετοχών της Αυγής. Αυτό είναι πολιτικό θέμα, δεν είναι θέμα Εξεταστικής. Ήμουν απολύτως αντίθετος και με την Εξεταστική και με το να έρθει η Αυγή, όπως και άλλοι που δεν χρωστάνε, που ό,τι χρωστάνε το πληρώνουν, αλλά το πολιτικό θέμα υπάρχει. Γιατί δεν λέτε το όνομα;».

Και συμπλήρωσε: «Απαντώντας σε μένα, ο διευθυντής της Αυγής είπε: "Δεν λέω το όνομα, για να μην δημιουργηθεί θόρυβος". Είστε καλά; Μου είπε επίσης: "Ο νόμος δεν το επιβάλλει". Δεν το ήξερα. Έχω, όμως, εδώ την ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλλει την ονομαστικοποίηση μέχρι και του τελευταίου φυσικού προσώπου και αυτό κάνουν όλες οι τράπεζες, όταν ένα μέσο ενημέρωσης ζητάει δάνειο».

Απευθυνόμενος, δε, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Είστε εκτεθειμένοι χωρίς λόγο. Κρύβετε κανέναν; Φοβάστε κανέναν; Υπάρχει κάποιος που δεν θέλετε να πείτε ποιος είναι; Τι έχει συμβεί; Εγώ στην Εξεταστική χθες -ρωτήστε, κύριοι συνάδελφοι- ήμουν πάρα πολύ ήπιος. Το δείχνει το κανάλι της Βουλής. Επαναλαμβάνω ότι δεν ήθελα να έρθει η Αυγή και επιμένω ότι ήταν μη χρήσιμη η συνεισφορά της, αλλά αυτό είναι γενικότερο πολιτικό θέμα. Δεν αφορά ούτε εξετάσεις ούτε τίποτα. Φοβάστε; Ποιος είναι; Γιατί δεν τον λέτε;»

«Υπάρχει ακόμα ένα ψέμα που διακινείται –και μ’ αυτό τελειώνω- και που προσβάλλει εμάς» ανέφερε σε άλλο σημείο, για να εξηγήσει: «Άκουγα το πρωί την κοινοβουλευτική σας εκπρόσωπο να το λέει στον κ. Δένδια, που δεν αντιδρούσε. Έλεγε ότι δεν πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια της ανομίας. Το έλεγε και το λέτε. Δεν έχω συγκεντρωτικά. Θα τα προσθέσω τώρα, αλλά ενός καναλιού που προχθές τα έβγαλε αυτά, του STAR, είδα φόρο ενοικίασης συχνοτήτων 17 εκατομμύρια. Λίγο, θα μπορούσε να πει κανείς. Ωραία, να το μεγαλώναμε ή να το μεγαλώνατε. Ειδικός φόρος τηλεόρασης, 156 εκατομμύρια. Άλλα κανάλια με μεγαλύτερη τηλεθέαση φτάνουν τα τριακόσια ή και τα επτακόσια εκατομμύρια. Φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ειδικές εισφορές και φορολογία στο τέλος του οικονομικού έτους. Όποιος το ξαναπεί αυτό, ότι δηλαδή αυτά τα χρόνια τη βγάζανε αυτοί με λαθροδάνεια που δεν πλήρωναν, ενώ τα πληρώνουν... Ένας είχε θέμα που τον δανειοδοτήσατε με ογδόντα εκατομμύρια την άνοιξη, εσείς -επί των ημερών σας έγινε- και μία τράπεζα με υπερβολικά πληθωρική πολιτική συμμετοχή που συνεχίζει να τα κάνει αυτά». 

Είπε τέλος ότι «ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο έλεγχος των πόθεν έσχες θα αφορά μόνο την πρώτη δόση, κυρίες και κύριοι βουλευτές. Έχετε ταυτιστεί με συγκεκριμένους ανθρώπους. Απορώ πώς στο εσωτερικό του κόμματός σας δεν έχετε ακόμα ηχηρές διαφωνίες».

Νίκη Κεραμέως: Το τριγωνικό μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες λειτουργούσε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκη Κεραμέως, είπε:  «Από την κατάθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΥΓΗΣ προέκυψε ότι:

- Η ΑΥΓΗ, με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα και με αρνητικό πιστωτικό παρελθόν (σας θυμίζω, στάση πληρωμών και διαγραφή χρεών), έλαβε δάνειο το 2009 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Πώς πήρε το δάνειο αυτό; Επί τη βάσει επιστολής του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα ότι λίγο πολύ αυτός είναι το αφεντικό, η λεγόμενη δήλωση πατρωνίας.

- Επίσης με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα, η ΑΥΓΗ έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους 470.000 ευρώ.

- Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από off shore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της ΑΥΓΗΣ. Μάλιστα, ομολόγησε το στέλεχος της ΑΥΓΗΣ ότι «δεν λέω το όνομα για να μην γίνει θόρυβος». Και διερωτώμαι, γιατί; Τι έχει να κρύψει η ΑΥΓΗ; Γιατί θα γίνει θόρυβος;

- Και κυρίως, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα μέσα από την κρατική του χρηματοδότηση. Και αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας και συγκεκριμένα του Ν. 4304/2014.

- Όταν ένα κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος, τα χρήματα αυτά μπορεί να τα δαπανά για συγκεκριμένο σκοπό: για λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες ή για επιστημονικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Όχι για να επενδύει σε ΜΜΕ»

Και σχολίασε: «Φαίνεται τελικά ότι το τριγωνικό μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες, λειτουργούσε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Γ. Αμυράς: Δώστε το όνομα της offshore

Στο θέμα της offshore στο μετοχολόγιο της Αυγής αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι). 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε την πλειοψηφία να σταματήσει το «κρυφτό» και να δώσει το όνομα του φυσικού προσώπου που κατέχει την εξωχώρια εταιρεία.  

«Ποιος κρύβεται πίσω από την offshore; Γιατί δεν μας το λέτε; Τι φοβάστε;» είπε ο βουλευτής, για να ρωτήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Μα, καλά, εσείς δεν θέλετε να μάθετε ποιος είναι πίσω από αυτή την εταιρεία;».

Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Όποιος θέλει το όνομα ας ψάξει να το βρει

Ο κ. Χρήστος Μαντάς επιχείρησε να αποφύγει το μείζον ζήτημα νομικής και ηθικής τάξης που ανακύπτει από την απόκρυψη του φυσικού προσώπου που κατέχει το 2,5% των μετοχών της Αυγής μέσω εξωχώριας εταιρείας, με ωμή ειρωνεία και κοροϊδία των συναδέλφων του.

«Η εταιρεία έχει όνομα. Λέγεται "Ατλας" και έχει έδρα την Λευκωσία. Δεν είναι offshore και εσείς που είστε δαιμόνιοι θα ψάξετε και θα μας πείτε ποιος είναι από πίσω» είπε χαρακτηριστικά. 

Έσπευσε, δε, να παρατηρήσει όσους «τολμούν» να αμφισβητούν την Αυγή, λέγοντας ότι «έχει ιστορική πορεία και βαριά κληρονομία», ενώ επιχείρησε να «κρύψει» τα «άπλυτα» που αποκαλύπτονται για το κομματικό Μέσο του ΣΥΡΙΖΑ με προπέτασμα καπνού για το νέο νόμο των τηλεοπτικών αδειών.

«Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της συστημικής αντιπολίτευσης σχεδόν μας απείλησαν ότι αν ξαναπούμε για θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ θα είμαστε ψεύτες. Έλεος. Δεν μπορείτε φαίνεται να χωνέψετε, να συνειδητοποιήσετε ότι είμαστε στην επόμενη ημέρα. Είμαστε στην επόμενη μέρα που μετά από 27 χρόνια δόθηκαν επιτέλους νόμιμες άδειες...» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, για την ύπαρξη εξωχώριας εταιρείας στο μετοχολόγιο της Αυγής, είπε: «Μας λένε ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το περίφημο 2,5%, ποιος είναι ο φοβερός τύπος που από τις ανανεώσεις μετοχικού κεφαλαίου έβαλε το φοβερό ποσό των 100.000 ευρώ. Δεν θα ησυχάσουν. Η εταιρεία έχει όνομα Ατλας και έχει έδρα την Λευκωσία. Δεν είναι offshore και εσείς θα το βρείτε που είστε δαιμόνιοι στον χώρο σας και θα μας το πείτε το όνομα».

«Ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 40% και βεβαίως ενδιαφέρεται και δεν έχει παραβιαστεί ο νόμος» συνέχισε, για να προσθέσει: «Γνωρίζετε ότι τα στελέχη, μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης για δραστηριότητες, ενισχύουμε τα έντυπα της Αριστεράς και συνδράμουν και σε αυτό το έντυπο».

Αναφορικά με το δάνειο υποστήριξε ότι «ήταν ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και λήφθηκε σε παλαιότερη εποχή 2008-2009 και, όπως είπε ο κ. Στούμπος, δείτε τους ισολογισμούς. Την ίδια περίοδο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας χρωστούσε πάνω από 2 εκατ. ευρω στην Αυγή. Η Εθνική ενέκρινε ότι η εταιρεία μπορεί να πληρώσει 15 χιλ. ευρώ κάθε μήνα για το δάνειό της».

Ο ίδιος έσπευσε να μιλήσει και για την επόμενη μέρα που δημιουργείται στον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ομολογώντας ότι ο κίνδυνος της ανεργίας είναι υπαρκτός: «Υπήρξε σήμερα συνάντηση των υπουργών Επικρατείας και Εργασίας με τους εκπροσώπους των ανθρώπων που κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία ώστε να υπάρξει δέσμη μέτρων».

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) είπε προς τον κ. Μαντά: «Δεν ακούσαμε απάντηση για το ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο πίσω από την offshore η οποία εμφανίζεται στο μετοχολόγιο της Αυγής. Ο νόμος επιβάλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων, εκτός αν η χώρα που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας προβλέπει διαφορετικά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Κύπρο».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Είστε υποχρεωμένοι να πείτε το φυσικό πρόσωπο πίσω απ' την offshore της «Αυγής»"

Από μέσα Σεπτεμβρίου η κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για αστέγους

Στα μέσα Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για άστεγους, «Φροντίδα εν κινήσει».

Η ΜΚΟ PRAKSIS είχε μαζί με το υπουργείο Εργασίας την ιδέα της κινητής μονάδας. Το λεωφορείο που στεγάζει τη μονάδα παραχώρησε ο ΟΑΣΑ, ενώ η ΟΣΥ ανέλαβε να το μετατρέψει σε κινητή μονάδα.

Το λεωφορείο θα κάνει στάσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά και θα δίνει στους άστεγους, παροχές προσωπικής υγιεινής και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το όχημα θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό, γιατρό, νοσηλευτή, διερμηνέα και υποστηρικτικό προσωπικό.

«Κατορθώσαμε να φτιάξουμε μια μονάδα, όπου ήταν στοίχημα η συμμετοχή τόσων φορέων. Επίσης, αποτελεί την πρώτη κινητή μονάδα για άστεγους σε όλη την Ευρώπη, οπότε θέλαμε να είμαστε πλήρως κατοχυρωμένοι και έτοιμοι για τη λειτουργία της», παρατηρεί ο πρόεδρος της PRAXIS Τζανέτος Αντύπας.

Λίγες ημέρες πριν από τη λειτουργία της, η κινητή μονάδα θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στην 81η Διεθνή Έκθεση. «Θέλουμε να δώσουμε μια, δια ζώσης, βιωματική εμπειρία στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας» εξηγεί ο πρόεδρος της PRAKSIS, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται η δημιουργία αντίστοιχης μονάδας και στη Θεσσαλονίκη.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Από μέσα Σεπτεμβρίου η κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για αστέγους"

Άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλλει γνωστός επιχειρηματίας των Ιωαννίνων

Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλλει ο γνωστός επιχειρηματίας Κώστας Μάντης.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανέφερε, εχθές το βράδυ,δυο αστυνομικοί οι οποίο επέβαιναν σε αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες,τον χτύπησαν έξω από τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, στα Ιωάννινα.

Στο σημείο έσπευσαν πολίτες,προκειμένου να βοηθήσουν τον κ. Μάντη και οδηγήθηκε στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,οι δυο αστυνομικοί που κατηγορεί ο επιχειρηματίας για ξυλοδαρμό,είναι αδέρφια 33 και 34 ετών και ένας εξ αυτών,υπηρετούσε στο παρελθόν στην φρουρά του πρώην Υπουργού Μάκη Βορίδη. Δείτε τι ανέφερε ο κ. Μάντης,στο βίντεο που ακολουθεί:


epirusgate

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλλει γνωστός επιχειρηματίας των Ιωαννίνων"

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Αύξηση 30% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης

Στις μέρες μας οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, όπως σχεδόν σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών, παρουσιάζοντας στα χρόνια της κρίσης μια αύξηση των αυτοκτονιών, τουλάχιστον της τάξης του 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως, μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο.

Η αυτοκτονία σήμερα, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα συχνοτέρων αιτιών θανάτου στο σύνολο του πληθυσμού και ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), με αφορμή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης», που θα γίνει το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, από 9.30 το πρωί έως 15.30, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οδός Σεβαστουπόλεως 113, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης των αυτοκτονιών.
Η ημερίδα οργανώνεται από το περιοδικό «Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και τους Κλάδους Αυτοκαταστροφικών Συμπεριφορών και Προληπτικής Ψυχιατρικής της ΕΨΕ, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Με αφορμή την ημερίδα, η ΕΨΕ παραθέτει σημαντικές παραμέτρους που σχετίζονται με την αυτοκτονία και θα συζητηθούν.

Οι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία
Οι παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας μπορούν να διακριθούν σε πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς.
Στους πρωτογενείς, οι οποίοι αποτελούν και κατάσταση αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας, περιλαμβάνονται η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής (ιδιαίτερα της μείζονος κατάθλιψης), η ύπαρξη προηγούμενης απόπειρας αυτοκτονίας, η ανακοίνωση της αυτοκτονικής πρόθεσης και η χαμηλή σεροτονινεργική δραστηριότητα του ατόμου.
Οι δευτερογενείς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, τα σοβαρά αρνητικά γεγονότα ζωής και την κοινωνική απομόνωση, ενώ στους τριτογενείς παράγοντες εντάσσεται το αντρικό φύλο και η εφηβική ηλικία ή η προχωρημένη ηλικία.
Οι δευτερογενείς και τριτογενείς παράγοντες, συχνά διαπλέκονται και ενισχύουν τους πρωτογενείς παράγοντες στην πραγματοποίηση μιας αυτοκτονικής ενέργειας.

Οι ψυχικές διαταραχές, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι
Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
Ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη έχουν δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία της τάξης του 15% -20%, ενώ ασθενείς με ψυχώσεις (σχιζοφρένεια) έχουν δείκτες της τάξης 5-10%.
​Στα παιδιά, οι αυτοκαταστροφικές πράξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες, η αυτοκτονική συμπεριφορά εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, λόγω της ειδικής ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης της ηλικίας αυτής και συχνά σχετίζεται με συγκρουσιακές καταστάσεις σε κοινωνικό επίπεδο.
​Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν υψηλούς δείκτες αυτοκτονιών, γεγονός που αποδίδεται στη συχνή συνύπαρξη σοβαρών σωματικών νοσημάτων που συνυπάρχουν με κατάθλιψη (π.χ. καρδιοπάθειες, καρκίνος, Πάρκινσον κ.α.), αλλά και στο γεγονός ότι η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους συχνά εκφράζεται με σωματικά ενοχλήματα και όχι λεκτικά, με αποτέλεσμα τη δυσκολία αντιμετώπισής της.

Οι άνδρες και οι γυναίκες
Έχει παρατηρηθεί αυξημένη αναλογία ανδρών που αυτοκτονούν, σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις απόπειρες αυτοκτονίας.
Το γεγονός αποδίδεται στην αυξημένη πρόθεση αυτοκτονίας των ανδρών και στους βίαιους και συχνά πιο αποτελεσματικούς τρόπους που χρησιμοποιούν σε σχέση με τις γυναίκες.
Εξάλλου, έχει υποστηριχθεί ότι αρκετές από τις απόπειρες αυτοκτονίας των γυναικών αποτελούν «κραυγή βοήθειας», χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η σημασία τους ως αυτοκαταστροφική ενέργεια.
​Στις μέρες μας συζητείται πολύ η σχέση των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών με τα τροχαία ατυχήματα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στον ευρωπαϊκό χάρτη σε σχέση με τις αυτοκτονίες, είναι όμως στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα.
Υποστηρίζεται ότι κάποια από αυτά τα τροχαία ατυχήματα (π.χ. όταν ο οδηγός είναι μόνος, οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα υπό την επήρεια οινοπνευματωδών), ενδεχομένως αποτελούν αυτοκτονικές συμπεριφορές (παρα-αυτοκτονίες ) οι οποίες όμως ποτέ δεν καταγράφονται ως αυτοκτονίες.

Ο ρόλος των media
Το σύνθετο πρόβλημα των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών είναι λογικό να αντιμετωπίζεται με πολύπλευρες παρεμβάσεις, τόσο βιολογικές (σταθεροποιητικά του συναισθήματος φάρμακα κ.α.) όσο και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην κοινωνική υποστήριξη των ατόμων, στη μείωση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, στη μείωση της φτώχειας κ.τ.λ.
​Ο ρόλος των ΜΜΕ και του διαδικτύου σε σχέση με τις αυτοκτονίες θεωρείται σημαντικός, αφού μπορεί να λειτουργήσει θετικά ή όμως και αρνητικά.
Η σωστή ενημέρωση ενός τραγικού συμβάντος αυτοκτονίας μπορεί να αποτρέψει από άλλες ενέργειες, ενώ αν δεν συμβεί αυτό μπορεί να υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί με το διαδίκτυο, όπου, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν ισότοποι που προτρέπουν σε ενέργειες τέτοιου τύπου.

Η ελληνική οικονομική κρίση που συνοδεύτηκε με σημαντική κοινωνική κρίση έχει διάρκεια και βάθος.
Οι προγραμματισμένες ενέργειες της πολιτείας, σε σχέση με την μείωση των κοινωνικών παραγόντων που επεισέρχονται στην αιτιοπαθογένεια των ενεργειών αυτοκαταστροφής και οι στοχευμένες προληπτικές δράσεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. άτομα με χρόνιες ψυχικές παθήσεις ή/και σωματικές παθήσεις), αναμένεται να μειώσει τις δραματικές συνέπειες των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Αύξηση 30% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης "

Υπόθεση Μαρινάκη: Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αντιδράει για τα περί "εκτέλεσης συμβολαίων"

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σχετικά με τα όσα γράφτηκαν από διάφορα ΜΜΕ αναφορικά με τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στα εν λόγω ΜΜΕ, που λειτούργησαν ως... υπερασπιστές του επιχειρηματία, γράφτηκαν σκληρές εκφράσεις για τους εισαγγελείς, όπως ότι οι ίδιοι εκτελούν συμβόλαιο ή βρίσκονται σε... διατεταγμένη υπηρεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

«Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καταχωρίζονται δηλώσεις περί “διατεταγμένης υπηρεσίας” και περί “εκτελέσεως συμβολαίου” από Εισαγγελικούς Λειτουργούς.

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν βάναυση προσβολή και αναίτια επίθεση σε βάρος των Εισαγγελικών Λειτουργών, πριν αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών, ως μόνο και αποκλειστικά αρμόδιο να αποφασίσει για την περαιτέρω δικονομική πορεία της υποθέσεως και την παραπομπή ή όχι του κατηγορουμένου στο Ακροατήριο.

Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι οι Εισαγγελικές προτάσεις συντάσσονται με γνώμονα το Νόμο και τη συνείδηση του Εισαγγελέως στη δικονομική βάση των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και διαβεβαιώνουμε ότι οι επιθέσεις αυτές λεκτικές και άλλες δεν πρόκειται να κάμψουν το σθένος και το φρόνημα των Εισαγγελέων, οι οποίοι επιβάλλεται να αφεθούν απερίσπαστοι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Ασπρογέρακας, Εισαγγελέας Εφετών

O Γεν. Γραμματέας

Παρασκευάς Αδάμης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Μαρινάκη: Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αντιδράει για τα περί "εκτέλεσης συμβολαίων""

Μουζάλας: Σε σπίτια και διαμερίσματα οι 2.000 μετανάστες στην Κρήτη

Στον σχεδιασμό για την φιλοξενία των 2.000 μεταναστών στην Κρήτη αναφέρεται με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης), ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, οι φιλοξενούμενοι στα κέντρα δεν θα ξεπερνούν τους 500 ανά δομή και παράλληλα γίνεται λόγος για φιλοξενία σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή.

«Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενiας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στη μακροσκελή επιστολή του ο κ. Μουζάλας, αφού αναφέρεται στο προσφυγικό, επικεντρώνεται με εννέα σημεία στο σχεδιασμό, στην εγκατάσταση και τη λειτουργία των δομών Προσωρινής Φιλοξενίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης, ενημερώνοντας ότι:

1. Οι χώροι φιλοξενίας που προτείνονται από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου, προκειμένου να πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές και μη προδιαγραφές.

2. Η χωρητικότητα - δυναμικότητα των κέντρων φιλοξενίας ορίζεται σύμφωνα με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, προκειμένου να τηρείται η απαιτούμενη αναλογία σε προσφυγικό και γηγενή πληθυσμό και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 500 άτομα ανά Δομή. Τα αναφερόμενα δεν αποκλείουν σαφώς το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ειρηνική συμβίωση και η αποφυγή οποιουδήποτε πληθυσμιακού συνωστισμού, που θα δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα ένταξης και αναστάτωσης στις τοπικές κοινωνίες.

3. Η χρηματοδότηση για τις όποιες κατασκευαστικές ή τεχνικές εργασίες, δύναται να χρηματοδοτηθούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ.

4. Ο σχεδιασμός των Δομών Προσωρινής φιλοξενίας περιλαμβάνει, τόσο τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους (αναψυχής, εστίασης, λατρείας κλπ), όσο και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας (πυρασφάλεια κλπ).

5. Σε όλες τις Δομές Προσωρινής φιλοξενίας που είναι υπό την διοίκηση και την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπάρχουν, και έχει προβλεφθεί για τα εν λόγω κέντρα της περιφέρειας Κρήτης, η παρουσία, τόσο ΜΚΟ, όσο και διεθνών οργανισμών, που χρηματοδοτούνται προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία και τη διασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων, αλλά και για την παροχή υπηρεσιών διανομής απαιτούμενων ειδών καθημερινής χρήσης, υπηρεσιών προστασίας ευάλωτων ομάδων(ασυνόδευτων ανηλίκων μονογονεικών οικογενειών κλπ) και πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών.

6. Τη διατροφή και σίτιση δύναται να αναλάβουν, είτε ΜΚΟ, είτε φορείς του υπουργείου Εσωτερικών, που θα αναθέσουν τις εν λόγω διαδικασίες σε εταιρείες catering.

7. Αναφορικά με το θέμα Δημόσιας Ασφάλειας, επισημαίνεται ότι την εξωτερική φρούρηση έχει αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη διασφάλιση του ένστολου προσωπικού σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι οι δομές λειτουργούν, επίσης σε 24ωρη βάση, θα υπάρχει πολιτικό προσωπικό ασφαλείας.

8. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω θέσεις που αφορούν τη δυναμικότητα των κέντρων Φιλοξενίας, δύνανται να μειωθούν κατά τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή. Το εν λόγω φαινόμενο θα δημιουργήσει θέματα συντονισμού παρακολούθησης του πληθυσμού, αναφορικά με τα θέματα ένταξης και κάλυψης των αναγκών του. Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενίας.

9. Επιλέξιμοι χώροι για φιλοξενία θα είναι και ξενοδοχεία μέσης δυναμικότητας ή συναφείς χώροι, οι οποίοι χρήζουν ελαφρών εργασιών συντήρησης και τεχνικής παρέμβασης, προκείμενου να είναι βιώσιμοι και κατοικήσιμοι.

Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να αναφερθεί με ρητό τρόπο ότι εφ’ όσον υπάρξει δυνατότητα, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού) για εγκατάσταση προσφύγων σε εκμισθωμένες οικίες ή σε παραχωρημένα κατάλληλα δημόσια ή δημοτικά κτίρια, θα έχει την αμέριστη στήριξή μας και φυσικά θα οδηγήσει σε αναστολή του σχεδιασμού μας που αφορά τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων δομών φιλοξενίας στην Κρήτη.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με το υπουργείο, των δράσεων του εθνικού σχεδιασμού, ο οποίος συνεχώς αναπτύσσεται και προσαρμόζεται, λόγω της δυναμικής φύσης του θέματος και δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας του Κρητικού πληθυσμού, των φορέων διοίκησης του σε θέματα υποδοχής και ενσωμάτωσης προσφυγικών πληθυσμών, τόσο στο παρελθόν, αλλά και στην παρούσα φάση, προσβλέπουμε σε μια αγαστή συνεργασία και δεσμευόμαστε για τη συμβολή και τη μέριμνα όλων των θεμάτων που άπτονται της φιλοξενίας προσφυγικού πληθυσμού στην Κρήτη» καταλήγει ο κ. Μουζάλας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Σε σπίτια και διαμερίσματα οι 2.000 μετανάστες στην Κρήτη"

Η αλήθεια για τον ΟΑΣΘ

Έγγραφα ντοκουμέντα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το zougla.gr αναφορικά με τα όσα διέπουν την λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Συγκεκριμένα και κατ΄ αποκλειστικότητα το zougla.gr δημοσιεύει το επίσημο έγγραφο που είχε υπογράψει ο Πρόεδρος ΔΣ του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης, κατά το οποίο παραιτείται από οποιεσδήποτε «δικαστικές αξιώσεις για δύο χρόνια» ώστε να «συμβάλλει στην εξυγίανση του Οργανισμού», την ΚΥΑ που είχε γίνει επί των συναρμοδίων Υπουργών, Χρήστου Σταϊκούρα και Μιχάλη Παπαδόπουλου για την αύξηση των κομίστρων, τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων αναδρομικά κατά 5% και κυρίως το ό,τι από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, ο ίδιος ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει μόνος του το κόστος. Τονίζεται πως σύμφωνα με το νόμο ό,τι αν τυχόν από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που υπογράφηκε ο νόμος, δημιουργήσει ελλείμματα ο ΟΑΣΘ, θα τα καλύπτει μόνο του. 

Το «απίστευτο» γεγονός της σημερινής κυβέρνησης είναι πως βάσει της αποκαλούμενης «κοινωνικής πολιτικής Σπρίτζη» τα έσοδα και οι δαπάνες του Οργανισμού, δεν «βγαίνουν». Με βάση λοιπόν το νόμο Σταϊκούρα δεν μπορεί το κράτος να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό, αλλά, θα πρέπει τις οποιεσδήποτε δαπάνες – κόστος και ελλείμματα- να τα καλύψει μόνος του ο Οργανισμός. 

Σύμφωνα με πηγές του zougla.gr, ο κ. Στεφανίδης, υπέγραψε και συμφώνησε να παραιτηθεί οποιωνδήποτε δικαστικών διεκδικήσεων για δύο χρόνια. (Δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο). Παράλληλα δημοσιεύουμε και τη σχετική σελίδα του μνημονίου για το τι θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε κάνει για τον Ιούλιο του 2016. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη χρονολογία «στριμώχνεται» ακόμα περισσότερο η διοίκηση του ΟΑΣΘ καθώς μειώνεται η επιχορήγηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ακόμα περισσότερο, περιορίζοντάς της, στα 40 εκατ ευρώ. Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση, βάσει μνημονιακής υποχρέωσης που υπέγραψε από τον Ιούλιο, είναι να μειώσει κι ακόμα περισσότερο το κόστος του ΟΑΣΘ. Το ερωτηματικό ή ο εμπαιγμός για τους Θεσσαλονικείς είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει υπογράψει στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου πως μέχρι τον Ιούλιο, θα έριχνε την επιχορήγηση στα 40 εκατ. ευρώ. Τι έκανε λοιπόν;



«Παραίτηση» ΟΑΣΘ από δικαστικές αξιώσεις

Ο ΟΑΣΘ με Αρ. Πρωτ.345 και ημερομηνία κατάθεσης 11/8/2014, με έγγραφο του, που κοινοποιεί προς τον Πρόεδρο του Διαιτητικού Δικαστηρίου, Μιχάλη Θεοχαρίδη, το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους –Διαιτητή του Ελληνικού Δημοσίου, Ανδρέα Γραμματικό και τον Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου-Διαιτητή του ΟΑΣΘ, καταθέτει επιστολή με θέμα: «Παραίτηση του Ο.Α.Σ.Θ. από το δικαίωμα εκδόσεως αποφάσεως επί της 18-10-2013 αιτήσεως προς το Διαιτητικό Δικαστήριο» και δηλώνει ότι: «Δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την έκδοση αποφάσεως επί της ανωτέρω από 18-10-2013 αιτήσεως μας προς το Δικαστήριό σας, από το δικόγραφο της οποίας παραιτούμαθε».





Η ΚΥΑ

Οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, υπέγραψαν σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2283/26 Αυγούστου 2014 για την «Οριστικοποίηση συμβατικών δαπανών- εσόδων- αντισταθμιστικής καταβολής χρήσεως 2009-2010-2011-2012-2013, επαναπροσδιορισμός συμβατικών δαπανών – εσόδων – αντισταθμιστικής καταβολής χρήσης 2014 και προϋπολογιστικός καθορισμός συμβατικών δαπανών-εσόδων αντισταθμιστικής καταβολής χρήσεων 2015, 2016 και 2017 από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Καθορισμός κομίστρων του ΟΑΣΘ.

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. Του ν.δ. 3721/1957 (Α΄ 142) «περί συστάσεως Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.)», όπως τροποποιήθηκε με το ν.δ. 716/70 (Α΄ 238) και το ν. 866/79. 

2. Του ν. 2898/2001 (Α΄ 71) και της από 30.4.2001 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ο.Α.Σ.Θ. και ειδικά της παρ.3 του άρθρου έβδομου αυτής, όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με το άρθρο 17 του ν. 3185/2003 (Α΄229), την από 4−8−2003 συμπληρωματική οικονομική συμφωνία, το ν. 3652/2008 (Α΄45) «Κύρωση Σύμβασης για την τροποποίηση και συμπλήρωση της από 30−4−2001 οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ.», ως και την από 8−4−2010 νέα συμπληρωματική οικονομική συμφωνία που κυρώθηκε με το ν. 3897/2010 (Α΄ 208) ΦΕΚ1 – ΦΕΚ2





Οι ενέργειες ολοκλήρωσης εξυγίανσης του ΟΑΣΘ

Ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δίνει στη δημοσιότητα, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία για τον ΟΑΣΘ και υπογραμμίζει πως «το πρόβλημα είναι διαχρονικό».Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας είχε ανακοινώσει τα παρακάτω:
  
«Αποφάσεις, την αντισταθμιστική καταβολή του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ.

 Η μέση ετήσια επιδότηση ανά όχημα ήταν 210.548 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 55.878 ευρώ.
 Η μέση ετήσια επιδότηση ανά εργαζόμενο ήταν 50.046 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 16.885 ευρώ.
 Η μέση ετήσια επιδότηση ανά επιβάτη ήταν 0,81 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στα 0,21 ευρώ.

Για το 2014, η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ έχει προβλεφθεί, σύμφωνα με την με αριθμ. Α-49860/4560/19.12.2013 (ΦΕΚ 50/Β’) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο ποσό των 48 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταβολή προβλέπεται σε 12 ισόποσες δόσεις των 4 εκατ. ευρώ.»




Τα συναρμόδια Υπουργεία


Τα Γραφεία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, σχετικά με το χρονίζον πρόβλημα του ΟΑΣΘ, με κοινό δελτίο τύπου τους, έκαναν γνωστό στις 6 Αυγούστου 2014, πως προχώρησαν σε εξορθολογισμό της λειτουργίας και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα είχαν ανακοινώσει:

Η ρύθμιση αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι κατά την 6ετία 2008-2013 ο Κρατικός Προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με το ποσό των 695 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση ή 687 εκατ. ευρώ σε δεδουλευμένη βάση (μ.ο. 114,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος) για τη χορήγηση της αντισταθμιστικής καταβολής στον ΟΑΣΘ.

Ειδικότερα, με βάση τις υπογραφείσες ΚΥΑ, σημειώνονται τα ακόλουθα:

1ον. Το κόμιστρο από 01.10.2014 διαμορφώνεται στο μικρότερο δυνατό ύψος. 
2ον. Οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν την περίοδο 2010-2013 τακτοποιούνται με πρόσθετη καταβολή από το Υπουργείο Οικονομικών στον ΟΑΣΘ ποσού 120,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυξάνει τον προαναφερθέντα μ.ο. για την 6ετία 2008-2013 στο επίπεδο των 135 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
3ον. Η αντισταθμιστική καταβολή του έτους 2014 αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 102,8 εκατ. ευρώ.
4ον. Η αντισταθμιστική καταβολή για την τριετία 2015-2017 καθορίζεται στα ακόλουθα ποσά: (α) για το 2015: 53,2 εκατ. ευρώ, (β) για το 2016: 47 εκατ. ευρώ, και (γ) για το 2017: 44,1 εκατ. ευρώ.
Έτσι, με τις ανωτέρω ΚΥΑ, ο Κρατικός Προϋπολογισμός, για την τριετία 2015-2017, από τη διευθέτηση του ζητήματος της αντισταθμιστικής καταβολής μειώνει τη δημόσια δαπάνη περίπου κατά 85 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και συνολικά περίπου κατά 250 εκατ. ευρώ, ωθώντας τους εμπλεκόμενους σε ισορροπημένες ρυθμίσεις εξορθολογισμού.

Oι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συμμετέχουν με περικοπή 5%, αναδρομικά από 01.01.2014, των πάσης φύσεως απολαβών τους».



zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Η αλήθεια για τον ΟΑΣΘ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news