facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Μνημόνιο διαρκείας για την Ελλάδα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Σε αναγκαστικό και άμεσο καθεστώς μνημονίου για... πάντα ετοιμάζονται να θέσουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι δανειστές, με πρωτεργάτες τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters σχεδιάζεται από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης ένα ταμείο με στόχο την βοήθεια των ασθενών οικονομικά χωρών μελών.

Το λεγόμενο και ΔΝΤ της Ευρωζώνης θα είναι ουσιαστικά ένα ταμείο με σκοπό την θωράκιση της ζώνης του ευρώ από χρηματοπιστωτικά σοκ.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο θα εφοδιαστούν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., το νέο ταμείο θα δεσμεύει τα μέλη της Ευρωζώνης σε συγκεκριμένα πλεονάσματα κάθε χρόνο, ενώ οι χώρες μέλη θα ελέγχονται ετησίως τόσο για την πορεία των δημοσιονομικών τους όπως και για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί ή έχει συσταθεί στο κάθε κράτος.

Βάσει του τρόπου λειτουργίας του ταμείου θα είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων από ευημερούσες στις προβληματικές χώρες ενώ οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εντάσσονται αυτομάτως σε αυτό, όπως σημειώνεται, ώστε να αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Οι δόσεις με τις οποίες θα καλείται το βοηθούμενο μέλος να αποπληρώσει το ύψος της βοήθειας θα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό κενό κάθε χώρας και το ύψος της ανεργίας σε αυτή.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Μνημόνιο διαρκείας για την Ελλάδα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες"

Ανοίγει τη «βεντάλια» των κατασχέσεων η εφορία

Σε βασικό μοχλό πίεσης σε βάρος των «μικροοφειλετών» με χρέη έως 3.000 ευρώ -οι οποίοι αποτελούν περίπου το 84% του συνόλου των οφειλετών των 90,5 δισ. ευρώ- εξελίσσονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το σχεδιασμό και τη στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της τακτικής των κατασχέσεων σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με το Euro2day, θεωρούνται ικανοποιητικά από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι προχωρούν στην αναβάθμιση του «όπλου» προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι των εισπράξεων από παλαιά και νέα χρέη.

Οι ρυθμοί με τους οποίους οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Συνολικά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 774.282 από τις αρχές του έτους.

Δηλαδή, μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 79.208 νέες κατασχέσεις. Μόνο τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476!

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις, έχει φθάσει περίπου τις 800 ανά εργάσιμη μέρα!

Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο αριθμός τους μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί αλματωδώς τους επόμενους μήνες, όσο αυξάνονται οι οφειλές αλλά και ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 125.590 ή κατά 3,13% μόνο τον Ιούλιο του 2016. Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., έφθασαν σε 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου από 4.003.372 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Από τα 90,428 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Δ.Ο.Υ., τα 56 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 62%, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από την 1η-1-2011 έως την 31η-7-2016.

Από το σύνολο των 4.128.962 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.573.858 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.282, δηλαδή στο 49,20%.

Από τα νέα χρέη (από τις αρχές του έτους) των 7,618 δισ. ευρώ η ΓΓΔΕ, έχει καταφέρει μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων να εισπράξει 1,079 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 82,81 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,674 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. προκύπτει επίσης ότι 1.668 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο επτάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,358 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Προληπτικές κατασχέσεις...

Η ΓΓΔΕ φέρεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το «όπλο» των κατασχέσεων, αλλά και των πλειστηριασμών, ακόμα και προληπτικά προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα εισπρακτικά αποτελέσματα και να ικανοποιήσει το στόχο για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, έχουν ξεκινήσει:

• Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

• Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

• Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

• Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων - βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

• Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.

Ο νόμος και ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διενέργεια αυτεπάγγελτων αυτόματων συμψηφισμών ανάμεσα σε χρέη και απαιτήσεις κατά του δημοσίου, πλην όμως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός δεν υλοποιείται για «τεχνικούς λόγους», οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τον έλεγχο των επιστροφών και κατ' επέκταση της επίτευξης του στόχου των εσόδων.

Συνεπώς ο φορολογούμενος θα πρέπει να σπεύσει στην εφορία του και να υποβάλλει αίτηση συμψηφισμού. Αν δεν υποβληθεί η αίτηση- στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα- ο φορολογούμενος καλείται να καταβάλλει πρώτα και τις πέντε δόσεις του φόρου και στη συνέχεια από το τέλος Ιανουαρίου και μετά να περιμένει την επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Η πρακτική που ακολουθείται είναι να μην δίνεται εντολή επιστροφής φόρου εάν υπάρχουν τρέχουσες ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει τη «βεντάλια» των κατασχέσεων η εφορία"

Μετανάστες 332.000 Έλληνες στην πενταετία 2010-2015

Η χώρα μας βιώνει ακόμα μία μαζική μετανάστευση στη σύγχρονη ιστορία της σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία δείχνουν ότι μέσα στην πενταετία 2010 - 2015 πάνω από 332.000 Ελληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Το έγγραφο-φωτιά που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλή, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των μεταναστευτικών ροών των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο το γεγονός ότι δεν υφίσταται διαδικασία υποχρεωτικής δήλωσης και καταγραφής των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων μεταναστών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τα οποία αφορούν σε μεταναστευτικές ροές Ελλήνων από το 2010, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση Ελλήνων προς τις ΗΠΑ παρουσιάζει σαφή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Μεγάλος αποδέκτης η Γερμανία με 157.053 Έλληνες να έχουν βρει «καταφύγιο», ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 51.859 Έλληνες να έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης ως μόνιμοι κάτοικοι.

Η Αυστραλία παραμένει ένας από τους προορισμούς των Ελλήνων μεταναστών έχοντας δεχθεί 45.000 Έλληνες. Σύμφωνα με στοιχεία των διπλωματικών μας Αρχών (2015), αφίξεις Ελλήνων παρατηρήθηκαν μετά το 2010, με ροή περί τους 9.000 κατ’ έτος αναφέρει η Ημερησία.

Οι περισσότεροι, όμως, εξ αυτών δεν καταγράφονται ως νέες αφίξεις, γιατί πρόκειται για ομογενείς με διπλή υπηκοότητα, που είχαν παλιννοστήσει και επιστρέφουν λόγω της κρίσης από την Ελλάδα στην Αυστραλία. Συνεχίζεται, επίσης, η άφιξη νέων με σπουδαστική βίζα, που τους επιτρέπει και μερική απασχόληση.

Στην Κύπρο από το 2010 31.474 Ελληνες έχουν αποκτήσει άδεια εργασίας. ενώ στις ΗΠΑ, στο διάστημα 2010 έως 2014 έχουν χορηγηθεί σε Έλληνες υπηκόους 6.340 άδειες παραμονής με καθεστώς μονίμου κατοίκου.

Παράλληλα στην Ολλανδία έχουν μεταναστεύσει πάνω από 8.000 Ελληνες. Από στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ολλανδίας προκύπτει αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, καθώς από 16.000 Έλληνες που ήταν πριν από το 2010, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σήμερα σε 24.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 2.500 φοιτητές.

Επίσης:

Ο Καναδάς έως το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχει χορηγήσει 1.616 άδειες παραμονής με καθεστώς μονίμου κατοίκου σε Έλληνες. Επίσης, στο διάστημα 2010 έως 2014 έχουν χορηγηθεί 687 προσωρινές άδειες εργασίας σε Έλληνες υπηκόους.

Στο Κατάρ από 450 το 2008, οι ομογενείς έφθασαν το 2014 στους 1.000 και συνεχίζει η αυξητική τάση. Οι περισσότεροι απασχολούνται στις κατασκευές.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το 2010 παρατηρήθηκε αυξητική τάση έλευσης Ελλήνων. Από 1.500 ομογενείς το 2010, ανήλθαν στους 1.850 το 2011, σε 2.600 το 2012 και σε 3.352 το 2013.

Δραστηριοποιούνται, κυρίως, στον κατασκευαστικό τομέα, στο εμπόριο, στα ναυτιλιακά, στον τουρισμό. Κατέχουν σημαντικές θέσεις σε επιχειρήσεις, Τράπεζες, Ξενοδοχεία, καθώς και σε Πανεπιστήμια (κρατικά και ξένα).

Στην Αυστρία μεταξύ 2010-2015 εγκαταστάθηκαν συνολικά 6.165 Έλληνες πολίτες.

Στο Βέλγιο και στην Ελβετία ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα υπολογίζεται στις 10.000.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετανάστες 332.000 Έλληνες στην πενταετία 2010-2015"

Έφοδος στα υπουργεία από «ομάδες κρούσης» για ψαλίδι στις δαπάνες

Πόρτα-πόρτα σε υπουργεία και φορείς, «ομάδες κρούσης» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ξεκινούν τη μεγάλη επιχείρηση της επισκόπησης των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να εντοπιστούν περιοχές εξοικονόμησης κονδυλίων ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι, για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων ίσως όμως και για τη μείωση φόρων, μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα φθάνουν στο ΓΛΚ, ομάδες Βρετανών εμπειρογνωμόνων, που θα αναλάβουν να συνδράμουν την ελληνική προσπάθεια, σε συνεργασία και με τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας πρακτικά κλειδώνει η στρατηγική της ελληνικής εκδοχής του λεγόμενου «spending review» που ξεκινά πιλοτικά, άμεσα, σε τρία υπουργεία (Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού), αλλά θα επεκταθεί στο σύνολο των δημοσίων φορέων από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Ουσιαστικά, στα πρότυπα της πρακτικής που ακολουθείται στη Βρετανία αλλά και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όλες οι δαπάνες των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων θα περάσουν, σύμφωνα με την Ημερησία, σταδιακά από «κόσκινο» και οι φορείς θα πρέπει να παρουσιάσουν εκθέσεις όπου θα περιγράφονται τα πεδία εξοικονομήσεων.

Ορίζοντας ολοκλήρωση της διαδικασίας το πρώτο εξάμηνο του 2017, ώστε μετά με την επεξεργασία των στοιχείων, τα αποτελέσματα της επισκόπησης να μπορούν να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018.

Οι φορείς καλούνται να καταρτίσουν εκθέσεις, χαρτογραφώντας περιοχές εξοικονομήσεων, έως και 10% σε πρώτη φάση, ώστε οι περικοπές να ληφθούν υπόψιν στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018. Το καλό παράδειγμα θα έλθει από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού που είναι τα τρία πιλοτικά και μετά θα επεκταθεί παντού.

Το project θα μπορούσε να δημιουργήσει «δεξαμενή» πόρων, αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο μαξιλάρι: Αφενός για να χρηματοδοτήσουν για παράδειγμα δράσεις όπως μέρος των δαπανών για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 900 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως τα κλιμάκια των θεσμών, γκρινιάζουν, εκτιμώντας πως δεν επαρκούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του, εκτίμηση την οποία αποκρούει η ελληνική πλευρά που πρόκειται να εντάξει τη συγκεκριμένη δράση στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί, ίσως και στα τέλη του μήνα.

Μειώσεις φόρων

Αφετέρου μεσομακροπρόθεσμα με το εργαλείο του spending review θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περιθώρια για πιο σημαίνουσες, από πολιτικής πλευράς κινήσεις, όπως η μείωση φόρων.

Σε πρώτο πλάνο, πάντως, όπως σπεύδουν να επισημάνουν στελέχη με γνώση της διαδικασίας όπως αυτή εφαρμόστηκε στο εξωτερικό, η διαδικασία της επισκόπησης των δαπανών, θα αποτελεί ένα χρήσιμο πεδίο για περικοπές, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι που τίθενται, ενώ ταυτόχρονα εκ των πραγμάτων ενισχύει τη λογοδοσία και «ψαλιδίζει» την προδιάθεση σπατάλης στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία θα εφαρμοστεί η διαδικασία, πρακτικά πρωτόγνωρη για τον ελληνικό δημόσιο τομέα, αλλά και η πραγματική δυναμική εξοικονομήσεων που θα αποκαλύψει, με εφαρμογή πλέον στον προϋπολογισμό του 2018. Άλλωστε η διαδικασία περνά αναγκαστικά από το κάθε υπουργείο και τον κάθε φορέα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου δε διστάζουν να παραδεχθούν ότι η δυστοκία σε ορισμένα υπουργεία και φορείς παραμένει.

Το σχέδιο πρόκειται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, έως τον Ιούνιο του 2017 και το όποιο δημοσιονομικό όφελος θα αποτυπωθεί μόνο στον προϋπολογισμό του 2018, το φθινόπωρο του 2017. Στο μικροσκόπιο μπαίνει πρακτικά όλος ο δημόσιος τομέας, επιχορηγήσεις, υπερωρίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, μετακινήσεις, προμήθειες, καταναλωτικές δαπάνες κ.α.

Οι φορείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επισκόπηση των δαπανών τους έως τον Ιούνιο, ώστε να γίνει ορθή επεξεργασία των στοιχείων με τη συνδρομή των Βρετανών τεχνοκρατών και των στελεχών του ΔΝΤ και το όποιο όφελος να ενσωματωθεί τον Οκτώβριο του 2017, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018.

Η επισκόπηση σε υπουργεία και φορείς θα γίνει σε διάφορα επίπεδα, με στόχο την εξοικονόμηση έως και 10% των δαπανών τους. Η υλοποίηση του σχεδίου τελεί υπό την αιγίδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Φρ. Κουτεντάκη.

Αντίστοιχες διαδικασίες αποτελούν πρακτική σε πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών είναι ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, και η Γαλλία. Η τελευταία διενήργησε το πρώτο spending review της το 2008 ενώ η Ολλανδία προβαίνει σε αυτή τη διαδικασία από το 2008. Πρέπει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για το μακροπρόθεσμο, πολυετή, σχεδιασμό των δημοσίων δαπανών.

Προοπτική που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύτιμη δικλείδα ασφαλείας. Ειδικά δε για τα ελληνικά δημόσια οικονομικά, που τα τελευταία, αρκετά, χρόνια, αποτέλεσαν πηγή αρνητικών εκπλήξεων για την αγορά, τους εταίρους και τελικά για τους Έλληνες φορολογούμενους.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος στα υπουργεία από «ομάδες κρούσης» για ψαλίδι στις δαπάνες"

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε περιοχές της χώρας

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο διήρκεσε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία τα αυτοκίνητα περνούσαν τη «λίμνη».

Χωρίς τηλέφωνα έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση είναι οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου.

Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Πάτρα: Πλημμύρες και πτώσεις δένδρων

Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων υπήρξαν σε περιοχές της Ηλείας.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην πόλη του Πύργου, έγιναν 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου.

Επίσης, έγιναν δύο κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Ακόμη περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η περιφέρεια μαζί με το δήμο, έχουν διαθέσει μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να καθαριστεί το οδικό δίκτυο, κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Παράλληλα, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από νέες βροχοπτώσεις, μέσα στις επόμενες ώρες».

Όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «ήταν τόσο έντονη η βροχόπτωση, που εάν δεν είχαμε προχωρήσει εγκαίρως σε καθαρισμούς χειμάρρων και αποστραγγιστικών καναλιών, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη».

Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής

Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα από την κακοκαιρία σε περιοχές της χώρας"

Πληρώσαμε ήδη στην Αυστρία 110 εκατ. ευρώ τόκους

Σε 110 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό σε τόκους που εισέπραξε, μέχρι τα μέσα του 2016, η Αυστρία από την Ελλάδα, για απευθείας δάνεια της Βιέννης προς την Αθήνα, ύψους 1,557 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η συμμετοχή της Αυστρίας γενικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας ανήλθε συνολικά σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και σε 9,9 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις για δάνεια που είχαν δοθεί από το πρώτο, προσωρινό ταμείο διάσωσης EFSF.

Όπως αναφέρεται σχετικά, από τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει καταβάλει η Αυστρία σε μετρητά, τα 1,557 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν για απευθείας δάνεια προς την Ελλάδα, για τα οποία η Αθήνα έχει καταβάλει, μέχρι τα μέσα του 2016, τόκους ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 2,227 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει ως εταιρικό κεφάλαιο στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM, ο οποίος, εκτός της Ελλάδας, έχει χρηματοδοτήσει μέσα από προγράμματα βοήθειας, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τα υπόλοιπα 116 εκατομμύρια ευρώ, που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε ειδικό λογαριασμό, είναι κέρδη της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση ελληνικών ομολόγων και, στη βάση συμφωνίας του 2012, πρέπει να καταβληθούν στην Ελλάδα όταν δοθεί το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώσαμε ήδη στην Αυστρία 110 εκατ. ευρώ τόκους"

ΝΔ: Αυτά είναι τα 25 ψέματα του Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών με τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δημοσίευσε στον λογαριασμός της στο Twitter η Νέα Δημοκρατία λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ.

Παρουσιάζοντας αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2015 η ΝΔ υπενθυμίζει όλα όσα υποσχέθηκε αλλά δεν πραγματοποίησε.

Μεταξύ άλλων στα δύο αυτά λεπτά ακούγεται ο Αλέξης Τσίπρας να υπόσχεται: αντικατάσταση του Μνημονίου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, επαναφορά του κατώτατου μισθού, διαγραφή χρέους, κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε από το βήμα της ΔΕΘ ένα ψέμα ανά τρία λεπτά».

«Υπάρχει κάποιος που τον πιστεύει ακόμα;» καταλήγει στο βίντεο των 120 δευτερολέπτων η Νέα Δημοκρατία.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Αυτά είναι τα 25 ψέματα του Τσίπρα από τη ΔΕΘ"

Ίδρυση φορέα για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης ανήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Στις 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, θα κάνουμε μια κίνηση υπεράσπισης της δικαιοσύνης, ως πυλώνα της δημοκρατίας. Με πρωτοβουλία της “Πλεύσης Ελευθερίας” θα ιδρυθεί ένας νομικός φορέας, με αυτόνομη δράση, που θα διεκδικήσει όλα εκείνα που καταστρατηγούνται και παραβιάζονται από τις κυβερνήσεις» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και προσέθεσε ότι ο φορέας «θα διεκδικήσει όλα αυτά που δεν κάνει η κυβέρνηση, όλα αυτά που δεν κάνει η Βουλή, όλα αυτά που παραλείπει, πολλές φορές, να κάνει και η Δικαιοσύνη ή παρατείνει την διεξαγωγή τους».

«Παίρνουμε την πρωτοβουλία να μην αφήσουμε αναπάντητη αυτή την εγκληματική παρεμπόδιση απονομής της δικαιοσύνης. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να μην αφήσουμε αυτό το καθεστώς αδικίας και αρνησιδικίας για το λαό και τη χώρα, αυτό το καθεστώς που καλλιεργεί την απελπισία, μπολιάζει την παραίτηση και τελικά νομιμοποιεί την προέλαση του πιο απάνθρωπου και απολυταρχικού καθεστώτος που έχει γνωρίσει η χώρα, τουλάχιστον στη διάρκεια της δικής μου ζωής και της ζωής πολλών νέων ανθρώπων» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στις γερμανικές αποζημιώσεις, την υπόθεση της Siemens, την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό χρέος και τα μνημόνια, τέσσερις υποθέσεις οι οποίες όπως τόνισε «έχουν κοινά χαρακτηριστικά, έχουν απασχολήσει και τις τρεις εξουσίες, που σύμφωνα με το άρθρο ένα του Συντάγματος θα έπρεπε να λειτουργούν υπέρ του λαού». Έκανε λόγο για παραλείψεις, καθυστερήσεις και εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει σε αυτές τις υποθέσεις, από όλες τις κυβερνήσεις και σημείωσε ότι: «Το τελευταίο ενάμιση μήνα ακούμε την κυβέρνηση ότι διπλωματικά και νομικά θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Από το 2014 υπάρχει εισήγηση του νομικού επιτελείου του κράτους, που αναφέρουν αναλυτικά τους τρόπους που μπορούν να τις διεκδικήσουν».

Για το ελληνικό χρέος και τα μνημόνια είπε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τα πληρώσουμε, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής και της οικονομίας, αλλά και για όσα τράβηξε ο ελληνικός λαός.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, διευκρινίζοντας το ρόλο του φορέα είπε: «Θα είναι ένας νομικός φορέας αποτελούμενος από νομικούς και επιστήμονες, που δεν θα κάνει νομικά πράγματα, θα κάνει μια κορυφαία πολιτική πράξη. Θα υπερασπίζεται αυτά που όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε» και σημείωσε ότι «αυτός ο φορέας θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούν και πρέπει να αναληφθούν στις υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκα, διότι όποιος λέει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, λέει ψέματα και θα του δώσουμε την ευκαιρία να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και ενώπιον της δικαιοσύνης και ενώπιον της κοινωνίας».


Διαβάστε Περισσότερα » "Ίδρυση φορέα για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης ανήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου"

Κομισιόν:Ελληνική «αιμορραγία» 4,92€ δισ. από μη εισπραχθέντα ΦΠΑ το '14

Η ελληνική οικονομία είχε «διαρροή» εσόδων ύψους 4,92 δισ. ευρώ το 2014 από τον ΦΠΑ, έναντι 6,34 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη απώλεια το 2013, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εν λόγω έρευνα αφορά τη συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ») στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει το 2013 από τον ΦΠΑ ένα ποσό της τάξεως των 18,9 δισ. ευρώ. Αντ' αυτού εισέπραξε περίπου 12,6 δισ. ευρώ, δηλαδή απώλεσε σχεδόν το 33,5% των προσδοκώμενων χρημάτων.

Το 2014, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει ένα ποσό της τάξεως των 17,6 δισ. ευρώ και αντ' αυτού εισέπραξε 12,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή απώλεσε περίπου το 28% των εσόδων που θα έπρεπε σύμφωνα με την Επιτροπή να είχε εισπράξει.

Στο επίπεδο της ΕΕ η αντίστοιχη απώλεια ήταν το 2014 της τάξεως του 14%. Το έλλειμμα ΦΠΑ κυμάνθηκε από το υψηλό ποσοστό μη εισπραχθέντος ΦΠΑ (37,9%) στη Ρουμανία, στο πολύ χαμηλό ποσοστό (1,2%) στη Σουηδία. Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ), ενώ το Λουξεμβούργο είχε το χαμηλότερο (147 εκατ. ευρώ).

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Επιτροπή επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις προς τα κράτη μέλη «για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερο και να καταπολεμηθεί η απάτη». Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε σχετικά:

«Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μία ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν:Ελληνική «αιμορραγία» 4,92€ δισ. από μη εισπραχθέντα ΦΠΑ το '14 "

Πρόσληψη 3.750 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Στην πρόσληψη περίπου 3.750 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα προχωρήσει σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τις 2.400 προσλήψεις να αφορούν δασκάλους και τις 1.350 νηπιαγωγούς.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σηματοδοτεί την πρόσληψη αναπληρωτών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, στις 12 Σεπτεμβρίου όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας θα ανοίξουν κανονικά.

Ωστόσο, πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην πρόσληψη αναπληρωτών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς ο ΑΣΕΠ δεν έχει αποστείλει ακόμα τους κυρωμένους πίνακες. Κατά συνέπεια, η πρόσληψη κάποιων ειδικοτήτων που έχουν οργανική θέση στην δευτεροβάθμια, αλλά προσλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια, θα καθυστερήσουν και θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και κυρωθούν οι σχετικοί πίνακες.

Πρόκειται για τις ειδικότητες: φιλολόγων (ΠΕ02), μαθηματικών (ΠΕ03), φυσικών επιστημών(φυσικών/χημικών/βιολόγων/γεωλόγων, (ΠΕ04)), καλλιτεχνικών (ΠΕ08), μουσικής (ΠΕ16.01), δραματικής τέχνης (ΠΕ18.41), καθώς επίσης και θεατρολόγων (ΠΕ32).

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσληψη 3.750 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης"

Ο Β. Μαρινάκης για τον εισαγγελέα

Με σκληρή γλώσσα αντέδρασε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο οποίος ζητά την προφυλάκισή του για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, με επίσημη δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ, κατηγορεί τον κ. Δασκαλόπουλο ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και ότι υπακούει τυφλά στις εντολές του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρου Ντογιάκου, ενώ κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην απομάκρυνσή του από το χώρο του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, πραναγγέλει την κατάθεση από μέρους του πειθαρχικής αναφοράς και μήνυσης σε βάρος του Εισαγγελέα.

Η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Δεν αποτελεί έκπληξη η σημερινή πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Και αυτό γιατί το περιεχόμενό της ήταν προαποφασισμένο από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, από την πρώτη μέρα που άρχισε η ανάκριση για αυτά τα κατασκευασμένα αδικήματα, τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και της δραστηριότητάς μου στην πρόοδο της ομάδας.

Με την συγκεκριμένη πρόταση, ο Στ. Δασκαλόπουλος επιβεβαιώνει πλήρως τα αναφερόμενα από εμένα στην πειθαρχική αναφορά που υπέβαλα εναντίον του στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μια σειρά από ενέργειες του Στ. Δασκαλόπουλου αποδεικνύουν ότι πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου.

Ο ρόλος του Ισ. Ντογιάκου και του Στ. Δασκαλόπουλου σε δικαστικές υποθέσεις μείζονος κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ο χειρισμός των οποίων έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη και προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελούν ήδη αντικείμενο πειθαρχικής έρευνας από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η πρόταση του Στ. Δασκαλόπουλου να αντικατασταθούν όλοι οι περιοριστικοί όροι με την προσωρινή μου κράτηση, γιατί δήθεν παραβιάζω τον περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με την κρίση του αρμόδιου ανακριτή που επέβαλε τον όρο και του ίδιου του κ. Δασκαλόπουλου, όταν το Μάρτιο του 2016 υπέβαλε πρόταση για την ευνοϊκή για εμένα τροποποίηση των όρων, αποδεικνύει ότι όλα αυτά έχουν μεθοδευτεί από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση με σκοπό τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου και γιατί με θέλουν έξω από το ποδόσφαιρο και μακριά από τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Η εισαγγελική πρόταση του Στ. Δασκαλόπουλου τόσο για την επιβολή προσωρινής κράτησης όσο και για τη παραπομπή ή μη στο ακροατήριο, θα κριθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών τους επομένους μήνες. Αναμένω τη δίκαιη κρίση από αμερόληπτους, ανεξάρτητους και ελεύθερους δικαστές.

Άμεσα καταθέτω μήνυση και νέα πειθαρχική αναφορά εις βάρος του Εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλου».


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Β. Μαρινάκης για τον εισαγγελέα"

Παραπέμπεται ο Χαρδούβελης για τα «ξεχασμένα» πόθεν έσχες

Tην παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών για τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 αποφάσισε ο εισαγγελέας Δρακουμάτσος.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω εισαγγελέας μέσω του σχετικού βουλεύματος από την 1η Σεπτεμβρίου παραπέμπει σε δίκη τον Γκίκα Χαρδούβελη για τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, όταν ήταν διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής είχε παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον κ. Χαρδούβελη και για τα 362.417 ευρώ που έβγαλε στο εξωτερικό με 56 μεταφορές κεφαλαίων. Οι μεταφορές αυτές αφορούσαν ποσά από 7.700 έως 9.800 δολάρια κι αυτό καθώς σε ποσά πάνω από 10.000 ευρώ ενεργοποιείται ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματά μου για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα», είχε πει τότε.

Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής είχε παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αποδίδοντάς του τα εξής:

- Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

- Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει εντοπιστεί να μην έχει καταθέσει, ως όφειλε, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά τα έτη 2011 και 2012.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπέμπεται ο Χαρδούβελης για τα «ξεχασμένα» πόθεν έσχες"

Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Τα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζήτησαν το πρωί της Τρίτης οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στους δήμους της Αττικής, προκειμένου να συντάξουν ένα πλάνο δράσης για την αντιμετώπισή τους.

Η συζήτηση στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεκίνησε στις 10.00 και επί τάπητος τέθηκαν η διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κάποιων υπηρεσιών των δήμων, το ζήτημα των συμβασιούχων, για τους οποίους η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επιδιώξει τη μονιμοποίησή τους, αλλά και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κυρίως στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, όπου η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζομεέους στις 18.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, πάνω από την πλ. Αριστοτέλους, προκειμένου να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Διεθνή Έκθεση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης"

Προκηρύσσονται 6.328 θέσεις σε 34 δήμους με υψηλή ανεργία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη για 6.328 θέσεις, οκτάμηνης απασχόλησης, σε 34 Δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, που δημιουργούνται, στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση» ενέταξε το Τεχνικό Δελτίο της συγκεκριμένης Πράξης και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η ανάρτηση της πρόσκλησης στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι 34 Δήμοι που εντάσσονται, σε αυτή τη φάση, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι ανά Περιφέρεια οι κάτωθι: α) Αττικής: Ίλιου, Πετρούπολης, Αγ. Βαρβάρας, Λαυρεωτικής, Νίκαιας-Αγ. Ιων. Ρέντη, Αχαρνών, Μεγαρέων, Αιγάλεω, β) Κεντρικής Μακεδονίας: Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Κιλκίς, Βέροιας, γ) Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, δ) Δυτικής Ελλάδας: Πύργου, Ήλιδας, Ναυπακτίας, Πατρέων, ε) Ηπείρου: Πρέβεζας, στ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ξάνθης, Αλεξάνδρειας, Δράμας, Ορεστιάδας, ζ) Θεσσαλίας: Καρδίτσας, Τρικκαίων, η) Στερεάς Ελλάδας: Λαμιέων, Λιβαδέων, Κύμης-Αλιβερίου.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους 274 Δήμους της χώρας, υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί, από πλευράς των δήμων, η διαδικασία καταγραφής και ένταξης των έργων και των ειδικοτήτων στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου έως τα τέλη Οκτωβρίου να εκδοθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη 23.000 μακροχρόνια ανέργων, ώστε να τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός Νοεμβρίου.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκηρύσσονται 6.328 θέσεις σε 34 δήμους με υψηλή ανεργία"

«Κατάληψη» στο Λευκό Πύργο από μέλη του ΠΑΜΕ

Σε «κατάληψη» του Λευκού Πύργου προχώρησαν για λίγη ώρα το πρωί της Τρίτης δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ.

Στόχος του να προπαγανδίσουν το συλαλλητήριο που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη ΔΕΘ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Τα περίπου 40 μέλη του ΠΑΜΕ αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη συνέχεια μπήκαν στον Λευκό Πύργο και ανήρτησαν ένα εντυπωσιακό πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή».






protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κατάληψη» στο Λευκό Πύργο από μέλη του ΠΑΜΕ"

Σόιμπλε: Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να τερματίσουμε την εποχή των χαμηλών επιτοκίων

«Τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά και ότι μόνο μέσω της ανάπτυξης είναι δυνατόν να μπει τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων» είπε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Σόιμπλε είπε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι «μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία» και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη.

«Θα βγούμε από αυτή τη φάση των χαμηλών επιτοκίων μόνο εάν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», δήλωσε. Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι η παγκόσμια ρευστότητα, που είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής, είναι «ανησυχητικά υψηλή».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να τερματίσουμε την εποχή των χαμηλών επιτοκίων "

Ρόδος: «Λουκέτα» σε καταστήματα για φοροδιαφυγή

«Λουκέτο» διάρκειας 48 ωρών μπήκε σε δύο καταστήματα που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, έπειτα από σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εξαιτίας φορολογικών παραβάσεων.

Ειδικότερα, εφοριακοί της ΔΟΥ Ρόδου «σφράγισαν» ένα μπαρ και ένα νυχτερινό κέντρο, εξαιτίας διαπιστωμένων φορολογικών παραβάσεων στη μια περίπτωση και για άρνηση ελέγχου στην άλλη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, για την περίπτωση του μπαρ προχθές το μεσημέρι στελέχη της Εφορίας Ρόδου έπειτα από σχετικές εντολές που δέχθηκαν, προέβησαν στην αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για διάστημα 48 ωρών.

Παράλληλα, χθες το ίδιο συνέβη και με νυχτερινό κέντρο της Ρόδου. Πρόκειται για την περίπτωση η οποία πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, με την άρνηση των υπευθύνων του καταστήματος να δεχθούν έλεγχο από κλιμάκιο ελεγκτών στις αρχές Αυγούστου απειλώντας τούς ελεγκτές, όπως είχε αναφερθεί τότε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: «Λουκέτα» σε καταστήματα για φοροδιαφυγή"

Την παραπομπή και προφυλάκιση Μαρινάκη προτείνει ο Εισαγγελέας

Καταπέλτης για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Εφετών από τον Εισαγγελέα Εφετών, κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει την παραπομπή σε δίκη του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των «στημένων παιχνιδιών», της «εγκληματικής οργάνωσης» και για άλλα κακουργήματα. Επιπλέον, ζητάει την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων του κατηγορουμένου με προφυλάκιση.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παραβίασε τον όρο της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο, μπαίνοντας στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις. «Για την πρόληψη τέλεσης και νέων αδικημάτων», ο εισαγγελέας ζητεί την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στην πρότασή του ζητάει επίσης να δικαστούν δεκάδες κατηγορούμενοι κατά περίσταση για βαρύτατες πράξεις, ανάμεσά τους ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, εκρήξεις και άλλα.

Από την πλευρά του κ. Μαρινάκη σημειώνεται ότι ναι μεν έχει ασχοληθεί με τα ποδοσφαιρικά, αλλά όχι με τα επαγγελματικά του ποδοσφαίρου.

Για την παραπομπή του Β. Μαρινάκη σε δίκη αλλά και την προφυλάκισή του πριν την διεξαγωγή της θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο Εφετών με βούλευμα που θα εκδώσει εντός του προσεχούς διαστήματος.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραπομπή και προφυλάκιση Μαρινάκη προτείνει ο Εισαγγελέας"

Απέσυραν την τροπολογία για τα ψιλικατζίδικα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την γενική κατακραυγή, αποσύροντας την τροπολογία που απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων από τα ψιλικατζίδικα. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε χθες το protothema.gr η ρύθμιση που πρότειναν τα μέλη της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή χιλιάδες ψιλικατζίδικα. Οι υπογράφοντες επικαλούνταν λόγους προστασίας της υγείας των καταναλωτών που επιβάλλουν την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων από τα καταστήματα ψιλικών, ωστόσο με την ίδια τροπολογία πρότειναν να μπορούν να πωλούν καπνικά προϊόντα  τα super market! 

Συγκεκριμένα ζητούσαν η πώληση των τσιγάρων να γίνεται στο εξής μόνο από τα περίπτερα, από καταστήματα αφορολόγητων ειδών, καταστήματα καπνικών προϊόντων και από ειδικούς χώρους σε υπεραγορές τροφίμων.

Η προτεινόμενη ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα σχετικά σωματεία της Βορείου Ελλάδας καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου πλήττει πάνω από 20.000 μικροεμπόρους. 

Κωνσταντινόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο και να μην στηρίζει τα μονοπώλια


Η απόσυρση της τροπολογίας προκάλεσε το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που ανέδειξε το θέμα, που αναφέρει το εξής: 

Μετά από την έντονη διαμαρτυρία και τις αιχμές προς την κυβερνητική πλειοψηφία που προήλθαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αποσύρθηκε εν μία νυκτί η τροπολογία 16 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπούσε στον αποκλεισμό από την πώληση προϊόντων καπνού 32.000 μικρών επιχειρήσεων (ψιλικατζίδικα), με πρόσχημα δήθεν «την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως την υγεία των ανηλίκων», ενώ παράλληλα έδινε το δικαίωμα να πωλούνται στις υπεραγορές τροφίμων – super market. Με την τροπολογία αυτή θα οδηγούνταν σε κλείσιμο 32.000 ψιλικατζίδικα.

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τη νομιμότητα, ας προχωρήσει ξανά στην ουσιαστική εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, προστατεύοντας όσους δεν πρέπει ή δεν θέλουν να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Ας φροντίσει να ενισχύσει με κάθε διαθέσιμο μέσο την αντικαπνιστική καμπάνια σε σχολεία και χώρους ψυχαγωγίας των νέων. Ας ενισχύσει την κουλτούρα του αθλητισμού, της υγιεινής διατροφής, ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Τώρα φαίνεται καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με πάθος τα μονοπώλια και τις υπεραγορές τροφίμων-super market.


Διαμαρτυρήθηκαν και οι καπνοπώλες

Η διάταξη που τελικά αποσύρθηκε προκάλεσε την αντίδραση της ένωσης καπνοπωλών Βορείου Ελλάδας η οποία σε επιστολή της έχει ως εξής:

"Σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα σημεία που πουλάνε τσιγάρα είναι τα ψιλικατζίδικα που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα πώλησης καπνού, και περίπτεραανέρχονται σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τα οποία μόνο τα 8.000 περίπου είναι περίπτερα. Άρα εάν περάσει αυτή η τροπολογία-προσθήκη αυτομάτως την άλλη μέρα οι υπόλοιποι 32.000 περίπου θα πρέπει να κλείσουνε.

Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία–προσθήκη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. Με μία τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταστεί βιώσιμή. Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Αν ανατρέξετε στους Νόμους που λέει η τροπολογία και τους διαβάσετε στην ουσία λέει ότι δικαιούται να πουλάνε τσιγάρα μόνο τα περίπτερά τα οποία βάση του καθεστώς που ισχύει, οι άδειες που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου μεταβιβάζεται στα τέκνα με αναπηρία άνω των 67% και τα μεγάλα σουπερμάρκετ!. Οι περιπτώσεις είναι μηδαμινές και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία το κλάδου μας.

Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν οι Βουλευτές του Σύριζα προβούν στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας-προσθήκης, θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο σίγουρα θα προβεί σε ανεπανόρθωτη ζημιά, μη αναστρέψιμη!!!

Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε «φιλολαϊκό», ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος-​Ο Γραμματέας

Κωνσταντίνος Ιακώβου​-Βασίλης Μπαλούκας


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απέσυραν την τροπολογία για τα ψιλικατζίδικα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων έξω από το υπ. Εργασίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας συνταξιούχοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις τους, ζητώντας να τους επιστραφούν «όλα όσα τους έχουν πάρει».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, δήλωσε, ότι διεκδικούμε τα λεφτά μας που τα έχουμε δουλέψει και τα βγάλαμε με το αίμα της καρδιάς μας. Δεν είναι μόνο οι επικουρικές αλλά όλα όσα μας έχουν περικόψει.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, η οποία μετά τη συνάντηση τόνισε, ότι ο υπουργός αυτό που τους είπε, είναι ότι "απλά εφάρμοσε το νόμο". Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα με επίκεντρο το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο στη ΔΕΘ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων έξω από το υπ. Εργασίας"

Μουζάλας: Η ΕΕ να εφαρμόσει την μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων

Η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει την μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, να στείλει το εξειδικευμένο προσωπικό που έχει δεσμευτεί να δώσει, αλλά και να συγκροτήσει ευρωπαϊκό μηχανισμό επαναπατρισμού για όσους δεν δικαιούνται άσυλο δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο, έκανε λόγο για δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών που είναι αποτέλεσμα της ανόδου της ακροδεξιάς και με στόχο τα εθνικά τους ακροατήρια.
Συγκεκριμένα, απέδωσε τις τελευταίες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ στην ανάγκη πολιτικών ηγεσιών να απευθυνθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο, καθώς έρχονται εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Γίνονται υποχωρήσεις στο λαικισμό», από ηγεσίες και πολιτικούς που στο παρελθόν, με συνέπεια υποστήριξαν την ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Δεν υπήρξε «τρελός φιλελληνισμός», αλλά σίγουρα καταγράφηκε μία ικανότητα για σφαιρική, ολική λύση, όπως σημείωσε.
Ως απάντηση σε αυτή τη στροφή, η Ελλάδα έχει αποδυθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, τόσο σε κορυφαίο επίπεδο όσο και με τον ίδιο τον κ. Μουζάλα, όσο και με τους Ν.Τόσκα και Ν.Ξυδάκη, ενόψει και της παρουσίασης της νέας εκδοχής του Δουβλίνου, τον επόμενο Ιανουάριο. Μαζί της η Αθήνα προσπαθεί να πάρει και την Ιταλία, την Μάλτα, αλλά και την Γαλλία και την Ισπανία.
«Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη, η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα» τόνισε ο Γ.Μουζάλας.
Ειδικότερα, τα τρία είναι τα σημεία που τονίζει η ελληνική πλευρά:
  • η υποχρέωση της ΕΕ να δεχθεί την μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 άτομα και, ενώ είναι έτοιμα ακόμη 7.000, η διαδικασία δεν προχωράει
  • η ενίσχυση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για 400 άτομα, αλλά έχει στείλει μόλις 29. Αυτοί που ασκούν την κριτική ξεχνούν ότι οι επιστροφές στην Τουρκία πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εξετάζουμε ατομικά 10.000 αιτήσεις ασύλου και άλλες τόσες προσφυγές, αυτό παίρνει χρόνο και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει γι' αυτό, σημείωσε ο υπουργός.
  • η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής μεταναστώνπου κρίνεται ότι δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Οπως είπε ο κ.Μουζάλας, δεν μπορεί να απαιτείται από την Ελλάδα, ή την Ιταλία, να επαναπατρίσουν χιλιάδες ανθρώπους σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή το Μαρόκο, όταν η ίδια η ΕΕ δεν μπορεί να το πράξει.
Ειδικά για τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ περί επιστροφής από τη Γερμανία στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών ως πρώτης χώρας εισόδου, κατά το Δουβλίνο ΙΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν καταπέσει, όχι νομικά, αλλά από την ίδια την ζωή.
Ξεκαθάρισε ότι είναι τεχνικά αδύνατον να γίνουν επιστροφές προς την Ελλάδα, μία χώρα με 60.000 πρόσφυγες που έχει καλύψει όλα τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ. 
«Είναι αστείο» να λέει κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να επιστραφούν, υπογράμμισε, συστήνοντας «να μην δημιουργούμε πανικό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κλίμα».
tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Η ΕΕ να εφαρμόσει την μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων"

Μπουτάρης: Δεν είμαι χαζός να μην πάω στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Θα παραστεί τελικά στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν είμαι κανένας χαζός να μην πάω και να κάνω τον γραφικό», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM"

O κ. Μπουτάρης, μιλώντας για το εάν θα παραστεί ή όχι τελικά στα εγκαίνια, καθώς έγινε αρκετός λόγος τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε: «Αυτό είναι μέσα στα ελαφρόμυαλα που αρπάζουν οι δημοσιογράφοι. Είχα πει πως σκέφτομαι να μην παραστώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτό το μπάχαλο που γίνεται στην πόλη. Δεν είναι καινούριο, όλοι παραπονιούνται.

Δεν είμαι όμως κανένας χαζός να μην πάω και να κάνω τον γραφικό. Έκανα μια γύρα από τους επαγγελματικούς φορείς και είδα ότι οι πιο πολλοί δεν είναι αυτής της γνώμης. Εάν ήταν όλοι να μην πάμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι αυτό που γίνεται στην πόλη, για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα. Αναγκαστικά θα πάω κι εγώ στα εγκαίνια διότι ως δήμαρχος δεν μπορώ να μην πάω».

Επιπλέον, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων που προβλέπει ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας σχολίασε:

«Πρέπει να διατηρηθούν και να ενδυναμωθούν οι ΦΟΔΣΑ με στελέχη, προσωπικό υψηλού επιπέδου, γιατί όλες αυτές οι δράσεις η κομποστοποίηση, η ενεργειακή αξιοποίηση, η ανακύκλωση χρειάζονται άτομα καταρτισμένα. Δεν πρέπει να σπάσει με τίποτα ο ΦΟΔΣΑ. Εάν σπάσει θα γίνει μπάχαλο. Αντί να έχουμε ένα χώρο υγειονομικής ταφής, θα έχουμε τρεις ή τέσσερις. Δημιουργείται σπατάλη χρημάτων και σπατάλη χρόνου. Είναι ουσιαστική μελέτη από τον ΦΟΔΣΑ που δεν μπορούσε να γίνει από μικρούς φορείς".

Ερωτηθείς δε εάν έχει αποφασίσει τυχόν αλλαγές στις αντιδημαρχίες, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η διοίκησή του σε αυτή τη δεύτερη θητεία, ο κ. Μπουτάρης απάντησε πως «έχω ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε ξεκάθαρη κατάσταση».

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: Δεν είμαι χαζός να μην πάω στα εγκαίνια της ΔΕΘ"

Το υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων φρενάρει τη δόση των 2,8 δις

Στον – συνήθη – «αστερισμό της δόσης» και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επιστρέφει η πολιτική ατζέντα, μετά τα προειδοποιητικά μηνύματα από το Βερολίνο για καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα και την παραδοχή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι δεν επίκειται άμεσα η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ.

Το πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται μετά και το ακροδεξιό εκλογικό σοκ στη Γερμανία, δείχνει παράταση όλων των χρονοδιαγραμμάτων και – μια ακόμη – μακρά διαπραγμάτευση και στα τρία ανοιχτά μέτωπα με τους πιστωτές: Της εκκρεμούσας υποδόσης των 2,8 δόσης, της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τα εργασιακά, αλλά και της παράλληλης ελληνικής μάχης για την ελάφρυνση του χρέους και την προς τα κάτω αναθεώρηση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Η υποδόση θα δοθεί... αργότερα

Στο πλέον άμεσο πεδίο διαπραγματεύσεων, εκείνο που αφορά την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης από την πρώτη αξιολόγηση, η πρώτη προειδοποιητική βολή ήρθε χθες από την Handebslatt. Η γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι ο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δις, καθώς από τα 15 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μόνον τα δύο.

Λίγες ώρες αργότερα, δε, ήρθε και η έμμεση επιβεβαίωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, κύκλοι του οποίου ανέφεραν πως «η εκταμίευση της υποδόσης βρίσκεται εντός προγραμματισμένου πλαισίου» μεν, αλλά θα γίνει μόνον αφού οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα (στις 12 Σεπτεμβρίου) και συντάξουν, εν συνεχεία, την λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης. Κατά τους ίδιους κύκλους, στο άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβα την Παρασκευή δεν θα συζητηθεί η εκταμίευση αλλά η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος.

Στην πράξη, τούτο σημαίνει ότι η εκταμίευση των 2,8 δις – που στην πλειοψηφία τους θα κατευθυνθούν σε αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και όχι σε τρέχουσες και πιεστικές υποχρεώσεις – δεν πρέπει να αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω παράταση.

«Αγκάθι» το υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εν λόγω εκταμίευση ήταν – και παραμένει – η πρόοδος στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και, κυρίως, στη σύσταση του περίφημου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που δεν προχώρησε το καλοκαίρι. Ευαίσθητα πεδία, που αναμένεται να συζητηθούν και στο Eurogroup της Παρασκευής, παραμένουν επίσης οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Η καθυστέρηση αυτή μεταθέτει ντε φάκτο και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου όπως προέβλεπε ο, προ καλοκαιριού, σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Η δε συνολική παράταση των χρονοδιαγραμμάτων συμπαρασύρει και το μείζον ζητούμενο της τελικής συμφωνίας για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – μιας συμφωνίας, που εξακολουθεί να προσκρούει σε γερμανικό τείχος.

Κατενάτσιο Σόιμπλε για το χρέος

Στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο έχουν φθάσει, από πολλούς και διαφορετικούς ευρωπαϊκούς διαύλους, τα μηνύματα ότι το Βερολίνο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολιτική θέση λήψης οριστικών αποφάσεων για το θέμα. Επισήμως, η γραμμή Σόιμπλε παραμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, καταλυτικός παράγοντας ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι η Γερμανία έχει ήδη εισέλθει στη μακρά προεκλογική κούρσα με ορίζοντα τις κάλπες του 2017.

Σ’ αυτή την κούρσα, η όποια δυνατότητα της Μέρκελ για βήματα χαλάρωσης της λιτότητας περιορίζεται ακόμη περισσότερο μετά τη νίκη του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περαιτέρω στάση της γερμανικής κυβέρνησης στη διαχείριση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης.

Η πραγματικότητα αυτή δεν αλλάζει την πρόθεση του Μαξίμου να διεκδικήσει μέχρι τέλους και να επιμείνει στην άμεση διευθέτηση του χρέους – ένα ζήτημα, στο οποίο θα επιχειρήσει να δώσει διάσταση συλλογικού και δομικού αιτήματος ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι όροι του παιχνιδιού δυσκολεύουν και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συστήσει στην Αθήνα να αποφύγει τις επιθετικές προσεγγίσεις. Εξ ου και το πιθανότερο σενάριο είναι πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τα έτη 2017-2020 θα κατατεθεί τελικά με τους μνημονιακούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% και μετά το 2018, και με την σιωπηλή προσδοκία επαναδιαπραγμάτευσης σε μεταγενέστερο και πιο πρόσφορο πολιτικά χρόνο.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων φρενάρει τη δόση των 2,8 δις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news