facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Είναι το πρώτο γκάλοπ μετά τα «μπάνια του λαού», αλλά και μετά τις εξελίξεις με τη διαδικασία για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.034 ερωτηθέντες (ακόμα και 17άρηδες, που πλέον έχουν δικαίωμα ψήφου) και διεξήχθη το διιάστημα 1-2 Σεπτεμβρίου (ενόσω, δηλαδή, βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την αδειδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της), η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,5%.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ με 5,5% αμφότερα. Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκεντρώνει ποσοστό 3,5%, ενώ εκτός «δημοσκοπικής» Βουλής μένουν ΑΝΕΛ (2%) και Ποτάμι (1,5%).

Τον Ιούλιο, στην αντίστοιχη δημοσκόπηση, το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου ήταν 11,5% (28,5%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ). Το αποτέλεσμα της νέας δημοσκόπησης δείχνει ότι η διαφορά παγιώνεται σε διψήφια επίπεδα.

Στην παράσταση νίκης, δε, η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με ποσοστό 52,5%, έναντι 18,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 22%, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί με 19% ο πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές γνώμες, παρά θετικές.

Αναφορικά με τις προσδοκίες από την 81η ΔΕΘ, οι πολίτες φαίνεται πως κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς, ερωτηθέντες για το ποιος από τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα παρουσιάσει πιο αξιόπιστο πρόγραμμα, απαντούν: ο Κυριάκος Μητσοτάκης (20%), ο Αλέξης Τσίπρας (13%) και ο... κανένας («νικητής» με 57%).

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία, είναι ότι το 81% των πολιτών φοβάται ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες (85,5%).

Με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί το 66% των πολιτών την ώρα που, απολύτως, συμφωνούν μόνο επτά στους 100 Έλληνες.

«Καχύποπτη» εμφανίζεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων και σε ο,τι αφορά τον πρόσφατο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς το 64% θεωρεί πως πίσω από την διαδικασία υποκρύπτονταν πολιτικές σκοπιμότητες.

Τέλος, απαισιόδοξο ως προς τα οικονομικά του νοικοκυριού εμφανίζεται το 62% των ερωτηθέντων, ενώ, αντίθετα, μόλις το 1% εκτιμά πως σίγουρα θα δει βελτίωση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Δείτε εδώ την δημοσκόπηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση"

Θέλουν τον ΔΕΣΦΑ αλλά με «σκόντο» οι Αζέροι

Θέλουμε τον ΔΕΣΦΑ αλλά με μειωμένο τίμημα. Αυτό είναι το μήνυμα της κρατικής ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Socar, που δίνει συνέχεια στην... περιπέτεια με την πώληση του Διαχειριστή του Φυσικού Αερίου της χώρας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, η εταιρεία δεν σκοπεύει να κάνει έφεση στο δικαστήριο, αλλά θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέχρι τέλους.

“Οι αρχικοί όροι που διαπραγματευτήκαμε έχουν παραβιαστεί. Τώρα περιμένουμε την αιτιολόγηση από την ελληνική κυβέρνηση. Κάτω από τους νέους όρους η αξία του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% φθηνότερη, επομένως είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το 2013, η Socar συμφώνησε να αγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, αλλά η εξαγορά σταμάτησε, καθώς της ζητήθηκε να πουλήσει το 17% του Διαχειριστή σε τρίτο μέρος για να ικανοποιήσει την Αρχή για τον Ανταγωνισμό της ΕΕ.

Με νόμο που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα, τα τιμολόγια φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ από τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ότι αναμενόταν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

«Η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα που παραβιάζουν τη διαδικασία του διαγωνισμού… Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή του ΔΕΣΦΑ εκτιμάται τώρα στο μισό της αρχικής της», δήλωσε ο Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ σε δημοσιογράφους. «Η Socar δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εταιρεία αναμένει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αμπντουλάγιεφ δήλωσε ότι ο ιταλικός διαχειριστής φυσικού αερίου Snam ενδιαφέρεται ακόμη για την αγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Θέλουν τον ΔΕΣΦΑ αλλά με «σκόντο» οι Αζέροι"

Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ «καίει» τα ψιλικατζίδικα – Τσιγάρα θα πωλούνται μόνο από περίπτερα

Τροπολογία που οδηγεί σε οικονομική ζημιά 32.000 ψιλικατζίδικα, κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να απαγορεύσει την πώληση καπνικών προϊόντων από τα σημεία αυτά και να επιτραπεί μόνο στα περίπτερα.
Οι υπογράφοντες επικαλούνται λόγους προστασίας της υγείας των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος ζητούν η πώληση των τσιγάρων να γίνεται στο εξής μόνο από τα περίπτερα, από καταστήματα αφορολόγητων ειδών, καταστήματα καπνικών προϊόντων και από ειδικούς χώρους σε υπεραγορές τροφίμων.
Η προτεινόμενη ρύθμιση έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τα σχετικά σωματεία της Βορείου Ελλάδας καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου πλήττει πάνω από 20.000 μικροεμπόρους.
Επιστολη της Ένωσης Καπνοπωλών Βορείου Ελλαδας:
«Σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα σημεία που πουλάνε τσιγάρα είναι τα ψιλικατζίδικα που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα πώλησης καπνού, και περίπτερα, ανέρχονται σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τα οποία μόνο τα 8.000 περίπου είναι περίπτερα. Άρα εάν περάσει αυτή η τροπολογία-προσθήκη αυτομάτως την άλλη μέρα οι υπόλοιποι 32.000 περίπου θα πρέπει να κλείσουνε. 
Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία–προσθήκη.
Επισημαίνουμε επίσης ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. Με μία τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταστεί βιώσιμή. Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους. 
Αν ανατρέξετε στους Νόμους που λέει η τροπολογία και τους διαβάσετε στην ουσία λέει ότι δικαιούται να πουλάνε τσιγάρα μόνο τα περίπτερά τα οποία βάση του καθεστώς που ισχύει, οι άδειες που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου μεταβιβάζεται στα τέκνα με αναπηρία άνω των 67% και τα μεγάλα σουπερμάρκετ!. Οι περιπτώσεις είναι μηδαμινές και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία το κλάδου μας. 
Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν οι Βουλευτές του Σύριζα προβούν στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας-προσθήκης, θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο σίγουρα θα προβεί σε ανεπανόρθωτη ζημιά, μη αναστρέψιμη!!!
Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε «φιλολαϊκό», ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών.
Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος,
​Ο Γραμματέας,
Κωνσταντίνος Ιακώβου​ Βασίλης Μπαλούκας».
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Νέο ρουσφέτι ΣΥΡΙΖΑ;
Επίσης ο βουλευτής της Δημ. Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος σχολίασε στο Twitter: «Με τροπολογία 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ δίνεται η αποκλειστική πώληση τσιγάρων στα περίπτερα & αποκλείονται 32.000 σημεία πώλησης, μονοπώλια, ανεργία!»
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ «καίει» τα ψιλικατζίδικα – Τσιγάρα θα πωλούνται μόνο από περίπτερα "

Λέσβος: 40.000 τουρίστες «έχασε» το νησί το φετινό καλοκαίρι

Με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο αποτυπώνουν οι αριθμοί την ζοφερή πραγματικότητα και τις συνέπειες του προσφυγικού στη Λέσβο, όσον αφορά στην τουριστική κίνηση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο φετινός ήταν ο χειρότερος Αύγουστος για το νησί, από πλευράς τουριστικής κίνησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, στη Λέσβο τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν 58 πτήσεις τσάρτερ με 8.078 επιβάτες, όταν τον περσινό Αύγουστο στο νησί είχαν αφιχθεί 16.588 επιβάτες με 124 πτήσεις τσάρτερ. Δηλαδή, υπήρξε μείωση επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι κατά 51,30%.

Πάντως, το φετινό «ναυάγιο» της τουριστικής κίνησης είχε φανεί από τον χειμώνα. Η σεζόν ξεκίνησε τον Απρίλιο με μείωση της τάξεως του 58%, η οποία αυξήθηκε τον Μάιο σε 65%. Τον Ιούνιο, η ποσοστιαία μείωση μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, σκαρφαλώνοντας στο 68%, για να κλείσει ο Ιούλιος με απώλειες 62,77%. Σε απόλυτα νούμερα, η Λέσβος έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 τουρίστες, από τους 75.000 που είχε υποδεχτεί πέρυσι το καλοκαίρι.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σημείωσε πως «ο Αύγουστος είναι ο κυρίως μήνας των διακοπών και πάντα κατέγραφε μια μικρή αύξηση. Ακόμη και -1% να είχαμε θα ήταν ζημιά, πόσο μάλλον όταν η πτώση ξεπερνά το 51%. Είναι σαν να είχαμε όλο το καλοκαίρι μείον 90%. Δυστυχώς, αυτά τα ποσοστά αποτυπώνουν την καταστροφή που υπέστη ο τουριστικός κλάδος της Λέσβου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: 40.000 τουρίστες «έχασε» το νησί το φετινό καλοκαίρι"

Παραράς (ΣτΕ): Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός

«Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός», δήλωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Πέτρος Παραράς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως ανέφερε ο κ. Παραράς δεν μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς να έχει συγκροτηθεί το ΕΣΡ. «Από άποψης συνταγματικού δικαίου είναι σαφές ότι ο αρμόδιος για να δώσει την άδεια είναι ο υπουργός κατόπιν συμφώνου γνώμης του ΕΣΡ, το οποίο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εφαρμογή του Δικαίου της ανάγκης (που επικαλείται η κυβέρνηση για την παράκαμψη του ΕΣΡ), είναι για άλλες περιπτώσεις», είπε για να προσθέσει:
«Υπήρχε θέμα με το ΕΣΡ. Δεν μπορεί ένας να κάθεται επί 10 χρόνια επειδή δεν μπορούν να βρεθούν τα 4/5 για να εκλεγεί ένας άλλος. Να συμφωνήσουν οι πολιτικές παρατάξεις. Είναι θέμα εθνικής βούλησης. Καταργούν το άρθρο 15 και κάνουν μόνοι τους, δική τους νομοθεσία. Η νομική άποψη είναι ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός».
Ο κ. Παραράς έκανε λόγο για «ανορθολογισμό» καθώς, όπως είπε, (οι ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα των αδειών) «δεν συνδέονται με την λογική».
Επεσήμανε ακόμη ότι «οι 90 μέρες αφορούν τα κανάλια που πήραν άδεια». «Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει ότι οι άλλες τέσσερις τηλεοράσεις κλείνουν. Αυτό ας το προσέξουμε λιγάκι. Αν ο αδειούχος παραβιάζει την άδεια, να του παίρνουμε την άδεια», σημείωσε.
Τόνισε επίσης ότι «εφόσον υπάρχει το φάσμα και η τεχνολογία επιτρέπει 15-20 κανάλια, το κράτος δεν μπορεί να βάζει τα ελάχιστα από αυτά που θα μπορούσε να δώσει».
Εκτίμησε τέλος ότι «εάν τελικώς κλείσει ο κάθε Alpha γεννώνται θέματα αποζημιώσεων» και επισήμανε ότι ο Alpha, που βρέθηκε εκτός, είχε προσφέρει περισσότερα χρήματα από άλλον που έδωσε λιγότερα για τη διαδικασία αδειών.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραράς (ΣτΕ): Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός "

Ποιες είναι οι τέσσερις ενστάσεις των καναλαρχών για τις άδειες

Τέσσερις βασικές διευκρινίσεις, που διατυπώνονται ήδη με την μορφή ενστάσεων, ζητούν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων καναλιών που κατοχύρωσαν πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, πριν προχωρήσουν στην καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος που πρόσφεραν στον διαγωνισμό της περασμένης εβδομάδας.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιρειών (ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALTER EGO και Β.Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ) συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσο και τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Όμως η συζήτηση που είχαν δεν ήταν ανέφελη, καθώς διατυπώνονται ήδη από μέρους των καναλιών επιφυλάξεις για το κατά πόσον το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί την βιωσιμότητά τους.

Μάλιστα επειδή ορισμένες από τις ενστάσεις αυτές, δεν είναι εύκολο να διευθετηθούν, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ξεκίνησε αμέσως μετά, διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους τέσσερις ιδιοκτήτες των εταιρειών που επικράτησαν, δηλαδή με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού.

Η πρώτη ένσταση που διατυπώθηκε από τον νομικό σύμβουλό του κ. Καλογρίτσα, ήταν να καθυστερήσει για τουλάχιστον είκοσι ημέρες η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης με τους νικητές του διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην προηγηθεί η έκδοσή της, της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση (30%) του τελικού τιμήματος που πρόσφεραν. Όμως στις 16 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους για το αν νομίμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι. Όπως επισήμανε η πλευρά Καλογρίτσα, επειδή η απόφαση θα εκδοθεί εντός 20ημέρου με πιθανό το ενδεχόμενο το δικαστήριο να ακυρώσει κάποια συμμετοχή, θα πρέπει ως τότε να αναβληθεί και η καταβολή του τιμήματος.

Ο Κώστας Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι


Η δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η δεύτερη ένσταση που προέβαλλαν όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών, ήταν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πως θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Και για τον λόγο αυτό ζητούν την τροποποίηση του νόμου και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.

Ταυτόχρονα και οι τέσσερις εταιρείες, ζητούν να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα οι τέσσερις εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον.

Επίσης τα κανάλια, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητά να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν “να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού”.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει, γεγονός που αποδεικνύει, οτι μπορεί ο διαγωνισμός να τελείωσε , αλλά οι διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα διαρκέσουν πολύ ακόμα με το ενδεχόμενο εκπλήξεων και ανατροπών να είναι ακόμα υπαρκτό. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες είναι οι τέσσερις ενστάσεις των καναλαρχών για τις άδειες"

Επιβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ ότι το Eurogroup δεν θα εγκρίνει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ - Δείτε γιατί

Επιβεβαιώνουν πηγές του υπ. Οικονομικών ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν θα δοθεί στο Eurogroup της Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε έτσι κι αλλιώς αντικείμενο του άτυπου Eurogroup καθώς θα δοθεί μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Τόνιζαν δε, ότι εκταμίευση της υποδόσης βρίσκεται εντός προγραμματισμένου πλαισίου.

Πιο συγκεκριμένα για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων - ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Προηγήθηκε το δημοσίευμα της οικονομικής γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ ότι το Eurogroup δεν θα εγκρίνει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ - Δείτε γιατί"

«Όχι» σε δεύτερο hot spot στη Σάμο λένε κάτοικοι και φορείς του νησιού

Στο ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερου hot spot στη Σάμο αντιδρούν οι τοπικοί φορείς, που επιμένουν και στην αποσυμφόρηση του νησιού από τους πρόσφυγες που ήδη φιλοξενούνται εκεί.

Για «εν κρυπτώ» επίσκεψη στη Σάμο της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, αντιστρατήγου της Ελληνικής Αστυνομίας-υπεύθυνης για το μεταναστευτικό, και στελεχών του υπουργείου Μετανάστευσης έκανε λόγο τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή συμμετοχή σε τυπικές ή άτυπες συναντήσεις, ούτε θα έχει στο μέλλον «υπό αυτές τις περίεργες συνθήκες».

Όπως τόνισε, το αίτημα των κατοίκων της Σάμου είναι ένα και μοναδικό: «Εδώ και τώρα απεγκλωβισμός των μεταναστών που παραμένουν στο νησί μας από τα τέλη Μαρτίου. Αποσυμφόρηση χωρίς καθυστέρηση με μεταφορά εκτός Σάμου.

»Ως Σάμος έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες να ‘βγούμε από το κάδρο’ και να σώσουμε τον τουρισμό μας. Πληροφορούμε τους κυβερνώντες, εάν έχουν άλλα σχέδια, καλά θα κάνουν να τα ξεχάσουν…» σημείωσε ο κ. Κατρακάζος.

Με τη σειρά του και ο τοπικός δήμος για πολλοστή φορά δηλώνει ότι το υφιστάμενο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής έχει προσωρινό χαρακτήρα και οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία δεύτερης δομής στο νησί απορρίπτεται κατηγορηματικά.

«Ο δήμος Σάμου, μέσω διάφανων και δημοσίων ενεργειών, έχει ασκήσει μια πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, η οποία βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης και στην υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες στη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία και να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αρνητικές αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης που θα είχαν επιπτώσεις στην εικόνα της Σάμου σαν ασφαλούς τουριστικού προορισμού».

Ο δήμος Σάμου ζητά από την κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν λόγω αρμοδιότητας και να μεριμνήσει για την προώθηση των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα στις δομές φιλοξενίας που έχουν συσταθεί.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «οποιοσδήποτε απεργάζεται σχέδια υποβάθμισης του τόπου, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τη δυναμική αντίδραση της δημοτικής Αρχής, αλλά και με τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Σάμου».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» σε δεύτερο hot spot στη Σάμο λένε κάτοικοι και φορείς του νησιού"

Ιερά Σύνοδος: Η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται

Σ' αναμμένα κάρβουνα είναι εδώ και καιρό η Εκκλησία κυρίως λόγω των σχεδιασμών του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να αναμορφώσει το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στην Παιδεία που αφορούν την Εκκλησία. Ο προβληματισμός και η ανησυχία των ιεραρχών είναι εμφανής και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά τη συνεδρίασή της, το μεσημέρι τη Δευτέρας. Σ' αυτήν σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία δεν καταργείται. Δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες ανέφεραν την Κυριακή πως καταργείται η πρωινή προσευχή.

Το Υπουργείο Παιδείας στη σχετική εγκύκλιο που απέστειλε για το άνοιγμα των σχολείων είχε ξεχάσει να προσθέσει και το σχετικό εδάφιο για την προσευχή. Άγνωστο αν αυτό έγινε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή όχι, δημιουργήθηκε αναστάτωση. Έτσι, οι ιεράρχες θέλοντας να στείλουν ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη τονίζουν στην ανακοίνωση της ΔΙΣ πως «σε σχέση με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α' 161/1998), ενώ η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνεται στην Εγκλύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία υπενθυμίζει ότι: "Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α'), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφιο α και β και παρ. 10, εδάφιο δ». Ειδικότερα, κατά το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: «α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν......"».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει σε σχολείο στην Κόρινθο ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε πει για την πρωινή προσευχή:«Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα. Δεν είναι ούτε αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με πρωινή προσευχή στα σχολεία. Δεν θέλουμε φετφάδες. Όχι στην ομοιομορφία στα σχολεία».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερά Σύνοδος: Η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται"

Η ΝΔ φέρνει στη Βουλή τις καταγγελίες Καμμένου για «μαύρο χρήμα» από τον Καλογρίτσα

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες και τις δημόσιες καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για τον όμιλο Καλογρίτσα.

Με αιχμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου για “μαύρο χρήμα” και “πιέσεις” από τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει άδεια τηλεοπτικού σταθμού, 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης.

Επισημαίνουν ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολούθησε η Κυβέρνηση προσβάλλει τη Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει μετέωρη αφού δεν έχει αποφανθεί ακόμη το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του Νόμου Παππά.

Υπενθυμίζουν ότι ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι». Υπενθυμίζουν ακόμη ότι ο όμιλος Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς:
1. Ποια η θέση της Κυβέρνησης στις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού της και κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου για τον κ. Καλογρίτσα; Εξακολουθεί ο κ. Υπουργός να έχει την ίδια άποψη; Δεν πρέπει, αλήθεια, να επιληφθεί η Δικαιοσύνη;

2. Έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός να ενημερωθεί για τα στοιχεία που γνωρίζει ο κ. Καμμένος και που οδήγησαν στις δηλώσεις του για «… μαύρο χρήμα»;

3. Δεν θα έπρεπε να περιμένει η Κυβέρνηση αφενός να αποφανθεί το ΣτΕ και αφετέρου να εξετασθούν τα στοιχεία των δηλώσεων Καμμένου για «… μαύρο χρήμα» πριν την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης; Γιατί αυτή η σπουδή;

4. Πότε, από ποιους και με ποια διαδικασία θα διενεργηθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που έλαβαν άδεια; Για ποιο λόγο ο έλεγχος αυτός δεν προηγήθηκε της χορήγησης άδειας; Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου πόθεν έσχες των ανωτέρω;

5. Είναι νόμιμη η συμμετοχή του ομίλου Καλογρίτσα στη διαδικασία αδειοδότησης και η χορήγηση τηλεοπτικής άδειας, δεδομένου ότι κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή;

Την ερώτηση υπογράφουν οι εξής βουλευτές:

1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου - Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
2. Γεώργιος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ
3. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΝΔ
4. Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος ΝΔ
5. Ιωάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ
6. Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Α’ Αθηνών – Δ’ Αντιπρόεδρος Βουλής
7. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών
8. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου
9. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
10. Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλωρίνης
11. Γεώργιος Στύλιος, Βουλευτής Άρτας
12. Ανδρέας Καββαδάς, Βουλευτής Λευκάδας
13. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας
14. Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας
15. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς
16. Κων/νος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
17. Γεώργιος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής
18. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας
19. Κων/νος Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας
20. Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
21. Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βουλευτής Β’ Αθηνών
22. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρέβεζας
23. Βασίλειος Γιόγιακας, Βουλευτής Θεσπρωτίας
24. Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου
25. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου
26. Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης
27. Κων/νος Κατσαφάδος, Βουλευτής Α’ Πειραιά
28. Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Εύβοιας
29. Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας
30. Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας
31. Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας
32. Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας
33. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
34. Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας
35. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών
36. Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθηνών
37. Κων/νος Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας
38. Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Βουλευτής Ρεθύμνου
39. Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας
40. Αθανάσιος Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας
41. Γεώργιος Κοντογεώργος, Βουλευτής Ευρυτανίας
42. Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων
43. Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου
44. Μπασιάκος Ευάγγελος, Βουλευτής Βοιωτίας
45. Κων/νος Γκιουλέκας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
46. Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών
47. Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας
48. Ιωάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδας
49. Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας
50. Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
51. Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών
52. Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΝΔ


Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ φέρνει στη Βουλή τις καταγγελίες Καμμένου για «μαύρο χρήμα» από τον Καλογρίτσα "

Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους στους τηλεοπτικούς σταθμούς

Την συμπαράστασή τους στους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που δεν έλαβαν άδεια λειτουργίας εκφράζουν με μια λιτή ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ χωρίς να αναφέρουν το παραμικρό για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Αφού αναφέρονται γενικώς στις επερχόμενες εξελίξεις, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε μαζικά σε όποιες κινητοποιήσεις του κλάδου αποφασιστούν...».

Διαβάστε την ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που υπογράφουν οι εκπρόσωποί τους Μαρία Γεωργίου και Χρύσα Παπασταύρου:

«Εμείς οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που έχουμε γνωρίσει την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους (δημοσιογράφους - τεχνικούς και διοικητικούς ) στους τηλεοπτικούς σταθμούς που αγωνιούν για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε μαζικά σε όποιες κινητοποιήσεις του κλάδου αποφασιστούν...».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους στους τηλεοπτικούς σταθμούς"

Λειψοί: Συνέλαβαν τον Δήμαρχο με τη διαδικασία του αυτοφώρου

Τον Δήμαρχο των Λειψών Φώτη Μάγγο συνέλαβαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος την Παρασκευή (2-9-2016) το απόγευμα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την Παρασκευή το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου (ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π), εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «Κατασκευή ράμπας στο λιμένα Λειψών» και εκτέλεσής του με χρηματοδότηση από την εταιρεία «Blue Star Ferries».

Το συγκεκριμένο έργο κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό για το ακριτικό νησί, διότι σύμφωνα με την εταιρεία «Blue Star Ferries», οι υπάρχουσες συνθήκες στο λιμάνι των Λειψών δεν είναι οι ενδεδειγμένες για το πλοίο «Blue Star Patmos», (το οποίο δρομολογήθηκε πρόσφατα στη γραμμή των Δωδεκανήσων), και χρειάζεται άμεσα να κατασκευαστεί μια ράμπα για τη διευκόλυνση των επιβατών αλλά και του πλοίου, με χρηματοδότηση μάλιστα, της ίδιας της εταιρείας!

Έτσι ο Δήμαρχος Λειψών φέρεται να αποφάσισε την άμεση κατασκευή της ράμπας, προφανώς γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση ενός λιμενικού έργου, καθυστερούν υπέρμετρα.

Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του κ. Μάγγου από στελέχη του Λιμενικού, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Λειψών αφέθηκε ελεύθερος μετά από εντολή Εισαγγελέα ενώ για την υπόθεση ορίστηκε ρητή τακτική δικάσιμος.

lerosnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λειψοί: Συνέλαβαν τον Δήμαρχο με τη διαδικασία του αυτοφώρου"

«Ψαλίδι» και στις επικουρικές των ατόμων με αναπηρία -Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία

Την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία θέτει το αίτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων (άρθρο 96 ν.4387/2016), και ιδιαίτερα των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας, καθώς και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία, είναι δραματική - όχι μόνο δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει άμεσα να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι μειώσεις θα καταργηθούν με ειδική νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον τονίζεται ότι:

«είναι κατανοητό ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έχουν άμεση επίπτωση στο σύνολο των ατόμων με αναπηρία, επηρεάζοντας ολόκληρη την οικογένεια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Προστίθενται στα μέτρα λιτότητας, στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας αλλά και στη διαχρονική φτώχεια των ατόμων με αναπηρία. Οδηγούν στην εξαθλίωση μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα που ταυτόχρονα είναι αναγκασμένη να παλεύει για υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, περίθαλψη, αδικίες και διακρίσεις, ενάντια σε μια Πολιτεία που δεν έχει καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.»

Αποκλείονται οι νέοι με αναπηρία από τα Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας

Την ίδια ώρα οι νέοι με αναπηρία αποκλείονται από τα Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας του ΟΑΕΔ. Οπως αναφέρει η Συνομοσπονδία στις προσκλήσεις του ΟΑΕΔ που αφορούν στα «Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας» για ανέργους 18-24 και 25-29 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΚΟΙΝΣΕΠ, το θετικό μέτρο δράσης των υποχρεωτικών τοποθετήσεων ή άλλως σύστημα ποσόστωσης στην απασχόληση που θεσπίστηκε με τον ν.2643/1998 (Αρ. ΦΕΚ 220 Α΄/28.09.2016), στις διατάξεις του οποίου υπάγονται και τα άτομα με αναπηρία, χρησιμοποιείται με στρεβλό τρόπο για πρώτη φορά, ως κριτήριο αποκλεισμού!

Πρέπει να επισημανθεί ότι η υλοποίηση στοχευμένης δράσης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αποκλειστικά και μόνο για τους νέους με αναπηρία δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τον αποκλεισμό τους από τα συγκεκριμένα Προγράμματα, εφόσον είναι υποχρεωτική η οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των Πράξεων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Στοχευμένη δράση αντίστοιχου τύπου που να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε νέους με αναπηρία ούτως ή άλλως πρέπει να υλοποιηθεί, και μάλιστα άμεσα, επειδή οι νέοι με αναπηρία αντιμετωπίζουν αυξημένα εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στον εργασιακό στίβο σε σχέση με τους υπόλοιπους νέους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά εδώ και τώρα την τροποποίηση των σχετικών ΚΥΑ και Προσκλήσεων των «Προγραμμάτων Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας» για ανέργους 18-24 και 25-29 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να ενταθεί οριζόντια η διάσταση της αναπηρίας (αρχή της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και κριτήριο της προσβασιμότητας), όπως άλλωστε οι Κανονισμοί των ΕΔΕΤ και η εθνική νομοθεσία επιβάλλουν.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψαλίδι» και στις επικουρικές των ατόμων με αναπηρία -Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία "

Και η Κομισιόν στη γραμμή επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα

Στη γραμμή επιστροφής των προσφύγων στην Ελλάδα και η Κομισιόν.

Η αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ που είπε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέφουν στην Ελλάδα, απάντησε:

«Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στα κράτη μέλη της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης.

H Mπερτό παραδέχτηκε πάντως ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ωστόσο, τόνισε ότι μολονότι το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων αποσκοπεί στην «ελάφρυνση του βάρους» που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, η βούληση της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα όπου τα αιτήματα για άσυλο θα εξετάζονται στη χώρα εισόδου του κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη στην Ε.Ε. «Μετά θα γίνονται μετεγκαταστάσεις», συμπλήρωσε.

Τέλος, η Μπερτό δεν απέκλεισε το γενικό ενδεχόμενο επιβολής ποινών σε χώρες που αρνούνται να δεχτούν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, αν και το σχετικό ερώτημα αφορούσε την άρνηση της Βουλγαρίας να δεχτεί πίσω ανθρώπους που μπήκαν στην Ε.Ε μέσω του εδάφους της.

Όπως εξήγησε, το σύστημα του Δουβλίνου είναι νόμος της Ε.Ε. και συνεπώς όλα τα κράτη -μέλη έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Κομισιόν στη γραμμή επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα"

Δίκη Χ.Α: «Αλλα λόγια» και αντιφάσεις από τον αστυνομικό Τσολακίδη

Την αντίφαση που ενέχει η μαρτυρία του αστυνομικού-επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ κ. Αναστάσιου Τσολακίδη (σσ: ότι δεν αντελήφθη παρά την επόμενη ημέρα ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν χρυσαυγίτες), σε σχέση με το έγγραφο που αποτυπώνει το σήμα διαβίβασης της ΔΙΑΣ προς το κέντρο της Αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ανέδειξε η Πολιτική Αγωγή και συγκεκριμένα η κυρία Χρύσα Παπαδοπούλου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής (και 80ή συνολικά), μετά τη διακοπή του Αυγούστου, στο Εφετείο Αθηνών.

Η Πολιτική Αγωγή κατέθεσε αίτημα προς το δικαστήριο να αναγνωσθεί στην παρούσα φάση το σχετικό έγγραφο, προκειμένου να ελεγχθεί η αξιοπιστία Τσολακίδη, που βρίσκεται δεύτερη φορά στο βήμα του μάρτυρα, ενώ η υπεράσπιση διαφώνησε, κρίνοντας ότι και αυτό το έγγραφο θα πρέπει να αναγνωσθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα στο απώτερο μέλλον. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη απέρριψε τελικά το αίτημα.

Στην τελευταία συνεδρίαση, του Ιουλίου, ο κ. Τσολακίδης είχε ισχυριστεί ότι η αστυνομία έκανε «ό, τι καλύτερο μπορούσε», διαβεβαιώνοντας ότι η στάση της το μοιραίο βράδυ δεν ήταν αποτέλεσμα φόβου. Στη σημερινή συνεδρίαση είπε μάλιστα ότι απλώς «ανέβηκαν οι παλμοί του».

Στην «απόσταση» που χωρίζει τη μαρτυρία Τσολακίδη από αυτές άλλων αστυνομικών, επέμειναν - μεταξύ άλλων - κατά την εξέταση του μάρτυρα, για λογαριασμό των αιγυπτίων ψαράδων, ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης και ο κ. Τάκης Ζώτος.

Οι προβολείς, οι χειροπέδες και τα γέλια

«Γιατί δεν επιχειρήσατε περικύκλωση των συγκεντρωμένων», «γιατί δεν ρίξατε το φως των προβολέων των μηχανών, για να δείτε τι κρατούν στα χέρια τους και τι κάνουν;», τον ρώτησε με τη σειρά του ο κ. Κώστας Παπαδάκης, εκ της Πολιτικής Αγωγής, χωρίς να λάβει επαρκείς απαντήσεις.

Παπαδάκης : Γιατί σας αγνόησαν; Είπατε ότι φωνάξατε "αστυνομία" σε αυτούς που έτρεχαν, αλλά δεν σταμάτησαν.

Πρόεδρος: Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση;

Μάρτυς: Δεν μπορώ ...

Παπαδάκης: Έχει σημασία όμως για την επικινδυνότητα και το θράσος της εγκληματικής οργάνωσης...

Όταν ο συνήγορος ρώτησε γιατί ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε στον αέρα, η υπεράσπιση γέλασε, με το ακροατήριο που διάκειται φιλικά στη Χρυσή Αυγή, να ακολουθεί.

«Η χρήση πυροβόλου όπλου δεν μπορεί να γίνει σε κατοικημένες περιοχές», είπε ο μαρτυράς, με το κοινό να εξακολουθεί να γελάει.

«Όποιος ξαναγελάσει θα περάσει έξω, δεν είναι θέατρο εδώ. Η δίκη είναι πολύ σοβαρή», προειδοποίησε η κυρια Λεπενιώτη, επιπλήττοντας αυστηρά και την υπεράσπιση.

Αντ. Αντανασιώτης (Πολ. Αγωγη-ΠΑΜΕ): Βάλατε χειροπέδες στον Ρουπακιά;

Μάρτυς: Οχι.

Αντανασιώτης: Ηταν ύποπτος φυγής;

Μάρτυς: Οχι, μιλούσε με τον Ρώτα (άλλο αστυνομικό).

Αντανασιώτης: Μα εσείς ο ίδιος στην αναφορά σας έχετε πει ότι προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητο του...

Μάρτυς: ....

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εδώλιο κάθονται μόνον δυο κατηγορούμενοι από τους 68.

Η εξέταση από την υπεράσπιση

Οπλαντζακης (συνηγορος Καζαντζόγλου): Πιστεύετε ότι αυτοί που οργάνωσαν την ανθρωποκτονία, ο εγκέφαλος της, αν υπάρχει, οδήγησε την αστυνομία στη σύλληψη του δράστη;

Μάρτυς: Δεν μπορώ να απαντήσω...

Οπλαντζάκης: Εκφράσεις που προέτρεπαν σε ανθρωποκτονία, στην Παναγή Τσαλδάρη, ακούσατε;

Μάρτυς: Οχι ...έχω ακούσει μόνο "που πάτε ρε;"...

Οπλαντζακης: Η εικόνα 20 χρυσαυγιτών που έτρεχαν, πως θα μπορούσε να επηρεάσει τον δράστη, εμψυχωτικά;

Μάρτυς: Δεν μπορώ να απαντήσω...

(...)

Ο κ. Οπλαντζάκης επέμεινε, δίνοντας στίγμα υπερασπιστικής γραμμής, με ερωτήσεις προς τον μάρτυρα για το αν τα τέσσερα - πέντε άτομα που ήταν στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα "έσπασαν" όταν είδαν τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρουπακιάς "που έφθασε, για να ρίξει καμιά μπουνιά...", κατέληξε τελικά να παλεύει μόνος του με τον Φύσσα.

Οπλαντζακης: Ο Φύσσας έχει τρία χτυπήματα (δείχνει). Με ποια σειρά θα λέγατε ότι δόθηκαν

Μάρτυς: Δεν ξέρω...

Οπλαντζακης: Τι μπορείτε να μας πείτε για τη θέση των δυο ανδρών;

Μάρτυς: Δεν μπορώ να πω, δεν μπορείς να ξέρεις πως γίνεται...

(...)

Οπλαντζακης: Θα μπορούσε να διαφύγει ο δράστης, έτσι όπως είχε βάλει το αυτοκίνητο, ανάποδα;

Μάρτυς: Ναι, ήταν κοντά σε διασταύρωση.

(...)

Οπλαντζάκης: Εχετε ακούσει για επαπειλούμενες παράνομες εγκληματικές πράξεις από αλλοδαπούς;

Μάρτυς: Οπως;

Οπλαντζακης: Κλοπές, ληστείες...

Μάρτυς: Ναι ...

Οπλαντζακης: Έχετε ακούσει για περιστατικά προστασίας ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων από χρυσαυγίτες;

Μάρτυς: Πιο παλιά, έχω ακούσει.

Οπλαντζακης: Θέλει κάποια σχετική εκπαίδευση, αυτό;

Μάρτυς: Δεν μπορώ να πω, (...) υπάρχει αστυνομία...

(...)

Δήμητρα Βελέντζα (συνήγορος Καζαντζόγλου): Θυμάστε αν το σήμα ανέφερε για ρόπαλα ;

Μάρτυς: Το σήμα από το κανάλι της ΔΙΑΣ ...

Βελέντζα: Υπάρχει περίπτωση να το ακούσατε σε άλλο χρόνο;

Μάρτυς: Ηταν το αρχικό, για να πάμε στο σημείο.

(...)

Βελέντζα: Ο Ρουπακιάς το πέταξε το μαχαίρι, το είδατε;

Μάρτυς: Δεν είδα.

Βελέντζα: Ο Ρουπακιάς φορούσε κάτι στο πρόσωπο του;

Μάρτυς: Οχι.

Βελέντζα: Ο δρόμος που έγινε το συμβάν είναι λεωφόρος;

Μάρτυς: Ναι.

Βελέντζα: Ειναι εμπορικός δρόμος;

Μάρτυς: Ναι.

Βελέντζα: Σε κεντρικό σημείο;

Μάρτυς: Ναι.

Βελέντζα: Σε μερα που γίνεται αγώνας;

Μάρτυς: Ναι.

Βελέντζα: Ηταν γεμάτες οι καφετέριες

Μάρτυς: Ναι, αλλά ήταν πιο πάνω ...

Βελέντζα: Υπήρχε ζωή στο δρόμο;

Μάρτυς: Ναι.

Βελέντζα: Είδατε οποιαδήποτε κίνηση από τον Ρουπακιά, να τρέξει, να φύγει;

Μάρτυς: Ηταν μες στο αμάξι...

Προεδρος: Καθόταν;

Μάρτυς: Ειχε τα χέρια στο τιμόνι, οι ρόδες ήταν γυρισμένες, σαν να ήτανε να φύγει ...

Βελέντζα: Μήπως οι ρόδες είχαν μείνει έτσι κατά τη στάθμευση, μπορείτε να το ξέρετε;

Μαρτυς: Δεν θυμάμαι, ούτε αν είχε αναμμένη τη μηχανή.

Προεδρος: Αυτό το έχετε πει, ήταν αναμμένη η μηχανή και τα χέρια του ήταν στο τιμόνι.

Χριστόφορος Τσάγκας (συνήγορος Μιχάλαρου): Υπό ποιες συνθήκες και παρουσία ποιων ατόμων, δώσατε την κατάθεση σας;

Μάρτυς: Ηταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί (...)

Συνήγορος: Διαύγεια πνεύματος είχατε;

Μάρτυς: Ηταν σχετικά αργά, ξημερώματα, δουλεύαμε από τις 6.00.

(...)

Συνήγορος: Αν έφευγε ο Ρουπακιάς, θα είχατε τρόπο να συλλέξετε στοιχεία;

Μάρτυς: Ναι.

Συνήγορος: Είπατε για Τσαλδάρη, ότι είναι εμπορικός δρόμος. Οι αστυνομικές αρχές πως το αξιοποιούν αυτό;

Μάρτυς: Δεν ξέρω.... Να συλλέξουν υλικό... Από τις κάμερες...

Συνήγορος: Στην περίπτωση που έφευγε, απ´ αυτό το υλικό θα μπορούσε η αστυνομία να οδηγηθεί στη σύλληψη;

Μάρτυς: Δεν ξέρω που έχει κάμερες.

Συνήγορος: Θα μπορούσε να προσφύγει η αστυνομία στο όποιο υλικό;

Μάρτυς: Δεν το γνωρίζω.

Συνήγορος: Τι βλέπετε όταν φθάνετε στο 62, τι αντιλαμβάνεστε;

Μάρτυς: Βλέπω δεξιά αυτά τα τέσσερα -πέντε άτομα...

Συνήγορος: Βλέπετε συμπλοκή, ξυλοδαρμό;

Μάρτυς: Ναι, δεν έβλεπες ποιος βαράει, ήταν μπουλούκι, γινόταν φασαρία...

Συνήγορος: Μαχαίρωμα είδατε;

Μάρτυς: Δεν το είδα.

Συνήγορος: Γιατί δεν το είδατε, φαινόταν, μπορούσε να γίνει αντιληπτό;

Μάρτυς: Οχι.

(...)

Συνήγορος: Γνωρίζατε αν άλλοι (εννοεί, συγκατηγορούμενοι του Ρουπακιά, προσπαθώντας να διαχωρίσει την ευθύνη) γνώριζαν τι επρόκειτο να κάνει ο Ρουπακιάς;

Μάρτυς: Οχι.

Ρουμπέκας (συνηγορος Ρουπακια): Βρίσκετε επαγγελματική η ερασιτεχνική τη συμπεριφορά του Ρουπακιά;

Μάρτυς: Δεν μπορώ να το απαντήσω ...

(...)

Ρουμπέκας: Αυτά τα 4-5 άτομα, τι σας κάνει να λέτε ότι ήταν χρυσαυγίτες; Θα μπορούσαν να ήταν φίλοι του Φυσσα;

Μάρτυς: Εκείνη τη στιγμή, δεν ξέραμε...

Ρουμπέκας: Τώρα είστε σίγουρος;

Μάρτυς: Θεωρητικά, αν ήταν φίλοι του Φύσσα δεν θα έφευγαν, είμαστε λογικοί τώρα;

Ρουμπέκας: Στη θέα σας, δεν θα μπορούσαν να φύγουν, αφού συμμετείχαν στη συμπλοκή;

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χ.Α: «Αλλα λόγια» και αντιφάσεις από τον αστυνομικό Τσολακίδη"

Με τρεις ανατροπές «κλειδώνει» το νέο ασφαλιστικό

Ψαλίδι στην έκπτωση του 15% για τα πλασματικά έτη – Χάνουν την ασφάλιση στον ΟΓΑ οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων - Νέοι επιστήμονες και αγρότες χάνουν την έκπτωση στις εισφορές υπέρ υγείας - Πιθανόν και σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση κλείνει τα τρία μέτωπα που είχαν μείνει ανοιχτά από τη διαπραγμάτευση της α' αξιολόγησης, τα οποία έπρεπε να θεσμοθετηθούν εντός του Σεπτεμβρίου και, σε κάθε περίπτωση, πριν αρχίσει η β' αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Και τα τρία αφορούν στο Ασφαλιστικό και επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς έρχονται να προσθέσουν κρατήσεις στο εισόδημά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις μεγάλες ανατροπές αντιμετωπίζονται στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία που αναμένεται να σταλεί άμεσα – εκτός απροόπτου, ακόμα και σήμερα, προς συζήτηση στη Βουλή.

Οι αλλαγές προβλέπουν:

- την εξαίρεση από το ευνοϊκό καθεστώς της ασφάλισης στον ΟΓΑ για ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό από 1/1/2017 θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές στον ΟΑΕΕ και έτσι θα έχουν κρατήσεις για κύρια ασφάλιση και υγεία θα είναι 26,95%.

- την ανάκληση των εκπτώσεων που ίσχυαν για τους νέους ελεύθερους επιστήμονες και τους αγρότες και οι οποίες θα ίσχυαν από 1/1/2017. Με βάση τις εκπτώσεις αυτές οι αγρότες θα πλήρωναν 4,73% και 5,84% τα επόμενα 2 χρόνια και όχι 6,95% υπέρ υγείας, ενώ αντίστοιχα οι νέοι επιστήμονες 4,75% για 2 χρόνια και 5,91 για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι εκπτώσεις αυτές πλέον δεν υφίστανται και μένει να δούμε αν θα πληρώνουν απευθείας από 1/1/2017 ολόκληρο το ποσό ή αν θα μειωθεί η έκπτωση.

- Η τρίτη αλλαγή αφορά στην έκπτωση 15% στην εξαγορά πλασματικών ετών, η οποία πλέον μειώνεται στο 2% έκπτωση για κάθε έτος εξαγοράς. Δηλαδή αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό για 7 έτη θα έχει έκπτωση 14%, ενώ αν κάποιος αγοράσει 3 έτη θα έχει έκπτωση 6% κ.ο.κ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη, ενώ όσοι ασφαλίζονται στον ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 7 χρόνια..

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τρεις ανατροπές «κλειδώνει» το νέο ασφαλιστικό"

Στοιχεία-σοκ για την ελληνική οικονομία: Η κρίση βαθαίνει!

Σε διαρκή ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις να είναι πιο δυσοίωνες από κάθε άλλη φορά, τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και για την κατανάλωση και την ανεργία. 

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την MARC A.E., που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ηRealnews, το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι «καυτό», με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews.


          

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία-σοκ για την ελληνική οικονομία: Η κρίση βαθαίνει!"

«Σφαγή» πάνω απο 50% στις επικουρικές

Εξοντωτικές μειώσεις που έφτασαν τα 150 ευρώ είδαν πάνω από 100.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων. Η μεγάλη σφαγή έγινε στις επικουρικές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες μειώθηκαν έως και 54%, ποσοστό που υπερβαίνει και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Από τις μειώσεις δεν εξαιρέθηκαν οι αδύναμες κατηγορίες συνταξιούχων όπως οι χήρες και οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων.

Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 170 ευρώ καθαρά έπαθε σοκ όταν είδε ότι από τη μία μέρα στην άλλη η σύνταξή του είχε κατέβει στα 90 ευρώ (μείωση 47%). Συνταξιούχος του ΙΚΑ με υψηλή σύνταξη 332 ευρώ είδε να συρρικνώνεται στα 170 ευρώ (μείωση 49%). Συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκε το 1996 είδε πριν από λίγες ημέρες την επικουρική του να συμπιέζεται από τα 240 στα 138 ευρώ. Η πιο ακραία περίπτωση που εντοπίσαμε αφορά δικαιούχο επικουρικής του ΙΚΑ που βρήκε πιστωμένο στον λογαριασμό του το ποσό των 142 ευρώ από 310 που εισέπραξε τον προηγούμενο μήνα (μείωση 54%). Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, μεγαλύτεροι χαμένοι του επανυπολογισμού ήταν οι δικαιούχοι επικουρικών του ΙΚΑ που έπαιρναν μέσες και υψηλές συντάξεις με λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης. 

Οι δεύτεροι χαμένοι στην κούρσα των περικοπών είναι οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που είχαν υψηλές κύριες συντάξεις και το άθροισμα του μηνιαίου εισοδήματός τους ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ. Χιλιάδες συνταξιούχοι των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική, κυρίως πρώην υπάλληλοι της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) και της Αlpha Bank (ΤΑΠΤΠ), είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 35%. Για παράδειγμα, επικουρική της τάξης των 621 ευρώ συρρικνώθηκε στα 403 αναδρομικά από τον Ιούνιο.
Βαριές απώλειες από 20% έως 43% μετρούν οι συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, πρώην ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, καθώς και αυτοί των εταιρειών οινοποιίας - ζυθοποιίας (25%-30%). 

 Συνταξιούχος του Ταμείου Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) προσπαθούσε να καταλάβει, έχοντας ανάμεικτα συναισθήματα αγανάκτησης και απελπισίας, με βάση ποιους νόμους η σύνταξή του από τα 280 έπεσε στα 160 ευρώ (μείωση 43%). Συνάδελφός του πρώην εμποροϋπάλληλος έπαιρνε αρχικό μεικτό ποσό μέχρι και τον Αύγουστο 567,70 ευρώ. Η πληρωτέα του σύνταξη (καθαρό ποσό) μετά τις μνημονιακές περικοπές, την εισφορά ασθένειας 6% και τον φόρο ήταν 303,32 ευρώ. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, βλέποντας το εκκαθαριστικό του στην ιστοσελίδα του Ταμείου διαπίστωσε ότι το νέο ποσό της σύνταξής του μετά τον επανυπολογισμό είναι 190 ευρώ (μείωση 37%).

Από 100 έως 150 ευρώ τον μήνα (μείωση 20%-40%) έχασαν οι συνταξιούχοι ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες. «Παραζαλισμένος», ο πρώην ναυτιλιακός πράκτορας και γενικός γραμματέας των συνταξιούχων επικούρησης Αριστοτέλης Κάντας είδε την επικουρική του, που έφτανε τα 1.175 ευρώ μεικτά το 2008, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, να συρρικνώνεται σήμερα στα 409,75 ευρώ.

«Ζούμε τον θάνατο του συνταξιούχου από την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα», δηλώνει εξοργισμένος στο «ΘΕΜΑ» και συνεχίζει: «Οπως είδα στο εκκαθαριστικό μου, μηδένισαν το αρχικό ποσό που μου είχε χορηγήσει το εύρωστο Ταμείο μου μετά από 40 χρόνια δουλειάς».
Ο κ. Κάντας έλαβε το 2008 επικουρική ύψους 1.175 ευρώ μεικτά. Με βάση τον επανυπολογισμό με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος βγήκε ότι το νέο ποσό της σύνταξής του πρέπει να είναι 536,55 ευρώ. Μετά την αφαίρεση των φόρων, της εισφοράς αλληλεγγύης και των κρατήσεων υπέρ υγείας το καθαρό ποσό είναι 409,75 ευρώ. Τον Αύγουστο είχε πάρει καθαρά 558 ευρώ. Δηλαδή είδε μείωση 141 ευρώ (-26%).

 Ανακουφισμένοι οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ είδαν μηδενικές ή οριακές μειώσεις στις συντάξεις τους.
Αθικτες παρέμειναν 662.000 από τις 805.900 επικουρικές που επανυπολογίστηκαν από έξι Ταμεία, καθώς οι αποδοχές των συνταξιούχων δεν ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ. 

■ Από 1 λεπτό έως 10 ευρώ έχασαν 20.020 συνταξιούχοι, απώλειες 10 έως 20 ευρώ είχαν 13.987 δικαιούχοι, από 20 έως 30 ευρώ είχαν 13.327, ενώ σε 8.575 έγινε μείωση 30-40 ευρώ.

■ Μεγαλύτερο κούρεμα υπέστησαν 6.160 συνταξιούχοι, που έχασαν 40-50 ευρώ.

■ Βαριές απώλειες μέτρησαν 42.566, που είδαν μειώσεις 50 έως 100 ευρώ. 

■ Εξοντωτικές -πάνω από 100 ευρώ- ήταν οι μειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματος για 105.821 επικουρικές συντάξεις.

Συνολικά, με το πακέτο του Σεπτεμβρίου υπέστησαν μειώσεις περίπου από 10 ευρώ έως 150 ευρώ 190.436 δικαιούχοι.
Για παράδειγμα: Συνταξιούχος του ΙΚΑ που αποχώρησε το 2005 σε ηλικία 58 ετών παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.220 ευρώ καθαρά. Από το πρώην ΕΤΕΑΜ λαμβάνει επικουρική σύνταξη 312 ευρώ καθαρά. Μετά την περικοπή η επικουρική του διαμορφώθηκε στα 261 ευρώ (-16%). 

Με το τρίτο και τελευταίο κύμα επανυπολογισμού του Οκτωβρίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 120.000 συντάξεις, κλείνει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων. Συνολικά από τον επανυπολογισμό και των τριών πακέτων εκτιμάται ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 220.000-230.000 συνταξιούχοι, που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 10%. 

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου δεν θα εμφανιστούν μόνο οι μειώσεις του τρέχοντος μηνός, αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών. Οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιουνίου και η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει τα συστήματά της για την αναδρομική παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).
Αυτό σημαίνει ότι, π.χ., συνταξιούχος του ΙΚΑ που είδε τον Σεπτέμβριο την επικουρική του να μειώνεται από 312 σε 261 ευρώ τον Οκτώβριο θα δει αυτή να κατεβαίνει στα 210 ευρώ.
 Το Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) δεσμεύτηκε ότι το πολύ έως τον Οκτώβριο θα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Ταμείου τα εκκαθαριστικά όπου θα εμφανίζονται τα παλαιά και τα νέα ποσά ή εναλλακτικά θα στείλει επιστολές στους συνταξιούχους οι οποίοι, «ζαλισμένοι» από τις αλλεπάλληλες περικοπές, δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση βάσει ποιου νόμου υπέστησαν τις «ποινές» και τι έδειξε ο περίφημος επανυπολογισμός. Η έλλειψη πληροφόρησης, έστω εκ των υστέρων, δείχνει ασέβεια προς τους ηλικιωμένους, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, η αναπροσαρμογή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2016 δεν έγινε βάσει των καταστατικών λόγω της μη ύπαρξης καταστατικής διάταξης που όριζε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης. Χρησιμοποιήθηκε συντελεστής (ΣΕ) κατά τέως Ταμείο που προήλθε από τη στάθμιση των ετών ασφάλισης, των ασφαλιστέων αποδοχών, των καταβαλλόμενων παροχών και των ποσοστών εισφοράς των συνταξιούχων κατηγορίας γήρατος.
Στην ανακοίνωση του ΕΤΕΑ επισημαίνεται ότι μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών θα επιβληθεί στα νέα ποσά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (Ν.3986/2011) καθ’ υπόδειξιν του υπουργείου Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση θα είναι μικρότερη. Οι συγκεκριμένες μνημονιακές περικοπές δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από τη Δικαιοσύνη και δεν καταργούνται.

Παράγοντες της ασφάλισης, ωστόσο, σχολιάζουν ότι ο επανυπολογισμός, βάσει των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούσε πέρυσι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, θα λειτουργούσε ως ισοδύναμο μέτρο ώστε να απαλλαγούν οι συντάξεις από τις μνημονιακές περικοπές.










Από τα 1.175 ευρώ το 2008, η επικουρική σύνταξη του πρώην ναυτιλιακού πράκτορα και γενικού γραμματέα των συνταξιούχων επικούρησης Αριστοτέλη Κάντα έφτασε στα 409.75 ευρώ, όπως φαίνεται στο εκκαθαριστικό (πάνω) «Ζούμε τον θάνατο του συνταξιούχου από την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα», τονίζει εξοργισμένος στο «ΘΕΜΑ» και συνεχίζει: «Οπως είδα στο εκκαθαριστικό μου, μηδένισαν το αρχικό ποσό που μου είχε χορηγήσει το Ταμείο μου μετά από 40 χρόνια δουλειάς»


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σφαγή» πάνω απο 50% στις επικουρικές"

Με «άδεια τα χέρια» επέστρεψαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης από το Μαξίμου

«Ναι μεν… αλλά» λένε οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Mέγαρο Μαξίμου. Του αναγνωρίζουν πως για πρώτη φορά κλήθηκαν στην Αθήνα για έναν ευρύ διάλογο μαζί του. Του πιστώνουν το πολύ καλό κλίμα της συνάντησης καθώς και τις 3,5 ώρες που διέθεσε για να ακούσει τα προβλήματά τους, αλλά του χρεώνουν το -μηδενικό- αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπαν στο zougla.gr, δεν πήραν απάντηση για ούτε ένα από τα προβλήματα που του έθεσαν.

Μιλώντας στο zougla.gr, οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν πως «τουλάχιστον δεν πήραμε καμία υπόσχεση... δεν πήραμε ούτε μία λύση. Πώς να είναι κάποιος ικανοποιημένος όταν δεν επιλύεται ούτε ένα πρόβλημά του».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει για τον ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά «παλεύω γι’ αυτόν», και τόνισε πως θα δώσει μεγάλη προσοχή στα «κόκκινα δάνεια». Κάτι που, όπως παραδέχθηκε ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, είναι η «μεγάλη πληγή» για τους επιχειρηματίες αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Π. Φιλιππίδης: «Αν ο πρωθυπουργός δεν υπολογίζει τις ΜμΕ στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, να μας το πει για να φύγουμε αξιοπρεπώς»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, δήλωσε: «Φέτος δεν πήραμε υποσχέσεις… Τι να σας πω… Το καλό ήταν πως δεν πήραμε υποσχέσεις. Ικανοποιημένος πώς να είσαι όταν μένουν άλυτα τα προβλήματά σου. Εμείς πήγαμε με πολλά επιχειρήματα στη φαρέτρα μας, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε ούτε μία λύση στα χέρια μας. Εμείς δεν πήγαμε στη συνάντηση μόνον για τον ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό και τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, ως εμπορικός κλάδος, που ζητούν λύση. Εγώ προσωπικά ο ίδιος του τα ανέλυσα. Του ζήτησα ν’ αποφασίσει αν μας υπολογίζει στο νέο μοντέλο ανάπτυξης ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν μας υπολογίζει, να το ξέρουμε, να μας το πει για να φύγουμε αξιοπρεπώς. Του είπα πως υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης. Ο ένας είναι να επαναλειτουργήσει η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία θα δώσει γρήγορα τα αποτελέσματα και ο άλλος δρόμος είναι να ξεκινήσει η ανάπτυξη πάνω στα ερείπια των δικών μας επιχειρήσεων. Αν έχεις στο μυαλό σου τη δεύτερη λύση, θα πρέπει να το ξέρουμε για να προλάβουμε να φύγουμε αξιοπρεπώς, γιατί το μόνον που μας έμεινε πλέον είναι η προσωπική μας αξιοπρέπεια».

Όσον αφορά στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Φιλιππίδης στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μου είπε πως μου απάντησε εμμέσως στη δευτερολογία του. Εγώ του είπα πως θεωρώ ότι δεν έλαβα απολύτως καμία απάντηση και θα περιμένω την απάντησή σου στο πλαίσιο της ομιλίας των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ».

Στο καίριο ερώτημα που δημιουργήθηκε κατά τη συζήτηση που είχε το zougla.gr με τον κ. Φιλιππίδη για το ποια «ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να τονίσω πως ο πρωθυπουργός πιέστηκε πάρα πολύ από αυτήν την επισήμανση-ερώτησή μου, αναφορικά με τα σχέδιά του για τις ΜμΕ. Έδειξε πως πιέζεται. Αλλά δεν μου απάντησε. Περιμένω στη ΔΕΘ να μου απαντήσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξέρει ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης κι αν συμπεριλαμβάνονται μέσα σ’ αυτό. Γιατί αν δεν συμπεριλαμβάνομαι στο μοντέλο ανάπτυξης και είμαι στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, τότε θα πρέπει να σηκωθώ να φύγω. Τι να καθίσω να κάνω τον έμπορο, για να καταστραφώ;»

Ερωτηθείς για το αν «τελικά ήταν μία συνάντηση για τα μάτια του κόσμου και κενού περιεχομένου» δήλωσε: «Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός μάς άκουσε με μεγάλη προσοχή και εντυπωσιαστήκαμε από τη χρονική διάρκεια των 3,5 ωρών που μας διέθεσε. Αλλά αισθανθήκαμε πως δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να μας δώσει λύσεις. Αυτό τουλάχιστον αποκόμισα εγώ, πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για να μας δώσει λύσεις. Είτε φταίει η τρόικα, είτε φταίει ο "Α" είτε φταίει ο "Β", λύσεις δεν πήραμε. Γυρίσαμε με "άδεια" τη σακούλα, οπότε δεν έχουμε να πούμε και τίποτε άλλο. Εκτός από τον ακατάσχετο λογαριασμό και τα κόκκινα δάνεια. Τίποτε άλλο».

Μιχάλης Ζορπίδης: «Τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν η τακτικότερη επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τα κυβερνητικά στελέχη, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Ακούσαμε με προσοχή τον κ. πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι τα σημαντικότερα στοιχεία της παρέμβασής του ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε για τακτικότερη επικοινωνία και στενότερη συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, μέσω του Γραφείου Πρωθυπουργού το οποίο εξήγγειλε ότι θα ιδρύσει, καθώς είναι πάγια θέση μας ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι διαρκής και να μην εκδηλώνεται ως πρόθεση κάθε Σεπτέμβριο μόνο εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης. Σημαντική επίσης ήταν και η εκτίμησή του για πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, εντός του 2017. Ας ελπίσουμε ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές θα υλοποιηθούν».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Με «άδεια τα χέρια» επέστρεψαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης από το Μαξίμου"

Κακλαμάνης: Πόσα χάνει το κράτος από το λουκέτο σε 6 τηλεοπτικούς σταθμούς;

Αναλυτικά στοιχεία για το κόστος της απώλειας των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη προς τους εργαζόμενους, μετά από το «λουκέτο» σε 6 τηλεοπτικούς σταθμούς, που δεν εξασφάλισαν τη σχετική άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό ζητά ο κ. Νικήτας Κακλαμανης με ερώτηση του προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής εξηγεί οτι το τίμημα των 246 εκατ. Ευρω θα μπει στα κρατικά ταμεία σε διάστημα δύο ετών, ενώ η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα που θα προκληθεί εξ’ αιτίας της διακοπής λειτουργίας των άλλων 6 τηλεοπτικών σταθμών θα είναι άμεση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την δημοπράτηση τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας κατοχυρώθηκαν σε δύο από τους ήδη υπάρχοντες και λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δύο νέους στον τηλεοπτικό χώρο επιχειρηματίες.

​Συνεπώς, κατόπιν των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει τόσο οι αρμόδιοι Υπουργοί, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος, εντός 90 ημερών θα πρέπει να κλείσουν οριστικά οι υπόλοιποι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί που σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά και ο πάροχος του ψηφιακού σήματος να διακόψει την εκπομπή των σταθμών που δεν αδειοδοτήθηκαν. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ίδιων των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και δημοσιεύματα του τύπου ο αριθμός των εργαζομένων στα κανάλια που θα πρέπει να κλείσουν εντός των επομένων 86 ημερών υπολογίζεται σε 1.600 με 2.000 ανθρώπους, οι οποίοι καταδικάζονται στην ανεργία.

​Ωστόσο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί – επιχειρήσεις που είναι αναγκασμένοι να κλείσουν σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης κατέβαλαν μέχρι σήμερα ασφαλιστικές εισφορές για τους υπαλλήλους τους, εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, Φ.Π.Α., φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και κυρίως οι περισσότεροι από αυτούς, εάν όχι όλοι τους, εξοφλούσαν τις δόσεις των τραπεζικών τους δανείων. ​Πλέον, η βίαιη διακοπή των παραπάνω επιχειρήσεων, εκτός από τις θέσεις εργασίας που χάνονται και την προστιθέμενη αξία αυτών για την οικονομία, δημιουργεί ζημιά από την απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία, αλλά και από τις οφειλές σε εργαζόμενους και τράπεζες, οι οποίες προφανώς δεν θα εξοφληθούν εις ολόκληρον από την εκκαθάριση αυτών. Άλλωστε το συνολικό τίμημα των 246 εκατομμυρίων, που θα καταβάλλουν οι τέσσερις επιχειρηματίες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι θα καταβληθεί εντός των επόμενων δύο ετών, ενώ η ζημιά για τα κρατικά ταμεία από το κλείσιμο των λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών θα είναι άμεση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση το ύψος των εσόδων που θα χαθούν από τα κρατικά ταμεία εξαιτίας του υποχρεωτικού «λουκέτου» που επιβάλλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς που σήμερα λειτουργούν, αλλά δεν αδειδοτήθηκαν;

- Ποιο είναι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών που θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της υποχρεωτικής απόλυσης των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς;

- Ποιες είναι οι οφειλές, που δεν είναι ρυθμισμένες και ενήμερες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία για κάθε μία από τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις που σήμερα εκπέμπουν πανελλαδικά;

- Ποιο είναι το ύψος των πάσης φύσεως φόρων και του Φ.Π.Α. που καταβάλλουν κάθε έτος οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα κλείσουν;

- Πόσα χρήματα οφείλει σε τράπεζες η κάθε τηλεοπτική επιχείρηση από αυτές που σήμερα εκπέμπουν πανελλαδικά και θα πρέπει εντός των επόμενων 86 ημερών να κλείσουν; Ποιες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ενήμερες και εξοφλούν με δόσεις τα δάνεια τους και ποιες έχουν σταματήσει να καταβάλλουν το αντίτιμο του τραπεζικού διακανονισμού που έχουν κάνει για τα δάνεια τους;

- Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η κάθε επιχείρηση από αυτές που θα κλείσουν θα εξοφλήσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, τις υποχρεώνεις που τυχόν έχει απέναντι σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και από τυχόν οφειλές σε εργαζομένους τους ή σε προμηθευτές τους;

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακλαμάνης: Πόσα χάνει το κράτος από το λουκέτο σε 6 τηλεοπτικούς σταθμούς;"

Εξώδικο Alpha κατά Σαββίδη για τις άδειες και αίτημα ακύρωσης του πλειστηριασμού

Αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αποκλεισμού της εταιρίας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα και αναγγελία έγερσης αγωγής κατά του ελληνικού δημοσίου υπέβαλλε σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.

Δια του νομικού εκπροσώπου, καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, ο τηλεοπτικός σταθμός απέστειλε εξώδικο στην εταιρία του κ. Σαββίδη με αφορμή τις δηλώσεις του πως «ανέβασε το τίμημα για να πληρώσουν περισσότερα οι πλειοδότες».

Το εξώδικο το κοινοποίησε στην πενταμελή επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και με αυτό ζητά πρώτον να αποκλειστεί η εταιρία ως επιλαχούσα από το διαγωνισμό (επόμενος επιλαχών είναι ο Alpha), δεύτερον να καταπέσει η εγγυητική επιστολή που έχει καταβάλλει καθώς και να ακυρωθεί συνολικά ο διαγωνισμός καθώς παραβιάστηκαν «θεμελιώδεις εσωτερικές και ευρωπαϊκές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, εξαιτίας της λόγω και έργω ομολογηθείσης παράνομης συμπεριφοράς της εταιρείας "DIMERAMEDIA IVESTMENTS LTD"».

Μάλιστα αναφέρει πως τυχόν μη αποδοχή της αίτησης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα των μελών της Επιτροπής.

H αίτηση προς την επιτροπή:

"Επειδή, με την ως άνω ομολογημένη λόγω και έργω συμπεριφορά της η εταιρεία με την επωνυμία "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD" παραβίασε τον όρο 3.3.1 (δ) της Προκηρύξεως του Διαγωνισμού, σύμφωνα με τον οποίο:

"Συνιστούν παραβίαση των όρων διεξαγωγής της δημοπρασίας που επισύρει την κύρωση του αποκλεισμού και την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της παραγράφου 6.7 της παρούσας οι εξής συμπεριφορές:
……
δ) Η απόπειρα επηρεασμού των μελών της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού ή των λοιπών συμμετεχόντων ως προς τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την δημοπρασία".

Επειδή, η ομολογημένη καταχρηστική συμπεριφορά της εταιρείας με την επωνυμία "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD" κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας οδήγησε την Επιτροπή Σας σε διαδοχικές αυξήσεις του τιμήματος, που δεν θα ελάμβαναν χώρα δίχως αυτή την καταχρηστική συμπεριφορά, καθώς και σε λήψη αποφάσεως εκ μέρους της εταιρείας μας που την οδήγησε στον αποκλεισμό της.

Επειδή, η ομολογημένη λόγω και έργω συμπεριφορά της εταιρίας με την επωνυμία "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD" παραβίασε και τα άρθρα 1 ν.146/2014, 1§2 ν.4339/2015, 54§8 εδ. δ′ της Οδηγίας 2004/18, 914 και 919 ΑΚ καθώς και τις εσωτερικές και ευρωπαϊκές αρχές προστασίας του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή δημόσιων διαγωνισμών.

Επειδή, οι κυρώσεις του άρθρου 3.3.2 της Προκηρύξεως (αποκλεισμός συμμετεχόντων και κατάπτωση εγγυητικής επιστολής) επιβάλλονται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε, αλλά και μετά από υποβολή ενστάσεως από άλλο συμμετέχοντα, τόσο κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, όσο και μετά από αυτήν, ιδίως όταν το πρακτικό των αποτελεσμάτων έκαστης φάσεως του όρου 7.4.12 της Προκηρύξεως δεν έχει ακόμα συνταχθεί και υπογραφεί και συνεπώς η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Επειδή, η ομολογημένη λόγω και έργω συμπεριφορά της εταιρίας με την επωνυμία "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD" καθιστά τον διαγωνισμό στο σύνολό του καταχρηστικό, παράνομο και ιδίως αντίθετο στις αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού.

Επειδή, η εν λόγω αντίθεση στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού δεν μπορεί να θεραπευθεί μόνο με τον αποκλεισμό της εταιρίας με την επωνυμία "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD" και την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που κατέθεσε αλλά με την ακύρωση του παράνομου διαγωνισμού στο σύνολό του.

Επειδή, η εταιρεία μας επιφυλάσσεται να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως κατά του πρακτικού κατακυρώσεως που ενδεχομένως δεν θα κάνει αποδεκτή την εν λόγω ένστασή μας καθώς και αγωγή αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ άρθρο 105 ΕισΝΑΚ.

Επειδή μη αποδοχή της ενστάσεώς μας θα επισύρει ενδεχόμενες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες των μελών της Επιτροπής προσωπικώς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Να διαπιστωθεί από μέρους σας η παράβαση του όρου 3.3.1 (δ) της Προκηρύξεως 1/2016 και συνακόλουθα των άρθρων 1 ν.146/2014, 1§2 ν.4339/2015, 54§8 εδ. δ′ της Οδηγίας 2004/18, 914 και 919 ΑΚ, εκ μέρους της εταιρίας με την επωνυμία "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD".

2. Να επέλθουν για την εταιρεία "DIMERA MEDIA IVESTMENTSLTD" οι προβλεπόμενες στο άρθρο 3.3.1 της Προκηρύξεως κυρώσεις (αποκλεισμός και κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που κατέθεσε).

3. Να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός που διενεργήθηκε μεταξύ της Τρίτης 30.8.2016 και Παρασκευής 3.9.2016, δεδομένου ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδεις εσωτερικές και ευρωπαϊκές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, εξαιτίας της λόγω και έργω ομολογηθείσης παράνομης συμπεριφοράς της εταιρείας "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD".
Το εξώδικο κατά Σαββίδη

Το εξωδικο του Αλφα προς τον Ιβαν Σαββίδη:

"Αμέσως μετά το πέρας της τελευταίας φάσεως της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παροχή τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, επί τη βάσει της Προκηρύξεως 1/2016 και συγκεκριμένα περί ώρα 3 π.μ. της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο εκπρόσωπος της εταιρείας σας κ. Ιβάν Σαββίδης δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα επί λέξει, ενώπιον όλων των τηλεοπτικών σταθμών:

1. "Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι όλα πήγαν μεταξύ άλλων και με βάση το δικό μου σενάριο"(0.04-0.10 δηλώσεως).

2. "Και μόλις έγινε κατανοητό ότι ξεφεύγουμε πλέον κατά πολύ από την αξία αυτής της άδειας, τότε χρησιμοποίησα μια εναλλακτική λύση" (1.30-1,40 δηλώσεως).

3. "Και το είδατε το αποτέλεσμα, ότι πλήρωσαν για τις άδειες πάνω από 70 και 50 εκατομμύρια ευρώ, για άδειες για τις οποίες υπολόγιζαν να πληρώσουν 3,4,5 εκατομμύρια ευρώ" (1.50-1.58 δηλώσεως).

4. "Δύο μέρες πριν από το διαγωνισμό ξεκίνησαν να συζητάνε για το ποιος είναι ο Σαββίδης, τί και πώς, τί συμβαίνει με το Σαββίδη, και τότε είπα στον εαυτό μου: Εγώ αν δεν πάρω την άδεια, θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να πληρώσουν πολύ περισσότερο αυτοί. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το πέτυχα. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα!" (5.30-5.55 δηλώσεως).

5. "Και στην τέταρτη άδεια ήταν απολύτως σαφής ο στόχος: Nα πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται" (7.17-7.20 δηλώσεως).

6. "Στεναχωρήθηκα για το γεγονός ότι ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερο από όλους. Έπρεπε να πληρώσει περισσότερο. Είναι δική μου επιθυμία. Γι’ αυτό είμαι συνολικά ικανοποιημένος" (8-8.15 δηλώσεως).

7. "Το λέω ξανά, μπαίνοντας στην τελική φάση εγώ έκανα το επόμενο βήμα με μηδενική προσφορά. Και το ’κανα δύο φορές. Αν το ’βλεπε κάποιος θα καταλάβαινε, ότι ο στόχος μου είναι οι ψηλότερες τιμές και όχι τίποτε άλλο. Το πέτυχα αυτό" (8.50-9.15 δηλώσεως).

Από το σύνολο των επτά αυτών προτάσεων της δηλώσεως του εκπροσώπου της εταιρείας σας συνάγεται αδιαμφισβήτητα, ότι αυτός ενήργησε τουλάχιστον κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας με αποκλειστικό σκοπό:

Πρώτον:​​Να ανεβάσει το τίμημα και
Δεύτερον:​Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι να πληρώσουν όσο το ​​​​δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Η εταιρεία σας συνεπώς προέβη ομολογημένα, τουλάχιστον κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, σε προσχηματικές αυξήσεις του τιμήματος δίχως καμία πρόθεση να διεκδικήσει την άδεια, αλλά με αποκλειστικό σκοπό, να διογκώσει υπέρογκα το τίμημα και να πληρώσουν οι διαγωνιζόμενοι όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ήτοι να ζημιωθούν οι τελευταίοι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η εταιρεία σας ομολόγησε δια του εκπροσώπου της, ότι η "εναλλακτική λύση" της, το "σενάριό" της, αν δεν έπαιρνε άδεια, ήταν να κάνει τους άλλους διαγωνιζόμενους "να πληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο". Αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας "και όχι τίποτε άλλο", στόχος μάλιστα ο οποίος συνελήφθη με απόλυτη ακρίβεια "δυο μέρες πριν το διαγωνισμό". Γι’ αυτό ο εκπρόσωπός σας δήλωσε χαρούμενος, για το ότι πέτυχε την αποστολή του και κέρδισε. Αυτές δε οι δηλώσεις συμπίπτουν με την συμπεριφορά της εταιρείας σας καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και ιδίως κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, όπου οι δύο τελευταίες έγγραφες προσφορές ήταν όντως μηδενικής αυξήσεως.

Δια της παρούσης σας επισημαίνουμε με έμφαση, ότι η εν λόγω ομολογημένη και εν τοις πράγμασι αποδειχθείσα συμπεριφορά σας, συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 3.3.2 (δ) της προκηρύξεως και των όρων διεξαγωγής της δημοπρασίας διότι συνιστά:

Απαγορευμένη απόπειρα επηρεασμού των λοιπών συμμετεχόντων αλλά και της ίδιας της Επιτροπής Διαγωνισμού ως προς τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη Δημοπρασία.

Συνιστά επίσης ευθεία παραβίαση του άρθρου 1§2 ν.4339/2015, που επιτάσσει διαδικασία, η οποία διασφαλίζει τον ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό στον ευρύτερο τομέα των ΜΜΕ, καθώς και πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του άρθρου 1 ν. 146/1914, σύμφωνα με το οποίο:

"απαγορεύεται κατά τις συναλλαγές κάθε πράξη προς το σκοπό ανταγωνισμού αντικείμενη στα χρηστά ήθη"

Η ομολογημένη λόγω και έργω συμπεριφορά σας παραβιάζει συνεπώς τα άρθρα 1 ν.146/1914, 1§2 ν.4339/2015, 3.3.3 (δ) της Προκηρύξεως και τις ευρωπαϊκές και εσωτερικές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, συνιστώντας παράλληλα αδικοπρακτική συμπεριφορά κατ’ άρθρο 914 και 919 ΑΚ. Συμπεριφορά μάλιστα η οποία έλαβε χώρα εκ προθέσεως και όχι εξ αμελείας.

Η συμπεριφορά σας αυτή οδήγησε περαιτέρω την αναθέτουσα αρχή σε παράβαση του άρθρου 54 §8 εδ. δ′ της Οδηγίας 2004/18, δεδομένου ότι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας κατά τρόπο που εμπόδισε, περιόρισε και τελικώς στρέβλωσε τον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο πεδίο των ΜΜΕ.

Επειδή, η εταιρεία μας κατά τον πλειστηριασμό της τέταρτης άδειας υπήρξε η πρώτη επιλαχούσα, μετά τους δύο πρώτους, ήτοι την εταιρεία Alter Ego και την καθ’ ης, αποκλεισθείσα στον 117ο γύρο από την τελική αναμέτρηση μόλις για 500.000 ευρώ (η εταιρεία μας προσέφερε 61.000.000 ευρώ ενώ η εταιρεία Dimera Ltd 61.500.000 ευρώ).

Επειδή, ο αποκλεισμός της εταιρείας μας από το τελικό στάδιο των κλειστών προσφορών κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας οφείλεται ομολογημένα αιτιωδώς στην ως άνω παράνομη, αθέμιτη και αντίθετη στα χρηστά ήθη συμπεριφορά της εταιρείας σας.

Επειδή, η πρόθεση της εταιρείας σας ως προς την αύξηση του τιμήματος, τον αποκλεισμό και τη ζημία της εταιρείας μας ομολογείται λόγω και έργω.

Επειδή, η ζημία της εταιρείας μας, όπως θα προσδιορισθεί στη αγωγή που προτιθέμεθα να καταθέσουμε κατά της εταιρείας σας συνίσταται μεταξύ άλλων στην επαπειλούμενη διακοπή της λειτουργίας της επιχειρήσεώς μας, η οποία συνδέεται με σοβαρότατες θετικές και αποθετικές ζημίες σε επίπεδο υλικής και ηθικής βλάβης τόσο του ιδίου του νομικού προσώπου όσο και των εργαζομένων σε αυτό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα βοηθήματα αστικής, διοικητικής και ποινικής φύσεως ενώπιον των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων και αρχών, προκειμένου:

1) να αποκλεισθεί η εταιρεία σας από το διαγωνισμό και να καταπέσει η σχετική εγγυητική επιστολή που κατέθεσε, λόγω παραβάσεως του όρου 3.3.3 (δ) της Προκηρύξεως 1/2016,
2) να ακυρωθεί στο σύνολό της η παράνομη δημοπρασία και
3) να αποζημιωθούμε κατ’ άρθρο 914 και 919 ΑΚ για την αθέμιτη, καταχρηστική και υπαίτια συμπεριφορά σας, η οποία προσέβαλε βάναυσα τις αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 ν.146/1914, 1§2 ν.4339/2015, 54§8 εδ. δ΄ της Οδηγίας 2014/18 και 3.3.3 (δ) της 1/2016 Προκηρύξεως του Διαγωνισμού για την παροχή τεσσάρων αδειών παρόχωνπεριεχομένου επίγειας τηλεοπτικής εκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας".

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο Alpha κατά Σαββίδη για τις άδειες και αίτημα ακύρωσης του πλειστηριασμού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news