facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρότερνταμ: Χρυσό μετάλλιο για Καλανδαρίδη/Νικολαϊδη

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου… με διαφορά από τον δεύτερο, ανέβηκαν οι πρωταθλητές Ευρώπης Γιάννης Καλανδαρίδης και Νίνο Νικολαϊδης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ρότερνταμ, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Στην κατηγορία των εφήβων, η ελληνική δίκωπος άνευ πηδαλιούχου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με χρόνο 6:32.51 στον τελικό, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (6:34.23) εδώ και μία δεκαετία (από το 2006 όταν το είχε πετύχει στο Άμστερντάμ η βάρκα της Ρουμανίας). Με διαφορά ένα μήκος από τη βάρκα των Καλανταρίδη, Νικολαϊδη τερμάτισε η γερμανική δίκωπος (6:35.00), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το πλήρωμα της Νότιας Αφρικής (6:44.82). Οι δύο Έλληνες κωπηλάτες είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης, πάλι στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου των εφήβων, στις 10 Ιουλίου, στο Τρακάι της Λιθουανίας και μετά από 1,5 μήνα ανέβηκαν και στην κορυφή του κόσμου, αφήνοντας υποσχέσεις για μεγάλες επιτυχίες στην κατηγορία των ανδρών στο μέλλον.

Εκτός βάθρου έμειναν οι Μαργαρίτα Γεωργούδη, Χριστίνα Μπούρμπου, τερματίζοντας 4ες στον τελικό της δικώπου νεανίδων, με το χρυσό μετάλλιο να κατακτούν οι Ιταλίδες, το ασημένιο το πλήρωμα της Δανίας και το χάλκινο οι ΗΠΑ.

Την 5η θέση κατέλαβε η ελληνική τετράκωπος εφήφων με τους Κουκούτη-Παλαιοπάνο-Γιάννατζη-Στάμο, (1η Ρουμανία, 2η Μεγάλη Βρετανία, 3ες ΗΠΑ), ενώ με 5η θέση επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα κορίτσια του τετραπλού σκιφ νεανίδων (Βιτζιλαίου-Μπούρμπου Ε.-Τσαμοπούλου-Πέργουλη). Αργότερα σήμερα αγωνίζεται στον τελικό το πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών (Βόντζου-Κυρίδου).


Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρότερνταμ: Χρυσό μετάλλιο για Καλανδαρίδη/Νικολαϊδη"

Θάφτηκαν τα στοιχεία για τις ταμειακές μηχανές - μαϊμού

Προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλεί σε στελέχη των διωκτικών αρχών η τεράστια καθυστέρηση που, όπως διαπιστώνουν, παρατηρείται στην απονομή δικαιοσύνης για το κύκλωμα των ταμειακών μηχανών-μαϊμού, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε πέρυσι το καλοκαίρι χάρη στους νέου τύπου ελέγχους που εξαπέλυσε η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Εναν χρόνο μετά, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγανάκτησή τους γιατί το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε ακόμα να επιβάλει ποινές και να εισπράξει τα πρόστιμα απ' όσους πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να κλέβουν ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος χρησιμοποιώντας πειραγμένες ταμειακές μηχανές που εξέδιδαν απλά «χαρτάκια» και όχι νόμιμες αποδείξεις.

Και ενώ το νομοσχέδιο για την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία παραμένει επί μήνες στο συρτάρι (παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι ως τις 5 Αυγούστου θα είχε γίνει νόμος του κράτους) και ενώ η Εφορία και η Οικονομική Αστυνομία στρέφονται σε νέους έλεγχους (για τα μηχανήματα POS κ.λπ.), οι υπαίτιοι της μεγάλης απάτης με τις παραποιημένες ταμειακές μηχανές φέρονται να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και ατιμώρητοι.

Ακόμα χειρότερα για τα ίδια τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΥΕΔΔΕ που συμμετείχαν στους ελέγχους με εντυπωσιακά αποτελέσματα, διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις που πιάστηκαν (κυρίως καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική και Βόλο) συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν υποστεί τις συνέπειες των πράξεών τους, ενώ οι ελεγκτές που υπηρετούν ή κατάγονται από τις περιοχές αυτές δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν τα βράδια σε τέτοιους χώρους διασκέδασης και αναψυχής λόγω της ψυχρής ή και εχθρικής υποδοχής που τους επιφυλάσσουν οι μαγαζάτορες!

Στον βρόντο οι έρευνες

Πριν από έναν χρόνο, μετά από συντονισμένες κινήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι έρευνες οδήγησαν στην κατάσχεση δεκάδων παράνομων ταμειακών μηχανών από επιχειρήσεις, αλλά και 70 υπολογιστών με ειδικό λογισμικό, που εντοπίστηκαν μετά από έφοδο σε κατοικίες και στην έδρα εταιρειών που ειδικεύονται στην τεχνολογία των ταμειακών μηχανών.

Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτωβρίου του 2015 μετά από τρίμηνες έρευνες για την αποκάλυψη του κυκλώματος, μεικτά κλιμάκια από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτές της ΓΓΔΕ, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, πραγματοποίησαν ελέγχους σε Αττική και Κρήτη σε εταιρείες πώλησης λογισμικού και σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό παραποιημένου λογισμικού και φορολογικών μηχανισμών.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού στη Νέα Σμύρνη και 18 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης στην παραλιακή λεωφόρο της Αθήνας που κάθε βράδυ έκαναν «υπερωρίες» αλλάζοντας τα στοιχεία των ταμειακών μηχανών! Από τις εταιρείες αυτές φαίνεται ότι αγόραζαν και άλλες επιχειρήσεις στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εντοπίστηκαν επίσης πειραγμένες ταμειακές μηχανές για να εμφανίζουν μειωμένα έσοδα και να αποφεύγεται η πληρωμή των αναλογούντων φόρων.

Αντίστοιχα στην Κρήτη εντοπίστηκαν μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρεις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, αλλά και ένα ξενοδοχείο απ’ όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, φορολογικοί μηχανισμοί, σκληροί δίσκοι και πλήθος φορολογικών στοιχείων.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που κατασχέθηκαν απεστάλησαν στη συνέχεια στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για ανάλυση των δεδομένων και τα φορολογικά στοιχεία τέθηκαν προς επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής και να καταλογιστούν πρόστιμα και κυρώσεις.

Από το σημείο αυτό όμως και έπειτα, ενώ ήταν έτοιμοι οι φάκελοι με διαπιστωμένες καραμπινάτες παραβάσεις φοροδιαφυγής, η διαδικασία έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παρότι υπάρχουν ενδείξεις για σύσταση συμμορίας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ρωτάνε ακόμα η μία την άλλη τι απέγινε, αλλά κανείς δεν βρίσκει πού κόλλησε η όλη υπόθεση ώστε να μπορέσει τελικά να εισπράξει το Δημόσιο ένα μέρος τουλάχιστον από τα έσοδα που έχασε από τη δράση του κυκλώματος.

Τη φάμπρικα των πλαστών αποδείξεων που είχε στηθεί αποκάλυψε από τις 28 Ιουνίου πέρυσι το «ΘΕΜΑ». Ολα ξεκίνησαν όταν κλιμάκιο ελεγκτών από την Αθήνα μπήκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην παραλία Πλατύς Γυαλός της Μυκόνου και διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο έκοβε αποδείξεις από ταμειακή μηχανή-μαϊμού που δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία!

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάφτηκαν τα στοιχεία για τις ταμειακές μηχανές - μαϊμού"

70.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας

Το νέο ασφαλιστικό και κυρίως οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2017, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, οδηγούν σε λύσεις ανάγκης εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Τουλάχιστον 65.000 με 70.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας, καθώς η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιανουάριο του 2017 τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο». Την ίδια ώρα, τα δικηγορικά γραφεία κατακλύζονται από υποθέσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ελεύθερων επαγγελματιών που προσφάτως πληροφορήθηκαν ότι το υπουργείο Εργασίας θα υπολογίσει τις εισφορές του 2017 με βάση του εισοδήματα του 2015, ελλείψει μηχανισμού ελέγχου του εισοδήματος σε πραγματικό χρόνο.

Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μεταβίβασης της επιχείρησης τους για ένα χρόνο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν στη συνέχεια τι τους συμφέρει να κάνουν. Ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της μετατροπής της επιχείρησης τους σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, καθώς ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος δίνει το δικαίωμα στους μετόχους τους να μην ασφαλίζονται. Εφόσον μπορούν να δικαιολογήσουν τη λογιστική δαπάνη, η οποία είναι μικρότερη από την ασφαλιστική, πολλές εταιρείες εξετάζουν την πιθανότητα μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρείες με τους μετόχους να μη συμμετέχουν στο ΔΣ για να γλιτώνουν τις εισφορές.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "70.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας"

Αντίθετη στην απαγόρευση χρήσης των παράδρομων η ΕΣΕΕ

Με αφορμή την υπ’ αριθμ. ΔΝΣγ/οικ. 53494/ΦΝ 393 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2481/11 Αυγούστου 2016) Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα "Καθορισμός εξαιρέσεων από την απαγόρευση διέλευσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο" κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου δεύτερου της παραγράφου 8 του Ν.4388/2016, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται από την 11η Αυγούστου 2016 η διέλευση των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων από το παράπλευρο/παραλλαγμένο οδικό δίκτυο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, κ. Β. Κορκίδης, μετά από ενημέρωση του Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, κ. Π. Σκουλικίδη, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χ. Σπίρτζη, επισημαίνοντας τις σχετικές επιπτώσεις από τη δυσχέρεια εκτέλεσης του μεταφορικού έργου.

Στο κείμενο της επιστολής, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"…Βάσει των ως άνω διατάξεων, απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων από το παράπλευρο/παραλλαγμένο οδικό δίκτυο με ορισμένες ελάχιστες εξαιρέσεις, για τις οποίες χορηγείται άδεια, έπειτα όμως από πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία. Για την παράβαση της εν λόγω υπουργικής Απόφασης προβλέπονται η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ για τον οδηγό και 1.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη του οχήματος, τα οποία καταβάλλονται επιτόπου. Σε αντίθετη δε περίπτωση και μέχρι αποδείξεως καταβολής του προστίμου, το όχημα ακινητοποιείται.

Επιπλέον, εάν συνεκτιμηθεί ότι η διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων απαγορεύεται από τους αυτοκινητοδρόμους, κατά τα περισσότερα Σαββατοκύριακα και τις εορτές, τότε η κατάληξη είναι να επιτρέπονται οι μεταφορές με Φ/Γ, άνω των 3,5 τόνων μόνον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι τα ανωτέρω μέτρα δυσχεραίνουν την εκτέλεση του μεταφορικού έργου σε όλο το παράπλευρο/παραλλαγμένο οδικό δίκτυο της χώρας και επιβαρύνουν χιλιάδες δημόσιους μεταφορείς με υπέρογκα κόστη, τα οποία αδυνατούν να υποστηρίξουν, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ύφεσης.

Με δεδομένο τον κοινό στόχο για την εύρυθμη λειτουργία του μεταφορικού έργου και τη μείωση του μεταφορικού κόστους, παρακαλούμε όπως, αναστείλετε την ισχύ της υπουργικής Απόφασης, μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επανεξετασθεί η εν λόγω ρύθμιση, στη βάση πάντα της αναβάθμισης του μεταφορικού κλάδου και της άρσης των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα…".

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετη στην απαγόρευση χρήσης των παράδρομων η ΕΣΕΕ"

Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το σχολικό κουδούνι για 18.000 προσφυγόπουλα

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όχι μόνο για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά και για την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν αναλυτικά το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί από τέλη Μαΐου. Μάλιστα, η πρώτη υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στις 31 Αυγούστου, νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που δίνει στον υπουργό Παιδείας τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων σχετικών με την εκπαίδευση των προσφύγων.

Με την εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, θα ορίζεται ο ρόλος του Συντονιστή Εκπαίδευσης Κέντρου Φιλοξενίας και οι αρμοδιότητες του, ενώ θα περιλαμβάνεται ειδική πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς, κυρίως φιλόλογους και δασκάλους, για θέσεις που θα αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών με τα ανάλογα προσόντα υπολογίζεται στους 250 ανάμεσα στους περίπου 90.000 που έχουν κάνει αίτηση για αναπληρωτές. Ωστόσο, από το υπουργείο εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν και οι 250 μέσα στους συνολικά 20.800 αναπληρωτές που θα προσληφθούν φέτος (καθώς θα έχουν λίγα μόρια λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας) και γι' αυτό θα απευθύνουν ειδική πρόσκληση, με την οποία θα προκρίνονται τα ειδικά προσόντα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη διδασκαλία μητρικής γλώσσας ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών «δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες», και έτσι, το υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για αρωγή και παροχή εκπαιδευτικών.
Σε δεύτερο χρόνο, κοντά στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στις δομές υποδοχής.

«Κλειδί», πάντως, στην υλοποίηση του όλου προγράμματος είναι η χρηματοδότησή του. Μέχρι στιγμής, έχουν «ξεμπλοκάρει» 7 εκατομύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων τα έξοδα κατασκευής των δομών υποδοχής, την επιμόρφωση των συντονιστών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και τα σχολικά εγχειρίδια. Επιπλέον, 2,8 εκατομύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί (από το σύνολο 9,5 εκατομυρίων σε ορίζοντα διετίας) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, για τις μετακινήσεις των μαθητών και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.

Όσον αφορά στον αριθμό των εν δυνάμει μαθητών-προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι περίπου 9.000 μαθητές που έχουν καταγραφεί μέσω των προεγγραφών για άσυλο, είναι οι μισοί του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο προχωρά το πρόγραμμα σε δομές υποδοχής σε σχολεία και camp, υπολογίζοντας περίπου 18.000 προσφυγόπουλα-μαθητές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το σχολικό κουδούνι για 18.000 προσφυγόπουλα"

«Ανέφικτα» τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς λέει ο Ακιντζί

Μόνο εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο συμφωνίας», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, για να προσθέσει πως ο ίδιος αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει «ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση».

Η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς - «να μην μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις» - δεν βοηθά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τόνισε μεταξύ άλλων ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη, όπου παρέστη στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου.

Ο κύριος Ακιντζί αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, για τον οποίο δήλωσε ότι προβαίνει σε δηλώσεις που έχουν το στοιχείο της υπερβολής.

Ο κύριος Ακιντζί είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς το Κυπριακό με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι προσεχείς έξι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είναι κρίσιμης σημασίας. Ευχήθηκε επίσης να ξεπεραστούν οι διαφορές στους τομείς της οικονομίας, της ΕΕ, της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων, έτσι ώστε να προκύψει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο, το οποίο και οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα.

Όσον αφορά το εδαφικό, ο κύριος Ακιντζί δήλωσε πως μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιδεών σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν χάρτες και ποσοστά στο τελευταίο στάδιο, προτού συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανέφικτα» τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς λέει ο Ακιντζί"

Φίλης: Θα αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να μπει και ο Εμφύλιος

Στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε ότι:

Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα.

Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του '40 που οδήγησαν στην πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, διοργάνωσε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας) και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στα Λιβάδια της Κοτύλης στο Γράμμο. Ο ελληνικός εμφύλιος, σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι καταγεγραμμένος διεθνώς ως η πρώτη πράξη του «ψυχρού πολέμου» στη μεταπολεμική Ευρώπη. Ξεκίνησε στις 30/3/1946, παραμονή των εκλογών, με την επίθεση ομάδας πρώην ανταρτών του ΕΛΑΣ στο Σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας και έληξε στις 28 Αυγούστου 1949, με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Βίτσι και την υποχώρηση των ανταρτών προς την Αλβανία. Αν και έχουν περάσει 70 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου, υπάρχουν ισχυρές διαμάχες για τις «πολιτικά ορθές» εκδοχές της ιστορίας, ενώ οι τραυματικές προσωπικές μνήμες είναι παρούσες.
Ο ερευνητής - συγγραφέας, Ανδρέας Βενιανάκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η ιστορικός-ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, Ιωάννα Παπαθανασίου, μίλησε διεξοδικά για τις τότε διεθνείς εξελίξεις, τον «ψυχρό πόλεμο» και τη σχέση του με τον ελληνικό εμφύλιο. Ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκανε ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου έως τη λήξη του, ενώ ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε το πολιτικό κάδρο της εποχής, μίλησε αναλυτικά για τις θέσεις και τη στάση των κομμάτων της εποχής και σε ποιο βαθμό επηρέασε το καθένα την εξέλιξη των γεγονότων του εμφυλίου πολέμου.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου, Γιώργος Ντζιμάνης, Μιμης Δημητριάδης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που ως πρόεδρος της ΕΛΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας είχε το συντονισμό της συζήτησης. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, περιηγήθηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Ραϋμόνδο Αλβανό, στην έκθεση με φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής, που λειτουργεί στις αίθουσες του Πάρκου και που αναφέρεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή της δυτικής Μακεδονίας από τις αρχές του αιώνα έως και τον εμφύλιο πόλεμο. Ενώ το πρωί της Κυριακής συμμετείχαν σε πεζοπορία, όπου επισκέφθηκαν δύο ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής που συνδέονται με τα γεγονότα του εμφυλίου. Το «Χάρο» της Κοτύλης, όπου το 1947 τρεις αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας έπεσαν στο γκρεμό για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι και τον Πύργο της Κοτύλης τη μόνη περιοχή που δεν κατέλαβε ο Εθνικός Στρατός στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το 1948.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Θα αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να μπει και ο Εμφύλιος "

«Φωτιές» άναψε η συνέντευξη Τσίπρα στη Realnews

Με αιτήματα για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση με τους δανειστές που ξεκινά επίσημα από Δευτέρα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Real News ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με την υπόθεση Γεωργίου και τις κατηγορίες περί παραποίησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια. Κάνουμε πολιτική ανοιχτά και δημόσια, χωρίς να φοβόμαστε ούτε τις συγκλίσεις, ούτε τις αντιπαραθέσεις».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι το κόμμα και ο πρόεδρός του, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται εγκλωβισμένοι και πλέον είναι «αναγκασμένοι να γίνονται γραφικοί ζητώντας εκλογές μέχρι το 2019».

Οσο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τη θέση ότι είναι «θέμα τιμής για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμιά περίπτωση από τη διεκδίκηση των επανορθώσεων».

Η Ν.Δ. σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει αναλυτικά:

«Είναι φανερό πλέον ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν απωλέσει τη συλλογική τους μνήμη.

Με αυτά που λέει στη συνέντευξή του μοιάζει να μην ζει στη χώρα μας.

Προσπαθεί να ξεχάσει την υπερφορολόγηση που επέβαλε στην μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους που τους έκοψε το ΕΚΑΣ, τους επαγγελματίες που πρακτικά δημεύει τις δουλειές τους, τους νέους που εξαπάτησε ωμά, τους ανέργους που σβήνει τις ελπίδες τους.

Στην πραγματικότητα ομολογεί ότι δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν κάνει τίποτε που να δίνει ρεαλιστική ελπίδα στους Έλληνες.

Εκείνος προσπαθεί να ξεχάσει.

Οι Έλληνες, όμως, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ ότι είναι ο πιο αναξιόπιστος και ανίκανος πρωθυπουργός που πέρασε από τη χώρα, την οποία οδηγεί στη φτωχοποίηση και στο περιθώριο.

Οτιδήποτε υπόσχεται δεν έχει πλέον καμία αξία, καμία φερεγγυότητα.

Το μόνο που κάνει πια είναι να διαχειρίζεται τις αντιπαραθέσεις των Υπουργών του και τις αντιφάσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι μαζί οδηγούν την Ελλάδα σε έναν διαρκή κατήφορο.

Γαντζωμένος στην εξουσία, το μόνο που σταθερά υλοποιεί, είναι το σχέδιο ελέγχου όλων των θεσμών και ιδιαίτερα τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε.

Θέλει να φιμώσει τη φωνή της κοινωνίας και την αντιπολίτευση.

Δεν πρόκειται να τα καταφέρει, όμως, γιατί είναι πολύ βαθιά απαξιωμένος από τον ελληνικό λαό.

Θα συστήναμε τέλος στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει τις μακροσκελείς συνεντεύξεις. Γιατί όσο πιο μεγάλες είναι τόσα περισσότερα ψέματα περιέχουν».

Το ΠΑΣΟΚ για τη συνέντευξη Τσίπρα στη Realnews

«Ο κ. Τσίπρας ματαιοπονεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει την εξαπάτηση των Ελλήνων. Τον πήραν είδηση. Όλοι πια συνειδητοποιούν ότι με την Κυβέρνηση του τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα χειρότερα στη χώρα. Ας σταματήσει τουλάχιστον να εξοργίζει τους Έλληνες μιλώντας για ανάπτυξη» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ για τη συνέντευξη Τσίπρα στη Realnews

«Το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα δε μπορεί να πείσει πλέον το λαό, ο οποίος γνωρίζει ότι ο ίδιος θα είναι πάλι ο χαμένος, ενώ κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο» σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Ο Στ. Θεοδωράκης για τη συνέντευξη Τσίπρα στη Realnews

O κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος μαθητής του παλιού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα, σχολίασε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φωτιές» άναψε η συνέντευξη Τσίπρα στη Realnews"

Αποκάλυψη-«βόμβα» από Πρώτο Θέμα: Δεν βρίσκουν αποτυπώματα του Λυκουρέζου στο τιμόνι

Μία αποκάλυψη-«βόμβα» κάνει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» καθώς φέρνει στη δημοσιότητα το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας. 

Συγκεκριμένα δύο ημέρες μετά την τραγωδία της Αίγινας κι ενώ το Duende που σκόρπισε το θάνατο ήταν εκτεθειμένο στο λιμάνι του νησιού, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας Αττικής μετέβη στο σκάφος και ερεύνησε για δακτυλικά αποτυπώματα στο τιμόνι και τα χειριστήρια. 

Σύμφωνα με το έγγραφο που βλέπετε εδώ δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Θρασύβουλου Λυκουρέζου στο τιμόνι του Duende, παρά μόνο ένα παλαμικό στα χειριστήρια των μηχανών.



Την ίδια ώρα τα αδέρφια του καπετάνιου της λάντζας “Αντωνία” προτίθενται, όπως επισημαίνει στο ΘΕΜΑ η συνήγορος τους  Τατιάνα Τσιρακοπούλου “Να διορίσουμε τεχνικό σύμβουλο ενώπιον της ανακρίτριας”.

 

Κατά τα λοιπά, μία ακόμα μαρτυρία ενός εκ των τραυματιών της Αίγινας ρίχνει περισσότερο φως σε όσα συνέβησαν: «Έτσι όπως τον έψαχνα, ρίχνω μια πολύ γρήγορη μάτια και βλέπω έναν άνδρα και μια γυναίκα. Οχι ηλικιωμένους. Επειδή όμως έψαχνα τον αδελφό μου και επειδή ποτέ δεν πίστεψα ότι θα μας παρατήσει και θα γίνει όλο αυτό που γίνεται τώρα -να ψάχνουμε να βρούμε ποιοι ήταν πάνω-, δεν έδωσα σημασία στα χαρακτηριστικά τους και συνέχιζα να ψάχνω τον αδελφό μου, ο οποίος βγήκε στην επιφάνεια περίπου μετά από ένα λεπτό. Εκεί εγώ ησύχασα, του είπα ότι όλα είναι καλά και να πάει κοντά στο φίλο μου. Εμένα μου είχαν βγει οι ώμοι, δεν μπορούσα να κολυμπήσω με τα χέρια».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη-«βόμβα» από Πρώτο Θέμα: Δεν βρίσκουν αποτυπώματα του Λυκουρέζου στο τιμόνι"

Αναπαράσταση της σύγκρουσης στην Αίγινα θα ζητήσουν οι συγγενείς των θυμάτων

Αίτημα στην ανακρίτρια για αναπαράσταση της σύγκρουσης στην Αίγινα θα καταθέσουν οι συγγενείς των θυμάτων.

Όπως δηλώνει στην Real News, ο δικηγόρος της οικογένειας Κατιφέ - είχε δυο νεκρούς τον 44χρονο και την 5χρονη κόρη του - Σπύρος Βλάσσης υπάρχει το ενδεχόμενο το ταχύπλοο που σκόρπισε το θάνατο να πήγαινε με «αυτόματο πιλότο».

Γι’ αυτό και η πολιτική αγωγή θα καταθέσει αίτημα στην ανακρίτρια, προκειμένου να γίνει αναπαράσταση της σύγκρουσης.

«Θέλουμε να ξετυλιχτεί το νήμα από την αρχή. Να δούμε ποιοι ανέβηκαν στο σκάφος, από που και πως επιβιβάστηκε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος με τη δυσκολία που έχει στην κίνηση» εξηγεί ο Σπύρος Βλάσσης.

«Το πλέον κρίσιμο όμως είναι να διερευνηθεί αν βρισκόταν κάποιος στο τιμόνι τη στιγμής της σύγκρουσης ή αν είχαν βάλει απλώς μια ταχύτητα και συζητούσαν. Δεν εξηγείται πως το ταχύπλοο πέρασε πάνω από τη βάρκα. Αν, όπως ισχυρίζεται ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος, αντέδρασε όταν είδε τη βάρκα κάνοντας “κράτει”, το ταχύπλοο έπρεπε να ακινητοποιηθεί άμεσα» τονίζει.

Στο μεταξύ, ακόμη ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο 20χρονος Ι.Σ., φέρεται να είπε στην κατάθεσή του ότι είδε έναν ηλικιωμένο άνδρα στο ταχύπλοο που δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει.

«Στην προσπάθεια μου να σωθώ και ψάχνοντας κάποιο σωσίβιο καθώς δεν υπήρχε κανένα τριγύρω, είδα το ταχύπλοο που μας εμβόλισε σε απόσταση περίπου 20 μέτρων και μια φιγούρα ηλικιωμένου ανδρός πάνω στο σκάφος, να στέκεται άπραγος χωρίς τη διάθεση να βοηθήσει την κατάσταση που είχε προκαλέσει» υποστήριξε.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναπαράσταση της σύγκρουσης στην Αίγινα θα ζητήσουν οι συγγενείς των θυμάτων"

Στοιχεία σοκ: 6 στους 10 μισθωτούς παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά το μήνα

Στοιχεία σοκ για τη μείωση των αμοιβών των μισθωτών μέσα σε ένα χρόνο, το πρώτο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται στο φως. 
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που φέρνει στο φως η «Καθημερινή», το 2015 το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με αποδοχές  χαμηλότερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη, αυξήθηκε από το 36% που ήταν στο τέλος του 2014, στο 38%, ενώ το ποσοστό αυτών που αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ έφθασε το 58,8%.
Ετσι, ο χάρτης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται ως εξής: 
  1. Οι ασφαλισμένοι με αποδοχές έως και 200 ευρώ έφτασαν να αντιστοιχούν πλέον στο 8,1% του συνόλου (από 7,65% το 2014) και ανέρχονται πλέον στα 143.715 άτομα
  2. Οι 12 στους 100, εισπράττουν από 200 έως 400 ευρώ, αντιπροσωπεύουν το 11,9% του συνόλου των ασφαλισμένων και είναι πλέον 209.546 άτομα.
  3. 484.610 άτομα, δηλαδή περίπου το 27,4% του συνόλου των ασφαλισμένων αμείβεται με ποσά από 400 έως 800 ευρώ
  4. Το ποσοστό αυτών που εισπράττουν πάνω από 1000 ευρώ μειώθηκε το 2015 συγκριτικά με το 2014. Το ποσοστό αυτών που εξακολουθούν να έχουν αμοιβή άνω των 1000 ευρώ, μειώθηκε το 2015 στο 41,2% (από 43,23%) με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται πλέον στα 728.393 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΙΚΑ, αναφέρονται στις μεικτές αποδοχές οι οποίες περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 9000 ευρώ τον μήνα) αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο). 
Η μοναδική «ομάδα» που φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από την πολυετή κρίση, είναι αυτή των πολύ υψηλά αμειβομένων. 
Ο αριθμός των εργαζομένων με μεικτές αποδοχές άνω των 5.000 ευρώ τον μήνα δεν έχει συρρικνωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα. 
Πρόκειται βέβαια για έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων –περίπου 20-22.000 άτομα- οι οποίοι στελεχώνουν θέσεις κλειδιά στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. 
Τι αμοιβές παίρνουν όσοι έπιασαν δουλειά μέσα στο 2015
Όσον αφορά στην απασχόληση, με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, το 2015 ο αριθμός των ασφαλισμένων φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 85.053 άτομα. 
Τι αποδοχές προσφέρουν αυτές οι καινούργιες δουλειές:
  1. Οι 15.087 θέσεις ή ποσοστό 17,74% προσφέρουν αμοιβές έως και 200 ευρώ τον μήνα
  2. Οι 22.806 θέσεις ή ποσοστό 26,81% προσφέρουν αμοιβές από 200 έως 400 ευρώ
  3. Οι 37.317 θέσεις ή ποσοστό ή το 43,87% εξασφαλίζουν αμοιβές από 400 έως και 800 ευρώ.
  4. Οι 8.424 θέσεις, δηλαδή μόλις το 9,9% δίνουν αποδοχές από 800 έως 1.000 ευρώ ενώ
  5. Μόλις 1.419 θέσεις ή το... 1,67% των νέων θέσεων εργασίας δίνουν αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία σοκ: 6 στους 10 μισθωτούς παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά το μήνα "

1 στους 2 Γερμανούς γυρίζει την πλάτη στη Μέρκελ

Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν επιθυμεί τέταρτη υποψηφιότητα της προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει η κυριακάτικη Bild.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Emnid, μόνο το 42% των ερωτηθέντων επιθυμεί να θέσει και πάλι η Άνγκελα Μέρκελ υποψηφιότητα για την καγκελαρία, ενώ το 50% την απορρίπτει.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός της το ποσοστό το οποίο τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της ανέρχεται σε 70% και μόνο το 22% των ερωτηθέντων κατά.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της δημοσκόπησης η συμπάθεια για την Άνγκελα Μέρκελ φθίνει, δεδομένου ότι πέρυσι το Νοέμβριο τάσσονταν υπέρ της υποψηφιότητάς της το 45% των ερωτηθέντων και την απέρριπτε το 48%.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "1 στους 2 Γερμανούς γυρίζει την πλάτη στη Μέρκελ"

Τόσκας: Πρέπει να συγχωνευτούν αστυνομικά τμήματα

Την πεποίθησή του ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων. Παράλληλα, ο κ.Τόσκας επισήμανε ότι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων θα επιστρέψουν στο δρόμο για την ασφάλεια του απλού πολίτη.
 
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση που επικρατεί σε νησιά, με τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές, ενώ σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, υπογράμμισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους.
 
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ.Τόσκα: 
- Κύριε υπουργέ, αρχικά σας ευχαριστούμε που μιλάτε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας;
 
«Το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί υπάρχουν γύρω στις 1.200 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της Αστυνομίας, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, λόγω των αναγκών, αλλά και κάποιων αποφάσεων οι οποίες εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα και όχι την αστυνόμευση.

Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα, πάρα πολλές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Για παράδειγμα, ένα αστυνομικό τμήμα θέλει πάνω από 15 - 20 άτομα, για να μπορέσει να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα έχουν κάτω από 10 άτομα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Πρέπει επομένως να συγχωνευτούν κάποια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση. Αυτό μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους που είχαν συνηθίσει να έχουν αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά τους, όμως, το θέμα δεν είναι να έχουμε ένα κτίριο μη αποτελεσματικό στις λειτουργίες του και το οποίο απλά θα δείχνει την παρουσία του. Το θέμα είναι να υπάρχει αστυνόμευση. Αποσκοπούμε, λοιπόν, στο να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία αποτελεσματική σε όλο τον ελληνικό χώρο. Φυσικά, έχουμε εξαιρέσει τις απομονωμένες περιοχές, τις νησιωτικές, τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων, στα νησιά κυρίως. Και η όλη διαδικασία έγινε μετά από διαβούλευση που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, στην οποία τον κύριο ρόλο είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο κ.Αναγνωστάκης. Συζήτησε με δημάρχους, με βουλευτές, ενώ οι προτάσεις ξεκίνησαν από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω. Ξεκίνησαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις και επιθεωρήσεις. Είναι βήματα εξορθολογισμού, τα οποία οδηγούν σε καλύτερη αστυνόμευση δηλαδή σε καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Βήματα απόλυτα αναγκαία, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
 
- Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές της αστυνομίας, υποστηρίζουν ότι με την αναδιοργάνωση αυτή θα προκύψουν λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Τι τους απαντάτε;
 
«Εχω ακούσει και τις αντίθετες απόψεις από αστυνομικούς. Μπορώ να πω ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους βλέπουν ως απόλυτα αναγκαίους αυτούς τους εξορθολογισμού. Βέβαια, κάποιοι θα ξεβολευτούν ή θα αναγκαστούν σε κάποιες περιπτώσεις να πάνε πέντε, δέκα και δεκαπέντε χιλιόμετρα παρά πέρα στο καινούργιο αστυνομικό τμήμα ή κάποιοι θα χάσουν τη διοίκηση. Αλλά το θέμα δεν είναι να «φυτεύουμε» διοικήσεις με ανύπαρκτο αποτέλεσμα. Διοικήσεις των πέντε ανθρώπων. Το θέμα είναι να δημιουργούμε τέτοιους οργανισμούς που να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Η Ελληνική Αστυνομία είναι για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Αυτό το έχουν αποδεχθεί όλοι οι αστυνομικοί και για αυτό δουλεύουν φιλότιμα και βλέπετε τα αποτελέσματα τον τελευταίο καιρό».
 
- Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Ισχύει αυτό;
 

«Η Νέα Δημοκρατία ειδικά τώρα, την περίοδο του καλοκαιριού, είχε βάλει σαν στόχο να αναδείξει το νόμο και την τάξη, αλλά αν ανατρέξει κάποιος στα στατιστικά στοιχεία ή στην αίσθηση των πολιτών που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, θα σας πουν όλοι και το ξέρουν όλοι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς αυτό να συμβαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Συνεχίζουν και υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες ζητήματα δεν μας ευχαριστούν καθόλου και ακριβώς με την καινούργια αναδιοργάνωση που αναφέρατε πριν και από την οποία θα εξοικονομήσουμε γύρω στους 5.000 ανθρώπους, θα ενισχύσουμε και τα διπλανά αστυνομικά τμήματα που θα δημιουργηθούν, όπως είπα πριν, αλλά και περιοχές ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που είναι προβληματικές».
- Μετά την εξάρθρωση της μεγάλης εγκληματικής ομάδας ναρκωτικών που δρούσε στα Εξάρχεια, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση αντίστοιχης σπείρας στην περιοχή;
 
«Ο αγώνας απέναντι στα ναρκωτικά, ο αγώνας απέναντι στο κοινό έγκλημα, η προστασία του κοινωνικού συνόλου, είναι ένας διαρκής αγώνας που πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται, γιατί το κοινό έγκλημα αλλάζει μορφές, αλλά και υπάρχουν συνεχείς ανάγκες και συνεχείς απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου για ασφάλεια. Δεν μπορούμε να πούμε ό,τι τελειώσαμε τη δουλειά μας ό,τι τελειώσαμε τα θέματα των ναρκωτικών. Χτυπήθηκε ένα πολύ μεγάλο κύκλωμα, κεντρικά πρόσωπα του κυκλώματος των ναρκωτικών. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι δεν θα προσπαθήσουν να αναστηλώσουν τα κυκλώματα αυτά. Αλλά εδώ είμαστε κι αυτή τη φορά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, με καλύτερη πληροφόρηση και υπάρχει και η εμπειρία της πολύ επιτυχημένης αυτής επιχείρησης που έγινε στα Εξάρχεια και η οποία έγινε αποδεκτή από όλο τον κόσμο. Και των Εξαρχείων και γενικότερα η αποδοχή ήταν πολύ μεγάλη».
 
- Είσαστε ικανοποιημένος από τις αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη και καταστολή της καθημερινής μικροεγκληματικότητας;
 
«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το μεγάλο έγκλημα έχει μειωθεί σημαντικά, δηλαδή οι μεγάλες ληστείες και όλα αυτά τα πράγματα. Πλην, όμως, υπάρχει αύξηση στην παραβατικότητα και στο μικρό έγκλημα. Στους πορτοφολάδες και στους κλέφτες μικρών και πολύ μικρών ποσών σε μερικές περιπτώσεις. Επομένως, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση στο πεζοδρόμιο, για την προστασία του πολίτη που κυκλοφορεί. Και εκεί σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Παίρνουμε προσωπικό που φυλάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια επίσημους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς νυν και πρώην και θα δείτε τις ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, βέβαια, για αυτές τις αλλαγές. Δεν έχουμε ψειδαισθήσεις, αλλά ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια του απλού πολίτη που κυκλοφορεί στο δρόμο και αυτό θα το κάνουμε άσχετα από τις αντιδράσεις κάποιων που δεν θέλουν καμία αλλαγή, καμία μεταρρύθμιση».

- Η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης προσφυγικών ροών από την Τουρκία;
 
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στα νησιά. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να αποσυμπιέζουμε την κατάσταση μεταφέροντας κάποιους πρόσφυγες στον ηπειρωτικό χώρο. Πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποδεχθεί περισσότερο κόσμο και προχθές που είχε έρθει ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών συζητήσαμε αυτά τα θέματα. Πιέζει και αυτός ο Διεθνής Οργανισμός, πιέζουν διάφοροι, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα διατηρηθεί. Η Τουρκία θα συνεχίσει να σέβεται τη συμφωνία. Υπάρχουν κάποιες αυξήσεις σε μερικές περιπτώσεις. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από την τήρηση της συμφωνίας».

- Γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν τυχόν τζιχαντιστές μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών;
 

«Υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι και από προσωπικό της αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και ξένων, οι οποίοι συνδράμουν το έργο της αστυνομίας στα νησιά, αλλά και στον ηπειρωτικό χώρο. Μπορώ να πω ότι έχουμε ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών, προκειμένου να αποφύγουμε δραστηριότητες τέτοιας μορφής. Έως τώρα δεν έχουμε κάτι που να μας ανησυχεί, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δουλεύουμε προληπτικά και δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να καθησυχάσουν γιατί μετά θα είναι αργά. Δουλεύουμε, λοιπόν, προληπτικά, δουλεύουμε οργανωμένα, συστηματικά, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και συνεργαζόμαστε και με υπηρεσίες άλλων χωρών».
 
- Τι γίνεται με το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων;
 
«Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ειδικό μισθολόγιο. Δεν θα ήθελα να προτρέξω αυτή τη στιγμή, γιατί συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει συνεργασία και συζήτηση και με τα άλλα υπουργεία, που ενδιαφέρονται για τα ειδικά μισθολόγια, όπως τα υπουργεία Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης. Αλλά κύρια το υπουργείο Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη έχουν πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού - όπως και το υπουργείο Υγείας - που θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια. Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ασχολούνται κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ασχολούνται νυχτερινές ώρες, αργίες και επομένως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Το ίδιο υπάρχει και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο και οι γιατροί. Δεν θέλω να επεκταθώ, όμως, σε άλλα υπουργεία. Έχουν ειδικό περιβάλλον εργασίας. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να μπορέσουν να κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο. Η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου μπορεί να επιτευχθεί όταν οι άνθρωποι που προσφέρουν αυτό το έργο στο κοινωνικό σύνολο είναι σε θέση να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Νομίζω αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλες τις κατευθύνσεις».
 
- Κύριε υπουργέ, να περάσουμε τώρα στο θέμα των πυρκαγιών. Οι πυροσβέστες, όπως έχετε τονίσει, επιτελούν με αυταπάρνηση το δύσκολο έργο τους. Παράλληλα, όμως, ένα μέρος των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών είναι απαρχαιωμένο. Πρόκειται να αντικατασταθούν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον;
 
«Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι κατασκευής του 1974 ή της δεκαετίας του '70. Επομένως έχουν παλιώσει. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις συνεχείς βλάβες. Είδατε ότι πέρσι χάσαμε ένα αεροσκάφος, φέτος χάσαμε άλλο ένα, ευτυχώς χωρίς να πάθουν τίποτα οι πιλότοι. Όμως, κάτι πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχουν αρχίσει εδώ τα επιτελεία και σχεδιάζουν, για να δούμε τι λύσεις μπορούν να υπάρξουν, αφού λάβουμε, βέβαια, υπόψη το οικονομικό κόστος, γιατί καταλαβαίνετε δεν είμαστε σε εποχή προηγούμενων δεκαετιών, όπου θα έπρεπε να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα τότε που υπήρχε η δυνατότητα. Δυστυχώς τότε τα έβαλαν κάτω από το χαλί και τώρα προσπαθούμε εμείς, με τα πενιχρά μέσα, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δουλεύει με αυτοθυσία. Υπάρχουν και επιπτώσεις και τραυματισμοί και απώλειες. Προχθές ο συντονιστής της Δυτικής Ελλάδας έπαθε κάποιο πρόβλημα υγείας πάνω στην ένταση της δουλειάς του και ελπίζουμε να το ξεπεράσει ο άνθρωπος και να είναι πάλι στην αποστολή του. Αυτό το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί. Είδατε ότι μέσα σε 24 ώρες σβήστηκε με πάρα πολύ δυνατούς ανέμους η φωτιά στη Βόρεια Χίο, το ίδιο και στον Ασπρόπυργο. Έχουν αλλάξει και τα κλιματολογικά δεδομένα, Δηλαδή, έχουμε επιβάρυνση των κλιματολογικών δεδομένων. Έχουμε το πρόβλημα του παλιού υλικού. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με καλύτερο συντονισμό και οργάνωση, αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε και με τα μέσα. Και δεν εννοώ οπωσδήποτε καινούργια μέσα, εννοώ καλύτερο σχεδιασμό και χρήση όλων των άλλων μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή σε άλλες χώρες τι κάνουν; Χρησιμοποιούν ό,τι πετάει, να το πω έτσι απλά, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά. Θα πρέπει και εμείς να δούμε τι μπορούμε να διαθέσουμε από ιπτάμενα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεροπυρόσβεση, για να αντιμετωπίσουμε με το φθηνότερο δυνατό τρόπο καταστάσεις που οξύνονται. Οξύνονται, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, που έχουν διαφοροποιηθεί».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Πρέπει να συγχωνευτούν αστυνομικά τμήματα"

Ο Πελετίδης και ο δήμος Πατρών ζητούν κατάργηση των διοδίων

Ο Δήμος Πατρέων, με μπροστάρη τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη μας έχει απασχολήσει πολλές φορές τις κοινωνικές του πρακτικές εν μέσω κρίσης. Σίγουρα αποτελεί παράδειγμα δήμου μέσα στην μνημονιακή περίοδο που κοιτάει το συμφέρον των πολιτών και δουλεύει για αυτό ενάντια στα ασφυκτικά πλαίσια που τίθονται.

Πλέον ο Δήμος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως πρέπει να καταργηθούν τα διόδια καθώς αυτό είναι «Ώριμο και δίκαιο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα»

Οι λόγοι που ο Δήμος διαμαρτύρεται, αποτυπώνονται στην ανακοίνωσή του, που αναφέρει: «Δύο νέοι σταθμοί διοδίων θα προστεθούν στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών – Κορίνθου, αυξάνοντας σημαντικά τα ήδη υπέρογκα ποσά που καταβάλλουν τα λαϊκά στρώματα για να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο δρόμο και τους υπόλοιπους οδικούς άξονες.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, υλοποιώντας την γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν παραδώσει με τις περιβόητες συμβάσεις παραχώρησης και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο κεφάλαιο με ληστρικούς όρους.

Αποτέλεσμα, ο λαός που πληρώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή των έργων, να ξαναπληρώνει για τη χρήση τους.

Η άμεση κατάργηση όλων των διοδίων, αποτελεί ώριμο και δίκαιο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί τώρα.

Η δημιουργία δημόσιου φορέα που θα ιεραρχεί, θα μελετά, θα κατασκευάζει και θα λειτουργεί τα δημόσια έργα, όχι με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, είναι η προοπτική που πρέπει να χαράξει ο λαός, για να απαλλαχθεί οριστικά από τα διόδια και οι οδικοί άξονες να γίνουν λαϊκή περιουσία».

Θυμίζουμε πως ο δήμαρχος Πατρέων είχε αναφέρει ένα χρόνο πριν πως είναι «Πρωτοφανής απάτη η είσπραξη διοδίων στην Κορίνθου- Πατρών» τονίζοντας ότι «Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια εμπαιγμού και άγριας εκμετάλλευσης του λαού, για τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών.

alfavita

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πελετίδης και ο δήμος Πατρών ζητούν κατάργηση των διοδίων"

Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους από το υπουργείο Εργασίας

Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 23.000 άτομα».

Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ θα παρέχεται στο 50% των ωφελουμένων η δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες για έξι μήνες. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ».

Στη συνέντευξή της, η κ. Αντωνοπούλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που στοχεύουν στην επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας.

Συνολικά, όπως υπογραμμίζει, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περίπου 43.000 άνεργοι. Τονίζει δε ότι, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου, μέσω της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται και στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία και τα παραγωγικά κοινωνικά εγχειρήματα, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αποτελεί κεντρικό σκοπό της κυβέρνησης.

«Γι' αυτό το λόγο, εισάγουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επίσης, με το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου, ιδρύεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» προσθέτει.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους από το υπουργείο Εργασίας "

Τριπλό χτύπημα στις συντάξεις

Τρία σοκ έρχονται τον Σεπτέμβριο στις συντάξεις, με πρώτο τις μειώσεις που φέρνει το νέο κύμα περικοπών στις επικουρικές που φτάνουν στο 47,5%, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», δεύτερο, τα μισά μερίσματα που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου λόγω των αναδρομικών μειώσεων και τρίτο σοκ φέρνουν ισοδύναμα μέτρα που ψάχνει η κυβέρνηση για να επιστρέψει το ΕΚΑΣ, καθώς μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να μπει εισφορά ασθένειας 6% στις προνοιακές συντάξεις των 360 ευρώ που χορηγεί ο ΟΓΑ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές που σε ετήσια βάση φτάνουν τα 1.650 ευρώ.

Μάλιστα, από τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα, τα ποσά που επανυπολογίστηκαν από το ΕΤΕΑ και θα πληρωθούν στις 2 Σεπτεμβρίου είναι μειωμένα έως και 138 ευρώ τον μήνα για μερίδα συνταξιούχων, ενώ μεσοσταθμικά οι περικοπές ανέρχονται στα 60-70 ευρώ.

Οι πιο μεγάλες είναι στους συνταξιούχους του πρώην επικουρικού των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), καθώς σχεδόν στην πλειονότητα των δικαιούχων οι περικοπές είναι πάνω από 30%.

Τον Οκτώβριο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, έρχεται και τρίτο κύμα μειώσεων για όσους δεν πάρουν τη λυπητερή του Σεπτεμβρίου.

Στην πληρωμή του Οκτωβρίου, όμως, θα πέσουν και οι αναδρομικές περικοπές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι το σοκ θα είναι μεγαλύτερο, γιατί πολλές συντάξεις των 300 και των 200 ευρώ θα φτάσουν στα 100 και στα 60 ευρώ.

Αυτό δεν θα συμβεί σε όλους αλλά, βάσει νόμου, σε όσους έχουν άθροισμα (μικτό ποσό) από κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, δηλαδή σε όσους παίρνουν καθαρά μετά τον φόρο 1.120 ευρώ από κύρια και επικουρική.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλό χτύπημα στις συντάξεις"

Πανελλήνιες τέλος -Πώς θα γίνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μετά και την ανακοίνωση των Βάσεων 2016 το υπουργείο Παιδείας δια του γενικού του γραμματέα Γιάννη Παντή προαναγγέλλει νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οπως εξήγησε ο κ. Παντής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η θέσπιση ενός νέου σχολικού συστήματος -σε βάθος 2ετίας- βασικός στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση του Λυκείου, ώστε να μπορεί να εισάγεται κάποιος σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα βάσει του βαθμού του.

«Θα υπάρξει σύντομα μια πρόταση -ελπίζω μέσα στη χρονιά- που θα είναι πάνω στην εντολή που έχουμε από τον υπουργό. Θα πάμε δηλαδή, μέσω του σχολικού συστήματος, να μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Δεν θα χρειάζεται παράλληλο σύστημα», είπε και συμπλήρωσε: «Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Λυκείου. Με το απολυτήριο του Λυκείου και τον βαθμό ουσιαστικά θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει στις σχολές εκείνες που θα έχει τη δυνατότητα λόγω βαθμού να μπει».

Με άλλα λόγια ο κ. Παντής προναγγείλει το τέλος των Πανελληνίων, αφού από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι το υπουργείο φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια πρόταση που βασίζεται στην αρχή ότι οι νέοι, εφόσον έχουν ολοκληρώσει το Λύκειο, έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν τις σπουδές που επιθυμούν.

Στο πλαίσιο του International Baccalaureate, το υπουργείο μελετάει τη δημιουργία ενός εθνικού απολυτηρίου που θα αποτελεί και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Το σύστημα πρέπει να αλλάξει και ο βαθμός απολυτηρίου θα αποτελεί τον βαθμό με τον οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στις σχολές. Στόχος με τις αλλαγές αυτές είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, και πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του. Γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να ορίσω πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο εισαγωγικό σύστημα», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Ακόμα η ηγεσία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, καθώς δεν είναι γνωστό αν η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ισχύει και στο νέο σύστημα και αν θα υπάρξει αυτούσιο το σύστημα των βάσεων εισαγωγής. Αντίθετα, επιμένει στο επιχείρημα για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Λυκείου

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιες τέλος -Πώς θα γίνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ "

Ομάδες περιπολίας συνέστησαν οι κάτοικοι - Μετανάστες έκαναν 10 ληστείες σε χωριό της Χίου

Η αδιαφορία της Κυβέρνησης να ενισχύσει την Αστυνομία, θα βάλει κόσμο σε μπελάδες

Ομάδες περιφρούρησης για να προστατέψουν τις περιουσίες τους αλλά και τις οικογένειές τους έχουν συστήσει οι κάτοικοι της Χίου.

Από την Παρασκευή οι κάτοικοι της περιοχής Βαβύλων, νιώθοντας μόνοι και απροστάτευτοι από το κράτος χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των 4 ατόμων (συνολικά συμμετέχουν 26 άτομα), οι οποίες βγαίνουν στο δρόμο τη νύχτα και... περιπολούν την περιοχή.

Οι κάτοικοι των Βαβυλών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση ύστερα από τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών στο χωριό.

«Έχουμε τις τελευταίες μέρες πάνω από 10 διαρρήξεις σπιτιών στην ευρύτερη περιοχή από τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην π. ΒΙΑΛ» ανέφερε ο Οθωνας Τρέμης, κάτοικος της περιοχής .

Μάλιστα την πρώτη βράδια της ιδιότυπης αυτής περιπολίας, τα μελή μια ομάδας, έπεσαν πάνω σε μετανάστες, που μόλις είχαν διαρρήξει ένα ακόμη σπίτι. Οι μετανάστες στην θέα των κατοίκων τράπηκαν σε φυγή, πετώντας τα κλοπιμαία που παραδόθηκαν στην αστυνομία για να τα παραδώσει με την σειρά της στον κάτοχο.

«Είμαστε τυχεροί που δεν κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις εναντίον μας και έφυγαν» ανέφεραν οι κάτοικοι που προβληματίζονται ωστόσο τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι «διαρρηκτές» δεν τραπούν σε φυγή.

alithia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομάδες περιπολίας συνέστησαν οι κάτοικοι - Μετανάστες έκαναν 10 ληστείες σε χωριό της Χίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news