facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Τέλη Αυγούστου τελικά θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στα τέλη Αυγούστου, και συγκεκριμένα 28 με 29 του μηνός, κι όχι αύριο Πέμπτη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αναμένεται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αυτό προκύπτει από νεότερες πληροφορίες από τη γενική γραμματεία Εσόδων.

Αύριο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δόσεις στις οποίες θα εξοφληθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ παραμένουν πέντε.

Εάν η ρύθμιση των πέντε δόσεων παραμένει, η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη Αυγούστου τελικά θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ "

Handelsblatt: Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα των επανορθώσεων

Η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου που επανέφερε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απασχολεί σήμερα μερίδα του γερμανικού τύπου.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναφερόμενη στο θέμα των επανορθώσεων η σημερινή Bild υπενθυμίζει ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις: «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολιάζει λακωνικά η Bild.

Για το ίδιο θέμα παρατηρεί η Handelsblatt: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν».

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».


Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα των επανορθώσεων"

«Το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο»

«Τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για νέο σοκ από τον Οκτώβριο στις συντάξεις.

Ο υπουργός τονίζει για άλλη μια φορά ότι προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και εξηγεί πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων κυρίως του ΙΚΑ. 

Σημειώνει δε ότι οι μειώσεις θα είναι ανάλογες με αυτές που προέκυψαν τον Αύγουστο με τον επανυπολογισμό των συντάξεων του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10%, μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%.

«Το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη, γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνωικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου

- Κύριε υπουργέ θα υπάρξει, όπως γράφετε σήμερα, νέο σοκ από τον Οκτώβριο στις συντάξεις, όταν και θα αφαιρεθούν και τα αναδρομικά;

Τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν. Και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γίνεται αυτό που έχουμε ήδη προαναγγείλει από τότε που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και θα επανυπολογίσουμε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Όσοι έχουν άθροισμα σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ ενδεχομένως να δουν κάποιες αναπροσαρμογές στις συντάξεις τους. Αυτό έγινε ήδη τον Αύγουστο, ξέρουμε επομένως τι θα γίνει και τον Σεπτέμβριο για τις υπόλοιπες από αυτές. Τον Αύγουστο έγινε ο επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του ΙΚΑ. Τι ξέρουμε από τον Αύγουστο; Ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10% μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο όπως είπα κυρίως για τις συντάξεις του ΙΚΑ. Άρα οι συνταξιούχοι θα δουν τη νέα τους επικουρική όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά τις αναπροσαρμογές. Για τους περισσότερους θα είναι όπως ήταν για το 80% των περιπτώσεων του Αυγούστου. Πράγματι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρόκειται να κρατηθούν για αυτούς τους συνταξιούχους που είχαν μείωση στην επικουρική τους αναδρομικά ποσά, γιατί η μείωση σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο ισχύει από 1ης Ιουνίου.

- Κύριε υπουργέ, ισχύει η πληροφορία ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα συνταξιούχων θα δούνε τον Σεπτέμβρη έως και 38% μειωμένες τις επικουρικές τους συντάξεις;

Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Ξέρουμε από τα στατιστικά των αναπροσαρμογών του Αυγούστου -και ανάλογα θα είναι τα αποτελέσματα και τον Σεπτέμβριο- ότι τόσο μεγάλη μείωση αφορούσε λιγότερο από το 5% των συνταξιούχων. Όπως είπα προηγουμένως η μεσοσταθμική μείωση για το 20% αυτών που μειώθηκαν οι συντάξεις, επαναλαμβάνω το 80%, δεν είδε καμιά μείωση, αλλά και για αυτό το 20% που είδε μειώσεις η μεσοσταθμική μείωση είναι της τάξης του 8-10%.

- Με άλλα λόγια θα ήθελα να μου πείτε τι θα περιμένουν να δουν στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου;

Όπως έχω πει πράγματι η αλήθεια βρίσκεται στα ΑΤΜ- ούτε στις δηλώσεις εκατέρωθεν ούτε στην παραπληροφόρηση και μάλιστα την κίτρινη ή την... παραπληροφόρηση. Το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος. Το υπόλοιπο 20% αυτών που παίρνουν επικουρική θα δουν μια αναπροσαρμογή στη σύνταξή τους....

- Η οποία θα είναι πόση;

Μεσοσταθμικά μπορεί να υπάρχει μια μείωση 8-10%.


real


Διαβάστε Περισσότερα » "«Το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο»"

Σε τρεις δόσεις μπαίνει «μαχαίρι» στις επικουρικές

Και νέος, τρίτος γύρος περικοπών που θα ολοκληρωθεί με τις πληρωμές του Οκτωβρίου, θα χρειαστεί τελικά προκειμένου να επανυπολογιστούν όλες οι επικουρικές συντάξεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ήδη έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο γύρο επανυπολογισμού, σε περίπου 805.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι περίπου 150.000 εκτιμάται ότι θα υποστούν μειώσεις, που θα φανούν στις πληρωμές του Σεπτεμβρίου.

Οι περικοπές ξεκίνησαν τον Αύγουστο, όταν προέκυψαν μειώσεις σε περίπου 66.900 επικουρικές από τις συνολικά 320.000 που επανυπολογίστηκαν. Για τον Οκτώβριο, μένουν περίπου 120.000 συντάξεις, με ειδικά καθεστώτα ώστε να κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων.

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου βέβαια, δεν θα εμφανιστούν μόνο οι μειώσεις σε όσους από τους τελευταίους 120.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός οδηγήσει σε "μαχαίρι", αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου και ήδη σχεδιάζεται η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Το δεύτερο κύμα μειώσεων

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις, εκτιμάται ότι στους περίπου 67.000 "χαμένους" του πρώτου κύματος περικοπών, θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000. Οι μειώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου 1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%. Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις του πρώτου και δεύτερου κύματος υπολογίζονται σε 9,45%.

Συνολικά, το δεύτερο κύμα επανυπολογισμού αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους τους ΕΤΕΑΕΠ), το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων, το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας, το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) και το ΤΑΠΤΠ που ασφαλίζονταν το προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank).

Ο νέος συντελεστής βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός, διαφέρει από ταμείο σε ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για την μεγάλη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών πέφτει κατά 50% - 40%.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το "δίχτυ ασφάλειας" των 1.300 ευρώ. Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις, διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού, διατηρείται και εγγράφεται ως "προσωπική διαφορά". Αντίθετα, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι στους χαμένους του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) καθώς και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων από τους συνολικά 730.000 που προέρχονται από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ). Η πλειοψηφία ωστόσο, φαίνεται πως θα γλυτώσει τις μειώσεις, καθώς λαμβάνει σημαντικά χαμηλές κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από το όριο των 1.300 ευρώ.

Μέχρι τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπολογισμοί και 120.000 συντάξεων που καταβάλλονται από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικές ασφάλισης του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων, καθώς και του ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα επανυπολογίστηκαν συντάξεις από το ΤΕΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων, το ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά Ταμεία, το ΤΑΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, το ΤΕΑΧ των χημικών, το ΤΕΑΕΙΓΕ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα επικουρικά του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΡΤ και της ΕΤΒΑ, τον ΕΛΕΜ του προσωπικού της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΕΑΥΠΣ των πυροσβεστών.

Καθώς βέβαια, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, μέσω του επανυπολογισμού ισχύει από τις συντάξεις Ιουνίου, από τον Οκτώβριο θα υπάρξει και η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Αναλυτικά, όσοι υπέστησαν μειώσεις από τον Αύγουστο, θα πρέπει σε τρεις ισόποσες δόσεις, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι "άτυχοι" του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτώβρης – Δεκέμβρης τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ όσοι δουν μειώσεις τον Οκτώβριο, θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τρεις δόσεις μπαίνει «μαχαίρι» στις επικουρικές"

"Στο περίμενε" οι ιδιώτες που αναμένουν λεφτά από το δημόσιο

«Άφαντα» παραμένουν τα σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν από τους δανειστές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ως δόση από το νέο δάνειο, προκειμένου να αποπληρώσει το δημόσιο έως και 3,5 δισ. από τα χρέη του προς τους ιδιώτες, μέσα στο 2016.

Στα προσωρινά στοιχεία Ιουλίου για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, δεν φαίνεται να υπήρξαν οι αντίστοιχες πληρωμές παλαιών χρεών, καθώς οι κρατικές δαπάνες υπερέβησαν κατά μόλις ...70 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο Ιουλίου!

Μία πρώτη -και ίσως πρόχειρη- εξήγηση που δίνουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι πως «δεν εμφανίζονται στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού γιατί αυτές οι πληρωμές αφορούν χρέη που εξοφλούνται από το δάνειο και δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο» -κοινώς «φορτώθηκαν» κατευθείαν στο χρέος και δεν τα μετράνε στον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος.

Και έτσι αν είναι όμως, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο ανήλθαν σε 4,430 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,360 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει πως οριακά μόνον μπορεί να φάνηκαν αρκετές για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις Ιουλίου (ή και ένα μέρος οφειλών του Ιουνίου) -και αυτό επειδή προϋπόθεση για να έρχονται οι δόσεις των δανείων δεν είναι μόνον να αποπληρώνονται τα παλαιά χρέη του δημοσίου αλλά και να μη δημιουργούνται ξανά άλλα νέα χρέη προς τους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα:

1. με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει, τα 3,5 δισ. ευρώ για το 2016 θα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες ως εξής:

· 500 εκατ. ευρώ δόθηκαν τον Ιούνιο,

· 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο,

· 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο,

· 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο,

· 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

2. Οι κρατικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο 6μηνο ήταν 3,350 δισ. λιγότερες από όσο είχαν προϋπολογιστεί.

3. Μετά από ένα «σερί» συγκράτησης των πληρωμών, τον μήνα Μάιο οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 290 μικρότερες από όσο προβλεπόταν, τον Ιούνιο ήταν 100 εκατ. ευρώ λιγότερες, αλλά τον Ιούλιο για πρώτη φορά δόθηκαν όσα χρήματα προβλέπονταν και 70 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Από το υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτουν πάντως ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις αποπληρωμών στους φορείς του δημοσίου, καθώς –όπως υποστηρίζουν- τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη πιστωθεί στους φορείς και είναι δική τους υπόθεση να επιταχύνουν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους.

Από την άλλη, οι γραπτές οδηγίες που έχουν λάβει οι φορείς από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπουν ότι δεν μπορούν να πληρωθούν νέα χρέη με τις δόσεις των δανείων, πριν πληρωθούν τα παλαιότερα. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι οι φορείς ακόμα «παλεύουν» να πληρώσουν χρέη που άφησε απλήρωτα το κράτος από το 2014-2015, κάτι που σημαίνει ίσως πως η εκκαθάριση και πληρωμή των υποχρεώσεων αυτών να έχει μπλέξει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας (πχ επιχειρήσεις να έχουν κλείσει ή να χρωστούν και αυτές πλέον στο δημόσιο, να απαιτούνται ειδικοί συμψηφισμοί, να αφορούν μικροποσά του παρελθόντος που προηγούνται έναντι άλλων μεγάλων απλήρωτων οφειλών του 2015-2016 κλπ).

«Στέγνωσαν την αγορά» λέει η ΝΔ

Με αφορμή τα στοιχεία Ιουλίου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Για ακόμη ένα μήνα, είμαστε στο "ίδιο έργο θεατές": επίτευξη, δήθεν, δημοσιονομικών στόχων, μέσα όμως από το στέγνωμα της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα "έριχνε" σημαντικούς πόρους στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έτσι παρατηρούμε:

1ον: Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού να είναι μειωμένες περίπου κατά 2,4 δις ευρώ έναντι του στόχου, όση είναι περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος. Αυτή η υστέρηση παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά την μερική εκταμίευση της δόσης.

Απόδειξη ότι δεν έχουν ακόμη, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μεταφερθεί πόροι στην πραγματική οικονομία. Ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει και διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014. Γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία την πραγματική οικονομία.

2ον: Αν συνυπολογιστεί και η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-35% από το στόχο), η στερούμενη ρευστότητα από την οικονομία αγγίζει τα 3,3 δις ευρώ, όσο είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Με λίγα λόγια, προκειμένου η Κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο "κόφτη".

3ον: Και φυσικά, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Ενδεικτικά, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους αυξήθηκαν κατά περίπου 6 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και αγγίζουν, συνολικά, τα 90 δις ευρώ. Και όλα αυτά, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, σωρεύοντας τις υποχρεώσεις των πολιτών στους τελευταίους μήνες του έτους.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της» καταλήγει η ανακοίνωση των στελεχών της ΝΔ.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » ""Στο περίμενε" οι ιδιώτες που αναμένουν λεφτά από το δημόσιο"

Ενοχοι Σακκάς και Σεϊσίδης - Δείτε τις ποινές που τους επιβλήθηκαν

Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μήνες στους κατηγορουμένους Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη, αντιστοίχως, επέβαλλε το Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, έπειτα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία.

Οι δυο κατηγορούμενοι αργά το βράδυ της Τετάρτης κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο για τα αδικήματα της αντίστασης, της πλαστογραφίας και της κλοπής. Η δίκη διεξήχθη κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με τους δυο κατηγορουμένους να αρνούνται τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

Οι Κώστας Σακκάς και Μάριος Σεϊσίδης συνελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου στη Λακωνία όταν επιχείρησαν να αποφύγουν μπλόκο της αστυνομίας. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κλοπή (αφορά το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίδας), πλαστογραφίας (αφορά στις πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή τους και τις πινακίδες πινακίδες κυκλοφορίας), αντίσταση κατά της αρχής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και δυο παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι δυο συλληφθέντες ήταν καταζητούμενοι επί σειρά ετών από τις αστυνομικές αρχές.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των δυο κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζητώντας ωστόσο να κηρυχθεί αθώος από κατηγορίες που αφορούν σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο Μάριος Σεϊσίδης. Και αυτό διότι οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο συγκατηγορούμενός του Κώστας Σακκάς, όπως ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο.

Στην απολογία του ο Μάριος Σεϊσίδης δήλωσε «περήφανος ως αναρχικός αγωνιστής», αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και έκανε λόγο για «βασανιστήρια» που, όπως είπε, υπέστη τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενός του κατά τη σύλληψή του.

Πρόεδρος: Ήσασταν στο αυτοκίνητό;

Μ. Σεϊσίδης: Ναι. Κάναμε αναστροφή για να τους αποφύγουμε. Δεν μας έκαναν κανένα σήμα. Εμείς είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν. Είχαμε κλειστά τα παράθυρα δεν ακούσαμε τη σειρήνα. Η ταχύτητά μας ήταν 50 χιλιόμετρα.

«Πηγαίναμε για διακοπές στην Ελαφόνησο, όταν είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν κάναμε δεξιά. Τότε ακούσαμε κάποιον να μας φωνάζει: "που πάτε ρε κ....;". Εκείνη την στιγμή ένας αστυνομικός άρχισε να πυροβολεί κατά πάνω μας. Ήταν στα 15 μέτρα από εμάς. Με το που ακούσαμε τους πυροβολισμούς αρχίσαμε να τρέχουμε», ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Δηλαδή αν δεν ήταν οι πυροβολισμοί θα είχατε σταματήσει;

Μ. Σεϊσίδης: Ίσως και να σταματούσαμε. Αρχίσαμε να τρέχουμε μπήκαμε σε ένα γκαράζ. Ήρθε πρώτα ο ένας αστυνομικός που μας σημάδευε με το πιστόλι, έπειτα ήρθε και ο δεύτερος. Μας φόρεσαν τις χειροπέδες. Δε προβάλαμε καμία αντίσταση. Φάγαμε πάνω από 20 κλωτσιές στο κεφάλι και στα πλευρά. Με έριξαν κάτω αφού πρώτα με ξυλοφόρτωσαν άγρια.

Πρόεδρος: Που βρήκατε το αυτοκίνητο;

Μ. Σεϊσίδης: Το αυτοκίνητο μας το είχε παραχωρήσει κάποιος άνθρωπος για να πάμε διακοπές. Δεν θα πω τα στοιχεία του.

Ακόμη, στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αστυνομικό Τμήμα δεν του επετράπη να κάνει κανένα τηλεφώνημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο αστυνομικό τμήμα δεν μας άφησαν να κάνουμε κανένα τηλεφώνημα. Δεν μου επέτρεψαν να τηλεφωνήσω ούτε στο δικηγόρο μου Κώστα Παπαδάκη. Πήγαμε στο νοσοκομείο μετά τα άγρια βασανιστήρια που υποστήκαμε κατά τη διαδικασία δακτυλοσκόπησης. Καταφεραν να μου πάρουν τα αποτυπώματα και στο νοσοκομείο μας μετέφεραν μόνο όταν τους το ζήτησε ο δικηγόρος μου επιτακτικά. Ήμουν κοντά 11 χρόνια καταζητούμενος και ήθελα το δικηγόρο μου. Δεν με άφηναν να επικοινωνήσω μαζί του».

Πρόεδρος: Γιατί είστε φυγόδικος τόσα χρόνια;

Μ. Σεισίδης: Τα ΜΜΕ και οι εφημερίδες δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας.

Πρόεδρος: Δε δικάζουν όμως τα ΜΜΕ εμείς δικάζουμε...

Μ. Σεισίδης: Κάποια στιγμή σε συνεννόηση με τους συνηγόρους μου θα εμφανιζόμουν.

Ο έτερος κατηγορούμενος Κώστας Σακκάς ανέφερε ότι εκείνος ήταν οδηγός του αυτοκινήτου.

«Εγώ οδηγούσα. Είδαμε τους αστυνομικούς κάναμε αναστροφή. Τους αντιλήφθηκαν όταν άκουσα τους πυροβολισμούς. Μας φώναξαν:" Που πάτε ρε κ....;"», είπε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Θεωρήσατε ότι ήθελαν σας χτυπήσουν;

Κ. Σακκάς: Δεν είναι λίγα τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτοφανές. Εγώ προσωπικά έχω συλληφθεί πολλές φορές. Με προτεταμένα τα όπλα άρχισαν να μας χτυπάνε ενώ δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος να φύγουμε. Επέλεξα να να μας κακοποιήσουν. Υπήρχε ένα μένος και μια οργή ανεξέλεγκτη εναντίον μας.

Πρόεδρος: Εσείς δηλαδή δεν προβάλατε καμία αντίσταση;

Κ. Σακκάς: Μα τι αντίσταση να προβάλεις όταν κάποιος σε σημαδεύει με το όπλο;

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι της υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Κατσαρής υπέβαλλαν σειρά ενστάσεων κατά της προδικασίας και ζήτησαν αναβολή εκδίκαση της υπόθεσης, πλην όμως τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Με την έναρξη της δίκης στο δικαστήριο κατέθεσαν οι αστυνομικοί που συνέλαβαν στους δυο κατηγορούμενους περιγράφοντας στις καταθέσεις τους τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχοι Σακκάς και Σεϊσίδης - Δείτε τις ποινές που τους επιβλήθηκαν"

Υπ. Εργασίας: Παραπληροφόρηση τα όσα γράφτηκαν για αλαλούμ σχετικά με το ΕΚΑΣ

Για επιχείρηση παραπληροφόρησης με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους συνταξιούχους κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας απαντώντας σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά για "Αλαλούμ με το νόμο για την επαναφορά του ΕΚΑΣ".

Συγκεκριμένα το υπουργείο στην απάντηση του επισημαίνει:

- Από 8/8/2016 είχε εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ, όσο και εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.

- Η εφαρμογή των υπόλοιπων ρυθμίσεων που προβλέφθηκαν στον ν.4411/2016 (καταβολή ποσού ισόποσου της παροχής που απωλέσθηκε στον/στην σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση που έπαυσε η παροχή και στους δύο συζύγους, η καταβολή του ποσού που απωλέσθηκε σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% καθώς και η χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας) εξαρτώνται αποκλειστικά από τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για την εφαρμογή τους.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Παραπληροφόρηση τα όσα γράφτηκαν για αλαλούμ σχετικά με το ΕΚΑΣ"

«Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για το νοσοκομείο Σαντορίνης

Τις σοβαρές δυσλειτουργίες του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επικαλούμενος μάλιστα καταγγελίες τόσο από κάτοικους του νησιού όσο και από παραθεριστές από την Αθήνα που χρειάστηκε να επισκεφθούν για υπηρεσίες υγείας τη μονάδα υγείας του νησιού.

Οπως επισημαίνει το ΔΣ του ΙΣΑ, το νοσοκομείο λειτουργεί στην πραγματικότητα ως… Κέντρο Υγείας, παρά το γεγονός ότι έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και βασικές βιοχημικές εξετάσεις. Ενώ το μοναδικό χειρουργείο που έχει γίνει στο νοσοκομείο είναι η αιμορροϊδεκτομή που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π.Πολάκης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν καθημερινά προκύπτει ανάγκη να πραγματοποιηθούν διακομιδές ασθενών, σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Αττικής, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Μάλιστα πολλοί ασθενείς είναι αλλοδαποί τουρίστες, για τους οποίους τις περισσότερες φορές, δεν κινούνται οι διαδικασίες ώστε να επιβαρυνθεί το κόστος ο ασφαλιστικός φορέας τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, επισημαίνει τα εξής:

«Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να οργανώσει ένα αξιόπιστο σύστημα και να αξιοποιήσει στοιχειωδώς τις υπάρχουσες δομές. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης εγκαινιάστηκε εσπευσμένα για λόγους αποκλειστικά επικοινωνιακούς χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας του και έτσι σήμερα υπολειτουργεί κοστίζοντας χιλιάδες ευρώ στο κράτος. Οι νησιώτες μας έχουν ανάγκη από πολιτικές υγείας που έχουν ουσία και λύνουν προβλήματα και όχι από επικοινωνιακές φιέστες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για το νοσοκομείο Σαντορίνης"

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ έστειλε εξώδικο στους εργαζόμενους

Εξώδικο προς τους εργαζόμενους της, απέστειλε η διοίκηση του ΟΑΣΘ μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία βρίσκονται.

Οι διοικούντες του ΟΑΣΘ κάλεσαν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά τους τονίζοντας πως η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητά , αλλά «στην ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση και στις οφειλές του ελληνικού δημοσίου».

Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω και να προχωρήσουν ακόμα και σε απεργία διαρκείας εάν χρειαστεί, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων τους, Δημήτρης Τσερμενίδης και εξαπολύοντας εκ νέου τα πυρά του στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη,σημειώνει "ας μας καλέσει χθες σε συνάντηση και γυρνάμε αμέσως πίσω στις δουλειές μας".

Υπενθυμίζεται ότι οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ βρίσκονται για δεύτερη ημέρα σήμερα σε επίσχεση εργασίας, ενώ αύριο θα πιάσουν και πάλι τιμόνι, για να το αφήσουν εκ νέου την Παρασκευή 19 Αυγούστου, οπότε και θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Όπως τόνισε ο κ. Τσερμενίδης, "ο κ. Σπίρτζης με επιστολή του μας έδωσε τρεις ημερομηνίες για να συναντηθούμε, 30 ή 31/8 και 6/9 και ενώ του απαντήσαμε, ωστόσο ακόμα και σήμερα δεν μας έχει κλειδώσει το ραντεβού. Δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Μας αναγκάζει να απέχουμε από τα καθήκοντά μας".

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ διεκδικούν δεδουλευμένα άνω των δύο μηνών, ήτοι ποσό υψηλότερο των 6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη, το ελληνικό δημόσιο οφείλει στον οργανισμό άνω των 130 εκατ. ευρώ,ο οποίος με τη σειρά του έχει οφειλές ελαφρά μεγαλύτερες των 95 εκατ. ευρώ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η διοίκηση του ΟΑΣΘ έστειλε εξώδικο στους εργαζόμενους "

Κομοτηνή: Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργοι

Την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργους αποφάσισε, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ενώ παράλληλα έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση, για μη αναπροσαρμογή ισχυόντων τελών για το 2017 για την ακίνητη περιουσία, τη διαμονή παρεπιδημούντων, την χρήση δημοτικών κτημάτων και έργων καθώς και για την χρήση των δημοτικών νεκροταφείων.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη στάθμευσης, αποφασίστηκε η διατήρηση της ωριαίας κάρτας στάθμευσης στην πόλη της Κομοτηνής, στα 0,5 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομοτηνή: Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργοι"

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκε ο πίνακας για τις 3.737 θέσεις εργασίας σε 17 Δήμους

Αναρτήθηκαν σήμερα στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού, (στην ενότητα «Προγράμματα Απασχόλησης – Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα»), ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, για 3.737 θέσεις εργασίας του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε 17 Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας – Α΄ κύκλος καθώς και ο Πίνακας Αποκλειομένων στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που θα εργαστούν γιαοκτώ μήνες με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Επιβλέποντες Φορείς, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 7/2016.

Η κατάρτιση των Πινάκων πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους είτε από το Μητρώο τους μέσω του e-Services IIS στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους είτε με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους από τους πίνακες κατάταξης ανέργων που έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr και σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον Πίνακα Αποκλειομένων που είναι αναρτημένος στον ίδιο διαδικτυακό τόπο (www.oaed.gr).

Τυχόν αιτιολογημένες ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των παραπάνω Πινάκων μπορούν να υποβληθούν εντός τριών εργάσιμων ημερών από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από την 18η Αυγούστου και ώρα 10η πρωινή έως και τη 22η Αυγούστου και ώρα 12η μεσημβρινή, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τους πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης.

Οι ενιστάμενοι υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε ηλεκτρονικά, (επισυνάπτοντάς τα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής ένστασης), είτε καταθέτοντάς τα στα αρμόδια ΚΠΑ2 μέχρι τις 15:00 της 22ης Αυγούστου προκειμένου να επισυναφθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ΚΠΑ2 στην ηλεκτρονική ένστασή τους, συνοδευόμενα από τυχόν σημειώσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2), σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία που ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση Νο 7/2016.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκε ο πίνακας για τις 3.737 θέσεις εργασίας σε 17 Δήμους"

Στις όχθες του Ασωπού εντοπίστηκαν θαμμένα βιομηχανικά απόβλητα

Τα απόβλητα, θαμμένα σε βάθος περίπου 8 μέτρων, εντοπίστηκαν στο Συκάμινο Ωρωπού, στη θέση Φυτό, από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος έπειτα από καταγγελία πολιτών.

Από την εκσκαφή σε ιδιόκτητο χώρο, 200 έως 300 μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία του χωριού, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από την όχθη του Ασωπού και στα δίπλα σε κατοικίες, οι επιθεωρητές εντόπισαν λάσπες βιομηχανικών αποβλήτων και τέφρα από επεξεργασία μετάλλων.

Τα δείγματα στάλθηκαν για ανάλυση στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ωστόσο, οι αναλύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τις 25 Αυγούστου λόγω καλοκαιρινής αδείας των υπαλλήλων του ινστιτούτου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, οι έρευνες των επιθεωρητών θα συνεχιστούν μετά τα αποτελέσματα, ενώ οι πολίτες που έκαναν τις καταγγελίες επιμένουν ότι στην περιοχή βρίσκονται θαμμένα και βαρέλια με τοξικά υγρά.

Οι επιθεωρητές -πριν ακόμη βγουν τα αποτελέσματα του ΙΓΜΕ- είναι βέβαιοι ότι τα απόβλητα που εντοπίστηκαν είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να ρυπάνουν το έδαφος, το νερό και να καταλήξουν στη διατροφική αλυσίδα.

Η μαύρη σκόνη είναι τέφρα από μονάδες επεξεργασίας μετάλλων, η λάσπη από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και το χαλκογαλάζιο χρώμα είναι κατά πάσα πιθανότητα οξείδια του χαλκού. Και βέβαια, το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι πώς κανείς δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Οι επιθεωρητές εντόπισαν στον χώρο ορύγματα, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι λειτουργούσε ως παράνομη χωματερή αποβλήτων.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις όχθες του Ασωπού εντοπίστηκαν θαμμένα βιομηχανικά απόβλητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news