facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Τρύπα 900 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης βλέπει η τρόικα

Συνεχείς είναι οι παρατάσεις στην κατάθεση των μεσοπρόθεσμου, αφού δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί και αποτυπωθεί το τελικό σχέδιο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κληθεί να "τρέξει" η ελληνική πολιτεία. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Έτσι, όπως σημειώνεται η τρόικα θεωρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις για την δράση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, τόσο για το 2017, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό προκύπτει "τρύπα" στον προϋπολογισμό του '17 που θα φτάσει ακόμα και τα 900 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει στην θέση της και έχει ξεκαθαρίσει ότι το ΚΕΑ θα περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο, η τρόικα έχει ήδη εκφράσει της αντιρρήσεις της.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι πηγές χρηματοδότησης του ΚΕΑ θα είναι:

- Η περικοπή δαπανών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύψους 250 εκατ.

- Εξοικονόμηση δαπανών από το spending review σε όλο το δημόσιο (επισκόπηση δαπανών) όπου οι φορείς του δημοσίου θα κληθούν να βρουν ποιο 10% των εξόδων τους μπορούν να κόψουν, δράση που μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 500 εκατ. ευρώ.

- Μεταφορές κονδυλίων από άλλους κωδικούς.

Επιβεβαίωση της σύγκρουσης και του χάσματος Αθήνας – δανειστών μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί μετά την λήξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαφωνία υπάρχει ακόμα στο εσωτερικό της τρόικας για τις μακροοικονομικές προβλέψεις

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρύπα 900 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης βλέπει η τρόικα"

Κατρούγκαλος: Ο ευρωπαϊκός δρόμος στα εργασιακά είναι ο δικός μας και όχι του ΔΝΤ

«Υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ», αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Έχουμε μπει σε μια φάση που δείχνει ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, και το πραγματικό στοίχημα είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι δίκαιη για όλους», τονίζει ο υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά «θετική και επιθετική, προκειμένου να αναστραφεί η γενικευμένη απορρύθμιση που ισχύει σήμερα στην εγχώρια αγορά εργασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος εκφράζει την άποψη ότι η παρακράτηση υπέρ υγείας από τις συντάξεις, ύψους 6%, θα βοηθήσει «τους πολλούς», καθώς όσοι παίρνουν μία μόνο κύρια σύνταξη θα δουν, σύμφωνα με τον υπουργό, αυξήσεις με την εφαρμογή του μέτρου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Ο ευρωπαϊκός δρόμος στα εργασιακά είναι ο δικός μας και όχι του ΔΝΤ"

Γεωργίου στους FT: Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, αν καταδικαστώ

Την προειδοποίηση ότι αν καταδικαστεί για παραποίηση στοιχείων, κινδυνεύουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους κάνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ μιλώντας στους Financial Times.
Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα ο Ανδρέας Γεωργίου που παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, διαμηνύει ότι η παραπομπή του συνιστά λόγο ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το δημοσίευμα των FT αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης και φιλοξενεί δηλώσεις του ίδιου του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον του. «Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στους FT από το σπίτι του στις ΗΠΑ.
Επίσης ο κ. Γεωργίου υποστήριξε πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επανενεργοποιήσει την περίπτωσή του θα πρέπει να είναι πολύ ανησυχητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε στους FT.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι αν η απόφαση βγει εις βάρος του, τότε η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό...» λέει στους FT.
Ο κ. Γεωργίου επέστρεψε στις ΗΠΑ, όταν έληξε η πενταετή θητεία του τον περασμένο Αύγουστο και παρότι «αντιμετωπίζει τώρα μια παρατεταμένη μάχη για να καθαρίσει το όνομά του» όπως γράφουν οι FT ο ίδιος εξακολουθεί να είναι ευτυχής που επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για να καταλήξει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ: «Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη» είπε.
Η κυβέρνηση Τσίπρα εναντίον Γεωργίου
Οι Financial Times αναφέρουν επίσης δηκτικά ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει μια «διάχυτη» ελληνική πολιτική πρακτική να παραποιούνται τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία για πολιτικό όφελος. Αναφέρει δε ότι η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα αντιτάχθηκε στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ως μέρος μιας εκστρατείας για να κερδίσουν παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισεκατ.ευρώ.
Οι FT υπενθυμίζουν τέλος, την δήλωση του υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ζήτησε μια εις βάθος διερεύνηση του «πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να επισπευσθούν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο»
FT: Φοβούνται πλέον οι στατιστικολόγοι παγκοσμίως
Οι FT σημειώνουν δε πως «η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας»
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τους Financial Times, ο Pali Lehohla, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη του κ Γεωργίου ως ένα «βάναυσο πλήγμα», το οποίο μετατρέπει την στατιστική σε μια «υψηλού κινδύνου» επιλογή σταδιοδρομίας.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργίου στους FT: Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, αν καταδικαστώ "

DW:Βαρουφάκης: "Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο"-"Δεν είμαστε ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα"

Συνέντευξη-ποταμός από τον Γιάνη Βαρουφάκη στην κυριακάτικη έδοση της εφημερίδας WELT. Ο πρώην υπ.Οικονομικών κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει σχέδιο, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι "φίλος" με τον Αλέξη Τσίπρα.


Ποιός θυμάται ότι πριν από έναν χρόνο η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το τρίτο μνημόνιο; Ακόμα και η WELT ξέχασε να υπομνήσει στους αναγνώστες της την ιστορική ημερομηνία στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Επίκαιρη αφορμή για τη συνέντευξη φαίνεται να είναι η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου στις 24 Αυγούστου, για την προώθηση του οποίου ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Αλλά όταν έρχεται στην Αίγινα μία μορφή της γερμανικής δημοσιογραφίας όπως ο Στέφαν Άουστ, αρχισυντάκτης σήμερα της WELT και "ψυχή" παλαιότερα του SPIEGEL, για να συναντήσει εκεί τον Γιάνη Βαρουφάκη, η συζήτηση δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον. Ειδικά όταν αρχίζει με έναν θετικό απολογισμό της υπουργικής θητείας του Γιάνη Βαρουφάκη από τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη: "Ποτέ πριν δεν υπήρξε εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών μίας χρεωκοπημένης χώρας, που θα έλεγε 'ΟΧΙ' στους δανειστές. Αλλά όταν είναι κανείς χρεωκοπημένος, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση αποπληρώνοντας τα παλαιά δάνεια με καινούρια δάνεια" επισημαίνει. Για να διαπιστώσει λίγο αργότερα ότι "σήμερα η Ελλάδα είναι πιο χρεωκοπημένη από ποτέ".
Ο Στέφαν Άουστ, ο οποίος θέτει τα ερωτήματα μαζί με τον συνάδελφό του Μάρτιν Σολτς, επικαλείται παλαιότερο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει κάποιον δεσμό με τη Γερμανία, καθώς η μητέρα του δίδασκε γερμανικά. Μήπως κατά βάθος αισθάνεται ολίγον ελληνογερμανός; Η απάντηση: "Βαθιά μέσα μου αισθάνομαι πάνω απ΄όλα Ευρωπαίος. Αλλά και Μεσανατολίτης, γιατί ο πατέρας μου μεγάλωσε στο Κάιρο, η μητέρα του ήταν Γαλλίδα. Τα γαλλικά ήταν η πρώτη του γλώσσα. Μεγάλωσε με τα έργα του Βολταίρου και του Ρουσώ. Η μητέρα μου και ο αδελφός της ήταν γερμανόφιλοι. Ο θείος μου, τον οποίο αισθανόμουν πολύ κοντά μου, ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής της γερμανικής θυγατρικής της Siemens. Πολιτιστικά αισθανόταν πιο κοντά στη Γερμανία, παρά στην Ελλάδα". Αναφερόμενος στους αγώνες κατά της δικτατορίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει: "Ο Βίλυ Μπραντ ήταν για μένα σαν μέλος της οικογένειάς μου. Το ίδιο ίσχυε για τον Μπρούνο Κράισκι και για άλλους ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι συνέβαλαν ιδιαίτερα στην προσπάθεια για να αποπεμφθεί η Ελλάδα της δικτατορίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης".
"Δεν είμαστε ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα"
Σχέδιο Σόιμπλε για την ευρωζώνη βλέπει ο Γ.Βαρουφάκης
"Σχέδιο Σόιμπλε" για την ευρωζώνη βλέπει ο Γ.Βαρουφάκης
Αυτά ως προς τις προσωπικές εξομολογήσεις και το μακρινό παρελθόν. Ας έρθουμε στο "καυτό" 2015. "Είστε ακόμη φίλοι με τον Τσίπρα;" ρωτά η WELT. Η απάντηση: "Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν είμαστε φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμαστε φίλοι. Για να σας το πω ξεκάθαρα: ο Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε". Ποιά ήταν η συμφωνία αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη; "Η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον Τσίπρα δεν μπορούσα ωστόσο να φανταστώ ότι κάποτε θα αναλάμβανα κι εγώ ο ίδιος κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που εκείνος με πλησίασε και μου είπε: Θέλω να το κάνεις, εκτός από σένα δεν ξέρω κανέναν άλλον που μπορεί να τα καταφέρει".
Εν τέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας "υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε". Αλλά μήπως αυτή είναι τελικά η Realpolitik; "Αν θέλαμε να συμβεί αυτό που συνέβη, τότε γιατί δεν το αφήναμε από την αρχή στους συντηρητικούς; Εκείνοι το πίστευαν. Εμείς δεν το πιστεύαμε" λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εν τέλει, ρωτούν οι γερμανοί δημοσιογράφοι, βλέπεστε σήμερα με τον Τσίπρα; "Όχι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε", υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Πυρά κατά Μέρκελ, Σόιμπλε, Ολάντ
Στιμγιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Γ.Βαρουφάκη στο Βερολίνο
Στιμγιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Γ.Βαρουφάκη στο Βερολίνο
Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για "σχέδιο Σόιμπλε" με στόχο την αναμόρφωση της ευρωζώνης, προσθέτει όμως και τα εξής: "Αν μη τι άλλο, ήταν ένα σχέδιο. Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τί σημαίνει η λέξη σχέδιο". Κι ακόμα: "Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τί άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη". Από την άλλη πλευρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης εγκωμιάζει τη στάση της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση: "Σε αυτό το σημείο εξακολουθώ να υποστηρίζω τη Μέρκελ" δηλώνει. "Γιατί είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ηθική ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο, τον πόλεμο και την πείνα". Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά: "Ξέρετε κάτι, με δεδομένη την έκταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν κάνουν διαφορά για το οικονομικό σύστημα. Από οικονομικής άποψης θα έλεγα μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση έχει βοηθήσει την Ελλάδα". Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, "πολλοί πρόσφυγες έρχονται με χρήματα στην Ελλάδα".
dw

Διαβάστε Περισσότερα » " DW:Βαρουφάκης: "Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο"-"Δεν είμαστε ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα""

Σαντορίνη: 48ωρο «λουκέτο» σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο στα Φηρά

«Λουκέτο» για 48 ώρες έβαλε σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο στα Φηρά της Σαντορίνης κλιμάκιο της ΓΓΔΕ, όταν μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως οι υπάλληλοι δεν έκοβαν αποδείξεις για αγορές ακόμα και πολλών χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα, 2 ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προσποιούμενοι το ζευγάρι, παρακολούθησαν τουρίστα να αγοράζει κόσμημα αξίας 4.300 ευρώ, με χρήση πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει την απαραίτητη απόδειξη αγοράς.

Οι ελεγκτές παρενέβησαν επί τόπου και έκλεισαν την επιχείρηση για 2 ημέρες. Να σημειωθεί ότι είναι το πολλοστό «λουκέτο» που μπαίνει σε επιχείρηση, μετά και την ενεργοποίηση της διάταξης για άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης σε περίπτωση φοροαποφυγής, που υπογράφηκε στις αρχές του Αυγούστου.

«Πειραγμένο» POS σε εστιατόριο στη Μύκονο

Στη σύλληψη του υπεύθυνου κεντρικού εστιατορίου της Μυκόνου προχώρησε η αστυνομία, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΔΟΥ Σύρου.

Διαπιστώθηκε ότι το POS του καταστήματος ήταν συνδεδεμένο με τράπεζα του εξωτερικού, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα capital controls.

Ο εξοπλισμός κατασχέθηκε πάραυτα ενώ ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για τον συλληφθέντα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαντορίνη: 48ωρο «λουκέτο» σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο στα Φηρά"

Μουζάλας: 2.000 οι πρόσφυγες που θα πάνε στην Κρήτη

Διαψεύδει τα περί μεταφοράς 5.000 προσφύγων στην Κρήτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κάνοντας λόγο για εγκατάσταση το πολύ 2.000 μεταναστών στο νησί του Αιγαίου. Μάλιστα ο κ. Μουζάλας σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν από την υπόλοιπη Ελλάδα και όχι από το Βερολίνο, όπως έγινε γνωστό, μιλώντας για χυδαίο λαϊκισμό «που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε αντεθνική στάση». Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας πως είχε συνάντηση με τον ομόλογο του Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Λότερ Ντε Μεζιέρ στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό, και στο Σεπτέμβριο θα πάω στη Γαλλία γι’ αυτό το πράγμα» σχολίασε, προσθέτοντας ότι για το θέμα διαμορφώνεται επιτροπή με Γαλλία, Μάλτα και άλλες χώρες, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλο.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου «οικειοθελούς κράτησης» στην Αμυγδαλέζα επιβεβαίωσε την πληροφορία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αμυγδαλέζα δεν έχει κλείσει ποτέ.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός είπε ότι για τη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κρήτη «τίποτε πιο φανερό από αυτό (τη σύσκεψη) δεν υπήρξε». «Πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο Ηρακλείου και επειδή ήταν τουριστική περίοδος τον παρακάλεσα να κάνουμε μια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων δήμων για να συζητήσουμε αυτό που συζητάμε: Πώς στη δεύτερη φάση θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων όσο πιο ισομοιρασμένα γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Ήταν εξαιρετική σύσκεψη πήρα κι εγώ απαντήσεις» ανέφερε.

Ο Γιάννης Μουζάλας εξαπέλυσε επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τις δηλώσεις του επίσης στον ΣΚΑΙ κατά τις οποίες οι πρόσφυγες που θα οδηγηθούν στην Κρήτη θα είναι τουλάχιστον 5.000. «Ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να μοιραστούν παντού οι μετανάστες; πρέπει να τους έχει όλους ο Τζιτζικώστας, ο Αγαπητός, ο Μπακογιάννης; Ο κ. Τζιτζικώστας έχει 40% των προσφύγων στην περιφέρειά του... Βάλανε γερές πλάτες και είναι ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ζήτησε συγγνώμη που δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης, όπως ο δήμαρχος Χερσονήσου.

«Πολλοί δήμοι λένε ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε σε έναν άλλο δήμο» σχολίασε σκωπτικά. «2.000 μάξιμουμ θα πάνε για την Κρήτη εφόσον χρειαστεί οι πόροι έχουν βρεθεί με χρηματοδότηση από κυβέρνηση και μέρος της από ΕΕ... Στη Θήβα θα πάνε 1.000 μετανάστες... Ο πανικός δημιουργεί λαϊκισμό που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που φοβούνται» παρατήρησε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε στην Κρήτη έγινε λόγο για όσο το δυνατόν κατά μικρότερες δομές, όπου είναι δυνατόν σε σπίτια και ξενοδοχεία τα οποία ρημάζονται. «Βρήκα εξαιρετικό κλίμα απαιτήσεων, λογικό όπως οι μετανάστες να είναι οικογένειες, όμοιου θρησκευτικού και εθνοτικού προσανατολισμού» είπε.

Σε ό,τι αφορά την Αμυγδαλέζα ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κλείσει ποτέ... ήταν τόσο παραμελημένη που χρησιμοποιούνταν ένα μικρό κομμάτι». Όπως εξήγησε, ανασκευάζεται μικρό κομμάτι της δομής που μπαίνει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Γραφείου Μετανάστευσης για οικειοθελή μεταφορά των μεταναστών στις πατρίδες τους. «Είναι μερικές εκατοντάδες ανά εβδομάδα, όχι χιλιάδες, πρέπει να είναι υπό κράτηση ώστε να είναι περιφρουρούμενοι είναι ειδική κατάσταση» διευκρίνισε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: 2.000 οι πρόσφυγες που θα πάνε στην Κρήτη"

Οι NYT στα ελληνικά κέντρα προσφύγων: Αθλιοι χώροι, σωροί σκουπιδιών, ανεπαρκή τρόφιμα

Οι New York Times επισκέφθηκαν τέσσερις δομές για πρόσφυγες στην Ελλάδα και οι περιγραφές της συντάκτριας της αμερικανικής εφημερίδας, όπως και τα όσα της είπαν οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά, προκαλούν αίσθηση.

Η Λιζ Αλντερμαν γράφει για μικρά παιδιά, που παίζουν δίπλα σε σωρούς από σκουπίδια στη Νέα Καβάλα. «Κανείς δεν μας λέει τίποτα. Δεν έχουμε ιδέα για το μέλλον μας», της είπε η Σιράζ Μαντράν, η 28χρονη που μαζί με τα τέσσερα παιδιά της έμεινε για εβδομάδες στην Ειδομένη, πριν μεταφερθεί εκεί. «Αν ξέραμε ότι θα ήταν έτσι, δεν θα φεύγαμε από τη Συρία. Πεθαίνουμε χίλιες φορές κάθε ημέρα εδώ πέρα».

Πολλοί από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν σε άθλιους προσφυγικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, γράφει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι ούτε η Τουρκία, αλλά ούτε και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για βοήθεια προς τη χώρα μας, για τη διαχείριση της κρίσης.

«Στις επισκέψεις μας σε τέσσερις χώρους φιλοξενίας στην Ελλάδα, στη Λέσβο, τη βόρεια Ελλάδα και έξω από την Αθήνα, πρόσφυγες που ήδη έχουν βιώσει συγκρούσεις και φτώχεια, μιλούσαν για τις ανησυχίες τους για τα ανεπαρκή τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Παλεύουν με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τους φόβους για την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους και την ψυχολογική κούραση από τη ζωή σε διαρκή αβεβαιότητα», αναφέρει η συντάκτρια.

«Ηρθαμε από έναν πόλεμο και τώρα είμαστε σε έναν αργό πόλεμο», της είπε η 23χρονη Μαλέκ Χάι Μοχάμεντ, που έφυγε με τον αδελφό της από τη Ράκκα. «Ακόμη κι αν πεθάνουν 1.000 παιδιά εδώ, η Ευρώπη δεν θα το ξέρει. Γιατί έκλεισαν τα σύνορα όταν χρειαζόμασταν ασφάλεια;», προσθέτει.

Στη Λέσβο, γράφουν οι New York Times, τον κύριο προορισμών για τις βάρκες από την Τουρκία, το κέντρο της Μόριας είναι γεμάτο ανθρώπους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Πακιστάν, που έφτασαν μετά από τη συμφωνία. «Παρότι ο ελληνικός και η αστυνομία διαχειρίζονται το hotspot και είναι γεμάτο ανθρώπους οργανώσεων, είναι υπερπλήρες εξαιτίας των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και των αιτημάτων για ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης».

«Περιμένουμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ο Αμπντουλάχ Τζαλάλι. Ο 40χρονος Αφγανός είναι εκεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Η οικογένειά του, μαζί με άλλα 30 άτομα ανάμεσά τους και 11 μωρά, είναι στριμωγμένη σε ένα μικροσκοπικό κοντέινερ.

«Στη Νέα Καβάλα, πολλοί από τους 3.000 πρόσφυγες πασχίζουν να προσαρμοστούν στο νέο κόσμο τους, μία βρώμικη ερημιά, σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο», γράφουν οι New York Times. Εκεί κοντά, στη Softex, η κατάσταση μετά βίας είναι καλύτερη, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ακόμη και οι μετανάστες που ζουν σε καλύτερες συνθήκες, αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην απελπισία και την ελπίδα. Μία ώρα νότια της Αθήνας, 400 πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο Σύροι, ζουν σε βουκολικές ξύλινες καλύβες κάτω από πεύκα, κοντά στο Σούνιο», γράφει. «Με γήπεδο βόλεϊ, χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες και αυτοσχέδιο σχολείο, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για τους ανθρώπους που περιμένουν. Κι όμως, ο Χουσεΐν Αλκατίμπ από τη Δαμασκό λέει ''Η ζωή μας έχει κολλήσει. Δεν έχουμε τίποτα''».

Κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να λένε «Αφήστε με να πεθάνω τώρα», εξομολογήθηκε στην εφημερίδα ο 23χρονος Μοχάμεντ Μοχάμεντ. «Ναι είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε εδώ. Αλλά δεν είναι το σπίτι μας και δεν θέλουμε να γίνει», καταλήγει.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι NYT στα ελληνικά κέντρα προσφύγων: Αθλιοι χώροι, σωροί σκουπιδιών, ανεπαρκή τρόφιμα "

Έκθεση Διακομματικής Επιτροπής: Πάνω 269 δισ. οι γερμανικές πολεμικές οφειλές προς την Ελλάδα

Τον διπλωματικό κατ' αρχήν δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μέσω διαπραγματεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τον δικαστικό σε περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στη σημερινή αρνητική της στάση, προτείνεται στην έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση της έκθεσης και την κατάθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι οφειλές της Γερμανάις προς την Ελλάδα υπολογίζονται σε περισσότερα από 200 δις. ευρώ.
«Οι συνέπειες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την Ελλάδα και τους πολίτες της υπήρξαν τρομακτικές και ανεπανόρθωτες, καθώς η χώρα υπέστη απρόκλητη- προμελετημένη επίθεση, αλλά και τη βάρβαρη κατοχή από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της τσαρικής Βουλγαρίας. Η τριπλή αυτή κατοχή οδήγησε τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση, αφού εξάρθρωσε την οικονομία της χώρας. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει αβίαστα από το υφιστάμενο υπηρεσιακό κρατικό υλικό και τεκμηριώνεται από πλήθος ακλόνητων μαρτυριών και πληθώρα ιστορικών πηγών», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκθεσης.
Οι αξιώσεις της Ελλάδας σε αριθμούς
Μεταξύ των πολεμικών επανορθώσεωνπεριλαμβάνονται απαιτήσεις από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με βάση τη Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919. Στην Ελλάδα καταβλήθηκαν 47 εκατ. μάρκα για να δοθούν στους ιδιώτες δικαιούχους, ενώ από το επανορθωτικό ποσό των 485.975.000 χρυσών μάρκων έχουν εισπραχθεί 7.275.380 χρυσά μάρκα. Το υπόλοιπο ποσό προσδιορίστηκε από την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 9.189.270.837 ευρώ.
Όσον αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο προσδιορισμός του ΓΛΚ βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχονται σε 6.741.07.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938, ποσό που υπολογίζεται στα309.498.827.179,51 ευρώ. Σε αυτό τον προσδιορισμό δεν περιλαμβάνονται αρκετές από τις απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα το κατοχικό δάνειο.
Το ΓΛΚ επιχείρησε και μία εναλλακτική προσέγγιση του προσδιορισμού των απαιτήσεων δίνοντας έμφαση στη χρήση του αρχειακού υλικού. Με βάση αυτή την προσέγγιση οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται η απαίτηση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο που ανέρχεται στα 10.344.859.092 ευρώ, η απαίτηση για αποθετικές ζημίες που ανέρχεται στα 33.873.928.462 ευρώ κι η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος που ανέρχεται στα 53.886.160.462 ευρώ.
Συνολικά το ποσό των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχεται στα 269.547.005.854 ευρώ. Και στους δύο προσδιορισμούς εξαιρούνται οι απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών μόνο από πολεμικές ενέργειες, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε 22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους, ενώ μια δεύτερη εναλλακτική περιλαμβάνει όλα τα θύματα της Κατοχής, δηλαδή και τους θανάτους από λιμό κι ασθένειες, με το ποσό να ανέρχεται στα107.268.000.000 ευρώ.
Επιπλέον γίνεται αναλυτική περιγραφή του ιστορικού τής λήψης του κατοχικού δανείου, το οποίο δεν συνδέεται με τα έξοδα Κατοχής που έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα, αλλά συνάφθηκε ως αναγκαστικό δάνειο (χωρίς συνυπογραφή της Ελλάδας) κι αναγνωρίζεται ως πίστωση από τα αρχεία των ίδιων των γερμανικών κατοχικών Αρχών. Εκτενής αναφορά γίνεται και στη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας κατά τη διάρκεια της Κατοχής σημειώνοντας ότι υπάρχει αρχαιολογική τεκμηρίωση για 1.208 αγνοούμενα αντικείμενα.
Ενεργές κι απαιτητές οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, η Γερμανία βάσει των αναγκαστικών συμβάσεων ουδέποτε τήρησε τα συμφωνηθέντα.
Σχετικώς με το κατοχικό δάνειο, αναφέρεται ότι είναι αβάσιμο και αστήρικτο να υποστηριχθεί πως η μεταπολεμική οικονομική κατάσταση της Γερμανίας δεν επέτρεπε την, έστω και σταδιακή, εξόφληση των συναφών ελληνικών απαιτήσεων. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα, τόσο στην αμέσως μεταπολεμική περίοδο, όσον και μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, να διεκδικήσει την επιστροφή του δανείου.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στις ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έναντι της Γερμανίας περιλαμβάνονται τόσον οι δημόσιες, όσον και οι ιδιωτικές ζημίες, οι οποίες υπάγονται στη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 της Συμφωνίας του Λονδίνου και παραμένουν ενεργές, δεδομένου ότι οι μόνες ελληνικές απαιτήσεις που έχουν ικανοποιηθεί είναι οι προβλεπόμενες στις διμερείς συμβάσεις της Βόννης των ετών 1960 (απαιτήσεις θυμάτων από εθνικοσοσιαλιστικές διώξεις) και 1961 (απαιτήσεις από αφαιρεθέντα καπνά). Στη Σύμβαση της Χάγης του έτους 1907 δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραγραφή αξιώσεων που στηρίζονται στη διεθνή αστική ευθύνη του κατέχοντος κράτους.
Επί πλέον, σύμφωνα με την Έκθεση της Βουλής, υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνών συμφωνιών για τη ρύθμιση εδαφικών ή άλλων διαφορών μεταξύ κρατών ή για την ικανοποίηση δικαιωμάτων ιδιωτών και μάλιστα για θέματα που παρέμεναν εκκρεμή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραγραφής. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κατά το Διεθνές Δίκαιο κρατικές ή ιδιωτικές αξιώσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας δεν μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα ότι υπέπεσαν σε παραγραφή.
Εξάλλου, η ίδια η Γερμανία δια των κυβερνητικών και δικαιοδοτικών της οργάνων (ρηματικές διακοινώσεις και ΒGH 21 Ιουνίου 2003) δέχεται ότι η Συμφωνία του Λονδίνου είχε αναστείλει το απαιτητό των αξιώσεων μέχρι την επανένωσή της και συνεπώς από το 1944 μέχρι το 1990 συνέτρεχε αναβλητικό κώλυμα για τη δικαστική επιδίωξη των ελληνικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας.
Τo γεγονός ότι οι αξιώσεις αυτές παρέμειναν εκκρεμείς μέχρι σήμερα δεν θέτει ούτε ζήτημα αχρησίας ή αποδυνάμωσης των αξιώσεων αυτών, ούτε αποδοχής εκ μέρους της ελληνικής πλευράς της ανυπαρξίας τέτοιων απαιτήσεων, δεδομένου ότι δεν υπήρξε αδράνεια της Ελλάδας.
Αντιθέτως, το ελληνικό κράτος πάντοτε προέβαλε επιφύλαξη για τη μελλοντική ικανοποίηση των αξιώσεών του εξαιτίας των πολεμικών επανορθώσεων, τόσο στους εσωτερικούς νόμους (π.χ. Ν. 2023/1052), όσον και στις διμερείς συμβάσεις (π.χ. σύμβαση της Βόννης της 18-3-1960), αλλά και με επίσημες δηλώσεις των νομίμων εκπροσώπων του. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζει και η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), στις 6.2.2014. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τόνιζαν -και μετά το 1990- ότι η Ελλάδα θεωρεί ανοικτό το ζήτημα των επανορθώσεων, το δε έτος 1995 επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία, με την οποία ζητήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
Προτεινόμενες ενέργειες για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Σύμφωνα με την Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών οι προτεινόμενες ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε δικαστικό, αν απαιτηθεί, είναι ως προς τις κρατικές/δημόσιες αξιώσεις, ήτοι τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, το Διαιτητικό Δικαστήριο, άρθρο 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου της 27-2-1953, «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τα εθνικά δικαστήρια.
Ως προς δε τις ιδιωτικές αξιώσεις, το Διαιτητικό Δικαστήριο, άρθρο 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου της 27-2-1953, «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών» (κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 3480/1955 (ΦΕΚ Α΄ 6/1956) και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και τα εθνικά δικαστήρια, στα οποία η προσφυγή κατά του γερμανικού Δημοσίου με αντικείμενο τις ιδιωτικές αξιώσεις έχει να αντιμετωπίσει, στο παρόν στάδιο εξέλιξης του διεθνούς εθιμικού δικαίου, το ζήτημα της ετεροδικίας (rule of state immunity), κατά την οποία τα ξένα κράτη δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία των εγχωρίων, των εθνικών, δηλαδή, δικαστηρίων άλλων κρατών.
Επίσης προτείνεται:
Σύσταση Επιτροπής Προώθησης της Διεκδίκησης, αποτελούμενη από βουλευτές, δικαστικούς λειτουργούς, διεθνολόγους, ιστορικούς και νομικούς επιστήμονες, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων, μέλη των Ενώσεων Θυμάτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών.
Κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών που αφορούν αξιώσεις λόγω διεθνών αδικοπραξιών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-1945), εφόσον ασκούνται από θύματα, ενώσεις θυμάτων ή συγγενών- καθολικών διαδόχων των θυμάτων.
Ενίσχυση της δικτύωσης- συντονισμού των Ενώσεων Θυμάτων με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, στον αγώνα της διεκδίκησης. Υποστήριξη με όλα τα νόμιμα μέσα των Ενώσεων Θυμάτων, με έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργίας και νέων ενώσεων και συγκρότησής τους σε ομοσπονδία.
Προώθηση συνεργειών με τις ομάδες Γερμανών νομικών, ιστορικών, συνταγματολόγων και γερμανικών οργανώσεων, ευαίσθητων στα θέματα απόδοσης δικαιοσύνης, κλπ, που πραγματοποιούν ένα πολυμέτωπο και πολύχρονο αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών.
Αποστολή κλιμακίου της Βουλής για την ενημέρωση του γερμανικού και άλλων κοινοβουλίων. Έγερση του ζητήματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή fora.
Ανασύσταση του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, το οποίο δημιουργήθηκε με τον ΑΝ 384/1945 (ΦΕΚ Α΄ 145/8-6-1945) και καταργήθηκε με το ΝΔ 4016/1959 (ΦΕΚ Α237/3-11-1959). Η αναβίωση του Γραφείου κρίνεται αναγκαία, καθώς αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στη νομική έρευνα για τα διεθνή ποινικά αδικήματα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τον Β΄ ΠΠ (ανακάλυψη και προσαγωγή σε δίκη τυχόν επιζώντων εγκληματιών πολέμου) όσο και στις αστικές υποθέσεις που αφορούν τα εν λόγω γεγονότα.
Υποβολή πρότασης προς την Ελληνική Κυβέρνηση με σκοπό την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μη Εφαρμογή του Θεσμού της Παραγραφής επί Εγκλημάτων Πολέμου και Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας της 26ης Νοεμβρίου 1968[Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών S/RES/2391(XXIII)] που έχει τεθεί σε ισχύ την 11η Νοεμβρίου 1970.
- Προτείνεται, επίσης, εναλλακτικά, αντί της κύρωσης ορισμένης διεθνούς σύμβασης, η θέσπιση κανόνα εσωτερικού δικαίου σχετικά με το απαράγραπτο, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Κατάθεση υπομνήματος- απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, μετά την αναφορά που κατέθεσε η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ στις 15-10-2014.
Εντατική καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της διεθνούς αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης με διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και λοιπών δράσεων πολιτισμού- πολιτιστικής διπλωματίας.
Να δοθεί βάρος στη μελέτη της Κατοχής, της Αντίστασης και του ζητήματος των γερμανικών οφειλών σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Βελτίωση των σχολικών συγγραμμάτων Ιστορίας, εκπόνηση εργασιών για το ζήτημα, υποτροφίες για έρευνα σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, οργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων.
Καθιέρωση ημέρας μνήμης του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.
Ενίσχυση της λειτουργίας των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης και Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων και ίδρυση εντός των Μουσείων Κέντρων Ερευνών.
- Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει κάθε μαρτυρικός δήμος να φέρει το όνομα των μαρτυρικών τόπων (ή έστω του μεγαλύτερου μαρτυρικού τόπου).
- Τέλος, πρέπει εν ευθέτω χρόνω να οριστικοποιηθεί ένα συνολικό πλάνο διαχείρισης των κονδυλίων που αντιστοιχούν στις γερμανικές οφειλές, με σκοπό τη συλλογική αποκατάσταση των κοινωνιών που υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία, βασισμένο στις βέλτιστες πρακτικές και τα πορίσματα της επιστήμης και πράξης του δικαίου των επανορθώσεων.
- Στο πεδίο των επανορθώσεων, προτείνεται η ανάδειξη του χρέους γερμανικών επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν τα μέγιστα κατά τη χιτλερική περίοδο.
Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο:
Απαιτείται σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στο θέμα των γερμανικών οφειλών. Με πρωτοβουλία και συντονισμό της προσπάθειας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο απαιτείται η εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου εθνικής στρατηγικής στα θέματα των γερμανικών οφειλών. Το Κοινοβούλιο, αφού οριοθετήσει και χαράξει τις γενικές και επί μέρους κατευθύνσεις, τις επί μέρους τακτικές και τους επί μέρους και συνολικούς στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο, με συγκεκριμένη συνολική και επί μέρους θεματολογία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τη συγκρότηση-λειτουργία μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής.
Σε πολιτικό επίπεδο προέχει το θέμα των διακρατικών διαπραγματεύσεων. Απαιτείται η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής από έγκριτους διεθνολόγους, πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και νομικούς Έλληνες (όπως π.χ. η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΔ) και εάν απαιτηθεί και ξένους, οι οποίοι αφού αναγνώσουν σωστά και έγκυρα την απόφαση της 3-12-2-12 της Χάγης και την από 22-10-2014 απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, θα συντάξουν σχετικό πόρισμα. Θα προχωρήσουν στην οργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων, ημερίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα θέματα των γερμανικών οφειλών. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, οι οφειλές και αποζημιώσεις από την Γερμανία προς αυτούς είναι ιδιωτικές απαιτήσεις και δεν συμψηφίζονται με άλλες απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας.
Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ αριθμ. 17712/11602, από 4 Δεκεμβρίου 2015, απόφαση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής και με αντικείμενο όπως αυτό προσδιορίζεται στις, από 27.2.2014 και 10.3.2015, ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.
Η Επιτροπή που απαρτιζόταν από 21 μέλη- βουλευτές πραγματοποίησε δεκατρείς (13) συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας, εικοσιτεσσάρων (24) ωρών, περίπου, κατά τις οποίες εκλήθησαν σε ακρόαση, προς ενημέρωση των μελών της, τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο πρόεδρος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Ε.Σ.Δ..Ο.Γ.Ε.), ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ», ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Π.Ε.Δ.), ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ΟΤΑ, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά.
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση Διακομματικής Επιτροπής: Πάνω 269 δισ. οι γερμανικές πολεμικές οφειλές προς την Ελλάδα"

Συνελήφθη 27χρονος διακινητής μεταναστών

Στη σύλληψη 27χρονου υπηκόου Ρουμανίας για διακίνηση μεταναστών προχώρησε η αστυνομία στην Εθνική Οδό Σουφλίου-Αρδανίου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 27χρονο να οδηγεί ιδιωτικής χρήσης φορτηγό με βρετανικές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν 18 Πακιστανοί χωρίς έγγραφα.

Ο 27χρονος συνελήφθη από άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης,

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 27χρονου περιλαμβάνει και το αδίκημα της πλαστογραφίας, καθώς κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας των αρχών της Ρουμανίας, το οποίο κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 27χρονος διακινητής μεταναστών"

Απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα εθνικιστή που ήθελε να παρουσιάσει στα Γιάννενα βιβλίο για τη "Μεγάλη Αλβανία"

Δεν επετράπη χθες από τις ελληνικές Αρχές η είσοδος στην Ελλάδα του προέδρου του εθνικιστικού κόμματος "Κίνημα για Ενωμένη Αλβανία" ο οποίος επιχείρησε να περάσει στη χώρα μας από τον συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς.

Πρόκειται για τον Ταχίρ Βελίου ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι στη λίστα ανεπιθυμήτων γι΄αυτο και δεν του επετράπη η είσοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταχίρ Βελίου ερχόταν στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει στα Γιάννενα βιβλίο του σχετικά με την αποκαλούμενη από Αλβανούς εθνικιστές "Μεγάλη Αλβανία" (φωτό).

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα εθνικιστή που ήθελε να παρουσιάσει στα Γιάννενα βιβλίο για τη "Μεγάλη Αλβανία""

Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων που παρασύρθηκαν από τα κύματα

Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων που είχαν παρασυρθεί από τα κύματα διεξήγαγε το Λιμενικό Σώμα απέναντι από τα Μικρασιατικά παράλια στη Λέσβο.

Βάρκα με 14 πρόσφυγες επιχείρησε, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες να περάσει στη Λέσβο.

Τρεις πρόσφυγες παρασύρθηκαν από τα κύματα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί άμεσα το Λιμενικό Σώμα για να τους διασώσει.

Το Λιμενικό κατάφερε να περισυλλέξει δύο από τους τρεις αγνοούμενους, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο τρίτος είχε επιστρέψει στην τουρκική ακτή.

Στη συνέχεια το σκάφος του Λιμενικού Σώματος μη μπορώντας να προσεγγίσει την πλαστική βάρκα λόγω του έντονου κυματισμού τη συνόδευσε από απόσταση, μερικές φορές λειτουργώντας και σαν ανάχωμα για τη βάρκα με τους 11 επιβαίνοντες.

Περίπου στις 05:00 το πρωί οι πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης απ’ όπου και μεταφέρθηκαν στο hot spot για να καταγραφούν. Όλοι ήταν καλά στην υγεία τους.

Το τελευταίο 48ωρο, δηλαδή από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου στις 7 το πρωί, χωρίς στον αριθμό να περιλαμβάνονται οι παραπάνω διασωθέντες, πέρασαν 185 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 102 στη Λέσβο, 52 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

Σήμερα στη Λέσβο βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.937 άτομα. Στη Χίο 3.078 και στη Σάμο 1.078. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 8.093 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Ο αριθμός των ευρισκόμενων στα νησιά του βορείου Αιγαίου εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων αποτελεί αριθμό ρεκόρ από τις 20 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Και αυτό παρά τις συνεχείς και καθημερινές σχεδόν μετακινήσεις στην Αθήνα όσων προσφύγων κρίνονται από την πρωτοβάθμια επιτροπή ασύλου ότι μπορεί να τους δοθεί άσυλο.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων που παρασύρθηκαν από τα κύματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news