facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ταλαιπωρία για 977 επιβάτες του Highspeed 4 από Πάρο για Πειραιά

Τεράστια ταλαιπωρία περίμενε τους 977 επιβάτες που επέστρεψαν στον Πειραιά από Αμοργό, Κουφονήσια, Πάρο και Νάξο.

Το πλοίο έπλευσε από την Πάρο προς τον Πειραιά με τρεις μόνο μηχανές στον Πειραιά γεγονος που προκάλεσε τον κατάπλου στο κεντρικό λιμάνι της χώρας με δύο ώρες καθυστέρηση, στις 21:00 αντί για τις 19:00 που ήταν προγραμματισμένο.

Όπως καταγγέλλουν επιβάτες στο protothema.gr το πλοίο αναχώρησε με μια ώρα καθυστέρηση στην Πάρο - στις 5 ενώ ήταν προγραμματισμένο στις 4 το απόγευμα - ενώ πέρασε άλλη μια ώρα προκειμένου από το πλήρωμα να ανακοινωθεί ότι το πλοίο αντιμετωπίζει βλάβη και θα καταπλεύσει στον Πειραιά με καθυστέρηση.

Αρκετοί από τους επιβάτες εξοργισμένοι με όσα συνέβησαν δήλωσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ότι θα υποβάλουν μηνύσεις κατά της ακτοπλοϊκής εταιρείας ενώ ενδεικτικό είναι ότι έγιναν άφαντα τα ροζ έντυπα για την υποβολή παραπόνων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταλαιπωρία για 977 επιβάτες του Highspeed 4 από Πάρο για Πειραιά"

Τα δύο πρώτα 48ωρα λουκέτα σε καταστήματα που δεν έκοβαν αποδείξεις

Τα δύο πρώτα λουκέτα για χρονικό διάστημα 48 ωρών μπήκαν σήμερα σε καταστήματα που δεν έκοβαν αποδείξεις στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο κατάστημα που έκλεισε για την μη έκδοση αποδείξεων ειναι γεγονός αφού το Σάββατο το μεσημέρι άντρες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την συνδρομή της αστυνομίας προχώρησαν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης που δραστηριοποιούνταν στο χώρο του εμπορίου ποτών και αναψυκτικών στο Νέο Ηράκλειο.



Η παράβαση της επιχείρησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ήταν οτι η έν λόγω εταιρία δεν έκοψε 15 αποδείξεις σε ισάριθμους μεμονωμένους πελάτες οι οποίοι πραγματοποίησαν αγορές στο κατάστημα. Το πρωί του Σαββάτου οι «ράμπο» της ΓΓΔΕ σφράγισαν το μαγαζί για 48 ώρες όπως προβλέπεται και απο τον καινούργιο κανονισμό του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.



Για μη έκδοση αποδείξεων σφραγίστηκε και επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εστίασης στην Περαία Θεσσαλονίκης. 

Ειδικά για την κάβα στο Νέο Ηράκλειο που σφραγίστηκε για μη έκδοση αποδείξεων, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων είναι συστηματική αφού το συγκεκριμένο κατάστημα φαίνεται να εμφανίζει ως κέρδη μόλις το 6 τοις χιλίοις του τζίρου που κάνει!



Σύμφωνα με τον κανονισμό του υπουργείου Οικονομικών αφού γίνει η σφράγιση του καταστήματος απο την αστυνομία και την εφορία με... βουλοκέρι ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να το ανοίξει για 48 ώρες. Εάν ο ιδιοκτήτης παραβιάσει την απόφαση και προχωρήσει στο άνοιγμα του καταστήματος μέσα στο 48ωρο μετά προβλέπεται η άσκηση αυστηρότερης πειθαρχικής δίωξης. Παραλλήλως, ο ιδιοκτήτης που κατηγορείται για φοροδιαφυγή θα διωχθεί και δικαστικώς για την οικονομική παράβαση της μη έκδοσης των αποδείξεων. 

Μετά την παρέλευση του 48ωρου ο ιδιοκτήτης μπορεί να ανοίξει το κατάστημα και να λειτουργήσει κανονικά εάν όμως τον ξανά πιάσουν για το ίδιο αδίκημα τότε οι ποινές που προβλέπονται γίνονται ακόμη πιο αυστηρές. Καθόλη την διάρκεια του 48ωρου αστυνομικοί θα επιβλέπουν τις κλειστές επιχειρήσεις.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα δύο πρώτα 48ωρα λουκέτα σε καταστήματα που δεν έκοβαν αποδείξεις"

Στο σφυρί και πρώτες κατοικίες με προστασία

Διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κινούν οι τράπεζες εναντίον οφειλετών τους που, παρότι εξασφάλισαν προσωρινή προστασία πρώτης κατοικίας με τον νόμο Κατσέλη, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Όπως γράφει το eurο2day, με βάση τις τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση (σ.σ νόμος 4336/2015), παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες καθώς και στα υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζικά ιδρύματα, είτε να ζητήσουν από το δικαστήριο την ανάκληση των μέτρων προσωρινής προστασίας, είτε να καταγγείλουν τη ρύθμιση και να κινήσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη ορίζει ότι αν ο οφειλέτης καθυστερεί υπαίτια την καταβολή τεσσάρων διαδοχικών μηνιαίων δόσεων, που όρισε το δικαστήριο, αποφασίζοντας τα μέτρα προσωρινής προστασίας, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία.

Αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται στις τράπεζες όταν ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή δόσεων της ρύθμισης, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά την αξία τεσσάρων μηνιαίων δόσεων ετησίως.

Τέλος, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο στην περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του από τη ρύθμιση για περίοδο μεγαλύτερη από τρεις μήνες ή δυστροπεί επανειλημμένα στην τήρησή της.

Αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο νόμος προβλέπει ότι το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έκπτωση του οφειλέτη από την προσωρινή προστασία.

Το ποσοστό των οφειλετών που παρότι πήραν προσωρινή προστασία δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ξεπερνά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το 20% και σε αρκετές περιπτώσεις δεν δικαιολογείται από τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.

Σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής των δόσεων της ρύθμισης, λόγω γεγονότων ή μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δανειολήπτη, που επήλθαν μετά τη λήψη των προσωρινών μέτρων προστασίας, ο τελευταίος μπορεί να αιτηθεί την τροποποίηση των όρων της ρύθμισης ως προς το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Επίσης ο οφειλέτης που έχει υποβάλει αίτηση του άρθρου 4 του νόμου Κατσέλη με αίτημα την εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, εφόσον διασφαλίζεται ότι οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σφυρί και πρώτες κατοικίες με προστασία"

Σάλος με Κυρίτση: Στήριξε ανοιχτά τους Σεϊσίδη και Σακκά -ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την τρομοκρατία

Σάλο έχει προκαλέσει ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση στο Facebook για τους Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη. Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση στο Facebook, για να σχολιάσει τις αντιδράσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύλληψη των καταζητούμενων Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη. «Ή δείχνουμε αλληλεγγύη στους συντρόφους ακόμα κι όταν παρανομούν ή απλά ζητάμε δίκαιη δίκη», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυρίτσης. 
Η ανάρτηση του Γιώργου Κυρίτση:
ΝΔ: Ο Κυρίτσης στηρίζει κατηγορούμενους για τρομοκρατία
Εντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ. «Φαίνεται ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν "μαύρες πλερέζες" μετά τη σύλληψη από την Αστυνομία των καταζητούμενων Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη. Εκφραστής τους ο βουλευτής του κόμματος κ. Γ. Κυρίτσης, που υιοθετεί τις απόψεις αναρχικών -όπως ο ίδιος λέει- και επαναλαμβάνει: "Ή δείχνουμε αλληλεγγύη στους συντρόφους ακόμα και όταν παρανομούν ή απλά ζητάμε δίκαιη δίκη"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Και συνεχίζει: «Η προσπάθεια του κ. Κυρίτση να ηγηθεί σε παλιές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δική τους υπόθεση. Η στήριξή του, όμως, σε κατηγορούμενους για τρομοκρατία, "η αλληλεγγύη σε συντρόφους ακόμα και όταν παρανομούν", ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας και προκαλεί ανησυχία σε κάθε πολίτη. Πολύ περισσότερο όταν η Κυβέρνηση συχνά υποκύπτει και κάνει πράξη τις θέσεις του».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυρίτσης πριν από λίγες ημέρες είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό των καταληψιών, με αφορμή τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας «κανονικοποίηση των καταλήψεων».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με Κυρίτση: Στήριξε ανοιχτά τους Σεϊσίδη και Σακκά -ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την τρομοκρατία "

ΥΠΠΟΑ: Δεν κινδυνεύει η επένδυση στο Ελληνικό

Για «σειρά καταστροφολογικών δημοσιευμάτων» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης, περιλαμβάνοντας τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό και όχι ολόκληρη την επένδυση.

Αναφέρει, επίσης, ότι στο σύνολο της περιοχής έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες που ανήκουν στους αρχαίους Δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου ενώ η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, η μόνη υποχρέωση που προκύπτει από την κήρυξη είναι ότι τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή που οριοθετείται, πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου, και να παρακολουθούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΠΟΑ: Δεν κινδυνεύει η επένδυση στο Ελληνικό"

Αναβολή πήραν οι Σακκάς και Σεϊσίδης -Τη Δευτέρα η δίκη τους στο αυτόφωρο

Τριήμερη αναβολή ζήτησαν και πήραν ο Κώστας Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης.

Ετσι, η δίκη τους στο Β΄Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα γίνει τη Δευτέρα. Το απόγευμα της Παρασκευής ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβολή πήραν οι Σακκάς και Σεϊσίδης -Τη Δευτέρα η δίκη τους στο αυτόφωρο "

Έρχεται το «καταθεσιολόγιο»: Αναδρομικοί έλεγχοι 15ετίας για όλους τους Έλληνες

Αναδρομικούς έλεγχους στις καταθέσεις, στα εμβάσματα και σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα που είχαν από το 2002 μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι, με σκοπό να συγκρίνει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους με τα εισοδήματα που δήλωναν τότε στην Εφορία, ξεκινάει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Και όχι μόνο για όσους έχουν στοχοποιηθεί για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό από τις διωκτικές αρχές, αλλά για όλους τους φορολογουμένους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν έτοιμα όλα τα στοιχεία μέχρι τέλος Ιουλίου για τις κινήσεις και τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών κατά την τελευταία 15ετία (από το 2002 και μετά) προκειμένου να μπορούν να διασταυρωθούν με τις αντίστοιχες δηλώσεις εισοδήματος Ε1.

Ηδη όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις δοκιμαστικές διασταυρώσεις σε δείγμα φορολογουμένων με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας (απόκλιση 1%-3%). Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλα δοκιμαστικά τεστ που θα συμπεριλάβουν πιο σύνθετα τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα, των οποίων ο έλεγχος απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και λάθη στη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, όπως σφάλματα στους υπολογισμούς απόδοσης των κεφαλαίων, κατανομή εισοδημάτων σε συνδικαιούχους κ.λπ.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

Οι έλεγχοι για τη λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» ξεκίνησαν το 2010 με κυριότερο μέσο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Το μέτρο αυτό επιχείρησε να το επεκτείνει σε όλους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η ιδέα άρεσε πολύ στους δανειστές. Ετσι, το σχέδιο αυτό ετοιμάζονται να το εφαρμόσουν άμεσα ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Η αρχή θα γίνει άμεσα με διασταυρώσεις για τους 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στα 65 CD που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει πια το τραπεζικό απόρρητο απέναντι στις φορολογικές αρχές και έτσι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία των καταθετών για να τα συγκρίνουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα προς διαπίστωση κρουσμάτων «αδικαιολόγητου πλουτισμού». Το πώς ορίζεται και πώς αποδεικνύεται όμως ο «αδικαιολόγητος πλουτισμός» είναι ένα μόνο από τα μεγάλα θέματα που ανακύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου.
Συγκεκριμένα:

1. Το νέο σύστημα ελέγχων θα στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα εφαρμόζει η Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ με βάση τα στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και τις δηλώσεις εισοδήματος Ε1 των περασμένων ετών.

2. Συνολικά, υπολογίζεται ότι στο δόκανο της Εφορίας θα πιαστούν άμεσα πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι. Για όσους ο αλγόριθμος δείξει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, θα καλούνται στην Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις επί των ευρημάτων των ελέγχων. Για να μην υπάρξει συνωστισμός στα γκισέ των ΔΟΥ, θα γίνεται ιεράρχηση των υποθέσεων, ξεκινώντας από τους ελεγχόμενους με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση, μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσουν το κατώφλι της Εφορίας τουλάχιστον 600 ή και παραπάνω ελεγχόμενοι.

3. Ο φορολογούμενος θα δίνει τις δικές του εξηγήσεις και θα προσκομίζει δικαιολογητικά για να αποδείξει, αν μπορέσει, ότι τα επιπλέον κεφάλαια που εντοπίζει η Εφορία είναι από νόμιμη προέλευση και ήδη φορολογημένα. Με τον νόμο Παπακωνσταντίνου από το 2010, το βάρος της απόδειξης ότι είναι αθώος έχει μεταφερθεί πλέον στον φορολογούμενο, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει την ενοχή του η Εφορία, η οποία αρκείται στα αποτελέσματα της διασταύρωσης και καλείται μόνο να αποφασίζει αν θα δεχτεί ή όχι τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του ελεγχομένου.

4. Οι έλεγχοι αυτοί θα ισχύουν εφεξής για όλα τα επόμενα χρόνια, αλλά και αναδρομικά. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επεκτείνουν τους ελέγχους στα έτη από το 2002 μέχρι και σήμερα, παρότι ανακύπτουν πολλά σοβαρά νομικά θέματα - και παραγραφής ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και για συντομία χρόνου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν από το έτος 2010 και μετά, δηλαδή μέσα στην εποχή της κρίσης, όπου ο κόσμος έκανε μαζικά αναλήψεις των καταθέσεών του υπό τον φόβο της χρεοκοπίας ή για να πληρώνει φόρους και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις λόγω μείωσης των εισοδημάτων του.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται το «καταθεσιολόγιο»: Αναδρομικοί έλεγχοι 15ετίας για όλους τους Έλληνες"

Στήνεται δίχτυ προστασίας για όσους «καρφώσουν» φοροδιαφυγή

Πίσω από τις αποκαλύψεις μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής σε Ευρώπη και ΗΠΑ κρύβεται ένα «βαθύ λαρύγγι», όπως ο Φαλτσιανί στη λίστα Λαγκάρντ ή ο Α. Ντελτούρ στα Luxleaks.

Πίσω από τους επίδοξους Ελληνες πληροφοριοδότες, βρίσκεται το -σχεδόν- απόλυτο νομικό κενό. Αν σήμερα κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, θελήσει να αποκαλύψει στις αρμόδιες αρχές μια οργανωμένη επιχείρηση φοροδιαφυγής δεν έχει κανένα εχέγγυο νομικής προστασίας.

Στην ιστορία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος, όπως είναι ο δόκιμος ελληνικός όρος, η Ελλάδα - δεν συνιστά πρωτοτυπία - υστερεί δραματικά. Και τώρα η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να ψηφιστεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα παρέχει τόσο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, όσο και πλήρη προστασία της εργασίας του πληροφοριοδότη.

Πέραν των λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγορεύουν τη δημιουργία πλήρους νομοθετικού πλαισίου, οι δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν μνημονιακή δέσμευση ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει βγάλει κόκκινες κάρτες διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

1. Ο νόμος μέχρι σήμερα παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο σε κατηγορίες για ψευδή καταμήνυση ή συκοφαντική δυσφήμιση

2. Για να υπάρξει η όποια προστασία, υπάρχει η προϋπόθεση μη εμπλοκής του πληροφοριοδότη στο αδίκημα

3. Η προστασία του προσώπου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εισαγγελέα και μόνο εάν εκκρεμεί ποινική διαδικασία.

Όλα αυτά, έως το τέλος του έτους σχεδιάζεται να αλλάξουν. Προ δεκαημέρου, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκε στο Λονδίνο όπου είχε επαφές με το ειδικό γραφείο της βρετανικής αστυνομίας το οποίο χειρίζεται το θέμα των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος.

Μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της βρετανικής υπηρεσίας στην Αθήνα για παροχή τεχνογνωσίας ενώ ήδη στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατάρτισης νομοσχεδίου, με στόχο να έχει γίνει νόμος του Κράτους έως το τέλος του έτους.

Σε πρώτη φάση, το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων στους πληροφοριοδότες, δεν φαίνεται να προκρίνεται. Θα δημιουργηθεί όμως, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας στη βάση του βρετανικού μοντέλου με στόχο την αποκάλυψη όχι μόνο φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για φορολογικά αδικήματα. Όποιος «σφυρίζει» υποθέσεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον θα προστατεύεται πλήρως.

Η όποια προστασία παρέχεται σήμερα, αφορά επί της ουσίας μόνο υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε φορολογικά αδικήματα ή ακόμα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ληγμένα φάρμακα ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα.

Ένας άτυπος στόχος θα μπορούσε να θεωρηθεί, το «τρύπωμα» στα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Άνθρωποι που ξέρουν τι γίνεται και εφόσον έχουν στηθεί μηχανές φοροδιαφυγής θα έχουν τη δυνατότητα να καρφώσουν - για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος- και να μην θιγούν από την πράξη τους, ιδίως αν δεν εμπλέκονται στο μηχανισμό κλοπής φόρων.

Το «κάρφωμα» δεν θα αφορά μόνο οικονομικά εγκλήματα ή πράξης φοροδιαφυγής αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών.

Το «οικονομικό κίνητρο» για τα σφυρίγματα, επί του παρόντος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στήνεται δίχτυ προστασίας για όσους «καρφώσουν» φοροδιαφυγή"

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σακκάς και Σεϊσίδης

Για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα παραπέμπονται να δικαστούν σήμερα το μεσημέρι στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Κώστας Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης, οι οποίοι αργά το απόγευμα της Παρασκευής οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Η εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά τις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.
Σύμφωνα με το συνήγορο του Μάριου Σεϊσίδη, Κώστα Παπαδάκη, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετέβη ιατροδικαστής μετά από αίτημα του κατηγορουμένου για να τον εξετάσει, καθώς καταγγέλλει ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς.

Καταγγελία για ξυλοδαρμό από την υπεράσπιση

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του Μάριου Σεϊσίδη, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι τόσο ο πελάτης του όσο και ο Κώστας Σακκάς καταδιώχθηκαν με πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, χωρίς εκείνοι να φέρουν ή να χρησιμοποιούν όπλο, ενώ ξυλοκοπήθηκαν άγρια από πολλούς αστυνομικούς μαζί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κ. Παπαδάκη:
Ανέλαβα σήμερα την υπεράσπιση του συλληφθέντος χθες Μάριου Σεισίδη, που για δέκα χρόνια ζούσε στοχοποιημένος έχοντας χαρακτηριστεί από τους μηχανισμούς της Ασφάλειας και από παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε. ως μέλος της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα», και επικηρύχθηκε τον Οκτώβριο 2009 με ποσό 600.000 € από τον τότε Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Παρά το ότι οι τρεις από τους τέσσερις έχουν αθωωθεί αμετάκλητα (Δημητράκης πλην αυτής που συνελήφθη, Σίμος Σεϊσίδης, Γρηγόρης Τσιρώνης από όλες) και ο τέταρτος δεν έχει ακόμα δικαστεί, ασφάλεια και Μ.Μ.Ε. επιμένουν να μιλούν για «ληστές με τα μαύρα» ακόμα και στα σημερινά δελτία.
Πρόκειται για μοναδική εμμονή σε μονομέρεια πληροφόρησης, παράβλεψη δικαστικών αποφάσεων, καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας και εμφανείς επικοινωνιακές και όχι μόνο σκοπιμότητες. Η υπεράσπιση του Μάριου Σεϊσίδη μαζί με το κίνημα συμπαράστασής του θα δώσουν τη μάχη της αλήθειας και εύχονται να περιμένουν οι κάμερες και τα πρωτοσέλιδα με τον ίδιο ζήλο της πρώτης ημέρας σύλληψης και την ώρα της τελικής απόφασης.
Οσον αφορά τις χθεσινές συνθήκες σύλληψης και κράτησης στη Σπάρτη, ο Μάριος Σεϊσίδης κατήγγειλε ήδη ότι μαζί με τον Κ. Σακκά :
1) Καταδιώχθηκαν με πυροβολισμούς από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ παρότι ούτε έφεραν ούτε χρησιμοποίησαν όπλο, ούτε προέβαλαν αντίσταση η βία.
2) Απαιτήθηκε από την αστυνομία να δώσει δακτυλικά του αποτυπώματα, στοιχεία του κλπ χωρίς προηγουμένως να του επιτραπεί, όπως ζήτησε, να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του, πράγμα που αρνήθηκε, όπως είχε δικαίωμα. Απάντηση ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του από πολλούς αστυνομικούς μαζί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Ζήτησε ήδη την ποινική δίωξη των ενόχων και την εξέτασή του από ιατροδικαστή. Φαίνεται να μην έχουν αλλάξει πολλά στα αστυνομικά ήθη.
Για τις κατηγορίες που θα του αποδοθούν θα ακολουθήσει ανακοίνωση μετά τη γνώση της δικογραφίας.

Τι είπε στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος του Σακκά

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικοινώνησε με τον συνήγορο του Κώστα Σακκά, ο οποίος ύστερα από επικοινωνία που είχε με τους δύο συλληφθέντες μεταφέρει την εξής καταγγελία τους: αν και συνελήφθησαν σε τυχαίο έλεγχο, την ώρα που άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου για να διαφύγουν δέχτηκαν πυροβολισμό σε ευθεία βολή και μετά τη σύλληψή τους κακοποιήθηκαν βάναυσα.
Ο συνήγορος υπέβαλε στον αστυνομικό διευθυντή Σπάρτης αίτημα για μεταφορά τους στο νοσοκομείο της πόλης, όπως και έγινε. Ακολούθησε η μεταγωγή τους στην Αθήνα.

Ξυλοδαρμό καταγγέλλουν αλληλέγγυοι

Στις 09:16 το πρωί αλληλέγγυοι ανήρτησαν στο indymedia κείμενο συμπαράστασης στους συλληφθέντες, στο οποίο κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί επέφεραν σοβαρά χτυπήματα στους «συντρόφους που αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και να φωτογραφηθούν»
«Η κατάσταση της υγείας τους, μέτα τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν, χρήζει νοσοκομειακής φροντίδας», τονίζουν.
Από την άλλη πλευρά, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι Σακκάς και Σεϊσίδης αρνήθηκαν να πουν ποιοι είναι όταν προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας και στις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών απάντησαν ότι δεν είναι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Το χρονικό της σύλληψης

Περίπου στις 4:20 το απόγευμα της Πέμπτης ομάδα ΔΙΑΣ έκανε σήμα σε αυτοκίνητο να σταματήσει για έλεγχο στον περιφερειακό της Σπάρτης.
Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη από αστυνομικούς.
Κάποια στιγμή οι επιβάτες εγκατέλειψαν το όχημα και χάθηκαν στην περιοχή κοντά στα ΚΤΕΛ του Νομού Λακωνίας.
Άρχισαν αναζητήσεις στην περιοχή και περίπου στις 16:45 τα δύο άτομα εντοπίστηκαν σε γκαράζ σπιτιού, όπου είχαν κρυφτεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκε πάνω τους οπλισμός, ενώ το Golf στο οποίο επέβαιναν είχε κλαπεί τον περασμένο Ιούνιο από το Παλαιό Φάληρο.
Την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική, κλιμάκιο της οποίας μετέβη στη Λακωνία, ταυτοποίησε τους συλληφθέντες και πραγματοποιεί έρευνες για το κρησφύγετό τους.  

Γιατί κατηγορούνται

Ο 32χρονος σήμερα Κώστας Σακκάς συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, την στιγμή που εξέρχονταν από νοικιασμένη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός.
Μετά τη σύλληψή του αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση εξέτασης κατηγορούμενου και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή με τις ακόλουθες κατηγορίες: συγκρότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, άγνωστης ονομασίας πρόκληση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένη οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών.
Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του αρνούνταν κατηγορηματικά ότι είναι μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς».
Ο Σακκάς προφυλακίστηκε για 31 μήνες και στις 4 Ιουνίου του 2013 ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του αφού, σύμφωνα με τον νόμο, το ανώτερο χρονικό διάστημα προφυλάκισης είναι οι 18 μήνες.
Μετά από 38 ημέρες το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκισή του επιβάλλοντάς του αυστηρούς περιοριστικούς όρους -μεταξύ των οποίων και της απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής- ενώ του επεβλήθη η καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ.
Στις 7 Ιανουαρίου 2014, στον απόηχο της μη επιστροφής του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν τεθεί (σ.σ. δεν κοιμήθηκε ένα βράδυ στο πατρικό του σπίτι, αλλά διανυκτέρευσε σε φιλικό του σπίτι, στο οποίο είχε μείνει μέχρι αργά), όμως στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.
Στις 15 Ιανουαρίου συνελήφθη εκ νέου ύστερα από έκδοση νέου εντάλματος από Εισαγγελέα που ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου κατά της απόφασης του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και γιατί, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές μετά από νέα εξέταση ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια (σ.σ. τη σακούλα σκουπιδιών που περιείχε μια χύτρα και σε άλλη μια σακούλα του «Πράκτικερ») που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενος του Σακκά, στο Χαλάνδρι.
Μετά όμως την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και επιβολή χρηματικής εγγύησης πέντε χιλιάδων ευρώ.
Στις 10 Φεβρουαρίου δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων ως όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να καταζητείται.
Λίγο αργότερα, ο Σακκάς σε ανακοίνωση-μανιφέστο του τόνισε ότι πέρασε στο «αντάρτικο».
Ο 35χρονος σήμερα Μάριος Σεϊσίδης είχε επικηρυχθεί μαζί με τον αδελφό του Σίμο και τον Γρηγόρη Τσιρώνη για το ποσό των 600.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους σε τουλάχιστον επτά ληστείες με λεία περίπου 700.000 ευρώ από το 2002 ως το 2006.
Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ο 35χρονος έχει συμμετάσχει στις ληστείες που έγιναν σε Νέο Ηράκλειο Αττικής (27-10-2011), Π. Φάληρο (16-11-2011), Βελεστίνο Βόλου (14-08-2013), Ωρωπό (31-01-2014), Δώριο Μεσσηνίας (21-03-2014), Φαρκαδώνα Τρικάλων (02-04-2015).
Κατά τις αστυνομικές αρχές ουσιαστικά και οι δύο καταζητούμενοι «ληστές με τα μαύρα», Γρηγόρης Τσιρώνης και Μάριος Σεϊσίδης, είχαν… προσχωρήσει στους «ληστές του Διστόμου» και με «αρχηγούς» τους Βασίλη Παλαιοκώστα και Νίκο Μαζιώτη συνέχιζαν τη δράση τους.

Τόσκας: Επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών

«Η σύλληψη των Σακκά-Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών. Δίνει το στίγμα ότι είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Ηλία Κασιδιάρη.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ «για τη σύλληψη των αριστερών τρομοκρατών και αναρχικών Σακκά και Σεϊσίδη» και πρόσθεσε ότι το έγκλημα συγκάλυψης των τρομοκρατών είναι διαρκές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στους τρομοκράτες.

Συγχαρητήρια από Νέα Δημοκρατία

Το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει μεν την αστυνομία, επιτίθεται δε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επιτελεί υπεύθυνα το έργο του», αναφέρει η Συγγρού.
Και επαναλαμβάνει «τις ανησυχίες της για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται απόρρητα έγγραφα μείζονος σημασίας».
«Η δημοσιοποίηση από την ομάδα Ρουβίκωνα, νέου απόρρητου εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών, εάν δεν παραπέμπει σε παρακρατικό μηχανισμό, σίγουρα καθιστά υπόλογους τους αρμόδιους υπουργούς», καταλήγει η ανακοίνωση της Ν.Δ.
efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σακκάς και Σεϊσίδης"

Αστυνομικός τραυματίστηκε από πετροπόλεμο στο hotspot της Χίου -Ξεσηκώθηκαν για το φαγητό οι πρόσφυγες

Στο Νοσοκομείο με τραύμα στο πρόσωπο έπειτα από πετροπόλεμο οδηγήθηκε Αστυνομικός στης Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου έπειτα από νέο κύκλο επεισοδίων το βράδυ της Παρασκευής στη ΒΙ.ΑΛ. .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα του φαγητού. Οι διαμαρτυρίες σύντομα οδήγησαν σε αποκλεισμό της εισόδου στο Hotspot ενώ λίγο αργότερα αντέδρασαν στις εκκλήσεις των Αστυνομικών να επιστρέψουν στους οικίσκους με αποτέλεσμα να ξεκινήσει άτακτος πετροπόλεμος.

Αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης ήταν ένας Αστυνομικός να τραυματιστεί στο πρόσωπο και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών. Χρειάστηκε μάλιστα μέχρι και η επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ προκειμένου να επανέλθει (προσωρινά) η τάξη στο hotspot.

«Όσο αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, καθημερινά θα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων. Η κατάσταση είναι τεταμένη και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει», ανέφερε στέλεχος της Α.Δ. Χίου στον «π».

politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός τραυματίστηκε από πετροπόλεμο στο hotspot της Χίου -Ξεσηκώθηκαν για το φαγητό οι πρόσφυγες "

Νίκος Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις

"Οι άδειες είναι τέσσερις, όπως έχει αποφασίσει η Βουλή", τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι "είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε τη δημοπρασία".

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επένδυση", αναφέρει ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. «Κάνουμε μια προσπάθεια για να πάμε σε βιώσιμα σχήματα, η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ έχει αναδείξει το πρόβλημα ανάγλυφα. Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι πρότινος τηλεοπτικούς σταθμούς ζημιογόνους και χωρίς άδειες. Αυτή ήταν η διπλή ρίζα της διαπλοκής. Κανάλια χωρίς άδειες, εξαρτώμενα, δηλαδή, από την πολιτική εξουσία, και ζημιογόνα, εξαρτώμενα δηλαδή από τη διαρκή κάμψη των τραπεζικών κανόνων. Αποτέλεσμα; Πλούσιοι μέτοχοι με πτωχευμένες εταιρείες, κανάλια με χαμηλό ή ανύπαρκτο προϊόν και δάνεια σχεδόν ενός δισ.», αναφέρει ο κ. Παππάς.

Όσον αφορά την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, λέει ότι θα ακολουθήσει αυτής των πανελλαδικών.

Επισημαίνει ακόμη ότι αυτήν τη στιγμή κανένα κανάλι δεν έχει άδεια. «Επί 27 χρόνια λειτούργησαν κανάλια χωρίς άδεια. Μετά την αδειοδότηση ο πάροχος δικτύου, όπως ορίζει ο νόμος, θα μεταφέρει το σήμα των αδειοδοτημένων καναλιών. Ο νόμος θα τηρηθεί. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου», τονίζει.

Κατηγορεί τη ΝΔ για «διαρκή ταύτιση με τις θέσεις όσων αυτήν τη στιγμή έχουν κανάλια», αναφερόμενος στις επικρίσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν περίμενε τις αποφάσεις του ΣτΕ, λέγοντας ότι η «ΝΔ ζητά για χιλιοστή φορά να μη γίνει ο διαγωνισμός», θέτοντας το ίδιο ερώτημα που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. «Οι αιτήσεις για πάγωμα του διαγωνισμού απορρίφθηκαν, και μάλιστα με το σκεπτικό ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία. Άρα, λοιπόν, η ΝΔ θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του ΣτΕ και να μη σέρνεται παπαγαλίζοντας τα ειδικά και καθόλου έννομα συμφέροντα ορισμένων από τους ιδιοκτήτες», προσθέτει.

Ο κ. Παππάς εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα «και στο θέμα των εργασιακών να έχουμε μια κατάληξη η οποία να είναι θετική για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας», ενώ σε σχέση με την παρουσία του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα αναφέρει ότι θα εξαρτηθεί από την κατάληξη της για το χρέος. «Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Εμείς έχουμε πει ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Είναι στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλοι. Κατά τα άλλα, συμφωνώ με αυτό που η κυρία Λαγκάρντ είπε, ότι η παρουσία του στο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχής», προσέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η συζήτηση για το χρέος έχει αρχίσει και δεν πρέπει συγκροτηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξυπηρετεί τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες μιας χώρας, δηλαδή της Γερμανίας.

Σε ερώτηση για το εάν ισχύει ότι θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, απαντά ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση, «αντί να αναρωτηθούν για τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, προσεύχονται να πέσουν έξω τα έσοδα και να εκτροχιαστεί εκ νέου η οικονομία».

«Ούτε αυτό θα γίνει. Κόφτης, λοιπόν, θα μπει στις ορέξεις τους για επαναφορά της διαπλοκής και των πολιτικών της 5ης αξιολόγησης», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική. Δεν κρατάει τις διάφορες λίστες στα συρτάρια. Δεν αφήνει εφοπλιστές ή ιδιοκτήτες καναλιών να μη πληρώνουν φόρους. Και από την άλλη σέβεται κάθε ευρώ φόρων που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Να σας πω μόνο δύο παραδείγματα. Εξοικονομούμε 750 εκατ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών για την κατασκευή των οδικών αξόνων. Εξοικονομούμε 100 εκατ. ευρώ από την αντικατάσταση των εργολάβων καθαριότητας στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις. Και χρήματα εξοικονομούμε, και τους μισθούς των εργαζομένων στην καθαριότητα αυξάνουμε ραγδαία. Αυτήν τη στιγμή, στο επτάμηνο είμαστε 600 εκατ. πάνω σε σχέση με τον στόχο των εσόδων. Η ΝΔ, λοιπόν, ας λέει ό,τι νομίζει. Απλώς θα αναγκάζεται να μετακινεί την πρόβλεψη για την πτώση διαρκώς παρακάτω στον χρόνο. Επειδή διαρκώς διαψεύδονται, αρχίζουν και διακινούν ψεύδη και συκοφαντίες. Αδυνατούν να μιλήσουν για το πρόγραμμά τους, το οποίο είναι ακραίο και νεοφιλελεύθερο».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπτωρο, ο υπουργός Επικρατείας λέει χαρακτηριστικά «εκλογές ονειρεύονται όσοι επιθυμούν επιστροφή στην πραγματικότητα του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και της ακραίας λιτότητας», ενώ για τα σενάρια συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής και συμπαγής», προσθέτοντας ότι «ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης της κυβέρνησης είναι θεμιτός και διαρκής».

Ακόμη, αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι κεντρικός τραπεζίτης και σημειώνει πως «εάν κάποιος έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο πρόσφατα, και μάλιστα υπουργός Οικονομικών, και κάνει πολιτικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να αναμένει και σχετικές απαντήσεις».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά την παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τονίζει: «Το τι ακριβώς συνέβη στην ιστορική καμπή όπου η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία είναι κάτι που δεν θα ξεπεραστεί με by pass, ούτε με εκκωφαντικές σιωπές, όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες να ξέρουν. Υποχρεούνται όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις"

25.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανοικτής διαβούλευσης της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού της προγράμματος, την έναρξη της οποίας είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε κύκλο συναντήσεων με κοινωνικούς εταίρους, φορείς αυτοδιοίκησης και επιστημονικά επιμελητήρια (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΚΕΕ, ΟΕΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ΕΕΕ, Εθνική συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ΠΟΜΙΔΑ) που του κατέθεσαν προτάσεις, και από το Σεπτέμβριο ο διάλογος θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς.

Συγχρόνως, σε συνεργασία με τις επιμέρους Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε μια σειρά από ειδικούς θεματικούς κύκλους διαβούλευσης, στους οποίους συμμετείχαν ενεργά πλήθος πολιτών που τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν τις προτάσεις τους πάνω σε σημαντικά ζητήματα όπως: αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κίνητρα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, υιοθεσίες, ελεύθερη επιλογή σχολείου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αξιολόγηση υπηρεσιών των ΟΤΑ, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο καθώς και η συμβολή της ομογένειας στην ανάταξη της χώρας σύμφωνα με επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών.

Παράλληλα μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα diavoulefsi.nd.gr δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Οι πολίτες απάντησαν σε 20 ξεχωριστά ερωτήματα που αφορούν πραγματικά διλήμματα πολιτικής, και όπως τονίζουν στη Συγγρού δεν προδικάζουν τις θέσεις που θα διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά καταδεικνύουν τις δυσκολίες που συναντά κάποιος που προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Ο κ. Χατζηδάκης με δήλωσή του ευχαρίστησε τους 25.000 πολίτες που απάντησαν επώνυμα στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

«25.000 είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος. Οι προτιμήσεις των συμμετεχόντων είναι ξεκάθαρες. Θέλουν ένα κράτος με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες. Ένα κράτος το οποίο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα που είναι προϋπόθεση για νέες δουλειές. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες θέσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στόχος του προγράμματος, όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή με ένα ελληνικό, αξιόπιστο σχέδιο που θα δώσει ευκαιρίες και προοπτικές για τους πολλούς και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στους Έλληνες.

Αναλυτικά στην ηλεκτρονική διαβούλευση συμμετείχαν ακριβώς 24.677 πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, με επώνυμες απαντήσεις, κάθε ηλικίας, με ισχυρότερη εκπροσώπηση των παραγωγικών ηλικιών.

Το 88% των πολιτών επιλέγει τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών προκειμένου να γίνουν σημαντικές μειώσεις φόρων και το 12% να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων.

Η πλειοψηφία των πολιτών που απάντησε στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ συμφωνεί κυρίως με το κλείσιμο κρατικών φορέων και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και λιγότερο με τη μείωση των επιδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μείωση των φόρων οι πολίτες είχαν να επιλέξουν δύο φόρους, και επέλεξαν κατά πλειοψηφία πρώτο τον ΦΠΑ. Ακολουθούν ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων καθώς και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ζητούν διεύρυνση των ηλεκτρονικών ελέγχων και μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ για την καταπολέμηση της ανεργίας προτείνουν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για την προσέλκυση νέων επενδύσεων προτείνουν την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ για το μέλλον των συντάξεων προκρίνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Για την Αγροτική Ανάπτυξη η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν τόσο την ενίσχυση των μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό, όσο και την υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων αγροτών ως προαπαιτούμενο για την επιδότησή τους από την ΕΕ.

Η αξιολόγηση των στελεχών και των υπηρεσιών από ανεξάρτητο φορέα συγκεντρώνει με διαφορά τις περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση για τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του Δημοσίου στην Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν συμφωνεί με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να καταργηθούν προνόμια συνδικαλιστών.

Η μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά προκρίνεται από τους πολίτες ως η σημαντικότερη δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

Σχετικά με τη επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τη διεύρυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς και με την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων.

Στην ερώτηση για την εξυγίανση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν (92%) επιλέγει την ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία καναλιών βάσει των τεχνολογικών δυνατοτήτων και το 8% συμφωνεί με την πρόταση για περιορισμένο αριθμό καναλιών με προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζει η κυβέρνηση.

Υψηλά στην προτεραιότητα των πολιτών για τους τρόπους βελτίωσης του δημόσιου σχολείου είναι τόσο η αύξηση των προτύπων/πειραματικών σχολείων όσο και η αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων.

Σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν θεωρεί πως η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ίδρυμα και όχι με τον αριθμό των φοιτητών τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πλειονότητα των απαντήσεων, ο αριθμός των φοιτητών που εισέρχονται κάθε χρόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζεται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά ανάλογα με τις δυνατότητές του και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

Στα θέματα Περιβάλλοντος οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαβούλευση της Νέας Δημοκρατίας, προκρίνουν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ακολούθως επιλέγουν την αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "25.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας "

«Βόμβα» από το υπ. Πολιτισμού: Αρχαιολογικός χώρος σχεδόν όλο(!) το Ελληνικό

Τις διαδικασίες ανακήρυξης σχεδόν ολόκληρης(!) της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο προτίθεται να ξεκινήσει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), όπως ενημερώνει με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στις 2 Αυγούστου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» απειλείται κοινώς, να «τιναχθεί έτσι στον αέρα» μια παραχώρηση που έχει μάλιστα συμβατικά ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Ειδκότερα, σύμφωνα με επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου, με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα, η οποία απευθύνεται προς όλα τα αρμόδια υπουργεία και κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στο ΤΑΙΠΕΔ, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και την υπό παραχώρηση Ελληνικό Α.Ε., οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης».


Το δημοσίευμα συνεχίζει: 


Εντός 2 μηνών
Ζητούν, δε, με αυτήν την επιστολή από όλους τους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τα υπουργεία Αμυνας,Υποδομών και Οικονομικών, τις απόψεις τους εντός δύο μηνών προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες. Επισυνάπτεται μάλιστα και τοπογραφικό διάγραμμα (μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή) από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πως η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει το σύνολο πρακτικά του πρώην αεροδρομίου. 

Το τοπογραφικό διάγραμμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή»



Σε πρώτη φάση διέρρευσε πως υπήρχε ζήτημα χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου και διατηρητέου του κτιρίου που στέγαζε παλιότερα το Κολλέγιο Θηλέων και λιγοστών άλλων κτιρίων εντός της έκτασης.

Ομως, τελικά, από την επιστολή και τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα (φέρουν ημερομηνία 2 Αυγούστου) προκύπτει πως το ζήτημα αφορά όχι μόνον σε νέους χαρακτηρισμούς κτιρίων ως διατηρητέων αλλά και την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου. 
Προκαλεί, δε, αίσθηση στους γνωρίζοντες το γεγονός πως μεταξύ των υπό εξέταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων κτιρίων, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, περιλαμβάνονται και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και αυτός ακόμα ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα λιγότερο από δύο μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης (MoU) μεταξύ του ανάδοχου επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που «ξεμπλόκαρε», όπως υπήρξε η πεποίθηση τότε, την επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το MoU, σύμφωνα με τη Lamda Development, αποτελούσε επικαιροποίηση της υφιστάμενης από την 14η Νοεμβρίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Κίνδυνος αποζημιώσεων

Η εξέλιξη, που απειλεί εξ ολοκλήρου την υλοποίηση της συμφωνίας, έρχεται επίσης ένα μόλις μήνα μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο των αλλαγών που επέρχονται στη σύμβαση με το εν λόγω μνημόνιο χωρίς κανένα σχόλιο ή παρατήρηση. Μετά την έγκριση εκείνη και την υπογραφή από τους δύο αντισυμβαλλομένους, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και τη Lamda, της τροποποιητικής σύμβασης, αμφότερες οι συμβάσεις –η αρχική του 2014 και η τροποποιητική– έχουν δρομολογηθεί προς κύρωση από τη Βουλή. Εφόσον προχωρήσει η πρωτοβουλία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές, δημιουργώντας παράλληλα νομικές ευθύνες για την πλευρά του Δημοσίου. Οχι μόνον δηλαδή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά απειλείται και το Δημόσιο με την καταβολή αποζημιώσεων για αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων, εκτιμούν νομικοί κύκλοι. Το διακύβευμα γίνεται ίσως καλύτερα αντιληπτό εάν υπενθυμιστεί πως η αξιοποίηση του Ελληνικού αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη το έργο να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα. Εάν όλα εξελίσσονταν ομαλά, η σύμβαση παραχώρησης και το υπό διαμόρφωση σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης θα πήγαιναν προς κύρωση στη Βουλή και έγκριση διά προεδρικού διατάγματος, αντίστοιχα, για να ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους. Ομως το υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται αποφασισμένο να δημιουργήσει νέα δεδομένα με απρόβλεπτες για την ώρα συνέπειες για το όλο έργο.

Επόμενο πρόβλημα, στο Ιππικό Κέντρο

Πρόβλημα ,όμως, από το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Σύμφωνα με τις σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ πως μεγάλο μέρος της υπό παραχώρησης έκτασης αξιολογείται ως υποψήφιο για να κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που το υπουργείο Πολιτισμού, και ειδικότερα υπηρεσίες του που εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις σχετικές αποφάσεις στην πολιτική ηγεσία, προκαλεί αιφνιδιαστικές αλλαγές σε δρομολογημένα από την τρέχουσα κυβέρνηση επενδυτικά προγράμματα. Υπενθυμίζεται πως ανάλογα προβλήματα δημιούργησαν ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι οποίες όμως τελικά υπερκεράστηκαν, αλλά και στην έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, όταν το υπουργείο κήρυξε το σύνολο της υπό παραχώρησης έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτά τα προβλήματα στην Αφάντου δεν έχουν ακόμα επιλυθεί αφού είναι, κατά πληροφορίες, δυσχερής η συνεννόηση του αναδόχου επενδυτή με το υπουργείο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να προχωρήσουν η δόμηση και η ανάπτυξη εκεί.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από το υπ. Πολιτισμού: Αρχαιολογικός χώρος σχεδόν όλο(!) το Ελληνικό"

Λιτή αλλά πιο αυθεντική και μεστή μηνυμάτων η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016

rioAnd let the games begin! Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ριο της Βραζιλιάς ξεκινούν μετά και την πολύ ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) στο στάδιο του Μαρακανά. Οι Βραζιλιάνοι κράτησαν την υπόσχεσή τους παρουσιάζοντας μία λιτή τελετή η οποία όμως έστειλε πολλά μηνύματα, συχνά συγκινητικά. Όπως πολλοί παρατήρησαν, δεν υπήρξαν φαντασμαγορικά εφέ αλλά σίγουρα ήταν πιο αυθεντική.
Στην μεγάλη γιορτή μετείχαν 11.000 αθλητές αλλά και 60.000 θεατές αλλά και 8.000 εθελοντές.
rio
Ο Φερνάντο Μεϊρέλες επέλεξε ως κεντρικό θέμα της τελετής το χαμόγελο, την ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάσουν αλλά και να επιβιώνουν μέσα από τις δυσκολίες. Ειδικές αναφορές υπήρξαν στον Αμαζόνιο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που κυρίως τα τελευταία χρόνια δίνει μεγάλη μάχη κατά της αποψίλωση των δασών και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα που συνεπάγονται τις κλιματικής αλλαγής.
Την παράσταση έκλεψε φυσικά η Ζιζέλ που έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema» αλλά ίσως περισσότερο η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962. Ο χορό και η μουσική είχαν τιμητική τους.
rio
maracana opening ceremony
Το δεύτερο μέρος της τελετής εστίασε στην κλιματική αλλαγή και οι 11.000 αθλητές, έλαβαν από έναν σπόρο, τον οποίο θα φυτέψουν σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα για να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στη Γη.
Ακολούθησε η παρέλαση των αποστολών των 206 χωρών ενώ σίγουρα η πιο ξεχωριστή αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία. Τους πρόσφυγες καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα».
rio
Μετά την είσοδο των αθλητών οι σπόροι που νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα. Αυτά σχημάτισαν Ολυμπιακούς Κύκλους που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι.
rio
Σημειώνεται πως τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Βαλντερέι Κοντέιρο ντε Λίμα ο ο πρώην δρομέας που στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 μπορούσε να πάρει το χρυσό στον μαραθώνιο, αλλά ένας Ιρλανδός ιερέας τον έσπρωξε και του το στέρησε. Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Γκουστάβο Κερτέν (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι.
David Rogers via Getty Images
David Rogers via Getty Images
JEWEL SAMAD via Getty Images
Jamie Squire via Getty Images
Valery Sharifulin via Getty Images
Jamie Squire via Getty Images
Dean Mouhtaropoulos via Getty Images
Issei Kato / Reuters
Elsa via Getty Images
Dean Mouhtaropoulos via Getty Images
Mike Blake / Reuters
Damir Sagolj / Reuters
Richard Heathcote via Getty Images
Paul Gilham via Getty Images
Mike Blake / Reuters
Pawel Kopczynski / Reuters
Jamie Squire via Getty Images
Stoyan Nenov / Reuters
Mike Blake / Reuters
Kai Pfaffenbach / Reuters
Kai Pfaffenbach / Reuters
Mike Blake / Reuters
Mike Blake / Reuters
Ian MacNicol via Getty Images

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιτή αλλά πιο αυθεντική και μεστή μηνυμάτων η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news