facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Αρνητικοί οι δανειστές για τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών

«Κολλημένη» στην εξονυχιστική εξέταση των δανειστών είναι η διάταξη για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Η διάταξη είναι, ήδη, έτοιμη, καθώς την έχει προετοιμάσει το επιτελείό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Σε αυτήν προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυτό θα ήταν και το δέλεαρ για τις επιχειρήσεις προκειμένου να συνδέσουν τα μηχανάκια POS και τις εισπράξεις τους με έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μπορούν να μπαίνουν μετρητά αλλά δεν θα μπορούν να βγαίνουν. Από τον λογαριασμό αυτό οι επαγγελματίες θα μπορούν να κάνουν μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές ενώ εξετάζεται πως μπορεί αυτόματα να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ο ΦΠΑ.

Παράλληλα το σχέδιο Αλεξιάδη, προέβλεπε ότι στον ειδικό αυτό λογαριασμό δεν θα γίνονταν κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές του παρελθόντος. Θα ήταν σαν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να τραβούσαν μια διαχωριστική γραμμή αναφορικά με τις παλαιές οφειλές (ας μην ξεχνάμε ότι ξεπερνούν αθροιστικά τα 100 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) αλλά θα εισέπρατταν στην ώρα τους τις νέες οφειλές από ΦΠΑ και εισφορές.

Όμως οι δανειστές χαρακτηρίζουν αυτήν την ρύθμιση ως «χαριστική» και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η διαπραγμάτευση τώρα εστιάζεται στην καθιέρωση ενός ορίου προστασίας του ακατάσχετου λογαριασμού. Δεν θα προστατεύεται δηλαδή στο σύνολό του, αλλά σε ένα ποσοστό π.χ 60% ή 80%.

Η διάταξη που προωθούνταν είχε τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.

Μετά το κύμα αναγκαστικών μέτρων είσπραξης το οποίο μάλιστα έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είναι εκτεθειμένες ανά πάσα χρονική στιγμή σε κατασχέσεις.

Η παροχή προστασίας για τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές – π.χ έως τον Ιούλιο- αποτελεί ισχυρό κίνητρο συμμόρφωσης προς τις νέες τους υποχρεώσεις.

Όσον αφορά τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανείσπρακτα ( από τα 100 δις ευρώ είναι ζήτημα αν κρίνονται εισπράξιμα τα 20 δις ευρώ) και παρ' ότι προφανώς δεν μπορούν να διαγραφούν, κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και τουλάχιστον να διαχωριστούν αυτά τα οποία οφείλονται από πεθαμένους .

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικοί οι δανειστές για τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών"

Παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ελλάδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ αναφορικά με την ανεργία εξακολουθεί να διατηρεί η χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, η ανεργία στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 23,3% σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Κροατία και η Κύπρος.

Πρωταθλήτρια όμως παραμένει η χώρα μας στην ΕΕ και σε ότι αφορά την ανεργία των νέων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου του 2016, το ποσοστό των νέων κάτω των 25 ετών που δεν έχουν εργασία διαμορφώνεται σε 47,4%, ενώ ακολουθεί επίσης η Ισπανία με 45,8%.

Συνολικά, τον Ιούνιο του 2016 η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 20,8% από 22,5% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην Ε.Ε., η ανεργία των νέων μειώθηκε στο 18,5% από 20,6% τον Ιούνιο.

Σε ότι αφορά την ανεργία στο σύνολο της Ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2016, αυτή παρέμεινε σταθερή στο 10,1%, όπως και η ανεργία στην Ε.Ε. των 28 που παρέμεινε επίσης σταθερή στο 8,6%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας σε Ευρωζώνη και ΕΕ από τον Ιούλιο του 2011 και τον Μάιο του 2009, όταν η κρίση «χτύπησε την πόρτα» της Ευρώπης.

Η χαμηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. καταγράφεται στην Μάλτα με 4%, την Τσεχία με 4,1% και την Γερμανία με 4,2%. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2015 η ανεργία μειώθηκε σε 25 κράτη- μέλη, παρέμεινε σταθερή στο Βέλγιο και την Εσθονία, ενώ αυξήθηκε μόνο στην Αυστρία.

Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας παρατηρήθηκε στην Κύπρο (11,7% από 15,1%), την Κροατία (13,2% από 16,2%) και την Ισπανία (19,9% από 22,3%).

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Eurostat για την ανεργία

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ελλάδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat"

Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα

Την τακτική του καρότου (απαλλαγή από ποινικές διώξεις) και του μαστίγιου (υψηλός φόρος, τουλάχιστον 45%) θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για όσους απέκρυψαν εισοδήματα από την Εφορία και στη συνέχεια τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα έχουν «παρκάρει» σε τράπεζες, θυρίδες και σεντούκια εντός της χώρας.
Αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το «μαύρο» χρήμα, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και στόχος είναι να κατατεθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.
Ο βασικός κορμός των διατάξεων είναι έτοιμος, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έχουν ήδη «ανάψει» το «πράσινο φως» και να απομένουν μόνο κάποια επιμέρους σημεία για τα οποία οι πιστωτές δεν έχουν δώσει ακόμη το τελικό «ΟΚ».
Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους θεσμούς, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, μετέχουν και στελέχη από την Αντιπροεδρία.
Στοιχείο ενδεικτικό της έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο και του λεπτού χειρισμού που απαιτούν ορισμένες διατάξεις, όπως λ.χ. αυτή που δίνει πλήρη αμνηστία σε φυσικά πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα οποία ο νόμος προβλέπει βαριές «καμπάνες» και ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια.
Οι μεγάλες ανάγκες σε φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος, που για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ και αν δεν καλυφθούν «καραδοκεί» ο μισθολογικός «κόφτης», βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ευνοϊκές διατάξεις νομιμοποίησης των «μαύρων» κεφαλαίων που φιλοξενούνται στο νομοσχέδιο για την «εθελοντική αποκάλυψη» αυτών των εισοδημάτων.
Η απαλλαγή των φορολογουμένων από οποιεσδήποτε ποινικές κυρώσεις αποτελεί το «καρότο» του νομοσχεδίου για όσους θέλουν να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έκρυψαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Μήνυμα στις... λίστες

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τους 1.000 (φυσικά πρόσωπα) που βρίσκονται στηλίστα Μπόργιανς περίπου 100 έχουν ήδη ενδιαφερθεί και ζητούν να πληρώσουν για να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους της λίστας Μπόργιανς, αλλά και σε όσους κάνουν δεύτερες σκέψεις και σκοπεύουν να μην προχωρήσουν στη νομιμοποίηση αυτών των κεφαλαίων, «ότι οι εισαγγελικές και οι φορολογικές Αρχές τους περιμένουν στην γωνία»…!
«Ο κύριος φόρος θα πληρωθεί κανονικά, δεν υπάρχει καμία αμνηστία στα μαύρα κεφάλαια» τονίζει ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι θα είναι «η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε αυτούς του φορολογούμενους προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία τους».
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην υπάρξει και το «μαστίγιο»: όσοι έχουν «μαύρα» κεφάλαια και θέλουν να τα νομιμοποιήσουν θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή που θα φθάνει -αν δεν ξεπερνά- το 45%.
Άλλωστε, κεντρικός κανόνας του νομοσχεδίου είναι «να πληρώσει κάποιος όσα θα πλήρωνε αν είχε αφήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα».
Ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία, η σχετική διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει αρχικά με την κλίμακα φορολόγησης η οποία ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν.
Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει μέχρι και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματά τους θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία, όπως π.χ. κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.
Κυβέρνηση και δανειστές εξετάζουν, εκτός από τον συντελεστή φορολόγησης, να επιβληθεί και ένας δεύτερος, ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με το έτος κατά το οποίο έγινε η απόκρυψη των εισοδημάτων.
Ο συντελεστής προσαύξησης θα ξεκινάει από 10% και μπορεί να φθάνει μέχρι 30% ή ενδεχομένως και υψηλότερα. Ο υψηλότερος συντελεστής προσαύξησης θα επιβάλλεται στις παλαιότερες υποθέσεις.
Ετσι όμως ο συνολικός φόρος στα αδήλωτα εισοδήματα θα φθάνει ακόμη και το 70% - 75%, γεγονός που «αρέσει» στους δανειστές, όχι όμως στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για τον επαναπατρισμό των «μαύρων» κεφαλαίων.
Εκτός κι αν στο ίδιο νομοσχέδιο «περάσει» η διάταξη με τις μεγάλες «εκπτώσεις» στις προσαυξήσεις επί των φόρων που έπρεπε κανονικά να πληρώσουν γι’ αυτά τα εισοδήματα (1% για κάθε μήνα καθυστέρησης).
Οι εκπτώσεις θα φθάνουν ακόμη και το 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.
Με άλλες διατάξεις, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

Δεύτερη προσπάθεια

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα, ενώ ήταν έτοιμο, τελικά δεν έφθασε ποτέ στη Βουλή.
Μάλιστα πριν από ένα χρόνο, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκηςπαρουσίαζε τη ρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.
Η ρύθμιση αυτή προέβλεπε τη φορολόγηση με συντελεστή 15% των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και την επιβολή φόρου με διπλάσιο συντελεστή 30% για όσους έχουν «κρυφά» εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες.
Σύμφωνα μάλιστα με την πρόταση, όσοι αποκάλυπταν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα και πλήρωναν τους φόρους που αναλογούν θα γλίτωναν τον φορολογικό έλεγχο και τις ποινικές διώξεις και θα ελάμβαναν ένα πιστοποιητικό τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δεν προχώρησε και έμεινε στις εξαγγελίες, αφού στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν οι δανειστές «έκοψαν» τα υψηλά κίνητρα που ήθελε να δώσει η κυβέρνηση σε όσους αποκάλυπταν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που είχαν κρύψει από την Εφορία.
efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα"

Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή σχεδιάζει η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε σε συνέντευξ'ή του, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung, ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παράλληλα προαναγγέλλει δεκάδες χιλιάδες δίκες για τους πραξικοπηματίες.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ» λέει ως προς το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εμφανίσει ως λαϊκή απαίτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο Τσαβούσογλου.

Στη γραμμή Ερντογάν, ο ίδιος δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή, υποστηρίζοντας: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε 'αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας'».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να νουθετήσουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. «Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%» είπε ο Τσαβούσογλου.

Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της ΕΕ να παρίστανται στις δίκες των φερόμενων ως πραξικοπηματιών, ο Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ' αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή σχεδιάζει η Τουρκία"

Βαρουφάκης προς τρόικα: Ζητήστε συγγνώμη στην Ελλάδα και παραιτηθείτε

Είναι ώρα για παραιτήσεις στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, καθώς και για να ζητηθεί «συγνώμη» από τον ελληνικό λαό, έγραψε στο blog του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε κείμενο με τίτλο «Το ΔΝΤ παραδέχεται πως θυσίασε την Ελλάδα εκ μέρους του Eurogroup».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι ώρα για στροφή 180 μοιρών, αρχίζοντας με άμεση ελάφρυνση χρέους, τέλος στη λιτότητα, παύση των «ξεπουλημάτων» και «αποκατάσταση της ελληνικής δημοκρατίας».

Στο κείμενο χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση την «κύρια, αλλά όχι τη μόνη τσιρλίντερ της τρόικας στο εσωτερικό», ενώ υποστηρίζει πως η τρόικα, μεταξύ άλλων, είχε «στήσει» bank run πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο.
Αναφερόμενος στην έκθεση- «mea culpa» του ΔΝΤ, σημειώνει πως ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν έρχονται σε δεινή θέση, καθώς έχουν την επιλογή είτε να αποκαταστήσουν ένα ελάχιστον νομιμότητας βρίσκοντας και απολύοντας τους αξιωματούχους που είναι πιο υπεύθυνοι για την κατάσταση είτε είτε να μην κάνουν τίποτα, κλιμακώνοντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την ΕΕ και επιταχύνοντας την αποδόμησή της.

Κατηγορεί τον Τύπο ως «φιλικό» (ή «εξαρτημένο») από την τρόικα και γράφει πως οι «εσωτερικές υποθέσεις» του ΔΝΤ αποδεικνύουν πως η στάση του κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και όχι λανθασμένη ή μη διπλωματική.

Συνοψίζοντας, γράφει πως πρέπει να ζητηθεί επειγόντως συγνώμη από τον ελληνικό λαό, όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά και από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, «αξιωματούχοι της οποίας ενθάρρυναν το ΔΝΤ στον δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό της Ελλάδας. Αλλά μια συγνώμη και ένα συλλογικό mea culpa από την τρόικα δεν αρκούν. Πρέπει να ακολουθηθούν από την άμεση απόλυση τουλάχιστον τριών εκπροσώπων».

Αυτοί, όπως γράφει, είναι ο Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), ο Τόμας Βίζερ (EuroWorkingGroup) και μετά το Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), ενώ ελπίζει αυτοί να ακολουθηθούν από τον Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).


Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης προς τρόικα: Ζητήστε συγγνώμη στην Ελλάδα και παραιτηθείτε"

Περικοπές ακόμη και στην αγορά τροφίμων

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την αγορά καθώς οι Ελληνες όλο και περισσότερο αποφεύγουν να καταναλώσουν, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλη ήταν η πτώση στον τζίρο του λιανεμπορίου τον Μάιο του 2016, καθώς υποχώρησε κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος, τουλάχιστον από το 2010. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πτώση παρατηρείται στον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτων, με τη μεγαλύτερη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, να παρατηρείται στις πωλήσεις καυσίμων και τροφίμων.

Ειδικότερα, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε τον Μάιο του 2016 κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από την υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 16,7% στα πρατήρια καυσίμων, κατά 7,2% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), κατά 5,6% στα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης - υπόδησης, κατά 4,7% στα βιβλιοχαρτοπωλεία και κατά 2,8% στα φαρμακεία, τα οποία πωλούν, βεβαίως, και καλλυντικά. Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα κ.λπ.), κατά 7,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων, ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 6,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η κατηγορία καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων καταγράφει επίσης τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση, 7,1%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ (κατά 6,2%), στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης (6,8%), όπως επίσης και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (επίσης κατά 6,8%).

Η συρρίκνωση του τζίρου στο λιανεμπόριο, η οποία παρατηρείται τον Μάιο είναι τόσο μεγάλη που δεν εξηγείται από την εποχικότητα, καθώς οι πωλήσεις ήταν αναμενόμενο να είναι ελαφρώς μειωμένες τον φετινό Μάιο, αφού η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα συνέπεσε χρονικά το 2016 εντός του Μαΐου, ενώ πέρυσι ήταν εντός του Απριλίου.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές ακόμη και στην αγορά τροφίμων"

Αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 8 ή 9, εξορθολογισμό των επιδομάτων και ενσωμάτωση των περισσότερων στο βασικό μισθό, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποκαλύπτει η Καθημερινή.

Στόχος είναι η εξίσωση των αποδοχών όσων έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τους ένστολους προτείνεται η δημιουργία τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών, αναλόγως της προέλευσης των στελεχών, με ενσωμάτωση του χρονο-επιδόματος και άλλων στον βασικό μισθό.

Τέλος θεσπίζεται επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών και επίδομα παραμεθόριων περιοχών, ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ"

«Πολιτικό εγχείρημα η διάσωση της Ελλάδας» απαντά η Κομισιόν στην έκθεση του ΔΝΤ

Η διάσωση της Ελλάδας ήταν κυρίως πολιτικό εγχείρημα ανακοίνωσε η Κομισιόν, απαντώντας στην έκθεση του προσωπικού του ΔΝΤ για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010.

Αφότου η Μίνα Αντρέεβα (αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος) κατέστησε σαφές ότι η “έκθεση δεν απευθύνεται στην Κομισιόν”, η αρμόδια για τα οικονομικά εκπρόσωπος Άννικα Μπράιτχαρτ, κατέστησε σαφές ότι “η διάσωση της Ελλάδας και η σταθεροποίηση της ευρωζώνης δεν ήταν μόνο τεχνοκρατικό εγχείρημα, αλλά κυρίως πολιτικό”.

Ως εκ τούτου, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι “πρέπει να μειωθούν τα περιθώρια πολιτικής παρέμβασης στο πρόγραμμα”, η Κομισιόν δια της αρμοδίας εκπροσώπου απαντά ότι “καθώς το πρόγραμμα δεν ήταν μόνο τεχνοκρατικό, αλλά και πολιτικό εγχείρημα, υπήρχε η πρόβλεψη και διεξήχθησαν, πέραν των τεχνικών συζητήσεων και πολιτικές συζητήσεις, στο επίπεδο των υπουργών οικονομικών και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων”.

KYΠΕ/mignatiou

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πολιτικό εγχείρημα η διάσωση της Ελλάδας» απαντά η Κομισιόν στην έκθεση του ΔΝΤ"

Στα νησιά έφτασαν άλλοι 118 πρόσφυγες σήμερα -Πάνω από 57.000 σε όλη την Ελλάδα [πίνακας]

Συνεχίζονται οι αφίξεις των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, καθώς άλλα 118 άτομα έφτασαν σήμερα, συνολικά, σε Κω, Σάμο και Χίο.
Ολα αυτά, τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ανοιχτά για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Κάτι που θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν ξανά οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν 9.419 πρόσφυγες, ενώ συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 57.077 άτομα.
Από αυτούς, 22.416 είναι στη Βόρεια Ελλάδα, 10.211 στην Αττική, ενώ σε μη οργανωμένες δομές φιλοξενίας είναι 3.179 άτομα. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 2.050 πρόσφυγες είναι εκτός δομών φιλοξενίας.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα νησιά έφτασαν άλλοι 118 πρόσφυγες σήμερα -Πάνω από 57.000 σε όλη την Ελλάδα [πίνακας] "

Γιούνκερ: Κινδυνεύει με ακύρωση η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό

Στη σκιά της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία της εκκαθάρισης-μαμούθ του καθεστώτος Ερντογάν που ακολουθεί, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής προσφύγων και μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Ήδη παρατηρείται μικρή, αλλά σταθερή αύξηση των ροών προσφύγων προς την Ελλάδα.

«Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Εάν αυτό συμβεί, «μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη» μαζικά, επισήμανε.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχε αποτέλεσμα την ανάσχεση της ροής των προσφύγων και μεταναστών, όμως η αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν δημιούργησε φόβους στην ΕΕ ότι ενδέχεται να ακυρωθεί.

Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους στα σημαντικότερα υπουργεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η ομάδα των τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει επίσης «πολύ ανήσυχος» για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου», ενώ «παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά [τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συμφώνησε να ανακατανέμει] τους μετανάστες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».

«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών [της ΕΕ] και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο» εκτίμησε ο Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά -αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί- να κινήσει διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των [ευρωπαϊκών) Συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη» επισήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Κινδυνεύει με ακύρωση η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news