facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Μπουτάρης για τους καταληψίες: «Αυτή η ανομία δεν μπορεί να συνεχιστεί»

«Η κατάληψη ενός χώρου είναι ποινικό αδίκημα» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και δήλωσε κάθετα αντίθετος στις καταλήψεις. Με αφορμή την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων, σημείωσε πως «το ίδιο που έγινε εκεί, πρέπει να γίνει και στο 12ο σχολείο και στην Υφανέτ και σε όποια άλλα κτίρια ανήκουν σε κάποιον και στα οποία έχουν γίνει καταλήψεις. Αυτή η ανομία δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων, έδωσε «συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες των ΜΑΤ, της αμέσου δράσης και της ομάδας ΔΙΑΣ, που απέδειξαν ότι, όταν αφήνονται να κάνουν τη δουλειά τους, την κάνουν με τον καλύτερο τρόπο».

Η Γλυκερία Καλφακάκου από τη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή πόλη» σημείωσε ότι «νομιμότητα, ηθική, δίκαιο και ανοχή είναι έννοιες που πρέπει να τις βλέπουμε μαζί», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να εξετάζουμε όχι μόνο το γράμμα του νόμου αλλά κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Είπε ακόμη, ότι «προφανώς πρέπει να υπακούμε τους νόμους» - κάλεσε ωστόσο τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη «να μην προχωρήσει στον ολισθηρό δρόμο του νόμου και της τάξης».

Η Μόνικα Αϊβαζόγλου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γειτονιές σε δράση» έθεσε ερωτήματα σχετικά με την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε ότι «διώχτηκαν βίαια πρόσφυγες και αλληλέγγυοι χωρίς να καταφέρουν να περισώσουν ούτε τα προσωπικά τους αντικείμενα». Ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» δήλωσε αποστασιοποιημένος ως προς τα μέλη των «Νο Border».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης για τους καταληψίες: «Αυτή η ανομία δεν μπορεί να συνεχιστεί»"

Αφαντα κρίσιμα έγγραφα του ΔΝΤ για Ελλάδα

Χωρίς να έχει πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα ολοκληρώθηκε η έρευνα της ανεξάρτητης υπηρεσίας του ΔΝΤ για τα πρώτα προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι πολλά εξ αυτών είχαν προετοιμαστεί με διαδικασίες «έξω από τα συνηθισμένα» και κάποια εξ αυτών εικάζει ότι βρίσκονται σε «προσωπικούς φακέλους».

«To Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (IEO) δεν είχε εγκαίρως πλήρη πρόσβαση στα εμπιστευτικά έγγραφα του ΔΝΤ. Το προσωπικό του ΔΝΤ συνεργάστηκε στην παροχή ενός μεγάλου όγκου εσωτερικών εγγράφων στο ΙΕΟ, αλλά έγινε γνωστό ότι πολλά έγγραφα είχαν προετοιμαστεί έξω από τα συνηθισμένα, καθιερωμένα κανάλια (και κάποιες φορές περιείχαν προσωπικούς φακέλους)» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούσε να βρεθεί γραπτή τεκμηρίωση για κάποια ευαίσθητα θέματα, ακόμα και μετά την γενναιόδωρη βοήθεια του προσωπικού» συμπληρώνει.

«Ορισμένα ευαίσθητα έγγραφα εστάλησαν στο ΙΕΟ μετά την παρέμβαση της Γενικής Διευθύντριας ύστερα από αίτημα του ΙΕΟ και αφότου ένα προσχέδιο της παρούσας έκθεσης είχε ήδη κυκλοφορήσει στο προσωπικό του Ταμείου για σχολιασμό.

Ακόμα και ύστερα από όλα αυτά, το ΙΕΟ δεν είναι σε θέση να δηλώσει ότι είδε όλα τα σχετικά έγγραφα. Ως εκ τούτου, το ΙΕΟ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποιος πήρε κάποιες αποφάσεις ή ποιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες, ούτε ήταν σε θέση να αξιολογήσει τον ρόλο της διοίκησης και του προσωπικού».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφαντα κρίσιμα έγγραφα του ΔΝΤ για Ελλάδα"

Ανακοίνωση των κκ. Πάνου Δ. Μαρινόπουλου, Πάνου Ι. Μαρινόπουλου και Στέφανου Ι. Μαρινόπουλου

Όταν αποχωρήσαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Μαρινόπουλος Super Markets τον Δεκέμβριο του 2015 αναλάβαμε την εγγύηση παλιότερων δανείων της εταιρείας αξίας 75 εκατ. και εγγυηθήκαμε τη χρηματοδότηση της με 65 εκατ. νέα χρήματα. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2016 εγγυηθήκαμε εκ νέου άλλα 75 εκατ. νέα χρηματοδότηση κατόπιν πρότασης των πιστωτριών τραπεζών, σύμφωνα με την οποίαν με το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε τμήμα της εταιρείας.

Όλες οι εταιρείες που σε δημοσιεύματα αναφέρονται ως offshore (δηλαδή σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Η.Π.Α.) είναι εταιρείες νομιμότατες, δεν είναι offshore εταιρικά μορφώματα, είναι δηλωμένες στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (τράπεζες κ.ο.κ.), συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες του Ομίλου και αποτελούν πάντα μέρος του ενοποιημένου ισολογισμού.

Κάνουμε – δημόσια – έκκληση προς όλους του εμπλεκομένους να μην υιοθετούν κακόβουλες και παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες το μόνο, που προσφέρουν, είναι να δημιουργούν κωλύματα στην μόνη επωφελή για όλους λύση, που είναι η εταιρεία Μαρινόπουλος Super Markets να μείνει όρθια και εν λειτουργία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση των κκ. Πάνου Δ. Μαρινόπουλου, Πάνου Ι. Μαρινόπουλου και Στέφανου Ι. Μαρινόπουλου"

Spiegel: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ισπανία και Ελλάδα από τον Σόιμπλε

Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.

Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα όμως η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται όμως πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Οι απειλές κατά της Μ. Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο.

Όταν η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ισπανία και Ελλάδα από τον Σόιμπλε"

Ποιοι θα πάρουν εφάπαξ το επόμενο διάστημα

Μετά από τρία χρόνια στάσης πληρωμών τα πρώτα 1.520 εφάπαξ πληρώθηκαν στο Δημόσιο πριν από λίγες μέρες. Οι πληρωμές ξεκίνησαν και για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ – Τραπεζών, ενώ η διαδικασία προχωρά και στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα.

Υπενθυμίζεται πως 62.000 εφάπαξ ήταν σε αναμονή στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας, η συντριπτική πλειοψηφία από τον Σεπτέμβρη του 2013, σε αναμονή του νέου τρόπου υπολογισμού.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα 12.800 αιτήσεις είναι στην ουρά και περιμένουν την είσπραξη του βοηθήματος.

Από τους 11 τομείς του Ταμείου, εφάπαξ με τον νέο τρόπο υπολογισμού ετοιμάζονται να δώσουν οι κλάδοι του προσωπικού εταιρειών τσιμέντων, λιπασμάτων και λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως και αυτός των λιμενεργατών.

Αντίθετα στους δυο μεγάλους κλάδους του Ταμείου – ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργατοϋπάλληλοι μετάλλου – στην αναμονή είναι συνταξιούχοι που αποχώρησαν αρκετά πριν από τον Σεπτέμβρη του 2013.

Πιο συγκεκριμένα στο ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπάλληλοι) εκκρεμούν 4.085 αιτήσεις για εφάπαξ και 977 για επιστροφή εισφορών.

Το Ταμείο πληρώνει τώρα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Οκτώβρη του 2013, οι οποίες όμως αφορούν εργαζόμενους που είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους τουλάχιστον ένα χρόνο πριν (Οκτώβρη 2012).

Κι αυτό επειδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να έχουν στα χέρια τους την οριστική σύνταξη από το ΙΚΑ για να υποβάλλουν αίτημα για εφάπαξ. Κατά συνέπεια τα εφάπαξ που πληρώνονται τώρα από το ΤΑΞΥ υπολογίζονται ακόμη με τον παλιό τρόπο.

Τον Αύγουστο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Οκτώβρη του 2013 και θα ξεκινήσουν να πληρώνονται αιτήσεις από τον Νοέμβριο του 2013.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των αιτήσεων από Νοέμβρη 2013.

Το μέσο εφάπαξ στο ΤΑΞΥ διαμορφώθηκε το 2015 στα 17.000 ευρώ ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού – που ακουμπά όλους όσοι άνοιξαν την πόρτα της εξόδου (κατάθεση αίτησης για κύρια σύνταξη) από Σεπτέμβρη 2013 και μετά – φέρνει νέες μειώσεις που αγγίζουν το 24%, επιπλέον των περικοπών από τα προηγούμενα μνημόνια (29,77%).

Στον άλλο μεγάλο κλάδο, στο ΤΑΠΕΜ (εργατοϋπάλληλοι μετάλλου) εκκρεμούν 4.884 αιτήσεις για εφάπαξ και 685 για επιστροφή εισφορών.

Το Ταμείο πληρώνει τώρα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Δεκέμβρη του 2013 και τον Γενάρη του 2014, οι οποίες όμως αφορούν αποχωρήσεις 1-2 χρόνια πριν (Δεκέμβρης 2011 – Δεκέμβρης 2012).

Για την υποβολή της αίτησης για εφάπαξ είναι απαραίτητη προυπόθεση η έκδοση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Τον Αύγουστο θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αιτήσεων του Ιανουαρίου 2014 και τον Σεπτέμβρη θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις από τον Φλεβάρη 2014. Το μέσο εφάπαξ διαμορφώνεται στις 11.300 ευρώ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού (αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/9/2013) φέρνει μειώσεις που αγγίζουν το 12,5%.

Στον τομέα των εμπορουπαλλήλων εκκρεμούν 1.947 αιτήσεις.

Τώρα πληρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Γενάρη του 2016 και αφορούν αποχωρήσεις πριν από τρία - τέσσερα χρόνια, καθώς απαραίτητη προυπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η έκδοση επικουρικής σύνταξης που χρονίζει.

Το μέσο εφάπαξ διαμορφώνεται στα 3.900 ευρώ.

Τον Αύγουστο θα πληρωθεί ο Γενάρης του 2016 και τον Σεπτέμβρη οι αιτήσεις από τον περασμένο Φλεβάρη.

Οι τομείς τσιμέντων και λιπασμάτων μετρούν λίγες εκκρεμότητες (49 τα τσιμέντα και 65 τα λιπάσματα) που αφορούν όλες στο νέο τρόπο υπολογισμού.

Αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ οι εισηγήσεις για το συντελεστή αναπλήρωσης, καθώς οι δυο τομείς είχαν διαφορετικό ποσοστό εισφοράς από 4%.

Τα πρώτα παραδείγματα δείχνουν μικρές μειώσεις 1%-6%. Στον κλάδο των λιμενεργατών, που χορηγεί το μεγαλύτερο εφάπαξ, περιμένουν 19 άτομα και οι περισσότεροι εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού.

Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους στον λιμένα Θεσσαλονίκης. Περιμένουν 43 άτομα, που αναμένεται να δουν αυξήσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα πάρουν εφάπαξ το επόμενο διάστημα"

Τον απόλυτο έλεγχο ΜΙΤ και Ενόπλων Δυνάμεων θέλει ο Ερντογάν

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της προεδρίας, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω της εκκαθάρισης-μαμούθ σε κάθε σπιθαμή του κρατικού μηχανισμού και το στράτευμα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή απαιτείται η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσει, μετέδωσαν επίσης τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, μεταφέροντας δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν.

Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAS) που επρόκειτο να συμφωνήσει στη σαρωτική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

neanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τον απόλυτο έλεγχο ΜΙΤ και Ενόπλων Δυνάμεων θέλει ο Ερντογάν"

Ο Ερντογάν απολύει και 300 διπλωμάτες μετά το πραξικόπημα!

Σε δαιμονοποίηση του Φετουλάχ Γκιουλέν προχωρά ο Ερντογάν, την ώρα που συνεχίζει το πογκρόμ έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, με τις τουρκικές αρχές να έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα και συλλάβει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε κρατικούς θεσμούς, μεταξύ άλλων σε υπουργεία, στις ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία.

Στο πλαίσιο αυτό, μια ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μετατρέψει το πατρικό του Γκιουλέν σε... δημόσιες τουαλέτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας υποστήριξε πως αν το πραξικόπημα δεν είχε αποτύχει, τότε ο Γκιουλέν θα είχε επιστρέψει στην Τουρκία «όπως ο Χομεϊνί επέστρεψε στο Ιράν».

«Θα είχε επιστρέψει σαν τον Χομεϊνί και θα δημιουργούσαν την δική τους τάξη των πραγμάτων. Θα ήταν μια τελείως διαφορετική Τουρκία», είπε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στην «Hurriyet» και συνέχισε: «Δεν θέλω να φανταστώ την Τουρκία, σε περίπτωση που είχαν πετύχει».

«Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του λένε πως εκείνοι είναι το κράτος. Οι φιλοδοξίες τους είναι ξεκάθαρες», υπογράμμισε, με την τουρκική εφημερίδα να σημειώνει στο σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της πως σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς και αξιωματούχους, οι οποίοι ερευνούν το θέμα του πραξικοπήματος, «οι γκιουλενιστές σχεδιάζουν να φτιάξουν το δικό τους "κράτος"».


Απολύουν 300 Τούρκους διπλωμάτες

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι συνολικά 300 Τούρκοι διπλωμάτες αναμένεται να απολυθούν τις ερχόμενες ημέρες!

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη απολύσει 88 υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται και δύο πρεσβευτές, ενώ ετοιμάζεται να διώξει το επόμενο διάστημα και άλλους, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα αγγίξει τους 300.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «οι διπλωμάτες που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ξεπερνούν τους 300» και όπως αποκάλυψε, έχει ήδη δημιουργηθεί μια επιτροπή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ελέγξει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

«Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να πάρουμε ρίσκα», σημείωσε...

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν απολύει και 300 διπλωμάτες μετά το πραξικόπημα!"

Ερντογάν: 15.000 συλλήψεις, «λουκέτο» σε 130 ΜΜΕ, ουρητήριο το σπίτι του Γκιουλέν

Ξεφεύγει το πράγμα στην Τουρκία καθώς οι διώξεις του τούρκου Προέδρου δεν έχουν σταματημό και αγγίζουν όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της χώρας.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν από μερικούς μήνες σε μια πρωτοφανή παρέμβαση είχε "ξηλώσει" τους πάντες από την εφημερίδα "Ζαμάν" και είχε αλλάξει και την γραμμή της εφημερίδας που έως τότε "χτυπούσε" ανηλεώς τα έργα και τις ημέρες του σουλτάνου Ερντογάν.
Σύμφωνα με το CNN Turk συνολικά θα κλείσουν 130 ΜΜΕ. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση αποστρατεύει περί τα 1.684 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Χθες βράδυ προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν».
CoZT 2FWYAAMmUz

Περισσότεροι από 15.000 υπό κράτηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN Turk, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk από την επόμενη του πραξικοπήματος όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες διώξεις, ο αριθμός των υπό κράτηση ύποπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα έχει φτάσει τις 15.000 εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες. Υπολογίζεται ότι σε περισσότερους από 8.000 έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.
Το τσουνάμι διώξεων πάντως δεν φαίνεται να πτοεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στο βρετανικό Sky News υποστήριξε ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και «μπορεί να υπάρξουν και νέες συλλήψεις».
 «Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται και θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις. Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, το αίτημα προς τις ΗΠΑ για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σχεδιασμένες από πριν οι εκκαθαρίσεις

Ο Ερντογάν πάντως φαίνεται να είχε έτοιμες τις λίστες εκκαθαρίσεων πολύ νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, το γεγονός αυτό φαίνεται να αποτέλεσε και την αιτία του πραξικοπήματος καθώς ορισμένα «στοιχεία» του στρατού πληροφορήθηκαν τις επικείμενες διώξεις και οργάνωσαν την στάση της 15ης Ιουλίου.
Ο Αλμπαϊράκ αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν.
«Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν) είχαν ανακαλυφθεί και λίστες (με ονόματα) είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν (οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί) κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση» υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.

Ουρητήριο το πατρικό του Γκιουλέν

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πατρικό σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που ο Ερντογάν κατηγορεί ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, θα μετατραπεί σε δημόσιες τουαλέτες, ύστερα από αίτημα των κατοίκων του χωριού! Το πατρικό του Γκιουλέν βρίσκεται στην επαρχία Ερζουρούμ,
cnn


Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: 15.000 συλλήψεις, «λουκέτο» σε 130 ΜΜΕ, ουρητήριο το σπίτι του Γκιουλέν"

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που προβλέπει κοινωνικά μέτρα για την αναπλήρωση από την απώλεια του ΕΚΑΣ.

Τη ρύθμιση υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ -το οποίο ζήτησε την επαναφορά όλου του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους- που δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.

- Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.

- Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

- Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Υπερψηφίστηκαν, επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία, οι τροπολογίες που αφορούν την παράταση ισχύος 45 ημερών για το Αγγελιόσημο και την εκτύπωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των ταινιών ασφαλείας στα τσιγάρα.

Οι τροπολογίες είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική για το «ηλεκτρονικό έγκλημα», σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης.

Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχέδιου έγινε μέσα σε συναινετικό κλίμα, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο να κάνει δεκτές ενστάσεις και προτάσεις κομμάτων και να προχωρά σε βελτιωτικές αλλαγές.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ"

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους πανεπιστημιακούς

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με απόφασή της έκρινε ότι και οι αναδρομικές (από Αύγουστο 2012) περικοπές των συντάξεων των πανεπιστημιακών παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, αλλά και την υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει τις περικοπές των συντάξεων, δηλαδή την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους πανεπιστημιακούς"

Ο Ερντογάν ανακάλεσε τους Τούρκους παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά

Εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία έλαβαν οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι Τούρκοι παρατηρητές που είχαν έρθει στη Χίο για να συμμετάσχουν στη διαδικασία καταγραφής και επαναπροώθησης προσφύγων, αναχώρησαν εσπευσμένα την Δευτέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η ομάδα των Τούρκων παρατηρητών θα αναχωρούσε γύρω στις 20-25 Ιουλίου και είτε θα επέστρεφαν οι ίδιοι είτε θα έφτανε νέο κλιμάκιο με άλλους αξιωματούχους. Ωστόσο, αιφνιδίως ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές ότι θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. "Δεν ξέρουμε αν και πότε θα επιστρέψουμε" είπαν χαρακτηριστικά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν ανακάλεσε τους Τούρκους παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά"

Παραδέχεται λάθη το ΔΝΤ αλλά...

Για άλλη μία φορά, το Ταμείο αναγνώρισε δικά του λάθη και αστοχίες αναφορικά με το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ωστόσο έσπευσε να κάνει λόγο για «πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις», «οργανωμένα συμφέροντα» και «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις» που -όλα μαζί- είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν έξω οι αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις.
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) που αναφέρεται στα προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο. 
Στην έκθεση αυτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρά σε αυτοκριτική αναφορικά με το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας λάθη και αστοχίες. Μάλιστα, γίνεται λόγος για τη «μοναδικότητα του ελληνικού προβλήματος», με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση».
Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος.
Επίσης, η κ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. «Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης».
Ουσιαστικά, η Κρ. Λαγκάρντ αν και αναγνωρίζει τα λάθη του Ταμείου, επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του Ταμείου και να αποφύγει την όποια κριτική για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή, η ίδια εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί την ελληνική πολιτική σκηνή, χρεώνοντας σε αυτήν την άσχημο αποτέλεσμα. 
Εξάλλου, η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI) , καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ΄ εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.
Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του Ταμείου με τις περιφερειακές συμφωνίες χρηματοδότησης.
efsyn


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδέχεται λάθη το ΔΝΤ αλλά..."

Την έκδοση εισαγγελέων που «διέφυγαν» στην Γερμανία ζητά η Άγκυρα

Ορισμένοι Τούρκοι εισαγγελείς που έχουν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, διέφυγαν στη Γερμανία και το Βερολίνο θα πρέπει να τους εκδώσει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Türk.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε το δίκτυό του στον στρατό για να ανατρέψει την κυβέρνηση, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από 300 υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας διαπιστώθηκε ότι είχαν δεσμούς με τον Γκιουλέν.

Αναφορικά με την έκδοση του ιεροκήρυκα από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα παρατηρεί μια θετική αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον, συνέχισε ο Τσαβούσογλου.

Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ αμέσως αφού ολοκληρωθεί η σύνταξη των εγγράφων με τα οποία θα ζητείται επισήμως η έκδοση του Γκιουλέν. «Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ συνδέεται με την προετοιμασία των εγγράφων που αφορούν τον Γκιουλέν. Θα γίνει αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης του φακέλου», συνέχισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο να αναζητήσει ο Γκιουλέν άσυλο σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την Αίγυπτο αλλά έχουμε αποδείξεις ότι θα μπορούσε να πάει σε ορισμένες άλλες χώρες». Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ο Γκιουλέν ενδέχεται να φύγει από τις ΗΠΑ και να πάει στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό ή την Αίγυπτο.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Την έκδοση εισαγγελέων που «διέφυγαν» στην Γερμανία ζητά η Άγκυρα "

ΟΓΑ: Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, η καταβολή των συντάξεων

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Αυγούστου 2016 σε 659.166 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Αυγούστου 2016 ανέρχεται στο ποσό των 294.680.903,45 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΓΑ: Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, η καταβολή των συντάξεων "

Κομισιόν: Χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

Την καταβολή χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποφάσισε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.

Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής, και το τρίτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, με την έγκριση της χρηματοδότησης, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία.

«Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016» υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Κληθείσα να σχολιάσει το νέο προγκρόμ του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά των μέσων ενημέρωσης, η εκπρόσωπος Τύπου αρμόδια για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εξέφρασε την «ανησυχία» της Επιτροπής για τις συλλήψεις και το κλείσιμο των ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ» και πως η Τουρκία «ως υποψήφια προς ένταξη χώρα θα πρέπει να ακολουθεί τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα» και σε αυτόν τον τομέα. Πρόσθεσε, δε, τη σημασία του πλήρους σεβασμού του δικαιώματος σε δίκαια δίκη.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό"

ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα στις κοινωνικές ομάδες που η ίδια εξαθλίωσε

Ψίχουλα και μάλιστα προσωρινά μοιράζει η κυβέρνηση σε κοινωνικές ομάδες, τις οποίες η ίδια οδήγησε σε εξαθλίωση, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την κοινωνική πολιτική.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ κλιμάκωσε την αντιλαϊκή πολιτική ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο, εμφανίστηκε χτες να μιλάει για τη δημιουργία του «νέου κοινωνικού κράτους» σημείωνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

Με πρόσχημα το ότι παρέλαβε από τους προηγούμενους «καμένη γη», ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε χτες, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), κάποια ελάχιστα και προσωρινά ψίχουλα για ορισμένες κοινωνικές ομάδες που και η δική του πολιτική οδήγησε σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Ουσιαστικά, επιχειρεί να εκπαιδεύσει το λαό να αποδεχτεί να ζει με τα ελάχιστα, να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα και τη μιζέρια ως αναγκαίο κακό, να συμβιβαστεί με τη φτώχεια και την ανέχεια, να κατεβάσει και άλλο τον πήχη των απαιτήσεών του. Έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ως έναν εκ των 7 πυλώνων της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης μέχρι και το νόμο - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση καθώς και τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά που μαζί με το κουαρτέτο προωθεί!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το παρών στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα στις κοινωνικές ομάδες που η ίδια εξαθλίωσε "

Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία Φίλη για τα ιδιωτικά σχολεία

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας και με την οποία καθορίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναφέρεται ότι «παρέκκλιση ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του ωρολογίου προγράμματος, ιδίως ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας κ.λπ. επιτρέπονται, κατόπιν ελέγχου νομιμότητας ως προς το πρόγραμμα σπουδών και το παιδαγωγικό περιεχόμενο της διδασκαλίας από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Σχετικά με το καθεστώς εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αυτό αυστηροποιείται έτι περαιτέρω. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εκ νέου επίθεση στα ιδιωτικά σχολεία που μοχθούν σε δύσκολους καιρούς να προσφέρουν την καλύτερη εκπαίδευση στα ελληνόπουλα».

«Η νέα ρύθμιση μονιμοποιεί ουσιαστικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Η διοίκηση του κάθε σχολείου στο εξής δεν θα μπορεί να διαφυλάξει την ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχει στους μαθητές, καθώς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν αυτός αποδίδει ή όχι, αν προσεγγίζει τους μαθητές ή όχι, αν έχει διάθεση προσφοράς ή όχι» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι η νέα ρύθμιση είναι «εντελώς αντίθετη προς τις διεθνείς καλές πρακτικές της εκπαίδευσης, προς τις παραινέσεις του ΟΟΣΑ».

«Η ρύθμιση δεν προστατεύει τον καλό εκπαιδευτικό αλλά αυτόν που θα μπει στην τάξη και δεν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του με ευσυνειδησία» επισημαίνεται από τον Σύνδεσμο, ο οποίος επιτίθεται στον υπουργό παιδείας Νίκο Φίλη «που είχε το θράσος να αποκαλέσει από τηλεοράσεως 'πειρατικά' τα ιδιωτικά σχολεία».

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση και τη ΝΔ που διά του συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων Θεόδωρου Φορτσάκη ζήτησε την άμεση απόσυρσή της.

«Μετά τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας προχωρά και στη διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όπως το συνηθίζει ο κ. Φίλης, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία με μόνο στόχο να ελέγξει ο ίδιος τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» δήλωσε ο κ. Φορτσάκης, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου ότι «αντί να εργαστεί για να διορθώσει τα χάλια των δημόσιων σχολείων, που η ίδια έχει προκαλέσει, θέτει ως προτεραιότητά της πλέον και τη διάλυση των ιδιωτικών σχολείων».

«Ο σκοπός τους είναι ένας και άσχετος με την εκπαίδευση: Η ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου κομματικού ακροατηρίου, που απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση» κατέληξε ο κ. Φορτσάκης.
Ικανοποίηση από ΟΙΕΛΕ
Πάντως, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάθεση της ρύθμισης, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επαναφέροντας την εποπτεία της στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στο υπουργείο Παιδείας». 

Με τη ρύθμιση αυτή, τονίζει η ΟΙΕΛΕ, «μπαίνει τέλος στον εφιάλτη που έφερε στο χώρο μας το νομοθετικό έκτρωμα Αρβανιτόπουλου που προκάλεσε εκατοντάδες αναιτιολόγητες και εκδικητικές απολύσεις, όξυνε την ανομία στα ιδιωτικά σχολεία (μαύρη εργασία, έκδοση παράνομων τίτλων, καταστρατήγηση ωρολογίων προγραμμάτων, φοροδιαφυγή κ.λπ. ) και απαξίωσε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς».


Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδος


Υπέρ της ρύθμισης τάσσεται και το Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδος, αφήνοντας αιχμές στην ανακοίνωσή του για τον σύνδεσμο των ιδιοκτητών, χαρακτηρίζοντάς τον «club που δεν υπέστη ουδεμία απώλεια από την πολυετή κρίση της χώρας, αλλά αντιθέτως αύξησε τα κέρδη του εις βάρος των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας». 

Αναφέρονται επίσης στο «παράλογο “δικαίωμα” του ιδιοκτήτη να απολύει όποιον θέλει αναιτιολόγητα» καθώς και το ότι για τις πρόσθετες δράσεις «επιλέγουν συνήθως προσωπικό χωρίς τα τυπικά προσόντα, ανασφάλιστο και υποαμειβόμενο».


tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία Φίλη για τα ιδιωτικά σχολεία"

Δύο βάρκες με 104 πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου

Άλλοι 104 πρόσφυγες και μετανάστες περισυνελέγησαν, την Πέμπτη, από δύο βάρκες, με κατεύθυνση ακτές της Λέσβου. Μια ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και μια ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς.

Σήμερα Πέμπτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.464 άτομα, στη Χίο 2.559 και στη Σάμο 1.030.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.053 πρόσφυγες ή μετανάστες.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο βάρκες με 104 πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου"

H IKEA ανακαλεί έξι σοκολατοειδή προϊόντα

H IKEA ανακαλεί για προληπτικούς λόγους έξι σοκολατοειδή προϊόντα, λόγω μη ακριβούς αναφοράς της συχνής παρουσίας φουντουκιού και/ή αμυγδάλου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα συγκεκριμένα σοκολατοειδή προϊόντα δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από άτομα με αλλεργία ή ευαισθησία στο φουντούκι και/η αμύγδαλο.

«Η ΙΚΕΑ έχοντας ως βασική προτεραιότητα τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας των προϊόντων της προχωρεί στην προληπτική ανάκληση παγκοσμίως και ασχέτως με την ισχύουσα νομοθεσία στις εθνικές αγορές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η IKEA ανακαλεί τα προϊόντα: GODIS CHOKLADKROKANT MILK 450G, GODIS CHOKLADRAN CHOC WAFERS 168G, CHOKLAD NOT CHOC HAZELNUTS UTZ 100G, CHOKLAD LJUS MILK CHOC BAR UTZ 100G, CHOKLAD LINGON & BLABAR CHOC 180G, CHOKLADKROKANT BREDBAR CHOC 400G λόγω της μη ακριβούς αναφοράς της συχνής και όχι σποραδικής παρουσίας φουντουκιού και αμυγδάλου σε προϊόντα που αναφέρεται πιθανή περιεκτικότητα.

Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια απ’ όλους, εκτός από όσους έχουν αλλεργία ή ευαισθησία σε φουντούκι και/ή αμύγδαλο. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πελάτες που παρουσιάζουν αλλεργία στο φουντούκι και/ή το αμύγδαλο ή δεν είναι βέβαιοι, μπορούν να επιστρέψουν τα προϊόντα αυτά στο πλησιέστερο κατάστημα ΙΚΕΑ, ώστε να τους επιστραφεί το ποσό της αγοράς. Δεν είναι απαραίτητη η απόδειξη αγοράς του προϊόντος.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ikea.gr ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο (στον αριθμό 801 11 22 722 και 210 3543403).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "H IKEA ανακαλεί έξι σοκολατοειδή προϊόντα"

Χωρίς λεωφορεία την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη

Χωρίς λεωφορεία θα παραμείνει και αύριο η Θεσσαλονίκη καθώς με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω μη καταβολής της μισθοδοσίας του Ιουνίου 2016.

"Η καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας του μηνός Ιουνίου 2016, δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της Διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ., αλλά στις συσσωρευμένες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και δικτύων, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο Οργανισμός σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση", αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΟΑΣΘ.

Κατά τις ημέρες της απεργίας ο Οργανισμός, θα κυκλοφορεί λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:10΄ και το τελευταίο 23:00΄ περίπου.

Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 22:10΄ - 06:25΄ όπως επίσης και το ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των Α.με.Α. θα κινηθεί από τις 06:30 π.μ. έως 22:30 μ.μ..

Ο Ο.Α.Σ.Θ. με ανακοίνωση του , ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού διότι λόγω της 24ωρης απεργίας θα παράσχει μερικώς, κατά τις ημέρες της απεργίας, τις υπηρεσίες του στο επιβατικό κοινό της πόλης μας.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς λεωφορεία την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη"

Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων

Στον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων, στο ρεύμα τόσο της εισόδου, όσο και της εξόδου από τη χώρα, έχουν προχωρήσει από τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Κιλκίς.

Διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και για τις εκκρεμείς πληρωμές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και των ενισχύσεων της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Σε πρώτη φάση, οι συγκεντρωμένοι θα κρατήσουν το τελωνείο κλειστό έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα αποφασίσουν κατόπιν γενικής συνέλευσης αν ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί.

«Νιώθουμε ότι μας έχουν κοροϊδέψει. Για τον ΟΓΑ, που εμείς τον θέλουμε αυτόνομο και η κυβέρνηση προσπαθεί να τον μετατρέψει σε κάτι άλλο και για τις ασφαλιστικές μας εισφορές, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σκεφτείτε ότι για το δεύτερο εξάμηνο μάς ζητούν 650 ευρώ εισφορές, από περίπου 450 ευρώ μέχρι πρόσφατα. Επίσης αντιδρούμε για τις εκκρεμείς πληρωμές από το πετρέλαιο -ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μας οφείλεται από το 2013- και τη βιολογική κτηνοτροφία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Νομού Κιλκίς, Χρήστος Σολομωνίδης, σύμφωνα με τον οποίο στις 12 το μεσημέρι βρίσκονταν παραταγμένα στο τελωνείο των Ευζώνων περίπου 30-40 τρακτέρ.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων"

Με... κάρτα απεριόριστων δαπανών τα ταξίδια της κυβέρνησης

Θύελλα προκάλεσε η ψήφιση τροπολογίας με την οποία το Δημόσιο θα καλύπτει τα έξοδα για να διαμένουν στo ίδιο ξενοδοχείο, ίδιας κατηγορίας οι συνοδοί ασφαλείας και οι συνοδοί μελών κυβερνητικών αποστολών, αίροντας μάλιστα και το όριο στις καλύψεις κρατικών δαπανών για τα ταξίδια του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Πλέον, για τις αποστολές, εντός και εκτός επικράτειας, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ισχύει το ανώτατο όριο των 60 ημερών κατ' έτος που προβλεπόταν σε προηγούμενη διάταξη. Παράλληλα, αν ο εκάστοτε υπουργός διαμένει σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τότε και όσοι συμμετέχουν στην εν λόγω αποστολή θα μείνουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο, δημιουργώντας πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Η τροπολογία - πρόκληση κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, με την αιτιολογία του... επείγοντος και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέδεσαν τη ρύθμιση με το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο, την προσεχή Παρασκευή. Όπως κατήγγειλαν στελέχη της αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη αποστολή θα μετέχουν συνολικά 54 άτομα, αριθμός τουλάχιστον εντυπωσιακός αν λάβει κανείς υπόψη ότι σκοπός του ταξιδιού είναι τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου του νησιού.

Αναμενόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί μαζικό «σφυροκόπημα» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την είδηση να μην περνά, φυσικά, απαρατήρητη από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι με μεγάλη δόση ειρωνείας δημιούργησαν το hashtag #kinima_twn_54.

Το «χορό» των αντιδράσεων ξεκίνησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος, ήταν παρών στη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή. Ο κ. Κουτσούκος άσκησε σφοδρή κριτική, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν είναι ότι δεν σέβεται τα Κόμματα, αλλά δεν σέβεται το ίδιο το Κοινοβούλιο, διότι αυτό που έγινε προ ολίγου, δηλαδή να κατατεθεί μία τροπολογία στις 15:10 για το προσωπικό που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό και τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν, είναι εντελώς απαράδεκτο. Υπάρχει κανένα επείγον ταξίδι και πρέπει να γίνει απόψε;»

«Λεφτά για την κυβερνητική νομενκλατούρα υπάρχουν», σχολίασε σε έντονο ύφος «Το Ποτάμι», και σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Σε καιρούς της πιο άγριας φορολογικής αφαίμαξης οι κυβερνώντες αντί να προχωρήσουν σε περικοπές στις δαπάνες τους, με τροπολογία αποφασίζουν: "Τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου". Πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους δηλαδή. Εις υγείαν των φορολογουμένων! Ως αντιστάθμισμα βέβαια ανακοίνωσαν σήμερα επίδομα σίτισης και δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους! Και έτσι θα τα έχουν καλά και με το αριστερό μέρος της συνείδησης τους».

Στο twitter προκλήθηκε σάλος και οι χρήστες γλέντησαν με μεγάλη δόση ειρωνείας την κυβέρνηση, δημιουργώντας το hashtag #kinima_twn_54. Ο εξωφρενικός αριθμός των ανθρώπων που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό προκάλεσε τα σχόλια των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο twitter.

Ενδεικτικό είναι το tweet του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έγραψε:

Αντίδραση και από τον Γιάννη Βρούτση:

Χωρίς πλαφόν η κάλυψη των εξόδων για τους συνοδούς στα πρωθυπουργικά ταξίδια
Με την τροπολογία ουσιαστικά αίρεται το πλαφόν στην κάλυψη των εξόδων για τους συνοδούς στα πρωθυπουργικά ταξίδια. Έτσι, σύμφωνα με την τροπολογία οι συνοδοί ασφαλείας, καθώς και οι συνοδοί των πολιτικών προσώπων διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που θα συνοδεύουν. Ομοίως και τα μέλη της αποστολής και τα εν λόγω έξοδα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα δημοσίου.

Στο αιτιολογικό της κατάθεσης, μάλιστα, αναφέρεται ότι απαιτείται η τροπολογία «προκειμένου να διευκολυνθεί το κυβερνητικό έργο, λόγω της ανάγκης συνολικής παρουσίας και εκπροσώπησης της χώρας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Με... κάρτα απεριόριστων δαπανών τα ταξίδια της κυβέρνησης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news