facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αποκάλυψη για τον ΕΝΦΙΑ - Ξανά στον φόρο από το 2017 τα αγροτεμάχια

Στο κουρείο έβαλε, με μεταμεσονύχτια τροπολογία, το υπουργείο Οικονομικών τον ΕΝΦΙΑ του 2016, εξαιρώντας μόνο για φέτος από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια.

Η τροπολογία αποκαλύπτει πόσο έξω έπεσε στους υπολογισμούς το υπουργείο Οικονομικών και οι εμπνευστές της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, απειλώντας να τινάξουν τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την τροπολογία, το πάγωμα της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια για το 2016 θα έχει κόστος 230 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ερχόταν να προστεθεί στον στόχο βεβαίωσης εσόδων της τάξεως των 3,3 δισ. ευρώ, προκειμένου με εισπραξιμότητα 80% να μπουν τελικά στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ.

Τον λογαριασμό προσαρμόζει τώρα το πάγωμα της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, ενώ εξαιτίας των μπρος-πίσω και των διορθώσεων της τελευταίας στιγμής, αναγκαστικά προσαρμόζεται και το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, για να μην περιοριστούν σε τέσσερις.

Ο ισχύων νόμος για τον ΕΝΦΙΑ ορίζει εξόφληση του φόρου ακινήτων έως το τέλος εκάστου έτους. Εξαιτίας της καθυστέρησης, είναι σαφές ότι εκκαθαριστικά δεν προλαβαίνουν να εκδοθούν έως το τέλος Ιουλίου για να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Αύγουστο. Έτσι, με άλλη διάταξη ορίζεται ότι ο φόρος ακινήτων θα ξεκινήσει να εξοφλείται από τον Σεπτέμβριο. Οι δόσεις θα είναι πέντε μηνιαίες, η τελευταία εκ των οποίων τον Ιανουάριο του 2017.

Με τις τροπολογίες το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να ρυθμίσει και μια σειρά άλλων εκκρεμοτήτων καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται:

1. Απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η διάταξη είχε κατατεθεί και πέρυσι στη Βουλή αλλά είχε αποσυρθεί, με την κυβέρνηση να καταλογίζει δόλο στην τότε Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου για την προώθησή της. Τελικά, πέρασε η σχετική απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι ελεγκτές να μπορούν απρόσκοπτα να κάνουν τη δουλειά τους.

2. Προβλέπεται ως προαιρετική από υποχρεωτική που ισχύει σήμερα, η έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται σε περίπτωση μη έκδοσής του. Η διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1-1-2016.

3. Παρατείνεται για τρία χρόνια η παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού του φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν ήδη μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ.



euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη για τον ΕΝΦΙΑ - Ξανά στον φόρο από το 2017 τα αγροτεμάχια"

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για δωρεάν φάρμακα από 1η Αυγούστου

Η Δευτέρα 1η Αυγούστου 2016 ορίζεται ως η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», που απέστειλε στους Δήμους όλης της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, γνωστοποιείται η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους δωρεάν φαρμάκων.

Με τη νέα ρύθμιση, η πρόσβαση των δικαιούχων σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, γίνεται απευθείας με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή με τη χρήση της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού. Η πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται, επίσης, απευθείας σε ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα -καταρχήν- με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 1, δηλαδή με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στις υπηρεσίες απονέμονται οι εξής αρμοδιότητες:
Η εξέταση αιτήσεων ανασφάλιστων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, αποκλειστικά για την έκδοση απόφασης παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς ποσοστό συμμετοχής.

Δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή ΑΜΚΑ και νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής, καθώς και οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό κατοικίας στο Δήμο ή στο Δήμο στον οποίο η υπηρεσία παρέχει διοικητική υποστήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για δωρεάν φάρμακα από 1η Αυγούστου

Διαδικασία ελέγχου για τους δικαιούχους:

  • Άτομα με οποιοδήποτε ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67%.
  • Χρόνια πάσχοντες, (όσες παθήσεις αναφέρονται αποκλειστικά στην ΚΥΑ 31102/1870/2013 ΦΕΚ2906 τ.Β).
  • Κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).
  • Αιτούντες βιβλιάριο ανασφαλίστου έως την 04-04-2016, των οποίων η αίτηση εκκρεμεί και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).
Για τους ανωτέρω ο έλεγχος αφορά:
α. Στην υπαγωγή ή μη στις αναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων, μέσω του ελέγχου του αντίστοιχου προβλεπόμενου στην ΚΥΑ δικαιολογητικού εγγράφου. Για την κατηγορία των κατόχων βιβλιαρίου ανασφαλίστου, το βιβλιάριο θα πρέπει να ήταν απαραιτήτως σε ισχύ την 04-04-2016, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα αιτηθεί στην υπηρεσία την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Περιλαμβάνονται επιπλέον, όσοι είχαν καταθέσει αίτηση έως την 04-04-2016 για έκδοση ή θεώρηση, (ανεξάρτητα της ημερομηνίας που είχε λήξει το προηγούμενο) βιβλιαρίου ανασφαλίστου για την οποία δεν είχε εκδοθεί απόφαση. Για τους κατόχους/αιτούντες βιβλιάριο, ισχύει η δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης της παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση και εξέταση αίτησης, σύμφωνα με τα όρια εισοδήματος της παρ. 2 περ. Β, αφορά αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία κάτω από 67% ή τους χρόνια πάσχοντες και όχι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Για την κατηγορία, ωστόσο, των κατόχων/αιτούντων βιβλιαρίου ανασφαλίστου, περιλαμβάνονται και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).

β. Στη διαπίστωση της ασφαλιστικής ή μη ικανότητας του αιτούντος ή και των μελών οικογένειας. Ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά, μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με την καταχώρηση στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων του ΑΜΚΑ κάθε μέλους οικογένειας για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση.
Δεν αναζητούνται βεβαιώσεις από ασφαλιστικούς φορείς. Σε περίπτωση αλλαγής της ασφαλιστικής κατάστασης (ασφάλιση σε Ταμείο), το σύστημα ΑΤΛΑΣ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενημερώνεται αυτόματα και δεν απαιτείται σχετική ενέργεια των υπηρεσιών. Σε περίπτωση διαπίστωσης σφάλματος ή αναντιστοιχίας στα εμφανιζόμενα στο μητρώο ΑΜΚΑ στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ΑΦΜ, η υπηρεσία θα κατευθύνει τους αιτούντες σε ΚΕΠ για διόρθωσή τους.

γ. Εφόσον ο αιτών ή και τα μέλη οικογένειας δεν διαθέτουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα (περιλαμβάνονται, δηλαδή και οι οφειλέτες των Ταμείων), ακολουθεί έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος και περιουσίας για την υπαγωγή ή μη στα οικονομικά κριτήρια του άρθρου 6 παρ.2Β έως 7.

Προς τούτο, καταχωρείται στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων το ΑΦΜ κάθε μέλους οικογένειας, για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση. Στην παρούσα φάση και μέχρι την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής ελέγχου εισοδήματος, η ηλεκτρονική διασταύρωση γίνεται μέσω αρχείου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και βασίζεται στα δηλωθέντα στοιχεία εισοδήματος και οικογενειακής κατάστασης της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του τελευταίου φορολογικού έτους.

Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης θα χορηγείται υπό μορφή -εμπίπτει/δεν εμπίπτει- στα κριτήρια της ΚΥΑ. Για τη διασφάλιση, ωστόσο, της ορθής εφαρμογής της ΚΥΑ, στις περιπτώσεις που η υπηρεσία διαπιστώνει μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης του αιτούντος, σε σχέση με τη δηλωθείσα στην τελευταία φορολογική δήλωση (π.χ. γέννηση νέου τέκνου), προβαίνει σε επιπλέον έλεγχο εισοδήματος, βάσει του προσκομισθέντος εκκαθαριστικού και της φορολογικής δήλωσης.

Η διασταύρωση της αξίας ακίνητης περιουσίας γίνεται, ομοίως, μέσω αρχείου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, βάσει των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για τις καταθέσεις, ο έλεγχος γίνεται, προς το παρόν, από την υπηρεσία, βάσει της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του τελευταίου φορολογικού έτους και σύμφωνα με τον πίνακα που επισυνάπτεται. Στον πίνακα αποτυπώνονται τα όρια, όπως καθορίζονται, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά το τελευταίο φορολογικό έτος, η οποία ελέγχεται από τη Γ.Γ.Δ.Ε.. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν μπορεί επίσης να εκδοθεί απόφαση, εφόσον ο αιτών δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου είναι αρνητικό, ο αιτών έχει τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, προσκομίζοντας το κατά περίπτωση απαιτούμενο δικαιολογητικό που θεμελιώνει το λόγο της ένστασης.

δ. Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα πρέπει να εκτυπώνουν το αποτέλεσμα του ελέγχου της ασφαλιστικής ικανότητας και εισοδήματος των αιτούντων, ώστε να είναι διαθέσιμο στην υπηρεσία για την έκδοση της απόφασης και για την τήρηση αρχείου. Οι αποφάσεις εκδίδονται από την υπηρεσία, κοινοποιούνται εγγράφως στον αιτούντα και, σε περίπτωση θετικής απόφασης, καταχωρούνται στην ηλεκτρονική εφαρμογή, με ημερομηνία έναρξης αυτή της έκδοσης της απόφασης.

Για την καλύτερη διαχείριση του όγκου των αιτημάτων και προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης σε ευπαθείς ομάδες, σε περίπτωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης, πριν την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης απόφασης, δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης της νέας απόφασης και πριν τη λήξη της προηγούμενης. Σε αυτή την περίπτωση, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας απόφασης είναι η επόμενη της λήξης της προηγούμενης. Σημειώνεται ότι η καταχώρηση της εκδοθείσας απόφασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται άμεσα, ώστε να είναι διαθέσιμη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ενδεικτικά παραδείγματα:
α.
 Οικογένεια, όλα ή ορισμένα από τα μέλη της οποίας κατείχαν βιβλιάριο ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και ένα από αυτά είναι ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Στην περίπτωση του ατόμου με αναπηρία 67% και άνω που ήταν ταυτόχρονα κάτοχος βιβλιαρίου, δεν πραγματοποιείται έλεγχος εισοδήματος, αφού εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης των υπόλοιπων μελών. Σε περίπτωση υπέρβασης εισοδήματος, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

β. Οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες δικαιούχων, πλην ενός τέκνου που είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και ενός τέκνου με αναπηρία κάτω από 67%. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών (πατέρας ή μητέρα) αιτείται μόνο για τα τέκνα. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης του ατόμου με αναπηρία κάτω από 67% και, σε περίπτωση υπέρβασης, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

γ. Άτομο που ανήκει στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων της ΚΥΑ 31102/1870/2013 (ΦΕΚ 2906 τ.Β΄), αλλά διαθέτει γνωμάτευση ΚΕΠΑ, δεν χρειάζεται να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, αλλά, για διευκόλυνση των υπηρεσιών, προτιμάται η γνωμάτευση ΚΕΠΑ και κρίνεται αναλόγως του ποσοστού του (άνω ή κάτω από 67%).
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για δωρεάν φάρμακα από 1η Αυγούστου"

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν υφίσταται θέμα μείωσης των μισθών των στρατιωτικών

Δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης των μισθών των υπηρετούντων στρατιωτικών, επισήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για "σχέδιο για μειώσεις από 200-400 ευρώ στους μισθούς των στρατιωτικών από την 1η Ιανουαρίου".

Οι ίδιοι τόνισαν ότι με το νέο μισθολόγιο δεν προκύπτει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, αλλά δημοσιονομική ουδετερότητα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν υφίσταται θέμα μείωσης των μισθών των στρατιωτικών"

Πριν το ...Δεκαπενταύγουστο αποχώρησαν και οι τελευταίοι πρόσφυγες από τον Πειραιά

Μετά από διάστημα παραμονής περίπου έξι μηνών στον Πειραιά, και ενώ οι αρχικές διθυραμβικές εξαγγελίες έκαναν λόγω για «άδειασμα του Πειραιά πριν το Πάσχα», οι τελευταίοι πρόσφυγες που παρέμεναν στην προβλήτα Ε1 του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας αποχώρησαν σήμερα το πρωί προς διάφορες δομές και κέντρα φιλοξενίας.



Από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι 400 άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, με τους περισσότερους από αυτούς να οδηγούνται προς προορισμό της επιλογής τους και 68 άτομα προς τα κέντρα φιλοξενίας Λάρισας Τρικάλων και Οινοφύτων. Έτσι μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το λιμάνι του Πειραιά πλέον δεν φιλοξενεί σκηνές και παραπήγματα, αλλά και εικόνες εξαθλίωσης από άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο αύριο σε χώρες της Ευρώπης.



Ωστόσο από τη στιγμή της αναχώρησης και του τελευταίου πρόσφυγα από το λιμάνι του Πειραιά συνεργεία καθαρισμού έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μαζέψουν τα σκουπίδια αλλά και να απολυμάνουν διάφορους χώρους πριν αυτοί δοθούν στο επιβατικό κοινό.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πριν το ...Δεκαπενταύγουστο αποχώρησαν και οι τελευταίοι πρόσφυγες από τον Πειραιά"

Σε ελληνικά σχολεία τον Σεπτέμβριο χιλιάδες παιδιά προσφύγων

«Παραγωγική» και «χρήσιμη» χαρακτήρισαν τόσο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο δημαρχιακό μέγαρο, με θέμα την συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της εκπαίδευσης, την κατάσταση των σχολείων στον Δήμο της Αθήνας και την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την τοπική Aυτοδιοίκηση, προκειμένου να βελτιώνεται η λειτουργία των σχολείων, γιατί θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοικτά στη γειτονιά, στην κοινωνία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ευχαρίστησε στη συνέχεια τον δήμαρχο Αθηναίων για το πρόγραμμα των ανοικτών σχολείων που έχει υιοθετήσει ο Δήμος, ώστε να φιλοξενούνται στις κτηριακές υποδομές διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως προς το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα, με ευελιξία». Ο υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ακόμη ότι αρχικά τα παιδιά των προσφύγων θα φιλοξενηθούν σε πολλές σχολικές μονάδες για να ενταχθούν πλήρως στη συνέχεια, και με βάση τον σχετικό προγραμματισμό, στα τυπικά σχολεία.

Στο υπουργείο Παιδείας έχει συσταθεί ήδη επιστημονική επιτροπή, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες πρόσληψης με δημόσιο διαγωνισμό, περίπου 800 αναπληρωτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν αραβικά, φαρσί και άλλες γλώσσες που μιλούν οι πρόσφυγες. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν σε σχολεία, ενώ νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της διανομής γευμάτων σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, καθώς πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση έχει αναλάβει και ο Δήμος Αθηναίων.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της φοιτητικής στέγης και η πρόταση του Δήμου να δοθούν σε φοιτητές κενά διαμερίσματα και βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

«Το πρώτο κουδούνι πρέπει να μας βρει έτοιμους» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ χαρακτήρισε το θέμα της στέγασης των φοιτητών σε κενά διαμερίσματα «πάρα πολύ σημαντικό για την Αθήνα». Όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης, το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα σε περιοχές του Δήμου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Βικτωρίας. «Πιθανόν, με μια επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές που χρειάζονται αναζωογόνηση» είπε.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ελληνικά σχολεία τον Σεπτέμβριο χιλιάδες παιδιά προσφύγων"

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης του Ορφανοτροφείου

Ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου του Ορφανοστροφείου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη.

Πρόκειται για το κτίριο που τελούσε αρκετό καιρό υπό κατάληψη και στο οποίο σήμερα τα ξημερώματα σημειώθηκε επιχείρηση εκκένωσής του.

Να σημειωθεἰ ότι στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονταν πρόσφυγες και μετανάστες, ομάδες κατοίκων που ήταν αλληλέγγυοι αλλά και άλλοι φορείς όπως κοινωνικά ιατρεία και παντοπωλεία όπου στήριζαν την δομή με αποτέλεσμα να υπάρχει μέσα στο κτίριο τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

seleo

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης του Ορφανοτροφείου"

Μηνυτήρια αναφορά Καμίνη για καταλήψεις κτιρίων, που ανήκουν στον δήμο της Αθήνας

Την αντίθεσή του, στην κατάληψη κτιρίων και στην εγκατάσταση σε αυτά προσφύγων και μεταναστών, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης έκανε τη σχετική δήλωση, με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη του νοσοκομείου Πατησίων και τόνισε, ότι ο δήμος Αθηναίων, δεν πρόκειται να ανεχθεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε ιστορικά κτίριά του, ανακοινώνοντας, ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά - όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις - περιμένοντας «επιτέλους να δω, όπως ανέφερε, ποιά θα είναι η αντίδραση της Πολιτείας».

Ο κ. Καμίνης που κατήγγειλε ότι έως τώρα δεν έχει αντιδράσει «κανείς και κυρίως το υπουργείο, που έχει και την ευθύνη», επισήμανε, ότι οι συνθήκες σε αυτά τα κτίρια είναι άθλιες. «Οι άνθρωποι αυτοί, δεν αξίζουν αυτή την τύχη αλλά ούτε και η πόλη αυτή την υποβάθμιση και αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση» υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε, ότι «ο δήμος Αθηναίων δεσμεύεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει οποιονδήποτε πρόσφυγα έχει ανάγκη. Αλλά αυτό, πρέπει να γίνεται με ευθύνη, με οργάνωση και με μέθοδο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνυτήρια αναφορά Καμίνη για καταλήψεις κτιρίων, που ανήκουν στον δήμο της Αθήνας"

Ρυθμίζεται με τροπολογία η βαθμολογική εξέλιξη των γυναικών στο στράτευμα

Μια ακόμη κατάκτηση πέτυχε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στον αγώνα για εξίσωση των φύλων, με όρους ισότητας και δικαιοσύνης επιτυγχάνοντας την ικανοποίηση του αιτήματος για αναγνώριση της βαθμολογικής εξέλιξης των γυναικών στο στράτευμα.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία-παρέμβαση της γγ Ισότητας, Φωτεινής Κούβελα, η οποία προώθησε την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την «ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», με την οποία καταρρίπτεται η διάκριση λόγω φύλου και θα μπορούν πια και οι γυναίκες, όπως οι άντρες αξιωματικοί, να εξελιχθούν έως το βαθμό του Σμηνάρχου, αντί του Επισμηναγού, που μέχρι πρότινος μπορούσαν. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα για αναγνώριση της βαθμολογικής εξέλιξης των γυναικών, που πρόσφατα εξέφρασαν στην κ. Κούβελα, γυναίκες υπαξιωματικοί.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυθμίζεται με τροπολογία η βαθμολογική εξέλιξη των γυναικών στο στράτευμα"

Αλ. Τσίπρας: Οι 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους (βίντεο)

Η κυβέρνηση παρέλαβε μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο ΚΥΣΚΟΙΠ, λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτέλεσε το «νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης» και κατηγορώντας το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι ήταν πρόθυμο να «αποδεχτεί το πείραμα της λεηλασίας, αρκεί να συνέχιζε τη διακυβέρνηση».

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παρά την κατάσταση, η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τους επτά βασικούς πυλώνες σχεδιασμού της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους:

1) Στην Υγεία ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια βαθιά τομή, προβλέποντας ότι σε λίγους μήνες θα είναι ευδιάκριτη μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ενώ τόνισε πως απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. «Μέσα στο 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πολλούς Δήμους της χώρας» σημείωσε.

2) Όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, είπε ότι επετεύχθη απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών, ενώ αναφέρθηκε στην καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την επανεκκίνηση της καταβολής των εφάπαξ.

3) Ως τρίτο πυλώνα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «δίχτυ προστασίας» στους πιο αδύναμους συμπολίτες και αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Είχε θεωρηθεί μονομερής ενέργεια. «Με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση περίπου 90 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα και 58 χιλιάδες σε δωρεάν νερό...Διασφαλίζουμε την προστασία των πολιτών, που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα διευρύνονται όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας.

«Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη» σημείωσε.

4) Ως τέταρτο πυλώνα παρουσίασε την προστασία της εργασίας, καθώς «μετά από χρόνια ασυδοσίας και σάρωσης κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, το πρώτο κομμάτι της προσπάθειας αφορά στις εργασιακές σχέσεις».

«Η οικονομική κρίση ισοπέδωσε το περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων. Η βασική μας επιδίωξη είναι η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης» σημείωσε, τονίζοντας ότι όλοι κατανοούν πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και πως επιδίωξη της κυβέρνηση είναι να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις, να αποτραπεί το lockout κ.α.

5) Όσον αφορά στην ανεργία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, «που βλέπουμε σταδιακά να αποκλιμακώνεται, είναι στο 23%».

«Τα προγράμματα για τους ανέργους είναι τμήμα της δουλειάς μας στη μάχη για την ανάσχεση της ανεργίας. Το προηγούμενο διάστημα τα προγράμματα ήταν σχεδιασμένα όχι για να επουλώνουν αλλά να εντείνουν την εκμετάλλευση. Μεγάλο μέρος των χρημάτων πήγαινε στις τσέπες ιδιωτικών ΙΕΚ» είπε, προσθέτοντας πως επανασχεδιάστηκαν τα κοινωφελή προγράμματα των δήμων.

Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις».

6) Έκτος πυλώνας, συνέχισε, είναι η στεγαστική πολιτική, με πρώτο καθήκον την προστασία της 1ης κατοικίας, που, όπως είπε, επετεύχθη με την πρόσφατη συμφωνία. Σχετικά, με τα δάνεια, είπε πως ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και να προστατεύει 2 στους 3 δανειολήπτες. Αναφέρθηκε επίσης στο «εκρηκτικό πρόβλημα της αστεγίας», κάνοντας λόγο για συγκρότηση φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κρατικά διαμερίσματα που σώθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

7) Ο έβδομος πυλώνας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η παιδεία, με κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού να αφορά ειδικές μέριμνες στον χώρο της εκπαίδευσης, με διεύρυνση του πλαισίου εκπαιδευτικής στήριξης. Ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης, και ενισχύεται το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων γενικής εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σημείωσε.

Επίσης, αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, υπογράμμισε τη σημασία του στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφυγικών πληθυσμών. «Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείων» είπε, δηλώνοντας πως μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν 800 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Κλείνοντας, εξήγγειλε δέσμη μέτρων που προορίζονται να αμβλύνουν την «πληγή», όπως τη χαρακτήρισε, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που περιλαμβάνουν πλήρη απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από φαρμακευτική δαπάνη, διατήρηση παροχών σε χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, μέριμνα για ηλικιωμένα ζευγάρια κ.α. Οι παρεμβάσεις αυτές, είπε, ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, εξήγγειλε:

α) Πλήρη απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.
γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.



Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Οι 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους (βίντεο)"

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αντιεξουσιαστές: Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων μας βρίσκει αντίθετους

«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη.

«Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αντιεξουσιαστές: Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων μας βρίσκει αντίθετους "

Διοικητής ΙΚΑ: «Τα 2/3 των οφειλών ύψους 16,6 δισ ευρώ προς τα ταμεία αφορούν εταιρίες που δεν υπάρχουν πια»

«Είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί η ασφαλιστική συνείδηση μέσω της δημιουργίας εμπιστοσύνης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Καλαματιανός ο οποίος διευκρινίζει ότι μεγάλο μέρος των οφειλών ύψους 16,6 δισ ευρώ στα ταμεία αφορούν εταιρίες που δεν υπάρχουν πια ή βρίσκονται σε εκκαθάριση. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις, μετά την υποβολή αιτήματος.

Ο κ.Καλαματιανός υπογραμμίζει ότι «το 1/3 αυτού του ποσού θεωρείται εισπράξιμο λόγω της εγγύτητας της δημιουργίας της οφειλής και της δυνατότητας που έχουν οι υπηρεσίες να εισπράττουν απ’ αυτό το ποσό. Ένα μεγάλο μέρος του θεωρείται μη εισπράξιμο λόγω της καθυστέρησης καταβολής και λόγω του ότι έρχεται από το βαθύ παρελθόν». Ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει ότι η στόχευση «είναι κυρίως προς τους μεγαλοοφειλέτες με συγκεκριμένες δράσεις» και αναφέρει τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα οποία «οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ από τις οφειλές και το καθυστέρημα ήταν 312 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 385 εκατ. Μία αύξηση είσπραξης από το καθυστέρημα στο 24%. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, 312 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2016, 385 εκατ.ευρώ. Άρα 24%. Αυτό αφορά μόνο το καθυστέρημα στις οφειλές».

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητής ΙΚΑ: «Τα 2/3 των οφειλών ύψους 16,6 δισ ευρώ προς τα ταμεία αφορούν εταιρίες που δεν υπάρχουν πια»"

Κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη -Αντίποινα για τις συλλήψεις αντιεξουσιαστών

Αντίποινα στην επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη έκαναν αντιεξουσιαστές, καθώς πραγματοποιούν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατίας.
Οι αντιεξουσιαστές στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως κατέλαβαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ως απάντηση στο πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων-μεταναστών.
Η ανακοίνωση των αντιεξουσιαστών
«Ως άμεση απάντηση στα πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων - μεταναστών, καταλάβαμε σήμερα τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατίας, ζητώντας ταυτόχρονα την αμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12.00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σύντροφοι και συντρόφισσες ενάντια στις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης προσφύγων - μεταναστών στη Θεσσαλονίκη».
 iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη -Αντίποινα για τις συλλήψεις αντιεξουσιαστών "

Ρήγμα στις σχέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων με αφορμή τα προαπαιτούμενα των δανειστών

Ρήγμα διαφαίνεται στις σχέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων με αφορμή τα προαπαιτούμενα των δανειστών για τις εργασιακές σχέσεις που θα τεθούν επί τάπητος τον Σεπτέμβριο.

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σημειώνει ότι «αν δεν διατηρηθεί το κοινό μέτωπο στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο….τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα και οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επικρατήσουν οριστικά και αμετάκλητα των κλαδικών, με αποτέλεσμα η επεκτασιμότητα να αποτελέσει παρελθόν».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε με σημερινή δήλωσή του: «...Στην πρόσφατη κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19/7/16, κατά την οποία επήλθε, σε γενικές γραμμές, συμφωνία σε πέντε βασικά σημεία ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών για τα εργασιακά, εκτός των ολιγάριθμων μεγάλων εργοδοτών του ΣΕΒ, υπάρχουν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και οι άλλοι τρεις φορείς εργοδοτών, όπως ο ΣΕΤΕ, αλλά κυρίως οι πολυάριθμοι μικρότεροι εργοδότες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Θα ήταν προτιμότερο να περιοριστούν οι «παλιομοδίτικες» επιμέρους συζητήσεις και κάποιοι να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της «νέας αρχής κοινωνικού διαλόγου» της Ε.Ε., ώστε να μάθουν να υπολογίζουν όλους τους φορείς εργοδοτών ως ίσους θεσμικούς συνομιλητές τους. Θεωρώ πως δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ούτε μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί για πάντα και σε όλα μια μόνιμη Ευρωπαϊκή εξαίρεση. Επανειλημμένως και αποδεδειγμένα η ΕΣΕΕ έχει βάλει πλάτη για τη διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ο μέχρι σήμερα ρόλος της, ως θεσμοθετημένος φορέας μικρομεσαίων εργοδοτών, να θεωρηθεί υποδεέστερος, ούτε οι μελλοντικές αποφάσεις της ως δεδομένες. Η ΕΣΕΕ σέβεται την υπογραφή της στην κοινή δήλωση και καλεί όσους μεμονωμένα διαφωνούν, τουλάχιστον να σεβαστούν την υπογραφή στα συμφωνηθέντα από τον ΣΕΒ, ως επίσημου φορέα εκπροσώπησής τους ...»

Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ υπογραμμίζεται ότι βασικός ρόλος των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των απαραίτητων ισορροπιών και ότι αυτή η σχέση εργοδοτών-εργαζομένων το διάστημα των επτά ετών της κρίσης και των μνημονίων έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού κράτησε ζωντανή την ΕΓΣΣΕ και διατήρησε εργασιακή ειρήνη σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ απαιτείται, λοιπόν, και αυτή τη φορά να διατηρηθεί το κοινό μέτωπο στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο, ενώ σημειώνει «ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα κοινό μέτωπο κυβέρνησης - κοινωνικών εταίρων, αλλά είναι επιβεβλημένο ένα κοινό μέτωπο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που να μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Η συνομοσπονδία δηλώνει ότι εμμένει στην άποψη ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τεθεί θέμα κατάργησης, αλλά, ούτε και ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και δικαιολογεί τη θέση της αναφέροντας ότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του ινστιτούτου - ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, επιβεβαιώνεται ότι η ξεχωριστή καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, αφενός έχει ιδιαίτερη σημασία στη «ροπή κατανάλωσης» της εγχώριας αγοράς και αφετέρου δεν επιβαρύνει με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος, εργοδότες και εργαζόμενους.

Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω, και εκτιμά ότι ίσως θα πρέπει να δεχθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%.

Επιπλέον, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και τα «lock out»,αναφέρει ότι επίσης δεν αφορά ιδιαίτερα στην Ελλάδα «διότι ως γνωστό στη χώρα μας συνηθίζεται πρώτα να κλείνουν οι επιχειρήσεις και μετά να απολύουν, ενώ στις περιπτώσεις της χρεοκοπίας, η έννοια της απόλυσης λαμβάνει «συμβολικό» χαρακτήρα, αφού οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται.

Είναι προφανές συνεχίζει η ΕΣΕΕ, πως αυτά τα δύο θέματα δεν αφορούν το 98% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που η ΕΣΕΕ εκπροσωπεί, παρά μόνο φωτογραφικά, τις συστημικές τράπεζες και τις ΔΕΚΟ υπό ιδιωτικοποίηση.

Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του, με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί στρεβλώσεις και υπερβολές που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθούν βασικά κεκτημένα της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήγμα στις σχέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων με αφορμή τα προαπαιτούμενα των δανειστών"

Ανακοίνωση αντιεξουσιαστών για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για τις εκκενώσεις των τριών κτηρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη.

Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση όπως απεστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του zougla.gr:


Σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτυλίχθηκε μια αστυνομική επιχείριση για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης, Λεωφ. Νίκης 39, Ορφανοτροφείο και Κοινότητα Hurriya, που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως οι εκκενώσεις γίνονται δύο μέρες μετά τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη, μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε πληθώρα αληλλέγγυων απ’όλο τον κόσμο, που ήρθε σε επαφή με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κέντρα «φιλοξενίας» – εκτόπισης και πρότεινε δρόμους αυτοοργάνωσης, αμεσοδημοκρατίας και αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής τους.

Είναι προφανές, πως αυτό φοβίζει την κυβέρνηση της αριστεράς που θέλοντας να δείξει «καλό πρόσωπο» στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής, αντίληψης και πρακτικής, εξαπολύοντας πογκρόμ στο αντιεξουσιαστικό κομμάτι του κινήματος, που δείχνει έμπρακτα πως η αλληλεγγύη δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά αγώνας, διεκδίκηση και πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

Από την πλευρά μας, ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση, δηλώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παλεύοντας μαζί τους ενάντια σε φράχτες, σύνορα και κάθε είδους αποκλεισμούς.

Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων σε πείσμα των κρατούντων θα νικήσουν.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση αντιεξουσιαστών για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη"

Σχέδιο για μειώσεις-σοκ από 200-400 ευρώ στους μισθούς των στρατιωτικών

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου και ενώ οι δανειστές παρευλάνουν από την ελληνική πρωτεύουσα παροτρύνοντας την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει όσα έχει δεσμευτεί να κάνει, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται αντιμέτωποι με την... πρόκληση της εφαρμογής των σκληρών μέτρων.

Στο πλαίσιο της περικοπής των κρατικών δαπανών το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει να σχεδιάσει νέα μισθολόγια για τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 700 εκατ.ευρώ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, το υπουργείο Οικονομικών -όπως πληροφορείται το www.protothem.gr- έστειλε την Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα non paper στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου για όλους τους στρατιωτικούς. Με το νέο μισθολόγιο θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 300 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση από την μείωση των μισθών για όλους τους στρατιωτικούς, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Με δεδομένο ότι η μεγάλη μάζα των 65.000 στρατιωτικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις είναι μεσαίων και χαμηλότερων βαθμών, άρα και χαμηλόμισθοι, οι μειώσεις αναμένεται να πλήξουν κυρίως αυτές τις κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις; Από τα μοντέλα ανάλυσης που έχουν θέσει σε εφαρμογή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκύπτει ότι για να εξοικονομηθούν τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, οι μειώσεις στους μισθούς θα πρέπει να είναι της τάξης των 200 μέχρι και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι μειώσεις αυτές δεν αναφέρονται στις μικτές αποδοχές αλλά τον καθαρό μισθό που παίρνουν στο χέρι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί!

Για παράδειγμα, κάποιος στρατιωτικός ο οποίος σήμερα λαμβάνει 1.100 ευρώ θα πέσει απότομα περίπου στα 850 ευρώ!

Οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στους μείζονες σχηματισμούς των ενόπλων δυνάμεων έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους στρατιωτικούς. Κι αυτό διότι οι ένστολοι θεωρούν ότι εάν προχωρήσει η εφαρμογή των κανόνων για περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης κατά 300 εκατ.ευρώ τον χρόνο και πέσει νέο... τσεκούρι στις αποδοχές τους θα επηρεαστεί και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

Τις τελευταίες ώρες οι άτυπες διαβουλεύσεις που εξελίσσονται στην ηγεσία των γενικών επιτελείων είναι στοχευμένες στην αναζήτηση ισοδυνάμων μέτρων -για παράδειγμα από την μείωση της δαπάνης για εξοπλιστικά προγράμματα παρά την διακηρυχθείσα άρνηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου- προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας, μεγάλης μείωσης στους μισθούς των αξιωματικών και υπαξιωματικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για μειώσεις-σοκ από 200-400 ευρώ στους μισθούς των στρατιωτικών"

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων - 70 συλλήψεις

Σε περισσότερες από 70 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε τρία υπό κατάληψη κτίρια της Θεσσαλονίκης. Στην επιχείρηση για την εκκένωση των κτιρίων προσήχθησαν αρχικά περισσότερα από 100 άτομα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους και μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστούν.

Ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά -κατά πληροφορίες- υπερβαίνει τους 70, ανάμεσα στους οποίους είναι αλλοδαποί υπήκοοι. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο σχηματισμός δικογραφιών, με τις οποίες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έφοδος στα καταληφθέντα -από άτομα, προσκείμενα στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο- κτίρια ξεκίνησε κατά τις πρωινές ώρες. Δεκάδες αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της ΓΑΔΘ περικύκλωσαν από νωρίς τα οικήματα και εισέβαλαν στο εσωτερικό τους.

Επρόκειτο για το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» Μέγαρο στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Βογατσικού, όπως επίσης ένα 8όροφο κτίριο επί της οδού Καρόλου Ντηλ 34, στο κέντρο της πόλης.

Το παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» παραχωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από το υπ. Υγείας στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερση Ιδρύματος χρόνιων πασχόντων. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις τελούσαν επί σειρά ετών υπό κατάληψη, ενώ την τελευταία 5ετία πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωσή τους. Κάθε φορά, όμως, που επενέβαινε η Αστυνομία, το εγκαταλειμμένο κτίριο έπεφτε πάλι στα «χέρια» καταληψιών. Τελευταία κατελήφθη στα τέλη του περασμένου έτους με την προοπτική να προσφέρει στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Όσον αφορά το «Μανδαλίδειο» Μέγαρο, ανήκει στο ΑΠΘ και κατά τη δεκαετία του '90 στέγαζε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Ιδρύματος, πριν αυτό μετακομίσει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σε άλλο κτίριο, λόγω ακαταλληλότητας της οικοδομής.

Το τρίτο κτίριο ανήκει σε ιδιώτη και φαίνεται ότι παρέμενε κενό. Κατελήφθη μόλις τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας πέριξ της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, που με ανάρτησή τους στο διαδίκτυο ζητούν «την άμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12:00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων - 70 συλλήψεις"

Διευθύνων σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι απεργίες και τα μπλόκα στην Ειδομένη στοίχισαν 3,5 εκατ. ευρώ

«Η εταιρία πλήρωσε “αμαρτήματα” που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους» τονίζει ο καθηγητής, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ Φίλιππος Τσαλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενώ σε ό,τι αφορά το τίμημα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους (45 εκατ. ευρώ) το χαρακτηρίζει "πάρα πολύ χαμηλό".
Ο κ.Τσαλίδης μιλάει για την επόμενη μέρα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους και στους πελάτες εωσότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η διοίκηση συνεχίζει το αναπτυξιακό της έργο.
- Κύριε Τσαλίδη έχει δρομολογηθεί ήδη η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς σιδηρόδρομους. Ποιά θα είναι η “επόμενη μέρα” και ο ρόλος της Διοίκησης της εταιρείας για τους μήνες που θα ακολουθήσουν;
«Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Μεταβίβασης Μετοχών (Shares Purchase Agreement - SPA), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων. Αμέσως μετά επίκειται ο έλεγχος της SPA από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι την υπογραφή της SPA, η σημερινή διοίκηση θα ασκεί την εκτελεστική της εξουσία όπως την ασκεί και σήμερα, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της. Μετά την υπογραφή της SPA, η διοίκηση θα έχει περιορισμένη αυτονομία στις κινήσεις της (όπως περιγράφεται στη Συμφωνίας Μεταβίβασης των Μετοχών)».
-Θα παγώσουν τα αναπτυξιακά σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το επόμενο διάστημα;
«Συνεχίζει να είναι προτεραιότητά μας η αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, και εργαζόμαστε για την αξιολόγηση των νέων κυκλωμάτων (του προσωπικού έλξης – μηχανοδηγοί και του προσωπικού κίνησης - συνοδοί), καθώς και του νέου σύγχρονου Οργανογράμματος της εταιρείας. Όλα αυτά θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ολίγων εβδομάδων. Επίσης, τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας και, ειδικότερα, η αγορά ή το leasing τροχαίου υλικού, καθώς και η δημιουργία θυγατρικής διαμεταφορικής εταιρείας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης».
-Πως κρίνετε εσείς με βάση την εμπειρία σας στην εταιρία το τίμημα πώλησης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;
«Με την απελευθέρωση της αγοράς και την αδυναμία λόγω θεσμικού πλαισίου να ενισχυθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες (λόγω της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων) αποφασίζεται το 2005 η δημιουργία αυτόνομης εταιρείας που ανέλαβε τη σιδηροδρομική εκμετάλλευση, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Η εταιρεία λειτούργησε πλήρως κατά το 2008, μεταφέροντας όμως τα προβλήματα από τη μητρική εταιρεία (ΟΣΕ ΑΕ). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δραστηριότητα αυτή μείωνε τις ζημιές του ΟΣΕ ΑΕ, είναι σαφές ότι πρόκειται για ενδο-ομιλική μεταφορά ζημιών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το 2011 συσσώρευσε ζημιές 700 εκ. ευρώ (προς τον ΟΣΕ), γεγονός που την οδήγησε σε αρνητική καθαρή θέση. Στη διευθέτηση που προτάθηκε το 2011 περιλαμβάνεται η διαγραφή του χρέους προς τον ΟΣΕ, εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση. Η πρόταση βασίζεται στο πρωτοφανές σκεπτικό ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης της εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνει και πόρους που θα προέρχονται από αυτή. Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, σημειώνεται ότι 75 εκ. ευρώ (25 εκ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης + 50 εκ. ευρώ από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών) θα είναι διαθέσιμα στον αγοραστή κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της επιχείρησης. Πέραν αυτών, 200 εκ. ευρώ θα δοθούν ακόμη από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών (2017-2020). Κατά συνέπεια, το τίμημα των 45 εκ. ευρώ κρίνεται πάρα πολύ χαμηλό. Ουσιαστικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε “αμαρτήματα” που σχετίζονται με τρίτους (τον ΟΣΕ ΑΕ) και όχι δικά της, σε συνδυασμό με πιέσεις που ασκήθηκαν για διατήρηση του διαγωνισμού στο αντικείμενο και τους όρους που περιλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη (κατά την προηγούμενη περίοδο), υπό την απειλή μάλιστα καταλογισμού των κρατικών ενισχύσεων και εκκαθάρισης της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδόλως αναμίχθηκε σε αυτές. Πρέπει να σημειώσω ότι η χώρα μας θα έχει το “προνόμιο” να είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου το Δημόσιο δεν θα διαθέτει σιδηροδρομική εταιρεία».
-Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπήρχαν συζητήσεις από τη πλευρά σας για να δοθούν στους εργαζόμενους κρυφές αυξήσεις;
«Οι πληροφορίες αυτές, με τη μορφή των διαρροών, είναι ανακριβείς και ψευδείς. Επίσης, είναι βέβαιο ότι πίσω από τις διαρροές αυτές υπήρξαν σκοπιμότητες, με σημαντικότερη (ίσως) εκείνη του “ευνουχισμού” της διοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση μέσω της αναδιάρθρωσης της εταιρίας και της αξιοποίησης του προσωπικού της μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αύξηση του μεταφορικού της έργου και χαμηλότερο κόστος. Εκτιμάται ότι, με τις ενέργειες αυτές, το ετήσιο οικονομικό κόστος της εταιρείας θα είχε μια μείωση της τάξης των 500.000 ευρώ περίπου».
-Το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη στιγμή συζητεί το θέμα της υπογραφής ΣΣΕ με τους εργαζόμενους, χωρίς τη παρουσία της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πως σχολιάζετε την καθυστέρηση που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες στην υπογραφή της σύμβασης;
«Όπως γνωρίζετε η διοίκηση ανέλαβε πολύ πρόσφατα, στο τέλος Μαρτίου. Εξ άλλου, το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως βάση για τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους το τελευταίο σχέδιο της νέας ΣΣΕ που είχε δοθεί από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των εργαζομένων θα φανούν τις επόμενες μέρες. Τέλος, πρέπει να σας πω ότι ήταν απόφαση της διοίκησης να μην παραστεί στις συναντήσεις που είχε το ΤΑΙΠΕΔ με τους εργαζόμενους για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ».
-Ποια είναι η εκτίμησή σας για την οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα;
«Η οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω Ειδομένης και απεργιακών κινητοποιήσεων είναι μεγάλη και προσεγγίζει τα 3,5 εκ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εργαζομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η ζημία. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ταυτόχρονα όμως η μείωση αυτής της ζημίας εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως από τη διαθεσιμότητα (του απαραίτητου για το μεταφορικό της έργο) τροχαίου υλικού».
-Σύμφωνα με πληροφορίες το τροχαίο υλικό το οποίο μισθώνετε για την εκτέλεση του μεταφορικού σας έργου, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, και υπάρχουν πολλές καταγγελίες επιβατών. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές της ΕΕΣΣΤΥ οφείλετε αρκετά εκατομμύρια στην εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού. Τι θα κάνετε για αυτό τους επόμενους μήνες;
«Είναι αληθές αυτό που αναφέρατε για την κατάσταση του τροχαίου υλικού. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αδυναμία της ΕΕΣΣΤΥ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εκτιμούμε βέβαια τις προσπάθειες του προσωπικού της ΕΕΣΣΤΥ, αλλά αποτελεί ευθύνη της ΕΕΣΣΤΥ η μετά βίας παροχή κάλυψης των δρομολογίων και διατήρησης της διαθεσιμότητας (λόγω της παροχής μειωμένου αριθμού μονάδων τροχαίου υλικού), που έχει ως αποτέλεσμα είτε τις μεγάλες καθυστερήσεις και καταργήσεις δρομολογίων, είτε την εκτέλεση δρομολογίων με ελλιπείς συνθέσεις, είτε την υπέρμετρη αύξηση του κόστους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η πρόσφατη εμπειρία του μεταξύ μας διακανονισμού χρεώσεων συντήρησης της χρήσης 2014, όπου η ΕΕΣΣΤΥ ζητούσε αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση ή τα στοιχειώδη παραστατικά 3 εκ. ευρώ επιπλέον για την ετήσια συντήρηση (αίτημα που τελικά απέσυρε μετά από διαπραγματεύσεις), είναι η καλύτερη απόδειξη για την ορθότητα των επιφυλάξεων των “καθυστερήσεων εξόφλησης” από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, μέχρι του τελικού ελέγχου των στοιχείων τιμολόγησης. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ έχει εξοφλήσει κάθε τυπική υποχρέωσή της προς την ΕΕΣΣΤΥ μέχρι το τέλος του Α’ τριμήνου του 2016».
-Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν προβλήματα με μεγάλους εμπορικούς πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της περιορισμένης εκτέλεσης του μεταφορικού τους έργου, είτε με τον αποκλεισμό της Ειδομένης, είτε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ποιά είναι τα μηνύματα που παίρνετε εσείς από τις μεταφορικές εταιρίες και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η σχέση σας με την COSCO;
«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να “επουλωθούν οι πληγές” που δημιουργήθηκαν από τον αποκλεισμό της Ειδομένης και τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει και η εμπιστοσύνη (προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ) όλων των μεγάλων εμπορικών πελατών θα αποκατασταθεί πλήρως. Η σχέση μας με την COSCO ήταν και εξακολουθεί να είναι άριστη».
-Τι έχετε να πείτε για τις σοβαρές καταγγελίες που “εκτόξευσε” στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
«Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες οικονομικού περιεχομένου (εάν έχουν αποδοθεί ορθά), ο Ισολογισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το οικονομικό έτος χρήσης 2015, εγκρίθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο (εντός των νόμιμων προθεσμιών) στις 17 Ιουνίου 2016. Ο μέτοχός της (ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκρίνει τον Ισολογισμό χρήσης 2015. Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία των Ρώσων για την οικονομική προσφορά των Ιταλών (εάν έχει αποδοθεί ορθά), η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδεμία εικόνα έχει, αφού (όπως τόνισα και πιο πάνω) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδεμία ανάμιξη είχε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευθύνων σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι απεργίες και τα μπλόκα στην Ειδομένη στοίχισαν 3,5 εκατ. ευρώ "

Καταγγελίες σοκ από τους «8» - Πογκρόμ κατά των συζύγων τους στην Τουρκία

Aναβολή ζήτησαν και πήραν το πρωί της Τετάρτης για την διαδικασία των συνεντεύξεων των αιτημάτων διεθνούς προστασίας τους, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί από την Υπηρεσία Ασύλου.

Οι αξιωματικοί, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους ζήτησαν την αναβολή προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα.

Οι συνεντεύξεις ορίστηκαν εκ νέου για τι 19, 23, 24 και 25 Αυγούστου, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ψυχολογικός «πόλεμος» από την Αγκυρα

"Κερδίσαμε επιπλέον μέρες ζωής" είπαν στην δικηγόρο τους Ίλια Μαρινάκη οι δύο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν το πρωί στην υπηρεσία ασύλου προκειμένου να δώσουν συνεντεύξεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με το enikos.gr, η κ. Μαρινάκη είπε στους δημοσιογράφους ότι και οι8 στρατιωτικοί ζήτησαν την αναβολή γιατί φοβούνται για την ζωή τους και θέλουν να παρατείνουν το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, στο τέλος, θα τους δικαιώσουν.

Στο μεταξύ ενημέρωσαν τις Ελληνίδες δικηγόρους ότι οι οικογένειες τους στην Τουρκία βρίσκονται υπό διωγμό.

Έχουν λάβει εντολή από την αστυνομία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν δεσμευτεί, όπως και τα αυτοκίνητα, ενώ, οι σύζυγοι και των 8 αξιωματικών απολύθηκαν από τις δουλειές τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγγελία της κ.Μαρινάκη ότι στο σπίτι του ενός Τούρκου, οι αστυνομικοί τοποθέτησαν έγγραφο που τον συνεδέει με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το έγγραφο είναι στα αγγλικά, χωρίς όμως ο αξιωματικός να γνωρίζει τη γλώσσα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες σοκ από τους «8» - Πογκρόμ κατά των συζύγων τους στην Τουρκία"

Νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων κατέρχονται από σήμερα οι αγρότες στην Κρήτη που διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική και τη φορολογική αντιμετώπιση του επαγγελματικού τους κλάδου, αλλά και για ένα πλήθος άλλων ζητημάτων που έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση.

Στις 9 το πρωί, όπως αποφασίστηκε την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη, οι αγροτικοί σύλλογοι Αρχανών – Αστερουσίων, Ηρακλείου με τη συμμετοχή και συναδέλφων τους από τα Χανιά, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον κόμβο των Πεζών. Μία ώρα αργότερα, αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΓΑ Ηρακλείου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη"

Ευρωπαϊκά κονδύλια για την διαχείριση απορριμμάτων

Ευκαιρία ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους, αλλά και για έναν μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, αποτελούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη διαχείριση αποβλήτων, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί κατά την πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της υπηρεσίας «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), στο φόρουμ με θέμα: «Πειραιάς και Διαχείριση Απορριμμάτων», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Όπως τόνισε, για πρώτη φορά θα διατεθούν στην Ελλάδα, τόσο υψηλά κονδύλια για διαχείριση αποβλήτων, κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα πρόσκληση, αλλά και πρόκληση σωστής αξιοποίησης σε ένα άλλο περιβάλλον, όπως αυτό της κυκλικής οικονομίας, με ελαχιστοποίηση της ταφής.

Ο προϊστάμενος του ΕΠΠΕΡΡΑ επεσήμανε επίσης, ότι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να κλείσουν άμεσα, με ολοκλήρωση και εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων τους, με ωρίμανση των μελετών και των προτεινόμενων δράσεων, καθώς, όπως προειδοποίησε, από το 2016 και μετά θα υπάρξουν εντατικοί χρηματοδοτικοί έλεγχοι.

Ο κ. Μαμαλούγκας υπενθύμισε τέλος ότι «τρέχει» ήδη από τον Απρίλιο, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ύψους 270 εκατ. ευρώ, που επιμερίζεται σε 23 τοπικές δράσεις. Από αυτά, τα 210 αφορούν διαδημοτικές συνεργασίες και 40 εκατ. αφορούν αποκλειστικά τα νησιά.
ΕΟΑΝ: Σημαντικά οφέλη από τον εξορθολογισμό του κόστους διαχείρισης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, αναφέρθηκε στον ετήσιο τζίρο της αγοράς διαχείρισης στερεών αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης, που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. Ευρώ, στις απαιτούμενες υποδομές.

Στόχος είναι να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση που πρέπει να επιτύχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ως το 2020, αλλά και στο μέσο κόστος διαχείρισης ανά τόνο διαχειριζόμενου υλικού, εξηγώντας τα οφέλη από την μείωση του κόστους και την παραπέρα ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Παρότρυνε μάλιστα τους ΟΤΑ σε εξορθολογισμό της κοστολόγησης, με κίνητρα για τη μείωση παραγωγής αποβλήτων (ΠΟΠ) και με φόρο ταφής.

Ο κ. Πολιτόπουλος επεσήμανε επίσης την ανάγκη αύξησης των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), ανάπτυξης των τοπικών μονάδων κομποστοποίησης στα νησιά, μέσω ΚΔΑΥ χαμηλού κόστους, αλλά και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής (σε συσκευασίες 40%), με ειδικούς ελέγχους, πρόστιμα και αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των «Πράσινων Σημείων», ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ τόνισε, ότι κλειδί της επιτυχίας είναι η εύκολη πρόσβαση των πολιτών, η παροχή σχετικών κινήτρων, η συνεχής λειτουργία, η ευέλικτη και σχετικά ελαφριά κατασκευή, για λόγους εξοικονόμησης κόστους, αλλά και η σχετικά εύκολη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων που συνδέονται με την έλευση και την παραμονή προσφύγων στη χώρα μας, ο κ. Πολιτόπουλος ανέφερε, ότι προγραμματίζεται από το ΕΠΠΕΡΡΑ, ειδικός διαγωνισμός που θα αφορά τη χρηματοδότηση ειδικών υποδομών για τους πρόσφυγες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκά κονδύλια για την διαχείριση απορριμμάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news