facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Διευκρινίσεις για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Διευκρινίσεις για την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων παρέχει με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση (παρ. 1).

Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα (παρ. 2).

Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης (παρ. 3).

2. Το Ν.Σ.Κ. (Β' Τμήμα), με την αριθ. 14/2016 γνωμοδότησή του, που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και την οποία σας κοινοποιούμε συνημμένη, διευκρίνισε, με αφορμή ερώτημα της υπηρεσίας μας, τα
ακόλουθα όσον αφορά στην εφαρμογή των ως άνω διατάξεων του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ.:

α) Καταρχήν, στην κατά το άρθρο 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) έννοια της τροποποιητικής δήλωσης, ο νομοθέτης περιέλαβε τόσο την υπό ισχύ της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν.2238/1994 προβλεπόμενη συμπληρωματική δήλωση, με την οποία ο φορολογούμενος επαύξανε τις φορολογικές υποχρεώσεις του, όσο και την κατά την παρ. 4 του άρθρου 64 του ν.2238/1994 ανακλητική δήλωση, με την οποία ο φορολογούμενος απέβλεπε στη μείωση των υποχρεώσεών του που προέκυπταν από την αρχική δήλωσή του.

β) Η, μετά την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου, υποβολή τροποποιητικής δήλωσης (εν είδει συμπληρωματικής τοιαύτης), από την οποία προέκυψε αυξημένη φορολογητέα ύλη σε σχέση με αυτήν της αρχικής δήλωσης και συνακολούθως επί πλέον καταβλητέος φόρος, ανάγεται στη σφαίρα της βούλησης και των νόμιμων επιλογών του φορολογουμένου, αφού, ως έχει κριθεί, η, υπέρ του φορολογουμένου, θεσπισμένη παραγραφή του δικαιώματος επιβολής του φόρου από το Δημόσιο συνιστά γνήσια παραγραφή (ΣτΕ 3643/2013, 1378/2006, 2950/2005, 1626/2001 κ.α.) και ως εκ τούτου η εξ αυτής παραίτηση του φορολογουμένου είναι καθ' όλα επιτρεπτή (ΣτΕ 3788/2005).

Επομένως, υπό το καθεστώς του άρθρου 19 του Κ. Φ.Δ., η προβλεπόμενη σε αυτό τροποποιητική δήλωση περιλαμβάνει τόσο τη δήλωση, η οποία συνεπάγεται επαύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων αυτού που την υποβάλλει (και αντιστοιχεί στην προαναφερθείσα πρώην συμπληρωματική) και η υποβολή της είναι υποχρεωτική, όσο και τη δήλωση, η οποία συνεπάγεται μείωση των υποχρεώσεων που προέκυπταν από την αρχική δήλωση (και αντιστοιχεί στην προαναφερθείσα πρώην ανακλητική) και η υποβολή της δεν έχει χαρακτήρα υποχρεωτικότητας, αλλά ανάγεται στη σφαίρα των δικαιωμάτων του ενδιαφερόμενου και τελεί υπό τον χρονικό περιορισμό της υποβολής της μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου προς επιβολή του φόρου.

γ) Στην περίπτωση που υποβλήθηκαν τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις προαναφερθείσες πρώην συμπληρωματικές δηλώσεις των οποίων η υποβολή είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα αν έχουν υποβληθεί πριν ή μετά την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον φόρο, η φορολογική αρχή νομίμως αποδέχθηκε την υποβολή τους και επέβαλε τον, δυνάμει αυτών, προκύψαντα κύριο και πρόσθετο φόρο, καθώς επίσης νομίμως υπήγαγε την εταιρεία στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4321/2015 και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα για την εκ νέου επιβολή και είσπραξη των ως άνω επιβαρύνσεων."

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις"

100.000 επιχειρήσεις-φαντάσματα: Έχουν βάλει λουκέτο αλλά δεν έχουν καταγραφεί

Για εταιρείες «φαντάσματα», περισσότερες από 100.000, που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει καταγραφεί πουθενά επίσημα η διακοπή της δραστηριότητάς τους, κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο λόγος που οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν προσμετρηθεί στις ήδη εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στα χρόνια της κρίσης, είναι πως δεν υπήρχε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΚ πάνω από 100.000 επιχειρήσεις βρίσκονται «εγκλωβισμένες» του ΓΕΜΗ και του TAXIS και πρόκειται για αδρανείς επιχειρήσεις για τις οποίες αναζητείται τρόπος να διευκολυνθεί η διαγραφή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να πληρώνουν διάφορα παράβολα και τέλη για ισολογισμούς, για επιμελητήρια κλπ ενώ ήδη προ πολλού είναι ανενεργές ενώ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις αυτές εξετάζεται και η αλλαγή σχετικής εγκυκλίου του 2015, που αφορούσε στις επιχειρήσεις οι οποίες έκλειναν.

Πάντως, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σχολιάζοντας γενικότερα το ισοζύγιο σύστασης και διαγραφής εταιρειών αποδίδει την εξέλιξη των διαγραφών στην κινητικότητα με νομική μορφή με δεδομένο ότι στις ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει αυξημένη προσωρινότητα, όπως για παράδειγμα τα μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, καθώς και περιορισμένη υποχρέωση εγγραφής-διαγραφής στο ΓΕΜΗ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "100.000 επιχειρήσεις-φαντάσματα: Έχουν βάλει λουκέτο αλλά δεν έχουν καταγραφεί"

Κύκλοι ΤτΕ: Ψεύδεται ο κ. Δραγασάκης ότι ζητήθηκε πληρωμή του ΔΝΤ μέσω των Ταμείων

Άμεση ήταν η αντίδραση πηγών της Τράπεζας της Ελλάδος στα περί πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη από το διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, για τη χρήση αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων προς αποπληρωμή δόσης του ΔΝΤ.

Τη σχετική «αποκάλυψη» έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το Βήμα της Βουλής την Τρίτη, στη συζήτηση που διεξάγεται για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Από το περιβάλλον του κεντρικού τραπεζίτη τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το υπουργείο να χρησιμοποιήσει για αποπληρωμή του ΔΝΤ ρευστά διαθέσιμα των Ταμείων.

Αντιθέτως, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση τη χρήση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, που ανήκει στο Δημόσιο, κι οποίος περιέχει χρήματα για έκτακτες περιπτώσεις αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους.

Ήταν η περίοδος που η χώρα κινδύνευε με άτακτη χρεοκοπία, καθώς τα κρατικά ταμεία είχαν «στεγνώσει», λόγω της ατέρμονης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η κυβέρνηση είχε να επιλέξει μεταξύ καταβολής μισθών - συντάξεων και πληρωμής προς την Ουάσιγκτον.

Τελικώς, μετά από τις συστάσεις του κ. Στουρνάρα ο συγκεκριμένος ειδικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε και δεν προέκυψε πιστωτικό γεγονός.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλοι ΤτΕ: Ψεύδεται ο κ. Δραγασάκης ότι ζητήθηκε πληρωμή του ΔΝΤ μέσω των Ταμείων"

ΤτΕ: Σήμα κινδύνου για τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια

Τέσσερις δυσμενείς παράγοντες μπορεί να διατηρήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, παρά τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας από τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκπέμπει σήμα κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ζητά να υπάρξει εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει μια σειρά από λόγους που ο πιστωτικός κίνδυνος δεν έχει περάσει και αναλύει τις προοπτικές που υπάρχουν για τις τράπεζες.

«Στο βαθμό που το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο, μέσω του θεσμικού πλαισίου της αφερεγγυότητας καθώς και περαιτέρω μέτρων εξυγίανσης, η δυνατότητα των τραπεζών να συντηρούν ή και να επεκτείνουν μελλοντικά τις πιστώσεις προς την πραγματική οικονομία θα επηρεαστεί σοβαρά, επιδεινώνοντας τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση», αναφέρει η ΤτΕ, στην έκθεση που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το πιστοδοτικό κενό για την ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 34,5 δισ. ευρώ.

Οι δυσμενείς παράγοντες για τη διατήρηση του πιστωτικού κινδύνου σε υψηλό επίπεδο είναι, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εξής:
(α) οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες, οπότε στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα χρειαστεί να προσαρμόσουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες υποτονικές οικονομικές συνθήκες καθώς και το περιβάλλον των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

(β) η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αφερεγγυότητας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οπότε θα επηρεαστεί η ικανότητα των τραπεζών να επεκτείνουν τις πιστώσεις τους προς την πραγματική οικονομία.

(γ) η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο, οπότε τα μέτρα εξυγίανσης δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την περαιτέρω αύξηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως αποτέλεσμα, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των τραπεζών θα επηρεαστεί δυσμενώς, ενώ θα περιοριστεί και η ικανότητα των τραπεζών να καλύπτουν επαρκώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τις προβλέψεις.

(δ) μια ενδεχόμενη παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία επηρεάζει πτωτικά και τις αγορές ακινήτων, όπου σε περίπτωση απώλειας του σταθερού εισοδήματος των νοικοκυριών, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους στα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν λάβει ακόμη με την πώληση του ακινήτου τους, ενώ από την άλλη πλευρά, θα επηρεαστεί σημαντικά και η δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν τα οφειλόμενα ποσά μέσω ρευστοποίησης των ενυπόθηκων εξασφαλίσεών τους.

Πιστωτικός κίνδυνος από ανοίγματα σε νοικοκυριά
Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αποτελούσαν στο τέλος του 2015 το 46,3% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα21 και τα 2/3 αυτού αφορούσαν στεγαστικά δάνεια. 

Όπως προκύπτει από την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε τριμηνιαία βάση, οι τράπεζες υιοθέτησαν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων το 2015 - συγκεκριμένα το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2015 - ενώ τα κριτήρια παρέμειναν αμετάβλητα το α΄ τρίμηνο του 2016.

Η δυσχέρεια των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αυξήθηκε περαιτέρω λόγω της σημαντικής μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης καθώς το εργατικό δυναμικό κατευθύνθηκε περισσότερο σε δραστηριότητες μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου, σε σύγκριση με τις δραστηριότητες ολικής απασχόλησης και αορίστου χρόνου που υπήρχαν σε μεγάλο βαθμό πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. 

Ως εκ τούτου, το σταθερό τμήμα της εισοδηματικής τους βάσης μειώθηκε, με παράλληλη αύξηση της μεταβλητού τμήματος. Ακόμη, η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα – παρά τη σχετική μείωση του ποσοστού ανεργίας – και η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών των φυσικών προσώπων αναμένεται να συντελέσουν σε περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ενώ η αβεβαιότητα για τη διατήρησή του στο μέλλον έχει ήδη οδηγήσει στην καθυστέρηση αποπληρωμών δανειακών υπο-χρεώσεων, ιδίως σε σχέση με προσωπικά δά-νεια, αλλά ακόμη και με στεγαστικά δάνεια.

Πιστωτικός κίνδυνος από ανοίγματα σε επιχειρήσεις
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αποτελούσαν το 53,7% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα στο τέλος του 2015. 

Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων ως προς τα συνολικά ανοίγματα παρουσίασε αύξηση το 2015, ενώ το ύψος του παραμένει χαμηλότερο από τον αντίστοιχο λόγο για το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο, αλλά υψηλότερος από ότι για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. 

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο σχετικά υψηλότερος από τον αναμενόμενο λόγο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση ανά κλάδο, πολύ υψηλά ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο παρατηρούνται κυρίως σε κλάδους με μικρότερη συνεισφορά στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η αγορά εμπορικών ακινήτων, ο κλάδος της δημόσιας διοίκησης και το εμπόριο συμβάλλουν στο 39% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών συμβάλλουν μόνο στο 7%, 4% και 3% της οικονομικής δραστηριότητας, αντίστοιχα. 

Παρόλα αυτά, προκειμένου για τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανά κλάδο, φαίνεται ότι οι υψηλότεροι δείκτες σχετίζονται με τους τομείς που έχουν μικρότερη συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα, όπως της γεωργίας και του τουρισμού (58,8% και 53,8% αντίστοιχα). 

Σχετικά με τους κύριους κλάδους, αυτοί επίσης εμφανίζουν υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (εμπόριο 48,5%, κατασκευές 52,5%, εμπορικά ακίνητα 54,6% και μετα-ποίηση 51,7%).
 
Επομένως, στο βαθμό που παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, το πρόβλημα καθίσταται περισσότερο διαχειρί-σιμο.

ΤτΕ: Σήμα κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλοι τομείς που συμβάλλουν στο 40% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, έχουν συνολικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μικρότερο από το μέσο όρο (43,8% το 2015) για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Πάντως η δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστοδοτήσεις μπορεί να αναλυθεί και στο γενικότερο πλαίσιο της προσφοράς και της ζήτησης τραπεζικών πιστώσεων. 

Ως προς την προσφορά πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας. 

Η παρούσα συγκυρία όμως χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών καθώς και σημαντική εξάρτηση από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. 

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση τραπεζικών πιστώσεων από τις επιχειρήσεις, αυτή επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας, την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και από την υψηλή μόχλευση των εταιρειών. 

Βεβαίως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιδράσει θετικά στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το β΄ εξάμηνο του 2016. 

Ενδείξεις για την εξέλιξη της συναλλακτικής συμπεριφοράς παρέχουν και τα στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε και σύμφωνα με τα στοιχεία για το α΄ τρίμηνο του 2016, ο αριθμός και η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκαν κατά 8,3% και 3% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. 

Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι την περίοδο 2011-2015 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της κυκλοφορίας επιταγών, ως αποτέλεσμα (α) της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και (β) της μείωσης της δυνατότητας έκδοσης. 

Επιπροσθέτως, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντοας έτους ο αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών μειώθηκε κατά 11,4%, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 2,1%. 

Όμως, επίσης κατά την περίοδο 2011-2015 παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση στην κυκλοφορία τους, λόγω της μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση τόσο στον αριθμό όσο και στην αξία πτωχεύσεων την περίοδο 2011-2015, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός μικρο-μεσαίων ιδιαίτερα επιχειρήσεων έχουν κλείσει κατά την περίοδο αυτή, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2016 οι μειώσεις διαμορφώθηκαν στο 44,6% και 63,6% αντίστοιχα.

enikonomia



Διαβάστε Περισσότερα » "ΤτΕ: Σήμα κινδύνου για τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια"

Capital Controls: Πώς και πότε γίνονται οι αναλήψεις των 840 ευρώ

Από το περασμένο Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή το νέο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες σύμφωνα με το ΦΕΚ για τις αλλαγές στα capital controls.

Με απλά λόγια οι πολίτες μπορούν να λάβουν συνολικά 840 ευρώ στις δύο εβδομάδες, αν δηλ. δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα 420 ευρώ τη μία εβδομάδα.
Από τις 30 Ιουλίου (Σάββατο) θα γίνει η πρώτη ανανέωση του 15ημέρου. Οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και τις 12 Αυγούστου να σηκώνουν ως και 840 ευρώ.

Εάν δεν προβούν στην ανάληψη αυτού του ποσού έως τότε, το όριο αυτό θα χαθεί από το Σάββατο 13/8, οπότε και θα ανανεωθεί εκ νέου το 15νθήμερο σωρευτικής ανάληψης.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Capital Controls: Πώς και πότε γίνονται οι αναλήψεις των 840 ευρώ"

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Plan X

Απορρίφθηκε με 155 «όχι» έναντι 96 υπέρ και 20 «παρών», η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ενώ την στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.

Απόντων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου από τη συζήτηση, τοποθετήθηκαν μόνο οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Plan X"

Ο Βαρουφάκης θα κατέβει στις εκλογές και θα δημοσιεύσει τα πρακτικά του Eurogroup

O Γιάνης Βαρουφάκης, σε διαδικτυακή συνέντευξή του, μίλησε για το Plan X και τη διαπραγμάτευση, ενώ προανήγγειλε και κάθοδο στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις συνομιλίες στις συνεδριάσεις των Eurogroup στα οποία έλαβε μέρος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε στο thepressproject απαντώντας σε ερωτήσεις των αναγνωστών της ιστοσελίδας, τη στιγμή που στη Bουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο διαπραγμάτευσης στην οποία ο ίδιος συμμετείχε.

Μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

Σύντομα τα πρακτικά του Eurogroup

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα καταθέσει την άποψή του για το τι συνέβη στις συνεδριάσεις των Eurogoup προαναγγέλλοντας ότι θα δώσει στη δημοσιότητα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

«Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι ειπώθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς» δήλωσε.

«Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρισης του θρίλερ της "άνοιξης της Αθήνας" θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δεν μπορούσε να γίνει μονομερής διαγραφή

Ερωτηθείς για την επιτροπή δημόσιου χρέους σημείωσε ότι τίμησε την επιτροπή και συμμετείχε στη διαδικασία διερεύνησης, ωστόσο, εξήγησε ότι «μονομερής διαγαφή μπορούσε να γίνει μόνο με εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη. Η εντολή μας τον Γενάρη του 2015 δεν ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη. Εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση της απομείωσης του δημόσιου χρέους και της επανεκίνησης της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας το σχέδιο αποτροπής του πραξικοπήματος της Τρόικας το οποίο είχαμε συμφωνήσει».

«Στόχος μου όμως ήταν η διαπραγμάτευση της απομείωσής του ανεξαρτήτως της προέλευσής του. Ένα μη βιώσιμο χρέος ανεξαρτήτως προέλευσης πρέπει να αναδιαρθώνεται ώστε να υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης» πρόσθεσε.

Ο ενθουσιώδης βασανιστής και ο... βασανιστής

Ερωτηθείς για το αν θα συνεργαζόταν με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος (σε κάποιον αριστερό εθνικισμό)».

«Μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είχαμε ιερή υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε το 62% ως εργαλείο για την εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης και όχι για την υποταγή» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει «Στις 20 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη για έναν απλό λόγο: Γιατί μια πλειοψηφία κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ του να βασανιστεί από έναν ενθουσιώδη βασανιστή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και σε κάποιον κάποιον που δεν ήθελε να βασανίζει τον ελληνικό λαό αλλά αποφάσισε να το κάνει κρίνοντας ότι είναι καλύτερα να το κάνει εκείνος».

Τρία βήματα κατά της ύφεσης

Το πρώτο βήμα -και όχι το τελευταίο- η αναδιάρθρωση του χρέους η οποία θα επιτρέψει πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 1,5% - με άλλα λόγια την ακύρωση της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει η πραγματική συνένεση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας.
Άρα τα 3 βήματα είναι: 1. Αναδιάρθρωση χρέους 2. Μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και 3. Βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Σχέδιο αποτροπής, όχι Plan X

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εναλλακτικά σχέδια στη διαπραγμάτευση ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι στόχος δεν ήταν ο εκβιασμός, αλλά η αντίδραση της νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης σε μια απαράδεκτη παρέμβαση της Τρόικα να κλείσει τις τράπεζες τις οποίες η ίδια η ΕΚΤ είχε χαρακτηρίσει φερέγγυες.

Ο επικεφαλής του DiEM25 κάνει λόγο για «σχέδιο αποτροπής» και όχι «Plan X» και σημειώνει ότι αυτό θα ενεργοποιούνταν μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομούσε.

«Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισήματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls» είπε.

Συνέχισε τονίζοντας «αν ήμασταν διατεθειμένοι όπως είχαμε συμφωνήσει να αντιδράσουμε στο αθέμιτο κλεισιμο τραπεζών από την κεντρική μας τράπεζα αναδιαρθρώνοντας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχε στην κατοχή της η κεντρική μας τράπεζα, τότε για νομικούς λόγους και στο πλαίσιο της σύρραξης μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας υπήρχε σημαντική πιθανότητα κατάρρευσης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση του Ευρώ. Για να το πω απλά: Αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ότι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Δεν μίλησα ποτέ για παράλληλο νόμισμα

Σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ για παράλληλο νόμισμα, αλλά για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.
«Προεκλογικά είχαμε συμφωνήσει σε σχέδιο αποτροπής εκβιασμών από την Τρόικα που θα βασιζόταν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων κατοχής της ΕΚΤ, σε δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών που θα παρείχε την απαραίτητη ρευστότητα σε ευρώ στην ελληνική οικονομία και σε άλλες πολιτικές που στόχο είχαν την κατάληξη σε ένα βιώσιμο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Θα κατέβουμε στις εκλογές

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, ακόμη, πως το DiEM25 θα κατέβει στις επόμενες ελληνικές εκλογές με παρουσία την οποία θα αποφασίσουν τα μέλη του.
«Το DiEM25 είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του. Το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα» τόνισε.

Για τη συζήτηση περί εξεταστικής

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση περί εξεταστικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή δηλώνει «έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την "Άνοιξη της Αθήνας" να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;».

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης θα κατέβει στις εκλογές και θα δημοσιεύσει τα πρακτικά του Eurogroup"

Δίωξη για κακούργημα κατά 11 για τις φρεγάτες τύπου «S»

Το δρόμο προς την Βουλή έχει πάρει μια ακόμη δικογραφία για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του για τη σύμβαση σχετικά με την σύμβαση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ραίκου δόθηκε παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις κατά 11 ατόμων σχετικά με την εν λόγω σύμβαση.

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπυρίδωνα Τραυλού και ακόμη σε βάρος 10 μελών της επιτροπής διαπραγματεύσεων, για απιστία περί την υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις, καθώς η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ (κακούργημα). Η ζημιά που προκληθεί στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η δίωξη αφορά τη σύμβαση 010Β/03/6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού. Η σύμβαση υπογράφηκε (6.2.2003) μεταξύ της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύριου αναδόχου (και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V.) και του υπουργείου Εθνική Άμυνας.

Παράλληλα, αντίγραφο της δικογραφίας διαβιβάσθηκε στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Πορεία ερευνών

Προέκυψε ότι το χρηματοδοτικό κενό που υπολειπόταν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί πλήρως το πρόγραμμα υπολογίσθηκε εσφαλμένα και δη υψηλότερα του ορθού, με αποτέλεσμα, προκειμένου να καλυφθεί από τις ανάδοχες εταιρείες, να παραχωρηθούν σ’ αυτές ευμενέστεροι όροι ως ανταλλάγματα.
Στους όρους αυτούς συμπεριλαμβάνονται το ποσοστό αναπροσαρμογών του τιμήματος και ο σχετικός μαθηματικός τύπος των αναπροσαρμογών, οι οποίοι τροποποιήθηκαν υπέρ των αναδόχων εταιρειών,καθώς και η ρήτρα μη υπέρβασης της ετήσιας αναπροσαρμογής τιμών, τόσο ως ποσοστό επί του πληθωρισμού, όσο και ως ποσοστό επί του αρχικού τιμήματος, η οποία δεν τέθηκε καθόλου στη σύμβαση, ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό και θα περιόριζε το ποσό κατά το οποίο αναπροσαρμόσθηκε το συμβατικό τίμημα και για τις δύο εταιρείες.

Εξ αιτίας αυτών των όρων, η ζημία που επήλθε στο Δημόσιο, λόγω της επιβάρυνσης του συμβατικού τιμήματος, υπερβαίνει τα 31 εκ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί.
Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S (Standard) του Πολεμικού Ναυτικού δρομολογήθηκε το έτος 2001, όμως στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν επαρκούσαν για έξι πλοία ή για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους. Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ τάχθηκε κατά της υλοποίησης του προγράμματος, επειδή, με δεδομένες τις διαθέσιμες πιστώσεις, επρόκειτο να καταλήξει σε σχετικά περιορισμένες βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων και όχι στην αναβάθμιση της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνάς τους, όπως επιθυμούσε το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής του ήταν υπερβολικά εκτεταμένο, φθάνοντας έως το 2010, έτος κατά το οποίο τα πλοία θα είχαν υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας τους.

Ακόμη, το κόστος της γενικής επισκευής (μακράς ακινησίας) των πλοίων δεν συμπεριλήφθηκε στον εκσυγχρονισμό αλλά επιβάρυνε το Πολεμικό Ναυτικό. Περαιτέρω, το πρόγραμμα περιλάμβανε υψηλό κόστος σχεδίασης - μελετών, το οποίο επιβάρυνε
αποκλειστικά το συγκεκριμένο εκσυγχρονισμό, δεδομένου ότι η εταιρεία δεν τον είχε προηγουμένως εφαρμόσει σε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα διεθνώς, καθώς και υψηλό κόστος διαχείρισης, η δε χρηματοδότησή του προέβλεπε επιβάρυνση των οροφών πιστώσεων δανείων από το έτος 2005 και μετά. Για τους λόγους αυτούς, η Διεύθυνση Εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού έκρινε το πρόγραμμα τεχνολογικά, επιχειρησιακά και οικονομικά ασύμφορο, προκρίνοντας τη διάθεση των πιστώσεων για την απόκτηση ή ναυπήγηση νέων πλοίων. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων επέμειναν μέχρι τέλους στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης και την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη για κακούργημα κατά 11 για τις φρεγάτες τύπου «S»"

Ερώτηση στην Βουλή για τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Για αλλεπάλληλες αλλαγές που γίνονται από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο στον ΕΝΦΙΑ, κάνει λόγο η βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, σε ερώτησή της προς το υπουργείο Οικονομικών που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η κ. Παπακώστα αναφέρει πως νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής συμπεριλάμβανε ρυθμίσεις για την έκπτωση και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών θα αποσυρθούν, ενώ δεν θα υπολογιστεί τελικώς συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, εξαιτίας λαθών που παρατηρήθηκαν κατά την δήλωσή τους από τους πολίτες.

Οι εν λόγω αλλαγές, σημειώνει η βουλευτής της ΝΔ, αφορούσαν πολίτες που με τα σημερινά δεδομένα πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις έκπτωσης και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία άνω των 80%, οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι.

«Αυτές οι αλλαγές προκαλούν την εντύπωση πως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο νομοθετούν χωρίς να βασίζονται σε κάποιο σχέδιο. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που πρόκειται για "λάθη", γεννούνται ερωτήματα για τον πρόχειρο τρόπο που πραγματοποιείται η νομοπαρασκευαστική εργασία», αναφέρει η κ. Παπακώστα και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο εισήχθησαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ, τις οποίες και υποστήριξε κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για να αποσυρθούν προτού αυτό εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Ζητά να ενημερωθεί επιπλέον βάσει ποιού σχεδίου προγραμματίζονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις και πως είναι δυνατή η απόσυρσή τους με τόσο μεγάλη ευκολία. Τέλος, ρωτά για ποιο λόγο υπήρξαν τόσο πολλά λάθη κατά την δήλωση των αγροτεμαχίων από τους πολίτες.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση στην Βουλή για τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ "

Προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για το βούλευμα της Siemens

Μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2016 (μια ημέρα πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους) θα πρέπει το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών να έχει μεταφράσει το βούλευμα για τη υπόθεση της Siemens σε δύο γλώσσες.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος, αφού συνεννοήθηκε προηγουμένως με τους αρμοδίους του υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάφρασης σε δύο γλώσσες (Γαλλικά και Γερμανικά), οι οποίες θα είναι ολοκληρωμένες μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Όπως είναι γνωστό, στις 14.7.2016, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Κατόπιν τούτου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στον κ. Ντογιάκο, να διαβιβάσει άμεσα το βούλευμα που αφορά την υπόθεση της Siemens στο υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφραστεί το συντομότερο δυνατόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για το βούλευμα της Siemens"

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ ΑΕ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα Τρίτη, 26 Ιουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), Παναγιώτης Βόγκας.

Το τελευταίο διάστημα, τα σωματεία εργαζομένων της εταιρείας τον κατηγόρησαν για καθυστερήσεις στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για έλλειψη αξιοκρατίας στην στελέχωση της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βόγκας, οικονομολόγος στο επάγγελμα, είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση κατόπιν πρότασης του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ ΑΕ"

Aποκλεισμός από θεραπεία ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση

Τον αποκλεισμό από τη θεραπεία δεκάδων ασθενών με ήπια - μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως αναφέρουν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική στο όνομα της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και επιστολές τους, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αντιεπιστημονική πράξη και να αποκλείσει από τη θεραπεία δεκάδες ασθενείς με ήπια - μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση.

«Οι ενέργειες αυτές της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προκαλούν τεράστια ερωτηματικά, καθώς δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση. Ουσιαστικά, διαχωρίζουν τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους, τη στιγμή που η Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης σε στάδια βαρύτητας. Μάλιστα, μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ωφελούνται από τη χορήγηση θεραπείας ανεξαρτήτως της βιαίως εκπνεόμενης ζωτικής χωρητικότητας (FVC) και της διαχυτικής ικανότητας (DLCO). Για το λόγο αυτό ο FDA ενέκρινε την χορήγηση θεραπείας σε όλους τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ανεξαρτήτως λειτουργικού ελέγχου», σημειώνουν.

Ωστόσο - συνεχίζουν - η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κατά παρέκκλιση οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αποφάσισε προσφάτως να αποκλείσει αυτούς τους ασθενείς από τα ενδεδειγμένα θεραπευτικά σχήματα για τη διαχείριση του νοσήματός τους, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως σπάνιο, με υψηλό δείκτη θνησιμότητας και ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της σταδιακής έκπτωσης της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ζητούν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

- Να επιτρέψει στους ασθενείς με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, δεδομένου του σημαντικού οφέλους που δύνανται να αποκομίσουν από την έγκαιρη έναρξη της αγωγής.

- Αν επιμείνει στην απόφασή της, να τους κοινοποιήσει εγγράφως τους λόγους και τα κριτήρια, βάσει της τρέχουσας επιστημονικής και ιατρικής τεκμηρίωσης, για τον αποκλεισμό των ασθενών με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις διαθέσιμες γι αυτούς εγκεκριμένες θεραπείες.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Aποκλεισμός από θεραπεία ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση"

Ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ στους μαστιχοπαραγωγούς ανακοίνωσε ο Β.Αποστόλου

Με «δωράκι» ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έκλεισε την περιοδεία του στο νησί και ειδικότερα στα χωριά της νότιας Χίου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Το ποσό αυτό, για την εκταμίευση του οποίου υπήρξε – σύμφωνα με πληροφορίες – παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα διαρκούσης της περιοδείας του κ. Αποστόλου, θα δοθεί στην ΕΜΧ ως εξής: Άμεσα, εντός τριών έως πέντε ημερών, 500 χιλιάδες ευρώ για την προώθηση και προβολή της μαστίχας και σε επόμενο χρόνο άλλες 515.000 ευρώ για επενδύσεις παραγωγικής βάσης της Ένωσης.



Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο, το απόγευμα της Τρίτης, 26 Ιουλίου 2016, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Χίο, με την επισήμανση ότι στη διάρκεια της περιοδείας είχε μια πολύ δυνατή συζήτηση με τους παραγωγούς σε όλα τα χωριά που επισκέφθηκε.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην πληγείσα περιοχή, σε μια έκταση περίπου 25 έως 30.000 στρεμμάτων, με δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες και τόνισε ότι αυτή η καταστροφή στερεί από τους κατοίκους την δυνατότητα να παραμείνουν στις ρίζες τους.

Οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις και την εξατομίκευση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ με τις πάγιες διαδικασίες του Οργανισμού.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί προς τούτο ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο, με την συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, ώστε να ξεκαθαρισθούν όλες οι λεπτομέρειες και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2012, που ενώ η απόφαση όριζε αποζημιώσεις 10 εκατ. ευρώ, τελικά απορροφήθηκαν από τους παραγωγούς μόνο 1,5 εκατ. ευρώ. Τούτο δε οφείλετο στις προϋποθέσεις, οι οποίες δεν επληρούντο κατά την εφαρμογή της απόφασης.

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος φάκελος για την υποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε περίπτωση αν οι αποζημιώσεις δεν καλυφθούν από κοινοτικά κονδύλια (Ταμείο Αλληλεγγύης) θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος για την συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς προηγουμένως πρέπει να περάσει η διαδικασία αντίδρασης του φυτικού κεφαλαίου, αν δηλαδή θα υπάρξει αναβλάστηση ή αν πρόκειται για ολική και μόνιμη απώλειά του.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης επεσήμανε με την σειρά του ότι υπήρξε μια ειλικρινής συζήτηση με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών χωρίς υποσχεσιολογία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΜΧ και των παραγωγών την προσεχή εβδομάδα θα είναι χρήσιμη και θα βρεθεί η δυνατότητα μέσα στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες να στηριχθούν οι παραγωγοί.

astraparis



Διαβάστε Περισσότερα » "Ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ στους μαστιχοπαραγωγούς ανακοίνωσε ο Β.Αποστόλου"

Κρίσιμες ώρες για τον 7χρονο στη Ζάκυνθο: Υποβλήθηκε σε κρανιοτομή

Ακυβέρνητο σκάφος τον είχε χτυπήσει στο κεφάλι

Μάχη για τη ζωή του δίνει για τρίτο 24ωρο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας ο 7χρονος που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε παραλία της Ζακύνθου, καθώς τον χτύπησε σκάφος ο οδηγός του οποίου έχασε τον έλεγχο.

Το παιδί βαριά τραυματισμένο στο κεφάλι διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού οπου και κρίθηκε επιβεβλημένη η περίθαλψη του σε μεγαλύτερο νοσοκομείο με νευροχειρουργική κλινική και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Διασωληνώθηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας. Υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση καθώς έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εισήχθη στη Μονάδα.

Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί μιλούσαν για ένα βαρύ, κρίσιμο περιστατικό και η εκτίμηση τους παραμένει η ίδια, και μετά την επέμβαση και τη νοσηλεία στη Μονάδα. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το παιδί υποβλήθηκε και σε κρανιοτομή από τους νευροχειρουργούς, μια ειδική επέμβαση που όπως μαρτυρά το όνομα της γίνεται στο κρανίο με σκοπό να ελεγχθεί η υψηλή ενδοκρανιακή πίεση του ασθενούς που μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες βλάβες ή και μοιραίο αποτέλεσμα εάν δεν μειωθεί.

Είναι δεδομένο ότι η νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας θεωρείται μια δύσκολη προσωπική μάχη που δίνει ο ασθενής με τη βοήθεια των ειδικών και της επιστήμης. Και όπως κάθε μάχη χαρακτηρίζεται από τις δυνατές και τις λιγότερο δυνατές στιγμές της. Στην προκειμένη περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης του 7χρονου τείνει να αμβλύνεται ελαφρά από τον χρόνο που αυτός "κερδίζει" κάθε 24ωρο που περνάει στην Εντατική χωρίς να επιδεινώνεται η υγεία του. Χρειάζεται όμως να διανυθεί ικανό διάστημα ακόμη μέσα στη Μονάδα μέχρι να γίνουν ασφαλείς και σταθερές οι διαγνώσεις των ειδικών για την έκβαση της υγείας του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμες ώρες για τον 7χρονο στη Ζάκυνθο: Υποβλήθηκε σε κρανιοτομή"

Κέρκυρα: Στους δρόμους οι αγρότες-Προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι Κερκυραίοι αγρότες, με αφορμή το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο των αγροτών σε όλη τη χώρα.

Οι Κερκυραίοι αγρότες πρόκειται νωρίς το πρωί, να συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ ανάμεσα στα ζητήματα που ζητούν να επιλυθούν άμεσα, είναι να μην ισχύσει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η φορολογία να διαμορφώνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα, να καταργηθούν τα τεκμήρια, καθώς και όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, να καταργηθούν τα χαράτσια, να μην προκύψει καμία κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και να ισχύσουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, Βασίλης Αρμενιάκος, «ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι είναι ανάγκη να οργανωθεί σε αγροτικούς συλλόγους και να αντιδράσει οργανωμένα», καθώς όπως είπε «οι επιθέσεις από την κυβερνητική πολιτική που ασκείται, είναι συνεχείς και ασταμάτητες».

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Κέρκυρας αναμένεται αύριο να επιδιώξουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν την άμεση επίλυση των τοπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

ΑΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Στους δρόμους οι αγρότες-Προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια"

Κύπρος: Κύριε πρόεδρε, έχασα όλη μου την οικογένεια στο δυστύχημα της «Ήλιος» και μου πήρατε και τα λεφτά

Το κούρεμα καταθέσεων στη Κύπρο, δεν εξαίρεσε κανέναν… ή σχεδόν κανένα, αφού κάποιοι είχαν προλάβει να απομακρύνουν τις καταθέσεις τους σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και οι συμπέθεροι του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, κάτι που δημιούργησε τεράστιες αντιδράσεις με εύλογες υποψίες για εκ των προτέρων ενημέρωση τους.  Ωστόσο θύματα του κουρέματος υπήρξαν και άνθρωποι που όλη τους η ζωή ήταν ένας τραπεζικό λογαριασμός, όπως ο Αντρέας Ευριπίδου που έχασε στο αεροπορικό δυστύχημα της «Ήλιος» τους γονείς του και τις δύο αδελφές του. 

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν είχαν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος κουρεύτηκε και σήμερα ο Αντρέας βρίσκεται στα όρια της απελπισίας, αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη. Προχθές δημοσιοποίησε επιστολή του στον Κύπριο Πρόεδρο, η οποία δεν χρειάζεται σχόλια

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη επιστολή

«Ανδρέας Ευριπίδου

23 Ιουλίου 2016


Εξοχότατο Πρόεδρο
Της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εξοχότατε Κε Πρόεδρε
Ονομάζομαι Αντρέας Ευριπίδου, είμαι ένα από τα ορφανά της Ηelios. Το ξέρω ότι σας φαίνομαι άγνωστος γιατί κρυβόμουν για σχεδόν 11 βασανιστικά, με την σημασία της λέξεως, χρόνια ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου ζω στη κατάθλιψη και την μιζέρια. Γιατί κάποια γεγονότα ούτε το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να τα συλλάβει.
Είχα χάσει τότε του γονείς μου αλλά και της δυο μικρότερες αδερφούλες μου, είχε ξεκληριστεί ολόκληρη η οικογένεια μου μένοντας μόνος. Πάντα προσπαθούσα να αποφεύγω την δημοσιότητα γιατί δεν ήθελα να με βλέπει ο κόσμος με λύπηση και μετά από 11 χρόνια κάνω το αντίθετο γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμένα κάθε άνθρωπος έχει τα όρια του, ήθελα απλά να ζήσω σαν άνθρωπος και αυτό το στερούμαι.  Έχουν περάσει τα χρόνια και ακόμη προσπαθώ με κάθε τρόπο να σταθώ στα πόδια μου και να καταφέρω να ζήσω φυσιολογικά  σαν όλους εσάς.
Μου έχετε πάρει όλα τα λεφτά ότι είχα και δεν είχα και όταν εννοώ όλα, όλα ανεξαιρέτως. Με έχετε φέρει και πάλι στο μηδέν.

Έχω καταντήσει τα τελευταία χρόνια κε Πρόεδρε, κατά καιρούς, να είμαι χωρίς ρεύμα χωρίς νερό και να κινδυνεύω με νευρική ανορεξία.

Σας στέλνω όλους ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, διπλοσυστημένες και μέσω email, ζητώντας βοήθεια και με λίγα λόγια να με αγνοείτε όλοι σας.
Κε πρόεδρε δεν έχω οικογένεια από πίσω μου να με στηρίξει η να μου δώσει κάτι που έχω ανάγκη, είμαι ο μοναδικός ΕΠΙΖΩΝ από την οικογένεια μου.
Για να σας δώσω να καταλάβετε πως νιώθω απλά φανταστείτε να έρθετε στη θέση μου για λίγο. Σε μια ημέρα χάνεται όλη η οικογένεια σας, μένετε μόνος και απροστάτευτος, χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά και χωρίς την οικογενειακή θαλπωρή.

Η ιδέα μόνο ανατριχιάζει!
Σε αυτό τον τρομακτικό κόσμο εγώ ζω. Και τώρα έχω φτάσει σε κάποια ηλικία όπου θα ήθελα να προχωρήσω με τη ζωή μου. Να παντρευτώ να δημιουργήσω οικογένεια όπου πιστεύω εκεί θα είναι η πραγματική μου γιατρειά στο να μπορέσω να ξαναβρώ την ευτυχία μου και να βρω λίγη παρηγοριά αλλά δεν μπορώ να τα κάνω λόγω οικονομικών κε Πρόεδρε. Θα ήθελα το σπίτι μου κε Πρόεδρε να ξαναγεμίσει χαρά και ευτυχία.
Αντί αυτού κινδυνεύω να τα χάσω και αυτά που μου έχουν αφήσει. Αγωνίζομαι πραγματικά να επιβιώσω σε ένα υπερβολικά σκληρό  κόσμο και ένα κράτος το οποίο δεν νοιάζεται.
Στην κηδεία κε Πρόεδρε ήσασταν εκεί και δεν θα ξεχάσω που μου είχατε πει «Ανδρέα είσαι δυνατός στάσου στα πόδια σου γερός και δυνατός», τα πόδια μου όμως άρχισαν και λυγίζουν κε Πρόεδρε πραγματικά.

Διατελώ μετά τιμής
Ανδρέας»

Θετική ανταπόκριση από την κυπριακή κυβέρνηση στο αίτημα οικονομικής βοήθειας του κ. Ευριπίδου
Εντολή στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ως Πρόεδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης Ανθρωπιστικών ζητημάτων «Μαρί», «Ήλιος» και «Άλλων Ανθρωπιστικών Θεμάτων» όπως χειριστεί άμεσα το αίτημα του κ. Ανδρέα Ευριπίδου για οικονομική βοήθεια από το κράτος, έχει δώσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραμματέα του Κυπριακού  Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα, ο κ. Ευριπίδου, ο οποίος έχασε την οικογένειά του στην αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005, από την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας Εταιρείας «Helios Airways Ltd», έστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 23.7.2016, με την οποία ζητά οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Τσιόλας σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα και τα προβλήματα αυτά με μέγιστη ευαισθησία και κατανόηση.
«Για αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ζητήματα που αφορούν παροχή κατά χάριν οικονομικής βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005, με τη συντριβή του αεροσκάφους της Εταιρείας “Helios Airways Ltd”, στην περιοχή του Γραμματικού, βόρεια της Αθήνας, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αξιολογούνται και εξετάζονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης Ζητημάτων που αφορούν στις οικογένειες των ηρώων της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η οποία συστάθηκε με τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της εν λόγω Επιτροπής εξετάζεται ήδη και το αίτημα του κ. Ευριπίδου» αναφέρει ο Γραμματέας του Υπουργικού.

Προσθέτει πως μετά από υποβολή σχετικής εισήγησης από την εν λόγω Επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την παραχώρηση υποτροφιών, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, στα 11 ανήλικα παιδιά των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, για σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές (ενός κύκλου σπουδών μετά την απόκτηση του πτυχίου), ποσού ύψους μέχρι €10.000 ανά έτος, σύμφωνα με τα πραγματικά ετήσια κόστη φοίτησης, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαμονής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλα, η πιο πάνω Επιτροπή συνεχίζει το έργο της και μέχρι σήμερα έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που αφορούν τις πιο πάνω οικογένειες και είναι σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για να εξευρεθεί νόμιμος τρόπος καταβολής οικονομικής βοήθειας, για ανθρωπιστικούς λόγους, στις πιο πάνω οικογένειες. Υπολογίζεται ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, το αργότερο εντός Οκτωβρίου 2016.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ως Πρόεδρου της υπό αναφορά Επιτροπής, όπως χειριστεί άμεσα το ζήτημα και για αυτό βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Ευριπίδου, για το αίτημα που υπέβαλε, ενημερώνοντας τον και για τα πιο πάνω» αναφέρεται.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Κύριε πρόεδρε, έχασα όλη μου την οικογένεια στο δυστύχημα της «Ήλιος» και μου πήρατε και τα λεφτά"

Ρουβίκωνας: Γιατί επιτεθήκαμε στην τουρκική πρεσβεία -Τι συμβολίζουν οι μπογιές

Με ανάρτηση στο indymedia η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας εξηγεί τους λόγους που επέλεξε ως στόχο την πρεσβεία της Τουρκίας.
Οπως γράφουν οι αναρχικοί με αφορμή το πραξικόπημα αποφάσισαν να πάνε στην τούρκικη πρεσβεία και «να τη “διακοσμήσουμε” καταλλήλως: κόκκινο για το αίμα των αγωνιζόμενων που χρόνια τώρα ρέει ποτάμι στους δρόμους, στις πόλεις, στα κολαστήρια του καθεστώτος και στα βουνά του Κουρδιστάν και μαύρο για το ζόφο του απολυταρχισμού και της καταστολής που αφειδώς κερνάνε τους πολύπαθους λαούς της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες οι κάθε λογής εκμεταλευτές τους, με πρώτο και καλύτερο το Σουλτάνο Ερντογάν».
Η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα 
Στις 15 Ιουλίου 2016, μονάδες του Τουρκικού στρατού πραγματοποίησαν πραξικόπημα με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Αστυνομικές δυνάμεις, όπως η πανίσχυρη στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας αλλά και στρατιωτικές που δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα, έμειναν πιστές στο καθεστώς Ερντογάν και κατόπιν εντολής του έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τους πραξικοπηματίες. Παράλληλα μέσω ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και καλεσμάτων που πραγματοποιηθήκαν από ιμάμηδες και μουλάδες στα τζαμιά, καλούσαν τους υποστηρικτές του κόμματος ΑΚΡ να βγουν στους δρόμους και να στηρίξουν όπως μπορούν την κυβέρνηση. Μαζί με αυτούς και μέλη της φασιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, συνέδραμαν την κυβέρνηση, Μετά από λίγες ώρες συγκρούσεων των κυβερνητικών δυνάμεων, με τους πραξικοπηματίες οι τελευταίοι παραδόθηκαν. Σκοπός των πραξικοπηματιών δεν ήταν, όπως δεν είναι άλλωστε σε κάθε ανάλογο εγχείρημα η προάσπιση των δικαιωμάτων των λαών της Τουρκίας, αλλά η προώθηση των συμφερόντων εκείνης της μερίδας της τούρκικης αστικής τάξης που αντιτίθεται στον Σουλτάνο Ερντογάν.
Με την επικράτηση της, η κυβέρνηση του ΑΚΡ, βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με τους αντίπαλους της. Έτσι είδαμε στην αρχή αστυνομικούς μαζί με αφιονισμένους οπαδούς της να φέρονται με τον πλέον βάρβαρο τρόπο σε απλούς στρατιώτες, κληρωτούς, των μονάδων που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Χιλιάδες συλλήψεις έλαβαν χώρα. Και δεν έμειναν μόνο εκεί. Οι οπαδοί του νικητή Σουλτάνου Ερντογάν, σαν σύγχρονοι βασιβουζούκοι έσπευσαν να επιτεθούν σε εκείνους και εκείνες που αντεπιτίθενται πραγματικά στο καθεστώς. Επιθέσεις σε συνοικίες αγωνιστών, μειονοτικών ομάδων, αλλά και γραφείων κομμάτων έλαβαν χώρα με την υποστήριξη της αστυνομίας. Όπως ηταν αναμενόμενο στόχος αυτών των επιθέσεων ήταν και η συνοικία Γκεζί, όπου όμως εκεί αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά από τις πολιτοφυλακές των επαναστατικών οργανώσεων. Τις επόμενες μέρες το Τουρκικό κράτος εξαπέλυσε ένα πογκρόμ εκκαθαρίσεων, με συλλήψεις και απολύσεις όσων θεωρεί η κυβέρνηση αντιπάλους της.
Η επικράτηση των πραξικοπηματιών δεν θα έφερνε, καμιά αλλαγή προς όφελος των λαών της Τουρκίας. Το υποτιθέμενο κίνημα ήταν ένα παιχνίδι διαμάχης μεταξύ αντίθετων ομάδων της αστικής τάξης. Το Τουρκικό κράτος θα συνέχιζε όπως έκανε στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, τον πόλεμο ενάντια στους λαούς της Τουρκίας. Στο Βόρειο Κουρδιστάν αντιμετωπίζει με τον πλέον βάρβαρο τρόπο την αντίσταση του Κουρδικού λαού. Στην υπόλοιπη χώρα η στρατιωτικού τύπου καταστολή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε αυτούς και αυτές που αντιστέκονται. Στις φυλακές χιλιάδες αγωνιστές/στριες, βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, με τα βασανιστήρια, τους βιασμους και καθε είδους εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να είναι στην ημερήσια διάταξη. Και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων θα παραμείνει πιστός σύμμαχος των καπιταλιστών, ενώ δεν λείπουν το σχέδια για μεγαλοιδεατισμούς, για μια Τουρκία που θα κυριαρχεί πάνω στους λαούς της περιοχής.
Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την επικράτηση του Ερντογάν σαν νίκη των λαών της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα μόνος νικητής είναι οι αστοί που συσπειρώνονται γύρω από το ΑΚΡ. Και οι λαοί της Τουρκίας, όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις των επαναστατικών οργανώσεων από την πρώτη στιγμή δεν διάλεξαν το μέρος κανενός. Ούτε με τους πασάδες του Τουρκικού στρατού, ούτε με τον αιμοσταγή Σουλτάνο. Γιατί γνωρίζουν καλά πως αν διαλέξουν πλευρά μόνο χαμένοι θα βγουν από τα παιχνίδια εξουσίας της κυριαρχίας. Γιατί ξέρουν πολύ καλά πως μόνο με τον ανενδοτο αγώνα και την πολύμορφη αντίσταση θα έλθουν καλύτερες μέρες για τους καταπιεσμένους, τους αδύναμους. Γιατί ξέρουν πως όποιος και να είναι ο διαχειριστής της κρατικής εξουσίας, η καταπίεση, η εκμετάλλευση και η καταστολή θα συνεχιστεί.
Σαν πράξη αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς της Τουρκίας, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την τούρκικη πρεσβεία και να τη “διακοσμήσουμε” καταλλήλως: κόκκινο για το αίμα των αγωνιζόμενων που χρόνια τώρα ρέει ποτάμι στους δρόμους, στις πόλεις, στα κολαστήρια του καθεστώτος και στα βουνά του Κουρδιστάν και μαύρο για το ζόφο του απολυταρχισμού και της καταστολής που αφειδώς κερνάνε τους πολύπαθους λαούς της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες οι κάθε λογής εκμεταλευτές τους, με πρώτο και καλύτερο το Σουλτάνο Ερντογάν.
Δεν μας προκάλεσαν καθόλου εντύπωση οι δηλώσεις υποστήριξης προς το καθεστώς Ερντογάν από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, αφού οι εξουσιαστές μια χαρά συνεργάζονται για να προασπίσουν τα συμφέροντα των κρατούντων. Κομμάτια της συστημικής εκλογολάγνας αριστεράς της Ελλάδας, είδαν την επικράτηση του ΑΚΡ σαν νίκη του λαϊκού κινήματος, αναμενόμενο άλλωστε από κλασικούς τιμητές της αστικής δημοκρατίας. Καλύτερα να μελετήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Εμείς λέμε ούτε με τον στρατό ούτε με τον κάθε εξουσιαστή σαν τον Ερντογάν.
Δεν μας προκάλεσαν καθόλου εντύπωση οι δηλώσεις υποστήριξης προς το καθεστώς Ερντογάν από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, αφού οι εξουσιαστές μια χαρά συνεργάζονται για να προασπίσουν τα συμφέροντα των κρατούντων. Κομμάτια της συστημικής εκλογολάγνας αριστεράς της Ελλάδας, είδαν την επικράτηση του ΑΚΡ σαν νίκη του λαϊκού κινήματος, αναμενόμενο άλλωστε από κλασικούς τιμητές της αστικής δημοκρατίας. Καλύτερα να μελετήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Εμείς λέμε ούτε με τον στρατό ούτε με τον κάθε εξουσιαστή σαν τον Ερντογάν.
ΥΓ. Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όλοι οι σύντροφοι αποχώρησαν.
Αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: Γιατί επιτεθήκαμε στην τουρκική πρεσβεία -Τι συμβολίζουν οι μπογιές "

Χαλκίδα: Ο Τερλέγκας πήρε... την στροφή χωρίς αποδείξεις!

Στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποίησε η ΥΕΔΔΕ μαζί με την Οικονομική Αστυνομία στην πόλη της Χαλκίδας, αποκαλύφθηκε σωρεία παραβάσεων, αφού οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν έκοβαν τίποτε.

Όπως διαπιστώθηκε υπήρξαν τριακόσιες δέκα περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων, ενώ βρέθηκε συνεργείο αυτοκινήτων που είχε κάνει επέκταση δραστηριότητας ως κέντρο διασκέδασης στο οποίο εμφανιζόταν ο Βασίλης Τερλέγκας.

Κατά την έφοδο του κλιμακίου διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 269 αποδείξεις για σερβιρισμένες φιάλες και κατανάλωση λουλουδιών, ενώ ζητήθηκαν τα συμφωνητικά της επιχείρησης με τους καλλιτέχνες που απασχολεί.

Επειδή αυτά δεν υπήρχαν ζητήθηκε από τους υπευθύνους να τα προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Ο Τερλέγκας πήρε... την στροφή χωρίς αποδείξεις!"

Eως την Παρασκευή οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 29 Ιουλίου 2016 ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από γονείς που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Το πρόγραμμα αφορά παιδικούς σταθμούς και έχει ως φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ, η οποία μάλιστα έχει εκδώσει ειδικό εγχειρίδιο οδηγιών, προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μεταβούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες και τα αναγκαία βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕ.Τ.Α.Α. στις 17 Αυγούστου 2016, προκειμένου να ακολουθήσουν οι ενστάσεις από τις 18 και 22 Αυγούστου 2016.

Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. στις 24 Αυγούστου 2016.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Eως την Παρασκευή οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς "

Μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν μπογιές στην τουρκική πρεσβεία

Σε μία ακόμη «παρέμβαση» προέβησαν το μεσημέρι της Δευτέρας μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» έξω από την τουρκική πρεσβεία. 

Περίπου δέκα άτομα χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν φέιγ βολάν με την υπογραφή  της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, θέλοντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους Τούρκους. «Θάνατος στο φασισμό», έγραφαν τα φυλλάδια. 

Οι αναρχικοί πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στο κτήριο, μαζί με φέιγ βολάν που έριξαν στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β', μόλις λίγα μέτρα απότο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπάρχουν και σπασμένα παράθυρα. 

Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα βρέθηκαν μόλις δυο βήματα από το γραφείο του πρωθυπουργού και το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την «ακτιβιστική» τους ενέργεια, τρέχοντας, διέφυγαν ανενόχλητοι προς το Παγκράτι. Κι αυτό σε μία περιοχή που θεωρείται από τις καλύτερα φρουρούμενες στην Αθήνα...

Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι δεν σημειώθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις.  










protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν μπογιές στην τουρκική πρεσβεία"

Η ΔΕΔΔΗΕ διαψεύδει ότι η φωτιά στη Χίο προκλήθηκε από καλώδιο της ΔΕΗ

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Χίου έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί, η κατάσβεση της οποίας πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από την πρώτη στιγμή εξετάζεται και από ειδικά κλιμάκια που έχουν μεταβεί στο νησί η αιτία από την οποία προκλήθηκε αυτή η μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις γης στο νησί.

Η εκπροσώπος του ΔΕΔΔΗΕ, πάντως, σε δηλώσεις της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα στο politischios.gr, διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο που δείχνει ότι η πυρκαγιά προήλθε από πτώση καλωδίου της ΔΕΗ.

«Βεβαιώνουμε τους πάντες ότι η πυρκαγιά δεν προήλθε από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιά στο δίκτυο μας και όχι το αντίστροφο. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, δεν υπάρχει καμία απόδειξη αλλά ούτε καν ένδειξη ότι η πυρκαγιά οφείλεται στο δίκτυο της ΔΕΗ», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΕΔΔΗΕ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΕΔΔΗΕ διαψεύδει ότι η φωτιά στη Χίο προκλήθηκε από καλώδιο της ΔΕΗ "

Κρήτη: 'Αγρια επίθεση ροτβάιλερ σε κοριτσάκι 20 μηνών

Στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, νοσηλεύεται το 20 μηνών κοριτσάκι, το οποίο δέχθηκε επίθεση από ροτβάιλερ στο σπίτι του, στον 'Αγιο Νικόλαο, περίπου στις 8.00 το βράδυ της Κυριακής. Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όμως τα τραύματά του, στην πλειοψηφία τους στο κεφάλι, έκριναν επιτακτική τη μεταφορά του στο Ηράκλειο. Μάλιστα, άνθρωποι που είδαν το παιδί αιμόφυρτο στην αγκαλιά της μητέρας του, στην είσοδο του νοσοκομείου, μιλούν για ένα σοκαριστικό θέαμα.

Η μικρή φέρει κάταγμα ινιακού οστού και σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα στο αριστερό της μάτι καθώς το σκυλί της προκάλεσε ένα μεγάλο τραύμα πάνω από το φρύδι, που περνά πάνω από το αυτί και καταλήγει πίσω από το κεφάλι, καθώς και άλλο ένα, θλαστικό, στη βάση του κρανίου.
Η κλινική κατάστασή της κρίνεται σταθερή, λαμβάνει αγωγή ενώ ο νευροχειρουργός και ο οφθαλμίατρος που την παρακολουθεί, ζήτησαν αξονική.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η οικογένειά πήρε πρόσφατα το σκυλί στο σπίτι και παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους επιτέθηκε στο παιδί.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: 'Αγρια επίθεση ροτβάιλερ σε κοριτσάκι 20 μηνών "

Επιχείρηση διάσωσης και συλλήψεις διακινητών σε Κω και Λέσβο

Συνολικά 61 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίσθηκαν και διασώθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην Κω ενώ για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές.

Νωρίς το πρωί, στην θαλάσσια περιοχή «Σκανδάρι», εντοπίστηκε από λιμενικούς βάρκα στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες η οποία μάλιστα παρουσίαζε εισροή υδάτων και κινδύνευε να βυθιστεί.
Στο σημείο έσπευσε άμεσα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κω, περισυνέλεξε τους 61 πρόσφυγες, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 28 και 37 ετών που φέρονται να είναι οι διακινητές.


Στο μεταξύ μια βάρκα με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκε στα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές, οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια να προωθηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας.

Ήδη στη Χίο και στη Σάμο οι ροές παραμένουν μηδενικές. Σήμερα, Τρίτη, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.392 άτομα, στη Χίο 2.474 και στη Σάμο 1.050. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6916 πρόσφυγες ή μετανάστες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση διάσωσης και συλλήψεις διακινητών σε Κω και Λέσβο"

Στο Πειθαρχικό του ΕΣΥ γιατρός που συνελήφθη για φακελάκι

Ενώπιον του κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην Αθήνα, παρουσιάστηκε χθες ο γιατρός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου (ΠΓΝΑ) Αλεξανδρούπολης, ο οποίος τον Μάιο είχε συλληφθεί από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για δωροληψία και απόπειρα εκβίασης ασθενούς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΠΓΝΑ, Δημήτρης Αδαμίδης, ανέφερε πως μετά την 30ημερη αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ιατρού του ΕΣΥ, απόφαση στην οποία προχώρησε ο ίδιος ο διοικητής «λόγω του κατεπείγοντος της ανωτέρω πειθαρχικής πράξης και για λόγους υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος κατ’ εφαρμογή του Ν. 4325/2015 ΦΕΚ 47/2015 τΑ», ο ιατρός επέστρεψε τυπικά ως όφειλε, με την παρότρυνση όμως της διοίκησης να λάβει το υπόλοιπο αδείας του έως ότου εξετασθεί η υπόθεσή του από το πειθαρχικό συμβούλιο, όπως κι έγινε.

«Συνήθως οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται από το πειθαρχικό συμβούλιο της 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, όμως επειδή η περίπτωση είναι πολύ σοβαρή και προβλέπεται η ανώτατη ποινή, που είναι η απόλυση, θα εξετασθεί απευθείας στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο στην Αθήνα» εξηγεί ο διοικητής του ΠΓΝΑ.
Υπενθυμίζεται πως ο γιατρός είχε συλληφθεί ύστερα από καταγγελία ασθενούς, που ήταν σε αναμονή για να συμπεριληφθεί στη λίστα των προγραμματισμένων χειρουργείων, ότι του ζητήθηκε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό το οποίο και παρέδωσε αφού πρώτα είχε προσημειωθεί από τη ΔΕΥ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΓΝΑ, η ασθενής που προέβη στην καταγγελία χειρουργήθηκε και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της υγείας της, ενώ σε βάρος του ιατρού εκκρεμεί και εισαγγελική ποινική δίωξη.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου παροτρύνει τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις χρηματισμού, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα είναι αμείλικτη σε αυτά τα περιστατικά, ενώ εγγυάται και την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών που προβαίνουν στις συγκεκριμένες καταγγελίες.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Πειθαρχικό του ΕΣΥ γιατρός που συνελήφθη για φακελάκι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news