facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Οδηγίες στις εφορίες για άνεργους που φορολογήθηκαν κατά λάθος

Οδηγίες, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με ορισμένους άνεργους φορολογούμενους, οι οποίοι για τεχνικούς λόγους- μη ενημέρωση του συστήματος για την ιδιότητά τους- φορολογήθηκαν με βάση τεκμήρια και την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δίνει προς όλες τις εφορίες ο γγ Δημοσίων Εσόδων.

Το πρόβλημα αφορά στο γεγονός ότι το ΤΑΧΙS net δεν έχει εμηνερωθεί για την ιδιότητά τους ώς συνταξιούχοι, αλλά παράλληλα διαθέτουν τεκμαρτό εισόδημα. Έτσι, η φορολόγησή τους για το τεκμαρτό εισόδημα έγινε με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν φόρο.

Για να διευθετήσουν το θέμα τους και να παραμείνουν αφορολόγητοι, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους, προκειμένου να δηλώσουν την ιδιότητά τους με βάση την προσκόμιση των απαραίτων δικαιολογητικών.

Αναλυτικά, με βάση την εγκύκλιο του γγ Δημοσίων Εσόδων:

Εάν οι δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί– παρότι η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει- οι δηλώσεις (με πρόστιμο) θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και να εκκαθαριστούν στις ΔΟΥ.

Εφόσον οι δηλώσεις έχουν, ήδη, εκκαθαριστεί για να ακυρωθεί ο φόρος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όπως διευκρινίζεται, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πληροφορία της ιδιότητας του ανέργου έχει ληφθεί από τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, τα οποία ζητήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, ΓΕΝΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τον σκοπό της εξαίρεσης των ανέργων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι που ήταν άνεργοι να μην περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία, για να διατηρήσουν το δικαίωμα η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων τους να φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, οι δηλώσεις τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και εκκαθαρίζονται από τις ΔΟΥ.

Εάν έχει, ήδη, υποβληθεί η δήλωση και έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση για νέα εκκαθάριση της δήλωσής του στη ΔΟΥ, προσκομίζοντας τη βεβαίωση της ανεργίας.

Επισημαίνεται, ότι η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, που τυχόν προκύπτει για φορολογούμενους που ήταν άνεργοι κατά το εκάστοτε εξεταζόμενο φορολογικό έτος, φορολογείται σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών, ανεξαρτήτως της διάρκειας εντός του έτους της ανεργίας τους, με την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν στη Φορολογική Διοίκηση βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, που να αποδεικνύει ότι ήταν άνεργοι κατά το έτος για το οποίο φορολογούνται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγίες στις εφορίες για άνεργους που φορολογήθηκαν κατά λάθος"

Αύξηση φόρου από το 13% στο 22% για 350.000 αγρότες

Εγκύκλιο που αποκαλύπτει πλήρως την απίστευτη φορολογική αύξηση για 350.000 φορολογούμενους με εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες, εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι, με 2 διατάξεις που περιελήφθησαν στο ν. 4389/2016, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο, όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν το 2017 για τα εισοδήματά τους από αγροτικές δραστηριότητες με συντελεστή φόρου αυξημένο από το 13% στο 22%! Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ακόμη και άτομα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες! Ο λόγος είναι ότι για τους φορολογούμενους αυτούς δεν θα ισχύσουν οι μειώσεις φόρων, που κυμαίνονται από 1.900-2.100 ευρώ, οπότε τα αγροτικά τους εισοδήματα θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 22%.

Η παγίδα αυτή γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτή με την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή. Συγκεκριμένα, από την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, επιβεβαιώνονται τα εξής:

1) Με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετησίου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές. Το καθεστώς που ίσχυε πριν τη διάταξη αυτή (παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010) προέβλεπε ότι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται αυτός ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 35% του συνολικού εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και δεν έθετε ως πρόσθετη προϋπόθεση την τήρηση λογιστικών βιβλίων.

Συνεπώς, με βάση τα νέα αυστηρότερα κριτήρια που θέτει η παράγραφος 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016, παύει να θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης όποιος αποκτά εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά από 35% έως και 49% του συνολικού ετησίου εισοδήματός του, καθώς επίσης και όποιος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία, ανεξαρτήτως του εάν ασκεί κυρίως αγροτικές δραστηριότητες!

Σημειώνεται ότι οι λοιπές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός ατόμου ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότη παραμένουν. Δηλαδή για να θεωρηθεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει, πέραν των δύο προαναφερθεισών προϋποθέσεων (τουλάχιστον 50% του συνολικού εισοδήματος προερχόμενο από αγροτικές δραστηριότητες και τήρηση λογιστικών βιβλίων):

α) να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης,

β) να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του,

γ) να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση.



2) Πέραν των παραπάνω αλλαγών, με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, προβλέπεται πλέον ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και, γενικότερα, όλοι όσοι αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό μικρότερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων, η οποία θεσπίστηκε με τον ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο 4387/2016! Δηλαδή οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από τον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι δεν αποκτούν αγροτικό εισόδημα σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 50% του συνολικού τους εισοδήματος δεν δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ και το οποίο κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος! Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το φορολογικό έτος 2015, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο αυτοτελώς με 13% από το πρώτο ευρώ.

Συνεπώς, οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα, οι οποίοι βάσει των νέων διατάξεων του ν. 4389/2016 δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα αυτά φόρους υπέρμετρα αυξημένους, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματός τους μέχρι το επίπεδο των 20.000 ευρώ αυξάνεται κατά 69,2%, από το 13%, που ίσχυε μέχρι το φορολογικό έτος 2015, στο 22%!

Υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα που θα υπαχθούν σ’ αυτό το νέο επαχθές καθεστώς φορολόγησης υπερβαίνουν τους 350.000, δεδομένου ότι με τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οι φορολογούμενοι που θα διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στους 175.000, την ώρα που όλοι όσοι δηλώνουν στην Εφορία αγροτικά εισοδήματα υπερβαίνουν τους 530.000.

Αναλυτικά, με την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4387/2016 (άρθρο 112) και 4389/2016 (άρθρα 44 και 65), που επέφεραν αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων που αποκτώνται από την 1η-1-2016 και μετά:

α) Για όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά τον προσδιορισμό του κέρδους τους από επιχειρηματική δραστηριότητα, περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, κατά το ποσό που αυτές υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ. Η προαναφερόμενη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής. Διευκρινίζεται ότι, με τον νέο νόμο δεν επέρχεται καμία μεταβολή στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών αποζημιώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους, εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.

β) Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση που αποκτώνται αππο την 1η-1-2016 και μετά θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, όχι όμως με συντελεστή 13% αλλά με βάση κλίμακα στην οποία τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 22%, τα επόμενα 10.000 ευρώ με συντελεστή 29%, τα επόμενα 10.000 ευρώ με συντελεστή 37% και το επιπλέον ποσό με συντελεστή 45%. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθωτή εργασία και συντάξεις (που φορολογούνται αθροιστικά) και παράλληλα έχει και εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η παραπάνω κλίμακα θα εφαρμόζεται αυτοτελώς για το εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και ξεχωριστά για το άθροισμα του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

γ) Σε περίπτωση που το εισόδημα ενός φυσικού προσώπου είναι μέχρι 20.000 ευρώ και προκύπτει μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση και εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις σχετικά με την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, τότε ο φόρος θα μειώνεται, όπως για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή κατά 1.900 ευρώ εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα, κατά 1.950 ευρώ εάν υπάρχει ένα προστατευόμενο τέκνο, κτά 2.000 ευρώ εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα και κατά 2.100 ευρώ εάν υπάρχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε η έκτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ κατά περίπτωση θα μειώνεται κατά το 1% του ποσού κατά το οποίο το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Στην περίπτωση, όμως, που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση, οι παραπάνω μειώσεις του φόρου θα υπολογίζονται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων. Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, οι μειώχεις του φόρου θα εφαρμόζονται αναλογικά μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα.

δ) Η μείωση του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρο 2 παρ. 1 του ν.3874/2010 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 65 του ν.4389/2016), εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα.

ε) Όταν αποκτάται εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, η μείωση του φόρου υπολογίζεται μόνον στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν αυτός χαρακτηρίζεται ως κατ' επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και του ποσοστού συμμετοχής του εισοδήματός του από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με το συνολικό εισόδημα. Εφόσον, μαζί με τα εισοδήματα του προηγούμενου εδαφίου αποκτάται και εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα υπολογίζεται αναλογικά μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ανωτέρω ρύθμιση έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση φόρου από το 13% στο 22% για 350.000 αγρότες"

Από την 1η Αυγούστου το μαχαίρι στις επικουρικές

Η πρώτη «φουρνιά» ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το απόγευμα της 1ης Αυγούστου ενώ ο κύριος όγκος των νέων επαναυπολογισμένων επικουρικών θα πιστωθεί στους λογαριασμούς το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Παρά τις αρχικές φιλόδοξες εκτιμήσεις η ΗΔΙΚΑ έχει επαναυπολογήσει μέχρι σήμερα το 40% των επικουρικών, δηλαδή 450.000 ποσά συντάξεων (λόγω δυσπραγίας του δημοσίου εν μέσω θέρους σε συνδυασμό με μπουκοτάζ κάποιων υπαλλήλων όπως άφησαν να εννοηθεί στελέχη του υπουργείου).

Η εκτίμηση ότι περικοπές από 2 ευρώ έως 350 ευρώ ( -40%) θα υποστούν περίπου 250.000 συντάξεις δεν έχει αλλάξει καθώς συνεχίζεται η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων σε αρκετές περιπτώσεις γλιτώνουν τις μειώσεις , συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ.

Οι περικοπές ισχύουν από την 1η Ιουνίου. Τα αναδρομικά ποσά θα παρακρατηθούν ισόποσα από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
ΕΚΑΣ : Την ερχόμενη εβδομάδα στο ΚΥΣΚΟΙΠ θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ. Το κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί θα προέρχεται από το πλεόνασμα και όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος , ενημερώνοντας του δημοσιογράφους, για την χρήση του δεν απαιτείται η έγκριση των θεσμών . Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να προσδιορίσει τη μορφή της ενίσχυσης , προσθέτοντας ότι δεν θα είναι επιδότηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ αφού οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη στα κοινωνικά τιμολόγια .

Οι « χαμένοι» που θα φθάσουν συνολικά τις 380.000 , σύμφωνα με τον υπουργό, θα ενισχύονται κάθε χρόνο έως το 2018 που αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων , από τον οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψουν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις!!
Στο μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ θα κρίνει αποφασιστικά τη στάση των δανειστών στο θέμα των ομαδικών απολύσεων κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός εθνικού και ενός ευρωπαϊκού μετώπου ενώ η συμφωνία 5 σημείων των κοινωνικών εταίρων ( που έχει γκρίζα σημεία όσον αφορά τις απόψεις των εργοδοτών στο θέμα των απολύσεων) κατά τον κ. Κατρούγκαλο θα αποτελέσει ενισχυτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις .

Το κείμενο συμφωνίας αποσαφηνίζει ότι εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων , τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και τις ήπιες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να παραδώσει το προσχέδιο του πορίσματός της έως την ερχόμενη εβδομάδα ενώ το τελικό πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες , οι συστάσεις τις επιτροπής είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς πλην των βέλτιστων ευρωπαικών πρακτικών λαμβάνεται υπόψη και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στη χώρα μας .
Για τα λουκέτα των μεγάλων επιχειρήσεων ( με το βλέμμα στραμμένο και στις τηλεοπτικές άδειες) ο κ. Κατρούγκαλος είπε « Πρέπει να επέμβουμε για να σταματήσει ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Στο σκοτάδι ζουν αυτοί που δε θέλουν τη δημοκρατία. Δε μπορεί να βγάζει χρήματα όποιος έχει γνωριμία με τον υπουργό η όποιος έχει μέσο ενημέρωσης να παίρνει δάνειο»
Για την αναθεώρηση του συντάγματος ο κ. Κατρούγκαλος , είπε ότι προσωπική του γνώμη την οποία θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό είναι πρέπει να υπάρξει συνταγματικό δικαστήριο και να προωθηθούν σαρωτικές αλλαγές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Από την 1η Αυγούστου το μαχαίρι στις επικουρικές"

Η Τουρκία έκοψε την σύνταξη του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ κι αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δεν θα δικαιούται πλέον να λαμβάνει την σύνταξή που του κατέβαλε το τουρκικό Κράτος, μετέδωσε σήμερα, Τετάρτη, το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το Σάββατο, το τουρκικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων (SGK) «διέκοψε την καταβολή της σύνταξης του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ Φετουλάχ Γκιουλέν και τον διέγραψε από τα μητρώα κοινωνικής ασφάλισης» επισήμανε το Ανατολή.

H αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcü έγραψε ότι ο Γκιουλέν εισέπραττε 1.283 τουρκικές λίρες (περίπου 380 ευρώ) από τον Οκτώβριο του 2014, δηλαδή την υψηλότερη σύνταξη που μπορεί να λαμβάνει κανείς στην Τουρκία. Το τελευταίο ποσό που έλαβε ήταν την Τρίτη κι ενώ βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η ευρεία επιχείρηση καταστολής των «γκιουλενιστών», τέσσερις ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει για ποιους λόγους ο πρώην ιμάμης εισπράττει σύνταξη από το τουρκικό Κράτος, αφού εγκατέλειψε την χώρα το 1999 και ζει έκτοτε σε μια δασώδη περιοχή στην Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ). Ο Γκιουλέν διευθύνει τον ισχυρό όμιλο επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ που πρόσκεινται στην οργάνωσή του, τη Hizmet («Υπηρεσία»).

Οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων «αναμένεται να λάβουν παρόμοια μέτρα σε βάρος άλλων υπεύθυνων αξιωματούχων της αποτυχημένης απόπειρα του πραξικοπήματος» πρόσθεσε το Ανατολή.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία έκοψε την σύνταξη του Φετουλάχ Γκιουλέν"

Εγκυος έφυγε από Σαντορίνη για Κρήτη προκειμένου να γεννήσει

Πιο επίκαιρη από ποτέ αποδεικνύεται η ιστορία του υπουργού Μαυρογιαλούρου από την ελληνική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) παρομοίασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι γυναίκες του νησιού θα γεννάνε στο νέο νοσοκομείο με αυτές του Λάμπρου Κωνσταντάρα στον ρόλο του υπουργού Μαυρογιαλούρου λίγο πριν εγκαινιάσει το «Μαιευτήριο της Πλατανιάς».

Η παρομοίωση έγινε διότι, όπως καταγγέλλουν, τρεις ημέρες μετά το κόψιμο της κορδέλας από τον Πρωθυπουργό, μία έγκυος προσήλθε στο νέο νοσοκομείο για να γεννήσει. Όπως λένε, η γυναίκα «κατέληξε να γεννήσει σε νοσοκομείο της Κρήτης με διακομιδή, επειδή το Νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει μόνο μία γυναικολόγο, ενώ δεν διαθέτει Αιμοδοσία και Νεογνολογικό Τμήμα. Το ίδιο συνέβη με άλλες πέντε έγκυες που παραπέμφθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Δεν μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ελλείψει μηχανοργάνωσης, δεν λειτουργούν τα χειρουργεία από έλλειψη ιατρών και για τεχνικούς λόγους, δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και δεν καλύπτονται οι εφημερίες λόγω έλλειψης ιατρών. Χάος».

Την Τρίτη 19 Ιουλίου, εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφθηκαν το νέο νοσοκομείο. «Είναι εμφανής», τονίζουν, «η προχειρότητα, η βιασύνη, η έλλειψη συντονισμού στη λειτουργία του νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτει ασφαλή κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας. Προκύπτουν σημαντικά προβλήματα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς (ΔΕΚΟ) του νοσοκομείου. Το προσωπικό που προσλήφθηκε από την ΑΕΜΥ ΑΕ εκτός ΑΣΕΠ είναι με συμβάσεις εργασίας ενός έτους. Η αμοιβές τους είναι 800 ευρώ τον μήνα. Είναι σε τραγική κατάσταση καθότι προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και για την ενοικίαση σπιτιού απαιτείται σχεδόν ολόκληρος ο μισθός τους. Αναγκάζονται λοιπόν να διαμένουν στις κλίνες του Κέντρου Υγείας που έβαλε λουκέτο και σε ξενώνα του δήμου. Τρεις εργαζόμενοι σε καθένα μικρό δωμάτιο. Εκμετάλλευση της ανάγκης για εργασία».

Μάλιστα, κάνουν την πρόβλεψη ότι «το νοσοκομείο τον χειμώνα θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας και μόνο το καλοκαίρι ως Γενικό Νοσοκομείο με αποσπάσεις, νέες συμβάσεις εργασίας προκειμένου να εισπράττουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια των τουριστών».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκυος έφυγε από Σαντορίνη για Κρήτη προκειμένου να γεννήσει"

Τη συγκρότηση του ΕΣΡ προανήγγειλε η κυβέρνηση μέσω Βούτση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκροτήσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων την Τετάρτη.

Ο κ. Βούτσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου για τον διορισμό του νέου Συνηγόρου του Πολίτη δήλωσε ότι «Μετά τη συγκρότηση των τεσσάρων συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών και τη συγκρότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έως τις 5 Αυγούστου, θα επιχειρήσουμε να προχωρήσουμε στη σύσταση του ΕΣΡ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα πρόσθεσε ότι ο χρόνος αυτός κρίνεται καταλληλότερος «αφού ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης των αδειών, έτσι ώστε το ΕΣΡ να παίξει τον αυστηρό ρυθμιστικό και ελεγκτικό του ρόλο».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τη συγκρότηση του ΕΣΡ προανήγγειλε η κυβέρνηση μέσω Βούτση "

Γραφείο προϋλογισμού: Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει - Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την ανάπτυξη

Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του δεύτερου τριμήνου του 2016 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την ελληνική οικονομία. Οι συντάκτες της έκθεσης, στην οποία συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου μνημονίου».

Επισημαίνουν, όμως, ότι εκκρεμούν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την αξιολόγηση του Νοεμβρίου 2016. «Πρόκειται για αποφάσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, που θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα νέες αναταράξεις», τονίζουν. Όπως αναφέρουν, «οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», εννοώντας τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι οικονομολόγοι της Βουλής αναγνωρίζουν ότι επιτυγχάνεται μεν πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τους στόχους, επισημαίνουν ωστόσο ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα παραβλέπει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Στην έκθεση επισημαίνονται τα θετικά σημεία του νέου μνημονίου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, τα κρίσιμα ερωτήματα είναι εάν αυτή η διαδικασία αλλαγής κατεύθυνσης και θεσμών συνεχισθεί και εάν, σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα αποφύγει τον κίνδυνο στασιμοχρεοκοπίας.

Στα αρνητικά σημεία του τρίτου μνημονίου περιλαμβάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας μετά το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος, όπως υπογραμμίζεται, δεν είναι ρεαλιστικός, ενώ οι αναβολές σε μία οριστική ρύθμιση του χρέους τροφοδοτούν την αβεβαιότητα.
Στα θετικά του τρίτου μνημονίου, η έκθεση εντάσσει το γεγονός ότι με αυτό εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου και αποτρέπεται, έτσι, η στάση πληρωμών. Επίσης, ότι τμήμα των επόμενων δόσεων θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς την αγορά. Ακόμη, ότι περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία, που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη. Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, λόγω κρατικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων που προστατεύουν συγκεκριμένες ομάδες ή λόγω ανοχής μονοπωλιακών πρακτικών( καρτέλ)».

Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν κρίσιμο ζήτημα την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ενώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι «η επανάληψη δηλώσεων για ασαφείς γραμμές που η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υπερβεί ("κόκκινες γραμμές") μπορεί να προκαλέσει τον Σεπτέμβριο νέες αβεβαιότητες και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης». Χρειάζονται ευφυείς πολιτικές, σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι τονίζουν ότι η προάσπιση της ισχύουσας κατάστασης όπου υπάρχουν εμφανή δισλειτουργικά στοιχεία, όπως είναι η αγνόηση δικαστικών αποφάσεων ή οι αντιπαραγωγικοί περιορισμοί στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσαρμόζονται σε μεταβάλλόμενες συνθήκες, είναι αδιέξοδη πολιτική. Όπως υποστηρίζουν, οι «κόκκινες γραμμές» δεν δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν από την κατάσταση της χώρας, όπως: Τι ακριβώς πετυχαίνουν οι υπουργικές αποφάσεις απαγόρευσης των απολύσεων ή σε ποιον βαθμό οι κανόνες για τη λήψη απόφασης διενέργειας απεργίας είναι δυσλειτουργικοί;

Στην έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν στη μη ανάκαμψη της οικονομίας και στην παγίδευσή της σε μία κατάσταση στασιμότητας. Μεταξύ αυτών, «είναι η η μείωση των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016 (μείωση 11,7%) και το κύμα χρεοκοπίας μεγάλων επιχειρήσεων, το συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο επιβάλλει εμπροσθοβαρώς νέα λιτότητα και, ιδιαίτερα, τα φορολογικά μέτρα που επιβαρύνουν την κατανάλωση και μπορεί να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για επενδύσεις. Παράλληλα, μεγάλη αβεβαιότητα δημιουργεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής, όπου τυχόν ενεργοποίησή του, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι δεν θα ενεργοποιηθεί, θα υπέσκαπτε τις προοπτικές σταθερής ανάπτυξης».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφείο προϋλογισμού: Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει - Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την ανάπτυξη "

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγαν από την Τουρκία αμέσως μόλις το ελικόπτερο σηκώθηκε από την Τουρκία και πριν από την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως αποκάλυψαν οι ελληνικές αρχές, εκτός από το μαύρο κουτί και τα όπλα, οι οκτώ ξεφορτώθηκαν τα στρατιωτικά δεδομένα των πτήσεων, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει - συντεταγμένες, συνομιλίες τους, χάρτες και τις τελευταίες διαδρομές τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αναζήτησε -χωρίς αποτέλεσμα- και το τουρκικό πλήρωμα το οποίο έφτασε στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος προκειμένου να παραλάβει και να επιστρέψει το ελικόπτερο στην Τουρκία.

Οι εντολές που είχαν λάβει

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριξαν ότι εκτελούσαν εντολές, ότι εν ολίγοις οι στασιαστές προϊστάμενοι τους, τους είχαν διατάξει σε περίπτωση έκτακτου κινδύνου να εξαφανίσουν το ηλεκτρονικό σύστημα του ελικοπτέρου με όλες τις κρίσιμες πληροφορίες.

Η εξαφάνιση του μαύρου κουτιού ενισχύει τις υπόνοιες για τον ρόλο τους

Το γεγονός ότι ξήλωσαν το «μαύρο κουτί» και το πέταξαν από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια της απογείωσης, ενισχύει τους ισχυρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων, ότι οι οκτώ στρατιωτικοί με κάποιο τρόπο συμμετείχαν στην προσπάθεια αναζήτησης και εξόντωσης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ή τουλάχιστον δεν μπορεί να τις διαψεύσει.

Τί έδειξαν τα κινητά τους τηλέφωνα

Από την ανάσυρση δεδομένων από τα κινητά τους τηλέφωνα, προκύπτει ότι πέρα από τις αναπάντητες κλήσεις συγγενών τους και τις κλήσεις προς τον στασιαστή διοικητή τους, είχαν περιηγηθεί σε τουρκικές ιστοσελίδες προκειμένου να ενημερωθούν για την έκβαση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να έρθουν στην Ελλάδα, ήταν όταν live την εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν μέσω face time, στο CNN Turk.

Ήταν η στιγμή που κατάλαβαν ότι το πραξικόπημα είχε αποτύχει.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου"

Παραιτήθηκε ο Σάλλας από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς

Την αρχή των εκ βάθρων αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών πως σηματοδοτεί η παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς– μια παραίτηση, που ανακοίνωσε ο ίδιος σε έκτακτη συνεδρίαση του ομίλου.
Η παραίτηση Σάλλα ήρθε μετά από ένα θυελλώδες παρασκήνιο μηνών και στον απόηχο της διαμάχης του με το fund του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον που κατέχει σημαντικό μερίδιο μετοχών της τράπεζας. Η διαμάχη αυτή πυροδότησε και τριβές με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM), o οποίος έχει στην πράξη και την απόλυτη εποπτεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τί είπε ο Σάλλας στο Δ.Σ. της Πειραιώς
Ο ίδιος ο Μιχάλης Σάλλας είπε στα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας ότι είχε ήδη λάβει την απόφαση να παραιτηθεί από τις αρχές του 2016 και είχε ενημερώσει τους αρμόδιους θεσμούς, αλλά δεν μπορούσε να υλοποιήσει αυτή την κίνηση νωρίτερα διότι ανέμενε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:
«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.  Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.»
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το θερμό παρασκήνιο
Οι εξελίξεις στην Πειραιώς είχαν προδιαγραφεί μετά το βέτο που έθεσε ο SSM μπλοκάροντας την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς του Χρηστου Παπαδόπουλου, ο όποιος είχε επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Οπως επισημαίνουν, δε, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, η σαφής κατεύθυνση που δίνει ο SSM είναι η επιλογή ξένων διοικητικών στελεχών για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η διοικητική συγκρότηση των τραπεζών ορίζεται πλέον από τον νέο αυστηρό νόμο για την την εταιρική διακυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. και οι πρόεδροι πρέπει να διαθέτουν πολυετή διεθνή εμπειρία και να μην κατείχαν θέσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 5 χρόνια.
Ο νέος νόμος έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τραπεζικούς παράγοντες – ανάμεσά τους και από την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη – που θεωρούν ότι αποδυναμώνει στελεχιακά και οδηγεί σε αφελληνισμό των εγχώριων τραπεζών.
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Σάλλας από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς"

ΟΓΑ: Την Πέμπτη η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου θα καταβληθούν τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ Τριμήνου 2016 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι και 26-06-2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις. Την ίδια ημερομηνία θα γίνει η πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 ευρώ. Το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.

Όσοι από τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι και τις 26-06-2016 και δεν τους καταβληθεί το επίδομα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), στην ένδειξη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΓΑ, ενότητα «Υπηρεσίες προς το Κοινό», πεδίο «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», προκειμένου να ενημερωθούν για το λόγο μη πληρωμής τους καθώς και για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή αρμόδιο Υποκατάστημα).

Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων σε αυτούς τους δικαιούχους θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΓΑ: Την Πέμπτη η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων"

Αυξάνονται εκ νέου τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων

Αν και τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων είχαν μειωθεί δραματικά, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες τα πρόστιμα θα πάρουν και πάλι στην ανηφόρα.

Η τροπολογία θα προβλέπει πρόστιμο 100 με 150 ευρώ για την μη έκδοση αποδείξεων από τις μικρές επιχειρήσεις και 300 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που ισχύουν αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά μικρά, καθώς φτάνουν μόλις το 50% της αξίας του ΦΠΑ μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος που δεν κόπηκε απόδειξη και οδήγησε σε εκτόξευση της φοροδιαφυγής κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται εκ νέου τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων"

Ποια είναι τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν ταξιδεύουν με πλοίο

Στην Ελλάδα, το ακτοπλοϊκό ταξίδι αποτελεί μια ευχάριστη και συμφέρουσα επιλογή μετακίνησης, είτε πρόκειται για ταξίδι αναψυχής είτε όχι. 

Υπάρχουν όμως κάποια δικαιώματα και υποχρεώσεις των καταναλωτών, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή" και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας ενημερώνουν και συμβουλεύουν τα εξής:

Kατά την κράτηση του εισιτηρίου
1. Ο εκδότης του εισιτηρίου οφείλει να σε ενημερώσει για τη συνολική τιμή του, καθώς και για τυχόν εκπτώσεις που δικαιούσαι.

2. Όταν πραγματοποιείς την κράτησή σου ηλεκτρονικά, να διασταυρώνεις τους γραπτούς όρους και τις πληροφορίες με τους όρους και τις πληροφορίες που αναγράφονται στο εισιτήριο (π.χ. τα στοιχεία πινακίδας του οχήματος).

3. Η τιμή δεν μπορεί να αλλάξει, εφόσον έγινε κράτηση μέσω συστήματος ηλεκτρονικής κράτησης θέσης, μέχρι την ημερομηνία που συμφωνήθηκε η παραλαβή ή η πληρωμή του εισιτηρίου.

4. Καμία επιβάρυνσή σου δεν επιτρέπεται λόγω χρήσης συγκεκριμένου μέσου πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική και η χρεωστική κάρτα.

5. Αν είσαι άτομο με αναπηρία ή μειωμένης κινητικότητας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, δικαιούσαι έκπτωση 50% επί του ναύλου επιβάτη και αναπηρικού ΙΧΕ οχήματος.

6. Να δίνεις στοιχεία επικοινωνίας (εφόσον το επιθυμείς), ώστε να μπορεί η εταιρεία να σε ειδοποιήσει σε περίπτωση καθυστέρησης, ακύρωσης ή ματαίωσης του δρομολογίου σου.

Πριν από το ταξίδι
1. Να προσέρχεσαι για επιβίβαση στο πλοίο τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου και, αν έχεις όχημα, τουλάχιστον 1 ώρα πριν.

2. Εφόσον διαθέτεις εισιτήριο, έχεις δικαίωμα επιβίβασης στο πλοίο. Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, είτε λαμβάνεις αποζημίωση τριπλάσια της αξίας του ναύλου μεταφοράς επιβάτη είτε μεταφέρεσαι σε χρόνο της επιλογής σου ή προωθείσαι, το συντομότερο δυνατόν, στον τελικό προορισμό σου
με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, λαμβάνοντας ως αποζημίωση την αξία του ναύλου μεταφοράς επιβάτη, καθώς και τροφή και κατάλυμα, όπου απαιτείται.

3. Εάν το ταξίδι ακυρωθεί με υπαιτιότητα του μεταφορέα, έχεις δικαίωμα πλήρους αποζημίωσης ή άλλων αντισταθμιστικών παροχών κατ' επιλογήν σου, εκτός αν ενημερωθείς μια εβδομάδα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου και σου επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου ή αν ενημερωθείς τουλάχιστον 12 ώρες πριν τον απόπλου και προωθηθείς στον προορισμό σου εντός 12 ωρών από την προγραμματισθείσα αναχώρηση.

4. Εάν ο απόπλους καθυστερήσει εξαιτίας βλάβης, ζημιάς του πλοίου ή, εν γένει, με υπαιτιότητα της εταιρείας, μπορείς να υπαναχωρήσεις και να σου καταβληθεί ως αποζημίωση το αντίτιμο του εισιτηρίου επιβάτη και οχήματος, εκτός εάν η καθυστέρηση είναι μικρότερη των 90 λεπτών. Αν δεν επιλέξεις την υπαναχώρηση, η ακτοπλοϊκή εταιρεία οφείλει να σου παρέχει α) ελαφρά γεύματα ή αναψυκτικά, διαμονή επί του πλοίου και προώθηση στον προορισμό σου με δαπάνη και μέριμνά της, β) για καθυστέρηση άνω των 4 ωρών, τροφή, και εφόσον είναι αναγκαίο, διανυκτέρευση στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο (έως 3 διανυκτερεύσεις, με κόστος έως 80 ευρώ / διανυκτέρευση) και μεταφορά από και προς τον λιμένα αναχώρησης, γ) αποζημίωση ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού και της καθυστέρησης ή δ) άλλη αντισταθμιστική παροχή κατόπιν συμφωνίας.

5. Αποζημίωση δεν δίνεται για καθυστέρηση, διακοπή, ακύρωση ή τροποποίηση του δρομολογίου σου, εφόσον οφείλονται σε λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας (ιδίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών), συμμόρφωσης στη νομοθεσία ή σε εντολές της αρμόδιας αρχής.

6. Με την έκδοση του εισιτηρίου σου δικαιούσαι να μεταφέρεις δωρεάν χειραποσκευές βάρους έως 50 κιλών και, εάν είσαι άτομο μειωμένης κινητικότητας, κάθε εξοπλισμό που χρειάζεσαι για τη μετακίνησή σου. Επιπλέον αποσκευές χρεώνονται επιπροσθέτως.

7. Να παραδίδεις τις αποσκευές σου για φύλαξη, λαμβάνοντας σχετική απόδειξη για να διεκδικήσεις αποζημίωση, σε περίπτωση φθοράς, κλοπής ή απώλειάς τους.

8. Έχεις δικαίωμα τροποποίησης του εισιτηρίου σου, μόνο εάν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και μέχρι 48 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

9. Δικαιούσαι να ακυρώσεις το εισιτήριό σου, αν δεν έχει ήδη τροποποιηθεί, και να σου επιστραφεί ολόκληρος ο ναύλος (περιλαμβανομένων των κρατήσεων υπέρ τρίτων και ΦΠΑ), εφόσον η ακύρωση γίνει έως και 14 ημέρες πριν από τον απόπλου ή αν οφείλεται, αποδεδειγμένα, σε ανωτέρα βία. Διαφορετικά, επιστρέφεται τουλάχιστον 50% του ναύλου, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων & ο ΦΠΑ, εφόσον η ακύρωση γίνει από 7 μέρες έως 12 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
1. Έχεις δικαίωμα να καθίσεις στη θέση ή τον τύπο της καμπίνας που αναγράφεται στο εισιτήριό σου. Διαφορετικά, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε:

- Υπαναχώρηση από τη σύμβαση, λαμβάνοντας την αξία του ναύλου, και αποζημίωση με ποσό προσαυξημένο κατά 100% επί της τιμής του ναύλου εισιτηρίου επιβάτη που κατέβαλες.

- Ταξίδι σε κατώτερη θέση και αποζημίωση με ποσό ίσο με τη διαφορά της τιμής των δύο ναύλων, προσαυξημένο κατά 100%.

- Ταξίδι σε ανώτερη θέση, ύστερα από συμφωνία με την εταιρεία, καταβάλλοντας τη διαφορά τιμής του ναύλου με έκπτωση 50%. Στην περίπτωση που ταξιδέψεις σε ανώτερη θέση με πρωτοβουλία της εταιρείας, δεν υποχρεούσαι σε καταβολή της διαφοράς.

2. Τα δικαιώματά σου είναι διαφορετικά ανάλογα με το είδος της τροποποίησης του δρομολογίου σου, τον χρόνο που διήρκεσε, την τυχόν απώλεια κάποιας ανταπόκρισης για τη συνέχιση του ταξιδιού σου και την αιτία που την προκάλεσε. 

Μπορεί να περιλαμβάνουν αποζημίωση, διαμονή στο πλοίο, προώθηση στον προορισμό σου με το ίδιο ή άλλο πλοίο. Η επιλογή ανήκει σε εσένα και θα πρέπει να ασκήσεις το σχετικό δικαίωμά σου με ενυπόγραφη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου που θα σου χορηγηθεί από την εταιρεία κατά την ενημέρωσή σου.

3. Υποχρεούσαι να ακολουθείς τους κανονισμούς του πλοίου και τις οδηγίες των μελών του πληρώματος, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευταξία του ταξιδιού.

4. Για οποιοδήποτε παράπονο κατά τη διάρκεια του πλου, μπορείς να απευθυνθείς στον αρμόδιο αξιωματικό του πλοίου.

Μετά το ταξίδι

1. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών από το τέλος του ταξιδιού, μπορείς να διαμαρτυρηθείς κατά της ακτοπλοϊκής εταιρείας, του εκδότη του εισιτηρίου, του κατά λιμένα οριζόμενου ναυτικού πράκτορα ή του φορέα εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού, κάνοντας χρήση του ειδικού εντύπου παραπόνων που θα βρεις εντός του πλοίου, στα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων, στις λιμενικές αρχές και τις λιμενικές εγκαταστάσεις. 

Εφόσον δεν ικανοποιηθείς, μπορείς να απευθυνθείς στις λιμενικές αρχές επιβίβασης ή αποβίβασης ή στη διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να υποβάλεις αναφορά εντός 1 έτους από το περιστατικό στον Συνήγορο του Καταναλωτή ή χωρίς προθεσμία, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

2. Εφόσον δικαιούσαι επιστροφή ναύλου ή αποζημίωση (π.χ. λόγω ανυπαίτιας τροποποίησης του δρομολογίου σου), οφείλεις να παραδώσεις αυτούσιο το σώμα του εισιτηρίου σου ή το απόκομμά του στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ή στον εκδότη ή στον, κατά λιμένα, οριζόμενο από την εταιρεία ναυτικό πράκτορα έως και 7 ημέρες μετά την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου.
 
Τυχόν αποδείξεις για έξοδα που έκανες, εφόσον το δρομολόγιό σου δεν πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρέπει να φυλάσσονται για την περίπτωση που διεκδικείς αποζημίωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real



Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια είναι τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν ταξιδεύουν με πλοίο"

Η Ελλάδα αποπλήρωσε ομόλογο 1,54 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ

Το ποσό των 1,54 δισ. ευρώ κατέβαλε σήμερα η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει και τόκων.

«Η πληρωμή έγινε, τα κεφάλαια είναι καθοδόν» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η Ελλάδα κατέβαλε συνολικά 2,64 δισ. ευρώ για το ομόλογο της ΕΚΤ και άλλους κρατικούς τίτλους που διακρατούσαν άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Για την αποπληρωμή, η χώρα έκανε χρήση μέρους της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που κατέβαλε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στα τέλη Ιουνιού μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα αποπλήρωσε ομόλογο 1,54 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ"

Ο Τσοχατζόπουλος κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης

Το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης από την ημέρα που μπήκε στη φυλακή κατέθεσε αργά το μεσημέρι, ενώπιον του Πενταμελούς ΕΦετείου Κακουργημάτων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε, μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Παγορόπουλου, λόγους υγείας, αλλά και το προχωρημένο της ηλικίας του, αφού συμπλήρωσε ήδη τα 77 του χρόνια...

Οπως είπε ο συνήγορός του, "η επιλογή του χρόνου του αιτήματος δεν είχε να κάνει με σκέψη υστερόβουλη.

Είναι μία καθαρή πράξη, η οποία αναφέρεται στην προσωπικότητα και στις ανάγκες του εντολέα μου.

Δεν υποστηρίζεται από μάρτυρα...η παραμονή του κ. Τσοχατζόπουλου στη φυλακή επί 4 και πλέον έτη και η συνεχής παρουσία του στα δικαστήρια είναι γεγονός.

Πρέπει να δείτε το θέμα από την ανθρωπιστική του πλευρά, αφού δύνασθε πια να επιβάλλετε άλλα μέτρα...

Διάγει το 77ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος το παλεύει, ωστόσο είναι ένας άνθρωπος βαθιά πληγωμένος και στη φυσική του υπόσταση...

Η υγεία του έχει στα 4 αυτά χρόνια κλονιστεί.

Δεν είναι μόνο η ηλικία αλλά και οι συνθήκες που αντιμετωπίζει μέσα στις φυλακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο εγχειρήσεις στα μάτια του με φλεγμονές, που δύσκολα αντιμετωπίζονται στη φυλακή...

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε.

Είχε όμως και θέματα υγείας από το παρελθόν, όπως με τα πόδια του.

Κάνουμε αυτή την κίνηση, ώστε να αντικατασταθεί ο όρος της κράτησης με κάποιον άλλον όρο, προκειμένου να σταθεί απέναντί σας και να είναι συνεννοήσιμος.

Όλη αυτή η ταλαιπωρία τού έχει προξενήσει ένα τεράστιο ψυχολογικό άγχος, το οποίο βλέπετε και εσείς.

Ο τόπος διαμονής του θα είναι συγκεκριμένος, θα είναι στη διάθεση σας οποτεδήποτε χρειαστεί.

Γνωρίζω τον φόβο σας ότι μπορεί βγαίνοντας να διαπράξει νέα εγκλήματα...

Ξέρετε όμως ότι όλη η περιουσία του έχει δεσμευθεί...

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο δικαστήριο σας ζητώντας αντικατάσταση του όρου της προφυλάκισης, γιατί ήθελε να προηγηθούν άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Άλλωστε, πιστεύει μέσα του ότι είναι αθώος.

Έχει περάσει ήδη στη φυλακή 4,5 χρόνια. Επιβάλλεται πλέον να αλλάξει το περιοριστικό μέτρο".

Το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινώσει την απόφαση του αύριο το πρωί.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσοχατζόπουλος κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης"

ΟΑΕΔ: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για 3.737 προσλήψεις σε δήμους

Έως την Πέμπτη 21 Ιουλίου και μέχρι τις 12μμ, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για αιτήσεις που θα υποβληθούν σε 17 Δήμους, θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας και σε πρώτη φάση αφορά 3.737 ανέργους.

Για πρώτη φορά, οι 3.737 ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Μπείτε στο Jobby.gr μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων.


Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για 3.737 προσλήψεις σε δήμους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news