facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

«Ψαλίδι» έως 722 ευρώ στις νέες συντάξεις

Μειωμένες έως και κατά 722 ευρώ θα είναι οι νέες συντάξεις σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, καθώς οι «προσωπικές διαφορές» που προκύπτουν ανάμεσα σε «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους ξεκινούν από 11,38 ευρώ και φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 722,09 ευρώ.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά τους συνταξιούχους όλων των φορέων ασφάλισης, κατέθεσε χθες, αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του νόμου 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων μέσω του οποίου προκύπτει η «προσωπική διαφορά», θεωρώντας ότι επιφέρουν περικοπές οι οποίες είναι αντυσυνταγματικές.

Βάσει των παραδειγμάτων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, οι διαφορές ανάμεσα σε «παλαιές» και «νέες» συντάξεις κυμαίνονται μεταξύ 11,38 ευρώ το μήνα και 722,09 ευρώ, με το 99% των ήδη συνταξιούχων να κινδυνεύει με μελλοντικές μειώσεις, αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά παραδείγματα:

- Σημερινή κύρια σύνταξη 494,87 ευρώ (αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 803 ευρώ) θα σπάσει σε Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική σύνταξη 99,49 ευρώ και η «προσωπική διαφορά» σε 11,38 ευρώ.

- Σύνταξη 837 ευρώ (ο συνταξιούχος έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1.688 ευρώ) θα λάβει Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική 404 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 49 ευρώ.

- Σύνταξη 784 ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 1.241 ευρώ) θα σπάσει σε Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική 297 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 103 ευρώ.

- Σύνταξη 1.324ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 1.688ευρώ) θα σπάσει σε Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική 628 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 312 ευρώ.

Αντίστοιχα σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 2.373 ευρώ) θα σπάσει μετά τον επανυπολογισμό σε Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική σύνταξη 882 ευρώ και «προσωπική διαφορά» 722 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επανυπολογισμός και αναπροσαρμογή 4,5 εκατ. κύριων και επικουρικών συντάξεων αν και έχει ήδη ξεκινήσει δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί άμεσα.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψαλίδι» έως 722 ευρώ στις νέες συντάξεις"

Νέο αυστηρό σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Σε αυστηρότερο πλαίσιο υπόκεινται οι γιατροί σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ.Παυλος Πολακης, και η οποία θα ισχύσει από μεθαύριο, Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Πλέον οι γιατροί θα συνταγογραφούν εξετάσεις «ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ» μόνο μια φορά το μήνα και για το ίδιο ΑΜΚΑ, δηλαδή για το ίδιο άτομο, ενώ εξετάσεις «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» της νόσου επιτρέπονται για το διάστημα περιοδικότητας, που ποικίλει ανάλογα με την εξέταση. Ειδικότερα, στα περαπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο θεράπων ιατρός, αφού επιλέξει το πεδίο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου (ICD-10), θα πρέπει να επιλέγει ένα από τα νέα πεδία «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ» που προστίθενται στην πλατφόρμα. Ακολούθως και με βάση το ICD-10 που επιλέγει ο θεράπων ιατρός ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες μπορεί να παραπέμψει είτε για διάγνωση είτε για παρακολούθηση τον ασθενή”, όπως αναφέρει η απόφαση.

Σε ό,τι αφορά εξετάσεις για χρόνια νοσήματα, προβλέπεται η ηλεκτρονική διασύνδεση τους με αναπτυγμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, “στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ολοκληρωμένων κλινικών πρωτοκόλλων για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των ασθενών με τα συγκεκριμένα νοσήματα”.

Ο θεράπων ιατρός θα έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει για εξετάσεις εφόσον τις κρίνει απαραίτητες για την κλινική διερεύνηση του ασθενούς, επιλέγοντας ένα πεδίο με τον προσδιορισμό «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ», που θα συνοδεύεται από αιτιολογία. Βέβαια, για την αποφυγή κατάχρησης του δικαιώματος των εξαιρέσεων έχει προβλεφθεί μια δεικλίδα ασφαλείας.

Όταν για έναν γιατρό το ποσοστό επιλογής του πεδίου «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ» υπερβεί το 15%, θα υπάρχει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα επί της οθόνης πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται και ο ΕΟΠΥΥ με την έκδοση του παραπεμπτικού για περαιτέρω διερεύνηση αυτών των εξαιρέσεων. Το ποσοστό υπέρβασης θα υπολογίζεται από το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων που συνταγογράφησε ο γιατρός στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους (1/1-31/12).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αυστηρό σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση"

Κατεβάζει τους τόνους ο τούρκος πρέσβης για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών

Να κατεβάσει τους τόνους επιχειρεί ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, μετά το σάλο που προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες φαινόταν να προειδοποιεί την Ελλάδα για επιδείνωση των διμερών σχέσεων σε περίπτωση μη έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε νεότερη, διευκρινιστική δήλωσή του, ο κ. Ουράς υποστηρίζει ότι αυτό που είπε στην πραγματικότητα είναι ότι τυχόν μη έκδοση των συλληφθέντων «θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη», τη στιγμή που σειρά δημοσιευμάτων τον θέλουν να κάνει λόγο για κίνδυνο δυσαρέσκειας σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο κ. Οράς προσθέτει πως προσωπικά «φυσικά δεν επιθυμεί» τέτοια εξέλιξη, καθότι ως πρεσβευτής έχει ως κύριο καθήκον τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη διατήρηση της σταθερότητας.

Επαναλαμβάνει πάντως ότι εάν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίσει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, «αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επαναβεβαιώνει δε τη δέσμευσή του ότι οι συλληφθέντες θα λάβουν «δίκαιη και διαφανή» δίκη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευκρινιστική τοποθέτηση του τούρκου πρέσβη ήλθε μετά από έντονη προειδοποίηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατέστησε σαφές στην τουρκική αποστολή ότι θα υπάρξει αυστηρότατη απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι οκτώ έχουν καταθέσει επίσημα αιτήματα ασύλου και οι συνεντεύξεις μέσω των οποίων θα κριθεί η εγκυρότητα των αιτήσεών τους είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 27 Ιουλίου. Κάθε ημέρα θα εξετάζονται δύο άτομα, ώστε η διαδικασία των συνεντεύξεων να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Αυγούστου.

Μία εκ των τριών συνηγόρων των οκτώ στρατιωτικών, η δικηγόρος Κατερίνα Δαπουδάνη, δήλωσε νωρίτερα στην «Καθημερινή» ότι οι εντολείς της αρνούνται κάθε εμπλοκή με το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star πάντως υποστηρίζει ότι οι οκτώ ήταν μέλη της ομάδας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα του πραξικοπήματος, ενώ αυτός βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Μαρμαρίδας.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεβάζει τους τόνους ο τούρκος πρέσβης για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών "

Τηλεοπτικές άδειες: Κόπηκαν το MEGA, ο Ιβάν Σαββίδης και οι «Κύπριοι»

Εκτός της διαδικασίας διαγωνισμού για την παροχή τηλεοπτικών αδειών, τέθηκε και επισήμως τo MEGA CHANNEL, με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από τις δέκα εταιρείες που αξιολογήθηκαν από τους ορκωτούς λογιστές, απορρίφθηκαν οι φάκελλοι τριών και στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα συνεχίσουν πλέον οι επτά.

Τα τρία επιχειρηματικά σχήματα που τέθηκαν εκτός διαδικασίας είναι:
1. Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. στην οποία ανήκει το MEGA CHANNEL. Πρόκειται για τον παλαιότερο τηλεοπτικό σταθμό στην χώρα (λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1989) και απασχολεί 400 εργαζόμενους.
2. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
3. Η εταιρεία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) κυπριακών συμφερόντων.
Οι επτά εταιρείες, των οποίων οι φάκελλοι κρίθηκαν άρτιοι και συνεχίζουν κανονικά στην διαδικασία είναι
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)


2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε οτι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσος, για λόγους, που άπτονται της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και ενίσχυσης της διαφάνειας απηύθυνε το ερώτημα προς την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, και τηn Εταιρεία των Ορκωτών Λογιστών, που υποστήριξε το έργο της Επιτροπής κατά πόσο οι λόγοι απόρριψης των τριών υποψηφίων, που αποκλείστηκαν από την προεπιλογή είναι θεραπεύσιμοι.

Θα πραγματοποιηθεί κανονικά και η ηλεκτρονική δημοπρασία.

Λίγο νωρίτερα με άτυπο σημείωμα που διένειμε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και επικοινωνίας διευκρίνισε, οτι παρά την κήρυξη ως άγονου του μειοδοτικού διαγωνισμού για την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η δημοπρασία αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν θα τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που την τοποθετούσε στο διάστημα 12-17 Αυγούστου.

“Στο διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη
μέθοδος δημοπράτησης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την ΕΕΤΤ
στις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων για τις τηλεπικοινωνίες” σημείωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες..
Όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το protothema.gr, ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανακήρυξη εταιρείας που αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών, ματαιώθηκε και κηρύχθηκε άγονος λόγω του ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

Στην αιτιολογική έκθεση που απέρριψε τους τρεις φακέλους αναφέρονται για κάθε υποψηφιότητα οι ελλείψεις του φακέλου αλλά και οι όποιες παρατυπίες.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (MEGA CHANNEL )

α) Σε εφαρμογή Προκήρυξης, περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας μεταξύ άλλων τα πρακτικά αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου με ημερομηνίες 20/8/2012, 4/10/2013 και 11/3/2016 της Υποψήφιας Εταιρείας που πιστοποιούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο στα πρακτικά αυτά δεν αναφέρεται ρητά ο τρόπος καταβολής των εν λόγω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

β) Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης. Αντί αυτών, δυνάμει της παρ. Β.2.5 της Προκήρυξης και σχετικών διευκρινήσεων που δόθηκαν μέσω του επίσημου ιστότοπου της Αναθέτουσας Αρχής, προσκομίστηκαν προσωρινές οικονομικές καταστάσεις περιόδου 1/1-31/5/2016 ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή. Βάσει της παρ. Β.2.5 για τη σύνταξη των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων θα έπρεπε να εφαρμοστούν τα λογιστικά πρότυπα βάσει των οποίων η εταιρεία συντάσσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της, ήτοι τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.). Εντούτοις, στην έκθεση επισκόπησης του ορκωτού ελεγκτή που συνοδεύει τις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις, εκφράζεται ρητά η γνώμη ότι αυτές δεν συντάχτηκαν από κάθε ουσιώδη άποψη σύμφωνα με τα παραπάνω λογιστικά πρότυπα (Δ.Π.Χ.Α.).

γ) Ως απόρροια της παρέκκλισης της παρ. Β.2.5 της Προκήρυξης η οποία αναφέρεται στο παραπάνω υπ’ αρ. 2 θέμα, δεν είναι δυνατός ο έλεγχος για την πλήρωση της προϋπόθεσης που ορίζεται στην παρ. Β.1.2 της Προκήρυξης αναφορικά με τα ελάχιστο απαιτούμενο τρέχον ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

δ) Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας για το σύνολο των στελεχών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών των μετόχων-νομικών προσώπων της Υποψήφιας Εταιρείας.

ε) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας Πιστοποιητικό Γ.Ε.ΜΗ. από το οποίο να προκύπτει ότι οι μετοχές της εταιρείας με βάση το ισχύον καταστατικό είναι ονομαστικές στο σύνολό τους, που αφορούν τον μέτοχο-ημεδαπό νομικό πρόσωπο: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.

στ) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι μέτοχοι που είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα της ΝΕΠ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ενός εκ των μετόχων της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. (μέτοχος-ημεδαπό νομικό πρόσωπο της Υποψήφιας Εταιρείας).

DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Ιβάν Σαββίδης)

Οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 της «DIMERA LIMITED» (μοναδική μέτοχος με έδρα την Κύπρο) που περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Στις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις γίνεται ρητή αναφορά ότι είναι μη ελεγμένες καθώς η υποχρέωση της εταιρείας να τις καταθέσει στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου καθώς και στον Έφορο Φορολογίας Εταιρειών λήγει την 31η Ιανουαρίου 2017 και 31η Μαρτίου 2017, αντίστοιχα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της μοναδικής μετόχου της Υποψήφιας Εταιρείας περί υπάρξεως ή μη συμφωνίας εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου καθώς και οι τυχόν αντίστοιχες συμβάσεις.

Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας αντίγραφο ποινικού μητρώου ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι παράλληλα και νόμιμος εκπρόσωπος της Υποψήφιας Εταιρείας. Αντί του ποινικού μητρώου έχει προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση του ανωτέρω προσώπου στην οποία δηλώνεται ότι είναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου με βρετανικό διαβατήριο και ότι δεν έχει ποινικές καταδίκες για κανένα αδίκημα, καθώς επίσης ότι προβαίνει στην παρούσα υπεύθυνη δήλωση αντί ποινικού μητρώου, επειδή στην Αγγλία δεν εκδίδεται έγγραφο αντίστοιχο του ελληνικού αντιγράφου ποινικού μητρώου.

Η Υποψήφια Εταιρεία προσκόμισε επιστολή πιστοποιημένου Ορκωτού Ελεγκτή στην οποία αναφέρεται ότι την 30η/6/2016 στο λογαριασμό “Συμμετοχές” της “S.N.P. SOUTHEST NETWORK PUBLIC LTD” (μοναδική μέτοχος της Υποψήφιας Εταιρείας), εμφανίζεται η κατοχή των μετοχών της Υποψήφιας Εταιρείας στην οποία συμμετέχει 100% καθώς και η καταβολή του ποσού των 24.000 ευρώ στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας τα απαιτούμενα από την παρ. Δ.3.3.5 της Προκήρυξης, αντίγραφα του λογαριασμού όψεως ή του βιβλίου ταμείου της εταιρείας, από τα οποία να αποδεικνύεται η ανάληψη του τιμήματος για την αγορά της εν λόγω συμμετοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το σκεπτικό της απόφασης με την οποία κόβονται οι τρεις υποψηφιότητες

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεοπτικές άδειες: Κόπηκαν το MEGA, ο Ιβάν Σαββίδης και οι «Κύπριοι»"

SOS από τους πρυτάνεις για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο

Έκκληση προς την Πολιτεία όσο και προς το κοινωνικό σύνολο απευθύνει ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, για «να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εν γένει προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να καταστεί σαφής η εκ μέρους τους αποδοκιμασία παρόμοιων δραστηριοτήτων που "θεσμοποιούνται" και τείνουν να καταρρακώσουν την ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας».

«Ως προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ καταδικάζω απερίφραστα και εκφράζω την απόλυτη αντίθεσή μου στα απαράδεκτα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ» αναφέρει στη δήλωσή του.

«Ενώπιον μιας έκπληκτης, αλλά και, συγχρόνως, ουσιαστικά ανενεργού κοινωνίας, καθώς και της διαμαρτυρόμενης αλλά πρακτικά ανίσχυρης πανεπιστημιακής κοινότητας, συμβαίνουν:

• αφενός μεν η κατάληψη του ευρύτερου πανεπιστημιακού χώρου του ΑΠΘ από τις άγνωστης προέλευσης πολυπληθείς ομάδες με τις ασαφείς διακηρύξεις και τους σαφείς τρόπους αυθαιρεσίας και παραβίασης του στοιχειώδους πανεπιστημιακού status, κάτι το οποίο μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει,

• αφετέρου παρατηρείται πλήρης απάθεια των αρμόδιων και υπεύθυνων Αρχών, που παρακολουθούν εξ αποστάσεως αυτό που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης -μόνος από όλους τους άλλους σιωπηλούς φορείς- χαρακτήρισε ως άκρως επιβλαβές για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για το πανεπιστήμιο και για το κύρος του ελληνικού κράτους» καταλήγει η δήλωση του κ. Ζαπράνη.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από τους πρυτάνεις για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο"

H φυγή επιστημόνων κοστίζει 50 δισ. ευρώ

Την προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν στις χώρες υποδοχής οι Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2008-2016) καταγράφει η Endeavor Greece, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και εγχώριες έρευνες, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).


Βάσει υπολογισμών την Endeavor, οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και 1,2 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ. Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από Euro50 δισ. ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους, σύμφωνα με την έρευνα της Endeavor.

Είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στην ίδια έρευνα.

Όπως τονίζεται, είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα, μεταξύ όλων των εξαγόμενων «προϊόντων» της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση σε αξία με 12,9 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου(7,2 δισ. ευρώ), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (0,7 δισ. ευρώ), το ελαιόλαδο (0,5 δισ. ευρώ), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ. ευρώ, το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ. ευρώ). Προφανώς, ενώ στις εξαγωγές προϊόντων, το παραγόμενο εισόδημα συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυ/μεσο-πρόθεσμα τις χώρες υποδοχής.



Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον. Η διαρροή ταλέντου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις εταιρείες στη χώρα με επιτυχημένη πορεία και προοπτική ανάπτυξης καθώς έχουν ανάγκη για καταρτισμένο προσωπικό αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δυσκολία να κρατήσουν τα ταλέντα στην Ελλάδα ή να τους δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν. Οι βασικοί λόγοι είναι κυρίως το υψηλό μη μισθολογικό κόστος που συμπιέζει περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς, η απουσία προοπτικής επαγγελματικής εξέλιξης αλλά και η απουσία ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου, θετικού «αφηγήματος» και προοπτικής σε επίπεδο χώρας.




Μακροπρόθεσμα, εκτιμάται στην ανάλυση, το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες και να βοηθήσει στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναστραφούν οι αιτίες μετανάστευσής τους και να δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν σε υγιείς εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή να δημιουργήσουν δικές τους εταιρείες αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν διεθνώς.


zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "H φυγή επιστημόνων κοστίζει 50 δισ. ευρώ"

Απάτη με τηλεφωνικές κλήσεις από συγκεκριμένο αριθμό

Φαίνεται πως οι επιτήδιοι σκαρφίζονται συνεχώς καινούργιους τρόπους για να βάλουν το χέρι στην τσέπη μας.

Στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι φαίνεται να έχουν βρει ένα τρόπο να χρεώνουν τους λογαριασμούς μας μέσω από αναπάντητες κλήσεις, ή από κλήσεις κατά τις οποίες καλούν και είτε μιλούν αγγλικά, είτε δεν μιλούν καθόλου.

Ο αριθμός που χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν αυτές τις κλήσεις (ή τουλάχιστον ο αριθμός που φαίνεται στις οθόνες των τηλεφώνων μας) είναι ο 2311807050.

Συνήθως καλούν, δεν μιλούν και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ακούγεται η λέξη «goodbye» και η γραμμή κλείνει.

Κάποιοι άλλοι χρήστες καταγγέλουν πως από τον συγκεκριμένο αριθμό δέχονται κλήσεις αργά το βράδυ και γενικά ακατάλληλες ώρες, όπου και πάλι δεν μιλά κανείς για κάποιο χρονικό διάστημα και η γραμμή κλίνει στη συνέχεια.

Όσοι επιχείρησαν να πάρουν πίσω τον συγκεκριμένο αριθμό για να διαπιστώσουν από πού προέρχεται η κλήση, το μόνο που ακούνε είναι μουσική.

Τέλος πολλοί είναι οι καταναλωτές που δέχτηκαν τηλεφώνημα από τον συγκεκριμένο αριθμό, καταγγέλουν ότι είδαν αδικαιολόγητα «φουσκωμένο» τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους.

Προσοχή λοιπόν, μην απαντάτε αν δείτε τον συγκεκριμένο αριθμό στην οθόνη του τηλεφώνου σας και γενικά, αποφεύγετε να απαντάτε σε κλήσεις από αριθμούς που δεν γνωρίζετε.

Επίσης, όλα τα σύγχρονα τηλέφωνα έχουν ρύθμιση που μπορούν να μπλοκάρουν επιλεγμένους αριθμούς και να μην δέχονται κλήσεις από αυτούς, οπότε αν υποπτεύεστε κάτι, καλύτερα ενεργοποιείστε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη με τηλεφωνικές κλήσεις από συγκεκριμένο αριθμό"

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΦΠΑ στα νησιά

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που απαρτίζεται από19 επιμελητήρια - μέλη του σε νησιωτικές περιοχές προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να κριθεί αντισυνταγματική η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά στο 24%.

Η προσφυγή του εν λόγω ομίλου μαζί με ανάλογες που έχουν ήδη κατατεθεί, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του δήμου Μυκόνου, των Δικηγορικών Συλλόγων Νάξου και Σύρου και επιχειρηματιών, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 16η Σεπτεμβρίου 2016, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Βώρο.

Συγκεκριμένα, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών αναφέρει ότι το Σύνταγμα προβλέπει ειδική μεταχείριση για τα νησιά (άρθρα 101 και 106 Συντάγματος), όπως είναι τα ιδιαίτερα ευμενή οικονομικά μέτρα λόγω της απομόνωσης τους και της έλλειψης δυνατότητας οικονομικής ανάπτυξης.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι ο νόμος 4389/2016 και η από 24.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που επιβάλλουν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στο 24%, είναι επιπρόσθετα σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς η γενική και ολοσχερής κατάργηση της ιδιαίτερης και συνταγματικά επιβεβλημένης ειδικής μεταχείρισης των νησιών από πλευράς φόρου, είναι επαχθεστέρα, αφού μαραζώνει τα νησιά και τους επιφέρει οικονομική δυσπραγία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΦΠΑ στα νησιά"

Συμφωνία Κατρούγκαλου - κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ) και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα ζητήματα στα εργασιακά, δηλαδή τον κατώτατο μισθό, το όριο των ομαδικών απολύσεων, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων αλλά και τη μη εφαρμογή του Lock Out.

Το κείμενο περιλαμβάνει τις δύο συμφωνίες που είχαν υπογραφεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), σε Γενεύη και Αθήνα το 2014 και 2015 αντίστοιχα και περιλαμβάνουν κοινές θέσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις κλαδικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητα αυτών, τις ομαδικές απολύσεις και την ανταπεργία (lockout).

Οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος θα χρησιμοποιηθεί ως πυρήνας της εθνικής θέσης της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά.

«Οι κοινωνικοί εταίροι έλαβαν μία σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης της κυβέρνησης ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Όσοι ήθελαν καθεστώς Πινοτσέτ στην Ελλάδα έχουν απομονωθεί και θα χάσουν».

«ΓΣΕΕ και εργοδότες καταλήξαμε με πολύ κόπο σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας, την ουσιαστική επικύρωση των δύο συμφωνιών υπό τον ILO», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, και κάλεσε «τους εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, την κυβέρνηση να υπερασπιστεί την συμφωνία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση για ένα δύσκολο φθινόπωρο».

Χαρακτήρισε δεδομένο το αίτημα της ΓΣΕΕ για στήριξη της συμφωνίας από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για τον θεσμό της μεσολάβησης και διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ, την επεκτασιμότητα, τη μετενέργεια και την συρροή των συλλογικών συμβάσεων».

«Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν δεν τηρούσαμε τις δύο προηγούμενες συμφωνίες», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε και αυτός από την πλευρά του την κοινή δήλωση ως «ισχυρό όπλο προς την κυβέρνηση και τον υπουργό για την διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου» και σημείωσε ότι η υπόθεση του 13ου και 14ου μισθού αποτέλεσε σημείο συμφωνίας και όχι διαφωνίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνεται πως της τελικής συμφωνίας είχε προηγηθεί συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κυρίως στο σκέλος που αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τον ΟΜΕΔ και τον κατώτατο μισθό.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Κατρούγκαλου - κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά"

Απειλεί ο Τούρκος πρεσβευτής: Η μη έκδοση των «8» δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις

Με ένα πρωτοφανές διάγγελμα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα κλιμακώνεται η πίεση προς την Αθήνα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Σε μία τουλάχιστον ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα της διπλωματίας, ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην εκδοθούν οι 8 εκζητούμενοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος «δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις» Ελλάδας και Τουρκίας. Προχωρώντας ακόμη περισότερο, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να είχε δώσει καν άδεια για να προσγειωθεί το ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είχε επιλογή από τη στιγμή που είχε δηλωθεί «Mayday», δηλαδή ότι το ελικοπτερο βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.

Η δήλωση του Τούρκου πρεσβευτή μεταδόθηκε από το Reuters, το οποίο στο τηλεγράφημά του σημειώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από μακρά περίοδο εχθρότητας.

Νωρίτερα, πάντως, και ο τουρκικός Τύπος είχε μπει στο παιχνίδι της άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα για την έκδοση των οκτώ εκζητούμενων στρατιωτικών, με την φιλοκυβερνητική Star να υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί μετείχαν στην ομάδα των κομάντος που είχε αναλάβει το σχέδιο της φυσικής εξόντωσης του Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου έκανε διακοπές, στη Μαρμαρίδα.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ο Τούρκος πρεσβευτής: Η μη έκδοση των «8» δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις"

Συνθήματα σε τουριστικό λεωφορείο έγραψαν άτομα που συμμετέχουν στο "No Border Camp"

Συνθήματα σε τουριστικό λεωφορείο που πραγματοποιεί περιηγήσεις στα αξιοθέατα της πόλης έγραψαν άτομα που συμμετέχουν στο «No Border Camp», στους χώρους του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 10-15 άτομα έγραψαν συνθήματα σε τουριστικό λεωφορείο στην Εθνικής Αμύνης, στο ύψος της Παλαιάς Φιλοσοφικής και κατόπιν επέστρεψαν στους χώρους του ΑΠΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνθήματα σε τουριστικό λεωφορείο έγραψαν άτομα που συμμετέχουν στο "No Border Camp""

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την πώληση των φαρμάκων εκτός φαρμακείων

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκαλεί η απόφαση για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.

Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει ότι ο φαρμακοποιός και ο χώρος του φαρμακείου αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση κανόνων αποθήκευσης και διάθεσης οποιονδήποτε φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους «θεσμούς» και περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, δηλαδή ποσοστό 13%, που θα μπορούν να διατίθενται και από supermarkets και παντοπωλεία.

Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της διάθεσης στην αγορά, «έστω αυτού του μικρού αριθμού των Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης».

Σημειώνει ότι η μικρή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων, ή οι απλές οδηγίες , ή ο μικρός αριθμός «δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους».

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν επίσης ότι τα επιχειρήματα περί βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών, αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις» όταν 11.000 φαρμακεία διασπαρμένα σε ολόκληρη τη χώρα, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την πώληση των φαρμάκων εκτός φαρμακείων"

Οικολόγοι Πράσινοι:Καλούν τους δύο βουλευτές τους να καταψηφίσουν την διατήρηση του 3%

Να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του πλαφόν εισόδου 3% στην Βουλή, καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τους δυο βουλευτές τους – μέλη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Δ. Τσιρώνη και τον Γ. Δημαρά, οι οποίοι εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθηνών. Όπως τονίζεται σχετικά, με βάση την απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, «με βάση τις θέσεις μας και τις αρχές μας, καλούμε τα δύο μέλη μας βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν εισόδου του 3%, καθώς και υπέρ της μείωσης της ηλικίας δικαιώματος ψήφου». Σημειώνεται, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής με:

-Μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, διερεύνηση δυνατοτήτων να αντικατασταθεί ο σταυρός προτίμησης με άλλες δημοκρατικές ρυθμίσεις χωρίς να ενισχυθεί η εξουσία των κομματικών μηχανισμών, εσωκομματικές προκριματικές εκλογές ανά περιφέρεια, όπου προβλέπεται λίστα. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει και σε δραστικό περιορισμό του «κόστους εκλογής», επισημαίνουν.

· Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

· Κατάργηση του πλαφόν εισόδου του 3%.

· Διάλογο, με συμμετοχή και των ίδιων των νέων, για τη σκοπιμότητα να δοθεί δικαίωμα ψήφου από τα 16 χρόνια. Εκλογιμότητα από τα 21 χρόνια.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικολόγοι Πράσινοι:Καλούν τους δύο βουλευτές τους να καταψηφίσουν την διατήρηση του 3%"

Σχεδόν 9 στους 10 ζητούν επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Το 88% των Ελλήνων κρίνει ως επιτακτική ανάγκη την επαναφορά του πλαισίου των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων καθώς και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) όπως προκύπτει από έρευνα της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ σε δείγμα 1.201 ατόμων από 18 ετών και άνω.

Στις ηλικίες 18-34 το ποσοστό που υποστηρίζει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας(ΣΣΕ) ανέρχεται σε 91%.

Ανεξάρτητα με το τι κόμμα ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές οι ερωτώμενοι, όπως προκύπτει από τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα της έρευνας, θεωρούν τη Συλλογική Αυτονομία ως απαραίτητη προϋπόθεση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το 85% κρίνουν ότι στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας δύναται να συμβάλλει η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων και η επιβολή υψηλών προστίμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν 9 στους 10 ζητούν επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας"

Αίτηση για πολιτικό άσυλο κατέθεσαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Στην Επιτροπή Ασύλου οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν και απέδρασαν στην Ελλάδα το πρωί του Σαββάτου με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις δικηγόρους τους, αφού έδωσαν δακτυλικά αποτυπώματα, οι οκτώ αιτιολόγησαν το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι φοβούνται για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Διπλωματικό παρασκήνιο

Ενώ οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν την Πέμπτη για τις κατηγορίες που τους βαραίνουν περί παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την τύχη τους.

Ήδη από το Σάββατο το βράδυ κατά την πρώτη συνομιλία Ερντογάν-Τσίπρα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την έκδοσή τους με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία.

Το αίτημα επαναλήφθηκε από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ προς τον κ. Τσίπρα καθώς και από τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου προς τον Νίκο Κοτζιά. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν η ίδια, ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Πάντως ο κ. Κοτζιάς χθες σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η τύχη τους έχει κριθεί αφού πριν γίνει η δίκη τους έκανε λόγω για συμμετοχή τους στο πραξικόπημα, κάτι που οι οκτώ αρνούνται και λένε ότι απλώς μετέφεραν τραυματίες. Με την γνωστή αντίληψη περί σεβασμού των δικαιωμάτων που επικρατεί στο καθεστώς Ερντογάν, είναι σαφές ότι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να εκδοθούν.

Όκτω στρατιωτικοί χαμηλής βαθμίδας στο σύνολο των χιλιάδων συλλήψεων που έχουν γίνει είναι μικρός αριθμός, ωστόσο εκτιμάται ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλησε με την επιμονή της από την πρώτη ημέρα να αποτρέψει κύμα εξόδου από την χώρα με αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης έχει αποδώσει τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Στο αυτόφωρο ζήτησαν και έλαβαν έλαβαν τριήμερη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους. Τόσο οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους εκφράζουν φόβους ότι εφόσον εκδοθούν θα κινδυνεύσει η ζωή τους αφού άλλωστε ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει με την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες μέχρι στιγμής έχουν εξελιχθεί με βάση όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες και το ισχύον δίκαιο.

Με βάση αυτά, εφόσον ακολουθηθεί το τυπικό, η έκδοση των αξιωματικών στη Τουρκία και η απέλασή τους ή μία έκδοση απόφασης για χορήγηση ασύλου, θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, έως και ενάμιση μήνα.

Πάντως το ενδεχόμενο μία επίσπευσης της διαδικασίας δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς το τελευταίο που επιθυμεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι μία εμπλοκή με το καθεστώς Ερντογάν. Από την άλλη όμως υπάρχει και ο διεθνής περίγυρος, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε επαναφορά της θανατικής ποινής. Το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να υλοποιήσει την απειλή θα περιπλέξει τα πράγματα για την τύχη των οκτώ στρατιωτικών, αφού από το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπεται η έκδοση σε χώρα που ισχύει η θανατική ποινή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση για πολιτικό άσυλο κατέθεσαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί"

Έφοδος της εφορίας στο σπίτι του Έλληνα πρώην επικεφαλής της UBS

Αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του Έλληνα πρώην επικεφαλής της τράπεζας UBS,  Χρήστου Σκλαβούνη, πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Στόχος η ανεύρεση σημαντικών στοιχείων για τη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου και οι αρχές κατάσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους.
Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών διαδρομών χρήματος σε ελβετικές τράπεζες, με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί.
Στην πανευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν ενεργά και οι ελληνικές αρχές.
Η ελληνική έρευνα βασίζεται σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιλαμβάνονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια κοινοποίησαν το περιεχόμενό του στην Αθήνα.
Η ελληνική έρευνα στηρίζεται στη διασταύρωση αριθμών λογαριασμών και ημερομηνιών γέννησης ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα.
Οι Έλληνες φοροελεγκτές έχουν καταρτίσει λίστα 1000 ύποπτων φοροφυγάδων, ανέφεραν στην εφημερίδα άτομα που γνωρίζουν την έρευνα, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε διακανονισμούς. Οι ελεγκτές διερευνούν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο και από τη δραστηριότητά της στο Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.
Ποιος είναι ο Χρήστος Σκλαβούνης
Ο Χρήστος Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα, μέχρι που τοποθετήθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, τον Μάιο 2013, στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τους Financial Times στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η έρευνα στην UBS
Η UBS είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι της ζητήθηκε από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες σε σχέση με έναν αριθμό λογαριασμών που ανήκουν σε Γάλλους φορολογούμενους κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι «αναμένει κι άλλες χώρες να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος όλες οι ελβετικές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται φορολογικές πληροφορίες.
Η ελβετική τράπεζα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο ελέγχων από τις φορολογικές αρχές. Τον Ιούλιο του 2008, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε έκθεση που για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πολλές τεχνικές των ελβετικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για απόκρυψη κεφαλαίων. Οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από τον Bradley Birkenfeld, πρώην τραπεζίτη της UBS.
Ο πρώην τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις, που υποπτεύονται ότι η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα τον πλησίασε και τον περασμένο μήνα έδωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «εκτεταμένη» ένορκη κατάθεση στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Ο Birkenfeld είπε στους Financial Times ότι περιέγραψε πώς τραπεζίτες της UBS ενεργούσαν για να ενθαρρύνουν πελάτες σε χώρες όπως την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν το απόρρητο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της τράπεζας, που τυπικά περιλάμβανε τη δημιουργία εταιρειών- βιτρίνας, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατεπιστεύματα.
«Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα», δήλωσε ο Birkenfeld και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στη Γενεύη και Ζυρίχη», δήλωσε στους Financial Times o τραπεζίτης.
Οι πληροφορίες του κ. Birkenfeld ξεκινούν από το 2005, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα. Ωστόσο, μετά από μια έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, οι Έλληνες ελεγκτές υποψιάζονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει Έλληνες μέχρι την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω φόβων ότι η χώρα επρόκειτο να βγει από το ευρώ.
Η διαδρομή του χρήματος
2005: Ο τραπεζίτης Bradely Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στην UBS, από την οποία είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.
2008: Η διερευνητική επιτροπή του αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.
2009: Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.
2012: Οι αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. Ευρώ σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν περαιτέρω έρευνες.
2013: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.
2016: Μετά την αποτυχία προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία.
Γεροβασίλη: Μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζών και των επιφανών πελατών τους
Το δημοσίευμα σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, «να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο».
«Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς», σημείωσε.
«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά», κατέληξε.
Δήλωση Σκλαβούνη
Με αφορμή την έρευνα που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς για φοροδιαφυγή, ο πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS στη χώρα μας μέχρι το Μάιο του 2013, Χρήστος Σκλαβούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για τη σχέση μου με τη UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.
Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.
Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή. Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατάσυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας».
* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος της εφορίας στο σπίτι του Έλληνα πρώην επικεφαλής της UBS"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news