facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν αργά το βράδυ του Σαββάτου -Τι είπαν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου του κ. Τσίπρα προσωπικά κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Οσο για το θέμα με τους 8 πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά του τόνισε ότι θα υπάρξει σεβασμός από την ελληνική πλευρά στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν αργά το βράδυ του Σαββάτου -Τι είπαν "

Στους 265 οι νεκροί στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ανήλθε σε 265 νεκρούς, γνωστοποίησε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Μεταξύ των θυμάτων οι 161 είναι κυρίως άμαχοι και στελέχη της αστυνομίας και οι 104 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση 2.745 δικαστών και εισαγγελέων μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 265 οι νεκροί στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος"

Απογειώθηκε τουρκικό Black Hawk με προορισμό την Αλεξανδρούπολη - θα παραλάβουν το ελικόπτερο των στασιαστών

Το βράδυ του Σαββάτου ένα ελικόπτερο τύπου Black Hawk του τουρκικού στρατού απογειώθηκε από την Καλλίπολη με προορισμό το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να παραλάβουν το ελικόπτερο ίδιου τύπου που κατέφυγε στη χώρα μας με 8 πραξικοπηματίες.

Ο σκοπός τους είναι, κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών, να το παραλάβουν και να επιστρέψουν στην Τουρκία.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Απογειώθηκε τουρκικό Black Hawk με προορισμό την Αλεξανδρούπολη - θα παραλάβουν το ελικόπτερο των στασιαστών"

Παρέμβαση της κυβέρνησης για την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας στην κηδεία Ελληνα μουσουλμάνου

Παρέμβαση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για όσα συνέβησαν κατά την κηδεία 19χρονου Έλληνα μουσουλμάνου στη Γλαύκη της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), σχετικά με τα ακραία περιστατικά στη Γλαύκη της Ξάνθης, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του 19χρονου που έχασε τη ζωή του ενώ υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό, δήλωσε:

«Η προσπάθεια αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας από το φέρετρο του νεαρού που έχασε τη ζωή του υπηρετώντας την Πατρίδα, δεν είναι μόνο ένδειξη ακραίων πεποιθήσεων και μισαλλοδοξίας. Δεν είναι μόνο πράξη ατιμωτική και προκλητική προς όλους τους Έλληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Δείχνει δυστυχώς και την απόλυτη αναισθησία των δραστών προς την ουσία του τραγικού γεγονότος. Ένα παλικάρι έχασε τη ζωή του και αυτοί χρησιμοποίησαν το θάνατό του για να περάσουν μηνύματα μίσους και να παίξουν τα πολιτικά παιχνίδια τους σε βάρος της ίδιας τους της χώρας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει την ύστατη τιμή, το ύστατο χάδι της Πατρίδας, από τον νεκρό και την οικογένειά του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του στρατιώτη και ντρέπομαι για εκείνους που δεν τους σεβάστηκαν».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ, «στο σπίτι του νεκρού την ώρα που ο Μουφτής κ. Σινίκογλου έψαλε και συμπαραστέκονταν στην οικογένεια, και χωρίς κανένα σεβασμό στη Μνήμη του Νεκρού στρατιώτη και του Στρατού που έδωσε το "παρών" με επικεφαλής τον Στρατητό, εισέβαλαν ο "Ψευτομουφτής" Ξάνθης κ. Μετέ με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Μύκης Καπζά Τζεμήλ, τον Πρόεδρο της ΤΕΞ Κουρτ Αχμέτ και τον Αντιπρόεδρο του Τουρκικού κόμματος DEB Οζάν Αχμέτογλου κ.ά., απαιτώντας να αφαιρεθεί η ελληνική σημαία από το φέρετρο, να φύγει ο Στρατός και να μεταφέρουν αυτοί τον νεκρό στα νεκροταφεία.

Μάλιστα ο Μετέ έσπτρωξε τον Μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου που ήταν παρών δίπλα στην οικογένεια και του είπε να σηκωθεί και να φύγει αμέσως από το χωριό, γιατί δεν είχε καμιά δουλειά εκεί, ενώ στη συνέχεια πήραν αυτοί το φέρετρο, αφαίρεσαν την ελληνική σημαία που υπήρχε επάνω και το μετέφεραν στο νεκροταφείο.

Στην κηδεία παραβρίσκονταν και η περιφερειακή εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση, που αντέδρασε έντονα στο "πραξικόπημα" του Χουσεϊν Ζεϊμπέκ λέγοντάς του με πίκρα και απογοήτευση "είναι δυνατόν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πραξικόπημα και να μη σέβεται το Στρατό και την οικογένεια του νεκρού;", εκφράζοντας την έντονη λύπη της για το περιστατικό.

Είναι επίσης προς τιμή του Στρατηγού, Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Ιωσήφ Μαυράκη που διατήρησε την ψυχραιμία του και απέτρεψε την πρωτοφανή προβοκάτσια του Μετέ και της "παρέας" του σε βάρος του Στρατού, απατρέποντας τα επεισόδια που ήθελαν να δημιουργήσουν οι εγκάθετοι της Άγκυρας.

Τελικά, Μετέ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και οι λοιποί ακόλουθοι πήραν το φέρετρο του νεκρού στρατιώτη και συνοδεία τουρκικών καναλιών και ΜΜΕ το μετέφεραν στο Νεκροταφείο της Γλαύκης όπου τελικά παρενέβη και πάλι ο Στρατός προκειμένου να αποδοθούν από το στρατιωτικό άγημα οι απαιτούμενες στρατιωτικές τιμές στον νεκρό που, όπως είναι γνωστό, πνίγηκε εν ώρα υπηρεσία στο ΚΑΑΥ Κεραμωτής».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση της κυβέρνησης για την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας στην κηδεία Ελληνα μουσουλμάνου"

Φλώρινα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση λόγω κίνδυνου πυρκαγιάς

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά και της παραμονής και διαμονής εκδρομέων στα δάση της Φλώρινας και στο Εθνικό πάρκο Πρεσπών, ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος. Το απαγορευτικό θα ισχύει από το πρωινές ώρες έως το βράδυ, καθώς θα υπάρχει συναγερμός από την Πολιτική Προστασία για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η απόφαση συνιστά μια από τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες κα θα εποπτεύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους εθελοντές πυροσβέστες και το δασαρχείο, είναι το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, το δάσος Βιτσίου έως την κοινότητα Περικοπής, η παραλίμνια ζώνη της Μεγάλης Πρέσπας καθώς και το ύψωμα 1033. Η απόφαση θα ισχύει μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση λόγω κίνδυνου πυρκαγιάς"

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τον Τσαβούσουγλου για τα περί άμεσης έκδοσης των 8 αιτούντων πολιτικό άσυλο

Διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στη HuffPost Greece, τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας όμολογός του τον διαβεβαίωσε για την άμεση έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.
«Μιλώντας στο τηλέφωνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά μου είπε ότι οι 8 προδότες που έφτασαν στην Ελλάδα θα επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στο Twitter, τόσο στα αγγλικά όσο και στα τουρκικά.
Spoke by phone w/FM @NikosKotzias of Greece. He said that 8 traitors who fled to Greece will be returned to Turkey as soon as possible
Telefonda konuştuğum Yunanistan DiB Nikos Koçias Yunanistan'a kaçan 8 hainin en kısa sürede Türkiye'ye iade edileğini söyledi#Kaçamayacaklar
Την ίδια ώρα ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του και τη συζήτηση που είχαν για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Σε επικοινωνία που είχε η HuffPost Greece με το υπουργείο Εξωτερικώναναφορικά με την ανάρτηση στο twitter που έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και τον όρο «προδότες» που φέρεται ότι χρησιμοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, όσο και το ότι φέρεται να διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την έκδοση το συντομότερο δυνατό των 8 Τούρκων πολιτών, δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, εκπρόσωπος ενημέρωσης ούτε διέψευσε, όμως ούτε και επιβεβαίωσε και παρέπεμψε στην εκδοθείσα ανακοίνωση η οποία όπως τόνισε καλύπτει πλήρως το σκεπτικό του υπουργού.
Ωστόσο λίγο αργότερα διπλωματική πηγή επικοινώνησε με τη HuffPost Greeceκαι διέψευσε το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών όπως το απέδωσε ο κ. Τσαβούσογλου με την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες όσον αφορά το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 Τούρκων πολιτών σε αντίθεση με την δήλωση Τσαβούσογλου» ανέφερε σε έντονο τόνο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη HuffPost Greece o διπλωματικός αξιωματούχος.
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όπως αυτή αναρτήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών πριν από τις διευκρινιστικές δηλώσεις
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός κ. Mevlüt Çavuşoğlu συζήτησαν, προ ολίγου, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Νωρίτερα ο νομικός Αλέξανδρος Λυκουρέζος εξέφρασε τον προβληματισμό του όσον αφορά στο ενδεχόμενο έκδοσης, στη γείτονα χώρα,των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. 
Όμως ο κ. Λυκουρέζος σχολιάζει πως το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.
Τι λένε κυβερνητικές πηγές
Σε ό, τι αφορά τους 8 συλληφθέντες-επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου
Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.
Τι λέει η δικηγόρος των 8

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η δικηγόρος των 8 Τούρκων κ. Βασιλική Μαρινάκη οι οκτώ άνδρες του τουρκικού στρατού αναφέρουν ότι επέβαιναν σε δυο διαφορετικά ελικόπτερα και μετέφεραν τραυματίες. Προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη άφησαν τους τραυματίες , επιβιβάστηκαν όλοι σε ένα ελικόπτερο και διέφυγαν στην Ελλάδα.

Την Κυριακή η συνομιλία Τσίπρα-Ερντογάν
Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, η τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουλίου.
huffingtonpost


Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τον Τσαβούσουγλου για τα περί άμεσης έκδοσης των 8 αιτούντων πολιτικό άσυλο"

Το ΚΙΕΦ καλεί σε συγκεντρώσεις στη Θράκη υπέρ του Ερντογάν

Με κοινή ανακοίνωσή τους που διακινείται τις τελευταίες ώρες στην Θράκη, το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας, καλούν τους πολίτες -μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να μεταβούν στις 5 το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις «αποτρόπαιες και προδοτικές πράξεις» των αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.

Στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση-πρόσκληση, και μετά την επιστροφή τους από την Αλεξανδρούπολη, καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το γενικό προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΚΙΕΦ καλεί σε συγκεντρώσεις στη Θράκη υπέρ του Ερντογάν"

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επιβολής της θανατικής ποινής για αυτούς που αποπειράθηκαν να επιβάλουν στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αλλά τόνισε πως το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποδίδει την απόπειρα πραξικοπήματος στο χώρο του Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η 15η Ιουλίου είναι πλέον γιορτή της δημοκρατίας» και ευχαρίστησε τους οπαδούς του κόμματος που από χτες τη νύχτα βγήκαν στους δρόμους και όπως είπε «έδωσαν τη δέουσα απάντηση».

Περίπου 20 πραξικοπηματίες σκοτώθηκαν

Περίπου 20 από εκείνους που σχεδίασαν το νυχτερινό πραξικόπημα στην Τουρκία σκοτώθηκαν και ακόμη 30 τραυματίστηκαν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον εξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την αιματηρή αυτή απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο τούρκος πρωθυπυργός είπε ότι όποια χώρα υποστηρίξει τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν δεν θα είναι φίλη της Τουρκίας και θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο μαζί της.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ"

Αλεξιάδης:«Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί τον Αύγουστο»

Σε πέντε δόσεις, με την 1 η δόση να πληρώνεται τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2016 θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» στο κανάλι «Ε».

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι αν και το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών δηλώσεων έχει εκκαθαρισθεί, δόθηκε μια παράταση στις φορολογικές δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την Δευτέρα 18 Ιουλίου και για τα νομικά πρόσωπα μέχρι την Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις 100 δόσεις ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι όποιος από τις 01/07/2016 δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, βγαίνει από την ρύθμιση των 100 δόσεων, τις οποίες δεν πρόκειται να τις επαναφέρουμε,καθώς ο θεσμός των 100 δόσεων «πέθανε».

Ο κ. Αλεξιάδης για το θέμα των αποδείξεων τόνισε ότι και αυτός μαζεύει αποδείξεις,πρέπει να ζητάμε αποδείξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης:«Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί τον Αύγουστο»"

Τηλέφωνα επικοινωνίας για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι για πληροφορίες που αφορούν την αρωγή Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα 210 368 1730 /1259, καθώς και με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας Άγκυρας, (0090312) 448 0647, 448 0387, το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης, (0090212) 3938290-1-2, 3938294, το Γενικό Προξενείο Σμύρνης, (0090232) 4643160 και το Προξενείο Αδριανούπολης, (0090284) 2355804.

Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, πληροφορίες οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία είναι καλά στην υγεία τους.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλέφωνα επικοινωνίας για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία"

Αλεξανδρούπολη: Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε εκτάκτως. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο

Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Πρόκειται για ελικόπτερο Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας και έφτασε στη χώρα χωρίς σχέδιο πτήσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11:45 το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Όταν μπήκε στο FIR Αθηνών σηκώθηκαν δύο ελληνικά F16 για να συνοδεύσουν το Black Hawk που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος".

Και οι οκτώ είναι στρατιωτικοί που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά τους από τις στολές τους.

Στο αεροδρόμιο έχει σπεύσει η Ελληνική Αστυνομία. Αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί εάν τα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι υποστηρικτές του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα αργά εχθές το βράδυ στη γείτονα χώρα, ωστόσο όπως φαίνεται, επρόκειτο για πραξικοπηματίες που προσπάθησαν να αυτομολήσουν.

Και τα οκτώ άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το ελικόπτερο φυλάσσεται. Την υπόθεση αναλαμβάνουν πλέον οι εισαγγελικές αρχές.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρούπολη: Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε εκτάκτως. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο"

Ουμίτ Ντουντάρ: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε - 194 συνολικά οι νεκροι

Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, που συγκλόνισε την Τουρκία στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, απέτυχε, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες.

"Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε", δήλωσε ο Ντουντάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Επιβεβαίωσε πως 90 πρόσωπα --41 αστυνομικοί, δύο στρατιώτες και 47 πολίτες-- "έπεσαν ως μάρτυρες" στη διάρκεια των βιαιοτήτων.

Ο στρατηγός δήλωσε ακόμη πως πολλοί στρατιωτικοί διοικητές συνελήφθησαν όμηροι από πραξικοπηματίες στρατιώτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, πως η Τουρκία έχει "κλείσει το κεφάλαιο" των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα το ανοίξει ποτέ ξανά.

Ωστόσο η τουρκική προεδρία κάλεσε από την πλευρά της μέσω του Twitter τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει "νέα ανάφλεξη".

"Το πραξικόπημα απέτυχε χάρη στην πλήρη αλλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στον ανώτατο διοικητή μας και πρόεδρο, τον πρωθυπουργό μας και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις", δήλωσε ο στρατηγός Ντουντάρ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά επικεφαλής του επιτελείου τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Αυτός ο τελευταίος είχε κρατηθεί από τους αντάρτες όλη τη νύκτα, πριν απελευθερωθεί με στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοοιήθηκε εναντίον μιας αεροπορικής βάσης σε προάστιο της Άγκυρας.

Ο στρατηγός Ντουντάρ επιβεβαίωσε εξάλλου πως 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αιματηρό πραξικόπημα, στη διάρκεια του οποίου οι αντάρτες έκαναν χρήση μαχητικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης.

Ο Ντουντάρ δήλωσε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν από τις τάξεις τους τα μέλη της "παράλληλης δομής". Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι χρησιμοποιούν την έκφραση "παράλληλη δομή" όταν αναφέρονται στους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουμίτ Ντουντάρ: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε - 194 συνολικά οι νεκροι "

Στήριξη Τσίπρα σε Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος

Την στήριξη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
«Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας», έγραψε ο πρωθυπουργός.
Το Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπινάλ Γιλντιρίμ. 

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στήριξη Τσίπρα σε Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος "

Κατηγορηματική καταδίκη του πραξικοπήματος από Γκιουλέν

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους", από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.

"Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρονια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

"Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν.

"Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζεί απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια, ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατηγορηματική καταδίκη του πραξικοπήματος από Γκιουλέν"

Πώς συνέβη το πραξικόπημα στην Τουρκία -Καρέ καρέ το θρίλερ των τελευταίων ωρών [εικόνες]

Ακρως δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες στην Τουρκία καθώς από χθες το βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος. Αν και τις τελευταίες ώρες όλα δείχνουν ότι το πραξικόπημα απέτυχε, η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή.

Πώς ξεκίνησε

Ηταν γύρω στις 10:30 το βράδυ όταν άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί στην Αγκυρα και στρατιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να πετούν σε χαμηλό ύψος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε μήνυμά του ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Εξήγησε ότι μια ομάδα από το στράτευμα αποπειράθηκε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κληθεί να κάνουν ότι είναι απαραίτητο.

Την ίδια ώρα Τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριζαν ότι έχουν πάρει την εξουσία για να προστατέψουν τη δημοκρατική τάξη.

Οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τη Δημόσια Τηλεόραση ένω έριξαν μαύρο στα social media.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μέσω του Facetime βγήκε στον αέρα του CNN Turk και κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Η παρέμβασή του αυτή φάνηκε ότι ήταν καταλυτική αφού όντως, μετά το κάλεσμά του ο λαός βγήκε στους δρόμους, διαδηλώνοντας την στήριξή του στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ακολούθησαν δηλώσεις στήριξης στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας από πολλούςηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα εξελίχθηκε ένα θρίλερ καθώς ο Ερντογάν επιστρέφοντας από ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, πληροφορίες τον ήθελαν να κατευθύνεται στη Γερμανία και αργότερα στη Ρώμη και στο Λονδίνο ζητώντας άσυλο. Τελικά, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Εντωμεταξύ, στρατιωτικά ελικόπτερα άρχισαν να εξαπολύουν πυρά ακόμη και κατά πολιτών στην Αγκυρα ενώ αργότερα βομβάρδισαν και το κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδειξε ως υποκινητή των πραξικοπηματιών έναν Τούρκο κληρικό που βρίσκεται στις ΗΠΑ με το όνομα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο κ. Γκιουλέν λίγο αργότερα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Η κατάσταση τώρα

Ο Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι βγαίνει νικητής. Ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στο αεροδρόμιο από όπου και διοικεί τη χώρα. Εχει τη στήριξη των Ομπάμα, Μέρκελ και ΕΕ, των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αλλά και του λαού. Πάνω από 1.560 στρατιωτικοί πραξικοπηματίες έχουν, είτε συλληφθεί, είτε παραδοθεί, ενώ έχει δοθεί εντολή από τον Τούρκο πρωθυπουργό, να καταρρίπτονται όλα τα αεροπλάνα και ελικόπτερα των πραξικοπηματιών. Λίγο πριν τις 9 το πρωί οι κυβερνητικές δυνάμεις της Τουρκίας πήραν το έλεγχο του Γραφείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού και απελευθερώθηκε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων τον οποίο κρατούσαν όμηρο οι πραξικοπηματίες από χθες.

Πάντως, η κατάσταση μέχρι τις 9 το πρωί δεν ήταν ήρεμη παντού. Στην Αγκυρα συνεχίζονταν οι μάχες, ενώ και ο πραξικοπηματίες με mail τους καλούσαν το λαό να μείνει στα σπίτια τους, στέλνοντας ένα αντίθετο μήνυμα από αυτό της τουρκικής κυβέρνησης.
Τραγικός ο απολογισμός

Από τις συγκρούσεις σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε πραξικοπηματίες και κυβερνητικούς και τα εναέρια πυρά των πρώτων τουλάχιστον 90 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ πάνω από 1.190 τραυματίστηκαν.

Η απόπειρα πραξικοπήματας μέσα από εικόνες και βίντεο:
  • Στρατός στους δρόμους




  • Αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω απο την Αγκυρα



  • Στρατός στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και στη γέφυρα του Βοσπόρου







  • Παρουσιάστρια του κρατικού καναλιού διαβάζει ανακοίνωση των πραξικοπηματιών

  • Στρατός στους δρόμους, έντρομοι οι πολίτες




  • Βankrun -Αμέσως μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, πολίτες σχημάτισαν ουρές στα ΑΤΜ

  • Ελικόπτερο ανοίγει πυρ κατά πολιτών στην Αγκυρα

  • Τραυματίες πολίτες από τους πυροβολισμούς στους δρόμους, τα πυρά από ελικόπτερα και τις εκρήξεις


  • Η βομβαρδισμός του κοινοβουλίου



  • Το κοινοβούλιο μετά το πραξικόπημα

  • Η παρέμβαση μέσω Facetime του Ερντογάν στο CNN -Καταλυτικό το μήνυμά του.




  • Ο λαός στους δρόμους μετά το μήνυμα Ερντογάν








  • Συγκλονιστικές εικόνες, άνθρωποι ξαπλώνουν μπροστά από τα τανκς.



  • Η πορεία του πρωθυπουργικού αεροσκάφους

  • Αστυνομικοί και πολίτες συλλαμβάνουν πραξικοπηματίες στρατιωτικούς


  • Η παράδοση των πραξικοπηματιών στον Βόσπορο


  • Πολίτες αποθεώνουν τον Ερντογάν στο μήνυμά του από το αεροδρόμιο.



  • Και άλλοι πραξικοπηματίες παραδίδονται αν και κάποιοι αντιστέκονται ακόμη

  • Με sms ο Ερντογάν, σήμερα το πρωί, καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους

  • Αύρα νερού κατά πραξικοπηματιών στη γέφυρα του Βοσπόρου

  • Yποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν πάνω σε τανκς στη γέφυρα του Βοσπόρου.


​iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς συνέβη το πραξικόπημα στην Τουρκία -Καρέ καρέ το θρίλερ των τελευταίων ωρών [εικόνες] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news