facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Τσίπρας: Εγώ έδωσα εντολή για Plan B - Τι είπε για την εμπλοκή του Στρατού

Την ύπαρξη «Plan B», με εντολή δική του προς τον τότε ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχθηκε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας: «Προφανώς και είχα ζητήσει μελέτη για το τι θα σήμαινε ένα Grexit».

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του Σκάι και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι, όταν έλαβε τη μελέτη για τις συνέπειες που θα είχε η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, επέμεινε για την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Ώριμη σκέψη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα, προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επί της απευθείας εκλογής Προέδρου.

«Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, επιχειρηματολογώντας.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει τη δυαρχία ως μη εποικοδομητική.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για την εμπλοκή του στρατού

Οταν ρωτήθηκε για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B"».

Οπως είπε έγινε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η οποία αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Εγώ έδωσα εντολή για Plan B - Τι είπε για την εμπλοκή του Στρατού "

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο Ανισόπεδος Κόμβος Μεγαλόπολης

Ο «Ανισόπεδος Κόμβος Μεγαλόπολης και η Συνδετήρια Αρτηρία με την είσοδο της πόλης» παραδόθηκε σήμερα σε κυκλοφορία από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε κατά την τελετή παράδοσης πως ο αυτοκινητόδρομος «Μορέας» είναι ο πρώτος από τους οδικούς άξονες της χώρας που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, στον οποίο, "μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εξασφάλισε την ολοκλήρωση της κατασκευής του, με όφελος άνω των 200 εκατ. ευρώ, για το ελληνικό δημόσιο και τους πολίτες. Ταυτόχρονα,εξασφάλισε ευνοϊκές εκπτώσεις έως 70% για τους συχνούς χρήστες και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες".
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο «Μορέας» είναι ο πρώτος από τους αυτοκινητοδρόμους στον οποίο ολοκληρώνονται τα εκκρεμή από το παρελθόν κατασκευαστικά έργα και παραδίδεται στην κυκλοφορία και τους πολίτες, στο σύνολο του, νωρίτερα μάλιστα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Ο Κεντρικός Άξονας Πελοποννήσου θα είναι και ο πρώτος από τους αυτοκινητοδρόμους, στους οποίους θα εφαρμοστεί το αναλογικό σύστημα διοδίων για δίκαιες χρεώσεις όλων των χρηστών.
Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «υπογράμμισε τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να ξεκολλήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ στηλίτευσε τις επιλογές και τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, που επιβάρυναν τα έργα με εμπλοκές και καθυστερήσεις και χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο και τους πολίτες, με υψηλές αποζημιώσεις και τιμές διοδίων».
Όπως υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης:
«Τα έργα δεν ανήκουν σε καμία Κυβέρνηση, σε κανένα Υπουργό, σε κανένα Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο. Ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει. Εμείς κρινόμαστε για το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε και σε τι κόστος τελειώνουμε και εκτελούμε τα δημόσια έργα. Θα ήθελα με τη σειρά μου να θυμίσω μερικά πράγματα γιατί άκουσα για το «Κίνημα Δεν Πληρώνω». Όλα αυτά τα χρόνια, δεκαετίες υπήρχε το «Κίνημα Πληρώνω Πολύ Περισσότερο» που ανέπτυξε το «Κίνημα Δεν Πληρώνω».
Πληρώνω πολύ περισσότερο γιατί δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις, πληρώνω πολύ περισσότερο γιατί δεν είχαν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, πληρώνω πολύ περισσότερο γιατί δεν είχαν λυθεί τα απαραίτητα προβλήματα, πληρώνω πολύ περισσότερο γιατί είχαν σταματήσει οι Τράπεζες να χρηματοδοτούν το έργο και είχαν σταματήσει τα έργα και πληρώνω περισσότερο γιατί διαπλέκεται η πολιτική εξουσία με την οικονομική εξουσία».
Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς σε όλα τα έργα και τα χρονοδιαγράμματα τους, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο Ανισόπεδος Κόμβος Μεγαλόπολης"

Κύκλοι ΤΑΙΠΕΔ: Ουδέποτε υπήρξε προσφορά 300 εκατ. ευρώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ουδέποτε υπήρξε προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά τα τρία χρόνια της διαγωνιστικής διαδικασίας, εκτός από σήμερα και τους ιταλικούς σιδηροδρόμους.

Στο συγκεκριμένο σχόλιο προέβησαν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή τις αναφορές για προσφορά 300 εκατ. ευρώ κατά το παρελθόν.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλοι ΤΑΙΠΕΔ: Ουδέποτε υπήρξε προσφορά 300 εκατ. ευρώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

«Υπάρχει λογικός πολίτης να πει ότι τα αγροτεμάχια πρέπει να εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ;»

Την αντίθεση της κυβέρνησης στον μη συνυπολογισμό των αγροτεμαχίων στον ΕΝΦΙΑ εξέφρασε την Πέμπτη ο Τρύφων Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.

«Υπάρχει λογικός πολίτης που να πει ότι τα αγροτεμάχια πρέπει να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ;» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Το περιγράφει και ο νόμος» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Χουλιαράκης είχε πει ότι για 2 εκατ. πολίτες δεν θα έχουμε επιβάρυνση από ΕΝΦΙΑ, ενώ θα υπάρξει επιβάρυνση για περίπου 600.000».

Ο υπουργός δήλωσε ότι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τους επιτηδευματίες θα ισχύσει από τα 10.000 ευρώ τζίρο, αλλά διευκρίνισε πως ακόμη δεν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

«Δεν υπάρχει θέμα με τις αντικειμενικές αξίες. Σε κάποιες τουριστικές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες ίσως να είναι λίγο πιο κάτω από τις εμπορικές αξίες, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτό» ανέφερε ακόμη ο Τρύφων Αλεξιάδης.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "«Υπάρχει λογικός πολίτης να πει ότι τα αγροτεμάχια πρέπει να εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ;» "

Από 384 έως 768 ευρώ οι «ψαλιδισμένες» προσωρινές συντάξεις

Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη λήψη προσωρινής σύνταξης και μείωση του ποσού που δικαιούνται ο ασφαλισμένος, προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Επιπλέον η προσωρινή σύνταξη θα συρρικνώνεται περαιτέρω αν η σύνταξη είναι αναπηρική ή χορηγείται πρόωρα. 

Δηλαδή για μειωμένη σύνταξη απονέμεται προσωρινή ύψους 268 ευρώ και σύνταξη χηρείας απονέμεται προσωρινή 192 ευρώ. Με αυτά τα επιδόματα οι συνταξιούχοι θα απαιτηθεί να ζήσουν για μεγάλο διάστημα καθώς αναμένεται να επιμηκυνθεί αντί να λιγοστέψει ο χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων. Στελέχη των ταμείων εκτιμούν ότι εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης μπορεί να παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, δηλαδή συνολικά τρία χρόνια. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δε μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση – εξαγορά των πλασματικών ετών που προϋποθέτει καταβολή χρημάτων. Οι προσωρινές συντάξεις για πλήρη σύνταξη θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις κατά 30% υψηλόμισθοι του Ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνταν με το προηγούμενο καθεστώς προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί . Σε πολλές περιπτώσεις η προσωρινή σύνταξη έφτανε και τα 1200 ευρώ.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται κατ’αντιστοιχία. Συνεπώς, σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99 θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης. Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 69,99% θα χορηγείται το 50% της προσωρινής σύνταξης. 
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη που διαμορφώνεται σύμφωνα με τα ανωτέρω χορηγείται σε ποσοστό 50% και το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται ανάλογα, βάσει των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ποσοστών μείωσης. Συνεπώς, σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος τα ποσά των €384 και €768 μειώνονται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ , η απόφαση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους δικαιούχους εκδίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Η προθεσμία αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς. Όμως, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις, όταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, η ανωτέρω προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους για τους οποίους η χορήγηση της σύνταξης εξαρτάται από τη διαπίστωση της αναπηρίας τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., η δίμηνη προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής [εάν έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής (ΒΥΕ) από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης αυτής]. Επίσης, κατά τον υπολογισμό του ποσού της προσωρινής σύνταξης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, εάν ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 δεν επαρκεί (12 μήνες), λόγω αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης του ασφαλισμένου, θα λαμβάνεται υπόψη και ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος ασφάλισης που εμπίπτει στην περίοδο αυτή (12μηνο). Στην περίπτωση αυτή η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης θα γίνεται μετά τη γνωστοποίηση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών (εάν πρόκειται για μισθωτό) ή του μέσου μηνιαίου εισοδήματος (εάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, ελεύθερο επαγγελματία ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ) από τον συμμετέχοντα φορέα.

Ποιοι αποκλείονται
Κατά ρητή πρόβλεψη στη διάταξη του άρθρου 29, ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται προσωρινή σύνταξη:

1. Όταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

2. Αν κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης δεν έχει διακόψει την εργασία του. Προκειμένου να χορηγηθεί η παροχή από την ημερομηνία διακοπής της εργασίας, θα πρέπει να γνωστοποιήσει εγγράφως στην υπηρεσία απονομής συντάξεων τη διακοπή της (εάν δεν έχει δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμεί τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, σύμφωνα με την παρ. 7α). Εάν ο ασφαλισμένος κατά την αίτηση συνταξιοδότησης είχε αποποιηθεί την παροχή, η χορήγησή της δεν μπορεί να γίνει πριν από την ημερομηνία διακοπής της εργασίας του και την κατάθεση του αιτήματος για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης (για πρώτη φορά).

3. Κατά την παρ. 7ζ του άρθρου 29 δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη όταν για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί κάποιος χρόνος ασφάλισης. Όμως, εάν έχει εκδοθεί απόφαση για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου είναι επιτρεπτό να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη από την ημερομηνία της αίτησης για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης για συνταξιοδότηση. Αν στην απόφαση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης προβλέπεται ότι η εξόφληση του ποσού που αντιστοιχεί στην εξαγορά θα παρακρατηθεί σε δόσεις από τη σύνταξη- το ποσό της μηνιαίας δόσης που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4387/2016 1 μπορεί να παρακρατείται κάθε μήνα από την προσωρινή σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της προσωρινής σύνταξης που καταβάλλεται τελικά στον δικαιούχο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ήμισυ του ποσού που δικαιούται ως προσωρινό ποσό σύνταξης σύμφωνα με τον υπολογισμό που προβλέπεται για την περίπτωσή του από τις διατάξεις του άρθρου 29. Συνεπώς, το υπερβάλλον ποσό της δόσης, που δεν μπορεί να παρακρατηθεί μέσω της προσωρινής σύνταξης, θα πρέπει να παρακρατηθεί από τα ποσά της οριστικής σύνταξης, δηλαδή εφάπαξ, από τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται στο συνταξιούχο. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των αναδρομικών δεν επαρκεί για να καλυφθεί το σύνολο του ανωτέρω ποσού, μπορεί να παρακρατηθεί από τις μηνιαίες καταβαλλόμενες συντάξεις, μαζί με το υπόλοιπο της οφειλής για την εξαγορά.

4. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν εφαρμόζεται το άρθρο 29 είναι όταν ο ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 43 του Ν.3996/2011 ποσά (20.000,00 € κατ' ανώτατο όριο για τον ΟΑΕΕ και 15.000,00 € κατ' ανώτατο όριο για το ΕΤΑΑ). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος καταβάλλει το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα ανωτέρω όρια εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 6 του π.δ. 258/1983 δίμηνης προθεσμίας, τότε η συνταξιοδότηση αρχίζει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις καταστατικές διατάξεις των φορέων. Εάν παρέλθει η ως άνω δίμηνη προθεσμία, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επανέλθει με νέα αίτηση του, οπότε και το αίτημά του επανεξετάζεται με βάση τη δεύτερη αίτηση του. Εάν ο ασφαλισμένος οφείλει αθροιστικά και εισφορές από αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, οι οφειλές αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό οφειλής, όπως διαμορφώνονται ανά φορέα. Όμως, επισημαίνεται ότι το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές, επιμεριζόμενο σε μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, παρακρατείται από το ποσό της οριστικής σύνταξης και όχι από την προσωρινή σύνταξη.

Απονομή προσωρινής σύνταξη κατόπιν δήλωσης
Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να τους χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τα σχετικά δικαιολογητικά και Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 ότι πληρούν όχι μόνο όλες τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά και τις προϋποθέσεις χορήγησης αυτής της προσωρινής παροχής, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 29. Ειδικά οι ασφαλισμένοι με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης οφείλουν στην ανωτέρω Δήλωση να δηλώνουν τα Ταμεία στα οποία έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά, το χρόνο παράλληλης ασφάλισής τους, το Ταμείο στο οποίο έχουν τυχόν οφειλές καθώς και το ποσό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υ.Α. Φ.1500/οικ.9696/195/08.08.2014 (2441 Β'). 

Στην περίπτωση που αποποιούνται αυτή την παροχή, θα πρέπει να συμπληρώνουν το αντίστοιχο πεδίο στην δήλωση. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται είτε κατά την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης στο υποκατάστημα (εφόσον δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά) είτε κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών με αφορμή την αίτηση συνταξιοδότησης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά. Εάν αυτή η Υπεύθυνη Δήλωση κατατεθεί μεταγενέστερα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, θα πρέπει να πρωτοκολληθεί ξεχωριστά, ως δικαιολογητικό. Στην περίπτωση αυτή η ημερομηνία έναρξης της δίμηνης προθεσμίας για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης της Υπεύθυνης Δήλωσης, εκτός εάν ισχύει μεταγενέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.

Επιστροφή προσωρινών καταθέσεων 
Εάν τελικά, μετά τον έλεγχο του συνταξιοδοτικού φακέλου που έχει σχηματιστεί μαζί με τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν προς έκδοση της απόφασης χορήγησης οριστικής σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, το ποσό της προσωρινής σύνταξης που καταβλήθηκε αχρεωστήτως αναζητείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 103 του Ν.4387/2016, σε συνδυασμό με το άρθρο 95 παρ. 2 του νόμου, δηλαδή κατ' αρχήν χωρίς προσαύξηση αν δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου ή εντόκως προς 3%, σε περίπτωση υπαιτιότητάς του 

Παραδείγματα 
Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος στα 62 με συντάξιμες αποδοχές 800€ και 20 έτη ασφάλισης, το ποσό της σύνταξης θα ανέρχεται σε 511-30% = 357,70 € και συνεπώς η προσωρινή θα κυμαίνεται όχι πάνω από 268,80 €!

Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 70%, το κατώτατο και ανώτατο όριο προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €288 και €576 αντίστοιχα.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, όπου η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται στο ποσοστό 50% της προκύπτουσας προσωρινής σύνταξης, το κατώτατο και ανώτατο όριο της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €192 και €384 αντίστοιχα.

Εντός δύο μηνών η απόφαση χορήγησης
Η απόφαση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους δικαιούχους εκδίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Η προθεσμία αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς. Όμως, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις, όταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, η ανωτέρω προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους για τους οποίους η χορήγηση της σύνταξης εξαρτάται από τη διαπίστωση της αναπηρίας τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., η δίμηνη προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής [εάν έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής (ΒΥΕ) από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης αυτής]. Επίσης, κατά τον υπολογισμό του ποσού της προσωρινής σύνταξης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, εάν ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 δεν επαρκεί (12 μήνες), λόγω αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης του ασφαλισμένου, θα λαμβάνεται υπόψη και ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος ασφάλισης που εμπίπτει στην περίοδο αυτή (12μηνο). Στην περίπτωση αυτή η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης θα γίνεται μετά τη γνωστοποίηση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών (εάν πρόκειται για μισθωτό) ή του μέσου μηνιαίου εισοδήματος (εάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, ελεύθερο επαγγελματία ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ) από τον συμμετέχοντα φορέα.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 384 έως 768 ευρώ οι «ψαλιδισμένες» προσωρινές συντάξεις"

Ένταση με ένα νεκρό στο hotspot του Ελληνικού

Σοβαρό επεισόδιο με έναν πρόσφυγα νεκρό και τρεις τραυματίες, ο ένας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανήλικος, σημειώθηκε στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό.

Αργά το απόγευμα ειδοποιήθηκε η αστυνομία για σοβαρά επεισόδια στο σημείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενεπλάκησαν τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα. Το ένα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού. Οι υπόλοιποι τρεις νοσηλεύονται, μετά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεκρός είναι Αφγανός, ενώ η αστυνομία αναζητεί τους δράστες.

Η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού παραμένει ανεξέλεγκτη, παρ' ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε μία φαινομενική ηρεμία. Ο χώρος έχει εξελιχθεί σε γκέτο ανομίας και αναρχίας, καθώς, όπως έχουν καταγγείλει και οι δήμαρχοι της περιοχής, έχουν αναπτυχθεί αμέτρητες παράνομες δραστηριότητες, ενώ παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στα έθνη που διαβιώνουν εντός του περιορισμένου αυτού χώρου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναπαυτεί το τελευταίο διάστημα, παρ' ότι σε διάφορα Hotspots σημειώνονται μεγάλες εντάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί όσα συνέβησαν στη Λέρο, αλλά και στη Λέσβο. Παρ' ότι οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται, η πολιτεία παρακολουθεί αμέτοχη και επί της ουσίας επεμβαίνει μετά τα συμβάντα, όταν πλέον είναι αργά, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού.

Εκτός των παράνομων δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού, η ένταση ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι μεγάλη, καθώς βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, δίχως να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και ειδικότερα, για το αν και το πότε θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τους προορισμούς τους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τη Σκανδιναβία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση με ένα νεκρό στο hotspot του Ελληνικού"

Οι αμαρτωλές άδειες

Μέσα από κοινές, υπόγειες όσο και πολυπλόκαμες διαδρομές, τράπεζες, πολιτικoί και ΜΜΕ έχτιζαν για χρόνια ολόκληρα σχέσεις διαπλοκής, που στηρίζονταν σε ένα διαρκές δούναι και λαβείν.

Δισεκατομμύρια μοιράζονταν αφειδώς με τη μορφή δανείων σε επιχειρηματίες- ιδιοκτήτες ομίλων ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα, με αδιαφανείς διαδικασίες και σιωπηρές συμφωνίες μεταξύ ημετέρων. 

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ καλεί παλιούς γνώριμους της μιντιακής εξουσίας να δώσουν εξηγήσεις για τα θαλασσοδάνεια, την ώρα που ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε πλήρη εξέλιξη με υποψήφιους τους ίδιους «ολιγάρχες» της ενημέρωσης αλλά και νεοεισερχόμενους παίχτες. 

Και η επαγγελλόμενη από την κυβέρνηση βούληση για ένα «άσπιλο» μιντιακό τοπίο με τέσσερις «καθαρές» άδειες πανελλήνιας εμβέλειας χάνεται σε ένα όργιο φημών για σκληρό και αδιαφανές
αλισβερίσι.

Οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

Σε παρτίδα σκάκι για πολύ γερά νεύρα, εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες με τους υποψήφιους «μνηστήρες» να είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι εσχάτων.

Στους 10 διεκδικητές των πολυπόθητων αδειών που απέμειναν - μετά την απόρριψη της αίτησης που είχε υποβάλει χωρίς όμως το παράβολο των 30.000 ευρώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης για το CITY NEWS – ART TV - περιλαμβάνονται πέντε παλιοί και τέσσερις νέοι «παίκτες» στο τηλεοπτικό παιχνίδι ενώ παρών έχει δηλώσει ακόμη ένα κανάλι, εν λειτουργία. 

Οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ, Γ. Αλαφούζος


2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL, Β. Βαρδινογιάννης



3.ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ, οικογένεια Κυριακού


4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων Ι. Σαββίδη




5.ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ, Δ. Κοντομηνάς


6.ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ



7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης



8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - “EPSILON TV”, Φ. Βρυώνης


9.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, κυπριακή εταιρεία για την οποία κατέθεσε αίτηση ο Φίλιππος Χατζηφιλίππου


10.ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL




11. CITY NEWS -ΑRΤ TV, Γιώργος Καρατζαφέρης


Οι 5 παλιοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ, με τη σειρά που κατέθεσαν τους φακέλους τους, είναι οι:

• ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ (Όμιλος Γιάννη Αλαφούζου)
• ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL (συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη)
• ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ (Όμιλος Κυριακού)
• ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά)
ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος)

Τα τέσσερα νέα «τζάκια» που επιδιώκουν να αναπνεύσουν τον τηλεοπτικό …αέρα είναι:

• DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Εταιρία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη)
• ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (συμφερόντων Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα)
• ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη)
• ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (κυπριακών συμφερόντων – εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Φίλιππο Χατζηφιλίππου, Αθανάσιο Δάμη και Ναταλία Καλογέρη με κύριο μέτοχο της μητρικής εταιρείας S.N.P. Southeast Network Public Limited, τον Νικόλαο Ντάβαρη).

Το ενδιαφέρον του για την κατάκτηση τηλεοπτικής συχνότητας εκδήλωσε και το «EPSILON TV» (ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ του Φίλιππου Βρυώνη). 



Η διαδικασία

Η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών θα μπορούσε να γίνει ένα δυνατό σενάριο για ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα… 

Και μόνο η εικόνα των υποψηφίων καναλαρχών να καταφθάνουν στις 11 Αυγούστου στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα και θα τροφοδοτήσει σενάρια, καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις κάποιων είναι «άσπονδης φιλίας» ή «άσπονδου μίσους».

Οι μεταξύ τους επαφές απαγορεύονται. Οι περιορισμοί είναι σαφείς:

Δεν επιτρέπεται να έρχονται σε κάθε είδους επικοινωνία μεταξύ τους, οι εκπρόσωποί τους δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τους προβλεπόμενους χώρους όσο διαρκεί η δημοπρασία, χωρίς άδεια της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, ενώ απαγορεύεται και η χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων και συνεπώς η... επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Από τις 09.00 έως τις 21.00 θα περάσουν τέσσερις διαδοχικές φάσεις πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, μία φάση για κάθε άδεια (Α1,Α2,Α3,Α4).

Όσο οι φάσεις ολοκληρώνονται, οι συμμετέχοντες θα μειώνονται, καθώς κάποιοι από τους επιχειρηματίες θα έχουν κάνει μικρότερη προσφορά. Πριν από την έναρξη της επόμενης, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται για την ώρα έναρξης της επόμενης φάσης, την τιμή εκκίνησης και τον αριθμό των ενεργών συμμετεχόντων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η υποβολή προσφοράς χαμηλότερης από αυτή που έχει υποβληθεί στον προηγούμενο γύρο.

Το αποτέλεσμα θα δείξει – ενδεχομένως – ποιος από τους υποψηφίους επιθυμεί διακαώς τον τίτλο του καναλάρχη… Θα είναι εκείνος που θα έχει πάει πιο ψηλά από όλους σε προσφορά και θα ανακηρυχθεί υπερθεματιστής. 

Ο Καλογρίτσας, οι κουμπαριές και το… ΚΕΦΟΜΕΠ
Ένας από τους «νέους» παίχτες, όσον αφορά στην τηλεόραση, καθώς πρόκειται για παλιά καραβάνα των ΜΜΕ είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας. Οι περισσότεροι τον θυμούνται όταν ανέλαβε την οικονομική υποστήριξη της «Πρώτης», ενώ όταν η εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς έκλεισε, ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν στην έκδοση του «Επτάμιση».

Παλιό στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του «καπετάν-Γιώτη», κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη, ο 68χρονος Καρδιτσιώτης διατηρεί επαφές και με τον εταίρο συνδαιτυμόνα της κυβέρνησης καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο, ενώ η φιλία του με τον νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, μετεξελίχθηκε και αυτή σε κουμπαριά. Ο Νίκος Παππάς έχει άριστες σχέσεις σεβόμενος την πορεία και την διαδρομή του εργολάβου.

Ξεκινάει τις Εκδόσεις Ήλεκτρα εκδίδοντας ενδιαφέροντα βιβλία, ενώ το 2011 ιδρύει την Pileus Holding, η οποία ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και με τη συμμετοχή σε εταιρείες πληροφορικής, ΜΜΕ, δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων. 

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και στο πρώτο ΔΣ μετέχουν ο Χρήστος Καλογρίτσας (πρόεδρος), ο Αντώνης Μαργέτης (αντιπρόεδρος), ο Γιάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (διευθύνων σύμβουλος) και οι Κωνσταντίνος Τζουτζουράκης και Αλέξανδρος Παπασπυρίδης.

Το 2016 αποφασίζει να επιστρέψει στα ΜΜΕ με εφημερίδα και κανάλι με αριστερό πρόσημο.

Μία «μελανή» σελίδα στην επαγγελματική του πορεία αποτελεί η περιπέτεια που είχε με το Κέντρο Εφορίας Μεγάλου Πλούτου. Ο κ. Καλογρίτσας πούλησε -σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr- στον εαυτό του την δική του εταιρεία «TOΞΟΤΗΣ» έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ελέγχθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ για διακίνηση μαύρου χρήματος και πλήρωσε το πρόστιμο προτού η υπόθεση φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια, αποδεχόμενος -επί της ουσίας- την κατηγορία. 

Καταθέτοντας τον φάκελο για την τηλεοπτική άδεια, διέρρευσαν πληροφορίες στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι ο Γιώργος Κουρής (με τα χρέη του πτωχευμένου ALTER) δεν βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, καθώς χωρίς να φαίνεται, συνεργάζεται με τον Χρήστο Καλογρίτσα με τον οποίο γνωρίζονται πολλά χρόνια. 

Το μεγάλο κανάλι με τα Megaλα χρέη

Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στο MEGA με τις πιστώτριες τράπεζες να καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις, τους μετόχους να παραμένουν αφανείς και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.

Οι τράπεζες που έχουν καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις είναι εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη «σωτηρία» του MEGA.

Τραπεζίτες που χειρίζονται την υπόθεση των δανείων αναφέρουν πως οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους των τραπεζών να ορίσουν προσωρινή διοίκηση και να προχωρήσουν σε εξυγίανση των οικονομικών του σταθμού εμπεριέχει υψηλό ρίσκο γιατί:

1ον) Με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια σχήματα είναι αυτά που θα πλειοδοτήσουν και θα εξασφαλίσουν τις τέσσερις ή πέντε συχνότητες.

2ον) Τα συνολικά χρέη με τα οποία είναι φορτωμένο το MEGA υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

3ον) Οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης μετοχικού κεφαλαίου είναι καταδικασμένη γιατί αν μπουν χρήματα στους λογαριασμούς του MEGA μπορεί να κατασχεθούν από τις εταιρείες των βασικών μετόχων. 

Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα ενδεχόμενη λύση μπλοκάρεται και από τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στους βασικούς μετόχους. Σαν να μην έφταναν αυτά στον φάκελο του MEGA (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ) παρατηρήθηκε μεγάλο πρόβλημα που αφορά στην απουσία τραπεζικής ενημερότητας, ενώ διαπιστώνεται κενό και σε άλλα «προαπαιτούμενα» ουσιαστικής σημασίας. 

Ο Κοντομηνάς και η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Ο Alpha την περσινή σεζόν ήταν ψηλά στους πίνακες της τηλεθέασης και διατήρησε «ήπια στάση»
 όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Το «δικαστικό» μέτωπο παραμένει ανοιχτό όμως για τον επικεφαλής του Ομίλου, Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος διατηρεί πάντα χαμηλό προφίλ και χρειάστηκε να συμβεί η σπάνια δημόσια παρέμβαση του -κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής- για να ακουστεί η φωνή του.

Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να μπλοκάρουν οι καταθέσεις του επιχειρηματία.

Το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που έχει αναλάβει την υπόθεση προχωρά στην κίνηση αυτή προκειμένου να ελέγξει εάν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα του Δ. Κοντομηνά οι καταθέσεις του σε τράπεζες του εξωτερικού την περασμένη 10ετία. Αυτό διότι παρατηρήθηκαν κάποιες αποκλίσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να διερευνηθούν.

Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει «προβλήματα» λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντομηνάς, μαζί με τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους του, έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου σε δίκη, η οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016.

Μία ακόμη παλαιότερη «ιστορία» αφορούσε στα πρόστιμα, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που επιβλήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, με επικύρωση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στον κατάλογο των χρεών μπορούν να συμπεριληφθούν και οι απλήρωτοι λογαριασμοί στην Cosmoline, καθώς οφείλονται μισθοί πέντε μηνών.

O Μαρινάκης, οι δικαστικές περιπέτειες και το ακάλυπτο δάνειο
Ηχηρό παρών στον διαγωνισμό για τα τέσσερα κανάλια έδωσε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την πολυσχιδή δραστηριότητα.

Ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης ΠΑΕ,ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση «Koriopolis», οικονομικός αιμοδότης του Ομίλου των «Παραπολιτικών», κατέθεσε -μέσω της εταιρείας ALTER EGO- ως βασικός μέτοχος, προσφορά για μία από τις τέσσερις πανελλαδικές συχνότητες.

Παράλληλα, ο εφοπλιστής και επίδοξος καναλάρχης φέρεται να σχετίζεται με ακάλυπτο δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ (!), σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στο οποίο ναι μεν δεν αναφέρεται το όνομα του, ωστόσο φωτογραφίζεται επαρκώς.

Ήταν το 2007 όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος δάνεισε μέσω της Marfin Bank μία offshore του εφοπλιστή με 40 εκατ. ευρώ βάζοντας τον ίδιο εγγυητή.

Έτσι ο εφοπλιστής συμμετείχε και αυτός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Λίγο αργότερα μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να βάλει ισόποση εγγύηση σε μετρητά. Με την κατάρρευση όμως της Marfin, το μετοχοδάνειο πέρασε στην τράπεζα Πειραιώς καθώς την απορρόφησε.

Τότε ο εφοπλιστής – εγγυητής άρχισε να ασκεί πιέσεις προκειμένου τα χρήματα που είχε βάλει ως εγγύηση να απελευθερωθούν. Κάτι όμως το οποίο δεν έγινε, και πώς να γίνει άλλωστε από τη στιγμή που οι μετοχές που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία της offshore μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG είχαν ήδη χάσει το 90% της αξίας τους.

Τόσο το 2014 όσο και το 2015, ο εφοπλιστής στέλνει αλλεπάλληλα αιτήματα προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Άνθιμο Θωμόπουλο, ζητώντας να μην εκτελεστεί η ρήτρα εγγύησης και ως εκ τούτου να μην περιέλθουν τα 40 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, όπως θα έπρεπε για να καλυφθεί η οφειλή του δανείου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι -ο αποχωρήσας πλέον από την Τράπεζα- κ. Θωμόπουλος φέρεται να πάγωσε την εκτέλεση της εγγύησης, αν και δεν τον απαλλάξει πλήρως. Για όλα αυτά πιθανότατα θα ερωτηθεί από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς που ανέλαβαν ήδη την έρευνα για τις ενέργειες του κ. Θωμόπουλου, όταν ήταν στο τιμόνι της διοίκησης, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση του ιδρύματος. 

Ακολουθεί η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η διοίκηση της τράπεζας ορθώς καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Συναντά όμως απροθυμία από τους συμμετέχοντες στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Τότε εμφανίζεται ο εφοπλιστής και ζητά να απελευθερωθούν τα 40 εκατ. ευρώ και με αυτά να μπει στη ανακεφαλαιοποίηση. Εν κατακλείδι: Η τράπεζα «φορτώθηκε» ένα δάνειο με μόνη εγγύηση κάτι απαξιωμένες μετοχές της MIG και ο κ. Μαρινάκης φέρεται να χρωστά 40 εκατομμύρια, καθώς έχει στα χέρια του μετοχές που αξίζουν με βία το ¼ του ποσού αυτού...

Στο «παιχνίδι» και ο Ιβάν


Ενδιαφέρον για απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας έχει δείξει, μέσω της εταιρείας DIMERA MEDIA
 INVESTMENTS LIMITED και ο Ιβάν Σαββίδης. Κύκλοι του διαρρέουν ότι είναι διατεθειμένος να καταθέσει προσφορά που θα ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας, μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προχώρησε και στη μίσθωση για ένα έτος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ενώ κατάφερε και μπήκε «σφήνα» στους μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Ο ANT1, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και τα υπέρογκα δάνεια

Εκ των πρώτων σταθμών που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της υπ΄ αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας για τη δημοπρασία χορήγησης τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ήταν και ο Antenna της οικογένειας Κυριακού.
Ο ΑΝΤ1 ιδρύθηκε το 1988 από τον Μίνωα Κυριακού, τον επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης, των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μετάδοση, δημοσίευση, υπηρεσίες Internet, τηλεπικοινωνίες και μια δισκογραφική εταιρεία. 

Ο Όμιλος ΑΝΤ1 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, με κανάλια για την μετάδοση του προγράμματος του στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα χρέη του Ομίλου διογκώθηκαν. 

Κατά πληροφορίες, οι μακροπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις ανέρχονται στα 159.700.000 ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες στα 42 εκατομμύρια. Στην αναδιάρθρωση των δανείων από την Εθνική, η αποπληρωμή των 150 εκατομμυρίων θα ξεκινήσει μετά από 5 χρόνια. Ως εγγύηση των δανείων δόθηκε η ταινιοθήκη του σταθμού με… εκτιμώμενη αξία τα 215 εκατομμύρια ευρώ (31/12/2015). 

Το STAR και η 11η προσφορά για τηλεοπτική άδεια

Κομβικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο παίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία είναι δεδομένο ότι 
θα παραμείνει ενεργή με ενημερωτικό κανάλι, καθώς η εικόνα του Mega αρχίζει να ξεθωριάζει. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR CHANNEL κατέθεσε φάκελο για τηλεοπτική άδεια. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό την 31/12/2014 κατείχε ιδία κεφάλαια, ύψους 19 εκατ. ευρώ. Στον ισολογισμό του 2014, ορκωτός λογιστής παρατηρεί ότι υπάρχουν προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, επισφαλών απαιτήσεων 3,9 εκατ. ευρώ και οι αποσβέσεις ενσωμάτων και ασωμάτων στοιχείων του ενεργητικού που ανέρχονται στα 53,9 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία κατάθεσης φακέλου μπήκε και μια κυπριακή εταιρεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Νικόλαος Ντάβαρης, ένα πρόσωπο με το ίδιο ονοματεπώνυμο που εμφανίζεται ως μέτοχος της Star Επενδυτική.

Η κάθοδος της S.N.P. Southeast Network Public Limited προκαλεί εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι ήδη η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι ιδιοκτήτρια του Star αλλά και βασικός μέτοχος του Mega που έχουν υποβάλλει αίτηση για άδεια.

Τo EΨΙΛΟΝ, o καναλάρχης Βρυώνης και ο διευθυντής με τα χρέη στο Δημόσιο
Το κανάλι «Ε» κατάφερε στις 4 Μαΐου 2016 να γίνει θέμα συζήτησης στα δημοσιογραφικά γραφεία. Όχι για κάποια δημοσιογραφική αποκάλυψη, αλλά για την πρόταση που κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Η πρόταση ανέφερε -προτού ξεκινήσει η διαδικασία- ότι η ιδιοκτησία του Epsilon είναι διατεθειμένη να δώσει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας!

Η πρόταση του Φίλιππου Βρυώνη χαρακτηρίστηκε «βόμβα», καθώς ήταν περίπου 11 φορές επάνω από την τιμή εκκίνησης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας (3 εκατομμύρια ευρώ). 

Ο ιδιοκτήτης του «Ε» μεσουράνησε ως ο «βασιλιάς» της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα. Μέχρι το 2010 ήταν ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας «Άλμα Ατέρμων», η οποία κατείχε το μερίδιο του λέοντος στην Ελληνική αγορά υπαίθριας διαφήμισης με ποσοστό 65%. 

Όμως, από το 2007 ουσιαστικά και από το 2010 επίσημα ο Βρυώνης αποχώρησε, τουλάχιστον εμφανώς, από τον κλάδο της υπαίθριας διαφήμισης εκχωρώντας το σύνολο της δραστηριότητάς του στον τομέα αυτό, έναντι αδράς και εν μέρει μη φορολογηθείσας αμοιβής όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, προς τον ελβετικό κολοσσό, την εταιρεία Affichage. Λίγο καιρό μετά από την συμφωνία με το Βρυώνη η Affichage, ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα απάτης από τον επιχειρηματία.

Πέραν από τον διευθυντή του σταθμού που -προσφάτως- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κρέμασε στα μανταλάκια για οφειλή 355.000 ευρώ στο Δημόσιο, ο καναλάρχης «πονοκεφαλιάζει» για το βούλευμα-βόμβα που εξέδωσε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο ο ίδιος και ακόμη ένας συνεργάτης του, ονόματι Κ.Μ., παραπέμπονται να δικαστούν για απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο Αλαφούζος και το… «σήμα» των 10 εκατομμυρίων

Το συγκρότημα Αλαφούζου είναι ένα από τους πιο γνωστούς μιντιακούς ομίλους, με τις δραστηριότητές
του να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στον χώρο των επιχειρήσεων. 

Ο Γιάννης Αλαφούζος δραστηριοποιείται στον τηλεοπτικό και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την εφημερίδα Καθημερινή, τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος, τον ΜελωδίαFM και τον Red FM.

Το 2015 οι τράπεζες είχαν διακόψει τη χρηματοδότησή του με νέο χρήμα καθώς και την αναχρηματοδότηση των υπέρογκων υποχρεώσεων.

Ο ΣΚΑΪ κατέθεσε προσφορά με επιφύλαξη, γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα, καθώς από τον νόμο μπορεί να κηρυχτεί άκυρη.

Πάντως, για να βρεθεί σε καθαρή θέση με θετικά ιδία κεφάλαια το σήμα του αποτιμήθηκε σε αξία 10 εκατομμυρίων ευρώ και η προσωρινή άδεια σε 28 εκατ.

Καλούνται για τα θαλασσοδάνεια οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ

Τα θαλασσοδάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προς τα ΜΜΕ φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε 432 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά των δανείων που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγγελθεί ή βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Οι απαντήσεις των τραπεζιτών ενώπιον της «Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας» δεν έχουν κάνει σοφότερα τα μέλη της επιτροπής καθώς χαρακτηρίζονται φειδωλές και αόριστες ως προς τις ουσιαστικές πληροφορίες που δίνουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που πήραν τα δάνεια.

• Φώτης Μπόμπολας («Πήγασος» - «Τηλέτυπος»)
• Σταύρος Ψυχάρης (ΔΟΛ - «Τηλέτυπος»)
• Γιάννης Αλαφούζος (Καθημερινή - ΣΚΑΙ)
• Γιώργος Βαρδινιογιάννης (Star) 
• Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha)
• Μίνωας Κυριακού (ΑΝΤ1)
• Θέμος Αναστασιάδης (Πρώτο Θέμα)
• Γιάννης Κουρτάκης (Παραπολιτικά)

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργο Πουλόπουλο, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τα 432 εκατ. ευρώ υπάρχουν εξασφαλίσεις για τα 306 εκατ. ευρώ, ήτοι το 71%, και έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για τα 194 εκατ. ευρώ, ενώ το 47% των δανείων, ήτοι 202 εκατ. ευρώ, έχουν καταγγελθεί.

Ο «Antenna» πήρε 67 εκατ. ευρώ, το «Πρώτο Θέμα» 36 εκατ. ευρώ, ο «Πήγασος» 32 εκατ. ευρώ η «Νέα Τηλεόραση» 32 εκατ. ευρώ, το «Star» 28 εκατ. ευρώ, ο ΔΟΛ 21 εκατ. ευρώ, το «MAD» 15 εκατ. ευρώ και η «Real» 6,5 εκατ. ευρώ, και όπως είπε, όλα τα δάνεια αυτών των ομίλων είναι ενήμερα.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αμαρτωλές άδειες"

Αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ: Πουλήσαμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο είναι η ρήτρα του Μήτρογλου

Ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπεριφερειάρχης Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος έκανε ένα καυστικό σχόλιο κατά του ΤΑΙΠΕΔ για τo χαμηλό τίμημα που πώλησε την ΤΡΑΙΝΟΣE.
Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ «Το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο είναι η ρήτρα του Μήτρογλου στην Μπενφίκα. Μόνο 45 εκατ. ευρώ».
Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, το τίμημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μειώθηκε λόγω του δίμηνου κλεισίματος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη.
Ωστόσο υπερασπίστηκε την κατάληψη στο ΑΠΘ από αλληλέγγυους στους πρόσφυγες κατασκηνωτές, κάνοντας παραλληλισμό με το ιστορικό Φεστιβάλ του Γούντστοκ. «Και το Γούντστοκ έτσι το διακωμωδούσαν» είπε.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ: Πουλήσαμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο είναι η ρήτρα του Μήτρογλου "

Πάτρα: Ζητούν υπογραφές από τους ασθενείς ότι δεν πήραν σεντόνια

Ειδικό έντυπο καλούνται να υπογράφουν οι νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών σχετικά με τον ιματισμό που θα τους διατίθεται, ενώ εισέρχονται στο νοσοκομείο. Το έντυπο αυτό θα βγαίνει από το συρτάρι όταν έρχεται η ώρα του εξιτηρίου οπότε και ο ασθενής εκ νέου θα καλείται να το υπογράψει και η προϊσταμένη της κλινικής θα ανάβει το πράσινο φως για την έξοδό του εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση του ιματισμού.

Πρόκειται για πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου που έχει ως στόχο να ελέγξει την απώλεια κυρίως σεντονιών που καταγράφεται στο νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Τα ράφια της αποθήκης, όπου φυλάσσονται αδειάζουν συνεχώς και υπάρχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ασθενών. Οι τελευταίοι υποχρεώνονται να φέρουν από τα σπίτια τους σεντόνια και μαξιλαροθήκες για να καλυφθούν την περίοδο της νοσηλείας τους.

Βέβαια το φαινόμενο της απώλειας των σεντονιών δεν είναι τωρινό. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι προ ετών είχαν εντοπιστεί σε καράβι που εκτελούσε δρομολόγια Πάτρα - Ιταλία σεντόνια που έφεραν στο κάτω μέρος τους το λογότυπο του νοσοκομείου. Προφανώς τις ποσότητες αυτές δεν τις είχαν αφαιρέσει, από το νοσοκομείο, νοσηλευόμενοι. Και είναι διερευνητέο εάν κάποιος ασθενής την ώρα που κοιτάει πώς και πώς να φύγει από το νοσοκομείο να έχει τον νου να χώσει στον σάκο του και το σεντόνι που είχε ενόσω νοσηλευόταν.

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ζητούν υπογραφές από τους ασθενείς ότι δεν πήραν σεντόνια"

Δωρεάν από 1η Αυγούστου τα φάρμακα για οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους

Δωρεάν, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοιχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι, από την 1η Αυγούστου. Επιπλέον καταργείται το ένα ευρώ ανά συνταγή για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «η σημαντικότερη αλλαγή που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας». Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό θα διασφαλίζεται με τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ).

Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή, άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ, για μεμονωμένο άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο µε ένα εξαρτώμενο µέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο), προσαυξανόμενο κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο µέλος της οικογένειας και έως 6.000 ευρώ. Επίσης εξαιρούνται άτομα µε αναπηρία και των οποίων το πραγματικό εισόδημα κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ, δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς. Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν από 1η Αυγούστου τα φάρμακα για οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους"

Αγανακτισμένος ο αναπηρικός κόσμος με τη στάση του ΕΟΠΥΥ

Την αγανάκτησή τους για τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων διατροφής εκφράζουν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας την άμεσή απόσυρσή τους και τη διενέργεια σύσκεψης μαζί με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος για το θέμα.

«Στις εν λόγω οδηγίες ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει τα άτομα με αναπηρία να αποδεικνύουν κάθε φορά που καταθέτουν κάποια δικαιολογητικά ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν μιλάμε για τη δικαιοπρακτική ικανότητα αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και όταν αφορά σε άτομα με αναπηρία αναφερόμαστε σε θύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να μεριμνά όπως και το σύνολο της Πολιτείας. Αντιθέτως, όταν άκριτα δημιουργούνται θέματα που οδηγούν σε δυσμενή, διακριτική μεταχείριση, αυτό οδηγεί σε ταλαιπωρία χιλιάδες άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους και η ΕΣΑμεΑ δεν θα μείνει άπραγη» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι οι οδηγίες εστάλησαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Παναγιώτη Γεωργακόπουλο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις, χωρίς καμία προηγουμένως διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ, η οποία εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.«Αντιθέτως», προσθέτουν, «ο αντιπρόεδρος καταφέρεται ενάντια στον εκπρόσωπο της ΕΣΑμεΑ και αντιπρόεδρό της Γρ. Λεοντόπουλο, ο οποίος, ως ώφειλε, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσής τους, δηλώνοντας ότι όποιος αντιδρά στις οδηγίες "διαφωνεί με τον περιορισμό της σπατάλης, της άσκοπης συνταγογράφησης και της αποτροπής εξαπάτησης του Δημοσίου"».

Η ΕΣΑμεΑ «καλεί άμεσα τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ να πάρει πίσω τα λεγόμενά του, αλλιώς να καταθέσει ότι στοιχεία διαθέτει στους αρμόδιους. Στο αναπηρικό κίνημα δεν δεχόμαστε ούτε καν έμμεση αναφορά για στήριξή μας σε εξαπάτηση του Δημοσίου ή μη στήριξης της πλήρους διαφάνειας. Έχουμε δώσει και συνεχίζουμε εδώ και δεκαετίες να αγωνιζόμαστε για τη σωστή αξιολόγηση της αναπηρίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος! Αντιθέτως, είναι οι ενέργειες με μονομερή τρόπο από μονομελή όργανα χωρίς διαβούλευση και συνεννόηση που είναι εξορισμού αυθαίρετες».

Επίσης, ζητεί την άμεση απόσυρση των επίμαχων οδηγιών και τον ορισμό ημερομηνίας σύσκεψης για το θέμα, «ώστε να διαλυθεί κάθε είδους παρερμηνείας και να θεωρηθεί λήξαν το ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».

«Ισοπεδωτική νοοτροπία»

Ανακοίνωση εξέδωσε όμως και ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κ.Γρ. Λεοντόπουλος, ο οποίος καταφέρεται εναντίον του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου. Η ανακοίνωσή του έχει ως ακολούθως:

«Τελικά ο ρατσισμός και οι αυταρχικές νοοτροπίες κρύβονται σε κάθε γωνιά του μυαλού ανθρώπων διψασμένων για καρέκλες εξουσίας που τους δίνουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για ανθρώπινες ζωές.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος με καθαρότητα πνεύματος (!!!) εξέδωσε εγκύκλιο (οικ. 26357) με την όποια αφαιρεί το ανθρώπινο και νομικό δικαίωμα της διάθεσης και αυτοπρόσωπης υποστήριξης των δικαιωμάτων των πολιτών στερώντας την υπογραφή από τους χρόνια πάσχοντες συλλήβδην. Ενδεικτικό της ισοπεδωτικής νοοτροπίας είναι ότι σύμφωνα με τα γραφόμενά του: "Η αναζήτηση δικαιοπρακτικής ικανότητας αφορά σε συγκεκριμένες παθήσεις ασθενών που δεν εχουν επαφή με το περιβάλλον ή πλήρη αδυναμία υπογραφής της εξουσιοδότησης προς οποιονδήποτε πέραν των συγγενών α' βαθμού." Η γενικευμένη διασύνδεση παθήσεων (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) με την αμφισβήτηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας, δηλαδή τη στέρηση χρήσης του λογικού, παραβιάζει τον νόμο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, η θέση σε δικαστική συμπαράσταση πραγματοποιείται με δικαστική απόφαση, κατόπιν αξιολόγησης έκαστης μεμονωμένης περίπτωσης από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστή. 
Η γενικευμένη αναφορά σε συγκεκριμένες ασθένειες και η εξ ορισμού διασύνδεση αυτών με την ανικανότητα για δικαιοπραξία παραβιάζει κατάφορα τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα τμήματος ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Και μάλιστα, παρά τον νόμο, μεταφέρει την απόφαση για το ποιας χρόνια πάσχοντας και ΑμεΑ στερείται της υπογραφής του, στον κάθε υπάλληλο των ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ, που απευθύνονται οι πολίτες για την κατάθεση δικαιολογητικών προκειμένου να αποζημιωθούν για αναλώσιμα υλικά και σκευάσματα διατροφής. 

Σαν τους φεουδάρχες του μεσαίωνα ο Γεωργακόπουλος απαιτεί να έχει δικαίωμα ζωής ή θανάτου επί των πολιτών της χώρας μας. Γυρίζει τη χώρα μας και την Ευρώπη πολλά χρόνια πίσω όπου η περιθωριοποίηση των χρόνια πασχόντων και των ΑμεΑ ήταν ο κανόνας. Θέλει η κυβέρνηση πολίτες αντικείμενα οίκτου και φιλανθρωπίας ή πολίτες με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι; 

Θέλει η Κυβέρνηση να επιβάλει στους έλληνες φορολογούμενους πολίτες ΑμεΑ τον εξευτελισμό της προηγούμενης παραδοχής της ανικανότητας τους για χρήση του λογικού προκειμένου να λάβουν να παροχές υγείας που η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει;

Όσο για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος που λέει ότι κόπτεται ο αντιπρόεδρος ας θυμηθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολιτευόμενος, σε συνεντεύξεις στον Τύπο έλεγε ότι "ο οργανισμός αποζημιώνει τα υγειονομικά υλικά σε υψηλές τιμές αντί πολύ μικρότερων τιμών και πρότεινε μάλιστα υποπολαπλάσιες και αυτό μάλιστα συνιστά κακοδιαχείριση...", αλλά μέχρι τώρα ο αντιπρόεδρος δεν έχει προτείνει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης ας ρίξει μια ματιά στα συρτάρια του γραφείου του που είναι θαμμένες προτάσεις για μειώσεις των τιμών των αναλώσιμων υλικών και ίσως του δοθεί η ευκαιρία να κάνει κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση για την οποία διαλαλεί εδώ κι εκεί ότι κρατάει τη ρομφαία της εξάλειψης της κακοδιαχείρισης! Γιατί μέχρι τώρα στο επτάμηνο που βρίσκεται στη θέση αυτή συνεχώς αυτοδιαψεύδεται. Αντί λοιπόν το κράτος και ο ΕΟΠΥΥ, ως ώφειλαν, να είναι ελεγκτές, τελικά ξανά ζητούν από τους πολίτες να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Αυτή ακριβώς η λογική είναι που οδήγησε στη δημιουργία του ρουσφετολογικού κράτους και της διαπλοκής. Μήπως ο αντιπρόεδρος ορέγεται παλιές καλές ημέρες;

Καλώ τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλο να ανακαλέσει άμεσα την κατάπτυστη εγκύκλιο».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγανακτισμένος ο αναπηρικός κόσμος με τη στάση του ΕΟΠΥΥ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news