facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Δήλωση-βόμβα της Λαγκάρντ: Δεν ήταν επιτυχημένη η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. «Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», είπε.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Στη συνέντευξη που έδωσε, με αφορμή την έναρξη της δεύτερης θητείας της αυτό τον μήνα ως επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει το Ταμείο να πάει «βαθύτερα» και «πιο μακριά» στην εργασία του σε θέματα, όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας.

H αντιμετώπιση των ανισοτήτων, υποστήριξε η Λαγκάρντ, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι. Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Αλλά… θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι δεν έχουν πεισθεί όλοι ότι ένας Οργανισμός, που εξακολουθεί να θεωρείται ως ο μπαμπούλας που εμφανίζεται μόνο για να δώσει σκληρή θεραπεία σε περιόδους κρίσης σε πολλά μέρη του κόσμου μπορεί να γίνει πιο ήπιος και καλοσυνάτος.

Εάν οι επικριτές βλέπουν την Ελλάδα ως την αποτυχία των ορθόδοξων οικονομικών και την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ ως ένδειξη αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη, αναφέρει η εφημερίδα.

Το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, θα ήταν «καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε η Λαγκάρντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση-βόμβα της Λαγκάρντ: Δεν ήταν επιτυχημένη η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα"

Απίστευτο: Μειώνουν τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια

«Στα μαλακά» θα πέφτουν όσοι πιάνονται να φοροδιαφεύγουν, εφόσον καταθέσουν αίτηση πριν συνταχθεί οριστική έκθεση ελέγχου. Θα μπορούν έτσι να γλιτώσουν το έως και τα 2/3 των προστίμων που αλλιώς θα πλήρωναν.

Συγκεκριμένα με διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα, προβλέπεται ότι όσοι προλάβουν έως τις 30 Οκτωβρίου να υποβάλουν ανέκκλητη δήλωση αποδοχης της παράβασης, πριν την έκδοση οριστικής πράξης επιβολής δήλωσης.

Συγκεκριμένα ο τιμοκατάλογος της εφορίας με τις εκπτώσεις προβλέπει, ανάλογα με την παράβαση:
α) Για πλαστά τιμολόγια: «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.
β) Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου. Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Όταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
γ) Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
δ) Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
ε) Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, προστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.
στ) Για όλες τις άλλες παραβάσεις, έκπτωση 67% στα προβλεπόμενα πρόστιμα για κάθε παράβαση.

Η διάταξη καταλαμβάνει και «εκκρεμείς» υποθέσεις. Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον:
-της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών ή
-των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή
-του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν άσκησης εμπρόθεσμης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης
-ή για τις οποίες εκκρεμεί η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης,
-ή και υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις αλλά δεν έχουν κοινοποιηθεί κατά την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος.

Ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση αλλά προδικαστική απόφαση και δεν έχει γίνει εκ νέου συζήτηση της υπόθεσης.
Η ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακτης αποδοχής, υποβάλλεται στον προϊστάμενο της αρχής που εξέδωσε την πράξη, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος ή την κοινοποίηση στον φορολογούμενο της πράξης ή της απόφασης, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Στις περιπτώσεις που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων, με την ως άνω δήλωση αποδοχής συνυποβάλλεται και σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δικαστηρίου ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί και δήλωση παραίτησης από το σχετικό δικόγραφο ή δικαίωμα.

Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται, δεν συμψηφίζονται και δεν αναζητούνται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Μειώνουν τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια"

​Όλη η φορολογία στο νέο site της ΓΓΔΕ

Από τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, διατίθεται στο ευρύ κοινό το Πληροφοριακό Σύστημα της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
(Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη προσφέρει στον πολίτη έναν εύχρηστο τρόπο ηλεκτρονικής αναζήτησης και πρόσβασης σε έγγραφα νομικού περιεχομένου, που αφορούν στον ίδιο, καθώς και στις συναλλαγές του με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως: Νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, Αποφάσεις, Εγκύκλιοι, Ατομικές Διοικητικές Λύσεις, Κανονισμοί και Οδηγίες της Ε.Ε. και Λοιπά Έγγραφα.

Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Δράσης, «Διαδραστικές Πολυκαναλικές Υπηρεσίες προς τον Πολίτη και Επιχειρήσεις», που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού «Ψηφιακή σύγκλιση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: http://www.publicrevenue.gr/elib.

Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, παρέχει ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, σχετικά με την κείμενη νομοθεσία, που αφορά στους τομείς αρμοδιότητας των Υπηρεσιών της. Το περιεχόμενό της, προέρχεται από έγκυρες πηγές και το μεγαλύτερο μέρος του καταχωρείται και αναλύεται με αυτόματο τρόπο.

Οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν στα περιεχόμενα της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης και να εκτελέσουν σύνθετες αναζητήσεις με κριτήρια. Επίσης μπορούν να πλοηγηθούν στις συλλογές εγγράφων που έχουν συντάξει οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Γ.Γ.Δ.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Περιεχόμενο ενημερώνεται συνεχώς.

Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στα πλαίσια της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και προσβλέπει τόσο στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών της Γ.Γ.Δ.Ε. όσο και στην υποστήριξη της επικοινωνίας με τον πολίτη, παρέχοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πλήρη και έγκυρη πληροφόρηση και συμβάλλοντας στη διαφάνεια και στην λογοδοσία της διοικητικής δράσης.

Σκοπός της είναι η συγκέντρωση και η δυνατότητα εντοπισμού και ανάκτησης όλων των νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων, που αφορούν στον τομέα των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε., με τρόπο φιλικό προς τους χρήστες. Επίσης, μέσω της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης παρέχονται πληροφορίες, που εντοπίζονται στο ακριβές πλαίσιο εννοιολογικής αναφοράς και καθίσταται δυνατή η αυτόματη διασύνδεση Νόμων ή/και ΠΔ με άλλους Νόμους ή/και ΠΔ ή εγγράφων με Νόμους ή/και ΠΔ όταν υπάρχουν οι σχετικές παραπομπές.

Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Γ.Γ.Δ.Ε. αντλεί το περιεχόμενό της από:

-Το Εθνικό Τυπογραφείο για τους Νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα.
-Τη Διαύγεια για τα έγγραφα, που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. και δημοσιεύονται στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο.
-Τις Διευθύνσεις της Γ.Γ.Δ.Ε., για τα έγγραφα που εκδίδουν και δεν αποθηκεύονται στη Διαύγεια.
-Το δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. για τις ατομικές διοικητικές λύσεις και άλλα έγγραφα.
-Το δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Δ.Ε. για έγγραφα υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε.
-To δικτυακό τόπο EUR-Lex: Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσηςγια Κανονισμούς και Οδηγίες.
-Το δικτυακό τόπο ICISnet της Τελωνειακής Υπηρεσίας, για Κανονισμούς, Οδηγίες και έγγραφα αρμοδιότητας των υπηρεσιών της.
-Το δικτυακό τόπο του Γενικού Χημείου του Κράτους για Κανονισμούς, Οδηγίες και έγγραφα αρμοδιότητας των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αποθηκεύονται: Νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, Αποφάσεις, Εγκύκλιοι, Ατομικές Διοικητικές Λύσεις, Κανονισμοί και Οδηγίες της Ε.Ε. και Λοιπά Έγγραφα.

Οι θεματικές κατηγορίες που καλύπτει η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αφορούν σε:

1.Φορολογικά Θέματα,
2.Τελωνειακά Θέματα,
3.Θέματα Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.),
4.Θέματα Διοικητικά/Οργανωτικά/Στρατηγικού Σχεδιασμού & Οικονομικής Διοίκησης,
5.Πληροφοριακό Υλικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "​Όλη η φορολογία στο νέο site της ΓΓΔΕ"

Θεσσαλονίκη: Οργανώνουν κατασκήνωση εντός του ΑΠΘ χωρίς άδεια

Άγνωστες ομάδες διοργανώνουν κατασκήνωση μέσα στο ΑΠΘ, από το χρονικό διάστημα 14-24 Ιουλίου 2016, με την ονομασία «NoBorderCamp», στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Η ανακοίνωση του ΑΠΘ:

«Το ΑΠΘ πληροφορήθηκε πρόσφατα από αναρτήσεις στο διαδίκτυο για επικείμενη διοργάνωση κατασκήνωσης άγνωστων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ονομασία “NoBorderCamp”, στο διάστημα από 14-24 Ιουλίου 2016, στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ δεν έχει δώσει άδεια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών, εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, υπάρχει σαφής κίνδυνος για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των ιδίων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγιεινής»

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Οργανώνουν κατασκήνωση εντός του ΑΠΘ χωρίς άδεια"

Υποχρεωτική η καρτέλα ενημέρωσης πελάτη στα τουριστικά καταλύματα

Υποχρέωση αποτελεί εφεξής για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η ανάρτηση σε εμφανές σημείο της Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη, σύμφωνα με τον νόμο 4403/2016 ΦΕΚ 125Α που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας.

Η καρτέλα αυτή αντικαθιστά τον παλιό τιμοκατάλογο και στόχος της δεν είναι μόνο να διαχωρίσει τα νόμιμα από τα παρανόμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα, αλλά πρωτίστως να λύσει πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αναφορικά με τους όρους που διέπουν τις σχέσεις ξενοδόχων-πελατών.

Ειδικότερα, η Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη θα αναγράφει σε ελληνικά/αγγλικά τα κύρια δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών σχετικά με την ακυρωτική πολιτική, τις ώρες άφιξης/αναχώρησης, τον κανονισμό παράτασης της ώρας αναχώρησης, τη χρέωση πρόσθετης κλίνης κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε επιχειρηματίας τουριστικού καταλύματος οφείλει να προμηθεύεται την εν λόγω καρτέλα, καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνο διασφαλίζεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησής του, αλλά λύνει και αρκετά προβλήματα σε σχέση με τους πελάτες του.

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στα «Μη Κύρια Τουριστικά Καταλύματα» (ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, κατοικίες, βίλλες), την ευθύνη διάθεσης της Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη έχει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) με τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους μέλη της.

Για τη διασφάλιση της διαδικασίας, βάσει του νόμου, οι Πανελλήνιοι Συλλογικοί Επαγγελματικοί Φορείς τηρούν αρχείο και το υποβάλλουν περιοδικά στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική η καρτέλα ενημέρωσης πελάτη στα τουριστικά καταλύματα"

Ετοιμο το αεροδρόμιο της Πάρου -Ξεκινά η λειτουργία του στις 25 Ιουλίου

Στις 25 Ιουλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Πάρου, με βασικούς αρωγούς την «Aegean» και «Olympic Air».

Το αεροδρόμιο της Πάρου διαθέτει πλέον διάδρομο μήκους 2.000 μέτρων (με επιχειρησιακό μήκος 1400 μέτρων), ενώ πέραν των έργων κατασκευής του αεροσταθμού, επιφάνειας 750 τ.μ., ολοκληρώθηκαν και τα συνοδά έργα (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, περιβάλλον χώρος κλπ).

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, η «Olympic Air» παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες για την αύξηση του τουρισμού σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Olympic Air» έχει πλέον τη δυνατότητα να επιχειρεί στην Πάρο με μεγαλύτερο τύπο αεροσκάφους και έτσι δύναται να προσφέρει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο πολλαπλάσιες διαθέσιμες θέσεις, ενώ παράλληλα ανακοινώνει την έναρξη νέου δρομολογίου Θεσσαλονίκη - Πάρος από τις 4 Αυγούστου 2016.

Επιπλέον, η «Olympic Air», εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου του νησιού, διαθέτει 9.000 θέσεις, σε προσφορά, για τα δρομολόγια Πάρος - Αθήνα και Πάρος – Θεσσαλονίκη, για το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, με τιμές από 39 ευρώ (κράτηση εισιτηρίων από 12 έως 20 Ιουλίου 2016).

«Η AEGEAN και η Olympic Air υπήρξαν βασικοί αρωγοί στην ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου αεροδρομίου, καθώς μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και κατασκευής του νέου διαδρόμου από την Πολιτεία (αρχές του 2015), υποστήριξαν οικονομικά, μετά από έγκριση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, την κατασκευή της πρώτης φάσης του αεροσταθμού επιβατών, όσο και τα έργα υποδομής του νέου αερολιμένα.

Η χρηματοδότηση και κατασκευή του τερματικού σταθμού, έγιναν με την υποστήριξη των εταιρειών σε διάστημα μόνο λίγων μηνών του 2016, προκειμένου να συμπληρωθεί άμεσα η σημαντική επένδυση του Δημοσίου και να επιτραπεί επιτέλους η λειτουργία του νέου αεροδρομίου, αναβαθμίζοντας την προσβασιμότητα της Πάρου, χωρίς να χαθεί άλλη μία τουριστική περίοδος», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμο το αεροδρόμιο της Πάρου -Ξεκινά η λειτουργία του στις 25 Ιουλίου "

Βρετανία: Ο Κάμερον παραιτήθηκε, νέα πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέσα Μέι είναι πλέον επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ και μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Στις πρώτες της δηλώσεις ως πρωθυπουργός η κ. Μέι είπε ότι η αποστολή της είναι να οικοδομήσει μια καλύτερη Βρετανία που θα τους περιλαμβάνει όλους και όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους. Η ίδια έδωσε έμφαση στο «ανεκτίμητο δεσμό» μεταξύ της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επισήμανε η Τερίσα Μέι προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Το γνωρίζω διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς».
Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανία στην ΕΕ. Ο Χάμοντ, ο οποίος διαδέχεται τον Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε μια ημέρα πριν από την ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ότι θα παλέψει για να διατηρήσουν οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. Έκπληξη προκαλεί η επιλογή του Μπόρις Τζόνσον για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Τζόνσον ήταν ο αρχηγός της καμπάνιας για το Brexit, την έξοδο δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε πιεστικά τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να αρχίσει «σύντομα» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας για αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς την Μέι την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
My warmest congratulations to @theresa_may - I look forward to working closely with you and wish you every success
Λίγο νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα, την οποία «αγαπάει τόσο» να «συνεχίσει να καταγράφει επιτυχίες».

britain
huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Ο Κάμερον παραιτήθηκε, νέα πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι"

Ο Αρειος Πάγος διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναβολή της δίκης της Siemens


Ανοίγει ο πειθαρχικός φάκελλος για τις τυχόν ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών για την αναβολή επ' αόριστον της δίκης των μαύρων ταμείων της Siemens.

Χαρακτηριστικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου ζητεί την διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, αναθέτοντας την έρευνα στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη.

Νωρίτερα σήμερα, εν μέσω της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μετά από την αναβολή της δίκης Siemens και με την κυβέρνηση να ρίχνει βολές προς τη Δικαιοσύνη, ο Αρειος Πάγος ζήτησε τα έγγραφα της επίμαχης μετάφρασης.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και η Εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, ζήτησαν τα έγγραφα που αφορούν την πολυσυζητημένη από χθες υπόθεση της μετάφρασης του βουλεύματος για τη δίκη Siemens, η οποία αναβλήθηκε επ' αόριστον.

Οι ανώτατοι λειτουργοί της δικαιοσύνης θέλησαν να μελετήσουν τα έγγραφα πριν να αποφασίσουν αν θα παρέμβουν ή όχι.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρειος Πάγος διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναβολή της δίκης της Siemens "

Ιστιαία: Μεταφορά ασθενή πάνω σε αγροτικό και η απάντηση του ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με το eviatop.blogspot.gr, οι συγγενείς ενός ασθενούς, μόλις πληροφορήθηκαν την έλλειψη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο κέντρο Υγείας Ιστιαίας, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Η λύση δόθηκε από την καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, έτσι ώστε ο ασθενής να φτάσει στο Κέντρο Υγείας.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, άμεσα υπήρξε απάντηση από το ΕΚΑΒ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κατόπιν δημοσιεύματος σχετικά με το περιστατικό διακομιδής ασθενούς προς το Κ.Υ Ιστιαίας με ιδιωτικό μέσο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως τη χρονική στιγμή που το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β. κλήθηκε για διακομιδή του εν λόγω περιστατικού, από την περιοχή Ελληνικά Ιστιαίας, το ασθενοφόρο όχημα του Τομέα κάλυψης της περιοχής πραγματοποιούσε μία επείγουσα διακομιδή ασθενούς προς τη Χαλκίδα.

Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκε η επιβεβλημένη εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης του ασθενούς (μη επείγον), ενημερώθηκαν οι οικείοι του ασθενούς (από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ) ότι θα υπάρξει μία εύλογη καθυστέρηση για την τελική διακομιδή του προς το ΚΥ Ιστιαίας. Βάσει αυτής της ενημέρωσης (προς τους οικείους του ασθενούς),ζητήθηκε η ακύρωση κλήσης του ασθενοφόρου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε (αυτοβούλως από τους ίδιους) η μεταφορά του, με ιδιωτικό μέσο, στο ΚΥ Ιστιαίας.

Συμπληρωματικά των παραπάνω θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε πως η Διοίκηση του ΕΚΑΒ,στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειάς της για τη πληρέστερη παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας ειδικά στις περιοχές της περιφέρειας, επέσπευσε τις απαιτούμενες υπηρεσιακές διαδικασίες έτσι ώστε ο Τομέας του ΕΚΑΒ Ιστιαίας να καλύπτει επιχειρησιακά με ασθενοφόρο, όλες τις όμορες περιοχές σε 24ωρη βάση, εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν που η περιοχή καλυπτόταν μόνο κατά ένα ή δύο οκτάωρα την ημέρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστιαία: Μεταφορά ασθενή πάνω σε αγροτικό και η απάντηση του ΕΚΑΒ"

Στο ΦΕΚ η αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση στους δημοσίους υπαλλήλους της εκτός Δημοσίου τομέα προϋπηρεσίας.

Η αναγνώριση προϋπηρεσίας, η οποία πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά χρόνια, αφορά τόσο άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή απασχόληση με έμμισθη εντολή όσο και εξαρτημένη μισθωτή εργασία.

Στις διατάξεις του υπάγονται το τακτικό προσωπικό και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε όλο τον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ, τεύχος Α', αρ. φύλλου 127/13.7.2016) περιλαμβάνει επτά άρθρα - φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλουκαι συνυπογράφουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κκ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ορίζεται ότι αποδεδειγμένη προϋπηρεσία εκτός Δημοσίου, η οποία έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζεται για τη βαθμολογική ένταξη υπαλλήλων, μετά τη μονιμοποίησή τους, μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό. Μετά την ένταξη, ο επιπλέον χρόνος της προϋπηρεσίας συνυπολογίζεται ως πλεονάζων στον βαθμό που εντάσσεται ο υπάλληλος.

Επίσης, στους υπαλλήλους που κατέχουν ήδη κατά τη δημοσίευση του ΠΔ τον καταληκτικό βαθμό της κατηγορίας τους, η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται συνυπολογίζεται ως πλεονάζων χρόνος στον βαθμό αυτό.

Η προϋπηρεσία εκτός Δημοσίου, η οποία αναγνωρίζεται, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη για εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης. Σε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας που αφορά εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης, ο αναγνωριζόμενος χρόνος προϋπηρεσίας μειώνεται αντιστοίχως.

Προϋποθέσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας

Δύο είναι οι προϋποθέσεις για αναγνώριση προϋπηρεσίας. Η προϋπηρεσία πρέπει:

* να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας / εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος κατά τον χρόνο της ένταξης, και μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται

* να είναι συναφής σε σχέση με τα αντικείμενα, στα οποία απασχολούνται οι υπάλληλοι ή είναι δυνατόν κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους να απασχοληθούν.

Τα αποδεικτικά δικαιολογητικά

Προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία του, ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, όπου ανήκει οργανικά. Αίτηση μπορεί να υποβληθεί και σε περίπτωση μετάταξης σε άλλο κλάδο ή σε άλλη υπηρεσία, εφόσον η προϋπηρεσία αυτή δεν έχει ήδη αναγνωριστεί. Οι αιτήσεις αναγνώρισης παραπέμπονται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο εντός μηνός από την υποβολή τους στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού.

Η αίτησή του υπαλλήλου, προκειμένου να εξεταστεί, πρέπει να συνοδεύεται από κάποια δικαιολογητικά.

Αναφορικά με άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος απασχόλησης με έμμισθη εντολή:

- Βεβαίωση από το οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του μέλους και η διάρκειά της, εφόσον η ιδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος.

- Εφόσον η ιδιότητα του μέλους επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου δεν είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος, προσκομίζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης.

- Εφόσον η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η επαγγελματική ταυτότητα ή η έκδοση των βεβαιώσεων που προαναφέρονται δεν προβλέπονται, προσκομίζεται βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει αποδεδειγμένα η προϋπηρεσία, η διάρκεια και η συνάφειά της σε σχέση με τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται ο δημόσιος υπάλληλος.

Ως στοιχεία που μπορεί να προσκομίσει ο αιτών υπάλληλος αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου, βιβλία του ΚΒΣ, δελτία απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

- Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία.

Για τους παρέχοντες μισθωτή υπηρεσία:

- Άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, όπου απαιτούνται, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης και το είδος της εργασίας.

- Εφόσον από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση του εργοδότη, στον οποίο απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος και το είδος της απασχόλησης του υπαλλήλου.

- Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία.

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προβαίνει στην εξέταση των δικαιολογητικών και
αποφαίνεται επί της αιτήσεως εντός τριών μηνών από την παραπομπή σε αυτό του σχετικού ερωτήματος. Το αρμόδιο όργανο εκδίδει τη σχετική απόφαση εντός 15 ημερών από τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου για τη βαθμολογική ένταξη οργάνου ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η βαθμολογική ένταξη ανατρέχει στον χρόνο κρίσης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Με την απόφαση αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας πραγματοποιείται και η κατάταξη σε βαθμό ή ο συνυπολογισμός της ως πλεονάζοντος χρόνου στον βαθμό που ήδη κατέχει ο υπάλληλος
.
Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΦΕΚ η αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα"

Στο διαδίκτυο τα ονόματα οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών άνω των 150.000 ευρώ

Την υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων όσων οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 150.000 ευρώ, προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. Έτσι, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, πλέον θα γίνονται γνωστά και τα ονόματα όσων οφείλουν εισφορές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, μειώνεται σε 3 μήνες (από ένα έτος) το ελάχιστο χρονικό διάστημα καθυστέρησης καταβολής που αποτελεί προϋπόθεση για την δημοσιοποίηση, ενώ διευρύνονται οι κατηγορίες των οφειλών που εξαιρούνται από τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Κατά τα λοιπά, τροποποιούνται από 1.1.2017 ο διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ σχετικά με το ειδικό καθεστώς αγροτών (με ακαθάριστα έσοδα κάτω των 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ).

Ακόμα, τροποποιούνται οι διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 όσον αφορά τον υπολογισμό των τελών με βάση τον χρόνο πρώτης ταξινόμησης σε ευρωπαϊκή χώρα. Έτσι, αυτοκίνητα που πριν την πρώτη ταξινόμησή τους στην Ελλάδα είχαν ταξινομηθεί σε χώρα της Ευρώπης, θα αποτελούν πλέον παλαιότερα αυτοκίνητα για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται η κατάργηση εφεξής της έκπτωσης 50% και 100% σε φυσικά πρόσωπα που έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 και 600 ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα με την τροποποίηση των διατάξεων που ισχύουν από 1/1/2016 για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που υπόχρεος για την υποβολή δηλώσεων είναι

- κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς

- εκτελεστής διαθήκης ή εκκαθαριστής κληρονομιάς

- σύνδικος της πτώχευσης και μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας

η περιουσία αυτή δηλώνεται διαχωρισμένη από την ατομική τους περιουσία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, απαλλάσσονται αναδρομικά από 1/1/2015 από τον ΦΠΑ τα προϊόντα που διατίθενται δωρεάν για την κάλυψη αναγκών προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει ότι: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς εγχώριους ή άλλων χωρών, καθώς και σε πρεσβείες κρατών με σκοπό να διατεθούν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα καθώς και σε ΝΠΙΔ για την κάλυψη των αναγκών προσφύγων».

Ακόμα, θεσπίζονται κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στη φορολογική διοίκηση. Για υπαλλήλους που υποχρεούνται δια νόμου να το τηρούν επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ για την παραβίαση από υπαλλήλους ή αναδόχους εταιρίες που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου Οικονομικών, το πρόστιμο διαμορφώνεται στις 20.000 ευρώ ανά παράβαση στην εταιρία.

Επίσης, επαναπροσδιορίζεται από 1/1/2016 η αφετηρία επιβολής τόκων στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή το κάνει εκπρόθεσμα ή προχωρά σε ανακριβή τέτοια δήλωση. Ορίζεται πλέον η επομένη της ημερομηνίας της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου για το οικείο έτος έναντι της επομένης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων που ισχύει σήμερα.

Μεταξύ των ρυθμίσεων του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνεται ακόμα η παράταση έως 30/10/2016 των προθεσμιών για την υποβολή από τους φορολογούμενους της ανέκκλητης δήλωσης αποδοχής των παραβάσεών τους, προκειμένου να εφαρμοστούν για τις εκκρεμείς υποθέσεις οι ευνοϊκότερες διατάξεις του ίδιου νόμου, ενώ ρυθμίζεται και ο χρόνος καταβολής του συνόλου της οφειλής.

Και τέλος, δίδεται στο υπουργείο Οικονομικών η δυνατότητα - για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των κτιρίων του - σύναψης ατομικών συμβάσεων σύμβασης μίσθωσης έργου έως τις 31/12/2016 με ιδιώτες που απασχολούντο στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο διαδίκτυο τα ονόματα οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών άνω των 150.000 ευρώ"

Κοτζιάς: Με ενέργειες όπως αυτή της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι, προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να συμβαδίζει με τους εταίρους, όχι μόνο σε θέματα πολιτικής με τη στενή έννοια, όπου επίσης υπολείπεται, αλλά και σε θέματα πολιτισμού, τα οποία αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε λέγοντας:

Με ενέργειες, όπως αυτή της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, αντί να την προσεγγίζει, και αυτό είναι αντιληπτό από όλους,

Σε επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση των τουρκικών Αρχών καταδικάστηκε απερίφραστα από την ελληνική κυβέρνηση, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι αυτή «όχι μόνο συνιστά παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της Τουρκίας για σεβασμό του συνόλου των μνημείων, χριστιανικών ή μη, στην επικράτειά της, αλλά στρέφεται, μάλιστα, κατά μνημείου που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει σε τέμενος, αν και με απόφασή της από το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ, λειτουργεί ως μουσείο».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι πρόκειται για θέμα που αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και δεν περιορίζεται σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων και «ως εκ τούτου, η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα, θέτοντας το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, όπως και σε χώρες-εταίρους, με αποτέλεσμα να έχουν, ήδη, προβεί σε συστάσεις προς την Τουρκία, κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία».

«Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί στην τουρκική πλευρά, ο σεβασμός της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας των μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτειά της, δεν αποτελεί απλώς διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά, εφόσον εφαρμόζεται, λειτουργεί πολλαπλά εις όφελος της ίδιας της Τουρκίας, προωθώντας την ευρωπαϊκή πορεία της, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και αποτρέποντας τη δημιουργία εντάσεων», προσθέτει ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει, ήδη, καταγγείλει το θέμα και ενώπιον της UNESCO, με προσωπική του επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Ιρίνα Μποκόβα, αναφερόμενος στην απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ζητώντας να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες και να υπάρξει διεθνής καταδίκη της τουρκικής απόπειρας να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η χρήση ενός παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικού μνημείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Με ενέργειες όπως αυτή της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news