facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Τέλος στις άδειες οικοδόμησης για χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικής γης

Σοκ στους ιδιοκτήτες και στην αγορά των ακινήτων προκαλεί διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία μετατρέπει σε ...απλά αγροτεμάχια χωρίς δυνατότητα δόμησης, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Η διάταξη, η οποία συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, προωθεί ουσιαστικά την πλήρη απαγόρευση δόμησης στις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς καταργεί παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με την ψήφιση της διάταξης αυτής, δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης αδειών οικοδόμησης για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που είναι μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων, οι οποίες στο εξής δεν θα είναι οικοδομήσιμες, κάτι που θα μειώσει και την αξία τους.

Η νέα διάταξη που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο της αγοράς ακινήτων, αλλά και των κατασκευών με αρκετούς φορείς να ζητούν την απόσυρσή της.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει πως χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, καθώς και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα.

Στην υπό κατάργηση διάταξη του Ν.4178, που κατά παρέκκλιση επέτρεπε τη δόμηση σε εκτάσεις μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, αναφέρθηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, τονίζοντας ότι βάζει φρένο στις επενδύσεις, καθώς πλέον έχουν απομείνει ελάχιστες εκτάσεις, στις οποίες μπορεί κάποιος να φτιάξει μια αποθήκη, μια βιοτεχνία ή μια μικρή μονάδα.

«Κάποια στιγμή η κυρία Μπιρμπίλη, βάζοντας μπροστά το επιχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς καμία σοβαρή μελέτη έκανε σχεδόν όλη τη χώρα ή NATURA ή ζώνες υψηλής παραγωγικότητας», τόνισε ο κ. Στασινός, επισημαίνοντας πως βάσει της διάταξης που σήμερα καταργείται, «ξεκίνησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποιες επενδύσεις σε περιοχές όπως τα Χανιά, η Κοζάνη, η Αχαία και η Αιτωλοακαρνανία».

Σήμερα, με τη νέα διάταξη, συμπλήρωσε ο κ. Στασινός, σταματάμε και τις ελάχιστες μικρές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα. «Η κατεύθυνση είναι μία: να μη γίνει η παραμικρή μικρομεσαία επένδυση στη χώρα και να εξαφανιστούν οι μηχανικοί», κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι οι μηχανικοί αποτελούν πλέον είδος προς ...εξαφάνιση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος

Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις «έδιναν σε γόνιμα εδάφη τη δυνατότητα άδειας δόμησης και συνακόλουθης αλλαγής χρήσης της γης».

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, γίνεται λόγος για «αλλοίωση του αγροτικού τοπίου», ενώ τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, για την οποία είχαν υπάρξει και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), «οι οποίες ωστόσο, καταστρατηγούνται από την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων», αναφέρει το υπουργείο.

Σημειώνεται, ότι στις εκτάσεις αυτές, με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις δινόταν κατά παρέκκλιση η δυνατότητα δόμησης.

Έτσι, οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών ή ακόμα και γραφείων μικρής κλίμακας, εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις.

Στις προϋποθέσεις αυτές συγκαταλέγονται η πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) και η ύπαρξη συγκεκριμένης απόστασης 200 και 150 μέτρων, αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Ουσιαστικά δινόταν στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες η δυνατότητα οικοδόμησης ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Εκτός αυτού, παρείχε τη δυνατότητα χωροθέτησης σε αγροτικές περιοχές μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, πρατηρίων καυσίμων, κ.λ.π.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στις άδειες οικοδόμησης για χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικής γης"

Ο Μπόμπολας ζήτησε διαγραφή χρεών αλλιώς βάζει λουκέτο

Απείλησε ευθέως με κλείσιμο της «Πήγασος». Το είπε ξεκάθαρα στους τραπεζίτες, χωρίς υπεκφυγές. «Τίμια» πράγματα, «καθαρές» πράξεις, έτσι;

Είχε συνάντηση με τις τράπεζες χθες και σήμερα το πρωί ο Φώτης Μπόμπολας προκειμένου να βρουν λύση, αν βρουν, για τις δανειακές συμβάσεις της εταιρίας του «Πήγασος».

Τους ζήτησε ευθέως να του διαγράψουν ένα μεγάλο μέρος από το χρέος του, αλλιώς θα αναγκαστεί να βάλει άμεσα λουκέτο στην εκδοτική εταιρία του (Εθνος, Ημερησία, Goal κ.ά.). Η απάντηση ήταν αρνητική από τις τράπεζες, προειδοποιώντας τον όμως πως αν προχωρήσει στην... απειλή του, θα υπάρχουν επιπτώσεις και για τις υπόλοιπες εταιρίες του.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπόμπολας ζήτησε διαγραφή χρεών αλλιώς βάζει λουκέτο"

Κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος 7 πρώην στελεχών της ΕΒΖ -Πάνω από 50 εκατ. ευρώ η ζημιά

Την άσκηση ποινικής δίωξης, σε βάρος επτά πρώην στελεχών της ΕΒΖ και τριών επιχειρηματιών παρήγγειλε ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης.

Από έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικές διωκτικές αρχές, αποδίδοντας ευθύνες σε πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης- έπειτα από μήνυση της σημερινής διοίκησης- προκύπτει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές από συγκεκριμένους πελάτες φαίνεται ότι η ζημιά που προκάλεσαν το διάστημα 2007-2015, ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο αντιεισαγγελέας ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών - ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ. Εξάλλου, για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στις αρχές του χρόνου, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της. Η αναφορά στηρίχθηκε στα ευρήματα ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ανεξάρτητη εταιρία με εντολή της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις - τιμολόγια πώλησης κ.ά.

Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγέλθηκε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρείες παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ – σύμφωνα με την αναφορά - προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση.

Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό και με βάση το οποίο αυτός παρήγγειλε τη δίωξη γίνεται λόγος για ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα των τριών ελεγχόμενων εταιριών. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., ενώ από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος 7 πρώην στελεχών της ΕΒΖ -Πάνω από 50 εκατ. ευρώ η ζημιά "

Η ΔΟΥ, ο ΦΠΑ και ο αδελφός του περιφερειάρχη

Η διαρροή ενός εγγράφου από το τμήμα ελέγχου της ΔΟΥ Τρίπολης που αναφέρεται σε παρανομίες της κατασκευαστικής εταιρείας «ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ», ιδιοκτησίας του Βασίλη Τατούλη, αδελφού του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το έγγραφο, το οποίο διέρρευσε σε μπλογκ της Αρκαδίας και έχει ημερομηνία 27 Μαΐου 2016, αναφέρει χαρακτηριστικά: «H παραπάνω επιχείρηση για τις χρήσεις 2005 έως και 2011 δεν έχει αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους (εργοληπτών και ελευθερίων επαγγελμάτων) και τέλη χαρτοσήμου σε ύψος που υπερβαίνει τα όρια του παραπάνω άρθρου και νόμου».

Κατόπιν των ανωτέρω δεσμεύτηκε το 50% των λογαριασμών της εταιρείας, ενώ η ίδια σε ανακοίνωσή της διαψεύδει ακόμα και τη ΔΟΥ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κατασυκοφάντησης της εταιρείας μας από κύκλους που κινούνται στα όρια της αδιαφάνειας, της παρανομίας, με σκοπό να βλάψουν την εταιρεία μας.

»Η ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ ουδέποτε έδωσε δικαίωμα μέχρι σήμερα, για λόγους πάντα αρχής, να κατηγορείται ότι δεν απέδωσε τον οφειλόμενο ΦΠΑ στο κράτος. Ψευδώς διακινείται ότι δεν απεδόθη ΦΠΑ για τα έτη 2005 έως 2011. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία μας για τα ως άνω έτη απέδωσε στο Δημόσιο ΦΠΑ ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με την υποχρέωσή της».

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στην Τρίπολη, καθώς η εν λόγω εταιρεία αλλά και άλλες δύο που έχει στην κατοχή του ο αδελφός του περιφερειάρχη («Ασφαλτοδυναμική», «Καστάτ Τεχνική») έχουν αναλάβει σειρά έργων στην περιοχή και κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για το ηθικό –πλην του νομικού– σκέλος της υπόθεσης, που θέλει τον αδελφό του περιφερειάρχη να συμμετέχει σε δημοπρατήσεις έργων.

Το θέμα έφτασε στο περιφερειακό συμβούλιο πριν από λίγες μέρες, από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πελοπόννησος Πρώτα, Ν. Πατσαρίνο, αλλά τελικά δεν συζητήθηκε έπειτα από απόφαση της πλειοψηφίας.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δεν απάντησε επί της ουσίας σε όσα ακούστηκαν, αλλά προχώρησε σε μια διάλεξη περί της ορθής λειτουργίας στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον κ. Πατσαρίνο «δήθεν πολιτικό που κυκλοφορεί με κουκούλα».

Το καλύτερο, όμως, ο κ. Τατούλης το κράτησε για το τέλος, δηλώνοντας πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων συνιστά «κακουργηματική πράξη του υπευθύνου για τον έλεγχο, αλλά και των λοιπών μελών που πραγματοποίησαν τον έλεγχο».

Με λίγα λόγια, ο κ. Τατούλης ενοχλήθηκε από τη διαρροή του εγγράφου και όχι από τα στοιχεία που περιείχε. Και η ανακοίνωση όμως που εξέδωσε στη συνέχεια ήταν πάνω-κάτω στο ίδιο κλίμα: «Χτυπάνε λάθος πόρτα όσοι έχουν κύριο στόχο να πλήξουν την περιφερειακή αρχή και εμένα προσωπικά».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ανατρέξει κανείς στον τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας «ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ», με ημερομηνία 5 Ιουνίου 2015, θα διαπιστώσει ότι η έκθεση των ορκωτών λογιστών καταγράφει τα εξής: «Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί για τις χρήσεις 2005 έως και 2014.

Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά.

»Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη γι’ αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχό μας δεν έχουμε αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται. Γνώμη με επιφύλαξη».

Σήμερα, λοιπόν, 13 μήνες έπειτα από αυτή τη σημείωση των ορκωτών λογιστών, η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγες μέρες: «Η ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ πάντοτε ανταποκρίνεται και συνεργάζεται στους φορολογικούς ελέγχους με καλή πίστη και ουδέποτε απέκρυψε φορολογικά στοιχεία, ως είχε υποχρέωση και πάντοτε για λόγους αρχής.

»Οταν ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί ο εν εξελίξει τακτικός έλεγχος για τις ως άνω χρήσεις, θα προχωρήσει στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών της όπως θα οριστικοποιηθούν και έχει υποχρέωση. Ουδέποτε θα συμβιβαστεί, για λόγους αρχής, σε οποιαδήποτε εκβιαστική εις βάρος της ενέργεια απ’ όπου και αν προέρχεται, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα».

Τελικά, η εταιρεία έχει πληρώσει ΦΠΑ για τα προαναφερόμενα έτη; Αν ναι, γιατί αναφέρει ότι «θα προχωρήσει στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών της»;

Αν όχι, γιατί μιλά για «εκβιαστικές ενέργειες» και επικαλείται συνεργασία με τους φορολογικούς ελέγχους, όταν οι λογιστές του ισολογισμού της υπογράφουν με τη σήμανση «γνώμη με επιφύλαξη» και όταν ο έλεγχος της ΔΟΥ επιβεβαιώνει τελικά αυτή τη γνώμη;

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΟΥ, ο ΦΠΑ και ο αδελφός του περιφερειάρχη"

Πατρών-Κορίνθου: Μεγάλα κομμάτια δίνονται στην κυκλοφορία

Έως το τέλος Ιουλίου θα δοθεί στην κυκλοφορία έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού έως το Κιάτο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα δοθούν στις κυκλοφορία και οι δύο σήραγγες Δερβενίου στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Πάτρα.

Αυτό τόνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατασκευή παράπλευρου δρόμου από την Αρχαία Κόρινθο έως το Κιάτο, που θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, για την αποσυμφόρηση της παλαιάς εθνικής οδού, που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων και των φορέων της δυτικής Κορινθίας, η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα τηρηθούν στο έπακρο τα χρονοδιαγράμματα και θα ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός το Μάρτιο του 2017 και τον προσεχή Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί πλήρως ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα με την περιμετρική της Καλαμάτας, ενώ μεθαύριο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης θα δώσει στην κυκλοφορία τον κόμβο και την συνδετήρια οδό της Μεγαλόπολης.

«Είναι πια ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο σ' αυτόν τον κρίσιμο αυτοκινητόδρομο. Υπάρχει μια εντατικοποίηση και επιτάχυνση των εργασιών σε όλο το μέτωπο του οδικού άξονα Κόρινθος - Πάτρα, που μας επιτρέπει να εκφράσουμε την απόλυτη ικανοποίηση κατά την επίσκεψή μας στο έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Πρόσθεσε ότι «για τον αυτοκινητόδρομο το κρίσιμο ορόσημο του Μαρτίου του 2017 θα κρατηθεί και το στοίχημα της ολοκλήρωσης του έργου θα κερδηθεί για τους έλληνες πολίτες που από το υστέρημά τους χρηματοδοτούν αυτό το σημαντικό έργο υποδομής». Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι τηρείται με ευλάβεια το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου και εντός του Ιουλίου θα παραδοθεί το αυτοτελές τμήμα από τον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου έως τα διόδια του Κιάτου, μήκους 19 χιλιομέτρων και εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου θα γίνει η παράδοση στην κυκλοφορία και των δύο σηράγγων του Δερβενίου. Σημειώνοντας, «αυτό σημαίνει ότι και το χρονοδιάγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα, αλλά και η συμφωνία που μας οδηγεί στην κατάκτηση ολοκλήρωσης του δρόμου το Μάρτιο του 2017 είναι εφαρμόσιμη και υλοποιήσιμη και μέρα με τη μέρα την κατακτάμε».


Ο Γιώργος Δέδες ανακοίνωσε ακόμη την κατασκευή παράπλευρου δρόμου από τον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου έως το Κιάτο, μήκους 20 χιλιομέτρων και υπογράμμισε, «πρόκειται για έργο σημαντικό για τα δεδομένα του νομού Κορινθίας, που δέχτηκαν οι κατασκευαστές, αν και στην αρχική σύμβαση δεν προβλεπόταν. Η κατασκευή ενός service road, από την Κόρινθο έως το Κιάτο, παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο, θα αποσυμφορήσει την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου η οποία είναι από τους πλέον κορεσμένους δρόμους του οδικού δικτύου, χωρίς οδική ασφάλεια και με τεράστια προβλήματα συντήρησης».

Εξήγησε ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή του παράπλευρου αυτού δρόμου και θα μπορούσε να συνεχιστεί είπε, με πολύ πιο έντονους ρυθμούς, αλλά έχουν αποδεχτεί το αίτημα των καλλιεργητών της περιοχής ειδικά αυτή την περίοδο που ‘'δένει'' ο καρπός του σταφυλιού να μην υπάρχει μεγάλη σκόνη που επιβαρύνει και θα καταστρέψει τις καλλιέργειες. Επεσήμανε πως γίνεται διακριτικά η εκτέλεση του έργου αυτό το διάστημα, αλλά ο στόχος να ολοκληρωθεί και ο παράπλευρος δρόμος ως το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί.

Ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ικανοποίησή του, γιατί τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και σε επίπεδο συμφωνηθέντων οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες έχουν ανταποκριθεί πλήρως στο σύνολό τους και ρυθμοί είπε, που έχουν σήμερα τα έργα είναι κάτι δυσθεώρητο και απίστευτο για τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα ο κ. Δέδες ανέφερε ότι στις αρχές του 2015 που πήγε στο υπουργείο ο κ. Σπίρτζης και ο ίδιος ανέλαβε την Γενική Γραμματεία Υποδομών, οι ρυθμοί απορρόφησης ήταν τέτοιοι που αντιστοιχούσαν σε οικονομικές καταβολές 4 με 6 εκατ. ευρώ το μήνα και σήμερα, τον τελευταίο μήνα, οι καταβολές άγγιξαν τα 30 εκατ. ευρώ. Επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα του Μαρτίου του 2017 θα κατακτηθεί και όλα τα ενδιάμεσα χρονικά ορόσημα θα υλοποιηθούν στο έπακρο.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου του Μορέα ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι, «τα χρονοδιαγράμματα όχι απλά έχουν τηρηθεί πλήρως, αλλά πολλές φορές είμαστε πιο μπροστά και πιο έγκαιρα έτοιμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε ανακοινώσει». Προσθέτοντας, «είχαμε πει ότι εντός του Ιουλίου θα παραδοθεί ο κόμβος της Μεγαλόπολης και πράγματι μεθαύριο Πέμπτη δίνουμε στην κυκλοφορία αυτό το σημαντικό για την Μεγαλόπολη δρόμο και το ίδιο θα ισχύσει σε όλο το Μορέα και για την περιμετρική της Καλαμάτας».

Επιπλέον για την περιμετρική της Καλαμάτας ο κ. Δέδες τόνισε ότι, «να μην ξεχνάμε ότι πολλές πρόσθετες συμπληρωματικές εργασίες έγιναν σε αυτό το κομμάτι του οδικού άξονα του Μορέα, ακριβώς για να ικανοποιηθούν τοπικά αιτήματα, που αφορούσαν είτε τον πλήρη κόμβο Καρέλια, είτε τον πλήρη κόμβο Λέικων, είτε προσβάσεις και τρόπους εισόδου - εξόδου, που απέκτησαν δικαιολογημένα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών».

Κλείνοντας τόνισε ότι, «και με τις πρόσθετες συμπληρωματικές εργασίες έχει κατακτηθεί μια μεγάλη συνέπεια στην τήρηση των συμφωνηθέντων και τον Οκτώβριο θα ολοκληρώσουμε τον πρώτο εθνικό αυτοκινητόδρομο παραχώρησης πλήρως, παραδίδοντας και την περιμετρική της Καλαμάτας».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατρών-Κορίνθου: Μεγάλα κομμάτια δίνονται στην κυκλοφορία"

DW: Στην Ελλάδα αντί της βάσης του Ιντσιρλίκ τα γερμανικά στρατεύματα;

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με αφορμή την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Γερμανός πολιτικός προτείνει μεταφορά στην Ελλάδα ή την Ιορδανία.

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung πως ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να σκεφθεί την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν στα πλαίσια διεθνών αποστολών εκεί όπου είναι καλοδεχούμενοι.
Παρόμοια άποψη εξέφρασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Φλόριαν Χαν. Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει τις επισκέψεις γερμανών αξιωματούχων στο Ιντσιρλίκ, απαντά ότι «σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές».
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα ή η Ιορδανία συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο ο Φλόριαν Χαν επισημαίνει ότι «αυτό θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».
Κριτική από όλα τα γερμανικά κόμματα
H υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη βάση του Ιντσιρλίκ
H υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη βάση του Ιντσιρλίκ
Αφορμή για την ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι το πρόσφατο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου που αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία. Στις αρχές Ιουλίου η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε με ειδική άδεια στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο όμως να συνοδεύεται από βουλευτές ή δημοσιογράφους. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Φίκρι Ισίκ δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί λύση.
Το θέμα συζήτησε προ ημερών και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, χωρίς ωστόσο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να βρεθεί λύση.
Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα στη Γερμανία ασκούν έντονη κριτική στην Τουρκία. Ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ δήλωσε στο δημόσιο κανάλι ARD ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ως βουλευτές που στέλνουμε κάπου στρατιώτες, πού βρίσκονται και πώς είναι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν στην Τουρκία, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία». Παρόμοια είναι και η άποψη του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νιλς Άνεν, ο οποίος ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ να ζητήσει μια δεσμευτική απάντηση από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη μετάβαση των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » " DW: Στην Ελλάδα αντί της βάσης του Ιντσιρλίκ τα γερμανικά στρατεύματα; "

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τα περί καθυστέρησης μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens

Ως «ψευδείς και ανυπόστατες» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, καλώντας τις αρμόδιες αρχές «να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα» τις διέδωσαν.

«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών» εξηγώντας ότι «οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016».

«Οι ευθύνες για την καθυστέρηση να αναζητηθούν εκεί που πρέπει, είναι αδιανόητο να αναζητούν κάποιοι να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από τις ευθύνες προσπαθώντας να τις μεταθέσουν αλλού» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις «ψευδείς και ανυπόστατες» πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

Επισημαίνουν δε με έμφαση «το προφανές»: «Ό,τι ζητήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών να μεταφραστεί, μεταφράστηκε λέξη προς λέξη και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες».

Τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών μετά των σχετικών αποδείξεων επισφράγισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ερωτηθείς για το θέμα της καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο συνέντευξης για την ελληνική εξωτερική πολιτική που παραχώρησε στον Πάνο Χαρίτο.

Ο κ. Κοτζιάς, με τα σχετικά έγγραφα στο χέρι, ανέφερε ότι η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Αυτό πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, μετά από την εντατικοποίηση των εργασιών που επέβλεψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να λάβει, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το δεύτερο μέρος της μετάφρασης του βουλεύματος στις 13 Μαΐου 2016, μετά από το πρώτο μέρος που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο, στις 13 Μαΐου 2016, υπήρχε και η υποσημείωση ότι με την αποστολή αυτή του δεύτερου μέρους της μετάφρασης ολοκληρωνόταν η διαδικασία για το πακέτο των συνολικά 1087 φύλλων που αντιστοιχούσαν σε 1580 σελίδες μετάφρασης που είχαν αποσταλεί.


Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τα περί καθυστέρησης μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens"

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

Εξαρθρώθηκε μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή και άλλων Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Α, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου είχαν και τον αποκλειστικό έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, αξιοποίησης πληροφοριών, διασταύρωσης και εξακρίβωσης στοιχείων, ανάλυσης των πληροφοριακών δεδομένων και δημιουργίας « προφίλ» ( profiling ) των εμπλεκομένων, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και η εγκληματική τους δράση.


Επιπλέον ανιχνεύθηκε και επιβεβαιώθηκε ο τρόπος δράσης ( modus operandi ) της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εντοπίσθηκαν και οι χώροι απόκρυψης των ναρκωτικών («καβάτζες»). Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε σαφή και ορισμένη ιεράρχηση, με συγκεκριμένη κατανομή ρόλων μεταξύ των μελών της και ειδικότερα:

Ο κεντρικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, αποτελείτο από 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση προμηθευτών και επιπροσθέτως με την προσωρινή φύλαξη των παρανόμων εσόδων από την πώληση των ναρκωτικών, ενώ αναλάμβανε και χρέη διεύθυνσης και συντονισμού της οργάνωσης, όταν ο αρχηγός βρισκόταν στο εξωτερικό,

- σε δύο υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 42 και 45 ετών είχε ανατεθεί η διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φύλαξης των ναρκωτικών, καθώς επίσης ο συντονισμός, ο έλεγχος και η εποπτεία των διακινητών στα σημεία διακίνησης

- δύο επίσης υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 27 και 40 ετών είχαν αναλάβει την τυποποίηση των προς διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και την φύλαξη - απόκρυψη ποσοτήτων ναρκωτικών,

- 22χρονος ομοεθνής των προαναφερομένων, είχε αναλάβει την συλλογή των εγκληματικών εσόδων από τους πωλητές των ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και

- 24χρονος επίσης Αλβανός υπήκοος είχε αναλάβει την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές που δραστηριοποιούντο στην περιοχή του Λόφου Στρέφη καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Άλλα δε μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την πώληση των ναρκωτικών στα σημεία διακίνησης.

Τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ανέπτυσσαν τη δράση τους σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των Εξαρχείων, με κανόνες λειτουργίας εμπορικής επιχείρησης. Συγκεκριμένα, τη διακίνηση των ναρκωτικών πραγματοποιούσαν επί καθημερινής βάσεως, ενώ η περιοχή της εγκληματικής τους δράσης ήταν κατανεμημένη σε τομείς και συγκεκριμένα σημεία διακίνησης (Πλατεία Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη, συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια).

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης στα οποία είχε ανατεθεί η πώληση των ναρκωτικών, ορίζονταν σε βάρδιες με συγκεκριμένο ωράριο και εποπτεύονταν από τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη. Πλησίον των σημείων διακίνησης διατηρούσαν αποθηκευτικούς χώρους φύλαξης, ώστε να είναι άμεση και ευχερής η προμήθεια ναρκωτικών στους διακινητές αλλά και να αποφεύγεται το ενδεχόμενο αποκάλυψής τους.

Επίσης, για τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα παράνομα έσοδα από την πώλησή τους, γινόταν περιοδικά, κατ’ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης, λογιστικός απολογισμός. Σημειώνεται ότι για το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων, τα μέλη της σπείρας αγόραζαν πλήθος από κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων.

Κατόπιν των ανωτέρω, από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, εξελίχθηκε στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής (Νέα Ιωνία, Γκύζη, Δάφνη), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση προς αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν δεκατέσσερα (14) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων εννέα (9) υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 24 έως 45 ετών, υπήκοος Πολωνίας ηλικίας 23 ετών και τέσσερις (4) ημεδαποί ( δύο άνδρες ηλικίας 27 και 30 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 22 και 23 ετών). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη και 20χρονος ημεδαπός, για παράβαση της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων. Αναζητούνται τρεις (3) επιπλέον υπήκοοι Αλβανίας, μέλη της σπείρας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί αλλοδαπών.







Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :

- 17 κιλά και 518,9 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (εκ των οποίων τα -16- κιλά και -710- γραμμάρια ήταν κατανεμημένα σε -3.722- μικροσυσκευασίες-δόσεις έτοιμες για πώληση)

-155 γραμμάρια κοκαΐνης

-23.316- κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για την συσκευασία-τυποποίηση των προς διάθεση ναρκωτικών ουσιών

-  πιστόλι και δύο γεμιστήρες

-  27 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

- Το χρηματικό ποσό των -4.415- ευρώ και -1- δολάριο Η.Π.Α

-  47 συσκευές κινητής τηλεφωνίας

- Δύο ΙΧΕ αυτοκίνητα

-  Δύο μοτοσυκλέτες

- Τέσσερις ζυγαριές ακριβείας

- Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

- Δύο φωτογραφικές μηχανές

- 208 αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων συνολικού ποσού -162.307,69 ευρώ

- σιδερογροθιά και πλαστική γροθιά

- καταδυτικό μαχαίρι

- δύο τρίφτες κάνναβης

- δυο ζευγάρια γάντια, μάσκα τύπου full face και περιλαίμιο μοτοσικλετιστή

- τσεκούρι, βαριοπούλα και μεταλλικό καλέμι, φακός, πλήθος ιδιοχείρων σημειώσεων στις οποίες αναγράφονταν οι ποσότητες ναρκωτικών που έχουν πωληθεί, οι ποσότητες που υπάρχουν στο απόθεμα προς πώληση και χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια"

Το ΣτΕ υποχρέωσε το Δημόσιο να πληρώσει 700.000 ευρώ για την καταστροφή δύο λεωφορείων από κουκουλοφόρους

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του υποχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει 700.000 ευρώ, λόγω της ολοσχερούς καταστροφής δυο λεωφορείων της ΕΘΕΛ Α.Ε. τα οποία κάηκαν από μολότοφ κουκουλοφόρων.

Η ΕΘΕΛ (μέσω της εταιρείας που ήταν ασφαλισμένα τα δυο λεωφορεία) προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια το 2000 και η αμετάκλητη απόφαση εκδόθηκε μετά από 16 χρόνια.

Ειδικότερα, το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1997, πραγματοποιήθηκε στην φοιτητική εστία επί της οδού Πατησίων 279, συναυλία με τη συμμετοχή διαφόρων μουσικών συγκροτημάτων - και μετά το τέλος της συναυλίας, ομάδα 100 περίπου κουκουλοφόρων βγήκαν από την φοιτητική εστία με ρόπαλα και άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότωφ, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Οι κουκουλοφόροι σταμάτησαν λεωφορείο της ΕΘΕΛ που έκανε το δρομολόγιο Μαρούσι- Αθήνα και αφού έσπασαν τα τζάμια πέταξαν μέσα βόμβες μολότωφ. Αμέσως άρπαξε φωτιά, ενώ οι επιβάτες και ο οδηγός κατέβηκαν από το λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ΕθΕΛ μέσω των διοικητικών δικαστηρίων διεκδίκησε αποζημίωση για την καταστροφή του λεωφορείου, το ποσό των 137.931 ευρώ.


Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι δυνάμεις της Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) κατέφθασαν στην φοιτητική εστία μετά την έναρξη των επεισοδίων για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήδη είχαν καταφθάσει, ενώ τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ενόψει της επίμαχης συναυλίας, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αποζημίωσης. Παράλληλα, η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ αφορά το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998, μετά από μουσική εκδήλωση 600 περίπου ατόμων που είχε γίνει στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Εκεί, μετά το τέλος της εκδήλωσης, 50 κουκουλοφόροι με ξύλα, πέτρες, κ.λ.π., άρχισαν να πετούν βόμβες μολότωφ καταστρέφοντας καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Το ΣτΕ έκρινε και πάλι ότι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς, ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, είχαν διατεθεί αρχικά 15 αστυνομικοί οι οποίοι μειώθηκαν στην συνέχεια στους 10, καθώς οι 5 στάλθηκαν να περιφρουρήσουν το απειλούμενο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα από τους κουκουλοφόρους.

Με δεύτερη απόφαση, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την εξασφάλιση της δημοσίας ειρήνης και ευταξίας, την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών και την τήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους, καθώς και στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ υποχρέωσε το Δημόσιο να πληρώσει 700.000 ευρώ για την καταστροφή δύο λεωφορείων από κουκουλοφόρους"

Το 65% των Ελλήνων βλέπουν αρνητικά τους Μουσουλμάνους -«Βάρος οι πρόσφυγες» λέει το 72% [πίνακες]

Οι Ελληνες είναι ανάμεσα στους λαούς όπου επικρατεί η αρνητική άποψη για τους Μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα τους.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Pew, την οποία δημοσίευσε το Politico. Σύμφωνα με αυτή, πάνω από το 60% των Ελλήνων, των Ούγγρων, των Ιταλών και των Πολωνών βλέπουν αρνητικά τους Μουσουλμάνους. Συγκεκριμένα στη χώρα μας το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει το 65%.
Πόσοι βλέπουν αρνητικά τους πρόσφυγες σε κάθε χώρα (πατήστε στο χάρτη για να δείτε το ποσοστό)


Επιπλέον, στις 8 από τις 10 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έγινε η έρευνα, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι πρόσφυγες αυξάνουν την πιθανότητα τρομοκρατίας στην πατρίδα τους.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν για το αν οι πρόσφυγες είναι «βάρος», καθώς παίρνουν τις δουλειές και τα κοινωνικά επιδόματα ή αν κάνουν το έθνος ισχυρότερο με τη δουλειά και τα ταλέντα τους, το 72% των Ελλήνων που μετείχαν στην έρευνα απάντησαν το πρώτο.
Ο οικονομικός αντίκτυπος των προσφύγων (με κόκκινο η άποψη ότι οι πρόσφυγες είναι «βάρος» γιατί παίρνουν τις δουλειές, με μπλε η άποψη ότι κάνουν ισχυρότερο το έθνος με τη δουλειά και τα ταλέντα τους)



Την ίδια στάση κρατά απέναντι στους πρόσφυγες το 82% στην Ουγγαρία, το 75% στην Πολωνία, το 65% στην Ιταλία και το 53% στη Γαλλία. Αντιθέτως, το 62% των Γερμανών και το 59% των Ελβετών δήλωσαν ότι οι πρόσφυγες κάνουν πιο ισχυρή τη χώρα τους.
Η έρευνα έγινε σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Μ. Βρετανία, με περίπου 1.000 πολίτες σε κάθε χώρα να απαντούν, το διάστημα από τις 4 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου.
Η άποψη για τη φυλετική και εθνική διαφορετικότητα (με κόκκινο όσοι απάντησαν ότι η ενισχυόμενη διαφορετικότητα κάτι τη χώρα τους χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, με μαύρο όσοι θεωρούν ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά και με γκρι όσοι θεωρούν ότι η διαφορετικότητα κάνει τη χώρα τους καλύτερο μέρος για να ζει κανείς).


iefimerida



Διαβάστε Περισσότερα » "Το 65% των Ελλήνων βλέπουν αρνητικά τους Μουσουλμάνους -«Βάρος οι πρόσφυγες» λέει το 72% [πίνακες] "

H ΔΕΗ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ

Η ΔΕΗ προκήρυξε την Τρίτη διεθνή διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού 24% στον ΑΔΜΗΕ στα πλαίσια των μνημονιακών της υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Ιουλίου για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή κοινοπραξία όπου τουλάχιστον ένας μέλος της θα πληροί το συγκεκριμένο κριτήριο.

Ως χρημοτοοικονομικοί σύμβουλοι ορίστηκαν η HSBC Bank, η Citigroup Global Markets Limited και η NBG Securities.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "H ΔΕΗ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ"

Σύγκρουση τρένων στην Ιταλία με πολλούς νεκρούς

Σύγκρουση τρένων στην Ιταλία με πολλούς νεκρούς Τα πρώτα βαγόνια των δύο τρένων έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών. Οι διασώστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν όσους έχουν παγιδευτεί στα τρένα και οι συγγενείς αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων έσπευσαν στο σημείο αγωνιώντας για την τύχη τους και ελπίζοντας να τους δουν γρήγορα και να τους σφίξουν στην αγκαλιά τους.
 
Η Ιταλία παρακολουθεί συγκλονισμένη και με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίζονται μετά από τη σύγκρουση των δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών ανάμεσα στις πόλεις Κοράτο και Άντρια που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και τουλάχιστον 50 να τραυματιστούν.
treno 1 copy
Τα δύο τρένα κινούνταν σε μονή σιδηρογραμμή μέχρι τη στιγμή που «πάγωσαν» όλα. Στο σημείο επικρατούν σκηνές πανικού και οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Ενδεικτική είναι η δήλωση του δημάρχου του Κοράτο ο οποίος δήλωσε πως «όλα θυμίζουν πτώση αεροπλάνου».
Τα αίτια της σύγκρουσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, όπως και ο ακριβής αριθμός των επιβατών στα δύο τρένα. Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσους περισσότερους μπορούν. «Κάντε ησυχία για να ακούσουνε τις κραυγές όσων βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια» φωνάζουν με μεγάφωνα.
treno 3

«Μαμά και κόρη σκοτώθηκαν αγκαλιά»

Οι προσωπικές ιστορίες των θυμάτων και τα τελευταία λεπτά πριν από τη σφοδρή σύγκρουση έρχονται στο φως της δημοσιότητας όσο περνά η ώρα.
«Μία μητέρα κρατούσε στην αγκαλιά της την μικρή της κόρη. Και οι δύο είναι νεκρές», γράφει ιταλικό δημοσίευμα μεταφέροντας τις δραματικές εικόνες που αντικρίζουν οι διασώστες.
trena4

«Πήγα ξυπόλητη κάτω από τα συντρίμμια και έσωσα τον άντρα μου»

Δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς τα συναισθήματα των συγγενών που βρίσκονται στο σημείο και όσων σώθηκαν αφήνοντας πίσω τους, τους αγαπημένους τους.
Η περιγραφή μία γυναίκας που κατάφερε να σωθεί και να βγει έξω από το τρένο συγκλονίζει. «Πήγα ξυπόλυτη κάτω από τα συντρίμμια. Έσκαψα ανάμεσα στις λαμαρίνες και κατάφερα να σώσω τον άνδρα μου. Είδα ανθρώπους κομματιασμένους» περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια.
treno 5

 «Που είναι η κόρη μου»


Οι συγγενείς των επιβαινόντων έσπευσαν στο σημείο αγωνιώντας για την τύχη τους και ελπίζοντας να τους δουν γρήγορα και να τους σφίξουν στην αγκαλιά τους.
treno 2
«Ο εγγονός μου επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στην Ιταλία από την Ιαπωνία. Βρισκόταν εκεί για σπουδές. Ελπίζω να μου πουν ότι σώθηκε» είπε ένας άνδρας στα ΜΜΕ.
«Που είναι η κόρη μου; Σας παρακαλώ δείξτε μου την κόρη μου». Με κραυγές αγωνίας και δάκρυα στα μάτια μία μητέρα μπήκε στο νοσοκομείο του Μπαρλέτα, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, αναζητώντας το παιδί της.
εξω
«Ο πατέρας μου επέβαινε στο τρένο. Στο νοσοκομείο δεν μου είπαν τίποτα. Το τηλέφωνό του είναι κλειστό. Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμη αλλά δεν έχω κανένα νέο» είπε με τρεμάμενη φωνή στις τηλεοπτικές κάμερες μία γυναίκα.
treno 7
Πηγή φωτογραφιών: REUTERS/Alessandro Garofalo
cnn


Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στην Ιταλία με πολλούς νεκρούς"

Έρανος - απάτη στο όνομα του Χαμόγελου του Παιδιού

Με ανακοίνωσή του το Χαμόγελο του Παιδιού προειδοποιεί για έρανο – απάτη στο όνομα του, από μια 60χρονη γυναίκα που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Στην ανακοίνωση του το Χαμόγελο του Παιδιού αναφέρει:

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται ευαισθητοποιημένους πολίτες και συγκεντρώνουν χρήματα με το πρόσχημα της υποστήριξης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Αυτή τη φορά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια κυρία, περίπου 60 ετών, με καστανόξανθα μαλλιά, μετρίου αναστήματος και ελληνικής καταγωγής εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα, διενεργώντας έρανο. Η κυρία φοράει πλαστικοποιημένη κάρτα με την επωνυμία του οργανισμού κι έχει στην κατοχή της ένα μπλοκ αποδείξεων και κάποια φυλλάδια.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει, ότι δε βγαίνει ποτέ στο δρόμο, ούτε από πόρτα σε πόρτα για να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε πωλήσεις ή να κάνει έρανο. Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών του γίνονται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα γραφεία του ή στους χώρους του. Επισημαίνει ότι για κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη απόδειξη με το λογότυπο του Οργανισμού. Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιείται το σύνολο των δράσεων του Οργανισμού καθώς και λεπτομερής οικονομικός απολογισμός του.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρακαλεί όλους τους πολίτες, τους φίλους του αλλά και οποιονδήποτε αντιληφθεί τέτοια περιστατικά να επικοινωνήσει άμεσα τόσο με τις Αστυνομικές Αρχές, όσο και με τον Οργανισμό, στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056».


Διαβάστε Περισσότερα » "Έρανος - απάτη στο όνομα του Χαμόγελου του Παιδιού"

Διακοπή νερού σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, την Τετάρτη και Πέμπτη

Διακοπή νερού σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, από τις 8 το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου έως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουλίου,ανακοινώνει η ΕΥΔΑΠ, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει διακοπή νερού σε περιοχές των δήμων: Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Αγίας Βαρβάρας, που περικλείονται από τις οδούς: Ιερά οδός, Λ. Κηφισού, Πέτρου Ράλλη, Παράσχου, Λήμνου, Γρ. Λαμπράκη, Ταξιαρχών και Ελ. Βενιζέλου.

Η ΕΥΔΑΠ σημειώνει, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ελαχιστοποίησης της διάρκειας των εργασιών και επαναφοράς της υδροδότησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή νερού σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, την Τετάρτη και Πέμπτη"

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης στο υπ. Εργασίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους 220 εργαζόμενους του εργοστασίου λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης στη Καβάλα, πραγματοποιείται έξω από το υπουργείο Εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις μαζικές απολύσεις που πραγματοποιεί η εργοδοσία και στον τρόπο διαχείρισης του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ήρθαν σήμερα το πρωί με πούλμαν από την Καβάλα στην Αθήνα για συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα και οι ομαδικές απολύσεις.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου κ. Βογιατζίδης δήλωσε: «Δύο μήνες τώρα βρισκόμαστε σε ρυθμούς κινητοποιήσεων και όσο περνάει ο καιρός δυναμώνει ο αγώνας μας. Είμαστε τα λιπάσματα Καβάλας συμφερόντων Λαυρεντιάδη οι οποίοι στις αρχές του έτους μας ζήτησαν να υπογράψουμε όλοι εθελούσια έξοδο η οποία ήταν καλυμμένες ομαδικές απολύσεις. Μας ζήτησαν να απολυθεί όλο το προσωπικό που εργάζονται εκεί, 340 οικογένειες, και αμέσως να υπογράψουμε σύμβαση ορισμένου χρόνου για να γίνουμε εργολαβικοί σε νέες εταιρίες που δημιουργήθηκαν, εταιρίες που στήθηκαν μέσα στον ίδιο χώρο του εργοστασίου χωρίς ούτε ένα ευρώ επένδυσης. Δημιουργήθηκαν μόνο καινούργια ΑΦΜ προκειμένου να αφανίσουν όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα σήμερα βρισκόμαστε εδώ και αντιστεκόμαστε σε αυτή την βάναυση συμπεριφορά του εργοδότη μας»






 

 

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται για δεύτερη φορά όπως η ίδια ανέφερε και η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας η οποία στις δηλώσεις της τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας του εργοστασίου και κατά των απολύσεων.

«Είναι αυτονόητη η παρουσία μου ανάμεσα στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Οι άνθρωποι του μόχθου δίνουν έναν αγώνα ζωής και αξιοπρέπειας ενάντια σε συμπεριφορές που καταρρακώνουν την ίδια τους την ύπαρξη και αμφισβητούν το δικαίωμα τους να προκόψουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους. Είναι υποδείγματα αγώνα γιατί δίνουν την μάχη σε πείσμα της εργοδοτικές αναλγησίας αλλά και της κυβερνητικής αδιαφορίας και υποδείγματα αλληλεγγύης γιατί συμπαραστέκονται στους συναδέλφους τους που διώκονται μέσα από την γνωστή τακτική της ποινικοποίησης των αγώνων για τα δικαιώματα. Η παρουσία μου λοιπόν εδώ είναι αυτονόητη και έχω ότι στους εργαζόμενους ότι πρέπει να με λογαριάζουν ως μέλος του σωματείου τους. Με ζωντανή παλλόμενη διεκδίκηση ο αγώνας θα κερδηθεί» είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.










protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης στο υπ. Εργασίας"

Κατρούγκαλος προς κοινωνικούς εταίρους: Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών

Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών,τόνισε ε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος,μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης  με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, εν όψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Οπως, μάλιστα, ανέφερε ο ίδιος, «...θέλουμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση έγινε σε κλίμα συννενόησης.
Στόχος, εξήγησε, είναι να υπάρξει μία κοινή στάση για να «αποκρούσουμε τις επιθέσεις για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς».
«Είμαι αισιόδοξος ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα επιστροφής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ
Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι, η κυβέρνηση με την συμφωνία του Ιουλίου περιόρισε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Ειδικότερα, ο  πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης κατέθεσε τις θέσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας, οι οποίες αναλύονται ως εξής:
  • Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να παραμείνει στην προμετωπίδα της κοινωνικής δυναμικής, ως κύριο μέσο επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως κατέδειξε και η κοινή δήλωση των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  • Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (διαπραγμάτευση, συλλογική σύμβαση ή προσφυγή στην μεσολάβηση/διαιτησία) που ισχύει από 25ετίας έχει πράγματι προβλήματα στην πράξη.  Αυτό που χρειάζεται όμως, δεν είναι ισοπέδωση του συστήματος αλλά βελτίωσή του, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό.
  • Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιβίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ουσιαστικό αντίκρισμα που έχουν στην κοινωνία και στην οικονομία.
  • Η εθνική κλαδική σύμβαση των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν ανέκαθεν το σημείο αναφοράς για τον κλάδο, δημιουργώντας καθεστώς σταθερότητας των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και ενισχύοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμβαλλόμενους εργοδότες και εργαζόμενους.
  • Η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και δεν μπορεί να ορίζεται από το κράτος.
  • Οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων εμφανίζουν έξαρση, αποτυπώνοντας στην ουσία την επιθυμία των επιχειρήσεων να προσεγγίσουν τον κατώτατο μισθό έτσι όπως ορίζεται από το κράτος.  Αν και το έντονο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή για επιχειρησιακές συμβάσεις είναι όψιμα αυξημένο για λόγους που δεν σχετίζονται με την συλλογική διαπραγμάτευση, εντούτοις συνιστούν διέξοδο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας.
  • Κάθε συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό από πλευράς κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σκέψη κατάργησής τους, αλλά αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.
  • Εφαρμογή του "εργόσημου" σε περισσότερες κατηγορίες ανέργων, φοιτητών και συνταξιούχων για την αποφυγή της αδήλωτης εργασίας και την έξαρση αθέμιτων πρακτικών όπως της "τριγωνικής  απασχόλησης" μέσω γειτονικών χωρών.
Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε, ακόμη,  ότι κυρίαρχη σημασία έχει το «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. Η ολική επαναφορά της ΕΓΣΣΕ θα καταστήσει δυνατή την εκπλήρωση της κοινωνικής της αποστολής, επιστρέφοντας στην πλήρη συμβατική της μορφή και στην επεκτασιμότητα της ισχύος της, πρόσθεσε.
«Η ΕΣΕΕ συμμετέχει, με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες θέσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις και "lock out", που φωτογραφίζουν τράπεζες και ΔΕΚΟ, επιθυμεί έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος προς κοινωνικούς εταίρους: Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών"

Λαμία: 65χρονος έκοψε τις φλέβες του στον ΟΑΕΕ -Τι φώναζε στους υπαλλήλους [εικόνες & βίντεο]

Στο νοσοκομείο της Λαμίας διακομίστηκε πριν από λίγο 65χρονος από τη Φθιώτιδα, ο οποίος έβγαλε σουγιά και έκοψε το χέρι του μέσα στα γραφεία του ΟΑΕΕ.
«Τα έχω πληρωμένα όλα, γιατί με ταλαιπωρείτε;», είπε ο άτυχος επαγγελματίας, πριν αυτοτραυματιστεί με τον σουγιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πριν από λίγες ημέρες τον είχαν κλέψει αφαιρώντας του 30.000 ευρώ και ήταν πολύ στεναχωρημένος, και σε συνδυασμό με το πρόβλημα που αντιμετώπισε στον ΟΑΕΕ, δεν άντεξε άλλο με αποτέλεσμα να αυτοτραυματιστεί μπροστά στο γκισέ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο άντρας, που διατηρεί πρατήριο καυσίμων στη Λοκρίδα, πήγε στον ΟΑΕΕ για να λάβει απαλλακτικό, όταν όμως η υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, ο 65χρονος άρχισε να φωνάζει και στη συνέχεια έβγαλε ένα σουγιά με τον οποίο τραυμάτισε 4 φορές το χέρι του.
Όσοι ήταν μπροστά στο περιστατικό τρομοκρατήθηκαν και οι υπάλληλοι έβγαλαν έξω από τα γραφεία τον κόσμο. Αμέσως ασθενοφόρο παρέλαβε τον 65χρονο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ οι αστυνομικοί παρέλαβαν φάκελο με τα χαρτιά του.


Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν ο 65χρονος διατηρούσε για πολλά χρόνια πρατήριο υγρών καυσίμων σε χωριό της Λοκρίδας που έχει πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία όφειλε να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ χωρίς να είναι υποχρεωμένος σε ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
Κατά τον έλεγχο όμως των φορολογικών παραστατικών από τον ΟΑΕΕ εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί τιμολόγια σε επιχειρήσεις εκτός της περιοχής και διαπιστώθηκε ότι όφειλε να είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Ο 65χρονος θεωρούσε ότι πληρώνοντας ΟΓΑ δεν έχει καμιά περαιτέρω υποχρέωση, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ θεωρούν ότι από 1 Ιουλίου 2010 όφειλε να έχει ενταχθεί σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο πρατηριούχος θα έπρεπε να πληρώνει εδώ και 6 χρόνια ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και το οποίο σημαίνει ότι οι οφειλές μαζί με τα πρόστιμα σε αυτή την φάση είναι υπέρογκα. Ο 65χρονος βρίσκεται εκτός κινδύνου.
Πληροφορίες: lamiareport.gr, lamiastar.gr
Φωτογραφίες & βίντεο: lamiareport.gr
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: 65χρονος έκοψε τις φλέβες του στον ΟΑΕΕ -Τι φώναζε στους υπαλλήλους [εικόνες & βίντεο] "

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας στο ΥΠΟΙΚ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας έξω το υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι  καταγγέλουν την ενέργεια του υπουργείου να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της εταιρείας μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μισθοδοσία τους αλλά και άλλες κινήσεις οπως πληρωμές προμηθευτών και εισπράξεις από πελάτες. 

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν πως η απόφαση του υπουργείου ειναι αυθαίρετη καθώς υπάρχει σαφής διάταξη από το νόμο 4361/16 που προστατεύει τους λογαριασμούς της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής των δύο πυραυλακάτων που είχαν αναλάβει τα ναυπηγεία Ελευσίνας. 

Αυτή η απόφαση ελήφθη λίγο μετά τη συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας για τις πυραυλάκατους ΤΠΚ 6 και ΤΠΚ 7, ενώ πρόσφατα είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους Έλληνες εφοπλιστές για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ναυπηγείου, συμφωνίες που -σύμφωνα με τους εργαζόμενους- θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες για να εξέλθουν τα ναυπηγεία από το αδιέξοδο.

 

 

Πρόσφατα, το ναυπηγείο Ελευσίνας είχε κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ και είχε συμφωνηθεί μέρος των οφειλομένων να αποπληρωθεί από τo Πολεμικό Ναυτικό και άλλο ένα μέρος από την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως παράλογη και παράνομη την ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών και αναρωτιούνται ποιους εξυπηρετεί το λουκέτο στα ναυπηγεία, κάνοντας λόγο για παραλογισμό ή δόλια ενέργεια.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα ναυπηγεία είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων.








protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας στο ΥΠΟΙΚ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news