facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

«Κόφτης» έως και 40% σε πάνω από 400 χιλιάδες επικουρικές

«Κόφτης» επικουρικών συντάξεων μπαίνει από τις 2 Αυγούστου στα ποσά που λαμβάνουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι.

Οι μειώσεις θα γίνουν στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης εφόσον το άθροισμα μαζί με την κύρια ή οποιαδήποτε άλλη σύνταξη λαμβάνουν (γήρατος, αναπηρίας, ή θανάτου) είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά.

Συνταξιούχοι με κύρια 1.000 ευρώ και επικουρική 200 ευρώ (άθροισμα 1.200 ευρώ) μπορεί φαινομενικά να μένουν έξω από το ψαλίδι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, γιατί το άθροισμα που θα ληφθεί υπόψη για να δουν τα Ταμεία πόσοι ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, δεν θα είναι αυτό που βάζουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι, αλλά θα είναι το μεικτό ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής.

Στο μεικτό ποσό συνυπολογίζονται ο φόρος, η εισφορά ασθένειας και οι αρχικές μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2010 στις κύριες άνω των 1.400 ευρώ και το 2011 στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Αυτές οι κρατήσεις έγιναν μεν στις συντάξεις, αλλά το υπουργείο δεν τις αφαιρεί από τα ποσά που παίρνουν οι συνταξιούχοι, με στόχο να ανέβει τεχνητά το άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ και ο «κόφτης» να πιάσει περισσότερους.

Ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων που θίγονται από τις περικοπές θα είναι μεγαλύτερος από τους 250.000 που εκτιμούσε στην αρχή το υπουργείο Εργασίας.

Νεότερα στοιχεία από την επεξεργασία που κάνουν τα Ταμεία -και κυρίως η ΗΔΙΚΑ που τηρεί το μητρώο δικαιούχων σύνταξης όλων των φορέων- δείχνουν ότι από τις μειώσεις επικουρικών θίγονται σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι είτε με ψαλίδι κατά μερικά ευρώ (2-10 ευρώ) είτε με μεγαλύτερες μειώσεις (άνω των 50 ευρώ το μήνα).

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις προέρχονται από το ΙΚΑ. Με βάση τους πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος από επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος, φαίνονται πόσοι παίρνουν κύρια μέχρι 1.000 και πόσοι πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς και πόσοι είναι με επικουρική ως 200 και πόσοι με 200 ευρώ και άνω.

Τα στοιχεία για τους δικαιούχους κύριας σύνταξης δείχνουν ότι:

• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) ως τα 1.000 ευρώ είναι 920.765 δικαιούχοι.

• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) από 1.000,01 ως 1.300 ευρώ είναι 98.834 συνταξιούχοι.

• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) από 1.300,01 ευρώ και άνω είναι 69.897 συνταξιούχοι.


Σύνολο δικαιούχων κύριας από το ΙΚΑ, χωρίς άλλους φορείς, 1.089.496 συνταξιούχοι.

Αντίστοιχα για την επικουρική έχουμε στο ΙΚΑ:

• Ως 150 ευρώ επικουρική γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου παίρνουν 278.818 συνταξιούχοι.

• Από 150,01 ως 200 ευρώ παίρνουν 233.362 συνταξιούχοι.

• Από 200,01 ευρώ και πάνω παίρνουν 206.039 συνταξιούχοι.

Σύνολο δικαιούχων επικουρικής μόνο ΙΚΑ, χωρίς άλλους φορείς, 718.219 συνταξιούχοι.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 206.039 δικαιούχοι επικουρικής ΙΚΑ που παίρνουν μεικτό ποσό από 200 ευρώ και πάνω είναι στην πρώτη ζώνη κινδύνου για μειώσεις, εφόσον από κύρια σύνταξη παίρνουν μικτό ποσό από 1.100 ευρώ και άνω.

Στη δεύτερη ζώνη περικοπών είναι οι 233.362 συνταξιούχοι που παίρνουν μεικτό ποσό επικουρικής από 150 ως 200 ευρώ, εφόσον η μικτή κύρια σύναξη είναι από 1.150 ευρώ και άνω.

Στην τρίτη ζώνη περικοπών βρίσκονται και όσοι έχουν υψηλότερη κύρια (άνω των 1.250 ευρώ) και χαμηλή επικουρική (80, 100, 120 ευρώ).

Από τους 470.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, επικουρική έχουν σχεδόν το σύνολο των πολιτικών συνταξιούχων και οι απόστρατοι της Αστυνομίας που λαμβάνουν επικουρική από το ΤΕΑΠΑΣΑ. Εκτιμάται ότι μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική άνω των 1.300 ευρώ έχουν πάνω από 130.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και τραπεζών υπολογίζεται ότι ο «κόφτης» πιάνει πάνω από 80.000 συνταξιούχους που ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.300 ευρώ μικτά από κύρια και επικουρική.

Από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ υπερβαίνουν τους 50.000, σε σύνολο 80.000 συνταξιούχων.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόφτης» έως και 40% σε πάνω από 400 χιλιάδες επικουρικές"

Moody’s: Το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί φέτος στο 182,8% του ΑΕΠ

Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και στηρίζουν τη σταθερή προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου Caa3, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's στην ετήσια πιστωτική ανάλυσή του για την Ελλάδα.

O οίκος σημειώνει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής που συνδέονται με τους όρους του προγράμματος είναι ακόμα υψηλοί, «υπογραμμίζοντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας».

Ο Moody's προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,7% φέτος και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017. Βραχυπρόθεσμα, σημειώνει, πολλά θα εξαρτηθούν από την έγκαιρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονταν σε 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2016.

«To αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας τον Ιούνιο σημαίνουν ότι ο κίνδυνος σεναρίων που συνεπάγονται είτε ένα αδιέξοδο με τους επίσημους πιστωτές και/ή μία βαθύτερη ύφεση λόγω παρατεταμένης αβεβαιότητας, έχει κάπως υποχωρήσει», αναφέρει ο Moody's.

«Ο οίκος αναμένει ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα κορυφωθεί φέτος στο 182,8% του ΑΕΠ. Αν και το επίπεδο αυτό είναι υψηλό, η διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και των απαιτήσεων για την εξυπηρέτησή του παραμένουν ευνοϊκές», σημειώνεται στην έκθεση.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Moody’s: Το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί φέτος στο 182,8% του ΑΕΠ"

Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης» και «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αποφάσισαν από κοινού την συνέχιση των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ενώ για τα εμπορευματικά τρένα αποφάσισαν να μείνουν ακινητοποιημένα μέχρι και την Κυριακή 17 Ιουλίου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συγκεκριμένων σωματείων εργαζομένων, είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως αύριο Τρίτη 12 Ιουλίου όλη την ημέρα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο τον σιδηροδρομικό άξονα, καθώς και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου"

Πανελλαδικές: Ως την Τετάρτη ανάκληση προτιμήσεων στα μηχανογραφικά

Μέχρι την Τετάρτη 13 Ιουλίου μπορεί να γίνει η ολική ή μερική ανάκληση προτιμήσεων στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψήφιων για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα.

Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 8 Ιουλίου έληξε η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Όπως αναφέρεται στην ανακοπίνωση του υπουργείου Παιδείας, «η δήλωση προτιμήσεων κάθε υποψηφίου στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο υποβλήθηκε μέσω διαδικτύου, αντιπροσωπεύει την αυθεντική έκφραση της θέλησής του, η οποία είναι οριστική, και μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση ή η τροποποίησή του».

Μετη λήξη της προθεσμίας υποβολής και εντός καθοριζόμενου χρονικού διαστήματος ωστόσο (δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 13 του μήνα), επιτρέπεται μόνο η μερική ή ολική ανάκληση της δήλωσης προτιμήσεων.

Στην προθεσμία αυτή, οι υποψήφιοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα το μηχανογραφικό τους δελτίο, μπορούν να ζητήσουν μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων. Δηλαδή, με αίτηση-υπεύθυνη δήλωση οι υποψήφιοι, μπορούν να ζητήσουν μόνο να διαγραφεί κάποια ή κάποιες από τις προτιμήσεις τους και όχι βέβαια να αλλάξουν τη σειρά των προτιμήσεων ή να προσθέσουν νέες προτιμήσεις.

Για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής, όσοι υποψήφιοι τυχόν επιθυμούν μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων, πρέπει να υποβάλουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

Η προθεσμία αυτή είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία. Η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων. Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδικές: Ως την Τετάρτη ανάκληση προτιμήσεων στα μηχανογραφικά"

Στουρνάρας: Ερχεται χαλάρωση των capital controls τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες έρχεται σημαντική χαλάρωση των capital controls, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας, στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε, σήμερα υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών πρόταση στους θεσμούς με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς. Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται:
  • η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες. Δηλαδή αν κάποιος παραλείψει να πάρει τα 420 ευρώ στη μία εβδομάδα θα μπορεί να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού μετά από 2 εβδομάδες
  • ανάληψη μετρητών χωρίς όριο για νέες καταθέσεις από χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό
  • πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων
    • αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% για τα ελεύθερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό
    • αύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά ημέρα (για τον επιχειρηματικό χώρο)
  • μείωση του χρόνου αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό
  • αύξηση των ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό με άνοιγμα πολλών διαδικτυακών αγορών
  • αύξηση των μηνιαίων ορίων για αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προτείνει:
  • Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ανά πελάτη, ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω διαδικτύου, πολλών διεθνών sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
Επέστρεψαν καταθέσεις 4 δισ. από τα... στρώματα
Επίσης, όπως ανακοίνωσε, μέσα σε ένα χρόνο έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα 4 δισ. ευρώ καταθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τα στρώματα δηλαδή».
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Ακόμη επανέλαβε την θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
Για την ύφεση
Η ύφεση εφέτος θα κυμανθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ η οποία όπως είπε δεν θα είναι αρκετή να ισοσκελίσει τις απώλειες των δυο πρώτων τριμήνων, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Εκτίμησε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το 2017 και το 2018 "παρά την αύξηση της φορολογίας επειδή αυξάνεται η απασχόληση", όπως είπε.
Εκτίμησε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το 2017 και το 2018 "παρά την αύξηση της φορολογίας επειδή αυξάνεται η απασχόληση", όπως είπε.
Επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους για την οποία είπε ότι "υπάρχει νομική βάση από το Νοέμβριο του 2012" και πρόσθεσε ότι "για να γίνει ελάφρυνση θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις".
Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε ότι "μια μονάδα μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία από μία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αυξάνεται και ο ρυθμός της ανάπτυξης".
"Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα", είπε χαρακτηριστικά.
Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι φθάνουν στο επίπεδο των 108 δισ. ευρώ, ενώ στόχος των τραπεζών είναι έως το τέλος του 2019, να έχουν διευθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να επιδιώκονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και τόνισε ότι "δεν υπάρχει σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών δανείων".
Αναφερόμενος στο θέμα της εταιρείας Μαρινόπουλος, που τέθηκε από βουλευτές, έκανε λόγο για "παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος και κάλεσε "τράπεζες και επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους".
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε, ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για τη Μεγάλη Βρετανία, λιγότερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν ασήμαντες για την Ελλάδα".
Απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα που του ζήτησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το plan Χ και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ξέρει εάν πρόκειται για ματαιοδοξία συγγραφέων ή πραγματικότητα και τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της.
"Δεν θα αναφερθώ στο Plan X. Αυτό μιλάει από μόνο του. Η ΤτΕ με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή έκανε το καθήκον της. Σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει", είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Ερχεται χαλάρωση των capital controls τις επόμενες ημέρες"

Ακινητοποιούνται την Τρίτη τρένα και προαστιακός

Ακινητοποιημένα θα μείνουν την Τρίτη τα τρένα και ο προαστιακός εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Λόγω της απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας»-«Αεροδρόμιο» και αντίστροφα.

Η ΠΟΣ, με ανακοίνωσή της, αντιδρά στην «επιβαλλόμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά στον Σιδηρόδρομο και ιδιαίτερα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι (TRENITALIA)» και στη μη υπογραφή ΣΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών την Τρίτη στις 9:00.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακινητοποιούνται την Τρίτη τρένα και προαστιακός"

Πρώτα οι μεγάλοι, στην αναμονή οι μικροί

Οι πολυεθνικές και οι μεγάλες εγχώριες εταιρείες, στις οποίες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές το Δημόσιο, θα πληρωθούν κατά προτεραιότητα από τα χρήματα της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι, περίπου 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα χρειαστεί να περιμένουν για να εισπράξουν όσα τους χρωστάει το Δημόσιο, αφού θα πρέπει να «βολευτούν» με ό,τι τυχόν περισσέψει.

Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι αποπληρωμές θα γίνουν με... συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων και χαρατσιών, παλαιών ή μελλοντικών.

Με τη διαδικασία αυτή, τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών συμφώνησαν για το σύστημα παρακολούθησης και διανομής των ποσών που θα καταβληθούν, ώστε να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που το κράτος τούς χρωστάει πάνω από 7 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές, θέλοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πληρωμές αυτές, έχουν βάλει ασφυκτικούς κανόνες και όρους στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην κρατάει τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία για να καλύπτει άλλες ανάγκες της (π.χ. πληρωμές μισθών και συντάξεων) όπως πράττει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τους πιστωτές, η κρατική γραφειοκρατία δεν έχει επιτρέψει να ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πληρώσει οφειλές 500 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Για τον Ιούλιο προβλέπεται η εξόφληση χρεών 800 εκατ. ευρώ και για τον Αύγουστο η εξόφληση ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τη συμφωνία, εάν τα συγκεκριμένα ποσά δεν δοθούν σε τρεις μήνες, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων και να διαθέσει τα ποσά αυτά για την αποπληρωμή του χρέους.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτα οι μεγάλοι, στην αναμονή οι μικροί"

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η υλοποίηση της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ, όπως αποτυπώνεται στη σχετική νομοθεσία. Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού 24% , όπως προσδιορίστηκε από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου, των μετοχών του Διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ σε 25% προσδιορίστηκε το ποσοστό των μετοχών που θα μεταβιβαστεί στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Το 51% των μετοχών θα εισφερθεί σε εταιρία συμμετοχών η οποία θα ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και στο τέλος της διαδικασίας θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση για τον ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε με πλειοψηφία 96%. Η γενική συνέλευση με πλειοψηφία 44,83% των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ ως προς την επιλογή του ελεγκτή της εταιρίας για το 2016 παρά την αντίθετη άποψη του Δημοσίου την οποία υποστήριξαν το 44,1% των μετόχων.

Υπέρ της πρότασης της ΔΕΗ, δηλαδή αντίθετα με την άποψη του Δημοσίου, ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος η συνέλευση ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ "

Η Τερέζα Μέι νέα πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας

Από την Τετάρτη 13 Ιουλίου η Τερέζα Μέι θα είναι και επισήμως η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί σε δύο ημέρες για να δώσει τη θέση του στην πρώην υπουργό Εσωτερικών. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Άντρεα Λίντσομ ότι αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής.
Άλλωστε από σήμερα επισήμως αρχηγός του Κόμματος των Συντηρητικών είναι η Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αξιωματούχος του κόμματος, Γκράχαμ Μπρέιντι.
Όπως είπε μιλώντας προς τους βουλευτές του κόμματος, ο ορισμός της Τερέζα Μέι στη θέση του αρχηγού του κόμματος έχει «άμεση ισχύ».
Στις δηλώσεις της μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας και την ηγεσία των Συντηρητικών, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι νιώθει «μεγάλη τιμή και ταπεινοφροσύνη».
Επίσης, κάλεσε τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε μια επιτυχία. Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας», είπε στους δημοσιογράφους.

Παραίτηση Κάμερον

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα μεθαύριο Τετάρτη, ώστε η Τερέζα Μέι να αναλάβει τον θώκο την ίδια ημέρα.
Όπως διευκρίνισε, θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου αύριο Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30' το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα υποβάλω την παραίτησή μ0υ», είπε ο Κάμερον σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε.

Η απόσυρση Λίντσομ

Ο δρόμος για την Τερέζα Μέι άνοιξε το πρωί, όταν με επίσημη δήλωσή της η ανθυποψήφιά της Άντρεα Λίντσομ τόνισε ότι έχει λιγότερο από 25% των εκλεκτόρων-βουλευτών του κόμματος και γι' αυτό αποσύρεται, ενώ δήλωσε ότι θα στηρίξει την Μέι.
Όπως τόνισε, θα «ήταν προνόμιο» για εκείνη να εκλεγεί πρωθυπουργός, ωστόσο με τόσο χαμηλή στήριξη δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει σωστά τα συμφέροντα της χώρας. Και για τον λόγο αυτό θα στηρίξει πλήρως την Τερέζα Μέι.
Άντρεα ΛίντσομΗ Άντρεα Λίντσομ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την εσωκομματική διαδικασία | AP Photo/Matt Dunham
Στην επίσημη δήλωση που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων, η Λίντσομ είπε ότι η βρετανική οικονομία χρειάζεται να ανακτήσει τη σταθερότητα που έχασε μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και για τον λόγο αυτό η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση «που θα κινηθεί γρήγορα για μια ανεξάρτητη πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Βρετανία «χρειάζεται πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

Γκόουβ: Να οριστεί το συντομότερο δυνατό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Λίντσομ, είπε ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας.
Όπως τόνισε η διαδικασία δεν πρέπει να ανοίξει ξανά.
Στη δήλωσή του ανέφερε ότι η Λίντσομ μίλησε «με μεγάλη αξιοπρέπεια και κουράγιο» και κατέληξε:
«Πρέπει να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Έχει την πλήρη στήριξή μου για την πρωθυπουργία».
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε αναμένεται να οριστεί ειδική σύνοδος του κόμματος για να αποφασίσει αν θα οριστεί ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι.

Οι υποσχέσεις της Μέι

Η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.
«Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της Ε.Ε.», δήλωσε η Μέι κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον.
«Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε και πρόσθεσε:
«Θα το κάνουμε να επιτύχει», ενώ επισήμανε πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.
Η Μέι έχει δεσμευθεί ότι, αν εκλεγεί επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα θέσει την κυβέρνηση στην υπηρεσία του «απλού εργαζόμενου λαού» για να σφυρηλατήσει μια οικονομία που θα βοηθήσει όλους.
Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει τη λήψη μέτρων για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε εργοδότες και τους εργάτες.
«Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκθέσω το πώς θα οδηγήσω την οικονομία μας μέσα απ' αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, πώς θα επιτύχω την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς, πώς θα αντιμετωπίσω το μακροχρόνιο πρόβλημα παραγωγικότητας της Βρετανίας, πώς θα δημιουργήσω περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, πώς θα διαπραγματευτώ τους καλύτερους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και πώς θα σφυρηλατήσω έναν νέο ρόλο για μας στον κόσμο», δήλωσε.

Θετική χρηματιστηριακή αντίδραση

Μετά την αποχώρηση την Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα, σημαντική άνοδο άρχισε να σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καταγράφοντας υψηλό δύο εβδομάδων.
Ο βρετανικός δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 2,6%, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ο δείκτης σημειώνει απώλειες περίπου 4% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος στις 23 Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Σύμφωνα με αναλυτή της IG, η άνοδος αυτή είναι «μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με τον περιορισμό της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη βρετανική οικονομία».
Επίσης, υπεραπόδοση σημειώσε και ο δείκτης FTSE 100, του οποίου οι μετοχές έχουν μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες. Ο δείκτης των blue-chip σημείωσε άνοδο κατά 1% αφού ανήλθε σε υψηλό 11μήνου νωρίτερα στη συνεδρίαση, ενώ ζήτηση υπήρχε για κλάδους που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εσωτερική πολιτική και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης Taylor Wimpey, Barratt Development και Persimmon που κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 7,5% και 8,6%.
efsyn



Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τερέζα Μέι νέα πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας "

Το Δημόσιο θα αποπληρώνει τα στεγαστικά δάνεια των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών

Η αποπληρωμή από το Δημόσιο, στεγαστικών δανείων των θυμάτων τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας, ρυθμίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Β΄, φύλλο 2092, της 7.7.2016), καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και όλες οι λεπτομέρειες, ώστε το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει το θύμα ή ο/η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του θύματος, να αποπληρώνεται από το δημόσιο, εφόσον το ακίνητο εξυπηρετεί κοινές οικογενειακές ανάγκες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον τρόπο αυτό «η Πολιτεία συμπαραστέκεται στα θύματα σοβαρών εγκλημάτων και ανταποκρίνεται στη δέσμευση που ανέλαβε με το άρθρο 8 του νόμου 4285/2014, επ’ αφορμή της ανθρωποκτονίας, εν ώρα καθήκοντος, σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Μαλανδρίνου».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Δημόσιο θα αποπληρώνει τα στεγαστικά δάνεια των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών"

Δίκη Χ.Α.: Σκότωσαν τον Φύσσα μπροστά σε αστυνομικούς

Την προσωπική του ματιά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εισέφερε στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο ο αυτόπτης μάρτυρας κ. Ηλίας Κοντονικόλας, ελεύθερος επαγγελματίας, θύμα βίας και ο ίδιος από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες στο σκηνικό που προηγήθηκε του φόνου.

Ο μάρτυς σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής εκτίμησε ότι ο Ρουπακιάς «ήταν αποφασισμένος να κάνει την επίθεση», αλλά και ότι εκείνο το βράδυ οι χρυσαυγίτες έβριζαν και φώναζαν «σαν κτήνη». Υπογράμμισε με όλους τους τρόπους ότι η Αστυνομία δεν επενέβη για να αποτρέψει το φονικό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάθεσή του υπέστη αλλαγές έτσι ώστε να μην εκτεθούν οι αστυνομικοί. Αίσθηση προκάλεσε σε κάθε περίπτωση η αποστροφή στην οποία ταύτισε χρυσαυγίτες και εγκληματίες: «Τα έχω συνδυάσει μετά τη δολοφονία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, είπε:

«Δεν ήμασταν πολύ φίλοι με τον Παύλο, τον ήξερα όμως καμία δεκαριά χρόνια. Είχα πάει κάποιες φορές σπίτι του και αυτός είχε έλθει στο δικό μου... Εκείνο το βράδυ ήλθε και με πήρε από το σπίτι μου ο Μελαχροινόπουλος, πήγαμε στην πρώτη καφετέρια να δούμε τα άλλα παιδιά, για την μπάλα και καμιά μπίρα. Εγώ δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. (...)μετά επικοινώνησαν τα παιδιά, δεν θυμάμαι ποιος, με τον Παύλο και είπαμε να πάμε στην άλλη καφετέρια, το “Κοράλλι”. (...) ήταν γεμάτο. Δεν είχε καρέκλες, ζητήσαμε κάτι σκαμπό και κάτσαμε. Ήτανε τρία άτομα, ο Παύλος, η κοπέλα του και ο Λούβαρης. Εμείς ήμασταν επτά. (...) Η άλλη παρέα ήταν ηλικίας 35-40, κοντοκουρεμένοι, αυτός που φορούσε την παραλλαγή ήταν ξυρισμένος, μαύρα ρούχα, σκέφτηκα ότι ήταν χρυσαυγίτες. Όσες φορές τους κοίταξα τυχαία, είδα ότι το βλέμμα τους ήταν επάνω μας. Δεν το σχολίασα με κανέναν».

Ο μάρτυρας θυμήθηκε ότι ένας από την απέναντι παρέα, προτού τελειώσει ο αγώνας, σηκώθηκε να φύγει και σκόνταψε πάνω στον Σεϊρλή, «μάλλον αυτός με το ξυρισμένο κεφάλι».

«Αφού πλήρωσα και βγήκα, τους είδα αναστατωμένους, τρομαγμένους. Πήγα τον Χρήστο να πάρει ένα ταξί, γιατί δεν αισθανόταν καλά».

Πρόεδρος: Ρωτήσατε τους άλλους γιατί ήταν αναστατωμένοι;

Μάρτυς: Δεν τους ρώτησα, πήγα με τον Χρήστο...

(...)

Πρόεδρος: Τους ρωτήσατε αφού έφυγε ο Χρήστος;

Μάρτυς: Ναι, μου είπαν ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα στην Παύλου Μελά, γιατί το σημείο είναι γεμάτο χρυσαυγίτες.

Πρόεδρος: Δεν θα μπορούσατε να το δείτε εσείς αυτό βγαίνοντας;

Μάρτυς: Θα μπορούσα, αλλά δεν το είδα.

Πρόεδρος: Ήταν ήσυχα δηλαδή;

Μάρτυς: Δεν άκουσα φωνές...

Πρόεδρος: Πόσα άτομα φαίνονταν; Πέντε, δέκα, είκοσι;

Μάρτυς: Ήταν σκοτάδι, είδα σκιές στην Παύλου Μελά, στη γωνία, περίπου πέντε - έξι - επτά άτομα, δεν ξέρω στο στενάκι τι γινόταν...

Πρόεδρος: Περιγραφή;

Μάρτυς: Ψηλοί, γεροδεμένοι, σαν και αυτούς μέσα στην καφετέρια.

Ο κ. Κοντονικόλας πρόσθεσε ότι είδε τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και έξι-επτά μηχανάκια που ανέβαιναν στην Τσαλδάρη, δικάβαλα, με μαυροφορεμένα άτομα. Είδε και το ασημί ΙΧ του δράστη Ρουπακιά όταν σταμάτησε να ρωτήσει τον Φύσσα κάτι για τον δρόμο.

«Σχεδόν όλοι φορούσαν κράνη, κάποιοι τα κρατούσαν και στο χέρι...

(...)

Ακούγαμε κραυγές, βρισιές, θα σας γαμήσουμε, ελάτε εδώ κότες. Αρχίσαμε να τρέχουμε... Βασικά, ο Παύλος είπε τρέχουμε τώρα, τρέχουμε. Μας κυνήγησαν, εμένα πάνω μου πέσανε τρία άτομα... Στο τέλος, μείναμε εγώ, ο Παύλος και ο Μελαχροινόπουλος. Οι άλλοι μπήκαν στα στενά. Μείναμε εμείς γιατί μας επιτέθηκαν, πισώπλατα, με κράνη, μπουνιές, κλωτσιές... Πρέπει να ήταν έξι-επτά άτομα, σίγουρα. Με χτύπησαν με κράνος, έπεσα κάτω, ήμουν πολύ κοντά στην τζαμαρία, μου ρίξανε κλωτσιά, χτύπησα το κεφάλι μου στην τζαμαρία. Όταν ήλθε ο Δημήτρης να με βοηθήσει, του επιτέθηκαν από πίσω, με το πόδι του κάποιος... Με την άκρη του ματιού μου είδα την επίθεση στον Παύλο, ήταν τέσσερα άτομα σίγουρα. Σταμάτησαν να με χτυπάνε εμένα όταν με είδαν κάτω...
(...)

Καμία εικοσαριά άτομα φωνάζανε, βγάζανε κραυγές, βρίζανε, δεν θυμάμαι τι λέγανε. Την ώρα που μας χτυπούσανε, είδα δυο πεζούς αστυνομικούς στη νησίδα. Δεν είδα να κάνουν πολλά... Εκείνη τη στιγμή ήμουν σε πολύ δύσκολη θέση.

Είδα τον Παύλο να τον χτυπάνε τέσσερα άτομα με τα χέρια, δύο-τρία λεπτά κράτησε αυτό, μετά ήλθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, αυτό που είχαμε δει και πριν από λίγη ώρα.

Μέσα στο αυτοκίνητο τη δεύτερη φορά τον είδα μόνο του τον Ρουπακιά. Βγαίνει έξω και πηγαίνει κατευθείαν στον Παύλο. Εμένα και τον Δημήτρη μας είχαν αφήσει, δεν ασχολιόντουσαν μαζί μας, ήταν όλοι πάνω στον Παύλο. Οι τέσσερις “ανοίξανε” τον κύκλο και ολοκλήρωσε τη δράση ο Ρουπακιάς. Εγώ τον είχα πλάτη τον Παύλο. Ήταν σαν να του δίνει γροθιά στο στήθος. Ο Παύλος έκανε αυτή την κίνηση (ο μάρτυς δείχνει, ρίχνοντας τους ώμους μπροστά), σήκωσε την μπλούζα του και μας είπε: “Με μαχαίρωσε το μουνόπανο”»
.

Πρόεδρος: Θα μπορούσατε να δείτε πόσοι ήταν στο αυτοκίνητο του δράστη όταν σταμάτησε αρχικά να ρωτήσει τον δρόμο;

Μάρτυς: Πρέπει να ήταν δύο άτομα πίσω, δεν παρατήρησα τη θέση του συνοδηγού. Δεν θυμάμαι αν ήταν γυναίκες ή άνδρες...

Πρόεδρος: Οι αστυνομικοί πού ήταν;

Μάρτυς: Δύο, ήταν λίγο πιο αριστερά.

Πρόεδρος: Τι έκαναν;

Μάρτυς: Δεν είδα να κάνουν τίποτε...

(...)

«Το ασθενοφόρο ήλθε ύστερα από 35 λεπτά. Ο Δημήτρης τους βοήθησε να τον ανεβάσουν τον Παύλο στο ασθενοφόρο. Μετά εμείς, εγώ, ο Μελαχροινόπουλος και ο Λούβαρης, πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί μάθαμε ότι τελικά δεν... ναι... Ήλθαν κάτι αστυνομικοί με πολιτικά και μας ρώτησαν αν ήμασταν μπροστά στη δολοφονία. Μας μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου».

Η πρόεδρος ανέγνωσε απόσπασμα προηγούμενης κατάθεσης του μάρτυρα, από την οποία προέκυπτε παρέμβαση αστυνομικών στο επεισόδιο, κάτι που ο κ. Κοντονικόλας διέψευσε.

«Όταν έδινα κατάθεση, δεν τα έγραφαν ακριβώς όπως τα έλεγα. Έπαιρναν το νόημα της πρότασης και το έγραφαν έτσι ώστε να ακούγεται κάπως... Είμαι εντελώς σίγουρος γι' αυτό που σας λέω, δεν έκαναν τίποτε να χωρίσουν τους δύο άντρες, ούτε έκαναν κάτι άλλο εκείνη την ώρα».

Μέλη του ακροατηρίου αντέδρασαν, κάποιος μάλιστα αποχώρησε όταν ο μάρτυς ανέφερε ότι η επαφή του με χρυσαυγίτες πριν από τη δολοφονία ήταν όταν είχε δει πορεία τους στη Μιχαλακοπούλου.

Μάρτυς: Είδα να κάνουν παρέλαση... Σημαίες, βήμα, τέτοια φάση.

Πρόεδρος: Πώς ήταν; Πού καταλάβατε ότι ήταν της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυς: Ήταν όπως ήταν... Ψηλοί, γεροδεμένοι, φαίνονταν σαν εγκληματίες...

Πρόεδρος: Όποιος είναι ψηλός και γεροδεμένος είναι εγκληματίας;

Μάρτυς: Τώρα που έχω ζήσει το περιστατικό, έτσι τους έχω συνδυάσει...

(...)

Κωσταρέλλος (αν. εισαγγελέας): Η παρουσία των ατόμων αυτών (που φώναζαν και έβριζαν) βοήθησε τον Ρουπακιά να κάνει αυτό που έκανε;

Η υπεράσπιση διαμαρτύρεται.

Μάρτυς: Ναι, σαν να του ανέβαζαν την ψυχολογία.

(...)

Κωσταρέλλος: Θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί κάποιος άλλος από σας εκείνο το βράδυ;

Μάρτυς: Θα μπορούσε, ναι, θα μπορούσε.

Όταν τη σκυτάλη πήρε η κυρία Χρύσα Παπαδοπούλου, εκ της πολιτικής αγωγής, αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του μάρτυρα ότι οι χρυσαυγίτες «έκαναν σαν κτήνη». Ο ίδιος λίγο αργότερα, σε ερώτηση της κυρίας Βιολέτας Κουγιάτσου, διαβεβαίωσε ότι ο Παύλος ήταν νηφάλιος εκείνο το βράδυ αλλά και ότι ο Ρουπακιάς ήταν αποφασισμένος να κάνει την επίθεση.

Η κατάθεση-παρωδία: «Δεν θυμάμαι τίποτα...»

Νωρίτερα, σε κατάθεση-παρωδία επιδόθηκε και σήμερα, Δευτέρα, ο μάρτυς-αστυνομικός της Άμεσης Δράσης κ. Διαμαντής Βίντσης, κατά την ολοκλήρωση της εξέτασής του από τους παράγοντες της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

Ο μάρτυς επέμεινε προκλητικά στη λογική του «δεν θυμάμαι», προκαλώντας όχι μόνον αυστηρά σχόλια για την «πολύ άσχημη μνήμη του», τέτοια που «δεν έχουμε ξανασυναντήσει», αλλά και την ειρωνεία της προέδρου.«Κάντε ησυχία να ακούσουμε τι λέει ο μάρτυρας, να ενημερωθούμε» είπε σε μια αποστροφή της η κυρία Μαρία Λεπενιώτη.

«Ό,τι έχω πει στην κατάθεσή μου» έλεγε και ξανάλεγε στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, για να δεχθεί την επίπληξη της κυρίας Λεπενιώτη. «Αν ήταν έτσι, θα διαβάζαμε απλώς την κατάθεσή σας» του είπε.

Ο κ. Βίντσης έμοιαζε να μην ακούει. Την πολλοστή φορά που επανέλαβε την ίδια φράση, το ακροατήριο δεν συγκράτησε το γέλιο του.

Η μνήμη του μάρτυρα έγινε μάλιστα θέμα που ξεσήκωσε το δικαστήριο, την πρόεδρο και την υπεράσπιση κατά την εξέτασή του από τον κ. Παναγιώτη Σαπουντζάκη της πολιτικής αγωγής, όταν ο τελευταίος διερωτήθηκε πώς ένας άνδρας 51 ετών παρουσιάζει συμπτώματα «άνοιας» και δεν θυμάται τίποτε.

Ο μάρτυς εξανέστη στο σημείο αυτό και δήλωσε: «Θέλω να φύγω, γιατί με προσβάλλουν». «Θα σου κάνω μήνυση, είμαι βραβευμένος αστυνομικός 25 χρόνια, μη με προσβάλλεις, δεν θυμάμαι» φώναξε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυς εξετάστηκε από την πολιτική αγωγή μπροστά σε χάρτη της περιοχής του Πειραιά, όπου έγινε η «σύρραξη», και αμέσως μετά η δολοφονία Φύσσα.

Τζέλλης: Αφού το σήμα σάς έλεγε ότι έπρεπε να πάτε Παναγή Τσαλδάρη 60, γιατί δεν πήγατε εκεί, στο 60;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι ακριβώς...

(...)

Τζέλλης: Ο κόσμος πώς ήταν (μετά το μαχαίρωμα);

Μάρτυς: Ο κόσμος ήταν αλλόφρων, μας έλεγαν διαρκώς να καλέσουμε ασθενοφόρο.

Τζέλλης: Ρωτήσατε γιατί;

Μάρτυς: Όχι, δεν ρώτησα.

Τζέλλης: Τι μάθατε ότι έγινε εκείνο το βράδυ τελικά;

Μάρτυς: Μια δολοφονία, ό,τι είπε η τηλεόραση. Ο κ. Ρουπακιάς και ο κ. Φύσσας...

Πρόεδρος: Έτσι είπε η τηλεόραση; Ότι ο κ. Ρουπακιάς κατάφερε χτυπήματα στον κ. Φύσσα;

Μάρτυς: Εν καιρώ, έτσι μάθαμε.

(...)

Ζώτος: Έχετε υπάρξει ξανά μάρτυρας σε υπόθεση ανθρωποκτονίας;

Μάρτυς: Όχι.

Ζώτος: Οπλοφορείτε (...); Από πού προκύπτει ότι μόνο που κάνετε σε αυτή την υπηρεσία είναι να οδηγείτε;

Μάρτυς: Δεν είπα ότι οδηγώ μόνο... Επιλαμβάνομαι και εγώ σε μερικά σήματα.

Ζώτος: Έχετε δει μέλη κόμματος να εκπαιδεύονται σε όπλα και μαχαίρια, από οποιαδήποτε πηγή;

Μάρτυς: Δεν έχω δει.

Ζώτος: Τις επιθέσεις που είπατε, για τους αλιεργάτες, πού τις ακούσατε;

Μάρτυς: Από την τηλεόραση.

Ζώτος: Σε ποιους αποδίδονται;

Μάρτυς: Δεν ξέρω.

Ζώτος: Ξέρετε ποιοι τις έκαναν;

Μάρτυς: Ό,τι είχε πει η τηλεόραση, δεν θυμάμαι.

Όταν ο μάρτυς ανέφερε ότι είδε για πρώτη φορά τον Ρουπακιά στο πίσω κάθισμα, στο περιπολικό, και τον θυμόταν, η πρόεδρος δήλωσε την κατάπληξή της. «Προχθές μου είπατε με μεγάλη άνεση ότι αναγνωρίσατε τον Ρουπακιά. Ήταν νύχτα, καθόταν πίσω, και εσείς που δεν θυμάστε και πολλά, συγκρατήσατε τα χαρακτηριστικά του;».

Καμπαγιάννης: Πώς θυμάστε ότι το περιστατικό για το οποίο είχατε πάρει σήμα πριν από τη δολοφονία Φύσσα είχε να κάνει με αλλοδαπούς και τώρα δεν θυμάστε ότι το περιστατικό που εξετάζουμε έχει να κάνει με χρυσαυγίτες;

Μάρτυς: Δεν μπορώ να το εξηγήσω, δεν θυμάμαι.

(...)

Καμπαγιάννης: Σας δόθηκε συγκεκριμένη πληροφορία για τις προσαγωγές από το κέντρο;

Μάρτυς: Όχι.

Καμπαγιάννης: Θυμάστε αν υπήρχε σήμα για άτομο της Χρυσής Αυγής που κυνηγούσε άτομο σε πιλοτή;

Μάρτυς: Δεν μας είπε κανείς.


Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης

Οπλαντζάκης: Μας είπατε προχθές ότι απαγορεύεται να μιλήσει το πλήρωμα του περιπολικού με τον συλληφθέντα...

Μάρτυς: Είναι τακτική του πληρώματος, να μην έχουμε πολλά-πολλά με τους προσαχθέντες. Δεν είναι εντολή.

Οπλαντζάκης: Αν τύχαινε να συλλάβετε εσείς τον Ρουπακιά, πού θα τον καθίζατε; Με τον συνοδηγό;

Μάρτυς: Πάντα...

(...)

Οπλαντζάκης: Εισπράξατε ότι εκείνα τα γεγονότα ήταν αποτελέσματα ενός οργανωμένου σχεδίου;

Μάρτυς: Δεν ξέρω, δεν ασχολήθηκα.

Βελέντζα: Τους προσαχθέντες τους γδύνετε;

Μάρτυς: Κάνουμε σωματικό έλεγχο, δεν τους γδύνουμε, μήπως υπάρχει κανένα μαχαίρι.

(...)

Βελέντζα: Κάποιο από τα σήματα σάς ανέφερε για άτομο τραυματισμένο;

Μάρτυς: Ναι, στην Τσαλδάρη.

(...)

Τσεμπετζής: Είπατε ότι ενημερώνεστε από τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Πιστεύετε ότι είναι αντικειμενικές;

Μάρτυς: Δεν με απασχολεί.

(...)

Ρουμπέκας: Από πού πληροφορήθηκε το κέντρο ότι επρόκειτο για συμπλοκή και όχι για επίθεση;

Μάρτυς: Δεν ξέρω, ο κόσμος ενημερώνει το κέντρο...

Ρουμπέκας: Θα μπορούσε ένας πολίτης να κάνει λόγο για επίθεση και το κέντρο να πει για συμπλοκή;

Μάρτυς: Δεν ξέρω, όχι.

Ρουμπέκας: Σας μετέφερε ο κόσμος ότι μέχρι να έλθει το ασθενοφόρο ο Φύσσας ήταν ζωντανός;

Μάρτυς: Ναι, ναι.

Ρουσσόπουλος: Ζωές συναδέλφων σας έχουν κινδυνεύσει από άτομα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου;

Μάρτυς: Δεν γνωρίζω.

Ρουσσόπουλος: Προχθές, στα Εξάρχεια...

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση. Σχετική με την υπόθεση.

Σταυριανάκης: Είδατε να μεταφέρουν τον Ρουπακιά;

Μάρτυς: Τον είδα μέσα στο περιπολικό.

(...)

Σταυριανάκης: (του διαβάζει προηγούμενη κατάθεσή του) Έχετε πει ότι ήταν σκυμμένος, με δεμένα τα χέρια...

Μάρτυς: Ναι, ναι...

Πρόεδρος: Αυτά δεν μας τα είπατε εδώ...

tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χ.Α.: Σκότωσαν τον Φύσσα μπροστά σε αστυνομικούς"

Εκδίκηση εναντίον των ΗΠΑ ορκίζεται ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Εκδίκηση εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ορκίστηκε o γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, σε εικοσάλεπτο διαδικτυακό του μήνυμά, με τίτλο «Είμαστε Όλοι Οσάμα».

Ο Χάμζα, τον οποίο ο βρετανός πολιτικός Πάτρικ Μέρσερ είχε παλιότερα αποκαλέσει «Πρίγκηπα του Τρόμου», διακήρυξε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της Αλ Κάιντα σε οικουμενικό επίπεδο. Στο μήνυμά του, υποσχέθηκε να παλέψει «ενάντια στην καταπίεση των λαών της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, της Συρίας, του Ιράκ, της Υεμένης, της Σομαλίας και των υπόλοιπων μουσουλμανικών χωρών που δεν επιβίωσαν της καταπίεσης» και να πάρει εκδίκηση για όσους πέθαναν υπερασπιζόμενοι το Ισλάμ.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από αμερικανούς κομάντο στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν το 2011, μαζί με τον αδερφό του Χάμζα, Καλίντ. Σύμφωνα με ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ πέρσι, πριν το θάνατό του Οσάμα Μπιν Λάντεν είχαν γίνει προσπάθειες επανένωσης του με τον Χάμζα, ο οποίος ήταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο Ιράν.

Καθώς οι παλιοί ηγέτες της οργάνωσης γερνούν, ο εικοσιπεντάχρονος Χάμζα ενδέχεται να αποτελέσει σημείο συσπείρωσης για νέα μέλη. Πέρα από την κληρονομιά του πατέρα του, διαθέτει ευχέρεια λόγου και «μπορεί να αποτελέσει έναν επικίνδυνο εχθρό» σύμφωνα με τον Μπρούς Ρίντελ του αμερικανικού ινστιτούτου Brookings.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδίκηση εναντίον των ΗΠΑ ορκίζεται ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν"

Σεβασμό στην Αγία Σοφία αξίωσε από τους μουσουλμάνους ο Βαρθολομαίος

«Σεβόμεθα την πίστη τους» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στους μουσουλμάνους, με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού που τελείωσε την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τους μουσουλμάνους να επιδείξουν «σεβασμό» και προς τη χριστιανική πίστη «και προς τους τόπους λατρείας των πατέρων μας», καθώς κατά τον ένα μήνα που διήρκησε το Ραμαζάνι, η τουρκική κρατική τηλεόραση μετέδιδε κάθε νύχτα ζωντανή εκπομπή από την Αγία Σοφία, όπου διαβαζόταν και το κοράνι.

Μιλώντας προς το εκκλησίασμα στο ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε : «Τους ευχόμεθα εις τας μεγίστας εορτάς της πίστεώς τους. Σεβόμεθα την πίστη τους» και πρόσθεσε: «έχουμε την αξίωσιν να σέβονται και εκείνοι την δική μας πίστη, αλλά να σέβονται και τους τόπους λατρείας των πατέρων μας».

Ο Βαρθολομαίος έκανε λόγο για ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού προς την πίστη και τους ιερούς χώρους, ιδιαίτερα μάλιστα για «μνημεία ωσάν την Αγίαν Σοφίαν, τα οποία έβαλαν την σφραγίδα τους όχι μόνον εις την αρχιτεκτονικήν της χριστιανικής Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων, αλλά και εις την ιστορίαν και εις την αυτοσυνειδησίαν ενός ολοκλήρου λαού, του ιδικού μας λαού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε επίσης ότι «κάθε παρέκκλισις από αυτήν την αξίωσίν μας σεβασμού και τιμής προς τους ιερούς χώρους της πίστεώς μας αποτελεί προσβολήν δι’ ημάς, διά τον παγκόσμιον πολιτισμόν, διά την παγκόσμιον πολιτιστικήν κληρονομίαν, την οποίαν μία δημοκρατική χώρα ωσάν την Τουρκίαν πρέπει να σέβεται και να τιμά και να μην προσβάλλει μίαν, μικράν έστω, μερίδα των πολιτών της, δηλαδή των κατοίκων αυτής της χώρας».

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεβασμό στην Αγία Σοφία αξίωσε από τους μουσουλμάνους ο Βαρθολομαίος"

Palmos Analysis: «Ναι» στην απλή αναλογική, «όχι» στη ψήφο στα 17

Δύο «Ναι» και ένα «Όχι» στις ρυθμίσεις που εισηγείται η Κυβέρνηση για το νέο εκλογικό νόμο, καταγράφονται στην έρευνα της Palmos Analysisγια το Tvxs.gr.
Οι ερωτώμενοι τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία, τόσο υπέρ της πλήρους κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (60% έναντι 32% που διαφωνούν), όσο και υπέρ της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (70% έναντι μόλις 24%). Στον αντίποδα όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους (62% διαφωνούν έναντι 32% που συμφωνούν).
Όπως σημειώνει ο Πασχάλης Αλέξανδρος Τεμεκενίδηςδιευθυντής ερευνών της Palmos Analysis, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των διατυπωμένων θέσεων των κομμάτων και των απόψεων σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων τους.
Ενδεικτικά, πάνω από 1 στους 3 (37%) από τους ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνούν με την πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, όπως και περίπου οι μισοί (49% έναντι 43% που διαφωνούν) από τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ περίπου οι μισοί (46%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.
«Κατά τα λοιπά, ο εκλογικός νόμος αποτελεί ένα μάλλον προνομιακό πεδίο για την Κυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) συμφωνεί με τηναναγκαιότητα αλλαγής του, ενώ περίπου 2 στους 3 (64%) θεωρούν ότι ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές και 7 στους 10 (71%) προκρίνουν την εξασφάλιση της ισότητας της ψήφου των πολιτών έναντι της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος. Εκείνο όμως που είναι αμφίβολο είναι το κατά πόσο αυτό αρκεί για να αλλάξει το κλίμα για την Κυβέρνηση, καθώς οι επερχόμενες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις βρίσκονται, προφανώς, πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτών», σημειώνει ο κ. Τεμεκενίδης. 
Η ταυτότητα της έρευνας
tvxs


Διαβάστε Περισσότερα » "Palmos Analysis: «Ναι» στην απλή αναλογική, «όχι» στη ψήφο στα 17"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news