facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Οι απώλειες των μισθωτών και συνταξιούχων από την αύξηση παρακράτησης

Λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς βρήκαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς ενεργοποιήθηκε η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Συγκεκριμένα η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης και συνεπώς μικρότερες αποδοχές για τους έχοντες χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.

Μόνοι ωφελημένοι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 27.000 ως 41.000 €, οι οποίοι θα δουν μικρή αύξηση των χρημάτων που βάζουν στην τσέπη.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλαδή το 2017) και τότε θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση φόρου είναι διαφορετική για κάθε φορολογούμενο που το εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ και εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Ο φόρος μειώνεται κατά:

1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα,

1.950 ευρώ για φορολογούμενο με 1 εξαρτώμενο τέκνο,

2.000 ευρώ για φορολογούμενο με 2 εξαρτώμενα τέκνα,

2.100 ευρώ για φορολογούμενο με 3 παιδιά και άνω.

Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τα ποσά μειώσεων φόρου, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, μειώνονται αναλογικά κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.

Ένα παράδειγμα παρακράτησης φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για μηνιαίο εισόδημα 1.214 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:

• Σε μισθωτό άγαμο η μηνιαία παρακράτηση θα ανέλθει στα 137,20 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο 13,44 ευρώ.

• Με ένα παιδί η παρακράτηση φόρου ανέρχεται στα 133,68 ευρώ. Η επιβάρυνση ανέρχεται στα 9,92 ευρώ.

• Με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 130,16 ευρώ. Ο επιπλέον μηνιαίος φόρος σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται στα 6,40 ευρώ.

• Με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 123,13 ευρώ. Η μεταβολή είναι πολύ μικρή και συγκεκριμένα θα επωφεληθεί με 0,63 λεπτά τον μήνα.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι απώλειες των μισθωτών και συνταξιούχων από την αύξηση παρακράτησης"

Προσωρινές συντάξεις «πείνας» από 144 ευρώ!

Σοκ φέρνουν οι νέες προσωρινές συντάξεις με ποσά που θα ξεκινούν από τα 144 ευρώ το μήνα και θα φθάνουν έως τα 768 ευρώ για όσους αποχωρούν από 13/5/2016 και μετά που ισχύει το νέο ασφαλιστικό.

Τα ποσά αυτά μπορεί να προσλάβουν και μονιμότερο χαρακτήρα πέραν του διμήνου που ορίζει ο νόμος αν λάβει κανείς υπόψη το στοκ των περίπου 150.000 παλαιών αιτήσεων που υπάρχουν στα ταμεία και εκκρεμούν για έκδοση οριστικής σύνταξης ακόμη και από το 2012.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν την προσωρινή αλλά είναι άγνωστο το πότε θα φτάσει η ώρα να λάβουν οριστική σύνταξη.

Το σοκ των προσωρινών συντάξεων αποκαλύπτεται από τα όσα αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία για όσους υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά ισχύουν και προβλέπονται τα εξής:

- Στις συντάξεις λόγω γήρατος το κατώτατο όριο προσωρινής για όσους αποχωρούν με πλήρη σύνταξη είναι 384 ευρώ (όσο και η εθνική σύνταξη) και το ανώτατο ποσό δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 768 ευρώ, δηλαδή θα φτάνει μέχρι και το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης.

- Στη μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα ή 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα εάν υπολείπονται 60 μήνες (5 χρόνια), η μείωση ανέρχεται σε 30% και τα ποσά διαμορφώνονται σε 268,80 ευρώ και 537,60 ευρώ αντίστοιχα.

Στις προσωρινές αναπηρικές συντάξεις με ποσοστό από 67% έως 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης ήτοι 288 ευρώ κατώτατο έως 576 ευρώ ανώτατο ποσό.

Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 69,99%, θα χορηγείται το 50% της αρχικής προσωρινής σύνταξης δηλαδή από 144 ευρώ κατώτατο ποσό ως 288 ευρώ ανώτατο, εφ' όρου ζωής.


Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη είναι ίση με το 50% της εθνικής σύνταξης. Κατώτατο ποσό τα 192 ευρώ και ανώτατο τα 384 ευρώ. Το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων μελών.

Η προσωρινή θα συμψηφίζεται με οφειλές έως 20.000 ευρώ σε όλα τα Ταμεία και με τις δόσεις για την εξαγορά πλασματικού χρήματος ασφάλισης. Ο υπολογισμός των προσωρινών συντάξεων θα γίνεται με βάση το εισόδημα του τελευταίου δωδεκάμηνου εντός του οποίου καταβλήθηκαν οι εισφορές και προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης.

Το ποσό της σύνταξης θα είναι ίσο με το 50% του μέσου όρου των αποδοχών του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Αν δεν έχουν πληρωθεί οι εισφορές όλο το δωδεκάμηνο, τότε αναζητούνται οι προηγούμενοι μήνες μέχρι την συμπλήρωση του 12μηνου.

Για παράδειγμα:

- Ασφαλισμένος που υποβάλει αίτηση τον Ιούνιο του 2016 θα πάρει προσωρινή με βάση το μέσο όρο του μισθού που είχε στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2015 - Μαΐου 2016.

Αν δεν είχε ασφαλιστεί καθόλου το 2015, τότε το δωδεκάμηνο θα συμπληρωθεί με τους 5 μήνες του 2016 και άλλους 7 μήνες του 2014. Αν οι μέσες αποδοχές του ήταν 1.200 ευρώ, θα λάβει ως προσωρινή 600 ευρώ.

Αν ήταν 1.800 ευρώ δεν θα πάρει 900 ευρώ αλλά το πλαφόν της προσωρινής που είναι 786 ευρώ μέχρι να βγει η κανονική.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές συντάξεις «πείνας» από 144 ευρώ!"

Μόνο σε 4 αντί για 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά αναμένεται κιόλας να καταβληθεί φέτος σε 4 δόσεις, από έξι που ήταν πέρυσι.

Σε τέσσερις δόσεις αναμένεται να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 με τα εκκαθαριστικά να φτάνουν στους φορολογούμενους από το Σεπτέμβριο σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον Realfm 97,8.

«Είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να έχουμε μετά μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Ερωτηθείς ο αναπληρωτής υπουργός, αν αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από 6 που ήταν πέρυσι φέτος θα γίνουν 4 τόνισε πως «με βάση τα προβλήματα και τον ρεαλισμό αυτό είναι το πιο πιθανό».

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις σημειώνοντας ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο σε 4 αντί για 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ"

Ένας στους 4 Έλληνες δουλεύει ανασφάλιστος

Η μαύρη εργασία ανθεί στη χώρα μας, καθώς 1 στους 4 Έλληνες δουλεύει ανασφάλιστος.

Σύμφωνα με τη «Διαγνωστική Έκθεση» της ΔΟΕ, που επικυρώθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το Υπουργείο Εργασίας, το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η έκθεση προτείνει την υλοποίηση μίας ολιστικής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να αμβλυνθεί το φαινόμενο.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας στους 4 Έλληνες δουλεύει ανασφάλιστος"

Μια προσφορά από τους ιταλικούς σιδηροδρόμους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. (Ιταλική Σιδηροδρομική Εταιρεία) ήταν τελικά η μόνη εταιρεία που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αντίθετα, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, δεν υπήρξε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων, τη RZD.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, ακολουθεί άμεσα η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού στις 27 Ιανουαρίου εφέτος.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, παρότι στο πρώτο στάδιο είχαν συμμετάσχει οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ρουμανική GFR.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Μια προσφορά από τους ιταλικούς σιδηροδρόμους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή τεσσάρων δικαστικών Ενώσεων για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Θόρυβο χωρίς λόγο από υπερβάλλοντα ζήλο, όπως διαφαίνεται, προκάλεσαν οι τέσσερις δικαστικές Ενώσεις κατά ορισμένων σημείων της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες δικαστών και εισαγγελέων, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ομόφωνα απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή τους.

Οι τέσσερις δικαστικές Ενώσεις είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων, ως προς το σκέλος που αφορά την δήλωση των φυλασσομένων τιμαλφών, μετρητών, κ.λπ. σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών.

Οι Ενώσεις στρεφόντουσαν κατά ορισμένων διατάξεων της από 24.11.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων. Αναλυτικότερα, οι Ενώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ότι:
1)δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και
2)δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά.), την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 1468/2016 απόφασή της, έκρινε ότι η υπουργική απόφαση που ζητούν την ακύρωσή της ως αντισυνταγματική και παράνομη, «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».

Το ότι δεν καταλαμβάνει στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει: 1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2)Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4)Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή τεσσάρων δικαστικών Ενώσεων για τις δηλώσεις πόθεν έσχες"

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήθελε το Plan Β

Μια δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από σχεδόν έναν χρόνο στη Βουλή επικαλείται ο Γιάνης Βαρουφάκης για να δικαιολογήσει το Σχέδιο Β που προετοίμαζε με τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού στην οποία, απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας προετοίμαζαν ένα σχέδιο Grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε εκ νέου και στις βολές που δέχθηκε από τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ με διασκεδάζει που "ανακαλύπτουν" στην επέτειο του ΟΧΙ αυτά που τους έλεγα μήνες πριν, για να διαβάλουν το ΟΧΙ», ενώ παραθέτει τη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Ιστορίες», όπου είχε υποστηρίξει ότι «η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο».

Η ανάρτηση του DIEM25

Στη διαμάχη που φαίνεται να έχει κηρυχθεί ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και την κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί και η τελευταία ανάρτηση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στον ιστότοπο του κινήματος DIEM25, το οποίο ίδρυσε πριν από μερικούς μήνες ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο συντάκτης κάνει λόγο για «αμυντικό σχέδιο που θα ενεργοποιείτο αν οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποιούσαν την απειλή τους να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ» και κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης πως εκμεταλλεύθηκαν το βιβλίο του Αμερικανού οικονομολόγου για να «κατηγορήσουν, λογοκρίνουν ή απλώς διασύρουν τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Τονίζει, μάλιστα, πως «η ομάδα που εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η μόνη που κατά τις διαπραγματεύσεις του 2015 εκτέλεσε πλήρως και επιμελώς τα καθήκοντά της υπηρετώντας την ελληνική δημοκρατία προασπίζοντας το Σύνταγμα και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας».

«Τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης με ρώτησε αν θα ήθελα να βοηθήσω για μια πολύ "λεπτή" εργασία. Αυτή ήταν η προετοιμασία ενός πρωταρχικού σχεδίου -που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό- για την περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Όλοι γνωρίζαμε ότι τα γεγονότα θα κλιμακώνονταν προς το τέλος του Ιουνίου. Αυτό που δεν γνωρίζαμε -και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε- ποια ακριβώς μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση. Ήταν υποχρεωτικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων δούλεψα για περίπου έξι εβδομάδες σε αυτό το σχέδιο και στο τέλος κατέθεσε ένα μνημόνιο: Το ''μνημόνιο Σχέδιο X'' στις πρώτες ημέρες του Μαΐου» γράφει ο Γκάλμπρεϊθ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, «εργαστήκαμε αθόρυβα, κυρίως εκτός Αθηνών. Το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης έξω -ή ακόμα και στο εσωτερικό- του Υπουργείου Οικονομικών δεν συμμετείχε. (...) Στο τέλος της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε τα αποτελέσματα του έργου μας με τον Πρωθυπουργό και αυτός πήρε τις αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή ήταν απόφαση που έπρεπε να πάρει ο πρωθυπουργός».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήθελε το Plan Β"

Καμμένος: Αρνούμαι να συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ για την περιουσία των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων

Μετά τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη ο οποίος δήλωσε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον, δεν το νοιάζει η δημόσια περιουσία, το μόνο που το νοιάζει είναι να πουλήσει», πυρά κατά του Ταμείου εκτόξευσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος αρνούμενος να κληθεί (το ΤΑΙΠΕΔ) να διατυπώσει άποψη επί της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει καμία σχέση με την περιουσία των Ταμείων και να μην το εμπλέξουμε σε αυτό», είπε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η οποία επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ, όπου μεταξύ όλων των άλλων, προβλέπεται και η δημιουργία «Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων» που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η ΝΔ ζήτησε να κληθεί τεχνοκράτης του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διατυπώσει γνώμη για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, αλλά ο κ. Καμμένος αντέδρασε κάθετα λέγοντας ότι «αρνούμαστε να συζητήσουμε με το ΤΑΙΠΕΔ για την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων», σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι οι δανειστές και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιμείνει στην πρόσκληση εκπροσώπου του Ταμείου, άλλως το μόνο που θα καταφέρει είναι να ικανοποιήσει όσους θέλουν τα χρήματα από την αξιοποίησης της περιουσίας αυτής να πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους. «Αν θέλετε το ΤΑΙΠΕΔ ως ειδικό επί των πωλήσεων, σας λέω ότι αυτό που θα γίνει είναι ότι θα ικανοποιήσουμε εκείνους που θέλουν η εκμετάλλευση της περιουσίας των 24 δισ. ευρώ να πάει γα το χρέος», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, δηλώνοντας μάλιστα «απόλυτα αντίθετος».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «να μην ανοίγουμε την όρεξη κάποιων που θα ήθελαν την περιουσία των ταμείων και των μετόχων να πηγαίνει σε ένα κουβά για τον εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών». Εκ μέρους της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε λέγοντας ότι ο κ. Καμμένος «φέρνει ένα σχήμα διαχείρισης της περιουσίας με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί». «Το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη διαχείριση. Η εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ είναι εμπειρία πολύτιμη. Γιατί αντιδρά έτσι σα να τον έχει τσιμπήσει μύγα;», διερωτήθηκε, ενώ συνέχισε: «Θέλετε να καταγγείλετε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ; Δεν μπορείτε όμως να διαστρεβλώνετε τη ΝΔ. Ζητάμε άνθρωπο που θα μας πει αν το σχέδιο εκμετάλλευσης της περιουσίας είναι σωστό ή όχι». Ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Αθ. Δαβάκης τόνισε ότι «θέλουμε απλά τη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ, άλλοι είναι υπηρέτες των δανειστών…».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Αρνούμαι να συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ για την περιουσία των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων"

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλεια του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματική την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε τις υπ’ αριθ. 1466 και 1467/2017 αποφάσεις της με τις οποίες κρίθηκε ότι η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε 12 Ιανουαρίου 2016 και συνεχίζει έως σήμερα (το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε στοχευμένη αποχή) είναι αντίθετη τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν κατ’ αρχάς ότι η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων συνιστά «νόμιμο μέσο δράσης των Δικηγορικών Συλλόγων και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα ή σε άλλες υπερνομεθετικές διατάξεις», αλλά υπόκεινται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τη φύση της δικαιοδοτικής λειτουργίας ως μιας από τις τρεις κρατικές λειτουργίες, η οποία δεν νοείται να παραλύει σε ένα κράτος δικαίου από πράξεις ή παραλείψεις των δικηγόρων, οι οποίοι συμβάλλουν στην απονομή της Δικαιοσύνης ως συλλειτουργοί της».

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, οι αποφάσεις για την αποχή ήταν διαδοχικές (πριν λήξη η μία αποχή αποφασιζόταν η επόμενη), με τα ίδια αιτήματα και το ίδιο πλαίσιο χορήγησης αδειών στους δικηγόρους προκειμένου να μπορούν να παρίστανται ενώπιον των δικαστηρίων σε ορισμένες μόνο υποθέσεις, ενώ είχαν συνολικά μεγάλο διάστημα αποχής και σημειώνει το ΣτΕ, ότι ο συνολικός χρόνος αποχής «έχει υπερβεί κατά πολύ τον επιτρεπόμενο βραχύ χρόνο αποχής».

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Σκαλτσούνη, αποφάνθηκαν ότι η πανελλαδική αποχή διαρκείας παραβιάζει Συνταγματικές αρχές, που είναι:

- Το άρθρο 25 του Συντάγματος που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας και απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.
- Το άρθρο 26 που καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης.
- Το άρθρο 20 του Συντάγματος που καθιερώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.
- Το άρθρο 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.
- Το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που καθιερώνει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα των διαδίκων να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της εκλογής τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλεια του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματική την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων"

Διάταξη ανοίγει «παραθυράκι» για προσλήψεις στους δήμους εκτός ΑΣΕΠ

Τη δυνατότητα προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ για τα Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών δίνει με διάταξη του πολυνομοσχεδίου το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως σημειώνει το aftodioikisi.gr στην παρ. 3 του άρθρου 43* του πολυνομοσχεδίου «για την κάλυψη επειγουσών αναγκών είναι δυνατή η πρόσληψη τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού στα Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών της παρ. 1, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, χωρίς την εφαρμογή στην περίπτωση αυτή των διατάξεων του ν. 2190/1994».

Να σημειωθεί ότι τα Δίκτυα δήμων και περιφερειών θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο άρθρο 101 του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ τεύχος Α 87 – Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) το οποίο ορίζει ότι:

- Δύο ή περισσότεροι δήμοι ή δήμοι και περιφέρειες, με κοινά χαρακτηριστικά, μπορούν να συνιστούν δίκτυα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 219 και 220 του Κ.Δ.Κ., με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Άρθρου 741 του Α.Κ..
- Τα ανωτέρω δίκτυα συνιστώνται με αποφάσεις των οικείων συμβουλίων των συμμετεχόντων Ο.Τ.Α., και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύει, και το Άρθρο 741 του Α.Κ..
- Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του δικτύου δύνανται να συμμετέχουν σε αυτό κοινωνικοί φορείς με σκοπούς αντίστοιχους αυτών του δικτύου, καθώς και πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα.
- Με το καταστατικό τους καθορίζονται οι πόροι, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών, η διοίκησή τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

Τα κυριότερα Δίκτυα Δήμων είναι:

-Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ενώ στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος
–Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ενώ συμμετέχει και δήμαρχος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής
-Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς
-Το νεοσύστατο Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Βρηλισσίων Γιώργος Χονδροματίδης, ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.
-Το Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων, του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς (πρόεδρος και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος), ενώ στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης.
-Το (επίσης) νεοσύστατο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ) στο οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων.
-Η «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάταξη ανοίγει «παραθυράκι» για προσλήψεις στους δήμους εκτός ΑΣΕΠ"

Fitch: Υπό προϋποθέσεις σταδιακή άρση των capital controls στα τέλη του 2016

Η άρση των capital controls στην Ελλάδα μπορεί να γίνει εφόσον αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα, ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch σύμφωνα με το Reuters.

«Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορούν να χαλαρώσουν σταδιακά από τα τέλη του 2016, αν το πολιτικό περιβάλλον είναι σταθερό και η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής», ανέφερε ο οίκος.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Fitch: Υπό προϋποθέσεις σταδιακή άρση των capital controls στα τέλη του 2016"

Οργή εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας -Η Γενική Γραμματεία Εσόδων κατάσχεσε τους λογαριασμούς

Την έντονη δυσφορία και απογοήτευση από την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων εκφράζουν το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΣΕΝΕ) και 600 εργαζόμενοι.

Όπως υποστηρίζει το Σωματείο, «η Γενική Γραμματεία Εσόδων, παρόλο που υπάρχει ο πρόσφατος νόμος 4361/16 που προστατεύει την περιουσία του ναυπηγείου από κατασχέσεις, με σκοπό την απρόσκοπτη πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων και της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των πυραυλακάτων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, προχώρησε αυθαίρετα στην κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ναυπηγείου, με συνέπεια να είναι αδύνατη η καταβολή των μισθών και η συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων, ενώ το πρόγραμμα της κατασκευής των πυραυλακάτων τινάζεται στον αέρα».

Όπως αναφέρει το Σωματείο, πριν από μόλις πέντε μήνες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήρθε σε έγγραφη συμφωνία με το Σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την αποπεράτωση δύο πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού. Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα παραμείνουν απαθείς σε μία τέτοια εξέλιξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας -Η Γενική Γραμματεία Εσόδων κατάσχεσε τους λογαριασμούς "

Κατ' αντιπαράσταση εξέταση με Παπαγγελόπουλο ζήτησε η Τσατσάνη

Την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ζήτησε από την Επιτροπή Θεσμών η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη. Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ότι θα γίνει αν κριθεί αναγκαίο και όταν ολοκληρώσει την κατάθεσή της.

Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε μετά από ψηφοφορία (10 υπέρ, 7 κατά και δύο αποχές), να ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να της σταλεί το αντίγραφο της πειθαρχικής αγωγής που ασκήθηκε κατά της κ. Τσατάνη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία χειρίστηκε.

Πάντως, η κ. Τσατάνη, όταν ρωτήθηκε εάν έχει αντίρρηση να σταλεί αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξής της, επικαλέστηκε την αρχή της μυστικότητας, την οποία, όπως είπε, θέλει ευλαβικά να τηρήσει.

Τόσο η ΝΔ, με τον Μάκη Βορίδη και τον Κώστα Τζαβάρα, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ζητήσει κάτι παράνομο, καθώς η πειθαρχική αναφορά διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. 

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι εάν ο Άρειος Πάγος ανταποκριθεί στο αίτημα της Επιτροπής τότε θα πρέπει να ζητήσει να της σταλούν και όλα τα έγγραφα της δικογραφίας που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε αυτό το αίτημα συναίνεσαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Συνεχίζοντας, πάντως, για δεύτερη φορά σήμερα, την κατάθεσή της στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία διερευνά τις καταγγελίες της κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Τσατάνη, επιμένει να υποστηρίζει ότι έγινε προσπάθεια για παρεμβάσεις στο έργο της.

Όταν η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κάλεσε την κ. Τσατάνη να επιβεβαιώσει εάν με δική της πρωτοβουλία έγινε η συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στο γραφείο του, η κ. Τσατάνη απάντησε καταφατικά.

«Αν υπάρχει παράβαση της διάκρισης εξουσιών για τον κ. Παπαγγελόπουλο, τότε την έχετε κάνει και εσείς» επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής.

«Όταν ζητήσατε και πήγατε να συναντήσετε τον κ. Παπαγγελόπουλο γνωρίζατε ότι διαφωνούσε που εσείς χειριζόσασταν την υπόθεση του κ. Βγενόπουλου και είχε την άποψη ότι την αρμοδιότητα είχε ο εισαγγελέας διαφθοράς. Ποιος ο λόγος να ζητήσετε να τον συναντήσετε;» ρώτησε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Συνδέεται άμεσα με το ότι δεν μπορούσα να απαντήσω, πλέον, στις δημόσιες προσβολές που έπλητταν τον θεσμό της δικαιοσύνης… πίστευα ότι ο κύριος υπουργός θα προσπαθούσε να διαφυλάξει το κύρος της δικαιοσύνης και των λειτουργών της..» απάντησε η κ. Τσατάνη.

Οι διάλογοι:

  • Χριστοδουλοπούλου: Αυτό, σε σχέση με τη διάκριση εξουσιών έχει σχέση; Να πάει, δηλαδή, η δικαστική εξουσία στην εκτελεστική να της αλλάξει γνώμη;
  • Τσατσάνη: Η επίσκεψή μου δεν συνδεόταν με κανένα αίτημα νομικής συμβουλής. Καμία σχέση δεν είχε με αυτό, ούτε και με ενδεχόμενη άλλη βοήθεια.
  • Χριστοδουλοπούλου: Πήγατε ενώ ξέρατε ότι είχε αντίθετη άποψη για να του αλλάξετε γνώμη, γιατί λέτε, ενδεχομένως να είχε παραπλανηθεί.
  • Τσατάνη: Βεβαίως και γινόταν παρέμβαση, όταν ο υπουργός μού υποδεικνύει να επιστρέψω τη δικογραφία στο τμήμα διαφθοράς από όπου παράνομα υποστήριξε ότι πήρα και χειρίστηκα.
  • Χριστοδουλοπούλου: Πήγατε να παρέμβετε στην εκτελεστική εξουσία... Σας είπε ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος, ότι θέλω να καταδικάστε τον κ. Βγενόπουλο, θέλω αυτόν τον άνθρωπο να τον χώσετε μέσα;
  • Τσατσάνη: Μου είπε ότι την έχετε αφαιρέσει τη δικογραφία ένα στάδιο πριν την δίωξή του.
  • Χριστοδουλοπούλου:  Σας είπε άστε, γιατί εσύ θα τον απαλλάξεις, δώσε την για να τελειώνουμε, ότι θέλει τον κ. Βγενόπουλο φυλακή;
  • Τσατσάνη: Μου είχε πει ότι ήταν ένα βήμα πριν τη δίωξη. Εκείνος το ισχυρίστηκε όχι εγώ. Δεν μπορώ να γνωρίζω από πού είχε τις πηγές του... Ουδείς άλλος γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται μία δικογραφία πλην του εισαγγελικού λειτουργού που τη χειρίζεται.
  • Χριστοδουλοπούλου: Είναι παντελώς αόριστα αυτά. Δεν ταυτοποιείται κάποιο ποινικό αδίκημα κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Αναφερθήκατε σε ηθική αυτουργία για κατάχρηση εξουσίας. Ποιο είναι το περιστατικό που περιγράφει αυτό το αδίκημα; Πώς αποπειράθηκε ο υπουργός να σας πείσει να ασκήστε δίωξη σε αθώο ή να απαλλάξετε ένα ένοχο;
  • Τσατσάνη: Έκανα μνεία για να απαντήσω σε αυτά που είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ότι αυτά που έκανε ήταν πταίσματα, και εγώ του απάντησα ότι είναι κακουργηματικές πράξεις. Ο κ. υπουργός μού είπε παράνομα τη διαχειρίζομαι και αφαίρεσαν την δικογραφία ένα βήμα πριν την δίωξη. Σε ό,τι αφορά τη φορτικότητα, έλαβε χώρα στην τηλεφωνική μας επικοινωνία στις 22/112015 που μου είπε ότι οφείλω να την επιστρέψω άμεσα, ότι θα ακολουθήσει άγριος πόλεμος. Μου συνέστησε να την επιστρέψω άμεσα για να κάνω ήρεμα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου... με απείλησε.
  • Χριστοδουλοπούλου: Πήγατε με πρωτοβουλία δική σας στη συνάντηση, ενώ ξέρατε ότι ήταν εναντίον σας, είπατε πήγατε για το κύρος της δικαιοσύνης. Γιατί δεν πήγατε στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Παρασκευόπουλο, που δεν είχε εμπλακεί με την υπόθεση; Γιατί επιλέξατε να πάτε στον κ. Παπαγγελόπουλο;
  • Τσατσάνη: Επειδή ο ίδιος με είχε στοχοποιήσει. Επισκέφθηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε τη δίωξή μου στις 4/11/2015. Το πρόβλημά μου δεν ήταν ο κ. Παρασκευόπουλος. Όταν σπιλώνεται η υπηρεσιακή μου τιμή δεν έχει αντίκτυπο στο κύρος της δικαιοσύνης; Όταν βάλετε ένας θεσμός, όταν λέει ο υπουργός είμαι κλέφτης δικογραφιών; Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα 'σήμερα τι θα κάνω;' Και αποφάσισα ότι αυτή τη δικογραφία την παραλάβω.
  • Χριστοδουλοπούλου: Είπατε δεν αμφισβητείτε την εντιμότητα του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά τη σοβαρότητά του. Ποιο είναι το ποινικό αδίκημα.
  • Τσατσάνη: Η αμφισβήτηση της σοβαρότητάς του έχει την ερμηνεία ότι όφειλε ως εκπρόσωπος του θεσμού της δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει ένα άλλο θεσμικό όργανο, εισαγγελικό όργανο και να ενεργήσει στα όρια της ευπρέπειας. Εκεί εστιάζω την σοβαρότητα του.
  • Χριστοδουλοπούλου: Είναι κατάχρηση εξουσίας η έλλειψη ευπρέπειας;
  • Τσατσάνη: Έχω υποβάλει αναφορά και αναφέρομαι σε δύο πραγματικά περιστατικά. Είναι στη κρίση σας.
  • Χριστοδουλοπούλου: Πήγατε να πείσετε έναν παραπληροφορημένο υπουργό. Αν υπάρχει παράβαση διάκρισης εξουσιών τότε την έχετε κάνει και εσείς.
  • Τσατσάνη: Ήρθα να δώσω εξηγήσεις περί της αναφοράς μου, τα υπόλοιπα είναι στη κρίση της Επιτροπής.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 12 Ιουλίου.


tanea


Διαβάστε Περισσότερα » "Κατ' αντιπαράσταση εξέταση με Παπαγγελόπουλο ζήτησε η Τσατσάνη"

Γκάλμπρεϊθ: Το σχέδιο Χ ήταν κατ' εντολή του Τσίπρα

Η προετοιμασία του Σχεδίου Β (ή Σχεδίου Χ) για μετάβαση στη Νέα Δραχμή ήταν κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ» τονίζει σε άρθρο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Diem 25, «ήταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του σε ένα "εύθραυστο εγχείρημα".

Επρόκειτο, συμπληρώνει για «την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου, κατ'εντολή του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

Στη συνέχεια ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ αναφέρει στην ιστοσελίδα του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «αναγκαστικά θα έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο» καθώς ναι μεν ήταν αναμενόμενο ότι τα γεγονότα θα κορυφώνονταν στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο ήταν ακόμα άγνωστο τι μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση.

«Ηταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», εξηγεί ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Οπως προσθέτει μάλιστα ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ «είχε γίνει προσπάθεια για ένα περίγραμμα των μέτρων που ίσως θα έπρεπε να ληφθούν αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «όλοι είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αν αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δουλέψαμε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα».

Εξάλλου, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ διευκρινίζει ότι «η ευρύτερη ελληνική κυβέρνηση – έξω από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και μέσα σε αυτό- δεν είχε εμπλακεί σε αυτό το εγχείρημα».

Στη συνέχεια του κειμένου περιγράφει τα θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση μιας αναγκαστικής εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτά ήταν μεταξύ άλλων «η νομική σχέση με την Ε.Ε., η δημιουργία και διαχείριση μιας νέας κεντρικής τράπεζας, μια πιθανή εξωτερική βοήθεια για το νέο νόμισμα και η χρήση των καταθέσεων στις τράπεζες και του ιδιωτικού χρέους για τη διατήρηση βασικών αγαθών όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα».

Μάλιστα ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αναγνωρίζει ότι δεν ήταν εφικτό να υπολογιστούν με ακρίβεια όλες οι παράμετροι του εγχειρήματος στον επιθυμητό βαθμό, καθώς οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες. «Δεν ήταν ο στόχος μας να κάνουμε συστάσεις και για αυτό δεν κάναμε καμία. Προετοιμαζόμασταν για ένα σενάριο που όλοι ελπίζαμε ότι θα αποφεύγαμε», λέει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την κατάληξη του σχεδίου, και τις συνομιλίες ανάμεσα στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, γράφει ότι ο τελευταίος ήταν εκείνος που έλαβε την απόφαση.

«Στο τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει, με τον πρωθυπουργό, και εκείνος, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό», περιγράφει και καταλήγει λέγοντας ότι ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμεικτα συναισθήματα.

«Από τη μια μεριά ευχόμουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, για μια ισχυρότερη ώθηση από τους φίλους της Ελλάδας και για λίγη ευελιξία από τους πιστωτές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Από την άλλη πλευρά ένιωθα χαρούμενος που προσέφερα τις υπηρεσίες μου για έναν καλό σκοπό έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο φίλος μου, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε φέρει εις πέρας με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του», καταλήγει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάλμπρεϊθ: Το σχέδιο Χ ήταν κατ' εντολή του Τσίπρα"

Εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ξεκίνησαν χθες, από το χώρο φιλοξενίας στη Βέροια Ημαθίας, οι εμβολιασμοί για τα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα, από τους Γιατρούς του Κόσμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, περίπου 200 παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως 15 ετών θα λάβουν εμβόλιο, που καλύπτει 3 διαφορετικά αντιγόνα κατά της ιλαράς, ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR) καθώς και εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α.

Παρόμοιοι εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ωραιόκαστρο, Διαβατά, Λαγκαδίκια, και Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, στο Χαλκερό Καβάλας, στο Σχιστό και τη Μαλακάσα Αττικής καθώς και τη Χίο.

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού προκειμένου να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες αυτών των ευάλωτων παιδιών.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου"

Χουλιαράκης για Γκαλμπρέιθ: «Απίστευτες φαιδρότητες και τυχοδιωκτισμοί αυτά που λέει»

«Απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητους "δονκιχωτισμούς"» χαρακτήρισε όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

«Ποιος είναι ο κ. Γκαλμπρέιθ» διερωτήθηκε ο κ. Χουλιαράκης. «Στις εκατοντάδες σελίδες του βιβλίου του, δεν μας λέει με ποιους συμμετείχε και σε ποιες συσκέψεις», σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε πως προσωπικά δεν τον είχε δει ποτέ σε συσκέψεις ως επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του συμβούλου του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Τζειμς Γκάλμπρέιθ, για το Σχέδιο Β δήλωσε μιλώντας στο Mega ότι «περάσαμε ξυστά από την κατάλυση των ελευθεριών, την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Συμπλήρωσε δε, ότι η προκλητική αφέλεια του κ. Γκαλμπρέιθ συναντά την πονηριά. Για τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη, ο Β. Βενιζέλος καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως είπε: «....ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα. Με την ίδια ευκολία που τον έκανε υπουργό, με την ίδια ευκολία τον έβγαλε».

Ο Β. Βενιζέλος σχολίασε την κατάθεση νόμου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, λέγοντας ότι η ψήφος στα 17 σημαίνει ότι αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και πολίτες 16 ετών, ρύθμιση που χρειάζεται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών για να εφαρμοστεί.

Επίσης σχολίασε ως «δήθεν» την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που υποχρεώνει την αντιπολίτευση να αρνηθεί τώρα και να δώσει λύση μετά τις εκλογές, ώστε να μην εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξήγησε ακόμη ότι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την απλή αναλογική πριν από έναν χρόνο, ήταν επιλογή κατά του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης για Γκαλμπρέιθ: «Απίστευτες φαιδρότητες και τυχοδιωκτισμοί αυτά που λέει»"

DW: Στροφή 180 μοιρών για τον Τσίπρα

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στις αλλαγές των τελευταίων μηνών. Επικριτικά σχόλια και για τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.
Με αφορμή την πάροδο ενός έτους από το επίμαχο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την κατάσταση στη χώρα σήμερα. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδαFrankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του έλληνα πρωθυπουργού.
«Προληπτικά ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε την επέτειο μακριά (σ.σ. από την Αθήνα). Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Grexit στις 5 Ιουλίου 2015 όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας άφησε τους συμπολίτες του να αποφασίσουν για τους όρους που συνόδευαν την επιπλέον ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και τους συνέστησε να μη δεχθούν την προσφορά των χρηματοδοτών, ο ίδιος βρισκόταν σε διαφημιστική καμπάνια στην Κίνα. Την ώρα που το ελληνικό σωματείο ΑΔΕΔΥ βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της οποίας παλαιότερα θα ηγούνταν ο ίδιος ο Τσίπρας, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να σαγηνεύσει στο Πεκίνο πιθανούς και πραγματικούς επενδυτές. Το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως εκμεταλλευτές και εχθροί του έθνους αλλά ως ευκαιρία συνιστά μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή του νέου Τσίπρα».
Αντίστοιχα σχόλια δημοσιεύονται και σε ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF): «Πριν από ένα χρόνο οι Έλληνες καταψήφισαν τους όρους λιτότητας των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε όμως μετά από αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δέχθηκε ένα ακόμη πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού.
Η ρητορική μπορεί να ήταν ακόμη η ίδια αλλά ο Τσίπρας είχε κάνει στροφή 180 μοιρών». Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στους πανηγυρισμούς που έγιναν μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος και επισημαίνει πώς έχει η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα. «Πάνω από 60% των Ελλήνων πιστεύουν στο μεταξύ ότι το δημοψήφισμα έβλαψε τη χώρα τους. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17% και βρίσκεται τώρα πολύ πιο πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Το να μετατρέπεις το "Όχι" σε "Ναι" μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καλή ιδέα».
Δεύτερη η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες
Από το 2010 και μετά πάντως σημειώθηκε μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες
Από το 2010 και μετά πάντως σημειώθηκε μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες
Με καυστικό τρόπο η αυστριακή εφημερίδαDer Standard αναφέρεται στις αυξημένες αμυντικές δαπάνες του ελληνικού κράτους εν μέσω κρίσης. «Παρά τα επτά χρόνια έντονης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα τρία δάνεια δισεκατομμυρίων από τα ευρωπαϊκά κράτη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στη λίστα που αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες των κρατών του ΝΑΤΟ. Η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας προόρισε για αυτή τη χρονιά 2,38% του ΑΕΠ».
Στη συνέχεια όμως, ο δημοσιογράφος μετριάζει κάπως την κριτική του επισημαίνοντας ότι «από το πρώτο δάνειο και το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν οι χρηματοδότες το 2010, ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών μειώθηκε κατά 43%. Με 4,15 δις € για φέτος αντιστοιχεί περίπου στον προϋπολογισμό του Βελγίου ωστόσο σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από στρατιωτικής άποψης. Η ελληνική κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία επισημαίνουν συνεχώς τις εντάσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν με την Τουρκία. Η τελευταία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και μέχρι τώρα πραγματοποιεί επανειλημμένα πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».
«Τι γνώριζε ο πρωθυπουργός
Αναταραχή έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ
Αναταραχή έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ
Τέλος, μερίδα του γερμανικού τύπου αναφέρεται και στις αποκαλύψεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ που αφορούσαν εναλλακτικό σχέδιο για νέο νόμισμα που φέρεται να ετοίμαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Südwest Presse υπό τον τίτλο: «Μυστικό σχέδιο για την Ελλάδα. Ο Βαρουφάκης και η "Νέα δραχμή"» αναφέρει: «Η Ελλάδα γλίτωσε παρά τρίχα μόνο το χάος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης ετοίμαζε ένα μυστικό σχέδιο με χαρακτήρα πραξικοπήματος». Τέλος ο αρθρογράφος διερωτάται: «Τι γνώριζε ο πρωθυπουργός Τσίπρας για αυτές τις προετοιμασίες; Ο Γκάλμπρεϊθ αφήνει αυτό το ερώτημα ανοιχτό, εκφράζει όμως την απογοήτευσή του που το σχέδιο τελικά δεν υλοποιήθηκε».
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Στροφή 180 μοιρών για τον Τσίπρα"

Πριν το τέλος του καλοκαιριού η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Πριν από το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα ξεκινήσει από τα λεωφορεία και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι με το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι επιβάτες θα πληρώνουν ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν.

«Έχουμε χρέος να εξορθολογίσουμε τις αστικές συγκοινωνίες», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πριν το τέλος του καλοκαιριού η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου"

Σύνταξη σε… έναν μήνα !!!

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο θα γίνει ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, όπως ανέφερε, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Ο επανυπολογισμός θα γίνει με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%), ενώ θα τηρηθεί απαρεγκλίτως το όριο των 1.300 ευρώ που προβλέπει ο καινούργιος ασφαλιστικός νόμος.

Απαντώντας σε αιτιάσεις μελών της Επιτροπής, ότι με την περικοπή του ΕΚΑΣ επλήγησαν εισοδήματα μικρότερα του αθροίσματος των 1.300 ευρώ μικτά για κύρια και επικουρική σύνταξη, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ΕΚΑΣ είναι επίδομα κι όχι σύνταξη. Συνεχίζοντας προανήγγειλε την έκδοση της προσωρινής σύνταξης σε δύο μήνες, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως, όταν ολοκληρωθεί το νέο σύστημα υπολογισμού, η κύρια σύνταξη θα εκδίδεται στο σύνολό της σε έναν μήνα.

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε «τεράστια», και πρόσθεσε ότι ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των ασφαλισμένων της χώρας. Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε επίσης ότι έως το τέλος του έτους θα αποδοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ περίπου 460 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εισφορές περίθαλψης που είχαν παρακρατήσει τα ταμεία προκειμένου να καταβάλλουν τις συντάξεις.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι οι αγρότες εντάσσονται στο νέο ασφαλιστικό σύστημα από την 1/1/2017 και κατά συνέπεια δεν θίγονται όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Τάσου Πετρόπουλου και του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, με αφορμή αναφορά του υφυπουργού Εργασίας στην κυβερνητική πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν στην απλή αναλογική και να «ενώσουν τον λαό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Κατσώτης αντέδρασε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση λέει ψέματα», διότι δεν πρόκειται για απλή αναλογική, και πρόσθεσε ότι «παίζει την αξιοπιστία της κορώνα γράμματα».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη σε… έναν μήνα !!!"

«Άδικη η κατάργηση του ΕΚΑΣ» λένε τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ως μια ακόμη κυβερνητική «αυταπάτη» καταρρέει η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου περί προστασίας του 90% των συνταξιούχων και βιωσιμότητας των Ταμείων με το νέο ασφαλιστικό.

Είναι ενδεικτική η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος όπου από την μια αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «άδικη» την περικοπή του ΕΚΑΣ που και οι ίδιοι ψήφισαν και από την άλλη ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος να αποκρούει την κριτική με κραυγές αγωνίας για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών της πλειοψηφίας αν υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ίδρυση Ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης όπου θα μεταφερθούν πλεονάσματα για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Όταν έχουμε 1,3 εργαζόμενους να χορηγούν εισφορές για την σύνταξη ενός ασφαλισμένου τότε το σύστημα δεν βγαίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «το κράτος εγγυάται τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Εχουμε όμως μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Σταματήσαμε την τάση κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως, είναι δραματικές οι συνέπειες της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους (1/1). Αυτό το σύστημα δεν βγαίνει».

Απαντώντας δε στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε τόσο από την συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση είπε: «όσοι κάνουν κριτική πρέπει να μου πουν σήμερα το πώς στο τέλος του μήνα θα δώσω τις συντάξεις. Έχουμε ευθύνη να βρούμε λύσεις σε μια χρεοκοπημένη κατάσταση».

Νωρίτερα ο βουλευτής Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, υποστήριξε ότι «Είναι άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ και πρέπει να αντικατασταθεί γιατί το έπαιρναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι». Στο ίδιο μήκος και ο κ. Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ - Αρκαδίας) που είπε πως «Η περικοπή του ΕΚΑΣ και η προοπτική κατάργησής του αποτελεί πλήγμα για τους μικροσυνταξιούχους. Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση για να γίνει σταδιακή η περικοπή» και ρώτησε τον παριστάμενο υφυπουργό «τι θα γίνει με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης όπου θα πηγαίνει μέρος του πλεονάσματος;».

Ο κ. Κώστας Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ - Καβάλα) ζήτησε από το υπουργείο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων ενώ και ο κ. Γιάννης Θεωνάς υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συζήτησης για το ασφαλιστικό εξήγγειλε την νομοθέτηση ενός ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα προικοδοτηθεί με ποσό 700 εκατ. ευρώ για να καλύπτει τις απώλειες που θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το ΕΚΑΣ. Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε να καταρτίζει αυτό το νόμο που πρέπει να έρθει σύντομα για να υλοποιηθεί η εξαγγελία;».

Αναφορικά με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί αποκατάστασης των απωλειών από το 2018 - 2019 μέσω της επιδιωκόμενης ανάπτυξης ο βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης σχολίασε «ποιος ζει - ποιος πεθαίνει μέχρι το 2018; Άμεσα πρέπει να επανορθώσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι πρέπει να υποστηριχτεί η κοινωνική ασφάλιση γι αυτό και «πρέπει να καταβάλλονται οι εισφορές».

Υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2016 οι εισφορές του ΙΚΑ ήταν αυξημένες κατά 30%σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «Όταν έχουμε 1,3 μέρος των εργαζομένων που χορηγούν εισφορές για την σύνταξη ενός συνταξιούχου δεν βγαίνει το σύστημα. Υπάρχει πρόβλημα αναπλήρωσης που πρέπει να το λύσουμε με αύξηση της απασχόλησης και πάταξη της εισφοροδιαφυγής».
Για το… μέλλον παρέπεμψε και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων λέγοντας ότι « όταν ολοκληρωθεί το σύστημα θα μπορεί η κύρια σύνταξη να καταβάλλεται εντός ενός μήνα. Σήμερα, δυστυχώς το σύστημα συντάξεων δεν βγάζει γρήγορα συντάξεις. Δεν μπορούμε με τα περίπλοκα συστήματα να βγάλουμε άμεσα συντάξεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το όριο των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν λειτουργεί ως «κόφτης» αλλά ως μέτρο προστασίας για την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων». Από Σεπτέμβριο που θα εφαρμοστεί θα κατανοηθεί ότι είναι προστατευτικό μέτρο» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αόριστες υποσχέσεις για λύση έδωσε και στο θέμα της περικοπής του ΕΚΑΣ σε οικογένεια συνταξιούχων. «Είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας. Δυστυχώς, το σύστημά μας δεν έχει τέτοια πιστότητα στα μηχανογραφικά για να δούμε ποιοι παίρνουν σε μια οικογένεια το ΕΚΑΣ. Δεν ξέρουμε τις περιπτώσεως ζευγαριών με ΕΚΑΣ που είναι ένα κριτήριο για τις διορθωτικές μας παρεμβάσεις».

Επανερχόμενος στην «μεγάλη εικόνα» του ασφαλιστικού συστήματος επανέλαβε ότι «Πρέπει να λύσουμε ένα άλυτο γρίφο. Είπα νωρίτερα για την σχέση 1 συνταξιούχο προς 1,3 εργαζόμενους. Για το μισθό 1000 ευρώ δίνουμε 700 ευρώ σύνταξη. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την ανεργία δείχνει ότι οι λύσεις είναι περιορισμένες».

Τέλος, είπε ότι εντός του Ιουλίου θα δοθούν από το ΙΚΑ 430 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ενώ υποστήριξε ότι άμεσα θα εκταμιευτούν και οι συντάξεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Άδικη η κατάργηση του ΕΚΑΣ» λένε τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

Tα ψιλά γράμματα του Μνημονίου

Τα ψιλά γράμματα των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές αποκαλύπτονται με τη σύναψη του Τεχνικού Μνημονίου Συνεργασίας (ΤMU), το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Περιλαμβάνονται αυστηροί όροι για τις περικοπές δαπανών όταν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», πλαφόν 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένοι κανόνες στην αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.
Επί της ουσίας το Eurogroup της 11ης Ιουλίου θα αποτελέσει την αφετηρία του νέου κύκλου των προκαταρκτικών συζητήσεων κυβέρνησης και δανειστών για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου είναι στρωμένος με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή: τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, τα ειδικά μισθολόγια κ.ά.

Το... μάρμαρο πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

Στο Τεχνικό Μνημόνιο αναγράφεται ρητά -σύμφωνα με ανάλυση του capital- το πλαίσιο που θα ισχύει για τον «κόφτη» δαπανών σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα το 2017.

Ορίζεται ότι η περικοπή (που μπορεί να φτάσει το 2017- 2019 τα 3,5 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι «καθαρή». Δηλαδή, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε μετά την απώλεια (π.χ. φορολογικών εσόδων/εισφορών) να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ορίζονται, επίσης, οι επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα από κάθε πεδίο περικοπών δαπανών:

- από συντάξεις χάνεται το 15%
- από μισθούς και αποδοχές χάνεται το 45% και
- από καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά υπηρεσίες το 19,3% (λόγω έμμεσων φόρων).

Προσφυγικό

Για το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική ρήτρα: ότι η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Και τούτο όταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2015 και με τα σύνορα ανοιχτά, οι δαπάνες του προσφυγικού άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για να εξαιρεθεί η δαπάνη θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη με εκ των υστέρων μελέτη, ενώ θα εξαιρείται και όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της Ε.Ε. που συνδέονται με το προσφυγικό.

Ρήτρες

Ορίζεται επίσης ο νέος πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (5,5 δισ. ευρώ σήμερα). Υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών, αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

Πίνακας euro2day
Πίνακας euro2day


Ποιες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο

Στο νέο υπερταμείο θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο η συμμετοχή του Δημοσίου σε άλλες οκτώ κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ.

Όπως είναι γνωστό, στον νόμο για την εφαρμογή του προβλέπεται πως θα μεταφερθούν στο υπερταμείο οι έξι πρώτες κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται, επίσης, πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η λίστα, ώστε να μεταφερθούν στο υπερταμείο όλες οι κρατικές εταιρείες.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Tα ψιλά γράμματα του Μνημονίου"

Νέα επίθεση Σπίρτζη σε ΤΑΙΠΕΔ: Δεν διαφυλάττει το δημόσιο συμφέρον

Νέα επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας μάλιστα ότι το Ταμείο δεν διαφυλάττει το δημόσιο συμφέρον και ενδιαφέρεται μόνο να πουλήσει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ισχυρίστηκε ότι «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν το νοιάζει πόσο θα πουλήσει τη δημόσια περιουσία, το μόνο που το νοιάζει είναι να πουλήσει... Το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ «είναι τραπεζικά στελέχη και όταν ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους θα γυρίσουν στις τράπεζες».

Αναφερόμενος στις άδειες των καναλιών σημείωσε: «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αδειοδότηση στο τέλος Αυγούστου».

Από τις 11 υποψηφιότητες που υπάρχουν όσοι πληρούν τα κριτήρια θα περάσουν στη δεύτερη φάση και όσοι θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα θα πάρουν άδεια, με τελευταίο κριτήριο το τίμημα. Προαπαιτούμενα είναι η φορολογική, και ασφαλιστική ενημερότητα, να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές αποσαφήνισε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να χάσουν εργαζόμενοι τις θέσεις τους από κανάλια που θα κλείσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ας πούμε ότι ένας σταθμός κλείνει... Θα ανοίξει κάποιος άλλος».

«Οι υπάρχοντες σταθμοί λειτουργούν χωρίς νομικό πλαίσιο, ενώ τώρα έχουμε υπουργική απόφαση για ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων ανά ειδικότητα» τόνισε, ενώ έκανε μάλιστα λόγο για πανελλαδικό κανάλι που λειτουργεί με 12 δημοσιογράφους.

«Πάμε να φέρουμε τη νομιμότητα και να βαθύνουμε τη δημοκρατία. Στο κοινοβούλιο ανατέθηκε η αρμοδιότητα για τα κανάλια όχι στον κ. Παππά, και το κοινοβούλιο αποφάσισε για τον αριθμό των καναλιών» δήλωσε, παρότι η κυβερνητική πλειοψηφία διαμορφώνει τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή του επίτροπου για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ ισχυρίστηκε ότι «έγινε καταγγελία και λόμπινγκ στις Βρυξέλλες και η Επιτροπή πολύ σωστά τη δουλειά της και μάς έστειλε επιστολή η Κομισιόν κάνει άριστα τη δουλειά της... Απαντήσαμε, το θέμα δεν αφορά τα κανάλια.»

«Ό,τι καταγγελία και να κάνουνε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προστατέψουμε την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών αντίθετα με τη ΝΔ και τα όργια που κάνανε με τη Digea» υποστήριξε.

Ο υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι τo εύρος των συχνοτήτων το αποφασίζει το κράτος και η κυβέρνηση διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Σπίρτζη σε ΤΑΙΠΕΔ: Δεν διαφυλάττει το δημόσιο συμφέρον"

Πρόσθετες επενδύσεις 500 εκ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά προανήγγειλε η Cosco

Πρόσθετες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ, ανακοίνωσε σήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Cosco στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της εταιρείας στη Σαγκάη, προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους. 
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο πρόεδρος της Cosco, θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, πρόσθεσε ο Χου Λιρόνγκ, θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερς και στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερς στη Μεσόγειο. Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα της Cosco και τόνισε πως πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.
Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Alibaba 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba Τζακ Μα, με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Η Αlibaba είναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων που είναι προσανατολισμένη σε μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν start up εταιρίες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. 
Προσφέρει υπηρεσίες από καταναλωτές προς καταναλωτές, επιχειρήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Alibaba, Τζακ Μα, ήταν η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε παρά πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι:
  • Η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες
  • Η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα
Ο Τζακ Μα υποστήριξε ότι την εταιρεία ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα. Ο Τζακ Μα εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Όπως είπε απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.
Το πρόβλημα που υπάρχει είπε ο πρόεδρος της Alibaba είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί να γίνεται δεκτή στην Ελλάδα η ειδική κάρτα Alipay, με την οποία η εταιρία εφοδιάζει τους Κινέζους τουρίστες για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. 
Ο Τζακ Μα ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
tvxs


Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσθετες επενδύσεις 500 εκ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά προανήγγειλε η Cosco"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news