facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

«Άρρωστο» ΕΣΥ: Σοκάρει ο «χάρτης» των ελλείψεων στα νοσοκομεία

Άνιση μάχη με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ δίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε... χρήμα, «στραγγαλίζουν» τη δημόσια υγεία.
 
Ο απολογισμός της ΠΟΕΔΗΝ είναι θλιβερός και ενδεικτικός. Παραμένουν κλειστές δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, τα χειρουργικά τραπέζια μειώνονται εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και οι περίφημες λίστες αναμονής χειρουργείων, την ορθή και διαφανή διαχείριση των οποίων έχει εξαγγείλει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μακραίνουν επικίνδυνα, κλινικές λειτουργούν μόνο με ειδικευόμενους γιατρούς, μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για υλικά ή για επισκευές.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννακό, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 4.000 άτομα, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και αναμένεται να φύγουν την επόμενη διετία. 

Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και είναι κυρίως προσλήψεις που είχαν εγκριθεί μέχρι και το 2012.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν εφέτος 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.
 
Την αγανάκτησή του για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). «Οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση, ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες ,για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων του ΕΣΥ ανά περιφέρεια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις ανά περιφέρεια είναι δραματικές. Αναλυτικά:
 
Στερεά Ελλάδα
 
Τα νοσοκομεία της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας έχουν φθάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Εύβοιας, σε εκείνο της Χαλκίδας υπηρετούν 195 νοσηλευτές και είναι κενές 175 θέσεις.

Δεν εφημερεύουν όλο το μήνα Ορθοπεδικοί, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, Γυναικολόγοι. Ειδικότητες όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος είναι κενές.

Στο νοσοκομείο Κύμης δεν υπάρχουν ΩΡΛ, Οφθαλμίατρος, αλλά ούτε και…μάγειρας. Στο νοσοκομείο Καρύστου δεν υπάρχει νευρολόγος, γυναικολόγος και ΩΡΛ.
 
Στο νοσοκομείο Θήβας η Παθολογική κλινική εφημερεύει  15 ημέρες τον μήνα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ και οι θέσεις οφθαλμίατρου και ΩΡΛ είναι κενές.
 
Στο νοσοκομείο Λειβαδιάς η Παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί, από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες είναι διαθέσιμη μόνο η μία. Ειδικότητες όπως ΩΡΛ, Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος Πνευμονολόγος είναι κενές.

Στο  νοσοκομείο Άμφισσας στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κενές 23 θέσεις και 28 θέσεις στο λοιπό προσωπικό. Η παθολογική κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες κλινικές δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα.
 
Ο Αξονικός τομογράφος  και ο Μαστογράφος  του νοσοκομείου Καρπενησίου δεν λειτουργούν και το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί μόνο για εσωτερικούς ασθενείς.
 
Μετ' εμποδίων λειτουργούν η Μαιευτική και η Παιδιατρική κλινική στο νοσοκομείο Λαμίας.
 
Πελοπόννησος
 
Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16 και από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας.
 
Το αναισθησιολογικό τμήμα απομένει τους θερινούς μήνες με ένα γιατρό και το Μικροβιολογικό-Βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα.
 
Η ειδικότητα των τραυματιοφορέων είναι είδος προς εξαφάνιση. Ένας στη βάρδια για το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), κλινικές και ακτινογραφίες. Νυχτερινή, πολλές φορές και απογευματινή βάρδια με μία νοσηλεύτρια ανά κλινική.
 
Στο Νοσοκομείο Τρίπολης οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές από το έτος 2011. Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έγινε περικοπή της μίας βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία μιας πολύ ευαίσθητης ομάδας ασθενών.
 
Μακεδονία - Θράκη
 
Στη νευραλγική και ακριτική περιφέρεια της  Μακεδονίας και Θράκης τα νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη  προσωπικού και υλικών.
 
Ελλείψεις που αγγίζουν και το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες καταγράφονται σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως ΑΧΕΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Είδος που έχει «εκλείψει» οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμων, το προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες κλπ, με τους νοσηλευτές να αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να διεκπεραιώνουν και αυτά τα καθήκοντα.
 
Τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά).
 
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει καταντήσει κουφάρι, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση.
 
Το ακριτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου καταρρέει  από την έλλειψη προσωπικού – είναι ενδεικτικό ότι στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών.
 
Στο Νοσοκομείο Ξάνθης η κάλυψη από πλευράς προσωπικού ανέρχεται στο 65% των οργανικών θέσεων.
 
Το Νοσοκομείο Καβάλας με αυξημένες υποχρεώσεις κατά την τουριστική περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έλλειψη προσωπικού της τάξεως του 50%, με ισχνή χρηματοδότηση και εργαζόμενους σε κατάσταση εξουθένωσης.
 
Το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.
 
Ήπειρος
 
Τραγικές ελλείψεις καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς.
 
Το νοσοκομείο λειτουργεί με τους επικουρικούς, με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα ΤΕΙ, με προγράμματα του ΟΑΕΔ και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου.
 
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Άρτας, Φιλιατών και Κέρκυρας. 
Στο νοσοκομείο Πρέβεζας  το 1/3 των οργανικών  θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι κενές. Τα 2/3 των κενών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας  είναι «δεσμευμένες» σε αιτήματα για μετάθεση σε άλλα νοσοκομεία. 
 
Κρήτη
 
Στο νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, αλλά το βοηθητικό προσωπικό είναι ελάχιστο: υπάρχει ένας μεταφορέας ασθενών για όλο το νοσοκομείο.
 
Στα διασυνδεόμενα Πα.Γ.Ν.Η. - Βενιζέλειο καταγράφεται τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων. Σε πολλές κλινικές ένας νοσηλευτής καλείται να ανταπεξέλθει σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το 2015 εξυπηρέτησε πάνω από 105.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 100.000 στα ΤΕΠ και έγιναν πάνω από 80.000 εισαγωγές. Η Παιδοψυχιατρική κλινική (μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια) λειτουργεί με εργαζόμενους με «μπλοκάκι». 
 
Το νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας καθώς κι εκείνο της Σητείας είναι δύο νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο και με σημείο αναφοράς αγροτικές και τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, χαρακτηρίζονται και για τη μεγάλη έλλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος κλπ.
 
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι χειρουργοί και παθολόγοι. Το ακτινολογικό δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες λόγω έλλειψης ακτινολόγων με αποτέλεσμα περιστατικά να μεταφέρονται στα Χανιά. Το βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται από το παγκάρι στο εικονοστάσι που υπάρχει στο νοσοκομείο.
 
Στο νοσοκομείο Νεάπολης υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι με καθήκοντα για τα πλυντήρια, τραπεζοκόμων, μεταφορείς ασθενών. Τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχει και οι βλάβες που προκύπτουν δίνονται σε ιδιώτες τεχνικούς. 


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "«Άρρωστο» ΕΣΥ: Σοκάρει ο «χάρτης» των ελλείψεων στα νοσοκομεία"

Χειρόφρενο την Τετάρτη σε τρένα, προαστιακό, μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

Στάση εργασίας, από τις 10:00 έως τις 14:00, και όχι 24ωρη απεργία, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη 6 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στο τραμ.

Υπενθυμίζεται, ότι αύριο, όλη την ημέρα, θα είναι ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός σιδηρόδρομος, μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής ΕΕΣΣΤΥ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 8:00, έξω από το ΤΑΙΠΕΔ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Χειρόφρενο την Τετάρτη σε τρένα, προαστιακό, μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο"

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Ελληνικό

Το Ζ' κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ΄ αριθμ. 175/2016 απόφασή του έκανε δεκτές ως νόμιμες τις τροποποιήσεις που έγιναν στο μνημόνιο κατανόησης (ΜοU) για την εκποίηση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο Ελληνικό.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη πραγματοποιήσει προέλεγχο του μνημονίου κατανόησης, αλλά επήλθαν στη συνέχεια τροποποιήσεις, όπως μείωση των τετραγωνικών δόμησης, κ.λπ.και για το λόγο αυτό διαβιβάστηκε και πάλι στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο για νέο προέλεγχο.

Το Ζ΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου χωρίς κανένα σχόλιο ή παρατήρηση, ενέκρινε το τροποποιημένο μνημόνιο κατανόησης.

Κατόπιν αυτών, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υπογραφή της επικαιροποιημένης σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας που θα αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Ελληνικό"

Reuters: Αναμένεται προσφορά για ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Ιταλούς, αμφιβολίες για Ρώσους

Οι κρατικοί ιταλικοί σιδηρόδρομοι αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ οι Ρώσοι (RZD) είναι λιγότερο πιθανόν να κάνουν κάτι τέτοιο, δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρία συντήρησης ΕΕΣΤΥ λήγει την Τετάρτη στις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Μη δεσμευτικές προσφορές για την εταιρία υπέβαλαν οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι, οι ρώσικοι σιδηρόδρομοι και η ελληνική κατασκευαστική εταιρία GEK-Τέρνα τον Απρίλιο.

Πηγές κοντά στη διαδικασία δήλωσαν την Τρίτη ότι οι Ιταλοί το πιο πιθανόν είναι να υποβάλουν προσφορά μέχρι την Τετάρτη, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνουν και οι Ρώσοι.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από την πλευρά των Ρώσων, δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ η ΓΕΚ-Τέρνα δεν συμμετείχε στην διαδικασία due diligence, οπότε δεν αναμένεται να καταθέσει προσφορά.

«Οι Ρώσοι θέλουν τον ΟΛΘ νομίζω», δήλωσε η πηγή.

Η κυβέρνηση δεν έχει επισήμως πει πόσο ελπίζει να αντλήσει από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCΟ, ωστόσο, πηγές κοντά στη διαδικασία έχουν πει ότι το ποσό αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 50 εκατ. ευρώ.

Αν δεν επιτύχει η ιδιωτικοποίηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πιθανόν να υποχρεωθεί να επιστρέψει κρατική βοήθεια εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετρό, τραμ, ΟΣΕ και προαστιακός τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς προκήρυξαν απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης των δύο εταιριών.

«Η πώληση και η ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του κράτους καθιστά το κράτος χωρίς περιουσία και κράτος χωρίς περιουσία είναι κράτος-φάντασμα», δήλωσε ο Νίκος Κιουτσούκης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Αναμένεται προσφορά για ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Ιταλούς, αμφιβολίες για Ρώσους"

Τέλος η Frontex. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για τη σύσταση Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Το θέμα της πλήρους αναθεώρησης της εντολής του FRONTEX και της μετονομασίας του σε Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Η συζήτηση, έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Και οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί εξήραν την «πολιτική συμφωνία» στην οποίαν κατέληξαν το Συμβούλιο και το ΕΚ στις 22 Ιουνίου, για «κοινή πρόταση κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

«Είναι σπουδαία μέρα σήμερα, ύστερα από έξι μήνες καταφέραμε το στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. «Η πολιτική συμφωνία για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, είναι μια απτή επιτυχία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά τεχνικά όργανα».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε με βάση την έκθεση που παρουσίασε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός ευρωβουλευτής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) και η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η προτεινόμενη νομοθεσία έχει συμβολική και νομική διάσταση.

«Αναγνωρίζουμε στην πράξη» εξήγησε, «ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, για τα οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Προβλέπουμε για τον νέο Οργανισμό μια ενισχυμένη νομική βάση και αυξάνουμε τους πόρους, ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν κινδυνεύει η λειτουργία του χώρου Σένγκεν».

Σε αντίθεση με την FRONTEX που βασιζόταν σε εθελοντική και συχνά ανεπαρκή βοήθεια από τα κράτη-μέλη, ο νέος Οργανισμός θεσπίζει ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία 1500 ταχείας αντίδρασης που χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να διατίθενται από τα κράτη-μέλη.

Ένα άλλο καινοτόμο στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση, είναι η ανάπτυξη «officers-liaison» στα κράτη-μέλη, ήτοι αξιωματούχων που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τον Οργανισμό EBCG. Οι «σύνδεσμοι» αυτοί θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη με εξωτερικά χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, ενώ δεν κρίνεται απαραίτητο για τις χώρες με «εναέρια σύνορα».

Ένας οργανισμός παραπόνων, εντάσσεται επίσης στο νέο κανονισμό, σύμφωνα με τη θέληση του ΕΚ, εξήγησε ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Ο οργανισμός αυτός θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τυχόν παραβιάσεις στη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Οργανισμού» εξήγησε ο Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά στην «έρευνα και διάσωση», αν και η εθνική αρμοδιότητα αναγνωρίζεται ως συνιστώσα της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων, εντούτοις θα είναι συγχρόνως και καθήκον του Οργανισμού στο πλαίσιο των επιχειρησιακών του δραστηριοτήτων, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος, κάλεσε τέλος τους ευρωβουλευτές, να ψηφίσουν αύριο σε πρώτη ανάγνωση, την πρόταση κανονισμού, ώστε να επιταχυνθεί και η διαδικασία τελικής έγκρισης από το Συμβούλιο.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η Frontex. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για τη σύσταση Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής"

Στο εδώλιο 104 για το παραδικαστικό κύκλωμα

Σε δίκη, μετά από δέκα χρόνια, παραπέμπονται 104 πρόσωπα, βάσει του υπ' αριθμ. 1143/2016 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με τα αδικήματα που τους βαρύνουν να αφορούν στη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση.

Πρόκειται για γνωστά πρόσωπα της Δικαιοσύνης, δικηγόρους, δικαστές ενώ μαζί τους στη λίστα βρίσκονται ο πολιτικός μηχανικός Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο «τηλεοπτικός» δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, καθώς και φοροτεχνικοί, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, που υφάρπαζαν ακίνητα, πλαστογραφούσαν αποφάσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βαπτιστεί ως «Παραδικαστικό πλειστηριασμών». 


Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι -ως μέλη του κυκλώματος- εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησία άλλων μελών του κυκλώματος. Φέρονται δε να εξαπατούσαν δικαστήρια, αλλά και να υπόσχονταν έναντι «δώρου» την απεμπλοκή από υποθέσεις, λόγω διασυνδέσεων με τη Δικαιοσύνη.



Καταπέλτης η εισαγγελέας-κλειδί ο μάρτυρας

Το βούλευμα έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου, η οποία μέσα σε 4.720 
σελίδες ογκώδους δικογραφίας κατέγραψε τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικογραφία οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία, εκτός των άλλων στοιχείων, περιλαμβάνονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). 

Κομβικό ρόλο όμως έπαιξε ο δικηγόρος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2009, ενεπλάκη στο κύκλωμα και τελικά αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές και να μετατραπεί σε προστατευόμενο μάρτυρα. Ο συγκεκριμένος εκτίει ποινή ισοβίων για την άλλη μεγάλη υπόθεση της Αιξωνής.

Πώς δρούσε το κύκλωμα
Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας σε διάφορες περιοχές, τα οποία, είτε ήταν ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, είτε οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό είτε ήταν υπέργηροι ή είχαν σοβαρά νομικά προβλήματα ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα, εγκαθιστώντας περίφραξη (σ.σ.: όταν επρόκειτο για οικόπεδα) ή εμφάνιζαν ως υποτιθέμενους ιδιοκτήτες αυτών κάποιες απ’ τις εικονικές εταιρείες που είχαν συστήσει ή μέλη των εταιρειών αυτών. 

Αφού ενημερώνονταν, από τα δελτία του Ταμείου Νομικών, ότι ακίνητα είχαν κατασχεθεί και επρόκειτο να τεθούν σε πλειστηριασμό, δημιουργούσα, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις νομικά κωλύματα κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, επιτυγχάνοντας έτσι, με εξαπάτηση των αρμοδίων Δικαστηρίων, Συμβολαιογράφων και άλλων εμπλεκομένων αρμοδίων οργάνων, τη ματαίωσή τους. Η συνέπεια ήταν η πρόκληση μεγάλης ζημίας σε βάρος της περιουσίας των δανειστών. Για τις ενέργειές τους αυτές, εισέπρατταν ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά από τους οφειλέτες-ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες και αφού τους διαβεβαίωναν ψευδώς ότι είχαν
 τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, -ώστε να εξασφαλίσουν ευνοϊκή έκβαση στις υποθέσεις τους- τούς έπειθαν να καταβάλουν χρήματα, προκειμένου να δωροδοκήσουν, δήθεν, τους Δικαστές και Εισαγγελείς, που συγκροτούσαν τη σύνθεση του εκάστοτε Δικαστηρίου! Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις η «ταρίφα» για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ήταν 25.000 ευρώ. 

Την πελατεία του κυκλώματος εξασφάλιζαν δικηγόροι και επιχειρηματίες καθώς και πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα όπως ο φοροτεχνικός ή ο γνωστός συνδικαλιστής από τον χώρο εμπορίας κρεάτων, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη θέση του προχωρούσε σε άγρα «πελατών».

Πρόκειται για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, που αν αποδειχθούν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» είχαν αναδείξει όλες τις πτυχές του Παραδικαστικού 1 και του μεταγενέστερου κυκλώματος, με τη Δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις στους πρωταγωνιστές.

zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο 104 για το παραδικαστικό κύκλωμα"

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος

Στη Βουλή κατατέθηκε απόψε ο εκλογικός νόμος, που προβλεπει αναλογική κατανομή των εδρών με κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών και δικαίωμα ψήφου με τη συμπλήρωση του 17ου έτους.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη και θα ακολουθήσει κανονική διαδικασία συζήτησης. Στην Ολομέλεια για ψήφιση αναμένεται να τεθεί την επόμενη εβδομάδα, 18-22 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις έως τωρα τοποθετήσεις των κομμάτων, το νομοσχεδιο στηρίζουν οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και με το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου, η κατάργηση του μπόνους απαιτεί τη θετική ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών, προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες εθνικές εκλογες, ενώ η διάταξη για την ψήφο στα 17 θα ισχύσει άμεσα, αρκεί να ψηφιστεί από 151 βουλευτες.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε εδώ τον πίνακα τροποποιημένων διατάξεων

Διαβάστε εδω το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδω την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους

Διαβάστε εδώ την ειδική έκθεση

Διαβάστε εδώ την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης

Διαβάστε εδώ την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος"

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» καθημερινά σε περισσότερες από δύο επιχειρήσεις

Περίπου 2,5 βιοτεχνικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη έκλειναν καθημερινά κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΘ).

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 459 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 188. «Κι όλα αυτά την ώρα που τα… επώνυμα λουκέτα συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο πτωχευτικός κώδικας αποτελεί μονόδρομο για εταιρείες κολοσσούς» υπογραμμίζει η διοίκηση του ΒΕΘ.

Παρότι τα λουκέτα παραμένουν εκατοντάδες, κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2016, οι διαγραφές ήταν μειωμένες κατά 35%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ οι ενάρξεις επιχειρήσεων αυξημένες κατά 17,5%. «Ωστόσο, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν τα ποσοστά αυτά, καθώς τα λουκέτα παρά τον περιορισμό τους, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, καταδεικνύουν και ότι η τάση για “διαφυγή” από το επιχειρείν δεν έχει μειωθεί, αλλά και ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει συρρικνωθεί.

Την ίδια ώρα, λίγοι είναι οι… γενναίοι που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο, με την πλειονότητα αυτών να επιλέγουν ατομικές επιχειρήσεις (125 επί συνόλου 188 εγγραφών), παρόλο που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αποτελούν τον ...συνήθη ύποπτο των διαγραφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα, ρολά κατέβασαν 350 ατομικές επιχειρήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παπαδόπουλος. Πάνω από 300 κρίθηκαν ασύμφορες και τέσσερις πτώχευσαν Ασύμφορες κρίθηκαν 314 επιχειρήσεις, ενώ τέσσερις οδηγήθηκαν σε πτώχευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το σύνολο των διαγραφών να φτάνει τις 459.

Έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 706, ενώ ο αριθμός των ασύμφορων 371 και οι πτωχεύσεις 14. «Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης.

Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες σφυρίζουν αδιάφορα, μετατοπίζοντας το δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Π. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις». Τα δε capital controls, που «άγνωστο για πόσο θα μείνουν», έχουν επίσης δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην επιχειρηματική κοινότητα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» καθημερινά σε περισσότερες από δύο επιχειρήσεις"

DW: «Σε βάρος της Ελλάδας η συμφωνία με τη Fraport»

Η γερμανική κυβέρνηση σε κοινοβουλευτική επερώτηση για την παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στη Fraport απαντά ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη συμφωνία - Έντονη κριτική ασκεί ωστόσο το κόμμα «Η Αριστερά»

Ποια είναι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την παραχώρηση ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport; Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα επερώτησης του κόμματος «Η Αριστερά». Το κείμενο της απάντησης της γερμανικής κυβέρνησης που μόλις έχει συνταχθεί και το οποίο δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη βρίσκεται στη διάθεση της Deutsche Welle.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο εκπρόσωπος για θέματα μεταφορών της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» Χέρμπερτ Μπέρενς χαρακτηρίζει την κυβερνητική αντίδραση απογοητευτική: «Δεν πήραμε κάποιες επαρκείς και λεπτομερείς απαντήσεις αλλά πληροφορίες αναφορικά με την αναρμοδιότητα και άλλα παρόμοια ζητήματα, τα οποία όμως δεν ήταν αντικείμενο της επερώτησης».

«Δεν είχαμε καμία εμπλοκή»


Πράγματι, στις 14 πτυχές της επερώτησης η κυβέρνηση δίνει λακωνικές απαντήσεις. Όπως δηλώνει, ούτε ήταν ενήμερη για το τι συζητούνταν στις διαπραγματεύσεις και ούτε είχε κάποια συμμετοχή. Συνοψίζοντας τα σημαντικότερα σημεία των απαντήσεων προκύπτουν τα εξής:

- Σε ό,τι αφορά τις επαφές με τη Fraport πριν από την υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης η γερμανική κυβέρνηση «δεν αποκλείει» στο περιθώριο κάποιων εκδηλώσεων να υπήρξαν «επαφές» με εκπροσώπους της Fraport ή του κρατιδίου της Έσσης, το οποίο κατέχει το 31,34% των μετοχών της (20,01 % η Δημοτική Επιχείρηση Φρανκφούρτης, 8,45% η Lufthansa και τα υπόλοιπα ιδιώτες επενδυτές).

- Η κυβέρνηση δεν διαθέτει όμως πληροφορίες ότι στο πλαίσιο εκδηλώσεων και συναντήσεων υπήρξαν συνομιλίες εκπροσώπων της ή «υφιστάμενων» κρατικών οργάνων για θέματα που σχετίζονται με την παραχώρηση των αεροδρομίων. Αναφορικά με την ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων στη Fraport και στον Όμιλο Κοπελούζου η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή και ότι δεν έχει γνώση για το περιεχόμενο του συμβολαίου με το ΤΑΙΔΕΠ.

- Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί μέρος των όρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθηνών και Τρόικας στο Μνημόνιο αναφορικά με το μακροοικονομικό πρόγραμμα του ΕΜΣ. Το Μνημόνιο στο σύνολό του υπερψηφίστηκε πρώτα από το γερμανικό κοινοβούλιο και μετά επικυρώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Κριτική στη συμφωνία

Για το κόμμα «Η Αριστερά» πάντως η συμφωνία με τη Fraport είναι σε βάρος της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζεται, στη γερμανική εταιρεία παραχωρήθηκαν μόνο κερδοφόρα αεροδρόμια ενώ τα ζημιογόνα παρέμειναν στο κράτος. Επίσης, ενώ ο νέος διαχειριστής ανακοινώνει επενδύσεις ύψους 330 εκ. ευρώ, παράλληλα καταθέτει αίτημα χρηματοδότησης από το επενδυτικό πακέτο της ΕΕ ώστε να χτίσει ένα νέο αεροδρόμιο. Η συμπεριφορά αυτή είναι «αμφίβολη» δηλώνει ο κ. Μπέρενς. Το ίδιο ισχύει και για τις ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Fraport Στέφαν Σούλτε για ανάθεση συμβάσεων και έργων σε τοπικό επίπεδο με στόχο την εξασφάλιση θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. «Δεν είμαι σίγουρος», λέει ο κ. Μπέρενς, «ότι θα πετύχουν να προσλάβουν μόνο προσωπικό από τη χώρα.

Το πιθανό είναι οι επενδύσεις για έργα που έχει ανακοινώσει η Fraport να έχουν ένα τέτοιο μέγεθος ώστε αναγκαστικά θα πρέπει να προκηρυχθούν [τα έργα] σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν σε αυτή την περίπτωση προκύψει πράγματι μια αύξηση των θέσεων εργασίας για Έλληνες - αυτό είναι γραμμένο στους αστερίσκους»

Κριτική στην παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport ασκήθηκε πριν λίγες ημέρες και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων στο Βερολίνο. Την εκδήλωση στήριξαν συνδικάτα, κινήσεις όπως η ΑΤΤΑC και οργανώσεις και πρωτοβουλίες του αριστερού χώρου. Συνοψίζοντας την κριτική που ασκήθηκε στη συμφωνία ο συντάκτης της γερμανικής έκδοσης της Le Monde diplomatique Νιλς Κατρίτσκε επισημαίνει τα εξής: «Πρώτον, ένα σημαντικό κομμάτι της υποδομής που είναι σημαντική για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, δηλαδή ο κλάδος του τουρισμού, δεν ελέγχεται πλέον. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καθορίζει πλήρως την τουριστική πολιτική της. Δεύτερον -και αυτό είναι πιο σοβαρό και από μακροοικονομικής άποψη χωρίς κανένα νόημα - κερδοφόρες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν σταθερά και μακροπρόθεσμα στα κρατικά έσοδα έχουν θυσιαστεί για βραχυπρόθεσμα έσοδα. Τρίτον, αν εξετάσει κανείς λεπτομερώς τη συμφωνία διαπιστώνει πόσο σκανδαλώδες είναι το εξής: ορισμένα βάρη παραμένουν στο κράτος ενώ η Fraport επωφελείται από το κέρδος. Αυτό δεν αφορά μόνο τη λειτουργία του αερολιμένα αλλά και την εμπορική χρήση του όλου χώρου. Και η ίδια η Fraport λέει ότι αυτό το τμήμα είναι το πιο ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση».

Γεγονός είναι πάντως ότι το πράσινο φως για τη συμφωνία με τη Fraport και τον όμιλο Κοπελούζο το έδωσε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να ασκηθεί και σε αυτή κριτική για τους όρους της συμφωνίας; Ο πολιτικός του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ Χέρμπερτ Μπέρενς διαφωνεί: «Έχουμε μεγάλη κατανόηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό επειδή βρίσκεται συνεχώς υπό την απειλή της διακοπής της ροής χρημάτων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια μεγαλύτερη κρίση από αυτή που ήδη πρέπει να αντιμετωπίσει.»

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Σε βάρος της Ελλάδας η συμφωνία με τη Fraport»"

Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη η πολύωρη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των
ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna και Skai κατά της προκήρυξης (1/2016) του διαγωνισμού που αφορά την χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκ. ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, ενώ η έκδοση της σχετικής αποφάσεως αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα καθώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δόθηκε προθεσμία στα δύο μέρη να καταθέσουν υπομνήματα.

Κατά την συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων παραβρέθηκε και διατύπωσε τις απόψεις του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριος Κρέτσος, ενώ εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών παραβρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Αναστάσιος Κωνσταντινίδης για το Mega Channel, ο Γεώργιος Δελλής για τον Antenna και για τον Skai ο Σπυρίδων Φλογαΐτης, η Γλυκερία Σιούτη, ο Ηλίας Θεοδωράτος και ο Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος.

Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησαν από το ΝΣΚ ο Ευστράτιος Συνοίκης και η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και οι δικηγόροι Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Μαντζουράνης.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες"

Ο Κατρούγκαλος τώρα υπόσχεται εκπτώσεις στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, εξετάζουν το υπουργείο Εργασίας και το οικονομικό επιτελείο, όπως δήλωσε ο υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθ. Μαρία Καραμεσίνη.

Θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ. Όπως είπε, εξετάζονται ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και εκπτώσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποφασίστηκε, τον Ιούλιο του 2015, με το νόμο 4336/2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν να βρει ισοδύναμα και αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας των ηλικιωμένων. «Και αυτό το μέτρο ήταν, προφανώς, η εθνική σύνταξη» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι, μέχρι το 2018, που θα γίνει ο επανυπολογισμός, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι, πράγματι, εκτεθειμένοι. Όπως αποκάλυψε, τις επόμενες ημέρες, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μελετώνται αντισταθμιστικά μέτρα, που θα απαλύνουν σε έναν βαθμό την πίεση που υφίστανται στο εισόδημά τους αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι. «Πέραν από τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, όπως η διατήρηση της χαμηλής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και γι' αυτούς που παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ», τόνισε, «μελετάμε κάποια πράγματα στα οποία δεν έχουμε καταλήξει, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Αυτά είναι μέτρα που θα προσδιοριστούν, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε το νέο µοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του ΟΑΕΔ, που θα έχει ολοκληρωθεί, µέχρι το τέλος του 2016. Ο υπουργός Εργασίας υπογράµµισε ότι «άµεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ρύθµιση της εργασιακής ζούγκλας και η αναστροφή της απορρύθµισης των τελευταίων ετών. Η ενίσχυση του ΟΑΕ∆ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών, παράλληλα µε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, στο πλαίσιο της επικείµενης διαπραγµάτευσης για τα εργασιακά. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, πρέπει να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Η διοικήτρια του Οργανισµού τόνισε ότι «το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΑΕ∆ είναι έργο πολυεπίπεδο, που στηρίζεται σε ριζικές αλλαγές στο οργανωτικό και διοικητικό του µοντέλο, καθώς και στις ασκούµενες πολιτικές. Αποσκοπεί στη βελτίωση της σχέσης του Οργανισµού µε τους ανέργους και τις επιχειρήσεις, στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών και στην αναβάθµιση του θεσµικού του ρόλου στη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Σήµερα, παρουσιάζουµε τις κοµβικές αλλαγές που έχουµε ήδη υλοποιήσει, για την άµεση εξυπηρέτηση του πολίτη: Τηλεφωνικό κέντρο, διαδικτυακή πύλη και υπηρεσία υποδοχής στα ΚΠΑ. Και οι τρεις αλλαγές έχουν ήδη βρει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες».

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το καινοτόµο, σχεδιασµένο για συσκευές τύπου tablet και smart phone, portal του ΟΑΕ∆, που εξασφαλίζει καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. ∆ιαθέτει αλληλένδετες µηχανές απλής ή σύνθετης αναζήτησης κενών θέσεων (για τους αναζητούντες εργασία) και βιογραφικών (για τους εργοδότες) για την αποτελεσµατικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Όπως αναφέρθηκε, καινοτοµία του αποτελεί η παροχή πρόσβασης σε όλο το φάσµα των υπηρεσιών, στις οποίες έχει δυνητικά πρόσβαση ο χρήστης, ανάλογα µε την κατηγορία συναλλασσόµενου στην οποία ανήκει. Ήδη, κατά τη δοκιµαστική λειτουργία του νέου portal, από τον Απρίλιο, έγιναν 3.200.000 προβολές σελίδας από 350.000 χρήστες σε µηναία βάση. Στο προσεχές διάστηµα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισµού θα αναβαθµιστούν, ώστε να γίνουν περισσότερο εξατοµικευµένες.

Η διοικήτρια του ΟΑΕ∆ παρουσίασε, επίσης, τη νέα υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης - Call Center του Οργανισµού - που λειτουργεί από τις αρχές Μαΐου, εξασφαλίζοντας προσβασιµότητα και άµεση τηλεφωνική εξυπηρέτηση σε όλους τους πολίτες που συναλλάσσονται µε τον ΟΑΕ∆, στον πενταψήφιο αριθµό 11320. Η νέα υπηρεσία στελεχώνεται από έµπειρο προσωπικό, που δίνει στο κοινό πληροφορίες και οδηγίες ή παραπέµπει για εξειδικευµένη πληροφόρηση στους αρµόδιους εκπροσώπους. Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΕ∆ εξυπηρετεί κατά µέσο όρο 900 κλήσεις καθηµερινά. Ο µέσος όρος αναµονής σε κάθε κλήση διαµορφώνεται στα 30’’ και ο µέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα 2’ 30’’ λεπτά. Η κ. Καραµεσίνη αναφέρθηκε στην Υπηρεσία Υποδοχής που λειτουργεί σε 31 ΚΠΑ σε όλη τη χώρα, όπου ο πολίτης µπορεί να ενηµερωθεί άµεσα και γρήγορα για όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή του, µε αποτέλεσµα να µειωθεί η «ουρά» στα γκισέ των ΚΠΑ κατά 60%.

Το πρόγραµµα της αναδιοργάνωσης που υλοποιείται, στο πλαίσιο του έργου «Οργανωτικός Ανασχεδιασµός και Επαναπροσδιορισµός του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕ∆ (Reengineering)», στηρίζεται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού, στην ορθολογική διαχείριση των διαθέσιµων πόρων, στην εισαγωγή ψηφιακών καινοτοµιών, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στην αλλαγή των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κατρούγκαλος τώρα υπόσχεται εκπτώσεις στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ "

Μέχρι και τις 8 Ιουλίου θα ισχύει ο μικρός δακτύλιος

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 θα ισχύσει για τελευταία ημέρα το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων, για την περίοδο 2015-2016, στην περιοχή του μικρού δακτυλίου (Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του πράσινου δακτυλίου και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1994, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του μεγάλου δακτυλίου (Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι).

Έτσι, όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2016-2017.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι και τις 8 Ιουλίου θα ισχύει ο μικρός δακτύλιος"

Κοτζιάς-Παππάς: Ο Βαρουφάκης πίεζε να υπογράψουμε τη συμφωνία Σαμαρά

Τη στιγμή που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2016, δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, επικρίνοντάς τον ότι είχε προτείνει πέρυσι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει το πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστήριξαν ότι ο κ. Βαρουφάκης ασκούσε πιέσεις στον Πρωθυπουργό να υποχωρήσει άνευ όρων στις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να μη χρεωνόταν ο ίδιος έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Ο Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «Μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες. (...) Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

«Στις εκλογές του Γενάρη ζητήσαμε εντολή για διαπραγμάτευση. Όταν δεν καταφέραμε όσα θέλαμε στη διαπραγμάτευση, θέσαμε τη συμφωνία στην κρίση του ελληνικού λαού και αν θέλει εμείς να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία» πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι το «το δημοψήφισμα ήταν απαραίτητο και προφύλαξε τη χώρα από πολύ οδυνηρές δεσμεύσεις».

«Η χώρα ήταν στον αέρα. Από το δημοψήφισμα και μετά προέκυψε μια 3ετής συμφωνία που έχει στοιχεία που μπορούν να σταθεροποιήσουν την οικονομία» πρόσθεσε.



Κοτζιάς στην ίδια γραμμή…

Και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς-Παππάς: Ο Βαρουφάκης πίεζε να υπογράψουμε τη συμφωνία Σαμαρά"

Αντιδρούν οι δικηγόροι στο «αναβολόσημο»

Την αντίθεσή της στα τρία νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αναρτήθηκαν για διαβούλευση και θεσμοθετούν το «αναβολόσημο» και την αύξηση των δικαστικών εξόδων, την κατάργηση ορισμένων υποθηκοφυλακείων και τη νομική βοήθεια, εξέφρασε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ομόφωνα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, γιατί το δικηγορικό σώμα, για «μία ακόμη φορά αγνοήθηκε κατά την διαδικασία εκπόνησής τους, μολονότι τούτο προβλέπεται ρητώς από τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων».

Παράλληλα, ομόφωνα η Ολομέλεια αναφέρει, ότι η κατάργηση των οικονομικών εμποδίων κατά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος και «η αύξηση παραβόλων και τελών -ενδεικτικά η θεσμοθέτηση “αναβολόσημου” και η αύξηση του ποσού των “μεγαρόσημων” - λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού παρεμποδίζει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, κυρίως δε, θίγει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα».

Ακόμα, η Ολομέλεια σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ισοπεδωτικό το «αναβολόσημο» αφού «αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος», ενώ θεωρεί αυτονόητο ότι «δεν πρέπει να επιβληθούν, πολύ δε περισσότερο να αυξηθούν τα υφιστάμενα παράβολα, τέλη και λοιπά έξοδα της δικαστικής διαδικασίας».

Ως προς την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και τη μείωσή του στις εργατικές διαφορές, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «συνιστά δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος».

Εξάλλου, κατά την Ολομέλεια, η σχεδιαζόμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων επιχειρείται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν το Εθνικό Κτηματολόγιο, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και χωρίς μελέτη των κατά τόπους ιδιαιτεροτήτων, ενώ παραγνωρίζονται οι δυσχέρειες πρόσβασης, η νησιωτικότητα και οι εν γένει τοπικές ιδιομορφίες.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, «απαιτείται διάλογος και επανασχεδιασμός από μηδενική βάση, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, προκειμένου να ληφθούν υπ' όψιν οι τεκμηριωμένες θέσεις που έχουν διαμορφωθεί».

Ως προς το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναδιοργάνωση της νομικής βοήθειας, η Ολομέλεια αναφέρει ότι, «δεν υπάρχει πρόνοια για το επίπεδο της παρεχόμενης νομικής βοήθειας, ρυθμίζει δε, τα διάφορα θέματα -που έχουν προκύψει και κατ' επανάληψη έχει επισημάνει το δικηγορικό σώμα- με προτάσεις πρόχειρες και εμβαλωματικές, χωρίς υποστήριξη, υποδομή, χρημοτοδότηση και εκπαίδευση, αναθέτοντας στους δικηγόρους το ρόλο του υπαλλήλου, στους δε Δικηγορικούς Συλλόγους το ρόλο του αχθοφόρου μιας ευθύνης, χωρίς την αναγκαία κρατική υποστήριξη».

Επίσης, σημειώνει η Ολομέλεια ότι «την ευθύνη και υποχρέωση για την άρτια λειτουργία της νομικής βοήθειας, φέρει στο ακέραιο το κράτος» και συνεπώς, οφείλει «να λάβει μέριμνα για την οικονομική θωράκιση του θεσμού, προϋπόθεση που αγνοείται παντελώς και επιμόνως από το προσχέδιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι δικηγόροι στο «αναβολόσημο»"

Αποκαλύψεις Ρινάλντι: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει από το 2014 ότι δεν θα καταργήσει τα Μνημόνια

Σε αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση προχωρά στο βιβλίο του με τίτλο «Άσχημη περιόδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...» το πρώην μέλος της πολιτικής γραμματείας του κυβερνώνοντος κόμματος Ρούνι Ρινάλντι.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, πολύ πριν από τις εκλογές του 2015 είχε αρχίσει η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επισημαίνει ότι «η περίοδος 2012-2014 χαρακτηρίστηκε από τη μεθοδική προσπάθεια λείανσης αιχμών και εγκατάλειψης ριζοσπαστικών στόχων». Από το βράδυ των ευρωεκλογών του 2014, ο κ. Ρινάλντι θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν θέτει θέμα αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας με το σχέδιο του «προωθητικού συμβιβασμού»

Αποκαλύπτει, επισης, ένα ακυκλοφόρητο μέχρι τώρα, κείμενο ομάδας εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γ. Δραγασάκη όπου τον Αύγουστο του 2014 περιγράφονται τα δύο σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά προκρίνεται εκείνο της «διαπραγμάτευσης χωρίς σύγκρουση» και όχι της «μονομερούς κατάργησης των Μνημονίων» που οδηγούσε και σε ρήξη. Στο κείμενο αναλύεται επίσης και η προτεινόμενη πολιτική για τα υπουργεία, τις τράπεζες και τους κρατικούς οργανισμούς.

Επίσης, αποκαλύπτει μια ακυκλοφόρητη επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα όπου τον Οκτώβριο του 2014 αναλύονται λάθη και προβλήματα της πολιτικής και της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διακυβέρνηση. Στην επιστολή αυτή, ο κ. Ρινάλντι επισημοποιεί την πλήρη διαφοροποίησή του προς την ασκούμενη πολιτική, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την έντονη ανησυχία του και για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τους κινδύνους που ανακύπτουν από τη ρευστή διεθνή κατάσταση.

Εξάλλου και ο τίτλος του βιβλίου του Ρούνι Ρινάλντι είναι απότοκος των διαφωνιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζει ότι το «αργά διαλέξατε να διαφωνήσετε...» αποτελεί απάντηση που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2014, όταν η ΚΟΕ ζήτησε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να εκφράσει τις διαφωνίες και τον προβληματισμό της για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνάντηση αυτή ο σημερινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή του σχεδίου «180-120» για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόκληση εκλογών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις Ρινάλντι: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει από το 2014 ότι δεν θα καταργήσει τα Μνημόνια"

«Μπλόκο» στην παραγραφή 22.000 φορολογικών αδικημάτων

«Μπλόκο» σε χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η παραγραφή θα παραταθεί πέραν του 2016 έτσι ώστε να ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, από τις οποίες κάποιες έχουν ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον.

Η ΕΡΤ, αναφέρει ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο ελέγχους πόθεν έσχες και αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας και πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Για περίπου 22.000 υποθέσεις, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία «προτεραιοποίησης».

Κριτήριο για την προτεραιότητα των υποθέσεων είναι η εισπραξιμότητα και το πόσο ενεργές και πρόσφατες είναι. Στο συνολικό αριθμό θα προσμετρηθούν και εκείνες οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από 1.1.2016 μέχρι και σήμερα.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλόκο» στην παραγραφή 22.000 φορολογικών αδικημάτων"

Με δραχμή και με στρατό θα μας έβγαζαν από το ευρώ

Το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδιου Χ» που ετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άμεση εθνικοποιηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επαναπροσδιορισμο των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή αποκαλύπτει ο συντονιστής του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη).

Όπως γράφει η Καθημερινη ο Αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε συγκροτηθει΄με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας οτι συνεδρίαζε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Κατά τον κ. Γκαλμπρέιθ στο διάστημα που η χώρα θα ήταν σε έκτακτη ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. «Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές» αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή.

Περιγράφοντας τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα ο Αμερικανός καθηγητής αναφέρεται στο ρόλο που θα αναλάμβαναν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών προκειμένου να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες επισημαίνοντας ότι κρίσιμο θα ήταν να επιστρατευθούν υπάλληλοι σε σχολεία, νοσοκομεία και αστυνομία, τους τομείς, δηλαδή, εκείνους που αποτελούν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει, πάντως, στα γραφόμενά του την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Τι απαντά ο Βαρουφάκης
Μέσω του προσφιλούς στον ίδιο μέσο του Twitter αποφάσισε ο Γιάνης Βαρουφάκης να απαντήσει αφενός σε όσα του καταμαρτυρούν ο Νίκος Παππάς με τον Νίκο Κοτζιά στην παρέμβασή του στην ΕΡΤ και αφετέρου σε όσα αποκαλύπτει ο συνεργάτης του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το Plan B του δραματικού καλοκαιριού του 2015.

Θυμίζοντας ότι σήμερα είναι η «επέτειος» του δημοψηφίσματος όταν το ΌΧΙ συγκέντρωσε 62% ο πρώην υπουργός Οικονομικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσ. τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου».



Λίγο αργότερα σε δήλωσή του στο real.gr ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε - με αφορμή το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συζητηθεί στο τέλος Ιουλίου η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Plan B - ότι «εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν αν δεν είχα Plan B».

Στην ίδια δήλωσή του επιβεβαιώνει, δε, ότι υπήρχε plan X υποστηρίζοντας ότι θα εφαρμοζόταν «σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σια επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη, όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου».


protothema




Διαβάστε Περισσότερα » "Με δραχμή και με στρατό θα μας έβγαζαν από το ευρώ"

Με κατασχέσεις απειλούνται 71.000 αγρότες

Με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται 71.000 αγρότες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ, δεν έσπευσαν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μάλιστα, προ ημερών εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία παρτίδα με τα ονόματα 21.000 αγροτών, η μέση οφειλή των οποίων κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για οφειλέτες που τέθηκαν εκτός κάποιας από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν» για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις διαδικασίες για τη δέσμευση των λογαριασμών των αγροτών που δεν ανταποκρίθηκαν στις προτροπές του ΟΓΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ετοιμάζεται, σύμφωνα με το Έθνος, να κινήσει το ΚΕΑΟ και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων.

Στους οφειλέτες που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ αρχικά αποστέλλεται η πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών και εφόσον δεν ανταποκριθούν με εξόφληση ή διακανονισμό, αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών» με την οποία ενημερώνονται ότι αν δεν ανταποκριθούν σε 20 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Το «φέσι» προς τον ΟΓΑ φθάνει τα 745 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 350.000 αγρότες.

Η διαδικασία ελέγχου και είσπραξης των οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ αναμένεται να επιταχυνθεί και οι επόμενες παρτίδες οφειλετών θα αφορούν και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Με κατασχέσεις απειλούνται 71.000 αγρότες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news