facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

To υπουργείο Εργασίας για το ΕΚΑΣ: Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή του κατάργηση θα μετριαστούν σταδιακά

«Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας. Τονίζει, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση ότι με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

«Το ΕΚΑΣ, ως επίδομα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, είχε συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή του και όχι με τα κριτήρια των κοινών διατάξεων συνταξιοδότησης. Έτσι, προκλήθηκαν στρεβλώσεις σε βάρος της αρχής της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας, που αποτελούν βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης. Με διαφορά εισοδήματος μόλις ενός ευρώ, κάποιος θα μπορούσε να στερηθεί το επίδομα, συγκρινόμενος με εκείνον που ελάμβανε σύνταξη μικρότερη κατά ένα ευρώ.

Ο μη ανταποδοτικός χαρακτήρας είχε ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλές αδικίες και δυσανάλογες διαφορές εισοδήματος, μετά την καταβολή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ τόσο σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης των συνταξιούχων όσο και με τις καταβληθείσες εισφορές και να πλήττεται, έτσι, η ανταποδοτικότητα και η αναλογικότητα των εισφορών και παροχών.

Με αυτές τις στρεβλώσεις, το ΕΚΑΣ λειτούργησε και ως αντικίνητρο ασφάλισης, αφού με 15 έτη ασφάλισης, μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μαζί με το ΕΚΑΣ το ίδιο ποσό με εκείνον που συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτούνταν με 15 έτη εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, δικαιούταν οργανικό ποσό σύνταξης ύψους 301 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε τελικά 487 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και 230 ευρώ ως το ανώτατο ποσό ΕΚΑΣ. Συνολικά, λάμβανε 717 ευρώ, ποσό το οποίο ελάμβανε άλλος με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ.

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 θεσμοθετήθηκε από τον Αύγουστο 2015 με το Ν.4336/2015. Αποτελεί δέσμευση την οποία αξίωναν να αναλάβει η χώρα τα περισσότερα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016, (έως και 120% για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές). Με το παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 900 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη προβλεπόμενη σύνταξη, ενώ με το νέο σύστημα για τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνει 527 ευρώ. Επίσης, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε και πάλι 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ενώ με το νέο σύστημα θα λαμβάνει 543 ευρώ.

Έτσι, ο Ν. 4387/2016 διορθώνει και πολλές από τις αδικίες, σε επίπεδο ανταποδοτικότητας, που προκαλούσαν η εφαρμογή της κατώτατης σύνταξης, αλλά και η εφαρμογή του ΕΚΑΣ.

Με το Ν.4387/2016 προβλέπονται υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και λίγα έτη εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αναδιανομή του εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων με το δικαιότερο τρόπο.

Εξάλλου, μετά την 1-1-2019, οπότε και θα εκκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων, βάσει των ρυθμών ανάπτυξης, θα υπάρξει σταδιακά σημαντική βελτίωση του εισοδήματος για την πλειοψηφία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που θα το απολέσουν.

Με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ενώ με το παλαιό σύστημα υπολογισμού για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 30 έτη ασφάλισης, ένας συνταξιούχος θα λάμβανε μόνο 620 ευρώ σύνταξη και θα υπολείπονταν 44 ευρώ από το εισοδηματικό όριο του ΕΚΑΣ, με το νέο σύστημα και τον επανυπολογισμό θα λαμβάνει 664 ευρώ σύνταξη και δεν θα έχει την ανάγκη υποστήριξης από το ΕΚΑΣ».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "To υπουργείο Εργασίας για το ΕΚΑΣ: Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή του κατάργηση θα μετριαστούν σταδιακά"

Αλεξιάδης: Χωρίς «κόφτη» το φετινό επίδομα θέρμανσης

Την Πέμπτη πρόκειται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε ομιλία του στην Ηλιούπολη.

Παράλληλα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τελικώς δεν πρόκειται να μπει «κόφτης» στους δικαιούχους του φετινού επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης και συνεπώς θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων.

Η αρχική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης δεν θα ξεπερνούσε τα 105 εκατ. ευρώ.

Όμως, για να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι, αποφασίσθηκε να γίνει μικρή υπέρβαση του ορίου της τάξεως των 5-10 εκατ. ευρώ.

Ακόμα ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε την παράταση κατά μια εβδομάδα, της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων των συνταξιούχων, προκειμένου να μην χάσουν τις προθεσμίες πληρωμής ρυθμίσεων οφειλών που έχουν κάνει, όπως για παράδειγμα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Η παράταση αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 30 Ιουνίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Χωρίς «κόφτη» το φετινό επίδομα θέρμανσης"

«Απαγορευτικό» Μέρκελ για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών - Ρέντσι: Δεν θα μας κάνεις το δάσκαλο

«Απαγορευτικό» έβγαλε η Άνγκελα Μέρκελ στα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της χώρας του, τονίζοντας ότι οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη και όλοι οφείλουν να τους σέβονται.

Μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, η κυρία Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».

Ο κ. Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης για δημιουργία «τοξικής» τράπεζας (Bad Bank) δεν ευοδώθηκε, καθώς δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση Ρέντσι εξετάζει, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του Bloomberg και μετέδωσε το newmoney.gr, να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει. Αρκετές ιταλικές τράπεζες έχουν υψηλότατα επίπεδα «κόκκινων» δανείων, ενώ οι μετοχές τους έχουν δεχθεί πραγματικό σφυροκόπημα από την αρχή του έτους.

Αυτή, όμως, η επιθυμία του κ. Ρέντσι «σκοντάφτει» στο Βερολίνο, το οποίο παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας θα πρέπει να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.

Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit, το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).

«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» επέμεινε ο κ. Ρέντσι.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Observer, ο Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό ιταλικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Γιούνκερ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μετά το τέλος του δείπνου με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «bank run» στην Ιταλία, προκαλώντας ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει κάθε είδους bank run στην Ιταλία». Ακολούθησε μικρή παύση και ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία προς το παρόν».


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "«Απαγορευτικό» Μέρκελ για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών - Ρέντσι: Δεν θα μας κάνεις το δάσκαλο"

Καθιερώνεται «αναβολόσιμο» από 20 έως 50 ευρώ για κάθε αναβολή δίκης

Από εδώ και το εξής θα υπάρχει πλέον παράβολο αναβολής όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης των υποθέσεως τους, ενώ το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 και στα 70 ευρώ κατά περίπτωση και στις εργατικές διαφορές το δικαστικό ένσημο μειώνεται κατά 50% (από 8 ο/οο σε 4 ο/οο).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε σε διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται αλλαγές (αυξομοιώσεις) στον χάρτη των παραβόλων, τελών και δικαστικών εξόδων όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών.

Σε μερικές περιπτώσεις μειώνονται τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα, ενώ σε άλλες προστίθενται νέα ή ακόμη αυξάνεται το ύψος των χαρτοσήμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

- Θεσπίζεται παράβολο από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, για κάθε αίτημα αίτημα αναβολής, εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων.

- Αυξάνονται τα παράβολα αναίρεσης επί αποφάσεων Πολυμελούς Πρωτοδικείου και Εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης σε αποφάσεις Εφετείου και Αρείου Πάγου

- Αυξάνεται το ύψος των χαρτοσήμων που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών αρχών.

- Το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 ευρώ στα 50 και 70 ευρώ κατά περίπτωση.

- Καταργείται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές.

- Μειώνεται κατά 50% το δικαστικό ένσημο (από 8 ο/οο σε 4 ο/οο) στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές, στις περιπτώσεις που αυτό επιβαλλόταν έως σήμερα.

- Μειώνεται στο ύψος των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων, Μονομελών Πρωτοδικείων και Πολυμελών Πρωτοδικείων.

- Μειώνεται από το 50% στο 20% το ποσό που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθιερώνεται «αναβολόσιμο» από 20 έως 50 ευρώ για κάθε αναβολή δίκης"

Αντιδρούν οι υπάλληλοι των Υποθηκοφυλακείων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων στα άμισθα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας συναντά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το οποίο προβλέπει την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων και την ταυτόχρονη δημιουργία 41 νέων έμμισθων. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Υπαλλήλων Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή, «λόγω της επείγουσας κατάστασης» όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του, που έχει δημιουργηθεί από το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει τον τίτλο «αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» μεταφέρεται το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται. Σε περίπτωση ύπαρξης πλεονάζοντος προσωπικού αυτό τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσε.

Όπως προβλέπεται, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακεία που μετατρέπονται σε κτηματολογικά γραφεία, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια και
τις δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκει το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούν. Όσο για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου τοποθετούνται σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσαν ή στην οριστική δομή των κτηματολογικών γραφείων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτοντας αντίστοιχες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και κλάδου στον οποίο ανήκουν.

Επιπλέον, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ μπορούν εάν θέλουν να επαναδιοριστούν δικηγόροι.

Στο σχέδιο νόμου καταγράφονται τα νέα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία είναι τα εξής:
Αγρινίου, Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, Αλεξανδρούπολης, Άμφισσας, Αργοστολίου, Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Δράμας, Έδεσσας, Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Μυτιλήνης, Νάξου, Ξάνθης, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Πύργου, Ρεθύμνου, Σερρών, Σπάρτης, Σύρου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας και Χαλκίδας.

Επίσης, με το επίμαχο νομοσχέδιο καταργούνται τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας, τα οποία συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και Πειραιά αντίστοιχα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι υπάλληλοι των Υποθηκοφυλακείων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης"

Δρίτσας: Εχει διαφορές το νομοσχέδιο από την συμφωνία με την Cosco -Εχω τέτοια δικαιοδοσία

Ο Θοδωρής Δρίτσας παραδέχθηκε στη Βουλή, ότι υπάρχουν διαφορές στο κείμενο του νομοσχεδίου με την συμφωνία που υπεγράφη με την Cosco.

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην επιτροπή σχολίασε «Θα διαβάσω την επιστολή πιο συστηματικά, γιατί θίγει πολλά θέματα. Καταρχήν ψυχραιμία . Δεν γίνεται με μια επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν, ότι απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού, ότι θα σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι σχέσεις με την Κίνα είναι σταθερές και στρατηγικού χαρακτήρα. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης υπηρετούμε αυτόν το σχεδιασμό. Εκλήθη η Cosco να έρθει σήμερα στην επιτροπή και δεν ήρθε. Το περιεχόμενο της επιστολής πρέπει να αντιστοιχεί στο σεβασμό του κοινοβουλίου .

Η σύμβαση που κάναμε μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Bουλή. Υπάρχουν διαφορές στο δικό μας κείμενο με βάση τη δικαιοδοσία που είχαμε. Εμένα με προσβάλει η επιστολή. Δεν μπορεί να γίνεται στη Bουλή διάλογος ενός υπουργού με μια εταιρεία με αυτούς τους κανόνες. Ο υπουργός ναυτιλίας δεν είναι δράκος. Η επιστολή αυτή θα ληφθεί υπόψιν, η κυβέρνηση θα τη μελετήσει και θα δει το αλλαγές και τι βελτιώσεις μπορεί να κάνει».

Μάλιστα, χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι μπήκε μέσα στην επιτροπή και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κάτι που σχολιάστηκε, ενώ ο Δημήτρης Καμμένος εκ μέρους των ΑΝΕΛ είπε «Να μην δώσουμε δικαίωμα στα θηρία της δημοσιογραφίας που ψάχνουν και το... κόμμα, να λένε ότι διαλύεται η χώρα. Να μην πούμε τίποτα απόψε. Να τα πούμε αύριο στην Ολομέλεια».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας: Εχει διαφορές το νομοσχέδιο από την συμφωνία με την Cosco -Εχω τέτοια δικαιοδοσία "

Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας

Στην αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας στοχεύει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Ειδικότερα, συνιστώνται ανά την επικράτεια 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία και 700 οργανικές θέσεις, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων μεταφέρονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθετούνται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου, ενώ οι οργανικές θέσεις που κατείχαν καταργούνται. Οι αποδοχές τους θα είναι σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο 4354/2015.

Επίσης, εάν υπάρξει πλεονάζον προσωπικό, αυτό θα μεταφέρεται στα δικαστήρια της περιφέρειας τους.

Ακόμη, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ μπορούν εάν θέλουν να επαναδιοριστούν δικηγόροι.

Τέλος, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακείο που μετατρέπεται σε κτηματολογικό γραφείο, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της περιφέρειας του υποθηκοφυλακείου που υπηρετούσαν.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας"

Επιστολή-βόμβα της Cosco: Αλλα συμφωνήσαμε, άλλα λέει το νομοσχέδιο

Σημαντική εμπλοκή σημειώθηκε στο «καυτό» ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και στην συμφωνία της κυβέρνησης με την COSCO.
Η κινεζική εταιρία καταγγέλλει ανοιχτά την κυβέρνηση για ανατροπή βασικών σημείων της συμφωνίας που είχαν υπογράψει και επίσης καταγγέλλει τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.
Στη δισέλιδη επιστολή της στη Βουλή και στο ΤΑΙΠΕΔ, κάνει λόγο για σημαντικές διαφορές μεταξύ του κειμένου του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος και με αυτό που υπέγραψαν οι Κινέζοι στις 8 Απριλίου. Η πλευρά της Cosco  επισημαίνει τις  επτά μεγάλες -μονομερείς- αλλαγές και φέρεται αποφασισμένη, εφόσον δεν γίνουν οι πρέπουσες διορθώσεις, να αποχωρήσει από την συμφωνία που σύναψε, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Μάλιστα, η Cosco καλεί σε αυστηρό ύφος το ΤΑΙΠΕΔ να παρέμβει αμέσως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις του Υπουργού Ναυτιλίας θέτουν σε κίνδυνο την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο.  
Ολόκληρη η επιστολή της Cosco ακολουθεί:
«Με συνημμένο τον κυρωτικό νόμο του Παραρτήματος 1.1α με προσθήκη του άρθρου 11Α όπως συμφωνήθηκε.
Προς: Τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κο Στέργιο Πιτσιόρλα
Πειραιάς, 29 Ιουνίου 2016
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Για ακόμη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, η οποία όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά πλήρη ανατροπή των μεταξύ μας συμφωνηθέντων. Το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου της νέας Σύμβασης Παραχώρησης («ΣΠ») μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε., που κατατέθηκε χθες 28/6/2016, προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως Παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεταξύ μας Σύμβασης για την Πώληση των Μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. («ΣΠΜ»). Το σημαντικότερο όμως είναι πως το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας μας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ.
Θεωρούμε πως είναι εντελώς σαφές ότι δεν αναφερόμαστε στο δικαίωμα της Ελληνικής Βουλής να νομοθετεί ελεύθερα, στο κυρίαρχο δηλαδή δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας, το οποίο σεβόμαστε και τιμούμε απόλυτα, αλλά ούτε στο δικαίωμα των αντίστοιχων Επιτροπών της, για νομοπαρασκευαστικής φύσεως παρεμβάσεις στο συμβατικά συμφωνημένο κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει προσαρτηθεί στο σχέδιο ΣΠ Παράρτημα 13 στην υπογραφείσα μεταξύ μας ΣΠΜ. Εν προκειμένω όμως οι τροποποιήσεις του συμβατικά συμφωνημένο σχεδίου νόμου αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμοδίου Υπουργείου Ναυτιλίας (ενώ το ίδιο έχει ήδη εγκρίνει το σχετικό Παράρτημα 13) να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει (με οριζόντιες διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου) ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ.
Αν και πιθανώς έχετε ήδη αντιληφθεί το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση, από την Ελληνική Βουλή, ωστόσο θα θέλαμε να κάνουμε μια σύντομη αποτύπωση των κρισιμότερων ζητημάτων που ανακύπτουν από την τυχόν ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου όπως διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων:
1. Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.
2. Διαγράψατε από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 10 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου,) την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες.
3. Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψιν μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών (κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση κάθε διοίκησης) την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε η ρητή υποχρέωση για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διάκρισης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που μας υποχρεώνετε να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να αποδεικνύουμε διαρκώς την οικονομική ευρωστία της εταιρίας.
4. Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
5. Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.
6. Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.
7. Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της.
Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι επαρκή για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, πολλώ δε μάλλον εσείς, ότι κανένα περιθώριο βελτίωσης του πιο πάνω κειμένου δεν είναι δυνατή δεδομένου ότι αναφέρεται σε μια άλλη συμφωνία από αυτή που συνάψαμε μαζί σας και την οποία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να σεβαστούμε και να τιμήσουμε μέχρι τελευταίας γραμμής. Δεδομένου όμως ότι:
1. Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση  της.
2. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, ήτοι τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και το ΕΣ κατά την διαμόρφωση της κρίσης τους και κατά την έκδοση των αποφάσεών τους έλαβαν υπόψιν τους συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία ανατρέπονται πλήρως από το κατατεθέν σχέδιο κυρωτικού νόμου.
3. Η COSCO υπέδειξε έως σήμερα απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στα συμφωνηθέντα με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και σε οτιδήποτε επιπλέον της ζητήθηκε με βασικότερη την παροχή περαιτέρω δεσμεύσεων έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την τιμολογιακή της πολιτική όχι μόνο της ΟΛΠ ΑΕ, αλλά και της υφιστάμενης θυγατρικής της COSCO στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΣΕΠ ΑΕ
ΖΗΤΑΜΕ την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο. Προς διευκόλυνση της επαναφοράς του κειμένου του κυρωτικού νόμου στην συμφωνηθείσα μορφή του, σας επισυνάπτουμε σε ξεχωριστό Παράρτημα τις εντοπισμένες από εμάς διαφοροποιήσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την COSCO HK.
Τέλος, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, παρακαλούμε όπως με μέριμνα και ευθύνη σας διαβιβάσετε (ως κατεπείγουσα) την παρούσα επιστολή μας στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Επικρατείας κο Αλέκο Φλαμπουράρη καθώς και στα μέλη των αρμοδίων, για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, Επιτροπών, ώστε να λάβουν πλήρη γνώση της παραβίασης των βασικών όρων της συμφωνίας μας. Παράλληλα, από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε ειδικά τα μέλη των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής για την σοβαρότητα του ζητήματος.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Όντας σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου σας ζητάμε να τηρήσετε απαρέγκλιτα τα όσα μεταξύ μας έχουμε συμφωνήσει».

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή-βόμβα της Cosco: Αλλα συμφωνήσαμε, άλλα λέει το νομοσχέδιο "

Νέες αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε η Μαρινόπουλος

Νέες αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Ομιλος Μαρινόπουλος ζητώντας την υπαγωγή σχεδόν όλου του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων του Ομίλου Μαρινόπουλου, δηλαδή περαν των σούπερ Μάρκετ και ακόμα 3 συνδεδεμένων εταιριών . Οπως έγινε χθες με το σούπερ μαρκετ σήμερα με 3 νέες αιτήσεις ζητούν ακριβώς τα ίδια πράγματα και οι εξής εταιρίες του Ομίλου:

1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για την «μητρική εταιρία’ του Ομίλου , η οποία ασκεί διοίκησης επί του ομίλου , δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά.

-Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ

-Στο Δημόσιο 320.000 ευρω

-Στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρω

-Στις τραπεζες 180 εκατομμυρια

-Στους προμηθευτές 16 εκατομμυρια

2. Express m ΑΕ . Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμυρια:

-Στο δημόσιο 840.000 ευρώ

-Στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομ. ευρω

-Στους εργαζόμενους 800.000 ευρω

-Στις τραπεζες 4 εκατομμυρια ευρω

-Στους προμηθευτές 266 εκατομ. ευρώ

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Πρόκειται για 19 μικρά σουπερ Μάρκετ τα οποία ειχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρισκονται στην Αθήνα και την Ηπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμυρια ευρω.

-Στο Δημόσιο 280.000 ευρω

-Στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρω

-Στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ

-Σε γραμματια και επιταγές 4.000 ευρώ

-Στους προμηθευτές 14,5 εκατομμυρια ευρώ

Σύμφωνα με πληοροφορίες οι αναφορές για οφειλές στους εργαζόμενους είναι λογιστικές αφού σύμφωνα με την εταιρία αυτοί εχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Ηδη, όπως και στην περιπτωση των σούπερ μάρκετ το δικαστήριο εδωσε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι και την 1η Ιουλίου που θα συζητηθούν όλες (και οι 4) αιτήσεις για την λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής μέχρι την συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99. Για τ5α σουπερ μάρκετ η κύρια αιτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες 3 στις 21 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται πάντως πως θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε η Μαρινόπουλος"

Αίτηση για τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας κατέθεσε ο Σκάι

Η τηλεόραση του Σκάι κατέθεσε αίτηση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη συμμετοχή του σταθμού στο διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Την Πέμπτη αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις το Star, ο ΑΝΤ1 και ένας τηλεοπτικός σταθμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι σταθμοί αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέβαλαν 30.000 ευρώ για να αγοράσουν το σχετικό παράβολο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού.

Η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει στις 14 Ιουλίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση για τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας κατέθεσε ο Σκάι"

Άρση ασυλίας Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη αποφάσισε η Βουλή

Την άρση της ασυλίας του γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ ψήφισαν 172 βουλευτές και 20 κατά. Ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμηση πρώην επιστημονικού συνεργάτη του κόμματος.

Επίσης, με ψήφους 167 κατά και 25 υπέρ, η Ολομέλεια αποφάσισε να μην αρθεί η ασυλία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τις δηλώσεις του σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Τέλος, με ψήφους 173 κατά και 18 υπέρ, η Ολομέλεια αποφάσισε να μην αρθεί η ασυλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για σχόλιο που έκανε αναφορικά με τη στάση μειονοτικών ψηφοφόρων της Δυτικής Θράκης, στο δημοψήφισμα του 2015.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση ασυλίας Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη αποφάσισε η Βουλή"

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα

Απεργία πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, 30 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας.

Αίτημα της απεργίας είναι η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους Εργαζόμενους στην ΕΤΕ.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Η Εθνοdata, εταιρεία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, απορροφήθηκε από την ΕΤΕ την 01/04/2015. Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα δεσμεύεται να εφαρμόσει την Επιχειρησιακή ΣΣΕ το ίδιο για όλους τους εργαζόμενους, εξακολουθεί να εκκρεμεί η πλήρης ένταξη του προσωπικού της τ. Εθνοdata στους ισχύοντες Κανονισμούς της Τράπεζας. Το ίδιο συμβαίνει και για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ που τοποθετήθηκαν τα τελευταία τρία (3) χρόνια σε μονάδες που απασχολούν προσωπικό που διέπεται από Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας. Όλοι οι Σύλλογοι Εργαζομένων στην ΕΤΕ με ανακοινώσεις τους συντείνουν ότι θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης όπως προκύπτουν από τους Κανονισμούς των Εξειδικευμένων Διευθύνσεων και διεκδικούν ισότητα στις εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα. Αλλά η Διοίκηση της ΕΤΕ κωφεύει!!! Θεωρούμε ότι η Διοίκηση κωλυσιεργεί εσκεμμένα με πρόφαση το κόστος και απώτερο στόχο την κατάργηση όλων των Κανονισμών Εργασίας στην Τράπεζα, Γενικών και Ειδικών. Εκτιμούμε ότι μετά τη δρομολόγηση της υπογραφής Επιχειρησιακής σύμβασης, η διαδικασία ένταξης του προσωπικού στους Κανονισμούς Εξειδικευμένου Προσωπικού είναι πρώτο τη τάξει θέμα των Εργαζομένων στην Τράπεζα. Γ' αυτό: Ø Προκηρύσσουμε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 30/06/2016 ενάντια στις μισθολογικές και βαθμολογικές αδικίες. Ø Καλούμε τους Συλλόγους της ΕΤΕ να συμπαραταχθούμε δυναμικά στην προσπάθεια για την υπεράσπιση των Κανονισμών.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα"

Οργή για τις περικοπές στις συντάξεις - Τι δήλωσαν στο zougla.gr εκπρόσωποι των συνταξιούχων

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου που είδαν τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες επιβλήθηκαν με το νέο ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση. 

Από σήμερα, 100.000 συνταξιούχοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις ραγδαίες μειώσεις των συντάξεων τους, οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως και 25%. Έτσι, όσοι λάμβαναν π.χ. 800 ευρώ, παίρνουν στο εξής μόλις 480 ευρώ  κι εκείνοι που ανήκαν στην κατηγορία των 680 ευρώ, έλαβαν μόνον 400 ευρώ, καθώς έχει κοπεί το ΕΚΑΣ. Η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα καταβληθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016.

Προϋποθέσεις για τη μη περικοπή του ΕΚΑΣ για το έτος 2016

1) Όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.

2) Να μην υπερβαίνει τις 7.972 € το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις –κύριες και επικουρικές, μισθούς, ημερομίσθια και άλλα επιδόματα

3) Να μην υπερβαίνει τις 8.884€ το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου

4) Να μην υπερβαίνει τις 11.000€ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου

Τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ

1. ΕΚΑΣ 230 ευρώ τον μήνα για εκείνους που έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 7.216 ευρώ.
2. ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ τον μήνα, για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ ετησίως.
3. ΕΚΑΣ 115 ευρώ τον μήνα, για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ ετησίως.
4. ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ τον μήνα, για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ έως 7.972 ευρώ.
5. Εξ’ ολοκλήρου καταβολή ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που παίρνουν πλήρη σύνταξη.
6. Καταβολή ΕΚΑΣ των 2/3 του προβλεπόμενου ποσού σε συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος και αναπηρίας.
7. Καταβολή ΕΚΑΣ 2/3 στους συνταξιούχους που δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.
8. Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των συνταξιούχων και κατέγραψε τις απόψεις τους, για τις νέες κάθετες περικοπές στις συντάξεις.

Δήμος Κουμπούρης: «Μας κατάντησαν επαίτες» 
Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, ΙΚΑ κ. Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Κουμπούρης τόνισε: «Οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έρχονται να προστεθούν πάνω στις προηγούμενες περικοπές κι έχουν κάνει τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα. Πρόκειται για αφαίρεση εισοδήματος μέσω της φορολογίας που μειώνει τις συντάξεις. 

Οι νέες περικοπές αφορούν στην αφαίρεση του ΕΚΑΣ για 100.000 χιλιάδες συνταξιούχους, που σε αριθμούς μεταφράζεται μείωση από 75 ευρώ έως και 230 ευρώ που λάμβαναν μέσω της σύνταξής τους και για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου. 

Πρόκειται για καταστροφικά μέτρα που έχουν καταντήσει τους συνταξιούχους να γίνουν "επαίτες", όταν έχουν δουλέψει σε όλη τους τη ζωή και δε χρωστάνε σε κανέναν. Απέναντι σ’ αυτά τα μέτρα, θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα».

Παντελής Τάτσης: «Η κυβέρνηση κάνει "σαλαμοποίηση της αρπαχτής"»
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης είπε στο zougla.gr: «Οι περικοπές όπως τις είχαμε υπολογίσει ήρθαν και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες από ό,τι μας έλεγαν. 

Το ΕΚΑΣ κόπηκε ακόμα κι από ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη των 400 ευρώ που σημαίνει πρακτικά πως συρρικνώνουν το οικογενειακό εισόδημα ακόμα πιο κάτω από ό,τι ήταν μέχρι και σήμερα. 

Αυτή τη διαδικασία φαίνεται πως την έχουν μεθοδεύσει πολύ καλά. Κάνουν "σαλαμοποίηση της αρπαχτής". Ο μόνος δρόμος για μας είναι να κατεβαίνουμε συνέχεια στους δρόμους, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Εκεί θα μας αντιμετωπίσουν γιατί είναι "το μοναδικό" μέσο που μας έμεινε για να παλέψουμε. Δε θα παραδοθούμε. Δε τους χρωστάμε μας χρωστάνε. Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια».

Γιάννης Τζίκας: «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραπλάνησαν σε βαθμό κακουργήματος»

Το μέλος του Δ.Σ. Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζίκας τόνισε: «Ο Κατρούγκαλος, οι συν αυτώ και κυρίως ο πρωθυπουργός, παραπλάνησαν σε βαθμό κακουργήματος τους δημοσίους υπαλλήλους. Δυστυχώς τους απογοήτευσαν όσο κανένας άλλος. Στη νεότερη ιστορία, τουλάχιστον μετά το 1970 κανείς δεν είπε τόσα πολλά –να πω- ψέματα ή αναλήθειες, όσο οι σημερινοί κυβερνώντες. 

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα βρίσκονται σε μία κατάσταση που δυστυχώς δεν πίστευαν πως θα βρεθούν ούτε στα χειρότερα όνειρά τους. Καλούνται να κρατήσουν σήμερα την οικονομία της Ελλάδος, να κρατήσουν την οικογένεια και να κρατήσουν ό,τι μπορεί να κρατηθεί ακόμα όρθιο από πλευράς οικονομίας αλλά δυστυχώς όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. 

Θεωρώ πως ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι πολύ σύντομα θα τους εγκαταλείψουν και θα αναζητήσουν άλλους πολιτικούς ορίζοντες. Θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις και απρόβλεπτες. Όταν ο λαός θα κατέβει στους δρόμους θα είναι εξαντλημένος και αδύναμος. Ο λαός θα περιμένει πότε θα έρθει η ώρα της κάλπης για να μιλήσει αθόρυβα και να κάνει «αυτό» το οποίο ξέρει να κάνει».


zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή για τις περικοπές στις συντάξεις - Τι δήλωσαν στο zougla.gr εκπρόσωποι των συνταξιούχων"

Πώς θα γίνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Διευκρινίσεις για εφαρμογή του νόμου 4368/2016 και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 για την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνει το υπουργείο Υγείας. 

Συγκεκριμένα, δίνονται απαντήσεις στα εξής βασικά ερωτήματα: 

Τι δικαιούμαι σαν ανασφάλιστος;

  • Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας.
  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
  • Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση
  • Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση
  • Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση
  • Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη
  • Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματιισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία
  • Φυσικοθεραπείεςλογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής
  • Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών.
Πώς δικαιούμαι των παροχών;
  • Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.
  • Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, κτλ) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
  • Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Πού να απευθυνθώ;
  • Αν έχεις ΑΜΚΑ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που οφείλουν να σου διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους
  • Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.
Ποιους αφορά η ρύθμιση;
  • 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών.
  • Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς.
  • Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα.
  • Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κλπ.).
Τι χρειάζεται να πληρώσω;
  • Δε χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση
  • Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων
  • Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη
  • Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή
Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ.
Παράλληλα, με σημερινή εγκύκλιο του ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νοµιµοποιητικά έγγραφα διαµονής ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένου, δικαιούνται παροχή φαρµάκων, με τις προϋποθέσεις συµµετοχής που έχουν και οι ασφαλισμένοι. 
Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή όσοι έχουν ατομικό εισόδημα, έως 2.400 ευρώ ή 3.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ζευγάρι, συν 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης υπογραμμίζει ότι «είναι λογικό ότι πρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστηµα προκειµένου οι αρµόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήµατα να προσαρµοσθούν στα νέα δεδοµένα». 

Για το λόγο αυτό, μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συµµετοχή και μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισµένους ισχύουν, αναφορικά με τις δαπάνες για φαρµακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συµµετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρµάκων αυτών σε ασφαλισµένους. Αυτό σηµαίνει ότι η συµµετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά με βάση την αναγραφόµενη διάγνωση.


tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα γίνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας"

«Όχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα λέει ο επίδοξος διάδοχος του Κάμερον

«Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα (για την έξοδο από την ΕΕ)» δηλώνει ο επίδοξος διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον Στίβεν Κραμπ, ο οποίος είναι υπουργός Εργασίας.

Ο Κραμπ ανακοίνωσε επισήμως σήμερα Τετάρτη την υποψηφιότητά του για να διαδεχθεί τον Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ», και δεσμεύτηκε για τον έλεγχο της μετανάστευσης.

«Είχαμε ένα σαφές αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα (...) Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα σε αυτό, είναι μια σαφής εντολή προς την κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια για την αποδυνάμωσή του, τον παραμερισμό του και δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα», υπογράμμισε.

Ο Κραμπ τόνισε εξάλλου ότι αν κερδίσει την μάχη και αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία, ο έλεγχος της μετανάστευσης θα είναι ένα «αδιαπραγμάτευτο θέμα» στις συνομιλίες που θα γίνουν με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για να διευκρινιστούν οι μελλοντικοί δεσμοί της Βρετανίας με την Ένωση.

Ο 43χρονος πολιτικός θα τεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και ηγέτη του κινήματος Brexit Μπόρις Τζόνσον, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα λέει ο επίδοξος διάδοχος του Κάμερον"

Δεν έγινε δεκτή η τροπολογία Μηταράκη για την νομιμοποίηση εθίμων όπως ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

Δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, η τροπολογία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, για τη νομιμοποίηση εθίμων που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά και αφορούσε ουσιαστικά τον πασχαλινό ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου. Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων μετά από θετική εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, ότι στη συγκεκριμένη διάταξη η έννοια του εθίμου και η διαδικασία για τους όρους διεξαγωγής που προβλέπει με μόνο κριτήριο την επανάληψη από γενιά σε γενιά χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και θα επανέλθει με άλλο νομοθέτημα. Ο κ. Σταθάκης, απέσυρε επίσης και τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 28, η οποία αφορά την ευθύνη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων και ανέφερε, ότι οι έννοιες του δόλου και της αμέλειας είναι ασαφείς χρειάζονται επεξεργασία μετά την οποία η διάταξη θα επανέλθει με άλλο νόμο.

Τη διαφωνία του με την απόσυρση των διατάξεων εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Αναφερόμενος στην απόσυρση της διάταξης για το έθιμο ο κ. Δένδιας, έκανε λόγο για "αντίποινα" της κυβέρνησης προς τον κ. Μηταράκη, επειδή ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας έθεσε μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θέμα ύπαρξης off-shore εταιρείας στο μετοχολόγιο της εφημερίδας "Η Αυγή".

Σε ότι αφορά την απόσυρση της τροπολογίας για την ευθύνη των στελεχών των επιχειρήσεων ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι είναι λάθος, «με δεδομένο το πολύ κακό οικονομικό κλίμα που επικρατεί», όπως είπε. «Παρακάμπτω την προσπάθεια να μου αποδώσετε κίνητρο αντεκδίκησης προς τον κ. Μηταράκη», απήντησε απευθυνόμενος προς τον κ. Δένδια ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι «ούτε ο χαρακτήρας μου ούτε η σχέση μου με τον κ. Μηταράκη το επιτρέπουν. Η διάταξη είναι πολύ γενική πολύ ασαφής και παραβιάζει τον γενικό κανόνα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έγινε δεκτή η τροπολογία Μηταράκη για την νομιμοποίηση εθίμων όπως ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο"

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο Σόιμπλε για μετά το Brexit - Τι προβλέπεται για Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM

Έστω και εάν η αποχώρηση της Μεγάλης Bρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο χαρακτήρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προετοιμάζεται: οι μεταρρυθμιστικές του ιδέες, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν το ρόλο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποκαλύπτει η Handelsblatt.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου του Σόιμπλε με τον τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», το οποίο επικαλείται γερμανική οικονομική εφημερίδα , θα επιδιωxθεί η πιστή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Επίσης, για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία προβλέπεται το δικαίωμα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος.

Επιπλέον θα μπορούσαν να υπάρξουν και κίνητρα για να προχωρήσουν τα κράτη μέλη σε μεταρρυθμίσεις. Η εφαρμογή των λεγομένων «συστάσεων για τις επιμέρους χώρες» θα μπορούσε, σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, να συνδεθεί με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Προβλέπεται ακόμα και η αλλαγή του ρόλου της Κομισιόν: Επειδή τελευταία ενεργεί πολιτικά, θα μπορούσαν να διαχωρισθούν τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από εκείνα της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών, την οποία θα αναλάβει μια ανεξάρτητη αρχή.

Αλλαγές προτείνονται και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία θα αποσπαστεί από την ΕΚΤ, ενώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ο Σόιμπλε σχεδιάζει ένα ισχυρότερο ρόλο. Προβλέπεται επίσης και η σύνδεση της αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας με παροχή βοήθειας από τον ESΜ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει όμως ακόμα να αναλάβει δημοσίως πρωτοβουλίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για μια περαιτέρω ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να επικρατήσει νηνεμία. Αυτό τον καιρό ακούγονται φωνές από την Ιταλία και τη Γαλλία για ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, κάτι το οποίο η Γερμανία το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, όπως γράφει η Handelsblatt.

Σημειώνεται πως ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρώπη.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωση του ότι «το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω», προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση.

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη «ζημιά» από το Brexit και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα «φαινόμενο του ντόμινο» στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα «δηλητήριο» για την οικονομία, υπογράμμισε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο Σόιμπλε για μετά το Brexit - Τι προβλέπεται για Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM"

Εμμένει η εισαγγελέας Τσατάνη στις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου

Εμμένει δίχως να αλλάζει ούτε φράση, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε όσα έχει προσάψει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις εκ μέρους του στο έργο της, παρεμβάσεις στις οποίες παρεμβάσεις μάλιστα απέδωσε η ίδια κακουργηματικό χαρακτήρα. Σχετικά με τις σχετικές καταγγελίες που περιέχονταν στην αναφορά της προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η κυρία Τσατάνη δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι «είναι αληθής από την πρώτη φράση ως την τελευταία», ενώ δήλωσε αρκετές φορές: «Είμαι θυμωμένη και αγανακτισμένη, αλλά όχι φοβισμένη γιατί είμαι όρθια». Ενώ υπογράμμισε ότι: «Δεν έχω σχέση με το σκοτεινό πρόσωπο της διαπλοκής και με μαφιόζικα χτυπήματα».

Στην μακρά ακρόασή της, η κυρία Τσατάνη αναφέρθηκε στη συνάντησή της με τον κ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του και στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, λέγοντας ότι «δεν είχε ποτέ περάσει από το μυαλό μου ότι θα είχα δεχθεί με τέτοιο περιεχόμενο παρεμβάσεις όπως έγινε στις 16.11.2015 στη συνάντησή μας και στην τηλεφωνική επικοινωνία στις 22.11.2015». Ωστόσο, συμπληρωματικά σε όσα έχει καταγγείλει περί παρεμβάσεων προκειμένου να επιστρέψει την δικογραφία για την υπόθεση Βγενόπουλου στον εισαγγελέα Διαφθοράς, την οποία η ίδια έθεσε στο αρχείο, είπε ότι «δεν αμφισβητώ την εντιμότητά του αλλά την σοβαρότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα». Αναφορικά δε με όσα έχει πει ο κ. Παπαγγελόπουλος αρνούμενος ότι παρενέβη στο έργο της εισαγγελέως, είπε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με την αλήθεια και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τις δυο επικοινωνίες μας και προβληματίζομαι για την ανησυχία του και τον προβληματισμό του και στη Βουλή και στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και στις καταθέσεις του στην Επιτροπή Θεσμών». Μάλιστα του καταλόγισε ότι «προσπαθεί να παρεκτρέπει το όλο περιεχόμενο της αναφοράς μου σε παλαιότερες υποθέσεις που έχω χειριστεί ιδιαίτερα με την υπόθεση του Βατοπεδίου».

Η κυρία Τσατάνη υπερασπίστηκε με ιδιαίτερο πάθος τον ρόλο και το ήθος της ως εισαγγελέως, λέγοντας ότι από μέρους της «όλοι αντιμετωπίζονται ως έλληνες πολίτες και τα περί αυστηρότητας και υποχρεώσεώς μου να εξαιρούμαι από υποθέσεις που ενδεχομένως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δεν με αγγίζουν».

«Δεν συνέτρεχε κανένας λόγος εξαίρεσής μου από την υπόθεση», δήλωσε με έμφαση, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν είχα καμία φιλία ή σχέση με εμπλεκόμενο πρόσωπο ώστε να εξαιρεθώ». Αναφορικά δε με τις πολιτικές σχέσεις με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα συγγενικών της προσώπων είπε ότι δεν την επηρέασαν ποτέ ούτε κατ’ ελάχιστον, ενώ διέψευσε ότι ζήτησε από τον κ. Παπαγγελόπουλο οποιαδήποτε βοήθεια για την κόρη της: «Δεν εμπλέκομαι στην δραστηριότητά της και την είχα συμβουλεύσει να μην ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα της (στην πολιτική)», είπε, διαψεύδοντας ότι «εγώ πήγα να κλάψω στον ώμο του για να βοηθήσει την κόρη μου». «Δεν συνηθίζω να κλαίω στις πλάτες πολιτικών», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν έχε βρεθεί κανείς να προσδώσει στο πρόσωπό μου κάποιο ψόγο μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας στο εισαγγελικό Σώμα με τον σταυρό στο χέρι στην κυριολεξία».

Ακόμα κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι «όταν μίλησε γα δικαστικά πραξικοπήματα εννοούσε την εισαγγελέα Τσατάνη όμως ακολουθεί τον δρόμο της αναλήθειας». Επικαλέστηκε δε συνάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη για υποθέσεις που αφορούσαν απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, κατά την οποία ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται να μίλησε για «πιθανές παρανομίες μου» λέγοντας μάλιστα «τι την κρατάτε, ασκείστε της επιτέλους πειθαρχική δίωξη». Και με την κυρία Γκουτζαμάνη να φέρεται ότι του υπενθύμισε πως η κυρία Τσατάνη είναι εκείνη που επέβαλε αυστηρή εγγυοδοσία στον αείμνηστο Αγγέλλου (άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που ενεπλάκη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου), λέγοντάς του μάλιστα, όπως υποστήριξε η εισαγγελέας Εφετών, ότι «ο Αγγέλου πολιτικά πρόσκειται εκεί που πρόσκειται η οικογένειά της και μήπως τελικά κάνει την δουλειά της η γυναίκα;».

«Εις βάρος μου εξυφαίνεται ύποπτος ιστός, ιστός αράχνης», τόνισε η κυρία Τσατάνη, λέγοντας ότι «δυσανασχετούν και δεν τους είναι αρεστή ο δικαιοδοτικός μου ρόλος»: «Υπηρετώ το νόμο, τα πραγματικά γεγονότα, τον όρκο μου και την συνείδησή μου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η εκ μέρους της πράξη αρχειοθέτησης της επίμαχης υπόθεσης «είναι αποτέλεσμα βασανισμού, έρευνας κρίσεώς μου στο σύνολο των στοιχείων που είχα ενώπιόν μου». Και διευκρίνισε ότι «δεν παράγει η πράξη αρχειοθέτησης δεδικασμένο». «Εάν εμφανιστούν νεώτερα γεγονότα, ο εισαγγελέας ανασύρει την υπόθεση και ζητώ από τους κυπρίους: ΄΄στείλτε μου το πόρισμα αν έχετε νεώτερα στοιχεία να ανασύρω την υπόθεση΄΄».

Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Παπαγγελόπουλο για «λάσπη»: «Πίστευα ότι ενδεχομένως μπορεί να έχει και κάποια σφαλερή πληροφόρηση, όμως είχε αποκρυσταλλώσει την άποψη όφειλα να επιστρέψω την δικογραφία, ότι ήταν στην θέση που ήταν για να καθαρίσει την Δικαιοσύνη από βρώμικα φαινόμενα», είπε.

Αναφέρθηκε δε και στο περιστατικό κατά το οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση με κυπρίους δικαστικούς, από την οποία τον έδιωξε ως αναρμόδιο η κυρία Τσατάνη. «Δεν πήγα γα να κλάψω ούτε να του ζητήσω βοήθεια. Και πώς άλλωστε όταν είχε προηγηθεί στις 10.7.2015 το περιστατικό όπου του είπα ότι είναι αναρμόδιος να εισέρχεται να παρακολουθήσει σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα». «Αναρμοδίως έχετε εισέλθει και θα παρακαλούσα να αποχωρήσετε», του είχε πει τότε, διευκρινίζοντας ότι «οι συντονιστικές συναντήσεις είναι γα τον συντονισμό ενεργειών», ενώ εκείνος «ήρθε να εποπτεύσει λέγοντας ότι ΄΄πρέπει να ενημερωθώ για την υπόθεση΄΄».

«Μετά το περιστατικό αυτό ήτο ποτέ δυνατόν να πάω κλαίγοντας να ζητήσω την βοήθειά του. Ποια βοήθεια; Για την πειθαρχική μου δίωξη; Μα αυτό ήρθε αργότερα επειδή υπήρξε δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της έρευνάς μου», συμπλήρωσε η κυρία Τσατάνη, επισημαίνοντας μάλιστα: «Πιθανολογούσα τον πόλεμο αλλά τόσο άγριο δεν τον ανέμενα».

Οι «σκληροί δίσκοι» και ο καβγάς Χριστοδουλοπούλου-Βενιζέλου

Άγριος καβγάς ξέσπασε μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου. Αφορμή κάποιες αναφορές της εισαγγελέως Τσατάνη και οι υπαινιγμοί της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Η κυρία Τσατάνη υποστήριξε ότι «ψάχνουν τους σκληρούς δίσκους, γιατί δεν πιστεύουν ότι μπόρεσα να γράψω μόνη μου το πόρισμα». «Λένε ότι μου το έγραψε άλλος και μου το έστειλε», είπε και η πρόεδρος της Επιτροπής την ρώτησε: «Ποιοι ψάχνουν;». «Σε άλλη συνεδρίαση. Δεν σας απαντώ τώρα. Τους ενημερώνω ότι όλα τα έχω σε δύο μπλοκ».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου παρενέβη και πάλι λέγοντάς της: «Λέτε κάποια πράγματα που προκαλούν εντυπώσεις. Πέστε μας τι εννοείτε». «Αιωρούνται στις ιστοσελίδες ότι κάποιος άλλος μου την έγραψε και μου την έδωσε (την αναφορά)», απάντησε η εισαγγελέας. «Το είπε ο Παπαγγελόπουλος», παρενέβη ο κ. Βενιζέλος, ενώ ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Άρα τον Παπαγγελόπουλο εννοεί. Εσείς κύριε Βενιζέλε να περιμένετε για να ασκήσετε τα υπερασπιστικά σας καθήκοντα…».

- Μ. Βορίδης: «Είστε απαράδεκτη».

- Ευ. Βενιζέλος: «Τι είπατε;».

- Μ. Βορίδης: «Στενοχωρηθήκατε με αυτά που λέει ε; Πού πήγε το μπλαζέ ύφος σας;».

- Ευ. Βενιζέλος: «Δεν ντρέπεστε; Ασκείται πλημμελώς τα καθήκοντά σας».

- Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Αφήστε αυτό το ύφος…».

- Ευ. Βενιζέλος: «Άντε από δω πέρα…».

Τελικώς, η συνεδρίαση διεκόπη για να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τις ερωτήσεις των βουλευτών προς την εισαγγελέα Εφετών.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμμένει η εισαγγελέας Τσατάνη στις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου"

Με στολές καταδίκων έξω από το Υπ. Υγείας οι εργαζόμενοι νοσοκομείων

Με τραγούδια, χορούς, άλλοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και άλλοι φορώντας τις χαρακτηριστικές ριγέ ασπρόμαυρες στολές των καταδίκων, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας (11:00-15:00), που πραγματοποιούν.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου Υγείας με συρματόπλεγμα, ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στην οδό Αριστοτέλους. Διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία «έχουν βγει στη ζητιανιά για την προμήθεια υλικών και φαρμάκων», ενώ οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία αγγίζουν τις 30.000.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικεί «μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας, δωρεάν Δημόσια Υγεία - Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου, ένταξη στα ΒΑΕ και ανάκτηση μνημονιακών απωλειών».





tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Με στολές καταδίκων έξω από το Υπ. Υγείας οι εργαζόμενοι νοσοκομείων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news