facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ιδιωτικοί υπάλληλοι: «Ραντεβού στα πεζοδρόμια» για τα εργασιακά

«Ραντεβού στα πεζοδρόμια» ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων τους από τη συνάντηση με τη διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

«Η κυβέρνηση επιχείρησε σήμερα να νομιμοποιήσει, μέσω μίας αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, με τεχνάσματα, μηχανορραφίες και μεθοδεύσεις, την αντεργατική κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και κατήγγειλε ότι σ' αυτή της την προσπάθεια, «η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδομήσει τη θεσμική εκπροσώπηση των εργαζομένων, που δεν είναι άλλη από τον εθνικό διαπραγματευτή των εργαζομένων, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας».

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιλεκτικά, προσκάλεσε συγκεκριμένες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις οποίες θεωρούσε φιλικά προσκείμενες προς αυτή, προκειμένου να νομιμοποιήσει ή μάλλον να κατασκευάσει συνενόχους και συμμετέχοντες σε αυτό το άγριο έγκλημα, που έχει διαπραχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, εις βάρος των εργαζομένων και των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας».

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Καραγεωργόπουλος αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συνάντηση για να μη νομιμοποιήσει, όπως είπε, με την παρουσία του, τη διαδικασία. Κατέληξε λέγοντας ότι «κάποιοι από αυτούς δυσαρεστήθηκαν» αλλά επέμεινε στη θέση του: «Δεν ζητάω συγγνώμη. Το ραντεβού θα ανανεωθεί, όχι στα γουναράδικα, αλλά στα πεζοδρόμια, όπου οι εργαζόμενοι μαχητικά, ενωτικά και αποφασιστικά, θα δώσουν τη μάχη τους για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και της λαίλαπας που έρχεται στα εργασιακά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικοί υπάλληλοι: «Ραντεβού στα πεζοδρόμια» για τα εργασιακά"

Στο ΣτΕ θα συζητηθούν στις 30 Ιουνίου τα ασφαλιστικά μέτρα των Αlpha, Star και Ε για τις τηλεοπτικές άδειες

Στις 30 Ιουνίου 2016 θα συζητηθούν κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, Star Channel και Έψιλον για τη τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενων 4 τηλεοπτικών αδειών (3 εκ. ευρώ η κάθε μια).

Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας συζήτησης των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των τριών εν λόγω καναλιών έγινε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά της υπ΄ αριθμ. 7984/2016 αποφάσεως των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις 4 «δημοπρατούμενες άδειες παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Ήδη έχει συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών τoυ Mega Channel (Ανώνυμη Εταιρεία «Τηλέτυπος Τηλεοπτικών Προγραμμάτων») και αναμένεται μετά την 23η Ιουνίου 2016 η σχετική απόφαση.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ θα συζητηθούν στις 30 Ιουνίου τα ασφαλιστικά μέτρα των Αlpha, Star και Ε για τις τηλεοπτικές άδειες"

Βαρθολομαίος: Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία

Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία έκανε ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

1. Προτείνει να διεξάγεται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος κάθε επτά με δέκα χρόνια για να εξετάζει και να δίνει λύσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα της Ορθοδοξίας.

2. Οι μητροπολίτες των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών που υπάρχουν στη διασπορά (Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία και Ασία) να μην έχουν όλοι τους ίδιους τίτλους, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των πιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ υπάρχει Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Αυτοκέφαλη Επισκοπή του Πατριαρχείου Μόσχας.
Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται και στην Ευρώπη, όπως στη Μητρόπολη Γερμανίας, όπου υπάρχει ο μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

3. Να υπάρξει εκ νέου στηλίτευση του εθνοφυλετισμού, όπως έγινε τον 19ο αιώνα.

4. Να αποκτήσουν περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα οι συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Ο προτάσεις του οικουμενικού πατριάρχη προκάλεσαν αίσθηση. Πήρε αφορμή από τις σχετικές αντίστοιχες προτάσεις των αρχιεπισκόπων Αλβανίας κ. Αναστασίου και Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Οι περισσότεροι πατριάρχες και αρχιεπίσκοποι έδειξαν να αποδέχονται τα προτεινόμενα από τον κ.κ. Βαρθολομαίο, τα οποία θα συζητηθούν τα επόμενα 24ωρα. Ο πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα του εθνοφυλετισμού, λέγοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τον 19ο αιώνα και ότι το κείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την έννοια του πατριωτισμού και της αγάπης προς την πατρίδα.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρθολομαίος: Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία"

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου παραχωρείται ο χώρος του «Ασυρμάτου»

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραχώρησης του χώρου «Ασυρμάτου» στο Δήμο Αγίου Δημητρίου και στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε τις διαδικασίες παραχώρησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, χώρου έκτασης 32 στρεμμάτων, για 30 χρόνια και την εκ νέου παραχώρηση χρήσης ακινήτου, εμβαδού 7.500 τ.μ.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αντικατοπτρίζει τις προθέσεις και τη βούληση του υπουργείου για την αξιοποίηση δημόσιων χώρων, πάντα προς όφελος των πολιτών, ως κοινόχρηστοι χώροι με σκοπό την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώνει το υπουργείο: «Σε συνεργασία με το Δήμο Αγ. Δημητρίου και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, θα συμβάλλουμε όλοι για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του χώρου, σε πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου παραχωρείται ο χώρος του «Ασυρμάτου»"

Οι Τσάμηδες ετοιμάζουν κτηματολόγιο για τις περιουσίες τους στην Ελλάδα

Το πρόβλημα με τους Τσάμηδες δεν λέει να κοπάσει για την Αθήνα καθώς όπως φαίνεται είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν πιο ενεργά τις περιουσίες τους στην Ελλάδα - κάτι που μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της συνήθως έγκυρης ιστοσελίδας Balkan Insight, η κοινότητα των Τσάμηδων στην Αλβανία ετοιμάζεται να δημιουργήσει, για πρώτη φορά, βάση δεδομένων (σσ. θα μοιάζει με ένα είδος κτηματολογίου) για τις περιουσίες στην Ελλάδα. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα έγγραφα.

Ο επικεφαλής της ένωσης των Τσάμηδων Αμπάζ Χόντο δήλωσε στο Balkan Insight ότι το περασμένο Σάββατο υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU) του Σπετίμ Ιντρίζι που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Όπως πρόσθεσε, η καταγραφή των ντοκουμέντων θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κατά τον κ. Χόντο, η καταγραφή θα περιλαμβάνει και τις περιοχές των περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια να συνεισφέρουν στη βάση δεδομένων και Τσάμηδες που έφυγαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει με την αποστολή ερωτηματολογίου στα μέλη της κοινότητας. Οι απαντήσεις και τα έγγραφα που θα συγκεντρωθούν θα ενταχθούν σε μία online βάση δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Τσάμικο προκάλεσε έντονες αντεγκλήσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο έπειτα από την ανάρτηση πανό περί «γενοκτονίας» των Τσάμηδων στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας στο Euro 2016 στη Γαλλία, αλλά και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από τις δύο κυβερνήσεις.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Τσάμηδες ετοιμάζουν κτηματολόγιο για τις περιουσίες τους στην Ελλάδα"

Χωρίς βενζίνη τα ασθενοφόρα στη Λέσβο

Για μία ακόμα φορά, το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Καλλονής παραμένει ακινητοποιημένο, εξαιτίας έλλειψης καυσίμων.

Με αφορμή το χθεσινό τροχαίο – σύγκρουση δικύκλου με πρόβατο – ζητήθηκε από το Κ.Υ. Καλλονής να στείλει ασθενοφόρο, για τη μεταφορά των τραυματισμένων νεαρών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Δυστυχώς όμως, ασθενοφόρο υπήρχε, οδηγός υπήρχε, αλλά καύσιμα όχι.

Έτσι στο τροχαίο πήγε ένα ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Άντισσας και ένα από το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, αφού το άλλο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που εδρεύει στην Καλλονή, μετέφερε την ώρα εκείνη ασθενή στη Μυτιλήνη.

lesvosnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς βενζίνη τα ασθενοφόρα στη Λέσβο"

Νέα 48ωρη απεργία στα λιμάνια

Χωρίς προβλήματα λειτουργεί από σήμερα ο κλάδος της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την αναστολή της πολυήμερης απεργίας των λιμενεργατών του ΟΛΠ, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν στις φορτοεκφορτώσεις των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της για 27η ημέρα και με νέα 48ωρη απεργία που εξήγγειλε το απόγευμα, μετά από συνεδρίαση των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς οι λιμενεργάτες στον ΟΛΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σήμερα εξήγγειλαν νέα 24ωρη από αύριο Τετάρτη 22/06 στις 12 το μεσημέρι, έως στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας(ΟΜΥΛΕ) ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επίσης η ΟΜΥΛΕ, θα αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα, ζητώντας να γίνει απαλοιφή της φράσης «κατάργηση του Γενικού Προσωπικού Κανονισμού από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ» που βρίσκεται σε διάταξη της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, ενώ θα ζητούνται γραπτές δεσμεύσεις αναφορικά με τη δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Πάντως στο λιμάνι του Πειραιά τρία κρουαζιερόπλοια στα οποία έγινε σήμερα επιβίβαση, οι αποσκευές των επιβατών εξυπηρετήθηκαν κανονικά από τους λιμενεργάτες με χειροκίνητα αμαξίδια.

Η Ένωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών του ΟΛΠ με σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ήταν ομόφωνη, στα πλαίσια της αυτόνομης λειτουργίας του κάθε σωματείου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας».

Επίσης τονίζει ότι το σωματείο βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για ν' απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση που θα αμφισβητήσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα σοβαρότερα πρoβλήματα εστιάζονται πάντως αυτή τη στιγμή στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι χειριστές και οι τεχνικοί των δύο οργανισμών, ανήκουν στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.

Το κόστος από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δύο λιμάνια δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα από στελέχη των δύο οργανισμών, ωστόσο αυτή τη στιγμή εκατοντάδες κοντέινερ παραμένουν εγκλωβισμένα στους σταθμούς.

Στο car terminal του ΟΛΠ, αυτή τη στιγμή είναι «παγιδευμένα» 2.500 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 2.000 έχουν προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής και τα 500 την Ελλάδα.

Ήδη, πολλά πλοία μεταφοράς οχημάτων και κοντέινερ με αρχικό προορισμό τον Πειραιά η τη Θεσσαλονίκη, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων κατευθύνθηκαν σε ανταγωνιστικά λιμάνια γειτονικών χωρών παρακάμπτοντας την Ελλάδα.

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εξετάσει εάν είναι συμβατή με το δίκαιο περί ανταγωνισμού η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.

Έως το τέλος του μήνα με βάση και την έκθεση της Επιτροπής ανταγωνισμού αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή προς ψήφιση η νέα σύμβαση παραχώρησης ενώ αμέσως μετά θα κληθεί η κινεζική Cosco να καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση αρχικά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ αλλά και τη διαχείριση του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 48ωρη απεργία στα λιμάνια"

Χωρίς νερό το hot spot στην Κω – Ο δήμος καταγγέλλει τον εργολάβο που κατασκεύασε το δίκτυο

Χωρίς νερό είναι εδώ και τρεις ημέρες το hot spot της Κω, προκαλώντας οργή στην δημοτική αρχή, σε μετανάστες και σε κατοίκους.
Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν τεχνικοί της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης του δήμου Κω, οφείλεται σε αστοχίες της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του δικτύου υδροδότησης στο hot spot.
Μάλιστα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης με έγγραφό της από τις 4 Μαρτίου προς το Υπουργείο είχε επισημάνει τι θα έπρεπε να γίνει, από τον εργολάβο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, για να μην υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κω δεν ενημερώθηκε για το πρόβλημα από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά από αστυνομικούς.
Ετσι, ο δήμος Κω, φοβούμενος ότι η έλλειψη νερού πέρα από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εξέγερση των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών που διαμένουν στην εγκατάσταση, εδώ και δύο ημέρες καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης μεταφέροντας νερό με βυτιοφόρα.
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κω καλεί τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους αφού όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «μέχρι σήμερα όλοι αυτοί δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη πρόνοια να ενημερώσουν το Δήμο για το πρόβλημα υδροδότησης του hot spot.Προφανώς για να προκληθεί ένταση και για να στοχοποιήσουν και πάλι το νησί μας» όπως υποστηρίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό το hot spot στην Κω δημιουργήθηκε χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να ζητούν από τους ξενοδόχους του νησιού να προσφέρουν κρεβάτια , έπιπλα και ιματισμό.
Το πρόβλημα στην υδροδότηση του hot spot στην Κω ανοίγει το θέμα του τρόπου με τον οποίο δόθηκαν οι εργολαβίες για την κατασκευή των hot spot σε όλη την Ελλάδα.
Όπως είχε μάλιστα καταγγείλει ο Σταύρος Θεοδωράκης για το Hot Spot της Χίου μια εταιρία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες ευρώ ενώ είχε μιλήσει και για «διαγωνισμούς στο πόδι που κάθε άλλο παρά αδιάβλητοι είναι».
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Δήμου Κω: 
«Εδώ και τρεις ημέρες το hot spot της Κω είναι χωρίς νερό.
Για το πρόβλημα αυτό δεν έχει την παραμικρή ευθύνη η ΔΕΥΑΚ αφού όπως επιβεβαιώνουν οι τεχνικοί της, το πρόβλημα οφείλεται σε αστοχίες της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του δικτύου υδροδότησης στο hot spot.
Για τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υδροδότηση της εγκατάστασης, η ΔΕΥΑΚ έχει ενημερώσει, με το αριθμ. πρωτ.: 500/4.3.2016 έγγραφό της, την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Προφανώς μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή.
O Δήμος Κω, ενημερώθηκε, προφορικά, για το πρόβλημα από την αστυνομική διεύθυνση και όχι από την αρμόδια αρχή.
Παρ’ όλα αυτά έγιναν μεταφορές νερού με βυτιοφόρα του Δήμου Κω, με εντολή του Δημάρχου κ. Κυρίτση αφού το νερό αποτελεί φυσικό αγαθό και η αποστέρηση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξέγερση αυτών των ανθρώπων, που κάποιοι κρατούν εγκλωβισμένους στην Κω, μεταφέροντάς τους μάλιστα και από άλλα νησιά.
Ο Δήμος Κω καλεί τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μέχρι σήμερα όλοι αυτοί δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη πρόνοια να ενημερώσουν το Δήμο για το πρόβλημα υδροδότησης του hot spot.
Προφανώς για να προκληθεί ένταση και για να στοχοποιήσουν και πάλι το νησί μας.
Η ανευθυνότητα τους ξεπερνάει κάθε όριο. Έφτιαξαν ένα hot spot, χωρίς εξοπλισμό, ζητώντας από τους ξενοδόχους του νησιού να το εξοπλίσουν. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως αυτό της υδροδότησης.
Κατά τα άλλα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Τόσκας, όταν δεν υβρίζει τη δημοτική αρχή και τους πολίτες της Κω, έχει το θράσος να μας κουνάει και το δάχτυλο».
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς νερό το hot spot στην Κω – Ο δήμος καταγγέλλει τον εργολάβο που κατασκεύασε το δίκτυο "

Στο στόχαστρο ομαδικές απολύσεις και κατώτατος μισθός

«Καυτό» αναμένεται το επόμενο 24ωρο για το πώς θα διαμορφωθεί ο εργασιακός χάρτης στη χώρα. 

Μετά τις επισκέψεις της σε Βρυξέλες και Άμστερνταμ, η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων (σ.σ.: που έχει συσταθεί για να υποδείξει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο μέτωπο των εργασιακών με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί) βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει μέχρι την Τετάρτη μπαράζ συναντήσεων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους.

Η οκταμελής επιτροπή έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας και τους θεσμούς με στόχο την έκδοση ενός πορίσματος (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη 2016). Κατά τις προγραμματισμένες -διερευνητικές- συζητήσεις της σήμερα και αύριο θα θέσει επί τάπητος τις εργασιακές σχέσεις, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές συμβάσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Οι θεσμοί πιέζουν για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και στον δραστικό περιορισμό της εμπλοκής της κεντρικής εξουσίας στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης. Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν την αυστηροποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για απεργία.

Από τη δική του πλευρά, το Υπουργείο Εργασίας φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο η εμπλοκή του κράτους στη διαδικασία λήψης απόφασης για ομαδικές απολύσεις να γίνεται σε τοπικό επίπεδο (και όχι από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο προΐσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου), ενώ τάσσεται υπέρ της οικονομικής αυτονομίας των συνδικάτων από τον κράτος.

Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πχ μέσω της επανόδου της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (σ.σ.: Να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων). Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, οι θεσμοί δεν ζητάνε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Από την άλλη μεριά, το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2013, ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίζεται από 1.1.2017 από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας με βάση την πορεία της οικονομίας και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Τα κριτήρια αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ξανά σε ύφεση από το 2015 ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας συνεχίζει να καταρρέει θέτουν -σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές- θέμα μείωσης του εθνικού κατώτατου μισθού κάτω από τα 586 ευρώ. 

Το πρόγραμμα της επιτροπής «σοφών»
Το πρόγραμμα των συναντήσεων τις οποίες θα έχει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ως εξής:

Τρίτη 21 Ιουνίου
11:30: Συνάντηση με εκπροσώπους της ILO
12:30: Συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ
15:00: Συνάντηση με εκπροσώπους των ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΟΒΕ
15:45: Συνάντηση με εκπροσώπους της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής
17:00: Συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ
19:00: Συνάντηση με εκπροσώπους ΟΙΥΛΕ-ΕΚΑ

Τετάρτη 22 Ιουνίου

9:00 με 11:00: Συνάντηση με εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ

Τα μέλη της επιτροπής

Η επιτροπή αποτελείται από Γερμανούς, Ισπανούς, Ολλανδούς πανεπιστημιακούς και μόνο έναν Έλληνα, τον καθηγητή εργατικού δικαίου Γιάννη Κουκιάδη. Ειδικότερα, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά συμμετέχουν οι:




Jan Van Ours, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tilburg, (πρόεδρος)










Gerhard Bosch, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen









Bruno Veneziani, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bari













Antonio Monteiro Fernandes, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Εργασίας και Επιχειρήσεων, (Λισσαβόνα) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Lusiasa του Πόρτο









Wolfang Daubler, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης










Iωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης









Juan Jimeno, διευθυντής του Τμήματος Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας







Petro Silva Martins, καθηγητής Οικονομικών της Εργασίας στο Queen Mary College








Παρατηρητής των εργασιών της επιτροπής έχει οριστεί η Έφη Αχτσιόγλου, διδάκτορας εργατικού δικαίου






zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο ομαδικές απολύσεις και κατώτατος μισθός"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας [λίστα]

Λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας 2016, αύριο Τετάρτη 22 Ιουνίου, από τις 17:00 έως τις 19:30, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Οι λεωφόροι και οδοί του Δήμου Αθηναίων, που θα πραγματοποιηθούν τα έκτακτα μέτρα είναι οι κάτωθι:
  •  Βασ. Γεωργίου Α', σε όλο το μήκος της.
  •  Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  •  Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σύνταγμα.
  •  Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας από Καλλιρόης προς Λ. Συγγρού.
  •  Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ /iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας [λίστα] "

Η Κομισιόν παγώνει το ΕΣΠΑ εξαιτίας του καρτέλ στα δημόσια έργα

Όλες οι πληρωμές για τα προγράμματα 2014-2020 του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα παγώνουν σύμφωνα με εσωτερική επιστολή της Κομισιόν που βγάζει στο φως το New Europe.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο λόγος της παύσης των πληρωμών είναι η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που εγκαλεί δεκάδες τεχνικές εταιρείες για μη τήρηση των κανόνων ανάθεσης δημοσίων έργων τα τελευταία τουλάχιστον 27 χρόνια.

Όπως αναφέρει το New Europe, παρότι η επιστολή διανεμήθηκε εσωτερικά στις 17 Ιουνίου, η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Jean Claude Juncker στη χώρα που πραγματοποιείται σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Walter Defaa, που υπογράφει την επιστολή, οι αρχές έχουν "ήδη ταυτοποιήσει ως συμμετέχουσες στο καρτέλ όλες τις μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές που δραστηριοποιούνταν στη χώρα" και κάποια από αυτά "σίγουρα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ". Όπως προσθέτει ο κ. Deffaa, περαιτέρω πληρωμές δεν θα γίνουν "αν δεν διασφαλιστεί η νομιμότητα των δαπανών".

Όπως αναφέρει σε ανανέωση του άρθρου του το New Europe, πηγή του Μαξίμου αναφέρει πως έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις από την Κομισιόν πως δεν θα διαχειριστεί το θέμα με τον τρόπο που αναφέρεται στην επιστολή.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επικοινώνησε με την ευρωπαϊκή επιτροπή από την οποία έλαβε την απάντηση ότι πρόκειται πράγματι για ενα υπηρεσιακό εσωτερικό έγγραφο για το οποίο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη διαχείρισή του, όπερ σημαίνει ότι προς ώρας στην κυβέρνηση έχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί εμπλοκή. 
Υπ. Οικονομίας: Τα προγράμματα ΕΣΠΑ συνεχίζονται απρόσκοπτα
"Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση", υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας σχολιάζοντας τις διαρροές σχετικά με την φημολογούμενη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα:
1.    Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.
2.    Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.
3.    Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
capital


Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν παγώνει το ΕΣΠΑ εξαιτίας του καρτέλ στα δημόσια έργα"

Κομισιόν: Πρόταση για χορήγηση 1,65 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους του Ιονίου

Τη χορήγηση 1,65 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τους σεισμόπληκτους στα νησιά του Ιονίου, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο σεισμός που έπληξε τον περασμένο Νοέμβριο το νησί της Λευκάδας και τα βόρεια τμήματα της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς προκάλεσε ζημιές σε δρόμους, σπίτια και τουριστικές περιοχές. Ως εκ τούτου, η οικονομική ενίσχυση ύψους 1,65 εκατ. ευρώ έχει στόχο να βοηθήσει στην αποκατάσταση των υποδομών, θα καλύψει το κόστος των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν, καθώς μέρος των εργασιών καθαρισμού.

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα αλληλεγγύης για τις στιγμές ανάγκης. Αυτή η οικονομική ενίσχυση θα βοηθήσει τις κοινότητες στα Ιόνια Νησιά να σταθούν ξανά στα πόδια τους και θα αναζωογονήσει την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού», δήλωσε η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

Η πρόταση της Κομισιόν πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πρόταση για χορήγηση 1,65 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους του Ιονίου "

Σόιμπλε: Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ό,τι και αν ψηφίσει η Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει είτε η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει στην ΕΕ, είτε ψηφίσει να αποχωρήσει από αυτήν, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο.

Ο γερμανός πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε πως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλιώς οι άνθρωποι θα πουν "δεν κατάλαβαν"».

«Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία και ενδεχόμενη βρετανική έξοδος θα προκαλούσε σημαντική ζημιά» πρόσθεσε.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ό,τι και αν ψηφίσει η Βρετανία"

1 Δεκεμβρίου αναλαμβάνει τα περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport

Την πρώτη Δεκεμβρίου θα αναλάβει η κοινοπραξία Fraport Slentel τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Fraport, Στέφαν Σούλτε, την ίδια περίοδο θα καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο το εφάπαξ τίμημα, ύψους 1,2 δισ. €, ενώ τότε θα ξεκινήσουν και εργασίες για τη βελτίωση των υποδομών των αεροδρομίων.

Στόχος της κοινοπραξίας, σύμφωνα με τον κο Σούλτε είναι η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, κατά 3% με 5% ετησίως.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του γερμανικού ομίλου επανέλαβε την πίστη του στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη των αεροδρομίων θα είναι καλπάζουσα.

Ο κος Σούλτε μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κοινοπραξία Fraport Slentel να υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 1,4 δισ. € που προβλέπονται για το σύνολο των 40 ετών της παραχώρησης, εφόσον η αύξηση της επιβατικής κίνησης ξεπεράσει τις προσδοκίες.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "1 Δεκεμβρίου αναλαμβάνει τα περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport "

Και ανήλικοι πίσω από δεκάδες κλοπές πεζών στα Μέγαρα

Πέντε ανήλικοι, ηλικίας από 11 έως 17 ετών, αλλά και τρεις ενήλικες, είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη σπείρας που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε βάρος πεζών στα Μέγαρα.

Η δράση τους έλαβε τέλος από το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς, μεσημβρινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, σε επιχείρηση στον οικισμό Ρομά στην περιοχή Βλυχός Μεγάρων, συνελήφθησαν και οι οκτώ, ενώ αναζητούνται άλλοι 10 συνεργοί τους.

Όπως προέκυψε, οι ανήλικοι και οι συνεργοί τους, είχαν συστήσει, τουλάχιστον εδώ και τέσσερις μήνες, εγκληματική ομάδα στα Μέγαρα. Έκλεβαν κυρίως μοτοσυκλέτες, τις οποίες είτε επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες έναντι αντιτίμου, είτε τις έκαιγαν, ενώ λήστευαν και ηλικιωμένους κι ανηλίκους, από τους οποίους αφαιρούσαν κινητά τηλέφωνα, τσάντες και πορτοφόλια.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες έχουν διαπράξει τουλάχιστον 35 κλοπές οχημάτων και έξι ληστείες, ενώ η αστυνομική έρευνα για ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Σε βάρος των ανηλίκων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, ενώ σε βάρος των ενηλίκων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε τους ανηλίκους σε ειδικό ανακριτή.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Και ανήλικοι πίσω από δεκάδες κλοπές πεζών στα Μέγαρα"

ΕΕ: Πρώτο «ναι» στην παράταση κυρώσεων κατά Ρωσίας

Οι πρεσβευτές των 28 της ΕΕ ενέκριναν την παράταση, για έξι μήνες, των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη η επίσημη απόφαση για την παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 των κυρώσεων, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου.

Οι κυρώσεις αφορούν κυρίως τις τράπεζες και τις ρωσικές πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις και έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα ατην οικονομία της Ρωσίας, η οποία σε αντίποινα επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτο-διατροφικών προϊόντων από την ΕΕ.

Αρχικά οι Ευρωπαίοι αναμενόταν να εγκρίνουν οριστικά τις κυρώσεις την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου το ζήτημα να έχει διευθετηθεί πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής (28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες), η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, Γαλλία και Βρετανία, πρέπει να ενημερώσουν προηγουμένως τα Κοινοβούλιά τους, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Επισκεπτόμενος το Παρίσι, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» από τις κυρώσεις.

Τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι «προς το παρόν» δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι προκειμένου να μελετηθεί μια άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να μελετηθούν «ανοίγματα» στο θέμα των κυρώσεων.

Στα τέλη Μαΐου, ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε εκτιμήσει ως πιθανή μια «σταδιακή άρση» των κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών ειρήνης.

Άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα ή η Κύπρος δεν έχουν κρύψει την έλλειψη ενθουσιασμού τους για την παράταση των μέτρων.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Πρώτο «ναι» στην παράταση κυρώσεων κατά Ρωσίας"

Κατάθεση Βγενόπουλου για υπόθεση που έχει ήδη αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα

Ενώπιον της 10ης ειδικής ανακρίτριας κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος για σκέλος της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής των κυπριακών αρχών.

Ο Ανδρ. Βγενόπουλος υπέβαλε έγγραφη κατάθεση στη δικαστική λειτουργό και αποχώρησε. Κατά την έξοδό του, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η υπόθεση έχει κριθεί ήδη από την ελληνική Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας, «άνθρακες ο θησαυρός».

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας είπε: «Σε αντίθεση με όσα είχαν γραφτεί σε μερίδα του Τύπου, κλήθηκα να δώσω μια κατάθεση, όχι για καμιά σοβαρή υπόθεση αλλά για το περιεχόμενο ενημερωτικών δελτίων της Λαϊκής Τράπεζας -συνδυασμό στοιχείων σε ενημερωτικά στοιχεία- του 2009 και του 2010. Η υπόθεση αυτή έχει ήδη κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και υπάρχει δεδικασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για μια ακόμα φορά, "άνθρακες ο θησαυρός". Εχουμε ζητήσει υποθέσεις που είναι αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης να κριθούν εδώ. Μας φαίνεται πολύ περίεργο ότι η Κύπρος θέλει να κάνει τις δικές της διαδικασίες αλλά συμπτωματικά πληροφορήθηκα ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση Βγενόπουλου για υπόθεση που έχει ήδη αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα"

Υπουργείο Εργασίας για τριετίες-επιδόματα: Θα κόβονταν αν κυβερνούσαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι -δήθεν- αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης η κατάργηση τριετιών και επιδομάτων, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Αυτά που επικαλούνται τα δημοσιεύματα πράγματι θα συνέβαιναν, αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι θα εφαρμόζονταν μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με άλλα λόγια, και μετά το τέλος των μνημονίων, εργασιακή ζούγκλα προετοίμαζαν για τη χώρα μας. Για τη σημερινή κυβέρνηση όμως αποτελεί θεμελιακή δέσμευση η απόκρουση παρόμοιων διατάξεων και γενικότερα η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης. Για τον λόγο αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο όχι μόνον δεν προβλέπει την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, αλλά αντιθέτως ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής, η Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλλει σχετικές προτάσεις έχει σήμερα επαφές με τους κοινωνικούς συνομιλητές που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλους θεσμικούς φορείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας για τριετίες-επιδόματα: Θα κόβονταν αν κυβερνούσαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"

Πώς εξαφάνισε το ΤΑΙΠΕΔ τους ανταγωνιστές του Λάτση

«Αδιαφανής διαδικασία που οδήγησε σε... ένα καζίνο» και σε μια «προκλητικά εξευτελιστική τιμή πώλησης, που στην πραγματικότητα είναι μικρότερη από αυτή που ανακοινώθηκε», ενώ «αγνοήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ βελτιωμένη πρόταση των Αγγλων που θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερο τίμημα».

Με αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, περιγράφει την υπόθεση του Ελληνικού, μιλώντας στη Realnews, ο Γιάννης Περρωτής, ο οποίος διετέλεσε επενδυτικός σύμβουλος του Κατάρ για την παραχώρηση του «φιλέτου της Μεσογείου», στην αρχική φάση του διαγωνισμού.


Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development του Ομίλου Λάτση, ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της ελληνικής αγοράς ακινήτων και επικεφαλής του ομίλου Atria - CBRE, θεωρούμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παρόχους συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών real estate στην Ελλάδα, μιλάει στην «R» και ρίχνει φως στη «θολή διαδρομή» που οδήγησε στη συμφωνία πώλησης του Ελληνικού για 99 χρόνια, έναντι μόλις 915 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Περρωτής περιγράφει ως «αδιαφανή τη διαδικασία του διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2012 και μέσα από κρίσιμες αλλαγές όρων ευνόησε τελικώς τη Lamda Developmet».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




real


Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς εξαφάνισε το ΤΑΙΠΕΔ τους ανταγωνιστές του Λάτση"

Ποιους «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ακόμη πιο βαρύς σε σχέση με πέρυσι θα πέσει φέτος ο πέλεκυς της εφορίας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σε λιγότερο από δύο μήνες θα έρθουν αντιμέτωποι με τα νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. 

Η Realnews παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τους νέους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου και τις νέες τιμές ζώνης. 

Βάσει του σχεδίου αυτού θα προκύπτει ο κύριος φόρος ακινήτων αλλά και οι αυξημένοι συντελεστές για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια όλης της χώρας. Οπως προκύπτει από το σχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών:

• Από 20% έως 250% θα αυξηθούν οι συντελεστές για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. 

• Από 21,2% έως 25% επιβαρύνεται η φορολογία για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια με στόχο να εισπραχθούν 200.356.798 ευρώ.

• 539.330 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξημένο συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι κατά 325.028.544 ευρώ.


• 3.607.059.617 ευρώ προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τη φορολόγηση σπιτιών, οικοπέδων και εμπορικών ακινήτων. 

• Μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για αρκετούς από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητο που η αντικειμενική του αξία είναι από 700 ευρώ ανά τ.μ. έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ. 

Αναλυτικά, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς από φέτος το όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, ενώ αυξάνονται όλοι οι συντελεστές. 

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ένα ακίνητο με αντικειμενική τιμή από 250.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ πέρυσι δεν επιβαρύνθηκε με τον συμπληρωματικό φόρο. 

Φέτος θα επιβαρυνθεί με φορολογικό συντελεστή 0,15%, που σημαίνει αυτομάτως 150 ευρώ παραπάνω. Αντίστοιχα, κάποιος που έχει ακίνητο με αξία έστω και κατά ένα λεπτό του ευρώ μεγαλύτερη από τα 300.000 ευρώ θα καταβάλει συμπληρωματικό φόρο με συντελεστή 0,35%, ο οποίος φέτος είναι αυξημένος κατά 250%. 

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει από τους αυξημένους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου 563.872.723 ευρώ. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



real


Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιους «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ"

Προσπάθειες διάσωσης του deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου

Δυσκολίες φαίνεται να συναντά το σχέδιο της συμφωνίας Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, πριν ακόμη προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ζήτηση δεν ανέκαμψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήματα με τους ρυθμούς που προβλεπόταν, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς, αφού οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα «ανοίγματα» είναι δυσθεώρητα και οι λειτουργικές ζημίες μεγάλες.

Μετά την ανακοίνωση του deal με τη Σκλαβενίτης και το νέο δάνειο των τραπεζών προς τη Μαρινόπουλος, οι προμηθευτές έλαβαν την πρώτη δόση έναντι των οφειλόμενων (που φαίνεται ότι για αρκετούς ήταν της τάξεως του 20%), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν έλαβαν τίποτε κι ανησυχούν σφόδρα για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν με τους πιστωτές προέβλεπαν την καταβολή μιας σημαντικής πρώτης δόσης «έναντι» κι εν συνεχεία τμηματικές καταβολές της προϋπάρχουσας οφειλής, σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων προμηθειών επί πιστώσει, ώστε να «σβήσει» σταδιακά το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με μεγάλους πιστωτές, προκειμένου να βρεθούν λύσεις με ευρύτερη συναίνεση και με όρους που μπορεί να είναι δυσμενέστεροι από τους προηγούμενους για τους υφιστάμενους πιστωτές της Μαρινόπουλος, αλλά θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.

Ενδεχομένως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει πλέον να αναμένεται η αίτηση ένταξης της εταιρίας σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης (όπως το 99 και το 106 Β), ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές και να παραμείνει εν λειτουργία η Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής», ο οποίος θα αναλάβει πλέον τον έλεγχο όλης της εταιρίας και των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν άλλες πηγές, διεξάγονται και επαφές με τη Σκλαβενίτης, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένο ότι τελικώς θα ευοδωθούν, καθώς το μέγεθος του εγχειρήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το deal μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, που είχε ανακοινωθεί προ μηνών.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσπάθειες διάσωσης του deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου"

ΕΚΤ: Από την Τετάρτη οι προσφορές για δάνεια με μηδενικό ώς αρνητικό επιτόκιο

Προσφορές για τη λήψη τετραετών δανείων από την ΕΚΤ με επιτόκιο, το οποίο θα είναι από μηδενικό έως και αρνητικό θα μπορούν να υποβάλλουν από την Τετάρτη οι τράπεζες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, οι τράπεζες είναι πιθανόν να πάρουν συνολικά ένα καθαρό ποσό 50 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, που είναι η πρώτη από τις τέσσερις που θα γίνουν συνολικά, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΚΤ.

Η γενναιοδωρία των στοχευμένων αυτών δανείων, γνωστών ως TLTRO -II, εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να πείσει τις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερες πιστώσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Παρά ταύτα, με τη ρευστότητα στην ευρωζώνη να είναι μεγάλη και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αβέβαιες, η επίδραση των δανείων αυτών θα είναι πιθανόν σταδιακή και όχι θεαματική, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τα δάνεια TLTRO-II θα δίνονται αρχικά με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που είναι μηδενικό. Το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, που είναι σήμερα -0,4%, εάν οι τράπεζες αυξήσουν τις χορηγήσεις των δανείων τους, στις οποίες στοχεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά 2,5% έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το σχέδιο των δανείων αυτών -που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης- θα ενισχύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Με το προηγούμενο πρόγραμμα τετραετών δανείων της ΕΚΤ (TLTRO -I), που ήταν λιγότερο γενναιόδωρο όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν συνολικά το ποσό των 426 δισ. ευρώ με χαμηλά, αλλά όχι μηδενικά επιτόκια.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Από την Τετάρτη οι προσφορές για δάνεια με μηδενικό ώς αρνητικό επιτόκιο"

Πήραμε τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ - Επιμένει στο πλεόνασμα 3,5% ο Ρέγκλινγκ

Καταβλήθηκε από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της χώρας.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ζήτησε επίσης να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς αυτός αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Σημείωσε μάλιστα ότι η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε με τη συναίνεση τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια για το 3,5% του ΑΕΠ αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο»

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Πήραμε τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ - Επιμένει στο πλεόνασμα 3,5% ο Ρέγκλινγκ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news