facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Στέλνουν τους ασθενείς στα κοινωνικά ιατρεία για φάρμακα

Τα δημόσια νοσοκομεία, με όλες τις δυσλειτουργίες τους, αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο για τους πολίτες όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

Στα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης η κατάσταση δεν είναι απλά οριακή, αλλά έχει διαμορφωθεί και μια νέα πραγματικότητα. Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν αποδεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους. Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Κάθε μήνα δεκάδες άνεργοι και ανασφάλιστοι -και όχι μόνο- απευθύνονται στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), αλλά και σε άλλα κοινωνικά ιατρεία που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα για να προμηθευτούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους, με παραπεμπτικά που προέρχονται κατευθείαν από δημόσια νοσοκομεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μεσολαβούν για να γίνουν από απλές αιματολογικές εξετάσεις μέχρι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες σε ασθενείς, καθώς η καθυστέρηση στα νοσοκομεία μπορεί να φτάνει τους πέντε μήνες!
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι υπεύθυνοι του ΜΚΙΕ, με την ένδειξη και τη σφραγίδα «Στερούμεθα» από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, οι κοινωνικές υπηρεσίες ενημερώνουν τους ασθενείς ότι δεν έχουν τα φάρμακά τους και τους στέλνουν σ' αυτούς ή σε άλλα κοινωνικά ιατρεία. Πρόκειται για ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους, που διανύουν αποστάσεις γυρνώντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν εναγωνίως τα φάρμακά τους.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή όταν οι ασθενείς είναι μικρά παιδιά, όπως συνέβη πρόσφατα -σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις- όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού ζήτησαν φάρμακα, σύμφωνα με την εθελόντρια του φαρμακείου του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Βασιλική Ηλιοπούλου, για μωρά προσφυγόπουλα, τα οποία πιο πριν είχαν νοσηλευτεί σ' αυτό. «Μιλάμε για φάρμακα που δεν ήταν καθόλου εύκολο να τα βρούμε, αλλά δεν μπορούσαμε να μη βοηθήσουμε. Ηταν πολύ σοβαρές και δύσκολες περιπτώσεις» εξηγεί.
Το ΜΚΙΕ παρέδωσε σκευάσματα στο «Αγλαΐα Κυριακού» και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά.
Το ΜΚΙΕ παρέδωσε σκευάσματα στο «Αγλαΐα Κυριακού» και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά.
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η έκκληση μιας μητέρας που το παιδί της νοσηλεύεται ακόμη και σήμερα στο ίδιο νοσοκομείο για ένα φάρμακο το οποίο είναι εισαγόμενο από τον ΙΦΕΤ για σπάνια νόσο. «Το παιδί έχει οζώδη σκλήρυνση. Μόλις μας ενημέρωσαν ανταποκριθήκαμε άμεσα, αγοράσαμε το φάρμακο και καλύψαμε μια ένεση του παιδιού. Είναι κάποια φάρμακα για σπάνιες παθήσεις τα οποία δεν τα εισάγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες γιατί δεν τις συμφέρει. Αυτή είναι δουλειά του ΙΦΕΤ. Δεν είναι όλα ακριβά, όπως και το συγκεκριμένο, αλλά δεν υπήρχε!».
Δωρεάν πρόσβαση σε εξετάσεις
Τα κακώς κείμενα όμως δεν σταματούν εδώ... Τα κοινωνικά ιατρεία, όπως του Ελληνικού, πολύ πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους και τους άνεργους συμπολίτες μας, συνεργάζονται με ιδιωτικά εργαστήρια και νοσοκομεία για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις όσοι συνάνθρωποί μας ήταν μέχρι πρότινος αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας.
«Η υπουργική απόφαση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έχει κάποια θετικά σημεία, αλλά και πολλά αρνητικά» επισημαίνει ο καρδιολόγος και ένας εκ των εμπνευστών της λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας.
«Ο ανασφάλιστος μπορεί να κάνει όλες τις εξετάσεις, αλλά με καθυστέρηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους πέντε μήνες! Ενας ασθενής που ο γιατρός του λέει ότι μπορεί να έχει καρκίνο, είναι αδύνατον να περιμένει τόσους μήνες για να κάνει μια μαγνητική!
Παραπεμπτικά από νοσοκομεία με την ένδειξη «Στερούμεθα».
Παραπεμπτικά από νοσοκομεία με την ένδειξη «Στερούμεθα».
Εχουμε και περιπτώσεις ανθρώπων όπως ενός ασθενούς που νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας που μας πήραν τηλέφωνο οι γιατροί της κλινικής για να μεσολαβήσουμε και να κάνει δύο μαγνητικές, αφού έπρεπε να χειρουργηθεί και στον δικό τους τομογράφο τού έδιναν ραντεβού ύστερα από έναν μήνα!».
Οσον αφορά στα φάρμακα, όπως σημειώνει ο κ. Βήχας, πρόκειται για μια νέα τακτική των δημόσιων νοσοκομείων, την οποία όμως εφαρμόζουν ακόμη και για απλά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως το Σαλοσπίρ (αντιθρομβωτική αγωγή) που το κόστος του δεν ξεπερνάει το 1 ευρώ!
Οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι, οι οποίοι μέχρι πριν από κάποιους μήνες είχαν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, τώρα πρέπει να πληρώσουν, εφόσον δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει το νομοσχέδιο. Οπότε, πάλι οι ίδιοι άνθρωποι θα καταλήξουν στα κοινωνικά ιατρεία.
«Οποιον νόμο και να φτιάξεις, αν δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη δαπάνη, ουσιαστικά μένει κενός από περιεχόμενο. Οταν η χρηματοδότηση για την Υγεία το 2016 μειώθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη μείωση, δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί ο ανασφάλιστος, αλλά και ο ασφαλισμένος, σε καλύτερη μοίρα. Θα πεθαίνει κόσμος. Δεν θέλαμε να υποκαταστήσουμε το κράτος και δυστυχώς σήμερα εν γνώσει μας έχουμε δημιουργήσει ένα παράλληλο σύστημα υγείας, το οποίο δίνει λύσεις εκεί που δεν μπορεί το κράτος» προσθέτει ο κ. Βήχας.
«Δεν μπορούσαμε να μη βοηθήσουμε», τονίζει η Βασιλική Ηλιοπούλου, εθελόντρια στο φαρμακείο του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.
«Δεν μπορούσαμε να μη βοηθήσουμε», τονίζει η Βασιλική Ηλιοπούλου, εθελόντρια στο φαρμακείο του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 56χρονης Μαρίας Κρασαδάκη, την οποία συναντήσαμε στο ιατρείο του Ελληνικού τη μέρα που πήγε με τον σύζυγό της για να πάρει τα φάρμακά της. Μια γυναίκα ταλαιπωρημένη, όπως μας εξήγησε, αφού έψαχνε πολλές μέρες σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής να βρει τα φάρμακα που παίρνει για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά η απάντηση ήταν πάντα ίδια: «Στερούμεθα».
«Είχα νοσηλευτεί για τρεις μήνες στο Θριάσιο γιατί αντιμετωπίζω πρόβλημα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Δεν μπορώ σ' αυτή την κατάσταση να τρέχω κάθε μέρα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο είναι επίσης σοβαρό. Αν, για παράδειγμα, όπως στη δική μου περίπτωση, στη συνταγή είναι γραμμένα πέντε φάρμακα και το νοσοκομείο έχει μόνο το ένα, εκτελούν κανονικά τη συνταγή χωρίς να σου δίνουν τα υπόλοιπα! Τα φάρμακα που παίρνω είναι πανάκριβα.
Πρέπει να κάνω τη θεραπεία μου καθημερινά γιατί αλλιώς θα πεθάνω. Στην οικογένεια είμαστε όλοι άνεργοι! Ακόμη και τα δυο μου παιδιά δεν δουλεύουν. Οταν στην οικογένεια το εισόδημα είναι μηδενικό και εμένα μου ζητάνε να πληρώσω 10% συμμετοχή για να πάρω τα φάρμακά μου, τι πρέπει να κάνω; Δεν έχουμε ούτε δικό μας σπίτι. Είμαι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι γιατί κάποιες φορές μένω στον ηλικιωμένο πατέρα μου στο Λαγονήσι, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να συντηρεί τόσα άτομα με την πενιχρή σύνταξη που παίρνει και κάποιες άλλες με φιλοξενεί η κόρη μου. Τα παιδιά μου σκέφτομαι, ότι δεν μπορώ να τα βοηθήσω, και αυτό με τρελαίνει περισσότερο απ' όλα».
Στηρίζουν 4.000 ασθενείς
Περίπου 1.300 είναι οι σταθεροί ασθενείς που επισκέπτονται κάθε μήνα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τόσο για να εξεταστούν από γιατρό όσο και για να πάρουν το φάρμακό τους. Ωστόσο, το φαρμακείο βοηθάει πάνω από 4.000 ανθρώπους, καθώς εξυπηρετεί και άλλα κοινωνικά ιατρεία ανά την Ελλάδα, νοσοκομεία, όλες τις δομές προσφύγων γύρω από την Αττική και ΜΚΟ για τους πρόσφυγες.
Το ΜΚΙΕ αντα­ποκρίθηκε στην έκκληση μητέρας στο Facebook (δεξιά πάνω) που ζητούσε φάρμακα για το παιδί της.

ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλνουν τους ασθενείς στα κοινωνικά ιατρεία για φάρμακα"

Πράσινο φως για αναγνώριση 7 χρόνων προϋπηρεσίας

Σε εφαρμογή θα τεθεί στο Δημόσιο η αναγνώριση προϋπηρεσίας έως και επτά χρόνων των υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβει ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από εισήγηση του αν. υπουργού Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκη.

Παρά το γεγονός ότι είχε θεσμοθετηθεί η αναγνώριση προϋπηρεσίας έως επτά ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν επισπεύσει τη διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος που ενεργοποιούσε τον συνυπολογισμό ετών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει ανακατατάξεις καθώς θα επηρεάσει:
• Τη βαθμολογική κατάταξη. Η αναγνώριση έως και επτά ετών προϋπηρεσίας θα δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους που θα αποδείξουν τα χρόνια απασχόλησης να «ανέβουν» στη βαθμολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.
• Το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Η αναγνώριση της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη του Δημοσίου να ενταχθούν στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών που καταρτίζεται, καθώς η πιστοποιημένη εμπειρία θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη λίστα των υποψηφίων για την ανάληψη επιτελικών θέσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Τη μισθολογική τους εξέλιξη αλλά από το 2018. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο και τον νόμο που ορίζει το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο Δημοσίου, οι αποδοχές των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό θα είναι... παγωμένες μέχρι και το 2018. Ομως η θεσμοθέτηση της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας ανοίγει τον δρόμο για να αποδοθούν οι αυξήσεις λόγω ωριμάνσεων ύστερα από 2 χρόνια.
Σύμφωνα με τον νόμο 4354/15 η αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας θα πρέπει να είναι στην ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα που εργάζεται ο υπάλληλος στον κρατικό μηχανισμό. Για παράδειγμα, εάν ένας υπάλληλος ΠΕ έχει την ειδικότητα του εργαζομένου στις διοικητικές υπηρεσίες, θα πρέπει να αποδείξει ότι εργαζόταν ως διοικητικός υπάλληλος και στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα ένας ηλεκτρολόγος ΤΕ θα πρέπει να αποδείξει την προϋπηρεσία του στην ίδια ειδικότητα πριν διοριστεί στο Δημόσιο. Για πρώτη φορά θα ισχύσει η προϋπηρεσία για όσους έχουν απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ήταν αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Τα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να καταθέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα θα είναι: τα ένσημα ή βεβαίωση από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία που θα πιστοποιούν τον χρόνο εργασίας, αποδεικτικό συνάφειας αντικειμένου από τα αρμόδια Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Παράλληλα, στα δικαιολογητικά εντάσσονται η βεβαίωση μισθολογικών καταστάσεων που αποδεικνύουν τη θέση που κατείχε ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εφόσον ο υπάλληλος εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία θα αποφασίσουν για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
Κλειδί για την εφαρμογή της αναγνώρισης προϋπηρεσίας σε αυτήν την οικονομική συγκυρία είναι ο διαχωρισμός βαθμολογίου από το μισθολόγιο που θεσμοθετήθηκε με τον νέο νόμο. Ετσι η αναγνώριση των ετών θα υπολογιστεί μόνο στη βαθμολογική εξέλιξη του εργαζομένου, ενώ ο μισθός του θα παραμείνει ο ίδιος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ευνοήσει υπαλλήλους με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα ανέλθουν βαθμολογικά και θα πριμοδοτηθούν με μόρια για την ανάληψη θέσεων ευθύνης όταν θα γίνει η επιλογή προϊσταμένων.
Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου και έχει την ειδικότητα του ΠΕ Διοικητικού - Λογιστικού με προϋπηρεσία στο Δημόσιο 12 χρόνια κατατάσσεται στον βαθμό Β. Εάν έχει προϋπηρεσία πέντε χρόνια ως λογιστής σε γραφείο στον ιδιωτικό τομέα, καταλαμβάνει τον Βαθμό Α και θα μπορεί να διεκδικήσει θέση προϊσταμένου. Ο βασικός μισθός θα παραμείνει στα 1.387 ευρώ μεικτά. Μετά το 2018 που εκτιμάται ότι θα ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις, θα φτάσει τα 1.623 ευρώ αφού θα υπολογίζεται ότι θα έχει 19 χρόνια προϋπηρεσίας.
Υπάλληλος σε δήμο ο οποίος ανήκει στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργάζεται ως ηλεκτρολόγος με 15 χρόνια υπηρεσίας κατατάχθηκε στον βαθμό Β και λαμβάνει βασικό μισθό 1.158 ευρώ. Εάν διαθέτει ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή δελτίο παροχής που να αποδεικνύει προϋπηρεσία επτά ετών στην ίδια ειδικότητα, τότε θα καταλάβει τον Α βαθμό με συνολική προϋπηρεσία 22 χρόνια. Το 2018 με το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων τότε θα έχει προϋπηρεσία 24 χρόνια και θα λάβει βασικό μισθό 1.338 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 180 ευρώ.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως για αναγνώριση 7 χρόνων προϋπηρεσίας"

Υπέρβαση του ορίου όζοντος στην Αττική - Τι να προσέξουν οι πολίτες

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης και συναγερμού για το όζον σημειώθηκε το Σάββατο στην Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, στο σταθμό μέτρησης των Θρακομακεδόνων το όζον έφτασε τα 301 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με όριο συναγερμού τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό.

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρβαση του ορίου όζοντος στην Αττική - Τι να προσέξουν οι πολίτες"

Σταδιακή άρση των capital controls υπό προϋποθέσεις «βλέπει» η Κατσέλη

Η Ελλάδα θα μπορούσε να άρει τους περισσότερους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) έως το τέλος του 2016, υπό προϋποθέσεις, εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η κα Κατσέλη εκτίμησε πως, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που ήταν μία εκ των προϋποθέσεων για την άρση των capital controls, επόμενο απαραίτητο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση, από την ΕΚΤ. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση σε «φτηνή» χρηματοδότηση.

Οι προϋποθέσεις για πλήρη άρση δεν είναι εύκολο να εκπληρωθούν
Πάντως η ίδια εκτίμησε πως δύο από τα απαραίτητα βήματα για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, «δεν θα είναι εύκολο να εκπληρωθούν»

«Οι πολίτες παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί», εξήγησε η κα Κατσέλη

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταδιακή άρση των capital controls υπό προϋποθέσεις «βλέπει» η Κατσέλη "

Παρατάθηκε η Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία συνήλθε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καθόρισε το νέο στοχευμένο πλαίσιο της πανελλαδικής απόχης των δικηγόρων έως 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή, καθόρισε και ειδίκευσε την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως 15 Σεπτεμβρίου 2016, (μια ημέρα πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους δηλαδή, την 16η Σεπτεμβρίου 2016) ως εξής:

1) Διοικητικές δίκες: φορολογικές (συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας), τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής). Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, (ομοίως, στις φορολογικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας, τελωνειακές και τις υποθέσεις με αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα), αποχή από δίκες όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) έχει ασκήσει το ένδικο μέσο.

2) Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής), καθώς επίσης σε όλες τις δίκες του ΚΕΔΕ, όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) είναι ανακόπτων (στον πρώτο βαθμό), ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν ο δημόσιος φορέας έχει ασκήσει ένδικο μέσο.

3) Ποινικές δίκες: αποχή μόνο από φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών). Η αποχή ισχύει και στις περιπτώσεις συρροής με άλλα ποινικά αδικήματα. Από τις ως άνω περιπτώσεις η αποχή δεν εκτείνεται: α) στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α' βαθμό και επταετία σε β' βαθμό, και β) σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κρατούμενοι.

4) Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στον πρώτο βαθμό στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους Τραπεζών ή Εταιριών Διαχείρισης ή Απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (προσωρινή διαταγή ή αναστολή) ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν η Τράπεζα ή η Εταιρία Διαχείρισης ή Απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έχει ασκήσει ένδικο μέσο. Η αποχή δεν εκτείνεται : α) στην ανακοπή κατά πίνακα κατάταξης, β) στην ανακοπή κατά κατακυρωτικής έκθεσης , γ) στην ανακοπή τρίτου, οι οποίες συζητούνται κανονικά.

5) Δίκες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και του ΕΟΠΥΥ, στον πρώτο βαθμό, όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ είναι ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων. Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, αποχή από δίκες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ έχει ασκήσει το ένδικο μέσο και στον πρώτο βαθμό ήταν (ο ίδιος) ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων. Κατ' εξαίρεση των παραπάνω, η αποχή δεν εκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις που ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ έχει επιτύχει υπέρ αυτού προσωρινή δικαστική προστασία ή υπάρχει υπέρ αυτού αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα (οπότε το ένδικο βοήθημα ή μέσο εκδικάζεται κανονικά).

6) Ειδικώς ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποχή από όλες τις διαδικασίες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ έχει ασκήσει το ένδικο βοήθημα ή μέσο.
Η συντονιστική επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου έως την 15.9.2016 για να εξετάσει την πορεία της κατάστασης.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατάθηκε η Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως 15 Σεπτεμβρίου 2016"

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξασφάλιση των εργαζομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της, «η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να ανακοινώσει τις ρυθμίσεις που πράγματι εξασφαλίζουν υπό τις παρούσες συνθήκες, με τον καλύτερο τρόπο τους εργαζομένους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ»

«Από την πρώτη στιγμή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωσαν δημοσίως, με όλους τους τρόπους και κατ' επανάληψη, τους εργαζομένους και την ελληνική κοινωνία ότι διαρκής επιδίωξη στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων παραμένει η εξασφάλιση σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με νομοθετικές ρυθμίσεις στον Κυρωτικό Νόμο που θα εισαχθεί στη Βουλή για την έγκριση της Σύμβασης Παραχώρησης θα προβλέπεται:

1. Η διατήρηση σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΟΛΠ ΑΕ και η όποια ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά γενικές διατάξεις περί ιδιωτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων.

2. Η διατήρηση, επίσης, σε ισχύ του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της ΟΛΠ ΑΕ μέχρι την ενδεχόμενη κατάργηση και αντικατάστασή του μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Η δυνατότητα επιλογής μετάταξης των εργαζομένων τόσο στην ΟΛΠ ΑΕ όσο και στην ΟΛΘ ΑΕ σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Οργανισμούς Λιμένα καθώς και σε εταιρείες του ν. 3429/2005, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξασφάλιση των εργαζομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ"

Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Στάση εργασίας από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας πραγματοποιούν την Τρίτη
οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.

Όπως αναφέρουν «σκοπός είναι να εισακουστεί το αίτημά μας που δεν είναι άλλο από τη μη μετατροπή του αγαθού της μετακίνησης σε αγοραίο προϊόν προς όφελος των συμφερόντων και εις βάρος του επιβατικού κοινού».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ"

Στα… κάγκελα οι δικαστικές ενώσεις για τις δηλώσεις Πολάκη

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν πέντε δικαστικές ενώσεις για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη περί… παραδικαστικών κυκλωμάτων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.

Οι δημόσιες δηλώσεις για τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπ' όψιν τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από τη μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα… κάγκελα οι δικαστικές ενώσεις για τις δηλώσεις Πολάκη"

Άκαρπη η συνάντηση Δρίτσα με τους εργαζόμενους στα λιμάνια

Άκαρπη απέβη η συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα το βράδυ της Παρασκευής.

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό δεν ικανοποίησαν τους εργαζόμενους και προανήγγειλαν ήδη τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Σε ανακοίνωσή τους καλούν τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους στα λιμάνια και στην καταστροφή που επέρχεται για τις εργασιακές σχέσεις.

Όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) η ένωση λιμενεργατών και αρχιεργατών, στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, δόθηκε προς τους εργαζόμενους διάταξη που πρόκειται να κατατεθεί στον κυρωτικό νόμο για τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, που διατηρεί σε ισχύ τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ). Ωστόσο δίνει ταυτόχρονα το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ να τον καταργήσει και να τον αντικαταστήσει με άλλες διατάξεις χωρίς να αναφέρεται ρητά στην συλλογική διαπραγμάτευση ή στη διαδικασία της διαιτητικής απόφασης, που ήδη προβλέπονται.

Επίσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι στη συνάντηση ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει μετατάξεις προσωπικού σε υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις χωρίς ωστόσο να δοθεί καμιά συγκεκριμένη γραπτή διάταξη.

«Παραχωρούν το δικαίωμα στην COSCO να καταργεί μια κανονιστική πράξη χωρίς αυτό να προβλέπεται από κανένα νόμο. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ενδοτικότητας προς την COSCO και αυτό αποτελεί όχι μόνο πρόκληση αλλά και υποτέλεια για ένα κυρίαρχο κράτος. Παρέδωσαν το λιμάνι «μπιρ παρά» και τώρα πουλάνε τους εργαζόμενους» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και προειδοποιούν ότι «οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν αξιοπρέπεια και δεν μπορούμε να το ανεχθούν»

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Άκαρπη η συνάντηση Δρίτσα με τους εργαζόμενους στα λιμάνια"

Κουρουμπλής: «Το bonus των 30 εδρών πρέπει να διατηρηθεί»

Τη θέση του ότι πρέπει να διατηρηθεί το bonus των 30 εδρών στο κόμμα που έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το bonus αυτό πρέπει να αφορά παρατάξεις που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 40%. Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε αρνητικός στην κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι «δεν θα υπάρχει περιφέρεια με πάνω από 10 έδρες».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: «Το bonus των 30 εδρών πρέπει να διατηρηθεί»"

Πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ στη Μόρια

Κοντέινερ στο hot spot της Μόρια, στη Λέσβο έκαψαν το βράδυ της Παρασκευής πρόσφυγες από την Αλγερία.

Οι Αλγερινοί διαμαρτύρονται γιατί δεν προωθείται με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία ασύλου στην οποία έχουν ζητήσει να ενταχθούν.

Η φωτιά σβήστηκε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χωρίς να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ενώ οι διαμαρτυρίες δεν επεκτάθηκαν.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ στη Μόρια"

Ελιγμός Τσίπρα με απλή αναλογική: η εσωκομματική πίεση και η πλειοψηφία των 200 βουλευτών

Με το κοινωνικό, πολιτικό και εσωκομματικό πεδίο να έχουν πάρει «φωτιά», ο πρωθυπουργός έσπευσε να λύσει ο ίδιος το γόρδιο δεσμό με τις διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος αναδεικνύεται σε σημαντικό εργαλείο στην τακτική και την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ελέγξει τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολύωρη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματός του, η οποία κατέληξε στην πρόταση για απλή αναλογική, με πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί και το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Με την απόφαση αυτή τερματίζεται η διχογνωμία που υπήρχε στο κυβερνών κόμμα για το νέο εκλογικό νόμο: η μία άποψη, κυρίως των κομματικών στελεχών έλεγε για απλή και ανόθευτη αναλογική, η άλλη, κυρίως κυβερνητικών στελεχών, ιδίως πασοκογενών, ακόμη και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, υποστήριζε τη διατήρηση ενός μικρότερου μπόνους της τάξης των 20-30 εδρών, αντί των 50 που είναι σήμερα, για το πρώτο κόμμα.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου και κυρίως η παρέμβαση των «53+», της ισχυρής δηλαδή εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που εκπροσωπεί η συγκεκριμένη ομάδα, υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής, έγειρε την πλάστιγγα. Νωρίτερα βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαπιστώσει ότι τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δύσκολα θα ψήφιζαν ένα σύστημα με μικρότερο έστω μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Αυτό είχε διαμηνυθεί για παράδειγμα από την Ένωση Κεντρώων σε απεσταλμένους του πρωθυπουργού, που είχαν βολιδοσκοπήσει τον Βασίλη Λεβέντη, ενώ αρνητική ήταν σαφώς η στάση του ΚΚΕ και άκρως επιφυλακτική του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Με δεδομένο ότι χρειάζονται τουλάχιστον τα τρία, αν όχι και τα τέσσερα παραπάνω κόμματα για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι μόνο με την απλή και ανόθευτη αναλογική μπορεί να επιτύχει την απαιτούμενη συναίνεση. Την οποία επιδιώκει και για έναν ακόμη λόγο: για να οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση τη ΝΔ, η οποία είναι η μόνη σταθερή δύναμη υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής.

Παρά ταύτα, απομένει να διερευνηθεί η στάση των κομμάτων για το όριο του 3% και γι’ αυτό η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως: είναι πιθανόν να αντιδράσουν με τη μείωσή του, κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιθέτως άλλα, όπως το ΚΚΕ να τη ζητήσουν.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε να επιταχύνει όλες τις σχετικές διεργασίες και διαδικασίες και εξαιτίας ενός απλού λόγου: η πίεση από τις κοινωνικές αντιδράσεις για τα σκληρά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και ενόψει των μεγάλων μετώπων, που θα ξεσπάσουν εξαιτίας για παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων, είναι ασφυκτική. Το Μαξίμου επιζητεί βαλβίδες αποσυμπίεσης, αλλά και μεταφορά της συζήτησης σε θέματα όπως οι θεσμικές αλλαγές, όπου μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις και να εμφανίσει σημαντικές πρωτοβουλίες και τομές.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ το σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσει το τελικό πλαίσιο των προτάσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελιγμός Τσίπρα με απλή αναλογική: η εσωκομματική πίεση και η πλειοψηφία των 200 βουλευτών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news