facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Σκουρλέτης: Υπάρχουν δυνατότητες για νέες μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αφήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε ανήκουν στη ΔΕΗ είτε σε ιδιώτη πάροχο.

Μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, εκτιμά ότι με το νέο σύστημα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, θα ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις (πέραν της έκπτωσης 15% σε συνεπείς πελάτες), υπό την προϋπόθεση να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Για τον νέο ρόλο της ΔΕΗ επισημαίνει ότι προετοιμάζονται πάνω από 10 πρότζεκτ που αφορούν νέες πρωτοβουλίες της εταιρείας και επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής στις ενεργειακές επιχειρήσεις, όπως στη ΔΕΗ, παρά την ύπαρξη του σχετικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Υπάρχουν δυνατότητες για νέες μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ"

Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε το αλκοόλ στο Euro

Στις πόλεις της Γαλλίας που φιλοξενούν αγώνες του Euro 2016 τα επεισόδια έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει. Ανακοινώθηκε λοιπόν, πως απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στις περιοχές γύρω από τα στάδια και τις fan zone.

«Ζήτησα να πάρουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η κατανάλωση και πώληση αλκοόλ γύρω από τις περιοχές που βρίσκονται οι φίλαθλοι και κοντά στα στάδια. Όλα αυτά στο διάστημα που θα γίνονται τα παιχνίδια», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε το αλκοόλ στο Euro"

Συγκλονιστική εξέλιξη:Συνομήλικος του 14χρονου ο δράστης της δολοφονίας

Συνομήλικος συμμαθητής του άτυχου 14χρονου φαίνεται πως είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας που αποκαλύφθηκε το πρωί στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο.

Πρόκειται για τον ανήλικο που συνόδευε το αδικοχαμένο αγόρι, μετά την αποχώρησή του από το αναψυκτήριο, όπου είχε πάει το βράδυ του Σαββάτου για διασκέδαση.

Ο 14χρονος κατηγορούμενος ως δράστης φέρεται ότι ομολόγησε την πράξη του, ενώ προς το παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστα τα κίνητρα του εγκλήματος.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος παρέμεινε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα προσήχθη για εξέταση.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστική εξέλιξη:Συνομήλικος του 14χρονου ο δράστης της δολοφονίας"

Σπίρτζης: Τον Μάρτιο του 2017 θα ολοκληρωθούν τα έργα στην Κορίνθου-Πατρών

«Τα έργα στον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών θα ολοκληρωθούν λειτουργικά τον Μάρτιο του 2017», δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσε στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο υπουργός εύπε ότι όσον αφορά στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, θα κατασκευαστεί με τον τρόπο που έχει επιλέξει η σημερινή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να απολογηθούν όσοι έκαναν κριτική στην τμηματική δημοπράτηση του έργου, αντί σε μία διαγωνιστική διαδικασία για να έλθουν πάλι οι πέντε μεγάλες εταιρίες με πολύ μεγάλο κόστος».

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «για το πρώτο τμήμα της Πατρών-Πύργου η έκπτωση ξεπέρασε το 50%» και συμπλήρωσε ότι «θα δούμε τη δημοπράτηση κι άλλων τμημάτων μέσα στον τρέχοντα μήνα, τα οποία θα υπερκαλύπτουν το ήμισυ του οδικού άξονα».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι «θα γίνει σύγκριση για να δούμε πόσο κόστιζαν πριν και πόσο θα κοστίσουν με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», προσθέτοντας ότι «όσο κι αν μας κατηγορήσουν, οι πολίτες θα πληρώσουν τελικά λιγότερα από τα μισά χρήματα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι αλλάζει το αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που στηριζόταν στο δίπολο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υποδομών ο κ. Σπίρτζης ενέταξε την ίδρυση διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού υποδομών, τη λειτουργία ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων και ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης έργων, τη θέσπιση μητρώου υποδομών κ.ά.

Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την ίδρυση διεύθυνσης φυσικών καταστροφών Δυτικής Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην πιο σεισμική περιφέρεια της Ευρώπης.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Τον Μάρτιο του 2017 θα ολοκληρωθούν τα έργα στην Κορίνθου-Πατρών"

Ιερώνυμος: Δεν μας φοβίζουν τα μνημόνια – Ας τολμήσουν διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους [εικόνες&βίντεο]

Αυστηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, έστειλε από τις ακριτικές Οινούσσες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. 
Σε επίσκεψή του, στο νησί που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των γειτόνων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε αυτό, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκου και τις αρχές της Χίου και των Οινουσσών ο κ. Ιερώνυμος έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, τους μαθητές, τη λιμενική αρχή αλλά και τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών.
«Δεν μας φοβίζουν τα μνημόνια»
Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στο νόημα των μνημονίων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φοβηθεί, αφού η λέξη «μνημόνιο» δεν είναι πρωτάκουστη. Όπως σημείωσε ο Μακαριώτατος, και στο παρελθόν αρκετή προσπάθησαν να υποθηκεύσουν τη χώρα όμως οι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.
«Είναι ένα μικρό σύννεφο, όπως αυτά που στο παρελθόν το έθνος μας έχει ξεπεράσει. Έτσι θα ξεπεράσουμε κι αυτό και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να ζούμε», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.
Κράτος και εκκλησία
Αναφερόμενος στο ζήτημα του διαχωρισμού του κράτους και της εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε με νόημα ότι ενώ παλαιότερα δεν νοείτο εκπαίδευση μακριά από τη θρησκεία, στην εποχή μας αυτό αποτελεί βασική επιδίωξη ορισμένων.
«Υπάρχουν προτάσεις, όχι μόνο από ένα πολιτικό κόμμα αλλά από πολλά, να απαλειφθεί από τον τίτλο του Υπουργείου το «θρησκευμάτων», να λέγεται κάτι άλλο, όπως Υπουργείο Πολιτισμού. Ας το τολμήσουν, ας το κάνουν, θα υποφέρουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Η εκκλησία θα πορευθεί αλλά το έθνος θα ταλαιπωρηθεί.
Χρειάζεται προσοχή γιατί όλα αυτά είναι σχεδιασμένα και εν πολλοίς αποφασισμένα. Ο σκοπός είναι αυτός ο  λαός να αλλοιωθεί, και στην πίστη και στην ιστορία και στις παραδόσεις για να μπορούν εύκολα να μας διαφεντεύουν», είπε ο ίδιος.  



Τα ασημικά της εκκλησίας
Από τον λόγο του Ιερωνύμου δεν ξέφυγαν ούτε οι φήμες για την εκκλησιαστική περιουσία. Στην ομιλία του προς τους Οινουσσιώτες ανέλυσε τη διαχρονικά προσφορά της Εκκλησίας στο έθνος και στους Έλληνες, λέγοντας ότι όποτε χρειάστηκε να συνεισφέρει το έκανε και με το παραπάνω.
Ανέφερε μάλιστα την προτροπή του πρώτου Υπουργού των Εκκλησιαστικών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Ιωσήφ Ανδρούση, προς εκκλησίες και μοναστήρια, προκειμένου να λιώσουν τα ασημικά και τα χρυσαφικά, ώστε να δοθούν στον αγώνα για την επανάσταση και τους πεινασμένους Έλληνες.
Σε δηλώσεις του, λίγη ώρα αργότερα, από το Στρατιωτικό Φυλάκιο των Οινουσσών σημείωσε:
«Δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν τα ασημικά και τα χρυσά της εκκλησίας σε δύσκολες στιγμές να μην υπάρχουν. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες. Η εκκλησία έχει μία συγκεκριμένη περιουσία, μικρή, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αυτό προϋποθέτει ένα ειλικρινή διάλογο με το κράτος, μία συζήτηση που θα βασίζεται σε διακριτούς και καθαρούς ρόλους. Χρειάζεται λοιπόν ειλικρίνεια και προσπάθεια χωρίς φωνές».
Ο κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και την ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών όπου έγινε θερμά αποδεκτός από τον διοικητή Γ. Μάργαρη αλλά και τους σπουδαστές.
Φωτογραφήθηκε μάλιστα μπροστά στη γιγαντιαία ελληνική σημαία, που όπως είπε ο Μητροπολίτης Χίου, βρίσκεται εκεί για να θυμίζει ότι οι Οινούσσες δεν είναι γκρίζα ζώνη, αλλά έχουν χρώμα και είναι γαλανόλευκο.
[Σ.Σ. : Ο «πολίτης» ευχαριστεί θερμά τον Σύλλογο Φίλων Οινουσσών, τον κ. Γιώργο Δανιήλ, τον Δήμο Οινουσσών αλλά και τις αρχές του νησιού, για κάθε διευκόλυνση στην πραγματοποίηση του ρεπορτάζ.]



politischios


Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: Δεν μας φοβίζουν τα μνημόνια – Ας τολμήσουν διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους [εικόνες&βίντεο] "

Συνεχίζεται για άλλες 48 ώρες η απεργία στα λιμάνια

Σε νέα απεργία καλούν τους εργαζόμενους στον Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ. τα συνδικαλιστικά όργανα.

Την Δευτέρα και Τρίτη (13-14/6/2016), η ομάδα εργασίας του IDC (Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών) θα συνεδριάσει στον Πειραιά και θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των
εργαζομένων στα Ελληνικά Λιμάνια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται για άλλες 48 ώρες η απεργία στα λιμάνια"

Οι Έλληνες της Αυστραλίας ζητούν να μη φορολογούνται τα πατρικά τους στην Ελλάδα

Διαβήματα στην Ελλάδα ώστε να μη φορολογούνται τα πατρικά σπίτια που κληρονόμησαν εκεί οι ομογενείς, θα κάνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.

Αυτό αποφασίσθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των μελών της που έγινε στη Μελβούρνη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέος Κόσμος»

«Δεν μιλάμε για όλα τα ακίνητα που έχουν ομογενείς στην Ελλάδα. Μιλάμε μόνο για το πατρικό σπίτι τους στο χωριό που γεννήθηκαν και το οποίο συντηρούν ευλαβικά για να μη χαθεί η ρίζα της καταγωγής τους. Και μόνο αν είναι άδειο και δεν το εκμεταλλεύονται» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χάρης Δανάλης.

Ο κ. Δανάλης διευκρίνισε, ακόμα, ότι το μέρος της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στο «Νέο Κόσμο» της Πέμπτης όσον αφορά την ψήφο στους απόδημους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν και τα εξής:

«Για τα, περί δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι, όχι μόνο είναι άνευ ουσίας για τους Έλληνες μετανάστες που ζουν εκτός Ελλάδας για πολλές δεκαετίες, αλλά είναι μάλιστα και επικίνδυνο να αποφασίζουν για την τύχη του ελληνικού λαού άνθρωποι που δεν ζουν, δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και δεν επηρεάζεται ο βίος τους από τα ελληνικά τεκταινόμενα».

Ο κ. Δανάλης είπε ότι αυτή είναι η άποψη ενός σύνεδρου, συμπληρώνοντας: «Εμείς θέλουμε να μας δοθεί ψήφος αλλά μένει να δούμε πώς ακριβώς».

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, τα κύρια εθνικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την παροικία. Η Ομοσπονδία στέκεται αλληλέγγυα στον πλευρό του λαού της Ελλάδας, που αντιστέκεται και αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Στο Κυπριακό η Ομοσπονδία επανέλαβε την πάγια θέση της για άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Η Ομοσπονδία συζήτησε επίσης το θέμα του πολυπολιτισμού στην Αυστραλία και αποφασίσθηκε όπως γίνουν διαβήματα προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη συνέχιση της διδαχής της ελληνικής γλώσσας, αλλά και των κυριοτέρων γλωσσών των εθνικοτήτων μέσα από το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστραλίας, την επαρκή χρηματοδότηση και συνέχιση της διδαχής της αγγλικής γλώσσας για τους νεομετανάστες, την επαρκή χρηματοδότηση των υπηρεσιών διερμηνέων και μεταφραστών, την επαρκή χρηματοδότηση των μεταναστευτικών εθνικοτήτων για τη συνέχιση των γλωσσών και εθνικών τους παραδόσεων και τη στήριξη των μέσων μαζικής τους επικοινωνίας. Αποφασίσθηκε η συνεργασία με οργανώσεις που εκπροσωπούν άλλες εθνικότητες στην Αυστραλία, αλλά κυρίως με την Ομοσπονδία Συμβουλίων Εθνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας (FECCA) για την προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της εισροής νέων μεταναστών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ομοσπονδία τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν από τις Ελληνικές Κοινότητες οι νέοι μετανάστες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Έλληνες της Αυστραλίας ζητούν να μη φορολογούνται τα πατρικά τους στην Ελλάδα"

Τουσκ για Brexit: Επτά χρόνια θα χρειαστούν για το «διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες

Περίπου επτά χρόνια θα χρειαστούν για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μόνο η λύση των διάφορων συμβάσεων που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη θα αποτελούσε μια «θλιβερή αλλά συγκριτικά απλή» διαδικασία, εξήγησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια, κατά την εκτίμηση του Τουσκ.

Όμως στη συνέχεια, η καθεμιά από τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Για να γίνει αυτό «θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη» σε όλες τις περιπτώσεις, συνέχισε.

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις 23 Ιουνίου να αποφασίσουν αν επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ για Brexit: Επτά χρόνια θα χρειαστούν για το «διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες "

Συνταγματικό Δικαστήριο προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, Π.Κουρουμπλής

Την ανάγκη για μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη σύστασης συνταγματικού δικαστηρίου, για να κατοχυρωθεί θεσμικά η ερμηνεία του Συντάγματος.

Σε άρθρο του στο ΑΠΕ υπό τον τίτλο «114», ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει: «Ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης είναι το πώς θεσμικά θα κατοχυρώσουμε τη σωστή ερμηνεία, άρα συνταγματικό δικαστήριο».

Τονίζει ακόμη ότι «τα κόμματα, οι επιστημονικοί φορείς πρέπει να ανοίξουν έναν απροκατάληπτο διάλογο μέσα στην κοινωνία, ώστε να ενεργοποιηθούν τα συμμετοχικά αποθέματα των ανθρώπων, για να μην είναι θεατές στις διεργασίες μιας κρίσιμης υπόθεσης που τους αφορά», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια συμμετοχική διαβούλευση «θα αναβαθμίσει στη συνείδηση του λαού την αρχή ότι δεν παραχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για εμένα χωρίς εμένα».

Ολόκληρο το άρθρο του Π. Κουρουμπλή:

«Μισόν αιώνα μετά το κίνημα του 114, όπου οι φοιτητές και οι νέοι διεκδικούσαν την προστασία της συνταγματικής νομιμότητας, όπως επέτασσε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, έτσι και σήμερα οι διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες μας οδηγούν στην ανάγκη για μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος.

» Το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του.

» Παραδοχή πρώτη. Η αλλαγή του Συντάγματος προϋποθέτει τη συλλογική απόφαση όλων μας να τηρούμε το Σύνταγμα με δογματική ευλάβεια. Η παραβίαση του Συντάγματος απ' όλες τις κυβερνήσεις κατά καιρούς και διαστήματα αποτελούσε σχεδόν -θα τολμούσε να πει κανείς- τον κανόνα. Ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης είναι το πώς θεσμικά θα κατοχυρώσουμε τη σωστή ερμηνεία, άρα συνταγματικό δικαστήριο.

» Παραδοχή δεύτερη. Η αναθεώρηση του συντάγματος μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι πρέπει να είναι απόφαση των συνταγματολόγων και των πολιτικών; Πριν από έξι μήνες απέστειλα μια επιστολή στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας την άποψη ότι είναι μια ευκαιρία η νέα αναθεώρηση να ξεκινήσει με διαβούλευση από την ίδια την κοινωνία. Τα κόμματα, οι επιστημονικοί φορείς πρέπει να ανοίξουν έναν απροκατάληπτο διάλογο μέσα στην κοινωνία ώστε να ενεργοποιηθούν τα συμμετοχικά αποθέματα των ανθρώπων για να μην είναι θεατές στις διεργασίες μιας κρίσιμης υπόθεσης που τους αφορά.

» Μια τέτοια συμμετοχική διαβούλευση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά προτάσεις και ιδέες για ένα νέο ευρηματικό λειτουργικό καταστατικό χάρτη, αλλά θα αναβαθμίσει στη συνείδηση του λαού την αρχή ότι δεν παραχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για εμένα χωρίς εμένα.

» Ίσως μια τέτοια αναβάθμιση θα περιορίσει το θράσος κάποιων να ενοχοποιούν τη συμμετοχή του λαού σε τέτοιου είδους διεργασίες.

» Παραδοχή τρίτη. Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο πολιτικό διακύβευμα είναι οι εκρηκτικές διευρύνσεις των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που εύκολα υπερσυσσωρεύουν την κατανομή του πλούτου στους λίγους, το νέο σύνταγμα πρέπει να χειραφετεί με αποφασιστικό τρόπο και να επιτάσσει νέους δημοκρατικούς θεσμούς που θα στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου το εγώ θα συνυπάρχει με το εμείς με μέτρο συλλειτουργίας.

» Η συγκυρία της αρχής της αναθεώρησης να συνδυαστεί με έναν νέο εκλογικό νόμο που θα ανοίξει τους αγωγούς παροχής οξυγόνου και θα απελευθερώσει τις πολιτικές θρομβώσεις. Αμφισβητεί κανείς γιατί διατηρούνται μέχρι σήμερα και ποιούς εξυπηρετούσαν οι μεγάλες περιφέρειες, π.χ. Β’ Αθηνών; Το εκκολαπτήριο της διαπλοκής και το βασίλειο των βαρόνων και των βαρονιών.

» Και μόνο το σπάσιμο των Περιφερειών αυτών θα αποκαταστήσει το πελώριο έλλειμμα της πολιτικής ζωής του τόπου, την ισοδυναμία και την ισότητα της ψήφου.

» Αμφισβητεί κανείς ότι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας στα κόμματα έχει μεγάλη συμμετοχή στη συντήρηση της παθογένειας του δημόσιου βίου; Πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι όλων των ιδεολογιών και των αποχρώσεων αποτρέπονται να εκθέσουν τον εαυτό τους σε διαδικασία εκλογής, φοβούμενοι τον πολιτικό τους σταγγαλισμό;

» Ένα νέο Σύνταγμα και ένας νέος εκλογικός νόμος μπορούν -αν η θέσμιση τους αντλήσει τους πολιτικούς χυμούς από τις φλέβες μιας κοινωνίας που αρνείται την παραίτηση και αποδεικνύει ότι έχει αποθέματα να τραβήξει μπροστά- να την τροχοδρομήσουν σε ράγες σταθερής διεξόδου από την ομίχλη της κρίσης.

» Ένα νέο υγιές διαφανές ελεγχόμενο και αυτοεελεγχόμενο πολιτικό σύστημα μπορεί να οικοδομήσει την ελλειπούσα και αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μπορεί να κεντρίσει αλλά και να κεντρώσει χτίζοντας το όραμα μιας νέας κοινωνίας που ο αυτοέλεγχος, η αυτοπειθαρχία, ο αυτοσεβασμός θα είναι τα βάθρα πάνω στα οποία θα οικοδομηθεί το νέο αξιακό φορτίο που θα εμπνέει θα κινητροδοτεί τα θερμογόνα ιαματικά παραγωγικά αποθέματα της ψυχής του λαού μας».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματικό Δικαστήριο προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, Π.Κουρουμπλής"

Αιχμές Παυλόπουλου κατά Φίλη-Μπαλτά για την αριστεία

Μαθητές και καθηγητές μαθητικών ολυμπιάδων υποδέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε αιχμές κατά Φίλη-Μπαλτά για το θέμα της «αριστείας». 
«Η αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική ισότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τις ομάδες μαθητών και των καθηγητών τους που αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα το 2015 στις διεθνείς μαθητικές ολυμπιάδες.
Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, «ισότητα κατά το Σύνταγμα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Γιατί η ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσον τρόπο τα άνισα. Όταν δηλαδή ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Γιατί αυτό σημαίνει ίση μεταχείριση των ανίσων. Σε αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε την μετριότητα. Και βεβαίως τους έχοντες και κατέχοντες. Για να αποκτήσει όμως η ισότητα και η αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η κοινωνία και η ίδια η πολιτεία οφείλει σε εσάς, ιδίως τους μαθητές, που αρχίζουν την σταδιοδρομία τους να τους εξασφαλίζει πραγματική ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. Και, ορθότερα, ισότητα στην αφετηρία. Για να μπορέσετε να ξεκινάτε από την ίδια ακριβώς βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας να αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη διάκριση».
Ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης και τιμής της αριστείας, η έννοια της οποίας - όπως είπε - αναδείχτηκε για πρώτη φορά ο Όμηρος. «Το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Σκέψη», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης έκανε μία σύντομη παρουσίαση - επίδειξη πάνω σε ομοίωμα, της λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Παυλόπουλου κατά Φίλη-Μπαλτά για την αριστεία"

Τσουνάμι προσφυγών κατά ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες, εισέρχονται ο ΕΝΦΙΑ και οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, μέσα από έναν ορυμαγδό προσφυγών από χιλιάδες πολίτες - ιδιοκτήτες, οι οποίες οδηγούν αναπόφευκτα σε «πιλοτικές δίκες» για να λυθεί σωρεία σοβαρών συνταγματικών ζητημάτων.

Μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν ήδη προσφύγει περισσότεροι από 1.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητώντας να καταρρεύσει ως αντίθετη στο Σύνταγμα και σε διεθνείς κανόνες δικαίου η νεότερη (αλλά και η παλαιότερη) νομοθεσία. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι οι υπέρογκες τιμές ισοδυναμούν πολλές φορές με δήμευση περιουσίας, καθώς το φορολογικό σύστημα αδιαφορεί για το αν υπάρχει και η αντίστοιχη φοροδοτική ικανότητα.
Στον κύκλο των νέων προσφυγών, που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες προς το ΣτΕ και άλλα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, εντάσσονται επίσης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που στρέφονται κατά του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια διαπράττει ενσυνείδητα αδικοπραξία σε βάρος τους, φορολογώντας τους παράνομα με τις πολύ ανώτερες αντικειμενικές αξίες, αντί των πολύ χαμηλότερων εμπορικών. Μάλιστα, παρά τη συνεχιζόμενη δικηγορική αποχή, συζητήθηκαν στο ΣτΕ κάποιες αντιπροσωπευτικές υποθέσεις, σε σχετικές «πιλοτικές δίκες» και σε μείζονα σύνθεση του δικαστηρίου.
Ο αρμόδιος εισηγητής των συγκεκριμένων υποθέσεων τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής αυτών των δικών, θέτοντας στο ΣτΕ και τον προβληματισμό μήπως πρέπει στις περιπτώσεις αυτές να προταχθεί το συμφέρον της απονομής της δικαιοσύνης, ώστε να κριθεί ότι επιβάλλεται η συζήτησή τους, η οποία και έγινε τελικά για περισσότερους από 300 ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα.
Στην Ολομέλεια
Αν οι δικαστικές α­ποφάσεις εντοπίσουν αντισυνταγματικότητες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, με γνώμονα τη μέχρι τώρα νομολογία του ΣτΕ και τη σπουδή για διεξαγωγή των δικών) το θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που έχει ήδη εκδώσει αποφάσεις-τε­λε­σί­γραφα για τις αντικειμενικές αξίες, επι­κρίνοντας τις κρατικές μεθοδεύσεις για να αποφευχθεί η υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να φορολογήσουν με βά­ση την πραγματική εμπορική-αγο­ραία αξία. Το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, είναι πολύ οξύτερο από κάθε άλλη περίοδο. Κι αυτό γιατί οι προσφυγές είναι πλέον πολύ περισσότερες, ενώ θα ακολουθήσουν και ακόμα πολλές χιλιάδες, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τα τελευταία χρόνια το ΣτΕ ακυρώνει μεν διάφορες κυβερνητικές πράξεις (π.χ. περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λπ.), αλλά δεν δίνει στην αντισυνταγματικότητα αναδρομική ισχύ (για να μην «τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα», λόγω κρίσης).
Ετσι πολλοί επιλέγουν τώρα την προσφυγή, ώστε να βγουν στο τέλος κερδισμένοι με την επιστροφή παράνομων φόρων, αμφισβητώντας μάλιστα τις υπουργικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και πριν από την επιβολή του, καθώς θα επιβαρύνει και νέες κατηγορίες ακινήτων, χωρίς οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών (από 0 έως 20%) να ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων (ενώ με τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται και «μπαράζ» ενδικοφανών προσφυγών στις οικονομικές αρχές).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμα οξύτερο πρόβλημα για τη Δικαιοσύνη, καθώς οι προσφυγές προστίθενται στις εκατοντάδες χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις (λόγω της αποχής), ενώ το κυβερνητικό επιτελείο «πονοκεφαλιάζει» γνωρίζοντας ότι ίσως απειληθεί η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί και συμφωνηθεί με τους εταίρους «βρέξει-χιονίσει» ως σταθερό έσοδο του κρατικού κορβανά.
Στις «πιλοτικές δίκες» που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες στο ΣτΕ, ιδιοκτήτες ζητούν να κριθεί ότι οι μειώσεις έως 20% είναι αντισυνταγματικές, αφού οι επίσημες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για πτώση των αντικειμενικών αξιών περισσότερο από 45% το διάστημα της τελευταίας 7ετίας.
Αλλες αιτιάσεις
«Θίγεται η ιδιοκτησία, μονιμοποίησαν το μέτρο»
Ταυτόχρονα και με σύνθημα περίπου «τα λεφτά μας πίσω» σχεδόν 700 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα κυρίως αλλά και εταιρείες από όλη τη χώρα), αφού πήραν αρνητική απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να τους επιστραφούν οι διογκωμένοι φόροι που εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν μετά το 2011, αφότου δηλαδή μονιμοποιήθηκε ουσιαστικά το «χαράτσι» της ΔΕΗ στα ακίνητα και μάλιστα διογκώθηκε αλλάζοντας επίτηδες πολλά πρόσωπα και ονομασίες, αλλά παραμένοντας στην ουσία του το ίδιο (ΕΕΤΑ, ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ.).
Στις προσφυγές υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2012 είχε ανεχθεί -κατά πλειοψηφία- ως συνταγματικό το «χαράτσι» του 2010, λόγω του προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα του, αλλά τώρα με τη μονιμοποίησή του ζητούν να καταπέσει το όλο σύστημα ως αντισυνταγματικό, αφού και ο ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στην ίδια λογική της επιβάρυνσης μέσω των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν στα ύψη, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.
Επίσης επισημαίνεται ότι έτσι θίγεται στον πυρήνα του το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και δημεύονται έμμεσα περιουσίες, αφού η φορολόγηση των ακινήτων «αποστασιοποιείται» από τη φοροδοτική ικανότητα, δηλαδή από το αν ο ιδιοκτήτης έχει πράγματι εισόδημα ικανό ή όχι, και μάλιστα σε περίοδο οξείας κρίσης, ανεργίας κ.λπ., ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος. Για την αδικοπραξία της διατήρησης εσκεμμένα υψηλών αντικειμενικών αξιών και συνεπώς υψηλής φορολόγησης ζητούν την επιστροφή των πραγματικών διαφορών με τις εμπορικές αξίες και μάλιστα εντόκως.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσουνάμι προσφυγών κατά ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών"

Στυγερή δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν 14χρονο αγόρι

Νεκρός - κατά πάσα πιθανότητα από μαχαίρι - εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ένας 14χρονος.

Το παιδί από τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης αγνοούνταν από το βράδυ του Σαββάτου. Είχε βγει να διασκεδάσει με τους φίλους του αλλά δεν γύρισε στο σπίτι του. Την εξαφάνιση δήλωσαν οι γονείς τους, σήμερα το πρωί.

Λίγη ώρα αργότερα ο 14χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε αγροτική περιοχἠ στη Γέφυρα, από διερχόμενο πολίτη και περιπολούντες αστυνομικούς. Δίπλα του βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο απενεργοποιημένο καθώς και τα χρήματα που είχε μαζί.

Η ιατροδικαστής που έσπευσε στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα του 14χρονου μίλησε για εγκληματική ενέργεια. Την προανάκριση ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του χωριού Γέφυρα, Λουκάς Ευσταθιάδης, περιέγραψε τον 14χρονο ως «φιλήσυχο παιδί, από μια οικογένεια που δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν». «Έχουμε πέσει από τα σύννεφα. Χθες το βράδυ κατέβαινε με έναν φίλο του από το αναψυκτήριο του χωριού. Χάθηκαν τα ίχνη του σε μια απόσταση 500 μέτρων, μέχρι να πάει σπίτι του», συμπλήρωσε ο κ. Ευσταθιάδης.





Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση

Σήμερα (12-06-2016) και ώρα 10:30, στην περιοχή Γέφυρα Θεσσαλονίκης, βρέθηκε νεκρός από περίοικους και περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αγίου Αθανασίου, 14χρονος ημεδαπός.

Σύμφωνα με αυτοψία κας. Ιατροδικαστή, ο ανήλικος έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο στην τραχηλική χώρα.

Στο σημείο μετέβη συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για την εξερεύνηση του χώρου.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

e-koufalia/thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Στυγερή δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν 14χρονο αγόρι"

Υπέρ «της απλής και άδολης αναλογικής» o Φίλης

Υπέρ «της απλής και άδολης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος» ώστε «να εκφραστεί αυθεντικά η λαϊκή γνώμη και να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε ο δημόσιος βίος να ξεκολλήσει από τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις και εκβιασμούς και να ανανεωθεί ριζικά», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Για την πρόσφατη τοποθέτηση του απέναντι στο κίνημα «παραιτηθείτε» διευκρινίζει ότι δεν είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας, αλλά σημειώνει ότι ανάμεσα στους διοργανωτές και υποστηρικτές της συγκέντρωσης «είναι πρόσωπα που διατυπώνουν ακροδεξιές απόψεις».

Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι «τα μέτρα που ψηφίσαμε είναι δύσκολα και έξω από τον πυρήνα των ιδεών μας» για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι «η αναπτυξιακή ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία και η ένταξή μας στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων».

Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο διεύρυνσης τους κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει ευρείες συναινέσεις, που μπορεί να αποδειχθούν ντόμινο για ευρύτερες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα».

Σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο Γυμνάσιο, ο υπουργός αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, επιμηκύνεται το σχολικό έτος, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα και μειώνονται οι ημέρες των εξετάσεων και κατά τρεις ώρες την εβδομάδα το ωρολόγιο πρόγραμμα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ «της απλής και άδολης αναλογικής» o Φίλης"

Αβραμόπουλος: Είμαι υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αυξημένες αρμοδιότητες

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία, τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

O Επίτροπος, σε παρέμβασή του στην «Καθημερινή» υποστηρίζει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες.

«Παραμένω συνεπής περισσότερο από ποτέ. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ’ ελάχιστον από αυτές του Συντάγματος του 1975», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, επαναφέροντας την πρόταση που είχε καταθέσει από το 2011.

«Η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στη θεσμική τάξη της χώρας. Ο Πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας», τονίζει ακόμη ο Επίτροπος.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται Νέο Καταστατικό Χάρτη. Διότι έχουμε μπει πλέον για τα καλά σε νέα μεταπολιτευτική περίοδο. Με την τελευταία πράξη του σκηνικού της τελευταίας δεκαετίας, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην εξουσία, έχει επέλθει σε μεγάλο βαθμό, εκ των πραγμάτων συμφωνία αρχών ως προς τη θέση της χώρας μας στον κόσμο και στην Ευρώπη, πέρα και πάνω από θεμιτές διαφορές και διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», καταλήγει ο Έλληνας Επίτροπος.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Είμαι υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αυξημένες αρμοδιότητες "

Οι στάσεις εργασίας σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό από τη Δευτέρα

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί θα μείνει αύριο Δευτέρα η Αθήνα, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων, που κάνουν λόγο για προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και την Τετάρτη από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας και την Παρασκευή απο τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι στάσεις εργασίας σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό από τη Δευτέρα "

Τουρκικό δάκτυλο πίσω από το θέμα Τσαμουριάς «βλέπει» τώρα ο Κοτζιάς

Για εμπλοκή της Τουρκίας πίσω από την ανακίνηση υποτιθέμενου θέματος Τσαμουριάς από την αλβανική πλευρά έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε το Σάββατο όταν Αλβανοί εθνικιστές ανήρτησαν πανό με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι ένοχη για το έγκλημα της... γενοκτονίας 100.000 τσάμηδων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Την ίδια ώρα, παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για Τσάμηδες και Αγιά Σοφιά ερμηνεύεται ως υπενθύμιση στο υπουργείο Εξωτερικών για πιο δυναμική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Παυλόπουλος απέστειλε σκληρό μήνυμα προς τα Τίρανα να μην «πουλούν»φιλία προς την Ελλάδα, όταν σέρνονται πίσω από τους Τσάμηδες. «Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να "πουλάει"φιλία στην Ελλάδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος στη σύσκεψη των στενών συνεργατών του.

Έπειτα από την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφού αναρτήθηκε το πανό των Αλβανών με τον ανεκδιήγητο ισχυρισμό περί...γενοκτονίας των τσάμηδων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρενέβη με συνέντευξή του στο Mega όπου και ρωτήθηκε γιατί έχει ξαναφουντώσει ο αλβανικός εθνικισμός.



 

«Εθνικιστικές δυνάμεις και δυνάμεις που προσπάθησαν να επηρεάσουν την αλβανική πολιτική σκηνή δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες που βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε διάλογο με την Αλβανία και προσπαθούν να τον υπονομεύσουν. Η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει υποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και ιδιαίτερα γιατί οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων της Αλβανίας βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία που θέλει να τους ποδηγετήσει» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και άφησε έναν βαρύ υπαινιγμό ότι ενδεομένως υπάρχει τουρκικός δάκτυλος πίσω από τους ισχυρισμούς περί κλοπής των περιουσιών που είχαν Τσάμηδες στην Ήπειρο. 

«Πράττουμε πολύ σωστά που δεν γινόμαστε μέρος του προβλήματος ανάμεσα σ' αυτές τις δύο ηγεσίες» είπε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστο και το προκλητικά προβοκατόρικο περιεχόμενο του πανό, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος δήθεν διέπραξε γενοκτονία σε βάρος 100.000 τσάμηδων.

«Οι τσάμηδες ήταν 18.000. Ακόμη κι αν είμασταν τόσο κακοί, 100.000 δεν υπήρχε τέτοιος αριθμός» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Δεν υπήρξε γενοκτονία των τσάμηδων. Οι τσάμηδες λειτούργησαν σαν δωσίλογοι και εγκληματίες πολέμου που συνεργάστηκαν με τους ναζί. Αποχώρησαν από την Ελλάδα γιατί τα δικαστήρια θα τους καταδίκαζαν σε θάνατο». 


«Στο τσάμικο έχουμε ήδη δικαστικές αποφάσεις που επέτρεψαν την κατάργηση περιουσιών από τους εγκληματίες του πολέμου» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς και επέρριψε ευθύνες στους Γάλλους διοργανωτές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για το πώς επέτραψαν να περάσει το πανό μέσα στο γήπεδο όπου έγινε ο αγώνας Ελβετίας-Αλβανίαςενώ σημείωσε ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως. 

Σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο ραδιοφώνο της ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο θέμα των τσάμηδων λέγοντας: «Τι μου λέει εμένα η κατάσταση; Ότι η Αλβανία δεν είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας με τον τρόπο που ήταν προηγούμενα και ιδιαίτερα διότι οι ηγέτες του μουσουλμανικού θρησκεύματος στην Αλβανία, είναι πολύ θυμωμένοι για τις διώξεις του Γκιουλέν, διότι οι Γκιουλενιστές είναι πολύ κοντά τους, διότι τα σχολεία τα μη χριστιανικά αλλά τα μουσουλμανικά που πάει η ελίτ της Αλβανίας, είναι σχολεία που τα χρηματοδοτεί αυτό το Κίνημα, που ο κ. Ερντογάν το κατηγόρησε και το ανήγαγε νομικά σε τρομοκρατική Οργάνωση».

Και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Ερώτημα: υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Αλβανία, που θα ήθελαν να χαλάσουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει η Ελλάδα την Αλβανία ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή; Δεν μπορώ να σας εξηγήσω παραπάνω, είστε έξυπνος άνθρωπος. Ασφαλώς, υπάρχουν. Ερώτημα: εάν υπάρχουν και μας δημιουργούν πρόβλημα, εγώ τι πρέπει να κάνω; Να φροντίσω να λύσω το πρόβλημα ή να θεωρώ ότι η λύση είναι το πρόβλημα; Η απάντησή μου είναι ότι εγώ τα προβλήματα οφείλω να επιδιώκω, να προσπαθώ και αν μπορώ να καταφέρνω να τα λύνω και όχι να λέω ότι «η λύση είναι το πρόβλημα». Απόδειξη: ο κ. Ράμα σε εμένα και μπροστά ήταν δέκα άτομα, πέντε και πέντε από κάθε αντιπροσωπεία και οι πρακτικογράφοι, σε εμένα δεν έθεσε ούτε μια στιγμή το θέμα του Τσάμικου, αλλά πολύ πιο σοβαρό –αυτό ήταν την Τρίτη που μας πέρασε- είναι τι έγινε τη Δευτέρα. Το κύριο πρόβλημα του Τσάμικου είναι ότι υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις που επικαλούνται ότι υπάρχει κάποια αλβανική τσαμουριά στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημα».



Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα λέγοντας: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ο τύποις πιο αρμόδιος απ' όλους, δημοσίως, τέσσερις φορές, δυο φορές στη συνέντευξη Τύπου και δυο φορές στην ομιλία που κάναμε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, δήλωσε ότι θέμα τσαμουριάς δεν υπάρχει, διότι η Αλβανία είναι μέρος της Συνθήκης του Ελσίνκι, αναγνωρίζει τα σύνορα όπως υπογράφτηκαν στη Συνθήκη του Ελσίνκι, είναι ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό και καταγγέλλει και καταδικάζει όλους αυτούς που μιλάνε για τσαμουριά. Και σας ρωτάω εγώ τώρα: το άνοιξαν το ζήτημα της τσαμουριάς κάποιοι. Ποιο είναι πιο σωστό; Να κάνω εγώ την απελπισμένη κοπελίτσα που δεν με κοιτάει στα μάτια ο απελπισμένος νεαρός, ή να πάω στην Αλβανία και να οδηγήσω την Αλβανία να πάρει αποστάσεις από αυτά; Το ότι ο Υπουργός Εξωτερικών λέει «δεν υπάρχει ζήτημα τσαμουριάς» είναι υποχώρηση ή κέρδος για την ελληνική εξωτερική πολιτική; Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι είναι κέρδος. Και στη συνέντευξη Τύπου και στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων υπήρχαν δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες και ορισμένες από αυτές κάλυπταν την επίσκεψή μου στη συνέντευξη Τύπου και στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, απ' ευθείας και μπόρεσε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, να μιλήσει επί 2,5 ώρες με ολόκληρο το αλβανικό κοινό, που ήθελε και είχε χρόνο να δει την τηλεόραση. Και εκεί είπαμε τις πραγματικές μας θέσεις και όσον αφορά το τσάμικο. Ποιες είναι οι πραγματικές μας θέσεις όσον αφορά το τσάμικο; Προσέξτε, υπάρχουν οι τσάμηδες, οι δοσίλογοι, οι προδότες, που έχουν καταδικαστεί, Έλληνες παλιοί πολίτες, και σηκώθηκαν και έφυγαν στην Αλβανία. Αυτούς τους καταδικάζουμε, είναι εγκληματίες πολέμου και το είπα τουλάχιστον δέκα φορές στην Αλβανία. Αλλά τι κάνουν αυτοί; Η Αλβανία έχει ένα πληθυσμό 200.000 ανθρώπων, ο οποίος το 1611-1630 εξισλαμίστηκε βιαίως και είναι τώρα μουσουλμάνοι τσάμηδες. Αυτοί οι μουσουλμάνοι τσάμηδες δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα, δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα. Γεννήθηκαν στην Αλβανία, έζησαν στην Αλβανία, πεθαίνουν εκεί, μεγαλώνουν και γεννιούνται τα παιδιά τους τα εγγόνια τους και τα λοιπά. Οι προδότες Έλληνες δηλωσίες τσάμηδες προσπαθούν να πουν στους τσάμηδες που δεν έχουν πατήσει πόδι ποτέ στην Ελλάδα, ότι «και εσάς κατηγορεί η ελληνική πολιτεία». Για να γίνει από ένα πρόβλημα 2.000 ανθρώπων, σε πρόβλημα 200.000 και μετά αυτές οι 200.000 να πουν στην Αλβανία «αυτό είναι το πρόβλημά σας». Η επίσκεψή μου και οι δηλώσεις πρέπει να πω του πολύ αξιόλογου φίλου μου Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ξεκαθάρισαν το πεδίο ότι η Αλβανία δεν πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα τσάμικο, ότι οι Αλβανοί πολίτες δεν είναι τσάμηδες, η πλειοψηφία τους. Ότι οι τσάμηδες Αλβανοί που δεν έκαναν ποτέ ούτε μια στιγμή στην Ελλάδα, δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτίζονται με τους προδότες δηλωσίες συνεργάτες των Ναζί τσάμηδες. Η διαφοροποίηση αυτή είναι και δημοκρατική και εθνικά αναγκαία, προκειμένου ένα θέμα που αφορά ένα περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, να μην επεκταθεί και γίνει ένα θέμα που να ταυτίζεται με αυτά τα 3-5 εκατομμύρια των Αλβανών της Αλβανίας, αλλά και των άλλων περιοχών που ζουν Αλβανοί».


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό δάκτυλο πίσω από το θέμα Τσαμουριάς «βλέπει» τώρα ο Κοτζιάς"

Πιέσεις στην Ελλάδα να νομοθετήσει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για επιστροφή προσφύγων

Έντονες πιέσεις να νομοθετήσει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφών Σύρων προσφύγων στη γειτονική χώρα όπως προβλέπει η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Το ζήτημα έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα από την πρώτη στιγμή, καθώς ήδη από τις παραμονές της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν να προχωρήσει η Αθήνα σε αυτή την κίνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «New Europe», με έδρα τις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή εμφανίζεται να πιέζει την Αθήνα να προχωρήσει στη νομοθέτηση του εν λόγω μέτρου διότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα για την επιστροφή Σύρων». Η δήλωση αυτή, που έγινε παραμονές του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περίεργη. Και αυτό καθώς κανένα κράτος - μέλος δεν το έχει πράξει, ενώ ακόμη και σε ό,τι αφορά την έννοια της «ασφαλούς χώρας προέλευσης» (safe country of origin), η μόνη που έχει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, αποδώσει αυτό το καθεστώς στην Τουρκία είναι η Βουλγαρία

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε «Το Βήμα» επιβεβαίωνε ότι οι πιέσεις προς την Αθήνα έχουν ασκηθεί. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, αν και υποστηρίζει την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, δεν θεωρεί ότι η γειτονική μας χώρα πρέπει να αναγνωριστεί ως ασφαλής τρίτη χώρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι μαζικές επιστροφές Σύρων προσφύγων. Η Αθήνα επιμένει ότι κάθε υπόθεση πρέπει να εξετάζεται αυτόνομα και αυτό γίνεται. Άλλη πηγή αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά αναμένει και τη δημοσιοποίηση έκθεσης που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO) για την Τουρκία που ίσως να μετέβαλλε τα δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με την υπόθεση της σύνθεσης της Επιτροπής Προσφυγών. Από τη στιγμή που όλοι οι εν Ελλάδι πρόσφυγες έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου προκειμένου να αποφύγουν να επιστραφούν στην Τουρκία, ο ρόλος αυτός των επιτροπών έχει αναχθεί σε κλειδί. Μέχρι σήμερα, από τις περίπου 24 υποθέσεις που έχουν εισαχθεί στον δεύτερο βαθμό ελέγχου, στις 22 έχει κριθεί ότι οι προσφεύγοντες πρέπει να λάβουν άσυλο στην Ελλάδα. Ωστόσο, με αφορμή την υπόθεση ενός 46χρονου Σύρου, ο οποίος όντας ομοφυλόφιλος προσέφυγε ώστε να μην επιστραφεί στην Τουρκία λόγω φόβου διώξεων αλλά η απόφαση ήταν αρνητική για αυτόν, έχει δημιουργηθεί εμπλοκή.

Η υπόθεσή του βρίσκεται στα ελληνικά δικαστήρια και συγκεκριμένα στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων της 4ης Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Στρασβούργου απέρριψε το αίτημα της ΜΚΟ Proasyl, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του συγκεκριμένου πρόσφυγα, να εμποδίσει την επιστροφή του πρόσφυγα στην Τουρκία. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, που ελήφθη στις 2 Ιουνίου (ημέρα που κατατέθηκε και το αίτημα από τους δικηγόρους του πρόσφυγα) ομοιάζει με ασφαλιστικά μέτρα, αλλά η υπόθεση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο πριν αποφανθεί οριστικά η ελληνική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να αλλάξει τη σύνθεση των τριμελών Επιτροπών Προσφυγών. Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των επιτροπών είχε παγώσει τον Σεπτέμβριο του 2015 με αποτέλεσμα να εκκρεμούν πολλές υποθέσεις για την περίοδο πριν από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Οι επιτροπές αποτελούνται από ένα δημόσιο υπάλληλο, έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και έναν νομικό που επιλέγει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΑ). Ωστόσο, οι προσφυγές που κατατέθηκαν μετά τις 18 Μαρτίου έχουν στομώσει το σύστημα και η Μόνιμη Αρχή Προσφυγών που προβλέπει ο νέος νόμος 4375/2016 θα καθυστερήσει λόγω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών με ισχυρή παράδοση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία), το υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει τροποποίηση στον πρόσφατο νόμο ώστε στις επιτροπές να μετέχουν πλέον δύο δικαστές και ένας δικηγόρος που θα υποδεικνύουν είτε η UNHCR είτε η ΕΔΑ είτε, ως έσχατη λύση, ο εκάστοτε υπουργός. Αυτή η πρωτοβουλία κρίνεται, από ορισμένες πλευρές, ως αρνητική εξέλιξη, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανεξαρτησία των επιτροπών δεν θα είναι πιο ευάλωτη όπως ορισμένοι πιστεύουν.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιέσεις στην Ελλάδα να νομοθετήσει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για επιστροφή προσφύγων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news