facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Εγκύκλιος ΙΚΑ: Αυτοί χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ

Περίπου 100.000 είναι οι συνταξιούχοι που πλέον χάνουν το ΕΚΑΣ αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ αυτοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με ακαθάριστο συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης και επιδομάτων τον Μάιο του 2016 πάνω από 664 ευρώ, έναντι 850 ευρώ που ήταν το όριο για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου. Παράλληλα θα κοπεί στους κάτω των 65 ετών.

«Σε περίπτωση υποβολής με δόλο ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος θα παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε έξι μηνιαίες δόσεις με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΦΚΑ», σημειώνει η εγκύκλιος.

Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και πάνω (που δικαιούνται το ΕΚΑΣ σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών) επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιδρά στο ποσό του επιδόματος. Όμως, εάν ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας κατά το έτος αυτό κριθεί με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80% και δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που φέρει το μικρότερο ποσοστό.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος ΙΚΑ: Αυτοί χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ"

Εννιά στους 10 άνεργους χωρίς στήριξη από τον ΟΑΕΔ

Στο 24,1% ανήλθε τον Μάρτιο η ανεργία με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Όπως παρατηρεί ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη, αφού πλέον η μία στις δύο προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (τρίμηνα, τετράμηνα κτλ).

Τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δημοσιεύουν «Τα Νέα» και σύμφωνα με αυτά:

-Κάθε άνεργος βρίσκεται χωρίς δουλειά περισσότερο από δυόμισι έτη.
-Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.
-Η μακροχρόνια ανεργία (δηλαδή άνεργος πάνω από 12 μήνες) κινείται στο 73%.
-Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους και τις νέες (18-24 ετών), ο ένας στους δύο είναι άνεργος (50,4%).
-Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια άνεργων.

Κατά την 4ετία των δύο Μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ.- Κάθε χρόνο προ κρίσης δημιουργούνταν 58,9 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ενώ στη διάρκεια της κρίσης χάνονταν ετησίως 170,5 χιλιάδες θέσεις. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε από περίπου 50% το 2008 σε κάτω του 40% το 2015.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Εννιά στους 10 άνεργους χωρίς στήριξη από τον ΟΑΕΔ"

«Έφυγε» ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος

O Γιάννης Μιχαλόπουλος, έφυγε, σήμερα τα ξημερώματα, από τη ζωή στο νοσοκομείο ΚΑΤ, στο οποίο νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο γνωστός ηθοποιός, ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής του ραδιοφώνου μιας και η φωνή του ήταν πολύ χαρακτηριστική, αλλά στην πορεία τον κέρδισε η υποκριτική. Γεννημένος στην Αθήνα στις 22 Απριλίου του 1927 αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας την τελευταία δεκαετία.

Στον κινηματογράφο έπαιζε συνήθως δεύτερους ρόλους. Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Αχ αυτή η γυναίκα μου», «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές», και άλλες. Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές, με πιο γνωστή το «Ορκιστείτε παρακαλώ», από τις πιο πετυχημένες τηλεοπτικές κωμικές σειρές της δεκαετίας του 1980, όπου πρωταγωνιστούσε ως δικαστής.


Διαβάστε Περισσότερα » "«Έφυγε» ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος"

Παραπολιτικά: Ο Τριανταφυλλόπουλος ζητούσε 4 εκατ. ευρώ από τον Μαρινάκη - Για να ανοίξει κανάλι

Ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται ο εκδότης Μάκης Τριανταφυλλόπουλος να ζητά 3-4 εκατ. ευρώ από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τα parapolitika.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, στην τηλεφωνική συνομιλία που έχουν στην διάθεσή τους τα parapolitika.gr, «ακούγεται πεντακάθαρα ο «Δημοσιογράφος» να ζητά πολυδάπανες χάρες από τον εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, συνοδεύοντας το αίτημά του με μια ισχυρή δόση αποθέωσης (γλειψίματος στην καθομιλουμένη)».

Τα parapolitika.gr συνοδεύουν την αποκάλυψη με τα εξής ερωτήματα:

-Είστε εσείς κύριε Τριανταφυλλόπουλε που συνομιλούσατε με τον κ. Μαρινάκη ή όχι; Μια και είστε τόσο θαρραλέος όπως διαμηνύετε προς πάσα κατεύθυνση, απαντήστε, αν και η φωνή σας είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική και γνωστή, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχετε χαθεί από προσώπου γης.


-Αλήθεια, κύριε Τριανταφυλλόπουλε, αποκαλείτε ή όχι χαζό, τρελό ή παιδάκι τον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο;

- Ζητάτε ή όχι κύριε Τριανταφυλλόπουλε από τον κ. Μαρινάκη κάποια…. εκατομμύρια ευρώ για να «έχετε ένα κανάλι που να είναι παντοδύναμο;». Θεμιτό βέβαια το όνειρό σας να εξελιχθείτε σε καναλάρχη της «Ζούγκλας», βγάζοντας… δίσκο σε όλη την επιχειρηματική Αθήνα. Μήπως όμως αυτή σας η φιλοδοξία εξηγεί και την σημερινή σας «Δημοσιογραφική έρευνα»-ή καλύτερα συμβόλαιο- που με τόση περηφάνια προβάλλετε, αν και μέχρι στιγμής ο θησαυρός που πουλάτε, δεν είναι παρά άνθρακες που σας εκθέτουν;

Μήπως ο «Δημοσιογράφος» βγάζει κάποιου είδους απωθημένα επειδή δεν του έγιναν τα χατίρια που με τόσο πάθος και αγωνία ζητούσε; Μήπως όλα αυτά γίνονται για μια…. «σκατοσυχνότητα» όπως λέτε χαρακτηριστικά στην συνομιλία σας με τον κ. Μαρινάκη ζητώντας του να σας βοηθήσει να την αποκτήσετε; Και τελικώς ποιος ο θύτης και ποιο το θύμα κ. Τριανταφυλλόπουλε; Ποιος ο εκβιαζόμενος και ποιος ο εκβιαστής; Αναμένουμε απαντήσεις από τον γενναίο και άτεγκτο «Δημοσιογράφο».

Οπως σημειώνει η ιστοσελίδα «επειδή εμείς, ακολουθώντας τον δρόμο της νομιμότητας έχουμε καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του κ. Τριανταφυλλόπουλου, δεν θα πέσουμε στο επίπεδό του να δημοσιοποιήσουμε παρανόμως την συνομιλία του με τον κ. Μαρινάκη, αφού ουδέποτε θα υιοθετούσαμε πρακτικές των Τριανταφυλλόπουλων και των Θωμαϊδηδων. Αν όμως η μνήμη του είναι ασθενής, τότε το ηχητικό ντοκουμέντο είναι ανα πάσα ώρα και στιγμή στην διάθεσή του…

ΥΓ. Κι επειδή όπως αποδείχθηκε η αναγνώριση της φωνής δεν είναι και το... φόρτε του "Δημοσιογράφου", τότε μπορούμε με χαρά να του διαθέσουμε και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπολιτικά: Ο Τριανταφυλλόπουλος ζητούσε 4 εκατ. ευρώ από τον Μαρινάκη - Για να ανοίξει κανάλι "

Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στις μεταθέσεις των στρατιωτών - Έρχεται και σύστημα μοριοδότησης

Στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) περνάει πλέον, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, η αρμοδιότητα για τις μεταθέσεις των οπλιτών.

Σκοπός του αναπληρωτή υπουργού, καθώς φαίνεται, είναι να «αποσυμφορήσει» τα... υπουργικά και βουλευτικά γραφεία από... συγγενείς και φίλους στρατιωτών, που είθισται να πιέζουν για... ευνοϊκές μεταθέσεις οικείων τους προσώπων, που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις μεταθέσεις, ωστόσο, σε ένα και μόνο πρόσωπο (σ.σ. τον εκάστοτε Αρχηγό του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας), ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά τα οποία θεωρητικά έρχεται να επιλύσει.

Την ίδια ώρα, «στα σκαριά» φαίνεται πώς είναι και το νέο σύστημα μοριοδότησης των οπλιτών θητείας, καθώς αναμένεται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Καμμένο.

Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ήδη υπέγραψα την υπουργική απόφαση για τη μοριοδότηση και τη σχετική διαδικασία και αναμένεται να υπογραφεί και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Το σύστημα έχει δύο βαλβίδες ασφαλείας: από τη μια περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με μια μοριοδότηση που θα είναι γνωστή και μέσω Διαδικτύου, άρα υπάρχει διαφάνεια και θα ξέρει κάποιος πριν πάει στο Στρατό που θα μετατεθεί. Από την άλλη, αυτή η διαδικασία θα ελέγχεται, όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά περιοδικά και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

«Βέβαια» εξήγησε, «δεν θα πάψει η προσπάθεια από πολλούς γονείς να αναζητούν και άλλους τρόπους, αλλά μέσω του συστήματος που καθιερώνουμε, οργανώνουμε ένα είδος τείχους. Με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής μοριοδότησης καθιερώνεται μια ολόκληρη διαδικασία, που συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του στρατεύσιμου, την οικονομική του κατάσταση και τη φυσική κατάσταση, καθώς και με τον τόπο καταγωγής του, αφού θα προτείνει ο ίδιος που θα ήθελε να πάει. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιου δεν δουλεύουν και οι δύο γονείς του και πρέπει να μετατεθεί κοντά για να μπορεί να δουλεύει, παίρνει έναν αριθμό μορίων, αντίστοιχα συνυπολογίζονται ασθένειες και άλλα ζητήματα. Στο τέλος όλα αυτά αθροίζονται».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στις μεταθέσεις των στρατιωτών - Έρχεται και σύστημα μοριοδότησης"

Κυρίτσης κατά κυβέρνησης: Η συνταγματική αναθεώρηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Μέσω του site που έχουν δημιουργήσει οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κυρίτσης κάνει επίθεση στην κυβέρνηση για τα σχέδια της συνταγματικής αναθεώρησης.

Με άρθρο του στο «commonality.gr» ο βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών η συνταγματική αναθεώρηση «είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Μια χαρούλα είναι το Σύνταγμα». Μάλιστα επισημαίνει ότι έπρεπε να είχε καταγγελθεί εξ αρχής σε σε υψηλό επίπεδο η απίτηση των δανειστών για το ακαταδίωκτο των μη Ελλήνων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικά το άρθρο του:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και για τις λαϊκές τάξεις στην Ελλάδα και για τις δυνάμεις της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά ή τουλάχιστον όσο καλά θα μπορούσαν να πηγαίνουν. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά υπάρχουν και υποκειμενικές αδυναμίες τις οποίες δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε. Η Ελλάδα είναι χώρα με μικρό στρατηγικό βάθος, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχωρεί έδαφος επί μακρόν για να κερδίσει χρόνο – δεν είναι Ρωσία με Ναπολέοντα ούτε ΕΣΣΔ στον Β΄ ΠΠ. Αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το έχει στο μυαλό της.

Η συγκυρία του 2015 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2016. Επιγραμματικά και ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς ότι: Ενώ πέρυσι η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για καθαρά πολιτικούς λόγους επιδιωκόταν από τους δανειστές να αποτύχει, φέτος ήδη εδώ και δύο μήνες, ο πιο «σκληρός παίκτης» δηλ. ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καθησυχάσει δημοσίως ότι «δεν προβλέπεται ελληνική κρίση». Η αλλαγή στάσης έχει να κάνει με το ότι, ενώ πέρυσι έπρεπε «να γδάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανεμίζουν το τομάρι του στους Podemos», φέτος οι ίδιοι έκριναν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποσταθεροποίησης στην ευρωζώνη. Το προσφυγικό, το Brexit, η κατάσταση στη Γαλλία, οι ισπανικές εκλογές, η διάσταση με το ΔΝΤ δημιούργησαν μια νέα συνθήκη, έστω προσωρινή, την οποία η Αθήνα θα μπορούσε να έχει διαβάσει πιο δυναμικά και να μη σκέφτεται υπό το σοκ της περυσινής εξέλιξης. Παραδείγματος χάριν, η ιταμή απαίτηση των δανειστών για αμνήστευση των μη Ελλήνων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να έχει καταγγελθεί με έμφαση και σε υψηλό επίπεδο ως αποικιακού τύπου επιβολή ετεροδικίας σε κράτος-μέλος. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την απάντηση των θεσμών, λίγες εβδομάδες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.

Επίσης, ενώ πέρυσι η νέα τότε κυβέρνηση είχε μια πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη, φέτος η αξιοπιστία της έχει τρωθεί με αποτέλεσμα ακόμα και οι επιτυχίες της – που αναμφισβήτητα υπάρχουν‒ να μην αναγνωρίζονται ως τέτοιες, ιδίως από τις κοινωνικές τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκφράσει. Οι λόγοι για τους οποίους η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει μειωθεί είναι η αποτυχία της να αντισταθεί στην επικοινωνιακή υπεροπλία του αντίπαλου μπλοκ, η ενοχική στάση και συμπεριφορά των στελεχών της αλλά και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία αφήγησης που να αφορά τις κοινωνικές της αναφορές και η αντικατάσταση της ανάλυσης με τα εργαλεία της Αριστεράς από μια θολή αναπτυξολογία που συγκινεί μόνον όσους εκ των αντιπάλων της έχουν πειστεί ότι η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει επί μακρόν.

Το είδος της ανάπτυξης που υποχρεώνεται σήμερα η κυβέρνηση να επιδιώξει, εάν δεν συνοδευτεί από παράπλευρα άμεσα οφέλη για τα λαϊκά στρώματα, είναι δώρον άδωρο. Η αφήγηση πρώτα να μεγαλώσει η πίττα και μετά να διανεμηθεί είναι τόσο νεοφιλελεύθερη αντίληψη –τρικλ ντάουν εκονομικς‒ που έχει καταγγελθεί ακόμα και από το ΔΝΤ. Το αίτημα της αναδιανομής σε μια χώρα με τόσο μαύρο συσσωρευμένο πλούτο, δεν μπορεί παρά να είναι σημαία για μια κυβέρνηση της Αριστεράς

Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσο μεγάλα που καμία θεσμική τομή, ιδίως στη σφαίρα της «υψηλής πολιτικής», δεν μπορεί να τα επηρεάσει ή έστω να τα διασκεδάσει. Πρωτοβουλίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Μια χαρούλα είναι το Σύνταγμα, τηρουμένων των αναλογιών και συσχετισμό για προοδευτική αναθεώρηση δεν έχουμε, κινδυνεύουμε να πάμε προς τα πίσω και μάλιστα σε καταστάσεις προ του 1986 ή να κληθούμε να συνταγματοποιήσουμε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αν ρωτήσει κανείς έναν εργαζόμενο στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα αν θέλει αναθεώρηση του Συντάγματος θα σου πει «νταξει, οκ, αλλά προτιμάω να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιθεώρηση Εργασίας».

Επί χρόνια ο συριζαϊκός διάλογος περιστρεφόταν γύρω από την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής με την ιδιαιτερότητα μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση να αντλεί έμπνευση από αριστερές δυνάμεις που ήταν στην κυβέρνηση. Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση δεν φαίνεται να βγάζει τα δύο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την κυβερνητική εμπειρία στη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, κυρίως τις δύο πρώτες: 1. Οι κυβερνήσεις της Αριστεράς πολεμιούνται από το σύστημα αστική αντιπολίτευση-coprorate media, με το πρόσχημα της διαφθοράς και με όχημα τη μεσαία τάξη, αφού η υποστήριξη από λαϊκά στρώματα αδρανοποιηθεί λόγω πολιτικών λιτότητας. 2. Οι αριστερές κυβερνήσεις συγκροτούν από τις λαϊκές τάξεις ένα «στρατό φτωχών» έτοιμο να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του και την κυβέρνηση που τους βοήθησε να τις επιτύχουν έναντι των ελίτ. Να μην υποτιμάμε, λοιπόν, τις δυνατότητες του αστικού μπλοκ. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πού μπορεί να φτάσει μια διαχρονική ελίτ όταν έχει μείνει ενάμιση χρόνο με την κουτάλα στο χέρι.

Να τα σκεφτόμαστε αυτά, καθώς η ανηφόρα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

*Dropkick Murphys – Worker’s Song

Ο Γιώργος Κυρίτσης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρίτσης κατά κυβέρνησης: Η συνταγματική αναθεώρηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε "

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει για αγνοούμενους και κατοχή στην Κύπρο

Λύπη εκφράζει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «απουσία κάθε αντίδρασης από πλευράς τουρκικών αρχών μέχρι στιγμής» στις εκκλήσεις να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για αγνοούμενους της Κύπρου και κατεχόμενες περιουσίες στο ψευδοκράτος.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Υπουργών που συνεδρίασε μεταξύ 7-9 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των αποφάσεων εκ μέρους της Τουρκίας, αναφέρει ότι ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ έθεσε το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, με επιστολή του στις 28 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Η παρέμβαση Ζάγκλαντ ζητήθηκε εκ νέου από την Επιτροπή Υπουργών, κατά την τελευταία ανασκόπηση προόδου της υλοποίηση των αποφάσεων του δικαστηρίου στις υποθέσεις «Βαρνάβα και άλλοι κατά Τουρκίας» και της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη».

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Υπουργών επαναλαμβάνει την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας για καταβολή των αποζημιώσεων, καταδικάζει την απουσία προόδου και προτρέπει την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Το ζήτημα θα επανεξεταστεί σε επόμενη συνεδρία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εξετάζοντας, παράλληλα την απόφαση του ΕΔΑΔ επί της 4ης διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», το Συμβούλιο της Ευρώπης επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν τον Μάιο του 2014, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ, συν τους τόκους.

Το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών εκτοπισμένων θα συζητηθεί εκ νέου τον Μάρτιο του 2017.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει για αγνοούμενους και κατοχή στην Κύπρο"

Στη Δικαιοσύνη στοιχεία για τα διαφημιστικά πακέτα που δόθηκαν με εκβιασμούς

Νέα στοιχεία την υπόθεση των εκβιασμών με «φόντο» τα διαφημιστικά πακέτα δημοσίων οργανισμών και τραπεζών βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Η έρευνα έχει ήδη διευρυνθεί αναζητώντας ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από τα διευθυντικά και ανώτερα στελέχη μίας τράπεζας και μίας ΔΕΚΟ που μοίραζαν αφειδώς παχυλά διαφημιστικά πακέτα στην ομάδα των τριών δημοσιογράφων που είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο για εκβιασμούς. 

Η συμπληρωματική ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, θέτει ευθέως στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών τα στελέχη της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και της ΔΕΚΟ που ενέκριναν ή εισηγούνταν τις επίμαχες διαφημιστικές δαπάνες οι οποίες μάλιστα ήταν ασύγκριτα υψηλότερες από τις υπόλοιπες τράπεζας και των άλλων δημοσίων οργανισμών. Αν και η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, «φωτογραφίζει» με σαφήνεια τα στελέχη που είχαν ανοίξει τη στρόφιγγα των διαφημιστικών δαπανών προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.



Η δικογραφία έχει αλλάξει μάλιστα χέρια και από τον 1ο ειδικό ανακριτή που είχε αρχικά αναλάβει την έρευνα, πέρασε στον ανακριτή διαφθοράς Κ. Σαργιώτη. Αιτία, τα νέα στοιχεία που έφτασαν στον 1ο ειδικό ανακριτή και τα οποία καθιστούσαν ως μονόδρομο τη μεταφορά της δικογραφίας σε ανακριτή διαφθοράς που θα διερευνήσει αν ο κύκλος των εμπλεκομένων τραπεζών και δημοσίων οργανισμών είναι ακόμη μεγαλύτερος προκειμένου να απαγγείλει ενδεχομένως και νέες κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία έκθεση που είχε στη διάθεση του ο 1ο ειδικός ανακριτής κ. Ζιάκας, για τις διαφημιστικές δαπάνες της συγκριμένης τράπεζας και της ΔΕΚΟ σηματοδότησε μία νέα δυναμική στην έρευνα.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές ο ανακριτής Διαφθοράς θα κληθεί να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και να αποτιμήσει ποινικά ποια ανώτερα ή ανώτατα στελέχη ακόμη και υψηλόβαθμα ενέχονταν στη χορήγηση των διαφημιστικών δαπανών σε συγκεκριμένες εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητηθεί άμεσα η άρση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων, πριν αποσταλούν κλήσεις προς απολογία σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Ήδη πάντως, στην υπόθεση των εκβιαστών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακεκριμένης εκβίασης κατά συναυτουργία, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκαν συμπληρωματικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία τελεσθείσα από υπαίτιο προς υπάλληλο για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, με επιδιωκόμενο όφελος άνω των 150.000 ευρώ, με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) αλλά και για ενεργητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση. Οι αξιόποινες πράξεις αφορούσαν στους τρεις κατηγορούμενους, Παν. Μαυρίκο (νεκρός σε δυστύχημα), Παν. Μουσσάς (βρίσκεται στη φυλακή) και Χρ. Φράγκου (είναι ελεύθερος).

Την ίδια ώρα, πάντως, εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που εμφανίζουν τον εκδότη της εφημερίδας Ακρόπολη, Π. Μαυρίκο, να μην έχει στη διάθεσή του το τελευταίο διάστημα προσωπική φρουρά, όπως στο παρελθόν, καθώς φέρεται να μην είχε πλέον τέτοια οικονομική δυνατότητα.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Δικαιοσύνη στοιχεία για τα διαφημιστικά πακέτα που δόθηκαν με εκβιασμούς"

Ιεράπετρα: Στέλνουν στον εισαγγελέα τον κτηνίατρο που περιθάλπει ανθρώπους

Την τιμωρία του κτηνίατρου από την Ιεράπετρα Μιχάλη Σπυριδάκη που προσφέρει αφιλοκερδώς τις πρώτες βοήθειες σε συμπολίτες του όποτε αυτοί του το ζητούν επιδιώκει ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου με επιστολή του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου.

Με αφορμή το τρισέλιδο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΘΕΜΑΤΟΣ της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Οι άρρωστοι πάνε στον κτηνίατρο σαν ζώα» τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου συνέταξαν επιστολή στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρονται "σε εξυπηρέτηση περιστατικών που αφορούν σε ανθρώπους από τον κτηνίατρο της πόλης Μ. Σπυριδάκη" ζητώντας από την Εισαγγελία να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στην επιστολή δεν αναφέρονται πουθενά οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικά μηχανήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ούτε οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που αναγκάζονται να διανύσουν σε κακό οδικό δίκτυο οι ασθενείς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από νοσοκομεία που βρίσκονται σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης, δηλαδή δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στους δυο βασικούς λόγους για τους οποίους αναγκάζεται ο κόσμος να ζητήσει την βοήθεια των κτηνιάτρων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Θεόδωρο Κατάσο, ενημερωθήκαμε ότι ο λόγος για τον ποίο συντάχθηκε και απεστάλη στον εισαγγελέα η εν λόγω επιστολή, αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η ιατρική είναι πολύ σοβαρή δουλειά και είναι λειτούργημα για να μπορεί κάποιος να την κάνει» αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Κατάσος. «Κάποιος, ο οποίος δεν την έχει σπουδάσει και η Πολιτεία δεν του έχει δώσει την άδεια για να την ασκεί δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες τέτοιου τύπου. Και δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μιμητές. Αυτό είναι και το σκεπτικό βάσει του οποίου αποφασίσαμε να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα», συμπλήρωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιεράπετρα: Στέλνουν στον εισαγγελέα τον κτηνίατρο που περιθάλπει ανθρώπους"

Λούκα Κατσέλη : Πώς θα βγούμε από τα capital controls

«Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» υποστήριξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ Ελλάδος (ΕΤΕ), Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στον Σωτήρη Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την ίδια, οι τρεις προϋποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη εκπληρωθεί, είναι οι εξής:

Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση (ELA) και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της EKT

Η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που «θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων»

Πάντως, η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτίμησε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα» και υπενθύμισε ότι «από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».
«Χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων» τόνισε στη συνέχεια και κατέληξε:
«Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.»

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Λούκα Κατσέλη : Πώς θα βγούμε από τα capital controls"

Εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Εγκρίθηκε πριν από λίγο η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, από τη γενική συνέλευση της εισηγμένης, βάζοντας έτσι τέλος στη σχετική αβεβαιότητα.

Παράλληλα, εγκρίθηκε νέο μικρότερο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς τη συμμέτοχη πλέον των δυο εκπρόσωπων των εργαζομένων.

Επίσης, διορίστηκε νέο μέλος σε θέση που παρέμενε κενή, ο Σταύρος Χατζάκος, ενώ θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου ανέλαβε ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αθανάσιος Λιάκος.

Σημειώνεται πως η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί το συμβατικό κείμενο με το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος βασικός μέτοχος, η Cosco, το λιμάνι.

Η συγκεκριμένη σύμβαση θα πρέπει να περάσει τώρα για κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και να καταβληθεί το τίμημα από τον επενδυτή.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ"

Το Ποτάμι ρωτά για το παράβολο των ΚΕΠΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του Ποταμιού, ζητώντας να μάθουν πως προτίθεται να ρυθμίσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με την παράνομη καταβολή παραβόλου από ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας προκειμένου να εξεταστούν από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οι βουλευτές Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδοπής), υπενθυμίζουν ότι παρά τις διατάξεις που προβλέπουν κατάργηση παραβόλου για την εξέταση σε ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, υπάρχουν καταγγελίες ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται και οι αιτήσεις παραλαμβάνονται μόνο αφού προσκομιστεί το παράβολο των 46,14 ευρώ. Μάλιστα, μετά την έκδοση του ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α’ 21) που στο άρθρο 33 ορίζει τα σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, καθώς και την έκδοση της ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ. 25132/4.4.2016 (ΦΕΚ Β’ 908) με θέμα «Ρυθμίσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» το πρόβλημα επιτάθηκε.

Οι τρεις βουλευτές επικαλούνται και σχετική απάντηση του αρμόδιου υποδιοικητής του ΙΚΑ, ο οποίος ανέφερε ότι «πράγματι, ο ισχύων νόμος Στρατούλη προβλέπει ότι οι ανασφάλιστοι δεν καταβάλλουν παράβολο στα ΚΕΠΑ. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ΚΕΠΑ πρέπει να πληρώνονται, καθώς έχουν ένα κόστος πολύ υψηλότερο από τα 50 ευρώ του κάθε παράβολου. Το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το ΙΚΑ αναζητούν ήδη λύση, προκειμένου και οι ανασφάλιστοι να μην καταβάλλουν το παράβολο και τα ΚΕΠΑ να πληρώνονται κανονικά. Κάποιος πρέπει να πληρώνει τα ΚΕΠΑ, αλλά, ασφαλώς, αυτοί οι κάποιοι δεν μπορεί να είναι οι ανασφάλιστοι. Μάλιστα, έχει πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Πρόνοιας Θεανούς Φωτίου. Θα το λύσουμε το θέμα».

Το Ποτάμι ρωτά λοιπόν τον υπουργό Υγείας σε ποια λύση προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να εφαρμοστεί ο νόμος.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι ρωτά για το παράβολο των ΚΕΠΑ"

Φίλης: Μέχρι το τέλος του έτους θα εξεταστούν οι 3.000 φάκελοι για την αναγνώριση τίτλων σπουδών

Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως, οι περίπου 3000 φάκελοι που αφορούν στην εξέταση τίτλων σπουδών και εκκρεμούν στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη, που έκανε λόγο για αδικαιολόγητη χρονοβόρα διαδικασία η οποία, όπως είπε, ταλαιπωρεί χιλιάδες νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση η έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη λύση του προβλήματος.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη εκ μέρους της πολιτείας, για αυτή την καθυστέρηση που δεν τιμά κανένα και ταλαιπωρεί χιλιάδες νέους και τις οικογένειες τους. Μέχρι τέλος τους έτους θα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Το κληρονομήσαμε από τις λάθος κινήσεις και τις άστοχες παρεμβάσεις από το 2010 και μετά, που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Όπως υποστήριξε ο κ. Φίλης, η γιγάντωση των αρμοδιοτήτων του ΣΕΑΠ αλλά και η κατάργηση, τόσο της διάταξης που προέβλεπε ότι αρμόδιες αρχές ήταν οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις, όσο και της υπηρεσιακής μονάδας του υπουργείου Παιδείας, χωρίς πρόβλεψη για διοικητική υποστήριξη, οδήγησαν στο να βρίσκονται σήμερα σε ομηρία χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

«Προωθούμε σχέδιο επικαιροποίησης και βελτίωσης του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος, με στόχο να καθιερώσουμε ένα ευέλικτο σχήμα εντός των δομών του υπουργείου, με την συνεπικουρία επιμελητήριων ώστε αυτό το όργανο να μπορεί γρήγορα να εξετάσει όλους τους εκκρεμείς φακέλους», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

«Χιλιάδες νέοι ταλαιπωρούνται για κάτι λογικό και νόμιμο που έπρεπε να είχε γίνει χθες. Ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», σημείωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Μέχρι το τέλος του έτους θα εξεταστούν οι 3.000 φάκελοι για την αναγνώριση τίτλων σπουδών "

Δίκη Χρυσής Αυγής: Υποχρεωτικά στο εδώλιο ο Ρουπακιάς

Εντολή να είναι παρόντες στις επόμενες συνεδριάσεις οι 18 εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εξέδωσε το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής, η οποία ζήτησε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων στη δικογραφία που αφορά την ανθρωποκτονία στο Κερατσίνι.

Πρόταση αποδοχής του αιτήματος που υπέβαλε, χθες, η πλευρά της οικογένειας του μουσικού, υπέβαλε νωρίτερα και η εισαγγελέας έδρας, η οποία τόνισε πως θεωρεί απαραίτητη την παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων, ενόψει των επερχόμενων καταθέσεων φίλων του μουσικού, όπως του Νικόλαου Μαντά «που φέρεται να αναγνωρίζει κάποιους από τους κατηγορουμένους».

Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει το δικαστήριο να διατάξει να είναι παρόντες στο εδώλιο οι 18 εμπλεκόμενοι στη δολοφονία στο Κερατσίνι.

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Επισημαίνεται, πως η όλη συζήτηση για το αίτημα της πολιτικής αγωγής έγινε σήμερα με έναν κατηγορούμενο στο εδώλιο.

Η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων εξέφρασε τη διαφωνία της με την εισαγγελική πρόταση, υποστηρίζοντας πως η καθημερινή παρουσία των εντολέων τους στο δικαστήριο θα έχει οικονομικές συνέπειες, καθώς θα τους δημιουργήσει προβλήματα με τις εργασίες τους. Μάλιστα, κάποιοι εκ των υπερασπιστών άφησαν αιχμές για «παρεμβάσεις στους μάρτυρες», εκφράζοντας απορία για τον «λόγο που το συγκεκριμένο αίτημα δεν υποβλήθηκε νωρίτερα».

Η συγκεκριμένη θέση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου: «Μην αφήνετε αιχμές να αιωρούνται. Να είστε σαφής», είπε σε έντονο ύφος η κ. Λεπενιώτη προς τον υπερασπιστή που είχε τον λόγο.

Επίσης, η υπεράσπιση ανέφερε πως έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο φωτογραφίες των κατηγορουμένων «χωρίς κανείς να αναγνωριστεί» και επομένως-κατά την άποψή τους- δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Υπενθυμίζεται, ότι την ημέρα έναρξης της δίκης, στις 20 Απριλίου 2015, τόσο ο Νικόλαος Μαντάς όσο και ο Μιχάλης Ξυπόλητος, φίλοι του Π. Φύσσα, οι καταθέσεις των οποίων επίκεινται, κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση από ομάδα Χρυσαυγιτών, λίγα μέτρα πριν την αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ πήγαιναν στο δικαστήριο. Και οι δύο είχαν αναφέρει το συμβάν σε αστυνομικό τμήμα και ακολούθως είχαν δεχθεί πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Νίκαιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Υποχρεωτικά στο εδώλιο ο Ρουπακιάς"

Ο Κατρούγκαλος παραδέχεται μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.380 ευρώ

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει περισσότερα από τους πλουσιότερους και να ανακουφίσει τους πολλούς, που έγιναν φτωχότεροι», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» με αφορμή την επίσκεψή του αύριο στο Ηράκλειο, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων τονίζοντας ότι καμία σύνταξη δεν κινδυνεύει, από 1.380 ευρώ και κάτω.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το ekriti.gr, αναφέρθηκε και στην κατώτατη σύνταξη χαρακτηρίζοντας το ποσό πολύ μικρό, κάνοντας όμως λόγο για αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της φτώχειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία.

Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις:

Σε απάντηση ερωτημάτων σχετικών με τις Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις επί του σχετικού παραπεμπτικού ερωτήματος που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η Ελληνική όμως Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας. Επισημαίνεται πάντως ότι: α) Οι Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο. Β) Οι Προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κατρούγκαλος παραδέχεται μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.380 ευρώ"

Αποστόλου: Η ΕΕ δεσμεύεται μέσα σε 5 χρόνια να αναθεωρηθεί η συμφωνία για τη φέτα

«Η ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις ανησυχίες και την αιτιολογία της Ελλάδας και δεσμεύεται, μέσα στα πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου, να πάμε από το "φέτα" στο "φέτα Νότιας Αφρικής" ή "φέτα στυλ", η οποία μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα καταλήξει στην απόλυτη προστασία της φέτας, όπως έχει συμβεί με όλα τα ΠΟΠ», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84", είπε πως «δεν την έχουμε "πατήσει". Συνολικά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γλιτώσουμε κάτι. Οι συμφωνίες με τις τρίτες χώρες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυστυχώς, συνάπτονται ερήμην των κρατών-μελών, διότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ερχόμαστε, λοιπόν, στη συγκεκριμένη συνθήκη, που είναι μια εμπορική αναπτυξιακή συμφωνία μεταξύ χωρών της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ. Μέσα σε αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει η απόλυτη προστασία για ορισμένα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα, και κυρίως για τη φέτα, παρότι στην ίδια συμφωνία υπόλοιπα προϊόντα άλλων χωρών, αντίστοιχα γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ προϊόντα προστατεύονται».

Εξήγησε ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη μας την κατάσταση που διαμορφώνεται στις εσωτερικές αγορές των συγκεκριμένων χωρών. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ, υπάρχουν 48 επωνυμίες "φέτα", εκ των οποίων οι 47 έχουν ως πρώτη ύλη αγελαδινό γάλα και μόλις μία έχει αιγοπρόβειο. Έχει κυριαρχήσει αυτή η κατάσταση πριν από τη συμφωνία. Έρχεται τώρα η συμφωνία και αντί να προστατέψει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, δίνει τη δυνατότητα στην συγκεκριμένη χώρα, μέσα σε πέντε χρόνια, να αλλάξει τις ονομασίες που χρησιμοποιεί σήμερα σε "φέτα Νότιας Αφρικής", εφόσον έχει ως πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα και "φέτα τύπου" ή "φέτα στυλ", εφόσον προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, διότι δεν κατοχυρώνεται ουσιαστικά η φέτα ως ΠΟΠ γεωγραφική ένδειξη, όπως είναι υποχρέωση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ...».

Και προσέθεσε: «Η συμφωνία αυτή μονογραφήθηκε τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2014, και ήρθαμε τώρα εμείς, όταν αναλάβαμε, και προσπαθήσαμε να μπλοκάρουμε αυτή την συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη δική της πλευρά θέλησε από τώρα να γίνει προσωρινή η συμφωνία -η οποία κανονικά ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2016-, να ανοίξει άμεσα η σχέση της με την αγορά της Νότιας Αφρικής. Εκεί, λοιπόν, μπλοκάραμε την σχετική συμφωνία και μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο -αντιλαμβανόμενοι και εμείς ότι δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε κατάσταση βέτο, αυτή την ώρα, γιατί δεν θα είχε αντικείμενο ουσιαστικά, οι διαδικασίες βέτο μπαίνουν σε άλλου είδους συζητήσεις και αποφάσεις-, καταφέραμε από τη σχετική συμφωνία να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, η οποία έρχεται και κατατίθεται ως δήλωση-δέσμευση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».


«Αυτή η απόφαση», συνέχισε ο ίδιος, «λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις ανησυχίες και την αιτιολογία της Ελλάδας και δεσμεύεται, μέσα στα πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου, να πάμε από το "φέτα" στο "φέτα Νότιας Αφρικής" ή "φέτα στυλ", ξεκινώντας από τώρα και να γίνει μια διαδικασία αναθεώρησης της συγκεκριμένης συμφωνίας στο κομμάτι που αφορά την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, η οποία μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα καταλήξει στην απόλυτη προστασία της φέτας, όπως έχει συμβεί με όλα τα ΠΟΠ. Όταν τελειώσει αυτή η μεταβατική περίοδος, αντί να έχουμε αυτό που ανέφερα προηγουμένως, θα έχουμε εξασφαλίσει την απόλυτη κατοχύρωση. Δηλαδή, μετά τα πέντε χρόνια, να μην χρησιμοποιείται ο όρος "φέτα" στα λευκά τυριά, ακόμα και αν προέρχονται από αιγοπρόβειο γάλα, είτε όταν προέρχονται από αγελαδινό...».

Ο ΥΠΑΑΤπρόσθεσε πως «εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μεγάλη ζημιά αυτά τα πέντε χρόνια, αλλά δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι σήμερα, αν δεν δοθεί μια μεταβατική περίοδος. Κάνουμε σχετικές συζητήσεις με την Κίνα, για παράδειγμα, για ανταλλαγές προϊόντων, συμφωνίες. Αυτή την ώρα βλέπουμε στην Κίνα να πωλείται φέτα, κρασί Σάμου, ονομασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική τους παραγωγική διαδικασία. Όταν πας να τα αντιμετωπίσεις αυτά και έχεις κάποια δεδομένα από την άλλη πλευρά, μπαίνεις σε μια διαδικασία... Τα προϊόντα μας αυτά, ιδιαίτερα η φέτα, το γιαούρτι, το αιγοπρόβειο κρέας και γάλα έχουν κάποια φήμη, την οποία προσπαθούν πολλά κράτη-μέλη να την κατοχυρώσουν πριν υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η ίδια στις ανταλλαγές της είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα ΠΟΠ προϊόντα της, πόσο μάλλον όταν η φέτα είναι "σημαία" των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης».

Για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού υποστήριξε ότι «Είχαμε μια σύσκεψη χτες για να συνεργαστούμε και κυρίως για να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, διότι αυτή την ώρα, ειδικά από την πλευρά της Τσεχίας, το θέμα είναι άκρως επικίνδυνο. Πάει να κατοχυρωθεί εντός της ΕΕ, δηλαδή δεν μας αφήνουν να έχουμε ούτε ελάχιστη προστασία, και θέλει η Τσεχία να χρησιμοποιήσει τον όρο "ελληνικό γιαούρτι". Αυτοί επιμένουν ότι είναι τρόπος παρασκευής, εμείς λέμε ότι είναι παραπλάνηση του καταναλωτή, για τον απλούστατο λόγο ότι όταν ο άλλος βλέπει ένα ελληνικό γιαούρτι, καταλαβαίνει ότι είναι ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και κυρίως από πρώτη ύλη που προέρχεται από την Ελλάδα...».

«Σε όλες τις συμφωνίες υπάρχει η μεταβατική περίοδος. Αυτό που θέλουμε είναι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που θα πωλείται η φέτα Καναδά όπως είναι σήμερα, να μην πάει στο επόμενο στάδιο "φέτα Νότιας Αφρικής" ή "φέτα τύπου στυλ". Να τους δώσουμε, δηλαδή, πέντε χρόνια για να προσαρμοστούν, γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση», επισήμανε ο υπ. Γεωργίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Η ΕΕ δεσμεύεται μέσα σε 5 χρόνια να αναθεωρηθεί η συμφωνία για τη φέτα"

Καμμένος: Ψηφίσαμε νόμους που δεν συμβαδίζουν με το νόημα του Συντάγματος

Στην ομολογία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην ψήφιση νόμων που δεν συμβαδίζουν με το νόημα του Συντάγματος προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Πάνος Καμμένος.

Με αφορμή ερώτηση για την άρση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «καταφέραμε να διατηρήσουμε αρκετά προνόμια στα νησιά αλλά δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που λέει το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα» επαναφέροντας ουσιαστικά τα όσα είχε πει στα τέλη Μαΐου όταν είχε χαρακτηρίσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ως «εγκληματική και αντισυνταγματική».

Δηλαδή λέτε ότι ορισμένα από τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά, ερωτήθηκε ο υπουργός Άμυνας και απάντησε με απόλυτα φυσικό τρόπο ότι «υπάρχουν μέτρα που δεν είναι ευχάριστα και κάποια εξ αυτών δεν συμβαδίζουν με το νόημα του Συντάγματος».

Κατά τον κ. Καμμένο στη «μάχη» που έδωσε η κυβέρνηση έχασε τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά κέρδισε τα ειδικά μισθολόγια

Σύμφωνα με τον ίδιο μετά την έγκριση του Eurogroup «η χώρα απελευθερώνεται και μπαίνουμε σε απομνημοποίηση της ζωής μας» υποστηρίζοντας ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης μολονότι την ίδια ώρα παραδέχθηκε ότι όλοι βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία.

Παραδέχθηκε, δε, εμμέσως ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει μέχρι το 2031 λεγοντας ότι αν πάει καλύτερα η οικονομία τότε αυτός και άλλοι δυσβάχτατοι φόροι θα μειωθούν νωρίτερα του προβλεπομένου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Ψηφίσαμε νόμους που δεν συμβαδίζουν με το νόημα του Συντάγματος"

Προκαλεί η Γερμανία: Υπόθεση της Τουρκίας η Αγία Σοφία

Σε μία προκλητική τοποθέτηση προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζοντας ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον βυζαντινό ναό.

Ο κ. Σέφερ υπενθύμισε ωστόσο πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα ήταν επιθυμητή μία χρήση του ναού που «δεν θα αγγίζει το καθεστώς του μνημείου», προσθέτοντας πως δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτό το καθεστώς.

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγιά Σοφιά

Να αναγνωρίσει την Αγιά Σοφιά ως μνημείο ξεχωριστής σημασίας καλεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρντμεντ ζητώντας από την γείτονα χώρα να διατηρήσει τον χαρακτήρα του με τρόπο που να προστατεύεται η παράδοση και η ιστορία του μνημείου.

Συγκεκριμένα η δηλωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ έχει ως εξής: «Αναγνωρίζουμε την Αγια Σοφια ως ενα μνημείο μεγίστης σημασίας και προτρέπουμε την Τουρκία να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τρόπο που θα σέβεται την παράδοση του μνημείου όπως και την ιστορία του».

parapolitika

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί η Γερμανία: Υπόθεση της Τουρκίας η Αγία Σοφία"

Deutsche Welle: Γερμανικό πράσινο φως στην εκταμίευση

Χωρίς να διατυπωθούν ενστάσεις η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής έδωσε σήμερα πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα. Ο Β. Σόιμπλε θα μεταφέρει και τυπικά το γερμανικό «ναι» στους εταίρους.


Μετά και το πράσινο φως της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους για το γερμανικό «ναι» στην εκταμίευση συνολικά 10,3 δις, στην οποία συμφώνησαν Αθήνα και δανειστές. Η αρμόδια επιτροπή δεν διατύπωσε πάντως ενστάσεις στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την έγκριση της εκταμίευσης. «Δεν προχωρήσαμε σε γνωμοδότηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των γερμανών συντηρητικών σε οικονομικά ζητήματα Έκχαρντ Ρέμπεργκ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόφαση και του Συμβουλίου των Κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σχετικά με την εκταμίευση.
«Αν κάτι είναι σίγουρο μετά από έξι χρόνια διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα είναι ότι μονίμως όλα αλλάζουν», γράφει σήμερα η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Ελληνικά βαρίδια», με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου «επειδή η ελληνικές αρχές δεν εκπλήρωσαν μέχρι την Τετάρτη όλα τα προαπαιτούμενα, η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για την εκταμίευση αναβλήθηκε για 48 ώρες. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής έλαβαν, κατά συνέπεια, πίστωση χρόνου για να διαβάσουν τις 357 σελίδες με στοιχεία, πίνακες και οικονομική ορολογία που έλαβαν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.»
Ένα από τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να θέσουν είναι αν πράγματι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαια, ακόμα κι αν οι ειδικοί του βρίσκονται στην Αθήνα και το Ταμείο συμμετέχει στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφέρεται ότι το ΔΝΤ θα προτείνει στο διευθυντήριό του την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εντός του 2016 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί νέα μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για πρώτη φορά ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Ο Β. Σόιμπλε θα μεταφέρει και τυπικά το γερμανικό «ναι» στους εταίρους για τη δόση
Ο Β. Σόιμπλε θα μεταφέρει και τυπικά το γερμανικό «ναι» στους εταίρους για τη δόση
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σίγουρη τη συμμετοχή του Ταμείου. Τα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού θα μπορούσαν ωστόσο να ρωτήσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ποιο λόγο τότε το ΔΝΤ δεν ανακοινώνει την συμμετοχή του. Τι περιμένει; Η απάντηση οδηγεί στο επόμενο καθοριστικό ερώτημα: Θα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους για να γίνει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα ελκυστική για επενδυτές, έτσι ώστε να μην δαπανάται μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων στην αποπληρωμή πιστώσεων, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές;
Ο Β. Σόιμπλε έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό για να διασφαλίσει από το ΔΝΤ μια δήλωση πρόθεσης για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το ελληνικό χρέους δεν είναι βιώσιμο και ότι το 2018 θα πρέπει να ληφθούν εκτεταμένα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Ακόμα και αν δεν αρέσει στον Β. Σόιμπλε να το ακούει: Όποιος τον διαδεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές (ενδεχομένως να παραμένει στη θέση του) θα βρει μπροστά του τα «ελληνικά βαρίδια». Μετεκλογικά ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να ανταποκριθεί στο αίτημα της Αθήνας για ελαφρύνσεις.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » " Deutsche Welle: Γερμανικό πράσινο φως στην εκταμίευση"

Ανοίγουν τον δρόμο για τις ομαδικές απολύσεις

Με εισήγησή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρεμβαίνει στο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις, κρίνοντάς το επί της ουσίας ιδιαίτερα «προστατευτικό». Η εισήγηση έγινε με αφορμή την προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας Νιλς Βαλ τονίζει ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 (Νόμος 1387/1983, ως τροποποιηθείς ισχύει), που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μία ομαδική απόλυση, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τονίζει δε πως παρά την οξεία κρίση που βιώνει αυτή την περίοδο η Ελλάδα, το συμπέρασμά του αυτό δεν επηρεάζεται.


«Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος - μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα» επισημαίνει.

Ο Βαλ ασκεί, επίσης, κριτική και για την πρόβλεψη που υπάρχει στη νομοθεσία ότι ο εργοδότης οφείλει να λαμβάνει υπ' όψιν τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μία «προστασία» που ουσιαστικά μπορεί να υποχρεώσει μία επιχείρηση να πτωχεύσει και συνεπώς να μη δώσει αποζημιώσεις στο προσωπικό της.

Απολύσεις και ανεργία

«Εάν η εργοδότρια επιχείρηση καταστεί αφερέγγυα, εξαιτίας της οφειλόμενης στην εν λόγω άρνηση οικονομικής αναποτελεσματικότητας, θα έχει σαφές κίνητρο να κινήσει διαδικασία λύσεως και εκκαθαρίσεώς της, μετά την οποία δεν θα δεσμεύεται πλέον από την οδηγία 98/59 και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποζημίωση των εμπλεκόμενων εργαζομένων, εφόσον η επίμαχη ρύθμιση συνεχίσει να ισχύει σε μια τέτοια περίσταση. Τίθενται έτσι, παρεμπιπτόντως, σε κίνδυνο και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων που δεν επρόκειτο να απολυθούν. Ως εκ τούτου, αμφιβάλλω ότι η επίμαχη ρύθμιση θα μπορούσε να συμβάλει, με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαλ γνωμοδοτεί παράλληλα, όπως αναφέρει η «Ημερησία» πως με δεδομένο το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ο πήχης στον προσδιορισμό του τι συνιστά δικαιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

«Τούτο θα είχε ως συνέπεια να αναγκάζεται η επιχείρηση να αναβάλλει τα σχέδια αναδιαρθρώσεώς της επ’ αόριστον, με κίνδυνο να παραμένει οικονομικά αναποτελεσματική» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Aναλυτικά η εισήγηση του εισαγγελέα εδώ


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν τον δρόμο για τις ομαδικές απολύσεις"

Tο ΔΝΤ στέλνει μήνυμα: Ευελιξία και ανταγωνιστικοί μισθοί στο Δημόσιο

Με μια ενδιαφέρουσα διεθνή έρευνα, που συνδέει την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου με την αποτελεσματική διαχείριση του μισθολογικού κόστους, το ΔΝΤ στέλνει εύγλωττο μήνυμα (και προς την Ελλάδα) για το μοντέλο αμοιβών που θεωρεί ότι πρέπει να διέπει τον δημόσιο τομέα.

Η έρευνα, με τίτλο «Διαχείριση αμοιβών και απασχόλησης στο Δημόσιο» μελέτησε ως case studies 20 χώρες – τόσο στον αναπτυγμένο, όσο και στην αναπτυσσόμενο κόσμο – και τα τρία βασικά της συμπεράσματα είναι τα εξής:

*Οι κυβερνήσεις υπό πίεση πρέπει να κάνουν καλύτερη διαχείριση των μισθολογικών δαπανών.

*Το πάγωμα μισθών και προσλήψεων παρέχει μόνον προσωρινή ανακούφιση από τις δημοσιονομικές πιέσεις.

*Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την προσαρμογή του μισθολογικού κόστους με παράλληλη προστασία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ανταγωνιστικές αμοιβές

Οι αναλυτές του ΔΝΤ που πραγματοποίησαν την έρευνα υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εστιάσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης του μισθολογικού κόστους – δηλαδή, μέσω του ενδεδειγμένου δημοσιονομικού σχεδιασμού, των ανταγωνιστικών αμοιβών και της ευελιξίας στην απασχόληση.

Πιο αναλυτικά, στα συμπεράσματα από τη μελέτη των μοντέλων 20 διαφορετικών χωρών αναφέρεται πως το μισθολογικό κόστος αναλογεί, κατά μέσο όρο, στο 25% του κρατικού προϋπολογισμού.

Ως το πλέον ενδεδειγμένο μοντέλο, δε, που θα αντιμετωπίζει και τις νέες συνθήκες και προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (από τις δημοσιονομικές κρίσεις έως τη γήρανση του πληθυσμού) προτείνεται εκείνο που θα βασίζεται στους εξής τρεις άξονες:

*Δημοσιονομικός σχεδιασμός:
Οι μισθοί θα πρέπει να ελέγχονται έτσι ώστε να μην οδηγούν σε επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

*Ανταγωνιστικές αμοιβές:
Η μισθολογική πολιτική θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, προκειμένου να προσελκύει ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό στον δημόσιο τομέα.

*Ευελιξία στην απασχόληση.

«Όχι» στις συλλογικές συμβάσεις


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση του ΔΝΤ που αφορά τη διαμόρφωση των μισθολογικών κλιμακίων και των συλλογικών συμβάσεων.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι κυβερνήσεις θα έχουν μεγαλύτερο όφελος εάν υιοθετήσουν πρακτικές μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού του μισθολογικού κόστους και ενσωματώσουν τον καθορισμό των μισθών στη διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει «πιο συστηματική διαπραγμάτευση για τους μισθούς (ακόμη και σε ετήσια βάση) αντί για ad hoc διαπραγματεύσεις όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι αναλυτές του Ταμείου υποστηρίζουν ακόμη ότι η εμπειρία σε αρκετές χώρες δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως το προσωρινό παγωμα μισθών και προσλήψεων μπορεί να εμφανίζουν μια άμεση απόδοση ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή δημοσιονομική πίεση, όμως η ανακούφιση που παρέχουν είναι «μόνον προσωρινή».

Η παραγωγικότητα

Στην ίδια έκθεση τονίζεται επίσης ότι η αποτελεσματική σχέση απόδοσης και αμοιβών του Δημοσίου πρέπει να περνά μέσα από στρατηγικό σχέδιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εάν σε μία χώρα οι αμοιβές στο Δημόσιο είναι υψηλές σε σχέση με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πρέπει να υπάρξει αυξήσει της παραγωγικότητας του δημοσίου.

Το ΔΝΤ, πάντως, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει βέλτιστο επίπεδο κρατικών δαπανών για μισθούς και ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών τόσο σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος όσο και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Για παράδειγμα, οι σκανδιναβικές χώρες χρησιμοποιούν το 20-25% του πληθυσμού ως εργαζομένους στο Δημόσιο, ενώ χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία απασχολούν λιγότερο από 10%.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Tο ΔΝΤ στέλνει μήνυμα: Ευελιξία και ανταγωνιστικοί μισθοί στο Δημόσιο"

Εβγαλε "πόρισμα" ο Παπαδημούλης: Εκαψαν τον Μαυρίκο για να μην τους κάψει

Θέση στην υπόθεση του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου πήρε ο Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του στο twitter.

«Η όζουσα υπόθεση Μαυρίκου, δεν επιλύθηκε όπως πρέπει, μέσω της δικαστικής οδού, αλλά μέσω της Αττικής οδού.Τον έκαψαν για να μην τους κάψει» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.




Διαβάστε Περισσότερα » "Εβγαλε "πόρισμα" ο Παπαδημούλης: Εκαψαν τον Μαυρίκο για να μην τους κάψει"

Κούγιας για το θρίλερ με Μαυρίκο: Μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για να έχουμε πρόσβαση στη δικογραφία

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος της οικογένειας του εκδότη Π. Μαυρίκου, αποκάλυψε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του mega ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως προκειμένου να έχει τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένεια το δικαίωμα πρόσβασης στη δικογραφία της υπόθεσης.

«Εξετάζουμε την περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας, δηλαδή το να έγιναν όλα με ένα εγκληματικό σχέδιο που να οδήγησαν προφανώς στο τραγικό αποτέλεσμα. Να σας πω ότι ήδη από χθες έχω επικοινωνήσει με μια σειρά τεχνικών συμβούλων», είπε αρχικά ο κ. Κούγιας.

Και σημείωσε: «Επειδή εγώ και η οικογένεια θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στη δικογραφία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υποβάλλουμε μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση, είτε σήμερα αν προλάβουμε ή τη Δευτέρα το αργότερο θα υποβάλλουμε μήνυση ότι διεπράχθη εις βάρος του Μαυρίκου αδίκημα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως». 


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας για το θρίλερ με Μαυρίκο: Μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για να έχουμε πρόσβαση στη δικογραφία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news