facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Κατατέθηκε στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος

Κατατέθηκε στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος. Η συζήτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο αναπτυξιακός νόμος αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Βουλής με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος"

Στην Κύπρο διαβιβάζεται η δικογραφία Βγενόπουλου

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε με βούλευμά του ότι πρέπει να διαβιβαστεί στις κυπριακές δικαστικές αρχές η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την 10η ειδική ανακρίτρια Αθηνών για τον πρόεδρο του ομίλου Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο και τους στενούς συνεργάτες του.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα επικύρωσε την κρίση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία είχε αποφανθεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των δικαστικών αρχών της Κύπρου να διαβιβαστεί η δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην χώρας μας για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας με βασικούς πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τους στενούς συνεργάτες του.

Παράλληλα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα του επιχειρηματία για αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Όπως είναι γνωστό, ο Αρειος Πάγος έχει συμφωνήσει στην έκδοση των Μάρκο Φόρου και Ευθύμιου Μπουλούτα στην Κύπρο για να δικαστούν, ανεξάρτητα εάν και οι δύο διαφεύγουν και όπως έχουν δηλώσει θα παρουσιαστούν στην δίκη τους.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Κύπρο διαβιβάζεται η δικογραφία Βγενόπουλου"

Τριάντα τραυματίες από σοβαρά επεισόδια στο κέντρο μεταναστών στη Σάμο

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ Σύρων και Πακιστανών στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Σάμο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον καταυλισμό.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των ΜΑΤ

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριάντα τραυματίες από σοβαρά επεισόδια στο κέντρο μεταναστών στη Σάμο "

Στάχτη και αποκαΐδια το hotspot στη Μόρια - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στάχτη έγινε μεγάλο μέρος του hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη το οποίο το βράδυ της Τετάρτης τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από άγριες συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών.

Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr απεικονίζεται το μέγεθος της καταστροφής στον καταυλισμό όπου ζουν το τελευταίο διάστημα πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η φωτιά έκαψε μεγάλο μέρος των σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, κοντά στον καταυλισμό -και ιδίως στο βόρειο τμήμα του- υπάρχουν τμήματα με ξερά χόρτα γεγονός που έκανε τους κατοίκους του νησιού να ανησυχήσουν για τις ιδιοκτησίες τους. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν, επίσης, την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης καθώς και ότι, όταν διαπιστώνονται κλοπές, τους ζητείται να καταβάλουν υψηλά παράβολα προκειμένου να υποβάλουν μηνύσεις.

Από τις χθεσινές συμπλοκές και την πυρκαγιά υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στον χώρο.

Όσον αφορά στο γιατί ξέσπασαν οι συμπλοκές, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο hotspot, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου. Το τελευταίο είναι και το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά το βράδυ της Τετάρτης.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το hotspot της Μόριας


























protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάχτη και αποκαΐδια το hotspot στη Μόρια - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες"

Υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Δεκτό κατά πλειοψηφία και κατ’ άρθρο έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο κυρώνει συμβάσεις συνεργασίας της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και την συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Τις διεθνείς συμφωνίες ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που τις καταψήφισε όλες, και την Χρυσή Αυγή που δήλωσε, παρόν για την συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ και όχι, για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Παράλληλα, υπερψηφίστηκαν μόνο από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης οι επίμαχες τροπολογίες που αφορούν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων τον «δημοσιονομικό κόφτη», το ΕΚΑΣ, τα δάνεια της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα με εγγύηση του δημοσίου, τον ΑΔΜΗΕ και τα ειδικά μισθολόγια.

Από την ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το ΚΚΕ, είχε αποχωρήσει νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της συζήτησης, για να μην νομιμοποιήσει όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να παραχωρήσουν την διαχείριση των δανείων της πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ, σε εταιρίες.


Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα"

Στο «Υπερταμείο» μεταβιβάζονται και τα τουριστικά ακίνητα του ΕΟΤ

Μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ (το λεγόμενο Υπερταμείο) και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας ΕΟΤ -τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ ως έχουσα την επικαρπία αυτών- έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς.

Αυτό προβλέπει τροπολογία, που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «Υπερταμείο» μεταβιβάζονται και τα τουριστικά ακίνητα του ΕΟΤ"

Aνοιξε ο δρόμος για πώληση κόκκινων δανείων με εγγύηση Δημοσίου

Επιτρέπεται πλέον η ανάθεση διαχείρισης, η μεταβίβαση και η πώληση κόκκινων δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε προκειμένου να κλείσουν οι «ουρές» της αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως διευκρίνησε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφωνήθηκε με τους δανειστές ότι σε περίπτωση που υπάρξει κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου, αυτή η δαπάνη δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα προκαλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αλλαγή, όμως, επιφέρει η τροπολογία και στα δάνεια που συνδέονται με την α΄κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, που πλέον προστατεύονται από πώληση, όχι όμως και από ανάθεση της διαχείρισής τους σε funds.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Aνοιξε ο δρόμος για πώληση κόκκινων δανείων με εγγύηση Δημοσίου"

ΔΝΤ: Οι πιστωτές να υποστούν το κόστος του χρέους

Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέρχονται στο θέμα του ελληνικού χρέους, παραμένοντας σταθερά προσανατολισμένοι στη λογική της ελάφρυνσής του, προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

Σήμερα (Πέμπτη), ο αξιωματούχος του Ταμείου, Μπορίς Όμπσφέλντ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα αποτελεί μία περίπτωση όπου «οι πιστωτές πρέπει να υποστούν το κόστος».

Όπως τόνισε, η ανακούφιση του ελληνικού χρέους είναι ένα ζήτημα που «παραμένει σταθερά» στην ατζέντα του Ταμείου.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου εξέφρασε την αισιοδοξία του ταμείου για το τελικό αποτέλεσμα: «Το ΔΝΤ είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα καταλήξει με βιώσιμο χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Οι πιστωτές να υποστούν το κόστος του χρέους"

Έστειλαν δέμα θανάτου στην εισαγγελέα της Χρυσής Αυγής

Δέμα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και μια απειλητική επιστολή έστειλαν άγνωστοι στην εισαγγελέα της Δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ο φάκελος που εστάλη ήταν συστημένος στο όνομά της, ωστόσο η εισαγγελέας θεώρησε ύποπτο το δέμα και κάλεσε την αστυνομία.

Το κλιμάκιο πυροτεχνουργών ανέλαβε δράση και οι φόβοι της εισαγγελέως επιβεβαιώθηκαν. Το δέμα περιείχε ένα βιβλίο μέσα στο οποίο υπήρχε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός με τρεις ναυτικές φωτοβολίδες.

Οι ναυτικές φωτοβολίδες περιέχουν κόκκινο μπαρούτι, ενώ μέσα στο δέμα βρέθηκαν και βίδες και ξυραφάκια.

Σύμφωνα με την αστυνομία εάν η εισαγγελέας της δίκης της Χρυσής Αυγής άνοιγε το δέμα τότε θεωρείται δεδομένο πως θα τραυματιζόταν σοβαρά και ο εκρηκτικός μηχανισμός θα της προκαλούσε σοβαρότατα εγκαύματα.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Έστειλαν δέμα θανάτου στην εισαγγελέα της Χρυσής Αυγής"

Τα νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ - Ολη η εγκύκλιος

Εγκύκλιο με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχων του ΕΚΑΣ και οδηγίες για την έναρξη διακοπής του σε περίπου 85.000 δικαιούχους, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.Όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν θα υπάρξει αναδρομική επιστροφή από πλευράς συνταξιούχων του ΕΚΑΣ Ιουνίου που καταβλήθηκε στο τέλος Μαΐου. Οι περικοπές αρχίζουν από 1-6-2016 ,δηλαδή το πρώτο ψαλίδι θα φανεί από τις συντάξεις Ιουλίου.

Η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

1.Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται (εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι λοιπές προϋποθέσεις που ακολουθούν):

α) σε όσους λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4387/2016 σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) σε όσους δικαιούνται σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω οργανισμούς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 (ήτοι μέχρι και 12/5/2016).

Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι των ανωτέρω φορέων κύριας ασφάλισης από τις 13/5/2016 και εφεξής δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ (ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια της παραγράφου Β του παρόντος).
Για να δικαιωθούν το ΕΚΑΣ έτους 2016 θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας δεν απαιτείται για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Στην περίπτωση που κάποιος, ο οποίος υπάγεται στα δικαιούχα πρόσωπα της ανωτέρω παραγράφου Α του παρόντος, συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (65ο) εντός του 2016, δικαιούται το ΕΚΑΣ 2016 και αυτό καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β) το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.

Προκειμένου να προσδιορισθεί το εισόδημα αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη:
- τα ποσά που αντιστοιχούν σε σύνταξη θυμάτων πολέμου και αναπήρων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση στρατιωτικής υπηρεσίας καθώς και θυμάτων τρομοκρατίας. Στο σημείο αυτό και για την αποφυγή παρερμηνειών σημειώνεται, ότι ως προς τα θύματα πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, σχετική αναλυτική ερμηνεία έχει δοθεί με το έγγραφο του Υπουργείου Φ80000/126/24.6.2015,
- τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα αρμοδιότητας Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που χορηγούνται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίθετα, συνυπολογίζονται στο κριτήριο αυτό το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από συντάξεις και μισθούς αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Τα ποσά που ορίζονται στις ανωτέρω περιπτώσεις β, γ, δ αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2014 έως 31.12.2014.

ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης (ήτοι, σύνταξη μηνός Μαΐου 2016), συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

Διευκρινίζουμε στο σημείο αυτό ότι για την εξέταση του κριτηρίου αυτού ο κρίσιμος μήνας (Μάιος 2016) πρέπει να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης. Τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων.
στ) Ειδικά όσον αφορά στους αλλοδαπούς - πολίτες τρίτων χωρών - δικαιούχους του ΕΚΑΣ, εκτός από τον όρο της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και με σκοπό τη διασφάλιση χορήγησής του σε νόμιμα διαμένοντες, απαιτείται πλέον ρητώς η διαμονή τους στη χώρα να είναι και νόμιμη.

Σημειωνεται ότι το ανώτατο όριο από συντάξεις, προκειμένου να λάβει κανείς το ΕΚΑΣ, είναι για το 2016 τα 664 ευρώ από τα 850 ευρώ το 2015 και το συνολικό οικογενειακό οι 11.000 ευρώ (αντί των 15.380 ευρώ) ενώ τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν και τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:
• 230 ευρώ τον μήνα ΕΚΑΣ για εισόδημα μέχρι 7.216 ευρώ (αντί των 7.715,65 ευρώ).
• 172,50 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.216,01 ευρώ μέχρι 7.518 ευρώ (αντί των 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ).
• 115 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.518,01 ευρώ μέχρι 7.720 ευρώ (αντί 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ).
• 57,50 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.720,01 ευρώ μέχρι 7.972 ευρώ (αντί των 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ.

Για το 2016, καταργείται το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ για όσους είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ και οικογενειακό έως 13.500 ευρώ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ - Ολη η εγκύκλιος"

Κλείσιμο στρατοπέδων για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια προανήγγειλε ο Π. Καμμένος

Το κλείσιμο «αχρείαστων» στρατοπέδων ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για την διάσωση των ειδικών μισθολογίων των ένστολων προανήγγειλε ο κ. Πάνος Καμμένος.

Με παρέμβασή του στην Βουλή και απαντώντας στην κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο κ. Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε ότι τα χρήματα για την «σωτηρία» των ειδικών μισθολογίων θα έρθουν από «εξοικονομήσεις που αφορούν ρουσφέτια. Δεν απειλείται η Καλαμάτα από τον Ομέρ Βρυώνη για να έχει στρατεύματα που φυλάνε το γραφείο του κ. Σαμαρά» ενώ επέκτεινε τους σχεδιασμούς και σε άλλες περιοχές λέγοντας « δεν χρειάζεται να πληρώνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα».

Πρόσθεσε δε ότι «εκτός από τον κωδικό 6900 υπάρχουν και κωδικοί που θα παίρνουν πίσω τα κλεμμένα από εταιρίες που καταδικάστηκαν στη Γερμανία τελεσίδικα γιατί αποδείχτηκε ότι δωροδόκησαν πολιτικούς και σήμερα λένε πως θέλουν να επιστρέψουν τα κλεμμένα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείσιμο στρατοπέδων για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια προανήγγειλε ο Π. Καμμένος"

Εξώδικο στον πρωθυπουργό για την παραχώρηση του Ελληνικού

Επιδόθηκε σήμερα στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο εξώδικο με θέμα:

«Παράνομη, επιβλαβής για το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς κανένα πραγματικό δημοσιονομικό όφελος η υπογραφή από την κυβέρνηση Μνημονίου Κατανόησης για την παραχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A., με εγγυητή την Lamda Development, και η ψήφιση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή.


»Η έγκριση της σύμβασης από την Κυβέρνηση και τη Βουλή εκθέτει το Ελληνικό κράτος σε πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία σε περίπτωση μη ικανοποίησης κάποιας εκ των εννέα αναβλητικών αιρέσεων που διέπουν την σύμβαση, εκ των οποίων οι τρείς αφορούν δικαστικές αποφάσεις».

Το εξώδικο υπογράφουν μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού καθώς και πολλές προσωπικότητες.

Το εξώδικο:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Των
Γλέζου Μανώλη, π. Βουλευτή Επικρατείας και π. Ευρωβουλευτή 
Χουντή Νίκου, Ευρωβουλευτή
Ασημακόπουλου Βασίλη, μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Βαγγελάτου Ειρήνης, μέλους Δ.Σ. Δήμου Γλυφάδας, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Βαταβάλη Φερενίκης, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Γαλετσέλη Παναγιώτη, μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Γιαννακόπουλου Κωνσταντίνου, γενικού γραμματέα Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας 
Δάνου Ανδρέα, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Δερμενάκη Παύλου, οικονομολόγου, ερευνητή 
Ηλιόπουλου Θανάση, μέλους ΔΣ Δήμου Γλυφάδας
Ιατρίδου Μαριλένας, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού 
Καλογρίδη Λιάνας, μέλους του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας
Καλομοίρη Γρηγόρη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ
Καμπούρη Γιούλης μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Καστρινάκη Ελένης, δικηγόρου 
Κεφάλα Σοφίας, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Κίνια Σπύρου, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Κουρή Ευάγγελου, δικηγόρου, π. μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Κρητικού Μάριου, αντιπροέδρου Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
Κυρίτση Αγλαϊας, π. βουλεύτριας Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ
Μαντά Ασημάκη, περιφερειακού συμβούλου Περιφέρειας Αττικής 
Μαούνη Αντώνη, προέδρου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής 
Μπελαντή Δημήτρη, μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας 
Μπόλαρη Μαρίας, πρώην βουλεύτριας Α΄ Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ 
Μπουρούσα Αφροδίτης, δικηγόρου
Μπουσουλέγκα Αλέξανδρου, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Πάνου Δημήτρη, δικηγόρου
Παπαδημητρίου Βασίλη, δικηγόρου
Παππά Γρηγορίου, αντιπροέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας
Πετρόπουλου Δημήτρη, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ και μέλους Αντιπροσωπίας ΤΕΕ
Πορτάλιου Ελένης, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού 
Πρασσά Δημήτρη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Σκλαβούνου Γεράσιμου, μέλους του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας 
Σωτηρίου Ελένης, π. βουλεύτριας νομού Αττικής ΣΥΡΙΖΑ
Τότσικα Παναγιώτη, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού 
Τσακούλια Παναγιώτας, επ. δικηγόρου 
Φώσκολου Ιωάννας, μέλους Forum Δικτύου πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Φωτιάδου Αθανασίας, μέλους Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας
Χαρίση Γεωργίου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ
Χριστοπούλου Αθανασίας, μέλους Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας


ΠΡΟΣ 
τον Πρωθυπουργό Ελλάδας κ. Αλέξιο Τσίπρα 
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο 


Θέμα: Παράνομη, επιβλαβής για το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς κανένα πραγματικό δημοσιονομικό όφελος η υπογραφή από την κυβέρνηση Μνημονίου Κατανόησης για την παραχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A., με εγγυητή την Lamda Development, και η ψήφιση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή.
Η έγκριση της σύμβασης από την Κυβέρνηση και τη Βουλή εκθέτει το Ελληνικό κράτος σε πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία σε περίπτωση μη ικανοποίησης κάποιας εκ των εννέα αναβλητικών αιρέσεων που διέπουν την σύμβαση, εκ των οποίων οι τρείς αφορούν δικαστικές αποφάσεις. 

Η αποδοχή ενός παράνομου καταχρηστικού, απεχθούς και επονείδιστου χρέους - όπως διαπιστώνει η αρμόδια Επιτροπή για το Χρέος της Ελληνικής Βουλής - εκ μέρους της χώρας οδήγησε στην υπογραφή τριών δανειακών συμβάσεων, την επιβολή της δέσμευσης του συνόλου της περιουσίας του λαού (Δημόσιας και Ιδιωτικής) και την απογύμνωση από όλες τις ασυλίες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. 
Μεταξύ των απεχθέστατων για τη ζωή των Ελλήνων, προβλεπομένων στην Γ’ Δανειακή Σύμβαση που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015, είναι ο έλεγχος της εφαρμογής και των τριών μνημονίων και η μετατροπή του γνωστού πλέον σε όλους ΤΑΙΠΕΔ σε νέο Υπερταμείο υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού λαού. Μιας περιουσίας της οποίας είμαστε διαχειριστές, οφείλουμε να αξιοποιούμε και να παραδίδουμε ακέραιη στις επόμενες γενιές.
Ο δυσμενέστατος και παράνομος όρος της Σύμβασης αυτής αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για την λειτουργία του οποίου αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης - ΕΜΣ (γνωστός ως ESM) που μπορεί να απαιτεί, κατά την διακριτική του ευχέρεια, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού λαού, καθώς και παροχή άλλων δικαιωμάτων που θα κρίνει αναγκαία για την αποπληρωμή του παράνομου, καταχρηστικού, απεχθούς και επονείδιστου χρέους. Με βάση τα παραπάνω απεχθή για τη κοινωνία μας, αυτές τις μέρες επιχειρείται η επικύρωση της πώλησης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης για το χαμηλό τίμημα της παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A. , που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ενώ εξετάζεται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορά σχετικά με τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε όλη τη διαδικασία παραχώρησης, με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των «δανειστών» και πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την εταιρεία και να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την παραχώρηση του Ελληνικού, συναινώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.
Η σύμβαση αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε», η οποία συνοδεύεται με παραχώρηση δικαιωμάτων επιφανείας για 99 χρόνια και δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής κατά 30% εξ αδιαιρέτου επί καθαρής εκτάσεως 6.008.075 τμ, η οποία επιμερίζεται ως εξής α) πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: 5.249.873 τμ, β) παράκτιο μέτωπο: 758.202 τμ.
Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 6.205.677 τμ, περιλαμβανομένων αιγιαλού και παραλίας που είναι κοινόχρηστοι χώροι.

1. Ιδιοποίηση του ακινήτου από τη Lamda Development

Ο νόμος 3986/2011- ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ - εισήγαγε στην ελληνική νομοθεσία την έννοια της «Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας επί Δημόσιων Κτημάτων», δηλαδή το δικαίωμα σε ένα ιδιώτη να εκμεταλλεύεται για μια χρονική περίοδο 5 - 50 ετών ένα κτήμα που παραμένει δημόσιο. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε με αδιανόητο περιεχόμενο. Έτσι, με βάση την υπ’ αριθμ. 225/7.1.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β 15/10.1.2013) έχουν μεταβιβαστεί και περιέλθει χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ : το δικαίωμα επιφανείας του ακινήτου του Ελληνικού για χρονική περίοδο 99 ετών και 30% ποσοστό εξ αδιαιρέτου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή. Κατ’ ουσίαν η εταιρεία έχει σκανδαλωδώς ιδιοποιηθεί το Δημόσιο Ακίνητο. 

2. Μια νέα εσωστρεφής πόλη 27.000 κατοίκων και δόμησης 3 – 3,6 εκατ. τ.μ. εμφυτεύεται στην περιοχή

Το Σχέδιο Foster&Partners που συνοδεύει τη σύμβαση αφορά σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιλαμβάνει κατοικία και συμπληρωματικές χρήσεις εξυπηρέτησης, τουριστικά καταλύματα, καζίνο και συνοδές χρήσεις, κτίρια γραφείων, λιανικό εμπόριο και τεράστια πολυκαταστήματα, κτίρια υγείας-πρόνοιας, ιδιωτικό πανεπιστημιακό συγκρότημα, άλλα κτίρια εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού. Εγκλείει αυτούς που θα κατοικήσουν εκεί, παρέχοντας όλες τις δυνατές εξυπηρετήσεις μέσα σ’ αυτή τη νέα πόλη και, ταυτόχρονα, στα σημεία που γειτνιάζει με ενεργές οικονομικά παρακείμενες περιοχές, λειτουργεί ανταγωνιστικά προς αυτές, καθώς δημιουργεί νέες εκτεταμένες ζώνες γραφειακών χώρων, πολυκαταστημάτων κ.λπ. Πρόκειται για μία ιδιωτική πόλη η οποία θα χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, επί ποινή μάλιστα αποζημίωσης (βλ παρακάτω).

3. Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Στο κορεσμένο οικολογικά Λεκανοπέδιο όπου η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είναι απαγορευτική, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Παρισιού, σε νέα δόμηση και στην καρδιά των παράκτιων δήμων, όπου υπάρχει ήδη τεράστια φούσκα ακινήτων, θα δημιουργηθεί μια νέα εσωστρεφής πόλη, πολλαπλά βλαπτική για την Αττική και τους κατοίκους της.
Πολύ απλά, η «επένδυση» της Lamda Development θα καταστρέψει οικονομικά και θα τραυματίσει οικολογικά την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τη μνημονιακή στρατηγική καταστροφής όχι μόνο της εργατικής αλλά και της μικροαστικής και μεσαίας αστικής τάξης. Οι κάτοικοι της εσωστρεφούς πόλης θα εξυπηρετούνται από τις συνοδές χρήσεις της οικιστικής για όλες τις ανάγκες τους, επομένως δεν θα αιμοδοτούν οικονομικά τις περιβάλλουσες περιοχές. Αντιθέτως, η νέα πόλη θα προσελκύσει για ορισμένες, προσιτές οικονομικά λειτουργίες, καταναλωτές από τους κατοίκους των πέριξ δήμων και όλο το λεκανοπέδιο, πλήττοντας τις ήδη συρρικνωμένες οικονομικές δραστηριότητες της Αττικής. Τα νέα κτίρια γραφείων, τα malls και λοιπά καταστήματα στον άξονα της Βουλιαγμένης και το πλήθος των κατοικιών του σχεδίου Foster θα οδηγήσουν σε οριστικό μαρασμό τη σημερινή αγορά ακινήτων και σε πτώχευση τις σχετικές επιχειρήσεις. 
Η υλοποίηση των έργων θα δημιουργήσει ένα τεράστιο εργοτάξιο για δεκαετίες, δημιουργώντας μόνιμη επιβάρυνση τόσο στις λειτουργίες της πόλης όσο και στην καθημερινή διαβίωση των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών.

4. Η καταστροφή σημαντικών αρχαιοτήτων

Το Ελληνικό περιλαμβάνει έναν υφιστάμενο και εν δυνάμει πολύ ευρύτερο του σημερινού αρχαιολογικό χώρο - καθώς η εκποιούμενη έκταση ανήκε στο παρελθόν στους δήμους Αλιμούντος (Αλίμου), Ευωνύμου (Ελληνικού-Αργυρούπολης), Αιξωνής (Γλυφάδας) - ο οποίος μπορεί ν’ αποτελέσει ένα ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο. Αντιθέτως, με τη σύμβαση παραχωρείται για πρώτη φορά ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος σε ιδιώτη, μέσω της αγοράς δημοσίου ακινήτου στο οποίο αυτός βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση, η επιτρεπόμενη δόμηση στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά καταστρέφει τη δυνατότητα επέκτασης του σημερινού, πολύ περιορισμένου αρχαιολογικού χώρου. 
Στο υπογραφέν σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, διαφαίνεται ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι αποκλεισμένη από τον χώρο κατά την υλοποίηση του σχεδίου της εν λόγω εταιρείας, καθώς αποκλείεται εμπράκτως και παρανόμως η συνεχής παρουσία της σ’ αυτόν. Επισημαίνεται ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα ενημερώνεται μόνο όταν η εταιρεία το κρίνει απαραίτητο και θα εξαναγκάζεται να εργάζεται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες και πιέσεις, δεδομένου ότι προβλέπονται ρήτρες αποζημίωσης της εταιρείας από το δημόσιο για τις όποιες καθυστερήσεις προκύψουν από τις ανασκαφικές εργασίες. Επίσης, ρήτρες προβλέπονται εάν μειωθεί η δόμηση κατά ποσοστό άνω του 3% λόγω ανασκαφικών ευρημάτων (βλ παρακάτω). 

5. Οι παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Όλη η διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού είναι σκανδαλωδώς παράνομη. Όπως επισημαίνει σχετική αναφορά που κατατέθηκε από μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραβιάζονται :
1. Το άρθρο 107 και επόμενα της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε) γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων υπέρ του «επενδυτή» υπό την έννοια της παροχής πλεονεκτήματος στον τελευταίο διά της ευνοϊκής μεταχείρισής του κατά τη διαδικασία της επιλογής/διαγωνισμού, όπως:
1.1 Τη χορήγηση άδειας καζίνο που δεν προβλεπόταν από την προκήρυξη του διαγωνισμού (στοιχείο νii αναβλητικών αιρέσεων σύμβασης),
1.2 Την απαλλαγή της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» από οποιονδήποτε φόρο σχετικό με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία του ακινήτου, (παρ. 6, αρθρ.42, ν.3943/2011),
Επιπροσθέτως, σημειώνουμε ότι, με πρόσφατη απόφαση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομα τα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση στην Cosco,
1.3 Την υποχρέωση μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες βρίσκονται στο ακίνητο και την ανάληψη της προκύπτουσας δαπάνης από το Δημόσιο (βλ. και άρθ. 7 και 8 του ν4062/2012),
1.4 Τη σύσταση διοικητικού φορέα με εξουσία για τη αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων (στοιχείο vi αναβλητικών αιρέσεων σύμβασης),
1.5 Την καταβολή ανταλλάγματος στον ανάδοχο για τις υπηρεσίες του Δημοσίου κ.λπ. που θα στεγαστούν στο ακίνητο (βλ. και άρθ.8 του ν.4062/2012),
1.6 Την αλλαγή ουσιώδους όρου του διαγωνισμού μετά την αποχώρηση άλλων ενδιαφερομένων πλην ενός, της Lamda Development S.A. Όρος ο οποίος απαλείφθηκε και βάσει του οποίου το Δημόσιο θα διατηρούσε το 30% της αξίας της έκτασης των 6.205,677 στρεμμάτων, των κτιρίων και άλλων υποδομών μέσα στο πρώην αεροδρόμιο. 
2. Η διεθνής σύμβαση του Aarchus για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα (Κανονισμός ΕΚ αριθ. 1367/2006.
3. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προώθηση της προστασίας των τοπίων, την διαχείριση και τον σχεδιασμό τους και την οργάνωση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα τοπίου.
4. Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ που αναδεικνύει τα λιβάδια Posidonia oceanica ως οικότοπο προτεραιότητας και της Συνθήκης της Βαρκελώνης που αναφέρει την Posidonia oceanica ως κινδυνεύον είδος.
5. Η οδηγία 2001/42/ΕΚ κατά την έκδοση του Νόμου 4062/2012 με θέμα: «αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού & Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ…», επειδή η διαδικασία και τα προαπαιτούμενα της εν λόγω Οδηγίας δεν τηρήθηκαν πριν την έκδοση του σχετικού νόμου. Δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκαν η εκπόνηση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ), η διεξαγωγή διαβουλεύσεων με το ενδιαφερόμενο κοινό και η συνεκτίμηση της περιβαλλοντικής μελέτης και των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 εξεδόθη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αριθ. υπόθεσης C 453/14) που αφορούσε σε ερώτημα του ΣτΕ σχετικά με την υποχρέωση ή μη της εφαρμογής της Οδηγίας 2001/42 πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 187/2011/ΦΕΚ Δ’ «Περί μέτρων προστασίας της περιοχής όρους του Υμηττού….». Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την μη εφαρμογή της Οδηγίας 2001/42 θεωρείται ότι ενέχει θέση δεδικασμένου και στην περίπτωση του ν.4062/2012. Για τους παραπάνω λόγους ζητείται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να ακυρωθεί κάθε πράξη που συντελέστηκε σε συνέχεια του νόμου καθώς και του σχεδίου σύμβασης.


6. Πολεοδομικές υπερβάσεις της πρότασης Foster που συνοδεύει τη σύμβαση σε σχέση με τον ν4062/2012.

Πρόσθετα νομικά προβλήματα εγείρει το γεγονός ότι η πρόταση Foster της οποίας προβλέπεται η έγκριση (Αρ. 2.2 ii) προβλέπει την κατασκευή επτά ουρανοξυστών αντί δύο που επιτρέπει ο ν4062/2012, συντελεστές δόμησης πού κατά κανόνα αφ’ ενός υπερβαίνουν τους επιτρεπόμενους συντελεστές δόμησης από τον ν.4062/2012 στις περισσότερες ζώνες πολεοδόμησης, αφ’ ετέρου υπερβαίνουν τους κατά παρέκκλιση επιτρεπόμενους συντελεστές δόμησης σε κάποιες ζώνες ανάπτυξης, ιδίως σε αυτήν στην οποία προτείνεται η ανέγερση του καζίνο.

7. Το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό, συνιστά ευθεία παραβίαση των δημοσιονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου

Το τίμημα που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ - πλασματικό όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια- είναι 915 εκ. € από το οποίο κατά την ημερομηνία μεταβιβάσεως των μετοχών θα καταβληθούν μόνο 300 εκ . Εν συνεχεία σε 3 χρόνια θα καταβληθούν 45 εκ €, σε 4 χρόνια 45 εκ. €, σε 5 χρόνια 45 εκ. €, σε 6 χρόνια 40 εκ. €, σε 7 χρόνια 220 εκ. € και σε 10 χρόνια 220 εκ. €.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με βάση το επιτόκιο προεξοφλήσεως που θεώρησε το ΤΑΙΠΕΔ (12%), το τίμημα σε παρούσα αξία που θα πρέπει να καταβάλει η επενδύτρια εταιρεία είναι περίπου 576 εκ. €, κατά 15 εκ. € μεγαλύτερο του εκτιμητικού αποτελέσματος της “American Appraisal Hellas Ltd.” (559,792 εκ. € με συντελεστή προεξόφλησης 14,5 %). 
Ούτε όμως αυτό το ποσόν είναι πραγματικό. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης της «3ΝΚ Σύμβουλοι Μηχανικοί», την οποία εξέτασε ο πραγματογνώμων κ. Αναματερός, το κόστος μετεγκατάστασης των εγκατεστημένων σήμερα δημοσίων υπηρεσιών είναι υποτιμημένο. Μολαταύτα το ποσό που υπολογίζεται σε 135 εκ. € είναι ήδη αρκετά σοβαρό και πρέπει να αφαιρεθεί από τα 576 εκ. €. Επίσης, πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος υπογειοποίησης της Ποσειδώνος, που εξ όσων γνωρίζουμε θα καλυφθεί από το δημόσιο, η αξία (αν μπορεί να υπάρξει οικονομική αποτίμηση!) των μνημείων και διατηρητέων κτιρίων, η αξία της υψηλών προδιαγραφών μαρίνας και των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εν ολίγοις, αν όλα τα παραπάνω αφαιρεθούν θα πρόκειται για ένα τίμημα maximum περί τα 400 εκ. €.
Οι επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό μηδενισμού του τιμήματος, δεν σταματούν εδώ. Το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση κατασκευής και λειτουργίας εντός του ακινήτου δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, παρομοίου επιπέδου με αυτές που παρέχονται σε δήμους όμορους του ακινήτου. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια των 99 ετών το Δημόσιο θα συντηρεί το Πάρκο και τους ελεύθερους χώρους, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα.
Επίσης, η μελέτη ΕΜΠ 2010 εκτιμά ότι, αν προχωρήσουν τα μεγάλα τεχνικά έργα σύνδεσης του ακινήτου Ελληνικού με το Αεροδρόμιο, το δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει επιπλέον περίπου 2 δις €. 

Τον Οκτώβριο του 2014 το ΤΕΕ εκτίμησε ότι η επενδυτική αξία του Ελληνικού είναι 3 δις €, με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης και τη μελέτη της «Ελληνικό ΑΕ», βάσει της οποίας έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης, με έγγραφό του στις 13/11/2014 ανέθεσε στους πραγματογνώμονες, Γιώργο Αναματερό και Γιάννη Μελά να εκτιμήσουν την εμπορική αξία του ακινήτου Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ).
Η πραγματογνωμοσύνη του κ. Αναματερού, εκτιμά ότι το τίμημα των 576 εκ. € είναι τουλάχιστον κατά δυόμιση φορές μικρότερο, με τη σημερινή αξία του Ελληνικού να υπολογίζεται στο 1,5 δις €. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγει και η πραγματογνωμοσύνη του κ. Μελά, ο οποίος αποφαίνεται ότι η σημερινή αξία του Ελληνικού δεν είναι κάτω από 2,3 δις €, δηλαδή την υπολογίζει τέσσερεις φορές πάνω από την τιμή στην οποία τελικά πωλείται.
Η Σύμβαση προβλέπει (βλ. άρθρα 3.2 έως 3.6) και δικαιώματα του ΤΑΙΠΕΔ επί αποδόσεων, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του Έργου (το λεγόμενο “Earn-out” διεθνώς). Τα κέρδη αυτά δεν τα έλαβε υπ’ όψιν ούτε η “American Appraisal Hellas Ltd”. Πάντως, κατά την κρίση του πραγματογνώμονος κ. Αναματερού, αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολα, από τη στιγμή μάλιστα που η ελάχιστη αποδεκτή απόδοση της επενδύτριας εταιρείας έχει ορισθεί στο 15%. 

8. Οι περίφημες επενδύσεις είναι δανεισμός από τράπεζες

Η αναλογία Χρέους/Εισφορών μετόχων (δηλαδή τα δανειζόμενα από Τραπεζικά Ιδρύματα κεφάλαια προς τα ίδια κεφάλαια) δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν την αναλογία 3:1 (βλ. άρθρο 9.1 (ii)).
Βέβαια, στην εποχή της εκποίησης/υφαρπαγής της Ελληνικής Δημόσιας Περιουσίας, όπου οι «επενδυτές» δεν επενδύουν σχεδόν τίποτα αλλά δανείζονται από το τραπεζικό σύστημα, τα παραπάνω είναι πλέον καθεστώς. Αρκεί να θυμηθούμε πώς πουλήθηκαν ο ΟΠΑΠ και τα 28 Ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, για τα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Επισημαίνουμε ότι η ασυλία από ποινικές ευθύνες για τα 28 Ακίνητα που ζήτησαν οι «δανειστές» καταργεί την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον φυσικό δικαστή, είναι παρέκκλιση από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και αντιβαίνει στο jus cogens, άρα θα επιφέρει ακυρότητα στην οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη. 
Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση των αγορών από τους επενδυτές έγινε με τραπεζικό δανεισμό από τις εγχώριες τράπεζες (που κατά τα άλλα δεν έχουν χρήματα για να δώσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οδηγούν, λόγω και της ασφυξίας ρευστότητας, στο κλείσιμο).

9. Οι αναβλητικές αιρέσεις

Η συμφωνία διέπεται από έντεκα αναβλητικές αιρέσεις, μετά την εκπλήρωση των οποίων θα ισχύσει η Σύμβαση και θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών και η πληρωμή της α΄ δόσης.
Εάν Κυβέρνηση και Βουλή αποδεχθούν τη σύμβαση, ο αγοραστής μπορεί να απαιτήσει αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάποια από αυτές δεν υλοποιηθεί. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες απαιτεί ο αγοραστής και για τις οποίες δεσμεύεται το Ελληνικό κράτος. Και όλα αυτά χωρίς άμεσο δημοσιονομικό όφελος εφόσον ο αγοραστής θα πληρώσει την πρώτη δόση αφού ικανοποιηθούν όλες οι αναβλητικές αιρέσεις. 
Η αγοραπωλησία των πωλούμενων μετοχών βάσει της σύμβασης, τελεί υπό τον όρο πλήρωσης των παρακάτω αναβλητικών αιρέσεων (άρθρο 2.2) 
ί) την κύρωση της σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη δημοσίευση του κυρωτικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συμπεριλαμβανομένης, με την επιφύλαξη των διατάξεων και όρων του ν. 2687/1953 και του δικαίου της ΕΕ, της υπαγωγής της επένδυσης για την αξιοποίηση των ακινήτων στις διατάξεις του ν. 2687/1953, 
ii) την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης των ακινήτων με προεδρικό διάταγμα, όπως προβλέπεται στο ν. 4062/2012, ουσιωδώς στη μορφή του ενδεικτικού σχεδίου γενικής διάταξης της προσφοράς του επενδυτή, 
iii) τη θέση σε ισχύ των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) ή οποιασδήποτε άλλης πράξης τυχόν προβλέπεται από την εφαρμοστέα νομοθεσία περί έγκρισης των πολεοδομικών μελετών και περί ρύθμισης των θεμάτων των ακινήτων που προβλέπονται στο ν. 4062/2012, 
ίν) τη διανομή των ακινήτων σύμφωνα με διάγραμμα διανομής που θα συμφωνηθεί μεταξύ του επενδυτή, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου και σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις ως άνω ΚΥΑ ή άλλες πράξεις, βάσει της οποίας η εταιρεία θα αποκτήσει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των ακινήτων, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας που εφάπτονται σ' αυτά, 
ν) τη μεταβίβαση στη Lamda Development S.A των ως άνω εμπράγματων δικαιωμάτων σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις ως άνω διοικητικές πράξεις, 
νί) τη θέση σε ισχύ νομοθετικής πράξης με την οποία θα συστήνεται φορέας επιφορτισμένος με τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινοχρήστων χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού εντός των ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικώς και μη περιοριστικώς, της διοίκησης λειτουργιών, της συνήθους, τακτικής και έκτακτης συντήρησης αυτών, και κάθε άλλης σχετικής υπηρεσίας) και με την αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων, 
vii) σε περίπτωση που το σχέδιο γενικής διάταξης του επενδυτή προβλέπει ζώνη ανάπτυξης με επιτρεπόμενη χρήση τουρισμού/αναψυχής που επιτρέπει την εγκατάσταση καζίνο στο ακίνητο, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 περ. α του ν. 4062/2012, τη θέσπιση από το Ελληνικό Δημόσιο γενικού νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας καζίνο και τη χορήγηση, εντός του εν λόγω πλαισίου, μέσω δημόσιου διαγωνισμού της αναγκαίας άδειας λειτουργίας, περιλαμβάνοντας όρο που να επιβάλλει στον κάτοχο της άδειας λειτουργίας την υποχρέωση να εκκινήσει τη λειτουργία εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τεχνικές προδιαγραφές του σχεδίου γενικής διάταξης, 
viii) την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες να απορρίπτουν οριστικά τις περιοριστικά αναφερόμενες στο σχέδιο αιτήσεις ακυρώσεως, 
ix) τη μη ύπαρξη εκκρεμούς αίτησης ακύρωσης κατά οποιασδήποτε εκ των διοικητικών πράξεων που αναφέρονται στα σημεία iii, iv, ν, vi, με εξαίρεση τα προεδρικά διατάγματα, 
χ) τη μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή τη μη επέλευση γεγονότος ανωτέρας βίας, που να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δομήσιμης επιφάνειας των ακινήτων κατά ποσοστό άνω του 5%, και 
χi) με την επιφύλαξη του άρθρου 8 παράγραφος 1 περ. στ του ν. 4062/2012, την παράδοση στην Lamda Development SA των ακινήτων ελεύθερων από κατοχή τρίτων στο σύνολό τους, δυνάμει πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής που θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας, εκτός συγκεκριμένης έκτασης που περιγράφεται στο άρθρο 7 παρ. 1 περ. γ του ν. 4062/2012, η οποία θα εκκενωθεί εντός 10 μηνών από την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών, και της μαρίνας των ακινήτων (άρθρο 2.2 του σχεδίου).

10. Παράλογα και χαριστικά δικαιώματα της εταιρείας για αποζημίωση

A. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης «Γεγονός Αποζημίωσης» για το οποίο η επενδύτρια εταιρεία θα δικαιούται αποζημίωση νοείται : 
(i) Η εύρεση αρχαιοτήτων (είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρχαιότητες σύμφωνα με την μελέτη της αρχαιολόγου κας Καζά, κ.ά.)
(ii) Δικαστικές αποφάσεις ή διοικητικές πράξεις 
(iii) Ο χαρακτηρισμός τμήματος του Ακινήτου ως δάσος 
(iv) Η μόλυνση του εδάφους (αυτή είναι πολύ πιθανή λόγω της επί 50 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου που επισώρευσε λάδια, χημικά φορτία κάργκο, βαρέα μέταλλα από φθορά ελαστικών, κλπ.).
Ο Αγοραστής θα δικαιούται αποζημίωση εάν κάποιο από τα ανωτέρω γεγονότα αποζημίωσης έχει ως αποτέλεσμα : 
α) τη μείωση της Δομήσιμης Επιφανείας κατά ποσοστό άνω του 3% σε κάθε ένα από (i) το Πρώην Αεροδρόμιο και/ή (ii) την Παράκτια Ζώνη. 
β) την αδυναμία συνέχισης των απαιτούμενων εργασιών για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου εάν από την αδυναμία αυτή θίγεται ποσοστό άνω του 3% της Δομήσιμης Επιφάνειας σε κάθε ένα από (i) το Πρώην Αεροδρόμιο και/ή (ii) την Παράκτια Ζώνη (βλ. άρθρα 6.4 και 20.1 έως 20.6),

B. Ο Αγοραστής θα αποζημιώνεται για τα έξοδα που προκύπτουν από την καθυστέρηση του έργου σε περίπτωση (βλ. άρθρο 11.2) :
α) Μη πλήρους λειτουργίας του γραφείου Ελληνικού (βλ. άρθρο 11.1 (α))
β) Αναστολής της εκτέλεσης ή ακύρωσης, βάσει διοικητικής πράξεως, οικοδομικής άδειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ζημία της Εταιρείας ή την καθυστέρηση των εργασιών πέραν των 90 ημερών, (βλ. άρθρο 11.1 (β))
γ) Μη έγκαιρης παροχής νερού, αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, (βλ. άρθρο 11.1 (γ))
δ) Εύρεσης αρχαιοτήτων και καθυστέρησης της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία εντός προθεσμίας 60 ημερών οφείλει να υποδείξει μεθόδους για την συνέχιση των εργασιών (βλ. άρθρα 11.1 (δ) και 9.7)
ε) Μη κατασκευής και λειτουργίας εντός του Ακινήτου δημοσίων υπηρεσιών και παροχών κοινής ωφέλειας παρομοίου επιπέδου με αυτές που παρέχονται σε δήμους όμορους του ακινήτου (βλ. άρθρο 11.1 (ε)).
στ) Μη διασφάλισης ότι o φορέας που θα διαχειρίζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο και τους ελεύθερους χώρους (βλ. άρθρο 2.2 (vi)) θα έχει τους επαρκείς πόρους και χρηματοδότηση (βλ άρθρο 11.1 (στ))

Το άρθρο 11.1 προβλέπει «Ότι οι ελεύθεροι χώροι δημοσίας χρήσεως και οι χώροι και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας εντός του ακινήτου (συμπεριλαμβανομένου του Πάρκου όπως ορίζεται στον ν4062 και των λοιπών ελεύθερων χώρων δημοσίας χρήσεως, κοινωφελών κτιρίων και υπηρεσιών, δρόμων κοινοχρήστων πολεοδομικών έργων και υποδομών, θα διαχειρίζονται, θα λειτουργούν και θα συντηρούνται από ειδικό διοικητικό φορέα που θα ιδρυθεί σύμφωνα με το άρθρο 2.2. (vi) (η από τρίτο πρόσωπο που θα διοριστεί μέσω δημοσίου διαγωνισμού και θα αμείβεται από τον φορέα αυτόν ο «Διαχειριστής Πάρκου και Ελεύθερων Χώρων»). Το άρθρο αυτό πάσχει από αντισυνταγματικότητα καθώς προβλέπει παραχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιώτες επί κοινοχρήστων πραγμάτων.

Γ. Σε περίπτωση που προκύψει καθυστέρηση των εργασιών εξ αιτίας ψηφίσεως νόμου που τροποποιεί τον ν. 4062/2012, ή αυξάνει τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της «Ελληνικό Α.Ε.» (εκτός αυτών που επιβάλλονται βάσει Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης), το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώνει τον Αγοραστή (βλ. άρθρα 11.3 (β) και 11.4).

11. Μετεγκατάσταση της Υ.Π.Α.

Το Ελληνικό Δημόσιο επιτρέπει στην επενδύτρια εταιρεία να μετεγκαταστήσει με δικά της έξοδα το Κέντρο Ελέγχου της περιοχής Αθήνας – Μακεδονίας (εντός του Ακινήτου) υπό τον όρο ότι αυτή ἡ μετεγκατάσταση δεν θα προκαλέσει οιαδήποτε αδικαιολόγητη διατάραξη κ.λπ. της Υ.Π.Α. (βλ. άρθρο 11.11).

12. Καταγγελία της Σύμβασης από τον Αγοραστή
Καταγγελία της Σύμβασης από τον Αγοραστή θα μπορεί να γίνει και στην περίπτωση Γεγονότος Εκτεταμένης Ανωτέρας Βίας (πχ λόγω της μόλυνσης του εδάφους από χημικά όπως κηροζίνη, εξ αιτίας της λειτουργίας του Πρώην Αεροδρομίου), που έχει ως συνέπεια τον μόνιμο περιορισμό της ανάπτυξης κατά ποσοστό μεγαλύτερο τού 30% της συνολικής Δομήσιμης Επιφάνειας του πρώην Αεροδρομίου ή/και του παράκτιου μετώπου, όπως αυτή θα έχει εγκριθεί βάσει των ΚΥΑ του άρθρου 2.2. Ως «μόνιμος» περιορισμός της ανάπτυξης, θεωρείται οιαδήποτε αδυναμία υλοποίησης των αντιστοίχων τμημάτων του ΕΣΧΑΔΑ για περίοδο επτά συνεχόμενων μηνών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ως άνω απόφασή σας και σας καλούμε να απέχετε από περαιτέρω ως προς αυτά ενέργειες δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση συντρέχουν ευθύνες των εμπλεκομένων στην παρούσα αγοραπωλησία οργάνων (ποινικές, αστικές, πειθαρχικές) και ως προς αυτές επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας. 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα σε αυτούς που απευθύνεται προς γνώσιν και για τις νόμιμες συνέπειες. 


Αθήνα, 1/6/2016

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος 

Μπελαντής Δημήτρης


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο στον πρωθυπουργό για την παραχώρηση του Ελληνικού"

Οι Αλβανοί αρπάζουν σπίτια από τους Βορειοηπειρώτες

Με διαδικασίες εξπρές η αλβανική κυβέρνηση υλοποιεί μεθοδικά σχέδιο υφαρπαγής ιδιοκτησιών ομογενών της Χειμάρρας, με στόχο να τις διαθέσει στη συνέχεια σε εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους που θέλουν να μετατρέψουν την παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο σε... αλβανική ριβιέρα!
 
Στο πλαίσιο αυτό, κατοικίες και καταστήματα κατεδαφίζονται ως αυθαίρετα, ενώ ήδη στο χωριό Δρυμάδες αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από αντίστοιχες ελληνικές οικογένειες. Το Κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία χαρακτήρισε «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, ζητώντας την παρέμβαση της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.

 Εως σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από την Ελλάδα και το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί τα Τίρανα τις επόμενες ημέρες. 





Η αλβανική κυβέρνηση γκρεμίζει ιδιόκτητα ακίνητα ομογενών στη  Χειμάρρα

Ερώτηση στον κ. Κοτζιά για τις μεθοδευμένες δημεύσεις των περιουσιών στην ελληνική μειονότητα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας να πληροφορηθεί με ποιους τρόπους η Αθήνα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκεί ομογενών.
Κατεδαφίζουν και χαρίζουν!

Από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και τα Τίρανα χαρακτήρισαν με νόμο «παραδοσιακούς οικισμούς» τα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Παλιά Χειμάρρα, ξεκίνησαν η υφαρπαγή και η καταστροφή ελληνικών περιουσίων που εδώ και χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο ισχυρών επιχειρηματικών καρτέλ, τα οποία διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση.



Κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, τα οποία κατά περίπτωση μπορεί να είναι από ένα έως δέκα ή και περισσότερα, με έκταση από 100 έως 10.000 τ.μ. το καθένα

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τους 2015 το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα είχε καταφέρει να επικρατήσει σε μεγάλους δήμους της χώρας με την υπόσχεση ότι θα νομιμοποιήσει όλα τα αυθαίρετα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη χώρα μετά το 1991 και την πτώση του καθεστώτος Εμβερ Χότζα. Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν σχετικούς φακέλους στην Εθνική Επιτροπή Νομιμοποίησης Αυθαιρέτων, καταβάλλοντας και χρηματικό τέλος. Τελικά σε όλη την Αλβανία τα αυθαίρετα νομιμοποιήθηκαν, όχι όμως στη Χειμάρρα, όπου παραμονές του Πάσχα αφαιρέθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας από ομογενείς και ξεκίνησαν παράλληλα κατεδαφίσεις κατοικιών και καταστημάτων. Οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται με το πρόσχημα ότι τα ακίνητα είναι αυθαίρετα, στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου ανάπλασης των περιοχών αυτών -υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη αλβανικών Αλπεων και παραθαλάσσιων περιοχών του Ιονίου»- που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) που θα διαθέσει το ποσό των 28.700.000 ευρώ. Ουσιαστικά οι καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών και οι κατεδαφίσεις γίνονται στο όνομα ενός project που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και η Ελλάδα διά της συμμετοχής της στα σχετικά κοινοτικά ταμεία.




Η αντιπολίτευση κατηγόρησε ευθέως ότι ο υπόδικος μεγαλοεργολάβος «έχειπολιτική προστασία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας»


 «Ουδείς γνωρίζει τι προβλέπει το σχέδιο αυτό. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, την ώρα που συνεχίζονται κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ομόνοιας Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης και προσθέτει: «Οι κολλημένες ιδεοληψίες της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν πάτημα στην Αλβανία η οποία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχει αποθρασυνθεί. Η Ελλάδα πρέπει να παρέμβει άμεσα ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση την τήρηση της νομιμότητας των ιδιοκτησιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων στην περιοχή της Χειμάρρας. Δυστυχώς μόνο η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα έχει ζητήσει από τις αλβανικές αρχές ενημέρωση για το μπαράζ κατεδαφίσεων, αφού κάποια από αυτά τα ακίνητα ή τους τίτλους ιδιοκτησίας που αφαιρέθηκαν ανήκουν σε Ελληνες Χειμαρριώτες με αμερικανική υπηκοότητα».

Εως σήμερα η λεγόμενη Αστυνομία Περιβάλλοντος (IKMT), που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού, με την υποστήριξη του στρατού έχει ήδη κατεδαφίσει περισσότερα από 40 κτίρια και καταστήματα στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό, ενώ ακολουθεί η Παλιά Χειμάρρα όπου βρίσκεται και το πατρικό σπίτι του Ελληνα Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή Πύρρου Δήμα. Οπως καταγγέλλουν οι ομογενείς, ακόμη και σπίτια 200 και πλέον ετών που προσφάτως ανακατασκευάστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, κατεδαφίστηκαν χωρίς να έχει επιδοθεί προηγουμένως η σχετική απόφαση. «Αυτό γίνεται εσκεμμένα... Δεν επιδίδουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων σχετικές αποφάσεις κατεδάφισης ώστε αυτοί να μην έχουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά και να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Αυτό γίνεται προκειμένου να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση που σταματάει αυτόματα εφόσον υπάρξουν ενστάσεις και κοινωνική αντίδραση», τονίζει ο κ. Μπελέρης.

Υφαρπάζουν και τα κτήματα 

Στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα από το χωριό Βουνό της Χειμάρρας δήλωσε ότι οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν 11.000 στρέμματα με «παράνομους» τίτλους ιδιοκτησίας που ήδη δημοσιοποιήθηκαν. Σύμφωνα με το himara.gr, πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας ελληνικών οικογενειών που αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές οικογένειες του παλιού χωριού Δρυμάδες, ενώ υπάρχει κίνδυνος ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στα χωριά Γκιλεκάτες, Κοντράκια, Αγιος Ηλίας και Παλάσα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, τα οποία κατά περίπτωση μπορεί να είναι από ένα έως δέκα ή και περισσότερα, με έκταση από 100 έως 10.000 τ.μ. το καθένα. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας που επιχειρείται να αφαιρεθεί από αυτές τις οικογένειες ομογενών. 

Μετά την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας, τα ακίνητα αυτά επιστρέφουν στο αλβανικό κράτος το οποίο μπορεί είτε να τα παραχωρήσει στο αλβανικό... ΤΑΙΠΕΔ για ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε να τα διαθέσει προς αποζημίωση σε Αλβανούς που είχαν απολέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο δήμαρχος Χειμάρρας Γκιόργκι Γκόρο, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», διαθέτει και ελληνική ταυτότητα, υλοποιεί μεθοδικά και χωρίς καμία αντίδραση τα σχέδια των Τιράνων για καταπάτηση περιουσιών που ανήκουν σε ομογενείς.  Το τελευταίο διάστημα ο ίδιος έχει δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή τριών πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στο Δραλέο, στις Γκιλεκάτες και στο Περίβολο Δρυμάδων σε εκτάσεις που διεκδικούνται από ομογενείς ως πατρογονικές περιουσίες. Ουσιαστικά το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης αποσκοπεί ουσιαστικά στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της περιοχής μέσω της καταπάτησης ιδιοκτησιών που ανήκουν σε μειονοτικούς. Το ίδιο είχαν πράξει και μετά το 1991 στην πόλη των Αγίων Σαράντα, μετά τη μετανάστευση Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα η πλειονότητα της γης να έχει περάσει σε αλβανικά χέρια.
 


Η μακέτα για την κατασκευή αλβανικής ριβιέρας



Ο Παντέλι Καραπούλι, φίλος του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα που διώκεται από τη Δικαιοσύνη, φιλοδοξεί να κατασκευάσει τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της αλβανικής ριβιέρας



Το ΚΕΑΔ και ο πρόεδρός του Ευάγγελος Ντούλες προσέφυγαν ήδη στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι η περιοχή τελεί «υπό την κατοχή των δυνάμεων της εθνικής επιθεώρησης χωροπροστασίας» που επιβλέπει τις κατεδαφίσεις. «Αλλού με επιλεκτική αναφορά στον νόμο και αλλού στον “παράνομο”, μαζεύουν χαράτσια, ισοπεδώνουν κτίρια, υφαρπάζουν περιουσίες. Απειλούν σε προσωπικό επίπεδο κάθε οικογένεια και προκαλούν συλλογικό πανικό», σημειώνει ο κ. Ντούλες. Μειονοτικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα ότι τα αλβανικά δικαστήρια, επωφελούμενα από το γενικώς νοσηρό κλίμα διαφθοράς που χαρακτηρίζει την εκεί Δικαιοσύνη, κάτι για το οποίο κατηγορείται ανοιχτά η Αλβανία από διεθνείς οργανισμούς και δυτικές κυβερνήσεις, πολλές φορές τάσσονται προκλητικά με την πλευρά των καταπατητών, έχοντας ως κριτήριο την εθνική καταγωγή του θιγόμενου.
 
Ο φίλος του Ράμα και το resort στη Χειμάρρα

Πρόσφατα συνελήφθη ο συνιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Eurocol Shpk, Παντελί Καραπούλι, ο οποίος κατηγορείται για επαφές και συναλλαγές με τον αλβανικό υπόκοσμο. Η εταιρεία του φιλοδοξεί να κατασκευάσει στις Δρυμάδες ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο 19.100 τ.μ. με την ονομασία «Shkembinjt e Bardhe» (Λευκά Βράχια). Το project έχει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Πολεοδομίας και η απόφαση φέρει -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- και την υπογραφή του πρωθυπουργού Ράμα. Η έκταση όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το συγκρότημα εξοχικών κατοικιών ανήκει σε ομογενείς που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αφού διέθεταν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας, ωστόσο πλέον είναι στον αέρα μια και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιοποίησαν οι αλβανικές αρχές με τις 123 οικογένειες από τις Δρυμάδες, τους τίτλους ιδιοκτησίας των οποίων οι αλβανικές αρχές τούς ακυρώνουν. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε ευθέως ότι ο υπόδικος μεγαλοεργολάβος «έχει πολιτική προστασία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας», ενώ εφημερίδες στα Τίρανα αποκάλυψαν ότι η Eurocol Shpk είναι η εταιρεία που παίρνει τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στη χώρα και έχει κατασκευάσει τη νέα κατοικία του Ράμα στα Τίρανα.


















protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Αλβανοί αρπάζουν σπίτια από τους Βορειοηπειρώτες"

Φεύγουν 12 στελέχη του Ποταμιού και πάνε στη ΝΔ

Τη δήλωση στήριξής τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δυνατότητα πραγματοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τον τόπο, εκφράζουν, με κοινή δήλωσή τους, 12 υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού.

«Η Ελλάδα αιμορραγεί, η χώρα διαλύεται κάτω από την λαίλαπα της λιτότητας και των παραλόγων φόρων. Παραπατάει, μεταξύ της αυτάρεσκης ,''αριστερίστικης'', ουτοπικής ιδεολογίας του βασικού κυβερνώντος κόμματος, και της εγωπαθούς εξουσιολαγνείας του κυβερνητικού του εταίρου. Το πολιτικό δυναμικό, κατακερματισμένο, αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αίτημα του μέσου Έλληνα για έξοδο από την θανατηφόρα περιδίνηση που έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια.

Κοινοποιούμε σήμερα την απόφασή μας να συνταχθούμε στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, για έξοδο από την κρίση. Επιδιώκουμε να γίνουμε παραπόταμος, ενός αληθινού ποταμού Ελλήνων που θα μεταρρυθμίσει, επιτέλους, την Ελλάδα και θα την απαλλάξει από τη χειρότερη και πιο ανεύθυνα λαϊκιστική διακυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος.

Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί σήμερα τη μόνη δύναμη που μπορεί να ηγηθεί μιας αποτελεσματικής προσπάθειας για να αποκατασταθεί η κυβερνητική σταθερότητα στο εσωτερικό και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό περιβάλλον. Καλούμε τους συμπολίτες μας, που εμπιστεύθηκαν και στήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν την απόφασή μας να μετέχουμε στα κοινά, να εμπιστευθούν και τώρα την εκτίμησή μας, ότι η πραγματική ελπίδα για την Ελλάδα βρίσκεται στην πλειοψηφική συσπείρωση των πολιτών που επιθυμούν κυβερνήσεις αποτελεσματικές μετά τις εκλογές και όχι απλώς ευχάριστες προεκλογικά.

Και πιστεύουμε ότι η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, θα την μετεξελίξει ταχύτατα στην πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει αυτή τη δημιουργική πλειοψηφική συσπείρωση.

Οι αυταπάτες, οι δογματισμοί, ο λαϊκισμός και η πλήρης κατάρρευση των αξιών, μας έφτασαν στο σημερινό σημείο-κατάντια. Ο ρεαλισμός, η αποδοτικότητα και η αλήθεια θα δώσουν όραμα ξανά στα παιδιά μας».

Τη δήλωση υπογράφουν οι:

-Θεοδώσης Ιάκωβος, Ακοοπροθετιστής, πρώην μέλος Επιτροπών Δεοντολογίας, Πανελλήνιας, Οικονομικών, Περιφερειακός Κ. Μακεδονίας , Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας με το Ποτάμι

-Λυκούργος Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, πρώην Συντονιστής Τομέα Υγείας, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου στο Ποτάμι

-Παρασκευόπουλος Νότης, Συγκοινωνιολόγος, πρώην Συντονιστής Επιτροπής Δια Ταύτα, μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής στο Ποτάμι

-Σαραντόπουλος Μ. Φώτης, Συγγραφέας, Χημικός πρώην Εμπειρογνώμονας Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

-Δενδρινός Κωνσταντίνος, Ανώτερο στέλεχος Τουρισμού πρώην Εμπειρογνώμονας Τομέα Τουρισμού στο Ποτάμι

-Βλαχογιάννης Γεώργιος, Πληροφορικός /τεχνικός δικτύων πρώην Συντονιστής Θεσσαλονίκης, μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής, Υπ. Βουλευτής Πρέβεζας με το Ποτάμι

-Κωστόπουλος Κυριάκος, Φιλόλογος, πρώην Συντονιστής Λάρισας με το Ποτάμι

-Φραγκούδης Νικόλαος, Συνταξιούχος, πρώην Συντονιστής Β' Πειραιά στο Ποτάμι

-Μαρασλή Τίνα, Τραπεζικός πρώην Συντονίστρια Σερρών με το Ποτάμι

-Βλάχος Πασχάλης, Εταιρικό στέλεχος Υπ. Βουλευτής Β' Αθήνας με το Ποτάμι

-Ρίζος Νικόλαος, Επαγγελματίας τροφίμων Υπ. Βουλευτής Πέλλας με το Ποτάμι

-Δημητρακοπούλου Πηνελόπη, Πολιτικός επιστήμονας πρώην μέλος στο Ποτάμι

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγουν 12 στελέχη του Ποταμιού και πάνε στη ΝΔ"

Αναγνώρισε η Γερμανία την Γενοκτονία των Αρμενίων-Ανακαλεί η Αγκυρα τον τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο

Αψηφώντας τους «βρυχηθμούς» Ερντογάν, και μάλιστα σε εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία λόγω του καίριου ρόλου της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, η γερμανική Βουλή υιοθέτησε το μεσημέρι της Πέμπτης το ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία.

Αμεση ήταν η απάντηση της Αγκυρας η οποία ανακάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο, οπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Λίγο αργότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε και τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στο Βερολίνο.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Για σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία έκανε λόγο και ο τούρκος πρόεδρος Ρεσεπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Ναϊρόμπι, ενώ σημείωσε ότι με την επιστροφή του πρεσβη της χώρας στη Γερμανία η τουρκική κυβέρνηση θα συζητήσει ποια μέτρα θα λάβει η Αγκυρα ως απάντηση.

Το ψήφισμα «τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας», δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας «ανεύθυνη και αβάσιμη». «Ο τρόπος για να κλείσετε τις σκοτεινές σελίδες στην δική σας ιστορία δεν είναι να σπιλώνοντας την ιστορία των άλλων χωρών με τις ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι «ευρεία και ισχυρή» κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ. «Υπάρχουν πολλά που συνδέουν την Γερμανία και την Τουρκία ακόμη κι αν έχουμε διαφορα απόψεων σε μεμονομένα θέματα. Το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας είναι μεγαλοι» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Η Αρμενία από την πλευρά της χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές του ψηφισματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν παρούσα στην ψηφοφορία λόγω της συμμετοχής της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντική.

Η απουσία αμφότερων από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το οποίο και υποστηρίζουν, έχει επικριθεί.

Αρμενικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: «Σε ευχαριστούμε Γερμανία»

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του "σουλτάνου" Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ' ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνώρισε η Γερμανία την Γενοκτονία των Αρμενίων-Ανακαλεί η Αγκυρα τον τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο"

Σε κάθειρξη 26 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ καταδικάστηκε ο παιδεραστής με το βανάκι

Βαριά χτύπησε η καμπάνα για τον 40χρονο Φίλιππο Λεβεντό, τον οποίο το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 26 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη επ' αυτοφώρω πριν από έναν χρόνο, όταν επιβίβαζε ένα 13χρονο παιδί στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του για να το αποπλανήσει.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε -ομόφωνα- ένοχο τον κατηγορούμενο για τον βιασμό και την αποπλάνηση μιας 14χρονης, τον βιασμό ενός 15χρονου και την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρονου.

Ο 40χρονος καταδικάστηκε και για το αδίκημα της προσέλκυσης ανηλίκου μέσω Διαδικτύου και για προμήθεια και κατοχή πορνογραφικού υλικού. Ο εισαγγελέας στην πρότασή του ζήτησε την επιβολή στον κατηγορούμενο και χρηματικής ποινής συνολικού ύψους 500.000 ευρώ για την κατοχή πορνογραφικού υλικού και τη προσέλκυση ανηλίκου μέσω Διαδικτύου.

Στην απολογία του ο 40χρονος υποστήριξε πως με τη θέλησή τους βρεθήκαν μαζί του ερωτικά τα θύματα, ισχυρισμός που δεν έγινε αποδεκτός.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κάθειρξη 26 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ καταδικάστηκε ο παιδεραστής με το βανάκι "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news