facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Χάνεται η ταυτότητα της ελληνικής φέτας, προειδοποιεί ο ΣΕΒΓΑΠ

O Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.) εκφράζει την απόλυτη αντίθεση του με την δρομολογουμένη σε λίγες ημέρες από την Ελληνική Κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής & Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC) διότι περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες.

Το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!

Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ' ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ' επέκταση από την ΕΕ.

Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση.

Η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έλθει από καμιά φορολογική πολιτική αλλά από την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των μικρών ή μεγάλων ευκαιριών που στην προκειμένη περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμα μας και όχι αντικείμενο συνδιαλλαγής ή διεκδίκησης, καταλήγει ο Σύνδεσμος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάνεται η ταυτότητα της ελληνικής φέτας, προειδοποιεί ο ΣΕΒΓΑΠ"

Διευρύνονται οι δικαιούχοι για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά - Όλη η εγκύκλιος

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν ολοήμερα προγράμματα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά ξεκαθαρίζει με εγκύκλιό του ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει με συναντήσεις που θα έχουν οι γονείς με τις διευθύνσεις των σχολείων παρουσία σχολικού συμβούλου έως τις 10 Ιουνίου. Εκεί, για τα σχολεία που είναι από εξαθέσια και πάνω, το υπουργείο εμμένει στη θέση του ότι πρέπει να διαπιστωθεί πως υπάρχουν τουλάχιστον 14 ενδιαφερόμενοι μαθητές που εγγράφως να αποδεικνύεται ότι εργάζονται και οι δύο γονείς τους ή έχουν κάρτα ανεργίας.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων προστέθηκαν και γονείς με κοινωνικά κριτήρια, όπως πολύτεκνοι, αλλά ρητά ξεκαθαρίζεται ότι προηγούνται οι μαθητές με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.

Για τα τετραθέσια και πενταθέσια σχολεία ελάχιστος αριθμός μαθητών ορίζονται οι δέκα. Δέκα μαθητές, οι οποίοι να παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα, χρειάζονται και για να λειτουργήσει και τμήμα Πρόωρης Υποδοχής Μαθητών 7-8 το πρωί για 9θέσια και άνω σχολεία.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει:

Για τον Προγραμματισμό λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων για το
σχολικό έτος 2016 2017, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων θα ακολουθήσουν τα εξής:
Ι. Ενημερωτικές συναντήσεις
Οι Διευθύνσεις των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων μπορούν να πραγματοποιήσουν ως τις 10 6 2016 συναντήσεις με τους συλλόγους γονέων/κηδεμόνων, με σκοπό την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων σε θέματα που αφορούν στο ρόλο και στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος,
Στις συναντήσεις η παρουσία του οικείου Σχολικού Συμβούλου θα συνεισφέρει στην ενημέρωσή τους και στην επίλυση των όποιων προβλημάτων.
2
ΙΙ. Προϋποθέσεις για τη λειτουργία του
Ολοήμερου Προγράμματος των 4/θέσιων
και άνω Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων:
Α Στα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία (με
λειτουργικότητα απo 4/θέσια και άνω) δύναται να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει τμήμα/τμήματα Ολοήμερου Προγράμματος με τις εξής προϋποθέσεις:
1. Η φοίτηση των μαθητών που εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι υποχρεωτική.
2. Στη συγκρότηση των τμημάτων του
Ολοήμερου Προγράμματος λαμβάνεται υπόψη η δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των μαθητών, που αναγράφεται στη σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων κατά την εγγραφή τους.
3.Η δηλωθείσα ώρα ενδιάμεσης αποχώρησης παραμένει η ίδια, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
4.
Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15.00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.
5.
Το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος ισχύει και παραμένει το ίδιο μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
6.
Η αποχώρηση των μαθητών γίνεται με ευθύνη του εκάστοτε υπεύθυνου λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος, ο οποίος αποχωρεί μετά τη λήξη του (16.00), ασχέτως αν ασκεί διδακτικά καθήκοντα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.
7.
Στη σύνταξη του Ωρολογίου Προγράμματος και στη στελέχωση, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των Ολοήμερων Τμημάτων που θα λειτουργούν έως το τέλος
του ωραρίου καθώς και οι σχετικές προβλέψεις της .
Στα σχολεία με λειτουργικότητα από6/θέσιακαι άνω, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές.
Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:
α) οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους
ή κάρτα ανεργίαςστην περίπτωση που είναι άνεργοι.
β) οι μαθητέςτων οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευ
παθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητέςπολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιεςπαθήσεις/ενταγμένουςσεπρόγραμμααπεξάρτησης/φυλακισμένους).
9.Για τα σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και 5/θέσια, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές
χωρίς την προϋπόθεση προσκόμισης δικαιολογητικών.
10.Στη φάση του προγραμματισμού και συγκρότησης του/των τμήματος/τμημάτων ολοήμερου, οι Δ/ντές των σχολείων σε συνεργασία με τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνουν υπόψη κατά προτεραιότητα τη φοίτηση των μαθητών των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς.

Δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρόωρης Υποδοχήςμαθητών (7:008:00) σε σχολεία όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.
Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός Για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητέςγια σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και θετική εισήγηση του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του/της Δ/ντήΔ/ντριας της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση των μαθητών που συμμετέχουν καθημερινά στο τμήμα
Πρόωρης Υποδοχής η οποία κοινοποιείται και στον οικείο Σχολικό Σύμβουλο. Ο χρόνος απασχόλησης των μαθητών που συμμετέχουν στο τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:008:00) εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ορίζεται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων. Η ημερήσια ευθύνη λειτουργίας του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής (7:00-8:00) δύναται να ανατίθεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου.
Γ.
Στην περίπτωση που
Ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στο/α ολο
ήμερο/α τμήμα/τα καθώς και στο τμήμα Πρόωρης Υποδοχής κατά τη διάρκεια του διδακτικού
έτους δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε αναστέλλεται η λειτουργία του με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσηςύστερα από σχετική
εισήγηση του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου

Προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ολοήμερων Τμημάτων των Νηπιαγωγείων:
Οι μαθητές εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, κατόπιν σχετικής αίτησηςδήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους που θα πρέπει να κατατεθεί μαζί με την αίτηση για εγγραφή στο νηπιαγωγείο.
1.Για τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος, ο ελάχιστος αριθμός φοιτώντων νηπίων/ προνηπίων είναι
ο προβλεπόμενος από τις κείμενες διατάξεις (παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 4386/2016). Σε εξαιρετικέςπεριπτώσεις ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός φοιτώντων νηπίων/προνηπίων
για τη λειτουργία ολοήμερου τμήματος μπορεί να ορίζεται διαφορετικάμε απόφαση του οικείου
Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής τεκμηριωμένης εισήγησης του οικείου Σχολικού Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής και έγκρισης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
2.Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του νηπιαγωγείου δύνανται να εγγράφονται:
α) τα νήπια/προνήπια των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι.
β) τα νήπια/προνήπια των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).
3.
Στη φάση του προγραμματισμού και συγκρότησης του/των
τμήματος/τμημάτων ολοήμερου, οι Προϊστάμενοι/ες των νηπιαγωγείων σε συνεργασία με τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνουν υπόψη κατά προτεραιότητα τη
φοίτηση των νηπίων/προνηπίων των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς.
4.
Στα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία, εφόσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων
νηπίων/προνηπίων σε Ολοήμερο Τμήμα είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο, συγκροτούνται κοινά τμήματα.
5.
Δεν επιτρέπεται πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα. Το ωράριο λειτουργίας και η υποχρεωτικότητα της φοίτησηςτηρούνται καθ ́ όλο το διδακτικό έτος.
6.
Στα νηπιαγωγεία όπου διαπιστώνεται η ανάγκη πρόωρης υποδοχής
νηπίων/προνηπίων δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρωινής Προαιρετικής ζώνης (7:00-8:00). Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής Προαιρετικής Ζώνηςείναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του/της Προϊσταμένου/νης του νηπιαγωγείου, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση των νηπίων/προνηπίων που συμμετέχουν καθημερινά στο τμήμα της ΠρωινήςΠροαιρετικής Ζώνης, η οποία κοινοποιείται και στον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.
7.
Στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτώντων νηπίων/προνηπίων στο/α ολοήμερο/α τμήμα/τα καθώς και στο τμήμα της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις τότε αναστέλλεται η λειτουργία του με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευρύνονται οι δικαιούχοι για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά - Όλη η εγκύκλιος"

Μάχη για τη ζωή δίνει η κόρη του Νίκου Νικολόπουλου

Στο πλευρό της 17χρονης κόρης τους, Νίκης είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής της Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος και η σύζυγός του Τασία Μανωλοπούλου.

Η νεαρή Νίκη το βράδυ του Σαββάτου παρουσίασε ξαφνικά καρδιολογικό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια γεύματος, που οδήγησε σε ανακοπή.




Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κοπέλα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» όπου κρίθηκε επιβεβλημένο να διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο.

Η 17χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τους γονείς της να προσεύχονται για ένα θαύμα.





Είναι δεδομένο ότι φίλοι και πολιτικοί εχθροί του κ. Νικολόπουλου εύχονται τούτες τις δύσκολες ώρες να βρει το κουράγιο και η περιπέτεια να τελειώσει με αίσιο τρόπο.

Κι εμείς ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά.



Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη για τη ζωή δίνει η κόρη του Νίκου Νικολόπουλου"

Δάσκαλοι και καθηγητές αποδοκίμασαν τον Φίλη σε εκδήλωση

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιθέα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙZA, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Λίγο μετά τις 19.00, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στα χέρια με εκπαιδευτικούς από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το σημείο όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης και για τις αποφάσεις της στον χώρο της Παιδείας.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αποδοκίμασαν τον υπουργό και επιχείρησαν επίσης να μπουν στο κτίριο όπου θα παραχωρούσε την ομιλία του. Ωστόσο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να τους εμποδίσουν με αποτέλεσμα να «ανάψουν» τα αίματα.

Το κλίμα παρέμεινε τεταμένο για αρκετή ώρα καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του κ. Φίλη και η εκδήλωση ξεκίνησε τελικά λίγο μετά τις 19.30.



Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και στην περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη αφού η εκδήλωση στην οποία ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει ακυρώθηκε, έπειτα από κατάληψη αντιεξουσιαστών στο κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει.

Πιο αναλυτικά, στις 19.00 ο υπουργός Ενέργειας ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στον δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην «Λoυίζα») στο Βύρωνα, ωστόσο, μια ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το κτίριο με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκδήλωση.

Σε ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia, οι αντιεξουσιαστές καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του και δηλώνουν ότι είναι ανεπιθύμητοι σε κάθε γειτονιά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δάσκαλοι και καθηγητές αποδοκίμασαν τον Φίλη σε εκδήλωση"

Σόιμπλε:«Οικονομική ανοησία» η αύξηση του ΦΠΑ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Γερμανία, χαρακτήρισε «οικονομική ανοησία» την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, αν και όπως υποστήριξε δεν υπήρχε εναλλακτική λύση.

Όπως εξήγησε, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται.

Και συνέχισε ότι όταν η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι «οικονομική ανοησία», αλλά είναι η μόνη λύση που έχει όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Διαπίστωσε πάντως ότι από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα υποχωρεί. «Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής», προσέθεσε.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστήριξε ότι, παρά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., δεν αποτελεί ξεπερασμένο μοντέλο.

«Δεν ισχύει καθόλου ότι δεν πρέπει να έχουμε ελπίδα», τόνισε.

Ακόμη και αν μερικές φορές υπάρχουν οριακές αποφάσεις, ανέφερε, γεγονότα όπως οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και οι περιφερειακές εκλογές δίνουν ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν προχωρούν γενικά εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε:«Οικονομική ανοησία» η αύξηση του ΦΠΑ"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για οικονομική στήριξη του Πάρκου «Α.Τρίτσης»

Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που βρίσκεται το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» εκπέμπουν οι δήμοι Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Κάνουν λόγο για εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης και υποστηρίζουν ότι βασική αιτία αποτελεί η μη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών του από την Πολιτεία.

Για το λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο Ιλίου, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Νίκου Ζενέτου, αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 10:00 το πρωί, στην είσοδο του Πάρκου επί της λεωφόρου Φυλής, στο ύψος της οδού Καπετάν Βέρα.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος σημειώνει ότι εδώ και δύο χρόνια που αποδόθηκε το Πάρκο στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει δώσει ούτε ένα από τα 977.256 ευρώ ανά έτος που προβλέπονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις λειτουργικές του δαπάνες.

Επαναφέρει μάλιστα, την πρότασή του που είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο ότι αν το υπουργείο αδυνατεί να καταβάλλει το απαιτούμενο ποσό, να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση του Πάρκου, χρηματοδοτώντας το ποσό που χρειάζεται για την λειτουργία του από το ταμειακό του αποθεματικό, διαθέτοντας παράλληλα τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και το στελεχιακό του δυναμικό για τη συντήρησή του.

Η κατάσταση του Πάρκου απασχολεί και τον όμορο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, όπου σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο τονίστηκε ότι εκκρεμούν εργασίες αντιπυρικής προστασίας και κυρίως ο καθαρισμός από ξερά χόρτα και κλαδιά ώστε να αποφευχθούν πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον δήμο υπάρχουν σοβαρά κενά τόσο στην περίφραξη όσο και στον φωτισμό του Πάρκου, ενώ το νερό στις λίμνες μειώνεται επικίνδυνα επειδή η γεώτρηση που τις τροφοδοτούσε εξαντλείται.

«Το συνολικό πρόβλημα συντήρησης και λειτουργίας του Πάρκου μπορεί να λυθεί μόνο εφόσον η Πολιτεία αναλάβει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδά του και επίσης αναλάβει τα παλαιά χρέη του Φορέα Διαχείρισης», τονίζεται σε σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για οικονομική στήριξη του Πάρκου «Α.Τρίτσης»"

Ειδομένη: Ξεκινούν την Τρίτη τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Επαναλαμβάνονται από την Τρίτη -έπειτα από δυόμισι μήνες αποκλεισμό- τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το πρώτο εμπορικό τρένο με φορτίο και προορισμό την Κεντρική Ευρώπη θα αναχωρήσει το πρωί και θα ακολουθήσει δεύτερο εντός της ημέρας.

Την περασμένη Πέμπτη, 26 Μαΐου, έπειτα από 70 ημέρες αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, πέρασε τα σύνορα το πρώτο εμπορικό τρένο της εταιρείας χωρίς εμπορεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στόχος είναι στο τέλος της εβδομάδας να δρομολογούνται επτά από τα εννέα τρένα που έκαναν δρομολόγια πριν ξεκινήσει η κατάληψη της γραμμής από πρόσφυγες και μετανάστες.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Ξεκινούν την Τρίτη τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

ESM: Μετά τις 15 Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

Στο δεύτερο μισό του Ιουνίου τοποθετεί την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (σε σύνολο 10,3 δισ.) ο ESM επισημαίνοντας ότι πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο ESM σημειώνει εξάλλου ότι αρκετά κράτη μέλη θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από τα εθνικά τους κοινοβούλια για τη δόση προς την Ελλάδα. Επιπλέον, το Δ.Σ. του μηχανισμού αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωμένο (supplemental) Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για να προχωρήσει στη συνέχεια στην απόφαση της εκταμίευσης των κονδυλίων στην Ελλάδα.
Η στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρουσιάζεται σε αναλυτικό σημείωμα που εξέδωσε ο  ESM. Με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, ο μηχανισμός δρομολογεί τις κινήσεις που θα γίνουν βραχυπρόθεσμα (από τώρα έως το τέλος του 2018.
Ετσι, ο ESM θα:
* Ομαλοποιήσει το προφίλ εξόφλησης των δανείων που πήρε η χώρα από τον προκάτοχό του (EFSF). Ορισμένες από τις λήξεις αυτών των δανείων μπορούν να επεκταθούν ως το μάξιμουμ της μέσης ωρίμανσης των 32,5 ετών.
* Θα χρησιμοποιήσει την διαφοροποιημένη στρατηγική δανεισμού για να μειωθεί το επιτοκιακό ρίσκο. Όπως αναφέρει η διαφοροποιημένη στρατηγική του Ταμείου η οποία συνίσταται στο να εκδίδει τίτλους σε όλο το φάσμα των λήξεων δεν θα αλλάξει. Εργάζεται σε διάφορες μεθόδους να βελτιστοποιήσει τη δομή του υπάρχοντος χρέους σύμφωνα με τα διαφορετικά προφιλ δανεισμού της χώρας που λαμβάνει στήριξη. Αυτό έχει ως στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου της χώρας χωρίς να αυξηθεί το κόστος.
* Μεταθέτει την αύξηση του περιθωρίου του επιτοκίου για τα δάνεια που αφορούσαν την επαναγορά χρέους που έγινε το 2012 με χρηματοδότηση του EFSF. Αυτή θα γίνει το 2017.
* Το περιθώριο στο συγκεκριμένο δάνειο είχε τοποθετηθεί στο αυξημένο επίπεδο των 200 μονάδων βάσηςπροκειμένου να ενθαρρύνει την Ελλάδα να ενδυναμώσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος του EFSF. Καθώς ένας νέος μηχανισμός για τις ιδιωτικοποιήσεις έχει συμφωνηθεί, υπό το νέο πρόγραμμα, το EFSF δίνει το δικαίωμα να παραληφθεί αυτή η αύξηση.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο ESM προτείνει τις εξής κινήσεις:
*Εκμετάλλευση αχρησιμοποίητων πόρων από το πρόγραμμα του ESM για την μερική πρόωρη αποπληρωμή επίσημων δανείων
Από τα 25 δισ. ευρώ των πόρων που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόνο τα 5,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν. Τα εναπομείναντα 19,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πρόωρες αποπληρωμές δανείων (των διμερών δανείων από χώρες της ευρωζώνης ή δανείων από το ΔΝΤ).
Η Ελλάδα θα επωφελούνταν από μια τέτοια επαναγορά, καθώς τα δάνεια του ESM είναι πολύ πιο φθηνάαπό τα δάνεια του ΔΝΤ και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης.
*Επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA
Αυτήν την στιγμή ο ESM διαθέτει σε ξεχωριστό λογαριασμό περίπου 1,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SMP το 2014.
Το ποσό αυτό και τα εναπομείναντα κέρδη από τα προγράμματα SMP και ANFA από το 2017 και έπειτα θα μείνουν στον ESM ως μαξιλάρι για την μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για την Ελλάδα. Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (εξαιρουμένης της Τράπεζας της Ελλάδας) θα συγκεντρώσουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε κέρδη από την κατοχή ελληνικών ομολόγων από το 2017 ως το 2026.
*Πιο βιώσιμη αναδιάταξη των δανείων του EFSF.
Αν χρειαστεί, θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα αναδιάταξης του χρέους, μεταξύ των οποίων και επιμήκυνσητων ωριμάνσεων, αναδιάταξη του σχεδίου αποπληρωμής, επιβολή πλαφόν και αναστολή στις πληρωμές τόκων
*Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με την επαναγορά από το 2018.

Μακροπρόθεσμα μέτρα

*Προληπτικός μηχανισμός για το χρέος
Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί, αν χρειαστεί, μετά το τέλος του προγράμματος ESM τον Αύγουστο του 2018, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που εκπληρωθεί ένα πιο δυσμενές σενάριο. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάταξη του EFSF και επιβολή πλαφόν και αναβολή στις πληρωμές τόκων.
O ESM περιγράφει, τέλος, τη συμφωνία σε ότι αφορά το σκέλος της συμμετοχής του ΔΝΤ και σημειώνει πως είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Το ταμείο έχει από κοινού με τον EFSF διαθέσει 141,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 130,9 δισ. παραμένουν ανεξόφλητα. 
ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Μετά τις 15 Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ"

Στην Ευρωβουλή το θέμα των υπουργικών offshore

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιτρέψει σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η εν λόγω ρύθμιση ήρθε έπειτα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας καθώς και εάν συνάδει ή αντίκειται στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Πρόσφατα, η Ελληνική κυβέρνηση με ρύθμιση νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την 22/05/2016, νομιμοποιεί τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Χαρακτηριστικά, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν πλέον να μετέχουν σε εταιρίες offshore, αρκεί η έδρα τους να βρίσκεται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες με την Ελλάδα, ακόμα και αν στις χώρες αυτές η φορολογία είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη σε σχέση με τη χώρα μας.

Η σχετική αυτή ρύθμιση τροποποίησε προηγούμενο νόμο, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, με απειλούμενες ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.

Δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις μη δεσμευτικές συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας, για την υιοθέτηση κανόνων περιορισμού της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και τον ουσιαστικότερο έλεγχο των «πόθεν έσχες» τους, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση για τη νομιμοποίηση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας;

2. Συνάδει με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.;

3. Επιτρέπεται σε άλλα Κράτη - Μέλη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες και υπό ποιες προϋποθέσεις;».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ευρωβουλή το θέμα των υπουργικών offshore"

Reuters: Η εκταμίευση της δόσης ενδέχεται να καθυστερήσει

Η κίνηση της Αθήνας να ανακοινώσει στους Ευρωπαίους αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει κάποια από τα έξτρα μέτρα σε αντάλλαγμα με νέα δάνεια, μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την εκταμίευση της δόσης που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα για να αποπληρώσει δάνεια στο ΔΝΤ το Ιούνιο, τα ομόλογα της ΕΚΤ που έχουν περίοδο ωρίμανσης τον Ιούλιο αλλά και τις ολοένα αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους.

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μήνες διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα και οι δανειστές της κατέληξαν σε μίασυμφωνία που ανοίγει τον δρόμο της χρηματοδότησης αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους, που η χώρα για τόσο καιρό επιθυμούσε.

Οι εταίροι της Ελλάδας έδωσαν το πράσινο φως στην εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα τροποποιήσει ορισμένα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της πώλησης των επισφαλών δανείων.

Ωστόσο, σε επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που απέστειλε στους δανειστές την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στους θεσμούς ότι ορισμένες από τις επιπρόσθετες απαιτήσεις δεν μπορούν να "ικανοποιηθούν" από την Αθήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ουσιαστική αλλαγή. Αλλά θα προχωρήσουμε με τις τεχνικές τροποποιήσεις που συζητήθηκαν. Μερικές από αυτές είναι σωστές" είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η εκταμίευση της δόσης ενδέχεται να καθυστερήσει"

Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αττικόν

SOS εκπέμπει το Νοσοκομείο Αττικό. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι νοσηλευτικές υπηρεσίες δεν ελέγχονται από πουθενά.

«Για το υπουργείο, τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις των νοσοκομείων το θέμα είναι επίσης "να βγει η δουλειά". Αδιάφορο πως», τονίζουν και προσθέτουν: «Με ράντζα, με 1 νοσηλευτή προς 40 ασθενείς, με παράνομες διπλοβάρδιες, με διασωληνωμένους στο διάδρομο, με 3.000 επισκέψεις στα ΤΕΠ και τα Τακτικά Ιατρεία, πρέπει πάντα "να βγει η δουλειά". Όλοι παίζουν διαφορετικούς ρόλους αλλά στο ίδιο
έργο. "Συμπονάμε" το νοσηλευτή αλλά η δουλειά, δουλειά».

Όπως αναφέρουν, οι 15 επικουρικοί νοσηλευτές απέχουν από τις βάρδιες και τις αργίες διότι είναι απλήρωτοι. «Πενήντα εργαζόμενοι με κοινωφελή προγράμματα εκδιώκονται από το ΑΤΤΙΚΟ, αφού η κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει την πολύτιμη υπηρεσία τους. Από την άλλη μεριά χιλιάδες προσλήψεις εξαγγέλλονται διαρκώς στα ΜΜΕ αλλά στο Αττικό (όπως και αλλού) έχουν έρθει μόλις τρεις εργαζόμενοι», τονίζουν και σημειώνουν «το Αττικό κινδυνεύει να "τιναχτεί στον αέρα"».


Διαβάστε Περισσότερα » "Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αττικόν"

Εντός Ιουνίου θα παραδοθούν στους συγγενείς τα λείψανα των καταδρομέων του Noratlas

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να παραδοθούν στους συγγενείς τα λείψανα 15 καταδρομέων από την Ελλάδα, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1974 έχασαν τη ζωή τους όταν καταρρίφθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που τους μετέφερε για βοήθεια στην Κύπρο.

Τα λείψανα των καταδρομέων βρέθηκαν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος στην εκσκαφή, που έγινε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Το αεροσκάφος, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε, είχε καταρριφθεί από την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Την ολοκλήρωση των επιστημονικών διαδικασιών ταυτοποίησης των λειψάνων με την μέθοδο DNA ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος μαζί με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ηλία Φωτόπουλο, επισκέφτηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο στην Έγκωμη.

Ο κ. Φωτίου εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των πεσόντων για τα σαράντα δύο χρόνια αναμονής.

Οι συγγενείς, είπε ο κ. Φωτίου, θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα γίνει η τελετή επιστροφής και παράδοσης των λειψάνων στις οικογένειές τους.

Από τους 31 καταδρομείς και μέλη του πληρώματος, ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 28, ανέφερε ο κ. Φωτίου και προσέθεσε ότι υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα τριών επιβαινόντων στο αεροσκάφος. «Εκτιμούμε ότι τα λείψανα τους τα έχουν άλλες οικογένειες στην Ελλάδα (σ.σ: στις οποίες δόθηκαν πριν χρόνια κατά λάθος) ή περιλαμβάνονται στα λείψανα, που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν μέχρι σήμερα, λόγω επιστημονικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από χημικές ουσίες, με τα οποία ψεκάζονταν στο παρελθόν», ανέφερε.

Ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειές για επίλυση των επιστημονικών προβλημάτων που αφορούν τα λείψανα αυτά συνεχίζονται, τόσο στην Κύπρο, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όσο και σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κυπριακή κυβέρνηση και σε όλους τους άλλους φορείς που συνέβαλαν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων. «Καθήκον δικό μας, πλέον, είναι να αντιμετωπίσουμε, και αντιμετωπίζουμε, με δέος τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων, να τους δώσουμε τη σωστή ενημέρωση ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός Ιουνίου θα παραδοθούν στους συγγενείς τα λείψανα των καταδρομέων του Noratlas "

Ερχονται αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιουνίου -Πού και πόσο αλλάζουν οι τιμές [πίνακες]

H αύξηση του Φ.Π.Α. στο 24% φέρνει αυξήσεις στα διόδια από 1 Ιουνίου, με τις εταιρείες διαχείρισης διοδίων να ανακοινώνουν τις νέες τιμές.
-Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης-Μορέας (αύξηση έως και €0,05).
-Στην Ολυμπία Οδό (αυξήσεις έως και 0,10 €).
Νέα Οδός 
Η Νέα Οδός, που διαχειρίζεται τον άξονα Μεταμόρφωση - Σκάρφεια του ΠΑΘΕ, εξέδωσε τις νέες τιμές στους σταθμούς διοδίων ανά κατηγορία οχήματος και σταθμό.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η Νέα Οδός ανακοινώνει ότι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου προς 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί προσαρμογή των διοδίων τελών λόγω αύξησης του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).Ακολουθούν τα νέα διόδια τέλη ανά κατηγορία οχήματος και σταθμό διοδίων:
Στην ίδια κίνηση προχώρησε και η Οδός Κεντρικής Ελλάδας:
Διόδια γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου
Λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία αποδοχή του συνδρομητικού – εκπτωτικού προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ e-pass», το οποίο έχοντας ανταποκριθεί με πληρέστερο τρόπο στις ανάγκες των χρηστών υπερκάλυψε τη χρησιμότητα άλλων προϊόντων, από την  1η Ιουνίου αποσύρονται:
  • Επιβατικά Ι.Χ.  -Μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων
  • Φορτηγά 2 αξόνων  -Μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων
  • Φορτηγά 3 αξόνων  -Εβδομαδιαία κάρτα 10 διελεύσεων -Μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων
  • Φορτηγά 4 αξόνων    -Εβδομαδιαία κάρτα 10 διελεύσεων -Μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων
  • Φορτηγά 5 αξόνων    Εβδομαδιαία κάρτα 10 διελεύσεων και άνω  -Μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων
Οι κάρτες που θα έχουν πωληθεί μέχρι και την 31η Μαίου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2016. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος ισχύος της κάρτας αρχίζει από την ημερομηνία της πρώτης διέλευσης.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιουνίου -Πού και πόσο αλλάζουν οι τιμές [πίνακες] "

Τουρκικές προειδοποιήσεις στη Γερμανία πριν την ψηφοφορία για το Αρμενικό

Η Γερμανία θα πρέπει να «είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ επί της απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αρνείται η Άγκυρα.

«Η Γερμανία είναι φίλη μας και σύμμαχός μας, [χώρα] όπου ζουν πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής» δήλωσε ο Κουρτουλμούς, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, ετοιμάζεται απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και «το μερίδιο ευθύνης» της Γερμανίας στο έγκλημα αυτό.

Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

«Δεν πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θα καταστρέψει αυτή τη σχέση για τα συμφέροντα δύο ή τριών πολιτικών» δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατομμύριο ομοεθνείς τους εξοντώθηκαν με συστηματικό τρόπο στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο, που επιδείνωσε ο λιμός, κατά τον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που οι οθωμανικές δυνάμεις και η Ρωσία διεκδικούσαν τον έλεγχο της Ανατολίας.

«Δεν είναι αυτός ο ρόλος των Κοινοβουλίων» να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς. «Το καθήκον ενός Κοινοβουλίου είναι να δίνει τα ντοκουμέντά του, αν έχει, στους ιστορικούς και να προσφέρει την υποστήριξή του στη διασαφήνιση των γεγονότων» υποστήριξε.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικές προειδοποιήσεις στη Γερμανία πριν την ψηφοφορία για το Αρμενικό"

Από τέλος Μαΐου η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις

Για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από 27.5.2016 θα ξεκινήσει η παρακράτηση φόρου εισοδήματος με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα και την εισφορά αλληλεγγύης, που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε εγκύκλιο για τη νέα παρακράτηση, στην οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα διενεργηθεί αναδρομικά από 1.1.2016. Ο συμψηφισμός της διαφοράς φόρου για τα εισοδήματα από την αρχή του έτους ως και τον Μάιο θα γίνει με την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017.

Ειδικότερα, με την εν λόγω εγκύκλιο, σημειώνεται ότι οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27.5.2016, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016 και εξής και όχι αναδρομικά.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τέλος Μαΐου η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις"

Σε κρίσιμη κατάσταση η Μαριέττα Γιαννάκου

Σε κρίσιμη κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», νοσηλεύεται η Μαριέττα Γιαννάκου, μετά το έμφραγμα που υπέστη και την αγγειοπλαστική στην οποία υποβλήθηκε, έχοντας εκδηλώσει σημάδια λοίμωξης (πυρετό).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιβεβαρυμμένη κατάσταση του αναπνευστικού της καθώς είχε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, προβληματίζει και ανησυχεί τους γιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η κυρία Γιαννάκου είχε υποβληθεί σε επέμβαση ακρωτηριασμού του ποδιού της εξαιτίας επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.






Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κρίσιμη κατάσταση η Μαριέττα Γιαννάκου"

Με τροπολογίες την Τετάρτη οι 15 αλλαγές που ζητούν οι δανειστές

Την Τετάρτη θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροπολογίες που θα περιέχουν τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει μάχη με το χρόνο να προλάβει ώστε να μην αναγκαστεί να τις περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με κάποιο νομοσχέδιο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν οτι είναι ανοιχτό ακόμα το ζήτημα με την πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων δανείων» που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία υπολογίζονται περί τα 3 δισ. ευρώ και αποτελούν βόμβα για τα δημοσιονομικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία συνολικά τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι περί τα 14 δισ. ευρώ, με τα επιχειρηματικά να είναι στα 6 δισ. ευρώ και προς ΔΕΚΟ περί τα 8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί οτι σε αυτά τα δάνεια περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν δοθεί δε πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους και άλλες ευαίσθητες ομάδες που έχουν πληγεί από καταστροφές και την κρίση. Παράλληλα, εντάσσονται τα ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Μέγαρο Μουσικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τροπολογίες την Τετάρτη οι 15 αλλαγές που ζητούν οι δανειστές"

DW: Δυσαρεστεί η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολίασε εκτενώς την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για διαλλακτική στάση του έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στη Ρωσία σε αντίθεση με αυτή που τηρεί η ΕΕ.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο στο οποίο σκιαγραφεί ένα αισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες αφού τα τελευταία νούμερα, όπως γράφει η εφημερίδα, δείχνουν και πάλι κερδοφορία. «Για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τελειώνει μια δύσκολη περίοδος. Μετά από πέντε χρόνια απωλειών τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα στοχεύουν μέσα στο 2016 να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Απώλειες ύψους 50,6 δις € είχαν συσσωρευτεί στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες τα περασμένα πέντε χρόνια της κρίσης. Επομένως η ανακούφιση που επήλθε τώρα χάρη στους αριθμούς του τελευταίου τριμήνου είναι ακόμη μεγαλύτερη».
«Ο Τσίπρας καλοπιάνει τον Πούτιν»
«Ο Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι Ρώσοι αναλάμβαναν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό σιδηρόδρομο» γράφει η NZZ
«Ο Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι Ρώσοι αναλάμβαναν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό σιδηρόδρομο» γράφει η NZZ
Πλήθος σχολίων στον γερμανόφωνο τύπο προκάλεσε η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. Οι σχολιαστές θεωρούν ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η διάθεσή της για συνεργασία με τη ρωσική πλευρά είναι αντίθετες με τη θέση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Το κυριακάτικο φύλλο της Neue Zürcher Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα φαίνεται ότι θέλει να απελευθερωθεί από τους δανειστές. Μπορεί τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ να αναγκάζουν την Αθήνα να πουλήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, όμως η Ελλάδα αποφασίζει σε ποιον θα τις πουλήσει. Ο Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι Ρώσοι αναλάμβαναν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό σιδηρόδρομο». Στη συνέχεια του άρθρου, που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας καλοπιάνει τον Πούτιν», συμπεραίνεται ότι Πούτιν και Τσίπρας αποτελούν ένα ταιριαστό πολιτικό δίδυμο. «Φαίνεται ότι ο ισχυρός πολιτικός Πούτιν και ο ελαφρών βαρών Τσίπρας, όπως τον βλέπουν η αντιπολίτευση στη χώρα του και οι δανειστές στο εξωτερικό, ταίριαξαν».
Η εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει επίσης την εν λόγω επίσκεψη. «Πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ως φρούδες τις ελπίδες ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τα χρέη με δάνεια δισεκατομμυρίων. Τώρα ελπίζει στην πρωτοβουλία των Ρώσων στο έργο των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αρνούνταν κατηγορηματικά στις αρχές του 2015, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον συζητούνται και κοινά ενεργειακά και τουριστικά έργα».
«Η ντροπή της Ευρώπης παραμένει»
Το κλείσιμο του καταυλισμού προσφύγων στην Ειδομένη σχολιάστηκε από τον γερμανικό τύπο
Το κλείσιμο του καταυλισμού προσφύγων στην Ειδομένη σχολιάστηκε από τον γερμανικό τύπο
Ένα άλλο ελληνικό θέμα που απασχόλησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε τις γερμανικές εφημερίδες -και μεταξύ αυτών και την Kölner Stadt Anzeiger- είναι αυτό της Ειδομένης και της μεταφοράς των προσφύγων που ζούσαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό. «Ο καταυλισμός της αθλιότητας στην Ειδομένη, στη Β. Ελλάδα, έκλεισε. Χωρίς επεισόδια. Άλλα τι θα γίνει τώρα με τους πρόσφυγες; Στην Ελλάδα δεν έχουν προοπτική. Αυτό οφείλεται στις παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στην αδράνεια της Ευρώπης», γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και καταλογίζει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην ΕΕ. «Μπορεί με το κλείσιμο του καταυλισμού στην Ειδομένη να σβήστηκε ένα μελανό σημείο, αλλά δεν έγινε κάποια σημαντική πρόοδος. Η ντροπή της Ευρώπης παραμένει».
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Δυσαρεστεί η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα"

Νέο «χτύπημα» Κατρούγκαλου: Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ

«Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των αυξήσεων στα συγκεκριμένα είδη και είπε: «Προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς... Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε».

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα ad hoc επίδομα που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από το πρωτογενές πλεόνασμα, για να μην επιστρέψουν τα αναδρομικά. Όπως εξήγησε, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά για να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή.

«Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι θεσμοί διαφωνούν.

«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε», τόνισε.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «χτύπημα» Κατρούγκαλου: Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ "

Σταθάκης: Σε έναν χρόνο θα ξοφλήσει το Δημόσιο τους ιδιώτες

Τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη θα χρειασθεί να περιμένουν να εξοφληθούν από το Δημόσιο οι ιδιώτες, καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την έναρξη του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, στόχος είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες «να μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες».

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς, ενώ πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός επανέλαβε την πρόβλεψη ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα αναμένεται να μπει σε τροχιά ανάκαμψης με τη λήψη ενός πακέτου οικονομικών μέτρων.

Σ' αυτά, όπως σημείωσε, περιλαμβάνονται τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, μέσω των οποίων θα περάσουν στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Μέσα στην εβδομάδα, είπε ο κ. Σταθάκης, θα πάει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και στις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Για τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης» τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος μας είναι η στήριξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Σε έναν χρόνο θα ξοφλήσει το Δημόσιο τους ιδιώτες"

Φώφη: Στήνουν business με offshore - Σταύρος: Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό

Πολιτικό «σεισμό» έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις από το Πρώτο Θέμα για τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και με την οποία δίνεται «ελευθέρας» σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες.

Μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων το Σαββατοκύριακο για τις offshore υπουργών συνέχεια στο θέμα έδωσαν με παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διάταξη.

«Ας βγει η κυβέρνηση να πει ποιους αφορά αυτή η ρύθμιση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αποκάλυψη από το Πρώτο Θέμα.

Σημείωσε, δε, ότι «ήταν αυτά τα μέτρα που κρύβονταν πίσω από την επιθυμία της κυβέρνησης να φέρει ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων για να ψηφιστεί μέσα σε 48 ώρες στη Βουλή».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η διάταξη για τις offshore» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα, φέρνει τις αποκαλύψεις στη Βουλή καταθέτοντας επερώτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος η καταθέτει επίκαιρη επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης με τίτλο «Σκανδαλώδης τροποποίηση της νομοθεσίας Πόθεν Έσχες από την κυβέρνηση».

Θεοδωράκης: Δεν μπορούν πολιτικοί να έχουν offshore
Κατηγορηματικός ότι δεν μπορούν όσοι παίρνουν κρατικό χρήμα και βρίσκονται στην κορυφή του πολιτικού συστήματος να διαθέτουν κρυφές εταιρείες στο εξωτερικό εμφανίστηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς το προχωράμε και ένα βήμα παραπάνω, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Δια νόμου» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης. «Η δική μας πρόταση προς το πολιτικό σύστημα προς τις διάφορες πλευρές είναι να συμφωνήσουμε στη Βουλή ομοφώνως, ή σχεδόν, να έρθουν τα λεφτά όσων ασχολούνται με την πολιτική μέσα στη χώρα» κατέληξε.

Γεννηματά: Αστείες οι δικαιολογίες της κυβέρνησης
Απαντήσεις για το θέμα με την επίμαχη διάταξη ζητά με δήλωσή της και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναρωτώμενη «οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore;».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτά, επίσης, «ποιο είναι το κίνητρο που 
τους οδήγησε να καταργήσουν  τον νόμο ΠΑΣΟΚ που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;».

Χαρακτηρίζει, δε, «αστείες» τις «δικαιολογίες που ψιθυρίζουν» τονίζοντας ότι «εκθέτουν ακόμα περισσότερο». «Η άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης είναι η μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση» καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Πόλεμος» εντός και εκτός Βουλής για τη διάταξη για τις offshore
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η αλλαγή του καθεστώτος που ίσχυε, και που προέβλεπε αυξημένους περιορισμούς για το πολιτικό προσωπικό, με τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και αναιρεί το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» που επικαλούνται συνεχώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Θεωρούν ότι αφενός τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιθυμούν να διατηρούν offshore εταιρίες και αφετέρου η κυβέρνηση επιχειρεί να «αποποινικοποιεί» παλαιότερα αδικήματα, αφού η νεότερη ευνοϊκή διάταξη υπερισχύει της παλαιότερης και πιο αυστηρής.  Αυτό μάλιστα όταν δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση σε ερώτηση της ΝΔ: «Σχετικά με την έρευνα για συμμετοχή μέλους της Κυβέρνησης σε εξωχώρια (οffshore) εταιρεία». 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στην απάντησή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο νόμος πριν την τροποποίηση που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβλεπε, κατά τρόπο σαφέστατο, ότι δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες, δηλαδή σε εταιρείες που έχουν έδρα σε κράτη μη συνεργάσιμα (από φορολογικής άποψης) και με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, το οποίο εξασφαλίζει, πέραν της πλήρους αδιαφάνειας, κραυγαλέα φοροδιαφυγή, έως και πλήρη φοροαποφυγή.

Με την τροποποίηση που έκανε στη σχετική νομοθεσία η κυβέρνηση περιορίζονται αυτές οι δύο προϋποθέσεις σε μια. Απαγορεύεται, δηλαδή, στο πολιτικό προσωπικό η συμμετοχή σε offshore εταιρείες, μόνον όταν οι εταιρείες αυτές εδρεύουν σε κράτος που δεν συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα. Έτσι, απαλείφθηκε η δεύτερη προϋπόθεση που υπήρχε στο Νόμο, η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή των πολιτικών σε offshore εταιρεία και όταν η έδρα της ήταν σε Κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία υφίσταται λίστα 39 κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκ των οποίων 26 είναι φορολογικά συνεργάσιμα. Έτσι λοιπόν οι υπουργοί και βουλευτές μπορούν εφεξής να συμμετέχουν σε offshore που έχουν την έδρα τους σε μία από τις 26 κάτωθι χώρες: 
 
1) Ανγκουίλα, 2) Βερμούδες, 3) Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 4)Βουλγαρία, 5) Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, 6) Γιβραλτάρ, 7) Γκέρνσεϋ, 8)Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 9) Ιορδανία, 10) Ιρλανδία, 11) Κατάρ, 12)Κύπρος, 13) Μακάο, 14) Μαλδίβες, 15) Μαυροβούνιο, 16) Μολδαβία, 17)Μονσεράτ, 18) Μπελίζ, 19) Μποναίρ, 20) Νήσοι Κεϋμαν, 21) Νήσοι Τερκςκαι Κάϊκος, 22) Νήσος του Μαν, 23) Ομάν, 24) Παραγουάη, 25) ΣαουδικήΑραβία, 26) Τζέρσεϋ.

Σημειώνεται ότι η φορολόγηση σε αυτές τις «συνεργάσιμες χώρες είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη από ότι ισχύει στην χώρα μας». 

ΝΔ: Ποιους υπουργούς καλύπτουν; 
Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στην οποία αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού  τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία. Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshor. Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως». 

Επανήλθε την Κυριακή το πρωί απευθυνόμενο προς το Μέγαρο Μαξίμου: «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».

Παρελκυστική απάντηση Μαξίμου 
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με μία παρελκυστικού τύπου ανακοίνωση που αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του ζητήματος και κατηγορεί τη ΝΔ για «υποθέσεις διαφθοράς». 

Στο σημείωμα με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης» το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες.

Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου. Τέλος για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα».

Η ΝΔ απάντησε με νεότερη ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής στην οποία αναφέρει: «Στην υπόθεση των offshore που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιους δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».  

Στην απάντησή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού υποστηρίζει γενικώς ότι εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία περί «πόθεν έσχες» για το επίμαχο ζήτημα επικαλείται την ουσία και το πνεύμα των μη δεσμευτικών συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (Greco) του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας που ζητούσε να υιοθετηθούν κανόνες για τον περιορισμό της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστικότερος έλεγχος των «πόθεν έσχες» τους.  Ωστόσο τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και έγκριτοι νομικοί αναφέρουν προς το «Πρώτο Θέμα» πως οι συστάσεις της Greco «ούτε ως φύλλο συκής δεν μπορούν να λειτουργήσουν για την αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση» και ότι αντίθετα η επίμαχη διάταξη έρχεται σε πλήρη σύγκρουση και με αυτές.

ΠΑΣΟΚ: Σκανδαλώδης διάταξη
Σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου τομεάρχη Γιάννη Κουτσούκου αναφέρει: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα  στα παραμύθια ότι  δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν "όχι". Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά». 

Ποτάμι: Να δώσουν εξηγήσεις στους άνεργους
Το «Ποτάμι» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

ΚΚΕ: ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου 
Το ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

Ενωση Κεντρώων: Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε
Σε ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αναφέρεται: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε». 

ΛΑΕ: Να καταργηθεί η ρύθμιση
«Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σκάνδαλο που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να είναι εγκατεστημένες σε ''συνεργάσιμες'', δήθεν, χώρες, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Ενότητα» και ζητά την «απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης».

ΚΙΔΗΣΟ: Σκάνδαλο που πλήττει τη δημόσια ζωή
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αφού αναλύει ότι με τη πρόσφατη τροποποίηση άλλαξε ο παλαιότερος νόμος 3849/2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου που απαγόρευε ρητά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε άμεσα είτε με παρένθετα πρόσωπα, σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Αναφέρει η ανακοίνωση: «Πρόκειται για σκάνδαλο, για ρύθμιση που πλήττει το κύρος της δημόσιας ζωής! Ποιους θέλουν να καλύψουν; Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ζητά την άμεση νομοθετική κατάργηση της συγκεκριμένης τροποποίησης».

protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Φώφη: Στήνουν business με offshore - Σταύρος: Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news