facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Νέες αυξήσεις στη βενζίνη - Χάσμα για ΕΚΑΣ και «κόκκινα δάνεια»

Φορομπηχτικό «αμόκ» έχει καταλάβει την κυβέρνηση που, εκτός από ισοδύναμα με τα οποία θέλει να καλύψει τις «τρύπες» που ακόμα μένουν ανοικτές στη διαπραγμάτευση, σχεδιάζει να επιβάλει και έξτρα φόρο στη βενζίνη, για να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Παρότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλεγε την περασμένη Πέμπτη ότι «κανείς δεν αμφισβητεί πως η πρώτη αξιολόγηση έχει κλείσει», τόσο ο ίδιος όσο και οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος είχαν κλειστεί από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ στον 6ο όροφο του υπουργείου στην οδό Νίκης και συζητούσαν σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Ελλάδα για τα εναλλακτικά μέτρα, με τα οποία θα αποφευχθεί να επιστρέψουν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ οι 100.000 συνταξιούχοι που τους κόπηκε το επίδομα.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα και έτσι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κατ' αυτόν τον τρόπο και τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να αλλάξει ξανά το νόμο για τα κόκκινα δάνεια που ψήφισε την περασμένη Κυριακή, αφήνοντας έξω τότε από την πώληση στα funds τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε πως και για τα δύο αυτά θέματα, που ανέκυψαν τις τελευταίες μέρες, η απόσταση με τους δανειστές παραμένει μεγάλη.

Ενώ δεν έχουν κλείσει ακόμα όμως όλα τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές και στη φορολογία των καυσίμων, μετά τις αυξήσεις που ήδη επέβαλε.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν και έξτρα αυξηση στην τιμή της βενζίνης, ωστε να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζονται για τον τρόπο φορολογίας των Ι.Χ. το 2017, σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, ένα από τα σενάρια προβλέπει ένα τμήμα τους -περίπου τα μισά- να καταβάλλεται εφάπαξ και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μέσω της βενζίνης, η τιμή της οποίας θα αυξηθεί "κατά κάποια λεπτά".

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι όσοι κάνουν μεγάλη χρήση βενζίνης να πληρώνουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας και όσοι κάνουν μικρότερη χρήση να πληρώνουν λιγότερα τέλη.

"Αυτό θα μας επιτρέψει να βάλουμε πολλά αυτοκίνητα που τώρα είναι με κατατεθειμενες τις πινακίδες στην αγορά, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουν στα τέλη κυκλοφορίας και αυτοκίνητα που αυτή τη στιγμή δεν συμβάλουν καθόλου, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα μεταφέροντας εμπορεύματα ή αυτοκίνητα που νοικιάζουν τουρίστες" ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Με τα σημερινά δεδομένα, την πιο ακριβή βενζίνη (1,5 ευρώ το λίτρο) πληρώνουν οι Ολλανδοί, που έχουν όμως πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το δικό μας και ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Φινλανδοί. Οι Πορτογάλοι είναι στην ίδια μοίρα με τους Έλληνες πληρώνοντας 1,40 ευρώ το λίτρο, ωστόσο αν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση φόρου που ψηφίστηκε και αυτήν που πιθανώς θα έρθει, τότε η λιανική τιμή στη χώρα μας θα "αγγίξει" την πρώτη τριάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αυξήσεις στη βενζίνη - Χάσμα για ΕΚΑΣ και «κόκκινα δάνεια»"

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ζητώντας να μετατραπεί σε τζαμί

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία το Σάββατο, ζητώντας να μετατραπεί ο Ναός σε Τζαμί.

Στο σημείο βρισκόταν ένας ιμάμης, ο οποίος κάλεσε το πλήθος σε προσευχή. Το πλήθος τραγουδούσε «ας σπάσουν οι αλυσίδες, ανοίξτε την Αγία Σοφία» και ζητούσε να δοθεί το δικαίωμα στους μουσουλμάνους να προσεύχονται σε αυτή.

Η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως τζαμί από το 1453, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Από το 1935 λειτουργεί ως Μουσείο, όμως, μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2002, υπήρξαν ανησυχίες ότι ο θα μετατραπεί ξανά σε τζαμί.

Ο Ναός ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις και Ισίδωρο από τη Μίλητο.

Υπενθυμίζουμε ότι σαν σήμερα το 1453 έλαβε χώρα η Άλωση της Πόλης, η οποία σηματοδότησε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ζητώντας να μετατραπεί σε τζαμί"

Να μπει τέλος στη λιτότητα για δύο χρόνια προτείνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα εκφράζει το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει ότι η συμφωνία «ακολουθεί τη στρατηγική του 2010, απαιτεί δηλαδή υπερβολικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, επιβάλλει πολλούς φόρους και νέα μέτρα λιτότητας». Μάλιστα προχωρά στην πρόβλεψη ότι «το πιθανότερο είναι μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας αφού οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν». «Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε νέο τέλμα», σημειώνει με νόημα το μέλος της επιτροπής «σοφών».

Αντ' αυτών, ο κ. Μπόφινγκερ προτείνει να παγώσει η λιτότητα για δύο χρόνια, έτσι ώστε να φανεί πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία. «Το σημαντικότερο είναι να επανέλθει στη χώρα η ανάπτυξη. Η καλύτερη μέθοδος γι' αυτό θα ήταν να την αφήσει κανείς για δύο χρόνια σε ησυχία, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία της θα βρει από μόνη της τον εαυτό της. Το ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί το βλέπουμε στην περίπτωση της Ισπανίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ίδιος συνιστά να περιμένουμε «να δούμε τι θα γίνει μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017», εκτιμώντας ότι «και οι Γερμανοί θα αναγνωρίσουν κάποτε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, έτσι που να μην κινδυνεύει συνεχώς από το Grexit».

Τέλος, ο Γερμανός υπογραμμίζει ότι το Βερολίνο «εκτιμά το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αρχική γραμμή της σύγκρουσης και επιζητεί τη συνεργασία».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Να μπει τέλος στη λιτότητα για δύο χρόνια προτείνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ"

Η απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης για τις offshore: Αν θέλετε καθολική απαγόρευση για βουλευτές, να το συζητήσουμε

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση, στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία βουλευτές και υπουργοί θα μπορούν να έχουν offshore, υπό προϋποθέσεις.

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς επιτίθεται στην αντιπολίτευση για τη στάση της στο θέμα.

«Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς:

«Η Κυβέρνηση με το νέο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών.

Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσε την αδιαφάνεια, την φοροδιαφυγή και την ανομία, με την δημιουργία νομοθετικών κενών που εν τέλει κατέτεινε στην μη απονομή δικαιοσύνης.

Επανειλημμένως η Κυβέρνηση κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και την ελάσσονα αντιπολίτευση να συστρατευθούν στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, επέλεξε όχι μόνο να σταθεί απέναντι στην Βουλή και να καταψηφίσει τις διατάξεις για την αλλαγή στο νόμο του Πόθεν Έσχες που ενίσχυαν τη διαφάνεια, αλλά επιπλέον εξέδωσε την 28/5/2016 μια απαράδεκτη ανακοίνωση εναρμονιζόμενη πλήρως με τα υβριστικά, χυδαία και λασπώδη δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το θέμα της αλλαγής του νόμου περί πόθεν έσχες η Κυβέρνηση νομοθέτησε προκειμένου επιτέλους να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια το θεσμικό πλαίσιο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις αρχές και τον τρόπο ελέγχου, καθώς και το χρόνο δημοσιότητας ορισμένων κατηγοριών των υπόχρεων. Η αποσυμφόρηση της επιτροπής του άρθρου 3Α, η ανασύνθεσή της με την αύξηση και συμμετοχή νέων μελών, η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής και η μακροχρόνια ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων, η υποχρέωση των ελεγχόμενων για την άμεση υποβολή τυχόν διορθώσεων ή συμπληρωματικών στοιχείων, η επέκταση δηλώσεως επί των κινητών, θυρίδων, αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων και η άμεση κοινοποίηση στον εισαγγελέα για τη μη υποβολή, η πρόβλεψη ειδικών τμημάτων στις Εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα επιλαμβάνονται των σχετικών αδικημάτων οδηγούν στον αυστηρότερο έλεγχο και αποτρέπουν τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.

Συγκεκριμένα ως προς τις εξωχώριες εταιρείες.

1) Ο όρος «offshore» εταιρείες είχε ατυχώς αποδοθεί σε «εξωχώριες» εταιρείες στο νόμο 3213/2003 («περί πόθεν έσχες»). Ο όρος αυτός είναι εντελώς αόριστος και νομικά έωλος. Ο ΚΦΕ που τον χρησιμοποιούσε καταργήθηκε το 2013. Σημειώνεται ότι ακόμη και η έκθεση της επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το αρ. 6 του Ν. 3849/2010 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) με το οποίο προστέθηκε το αρ. 8 στον Ν. 3213/2003 αναφέρει ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι: «εξωχώρια εταιρεία» και «παρένθετο πρόσωπο», καθώς χωρίς ειδικότερους προσδιορισμούς αντίκεινται στην αρχή της νομιμότητας.

2) Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αν και περιλάμβανε δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εν τέλει ακολουθούσαν τους ορισμούς που προβλέπονταν στις διεθνείς συμβάσεις και οι κατηγορούμενοι ως παραβάτες απαλλάσσονταν ως επί το πλείστον γιατί επικαλούνταν ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε αόριστες νομικά έννοιες. Η πρόσφατη νομοθέτηση έρχεται να καλύψει αυτή την πολύ σοβαρή αστοχία, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο τι κατέχει κάθε υπόχρεος και να διενεργείται ενδελεχής έλεγχος για την προέλευσή του. Σε περίπτωση δε παράβασης οι κυρώσεις είναι ιδιαιτέρως αυστηρές.

3) Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης) στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO (π.χ. αρ. 3 παρ. Γ, υποπαρ. 5.3 Ν. 4336/2015).

4) Η νομοθεσία περί πόθεν έσχες πρέπει να έχει συνοχή και συνέπεια με τη φορολογική νομοθεσία, ώστε να υπάρχει δομημένο καθεστώς ελέγχου και κυρώσεων. Δεν είδαμε κανένα πρωτοσέλιδο όταν ο όρος εξωχώριες εταιρείες καταργήθηκε ήδη από το 2010 και εν τέλει το 2013 με το αρ. 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

5) Η έννοια των μη φορολογικά συνεργάσιμων κρατών είναι μια διεθνώς απολύτως αποδεκτή και πλήρως ορισμένη νομικά έννοια. Κάθε χρόνο εκδίδεται από τον ΟΟΣΑ κατάλογος με όσα κράτη διατηρούν αδιαφανές φορολογικό περιβάλλον, ήτοι δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες με φορολογικές αρχές άλλων κρατών. Στο τέλος κάθε έτους ο Υπουργός Οικονομικών εκδίδει μια Υπ. Απόφαση που επικυρώνει τον κατάλογο αυτόν με βάση τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

6) Από καμία διάταξη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν προκύπτει αναδρομική ισχύς, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Αντιθέτως, διασφαλίζεται πλήρως η ποινική ευθύνη υπόχρεων προσώπων που υπέβαλαν ανακριβή ή ψευδή δήλωση ή δεν υπέβαλαν καθόλου, αν και ήταν υπόχρεοι. Συγκεκριμένα εάν ένας υπόχρεος σήμερα δηλώσει ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στα νησιά Κέυμαν, που από το 2016 έπαψαν να είναι μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος, τότε η δήλωσή του θα ερευνηθεί και θα ερωτηθεί από πότε κατέχει μετοχές ή συμμετέχει σε αυτή την εταιρεία. Εάν διαπιστωθεί ότι η συμμετοχή του είναι παλαιότερη τότε διώκεται ποινικά για ανακριβή δήλωση. Με βάση εξάλλου το νόμο, εάν η διαφορά υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ τότε η πράξη έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο.

Συνοψίζοντας με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα με τις γνωστές συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης για τις offshore: Αν θέλετε καθολική απαγόρευση για βουλευτές, να το συζητήσουμε "

Αλεξιάδης: Έτοιμα τα νομοσχέδια για πλαστικό χρήμα και λαθρεμπόριο

«Έχουμε ετοιμάσει τρία νομοσχέδια για το "πλαστικό χρήμα", για το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων και για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ.Αλεξιάδης, μιλώντας στο Mega, συμπλήρωσε: «Είναι έτοιμα και αυτά τα νομοσχέδια, είναι στις τελευταίες διαδικασίες. Νομίζω ότι το άμεσο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τόνισε: «Είναι μία αναγκαιότητα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι να γίνει και στην Ελλάδα». «Θα υπάρχει ηλικιακό όριο. Από το όριο αυτό και πάνω να μην είναι υποχρεωτική η χρήση αυτών των καρτών. Πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, και σε ότι αφορά τις απομακρυσμένες περιοχές ή σε ότι αφορά νησιά», πρόσθεσε.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Έτοιμα τα νομοσχέδια για πλαστικό χρήμα και λαθρεμπόριο"

ΥΠΕΞ: «Τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται» - Απάντηση στον Αλβανό ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι

Απάντηση στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναφορικά με την ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος.

«"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται» και «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» έκανε αναφορά για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος.

«Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: «Τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται» - Απάντηση στον Αλβανό ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι "

«Πυρά» Σουλτς κατά του Ερντογάν

Τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες δήλωνε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ε.Ε. επικρίνει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Die Welt.

«Οι απειλές δεν αποτελούν το κατάλληλο μέσο στην πολιτική. Δεν θα εντυπωσιάσουν τους Ευρωπαίους, το αντίθετο. Θα παραμείνουμε σταθεροί στο να εκπληρωθούν 100% και οι 72 προϋποθέσεις για να χορηγηθεί βίζα. Δεν θα υπάρξει καμιά ταλάντευση», σημειώνει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει πως «τα σχετικά νομοσχέδια της Κομισιόν θα προωθηθούν στην αρμόδια νομική επιτροπή, μόνον όταν η Άγκυρα θα έχει τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο».

Για αθέτηση λόγου κατηγορεί επίσης την Τουρκία στο θέμα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στους πολίτες της και προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης,

O Σουλτς υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Άγκυρα, ιδίως στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του αντιτρομοκρατικού νόμου, σαφείς βελτιώσεις.

«Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Αν δεν συμβεί αυτό τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τον οδικό χάρτη. Διαφορετικά δεν βλέπω πώς μπορεί να χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες τον Οκτώβριο», είπε.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρά» Σουλτς κατά του Ερντογάν"

Κουρουμπλής: Έτοιμος ο εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική οι 270 έδρες

Ετοιμος είναι ο εκλογικός νόμος όπως διευκρίνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε θα έρθει στη Βουλή.

«Οι 270 έδρες είναι απλή αναλογική, έτσι όπως προτείνω εγώ. Και οι 30 έδρες είναι ένα μπόνους που μπορεί να το δώσει μόνο η κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ.Κουρουμπλής, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι ο εκλογικός νόμος είναι έτοιμος και πως είναι θέμα της κυβέρνησης για το πότε θα έρθει στη Βουλή.

«Εγώ δεν αισθάνθηκα κανένα «άδειασμα» ούτε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, ούτε από τον Πρόεδρο της Βουλής. Εγώ κάνω μία επεξεργασία, και επειδή έμαθα να δουλεύω συλλογικά, δεν αισθάνομαι «άδειασμα», διότι αυτό που εγώ έχω επεξεργαστεί, πρέπει να το επεξεργαστεί και η πολιτική γραμματεία, το συλλογικό όργανο του κόμματος, και εκεί θα είναι θέση όλων μας», δήλωσε ο κ.Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Αν το κόμμα, τα κεντρικά του όργανα αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, σε αυτό θα πάμε όλοι μαζί».

«Θα εισηγηθώ στην Πολιτική γραμματεία να έρθει πρώιμα ο εκλογικός νόμος», τόνισε ο υπουργός. «Είμαι πάντοτε της αρχής ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι μακριά από το σημείο εκκίνησης των διαδικασιών εκλογών».

Για την «απλή αναλογική», ο κ.Κουρουμπλής είπε: «Οι 270 έδρες είναι απλή αναλογική, έτσι όπως προτείνω εγώ. Και οι 30 έδρες είναι ένα μπόνους που μπορεί να το δώσει μόνο η κοινωνία, δεν το δίνει ο εκλογικός νόμος, μπορεί και οι 30 να πάνε σε απλή αναλογική, έτσι όπως το προτείνω» και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως, όμως, να υπάρξει ένα ποσοστό που εκεί η κοινωνία να καταγράψει τη βούλησή της ότι πάνω από αυτό το ποσοστό, ένα κόμμα πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα και μπορεί να δώσει η κοινωνία το μπόνους αυτό».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Έτοιμος ο εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική οι 270 έδρες "

Süddeutsche Zeitung: Ο Σόιμπλε έκανε ''πάσα'' το θέμα του χρέους στην επόμενη κυβέρνηση

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, δεν είναι να το ζηλεύεις, διότι θα πρέπει να συζητήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για τη συμφωνία για την Ελλάδα στην οποία συναίνεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την οποία κληροδότησε στον διάδοχό του (ίσως ακόμα και στον εαυτό του).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Süddeutsche Zeitung), ο Σόιμπλε κατάφερε στις Βρυξέλλες να επικρατήσει προσωρινά ηρεμία στο θέμα της Ελλάδας. Είναι σημαντικό γι αυτόν να αποφύγει τις συζητήσεις στη Γερμανία, προτιμότερο είναι να δώσει πολλά δισ. ευρώ, τα οποία να επαρκέσουν στην Αθήνα μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Γι αυτό έκανε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις ο Σόιμπλε, διότι πρέπει να τις εκπληρώσει η επόμενη κυβέρνηση.

Ο υπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από την Ελλάδα. Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι συγκατατέθηκαν να το μειώσουν το 2018. Ο διάδοχός του θα πρέπει να κάνει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τη δύσκολη πορεία προς το κοινοβούλιο την οποία απέφυγε τώρα ο Σόιμπλε.

Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να ξεκαθαρίσει αυτήν τη συμφωνία κατά τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Διότι το ΔΝΤ, αντίθετα από το πώς το παρουσιάζει ο Σόιμπλε, συνεχίζει να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Προτίθεται να αποφασίσει επί τη βάσει των ισχυόντων δεδομένων του χρέους στο τέλος του έτους. Αν πει όχι, τότε οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, και μάλιστα επικίνδυνα κοντά στις εκλογές».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Süddeutsche Zeitung: Ο Σόιμπλε έκανε ''πάσα'' το θέμα του χρέους στην επόμενη κυβέρνηση"

Σάλος για τη ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για offshore σε βουλευτές και υπουργούς - Πέρασε στο πολυνομοσχέδιο

Ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους η κατοχή εξωχώριων εταιριών αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμη και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το ΥΠΟΙΚ ως φορολογικοί παράδεισοι, πέρασε μέσω του νέου πολυνομοσχεδίου.

Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση μάλιστα δίνει άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν εως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν το λόγο καθώς όπως αναφέρουν και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποίησε τον νόμο του 2003 ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες με τη ΝΔ να αναφέρει «Ντροπή, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» και να προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία».

«Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν ‘‘όχι’’. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη» σχολιάζει από την πλευρά του Το Ποτάμι.

«Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» επισημαίνει η Σεβαστουπόλεως.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος για τη ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για offshore σε βουλευτές και υπουργούς - Πέρασε στο πολυνομοσχέδιο "

Χαμός σε ομιλία του Κατρούγκαλου στην Καλαμάτα [βίντεο]

Με διαμαρτυρίες και εντάσεις ολοκληρώθηκε η ομιλία – συζήτηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου το Σάββατο στην Καλαμάτα.

Αρχικά λίγα λεπτά μετά την έναρξη της επεισοδιακής ομιλίας του Γιώργου Κατρούγκαλου μια γυναίκα σηκώθηκε από το πλήθος και κρατώντας ένα χαρτί που έγραφε “Ντροπή σας” κάθισε μπροστά στον ομιλητή. Άμεσα απομακρύνθηκε από την αίθουσα.

Αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία και ξεκίνησε συζήτηση και ερωτήσεις από το πλήθος, ένας παρευρισκόμενος στο κοινό, ζήτησε το λόγο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει απάντηση.

Ο πολίτης κατηγόρησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι αν και Συνταγματολόγος, έχει κάνει το “Σύνταγμα Κουρελόχαρτο”, διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα που πρόσφατα πέρασαν από τη βουλή. Οι παρευρισκόμενοι άρχιζαν να αποδοκιμάζουν τον πολίτη που διαμαρτυρήθηκε, ζητώντας του να σταματήσει και να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Ο διαμαρτυρόμενος πολίτης δε τους άκουσε και τα “αίματα άναψαν” και ακολούθησαν στιγμές έντασης στην αίθουσα που μεταφέρθηκε στο περιβάλλοντα χώρο της Νομαρχίας.

Να σημειωθεί ότι στην έναρξη της ομιλίας του υπουργού, εντός της αίθουσας μπήκε μια γυναίκα και χωρίς να μιλά προχώρησε μπροστά και σήκωσε ένα χαρτί που έγραφε «ντροπή σας» και αποχώρησε ήσυχα. Ένταση όμως προκλήθηκε την ώρα που είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ο υπουργός και δεχόταν ερωτήσεις, όταν ένας πολίτης πήρε τον λόγο κι άρχισε να τον κατηγορεί για τις πολιτικές, τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών μέσα στην αίθουσα που φωνάζοντας ζήτησαν από τον συγκεκριμένο πολίτη να αποχωρήσει.

Μάλιστα κάποιος τον αποκάλεσε στέλεχος του ΕΠΑΜ και ο «διαμαρτυρόμενος» άρχισε να φωνάζει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να σηκωθούν περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους όρθιοι φωνάζοντάς του να σταματήσει. Τελικά αποχώρησε και το επεισόδιο έληξε, με τον υπουργό να διατηρεί πάντως την ψυχραιμία του συνεχίζοντας να απαντά στις ερωτήσεις που του έκανε το ακροατήριο για πάνω από μία ώρα.

Δείτε το βίντεο από το tharrosnews.gr:



Βρισκόμαστε μπροστά σε μια θετική στροφή των εξελίξεων με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup, επεσήμανε μιλώντας στο αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, στην Καλαμάτα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, βρισκόμαστε σε θετική στροφή «γιατί τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας η οποία δηλητηρίαζε την οικονομία. Και βέβαια δεν θέλαμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση πάση θυσία, όπως έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θέλαμε να την κλείσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα μέτρα».

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υπόσχεση για το χρέος αλλά έχουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη» τονίζοντας ότι ως το 2028 δεν θα έχουμε επιβάρυνση πάνω από το 15% του ΑΕΠ στην αποπληρωμή του χρέους και ανέφερε, ως μέτρο σύγκρισης, ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό είναι 18%.

Πρέπει να δείξουμε το στίγμα της πολιτικής μας, είπε ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι η κεντρική πολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη είναι ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν τις κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Σε νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που θέλουν να απορυθμίσουν και να καταργήσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά, είπε, είναι οι δυνάμεις της εργασίας που θέλουν να προωθήσουν σύγχρονες πολιτικές που χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένος αποσταγμένος νεοφιλελευθερισμός που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ και δυστυχώς – συμπλήρωσε – για την Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονταν σε όλες τις χώρες, άρα το στοίχημά μας ήταν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πως θα αναστρέφαμε αυτή την συνταγή που μας είχε προταθεί ως φάρμακο. Δεν έγινε όμως αυτό κατορθωτό διότι, όπως τόνισε, «υπερτιμήσαμε ιδιαίτερα το βαθμό που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποτιμήσαμε νεοφιλελεύθερους κύκλους που δεν ήθελαν μέσω της Ελλάδας να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κι άλλες πολιτικές».

Η εθνική σύνταξη, σημείωσε ότι αποτελεί αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανέφερε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στόχος είναι η ασφάλιση και η σύνταξη να διασφαλίζει τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους.

Αναφορικά με τον «κόφτη» τόνισε ότι «ο κόφτης καθιερώθηκε για να αποκρούσουμε μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι όμως υπό τον έλεγχό μας».

Ο υπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκεντρώσουμε το 0,5% για το 2016 και συμπλήρωσε πως, «ο κόφτης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και αν ενεργοποιηθεί έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να προστατεύουμε τους ευάλωτους και αδύναμους και να μην πειράζουμε μισθούς και συντάξεις», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι, «τα δύσκολα τα έχουμε περάσει, αλλά έχουμε μπροστά μας δυσκολότερες προκλήσεις και χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων σας», εξηγώντας πως δεν αρκεί να παράγουμε για παράδειγμα καλό και ποιοτικό λάδι. Πρέπει να σταματήσουμε να το διαθέτουμε χύμα και θα πρέπει να περάσουμε σε μια ελαφριά βιομηχανία, να το συσκευάζουμε και να το διαθέτουμε στην αγορά.

Την ομιλία και την συζήτηση παρακολούθησε πολύς κόσμος που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του νομού Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός σε ομιλία του Κατρούγκαλου στην Καλαμάτα [βίντεο]"

Η Βουλγαρία επιστρέφει 53 πρόσφυγες στην Ελλάδα -Για να στείλει ισχυρό μήνυμα

Η Βουλγαρία συνέλαβε 53 Αφγανούς πρόσφυγες το Σάββατο, σε τρένο από την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα τους επιστρέψει στη χώρα μας, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους που μπορεί να θέλουν να επιχειρήσουν το ίδιο.

Μετά από την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης και με δεδομένο ότι είναι κλειστά τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, η Σόφια φοβάται ότι οι πρόσφυγες θα στραφούν προς τη Βουλγαρία, επιχειρώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

«Ολοι τους έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και θα επιστραφούν εκεί», δήλωσε αναφερόμενος στους 53 Αφγανούς ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Κοστόφ, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 34 μετανάστες συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής.

«Στέλνοντάς τους πίσω στην Ελλάδα θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους όσοι έχουν επιλέξει αυτή τη διαδρομή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατιώτες για να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων, ώστε να επιτραπεί η είσοδος προσφύγων.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλγαρία επιστρέφει 53 πρόσφυγες στην Ελλάδα -Για να στείλει ισχυρό μήνυμα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news