facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ιερώνυμος από Βόλο: Η εκκλησιαστική περιουσία είναι δική μας, δεν πωλείται

«Βολές» εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Βόλο όπου βρέθηκε για να κυρήξη την έναρξη των εργασιών της 1ης Πανθεσσαλικής Ιερατικής Σύναξης.

«Η περιουσία είναι δική μας, δεν ανήκει στο Κράτος, δεν πωλείται, δεν υποθηκεύεται. Η ίδια η Εκκλησία θα την διαχειριστεί...» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε κληρικούς των Μητροπόλεων της Θεσσαλίας.

Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολη Δημητριάδος ο Αρχιεπίσκοπος «μίλησε για όσα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο μέλλον, όπως η απώλεια του Δημοσίου χαρακτήρα της Εκκλησίας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως η διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου, ενώ αναφέρθηκε στο σύνολο της περιουσίας που διέθεσε η Εκκλησία στο Κράτος από την παλιγγενεσία και μετά».

Όπως σημειώνεται ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «υπάρχουν πολλοί σ' αυτόν τον τόπο που κινούνται επιπόλαια», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «αλλά εμείς θα τολμήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος από Βόλο: Η εκκλησιαστική περιουσία είναι δική μας, δεν πωλείται"

Aπέχουν έως τις 6 Ιουνίου οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης

Τη συνέχιση της αποχής έως τις 6 Ιουνίου, με το ίδιο πλαίσιο, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Υπέρ της συνέχισης της αποχής τάχθηκε το 63% όσων ψήφισαν.

Αύριο αναμένεται να συνέλθει και η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να λάβει αποφάσεις για το θέμα της πανελλαδικής αποχής.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπέχουν έως τις 6 Ιουνίου οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης"

Μάρδας: «Ψήφισα μέτρα τα οποία δεν θα θέλαμε να επιβληθούν»

Ερωτηθείς για το εάν ως οικονομολόγος πιστεύει ότι με τόσα δισεκατομμύρια φόρους μπορεί να έρθει η ανάπτυξη ο κ. Μάρδας συμφώνησε με τα όσα επισημαίνουν φορείς της αγοράς ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν φτωχοποίηση, φυγή επενδύσεων, ύφεση και ανατιμήσεις.

«Ψήφισα μέτρα τα οποία δεν θα θέλαμε να επιβληθούν, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων αλλά οικοδομήθηκαν με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει μια διάχυση των βαρών, με τις χαμηλότερες δυνατές επιπτώσεις, που σημαίνει ότι σκόρπισαν αυτοί οι φόροι σε πάρα πολλούς χώρους έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κόσμος μια αύξηση ενός μεγάλου φόρου, έμμεσου φόρου, είτε αυτός θα μπορούσε να είχε σχέση με τη ΔΕΗ ή με οτιδήποτε άλλο».

Αυτό ανέφερε στο Real Fm ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας σχολιάζοντας τη χθεσινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου συμπληρώνοντας ότι "εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι αυτά τα δύσκολα μέτρα τα οποία επιβάλλουμε να έχουν τις χαμηλότερες δυνατές επιπτώσεις στον κόσμο".

Ερωτηθείς για το εάν ως οικονομολόγος πιστεύει ότι με τόσα δισεκατομμύρια φόρους μπορεί να έρθει η ανάπτυξη ο κ. Μάρδας συμφώνησε με τα όσα επισημαίνουν φορείς της αγοράς ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν φτωχοποίηση, φυγή επενδύσεων, ύφεση και ανατιμήσεις.

Επισήμανε ωστόσο το βραχυχρόνιο χαρακτήρα αυτών των μέτρων που συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, ενώ επανερχόμενος στο θέμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ότι θα μπουν στην αγορά γύρα στα 4-5 δισ. ευρώ από αυτά τα χρήματα τα οποία θα έρθουν και θα έρθουν 5 δισ. από το ΕΣΠΑ, οπότε μπαίνουν 10 δισεκατομμύρια και περιμένουμε να έρθουν κάποια χρήματα και από το σχέδιο Γιούνκερ, ως εκ τούτου θα υπάρχει κατ' αρχάς μία ένεση χρήματος στην αγορά".

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: «Ψήφισα μέτρα τα οποία δεν θα θέλαμε να επιβληθούν»"

Κομισιόν: Οι υπουργοί του Eurogroup έτοιμοι να υποστηρίξουν μια εκταμίευση προς την Ελλάδα

"H Kομισιόν εργάζεται σθεναρά για την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup καθώς όπως τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί, προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", τόνισε απο το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, σχετικά με την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων χθες βράδυ από το ελληνικό κοινοβούλιο.

"Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη την χθεσινή ψηφοφορία των προαπαιτούμενων και τώρα οι θεσμοί θα εξετάσουν την νομοθεσία και θα εισηγηθούν τα ευρήματά τους στο αυριανό Eurogroup. Όπως έχουμε πει, (οι Υπουργοί) του Eurogroup δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν μια εκταμίευση προς την Ελλάδα", σημείωσε ο εκπρόσωπος.

"Παράλληλα η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει στις διαβουλεύσεις για το χρέος, τις οποίες υποστηρίζει, κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξη του σε συναδέλφους στας από την γαλλική Le Monde το προηγούμενο Σάββατο. Όπως γνωρίζετε όμως το ζήτημα αυτό είναι πρωτίστως θέμα των κρατών μελών", κατέληξε ο Μ.Σχοινάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η λεγόμενη τελική έκθεση συμμόρφωσης της τρόικας θα κατατεθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ESM μετά το Eurogroup.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Οι υπουργοί του Eurogroup έτοιμοι να υποστηρίξουν μια εκταμίευση προς την Ελλάδα"

Η Κομισιόν ενέκρινε 6,5 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα»

Την ενίσχυση των 557 εργαζομένων των σούπερ μάρκετ «Λάρισα», οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλειά μετά την πτώχευση της εταιρείας, ενέκρινε η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί το ποσό των 6.468.000 ευρώ στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθηθούν οι 557 εργαζόμενοι, αλλά και άλλοι 543, προκειμένου να βρουν νέα εργασία.

Η ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) μένει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ και το Συμβούλιο των υπουργών. Υπενθυμίζεται ότι 422 εργαζόμενοι και οι 135 εργαζόμενοι-ιδιοκτήτες απολύθηκαν από τα Σουπερμάρκετ Λάρισα μετά την πτώχευση της συνεταιριστικής επιχείρησης. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν, όπως αναφέρεται στην έκθεση, το αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών και της δραστικής μείωσης της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, λόγω της παρατεταμένης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα στήριξης που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ και το ελληνικό κράτος θα βοηθήσουν τα άτομα αυτά να βρουν νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντάς τους υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιχειρηματικότητα, καθώς και συνεισφορές για τη σύσταση επιχειρήσεων και διάφορα επιδόματα (κατάρτισης, κινητικότητας κτλ). Οι περισσότερες απολύσεις αφορούν την περιοχή της Θεσσαλίας όπου το 73,5% των άνεργων ατόμων είναι μακροχρόνια άνεργοι (άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν ενέκρινε 6,5 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα»"

«Μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ζητά το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Ταμείο παρά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν να αυξάνονται στο 44% των συνολικών δανείων στο τέλος του Δεκεμβρίου και τα κεφάλαια των τραπεζών εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από τον αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που ανέρχονται κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Τη δημιουργία «μαξιλαριού» 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών νέων αναγκών των ελληνικών τραπεζών ζητά στην ανάλυσή του για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει ο τραπεζικός τομέας ανακεφαλαιώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, μετά την ολοκληρωμένη αξιολόγηση του SSM που προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 15 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ESM περιλάμβανε 25 δισ. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εξ αυτών, τα 5,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, με το υπόλοιπο μέρος των αναγκών να καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Παρά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις - οποίες πρόσθεσαν συνολικά 43 δισ. ευρώ (πάνω από το 24% του ΑΕΠ) στο δημόσιο χρέος από το 2010 - τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν να αυξάνονται στο 44% των συνολικών δανείων στο τέλος του Δεκεμβρίου (το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη) και τα κεφάλαια των τραπεζών εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από τον αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (deferred tax assets - DTAs) που ανέρχονται κοντά στα 20 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των κεφαλαίων (το υψηλότερο στην ευρωζώνη).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ θεωρούν ότι ένα μαξιλάρι περίπου 10 δισ. ευρώ πρέπει να υπάρχει στην άκρη για την κάλυψη πιθανών πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών (αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μισό του ύψους των DTAs).

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ζητά το ΔΝΤ"

Προχωράει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ -Αναρτήθηκε η σύμβαση παραχώρησης

Πραγματοποιήθηκε το επόμενο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, καθώς αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (VDR) η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΘ για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης.

Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στο data room και σε δεύτερο χρόνο να υποβάλλουν και τα σχόλιά τους. Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία προχωράει κανονικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα. Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει δέσμευση για υποχρεωτικές επενδύσεις της τάξης των 220 εκατ. ευρώ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Προχωράει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ -Αναρτήθηκε η σύμβαση παραχώρησης "

ΛΕΡΟΣ: Δημοτικός Σύμβουλος ανήρτησε Ελληνική Σημαία στο Φαρμακονήσι

Μια μεγάλη γαλανόλευκη Ελληνική σημαία κυματίζει εδώ και λίγες ώρες στο Φαρμακονήσι και είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, λόγω διαστάσεων!
Ο ιστός της συγκεκριμένης σημαίας είναι πολύ ψηλός ενώ η γαλανόλευκη έχει μέγεθος περίπου 15 τετραγωνικά μέτρα.
Την τοποθέτησή της επιμελήθηκε η στρατιωτική φρουρά που βρίσκεται στο Φαρμακονήσι, παρουσία των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Στέλιου Λουλουδιά (ο οποίος δώρισε τη σημαία), Μιχάλη Κοντραφούρη, Δημήτρη Ζαχαρίου.
Παρόντες κατά την πρώτη έπαρση της σημαίας, εκτός από τους προαναφερόμενους, ήταν επίσης, ο Τάσος Τσαχουριανίδης, ο Αντώνης Νικολάου (ο οποίος μετέφερε τους ανωτέρω με το σκάφος του από τη Λέρο στο Φαρμακονήσι), καθώς και οι Νίκος Σπύρου και Άκης Γρεκός.
lerosnews


Διαβάστε Περισσότερα » "ΛΕΡΟΣ: Δημοτικός Σύμβουλος ανήρτησε Ελληνική Σημαία στο Φαρμακονήσι"

Aπό την 1η έως τις 21 Ιουνίου οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Από την 1η έως τις 21 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται, από φέτος, οι εγγραφές των νηπίων και των μαθητών για κάθε σχολικό έτος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι: Πιστοποιητικό γέννησης δήμου ή κοινότητας (πλέον δεν απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού γέννησης από τους γονείς, αλλά θα αναζητηθεί από τα νηπιαγωγεία μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Μyschool του ΥΠΠΕΘ), επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (ΒΥΠ) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια, Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), για όσα νήπια δεν θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη, υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα ή άλλο στοιχείο κατά την κρίση του προϊσταμένου του νηπιαγωγείου, από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του νηπίου και δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.

Για την εγγραφή στο δημοτικό, χρειάζονται: Πιστοποιητικό γέννησης δήμου ή κοινότητας (το οποίο, επίσης, θα αναζητηθεί από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ, επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (ΒΥΠ), ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια, Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή και βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Σημειώνεται ότι κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 στην Α' τάξη του δημοτικού σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2010 έως 31-12-2010.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να αναζητήσουν οι γονείς και οι κηδεμόνες στην ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι η λήξη της σχολικής χρονιάς για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει οριστεί η 15η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου και θα αποσταλούν οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ' τάξης για την εγγραφή τους στα γυμνάσια.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπό την 1η έως τις 21 Ιουνίου οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά"

Παραίτηση-«βόμβα» του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ από την Πανορθόδοξη Ιερά Σύνοδο

Την παραίτησή του από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, την πρώτη μετά το σχίσμα του 1054, ανακοίνωσε με ανοιχτή επιστολή του ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ.

Στην επιστολή του, όπου εξηγεί τους λόγους πίσω από αυτήν την απόφαση, ο Μητροπολίτης αναφέρει ότι παραιτείται για λόγους συνειδήσεως και ειδικότερα διότι διαφωνεί με τη θεματολογία της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου. Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «μετά 93 χρόνια προετοιμασίας μιᾶς Πανορθοδόξου Συνόδου ἡ ἐνασχόλησίς της μέ οὐσιωδῶς λελυμένα θέματα ἀπό τήν Πατερική καί Κανονική μας Παράδοση, ὅπως τῆς Νηστείας καί τοῦ Γάμου, μόνον δυστυχῶς θυμηδία προκαλεῖ» και τονίζει τη διαφωνία του «με τήν ἀπαράδεκτη θέση τοῦ κειμένου περί τῶν μεικτῶν γάμων, πού προάγει τόν λεγόμενο λαϊκό συγκρητιστικό οἰκουμενισμό», καί «με τά ἄλλα δύο ψηφισμένα κείμενα τῶν προσυνοδικῶν διασκέψεων ‘’Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’ καί ‘’Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐν τῶ συγχρόνῳ κόσμῳ’".»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ:

«Ἐπειδή κατά τόν Θεῖο Ἀπόστολο Πέτρο ὀφείλομεν νά εἴμεθα «ἕτοιμοι δὲ ἀεὶ πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι ὑμᾶς λόγον περὶ τῆς ἐν ὑμῖν ἐλπίδος μετὰ πραΰτητος καὶ φόβου συνείδησιν ἔχοντες ἀγαθήν, ἵνα ἐν ᾧ καταλαλοῦσιν ὑμῶν ὡς κακοποιῶν, καταισχυνθῶσιν οἱ ἐπηρεάζοντες ὑμῶν τὴν ἀγαθὴν ἐν Χριστῷ ἀναστροφήν. κρεῖττον γὰρ ἀγαθοποιοῦντας, εἰ θέλοι τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, πάσχειν ἢ κακοποιοῦντας (Α΄ Πέτρου 3,15-18), δημοσιοποιῶ τοῦς λόγους παραιτήσεώς μου ἀπό τήν συμμετοχή μου στήν ἐκπροσώπηση τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στήν συγκληθησομένη Ἁγία καί Μεγάλἦ Σύνοδο. Ἡ ἀπόφασις τῆς προλαβούσης ἐκτάκτου Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μοῦ παρεῖχε αὐτό τό δικαίωμα συμμετοχῆς κατόπιν τῆς παραιτήσεως τῶν πρό ἐμοῦ κατά τά πρεσβεῖα Σεβασμιωτάτων Ἁγίων ἀδελφῶν.

Παραιτήθην προφορικῶς ἐνώπιον τῆς προλαβούσης Ἱεραρχίας γιά λόγους συνειδήσεως καί εἰδικώτερα διότι διαφωνῶ καί διά τήν θεματολογία τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου καί διά τήν διαδικασία. Διαφωνῶ διά τήν θεματολογία διότι μετά 93 χρόνια προετοιμασίας μιᾶς Πανορθοδόξου Συνόδου ἡ ἐνασχόλησίς της μέ οὐσιωδῶς λελυμένα θέματα ἀπό τήν Πατερική καί Κανονική μας Παράδοση, ὅπως τῆς Νηστείας καί τοῦ Γάμου, μόνον δυστυχῶς θυμηδία προκαλεῖ. Διαφωνῶ καί μέ τήν ἀπαράδεκτη θέση τοῦ κειμένου περί τῶν μεικτῶν γάμων, πού προάγει τόν λεγόμενο λαϊκό συγκρητιστικό οἰκουμενισμό, καί διαφωνῶ ἐπίσης ριζικά μέτά ἄλλα δύο ψηφισμένα κείμενα τῶν προσυνοδικῶν διασκέψεων «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον» καί «Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐν τῶ συγχρόνῳ κόσμῳ.» Ἐάν πράγματι έπεδιώκετο ἡ Πανορθόδοξος αὐτή Σύνοδος νά εἶναι Ἁγία καί Μεγάλη καί νά ἀποτελεῖ Ἱεράσυνέχεια τῶν Ἁγίων Οἰκουμενικῶν Συνόδων στόν 21ο αἰώνα καί ἐπέκεινα, διακηρύσσουσα ὅτι «ἔδοξε τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι καί ἡμῖν», ὤφειλε στοιχοῦσα στό πνεῦμα καί τό γράμμα τῶν Ἁγίων καί Θεοφόρων Πατέρων νά ἀποφασίσῃ τά ἀκόλουθα :

α) Νά ἀναγνωρίσει τίς θεωρούμενες ἀπὸ ὅλους τοὺς Ὀρθοδόξους δύο Συνόδους τοῦ ἐνάτου καὶ δεκάτου τετάρτου αἰῶνος ὡς Οἰκουμενικές, δηλ. τήν Η´ ἐπὶ Μ. Φωτίου, τοῦ 879-880, καὶ τήν Θ´ ἐπὶ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ, τοῦ 1351, οἱ ὁποῖες, κατεδίκασαν ἡ μὲν πρώτη τὸ Filioque καί τό πρωτεῖο τοῦ Πάπα ὡς αἱρέσεις, ἡ δὲ δεύτερη τὴν περὶ κτιστῆς Θείας Χάριτος καί Ἐνεργείας αἵρεση, διότι δι’ αὐτῆς προσβάλλεται ἡ σχέσις τοῦ Θεοῦ πρός τήν κτίσιν Του καί ὀργανικῶς ἀνταλλάσσεται ἡ ἀπουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος μέ τό ἀλάθητο καί τό πρωτεῖο ἑνός ἀνθρώπου, καί ἑπομένως καὶ τὸν Παπισμό ὡς αἵρεση. Νά ἐπικαιροποιήσει καί ἐπικυρώσει τίς ἀποφάσεις τῆς Συνόδου τῆς Κωνσταντινουπόλεως (1282-1284) διά τῶν ὁποίων ἀκυρώθηκε ἡ ψευδοένωσις τῆς Λυών καί τῆς Μεγάλης Συνόδου (1484) διά τῆς ὁποίας ἀκυρώθηκαν οἱ ἀποφάσεις τῆς ληστρικῆς Συνόδου Φεράρας-Φλωρεντίας. Να καταδικάσει τό ψευδοπέτρειο δόγμα, πού στηρίζεται σέ πλαστογραφημένα στοιχεῖα (ψευδοκωνσταντίνειος δωρεά, ψευδοπιπίνειος δωρεά, ψευδοϊσιδώρειες διατάξεις, ψευδοκλημέντεια) καθώς καί τίς διδαχές τῶν ψευδοσυνόδων I καί II Βατικανῆς καί νά ὁριοθετήσῃ τήν θέση τοῦ πρώτου στήν Ἐκκλησία, ὁ ὁποῖος κατά τόν 34ον Κανόνα τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων, πού ἔχει Οἰκουμενικήν ἀναγνώρισιν (9οςἈντιοχείας, 1ος Δ΄, 2ος ΣΤ΄ καί 1ος Ζ) εἶναι PrimusinterPares καί ὄχι PrimussineParibus.

β) Νά ἐκλέξει, νά χειροτονήσει καί νά ἐνθρονίσει στό πάλαι ποτέ περίπυστο Πατριαρχεῖο τῆς Ρώμης καί τῆς Δύσεως νέο Ὀρθόδοξο Πάπα Ρώμης, καί Ὀρθόδοξη Ἱεραρχία μή ἀναγνωρίζουσα τόν σημερινό καταληψία τοῦ Πατριαρχείου τῆς Δύσεως καί αἱρεσιάρχη κ. Φραγκῖσκο (HorheBergolio). Ἔτσι, θά ἐλύοντο τά προβλήματα τοῦ Παπισμοῦ καί τῆς Οὐνίας.

γ) Νά ἀνιδρύσει Αὐτοκέφαλες Ἐκκλησίες στήν Εὐρώπη, Ἀμερική, Καναδᾶ καί Αὐστραλία, λύουσα ὁριστικῶς τό θέμα τῆς Διασπορᾶς, καί τό σκάνδαλο τῶν ἐπαλλήλων δικαιοδοσιῶν πού προάγει τήν αἵρεση τοῦ ἐθνοφυλετισμοῦ καί πού δέν θεραπεύεται μέ τό ἡμίμετρο τῶν Ἐπισκοπικῶν Συνελεύσεων. Ἡ ἀπόφασι αὐτήθά ἀπεδείκνυε τόν φιλοδυτικισμόν τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία δέν ἀντιμάχεται πρόσωπα καί τόπους ἀλλά τήν πλάνη καί τήν κακοδοξία πού χωρίζουν ἀπό τόν Πανάγιον Θεόν. Ὅταν καταγγέλεται τό εἰδεχθές κακούργημα τῆς παιδοφιλίας πού θεσμοθέτησε τό Συνταγματικό Δικαστήριο τῆς Ὁλλανδικῆς πολιτείας ἀναγνωρίζοντας κομματικό σχηματισμό (PVDF) πού ἔχει αὐτό τό χυδαίο πρόταγμα, ἤ ὅταν καταγγέλεται ἡ ἀπύθμενης κακότητος χυδαιότητα τῆς κτηνοβασίας, πού ἔχει θεσμοθετηθεῖ στή Γερμανική πολιτεία, ἤ ὅταν καταγγέλεται ἡ ἀνατροπή τῆς ἀνθρώπινης ὀντολογίας μέ τήν θεσμοθέτηση τῆς ψυχοπαθολογικῆς ἐκτροπῆς τῆς ὁμοφυλοφιλίας στό λεγόμενο Δυτικό κόσμο, δέν στηλιτεύονται τά πρόσωπα ἀλλά ἡ θεσμοθέτησις τῆς ἀνομίας. Ἀσφαλῶς ὡς πρόσωπα ἐκτιμῶνται βαθύτατα ὁ Φραγκῖσκος τῆς Ἀσσίζης, ἡ Θηρεσία τῆς Ἄβιλα, ὁ Ἰωάννης τοῦ Σταυροῦ, ἡ Θηρεσία τοῦ βρέφους Ἰησοῦ καί ὁ Κάρολος ντε Φουκώ, καί ἄλλοι γιά τόν μυστικισμό τους καί τήν ἀγάπη τους πρός τόν Χριστόν. Ἅγιοι ὅμως δέν μπορεῖ νά θεωροῦνται διότι ἐάν μετεῖχαν στήν ἄκτιστη ἰδιότητα τοῦ Θεοῦ, τήν Ἁγιότητα, θά ἐπληροφοροῦντο δι’ Ἁγίου Πνεύματος γιά τίς κακοδοξίες καί στρεβλώσεις τῆς ἀποκαλυφθείσης ἀληθείας καί θά κατήγγειλον αὐτές καί θά ἑννοῦντο μετά τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ ἀπόφασι αὐτή θά ἀπεδείκνυε τό ἕωλοκαί ἀνεπέρειστο τῶν κατηγοριῶν ὅτι δῆθεν ἐπιδιώκεται ὁ ἐγκλωβισμός τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας στόν «μικρόκοσμόν της»ἐνῶ ἀντιθέτως ἐξαγγέλλεται δι’ αὐτῆς ὁ ἀληθής Εὐαγγελικός καί Πατερικός «οἰκουμενισμός», πού ἀναλύεται σέ ἔμπονη διακήρυξητῆς Ἀποστολικοπαραδότου καί Ἁγιοπατερικῆς ἀληθείας μέ τήν στηλίτευση τῶν κακοδοξιῶν καί τῶν παντοειδῶν αἱρέσεων.

δ) Νά ἀκολουθήσει τήν Πατερική ὁδό μαχίμου ἐπανευαγγελισμοῦ τῆς Οἰκουμένης, ὡς προείπομεν, μέ τήν δημιουργία δορυφορικῆς πλατφόρμας γιά τήν Ὀρθόδοξη μαρτυρία σέ 100 γλῶσσες. Μέ τόν τρόπο αὐτό, θά κονιορτοποιοῦσε τίς διαμονικές ψευδοθρησκεῖες καί αἱρέσεις μέ παγκόσμιο λόγο καί πατερική παρρησία, θά ἐδόξαζε τόν Θεό καί θά διεσφάλιζε τόν ἄνθρωπον καί τά πραγματικά δικαιώματά του.

ε) Νά λύση τό ἡμερολογιακό καί ἑορτολογικό μεῖζον θέμα, πού διασπᾶ ἀναποδράστως τή λειτουργική ἑνότητα τῆς ὈρθοδόξουΚαθολικῆς Ἐκκλησίας καί πού κατά τρόπον ἀντικανονικόνθεσμοθέτηθηκε στήν Ἐκκλησία αὐτή ἡ ἀπαράδεκτη λειτουργική διάσπασις, μέ τό γνωστό Συνέδριον τοῦ 1923,ἐπί Μακαριστοῦ Πατριάρχου Κων/πόλεως κυροῦ Μελετίου Μεταξάκη.

Διαφωνῶ καί μέ τήν διαδικασίαν πού προσβάλλει τό Ἐπισκοπικόν Ὑπούργημα καί μεταβάλλει τήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο σέ οὐσιαστικά διευρημένη Σύνοδο Προκαθημένων, πού προδήλως παραβιάζει τό 34ο Κανόνα τῶν Ἁγίων Ἁποστόλων, διότι εἶναι κανονικῶς ἀπαράδεκτον νά ἀκυρώνεται ἡ ψῆφος κάθε Ἐπισκόπου καί ἡ ἐλευθέρα ἔκφρασις τῆς γνώμης του καί νά «ὁμογενοποιεῖται» ἀντικανονικῶς ἡ ψῆφος τῶν Ἐπισκόπων τῆς Ἐκκλησίας.

Ἐπιπροσθέτως ἡ τραγελαφική αὐτή διαδικασία χαρακτηρίζεται ἀπό παλινῳδία καί ἀντιφατικότητα, διότι ἐνῶστόν ψηφισθέντα -ἐκτός ἀπ’ τό Πατριαρχεῖον Ἀντιοχείας- κανονισμόν λειτουργίας τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου προβλέπεται ἡ ἀρχή τῆς ὁμοφωνίας διά τήν λῆψιν τῶν ἀποφάσεων, στηλιτεύεται ἡ ἀλληλένδετη πρός τήν ἀρχή τῆς ὁμοφωνίας ἀρχή τῆς ἀρνησικυρίας (veto) ἀπό τήν ἑρμηνεία τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στήν Σύναξη τῶν Προκαθημένων (Γενεύη 22-1-2016) κεφ. 2, παρ. δ΄, πού οὐσιαστικά καταργεῖ τήν ἀρχή τῆς ὁμοφωνίας καί εἰσάγει τήν ἀρχή τῆς πλειοψηφίας. Εἶναι χαρακτηριστική ἡ θέσις τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου :

«Τέλος, καθίσταται ἀναγκαῖον ὅπως διευκρινηθῇ ἓν ζήτημα, τὸ ὁποῖον προέκυψε, καθ’ ἡμᾶς ἀπροσδοκήτως, ἤτοι τὸ ἐρώτημα περὶ τοῦ ἀκριβοῦς νοήματος τοῦ ὅρου ὁμοφωνία (consensus), τὴν ὁποίαν ἀπεδέχθημεν ὡς τρόπον λήψεως ἀποφάσεων τόσον κατὰ τὴν προετοιμασίαν ὅσον καὶ κατὰ τὰς ἐργασίας τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου. Ἐπὶ τοῦ θέματος τούτου δέον νὰ διευκρινηθῶσι τὰ ἀκόλουθα ζητήματα :

Πρῶτον, ἡ ἔννοια τῆς ὁμοφωνίας ὡς consensus, καὶ ὄχι ὡς unanimity, ἔχει διεθνῶς τὴν ἔννοιαν ὅτι ἐὰν μία ἢ περισσότεραι ἀντιπροσωπίαι διαφωνήσουν πρὸς μίαν συγκεκριμένην πρότασιν καὶ διατυπώσουν ἰδίαν τοιαύτην, δέον νὰ καταβληθῇ προσπάθεια ἀποδοχῆς τῆς ὑπὸ τῶν ἀντιπροσωπιῶν τούτων γνώμης ἢ προτάσεως, εἰς περίπτωσιν ὅμως κατὰ τὴν ὁποίαν δὲν ἐπιτευχθῇ συναίνεσις (consensus) ἐπὶ τῆς ἀντιπροτάσεως, τότε ἡ διαφωνία αὕτη, ἐφ’ ὅσον οἱ διαφωνοῦντες ἐπιμένουν, καταγράφεται ἀλλὰ δὲν ἀκυρώνει τὴν πρὸς ἣν ὑπῆρξεν ἡ διαφωνία ἀρχικὴν θέσιν, καὶ οἱ διαφωνοῦντες ὑπογράφουν τὸ ἀρχικὸν κείμενον, καταγράφοντες, ἐὰν θέλουν, τὴν διαφωνίαν των. Ἐὰν ὑπάρξῃ ἄρνησις ὑπογραφῆς τοῦ κειμένου, τοῦτο θὰ ἐσήμαινεν ἀρνησικυρίαν (veto), πρᾶγμα τὸ ὁποῖον θὰ ὡδήγει εἰς ἀδιέξοδον.

Δεύτερον ζήτημα, τὸ ὁποῖον δέον νὰ διευκρινηθῇ, εἶναι ἐὰν ἡ ὁμοφωνία ἀναφέρεται εἰς τοὺς παρόντας κατὰ τὰς ἐργασίας ἑνὸς σώματος ἢ ἀπαιτῇ τὴν φυσικὴν παρουσίαν ὅλων τῶν μελῶν τοῦ σώματος.».

Ἑπομένως ἐάν ἰσχύσει ἡ πρόθεσις καί ἡ σκέψις τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, καμμία τροποποίησι τῶν ἤδη ψηφισμένων κειμένων δέν πρόκειται νά γίνει ἀποδεκτή καί κανένα κείμενο δέν πρόκειται νά ἀποσυρθεῖ καί κατά ταῦτα ἡ παρουσία τῶν Μακαριωτάτων καί Σεβασμιωτάτων Συνέδρων θά εἶναι διακοσμητικοῦ χαρακτῆρος.

Διαφωνῶ πλήρως μέ τό ψηφισθέν ἀπό τήν Ε΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη κείμενο «Σχέσεις Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν χριστιανικόν κόσμον» διότι γέμει ἀπό ἀσάφειες, ἀπό «τεχνικούς ὅρους» καί ἀπό μεγάλες ἀντιφάσεις. Ἕνα κείμενο Πανορθοδόξου Συνόδου θά ἔπρεπε νά εἶναι Ἱερή συνέχεια τῶν Ἱερῶν κειμένων τῶν Ἁγίων Οἰκουμενικῶν Συνόδων, πού παραδίδεται στή Ἱστορία πρός Ἁγιασμόν καί σωτηρία τοῦ ἀνθρωπίνου Γένους, καί ὄχι ἕνα φαιδρό συμπίλημα ἀντιφάσεων καί ἀσαφειῶν. Διερωτῶμαι, κατά τήν μακράν Ἱστορικήν περίοδον τῶν χιλίων διακοσίων χρόνων, ἐάν ἀριθμήσωμεν ἀπό τῆς Ζ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ἤ τῶν ἑξακοσίων ἀπό τῆς Θ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, δέν ὑπήρξαν αἱρέσεις καί κακοδοξίες στόν χριστιανικό κόσμο, πού θά ἔπρεπε ἡ Ἐκκλησία νά καταγνώσει; Ὁ Ἀντβεντισμός, ἡ φυλλαδική ἑταιρεία «Σκοπιά» πού αὐτοπροσδιορίζεται ὡς «χριστιανική Ἐκκλησία μαρτύρων τοῦ Ἰεχωβᾶ», ὁ Πεντηκοστιανισμός, ἡ Χριστιανική Ἐπιστήμη, ἡ Θεοσοφία πού παρουσιάζει τόν Χριστόν ὡς «χρηστική κατάσταση», ὁ Τεκτονισμός πού παρασιτεῖ ἀναισχύντως στίς χριστιανικές κοινωνίες ἐνῶ εἶναι Ἑωσφορικός παγανιστικός ἀποκρυφισμός (κατά τά ἐσωτερικά κείμενα τῆς ἰδίας τῆς μασωνίας), οἱ κατά τήν δεύτερη χιλιετία κακοδοξίες τοῦ Παπισμοῦ (πρωτεῖο, ἀλάθητο, καθαρτήριο, ἀξιομισθίαι, ὑπέρτακτα ἔργα, ἄσπιλη σύλληψη, ἐνσώματος ἀνάληψις τῆς Παναγίας, δικανική ἱκανοποίησις Θ. Δικαιοσύνης κλπ.), οἱ διάφορες Προτεσταντικές παραφυάδες μέ τό πολυποίκιλο αἱρετικό δογματικό περιεχόμενο (Βαπτισταί, Μορμόνοι, Κουάκεροι, Μενονίτες, Συναθροισταί, Μεθοδισταί κλπ.), δέν θά ἔπρεπε νά καταγνωσθοῦν ἀπό τήν Ἐκκλησία Συνοδικῶς; Εἶναι ἐκπληκτικά παράδοξοὅτι στό συγκεκριμένο κείμενο δέν ὑπάρχει ἡ παραμικρή άναφορά σ’ αὐτές τίς πραγματικότητες, γιά τίς ὁποίες ἡ Ἐκκλησία Συνοδικά δέν ἔχει ἀρθρώσει ἐπίσημον λόγον, ὡς νά μήν ἀνεφύησαν αἱρέσεις καί κακοδοξίες κατά τήν Β΄ χιλιετίαν.

Παρηκολούθησα μία ἰδιοφυεστάτη ἀνάλυσι ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομον στό Ρ/Σ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τῆς κακοδοξίας τῆς ἀσπίλου συλλήψεως, πού «ἐδογμάτισε» ὁ Πάπας Πίος ὁ Θ΄ τό 1854 καί πού ὑπῆρξε «πρόβα generale» γιά τήν θεσμοθέτηση τοῦ πρωτείου καί τοῦ ἀλαθήτου τό 1870, ἀπό τήν IΒατικανή ψευδοσύνοδο. Ἐπί τῆς κακοδοξίας τῆς ἀσπίλου συλλήψεως τῆς Θεοτόκου, ἡ ὁποία ἀκυρώνει τήν ἔνσαρκο οἰκονομία τοῦ Θεοῦ Λόγου, διότι ἐάν ἐγεννήθη ἀσπίλως, ἡ Θεοτόκος θά συνελήφθη καί ἀνηδόνως καί κατά ταῦτα ἀπομειώνεται ἡ ἐνανθρώπησις τοῦ Θεοῦ Λόγου, θεμελιώθηκε ἡ Λούρδη διά νά ὑπάρξει δῆθεν θεόθεν ἐπιβεβαίωσις, διότι ἡ Βερναρδέτη Σουμπιρού πού δῆθεν «εἶδε» τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον ὡς «λευκήν Κυρίαν» τό 1858, ἔλαβε τήν ἀπάντηση στό ἐρώτημα ποία ἦτο, «Εἶμαι ἡ ἀσπίλως συλληφθεῖσα». Διερωτῶμαι ἡ Ἐκκλησία δέν θά ἔπρεπε ὅλες αὐτές τίς ἀπαράδεκτες νοθεύσεις τῆς ἀληθείας, Συνοδικῶς νά τίς καταδικάσει;

Στό συγκεκριμένο κείμενο γίνεται συνεχής ἀναφορά στήν ἀξία τοῦ διαλόγου μέ τήν Ἑτεροδοξία καί διαβάζοντάς το ἔχει κανείς τήν αἴσθηση ὅτι εἰσέρχεται σέ μία «μηχανή τοῦ χρόνου» καί βρίσκεται στίς ἀρχές τοῦ 20ου αἱώνος, ὅταν ἔπνεε ὁ ἄνεμος αἰσιοδοξίας γιά τήν ἔνωση μέ τήν Ἐκκλησία, τῶν ἀποσχισθέντων ἀπό Αὐτήν. Δυστυχῶς ὅμως οἱ λεγόμενοι θεολογικοί διάλογοι ἔχουν σχεδόν τελειώσει ἤ ἔχουν συμπνιγεῖ στήν σατανική ἐμμονή καί ἀμετανοησία τῶν κακοδόξων ἤ στήν χειροτονία γυναικῶν στό ἰδιότυπο Ἱερατεῖο τους καί στήν θεσμοθέτηση τῆς ψυχοπαθολογικῆς ἐκτροπῆς τῆς ὁμοφυλοφιλίας πού ἀνατρέπει τήν ἀνθρώπινη ὀντολογία καί φυσιολογία. Εἶναι ἀπόλυτος ἡ μαρτυρία ἐπ’ αὐτῶν τῶν Ὀρθοδόξων συμπροέδρων τῶν διεξαγομένων θεολογικῶν διαλόγων, ὡς λόγου χάριν τοῦ Σεβ. Σασίμων κ. Γενναδίου (29/8 -3/9/2015, Σύναξις Ἱεραρχίας Οἰκουμενικοῦ Θρόνου). Καμμία ἀποτίμησις λοιπόν γιά τούς διεξαχθέντας θεολογικούς διαλόγους πού δυστυχῶς ἔχουν ἀποβεῖ «ἀνόσια παίγνια» κατά τήν ἐξαίρετη δήλωση τοῦ ἐπί εἰκοσαετία συμπροέδρου στόν διάλογο μετά τῶν Ρωμαιοκαθολικῶν Σεβ. Ἁρχιεπισκόπου Αὑστραλίας κ. Στυλιανοῦ.

Στό ἐπίδικο κείμενο γίνεται στίς παρ. 16,17,18,19 καί 21 ἀναφορά στίς σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας μέ τό Παγκόσμιο Συμβούλιο τῶν «Ἐκκλησιῶν»(Π.Σ.Ε.) καί εἶναι ἐκπληκτικό τά ὅσα ἀναφέρονται στήν παρ. 21 στήν ὁποία δηλώνεται ὅτι «Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἐκτιμᾶ τά ἐκδοθέντα θεολογικά κείμενα τῆς Ἐπιτροπῆς Πίστις καί Τάξις» (ποία;) καί στήν συνέχεια ἡ αὐτή παράγραφος κατακλείεται μέ τήν δήλωση ὅτι: «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία διατηρεῖ ἐπιφυλάξεις γιά κεφαλαιώδη ζητήματα Πίστεως καί Τάξεως». Ἡ ἀποθέωσις τῆς ἀντιφάσεως!!!

Διερωτῶμαι μέ ποία λογική συμμετέχει ἡ Ὀρθόδοξος Καθολική Ἐκκλησία σ’ ἕνα Σῶμα πού ἀπαρτίζεται ἀπό τούς Μονοφυσίτας Ἀντιχαλκηδονίους καί τήν πανσπερμίαν τῶν προτεσταντικῶν Παραφυάδων; Δέν εἶναι ἡ πίστις ὅλων αὐτῶν κατεγνωσμένη ὡς αἵρεσις ἀπό τίς Οἰκουμενικές Συνόδους; Οἱ Ἀντιχαλκηδόνιοι μετά τήν ἀπαράδεκτη Β΄κοινή δήλωση τῆς 28ης Σεπτεμβρίου 1990 (Σαμπεζύ) κατά τήν ὁποίαν διεκήρυξαν ὅτι «οἱ φύσεις στό πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ διακρίνονται τῇ θεωρίᾳ μόνη» – ἐνῶ τό ἀληθές εἶναι ὅτι οἱ δύο φύσεις διακρίνονται σαφῶς ὡς πραγματικαί καί διακρίνονται ἀδιαιρέτως διότι ἡ ἕνωσις εἶναι ἀσύγχυτος καί ἀδιαίρετος – συνεχίζουν νά ἐπαναλαμβάνουν τήν φράσιν τοῦ αἱρεσιάρχου Ἀπολιναρίου Λαοδικείας «Μία φύσις τοῦ Λόγου σεσαρκωμένη» τήν ὁποίαν περί τό 400 μ.Χ. πλαστογράφησαν οἱ μαθηταί του ὡς δῆθεν φράσιν τοῦ Ἁγίου καί Μεγάλου Ἀθανασίου (ΘΗΕ τ.2, στ. 1118-1119), ὅπως ἀπεδείχθη ὑπό τῶν Λεοντίου Βυζαντίου καί Ἰωάννου Σκυθοπολίτου (Ἰωάννου Ἱεροσολυμίτου P.G. 86,1865) κατά τήν Βυζαντινήν περίοδον καί τήν ὁποίαν ἐπανέλαβε ὁ Ἅγιος Κύριλλος Ἀλεξανδρείας, νομίζων ὅτι ἀνήκε εἰς τόν Ἅγιο Ἀθανάσιον. Εἶναι χαρακτηριστική τῆς ἐμμονῆς τῶν Ἀντιχαλκηδονίων ἡ κυκλοφόρησις ἀπό τίς ἐκδόσεις Ἁρμός τό 1996, τοῦ συγγράμματος τοῦ Μακαρίτου Πατριάρχου τῶν Κοπτῶν τῆς Αἰγύπτου Σενούντα Γ΄ «Ἡ Φύσις τοῦ Χριστοῦ» ὅπου στήν σελ. 46 καί στό κεφ. «Ἡ μία θέληση καί ἡ μία ἐνέργεια» ἀναφέρεται: «Ἐπειδή πιστεύουμε στήν Μία Φύση τοῦ Ἐνσαρκωμένου Λόγου, ὅπως τήν ὀνόμασε ὁ Ἅγιος Κύριλλος, πιστεύουμε στήν Μία Θέληση καί στή Μία Ἐνέργεια. Φυσικά ἀφοῦ φρονοῦμε ὅτι ἡ Φύση εἶναι Μία καί ἡ Θέληση καί ἡ Ἐνέργεια εἶναι ἐπίσης Μία». Ἑπομένως οἱ Ἀντιχαλκηδόνιοι εἶναι κατεγνωσμένοι ἀπό τίς Δ΄ Ε΄ καί ΣΤ΄ Ἅγιες Οἰκουμενικές Συνόδους, ὡς Μονοφυσίται, Μονοθελήται καί Μονοενεργήται καί ὅσοι παρηκολούθησαν τηλεοπτικῶς τήν ἐνθρόνισιν τοῦ νέου Πατριάρχου τῶν Κοπτῶν στήν Αἴγυπτον θά ἄκουσαν νά ψάλλεται ὁ Θεοπασχητικός Ὕμνος «Ἅγιος Ἀθάνατος ὁ δι’ ἡμᾶς Σταυρωθείς»καί θά κατενόησαν ὅτι πέραν τῶν ἄλλων ἀσπάζονται καί τήν αἵρεση τοῦ Θεοπασχητισμοῦ. Ὅσον ἀφορᾶ στίς Προτεσταντικές παραφυάδες τοῦ Π.Σ.Ε. διερωτῶμαι δέν εἶναι Εἰκονομάχοι; Δέν ἀρνοῦνται τό ἀειπάρθενον τῆς Θεοτόκου; Δέν ἀρνοῦνται τά Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας καί τήν οὐσιαστική μεταβολή τοῦ ἄρτου καί τοῦ οἶνου σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ; Καί ἑπομένως αὐτές οἱ κακοδοξίες τους δέν εἶναι κατεγνωσμένες ἀπό τίς Οἰκουμενικές Συνόδους καί εἰδικώτερα ἀπό τήν Γ΄ καί τήν Ζ΄; Συνεπῶς πῶς σέ ἕνα αἰώνιο Πανορθόδοξο κείμενο παρεισφρύουν σχέσεις μέ κατεγνωσμένους ἀπό τήν Ἐκκλησία αἱρετικούς;

Τό κείμενο αὐτό δυστυχῶς ἀκυρώνει τά αἵματα, τίς θυσίες καί τά ἀνήκουστα μαρτύρια καί τά πολυώδυνα βάσανα τῶν Ἁγίων καί Ἡρώων τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν Πίστεως πού κατακρεουργήθησαν καί ἐκάησαν ζῶντες ἀπό τούς Λατίνους καί Λατινόφρονες (Ἰωάννη Βέκκο, Μιχαήλ Παλαιολόγο) καί ἐγκληματικῶς ἀμνηστεύει τήν στρέβλωσι τοῦ Εὐαγγελικοῦ κηρύγματος ἀπό τούς ἐκπεσόντας «χριστιανούς» τοῦ Παπισμοῦ. Εἶναι πολυσήμαντος ὁ πρόλογος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν κ.κ. Ἱερωνύμου τοῦ Β΄, ὡς Μητροπολίτου Θηβῶν καί Λεβαδείας (28-2-2000), στό βιβλίο τοῦ Ἰταλοῦ Μάρκο Ἀουρέλιο Ριβέλλι (Ἐκδόσεις Προσκήνιο – Ἀγγελος Σιδερᾶτος, 2000)μέ τίτλο: «Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος τῆς Γενοκτονίας», ὅπου ἐκφράζει μέ συγκινητικό τρόπο τόν ἀποτροπιασμό του γιά τήν δολοφονία 850.000 Σέρβων Ὀρθοδόξων μέ ἠθικόν αὐτουργόν τόν Ἀρχιεπίσκοπο Ζάγκρεμπ καί μετέπειτα Καρδινάλιο Ἀλουΐσιο Στέπινατς, ὁ ὁποῖος στό ἡμερολόγιόν του στίς 27-3-1941, σελ. 172, Βιβλίο Δ΄ ἔγγραφε : «Τό Πνεῦμα τοῦ Βυζαντίου εἶναι κάτι τό τόσο τρομερό τό ὁποῖο μόνο ὁ Παντοδύναμος καί Παντογνώστης Θεός δύναται νά ἀνέχεται» καί στήν σελ. 176: «Τό Σχίσμα τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἶναι ἡ μεγαλύτερη κατάρα ἐν Εὑρώπῃ, σχεδόν μεγαλύτερη καί ἀπό τόν Προτεσταντισμό». Εἶναι τρομακτική ἡ μαρτυρία τοῦ Ἰταλοῦ συγγραφέως Κούρτσιο Μαλαπάρτε, ὅτι εἶδε ἕνα μεγάλο καλάθι μέ 20.000 ἀνθρώπινα μάτια Ὀρθοδόξων Σέρβων, πού τοῦ ἐπέδειξαν μέ «ὑπερηφάνεια» ὁ διαβόητος ἀρχηγός τῶν Οὐστάσι Ἄντε Πάβελιτς καί ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀλουΐσιος Στέπινατς. Γιά τά ἐγκλήματά του αὐτά εἰς βάρος τῆς ἀνθρωπότητος, κατεδικάσθη ἀπό τό Διεθνές Δικαστήριο Ἐγκληματιῶν τοῦ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σέ πολυετή κάθειρξη. Αὐτόν ὅμως τόν στυγνό ἐγκληματία «Ἁγιοποίησε» ὁ Πάπας Ἰωάννης Παῦλος ὁ Β΄ (Βοϊτύλα) τοῦ ὁποίου τά ἀποκαλυπτήρια ἔγιναν προσφάτως μέ τήν δημοσιοποίησι τῶν ἐρωτικῶν του ἐπιστολῶν πρός τήν ἔγγαμη ἀκαδημαϊκό συμπατριώτισσά του, τόν ὁποῖον μέ τήν σειρά του «ἁγίοποίησε» ὁ νῦν Πάπας Φραγκίσκος(Μπεργκόλιο)!!! Σέ ὅλα αὐτά τά τραγικά καί ἀνυπόφορα προσφέρει κάλυψη μέ τήν σιωπή του αὐτό τό ἀπαράδεκτο κείμενο γιατί δέν καταγγέλει τήν ἰδεολογική ἐπικαιροποίηση τῶν ἐγκλημάτων εἰς βάρος τῶν Ἁγίων τοῦ Θεοῦ.

Ἐνδεικτικό τοῦ «κρυπτοκρατικοῦ» πνεύματος τοῦ κειμένου εἶναι ἡ ἀπόκρυψις στήν παρ. 8 τῆς ἀληθοῦς εὐχῆς τοῦ Κυρίου, ὁ ὁποίος δέν ηὐχήθη ἁπλῶς «ἵνα πάντες ἕν ὧσιν»(Ἰωάννου 17,21) ἀλλά συνέχισε «καθώς σύ πάτερ ἐν ἐμοί κἀγώ ἐν σύ, ἵνα καί αὐτοί ἐν ἡμῖν ἕν ὧσιν» πού σημαίνει ὅτι ἡ Ἀλήθεια, ἡ Ἁγιότης καί ἡ Δικαιοσύνη εἶναι προϋποθέσεις τῆς ἑνότητος.

Διαφωνῶ ἀπολύτως καί μέ τό κείμενο «Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐν τῶ συγχρόνῳ κόσμῳ» διότι στό κεφ. Δ΄ «Ἡ εἰρήνη καί ἡ ἀποτροπή τοῦ πολέμου» ἀναφέρεται σέ διαθρησκειακές σχέσεις (σελ.6), οἱ ὁποῖες ἀφοροῦν κατά βάσιν στίς κακῶς λεγόμενες Ἁβρααμικῆς προελεύσεως θρησκεῖες, τόν Ἰουδαϊσμό καί τό Ἰσλάμ. Διότι καί οἱ δύο αὐτές θρησκευτικές παραδοχές καθυβρίζουν διϊστορικά καί χυδαιότατα τό ὑπερύμνητο πρόσωπο τοῦ Δομήτορος τῆς Ἐκκλησίας μας Κυρίου. Ὁ Ἰουδαϊσμός ἔχει ἀποβάλλει τό Θεϊσμό τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης (Τορά) καί τοῦ Προφητισμοῦ καί ἔχει ἐγκολπωθεῖ τόν Ραββινικό Σατανισμό τοῦ Ταλμούδ καί τῆς Καμπαλά. Στό Σατανικῆς ἐμπνεύσεως Ταλμούδ ὁ Κύριος ἀπομειώνεται μέ τόν χυδαιότερο τρόπο ὡς «νόθος υἱός» τοῦ Ρωμαίου ἑκατοντάρχου Πανδίρα (Ταλμούδ). Ἡ δέ Ὑπεραγία Θεοτόκος καί Ἀειπάρθενος καθυβρίζεται ὡσαύτως μέ χυδαιολογίες ἀφορήτου ἐμπαθείας. Ἡ Καμπαλά πού διδάσκεται καί στό Πανεπιστήμιο τοῦ Τελ Ἀβίβ ἀποτελεῖ τήν ἀποθέωση τοῦ ἀποκρυφιστικοῦ περιπαίγματος. Ὅσον ἀφορᾶ τό Ἰσλάμ, ὁ εὐτελισμός τοῦ Παναγίου Θεοῦ καί ἡ διαστροφή τοῦ Εὐαγγελικοῦ μηνύματος εἶναι ἡ βάσις τῆς δῆθεν ἀποκαλύψεως τοῦ Κορανίου ἀπό τόν αἱμομείκτη καί παιδεραστή ψευδοπροφήτη Μωάμεθ ὁ ὁποῖος στή σούρα «Οἱ Συνασπισμένες Φιλές» (Ἀλ Ἀχζάμπ) καί στό στῖχο 37, γιά νά δικαιολογήσει τήν αἱμομειξία του μέ τήν γυναίκα τοῦ γιοῦ του, παρουσίασε δῆθεν ἐντολή τοῦ Θεοῦ: «Μωάμεθ, εἶπες σέ αὐτόν πού εὐεργετήθηκε ἀπό τόν Θεό καί γέμισε μέ τά ἀγαθά του: «Κράτα τή γυναίκα σου καί νά φοβᾶσαι τόν Θεό», ἐνῶ ἐσύ ἔκρυβες στήν καρδιά σου ὅ,τι ὁ Θεός μετά ἀπό λίγο ἐπρόκειτο νά κάνει σέ ὅλους φανερό. Φοβήθηκες τούς ἀνθρώπους ἐνῶ ἔπρεπε νά φοβηθεῖς περισσότερο τόν Θεό. Ὅταν ὅμως ὁ Ζέϊδ ἀποφάσισε νά χωρίσει τή γυναίκα του, Ἐμεῖς τήν ἑνώσαμε μαζί σου μέ τά δεσμά τοῦ γάμου. Γιά νά μάθουν οἱ πιστοί ὅτι δέν ἁμαρτάνουν ὅταν παντρεύονται τίς γυναίκες τῶν γιῶν τους ἄν οἱ γιοί τους τίς χωρίσουν». Στόν στῖχο 50 παρουσιάζει τόν Θεό νά τοῦ λέει: «Προφήτη σοῦ ἐπιτράπηκε νά παντρευτεῖς μέ τίς γυναίκες στίς ὁποῖες ἔδωσες προίκα, μέ τίς αἰχμάλωτες τίς ὁποῖες κέρδισες μέ τήν δύναμη τῶν χεριῶν σου, μέ τίς κόρες τῶν θείων σου καί ὅσων σέ ἀκολούθησαν, ὅπως καί μέ κάθε εὐσεβή γυναίκα ἡ ὁποία ἀφιέρωσε τήν ψυχή της σέ ἐσένα…Μή φοβᾶσαι μήπως ἐνοχοποιηθεῖς ἄν κάνεις χρήση τῶν δικαιωμάτων σου» καί στό στῖχο 51 συνεχίζει : «Μπορεῖς νά ἀναβάλεις τήν ἐπαφή μέ ὅποια συζυγό σου θελήσεις καί νά δεχθεῖς στό κρεβάτι σου ὅποιαν θελήσεις ἀκόμα καί ὅποια στό παρελθόν παραμέλησες ἀλλά τήν ἐπεθύμησες καί πάλι». Σάν ἐννάτη συζυγό του παντρεύτηκε τήν ἑπταετή κορασίδα Ἀϊσέ. Αὐτός λοιπόν, στό τραγελαφικό του Κοράνιο στήν σούρα «Τό στρωμένο Τραπέζι» (Ἀλ-Μάιντα) στό στῖχο 17 γράφει : «Ἄπιστοι εἶναι ὅσοι λένε πῶς ὁ Μεσσίας ὁ γιός τῆς Μαρίας εἶναι Θεός. Πές τους ποιός μπορεῖ νά σταματήσει τόν Θεό ἄν θέλει νά καταστρέψει τόν Μεσσία καί τήν μητέρα του καί ὅλα τά ὄντα στη γῆ;», θέση πού ἐπαναλαμβάνει καί στό στῖχο 72 καί στό στῖχο 75 ἰσχυρίζεται ὅτι: «Ὁ Μεσσίας ὁ γιός τῆς Μαρίας ἁπλῶς εἶναι ἀπόστολος». Στή σούρα «Οἱ γυναῖκες» (Ἀλ Νισσά) στό στῖχο 171 ἰσχυρίζεται : «Ὁπαδοί τῶν γραφῶν μή ξεπερνᾶτε τά ὅρια τῆς θρησκείας σας… Νά πιστεύετε λοιπόν στό Θεό καί στούς ἀποστόλους καί νά μή λέτε πώς ὑπάρχει ἁγία τριάδα. Σταματῆστε νά το λέτε αὐτό καί θά ὠφεληθεῖτε». Στήν προαναφερθεῖσα σούρα «Τό στρωμένο Τραπέζι» (Ἀλ Μάιντα) στόν στῖχο 116, παρουσιάζει τό Κύριο νά συνομιλεῖ μέ τόν «Θεό» μέ τά ἑξῆς : «Καί εἶπε ὁ Θεός στόν Ἰησοῦ τόν γιό τῆς Μαρίας : «Εἶπες ποτέ ἐσύ στούς ἀνθρώπους θεωρῆστε ἐμένα καί τήν μητέρα μου Θεό στή θέση τοῦ μοναδικοῦ Θεοῦ;» «Ὄχι, στό ὄνομα τῆς δόξας Σου», ἀπάντησε ὁ Ἰησοῦς».

Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω διερωτῶμαι ποιές διαθρησκειακές σχέσεις μπορεῖ νά ὑπάρχουν μεταξύ τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ καί τῶν ὑβριστῶν καί ἀπομειωτῶν τοῦ Παναγίου Προσώπου Του, Ἑβραίων καί Μουσουλμάνων πού ἐμμένουν σατανικῶς σέ αὐτές;

Τό σύγχρονο στρατήγημα τοῦ βυθίου δράκοντος, μετά τήν οἰκτρή ἀποτυγχία τοῦ ἀμέσου πολέμου κατά τοῦ Παναχράντου Προσώπου τοῦ Κυρίου, μέ τούς διωγμούς, τίς αἱρέσεις, τήν δῆθεν ἐπιστημονική ἀθεΐα, τήν κρατική ἐπικράτησί της ἐπί ἑβδομήντα χρόνια, εἶναι ἡ διαμέσου τῆς λεγομένης συναφειακῆς καί μεταπατερικῆς «θεολογίας» καί τοῦ διαχριστιανικοῦ καί διαθρησκειακοῦ συγκρητισμοῦ παρουσίασις ἑνός κίβδηλου καί ἀνυπάρκτου Χριστοῦ, μέσα στόν ὁποῖον χωροῦν τά πάντα, τό ψέμμα καί ἡ ἀλήθεια, ἡ Ὀρθοδοξία καί ἡ αἵρεσις, ἡ ἠθική καί ἡ ἀνηθικότης, ὥστε νά κατανοεῖ κανείς εὐχερῶς τόν λόγον τοῦ Σωτῆρος Κυρίου: «Πλήν ὁ Ὑιός τοῦ ἀνθρώπου ἐλθών ἄρα εὑρήσει τήν πίστιν ἐπί τῆς γῆς;» (Λουκ.18,8), ἀλλά καί τόν τρομερότερο ἀφορισμό Του: «πολλοί ἐροῦσι μοι ἐν ἐκείνῃ τῆ ἡμέρᾳ‧ Κύριε Κύριε, οὖ τῷ σῷὀνόματι προεφητεύσαμεν καί τῷ σῷὀνόματι δαιμόνια ἐξεβάλομεν, καί τῶ σῷὀνόματι δυνάμεις πολλάς ἐποιήσαμεν; καί τότε ὁμολογήσω αὐτοῖς ὅτι οὐδέποτε ἔγνων ὑμᾶς‧ ἀποχωρεῖτε ἀπ’ἐμοῦ οἱ ἐργασάμενοι τήν ἀνομίαν» (Ματθ. 7,22-23).

Διαφωνῶ ἀπολύτως καί μέ τό ψηφισθέν κείμενο «Τό Αὐτόνομο καί ὁ τρόπος ἀνακηρύξεως αὐτοῦ» διότι ἡ αὐτονομία εἶναι μέγας πειρασμός καί μπορεῖ νά ὁδηγήσει σέ κατακερματισμό κρατῶν καί σέ διάσπαση Λαῶν καί στήν ἔξαρση τοῦ Ἐθνοφυλετισμοῦ, ὁ ὁποῖος ἔχει Συνοδικῶς καί Πανορθοδόξως καταδικασθεῖ ὡς αἵρεση. Θεωρῶ δέ ὡς Ἐθνικό ἔγκλημα τήν ὁποιαδήποτε Ἐκκλησιαστική αὐτονόμηση τῆς Βορείου Ἑλλάδος, ἡ ὁποία ἀναπόδραστα θά ὁδηγήσει στήν «Κοσοβοποίηση» τῆς Δυτικῆς Θράκης καί σέ Ἐθνική Καταστροφή. Νομίζω ταπεινῶς ὅτι ἡ κανονική πρόβλεψι τοῦ 17ουΚανόνος τῆς Ἁγίας Δ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου εἶναι ἡ μόνη ὀρθή λύσι τοῦ συγκεκριμένου θέματος.

Ἐν κατακλείδι παραθέτω ἕνα μικρό Συναξάριο, ὄχι κάποιας Μονῆς «φονταμεταλιστῶν» ἀλλά ἑνός «φιλοπατριαρχικοῦ» Μοναστηριοῦ, τῆς Ἱ. Μονῆς Σίμωνος Πέτρας Ἁγ. Ὄρους, ἀπό τό νέο Συναξαριστή τοῦ Ἱερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου σελ. 62 – 64 (Τόμος Α΄ Σεπτέμβριος, Ἐκδ. Ἴνδικτος 2001), πού ἀναφέρεται στό Ἅγιο Ὁσιομάρτυρα Ἀθανάσιο Ἡγούμενο τῆς Ἱ. Μονῆς τοῦ Ὁσίου Συμεών τοῦ Στυλίτου εἰς Μπρέστ – Λιτόβσκ, ὁ ὁποίος μαρτύρησε στίς 5/9/1648: «Ὁ ἅγιος Ἀθανάσιος γεννήθηκε στὴν Βίλνα (σημερινὴ πρωτεύουσα τῆς Λιθουανίας) τῆς Μικρορωσίας τὸ 1596, τὸν ἴδιο χρόνο ποὺ ἔγινε στὸ Μπρὲστ – Λιτὸβσκ ἡ ψευδοένωσις μεταξὺ τῆς Ρώμης καὶ ὡρισμένων Ρώσων ἐπισκόπων. Υἱὸς εὐγενοῦς στὴν καταγωγὴ Λιθουανοῦ, ἀρκετὰ πτωχοῦ παρὰ ταῦτα, ἔλαβε εὐρεῖα καὶ σπάνια μόρφωσι γιὰ τὴν ἐποχή του.

Ἦταν κάτοχος πολλῶν ξένων καὶ ἀρχαίων γλωσσῶν καὶ βαθὺς γνώστης τόσο τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας, ὅσο καὶ τῶν φιλοσόφων καὶ θεολόγων τῆς Δύσεως.

Γιὰ λίγα χρόνια ὁ ἅγιος ἐργαζόταν ὡς οἰκοδιδάσκαλος, ὥσπου τὸ 1627 ἐκάρη μοναχὸς στὴν μονὴ τοῦ Χουτίν, κοντὰ στὴν Ὄρσα τῆς Μικρορωσίας (σημερ. Λευκορωσία). Τὸ προπύργιο αὐτὸ τῆς Ὀρθοδοξίας, ποὺ ἔμεινε ἀπείρακτο ἀπὸ τὶς πολωνικὲς δυνάμεις κατοχῆς, διεδραμάτισε σπουδαῖο ρόλο στὸ νὰ ἀντισταθῇ ὁ ὀρθόδοξος λαὸς κατὰ τῆς ρωμαιοκαθολικῆς προπαγάνδας. Ἐν συνεχείᾳ ὁ Ἀθανάσιος συμπλήρωσε τὴν μοναχική του κατάρτισι καὶ σὲ ἄλλα ὀνομαστὰ μοναστήρια.

Ὅταν χειροτονήθηκε ἱε ρεύς, ὁ μητροπολίτης Κιέβου Πέτρος Μογίλας (1596-1647) τοῦ ἀνέθεσε τὴν ἀνακαίνισι τῆς μονῆς τοῦ Κουπυάτιτσκ. Μετὰ ἀπὸ θεία ἀποκάλυψι, ἔκανε ἕ να ἐπικίνδυνο ταξίδι στὴν Μόσχα, διασχίζοντας ἐδάφη κατεχόμενα ἀπὸ Πολωνούς, μὲ σκοπὸ νὰ ἐκθέσῃ στὸν τσάρο τὴν κακὴ στάσι τῶν τοπικῶν ἀρχῶν ἔναντι τῶν ὀρθοδόξων στὶς βορειοδυτικὲς περιοχὲς τῆς Ρωσίας καὶ νὰ ζητήσῃ συνδρομὴ γιὰ τὴν ἀνακαίνησι τῆς μονῆς του. Μὲ τὴν βοήθεια τῆς Παναγίας ἐπέτυχε στὴν ἀποστολή του καὶ ἄρχισε τὶς ἐργασίες. Δύο χρόνια ὅμως ἀργότερα ἀναγκάσθηκε νὰ τὶς ἐγκαταλείψῃ, διότι ἐξελέγη ἡγούμενος τῆς μονῆς τοῦ ὁσίου Συμεὼν τοῦ Στυλίτου στὸ Μπρὲστ-Λιτόβσκ.

Ἀπὸ τότε ἀποδύθηκε σὲ νέο καὶ ἀκαταπόνητο ἀγῶνα ἐναντίον τῆς Οὐνίας, τοῦ προσηλυτιστικοῦ αὐτοῦ τρόπου τῶν Λατίνων ποὺ εἶναι συγκεκαλυμμένος μὲ ὀρθόδοξα λειτουργικὰ τυπικὰ καὶ συνήθειες. Ἐπὶ ὀκτὼ χρόνια ὁ ἅγιος μὲ τὴν προσευχή, τὸ κήρυγμα καὶ τὰ συγγράμματά του στηλίτευε καὶ ἀπέρριπτε τὴν ψευδοένωσι τῆς Μπρέστ, ἐπανέφερε δὲ τοὺς πλανηθέντας στὴν ποίμνη τοῦ Χριστοῦ.

Οἱ Πολωνοὶ στρατιῶτες καὶ ἔποικοι βασάνιζαν τοὺς ὀρθοδόξους πληθυσμοὺς τῶν κατεχομένων περιοχῶν μὲ βαρβαρικὴ ὠμότητα, ἀλλὰ καὶ οἱ Ἰησουῖτες ἱεραπόστολοι δὲν ἐδίσταζαν νὰ χρησιμοποιήσουν τὶς πιὸ ἀπάνθρωπες μεθόδους, προκει μένου νὰ στερεώσουν τὴν δική τους πίστι στὴν Μικρορωσία. Ὁ ἅγιος ἀποφάσισε νὰ μεταβῇ στὸν βασιλέα τῆς Πολωνίας Βλαδίσλαο Δ΄(1632-1648), γιὰ νὰ μεσολαβήσῃ, ὥστε οἱ ὀρθόδοξοι νὰ ἔχουν πιὸ ἀνθρώπινη μεταχείρισι. Ὁ βασιλεὺς κάμφθηκε ἀπὸ τὴν παράκλησί του καὶ μὲ διάταγμα ἔθετε τέρμα σὲ αὐτὲς τὶς καταχρήσεις τῆς ἐξου σίας, ἀλλὰ οἱ δημόσιοι λειτουργοί του δὲν τὸ ἐφήρμοσαν. Στὴν Βαρσοβία ἡ κατάστασις τῶν ὀρθοδόξων ἦταν ἀκόμα χειρότερη. Σὲ ἑορτάσιμες ἡμέρες οἱ Πολωνοὶ καὶ οἱ οὐνῖτες ἔβαζαν φωτιὰ σὲ ὀρθόδοξες ἐκκλησίες γεμᾶτες πιστούς, ὅπως καὶ ἄλ λοτε κατὰ τὴν ἐποχὴ τῶν μεγάλων διωγμῶν.

Μόνος στὸν ἀγῶνα, μὲ μόνη παρηγοριὰ τὴν Παναγία, ὁ Ἀθανάσιος συνέχισε τὶς προσπάθειές του. Τὸ 1643, ὕστερα ἀπὸ μία νέα θεία ἀποκάλυψι, κατέφυγε γιὰ δεύτερη φορὰ στὸ Συμβούλιο Ἐπικρατείας τῆς Πολωνίας. Ἐνῷ κέρδισε τὴν προστασία τοῦ κράτους ὑπὲρ τοῦ ὀρθοδόξου ποιμνίου του, ὡρισμένοι ὀρθόδοξοι γαιοκτήμονες, φοβούμενοι μήπως ζημιωθοῦν τὰ συμφέροντά τους, διέδωσαν ὅτι ἦταν τρελλὸς καὶ κατόρθωσαν νὰ τοῦ ἀφαιρεθῇ τὸ ἀξίωμα, νὰ καθαιρεθῇ ἀπὸ τὴν ἱερωσύνη καὶ νὰ σταλῇ στὸ Κίεβο γιὰ ἐξέτασι.

Παρὰ τὶς κακόβουλες προσπάθειές τους ὁ ἅγιος δικαιώθηκε καὶ ἐπέστρεψε ὡς ἡγούμενος στὸ μοναστήρι του, ἀλλὰ δὲν ἔμεινε ἥσυχος γιὰ πολύ, σύντομα ξανάρχισαν οἱ διωγμοὶ κατὰ τῶν ὀρθοδόξων.

Ἐνῶ ἑτοίμαζε μία ἀναφορὰ πρὸς τὸν βασιλέα τῆς Πολωνίας, συνελήφθη καὶ φυλακίσθηκε προτοῦ τὴν ὁλοκληρώση. Ἀφέθηκε ἐλεύθερος ὕστερα ἀπὸ τρία χρόνια, ἀλλὰ τὸ 1648 ὁ διωγμὸς συνεχίσθηκε σφοδρότερος. Ἦταν τόσο αἱματηρός, ὥστε ὁ λαὸς τῆς Μικρορωσίας ἐξεγέρθηκε καὶ ἀπαίτησε τὴν ἀποχώρησι τῶν πολωνολιθουανικῶν δυνάμεων καὶ τὴν ἀπόδοσι τῶν ρωσικῶν ἐδαφῶν στὸν τσάρο. Οἱ πολωνικὲς ἀρχὲς συνέλαβαν ἀμέσως τοὺς ἀρχηγοὺς τοῦ κινήματος καὶ τοὺς ἐπιφανεστέρους ἐκκλησιαστικοὺς ἡγέτες. Ὁ Ἀθανάσιος φυλακίσθηκε καί, παρὰ τὶς παντὸς εἴδους σωματικὲς καὶ ἠθικὲς κακώσεις ποὺ ὑπέστη, τόσο ἐκ μέρους τῶν δεσμοφυλάκων, ὅσο καὶ τῶν καθολικῶν ἐκκλησιαστικῶν ἀρχῶν, συνέχισε νὰ ἐλέγχῃ τοὺς ἑνωτικοὺς καὶ νὰ ἀναθεματίζῃ τὴν ἕνωσι. Τὸν βασάνισαν βάζοντας στὸ σῶμα του ἀναμμένα κάρβουνα, τὸν ἔγδαραν καὶ τὸν ἔκαψαν ζωντανό. Ἐπειδὴ ἀκόμη ἀνέπνεε, τὸν τουφέκισαν, νεκρὸ τὸν ἀποκεφάλισαν καὶ ἔρριξαν τὸ σῶμα του σὲ ἕνα βόθρο. Τὸ τίμιο λείψανό του βρέθηκε μετά 17 χρόνια ἄφθαρτο, εὐωδιάζον καὶ μέχρι σήμερα ἐπιτελεῖ θαύματα».

Ὡς ὁ ἁμαρτωλότερος λοιπόν πάντων, συντάσσομαι μέ τόν Θεό πού διετήρησε ἀδιάφθορο, ἀδιαλώβητο καί εὐωδιάζον τό σκήνωμα τοῦ Ἁγίου Του μέσα στό βόθρο καί ὄχι μέ ἐκείνους πού τό ἔρριψαν μέσα.

Ἑπομένως δέν θά συμμετάσχω στό «ἀνόσιο παίγνιο» τῆς λεγομένης Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ»


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση-«βόμβα» του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ από την Πανορθόδοξη Ιερά Σύνοδο"

Συμφωνία Μέρκελ και Ερντογάν για συνεργασία κατά της παράτυπης μετανάστευσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα χρειάζεται να συζητήσει με τους θεσμούς της ΕΕ αναφορικά με τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή της κρίσιμης σημασίας συμφωνίας για το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων.

Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ερντογάν και η Μέρκελ συμφώνησαν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο Χώρο Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που θεωρείται υπερβολικά ευρεία.

Ο Ερντογάν αντιτείνει όμως πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Μέρκελ και Ερντογάν για συνεργασία κατά της παράτυπης μετανάστευσης"

Από 1 ως 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις Σχολές της Πυροσβεστικής

Το διάστημα από την 1η έως και την 15η Ιουνίου καλούνται όσοι υποψήφιοι των Πανελλαδικών επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής στις Σχολές της Πυροσβεστικής να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.

Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση θα υποβληθεί μέσω πλατφόρμας που θα λειτουργήσει γι’ αυτό το λόγο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή ο υποψήφιος θα προχωρήσει στην εις διπλούν εκτύπωση του σχετικού αποδεικτικού ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του κεφαλαίου III της προκήρυξης.

Στο αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής ενσωματώνεται βεβαίωση ελέγχου αναστήματος και ημερομηνίας γέννησης που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών.

Το αποδεικτικό αυτό σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις αναστήματος ή/και ηλικίας, επέχει θέση πρακτικού επιστροφής των δικαιολογητικών.

Επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος δεν εκτυπώνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση αλλά μόνο το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής αυτής (εις διπλούν).

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης οι υποψήφιοι μεταβαίνουν αυτοπροσώπως τις ημερομηνίες από την Παρασκευή 03/06/2016 έως και την Παρασκευή 17/06/2016 και από ώρα 08:00 ́έως ώρα 15.00 ́ (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων), στις έδρες των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) στα γεωγραφικά όρια των οποίων βρίσκεται η κατοικία τους, εξαιρουμένων των υποψηφίων που είναι μόνιμοι κάτοικοι νησιών, πλην Κρήτης, οι οποίοι δύνανται να μεταβούν σε οποιαδήποτε ΔΙ.Π.Υ.Ν. δηλώσουν στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να παρουσιαστούν στην Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών που ορίζεται στο κεφάλαιο V της παρούσας προκήρυξης, να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους, να μετρηθεί το ανάστημά τους, να καταθέσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά του κεφαλαίου III της παρούσας προκήρυξης και να παραλάβουν το δελτίο υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικό σημείωμα.

Ειδικά οι υποψήφιοι Πυροσβέστες, Υπαρχιπυροσβέστες, Αρχιπυροσβέστες και Πυρονόμοι μεταβαίνουν στις ΔΙ.Π.Υ.Ν. στα γεωγραφικά όρια των οποίων υπάγεται η Υπηρεσία τους.

Οι διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας των Επιτροπών Παραλαβής Δικαιολογητικών ΔΙ.Π.Υ.Ν. φαίνονται στο παράρτημα (Δ) της παρούσας προκήρυξης.

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος: www.fireservice.gr.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 1 ως 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις Σχολές της Πυροσβεστικής"

Συνέχιση της αποχής των δικηγόρων της Αθήνας έως και τις 30 Μαΐου 2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε την συνέχιση της αποχής μέχρι και την προσεχή Δευτέρα 30.5.2016, με το ίδιο πλαίσιο, και διέκοψε τις εργασίες του για την προσεχή Πέμπτη 26.5.2016.

Να σημειωθεί ότι μέχρι αύριο, 24 Μάιου 2016, συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων που έχει αποφασίσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ενώ θα συνέλθει και η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να λάβει αποφάσεις για το ζήτημα της πανελλαδικής αποχής.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέχιση της αποχής των δικηγόρων της Αθήνας έως και τις 30 Μαΐου 2016"

Ανακοινώθηκε επισήμως: Στην Ελλάδα ο Πούτιν Παρασκευή και Σάββατο

Στην Ελλάδα θα βρεθεί το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο (27-28 Μαΐου) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Πριν ωστόσο να μεταβεί στο Άγιο Όρος ο Ρώσος πρόεδρος θα κάνει μια στάση στην Αθήνα κάνοντας ένα «δώρο» στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε αυτή την επίσκεψη για να ενισχύσει το αφήγημά της για πολυεπίπεδη και πολυσχιδή εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή το απόγευμα θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η μετάβαση του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος θα γίνει το Σάββατο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα τον συνοδεύσουν τοσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οσο και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την επίσημη επίσκεψη του Κρεμλίνου «οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς κλειδιά των διμερών συνεργασιών στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».

«Ειδική έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανθρωπιστική και πολιτιστική συνεργασία, στο πλαίο του αμοιβαίου Έτους της Ελλάδας και του Έτους της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και των εορτασμών το 2016 για τη συμπλήρωση 1.000 ετών της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος» συμπληρώνεται η ανακοίνωση που καταλήγει ότι «θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου (στα αγγλικά) έχει ως εξής:

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώθηκε επισήμως: Στην Ελλάδα ο Πούτιν Παρασκευή και Σάββατο"

Τους την πέφτει ακόμη και ο Μάνος: Η ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας θυμίζει πολεμικές επανορθώσεις

Σκληρή κριτική για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ιδιαίτερα των διατάξεων που αφορούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια, ασκεί με ανάρτησή του στο Twitter o πρώην πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος.

«Η ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια θυμίζει πολεμικές επανορθώσεις. Χάσαμε κάποιο πόλεμο», έγραψε.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τους την πέφτει ακόμη και ο Μάνος: Η ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας θυμίζει πολεμικές επανορθώσεις"

Η πρόταση της Κομισιόν για τη δόση και το χρέος

Οι πρώτες διαρροές για την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει ήδη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Έτσι, σύμφωνα με έγγραφο-προσχέδιο της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, αύριο στο Eurogroup θα εγκριθεί δόση ύψους 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Από τα συνολικά 11 δισ. τα 3,8 δισ. θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου και τα 7,2 δισ. στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο λήγει ένα ομόλογο ύψους 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Το ίδιο έγγραφο κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται επέκταση των λήξεων των ομολόγων, μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και επιτόκια δανεισμού «κλειδωμένα» σε χαμηλό επίπεδο.

Στο σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μετά την ψηφοφορία της Κυριακής στην ελληνική Βουλή με την οποία εκπληρώθηκαν και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δίνει τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έκανε ένα «βήμα-κλειδί» ... προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόταση της Κομισιόν για τη δόση και το χρέος"

Σακοράφα: Νιώθω ντροπή που προέτρεψα το λαό να ελπίσει με το ΣΥΡΙΖΑ

Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η Σοφία Σακοράφα σημειώνει ότι «η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την ιστορία της πατρίδας μας», ενώ νιώθει «ντροπή που κάποτε ήλπισα μαζί σας».

Μάλιστα αναφέρει ότι «ο καιρός είναι μπροστά μας. Η οδύνη θα υποχωρήσει. Τα τραύματα θα επουλωθούν. Ο λαός μας θα ανασυγκροτηθεί. Τότε θα τα πούμε!».

Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Σακοράφα

«Η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την ιστορία της πατρίδας μας. Μόνο ντροπή νιώθω που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας. Και μόνο μια πολιτική υπόσχεση: Κάποτε –και παλεύω ώστε αυτό το κάποτε να μην είναι μακρινό- τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση.

Η κυβέρνηση σας, αλλά κι εσείς που, θριαμβολογώντας ή με «βαριά καρδιά», βάζετε την ταφόπλακα στο λαό μας και βγάζετε την Ελλάδα στο σφυρί, θα λογοδοτήσετε παρέα με όλους όσους μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε αποικία και το λαό μας σε υποτελή.

Είναι μεγάλη η οδύνη του λαού μας, είναι τεράστιο το πολιτικό σοκ που έχετε προκαλέσει. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χυδαιότητα από το να αξιοποιείτε αυτή την οδύνη, αυτό το σοκ, προκειμένου να περάσετε όλα όσα δεν μπορούσε να περάσει κανείς άλλος.

Ο καιρός όμως είναι μπροστά μας. Η οδύνη θα υποχωρήσει. Τα τραύματα θα επουλωθούν. Ο λαός μας θα ανασυγκροτηθεί.
Τότε θα τα πούμε!»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σακοράφα: Νιώθω ντροπή που προέτρεψα το λαό να ελπίσει με το ΣΥΡΙΖΑ"

Η προθεσμία αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων

Την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της σχολικής χρονιάς πλησιάζει, η ανάγκη για ξεκούραση, ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση για τους μικρούς κατοίκους της Αθήνας γίνεται επιτακτική.

Την Τρίτη 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία εγγραφής για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, για παιδιά από έξι έως 12 ετών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δικαιούχοι είναι οι δημότες και οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων και οι εγγραφές γίνονται στα γραφεία των επτά δημοτικών κοινοτήτων, όπου παρέχονται και οι σχετικές πληροφορίες.

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι από τις 26 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου, από 10 τις Ιουλίου έως τις 22 Ιουλίου, από τις 24 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου και από τις 7 Αυγούστου έως τις 19 Αυγούστου.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Η προθεσμία αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων"

Έτοιμο για εφαρμογή το σχέδιο «εκκένωσης» της Ειδομένης – Απόβαση ΜΑΤ από την Αθήνα

Σε ετοιμότητα για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στον καταυλισμό θα κάνουν «απόβαση» διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι αλλάξει το δόγμα της «ήπιας διαχείρισης» κάτω από τις έντονες πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον καταυλισμό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στρατηγών να εφαρμόσει σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολύ καιρό για την αποσυμφόρηση της περιοχής. Έτσι, δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ θα φύγουν σήμερα από την πρωτεύουσα με τελικό προορισμό την Ειδομένη. Πρόθεση της Αστυνομίας ήταν οι διμοιρίες να μετακινηθούν εκεί νωρίτερα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των αυξημένων αναγκών στην πρωτεύουσα για τον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλλου και την περιφρούρηση των χθεσινών διαδηλώσεων για τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Η απόφαση για νέα προσπάθεια «εκκένωσης» της Ειδομένης ελήφθη ύστερα από τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκαν από δημοσιεύματα, όπως το ρεπορτάζ του «ΕΤ» που ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό ακόμα και αυτοσχέδιοι οίκοι ανοχής.

Εντός της εβδομάδας θα αναπτυχθούν στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα περιλαμβάνουν δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ από πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Αθήνα, όπως και εκατοντάδες αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας. Οι αστυνομικοί θα περικυκλώσουν μετανάστες και πρόσφυγες και με τη βοήθεια μεταφραστών θα επιχειρήσουν να τους επιβιβάσουν σε πούλμαν με στόχο τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, είναι πρώην βιομηχανικοί χώροι, στους οποίους έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μετατροπή τους σε κέντρα διαμονής μεταναστών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι η διαχείριση του καταυλισμού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά –ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις Αρχές είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ατόμων –που συνήθως αυτοαποκαλούνται «αλληλέγγυοι»- οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τάσσονται κατά της αποσυμφόρησης του καταυλισμού. Σε περίπτωση που έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες η πρόθεση της κυβέρνησης να μετακινηθούν άμεσα μετανάστες και πρόσφυγες, τότε αναμένεται να φτάσουν στην Ειδομένη επιπλέον ομάδες ατόμων που θα αντιδράσουν οργανωμένα στην αστυνομική επέμβαση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το κατά πόσο θα επιτραπεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης. Στο παρελθόν είχε απαγορευτεί η λήψη πλάνων σε ανάλογες περιπτώσεις, με το αιτιολογικό ότι μεγιστοποιούνται οι αντιδράσεις από αυτούς που δεν είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν όταν υπάρχουν μπροστά φακοί φωτογράφων και τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Αρχές θα επιλέξουν στην επικείμενη επιχείρηση την ίδια τακτική που είχαν υιοθετήσει παλιότερα, δηλαδή θα δώσουν εντολή να απομακρυνθούν τα ΜΜΕ.

«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία που έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην Ειδομένη. Εκτιμάμε ότι όσοι έχουν πρόθεση να κάνουν επεισόδια θα το σκεφτούν δύο φορές βλέποντας μία τόσο μεγάλη δύναμη. Δεν θα έχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ζουν στον καταυλισμό 10.000-12.000 άνθρωποι. Είναι αδύνατο να μετακινηθούν όλοι μαζί σε μία ημέρα. Θα γίνει μία προσπάθεια να φύγουν με πούλμαν λίγοι λίγοι και να διαμοιραστούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Πρόθεση της Αστυνομίας είναι να μη χρησιμοποιηθούν χημικά, καθώς υπάρχουν παιδιά και βρέφη. Στα τελευταία επεισόδια της περασμένης Τετάρτης οι δυνάμεις έδειξαν ότι μπορούν να επιβάλλουν την τάξη χωρίς τραυματισμούς. Ήταν ένα κρας τεστ για την ΕΛ.ΑΣ. Ο καταυλισμός έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμου καταλύματος και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Σε αυτό πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί ένα τέλος», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Μεταξύ άλλων, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ξανά, ύστερα από διάστημα περίπου δύο μηνών, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Το κλείσιμό της έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς παραμένουν ακινητοποιημένα σε σταθμούς της βόρειας Ελλάδας εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα. Η γραμμή παραμένει κλειστή όλο αυτό το διάστημα, παρότι όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν απομακρυνθεί εκατοντάδες μετανάστες που έκαναν κατάληψη πάνω στις ράγες δεν είχε υπάρξει κανένας τραυματισμός.

Μία από τις συνέπειες του αποκλεισμού είναι να μην φτάνει κόσμος με επιβατικά τρένα στην αγορά της Θεσσαλονίκης από τα Σκόπια, ενώ οι εμπορικές αμαξοστοιχίες ακολουθούν το δρόμο προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμο για εφαρμογή το σχέδιο «εκκένωσης» της Ειδομένης – Απόβαση ΜΑΤ από την Αθήνα"

Νωρίτερα οι φόροι σε μπύρα, σταθερή τηλεφωνία και διαδίκτυο

Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση έφερε νωρίτερα το διπλασιασμό του φόρου στη μπύρα, καθώς και τις αυξήσεις στο ειδικό τέλος για τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ο διπλασιασμός του φόρου στη μπύρα θα επιβληθεί άμεσα, από 1ης Ιουνίου, αντί του 2018, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Επιπλέον, το τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου θα επιβληθεί ένα εξάμηνο νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου, αντί της 1ης Ιουλίου 2017.

Την ίδια ώρα, με άλλη τροπολογία καταργείται και η απαλλαγή από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Νωρίτερα οι φόροι σε μπύρα, σταθερή τηλεφωνία και διαδίκτυο"

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την 1η Ιουνίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την 1η Ιουνίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας από το Ταμείο την πληρωμή των επισκέψεων του Ιανουαρίου.

Η ένωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε επιστολή της προς τα μέλη της επισημαίνει τα εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την καθυστέρηση αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποια καθιστά
προβληματική τόσο την απρόσκοπτη συνέχιση της συμβάσεως, όσο και την λειτουργία αυτή καθ' εαυτή των ιδιωτικών ιατρείων.

H ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ συστήνει στα μελή της, επίσχεση εργασίας από 1ης Ιουνίου και μέχρι της καταθέσεως της αμοιβής των επισκέψεων Ιανουαρίου 2016, οι οποίες έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμες, από την τελική κατάθεση των παραστατικών του Ιανουαρίου.

Η λήξη της επίσχεσης για τον κάθε ιατρό θα επισυμβεί με την κατάθεση στο λογαριασμό του των χρημάτων των
επισκέψεων που αντιστοιχούν στον Ιανουάριο του 2016. Εφιστούμε την προσοχή ότι αρκετοί ιατροί δεν θα πληρωθούν τις επισκέψεις του Ιανουαρίου λόγω διαδικαστικού προβλήματος.

Καλοπροαίρετα, υπό την υπόσχεση εμπροθέσμου αμοιβής, οι συμβεβλημένοι ιατροί συνεχίζουν να εκδίδουν σε μηνιαία βάση τιμολόγια για δεδουλευμένες αμοιβές, με άγνωστη ημερομηνία αποπληρωμής. Η μόνη γνωστή ημερομηνία για τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι πότε και πόσο θα πληρώσουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσά της τάξεως του 60%, που εκμηδενίζουν το εισόδημα από τη σύμβασή τους.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δρομολογεί νομικές ενέργειες απέναντι στην αυθαίρετη και άδικη συμπεριφορά του Οργανισμού και του ΥΥΚΑ κατά τον τρόπο ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών και θα συνδράμει καθ' οιονδήποτε τρόπον όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς μελή της.
Σε περίπτωση κουρέματος κατά την εκκαθάριση, η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου προς τον Οργανισμό θα πρέπει να συνοδεύεται από τη «ρητή επιφύλαξη του ενδιαφερομένου, παντός δικαιώματος του για προσφυγή σε επιτροπή ενστάσεων και διεκδίκηση του μη αποδεκτού -από τον ΕΟΠΥΥ-, ποσού δαπάνης», καθώς προέρχεται από αναγωγική στατιστική εκτίμηση και όχι από πραγματική εκκαθάριση.

Η κοινωνική και ασφαλιστική πολιτική της χώρας δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται από τις τσέπες των ιατρών. Οι αντοχές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ τελείωσαν απέναντι στις ατέρμονες προσχηματικές υποσχέσεις του Οργανισμού, που καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική δραστηριότητα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία προαπαιτεί τακτικές πληρωμές κάθε μήνα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Ζητούμε προκαταβολικά την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία τους, αλλά αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο, τον εμπαιγμό από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.»

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την 1η Ιουνίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ"

Οι προνομιακές σχέσεις Μουσσά με το επιτελείο της Σαββαΐδου

Προνομιακές σχέσεις με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είχε ο Τάκης Μουσσάς, που κατηγορείται ως βασικός πρωταγωνιστής στη γνωστή υπόθεση εκβιασμών σε βάρος της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με το «Έθνος» που επικαλείται το περιεχόμενο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενέργησε η υπηρεσία του υπ. Οικονομικών για τον Τ. Μουσσά, προκύπτει ότι ο δημοσιογράφος «έλυνε και έδενε» σε μία από τις πιο κομβικές και ευαίσθητες δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας πάρει «πάσο ελευθέρας» από την τότε γενική γραμματέα, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η ΕΔΕ ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα εκβιαστών. Με βάση όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Τ. Μουσσά να έχει σχέσεις και με τη ΓΓΔΕ, αλλά και να διακριβωθεί εάν είχαν διαπραχθεί ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα. Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ συντάχθηκε πριν ένα μήνα και είναι διαφωτιστικό για το ρόλο του Μουσσά στην υπηρεσία, παρότι καταλήγει ότι δεν προκύπτουν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες για κανέναν.

Ο Τ. Μουσσάς εμφανίζεται να απασχολείται ως προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΓΔΕ, για όλο το χρονικό διάστημα της θητείας της πρώην γενικής γραμματέως, χωρίς ωστόσο να έχει σύμβαση εργασίας. Μάλιστα εμφανίζεται να είναι αυτός που χαράζει την κύρια επικοινωνιακή πολιτική της ΓΓΔΕ. Κοινώς ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, συμμετείχε σε συνεντεύξεις για προσλήψεις ατόμων, κανόνιζε τις άδειες του προσωπικού και ήταν θαμώνας του κτιρίου της Λ. Συγγρού όπου στεγάζεται η ΓΓΔΕ.

Οι μαρτυρίες

«Κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Σαββαΐδου, υπεύθυνος του γραφείου ήταν ο δημοσιογράφος Π. Μουσσάς. Οταν μετακινήθηκα στο Γραφείο Επικοινωνίας, ήταν ήδη εκεί, ως υπεύθυνος. Μου είπε ότι για τα ζητήματα του γραφείου θα συνεννοούμαι με αυτόν», κατέθεσε υπάλληλος του υπουργείου που εργαζόταν ως υφιστάμενη του Τ. Μουσσά.

Δεν εμφανιζόταν τακτικά και πήγαινε κυρίως απογεύματα. «Του αποστέλλαμε διάφορα SITES και την ημερήσια αποδελτίωση και σε σχέση με τα δελτία Τύπου που μας απέστελλαν οι υπηρεσίες, του τα διαβιβάζαμε προκειμένου να κάνει αυτός τη μορφοποίηση, ή οι διάφορες υπηρεσίες του τα απέστελλαν απ' ευθείας σε αυτόν και μας τα διαβίβαζε εκείνος με τυχόν παρατηρήσεις - οδηγίες για τη διαμόρφωση του κειμένου, προκειμένου να το πάμε προς έγκριση από τη Γενική Γραμματεία», λέει χαρακτηριστικά η ίδια υπάλληλος.

«Ο κ. Μουσσάς κανόνιζε τα ωράριά, τις βάρδιές, τις άδειές και μορφοποιούσε τα Δελτία Τύπου που του αποστέλλαμε», καταθέτει διαφορετική υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας. Κατά την εξέτασή τους, οι σύμβουλοι της Κ. Σαββαΐδου αναφέρουν ότι δεν θυμούνται πότε γνώρισαν τον δημοσιογράφο, δεν γνωρίζουν αν είχε μόνιμη εργασιακή σχέση και ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του πρώην συμβούλου της Κ. Σαββαΐδου για τον Τ. Μουσσά: «Δεν θυμάμαι πώς τον γνώρισα και πότε ακριβώς. Άλλωστε τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας επισκέπτονταν συχνά πολλοί δημοσιογράφοι, διαπιστευμένοι ή μη, τους οποίους πολλές φορές έβλεπε η ίδια η γενική γραμματέας (...) Κάποιες φορές ζήτησα την καθαρά δημοσιογραφική του άποψη για ορισμένα Δελτία Τύπου. Δεν θυμάμαι για ποια ακριβώς».

Τι λέει ο Μουσσάς για τον ρόλο του στην ΓΓΔΕ

«Τον Σεπτέμβριο του 2014, εκλήθην να αναλάβω ως δημοσιογράφος την δημιουργία και την εκπαίδευση των υπαλλήλων, ούτως ώστε να προβληθεί βάσει της απόφασης της κυβέρνησης, έπειτα από απόφαση των δανειστών, το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος την αποτροπή φοροδιαφυγής που απέφερε - λόγω της δημοσιότητας - πολλά εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο...

Την πρόταση μου την έκανε η κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, με το σκεπτικό αφενός ότι είχα πολύχρονη εμπειρία και θητεία στη δημοσιογραφία και αφετέρου για την εξοικονόμηση χρημάτων του Δημοσίου, αφού, με προηγούμενη απόφαση του κ. Θεοχάρη, είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία σύμβαση για τη δημιουργία και την εκπαίδευση υπαλλήλων, για διάστημα τεσσάρων μηνών, ογδόντα χιλιάδων ευρώ. Απεδέχθην να κάνω τη δουλειά, αναμένοντας ως είθισται στον κλάδο μας, την επίσημη απόφαση ορισμού μου, οπότε και θα κατεβάλλετο η αμοιβή, η οποία ορίζεται με βάση τους κανόνες που διέπουν την ΕΣΗΕΑ.

Απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα στην υπηρεσία του Παρέδρου, ώστε να συναφθεί σύμβαση ως εκπαιδευτή, με αμοιβή δύο χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, η οποία όμως απερρίφθη. Ταυτόχρονα έγιναν οι απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες της υπηρεσίας, ώστε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη, έτσι ώστε να επιτρέπεται να τοποθετηθεί επικεφαλής του Αυτοτελούς Γραφείου, δημοσιογράφος, ώστε να διασφαλιστεί διαχρονικά η εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου αυτού».

Ο Τ. Μουσσάς αναφέρει και ότι, παρόλο που δεν έλαβε αμοιβή, συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του «λαμβάνοντας μόνο την ηθική ικανοποίηση από τις ευχαριστίες των στελεχών της ΓΓΔΕ. «Χαρακτηριστικές είναι - μεταξύ άλλων - οι δημόσιες δηλώσεις για το έργο μου, του κ. Μπάκα Ιωάννη, με την ιδιότητα που είχε τότε ως γενικός δ/ντής» αναφέρει.

Τι υποστηρίζει η Σαββαΐδου

Η πρώην γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων δίνει μία διαφορετική εκδοχή για τον ρόλο του δημοσιογράφου στη ΓΓΔΕ. «Ο κ. Μουσσάς, λόγω της ιδιότητάς του, μας είχε βοηθήσει πολλές φορές στη δημοσιογραφική προσέγγιση ορισμένων Δελτίων Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της σύνταξής τους από τους συμβούλους μου ή άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, ανάλογα με το αντικείμενό τους.

Με τον όρο δημοσιογραφική προσέγγιση, εννοώ ότι η μόνη εμπλοκή του στην έκδοση των Δελτίων Τύπου ήταν το να κάνει το "ρετουσάρισμα", προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητά από τους πολίτες, αν και αυτό συνέβη ελάχιστες φορές. Σε κάθε περίπτωση, την τελική έγκριση του περιεχομένου των Δελτίων την είχα εγώ. Η παρουσία δε του κ. Μουσσά στη ΓΓΔΕ ήταν περιστασιακή και μετά το τέλος του ωραρίου, καθότι εργαζόταν σε δημοσιογραφικά μέσα».

«Προσφέρθηκε να βοηθήσει κι αυτός, μεταξύ των άλλων δημοσιογράφων», λέει η πρώην γενική γραμματέας για το πώς ο Τ. Μουσσάς βρέθηκε στην οικονομική υπηρεσία, ενώ για την παρουσία του στις συνεντεύξεις πρόσληψης ατόμων στο Γραφείο Τύπου εξηγεί ότι έγινε καθαρά λόγω της εμπειρίας του σε ίδια πόστα. «Ουδέποτε ανέφερα ότι ο κ. Μουσσάς ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Επικοινωνίας. Αντιθέτως, είχα δώσει ρητή εντολή στις υπαλλήλους του Αυτοτελούς Γραφείου, σε περίπτωση επικοινωνίας δημοσιογράφων (διαπιστευμένων και μη) να τους παραπέμπουν αποκλειστικά και μόνο στον (...). Τέλος σας αναφέρω ότι ο κ. Μουσσάς, δεν είχε καμία επαφή με οποιαδήποτε οργανική μονάδα της ΓΓΔΕ και ουδέποτε τον συνέστησα ως συνεργάτη μου», καταθέτει η Κ. Σαββαΐδου.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προνομιακές σχέσεις Μουσσά με το επιτελείο της Σαββαΐδου"

Παραιτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου

Την παραίτησή της από την Κοινοβολευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε η Βασιλική Κατριβάνου, λίγες ώρες αφού διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή και καταψήφισε τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τον περίφημο «κόφτη» δαπανών και το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων της περιουσίας του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι η Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής, άρα η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης παρέμεινε στους 153, η τέως, πλέον, βουλευτής δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει την βουλευτική της έδρα αφού καταψήφισε τα κρίσιμα άρθρα για τον «κόφτη» δαπανών και το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα η κυρία Κατριβάνου επισημοποίησε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ με μία επιστολή που ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook. Τη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου στη Βουλή  κατέλαβε ο Γιώργος Κυρίτσης, υπεύθυνος τύπου του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική και πρώτος επιλαχών βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών.

Στην επιστολή παραίτησής της, η κυρία Κατριβάνου ασκεί σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, επισημαίνοντας ότι «εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας».

«Ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι» εξηγεί η κυρία Κατριβάνου...

«Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας» τονίζει σε άλλο σημείο της επιστολής της η τέως, πλέον, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»• αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα» υπογραμμίζει η κυρία Κατριβάνου.


Διαβάστε την επιστολή που ανήρτησε η κυρία Κατριβάνου στην προσωπική της σελίδα στο Facebook:

«ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας• ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»• αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή: την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων, την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.

Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά• έναν βίο αξιοβίωτο.

Βασιλική Κατριβάνου»


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news