facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Για πρώτη φορά «ψαλίδι» σε μισθούς 617 ευρώ

Αντιμέτωποι με ταυτόχρονες μειώσεις αποδοχών και αυξήσεις έμμεσων φόρων θα βρεθούν από τον Ιούνιο εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Από τον επόμενο μήνα ξεκινά ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με βάση τις νέες κλίμακες που νομοθέτησαν η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Με τη νέα κλίμακα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων οι μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις θα επιβάλλονται πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ενώ σήμερα επιβάλλονται πάνω από 682 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από τα 795 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% θα ισχύει για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 1.900 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

Για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η ανώτατη έκπτωση παραμένει στα 2.100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φόρου θα παρέχεται σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιες αποδοχές μέχρι 20.000 ευρώ αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Πάνω από το επίπεδο του ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ από τα 30.000 ευρώ μέχρι τα 40.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου 37%.
Από τα 40.000 ευρώ και πάνω θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 45%.

Η έκπτωση φόρου των 1.900 - 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετο εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Εισφορά αλληλεγγύηςΡιζική αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού έχουμε και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα η νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής:
- Συντελεστής 22% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ

- Συντελεστής 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
- Συντελεστής 6,5% από 30.001 έως 40.000 ευρώ
- Συντελεστής 7,5% από 40.001 έως 65.000 ευρώ
- Συντελεστής 9% από 65.001 ευρώ και άνω.

Τα αποτελέσματα των μεταβολών αυτών στις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι η επιβολή φόρων στους περισσότερους από όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.636 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ, η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όσους δηλώνουν πάνω από 9.545 ευρώ και μέχρι 27-28.000 ευρώ, πάνω από 43.00 ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ καθώς επίσης και άνω των 54.000-55.000 ευρώ.

Αντιθέτως για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 27.000-28.000 ευρώ και μέχρι 43.000-44.000 ευρώ και πάνω από 50.000 έως 54.000-55.000 ευρώ προκύπτουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.

enikonomia


Διαβάστε Περισσότερα » "Για πρώτη φορά «ψαλίδι» σε μισθούς 617 ευρώ"

Αλλαγή στο παρά πέντε: Σε 10 μέρες έρχεται ο φόρος στην μπύρα -Την 1η Ιουνίου 2016, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2018

Πολύ νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όπως προβλεπόταν, θα επιβληθεί ο νέος φόρος στην μπύρα.

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλάζει την ημερομηνία έναρξης επιβολής του φόρου. Και όχι μόνο στην μπύρα...

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2016 θα ισχύσει τελικά ο φόρος 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ σήμερα) ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας - και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018. Επίσης, το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017, και όχι από την 1η Ιουλίου 2017 που προβλεπόταν αρχικά.

Παράλληλα καταργείται η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου. Η διάταξη έχει αναδρομικότητα από 1/1/2016. Επίσης, παύει η αναδρομική ισχύς της φορολόγησης των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς αντί 1.1.2016 το μέτρο θα ισχύει από 1.6.2016. Επίσης, η νέα φορολογία για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και ι φορολογικές ρυθμίσεις για τους ΟΣΕΚΑ θα ισχύσουν από 1.6.2016 αντί αναδρομικά από 1.1.2016. Τέλος, προστέθηκε ρύθμιση ώστε ποσοστό 20% της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να δίνεται σε ΟΤΑ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή στο παρά πέντε: Σε 10 μέρες έρχεται ο φόρος στην μπύρα -Την 1η Ιουνίου 2016, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2018 "

Αλαλούμ στην κυβέρνηση με τα ειδικά μισθολόγια -Ισοδύναμα ζήτησε ο Τσίπρας

Να καταθέσουν έως αύριο προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του «παγώματος» των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς, σε σύσκεψη που συγκάλεσε.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός κλήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας καθώς επίσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ στο πολυνομοσχέδιο, θα «πάγωνε» μέχρι το τέλος του 2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Η αναστολή θα ίσχυε από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να εξοικονομηθούν 118 εκατ. ευρώ, για τα οποία τώρα ο πρωθπουργός ζητά από κορυφαίους υπουργούς να βρουν ισοδύναμα μέτρα και να τα καταθέσουν έως αύριο.

«Βέτο» από ΑΝΕΛ

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, αντέδρασαν σφοδρά αμέσως μετά την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά, το βράδυ της Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ ως κυβερνητικοί εταίροι έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. Σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών των μισθολογίων είναι και των ένστολων για τους οποίους υπήρξε πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και να τους δοθεί αναδρομικά η αντίστοιχη διαφορά των τεσσάρων ετών που μεσολαβούν.

«Την ώρα που το μάθατε τι κάνατε ως κόμμα;» ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος και απάντησε χαρακτηριστικά: «Βέτο. Είπαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, μάλιστα, «οι εντολές ήταν ότι αν δεν αλλάξει δεν ψηφίζουμε»

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ στην κυβέρνηση με τα ειδικά μισθολόγια -Ισοδύναμα ζήτησε ο Τσίπρας "

Bild: Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα ο Σόιμπλε

«Ο Σόιμπλε υπολογίζει σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Bild» που αναφέρεται στην αισιοδοξία που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επικείμενη συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας, η οποία ωστόσο ίσως να μην είναι εφικτή στο Eurogroup της Τρίτης, καθώς θα απουσιάζει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα απόψε, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, όμως επισήμανε ότι δεν γνωρίζει αν το Eurogroup θα καταφέρει αυτή την συμφωνία την Τρίτη, διότι η κυρία Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα στις Βρυξέλλες, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε, έπειτα από συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις διαφορές που τον χωρίζουν από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. «Κατά την συνομιλία με την κυρία Λαγκάρντ δεν διευθέτησα κάποιες διαφορές διότι δεν είχα διαφορές μαζί της», δήλωσε ο ίδιος από την Ιαπωνία.

«Το ΔΝΤ ζητεί να οριστούν από νωρίς οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους από τις οποίες εξαρτά την συμμετοχή του στο γ' πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόιμπλε όμως είχε τονίσει επανειλημμένα ότι συγκεκριμένοι αριθμοί θα συζητηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, μόνο εφόσον είναι απαραίτητο», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο κ. Σόιμπλε είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ήδη την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ: «Παραμένω αισιόδοξος ότι θα ισχύσει αυτό που είπα: δεν θα μπούμε σε νέα κρίση στην Ελλάδα και για την Ελλάδα και θα καταλήξουμε σε ένα λογικό αποτέλεσμα», είχε δηλώσει, ενώ είχε εμφανιστεί πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο γ' πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, καταλήγει η εφημερίδα.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα ο Σόιμπλε"

Τσακαλώτος: Έχετε δίκιο ότι δεσμεύουμε τη χώρα για 100 χρόνια, αλλά... κάθε εμπόδιο για καλό!

Τον αιώνιο κίνδυνο εκποίησης όλης της Δημόσιας Περιουσίας της χώρας που δημιουργεί  το νέο υπερ-ταμείο παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρά την προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Απέναντι δε στην κριτική της αντιπολίτευσης που του επισήμανε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί το μόνιμο αίτημα των δανειστών για την δημιουργία του Ταμείου ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι «δεν μας άρεσε το Ταμείο αλλά μαζί με τον κ. Τσίπρα είπαμε μήπως αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Το ΚΚΕ μου λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά (σ.σ. εννοεί την δημόσια περιουσία)»

«Απαντώ πως υπάρχει κίνδυνος» παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο λαός «κάθε εμπόδιο για καλό». 

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ (σ.σ. εννοώντας ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ) ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Φροντίσαμε να υπάρχει ειδική αναφορά σε υπηρεσίες γενικού συμφέροντος ότι αποκλείεται η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρήση του από όλους τους πολίτες».



Απαντώντας δε στην κριτική που του ασκεί η ΝΔ για το ίδιο ζήτημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Δεν καταλαβαίνουν την διαφορά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείου. Δεν είναι το ίδιο. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο για ιδιωτικοποιήσεις και όχι για επενδύσεις. Εμείς λέμε ότι όσα περιουσιακά στοιχεία έχει το Ταμείο δεν είναι μόνο προς ιδιωτικοποιήσεις… Κάθε εμπόδιο το κάνουμε για καλό.  Μας λέτε ότι δεσμεύουμε την χώρα. Έχετε δίκαιο. Θέλουμε να δεσμεύσουμε την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Σε αλλαγή σελίδας και αυτό περνά μέσα από την αξιοποίηση του ταμείου».

Αναφορικά με το Eurogroup της 24ης Μαϊου είπε: «Δεν θα σας πω τι θα γίνει, αλλά τι δεν θα γίνει» υποστηρίζοντας ότι η όποια λύση για το χρέος δεν θα δημιουργήσει την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Εχω πλήρη κατανόηση για όσους λένε ότι δεν θα βοηθήσει τον φτωχό η ελάφρυνση του χρέους. Είναι και σωστή αυτή η ανάλυση» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει όμως πως η αντιμετώπιση του χρέους βάζει την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι μεταξύ των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ υπάρχουν «και μέτρα άδικα» ενώ για τον «κόφτη» υποστήριξε: «Τι θέλανε, αντί 5,4 δισ. μέτρα να φέρουμε 9 δισ. μέτρα; Κι όχι μόνο φέραμε τον κόφτη που στο κάτω-κάτω δεν είναι δικής μας έμπνευσης». 

Θέλοντας να δικαιολογήσει τα επιπλέον μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνησή του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Δηλαδή εσείς τι θα κάνατε αν είχατε τον στόχο 4% και είχατε πλεόνασμα 2%, δεν θα παίρνατε μέτρα;».

Ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο ΚΚΕ και στην ομιλία της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα λέγοντας ότι «διαφωνούμε για το πώς πάμε από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Εμείς λέμε ότι αυτό γίνεται όταν ο λαός σου δίνει 30% και σου λέει να τον προστατέψεις. Η ιδεολογία δεν αλλάζει με επιφοίτηση αλλά όταν ο κόσμος καταλάβει τις αλλαγές που φέρνει η αριστερή κυβέρνηση». 



«Εμείς λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να δει ότι υπάρχουν αριστερές λύσεις» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκών στρωμάτων είναι η απελπισία».

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε με αιχμές για το εσωτερικό της ΝΔ λέγοντας «Στην επιτροπή είπα ότι είναι κρίμα ο Σαμαράς να αλλάζει την προοπτική (σ.σ. μάλλον εννοούσε πρόθεση) του κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει το Ταμείο. Πριν από 23 χρόνια ένας υπουργός έριξε τον τότε πρωθυπουργό. Σήμερα, 23 χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος θέλει να ρίξει και πάλι έναν Μητσοτάκη αλλά πριν αυτός γίνει πρωθυπουργός».


Διαβάστε την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από τα πρακτικά της Βουλής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε πολλές φορές για τη δήθεν διαπραγμάτευση. Ακούσαμε και χειρότερα, αλλά καλύτερα να μην τα πω.

Προφανώς αυτοί που λένε για τη δήθεν διαπραγμάτευση δεν έχουν ακούσει τηλεόραση, αλλά ούτε διαβάζουν εφημερίδες την τελευταία εβδομάδα. Ξέρετε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των τραπεζών ήταν στο Τόκιο για το G7. Όλοι μίλαγαν για το ελληνικό χρέος, τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό και ότι είναι ένα σοβαρό θέμα και αυτή είναι η στιγμή για να δοθεί κάποια λύση.

Δεν πείθονται όλοι βεβαίως. Ο κ. Βενιζέλος μάς λέει ότι ήταν βιώσιμο το χρέος και θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε αυτό το χρέος με πρωτογενή πλεονάσματα  του 4% γιατί θα υπήρχε ανάπτυξη. Προφανώς, στο σχήμα του κ. Βενιζέλου δεν θα διαπραγματευόμασταν για το χρέος και τα πλεονάσματα, αλλά για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Εγώ δεν θέλω να πω τι θα είναι η λύση στις 24. Θα το δούμε, θα το αξιολογήσουμε όλοι μαζί, θα δούμε πόσο ικανοποιητικό είναι. Δεν θα σας πω τι θα υπάρχει, αν και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος.

Θα σας πω τι δεν θα υπάρχει. Δεν θα δείτε την υποσημείωση που λέει «μαζί με αυτά που δίνουμε στους Έλληνες θα κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία». Δεν θα δείτε υποσημείωση «μαζί με αυτό που σας δίνουμε κουρεύουμε τα ομόλογα των τραπεζών και θα χρειαστεί και πάλι ανακεφαλαιοποίηση». Αυτό μπορώ να σας το πω.

Επίσης, μπορώ να σας πω ότι ό,τι θα πάρουμε και στο βραχυπρόθεσμο και στο μεσοπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο, αν το πάρουμε τώρα, θα είναι με ορισμούς, θα είναι με αντικειμενικότητα. Δεν θα υπάρχει η διάταξη του Νοεμβρίου του 2012 που θα λέει «Θα δώσουμε κάτι στους Έλληνες αν χρειαστεί». Τώρα αυτό που έχουμε διαπραγματευτεί στη δήθεν διαπραγμάτευση είναι ότι θα υπάρχει με αυτόματο και αντικειμενικό τρόπο τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις «αν χρειαστεί». Αυτό, νομίζω, είναι μια πολύ σημαντική διαφορά. Θα μιλήσω αργότερα και για άλλες σημαντικές διαφορές.

Θέλω να πω ότι έχω πλήρη κατανόηση για αυτούς που λένε ότι και να πάρουμε κάτι για το χρέος, αυτό δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο αυτήν τη στιγμή, που του βάζουμε και περισσότερους φόρους και είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Κατανοώ πλήρως αυτήν τη θέση και είναι και σωστή αυτή η θέση. Αλλά, από την άλλη μεριά, νομίζω, αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γιατί θα είναι ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και άρα οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν και μακροπρόθεσμα. Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει να αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα, που όντως παίρνουμε. Και, όπως σας είπα, θα βοηθήσει και η εκταμίευση που θα πάρουμε, γιατί θα υπάρχουν πράγματα για τα ληξιπρόθεσμα του κράτους, αλλά και θα βοηθήσει αν μπούμε στη νομισματική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Άρα, όλη αυτή η κριτική που είχαμε «γιατί τα βάζετε με το ΔΝΤ, που είναι οι φίλοι μας», που άκουσα από τη Νέα Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες ότι, δηλαδή, δεν έπρεπε να κάνουμε κόντρα με το ΔΝΤ, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει καθόλου τη συζήτηση για το χρέος.

Και μου φαίνονται ακόμα πιο παράξενα αυτά που άκουσα την τελευταία εβδομάδα ότι, δηλαδή, εμείς είχαμε σκανδαλώδη επιείκεια από το ΔΝΤ. Τουλάχιστον δύο σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είπαν ότι το ΔΝΤ μάς ευνοεί με απαράδεκτο τρόπο.

Τι θέλουν να πουν οι ποιητές της Νέας Δημοκρατίας; Ότι θα ήταν καλύτερο η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό να πάνε από το 13% στο 23%; Ότι, αντί αυτού που φέραμε, να μειώσουμε τις συντάξεις άλλο ένα δισεκατομμύριο, που αυτό ρώταγε το ΔΝΤ; Ότι έπρεπε–ακούστε το αυτό, κύριοι του ΚΚΕ- να μην αυξήσουμε τους πιο πάνω συντελεστές και να γίνει αναδιανομή του εισοδήματος; Να μην αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που το κάναμε, όπου οι 400.000, που είναι οι μόνοι που πληρώνουν περισσότερο, είναι από το πάνω μέρος τους εισοδήματος; Αυτό εννοήσατε όταν μας είπατε ότι το ΔΝΤ μάς ευνοεί σκανδαλωδώς;

Τι κάναμε αντί να ακούμε το ΔΝΤ σε αυτά τα ζητήματα; Αυτό που κάναμε ήταν αντί να αυξήσουμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23% να κάνουμε πολλά μέτρα, μικρά μέτρα που συσσωρευτικά κοστίζουν. Και δεν λέμε ότι είναι όλα δίκαια. Μερικά είναι δίκαια, μερικά είναι πιο ταξικά, όπως όταν φορολογείς τα αυτοκίνητα των μεγάλων επιχειρήσεων που δίνουν στα μεγάλα στελέχη τους και κάποια άλλα τέτοια πράγματα. Προσπαθήσαμε μέσα σε αυτά τα δύσκολα μέτρα, όπως κάναμε και στις συντάξεις, όπως κάναμε και στον φόρο εισοδήματος, να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες, για να μειώσουμε τις επιπτώσεις για τους πιο φτωχούς.

 Το ίδιο κάναμε και με τον «κόφτη». Δηλαδή, αυτοί που λένε ότι σκανδαλωδώς μας ευνόησε το ΔΝΤ, τι ήθελαν; Αντί για τον «κόφτη», δηλαδή αντί να φέρουμε 5,4 δισεκατομμύρια μέτρα να φέρουμε 9 δισεκατομμύρια; Αυτό θα θέλατε να γίνει εάν συμφωνούσαμε με το ΔΝΤ; Εσείς θα είχατε φέρει 9 δισεκατομμύρια αντί για 5,4 δισεκατομμύρια;

Φέραμε, λοιπόν, τον «κόφτη», που στο κάτω κάτω δεν είναι δικής μας έμπνευσης και δεν τον ζητήσαμε και έρχεται όχι όπως λέτε εσείς επειδή καταστρέψαμε τη χώρα, αλλά επειδή γι’ αυτό το ίδιο το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων διαφωνούν ανάμεσά τους οι θεσμοί εάν θα φτάσει σε πλεόνασμα 3,5% ή 1,5%.

Όμως, εμείς πήγαμε και παρακάτω, παρόλο που δεν είναι δικής μας κοπής, και βάλαμε δικλείδες. Ότι για παράδειγμα μπορεί εάν το έλλειμμα δεν σχετίζεται με τον στόχο αλλά για λόγους που εμείς δεν επηρεάζουμε, δεν μπαίνει ο «κόφτης». Εμείς σε αυτή τη διάταξη συμπληρώσαμε ότι στο επόμενο προσχέδιο του προϋπολογισμού μπορεί να κάνουμε καλύτερο πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσουμε την απόκλιση.

Δηλαδή, εσείς τι θα κάνατε εάν είχατε τον στόχο, που είπε ο κ. Βενιζέλος ότι το 4% θα μπορούσαμε να το θέσουμε για πάντα και ήταν 2% το πλεόνασμα; Δεν θα παίρνατε μέτρα; Ποια είναι η τεράστια διαφορά; Κανείς δεν μας έχει πει τίποτα.

Σχετικά τώρα με το αγαπημένο σας θέμα που αναδείξατε τόσο πολύ, σχετικά με το Ταμείο, δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί άνθρωποι που τους θεωρώ έξυπνους και αξιόλογους αντιπάλους δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι το ίδιο να έχεις ένα ταμείο που είναι μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο δεν έχει καθόλου κομμάτι για τις επενδύσεις. Η διαφορά για την οποία μιλάμε εμείς είναι ότι δεν είναι όλα τα περιουσιακά στοιχεία μέσα στα προς εκποίηση. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό που λέει ο κ. Βορίδης, ότι όλα εκποιούνται, ούτε αυτό που μας είπε η κ. Μπακογιάννη ότι πουλάμε ακόμα και την Ακρόπολη!

Στο Ταμείο αυτό πηγαίνουν τα στοιχεία της ΕΤΑΔ και μερικά από αυτά θα επιστρέψουν. Δεν πηγαίνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Όμως, προκύπτει το μισό από κάθε αξιοποίηση, είτε είναι από ιδιωτικοποίηση είτε από αυτό που διαπραγματευτήκαμε εκείνο το βράδυ στις 12 Ιουλίου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα με άλλα μέσα, δηλαδή με την καλλιέργεια, με τη φροντίδα των περιουσιακών στοιχείων.

Εμείς προσπαθούμε κάθε εμπόδιο να το κάνουμε για καλό. Και αυτό κάναμε. Δεν μας άρεσε το Ταμείο, αλλά είπαμε μήπως είναι ευκαιρία–τούτων δοθέντων- να αξιοποιήσουμε επιτέλους αυτά τα στοιχεία που είναι σκόρπια για το καλό του ελληνικού λαού και αυτό να γίνει  υπέρ της επένδυσης και υπέρ του αναπτυξιακού σχεδίου μας;

Και όταν μας λέτε ότι εμείς δεσμεύουμε τη χώρα για εκατό χρόνια και ότι δεσμεύουμε την επόμενη κυβέρνηση, έχετε δίκιο: Θέλουμε να δεσμεύσουμε τη χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Θέλουμε να δεσμεύσουμε τη χώρα σε μια αλλαγή σελίδας. Και αυτό περνάει και μέσα από την αξιοποίηση του Ταμείου, που –ξέρετε- εξυπηρετεί μόνο το νέο χρέος, όχι το σύνολο του χρέους, όπως το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Καραθασόπουλος ρώτησε και εξέφρασε μια ανησυχία, που είμαι σίγουρος ότι θα την έχουν και πολλοί Βουλευτές και Βουλευτίνες της Συμπολίτευσης, εάν υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά. Υπάρχει κίνδυνος. Αλλά και σε αυτό προσπαθήσαμε το εμπόδιο να το κάνουμε καλό, με το να υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο στις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος.

Αναφέρομαι στο άρθρο 197 παρ. 10. Τι κατοχυρώνουμε με αυτή την αναφορά στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος σε σχέση με τις υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρουν οι ΔΕΚΟ; Ότι αποκλείεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών αγαθών εις βάρος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής ή με απώλεια της διάστασής τους ως κοινωνικών αγαθών.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Έχετε δίκιο ότι δεσμεύουμε τη χώρα για 100 χρόνια, αλλά... κάθε εμπόδιο για καλό!"

Σαλτάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη χώρα από το ΕΚΑΣ!

Η συνεδρίαση στη Βουλή συνεχίζεται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου από τη μία να πείσουν ότι ψηφίζουν τα μέτρα με πόνο ψυχής και από την άλλη ότι δεν είναι και καταστροφή. Αυτό προσπάθησε και η Έφη Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυρία Σαλτάρη υπενθύμισε στους συναδέλφους της βουλευτές πως ο ΣΥΝ το 1997 είχε καταψηφίσει το μέτρο ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων γιατί «δεν έλυνε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και λειτουργούσε τυχοδιωκτικά, με προεκλογικούς όρους». Προφανώς για τις εκλογές που έγιναν το... 2000. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε επίσης πως το ΕΚΑΣ το είχαν καταργήσει οι... προηγούμενοι!

Διαβάστε το ακριβές απόσπασμα των δηλώσεων της βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Έφης Σαλτάρη από τα πρακτικά της Βουλής:

Αυτές τις μέρες, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις ανακάλυψαν ένα άλλο πεδίο πολιτικής διαστρέβλωσης, το ΕΚΑΣ, το οποίο να θυμίσω -για όσους κάνουν ότι δεν θυμούνται- ότι το 1997 θεσπίστηκε από την τότε Κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και ήταν το βασικό προεκλογικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ.

Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι μας κατηγορείτε περί αριστερού λαϊκισμού, ο Συνασπισμός καταψήφισε το μέτρο αυτό, γιατί λειτουργούσε ως ελεημοσύνη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν έλυνε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και λειτουργούσε τυχοδιωκτικά, με προεκλογικούς όρους.

Στην τοποθέτησή του ο νυν Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής τότε, είχε αναφερθεί στην ανάγκη επανασύνδεσης με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, εάν η κατώτερη σύνταξη υπολογίζεται στο 80% των συντάξιμων αποδοχών και αν όλες οι συντάξεις αυξάνονταν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εν ενεργεία εργαζομένων.

Ο Συνασπισμός ζητούσε τότε η Κυβέρνηση να ρυθμίσει συνολικά το συνταξιοδοτικό ζήτημα, προκειμένου να ανακουφίσει πραγματικά τους συνταξιούχους.

Ποιος δικαιώνεται και ποιος λαϊκίζει;

Όπως αποδεικνύεται η σχέση μας με τον λαϊκισμό είναι μια σχέση διαχρονικής αντιπαράθεσης, ενώ η σχέση μας με τον λαό είναι πραγματικά υπαρξιακή. Αντί, λοιπόν, να δώσετε πραγματική λύση, όπως σημειώναμε, επιλέξατε να επιβαρύνετε τεχνητά τον προϋπολογισμό και να συγκαλύψετε τους μεγαλοεργοδότες και τη γενικευμένη εισφοροδιαφυγή, γνωρίζοντας ότι αφήνετε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της κοινωνίας.

Το 2010, στον νόμο Λοβέρδου δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη για τη συνέχιση του ΕΚΑΣ από την 1 Ιανουαρίου του 2015. Ουσιαστικά το καταργήσατε. Ο κ. Βρούτσης –προς επίρρωσιν αυτού- τον Σεπτέμβριο του 2014 έλεγε ότι ετοιμάζει εισήγηση για να μείνει έστω το 2015. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εμείς, με αιματηρές θυσίες των πολιτών, κρατήσαμε το ΕΚΑΣ το 2015, για την πλειοψηφία για το 2016 και μέχρι το 2019. Πρέπει, όμως, να είναι στις προτεραιότητές μας να ενεργοποιήσουμε όλες τις θετικές, προοδευτικές και ρεαλιστικές σκέψεις, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις και ανακούφιση όλων όσοι αδικούνται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλτάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη χώρα από το ΕΚΑΣ!"

Κριτική Αβραμόπουλου στα κράτη-μέλη της ΕΕ για το προσφυγικό

Ο πενιχρός απολογισμός της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και οι εξελίξεις στην Τουρκία κυριάρχησαν στην ατζέντα των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η χρονική συγκυρία ήταν σημαντική, λίγες ημέρες μετά την παύση του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και λίγο πριν τη νέα επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία. Προσερχόμενος στη συνάντηση των Βρυξελλών ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος άσκησε για μία ακόμη φορά σαφή κριτική στα κράτη-μέλη για την απροθυμία τους να υλοποιήσουν τα συμπεφωνημένα. «Δεν κρύβω την απογοήτευσή μου για τα πολύ φτωχά αποτελέσματα στην υλοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης. Θα έχω την ευκαιρία να θέσω το ζήτημα στους υπουργούς. Και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής: Η επανεγκατάσταση συνδέεται με την αλληλεγγύη. Και η αλληλεγγύη δεν παρέχεται α-λα-καρτ», προειδοποιεί η έλληνας επίτροπος.

Τον περασμένο Μάρτιο μόνον 355 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα μετεγκατασταθούν 20.000 άνθρωποι. Μόλις 177 ήταν οι πρόσφυγες από τη Συρία που μετεγκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες μετά τις 4 Απριλίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. Οι χώρες που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες ήταν η Γερμανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Λιθουανία. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη απέφυγαν το επίμαχο ζήτημα. Η Κομισιόν εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούλιο περίπου 2.000 πρόσφυγες από τη Συρία θα μεταφερθούν τελικά στην ΕΕ.

Δεν τηρούνται οι υποσχέσεις προς την Ελλάδα

Η Κομισιόν υποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, καθώς 46.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα αναμένοντας την απάντηση στην αίτηση ασύλου που υπέβαλαν. Περίπου 7.000 από αυτούς παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Οι διαδικασίες για την επεξεργασία των αιτήσεών τους προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν έχουν αποστείλει ακόμη το εξειδικευμένο προσωπικό που ζητούσαν η Frontex και άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (μόλις 63 άτομα έχουν φθάσει και εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ είχαν ζητηθεί 472) και αφετέρου γιατί τα ελληνικά δικαστήρια δεν απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου με τους ρυθμούς που ίσως φαντάζονταν κάποιοι στις Βρυξέλλες: από τις 174 αιτήσεις που έχουν εκδικαστεί μέχρι σήμερα, οι 100 έγιναν δεκτές και οι ενδιαφερόμενοι παρέμειναν στην Ελλάδα.

Όσο για την Τουρκία, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ καταγράφει μία ανάμεικτη εικόνα. «Η τουρκική πλευρά κατά βάση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Οι μηχανισμοί λειτουργούν, στην Ελλάδα φτάνουν πλέον λιγότεροι πρόσφυγες. Όμως οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί», επισημαίνει. Πράγματι, η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς τον Απρίλιο είχαν καταγραφεί μόλις 2.700 αφίξεις. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποδεχθεί η ΕΕ την πλήρη κατάργηση της βίζας, καθώς υπάρχει και μία λίστα με 72 προαπαιτούμενα, όπως η τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, τα οποία δεν έχει εκπληρώσει η Άγκυρα. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν «νομίζω ότι η Τουρκία πρέπει να πλησιάσει περισσότερο τις θέσεις μας. Δεν φαίνεται πολύ πιθανό να καταλήξουμε, αν δεν κάνει και η Τουρκία κάποια βήματα».

Αναβολή για τον Οκτώβριο;

Ήδη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία για την κατάργηση της βίζας λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία. Θεωρείται δυσκολο να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία μέχρι τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο οι Βρυξέλλες πηγαίνουν …διακοπές. Έτσι, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν να αναβάλουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τον Οκτώβριο. «Μέχρι τότε και η ίδια η Τουρκία προφανώς δεν θα έχει θεσπίσει βιομετρικά διαβατήρια» δηλώνει ο Γιαν Άσελμπορν, υπενθυμίζοντας μία ακόμη από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων προς την ΕΕ.

Deutsche Welle

Διαβάστε Περισσότερα » "Κριτική Αβραμόπουλου στα κράτη-μέλη της ΕΕ για το προσφυγικό "

«Κεραυνοί» από τους αστυνομικούς: Δόλια και ύπουλη η επίθεση της κυβέρνησης στα ειδικά μισθολόγια

Κεραυνούς κατά της κυβέρνησης εξαπολύει με επιστολή της προς τους βουλευτές η ΠΟΑΣΥ για την τροπολογία με την οποία «παγώνει» τα ειδικά μισθολόγια μέχρι το τέλος του 2018.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για επίθεση με «ύπουλο και δόλιο τρόπο» στα ειδικά μισθολόγια κατηγορώντας την ότι αγνοεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΠΟΑΣΥ καλεί τους βουλευτές να μην παρασυρθούν «στις δόλιες πρωτοβουλίες των Οικονομικών Υπουργών που υπερβαίνουν σε ζήλο ακόμα και τα κελεύσματα των δανειστών» και να καταψηφίσουν «την κατάπτυστη αυτή τροπολογία».

«Η αξία της ζωής των ανθρώπων, το αγαθό της ασφάλειας και της εσωτερικής ειρήνης που προστατεύουν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μπαίνουν στο ίδιο ζύγι με την οικονομία, τους δημοσιονομικούς στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» καταλήγει η επιστολή της ΠΟΑΣΥ.

Ολόκληρη η επιστολή προς τους βουλευτές έχει ως εξής:

Προς: Τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Σας καταγγέλλουμε ότι η Κυβέρνηση με ύπουλο και δόλιο τρόπο επιτίθεται στα ειδικά μισθολόγια και συνεπώς και στο ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας & Ενόπλων Δυνάμεων, αγνοώντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, τόσο αυτές του 2014 όσο και τις πρόσφατες του 2016, που θωρακίζουν την ειδική μισθολογική μεταχείριση των στελεχών.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της υπ' αριθ. 440/84 από 20-05-2016 τροπολογίας των Υπουργών Οικονομικών στο σχέδιο νόμο: «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», αναστέλλονται από 1-1-2017 μέχρι 31-12-2018 οι μισθολογικές ωριμάνσεις και οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας & των Ενόπλων Δυνάμεων και ουσιαστικά παραβιάζεται το σκεπτικό των προαναφερόμενων αποφάσεων, καθώς και το δεδικασμένο που αυτές παράγουν. Τούτο, διότι, οι απολαβές των Ελλήνων Αστυνομικών όντως μειώνονται σε επίπεδα κατώτερα του 2012, ενδεχομένως ακόμα ακόμα και των υφιστάμενων!! Μέχρι και οι δύο νόμοι (4093/12 & 4307/14) που περιέκοψαν τις αποδοχές των ένστολων, οι οποίοι κατ' άλλα κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, διατήρησαν ξεπαγωμένες τις ωριμάνσεις των συναδέλφων μας. Με τρόπο ανάλγητο και ανήθικο, η Κυβέρνηση παρεμβαίνει ακόμα και σε αυτό!!

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Σας καλούμε να μην παρασυρθείτε στις δόλιες πρωτοβουλίες των Οικονομικών Υπουργών που υπερβαίνουν σε ζήλο ακόμα και τα κελεύσματα των δανειστών και να καταψηφίσετε την κατάπτυστη αυτή τροπολογία.

Η αξία της ζωής των ανθρώπων, το αγαθό της ασφάλειας και της εσωτερικής ειρήνης που προστατεύουν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μπαίνουν στο ίδιο ζύγι με την οικονομία, τους δημοσιονομικούς στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κεραυνοί» από τους αστυνομικούς: Δόλια και ύπουλη η επίθεση της κυβέρνησης στα ειδικά μισθολόγια"

Εντολή Μέρκελ σε Σόιμπλε: Κλείσε γρήγορα και αθόρυβα το ελληνικό θέμα

Την εντολή να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια γρήγορα και αθόρυβα και μάλιστα με τους δικούς της όρους, έλαβε από την καγκελάριο Μέρκελ ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται «Η εντολή της Μέρκελ - η ελληνική υποχρέωση του Σόιμπλε», η Μέρκελ θέλει μέχρι τη συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία την ερχόμενη εβδομάδα να έχει λυθεί η διαμάχη για την Ελλάδα.

«Δεν θέλει να ακούσει άλλες νουθεσίες από τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν θέλει Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, η οποία θα ήταν απαραίτητη αν δεν υπάρξει συμφωνία» επισημαίνει η εφημερίδα και τονίζει ότι επιπλέον η Καγκελάριος χρειάζεται μια συμφωνία ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω με το θέμα «Ελλάδα» την ήδη αναστατωμένη (με τα θέματα της AfD, των προσφύγων και τελευταία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU.

«Για αυτό ο Σόιμπλε πρέπει την Τρίτη (στο Eurogroup) να φέρει αποτέλεσμα. Εργάζεται στην κατεύθυνση, ώστε οι εταίροι να μπορούν τότε να πουν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους όρους που είναι απαραίτητοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν τότε να εκταμιεύσουν με βάση το πρόγραμμα βοήθεια δισεκατομμυρίων και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα» αναφέρει η συντάκτρια.

H εφημερίδα μεταφέρει δήλωση στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης: «Όποιος έρθει τώρα και πει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την ΚΟ ενώπιον μιας κρίσης αντοχής.

» Η CDU/CSU και η Βουλή δεν πρέπει να χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει ο Σόιμπλε» τονίζεται.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, τα προγράμματα στο ΔΝΤ δεν αποφασίζονται από οικονομολόγους ούτε από την Λαγκάρντ, αλλά από το Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από τα κράτη-μέλη του Ταμείου. Η πλειοψηφία βρίσκεται, εάν ενωθούν, στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

«Αν καταφέρει ο Σόιμπλε την Τρίτη να κλείσει τη διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες μέρες αργότερα, στην G7, πιο εύκολα, να υποχρεώσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία» αναφέρεται και επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σόιμπλε έχει προετοιμάσει το έδαφος για αυτό καθώς συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης G7 στην Ιαπωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνομιλία ήταν εμπιστευτική, αλλά μετά δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή Μέρκελ σε Σόιμπλε: Κλείσε γρήγορα και αθόρυβα το ελληνικό θέμα"

Αντιδρούν οι ΑΝΕΛ στο «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων

Ενδοκυβερνητικές τριβές έχει προκαλέσει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία αφορά το «πάγωμα» κάθε μισθολογικής ωρίμανσης κα προαγωγής για δυο χρόνια για τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εμπίπτουν μεταξύ όλων των άλλων και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει ως όρο να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ την επίμαχη τροπολογία μόνον στην περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι πρώτα θα υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 (συν των αναδρομικών) και κατόπιν να υπάρξει «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από 1.1.2017 έως 31.12.2018.

Πάντως, ο εισηγητής του κόμματος Δ. Καμμένος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής δεν αναφέρθηκε στο θέμα, αν και λίγη ώρα πριν σε τηλεοπτική εκπομπή είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ρύθμιση αφορά δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς, μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σχετική δήλωση-παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο που έχει εγερθεί με τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι ΑΝΕΛ στο «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων"

«Τρολάρουν» την Φωτίου: Γενέθλια με τούρτα «κάρτα ανεργίας»

Με μία «πικρή» τούρτα έδωσαν απάντηση στη Θεανώ Φωτίου κάποιοι στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες ημέρες, η κ. Φωτίου είχε γιορτάσει τα γενέθλιά της με τούρτα με την κάρτα αλληλεγγύης. Με αφορμή αυτό, εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωνικών Δομών Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, του δήμου Νεάπολης Συκεών έκαναν γενέθλια με τούρτα με την κάρτα ανεργίας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Θεανώ Φωτίου γιόρτασε τα γενέθλιά της με μια τούρτα με την Κάρτα Αλληλεγγύης επιδεικνύοντας το κοινωνικό έργο που επιτελεί για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εμείς ως εργαζόμενοι στα προγράμματα των ''Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας'' γιορτάσαμε τα γενέθλια δύο συνάδελφων με μια τούρτα με την Κάρτα Ανεργίας. Κερνάμε την συγκεκριμένη τούρτα σε όλους τους υπευθύνους του Υπουργείου που από 1/7 μας στέλνουν στον ΟΑΕΔ κλείνοντας τα Κοινωνικά Συσσίτια, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους, τις Τράπεζες Χρόνου και τα Γραφεία Διαμεσολάβησης και αφήνουν 118.000 άπορους συμπολίτες μας χωρίς φαγητό και φάρμακα. Η μια τούρτα είναι γλυκιά, η δική μας όμως είναι πικρή, και δεν ξέρουμε αν θα την δεχτεί...», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τρολάρουν» την Φωτίου: Γενέθλια με τούρτα «κάρτα ανεργίας» "

Οι Ενώσεις Ξενοδόχων Λακωνίας και Αρκαδίας διαμαρτύρονται για τα νέα φορολογικά μέτρα

Οι ξενοδόχοι της Λακωνίας διαμαρτύρονται έντονα για τα φορολογικά μέτρα του νέου πολυνομοσχεδίου και σε ανακοίνωσή τους αφού κάνουν λόγο για «εξόντωση και αφανισμό του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας», ζητούν να μην καταργηθεί η απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων.

Ειδικότερα η Ένωση Ξενοδόχων σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι, «εξ αιτίας αυτής της ανέλπιστα εξοντωτικής απογείωσης φόρων και τελών, ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται ολοκληρωτικά, αφού πέραν της επαχθούς επιβολής "φόρου διαμονής", στο νέο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται διάταξη που καταργεί την απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία, ως "εργαλεία δουλειάς", θα επιβαρύνονται πλέον με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και με συντελεστή 0.1%».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση, η οποία στερείται κάθε λογικής, καθόσον θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα το κόστος του τουριστικού πακέτου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντική μείωση στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Επιπλέον αναφέρει πως ο τουριστικός τομέας της χώρας «δεν αντέχει άλλες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις».

Η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας ζητά από την κυβέρνηση, «την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης, διαφορετικά και με μαθηματική ακρίβεια, ο ξενοδοχειακός κλάδος οδηγείται σε ευθεία κατεύθυνση προς το "εκτελεστικό απόσπασμα"».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το ίδιο θέμα διαμαρτύρονται και οι ξενοδόχοι της Αρκαδίας, όπου σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι, «"Δεν πάει άλλο"… Η ανεπάρκεια των "επαϊόντων" και η αδυναμία των κυβερνώντων μετά την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, οδηγεί σε "λουκετοποίηση" και μαρασμό την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα συμπαρασύροντας δυστυχώς το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας», ενώ καλούν τους βουλευτές, περιφερειάρχες και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να παρέμβει, «για την απόσυρση της εν λόγω διατάξεως έστω και την ύστατη στιγμή, διατηρώντας κατ' αυτό τον τρόπο ζωντανές τις ελπίδες για επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ενώσεις Ξενοδόχων Λακωνίας και Αρκαδίας διαμαρτύρονται για τα νέα φορολογικά μέτρα"

Οι δήμαρχοι θέλουν συνάντηση με Τσίπρα για τον «κόφτη»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα επιδιώξει να έχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου οι δήμαρχοι της χώρας να εκφράσουν αναλυτικά στην κυβέρνηση τους λόγους για τους οποίους ζητούν να εξαιρεθούν από το δημοσιονομικό «κόφτη».

«Η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έδειξε ιδιαίτερη ωριμότητα, οργανώνοντας τις εθελοντικές ομάδες και φτιάχνοντας απεριόριστες δομές για να βοηθήσει στην οικονομική κρίση. Τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν περί το 65%, παρόλα αυτά μπορεί να ανταπεξέλθει με μεγάλες δυσκολίες. Περαιτέρω μείωση των πόρων, έστω και ένα ευρώ, θα σήμαινε μείωση των λειτουργικών δυνατοτήτων και αυτό θα το έβλεπε ο δημότης στην καθημερινότητα του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9.

«Η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία με τους υπουργούς και πιστεύουμε να υπάρξει το επόμενο διάστημα η Αμφικτιονία μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ. Για το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών πηγαίνει σε ψήφιση, να περάσουν άρθρα που θα διευκολύνουν τις λειτουργίες των Δήμων. Με αφορμή τον κόφτη θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μία συνάντηση είχε επιδιωχθεί και για το προσφυγικό, εκεί όπου οι Δήμοι μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν και να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα» πρόσθεσε ο κ.Πατούλης.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δήμαρχοι θέλουν συνάντηση με Τσίπρα για τον «κόφτη»"

Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου

Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας.

Το αίτημα περί αντισυνταγματικότητας, υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν από την διεθνή θέση, τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της χώρας.

«Η διαφορά των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή τους θεωρητικούς και κινηματίες είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση όταν ασκείται κριτική στις αποφάσεις τους. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι, η εναλλακτική λύση του νομοσχεδίου ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή των προτάσεων των ξένων, όπως γινόταν επί σειρά ετών.Η ρύθμιση αυτή αποτελεί τη σύνθεση αυτή τη στιγμή όσων προκύπτουν από τη διεθνή θέση της χώρας, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της, και είναι η καλύτερη δυνατή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης, επεσήμανε ότι περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και παραδίδεται στους ξένους ο δημοσιονομικός έλεγχος του κράτους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «απολύτως ανθελληνικό» και ότι δεσμεύεται η εθνική περιουσία για έναν αιώνα από τους ξένους.

Για υποκρισία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσων και της σημερινής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τες ότι έχουν κάνει το σύνταγμα λάστιχο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς μίλησε για μεγάλο και ισχυρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα και τόνισε ότι το ελληνικό κράτος παραχωρεί πλέον τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων της δημόσιας περιουσίας, σε ξένους.

«Οι ρυθμίσεις για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοσιονομικών του κράτους, οδηγούν τη χώρα σε ομηρία», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας όσο και των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισαν αβάσιμη την ένταση καθώς όπως υποστήριξαν δεν θίγονται τα ατομικά δικαιώματα στον σκληρό πυρήνα τους και κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι ερμηνεύουν «αλά κάρτ» το σύνταγμα.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του ενώ θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου"

Δικηγόροι: Ο «κόφτης» αλλοιώνει προκλητικά το πολίτευμα

Το πολυνομοσχέδιο θέτει πλήθος ζητημάτων, που θίγουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου και του Συντάγματος, προειδοποιούν οι δικηγόροι.

Με επιστολή του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, τονίζει ενδεικτικά ότι ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής, με θέσπιση μέτρων κατά παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλοιώνει προκλητικά τη μορφή του πολιτεύματος και θίγει τον πυρήνα της διάκρισης των εξουσιών.

Ακόμη, τονίζει ότι με το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων εγείρεται ζήτημα προσβολής της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Αλεξανδρής έστειλε την επιστολή στον Προεδρεύοντα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου, στις 19 Μαΐου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αλεξανδρή:

« 1.Όπως ασφαλώς γνωρίζετε οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν ως πρωταρχική αποστολή την υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου (άρθρο 90 περ. α’ ν. 4194/2013). Εξάλλου, αναγνωρίζονται ρητώς από τον νομοθέτη ως επίσημοι σύμβουλοι της Πολιτείας. Υπό την ιδιότητά τους αυτή, διατυπώνουν γνώμες και προτάσεις, που αφορούν στη βελτίωση της νομοθεσίας και συμμετέχουν υποχρεωτικά στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (άρθρο 90 περ. ε’ ν. 4194/2013).

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ και συζητείται σήμερα στις Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης, θέτει πλήθος ζητημάτων που θίγουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου και του Συντάγματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

· Την διαδικασία του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (Τροπολογία Υπουργείου Οικονομικών), η οποία προβλέπει τη θέσπιση περιοριστικών μέτρων (που μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις περικοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων), κατά παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτόν αλλοιώνεται προκλητικά η μορφή του Πολιτεύματος, ως Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (Συντ. 1), και θίγεται ο πυρήνας της διάκρισης των εξουσιών (Συντ. 26).

· Τον έλεγχο της «Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» από τους δανειστές (άρθρο 191). Με δεδομένο ότι η ως άνω εταιρία αναλαμβάνει την «διαχείριση και αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου» (άρθρο 204), εγείρεται ζήτημα προσβολής της εθνικής κυριαρχίας (Συντ. 1, 28).

· Την αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της απρόσοδης ακίνητης περιουσίας (άρθρο 50), η οποία μπορεί να έχει δημευτικό αποτέλεσμα (Συντ. 17 & 5 παρ. 1).

· Την αύξηση των φόρων στην κατανάλωση (άρθρα 52 επ.), που πλήττουν δυσανάλογα, και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικής ή διαφοροποιητικής ισότητας (Συντ. 4 παρ. 1), τους πιο αδύναμους οικονομικά (ΦΠΑ, φόρος διαμονής, τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης, τέλος σταθερής τηλεφωνίας κ.ο.κ.).

· Ειδικώς η επιβολή ΦΠΑ 24% στις νομικές υπηρεσίες (άρθρο 52), έχει ως αποτέλεσμα την παράβαση της αρχής της ισότητας των διαδίκων, αφού οι διάδικοι που έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία –καίτοι κατά τεκμήριο ισχυρότεροι- μπορούν να εκπίπτουν (συμψηφίζουν) το ποσό του ΦΠΑ. Αντιθέτως, οι ιδιώτες διάδικοι –και κατά τεκμήριο πιο αδύναμοι οικονομικά- επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η ικανοποίηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας να καθίσταται γι’ αυτούς δυσχερέστερη (Συντ. 4 & 20).

· Τον χρονικό περιορισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σε περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης δανείων και μεταβίβασης δανειακών απαιτήσεων σε Εταιρίες Διαχείρισης και Απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, μέχρι την 31.12.2017 (άρθρο 70). (Συντ. 2, 5, 17 & 25).

2.Περαιτέρω, το άρθρο 93 του νομοσχεδίου προβλέπει την παροχή νομικών υπηρεσιών στους δανειολήπτες, μέσω των συσταθησομένων Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών. Η παροχή νομικών συμβουλών θα γίνεται, κατά το νομοσχέδιο, από δημοσίους υπαλλήλους ή εξωτερικούς συμβούλους, πτυχιούχους νομικών, οικονομικών, πολιτικών ή κοινωνικών επιστημών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η ως άνω ρύθμιση αντιστρατεύεται ευθέως το άρθρο 36 ΚωδΔικ που προβλέπει ότι η παροχή νομικών συμβουλών συνιστά «αποκλειστικό έργο του δικηγόρου». Εξάλλου, η παροχή νομικών συμβουλών από πρόσωπο που δεν φέρει την ιδιότητα του δικηγόρου συνιστά αντιποίηση της δικηγορίας και τιμωρείται ποινικά (ΚωδΔικ 9, ΠΚ 175).

Επομένως, η προωθούμενη ρύθμιση εισάγει ρήγμα στην έννομη τάξη, καθώς διακυβεύει κατά τρόπο προκλητικό τα συμφέροντα των δανειοληπτών. Τούτο διότι η ανάθεση της παροχής νομικών συμβουλών κατ’ αποκλειστικότητα σε δικηγόρους συνοδεύεται από μείζονες εγγυήσεις, και συγκεκριμένα : την σχέση απολύτου εμπιστοσύνης και εχεμύθειας μεταξύ του δικηγόρου και του εντολέα του, τη δέσμευση από το περιεχόμενο της εντολής, τη διαφύλαξη των συμφερόντων του εντολέα, την ελευθερία και ανεξαρτησία κατά το χειρισμό της υπόθεσης και την τήρηση της νομιμότητας (ΚωδΔικ 3, 5). Όλες αυτές οι εγγυήσεις απουσιάζουν εκκωφαντικά στην περίπτωση της παροχής νομικών συμβουλών από διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους, και εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου.

3. Κατόπιν αυτών, θεωρούμε πως θα ήταν αναγκαία κατά νόμο, και οπωσδήποτε χρήσιμη για το νομοθετικό σώμα, η ακρόαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατά το άρθρο 38 ΚτΒ, όταν νομοθετούνται μέτρα τέτοιας σημασίας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και για το δικηγορικό σώμα».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι: Ο «κόφτης» αλλοιώνει προκλητικά το πολίτευμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news