facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΟΕΕ: Αποδοκιμάζει τον Κατρούγκαλο για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποδοκιμάζει τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κατρούγκαλο και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τους πρόσφατους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του, για τον Φορέα μας και τον Πρόεδρό του, σε δημοσιογραφική εκπομπή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, τα οποία αναφέρθησαν, είναι «σκουπίδια».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "πριν από λίγες μέρες ο κ. Υπουργός είχε επικαλεστεί αντίστοιχα στοιχεία του ΟΕΕ για την ορθότητά τους, σε άλλη δημοσιογραφική εκπομπή.

Τελικά, πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα ο κ. Κατρούγκαλος για τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο φορέας μας;

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αποτελεί τον θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της Πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης και, στο πλαίσιο αυτού του ρόλου του, δημοσιοποιεί στοιχεία, βασισμένα σε αντικειμενικά δεδομένα.

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ζητά από τον Υπουργό Εργασίας να ανακαλέσει δημοσίως αυτές τις ακραίες εκφράσεις, που δεν τιμούν ούτε τον ίδιο, ούτε τους Έλληνες οικονομολόγους, και, θέλουμε να πιστεύουμε, δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο".

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΕ: Αποδοκιμάζει τον Κατρούγκαλο για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του"

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα είναι η «ωραία κοιμωμένη» της διαφθοράς -Και συνεχίζει να κοιμάται

Η Ελλάδα συνεχίζει να «κοιμάται» στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, τόνισε αξιωματούχος του ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια 12 εκατ. ευρώ.

«Αν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα χρήματα μέχρι το 2017, θα τα χάσετε. Φαντάζεστε τι μπορείτε να κάνετε με τόσα χρήματα;» είπε ο κ. Κος, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για χρήματα που προορίζονταν να διατεθούν για την πάταξη της διαφθοράς και αποτελεί κονδύλι από τον συμβιβασμό της χώρας μας με την γερμανική Siemens. Όμως, κανείς, όπως φαίνεται δεν τα αναζήτησε

Ο κ. Κος είναι πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΑΣΑ, και όλα αυτά τα είπε σε εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, από την γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και την αντίστοιχη ομάδα του ΟΟΣΑ.

Στην.. απραξία αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων ήρθε να προστεθεί και η έντονη αμφισβήτηση της σημερινής κυβέρνησης του συμβιβασμού με την Siemens, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να παραμένουν αναξιοποίητα, κινδυνεύοντας επιπλέον να χαθούν.

Στην πρόσφατη ομιλία του στη βουλή μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο επανέλεγχος του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την σύσταση μίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα επαναδιαπραγματευτεί με τον γερμανικό κολοσσό για την αποζημίωση του ελληνικού κράτους.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την εξεταστική επιτροπή της βουλής για την υπόθεση της Siemens, είχε υπογραφεί συμφωνία συμβιβασμού, η οποία προέβλεπε ότι ο γερμανικός κολοσσός θα αναλάμβανε μία σειρά από υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας και σε αντάλλαγμα το ελληνικό Δημόσιο θα παραιτούνταν από κάθε αξίωση και πρόστιμο απέναντι στον γερμανικό κολοσσό. Συγκεκριμένα, η Siemens υποχρεωνόταν να καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν σε συμψηφισμό με αντίστοιχες απαιτήσεις σε βάρος φορέων του ελληνικού Δημοσίου, την παροχή 90 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως επίσης και τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Κος κατά την ομιλία του για την εταιρική υπευθυνότητα και τη δωροδοκία, συνέστησε στην Ελλάδα αυξήσει τους πόρους για την πάταξη της διαφθοράς, τονίζοντας ότι από το 2012 έχουν πανευρωπαικά δεσμευθεί 168 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με τον Ντράγκο Κος, ήδη έχουν γίνει 3 αξιολογήσεις για τη διαφθορά, με την Ελλάδα να εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο στην τελευταία. «Ηταν τόσο κακή η αξιολόγηση και αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χώρα μας ως «ωραία κοιμωμένη» στο θέμα της διαφθοράς, που «συνεχίζει να κοιμάται». Συμπλήρωσε πάντως ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημεία.

Οι κλάδοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στη δωροδοκία και τη διαφθορά στη χώρα μας είναι οι κατασκευές, τα ορυκτά και η πληροφορική, και βέβαια ότι αποδέκτες της διαφθοράς ήταν κρατικοί αξιωματούχοι, τελωνιακοί και στελέχη ή υπάλληλοι στον τομέα της περίθαλψης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της "Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος", Κων. Μπακούρης αναφέρθηκε σε σειρά μελετών σύμφωνα με τις οποίες, οι εταιρίες δωροδοκούν με το 1/3 των εσόδων τους. "Πρωθυπουργοί και υπουργοί αποτελούν το 5% των περιπτώσεων παθητικής δωροδοκίας, λαμβάνοντας το 11% του ποσού της δωροδοκίας" υποστήριξε.

Κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, έκανε λόγο για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν τη διαφθορά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στην επέκταση του θεσμού του Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος και στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη, όπως τόνισε ο Γ. Βασιλειάδης, η Ελλάδα έχει αναλάβει δράση αποστέλλοντας επιστολές σε όλες τις πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό και στα γραφεία Τύπου, ζητώντας ενημέρωση γύρω από υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες να εμπλέκονται Ελληνες.
"Οι απαντήσεις έχουν ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που θα μας προκαλέσει έκπληξη", είπε με νόημα.

Στην ίδια εκδήλωση, αναφέρθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει έρευνα για περιπτώσεις διαφθοράς, που εντόπισαν δημόσιες υπηρεσίες ή επιχειρηματίες, την τελευταία πενταετία. Ηδη, τα πρώτα ευρήματα έχουν σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα είναι η «ωραία κοιμωμένη» της διαφθοράς -Και συνεχίζει να κοιμάται "

Ο ESM προβλέπει λιτότητα διαρκείας για την Ελλάδα

Λιτότητα διαρκείας για την ελληνική κοινωνία προβλέπει με έγγραφό του ο ESM, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρεται, από τα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από το Eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 3,1% το 2018, 2,8% το 2019, 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060. Με τα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ, έως το 2025.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω μεγέθη, θα σημάνει τη μικρότερη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει αυτούς τους στόχους, διατηρώντας παράλληλα τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Με άλλα λόγια, το διεθνές πρακτορείο καταθέτει την άποψη ότι παρά την ανάπτυξη, που ενδεχομένως να υπάρξει στην ελληνική οικονομία, οι υποχρεώσεις θα υπερκαλύπτουν τα κέρδη και ως εκ τούτου, η Ελλάδα και οι πολίτες της θα είναι «εγκλωβισμένοι» σε μία διαρκή και πολυετή λιτότητα.

Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, δηλαδή ο «αυτόματος κόφτης», όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες υπουργοί, κάτι που συνεπάγεται τη νομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση, δηλαδή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος και σε αύξηση των φόρων.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 24 Μαΐου, το Eurogroup θα αναλύσει τα στοιχεία, για μία ενδεχόμενη σειρά μέτρων που θα «ελαφρύνουν» το ελληνικό χρέος. Οι τρόποι που εξετάζονται είναι οι εξής:
-επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια
-θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050
-θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050.
-Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ESM προβλέπει λιτότητα διαρκείας για την Ελλάδα"

Μιχελογιαννάκης στο iefimerida: Δεν κάνω τάση στο ΣΥΡΙΖΑ – Αλητεία, ντροπή

Εξαλλος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης για τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι δημιουργεί αντιμνημονιακή τάση.

«Αηδία αλητεία, αίσχος, ντροπή» είπε φορτισμένος στο iefimerida.gr ο Γ. Μιχελογιαννάκης. Οπως εξηγούσε αυτή η κίνηση είχε γίνει προ διετίας και ζητά από τις αρχές να βρεθεί «ποιος είναι ο δράστης» αυτής της «είδησης».

«Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει ο Μιχελογιαννάκης τις... τρέλες που έλεγε η Ζωή Κωνσταντοπούλου» πρόσθεταν αιχμηρά συνεργάτες του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχελογιαννάκης στο iefimerida: Δεν κάνω τάση στο ΣΥΡΙΖΑ – Αλητεία, ντροπή "

Μοσκοβισί: Μέρος των προϋποθέσεων για συμφωνία ο «κόφτης» δαπανών

Μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία χαρακτήρισε τον έκτακτο μηχανισμό προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά, για αυτό και συμφωνήθηκε η δημιουργία του μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα με τους εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό».
Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, έκανε λόγο για «ορόσημο», εξηγώντας ότι «πετύχαμε να γίνει αποδεκτό από όλους μας ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα - βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας».

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη ψηφοφορία της Κυριακής στην ελληνική Βουλή, σημειώνοντας ότι αποτελεί το πρώτο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να υλοποιηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Εξήγησε επιπλέον ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ασφαλιστικού και φορολογικού, θα έχουν μια μόνιμη σημαντική επίπτωση, καθ’ ότι αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πακέτου που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

Με βάση στοιχεία της Επιτροπής, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα «θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο από το δεύτερο ήμισυ του έτους, το δε 2017 θα φθάσει το 2,7% το δε δημόσιο έλλειμμα το 2017 θα κατέβει στο 3%.

Σχετικά με το χρέος ο Π. Μοσκοβισί συμφωνεί με την πρόταση Ντάισελμπλουμ, ότι θα πρέπει να γίνει σε 3 στάδια, ξεκινώντας από το τι μπορούμε να κάνουμε έως το 2018, χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς να υπάρξει κούρεμα του χρέους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθούμε μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2018.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει από τεχνικής πλευράς σε όλες τις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», κατέληξε ο επίτροπος.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Μέρος των προϋποθέσεων για συμφωνία ο «κόφτης» δαπανών"

Και αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας; «Δεν έχουμε plan Β» παραδέχεται η Κομισιόν

«Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου παρουσιάζουν ότι προετοιμάζει η ΕΕ λόγω της πιθανότητας κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τους προσφυγικό.

«Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση και έχουμε το λόγο της τουρκικής κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Α. Βιντερστάιν, συμπληρώνοντας ότι οι τακτικές επαφές με τις τουρκικές αρχές συνεχίζονται.

Αναβολή συνάντησης υψηλού επιπέδου

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς επιβεβαίωσε χθες πως η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, αναβλήθηκε. «Η απόφαση ήταν κοινή» ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως η νέα ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.

Να υπενθυμίσουμε δε και το πρόσφατο οργισμένο μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς την ΕΕ ότι «εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο κι εσείς τον δικό σας», ένα πρώτο δείγμα του domino effect της «παραίτησης» Νταβούτογλου και των προθέσεων του Ερντογάν. Η ρήξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας οφείλεται κυρίως στην άρνηση του Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες αξιοποιείται για την στόχευση δημοσιογράφων και όσων ασκούν κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.

Η Ελλάδα ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων;

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν μέχρι τώρα να αποφύγουν.

Ειδικότερα, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προσχέδιο –στο οποίο πρωτοαναφέρθηκε η γερμανική Bild τη Δευτέρα- αναφέρει πως τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες αλλά και ως ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο. Η ΕΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες αλλά φαίνεται να καλλιεργεί την ιδέα να δείξει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει και άλλες επιλογές, όσο και αν αυτές δεν είναι ελκυστικές.

Ο Α. Βιντερστάιν, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η αναθεώρηση αυτή παραμένει μια από τις εναπομείνασες προϋποθέσεις προκειμένου να αρθεί η θεώρηση εισόδου για τους Τούρκους πολίτες. Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως ακόμα και αν η ΕΕ παρείχε στην Ελλάδα σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, η μαζική ροή προσφύγων θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το ήδη εύθραυστο πολιτικό σύστημα ενώ η ΕΕ θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερους ανθρώπινους πόρους στη χώρα. Επιπλέον, η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου αποτελεί ένα δημοφιλές θέμα στην Τουρκία και αρκετά σημαντικό για τα εκατομμύρια Τούρκων με συγγενείς στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα πιο σημαντικό θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί με την απελευθέρωση της βίζας ότι η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη στη Δύση. Αν η συμφωνία αποτύχει, ο Ερντογάν θα κατηγορήσει πιθανότατα την Ευρώπη. Ωστόσο θα δυσκολευτεί να πείσει το λαό του ότι το λάθος ανήκει μόνο στους Ευρωπαίους. Αντίστοιχου περιεχομένου κείμενο δημοσιεύεται και στη δικτυακή πύλη Euractiv, στο οποίο σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση βιάστηκε να διαψεύσει το αρχικό δημοσίευμα της Bild.

Όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λόγους να φοβάται ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει τόσο λόγω της παραίτησης Νταβούτογλου όσο και λόγω των απειλών Ερντογάν. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για τη βίζα χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένων εθνικών Κοινοβουλίων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προετοιμασία ενός σχεδίου Β αποτελεί μια συνετή επιλογή, καταλήγει.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Και αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας; «Δεν έχουμε plan Β» παραδέχεται η Κομισιόν"

«Καλπάζει» η εγκληματικότητα: Κατά 14% αυξήθηκαν οι ληστείες μέσα σε έναν χρόνο

Καλπάζει η εγκληματικότητα τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Παρά τα «μαγειρέματα» και τις περίεργες διατυπώσεις που συνηθίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, βαφτίζοντας τις αυξήσεις των κρουσμάτων «διακυμάνσεις που σχετίζονται με ποιοτικές διαφοροποιήσεις», η αύξηση σχεδόν 14% στις ληστείες και 7,5% στις διαρρήξεις το 2015 δείχνει την αλήθεια με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. 

Στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), καταγράφονται αυξήσεις, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων συνεχίζει να παρατηρείται μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί. 

Συγκριτικός πίνακας για τις ληστείες σε επίπεδο επικράτειας 2014-2015


Αναλυτικός συγκριτικός πίνακας με βάση τους στόχους των ληστειών



Με απλά λόγια αυξάνονται οι εισβολές με καλάσνικοφ σε σπίτια, διαμερίσματα  σε σύγκριση με το 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά. 

Συγκριτικός πίνακας για τις συλλήψεις των παράνομων αλλοδαπών 2014-2015


Όσο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό  το 2015, συνελήφθησαν  από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, συνολικά 911.471 μη νόμιμοι μετανάστες, όταν το 2014 ο αριθμός αυτός ήταν 77.163, ποσοστό αύξησης πάνω από 1.081%! 

Μη νόμιμοι μετανάστες ανά εθνικότητα που διαχειρίστηκαν οι αρχές το 2015


Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 27,32%, οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 19,6%, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών κατά 18%, οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 18%, οι υποθέσεις λαθρεμπορίου κατά 17,5%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 15,86%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 13,86%, οι υποθέσεις βιασμών κατά 8,96% και οι ζωοκλοπές κατά 4,6%.

Συγκριτικός πίνακας για κλοπές-διαρρήξεις το 2014-2015


Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 27,32%, οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 19,6%, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών κατά 18%, οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 18%, οι υποθέσεις λαθρεμπορίου κατά 17,5%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 15,86%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 13,86%, οι υποθέσεις βιασμών κατά 8,96% και οι ζωοκλοπές κατά 4,6%. 

Συγκριτικός πίνακας για τη μεταβολή στις κλοπές τροχοφόρων


Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το 2015 συνελήφθησαν συνολικά 140.736 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, 76.176 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ. 

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 336 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 34.001 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας. 

Επίσης, το περασμένο έτος, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 306 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης. 

Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού. 

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, το 2015 καταγράφηκε μείωση των παθόντων, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2014. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν (159) λιγότερα τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης, το 2015, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (108.479) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (4.110) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια. 


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "«Καλπάζει» η εγκληματικότητα: Κατά 14% αυξήθηκαν οι ληστείες μέσα σε έναν χρόνο"

Αντιμνημονιακή... συνιστώσα Μιχελογιαννάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ανακοίνωσε ότι η «συνιστώσα» του θα ονομάζεται «Υποστηρικτική Λαϊκή Αντιμνημονιακή Τάση».

«Όσοι συμφωνούμε, ελάτε να φτιάξουμε την Υποστηρικτική Λαϊκή Αντιμνημονιακή Τάση στο ΣΥΡΙΖΑ, που θα στηρίξει την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το λαό με την συμμετοχή του» είπε θεωρώντας ότι το πιο σημαντικό είναι «να στέκεσαι φύλακας στην διατήρηση των εξαγγελιών σου».

«Αν ένα πράγμα κατάλαβα στην πολιτική μου διαδρομή, είναι ότι το σπουδαιότερο είναι να παραμένεις ανέπαφος από τα κακά της κάθε είδους εξουσίας. Να διαφυλάττεις αρχές, αξίες και ιδεώδη, παρά τις προκλήσεις και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Να στέκεσαι φύλακας στην διατήρηση των εξαγγελιών σου. Να παλεύεις ιδεολογικά και κινηματικά να ενεργοποιείς τον κόσμο στο να σε στηρίξει, όταν απειλείσαι από συμφέροντα. Αυτό νομίζω ότι είναι και η απαίτηση σήμερα του κόσμου» είπε.

Τα βασικά σημεία:

1. Η μη διαγραφή του χρέους, είναι γνωστό ότι θα οδηγήσει όπως και να ‘ναι σε αδιέξοδο.

2. Το να φύγεις από το μνημόνιο, το αγγλικό δίκαιο, την άρση ασυλίας του δημοσίου, του λογαριασμού προτεραιότητας, επίσης, επιβάλλεται αν μιλάς για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

3. Το να μετρήσεις το επαχθές, το απεχθές και το επονείδιστο χρέος και να επιβάλεις να αφαιρεθεί είναι ιστορική ανάγκη.

4. Το να διεκδικήσεις χρήματα από τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι λαϊκή εντολή.

5. Στους μισθούς καμμιά ρήτρα. Στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός.

6. Στις συντάξεις: Να μάθει ο κόσμος ότι εισφορές, παροχές και ρήτρα οδηγούν σε σύνταξη 360 ευρώ.

Όχι ρήτρα, όχι πλαφόν κύριας και επικουρικής, όχι μείωση συντελεστών αναπλήρωσης από 70% στο 53%.

7. Όχι στα 5.500 ένσημα, από τα 4.500.

8. Όχι πρόωρη συνταξιοδότηση από το 2016.

9. Όχι στα 2,5 δις από ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές.

10. Όχι στα 2 δις που θα πάρουν με την κατάργηση του 12.000 αφορολογήτου.

11. Όχι στα 500 εκατ. από τη μη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

12. Όχι στο να γίνει επίδομα η 13η σύνταξη.

13. Όχι στο κόψιμο των 82 εκατ. του ΕΚΑΣ και στην κατάργηση του εφάπαξ.

14. Όχι στο κόψιμο των 320 εκατ. των επικουρικών με ρήτρα.

15. Όχι στα 1,2 δις από πώληση αεροδρομίων.

16. Όχι στα 96 εκατ. από πώληση Αστέρα Βουλιαγμένης.

17. Όχι στα 300 εκατ. από πώληση Ελληνικού.

18. Όχι στα 87 εκατ. από πώληση ΔΕΣΦΑ.

19. Όχι πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

20. Όχι στα 40 και 40 εκατ. , αντίστοιχα, από πώληση ιπποδρομικού στοιχήματος και Αφάντου Ρόδου.

21. Όχι πώληση ΟΛΠ.

"Αυτοί είναι 21 λόγοι και υπάρχουν κι άλλοι, για τους οποίους οφείλουμε να αντισταθούμε", είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

"Όσοι συμφωνούμε, ελάτε να φτιάξουμε την Υποστηρικτική Λαϊκή Αντιμνημονιακή Τάση στο ΣΥΡΙΖΑ, που θα στηρίξει την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το λαό με την συμμετοχή του.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιμνημονιακή... συνιστώσα Μιχελογιαννάκη στον ΣΥΡΙΖΑ"

Οι συναλλαγές με μετρητά παραμένουν δημοφιλείς, σύμφωνα με έρευνα

Οι συναλλαγές με μετρητά παραμένουν δημοφιλείς, καθώς οι χρήστες εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι της εισαγωγής προσωπικών δεδομένων ή της χρήσης πιστωτικών καρτών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας της paysafecard, εταιρίας με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά των προπληρωμένων συναλλαγών στο διαδίκτυο, που διενεργήθηκε στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Στην ερώτηση όπου κλήθηκαν να επιλέξουν συναλλαγές με ή χωρίς μετρητά, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εμφανίστηκαν να προτιμούν, γενικά, την πληρωμή χωρίς τη χρήση μετρητών. Το 48,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά να μην χρησιμοποιεί μετρητά, ενώ το 37,2% ανέφερε τα μετρητά ως πρώτη του επιλογή.

Οι υπόλοιποι εκ των συμμετεχόντων παρέμειναν αναποφάσιστοι. Από πλευράς ηλικιακής ομάδας, εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η μικρότερη από αυτές (18-25 ετών) είναι αυτή που προτιμά περισσότερο τα μετρητά (48,4%), ενώ στις αμέσως επόμενες ηλικίες (26-35 ετών) η προτίμηση για συναλλαγές χωρίς μετρητά είναι ιδιαίτερα ισχυρή (53,4%).

Οι Αυστριακοί είναι αυτοί που προτιμούν περισσότερο τις συναλλαγές με μετρητά (56,4%), ενώ ακολουθούν οι Έλληνες (52%) και οι Γερμανοί (50%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη προτίμηση σε συναλλαγές χωρίς μετρητά δείχνουν οι Πολωνοί (74,8%), οι Γάλλοι (59%) και οι Ιταλοί (53.2%).

Είναι η κατάργηση των μετρητών ένα βήμα προς το μέλλον;

Σε χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Μ. Βρετανία, όπου οι πληρωμές με μετρητά είναι, μέχρι στιγμής, απεριόριστες, η πλειονότητα δείχνει την ισχυρή της αντίθεση στην επιβολή ανάλογων μέτρων. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής τέτοιων μέτρων εμφανίζεται στη Μ. Βρετανία (24,1%), τη στιγμή που στην Αυστρία μόλις το 13,8% δείχνει να συμφωνεί.

Σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα, όπου σήμερα υπάρχουν κάποια όρια, οι ερωτήσεις προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να αναφέρουν τη γνώμη τους για το ενδεχόμενο ολικής κατάργησης των συναλλαγών με μετρητά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μεγάλος σκεπτικισμός για μία τέτοια κίνηση καταγράφεται στη Γαλλία και την Ισπανία, με το 70,8% και το 69%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων να είναι αντίθετοι, ενώ πιο ανοικτοί σε ένα τέτοιο σενάριο εμφανίζονται οι πολίτες της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπου σχεδόν οι μισοί (49,3%), και στις δύο χώρες δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν ένα τέτοιο μέτρο.

Η επιλογή πληρωμής των διαδικτυακών συναλλαγών, μέσω ενός τρόπου που θα έμοιαζε με τα μετρητά ("cash-like"), φαντάζει μάλλον ελκυστική στην πλειονότητα των Ευρωπαίων, καθώς μόλις το 18,1% από το σύνολο του δείγματος δηλώνει ότι "δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ κάτι τέτοιο".

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, μόλις το 14,5 των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου δηλώνει ότι θα ήταν αδιάφορο για μία τέτοια μέθοδο πληρωμών.

Το θέμα αυτό δείχνει να σχετίζεται με την απροθυμία ή την αβεβαιότητα πολλών χρηστών του διαδικτύου να εισάγουν προσωπικά δεδομένα σε online περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών (56,3%) δηλώνει ιδιαιτέρως συνετό με τη χρήση τέτοιων στοιχείων. Οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις εμφανίζονται μεταξύ των Ιταλών, το 68,9% των οποίων ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει με μεγάλη σύνεση την εισαγωγή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και των Γάλλων, οι οποίοι απαντούν το ίδιο σε ποσοστό μόλις 35%. Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων δείχνει να ανησυχεί με την ασφάλεια των δεδομένων στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, το 57,9% δηλώνει ότι εξετάζει πολύ προσεκτικά το πού κοινοποιεί τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες, ενώ το 18,1% απαντά ότι μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με κάρτες/τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα προσωπικά δεδομένα, αλλά αισθάνεται μία σχετική ανησυχία, όταν κάνει κάτι τέτοιο.

Στην ερώτηση για το λόγο για τον οποίο δεν θα προχωρούσε σε μία αγορά, μέσω διαδικτύου, το 47,9% όλων των συμμετεχόντων ανέφερε ως τον κυριότερο λόγο μία "γενική ανησυχία για θέματα ασφαλείας", ενώ το 32,9% σημείωσε την αδυναμία επιλογής του τρόπου πληρωμής που θα επιθυμούσε.

Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί, εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στο να αποφύγουν μία online πληρωμή σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται όλα τα προσωπικά τους κριτήρια σε σχέση με την ασφάλεια, την αξιοπιστία και τον επιθυμητό τρόπο πληρωμής.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι συναλλαγές με μετρητά παραμένουν δημοφιλείς, σύμφωνα με έρευνα"

Ευρωκοινοβούλιο: «Οχι άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»

Στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων αλλά και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών προειδοποίησαν τους πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ να μην επιβάλλουν άλλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και τάχθηκαν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν το ΔΝΤ ότι επιδεικνύει υπερβολική αυστηρότητα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ενώ οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σε ένα έλλειμμα κάτω του 3% το 2017. Σημείωσε ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου επί των μεταρρυθμίσεων και του έκτακτου μηχανισμού δημοσιονομικών μέτρων (για την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018), ώστε να συνεχιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Το δεύτερο βήμα θα είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι το ονομαστικό κούρεμα αποτελεί "κόκκινη γραμμή".

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενος στα επίπεδα ανάπτυξης 0,7% το 2014, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για την ολίσθηση με υπό του μηδενός επίπεδα ανάπτυξης το 2015 κάτι που "ζημιώνει τη χώρα" όπως δήλωσε ο ίδιος. Αναφέρθηκε στην Ιρλανδία ως παράδειγμα μιας χώρας που ανοικοδομήθηκε και επανήλθε στην ανάπτυξη μετά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάννι Πιτέλα (Ιταλία) δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η Αθήνα, αλλά το ΔΝΤ με την πολιτική προληπτικής λιτότητας που εφαρμόζει. "Εάν συνεχίσουν να σαμποτάρουν την επίτευξη συμφωνίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή μόνοι μας", πρόσθεσε.

Μιλώντας εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς χαρακτήρισε βίαιες τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα που οδηγούν σε "κοινωνικό Αρμαγεδδώνα".

Μιλώντας εκ μέρους των Φιλελευθέρων η Συλβί Γκουλάρ (Γαλλία) δήλωσε ότι πάρα πολλά θέματα "σπρώχνονται" προς το 2018 λόγω του "Brexit" και των εκλογών σε άλλες χώρες και αυτό φέρει τον κίνδυνο του να χαθεί ο έλεγχος επί των προγραμμάτων προσαρμογής.

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Δημήτριος Παπαδημούλης επέκρινε τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Βέμπερ, για την επίθεσή του εναντίον του κ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι «δεν δημιούργησε αυτός το ελληνικό χρέος», ενώ προσέθεσε ότι οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του και τον θέλουν για πρωθυπουργό τους.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ (Βέλγιο) είπε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup σημειώνοντας ότι "η λιτότητα των πιστωτών και του ΔΝΤ είναι κοινωνικά απαράδεκτη" και ότι είναι πολύ μεγάλο το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η χώρα.

Ο Στίβεν Γουλφ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγόρησε το Eurogroup και το ΔΝΤ για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και αυτοκτονιών στην Ελλάδα και προέτρεψε τους Έλληνες "να αποχωρήσουν από την ΕΕ, όπως θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου".

Ο Μαρσέλ ντε Γκράαφ (EΕΕ, Ολλανδία) είπε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει ήδη και ζήτησε «να κλείσει η στρόφιγγα, να καταργηθεί το ευρώ και να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: «Οχι άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»"

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΤΕΕ για την διαγραφή Τσίπρα, Σπίρτζη, Φλαμπουράρη λόγω ασφαλιστικού

Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Τεχνικού Επιμελητηρίου το οποίο αποφάσισε να παραπέμψει για διαγραφή του βουλευτές-μηχανικούς που ψήφισαν το ασφαλιστικό-φορολογικό.
Το κυβερνών κόμμα μιλά για πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΤΕΕ και εγκαλεί το Επιμελητήριο ότι στοχοποίησε τους βουλευτές-μηχανικούς επειδή ανήρτησε τις φωτογραφίες τους στο site.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί μάλιστα την ηγεσία του ΤΕΕ ότι είναι «οι χθεσινοί υπερασπιστές του «ΝΑΙ» του δημοψηφίσματος  και της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, οι υπερασπιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατείχαν περίοπτες δημόσιες θέσεις, τη στιγμή που οι μηχανικοί συνάδελφοι τους».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Με μια πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΤΕΕ η Διοικούσα Επιτροπή του παραπέμπει στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής τους μηχανικούς-βουλευτές που ψήφισαν το ασφαλιστικό-φορολογικό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στοχοποιούν τους βουλευτές, συναδέλφους τους μηχανικούς που το υπερψήφισαν, αναρτώντας φωτογραφίες τους στο site του ΤΕΕ.
Οι σημερινοί επικεφαλής του ΤΕΕ, είναι και οι χθεσινοί υπερασπιστές του «ΝΑΙ» του δημοψηφίσματος  και της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος,  οι υπερασπιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατείχαν περίοπτες δημόσιες θέσεις, τη στιγμή που οι μηχανικοί συνάδελφοι τους έβλεπαν να χάνουν το εισόδημα τους εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αναρωτιόμαστε αν έχουν στοχοποιηθεί ξανά, και παραπεμφθεί στο πειθαρχικό, βουλευτές που ψήφισαν κάτι που ήταν σε διαφωνία με την ηγεσία του ΤΕΕ. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσα σε στενά δημοσιονομικά δεδομένα προσπαθεί να στηρίξει αυτούς τους μηχανικούς που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τους οδήγησαν στην ανέχεια.
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ κατά ΤΕΕ για την διαγραφή Τσίπρα, Σπίρτζη, Φλαμπουράρη λόγω ασφαλιστικού "

«Προχωράμε στην ενοικίαση 4 βιομηχανικών-εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων»

Τέσσερις ακόμη χώροι φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, "προχωράμε στην ενοικίαση τεσσάρων ακόμη βιομηχανικών-εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων".

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι κανένας από τους παραπάνω χώρους δεν βρίσκεται στο Δήμο Δέλτα, ο οποίος, όπως είπε, έχει ήδη επωμιστεί μεγάλο βάρος του προσφυγικού.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στους τέσσερις χώρους στη Θεσσαλονίκη, που προέκυψαν νωρίτερα από τη διαδικασία εύρεσης βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων σχολίασε ότι λειτουργεί ο χώρος στο Ωραιόκαστρο, είναι έτοιμος ένας ακόμη στο Καλοχώρι και οι προετοιμασίες ολοκληρώνονται σύντομα για τους δύο τελευταίους, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, πολύ σύντομα αναμένεται η μεταφορά προσφύγων στο Βαγιοχώρι. Όπως, άλλωστε, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση που είχε από το στρατό, όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "«Προχωράμε στην ενοικίαση 4 βιομηχανικών-εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων»"

Ευρωκοινοβούλιο: Καταιγισμό πυρών κατά Τσίπρα από τον Μ. Βέμπερ

Καταιγισμό πυρών κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του εξαπέλυσε σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μάνφερντ Βέμπερ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θετικές επιδόσεις της πρωθυπουργίας Σαμαρά και τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα», με παρέμβασή του, ο κ. Βέμπερ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το 2014, είχαμε στην Ελλάδα 0,7% ανάπτυξη, ενώ πέρυσι, με την κυβέρνηση Τσίπρα είχαμε -0,2%, είχαμε, δηλαδή, μία κατάρρευση, μία απομείωση της οικονομίας. Κυρίες και κύριοι, η πολιτική του Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα.
Αντίθετα, εάν είχε ολοκληρωθεί το τελευταίο πρόγραμμα του Σαμαρά, περίπου πριν από έναν χρόνο, θα είχε εξοικονομήσει η Ελλάδα ακόμη ένα δισ. από τα χρέη της. Τώρα, συζητάμε για 5,4 δισ. που θα πρέπει να εξευρεθούν και η διαφορά είναι τεράστια.
Γι' αυτό πρέπει να πούμε ότι ήταν ένα χαμένο έτος το περυσινό, με την κυβέρνηση Τσίπρα που έβλαψε την Ελλάδα. Ο ίδιος ο Τσίπρας παραδέχθηκε πρόσφατα ότι με αφέλεια (αυταπάτες) ξεκίνησε το έργο του ως πρωθυπουργός. Μπορώ να πω ότι αφελής συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται, ούτε και στην Ευρώπη άλλωστε».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, τις οποίες δεν μπόρεσε να τηρήσει και πρόσθεσε : «Ανεξάρτητα από την Ελλάδα, θα πρέπει να πούμε προς τους Ευρωπαίους πολίτες, μην πιστεύετε τους λαϊκιστές που λένε ότι μπορούν να παρεκκλίνουν από τα προγράμματα μεταρρύθμισης, θα είναι δαπανηρότατο». «Τι κάνουμε τώρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βέμπερ. «Ο συμβιβασμός είναι στο τραπέζι» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Να επισημάνω για την Ελλάδα αυτά τα οποία ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μία σθεναρή ηγεσία, ώστε να ξεκινήσει μία σαφής πορεία με έναν σταθερό προϋπολογισμό για μία σύγχρονη Ελλάδα με ανάκαμψη. Οι πολίτες στην Ελλάδα μπορούν να βασίζονται ότι η Ευρώπη και το ΕΛΚ θα τους υποστηρίξει μέσω της έκφρασης αλληλεγγύης».
Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της Ενωτικής Αριστεράς ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης ανταπάντησε στον κ. Βέμπερ τονίζοντας: «Κύριε Βέμπερ, στα πέντε λεπτά της ομιλίας σας επιτεθήκατε πέντε φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, στον κύριο Τσίπρα, για να βοηθήσετε τον πολιτικό σας φίλο, τον κύριο Μητσοτάκη. Αλλά, δυστυχώς, η αλήθεια δεν σας βοηθά, γιατί οι φίλοι σας της ΝΔ άφησαν το 2009 την Ελλάδα με δημόσιο έλλειμμα 15,5%, με δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ και στο τέλος του 2014 είχαν φθάσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ.
Κύριε Βέμπερ, μπορεί να βλέπετε τον κ. Τσίπρα, ίσως, και στον ύπνο σας, σας βεβαιώνω, όμως, ότι όπως δεν μπορέσατε να βοηθήσετε τον κ. Σαμαρά, δεν μπορείτε να βοηθήσετε και τον κ. Μητσοτάκη. Θα βλέπετε τον κ. Τσίπρα για πολλά χρόνια ως πρωθυπουργό, γιατί αυτό θέλει ο ελληνικός λαός».
Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Χθες ήταν μία καλή στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».
«Μετά από έξι χρόνια άγριας, σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, τεράστιας ύφεσης, τριπλασιασμού της ανεργίας, μεγάλης φτώχειας, είχαμε, επιτέλους, κάποιες θετικές ειδήσεις που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Στόχος, η εξασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας, ταχύτερης επιστροφής στην ανάπτυξη και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο» εξήγησε ο κ. Παπαδημούλης.
ΑΜΠΕ/ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: Καταιγισμό πυρών κατά Τσίπρα από τον Μ. Βέμπερ"

Αρχίζει ο καθολικός εμβολιασμός προσφύγων και μεταναστών

Ξεκινά αύριο, Τετάρτη 11 Μαΐου, από την Ειδομένη, η καμπάνια καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η γενίκευση της καμπάνιας σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των διεθνών οργανισμών.

Στην Ειδομένη, η καμπάνια γίνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζει ο καθολικός εμβολιασμός προσφύγων και μεταναστών"

Ερχεται το νομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ξεκίνησε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από την Τρίτη ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται το νομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης"

Κατάργηση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις ζητούν εμμέσως 38 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Ευθύνες στην Αστυνομία για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Σύνταγμα την Κυριακή καταλογίζουν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές ρωτούν το υπουργείο τι προτίθεται να κάνει για να ερευνήσει την υπόθεση και επιρρίπτουν στους αστυνομικούς ευθύνες για «απρόκλητη βία» και αλόγιστη χρήση χημικών εναντίον του κυρίου όγκου των διαδηλωτών.

Οι 38 βουλευτές επί της ουσίας ζητούν την απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και ρωτούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Αφήνουν δε υπαινιγμούς για ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων εντός της Ελληνικής Αστυνομίας.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις ζητούν εμμέσως 38 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ "

Η Σόφη Παπαδογιάννη μηνύει την ΕΛ.ΑΣ. και το υπ. Προστασίας του Πολίτη για τον τραυματισμό της με δακρυγόνο

Μήνυση σε βάρος του των αστυνομικών, της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα καταθέσει η Σόφη Παπαδόγιαννη για τον τραυματισμό της κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η κ. Παπαδόγιαννη μαζί με τον πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και μέλη του κόμματος θα μεταβούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για να καταθέσουν τη μήνυση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑΕ:

Αύριο το μεσημέρι στις 12:00 η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε., συνοδευόμενη από τον Παναγ. Λαφαζάνη, επικεφαλής της ΛΑ.Ε. και ευρεία αντιπροσωπεία στελεχών της ΛΑ.Ε., θα μεταβεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών (κτήριο 16 Δικαστήρια πρώην Σχολής Ευελπίδων), προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά των αστυνομικών και της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που ευθύνονται για τον τραυματισμό της κατά τη διαδήλωση της 8/5/16.

Ο τραυματισμός της Σόφης Παπαδόγιαννη, από δακρυγόνο στο κεφάλι, από τύχη και μόνο δεν ήταν θανατηφόρος, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις, (του 15χρονου Μπερκιν Ελβάν στην Τουρκία, του νεαρού Κούρδου Tarik Ataykaya επίσης στην Τουρκία, του Παλαιστίνιου Mohammad Abu Awwad στο Ισραήλ κ.α)

Την ευθύνη για τον τραυματισμό της Σόφης Παπαδόγιαννη την φέρουν ακέραιη όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί αστυνομικοί, αλλά και η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου που διεύθυναν από τα κέντρα επιχειρήσεως την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κτίριο της Βουλής και οι οποίοι έδωσαν εντολή για τη ρίψη δακρυγόνων και βομβίδων στη βάση σχεδίου για τη διάλυση των ειρηνικώς συγκεντρωμένων διαδηλωτών που βρίσκονταν στη Λεωφ. Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σόφη Παπαδογιάννη μηνύει την ΕΛ.ΑΣ. και το υπ. Προστασίας του Πολίτη για τον τραυματισμό της με δακρυγόνο "

Δεν θα γίνουν δικαστήρια στην παραλιακή μετά από παρέμβαση της Ρένας Δούρου

Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο για την υλοποίηση δικαστικών αιθουσών και χώρων κράτησης στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του beach volley.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα σε ειδική σύσκεψη όπου συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, η Ρένα Δούρου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ζήτησε και κατάφερε να διατηρηθούν στην περιοχή οι χρήσεις ήπιας αναψυχής.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι η ανάγκη για δημιουργία νέων αιθουσών Δικαστηρίων και γι αυτό θα χρησιμοποιηθούν κτήρια σε άλλη περιοχή που παραχωρούνται από τον υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ρουφ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα γίνουν δικαστήρια στην παραλιακή μετά από παρέμβαση της Ρένας Δούρου "

5 συλλήψεις για απάτη 450 εκατ. € σε βάρος επιχειρηματιών

Υπόθεση πολύ μεγάλης απάτης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω offshore εταιτειών και τραπεζικών λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους και δήθεν επενδύσεις, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εξιχνιάστηκε απο τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Από την ΕΛΑΣ βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου και έχουν, ήδη, συληφθεί πέντε αρχηγικά στελέχη του διεθνούς κυκλώματος, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ ασκήθηκαν διώξεις σε άλλα 25 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και Έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητες στην Ουκρανία, ενώ πρωταγωνιστής της απάτης φέρεται ένας άλλος Έλληνας, με «ειδικότητα» στα διεθνή χρηματιστήρια και επενδύσεις μεγάλων κεφαλαίων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το ΣΔΟΕ για υπόθεση οικομικού εγκλήματος.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει πολύπλοκα εταιρικά σχήματα (FUNDS), και χρησιμοποιώντας τραπεζικούς λογαριασμούς σε δεκάδες χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι», με το πρόσχημα των επενδύσεων, εξαπατούσαν επενδυτές από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα.

Το ύψος της απάτης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες που έχουν πέσει θύματα είναι πάνω από 60, κυρίως στη Βρετανία.

Μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις απο την Ασφάλεια Αττικής, ενώ έρευνες γίνονται παράλληλα στη Βρετανία και την Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "5 συλλήψεις για απάτη 450 εκατ. € σε βάρος επιχειρηματιών"

Στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 12 Μαϊου

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8:00 έως τις 12:00, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 12 Μαΐου οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα κατά του Παύλου Πολάκη.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωση της δια της αναφοράς της θα ζητά «τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, επειδή τίθενται σε κίνδυνο κατ' εξακολούθηση ανθρώπινες ζωές, με τις ρουσφετολογικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν, τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετούν και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «μαγειρεύει τις λίστες του ΚΕΕΛΠΝΟ και παραμένουν κλειστές πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ», για υποστελέχωση του ΕΣΥ με το προσωπικό να είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και υποχρηματοδότηση, αφού όπως αναφέρουν «στέγνωσαν τα Ταμεία των Μονάδων Δημόσιας Υγείας και αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα».

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, επίλυση κλαδικών αιτημάτων του νοσηλευτικού προσωπικού, μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου και ανανέωση των πενταμηνων συμβάσεων των υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 12 Μαϊου"

Ένταση στην Ειδομένη με καυγά προσφύγων

Ένταση επικράτησε, λίγο νωρίτερα, στην Ειδομένη, όταν ξέσπασε καβγάς ανάμεσα σε πρόσφυγες. Πακιστανοί και Αφγανοί πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα μεταξύ τους και παρενέβη η αστυνομία κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκε ένας πρόσφυγας, τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέπεμψαν στο Πολυιατρείο Πολυκάστρου για ράμματα.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την αστυνομία, η ένταση έχει αποκλιμακωθεί στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης.

Στο μεταξύ, σήμερα -έως στιγμής- έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη ένα λεωφορείο κι ένα βαν για το κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια κι ένα ακόμη λεωφορείο για Πιερία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στην Ειδομένη με καυγά προσφύγων"

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης καθορίζονται οι νέοι μισθοί στο δημόσιο.

Με βάση το νέο μισθολόγιο ο κατώτατος μισθός για τον νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό ενός ΓΓ ενός υπουργείου μαζί με τα επιδόματα καθορίζεται στα 4.631 ευρώ.

Σημειώνεται πως με το νέο μισθολόγιο προβλέπονται προνόμια αλλά και ποινές για έναν εργαζόμενο. Εάν για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει τρεις συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις τότε θα επιβραβεύεται με ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη και θα παίρνει τον μισθό του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου. Αντίθετα όποιος υπάλληλος θα έχει τρεις συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις θα προβλέπει πάγωμα της μισθολογικής του εξέλιξης. Αναλυτικά οι πίνακες όπως δημοσιεύονται στην Ημερησία:

Οι νέοι μισθοί:
ΈτηΜισθολογικό κλιμάκιοΠΕΤΕ
0-211.0921.037
2-421.1511.092
4-631.2101.147
6-841.2691.202
8-1051.3281.257
10-1261.3871.312
12-1471.4461.367
14-1681.5051.422
16-1891.5641.477
18-20101.6231.532
20-22111.6821.587
22-24121.7411.642
24-26131.8001.697
26-28141.8591.752
28-30151.9181.807
30-32161.9771.862
32-34171.0361.917
34-36182.0951.972
36-38192.1542.027
ΈτηΜισθολογικό κλιμάκιοΔΕΥΕ
0-31858780
3-62918823
6-93978866
9-1241.038909
12-1551.098952
15-1861.158995
18-2171.2181.038
21-2481.2781.081
24-2791.3381.124
27-30101.3981.167
30-33111.4581.210
33-36121.5181.253
36-39131.5781.296
 
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων"

Γ. Κατρούγκαλος: «Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη φορολογία για να μην κόψουμε τις συντάξεις»

Μεταξύ μείωσης στις συντάξεις και αύξησης της φορολογίας η κυβέρνηση επιλέγει τη δεύτερη πρακτική για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που μπορεί να προκύψει μελλοντικά. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Όταν σου λείπουν χρήματα, μπορείς είτε να μειώσεις τη δαπάνη ή να αυξήσεις τα έσοδα» υποστήριξε, αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο νέων επιβαρύνσεων σε περίπτωση «αστοχίας» στους στόχους που έχουν τεθεί.

«Κακά τα ψέματα, όταν είμαστε σε καθεστώς μνημονίου υπάρχουν τομείς που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας» παραδέχτηκε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη του «κόφτη» δεν συνεπάγεται αυτόματη μείωση μισθών και συντάξεων.

«Ο αυτόματος μηχανισμός δεν φέρνει μέτρα. Αναπροσαρμόζει μεγέθη. (Σε μια τέτοια περίπτωση) θα έχουμε ισοδύναμα μέτρα για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού… Αν χρειαστεί το 2017, ο ''κόφτης'' θα αναπροσαρμόσει αυτόματα και οριζόντια όλους τους κώδικες του προϋπολογισμού, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή» είπε.

Ικανοποίηση για Eurogroup και ασφαλιστικό

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας.

«Έγιναν δεκτές στο σύνολό τους οι προτάσεις της κυβέρνησης. Μας εμπιστεύτηκαν. Είδαν περισσότερα αποτελέσματα από εμάς» είπε.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμφανίστηκε βέβαιος ότι με τις νέες αλλαγές «9 στους 10 ασφαλισμένους θα βγουν κερδισμένοι, καθώς θα έχουν καλύτερες συντάξεις», προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης βασίζονται στους πυλώνες της ισοτιμίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κατρούγκαλος: «Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη φορολογία για να μην κόψουμε τις συντάξεις»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news