facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ψηφίστηκαν με 153 «Ναι» το Ασφαλιστικό «λαιμητόμος» & το Φορολογικό Τσίπρα

Χωρίς εκπλήξεις, και με τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να τα υπερψηφίζουν, πέρασαν από τη Βουλή το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι  143 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι έδωσαν αρνητική ψήφο.
Με τη Βουλή να βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας υπό κλοιό διαδηλωτών και σύσσωμη την Αντιπολίτευση, εντός, να εκτοξεύει πυρά κατά της κυβέρνησης κύλησε η τρίτη ημέρα της συζήτησης του Φορολογικού και Ασφαλιστικού νομοσχεδίου η οποία κορυφώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία. 
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία που έθεσαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λ. Γρηγοράκος, από κοινού, και το ΚΚΕ.
Το Ασφαλιστικό και Φορολογικό της κυβέρνησης Τσίπρα ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν, την αρχή και τα άρθρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία οι 143 βουλευτές της Αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ δήλωσε «παρών» στο άρθρο 38 για την παράταση του αγγελιόσημου για τρεις μήνες. Οι δημοσιογράφοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελαν να ψηφίσουν «ναι», αλλά τελικά αποδέχθηκαν την κομματική γραμμή.
Έτσι το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:
  • Υπερψήφισαν 153 βουλευτές και καταψήφισαν 143 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων).
  • «Ναι» στο άρθρο 38, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), 73 βουλευτές από την ΝΔ δήλωσαν «παρών» και καταψήφισαν 70 βουλευτές.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές, η Φώφη Γεννηματά επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι Κώστας Βλάσσης και Ντόρα Μπακογιάννη της ΝΔ και ο Νίκος Μίχος της ΧΑ. Οι Γεννηματά, Βλάσσης και Μίχος είχαν στείλει επιστολή στο προεδρείο της Βουλής μέσω της οποίας ενημέρωναν ότι αν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν (η οποία ωστόσο δεν υπέχει θέση ψήφου και δεν καταμετράται στο αποτέλεσμα), όχι όμως και η κυρία Μπακογιάννη, η οποία ενώ βρισκόταν έως αργά στην αίθουσα έφυγε ξαφνικά καθώς ένιωσε αδιαθεσία. 
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκαν με 153 «Ναι» το Ασφαλιστικό «λαιμητόμος» & το Φορολογικό Τσίπρα "

Βερολίνο: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε σήμερα προς το Ρόιτερς ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.
Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.
Υπέρ της ελάφρυνσης και ο Ζ. Γκάμπριελ
Ζ. Γκάμπριελ και Β. Σόιμπλε έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους
Ζ. Γκάμπριελ και Β. Σόιμπλε έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους
Έτσι τουλάχιστον διαβάζουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τιςδηλώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς το Ρόιτερς ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τόσο απροκάλυπτα τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του Β. Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών εν γένει, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Βέβαια και ο Ζ. Γκάμπριελ μιλάει για ελάφρυνση και όχι για κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει ως γνωστόν κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο.
dw


Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος"

Επεισόδια στο Σύνταγμα μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας

Επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Στο ύψος της Γεωργίου Α', μπροστά από τα ξενοδοχεία King George και Μεγάλη Βρετάννια, μικρή ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε μολότοφ και φωτοβολίδες σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χειροβομδίδες κρότου-λάμψης.

Οι διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι εκείνη την ώρα στην πλατεία αποσύρθηκαν προς την πλευρά των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον δύο προσαγωγές.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο Σύνταγμα μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας"

Στη Δικαιοσύνη η έρευνα για τις ΜΕΘ - Γιατροί: Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε η αναφορά που είχε καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για τις 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές.

O Iατρικός Σύλλογος στην αναφορά του ζητά από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την ολιγωρία στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών».

Ακόμη, ο ΙΣΑ καταγγέλλει την πολιτεία για «εγκληματική ολιγωρία» να στελεχώσει τις 200 κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ «κινδυνεύει να ματαιωθεί».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες καθώς, «δεν υπήρξε μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.

Η μη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που κορυφώθηκε και χθες στη Βουλή με οξύτατους διαλόγους ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Βουλής Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Δικαιοσύνη η έρευνα για τις ΜΕΘ - Γιατροί: Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών "

Τρ. Αλεξιάδης: Κανένα πρόβλημα με το αφορολόγητο για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αφορολόγητο μετά τις 20.000 ευρώ, τακτοποιήθηκε με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, διαβεβαίωσε παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Το άρθρο 112, πρώην άρθρο 113, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την τροπολογία και τη νομοτεχνική, εξακολουθεί να υπάρχει η παράγραφος 2 η οποία αναφέρει ότι για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσόν των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογούμενου εισοδήματος», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρ. Αλεξιάδης: Κανένα πρόβλημα με το αφορολόγητο για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ"

Ο Σταθάκης βλέπει την εικόνα της οικονομίας «καλύτερη»

Μία άλλη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιχείρησε να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας στη Βουλή, αντικρούοντας τα στοιχεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το κόστος της «κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» τον τελευταίο χρόνο είναι 12,7 δισ. ευρώ. Ο Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι η βασική της ευχή είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είχε έρθει ποτέ στην εξουσία» και επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να υποβιβάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, κάτι, που όπως ισχυρίστηκε, «δεν αποτυπώνεται με νούμερα πουθενά».

«Τα δικά μας νούμερα λένε άλλα. Η ανεργία μειώθηκε και η συνολική εικόνα της οικονομίας είναι καλύτερη», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής και συνέχισε «μία κυβέρνηση να έχει σχέδιο να ακολουθεί μία πορεία για την ανάκαμψη και να το κάνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, αμφισβητείται κατά κράτος από μία καταστροφολογική αντιπολίτευση. Και παρουσιάζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία τεράστια καταστροφή στην οικονομία». «Αν συνέβαιναν όλα αυτά», είπε ο κ. Σταθάκης, «θα είχε αντίκτυπο στα νούμερα της οικονομίας, στο ΑΕΠ». «Ωστόσο», όπως τόνισε ο υπουργός, «τα αποτελέσματα του 2015 δείχνουν μία άλλη εικόνα, ότι η ύφεση ήταν μηδενική ότι το εξωτερικό ισοζύγιο πήγε πολύ καλά. Η βιομηχανική παραγωγή είχε 4,6% και η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε εξαιρετικά. Συνεπώς, αν ισχύει το ένα, δεν ισχύει το άλλο. Δεν συνάδει με την κριτική της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Σταθάκης, τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση σε μια δύσκολη χρονιά εν μέσω capital controls κατάφερε να έχει θετικά αποτελέσματα και ανέφερε την ανακεφαλαιοποίηση, τα προαπαιτούμενα και την πρώτη αξιολόγηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κομισόν για το 2017 προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει πλεόνασμα. «Θα το αναγνωρίσετε;», αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός, αφού περιέγραψε ένα «ονειρεμένο» ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι «η οικονομία μετά την πρώτη αξιολόγηση μπαίνει σε θετικό πρόσημο». «Αποφασίσαμε να κάνουμε τομές στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποία θα είναι δίκαιο και για όλους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο προστατεύει τα χαμηλά στρώματα και αυξάνει τη φορολογία στα υψηλότερα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σταθάκης βλέπει την εικόνα της οικονομίας «καλύτερη»"

Και οι φαρμακοποιοί θα διαγράψουν τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό

Στην δημοσιοποίηση των ονομάτων και την παραπομπή τους για διαγραφή, όσων βουλευτών φαρμακοποιών ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ με δηλώσεις του στις 22 Ιανουαρίου στην συνάντηση όλων των φορέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχε ανακοινώσει πως θα προτείνει την διαγραφή των βουλευτών φαρμακοποιών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Και αυτή η Κυβέρνηση τιμωρεί τον μικρομεσαίο φαρμακοποιό , αλλά και όλους τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες, που θέλουν να είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η χαριστική βολή στα φαρμακεία, ως επακόλουθη συνέπεια του φαρμακευτικού διωγμού των προηγούμενων ετών. Η επώνυμη καταδίκη αυτών που μας κλείνουν είναι η μοναδική αξιοπρεπής διέξοδος μας» , κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Και οι φαρμακοποιοί θα διαγράψουν τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό"

Τόνοι αγροτικών προϊόντων εγκλωβίστηκαν στην Κρήτη – Τι λένε οι αγρότες

Χιλιάδες είναι οι τόνοι αγροτικών προϊόντων που δεν μπορούν να φύγουν από την Κρήτη εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ δημιουργώντας πονοκέφαλο στους αγρότες του νησιού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μ. Μαλλιωτάκης μέχρι και την Τρίτη το πρωί που αναμένεται να λήξει η απεργία της ΠΝΟ θα υπάρχουν 40.000 τόνοι προϊόντων εγκλωβισμένα στην Κρήτη.

Η ζημιά για τους αγρότες είναι τεράστια ενώ την ίδια ώρα με ψήφισμά της η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων Ιεράπετρας που συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή ζητά την ενεργοποίηση του πλοίου ασφαλείας.

Το ψήφισμα

«Από το πρωί της 6ης Μαϊου 2016 και ώρα 06:00 π.μ. είναι σε ισχύ τετραήμερη απεργία της Π.Ν.Ο. με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να θίγονται ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας δέχεται ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο διάστημα επλήγη ξανά λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς εξαιτίας της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας με απόφασή του έχει αιτηθεί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτη.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν στον αγροτικό κόσμο του τόπου μας:

Πρώτον, αιτούμαστε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας και να πράξει τα δέοντα, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες παραγωγοί.

Δεύτερον, απαιτούμε εφόσον, εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με την Π.Ν.Ο., της οποίας τα αιτήματα κρίνονται δίκαια, και εφόσον δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση να προβεί στην εφαρμογή του νόμου 4256/14 σχετικά με το πλοίο ασφαλείας. Στην εσχάτη των περιπτώσεων απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο, παρόλο που ακόμα και έτσι δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες μας, τη στιγμή που ο πρωτογενής κλάδος είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που συμβάλουν ενεργά στα δημόσια έσοδα και ελάχιστα στα δημόσια έξοδα.

Τρίτον, απαιτούμε να καταψηφιστούν τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και δεν σας επιτρέπεται να τον υποβαθμίσετε και εν τέλει να εξαφανίσετε».

Έτοιμοι για νέα μπλόκα δηλώνουν οι αγρότες

Έτοιμοι για νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων και μπλόκα στα κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Κρήτης, εμφανίζονται οι αγρότες του νησιού που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σήμερα οι αγρότες συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν διοργανωθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, ενώ πυρετώδεις είναι διαβουλεύσεις στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις που μετέχουν στο πανελλήνιο παναγροτικό συντονιστικό όργανο.

Εν τω μεταξύ, ολιγομελής αντιπροσωπεία των αγροτών της Κρήτης, Δυτικής και Ανατολικής βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα στη βουλή, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα με τα αιτήματα των κρητικών αγροτών.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόνοι αγροτικών προϊόντων εγκλωβίστηκαν στην Κρήτη – Τι λένε οι αγρότες"

Υπερασπιστής της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης ο Χουλιαράκης

Το στίγμα της φοροεισπρακτικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζητά μείωση φόρων είπε «η ΝΔ λέει ότι θα μειώσει την φορολογία όταν θα έρθει στην εξουσία. Δεν λέει όμως πως μειώνοντας την φορολογία θα παράγει ελλείμματα ή θα αποδομήσει περαιτέρω το κοινωνικό κράτος. Η εθνική λογιστική είναι αυστηρή. Όταν μειώνεις φόρους είτε μειώνεις περαιτέρω το κοινωνικό κράτος είτε παράγεις ελλείμματα και χάνεις αξιοπιστία» για να προσθέσει στην συνέχεια «η προσπάθειά μας γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη. Γίνεται με ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα οφέλη ανάκαμψης που θα έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστούν το 2017 και 2018, η ΝΔ θα τα κάνει φοροαπαλλαγές αποδομώντας το κοινωνικό κράτος ενώ εμείς θα τα κάνουμε κοινωνική πρόνοια».

«Θυμίζω ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει ο απεγκλωβισμός της χώρας από την επιτροπεία των Θεσμών το συντομότερο, η ανάκτηση βαθμών ελευθερίας και εν τέλει η εθνική κυριαρχία. Ο στόχος προϋποθέτει την δυνατότητα ελεύθερης δανειοδότησης από τις αγορές. Προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρέους» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να προσθέσει «και οι δύο προϋποθέσεις συνεπάγονται θετικά πρωτογενή ισοζύγια, μικρούς πλεονασματικούς προϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια».

Αναφορικά δε με τις προωθούμενες διατάξεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού που «φορτώνουν» με επώδυνα βάρη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους, ο κ. Χουλαράκης υποστήριξε ότι:

- Η μεγάλη πλειοψηφία ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο από ότι σήμερα

- Αγροτικός πληθυσμός δεν θα πληρώνει σήμερα σε αντίθεση με ότι ισχύει σήμερα

- Μεγάλη πλειοψηφία μεσαίων στρωμάτων θα πληρώσει ελάχιστα ή λιγότερα από όσα πληρώνει σήμερα».

Είναι δε ενδεικτικό ότι όταν αναφέρθηκε στην φορολογία των αγροτών απέσπασε το χειροκρότημα ελάχιστων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερασπιστής της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης ο Χουλιαράκης"

Δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

H συνεδρίαση δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αύριο αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup.

Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.

«Αγκάθι» τα προληπτικά μέτρα

Από την άλλη, το βασικό σκέλος της αξιολόγησης που είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό έχει συμφωνηθεί και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει κατατεθεί στη βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής.

Το δυσκολότερο θέμα των συζητήσεων είναι το λεγόμενο εφεδρικό πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι μόνο με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα. Η κυβέρνηση αρνείται να εξειδικεύσει τα μέτρα του πακέτου και στο θέμα αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθεί μια συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε, αν χρειαστεί, η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα και η ενεργοποίησή του να γίνεται περίπου αυτόματα.

Τέλος, για το χρέος το γεγονός ότι συζητείται αύριο είναι από μόνο του θετικό για την Ελλάδα, ωστόσο από τη συζήτηση θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας "

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Σε Ολυμπιακό ακίνητο οι μεγάλες δίκες

Τη χρήση ακινήτου που βρίσκεται στη ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του: "Ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης, η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων δικών, περνά ήδη στη φάση της επίλυσής του" και διευκρινίζει ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα , με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Το υπουργείο αναφέρει :"Όπως είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, η έλλειψη αιθουσών για διεξαγωγή μεγάλων δικών (όπως π.χ.: αυτή που αφορούσε μέλη της Χ.Α.) δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης: τα φαινόμενα της απόλυσης υποδίκων λόγω συμπλήρωσης του χρόνου προφυλάκισης εξαιτίας της σπάνιας διαθεσιμότητας μεγάλης αίθουσας, της σώρευσης καθυστερούμενων υποθέσεων, και των απότοκων κινδύνων παραγραφής είχαν γίνει ιδιαίτερα αισθητά στην ελληνική κοινωνία".

Καταλήγοντας το υπουργείο "διαβεβαιώνει, ότι οι τρόποι χρήσης μέρους του ακινήτου θα αποτελέσουν αντικείμενο προηγούμενου διαλόγου με την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους δήμους, ώστε να ενταχθεί επωφελώς η νέα χρήση στον σχεδιασμό και στα προγράμματα που αφορούν την περιβάλλουσα ζώνη, χωρίς να προξενήσει παρενέργειες ή επιβαρύνσεις στον ευρύτερο χώρο του Ολυμπιακού Πόλου".

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Δικαιοσύνης: Σε Ολυμπιακό ακίνητο οι μεγάλες δίκες"

Συστήνεται Επιτροπή για τη ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Τη σύσταση αρμόδιας Επιτροπής για τη ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητείται στο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Συστήνεται αρμόδια επιτροπή για τη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πτωχών οφειλετών, καθώς και οφειλετών που έχουν υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες συνδιαλλαγής και εξυγίανσης για χρέη που δεν ρυθμίζονται από τη συμφωνία που επικυρώθηκε δικαστικά, η οποία αποτελείται υπό την οριζόμενη σύνθεση.

Στις περιπτώσεις πτωχών οφειλετών, ανεξάρτητα αν οι οφειλές τους έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ κι εφόσον το συνολικό βασικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ, το αίτημα εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ τα αιτήματα οφειλετών που έχουν συνάψει συμφωνία συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης, εξετάζονται μόνο από την Επιτροπή, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Επίσης, διευρύνεται ο σκοπός λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τη χορήγηση και προσυνταξιοδοτικών και άλλων παροχών στους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), καθώς και στους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ). Εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στον ΕΦΚΑ.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται στον ΟΑΕΔ, με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πειραματικές επαγγελματικές σχολές μαθητείας (Π.ΕΠΑ.Σ Μαθητείας).

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Συστήνεται Επιτροπή για τη ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ"

Παράταση Κατρούγκαλου για το αγγελιόσημο και τις συντάξεις των ενστόλων

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε δεκτές μεταβατικές διατάξεις, που δίνουν παράταση για το αγγελιόσημο και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις των ενστόλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας έκανε δεκτές δύο μεταβατικές διατάξεις για την αντικατάσταση του αγγελιόσημου ως πόρο του ΕΔΟΕΑΠ. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου του 2016, κάτι που αποτελεί «παρέκκλιση από τη μνημονιακή δέσμευση», όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακόμη, μεταβατική περίοδος προβλέπεται και για την έναρξη ισχύος των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων στα Σώματα Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις από την 1η Ιουλίου αφού, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί νέο ειδικό μισθολόγιο για εκείνους.

Τέλος, έγινε δεκτό το αίτημά τους η σύνταξη λόγω θανάτου να δίνεται με τους ίδιους όρους που δίδεται και σύνταξη λόγω ανικανότητας που ως τώρα διαφέρουν και «είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο κατά την άσκηση καθηκόντων τους».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση Κατρούγκαλου για το αγγελιόσημο και τις συντάξεις των ενστόλων "

Bloomberg: Νέο Μνημόνιο για το 2018 με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ

Το Bloomberg διέρρευσε προσχέδιο νέου μνημονίου για το 2018, το οποίο προτίθεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην υπάρξει ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα και να μετατεθεί το νέο μνημόνιο για το 2018. Μια πρόταση που όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή.

Με την πρόταση αυτή αποδεσμεύεται επί της ουσίας η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τη συζήτηση για το χρέος κάτι όμως που εμμέσως πλην σαφώς είχε αποκλείσει ο Γ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και την απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.

Τον Ιούνιο επίσης, θα γίνει έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εισπραξιμότητά τους.

Επίσης, θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στη λίστα της οποίας θα ενταχθούν όσοι οφείλουν ποσά άνω του ενός εκατ. ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το Κράτος. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Νέο Μνημόνιο για το 2018 με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ"

Oι ανατροπές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό

Ένα χρήσιμο οδηγό με 13 ερωτήσεις-απαντήσεις για το νέο καθεστώς στις συντάξεις και τις εισφορές,που επιφέρει το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρουσιάζουν ΤΑ ΝΕΑ. Οι περικοπές στις συντάξεις φθάνουν και το 40% και ολοκληρώνουν τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενώ τριπλασιάζονται οι εισφορές για ελέυθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Εκτιμάται ότι από το ψαλίδι στις συντάξεις και την κατάργηση παροχών θα εξασφαλιστεί το 80% του συνολικού ποσού που πρέπει να εξοικονομηθεί την περίοδο 2016-2019 (2,2 δισ. ευρώ), ενώ μικρότερο ποσοστό θα προέλθει από την αύξηση εσόδων (π.χ. τριπλασιασμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Ενδεικτικό είναι ότι θα αντληθούν 900 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φέτος θα χάσουν το επίδομα 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 168 εκατ. ευρώ (έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο). Επιπλέον, η μείωση των επικουρικών συντάξεων έως 40% (εξοικονόμηση 361 εκατ. ευρώ) θα πλήξει και συνταξιούχους του Δημοσίου μεσαίου εισοδήματος, οι οποίοι υπερβαίνουν το όριο προστασίας των 1.300 μεικτά και 1.170 ευρώ καθαρά ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Τονίζεται ότι οι νέες δραματικές ανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές ,προστίθονται σε όσα η σημερινή κυβέρνηση προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δηλαδή: μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρω στα 392 ευρω ( και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150 – 338 ευρω ), αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εξάλλου τονίζεται ότι είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχει μεταβατική διάταξη που να αφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Οι 13 ερωτήσεις-απαντήσεις έχουν ως εξής:

1) ΕΡ:Ποιες θα είναι οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους;

ΑΠ:Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης( αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση), 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέπα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

2)ΕΡ:Τι θα γίνει με τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις;

ΑΠ:Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις παίρνουν περίοδο χάριτος για 2,5 έτη ακόμα καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι τις 31/12/2018.Από την 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στην σπάνια περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε δίνεται αύξηση με δόσεις .
Δηλαδή η σύνταξη προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι συντάξεις όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νόμου υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τις 31/12/2014.

3)ΕΡ:Τι είναι η Εθνική Σύνταξη και πώς θα καταβάλλεται;

ΑΠ:Καταργείται η κατώτερη σύνταξης., που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα. Καθιερώνεται η εθνική σύνταξη η οποία διαμορφώνεται στα 384 ευρώ, για όσους θα έχουν στο εξής από 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με λιγότερα έτη, η εθνική σύνταξη θα είναι μικρότερη κατά 2% για κάθε έτος πριν από το 20ο.

Έτσι, για όσους φεύγουν με 19 χρόνια θα ανέρχεται σε 376 ευρώ (-2%), στα 18 χρόνια θα φθάνει τα 368 ευρώ (- 4%), με 17 χρόνια τα 361 ευρώ (-6%), με 16 χρόνια τα 353 ευρώ (-8%) και με 15ετία τα 345 ευρώ (-10%).
Σημαντική μείωση της Εθνικής προβλέπεται και για τις συντάξεις αναπηρίας (μειωμένες συντάξεις), καθώς τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της Εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% θα χορηγείται το 50%.

4) ΕΡ:Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την αύξηση των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες;

ΑΠ:Σε τριπλασιασμό οδηγούνται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το εισόδημά τους, ενώ οι μελλοντικές παροχές θα είναι μειωμένες.
Συγκεντρωτικά οι νέες εισφορές είναι :
• Εισφορά 7% μισθωτών –εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1.6.2016
• Εισφορά 7% των αυτοαπασχολούμενων για το ΕΤΕΑμ από 1.6.2016
• Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από 1.1.2017
• Εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1.1.2017
• Εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
• Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
• Εισφορά 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)
• Εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)
Το μεγαλύτερο βάρος καλούνται να καλύψουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι-καταστηματάρχες αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, με δραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μεγάλες -σε αρκετές περιπτώσεις- αυξήσεις εισφορών.Έτσι, εκτός από τις μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα βρεθούν άμεσα μπροστά σε νέες, σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.Οι ειδικοί εκτιμούν πως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ όπως και έμποροι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ επιβαρύνονται σημαντικά από το νέο ασφαλιστικό, αφού θα κληθούν από τον Ιανουάριο του 2017 να πληρώσουν εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία καθώς και 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη παροχή στον κλάδο τους.

5)ΕΡ:Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις;

ΑΠ: Έρχονται μειώσεις. πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300 μικτά), ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό (που ξεπερνά τα 1.170 ευρώ) να μηδενιστεί σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία των συντάξεων να υποστεί μείωση έως και 40%.

Επιπλέον σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων. Στις επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους από 01/01/2014 και εφεξής αλλά και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 που η αίτηση συνταξιοδότησης κατατέθηκε μετά την 01/01/2015 το ποσό θα αποτελείται από δύο τμήματα :

α) Από το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο μέχρι 31/12/2014 και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο (μείωση περίπου 15% μεσοσταθμικά) και β) Στο τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο από 01/01/2015 και εφεξής και θα υπολογίζεται με βάση τη "ρήτρα βιωσιμότητας".
6)ΕΡ:Τι προβλέπεται για το ΕΚΑΣ;

ΑΠ:Καταργείται το ΕΚΑΣ από 1/1/2020. Από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 η δαπάνη θα μειώνεται μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και κάθε χρόνο θα χάνει το ΕΚΑΣ ένα ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων έως ότου μηδενιστεί τελείως.

7)ΕΡ:Ποια θα είναι η ‘’τύχη’’ των εφάπαξ και των μερισμάτων του δημοσίου;

ΑΠ: Απώλειες 12-15% , εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1/9/2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου.
Το νομοσχέδιο εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκρεμμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993).

Επίσης μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο «κόκκινο» και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους του.

8)ΕΡ:Τι αλλάζει στην 15ετία;

ΑΠ: Αυξάνεται ο θεμελιωτικός χρόνος για πλήρη σύνταξη από 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) στα 20 έτη (ή 6.000 ημέρες ασφάλισης). Σε περίπτωση συνταξιοδότησης πριν την 20ετία, η Εθνική σύνταξη θα είναι μειωμένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα σχεδόν απαγορευτικό όριο, περίπου για τον μισό, ασφαλισμένο σήμερα, πληθυσμό, με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τους νέους, που μαστίζονται από υψηλή ανεργία

9)ΕΡ:Τι προβλέπεται για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης;

ΑΠ: Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την προσωρινή σύνταξη. Προβλέπεται ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση - εξαγορά των πλασματικών ετών που προϋποθέτει καταβολή χρημάτων. Επιπλέον οι προσωρινές συντάξεις θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνται σήμερα προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί.

10)ΕΡ:Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας;

ΑΠ:Για τις συντάξεις χηρείας εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους. Συγκεκριμένα, τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Δηλαδή αν ο επιζών σύζυγο έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών (3) ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη μόνο για διάστημα τριών (3) ετών. Οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται κανονικά αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα η ανάπηρα παιδιά η παιδιά που σπουδάζουν έως 24 ετών ή είναι ανίκανος για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω.

Για πρώτη φορά περιορίζεται και το ποσοστό της σύνταξης αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:

1% για τα έτη από το 10ο και το 20ό έτος.
2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.
3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.
4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.
5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

11)ΕΡ: Τι αλλάζει στο πλαφόν της κύριας σύνταξης;

ΑΠ:Μειώνεται περισσότερο το πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.000 ευρώ μικτά αντί για 2.304 που προβλεπόταν αρχικά. Ωστόσο, με βάση την ισχύουσα «οροφή» που προβλέπει ανώτατο ποσό σύνταξης 2.703 ευρώ μηνιαίως, το μαχαίρι στην ανώτατη σύνταξη ανέρχεται στο 26%. Πλέον η ανώτατη σύνταξη θα είναι 2.000 ευρώ μικτά.Το καθαρό ποσό προ φόρων, αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ πέφτει στα 1.800 ευρώ.
12) ΕΡ: Ποιες είναι οι αλλαγές στην απασχόληση των συνταξιούχων;

ΑΠ:Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτεται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων
13)ΕΡ:Τι αλλάζει στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων;

ΑΠ: Δραματικές μειώσεις θα υποστούν όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του πέναλτυ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Oι ανατροπές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news