facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Reuters: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενώ δεν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Οι πηγές αναφέρουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Κάνουμε αργή πρόοδο» δήλωσε μία πηγή. «Δεν περιμένω τελική συμφωνία κατά την συνάντηση στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα πρέπει να περάσουν μερικές εβδομάδες».

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των μέτρων έκτακτης ανάγκης, στα οποία αντιστέκεται η Ελλάδα, πρόσθεσε.

Η πηγή τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου της Βρετανίας όπου θα αποφασίσουν για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μία οποιαδήποτε ατμόσφαιρα κρίσης εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, η ίδια πηγή δήλωσε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση των κεφαλαίων μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, με την Γερμανία, τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο πιστωτή, να υποστηρίζει δημοσίως πως η Αθήνα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου"

Οι «καρχαρίες» καταδικάζουν σε θάνατο την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Τζάνι Πιτέλα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα.

"Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση", είπε ο Πιτέλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EuroActiv.com, όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις "συστηματικές επιθέσεις" του στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην ερώτηση τι κάνει η δική του πολιτική ομάδα για να βοηθήσει την Ελλάδα, ο Πιτέλα απάντησε:

"Ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπεί μια προοδευτική δύναμη. Μολονότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, εγώ είμαι αντίθετος στις πιέσεις του ΔΝΤ και των άλλων συντηρητικών παραγόντων που απαιτούν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Είναι σαν να λένε: Δεν σας πιστεύουμε, εσάς τους Έλληνες, και θα πρέπει επομένως να πετύχετε προληπτικούς στόχους. Αυτό δεν είναι παρά μια καταδίκη σε θάνατο. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα, είναι θάνατος. Όποιος κι αν ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα τον στήριζα".

Για τις σχέσεις των Σοσιαλιστών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τζάνι Πιτέλα παραδέχτηκε ότι "υπάρχει ένας διάλογος" ο οποίος, όπως είπε, δεν ξέρει πού θα οδηγήσει "δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να ενταχθεί στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών". "Συναντιόμαστε, κάτι που είναι φυσιολογικό μεταξύ πρωταγωνιστών της αριστεράς, ακόμη και διαφορετικών προσανατολισμών", συνέχισε.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης στην Αθήνα, ο Πιτέλα είπε ότι το να επισείει κανείς την απειλή του Grexit είναι άδικο, αθέμιτο και καταχρηστικό. "Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ.

Οι πιστωτές) ζητούν τώρα από την Ελλάδα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες θυσίες για τους πολίτες και την κοινωνική κατάστασή τους, ξεχνώντας ότι η χώρα αυτή εδώ και χρόνια χύνει αίμα. Αυτό δεν τους εμποδίζει να ζητούν περισσότερη λιτότητα από μια χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Θέλουν να δουν τη χώρα να βυθίζεται, θέλουν το Grexit γιατί δεν το κατάφεραν πέρσι. Όμως εμείς τους λέμε: No passaran, No passaran!", υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν συμφωνεί με την άποψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να καταλαβαίνει καλύτερα την κατάσταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πιτέλα απάντησε:

"Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει πιο ανοιχτά, πιο προοδευτικά και πιο ενημερωμένα από οποιονδήποτε, ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν γνωρίζω γιατί, δεν καταφέρνουν να πουν το ίδιο πράγμα. Εκτός από την Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται στη σωστή πλευρά. Στο θέμα της μετανάστευσης, η καγκελάριος της Γερμανίας έπαιξε θετικό ρόλο.

Τώρα, πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει την υιοθέτηση του σχεδίου που παρουσίασε η Ιταλία για τη μετανάστευση, μια συνολική στρατηγική για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Το να προστατεύεται ο δρόμος που οδηγεί από την Τουρκία στα Βαλκάνια δεν αρκεί.

Αυτή η συμφωνία (σ.σ. με την Τουρκία) ήταν απαραίτητη αλλά δεν είναι επαρκής. Εξάλλου, πρέπει να εφαρμόζεται με πλήρη σεβασμό απέναντι στο διεθνές, ανθρωπιστικό δίκαιο. Τα δικαιώματα των προσφύγων, όχι μόνο των Σύρων, θα πρέπει να προστατεύονται. Η Τουρκία πρέπει να δράσει και εμείς πρέπει να την επιτηρούμε".


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «καρχαρίες» καταδικάζουν σε θάνατο την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Τζάνι Πιτέλα"

Δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, δηλώνει η Λευκωσία

Πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα για να καταργηθούν οι βίζες για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζει η Λευκωσία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση για οποιοδήποτε κράτος.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνεται σαφώς και η ελεύθερη πρόσβαση Κυπρίων στην Τουρκία, όπως και για τους άλλους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον η 'Αγκυρα, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, συνεχίζει αυτή την τακτική και δεν συμμορφώνεται, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Ως γνωστόν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη την τρίτη αξιολόγηση για την τήρηση των 72 κριτηρίων από την Τουρκία και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο κρατών.

Ερωτηθείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση την Τετάρτη.

Ο τελικός λόγος, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά χρειάζεται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού η έγκριση της κατάργησης της βίζας αποτελεί νομοθετική πράξη.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία αξιολογεί καθημερινώς τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι ήδη έγιναν εσωτερικές συσκέψεις σε επίπεδο τεχνοκρατών.


Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, δηλώνει η Λευκωσία"

«Ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα διαπίστωσε η Κομισιόν

Ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ελληνικές αρχές, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Μίνα Αντρέεβα, συνδέοντας τη λήψη επιπλέον μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, με την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα σύνορα πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις 12 Μαΐου το τελικό της πόρισμα για τη διατήρηση των ελέγχων που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα. Ερωτηθείσα λοιπόν κατά πόσον η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον σωστά τα εξωτερικά της σύνορα ανέφερε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις». Συμπλήρωσε δε πως «αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».

Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από τις οποίες πηγάζει η τελική της πρόταση. «Η Επιτροπή θα συζητήσει τις προτάσεις της αναθεώρησης και θα καταλήξει σε μια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να δημοσιεύσει η Επιτροπή και την έκθεση προόδου για την Τουρκία αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με τη Μ. Αντρέεβα η Τουρκία καταβάλλει «προσπάθειες» για την εκπλήρωση των εν λόγω προϋποθέσεων, ενώ «περαιτέρω πρόοδος» σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα διαπίστωσε η Κομισιόν"

Σάλος με τα μυστικά έγγραφα της TTIP

Η διεθνής, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα 248 σελίδες απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα.

Σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα έγγραφα αυτά, πρόκειται για τα δύο τρίτα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου.Το κείμενο, που περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Η Greenpeace αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας --όπως και άλλες οργανώσεις-- ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

«Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων, εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις.

Από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για μια τέτοια συμφωνία, όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών αλλά και από πολιτικούς ηγέτες.

Σάλος με τα μυστικά έγγραφα της TTIP

Στην Ευρώπη διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις στην πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη.«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», τόνισε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ, Ιγκνάσιο Γκαρθία Μπερθέρο.

Βασιζόμενη στα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο «για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών». Με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, η οργάνωση ελπίζει ότι «εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους».

Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα -δηλαδή προσωρινές. Διαπιστώνεται έτσι η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους.

Μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι «παλιά» και δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες «σημαντικές εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις. «Είναι φυσιολογικό στις διαπραγματεύσεις (...) οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις» σχολίασε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιδρούν στην ΤΤΙΡ επικρίνουν εξ αρχής την αδιαφάνεια των συνομιλιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις των διαπραγματεύσεων -η τελευταία ήταν την περασμένη εβδομάδα- αλλά πολύ γενικόλογες. Οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σε ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρηση.

Όσο δυσανάγνωστα κι αν είναι ωστόσο, τα κείμενα που δημοσιοποίησε η Greenpeace αίρουν κάπως το πέπλο του μυστηρίου.

«Το κάναμε για να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση», είπε ο Στέφαν Κρουγκ, ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης στο Βερολίνο. «Θέλουμε να σταματήσει η διαπραγμάτευση», τόνισε. «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πει, συγγνώμη, κάναμε λάθος», είπε από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα εμπορίου της οργάνωσης, Γιούργκεν Κνιρς. Σύμφωνα με τον Κνιρς, το κείμενο δείχνει πώς οι ΗΠΑ θέλουν να αντικατασταθεί η «προληπτική αρχή» της Ευρώπης -η οποία απαγορεύει να κυκλοφορούν στην αγορά δυνητικά βλαβερά προϊόντα όταν οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες ή αμφισβητούμενες- με μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση.

Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης. «Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε πάντως σε μια περίοδο όπου οι προοπτικές για την ολοκλήρωση της TTIP εμφανίζονται ισχνές. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα πει όχι» σε οποιαδήποτε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τη γαλλική γεωργία.

Πριν δημοσιοποιήσει το σύνολο των εγγράφων που έχει στην κατοχή της η Greenpeace τα έδωσε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Αφού τα ανέλυσε, η εφημερίδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να ενδιαφέρονται περισσότερο» για τη διαπραγμάτευση και να παρουσιάζουν περισσότερες προτάσεις ενώ οι Αμερικανοί χαρακτηρίζονται «ελάχιστα ενθουσιώδεις». Στη Γερμανία, η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που όπως και η Monde μελέτησε τα κείμενα εκ των προτέρων, κρίνει ότι «η πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων ξεπερνά τους χειρότερους οιωνούς». Οι φόβοι των Γερμανών επικεντρώνονται κυρίως στη γεωργία, το περιβάλλον και το ακανθώδες θέμα της προστασίας των επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για τις «παρανοήσεις», μετά τη διαρροή και διαβεβαίωσε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να υποβαθμίσει το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. «Καμία εμπορική συμφωνία δεν θα μειώσει ποτέ το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, της ασφάλειας των τροφίμων ή του περιβάλλοντος», τόνισε στο μπλογκ της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ. «Οι εμπορικές συμφωνίες δεν θα αλλάξουν τους κανόνες μας για τα μεταλλαγμένα προϊόντα ή για τον τρόπο παραγωγής ασφαλούς βοδινού κρέατος ή για τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος», επέμεινε.

Τα έγγραφα «αντικατοπτρίζουν τις θέσεις κάθε πλευράς και τίποτα περισσότερο», συνέχισε η Μάλμστρεμ. «Και δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις. Σε ορισμένους τομείς, όπου ακόμη είμαστε πολύ μακριά, απλούστατα δεν θα υπάρξει συμφωνία», διαβεβαίωσε.


ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με τα μυστικά έγγραφα της TTIP"

Συλλήψεις μεταναστών για κλοπές στη Μυτιλήνη -Είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω νόμου [εικόνες]

Ανησυχία προκαλεί στις αστυνομικές αρχές το φαινόμενο των επανειλημμένων κρουσμάτων κλοπών που φέρονται να έχουν διαπράξει Bορειοαφρικανοί μετανάστες στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης.
Στο σύνολό τους έχουν βγει από hot spot της Μόριας, αφού έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και έχει παρέλθει το 25ήμερο που ορίζει ο νόμος χωρίς το αίτημά τους να εξετασθεί, οπότε και αφήνονται ελεύθεροι.
Τη Μεγάλη Πέμπτη συνελήφθησαν επτά Αλγερινοί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς. Όπως προέκυψε από τη δικογραφία, μπήκαν σε περίφρακτο χώρο της δημοτικής πλαζ Τσαμάκια, προκαλώντας φθορές, συνολικής αξίας 300 ευρώ. Ένας απ' αυτούς κατηγορήθηκε και για το αδίκημα της κλοπής, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κλέψει από μαγαζί, τσαντάκι ενός 32χρονου θαμώνα, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ και διάφορα άλλα προσωπικά του έγγραφα.
Λίγο μετά την Ανάσταση, συνελήφθη άλλος ένας 29χρονος Αλγερινός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε κλέψει ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, από μία 46χρονη υπάλληλο ενός καταστήματος.
Χθες το πρωί συνελήφθη Ιρανός κατηγορούμενος για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνελήφθησαν Αλγερινοί κατηγορούμενοι για δυο κλοπές τσαντών με κινητά και μικρά χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το γεγονός προκαλεί ανησυχία αφού σχεδόν 15 μήνες τώρα δεν υπήρξαν περιστατικά κλοπών από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν από τη Λέσβο. Το σημερινό φαινόμενο, όπως ανέφερε σήμερα στέλεχος της Αστυνομίας, είναι καινούργιο και έχει να κάνει με το ότι χιλιάδες μετανάστες κυρίως, έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς δεν διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν κυρίως προσφυγικές οικογένειες οπότε και καταβαίνουν στην πόλη αναζητώντας κατάλυμα αλλά και τρόπο επιβίωσης αφού δεν διαθέτουν χρήματα ούτε καν ρούχα.
Πηγή Φωτό: LesvosPost
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις μεταναστών για κλοπές στη Μυτιλήνη -Είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω νόμου [εικόνες] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news