facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Προς ρύθμιση τα στεγαστικά δάνεια 145.000 δημοσίων υπαλλήλων

Στη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων 145.000 δημοσίων υπαλλήλων με ευνοικούς όρους θα προχωρήσει εντός του Μαίου το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οπως ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής "ανέθεσε στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση που να περιλαμβάνει:

-σχέδιο για τη ρύθμιση, εντός του 2016, των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων που έχει χορηγήσει σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, και - προτάσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού του ρόλου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σχετική εισήγηση θα συζητηθεί εντός του Μαίου".

Το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. συνεδρίασε τη Δευτέρα 25 Απριλίου υπό τον κ. Δραγασάκη και αποφάσισε ακόμη τα εξής:

1. Ενέκρινε την εισήγηση της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για τη Βιομηχανία, Θεοδώρας Τζάκρη, σχετικά με την πρόταση Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας να αποτελέσει πρότυπο για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ξεκάθαρους ρόλους και αμοιβαίες δεσμεύσεις. Μάλιστα η μελέτη για το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας θα λειτουργήσει πιλοτικά για τη σύνταξη μελετών και για άλλους κλάδους της οικονομίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Σε ότι αφορά το Σχέδιο Δράσης, στο επίκεντρο βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου του φαρμάκου που διαθέτουν ερευνητική ή/και παραγωγική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι ελληνικών συμφερόντων.

Στόχος του Σχεδίου είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο μέσω των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό η κλαδική μελέτη εντόπισε τους ακόλουθους 6 άξονες προτεραιότητας: α) Τόνωση της ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, β) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου, γ) στήριξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, δ) αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού, ε) διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών και στ) βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.

Για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής (με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας με αρμοδιότητα στα θέματα έρευνας) η οποία θα εξειδικεύσει περαιτέρω τους άξονες προτεραιότητας με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, την εξωστρέφεια και την μείωση της τιμής των φαρμάκων.

2. Ενέκρινε την εισήγηση του Υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την ενίσχυση δομών στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων (business incubators). Με τη λειτουργία των δομών αυτών επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν κάποια από τα βασικά προβλήματα που αποτρέπουν την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή και ευθύνονται για την αποτυχία επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της προκήρυξης της δράσης «Ενίσχυση Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας», ξεκίνησε η δημιουργία του Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Στο Μητρώο θα καταγραφούν αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στην ταυτότητα, τις υποδομές, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και το δυναμικό δομών και προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικότητας, τις διαδικασίες επιλογής και το χρόνο στήριξης των επιχειρηματικών σχημάτων, την τιμολογιακή πολιτική των δομών, τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί, τα επιχειρηματικά σχήματα που φιλοξενούνται σε αυτές και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία. Το Μητρώο, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή, θα επικαιροποιείται με ευθύνη των δομών ώστε η παρεχόμενη πληροφορία να είναι ακριβής και να αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση της δομής.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς ρύθμιση τα στεγαστικά δάνεια 145.000 δημοσίων υπαλλήλων"

Ραγδαίες εξελίξεις - Η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών. Η κυβέρνηση θα ζητήσει να συνέλθει εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωσε μιλώντας στο iefimerida.gr την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου ηγετών των 28 της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
«Είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων» τόνιζε το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ξεκινήσει μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να επιτύχει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το συντομότερο δυνατόν, μεταφέροντας την λήψη απόφασης στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει την Μ. Τετάρτη με τον Ντόναλτν Τουσκ για να υποβάλει το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής με στόχο την διασφάλιση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου.
Η Αθήνα επιρρίπτει την ευθύνη για το ναυάγιο στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, ενώ υποστηρίζει ότι από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, συνάντησε ομόθυμη στήριξη.
Ως εκ τούτου, το Μαξίμου, επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο, θέλοντας να καταδείξει και την διαφορά απόψεων Ευρωπαίων-ΔΝΤ.
Οι ραγδαίες εξελίξεις συνέβησαν μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Χίλτον που οδήγησαν στην οριστική ματαίωση - όπως μετέδωσε πρώτο το iefimerida.gr - της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup την Μ. Πέμπτη.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-δανειστών διεκόπη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, χωρίς αποτέλεσμα.
Το ναυάγιο επήλθε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επέμεινε μέχρι τέλους σε νομοθέτηση προληπτικών συγκεκριμένων μέτρων και όχι απλώς ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μια εκδοχή την οποία αρνήθηκε μέχρι τέλους η ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να οριστικοποιηθεί.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «κανείς δεν ξέρει ακόμη αν μείνουν ή θα φύγουν οι δανειστές και αν θα υπάρξουν νέα ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη», ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν θα είχε και κάποιο νόημα.
Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος
Τη ματαίωση του έκτακτου Eurogroup επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν θα γίνει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο έκτακτων μέτρων και το χρέος θα γίνει αργότερα», έγραψε ο Μισέλ Ρέινς. Αλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Eurogroup θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Συνάντηση μόλις μισής ώρας
Το αδιέξοδο είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί καθώς η συνάντηση κυβερνώντων-δανειστών κράτησε μόλις μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο αποφάσισε να αποτανθεί στους Θεσμούς, πριν αποφασιστεί το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τα επιπλέον, προληπτικά μέτρα.
Οι κ.κ. Χουλιαράκης, Καλογήρου και Τζανακόπουλος είχαν σπεύσει εκ μέρους του Πρωθυπουργού στο Χίλτον προκειμένου να βρεθεί λύση. «Εμείς επαναλάβαμε την πρότασή μας για τον μηχανισμό. Η άλλη πλευρά μας άκουσε και έκανε ερωτήσεις» αρκέστηκαν να πουν εξερχόμενοι στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν επίσης συγκρατημένος: «Δεν ξέρω αν θα γίνει Eurogroup. Εμείς δώσαμε τις προτάσεις μας για τα 3,6 και το ΔΝΤ ανθίσταται. Θα συσκεφθούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και με τους προϊσταμένους τους. Αύριο πάλι...» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πάντως ο κ. Τσακαλώτος έκανε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, κίνηση που τελικώς απέβη άκαρπη.
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις - Η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής "

Η κατάργηση χαρτονομίσματος των 500 ευρώ στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αποφασίσει στις 4 Μαΐου την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που γίνονται γύρω από το θέμα αυτό.

Μια τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα ενέτεινε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις της με το Βερολίνο. Η Γερμανία ήταν ανέκαθεν υπέρμαχη του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επειδή είναι ίσης αξίας με το παλιό 1.000μαρκο και γιατί οι Γερμανοί κατά παράδοση προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά και όχι με πλαστικό χρήμα.

Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά υπέρ της κατάργησης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιλέξει μια μακρά μεταβατική περίοδο. Τα παλιά χαρτονομίσματα δεν θα αχρηστευθούν, ούτε θα αναγκαστούν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους να τα ανταλλάξουν, είπε μια δεύτερη, καλά πληροφορημένη πηγή.

Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.

Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει από το 2018 να τυπώνει και να δίνει στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται επ' άπειρον για συναλλαγές. Μια παρόμοια πρακτική είχε υιοθετήσει η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας το 2002, όταν το μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κατάργηση χαρτονομίσματος των 500 ευρώ στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ"

Νέος γύρος επεισοδίων στη Μόρια

Η ένταση στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια συνεχίζεται συνεχίστηκε και το βράδυ της Τρίτης, με νέο γύρο επεισοδίων να ξεσπά.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενάντια σε πρόσφυγες, ενώ εκρήξεις ακούγονταν μετά τις 9 το βράδυ μέσα από το χώρο φιλοξενίας προσφύγων και ασθενοφόρα απομάκρυναν τραυματίες, σύμφωνα με αναρτήσεις που έκαναν στα social media οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μόρια. Μία από αυτές ανέφερε ότι τα δύο ασθενοφόρα «γέμισαν» με τραυματίες φεύγοντας για το νοσοκομείο.

Η ένταση ξεκίνησε από νωρίς, όταν ένας αστυνομικός χτύπησε παιδί, στο τμήμα όπου κρατούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές στο κέντρο κράτησης και άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, ενώ εκείνοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντασης, ο Γιάννης Μουζάλας ο οποίος επισκεπτόταν την Μόρια δέχθηκε επίθεση με μπουκάλια από νερό που τους πετούσαν πρόσφυγες.

Κάποιες αναρτήσεις στο Twitter ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες «κατέλαβαν» τον καταυλισμό, φωνάζοντας «Ελευθερία!», ενώ άλλες ότι οι ξεσηκωμένοι έκοψαν μέρος του φράχτη. Οι εθελοντές των ΜΚΟ εγκατέλειψαν τον χώρο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αντριου Κόνελι.



iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος γύρος επεισοδίων στη Μόρια"

Ακυρώθηκε το έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης

Ακυρώθηκε οριστικά το έκτακτο Eurogroup που αναμενόταν να γίνει την Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ολοκλήρωσε νωρίτερα σήμερα ένα κύκλο επαφών με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάριζε και προς τον επικεφαλής του οργάνου ότι δεν συναινεί στα όσα της προτείνονται από τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώθηκε το έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης"

Ενιαίο ολοήμερο δημοτικό σχολείο από τη νέα χρονιά - Πώς θα λειτουργεί

Στην εφαρμογή ενός νέου, ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου από την ερχόμενη σχολική χρονιά, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Έτσι, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα δημοτικά όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, θα γίνεται ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω, θα ενοποιηθούν τα Εβδομαδιαία Ωρολόγια Προγράμματα, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13:15.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει την κατάργηση των «κλασικών» δημοτικών σχολείων, αλλά και των δημοτικών που μέχρι σήμερα υπάγονται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, στον νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με δάσκαλο (εκπαιδευτικό ΠΕ 70), ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος θα προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλα τα δημοτικά σχολεία που είναι από τετραθέσια και πάνω (3.555 σχολικές μονάδες), ενώ αμετάβλητη θα παραμείνει η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών.

Από πλευράς υπουργείου θεωρήθηκε ότι από την ύπαρξη διαφόρων τύπων δημοτικού σχολείου προκύπτουν αδικίες και ανορθολογικά και αντιπαιδαγωγικά αποτελέσματα. Άλλωστε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η εφαρμογή του ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου «κάνει πράξη τη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας» και αποτελεί «έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση».

Ωστόσο, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δάσκαλοι απέναντι στη μεταρρύθμιση αυτή. «Είναι ξεκάθαρα ένα μέτρο εξοικονόμησης», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να εξοικονομήσει ώρες και να μειώσει με αυτόν τον τρόπο τα κενά, ώστε να προσλάβει την ερχόμενη χρονιά μικρότερο αριθμό αναπληρωτών.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίο ολοήμερο δημοτικό σχολείο από τη νέα χρονιά - Πώς θα λειτουργεί "

Επανήλθε η διάταξη που βγάζει λάδι τους Σταθάκη-Φωτάκη για τα κονδύλια του Πανεπιστημίου Κρήτης

Επανέφερε η κυβέρνηση την πολυσυζητημένη διάταξη για την «αθώωση» του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Κώστα Φωτάκη, σχετικά με την κακοδιαχείριση κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το χρονικό διάστημα 1996 - 2004.

Αν και η επίμαχη ρύθμιση είχε αποσυρθεί από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, αυτή επανήλθε μέσω τροπολογίας που υπογράφουν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές προκρίνουν την προστασία των καθηγητών, που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου, επιβαρύνοντάς τον με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από αυτόν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών μέσω ιδιωτικής ασφάλισης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανήλθε η διάταξη που βγάζει λάδι τους Σταθάκη-Φωτάκη για τα κονδύλια του Πανεπιστημίου Κρήτης"

Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή το Ασφαλιστικό

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρήτων Ελλήνων ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρείται, είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα και για τον χαρακτήρα της.

«Μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που έχουν στόχευση στο 90% των ασφαλισμένων οι οποίοι με το νέο σύστημα κερδίζουν», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι το 87% των μισθωτών λαμβάνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ ανά μήνα και θα έχουν 85% αναπλήρωση στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων είπε ότι, αντίθετα με ότι συνέβη στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όπου υπήρξε ένα ελάχιστο επίπεδο διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των κοινωνικών εταίρων και των συνδικάτων, στην Ελλάδα οι περισσότεροι κλάδοι ζητούσαν από την αρχή την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και αρνήθηκαν το διάλογο στα επιμέρους ζητήματα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, ενώ την πλήρη αντίθεσή τους στις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασαν στο σύνολό τους και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που είχαν προσκληθεί προς ακρόαση.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό των επιστημόνων ανέφερε, ότι μετά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών όποιος έχει κάτω από 20.000 εισόδημα κερδίζει.

«Είμαι ταξικός αποστάτης δεν υπερασπίζομαι εκείνους που έχουν εισόδημα 50.000 το χρόνο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι κοινωνικά διαστρωματωμένοι και είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που εργάζεται με μπλοκάκι και άλλα του ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου, ο οποίες δεν είναι δικηγόρος αλλά επιχειρηματίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες σε επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών και καταλόγισε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, με τους χειρισμούς τους στο ασφαλιστικό κατά την περίοδο 2010 έως το 2014, επιδείνωσαν σε τέτοιο βαθμό τα ελλείμματα των ταμείων, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι αρνητικές επιδράσεις στο δημόσιο χρέος.

Θα ακολουθήσει, μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11 π.μ. η κατ' άρθρον συζήτηση και την επομένη ημέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11 π.μ. η β' ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Για την Ολομέλεια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιες μέρες θα συνεδριάσει.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή το Ασφαλιστικό"

Επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες κυκλοφορίας

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, επιστρέφονται από αύριο, 27 Απριλίου 2016, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες καθώς και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές μέχρι και σήμερα, 26 Απριλίου 2016.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις για «επιβολή διοικητικών μέτρων, είτε έχουν επιδοθεί είτε όχι και αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και σήμερα 26 Απριλίου 2016.

Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:


• οδήγηση υπό την επήρεια μέθης,
• οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης,
• παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη,
• κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων,
• κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και
• οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες αρχές, εκτελούνται κανονικά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες κυκλοφορίας"

Απεργία τέλος στα ΜΜΕ - Η ΠΟΕΣΥ μιλά για «τροποποίηση» του αγώνα

Το τέλος της απεργίας των δημοσιογράφων σηματοδοτεί και επισήμως η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης η ΠΟΕΣΥ, καθώς τα σωματεία του κλάδου αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων, με ισχύ από τις 5 το απόγευμα.

Είχε προηγηθεί το «σπάσιμο» της απεργίας από τον Σκάι, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, ενώ σήμερα εκδόθηκαν σε ψηφιακή μορφή η εφημερίδα Καθημερινή και η αθλητική εφημερίδα Sportday. Κυκλοφόρησαν επίσης οι εφημερίδες «ΚόντραNews» και «Μακελειό».

Προηγήθηκε η άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τα σωματεία των δημοσιογράφων, όσον αφορά κυρίως στην κατάργηση του αγγελιόσημου, ενώ πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί διεμήνυαν στην ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ ότι θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του Σκάι.

Στη νεώτερη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΠΟΕΣΥ, με τίτλο: «Ο αγώνας κατά του Ασφαλιστικού - λαιμητόμου συνεχίζεται», αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μετά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία της απεργίας μας, η οποία απέδειξε τόσο την συνοχή όσο και την αποφασιστικότητα του κλάδου συνολικά, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για έγκυρη, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ύστερα από κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα από σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 17:00, με την ακόλουθη μορφή:

1) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:

[α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

[β] Εκτύπωση κοινού πρωτοσέλιδου για όλες τις εφημερίδες, με ρητή διατύπωση των θέσεων του κλάδου, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την ΠΟΕΣΥ, και προβολή των θέσεών μας σε δισέλιδο - στις μικρού σχήματος και ολοσέλιδου - στις μεγάλου.

2) Για τους ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ)

[α] Μετάδοση σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές μονόλεπτου μηνύματος της Ομοσπονδίας.

[β] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

3) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

[α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

[β] Ανάρτηση BANNER και LINK που θα παραπέμπει στον ιστότοπο της ΠΟΕΣΥ, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την Ομοσπονδία.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αμετακίνητα:

• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης

Αύριο Μ .Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των προέδρων των Ενώσεων, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία τέλος στα ΜΜΕ - Η ΠΟΕΣΥ μιλά για «τροποποίηση» του αγώνα"

Γιατροί: Απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια για το συνταξιοδοτικό

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην περίπτωση που εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιοριστεί το ύψος της προαιρετικής προσαύξησης της σύνταξης όσων είχαν ήδη υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων.

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 94 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπεται η κατάργηση του κλάδου των Μονοσυνταξιούχων αναδρομικά από 1.1.2016, κάτι που έχει προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον κλάδο των υγειονομικών.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι ασφαλισμένοι προερχόμενοι από το ΤΣΑΥ που έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων αποκτούν δικαίωμα προσαύξησης της σύνταξής τους, το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει σχετικής οικονομικής αναλογιστικής μελέτης. Στην μελέτη για τον προσδιορισμό του ποσοστού προσαύξησης λαμβάνονται υπόψη οι εξής παράμετροι: οι εισφορές υπέρ της προσαύξησης, ο αντίστοιχος χρόνος καταβολής τους καθώς και τα έτη καταβολής της παροχής λόγω της προσαύξησης.

Ωστόσο, ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά της μέλλουσας απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία θα προσδιοριστεί το ύψος της προαιρετικής προσαύξησης της σύνταξης όσων είχαν ήδη υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων.

«Καμία μελέτη δεν μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για την αναδρομική κατάργηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Θα αναμείνουμε την Υπουργική Απόφαση, αλλά και θα υπερασπιστούμε τα μέλη μας που επέλεξαν να ενταχθούν στο καθεστώς του μονοσυνταξιούχου με όλες μας τις δυνάμεις» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι υγειονομικοί φορείς υποστηρίζον ότι η εφαρμογή της διάταξης συνεπάγεται την κατάργηση ενός ολόκληρου ασφαλιστικού κλάδου, που στηρίχθηκε σε εισφορές που καταβάλλονταν οικειοθελώς και επιπλέον των υποχρεωτικών εισφορών. Συνεπώς, μετατρέπεται σε ταμείο χωρίς νέα έσοδα. Τέλος, η προσαύξηση της σύνταξης των δικαιούχων κατά 25% που υφίσταται ως σήμερα δε θα ισχύει πλέον.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί: Απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια για το συνταξιοδοτικό"

«Αποσύρετε το ασφαλιστικό αν θέλετε να πάτε στα χωριά σας»

Πρόβα για τα όσα θα ακούσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις εκλογικές τους περιφέρειες εξελίσσεται στην Βουλή κατά την συνέχιση της επεξεργασίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το σύνολο των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων έχει εξαπολύσει ανελέητο σφυροκόπημα στις διατάξεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου στοιχείο που διαψεύδει τους κυβερνητικού ισχυρισμούς περί δίκαιης μεταρρύθμισης και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι τα προωθούμενα μέτρα δεν έχουν την αποδοχή της κοινωνίας.

Επί τέσσερις και πλέον ώρες ο υπουργός Εργασίας και οι βουλευτές της συμπολίτευσης ακούνε τους εκπροσώπους όλων των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, των αγροτών και των συνταξιούχων να αποδομούν μια προς μια τις διατάξεις, να επισημαίνουν πως φέρνουν τη σταδιακή μείωση όλων των συντάξεων και επιβάλλουν την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλης Μπούτας προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα χωριά σας. Αν δεν το κάνετε δεν θα μπορέσετε να πατήσετε».

Επίσης, την διαφωνία του με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε και ο κ. Τάσος Γιαννίτσης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε στην Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου. Ο κ. Γιαννίτσης με προσεκτική τοποθέτηση είπε ότι «το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναταραχή στην κοινωνία». Υποστήριξε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών.

Ζήτησε δε τη σύμπραξη περισσότερων πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει κοινή δράση στην αναμόρφωση του. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που όπως όμως τόνισε δεν εφαρμόζονται. Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης υποστήριξε ότι το «να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο». Επισήμανε δε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις επιφέρουν σε βάθος χρόνου μείωση κατά 25% στις συντάξεις. Ο επιστημονικός διευθυντής του του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης εξήγησε ότι «η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση της απασχόλησης και πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Αναπαράγει διακρίσεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και αυξάνει τις εισφορές χωρίς να προβλέπει εισπραξιμότητα άρα περιλαμβάνει κοινωνικές αδικίες επιτείνοντας τη φτωχοποίηση συνταξιούχων».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης» ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία» αν και ο ίδιος τον περασμένο Ιανουάριο σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε συμφωνήσει για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε ότι «επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα» ενώ εξήγησε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στο 37,95%.

Ταξικός αποστάτης δήλωσε ο Κατρούγκαλος

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην προσπάθειά του να αποκρούσει τις σφοδρές αντιδράσεις και ιδίως τις έντονες διαμαρτυρίες των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δήλωσε... ταξικός αποστάτης!

«Εγώ είμαι ταξικό αποστάτης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή για να εξηγήσει «κ. Αλεξανδρή έχουμε ταξικές διαφορές. Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης και δεν υπερασπίζομαι όσους από τον κλάδο μου βγάζουν πάνω από 50.000 ευρώ. Οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταξικά διαστρωματωμένοι. Τα συμφέροντα των δικηγόρων δεν είναι ενιαία. Άλλα τα συμφέροντα αυτού που εργάζεται με μπλοκάκι και ο οποίος είναι σκλάβος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, και άλλα τα συμφέροντα του μεγαλοδικηγόρου που στην ουσία είναι μεγαλοεπιχειρηματίας».

Εκτός αυτών και παρά τις επισημάνσεις όλων των εκπροσώπων που εξήγησαν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις φέρνουν νέες οδυνηρές επιβαρύνσεις για την μεσαία τάξη και περικοπή όλων των συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περι προστασίας του 90% των ασφαλισμένων.

Όταν, πάντως, ο κ. Αλεξανδρής ζήτησε τον λόγο για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του υπουργού, ο πρόεδρος της επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας έκλεισε την συνεδρίαση.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επι της αρχής στην αρμόδια επιτροπή με την στήριξη μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν οριστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή 5 και 6 Μαΐου ώστε στην συνέχεια να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αποσύρετε το ασφαλιστικό αν θέλετε να πάτε στα χωριά σας»"

ΑΔΕΔΥ: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Την απόσυρση του σφαλιστικού νομοσχεδίου ζήτησε, για μία ακόμη φορά, σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της.

Ο Προεδρεύων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Σταύρος Κουτσιουμπέλης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο κατεδαφίζει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και ζήτησε την απόσυρσή του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι «την απάντηση στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα την δώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας στους δρόμους με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους και την πραγματοποίηση της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν αποφασίσει τα Τριτοβάθμια Συνδικάτα του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.»


Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο"

Σουηδία: Συναγερμός μετά τις πληροφορίες για επίθεση τζιχαντιστών

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές στη Σουηδία έπειτα από πληροφορίες οτι ομάδα τζιχαντιστών ετοιμάζει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωση επτά ή οκτώ μέλη των τζιχαντιστών βρίσκονται ήδη στη Σουηδία με σκοπό να προβούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα τoυ τοπικού τηλεοπτικού δικτύου Expressen οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σουηδίας έχουν ήδη λάβει σχετικές πληροφορίες από ιρακινούς αξιωματούχους.

«Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε πληροφορίες και στοιχεία σε συντονισμό με τις εθνικές και διεθνείς αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των σουηδικών υπηρεσιών ασφαλείας Σάιμον Μπάινερτ στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Συναγερμός μετά τις πληροφορίες για επίθεση τζιχαντιστών"

5 προτάσεις κατέθεσε ο Γιαννίτσης στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Στη Βουλή μίλησε ο πρώην υπουργός Εργασίας -επί Σημίτη- Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος είχε στο παρελθόν εμπειρία στη διαχείριση θεμάτων του Ασφαλιστικού. O κ. Γιανίτσης εκλήθη στη Βουλή, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του Ποταμιού.
«Το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότεροι. Ποιοι θα είναι δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και συμπλήρωσε:
«Το πιο θεμελιακό στοιχείο για την λύση του ασφαλιστικού είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές, αλλά και με φόρους, επειδή είναι ελλειμματικό».
Ο κ. Γιαννίτσης έθεσε πέντε αρχές για την επίλυση του Ασφαλιστικού:
  • αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων,
  • της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων,
  • της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη,
  • της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας και
  • της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής «όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα».
Ο κ. Γιαννίτσης στην ομιλία του συνέδεσε πλήρως την κατάσταση του ασφαλιστικού με την κρίση. Υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του 2009. «Πάνω από το 80% του χρέους αντιστοιχεί στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος», εξήγησε.
Είπε επίσης ότι το ασφαλιστικό πάει χέρι –χέρι με την φτωχοποίηση της κοινωνίας διότι «η κρίση του ασφαλιστικού έχει επιπτώσεις και στους εργαζομένους και στην οικονομία γενικότερα».
Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που όπως όμως τόνισε δεν εφαρμόζονται..
Πριν ανεβεί στο βήμα υπήρξαν αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που ζητούσαν να μάθουν ποιον εκπροσωπεί.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Τάσος Γιαννίτσης συναντήθηκε με το Σταύρο Θεοδωράκη και το βουλευτή Λάρισας, Κώστα Μπαργιώτα.
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "5 προτάσεις κατέθεσε ο Γιαννίτσης στη Βουλή για το ασφαλιστικό "

Αναβολή του Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Την αναβολή του Eurogroup της Μ. Πέμπτης ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντέισελμπλουμ, Μίτσελ Ρέινς. Λίγο νωρίτερα, αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

«Δεν θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη. Χρειάζεται χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος σε επόμενο στάδιο», έγραψε ο κ. Ρέινς στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται πλέον να συνεχιστούν μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να «κολλάνε» στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ καθώς η πλευρά των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών» που προτείνει η ελληνική πλευρά.

naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβολή του Eurogroup της Μ. Πέμπτης"

Νέα απεργία της ΠΝΟ στις 8 Μαΐου

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τις 8 Μαΐου αποφάσισε να συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από τις 00:01 έως και τις 24:00. Η Ομοσπονδία καλεί τους ναυτεργάτες αζικά και δυναμικά να διατρανώσουν την θέληση τους για αντίσταση και αγώνα στις επιβουλές και επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος μας.

Η 24ωρη απεργία είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη απεργία που ήδη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ αναφέρει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «οι Έλληνες ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, ένοιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες της υποτέλειας της χώρα μας στους ξένους δανειστές με καταβαράθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, την περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος των ιδίων και των οικογενειών τους, και τον στραγγαλισμό θεμελιωδών και συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους και του θεσμού της απεργίας».

Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την ΠΝΟ, η ανεργία στις τάξεις των ναυτεργατών να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και να αυξάνεται καθημερινά.

Επίσης, σημειώνει, ότι «οι μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων, που είναι αποτέλεσμα και του σχετικού Νόμου 4150/2013, αλλά και των αποφάσεων του ΥΝΑ, συντελούν στην παραπέρα αύξηση της ανεργίας, τέλος δε η καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά τη ναυτική εργασία τείνει να καταστεί ένας επί πλέον τροφοδότης της ανεργίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απεργία της ΠΝΟ στις 8 Μαΐου"

Συνελήφθη ο προϊστάμενος της Πολεοδομικής Υπηρεσίας Μυκόνου

Νέα υπόθεση που σχετίζεται με την υπηρεσία της Πολεοδομίας έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση στον Δήμο Μυκόνου, καθώς χθες αργά το βράδυ συνελήφθη από τις Αστυνομικές Αρχές ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης, Αντώνης Καστορίνης για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ίδιος είχε εκδώσει ένα έγγραφο το οποίο σχετίζονταν με οικοδομικές εργασίες και στο οποίο αναφερόταν ψευδώς ότι έχει πραγματοποιήσει αυτοψία σε συγκεκριμένο χώρο, κάτι το οποίο ουδέποτε έκανε, στον οποίο και πραγματοποιούνταν παρανόμως οικοδομικές εργασίες.

Πιο αναλυτικά χθες το μεσημέρι, η Αστυνομία διαπίστωσε πως ήταν σε εξέλιξη οικοδομικές – χωματουργικές εργασίες σε ακίνητο σε γνωστή περιοχή της Μυκόνου ενώ ίσχυε απόφαση διακοπής κάθε εργασίας από πέρυσι το καλοκαίρι.

Έτσι, λίγο νωρίτερα από τη σύλληψη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Δόμησης, οι άνδρες της Αστυνομίας είχαν προχωρήσει στη σύλληψη τριών ακόμη ατόμων που υλοποιούσαν τις εργασίες, δηλαδή των εργατών και των χειριστών μηχανημάτων καθώς επίσης και του ιδιοκτήτη των μηχανημάτων έργου.

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου κι εστάλη ένα έγγραφο από το Τμήμα Δόμησης, το οποίο ανέφερε πως δινόταν παράταση στις εργασίες διότι πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον πολεοδόμο, κάτι που όπως προαναφέρθηκε δεν έγινε. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ψευδές έγγραφο, ο προϊστάμενος, αφού συνελήφθη, οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, ενώ καθώς η αστυνομική έρευνα για το θέμα είναι σε εξέλιξη, αξίζει να αναφερθεί πως, ο συλληφθείς αναμένεται άμεσα να οδηγηθεί στη Σύρο ενώπιον του Εισαγγελέα.

Η επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας το απόγευμα της Τρίτης

Συνελήφθη την 25.04.2016 σε νησί του νοτίου Αιγαίου προϊστάμενος Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση-νόθευση.

Για την ιδία υπόθεση είχε προηγηθεί την ίδια ημέρα σύλληψη τριών ημεδαπών (ιδιοκτήτη και χειριστών μηχανημάτων έργων) ηλικίας 37, 52 και 58 ετών για παράνομες χωματουργικές εργασίες σε οικόπεδο, όπου ίσχυε διακοπή εργασιών από το καλοκαίρι του 2015.

Ειδικότερα, μετά τις συλλήψεις για τις παράνομες χωματουργικές εργασίες ο προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης εξέδωσε και απέστειλε έγγραφο στο Αστυνομικό Τμήμα, που χειρίζονταν την υπόθεση, στο οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ψευδώς, ότι πραγματοποίησε αυτοψία στο εν λόγω οικόπεδο.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης, συνελήφθη και ακολούθησαν έρευνες παρουσία Δικαστικού Λειτουργού τόσο στα γραφεία της Υπηρεσίας του, όσο και σπίτι του, όπου βρέθηκαν:

Στα γραφεία της Υπηρεσίας του, ο φάκελος της διερευνούμενης πολεοδομικής υπόθεσης

Στο σπίτι του, πέντε φάκελοι που αφορούσαν πολεοδομικές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και τη διερευνούμενη, ατζέντα με χειρόγραφες σημειώσεις χρηματικών ποσών, στοιχείων και τραπεζικό βιβλιάριο καταθέσεων

Τα χωματουργικά μηχανήματα και τα ανευρεθέντα πειστήρια κατασχέθηκαν. Οι τέσσερις συνολικά συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα.

koinignomi

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο προϊστάμενος της Πολεοδομικής Υπηρεσίας Μυκόνου"

Η ελληνική πρόταση για το πρόσθετο «πακέτο» των 3,6 δισ.

Συμβιβαστική «φόρμουλα» για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ κατέθεσε η κυβέρνηση στους «θεσμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτει η Ναυτεμπορική, η πρόταση προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων- η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να κατονομάσει τώρα (πόσο μάλλον να ψηφίσει) μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία λόγω του ποσού θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση ουσιαστικά πληροί τις απαιτήσεις του Eurogroupπου ζήτησε νομοθέτηση, αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελληνική πρόταση για το πρόσθετο «πακέτο» των 3,6 δισ."

Σε 10.000 ημερησίως ανέρχονται τα κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών

Με καταιγιστικό ρυθμό πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες τα κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, που κατά μέσο όρο φτάνουν στις 10.000 την ημέρα.

Πρόκειται για την πιο μαζική αποστολή κατασχετηρίων που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, μια τάση που συμβαδίζει και με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που έχουν φτάσει τα 87 δισ. ευρώ.

Τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.

Μεγάλο μέρος των κατασχετηρίων που αποστέλλεται παραμένει ανεκτέλεστο, καθώς πολλοί καταθέτες διατηρούν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ορίζει η εντολή κατάσχεσης, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ακόμα και μηδενικό υπόλοιπο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των καταθέσεων που τελικά εκτελείται υπολείπεται κατά πολύ των εντολών που καταφθάνουν καθημερινά με αποτέλεσμα πολύ μικρό μέρος των κατασχέσεων εντολής να εκτελείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κατασχέσεων που εκτελέστηκε, έφτασε τον Μάρτιο στις 28.000 από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για εκτόξευση των κατασχέσεων, με δεδομένο ότι ο αριθμός τους ήταν μόλις 1.700 τον Νοέμβριο και 1800 τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στις 7.600 και το Δεκέμβριο στις 22.000.




Παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός καταθετών διατηρεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, λιγότερα από 1.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των κατασχέσεων που εκτελείται (97%) αντλεί χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν υπόλοιπα κάτω των 3.000 ευρώ.


Αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό της τραγικής υποχώρησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 121,6 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα χρήματα που κατάσχει το δημόσιο να προέρχονται από μικροκαταθέτες.

Υπενθυμίζεται ότι ακατάσχετος είναι ένας λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός και μέχρι του ορίου των 1000 ευρώ.

Από τα 1000 έως τα 1500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% των χρημάτων, δηλαδή έως τα 250€, ενώ οποιοδήποτε ποσό από τα 1500€ και πάνω μπορεί να κατασχεθεί εξολοκλήρου.

Μεταξύ των φορέων που πρωτοστατούν σε μαζικές κατασχέσεις είναι εκτός από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι που στέλνουν κατασχετήριο ακόμα και για μικροποσά.

Το δημόσιο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε καταθέτη και μπορεί να κατάσχει κάθε ποσό, με εξαίρεση τους μισθοδοτικούς και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, αλλά και τα χρήματα που είναι σε κλειστές προθεσμιακές καταθέσεις. Ακόμα και αυτά ωστόσο που είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς μπορούν να κατασχεθούν ευθύς μόλις λήξει η διάρκεια της προθεσμιακής δέσμευσης.

Σημειώνεται ότι με την ηλεκτρονική κατάσχεση στο δημόσιο, εκτός από την άμεση πληροφορία που έχει στη διάθεση του, μπορεί να επιδίδει ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης, αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γινόταν ως το 2014, επισπεύδοντας τη διαδικασία και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

skai



Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 10.000 ημερησίως ανέρχονται τα κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών"

Καταρρέει η ψευτοαπεργία-φίμωση των ΜΜΕ: Βγήκε η «Καθημερινή», πρόγραμμα από ΣΚΑΙ και ραδιόφωνα

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η κρίσιμη για την συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου. 

Στη συνάντηση δυο ωρών αποφάσισαν να συνεχιστεί η συζήτηση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου, η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι αίτημα των δανειστών και η κυβέρνηση προσπάθησε να το υπερασπιστεί ως εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο.

«Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιονεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο. Δυστυχώς στο πλαίσιο μιας θεολογικής εμμονής οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και γι αυτό το λόγο καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ούτως ώστε να δούμε πως ενόψει της νομοθετικής κατάργησης μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί πόροι διάσωσης του σχετικού πόρου μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων.  Διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αλλά με τη δήλωση από τις δυο πλευρές μιας διάθεση να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε.

 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτικών οργανισμών δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης, τονίζοντας πως θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου.

Εν τω μεταξύ η πολυήμερη απεργία έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιδιοκτητών των Τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και επιφυλάξεις μεταξύ των εργαζομένων για το αν είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να διεκδικήσει ο κλάδος τα αιτήματά του. 

Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ ζητούν:
-Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

-Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Τα δύο αυτά βασικά αιτήματα θα συζητηθούν στην σημερινή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Στην συνέχεια θα συνεδριάσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ μαζί με τα προεδρεία των Ενώσεων για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν χθες στη συνάντηση με διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, για νέες μορφές στη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας. Η ΠΟΕΣΥ έχει καλέσει τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας. 

Η πλειονότητα των ενημερωτικών site λειτουργεί κανονικά, ενώ σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή έβγαλε φύλλο σε ψηφιακή μορφή, «καθώς εκτιμά ότι υπάρχει πραγματικό κενό ενημέρωσης σε μία περίοδο, κατά την οποία στη Βουλή συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με συνολικό λογαριασμό 3 δισ. ευρώ και παράλληλα κρίνεται η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.



Κυκλοφόρησαν επίσης οι εφημερίδες «ΚόντραNews» και «Μακελειό», ενώ η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ μετά τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησαν να μεταδίδουν ενημερωτικό πρόγραμμα.



 
Ο Sport24 Radio 103,3 και ο ΣΠΟΡ FM 94,6 ενημερώνουν επίσης κανονικά τους ακροατές τους από σήμερα το πρωί στις 06.00.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ μας βρίσκει αλληλέγγυους, όπως διαπιστώσατε και τις προηγούμενες ημέρες της «σιωπής».
Κρίνουμε ωστόσο πως τούτη η «σιωπή» ωφελεί εν τέλει μόνο τους «εγκεφάλους» αυτών των ανίερων νομοσχεδίων. Τα κλειστά μικρόφωνα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στη γνωστοποίηση και στην προβολή των αιτημάτων μας, δεν βοηθούν στην εξάπλωση και στη γιγάντωση του αγώνα μας. Εξάλλου, αυτός ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός. Είναι κοινωνικός. Και αφορά όλους τους πολίτες. Το ασφαλιστικό –και όχι μόνον- νομοσχέδιο πλήττει κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα. Και εμείς, ως ΜΜΕ, έχουμε το ηθικό χρέος να τους ενημερώσουμε για το ζοφερό αύριο που τους επιφυλάσσουν. Δεν δικαιούμαστε να αφήνουμε στο σκοτάδι την κοινωνία την ώρα που ορισμένοι επιχειρούν να συνθλίψουν κάθε ιστό της. Λέμε «όχι» στον νόμο-λαιμητόμο! Λέμε «όχι» στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος περίθαλψης! Λέμε «όχι» στην καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων! Λέμε «όχι» στην πενία και στην περιθωριοποίηση στην οποία καταδικάζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι στον Τύπο, που επί τόσες δεκαετίες πλήρωναν κανονικότατα τις ασφαλιστικές εισφορές τους δίχως να επιβαρύνουν στο παραμικρό τον κρατικό προϋπολογισμό! Λέμε «όχι» στο σχέδιο άλωσης και απαξίωσης και του δημοσιογραφικού κλάδου. Λέμε «όχι» στη συνεχιζόμενη πολιτική εξαθλίωσης του ελληνικού λαού μέσω των βάρβαρων ασφαλιστικών και φορολογικών νομοθετημάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους, όμως, λέμε «ναι» στην ενημέρωση της κοινής γνώμης! Και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει με κλειστά ΜΜΕ. Ο αγώνας για την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και κάθε άνεργου, μισθωτού, ελεύθερου επαγγελματία και συνταξιούχου δεν μπορεί να είναι βουβός. Οφείλει να είναι ηχηρός, μαζικός, δυναμικός, ουσιαστικός, παρεμβατικός, αποκαλυπτικός, αποτελεσματικός. Γι’ αυτό τροποποιούμε το πρόγραμμά μας, προστατεύοντας το υπέρτατο αγαθό της ενημέρωσης. Και περιφρουρούμε το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε αυτή, ανοίγοντας τα μικρόφωνά μας σε όποιον επιθυμεί να συμβάλλει στον κοινό αγώνα.
Sport24 Radio 103,3 – ΣΠΟΡ FM 94,6
».

Την διακοπή της απεργίας ζήτησαν οι περισσότεροι διευθυντές των ΜΜΕ στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι περισσότεροι διευθυντές συγκλίνουν στην άποψη ότι η απεργία δεν έχει το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν οι Ενώσεις, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει να πτοείται ενώ αντίθετα μπορεί να ευνοείται από την σιωπή των Μέσων σε μία κρίσιμη για την αξιολόγηση περίοδο, όπου κάνει υποχωρήσεις και φέρνει σκληρά μέτρα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Υπ΄αυτή την έννοια μπορεί και να επιθυμεί την απεργία ή και να βγαίνει κερδισμένη. 


Δήλωση Θεοδωράκη 
Κατά της απεργίας τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σε δήλωσή του ανέφερε: “Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις Ενώσεις των δημοσιογράφων ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του κόσμου. Δεν θα υποδείξουμε εμείς στους εργαζόμενους τι θα κάνουν αλλά αυτή η σιωπή στην ενημέρωση νομίζω είναι εις βάρος του ελληνικού λαού”.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών 
Κατά των απεργιών των ΜΜΕ τάχθηκε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητά να επανέλθει η ροή ειδήσεων αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ (Alpha, Mega, Star, ANT1, ΣΚΑΪ, Μακεδονία) επισημαίνουν ότι με τις δύο συνεχόμενες απεργίες που κήρυξαν οι δευτεροβάθμιες ενώσεις (ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΗΜ) σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, διεκδικείται η αποτροπή της κατάργησης των παγίων ρυθμίσεων για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων (σύνταξη, επικούρηση, υγειονομικά). Όπως αναφέρει η απειλή κατά των ρυθμίσεων αυτών περιέχεται στις διατάξεις του λεγόμενου συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ παρατηρεί πως «οι δύο συνεχόμενες απεργίες αφορούν συνολικό διάστημα 5 ημερών (48/ωρη και 72/ωρη). Αυτό σημαίνει ότι για ένα ολόκληρο πενθήμερο καταλύεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ελληνικού λαού για οποιοδήποτε θέμα από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης”. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: Ούτε ενημέρωση ούτε σχόλια από τους δημοσιογράφους προς την κοινή γνώμη. Άραγε, πόσο επώδυνη είναι για τους υπαίτιους της ανατροπής της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ η κήρυξη απεργίας εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την απειλή της παντελούς σιωπής”. Τέλος «επισημαίνει την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ειδικά στην περίοδο αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών». 


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Καταρρέει η ψευτοαπεργία-φίμωση των ΜΜΕ: Βγήκε η «Καθημερινή», πρόγραμμα από ΣΚΑΙ και ραδιόφωνα"

ΕΟΠΥΥ: Αντίθετοι οι γιατροί στον «κόφτη» σε εξετάσεις-επισκέψεις

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ λόγω των νέων οδηγιών για τη συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων και επισκέψεων. Επίσης, διαμαρτύρονται για την μεταφορά των αποθεματικών του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται στάση πληρωμών προς τους παρόχους υγείας.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) υποστηρίζει ότι βάσει των νέων οδηγιών του Οργανισμού για τη συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων και επισκέψεων, ο γιατρός δε γνωρίζει εξ’αρχής αν ο ασφαλισμένος δικαιούται δωρεάν επίσκεψη, γεγονός που δυνητικά θα δημιουργήσει προστριβές με τους ασφαλισμένους, λόγω της πιθανής ιδιωτικής χρέωσης της, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον επισημαίνει ότι, σε κάθε ανάγκη υπέρβασης συνταγογράφησης των νέων ορίων που τίθενται, ο γιατρός καλείται να την αιτιολογήσει επαρκώς. «Σε περίπτωση που κριθεί ως 'ανεπαρκής' η αιτιολόγηση εκ των υστέρων από τους ελεγκτές γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με ποια κριτήρια ο ιατρός θα κληθεί για εξηγήσεις, κυρώσεις ή πρόστιμο και με ποιο δικαίωμα ένστασης και επαναφοράς με επαρκέστερη επιστημονική τεκμηρίωση (κατευθυντήριες οδηγίες);» διερωτάται η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί διαμαρτύρονται επίσης για την μεταφορά ποσού από τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε στάση πληρωμών των επισκέψεων.

Τέλος, τάσσονται κατά της κατάργησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ βάσει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και προειδοποιούν για την χρήση ένδικων μέσων, ενώ δεν παραλείπουν να κατηγορήσουν τον ΕΟΠΥΥ ότι με τον νέο τρόπο υποβολής των παραστατικών, που πλέον κατατίθενται στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα, επιτείνεται και δεν πατάσσεται η γραφειοκρατία.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Αντίθετοι οι γιατροί στον «κόφτη» σε εξετάσεις-επισκέψεις"

Σήμερα θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης και του πρασινίσματος σε περίπου 700.000 δικαιούχους.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζεται ότι ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε μέσω των κατά τόπους πιστοποιημένων φορέων ή μόνος του μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του Οργανισμού (οn-line υποβολή).

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη στην καταβολή της Πράσινης Ενίσχυσης και του υπολοίπου της Βασικής Ενίσχυσης.

Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων αυτών υπολογίζεται να ανέλθει σε 600.000.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διαχειριστικής Αρχής του Υπ.Α.Α.Τ., εντός της εβδομάδας θα καταβληθεί και η εξισωτική αποζημίωση έτους αιτήσεων 2015 στους δικαιούχους των νησιών Αιγαίου, ύψους περίπου 9.300.000 ευρώ.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις"

Επανέρχεται σιγά - σιγά το «Παναγία Τήνου»

Αποκαταστάθηκε μερικώς η κλήση που πήρε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης το πλοίο  «Παναγία Τήνου» που παραμένει δεμένο στην προβλήτα Ε4 στο λιμάνι του Πειραιά. 

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση των δυτών αλλά και η βοήθεια από τα ρυμουλκά καθώς κατάφεραν να φέρουν στην ευθεία το πλοίο ώστε να μπουν μέσα μηχανικοί και να αποκαταστήσουν το ρήγμα για να γίνει συνέχεια να γίνει απάντληση υδάτων και να ρυμουλκηθεί.

Λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Τρίτης ενημερώθηκε το Λιμενικό ότι το πλοίο «Παναγία Τήνου» έχει πάρει κλίση από την δεξιά πλευρά, αφού παρουσίασε μεγάλη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να βυθίζεται σταδιακά. 

Το πλοίο ανήκε στη Ventouris Sea Lines και είχε κατασχεθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Τον Ιανουάριο του 2015 το πλοίο είχε ταξιδέψει για λίγο στα Κύθηρα όμως μετά από επισχέσεις εργασίας του πληρώματος έδεσε οριστικά.  


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχεται σιγά - σιγά το «Παναγία Τήνου»"

Χωρίς οριστική λύση η συνάντηση Κατρούγκαλου με ΕΣΗΕΑ

Χωρίς να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα του αγγελιόσημου, και κατ΄επέκταση για τον ΕΔΟΕΑΠ, ολοκληρώθηκε το πρωί της Μ.Τρίτης η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η κυβέρνηση «προσπάθησε να διατηρήσει το αγγελιόσημο ως οιονεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο», κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

«Δυστυχώς στο πλαίσιο μιας θεολογικής εμμονής οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και γι' αυτό το λόγο καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ούτως ώστε να δούμε πως ενόψει της νομοθετικής κατάργησης μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι διάσωσης του σχετικού πόρου, μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού, και των σωματείων των εργαζομένων. Διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αλλά με τη δήλωση από τις δυο πλευρές μιας διάθεση να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση» υπογράμμισε.

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ συνεδριάζει το μεσημέρι με τους εκπροσώπους όλων των ταμείων των εργαζομένων στον Τύπο για να καθορίσουν τη στάση του κλάδου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς οριστική λύση η συνάντηση Κατρούγκαλου με ΕΣΗΕΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news