facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Καμπανάκι από πέντε δημάρχους για τις συνθήκες στο Ελληνικό

«Κραυγή αγωνίας» για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τόσο των προσφύγων, όσο και των τοπικών πληθυσμών, εκπέμπουν οι δήμαρχοι των όμορων πόλεων με το πρώην διεθνές αεροδρόμιο Ελληνικού με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό ζήτημα υπουργούς.

Στην επιστολή, οι δήμαρχοι Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επικαλούνται έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο, όπως αναφέρουν, «θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες - πρόσφυγες από ενδημικές χώρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης αφορά τόσο σε μετανάστες - πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους)».

Οι δήμαρχοι εκφράζουν την ελπίδα «να μην έρθει η στιγμή που για όλα αυτά θα αναζητηθούν οι αρμόδιοι για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παραλείψεις οφειλόμενων ενεργειών τους».

«Για πολλοστή φορά, και προτού να είναι πολύ αργά, σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Σας καλούμε, τέλος, να μας γνωρίσετε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εκκένωση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού», καταλήγουν.

Ολόκληρη η επιστολή των δημάρχων:

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,

Όλοι οι Δήμαρχοι των όμορων πόλεων με το πρώην διεθνές αεροδρόμιο Ελληνικού παρακολουθούμε με τεράστια ανησυχία τη συνεχιζόμενη, άτακτη και χωρίς σχέδιο μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Όπως προκύπτει και από κρατικά έγγραφα, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι «εκτός ελέγχου» και «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Σας εκπέμπουμε την κραυγή αγωνίας μας, την οποία παρακαλούμε να λάβετε υπόψη.

Η πολιτεία συνεχίζει, κατά τη γνώμη μας, να αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και οργάνωση. Παρά τις επίσημες έγγραφες οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει εκ μέρους σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία απάντηση. Ειδικότερα, στις 2 Μαρτίου και στις 7 Απριλίου σας απευθύναμε κοινές επιστολές, με τις οποίες ζητούσαμε ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και μιας σειράς ακόμα θεμάτων που προκύπτουν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο.

Το Σεπτέμβριο 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2015 θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 επίσης ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά για την τρίμηνη παραμονή προσφύγων-μεταναστών στην ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ, μέχρι να ετοιμαστούν κατάλληλοι χώροι. Καμία από τις δύο δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε. Αντίθετα, αιφνιδιαστικά άνοιξε και το κτίριο αναχωρήσεων του πρώην αεροδρομίου, όπου συνωστίζονται μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Για όλα αυτά, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί εγγράφως η «Ελληνικό ΑΕ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που παραχώρησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης τις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου για προσωρινή χρήση (σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο).

Επαναλαμβάνουμε και εμείς το αυτονόητο: το πρώην Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες «δομές φιλοξενίας» που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού. Τίθενται, κατά συνέπεια, τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Πώς θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται και συγχρωτίζονται σε έναν χώρο που δεν πληροί καμία προδιαγραφή;

β) Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται η άτακτη και πρόχειρη παραμονή τόσων πολλών ανθρώπων σε έναν παντελώς ακατάλληλο χώρο;

γ) Πώς εξυπηρετούνται σε 40 χημικές τουαλέτες περίπου 5.000 άτομα;

δ) Πώς είναι δυνατόν 5.000 άνθρωποι να ζουν χωρίς προδιαγραφές ατομικής υγιεινής;

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καταφεύγουν στις παρακείμενες ακτές για να πλύνουν τους εαυτούς τους και τα ρούχα τους με θαλασσινό νερό.

Ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ με έγγραφό του, το οποίο επισυνάπτουμε, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες-πρόσφυγες από ενδημικές χώρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης αφορά τόσο σε μετανάστες-πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους)». Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ακόμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων νοσημάτων αφορά τόσο τις ασθένειες εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών φιλοξενίας, όσο και τις ασθένειες από τις χώρες προέλευσης μεταναστών-προσφύγων, από τις οποίες ενδέχεται να μολυνθεί και ο τοπικός πληθυσμός. Ζητάμε ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα του ελέγχου και των ενεργειών σας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στο πρώην αεροδρόμιο δημιουργούνται καθημερινά εντάσεις και βίαια επεισόδια, καθώς μετανάστες-πρόσφυγες διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Προκαλούνται έτσι αναστάτωση και υλικές ζημιές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στους Δήμους μας, καθώς και ένα κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή. Συχνό είναι και το φαινόμενο, μετανάστες-πρόσφυγες να διασχίζουν κάθετα την παραλιακή Λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας από αφύλαχτα σημεία, και κυρίως μικρά παιδιά, με προφανείς κινδύνους δυστυχημάτων. Ζητούμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την απάλειψη του φαινομένου που καθημερινά βιώνουμε, διαθέτοντας κατά προτεραιότητας τις αναγκαίες αστυνομικές δυνάμεις.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εκπέμπουμε την ανθρώπινη κραυγή αγωνίας για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τόσο των προσφύγων, όσο και των τοπικών πληθυσμών μας.

Ελπίζουμε να μην έρθει η στιγμή που για όλα αυτά θα αναζητηθούν οι αρμόδιοι για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παραλείψεις οφειλόμενων ενεργειών τους.

Για πολλοστή φορά, και προτού να είναι πολύ αργά, σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.
Σας καλούμε, τέλος, να μας γνωρίσετε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εκκένωση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι από πέντε δημάρχους για τις συνθήκες στο Ελληνικό"

Παραδέχεται το υπουργείο Υγείας τις παρεμβάσεις Πολάκη

Παραδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη στη διαδικασία προσλήψεων 100 γιατρών για τις εντατικές μονάδες! Με δεύτερη ανακοίνωση του την Τρίτη για το θέμα (είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή) το γραφείο τύπου της Αριστοτέλους παραδέχεται ότι έγινε παρέμβαση, αλλά για να διορθωθούν τα λάθη.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των προσλήψεων για τη στελέχωση των ΜΕΘ έγινε μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις. Στην πορεία, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε τις καταστάσεις (όπωςκαι από τον διαγωνισμό για νοσηλευτές), προκειμένου να τις επεξεργαστεί.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνοδεύτηκε από θύελλα αντιδράσεων και βροχή ενστάσεων από τους υποψήφιους. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από τη ΝΔ και το “Ποτάμι”, ενώ τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν την Τρίτη για το θέμα μηνυτήρια αναφορά. Σε διαμαρτυρία για τις παρεμβάσεις προχώρησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναλυτικά:

«Σχετικά με το θέμα των προσωρινών Πινάκων Κατάταξης Ιατρών, της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για 100 θέσεις ιατρών ΜΕΘ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει πως από την αντιπαραβολή των 2 πινάκων, δηλαδή εκείνου που καταχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και του διορθωμένου του Υπουργείου Υγείας , προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

Στο σύνολο των 198 έγκυρων αιτήσεων (υπήρχαν και 15 αιτήσεις που είχαν κριθεί από την επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ – και πράγματι ήταν – άκυρες, δεδομένου ότι αφορούσαν ειδικότητες ιατρών που δεν υπήρχαν στην προκήρυξη, ή είχαν ελλειπή στοιχεία) διαπιστώθηκε ότι 88 αιτήσεις είχαν κάποιες ή και όλες από τις παρακάτω παρατυπίες.

Στον πίνακα που συμπληρώθηκε και παραδόθηκε στο Υπουργείο Υγείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει υπολογισθεί ως χρόνος προϋπηρεσίας (στήλη 8) σε όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς ο χρόνος ειδικότητας τους (60 μήνες για όλες τις ειδικότητες πλην των παιδιάτρων που είναι 48 μήνες), ενώ στην προκήρυξη ορίζεται σαφώς το ποια και που πρέπει να είναι η προϋπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν δεν οριζόταν, δεν αποτελεί προϋπηρεσία ο υποχρεωτικός χρόνος εκπαίδευσης του γιατρού για την απόκτηση ειδικότητας.

Συγκεκριμένα, για τους 36 υποψηφίους, για το ΚΥ Περιστερίου, όπου ο χρόνος προϋπηρεσίας που απαιτείτο σύμφωνα με την προκήρυξη αφορά την προϋπηρεσία τους σε ΠΦΥ, από τον έλεγχο προέκυψε ότι για τους 31 εξ’αυτών είτε είχε καταγραφεί μεγαλύτερη προϋπηρεσία από τα έγγραφα/δικαιολογητικά που είχαν προσκομίσει, είτε μικρότερη. Στους υπόλοιπους 5 είχε προσμετρηθεί ως προϋπηρεσία μόνον ο χρόνος ειδικότητάς τους.Προφανώς κάποιοι εξ’ αυτών είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» ή έστω σε γειτονικό νομό…

Σε 7 περιπτώσεις είχε προσμετρηθεί ενεργός χρόνος ανεργίας ο οποίος δεν προκύπτει από τα προσκομισθέντα έγγραφα/δικαιολογητικά των υποψηφίων ή είχε προσμετρηθεί χρόνος ανεργίας ενδιάμεσου χρονικού διαστήματος που δεν προσμετρείται (π.χ. χρόνος ανεργίας 7 μηνών το 2013). Σε μια περίπτωση έχει καταγραφεί λιγότερος δε χρόνος ανεργίας από αυτόν που προκύπτει από την βεβαίωση του ΟΑΕΔ, που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος.

Σε 2 περιπτώσεις είχε προσμετρηθεί μεταπτυχιακός τίτλος που δεν προσκομίζεται ή δεν έχει αποκτηθεί ακόμη διότι ο/η υποψήφιος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια ακόμη.

Σε 1 περίπτωση δεν είχε προσμετρηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος αν και είχε προσκομισθεί.

Σε 51 περιπτώσεις είχε γίνει λάθος καταγραφή της προϋπηρεσίας σε ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ (Στήλη 7), η οποία αναλύεται ως εξής:

Σε 11 περιπτώσεις είχε προσμετρηθεί χρόνος προϋπηρεσίας που δεν προκύπτει από τα κατατεθέντα δικαιολογητικά ή η επιλογή δεν αφορά ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ αλλά το ΚΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (3 περιπτώσεις) στο οποίο η προϋπηρεσία που απαιτείτο σύμφωνα με την προκήρυξη είναι προϋπηρεσία σε ΠΦΥ.

Σε 6 περιπτώσεις δεν είχε προσμετρηθεί χρόνος προϋπηρεσίας σε ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ ενώ προκύπτει από τα κατατεθέντα δικαιολογητικά

Σε 34 περιπτώσεις υπάρχει λάθος καταμέτρηση, δηλαδή είχαν προσμετρηθεί είτε λιγότεροι μήνες προϋπηρεσίας, είτε περισσότεροι.

Τέλος σε μεμονωμένες περιπτώσεις ήταν λάθος η καταγραφή εντοπιότητας, ανήλικων τέκνων, μονογονεϊκής ιδιότητας, πολυτεκνίας.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σε προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ προσαρτήθηκε και καταρτίστηκε Πίνακας Κριτηρίων, καθώς και Πίνακας Κατάταξης, με πρωτοβουλία του Υπουργού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΑΣΕΠ όπως αυτές ορίζονται και εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του.Επαναλαμβάνουμε πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο που έχει έννομο συμφέρον να αναζητήσει τη διασταύρωση των στοιχείων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδέχεται το υπουργείο Υγείας τις παρεμβάσεις Πολάκη"

Συνάντηση Σκουρλέτη - θεσμών και συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμφωνήθηκε στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των εταίρων.

Παράλληλα, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ενεργειακές εταιρίες για συνεργασίες με τη ΔΕΗ που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς, χωρίς αποδυνάμωση της κρατικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο συγκεκριμένο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ιταλικής Edison.

Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει όπως είναι γνωστό την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο.

Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Σκουρλέτη - θεσμών και συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ"

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας

Σε δημόσια διαβούλευση ( http://synedrio.nd.gr ) τέθηκε σήμερα, Τρίτη 19 Απριλίου, το προσχέδιο του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα εγκριθεί στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου στο Metropolitan Expo (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»).

Βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό Κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός Κόμματος - Κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια ριζοσπαστική αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης του Κόμματος που παρουσίασε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.

Μεγάλη έμφαση στο προτεινόμενο καταστατικό δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής.

Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio.

Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.

Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Θεσπίζεται ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία του Προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί - κάτι που αποτελεί ρηξικέλευθη αλλαγή, πρωτοποριακή για ένα πολιτικό κόμμα - ότι η θητεία του Προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε Εθνικές Εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

Ανοίγει επίσης ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο Πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το προτεινόμενο καταστατικό είναι πολύ πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση. Ενδεικτικό είναι ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου 5.500 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δημόσια διαβούλευση το νέο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας"

Η δυνατότητα λήψης επιπλέον μέτρων έχει ψηφιστεί από το 2015!

Από τον περασμένο Ιούλιο και αφότου υπέγραψε την συμφωνία με τους δανειστές στο παρά 1' του Grexit, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποδεχθεί την ρήτρα της αυτοματοποιημένης λήψης πρόσθετων μέτρων, για την οποία σήμερα διαμαρτύρεται και είναι έτοιμη να κηρύξει άλλον έναν ανένδοτο κατά του κουαρτέτου και του Πόουλ Τόμσεν.
Την ίδια δηλαδή ρήτρα για την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκηςυπαινίχθηκε ότι δημιουργεί «πολιτικό πρόβλημα στη χώρα».

Η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί μεν τους εσωτερικούς και μικροπολιτικούς της στόχους, πλην όμως σήμερα εγείρεται ένα ζήτημα για την συγκεκριμένη διάταξη, την οποία τα ίδια πρόσωπα έχουν ψηφίσει ήδη από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, χωρίς κάποιος από τους σημερινούς βουλευτές της πλειοψηφίας να έχει διαμαρτυρηθεί.

Η συγκεκριμένη διάταξη έγινε νόμος του ελληνικού κράτους, και όπως αναφέρεται στις παραγράφους 25 & 26 (Ν. 4334/2015):

«Το δημοσιονομικό συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών ημιαυτόματα μέτρα περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και ειδικότερα μηνιαίων/τριμηνιαίων στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξαιρουμένου του επενδυτικού σκέλους, οι οποίοι ορίζονται για όλους τους υποτομείς της Κυβέρνησης.
Σε περίπτωση κατά την οποία σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον τριμηνιαίο στόχο, οι οποίες δεν αποδίδονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, κατά την έννοια της περίπτωσης θ' της παρ. 1 του αρθρου 14 του Ν. 4270/2014, ενεργοποείται διορθωτικός μηχανισμός ύστερα από σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Ο διορθωτικός μηχανισμός συνίσταται στην κάλυψη της απόκλισης είτε με περικοπή δαπανών είτε με ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των εσόδων. Η εφαρμογή του διορθωτικού μηχανισμού δεν συνεπάγεται τη μη εφαρμογή του μέρρους Ζ' του Ν. 4270/2014, αλλά λειτουργεί συνδυαστικά με τις διατάξεις του.
Η περικοπή δαπανών ή και η ενίσχυση των εσόδων θα εφαρμόζεται κατά σειρά προτεραιότητας: α) στον φορέα ή τους φορείς από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση, β) σε οποιονδήποτε από τους φορείς που ανήκουν στον ίδιο υποτομέα και που εποπτεύονται από το ίδιο Υπουργείο με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προέρχεται η απόκλιση, γ) σε οποιονδήποτε από τους φορείς ανήκουν στον ίδιο υποτομέα με εκείνον ή εκείνους από τον οποίο προήλθε η απόκλιση ανεξαρτήτως εποπτεύοντος υπουργείου και δ) σε οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης».

Στην επόμενη παράγραφο του Ν. 4334/2015 ορίζεται:  

«Με κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και των κατά περίπτωση συναρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων».

tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Η δυνατότητα λήψης επιπλέον μέτρων έχει ψηφιστεί από το 2015!"

Πειραιάς: Εκκένωση από πρόσφυγες και μετανάστες της προβλήτας Ε2

Από σήμερα το πρωί έως και αργά το μεσημέρι, μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού, περίπου 450 πρόσφυγες μεταφέρθηκα στην προβλήτα Ε2 και την Πέτρινη Αποθήκη. 

Κάποιοι από τους πρόσφυγες αρχικά προσπάθησαν να αρνηθούν τη μεταφορά τους πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Μετά τις εξηγήσεις όμως των λιμενικών άλλαξαν γνώμη και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ που τους μετέφεραν στο νέο χώρο εγκατάστασής τους. 

Από εκείνη την ώρα και μετά στην Ε2 συνεργεία καθαρισμού έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να παραδώσουν την προβλήτα όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο επιβατικό κοινό.










protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Εκκένωση από πρόσφυγες και μετανάστες της προβλήτας Ε2"

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την παραβίαση, από την πλευρά τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, των δικαιωμάτων των ανθρώπων που στις 4 Απριλίου επιστράφηκαν από τη Χίο στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καταγγέλλει το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch).

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή του, σε επισκέψεις που πραγματοποίησε στο hot spot της Χίου στις 7 και 8 Απριλίου το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μίλησε με 12 φίλους και έναν συγγενή 19 Αφγανών, οι οποίοι απελάθηκαν στις 4 Απριλίου. Με βάση τις συνεντεύξεις αυτές και τα μηνύματα κινητού που αντάλλαξαν οι ερωτηθέντες με όσους απελάθηκαν, το Παρατηρητήριο κατέγραψε μια σειρά από παρατυπίες και παραβιάσεις. Όπως επισημαίνει, οι αρχές δεν ενημέρωσαν τους ανθρώπους ότι θα απελαύνονταν, δεν τους είπαν πού θα τους πήγαιναν και δεν επέτρεψαν σε κάποιους από αυτούς να πάρουν μαζί τους τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Οι ερωτηθέντες, οι οποίοι ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους, είπαν στην οργάνωση ότι η αστυνομία φώναξε τους ανθρώπους με την ψεύτικη πρόφαση ότι θα καταγράφονταν, μεταξύ άλλων και για άσυλο.

Όπως εξάλλου είχε αναφέρει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι 13 από όσους απελάθηκαν είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα και ο αριθμός αυτός, εκτιμά το Παρατηρητήριο ότι μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ένας 24χρονος από το Αφγανιστάν είπε ότι η αστυνομία πήρε τρεις από τους Αφγανούς φίλους του, τον Ιλίας Χάκο, τον Μοχάμαντ και τον Ρέζα, όλοι μεταξύ 20 και 25 ετών, χωρίς τα υπάρχοντά τους. «Ήρθαν εδώ και τους είπαν ότι πρέπει να πάνε να καταγραφούν», περιέγραψε. «Έφυγαν χαρούμενοι και όταν βγήκαν οι αστυνομικοί τους περίμεναν... Αν τα παιδιά ήξεραν ότι επρόκειτο να απελαθούν, θα είχαν πάρει τις τσάντες, τα χαρτιά, τα χρήματά τους».

Ανάμεσα σε αυτούς που επελέγησαν για να επιστραφούν στην Τουρκία ήταν μια οικογένεια με πέντε μέλη από το Αφγανιστάν: η Σίλα Αχμάντι, 40 ετών, ο Τζαλάλ Αχμάντι, 54 ετών, και τα τρία παιδιά τους Μόσεν, 20, Ομίντ, 18 και Σοράγια, 16 ετών.
«Ήρθε η αστυνομία και τους πήρε όλους στον κύριο χώρο», περιέγραψε ο αδερφός της Σίλα. Το απόγευμα η Σίλα άρχισε να ουρλιάζει και να διαμαρτύρεται. Σε βίντεο που δόθηκε στο «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταγράφεται ο θρήνος της Σίλα την ώρα που 15 άνδρες των ΜΑΤ με κράνη και ασπίδες πλησίαζαν. Μία ομάδα ανδρών που βρισκόταν κοντά άρχισε να φωνάζει: «Αυτή είναι η Ευρώπη, ντροπή σας».

Η αστυνομία μετέφερε τα άτομα προς απέλαση στο πρώην κέντρο καταγραφής των νέων αφίξεων (πριν αρχίσει να λειτουργεί το hot spot στη ΒΙΑΛ), στα Ταμπάκικα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περίπου 15-20 άτομα, Αφγανοί και δύο από τη Δημοκρατία του Κονγκό, είπαν σε άτομο που επισκέφθηκε το χώρο ότι οι αστυνομικοί τους μετέφεραν από το hot spot χωρίς να τους επιτρέψουν να μαζέψουν τα προσωπικά τους αντικείμενα: τσάντες, ρούχα και σε κάποιες περιπτώσεις κινητά τηλέφωνα και έγγραφα. Το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κάνει λόγο για οκτώ τσάντες των απελαθέντων που είδε στο hot spot.
Την επόμενη ημέρα που έγινε η επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία, τα γραπτά μηνύματα ανάμεσα σε όσους επαναπροωθούνταν και στους φίλους και συγγενείς στο hot spot καταδεικνύουν, σύμφωνα με την οργάνωση, ότι οι απελαθέντες δεν γνώριζαν σε ποια περιοχή της Τουρκίας θα τους πήγαιναν.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία βρίσκονται υπό κράτηση και έχουν χάσει επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους στην Ελλάδα. Επίσης, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει τις επισκέψεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των Ηνωμένων Εθνών σε αυτούς.

Στο Ντικιλί της Τουρκίας, η οργάνωση αναφέρει ότι οι αρχές κρέμασαν μπλε μουσαμάδες στο φράκτη γύρω από τις τέντες καταγραφής για να εμποδίσουν δημοσιογράφους και παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το να έρθουν σε επαφή με τους απελαθέντες. Ο διοικητής της αστυνομίας στην περιοχή αρνήθηκε αίτημα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρόσβαση στο σημείο.

Στη συνέχεια οι απελαθέντες μπήκαν σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν μακριά. Η αστυνομία είπε στο Παρατηρητήριο ότι κατευθύνονταν στο Κιρκλαρελί και τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι απελαθέντες από την Ελλάδα κρατούνταν στο προαναχωρησιακό κέντρο Πεχλιβανκόι.

Το Παρατηρητήριο συγκέντρωσε τους αριθμούς τηλεφώνων τεσσάρων από τα άτομα που απελάθηκαν από τη Χίο. Μέχρι τις 18 Απριλίου, όπως καταγγέλλει, κανένας από αυτούς δεν είχε απαντήσει σε μηνύματα που τους είχε στείλει η οργάνωση στο Viber, την εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν. Όταν επιχείρησε να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, τρία από τα τηλέφωνα έδειχναν απενεργοποιημένα και ένας από τους αριθμούς δεν λειτουργούσε.

«Η νομική βάση της κατάσχεσης τηλεφώνων για τους ανθρώπους που απελάθηκαν, εάν υπάρχει, παραμένει ασαφής», παρατηρεί η οργάνωση, και συμπληρώνει: «Με βάση το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες στηρίζονται στα τηλέφωνά τους για να ενημερώνονται και για να βρίσκονται σε επαφή με την οικογένειά τους, τέτοια μέτρα φαίνονται αχρείαστα και σκληρά, όπως και η παραβίαση των δικαιωμάτων προσωπικής περιουσίας των ατόμων».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost


Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Υπογραφές για νέα πολιτική κίνηση συγκεντρώνει ο Χάρης Θεοχάρης

Ο κύβος ερρίφθη για τον Χάρη Θεοχάρη. Ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού προχωρά στην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης, με την επωνυμία «Δύναμη Πολιτών».

Έχοντας ως σύνθημα το «Βγαίνουμε μπροστά για την Ελλάδα!», ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αποστασιοποιείται από το Ποτάμι, προετοιμάζοντας την ανεξαρτητοποίησή του, διακινεί πεντασέλιδη μπροσούρα με τους δέκα λόγους, για τους οποίους πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Η βαθιά κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη οικονομική, κοινωνική και ηθική καταστροφή» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο σε πρώτη φάση κυκλοφορεί μεταξύ των εθελοντών του Ποταμιού. «Τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων του παλιού πολιτικού κατεστημένου, δεν είναι άλλο από ένα κρεσέντο υποκρισίας» προστίθεται.

«Γι' αυτό κι εμείς» συνεχίζει, «πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, διαφορετικά επαγγέλματα, κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας για να βάλουμε τέλος στη συνεχιζόμενη καταστροφή. Ενώνουμε τις δυνάμεις για να γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας, να κινηθούμε μπροστά. Κι αυτό όπως λέει ο ποιητής "θέλει δουλειά πολλή". Γι' αυτό ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ και συγκροτούμε μια αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση, τη "Δύναμη Πολιτών"». 


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογραφές για νέα πολιτική κίνηση συγκεντρώνει ο Χάρης Θεοχάρης"

Ερντογάν προς Βρυξέλλες: Εσείς μας έχετε ανάγκη, όχι εμείς

Σε συνέχεια των τουρκικών απειλών για ακύρωση της συμφωνίας για το Προσφυγικό εάν δεν «δώσουν» οι Ευρωπαίοι τη βίζα, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία» απ' ότι η Άγκυρα τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προκλητική» την έκθεση-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα εν τω μεταξύ που ο Ερντογάν μιλούσε στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα αποτελούν τη βάση του νέου τουρκικού Συντάγματος. Του ίδιου Συντάγματος που θέλει να φέρει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του Ερντογάν.

Και όλα αυτά ενώ την Τετάρτη έρχεται η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης.

Είχε προηγηθεί δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας απέναντι στην Τουρκία, μετά τις απειλές διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ακύρωση των συμφωνιών.

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες» είπε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε μία περίοδο που οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε θετική φάση όσον αφορά το θέμα των μεταναστών, το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων [σ.σ. για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ] ή ακόμη την κατάργηση της βίζας, το να παρουσιάζεται μία έκθεση σαν αυτή είναι προκλητικό» δήλωσε εν τω μεταξύ την Τρίτη ο Ερντογάν αναφερόμενος στην έκθεση προόδου της Ευρωβουλής.

Μιλώντας σε ομάδα τοπικών αξιωματούχων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι η μεγαλύτερη κριτική κατά της Τουρκίας που προέρχεται από τη Δύση είναι «κακόβουλη».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την έκθεση προόδου για την Τουρκία για το 2015 στην οποία επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.
«Αυτή η χώρα [η Τουρκία] έχει αναλάβει τρία εκατομμύρια ανθρώπους για να μην ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι. [...] Τι λέει η έκθεση για αυτό το θέμα; Τίποτα» συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να επισκεφθούν το Σάββατο καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 18 Μαρτίου προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Η Μέρκελ αναμένεται στην Τουρκία ενόσω κατακεραυνώνεται εντός και εκτός Γερμανίας για «υποταγή» στον Ερντογάν μετά την αποδοχή εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης του αιτήματος του Τούρκου προέδρου για τη δίωξη Γερμανού κωμικού λόγω σκληρής σάτιρας στο πρόσωπό του.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν προς Βρυξέλλες: Εσείς μας έχετε ανάγκη, όχι εμείς"

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Ανοίγει ως ΑΕ με προσλήψεις «fast track»

Ο ασκός του Αιόλου για το ΕΣΥ ανοίγει με την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας. Παρά την συντονισμένη προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να παρουσιάσει την επικείμενη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης ως μια κίνηση απορρέουσα από τις αριστερές ευαισθησίες της κυβέρνησης, το αριστερό πρόσημο αναζητείται επί ματαίω στους χειρισμούς της.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το Νοσοκομείο ΑΕ Θήρας εκτός του ανοίγει ως υποκατάστημα της Ανώνυμης Εταιρίας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), από μια κυβέρνηση που δεσμευόταν και…δεσμεύεται για τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, γίνεται μια μοναδική ευκαιρία για τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών υγείας αλλά και για το βόλεμα ημετέρων.

«Αριστερή περηφάνια» για το Νοσοκομείο Θηρών ΑΕ

Δεν έχει τέλος η ανακολουθία των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει και με την ευκαιρία της λειτουργίας του νοσοκομείου Θήρας η ΠΟΕΔΗΝ.

«Η Κυβέρνηση αισθάνεται αριστερή υπερηφάνεια που υπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση Λειτουργίας στο ΕΣΥ του πρώτου Νοσοκομείου Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.Μ.Υ. ΑΕ). Είναι το Νοσοκομείο Α.Ε. Θηρών, με ξαφνικό θάνατο του Κέντρου Υγείας Θηρών. Η Αριστερή Κυβέρνηση Τσίπρα καταργεί Δημόσια Πρωτοβάθμια Μονάδα και ανοίγει Νοσοκομείο Α.Ε. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν για την κατάργηση της μνημονιακής επάρατης ΕΣΑΝ ΑΕ (κοστολόγηση υπηρεσιών) χαρακτηρίζοντάς την ταφόπλακα του ΕΣΥ κατά την περίοδο της αντιμνημονιακής ρητορείας του, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου με τη λειτουργία Νοσοκομείου Ανώνυμη Εταιρεία» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Ωστόσο, το προεδρείο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ υπογραμμίζει πως «δεν μας προξενεί εντύπωση από μια κυβέρνηση που άλλα λέει και άλλα κάνει, η ταχύτητα και η σπουδή που επιδεικνύει για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θηρών Α.Ε».

Προσλήψεις με διαδικασίες fast track

Αναφορικά με τη στελέχωση του Νοσοκομείου Θηρών Α.Ε., η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι με διαδικασίες fast track προκηρύχθηκε εκτός ΑΣΕΠ (σαν να πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία) η πρόσληψη 180 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, «Η κυβέρνηση όπως και στις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ βλέπει ξανά ευκαιρία να βολέψει δικά της παιδιά» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφορικά με τη διαδικασία στελέχωσης του νοσοκομείου.

Παράλληλα, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θηρών μετακινείται στο Νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η μετακίνηση δεν θα επιφέρει υπηρεσιακές και μισθολογικές δυσμενείς μεταβολές,», η πραγματικότητα αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική. Κι αυτό όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, «ο πρόεδρος της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. ειδοποίησε τους Ιατρούς του Κέντρου Υγείας ότι δεν θα κάνουν εφημερίες, αλλά θα εργάζονται σε κυκλικό ωράριο όπως το υπόλοιπο προσωπικό. Συνεπώς, τέλος η αμοιβή εφημεριών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Σαντορίνης: Ανοίγει ως ΑΕ με προσλήψεις «fast track»"

Σβήνουν νηπιαγωγεία από τον σχολικό χάρτη, «καταργούν» νηπιαγωγούς

Αναστάτωση επικρατεί στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά τη δημοσιοποίηση της διάταξης του υπουργείου Παιδείας που οδηγεί σε κατάργηση εκατοντάδων νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, καθώς ορίζει ότι πλέον θα αντιστοιχεί ένας νηπιαγωγός σε 14 νήπια (από τα επτά που ίσχυε ως σήμερα).

Οι νηπιαγωγοί ζητούν την απόσυρση της περίφημης διάταξης του άρθρου 35 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, η οποία αφορά τα νηπιαγωγεία, αλλά και του σχεδίου διάταξης που αφορά προσλήψεις αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-17. Καλούν δε τους συναδέλφους τους σε κινητοποίηση την Πέμπτη, 21 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και την ίδια ώρα σε ανάλογες συγκεντρώσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συντονιστικό όργανο των νηπιαγωγών, «με τη νέα ρύθμιση από τα 1.466 διθέσια νηπιαγωγεία της χώρας τα 744 μετατρέπονται σε μονοθέσια και κλείνει άμεσα το ένα τμήμα τους. Ο αριθμός δυναμικότητας των νηπιαγωγείων αυτών είναι από 15 έως 27 παιδιά».

«Στην επικράτεια για το σχολικό έτος που διανύουμε 1.144 νηπιαγωγεία -συμπεριλαμβανομένων των 254 δυσπρόσιτων, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα νηπιαγωγεία της ειδικής αγωγής- έχουν 14 ή λιγότερα νήπια α' και β' ηλικίας και σύμφωνα με τη διάταξη που προαναφέρθηκε βρίσκονται υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης. Τα νηπιαγωγεία αυτά είναι οργανικά ή λειτουργικά μονοθέσια (διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για σχολική μονάδα που λειτουργεί με ένα τμήμα, σε μία αίθουσα και με έναν νηπιαγωγό) και με την ψήφιση του σχεδίου νόμου στην πλειονότητά τους θα σβήσουν από τον σχολικό χάρτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση των νηπιαγωγών.

«Στον αριθμό αυτό προστίθενται και 744 τμήματα νηπιαγωγείων, τα οποία το σχολικό έτος που διανύουμε έχουν οργανικότητα διθέσιου και λειτουργούν με δύο τμήματα (με αριθμό νηπίων α' και β' ηλικίας 15-27, δύο αίθουσες και δύο νηπιαγωγούς), αλλά με την εφαρμογή της νέας διάταξης θα πρέπει να γίνει άμεσα η συγχώνευσή τους σε ένα τμήμα με έναν/μία νηπιαγωγό και αριθμό νηπίων α' και β' ηλικίας έως 27 (με την εφαρμογή της ΚΥΑ με ΦΕΚ 2451/1.10.2013 που είναι σε ισχύ και στην οποία αναφέρεται ότι "...ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία δύναται με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό"). Συνεπώς, αν γινόταν η εφαρμογή της διάταξης τώρα, θα καταργoύνταν άμεσα 744 τμήματα νηπιαγωγείων και οι αντίστοιχες σε αυτά 744 οργανικές θέσεις νηπιαγωγών» τονίζουν.

«Εκτός των όσων προαναφέρθηκαν είναι άγνωστος ο αριθμός των τμημάτων και κατά συνέπεια των οργανικών θέσεων, οι οποίες θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων νηπιαγωγείων (εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 211744/ΓΔ4/23.12.2015 με θέμα "Μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-17" στην οποία αναφέρεται η προαγωγή συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων σε τετραθέσια έως εξαθέσια).

»Ο ακριβής αριθμός των τμημάτων που θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων νηπιαγωγείων θα γίνει γνωστός όταν υπογραφεί η ΚΥΑ για τις μεταβολές σχολικών μονάδων (ίσως τον επόμενο μήνα). Επισημαίνουμε ότι το Συντονιστικό Νηπιαγωγών έχει δηλώσει επανειλημμένα την αντίθεσή του ως προς τη λειτουργία πολυθέσιων νηπιαγωγείων και η θέση του είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη» αναφέρουν οι νηπιαγωγοί.

Καταλήγουν αναφέροντας ότι «η λογική πίσω από αυτό τον σχεδιασμό είναι, μέσω της δημιουργίας υπερπληθών τμημάτων, η κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων και κατά συνέπεια η δημιουργία εξαιρετικά μεγάλου -για τα δεδομένα του νηπιαγωγείου- αριθμού υπεράριθμων νηπιαγωγών. Αυτός ο μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, σε συνάρτηση με τη μεγάλη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και με την ελάττωση του αριθμού των γεννήσεων, θα μηδενίσει τον αριθμό των προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών νηπιαγωγών και θα οδηγήσει σε εργασιακή επισφάλεια χιλιάδες νηπιαγωγούς».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Σβήνουν νηπιαγωγεία από τον σχολικό χάρτη, «καταργούν» νηπιαγωγούς"

Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Αρσένης

Πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα. 
Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης είχε γεννηθεί στην Κεφαλονιά το 1931 και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Οικονομικό Τμήμα του ΜΙΤ των ΗΠΑ.
Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης  του ΟΟΣΑ (1964-1966),  και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη  (UNCTAD) (1967-1980).
Στο πλαίσιο αυτό είχε επαφές με τους Aλιέντε, Kάστρο κ.ά. Ήταν εμπειρογνώμων της «Eπιτροπής των 20» με τους Zισκάρ Nτεσταίν και Xέλμουτ Σμιτ για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.
Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα, ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και την κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.
Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ στην κυβέρνηση μπήκε τον Ιούλιο του 1982.
Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής (υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης).
Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α' Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του. 
Ήταν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).
Ήταν παντρεμένος με την Λούκα Κατσέλη, πατέρας 4 παιδιών.
Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο
Τη θλίψη τους εξέφρασαν πολιτικοί και κόμματα για τον θάνατο του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμου Αρσένη.
Αλέξης Τσίπρας
Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη.
Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο.
Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.
Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.
Φώφη Γεννηματά
Η απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη μας θλίβει βαθύτατα. Έφυγε ένας αγαπημένος μας σύντροφος. Πορεύτηκε για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.
Βαθιά δημοκράτης, μαχητικός,  εξέχων ακαδημαϊκός και επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς. Υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό. Ανυποχώρητος πάντα, υπερασπίστηκε αξίες και οράματα.
Εκφράζουμε τα  βαθιά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο, τη Λούκα και την οικογένεια του.
Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε στην κα Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά της συλλυπητήριο τηλεγράφημα, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη.
Το Ποτάμι
Ο Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση.Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων.Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ένωση Κεντρώων
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη, ενός πολιτικού που άφησε το αποτύπωμα του στην μεταπολίτευση. Θα θέλαμε να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στην οικογένεια του.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε σημαίνων πολιτικός, ακαδημαϊκός, οικονομολόγος. Ανέλαβε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και άφησε παντού το στίγμα του.
Πιστός στις ιδέες και τις αρχές του δεν δίστασε να συγκρουστεί για αυτές, όποτε το επέβαλε η συνείδησή του. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
ΔΗΜΑΡ
Ο Γεράσιμος Αρσένης πάλεψε για πολιτικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ανυπέρβλητες αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Περνά στην ιστορία ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Κορυφαίος οικονομολόγος εργάστηκε στα οικονομικά τμήματα του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ ενώ διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει στην οικογένειά του τη θλίψη της για την απώλειά του.
tvxs


Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Αρσένης"

Μέτρα κατά των λαθρεμπόρων και όχι κατά των συνταξιούχων

Toυ Γιώργου Σούρλα, πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. ευρώ με τις περικοπές των συντάξεων και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, αντιστοιχούν στα ποσά που χάνει κάθε χρόνο το δημόσιο μόνο από το λαθρεμπόριο και τη νοθεία των καυσίμων, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων.

Ενώ οι πολίτες χειμάζονται, καλούνται να σηκώσουν κι άλλα δυσβάσταχτα βάρη τα κυκλώματα της διαφθοράς και της διαπλοκής συνεχίζουν απρόσκοπτα και προκλητικά την εγκληματική τους δράση. Συμβαίνουν όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως αντιπολίτευση διαβεβαίωνε ότι με την πάταξη των φαινομένων αυτών θα εξασφάλιζε τα 10 και πλέον δισ. ευρώ το χρόνο που αναφέρονται στην έκθεση πεπραγμένων 2012 - 2014, που συντάξαμε στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για έκθεση που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την έκανε σημαία ως αντιπολίτευση για να παρουσιάσει την έκταση της διαφθοράς τότε και να απαντά στο ερώτημα «Που θα βρεθούν τα χρήματα για κοινωνική πολιτική;».
Δυστυχώς, από την εφαρμογή των μνημονίων και μέχρι σήμερα κυβερνώντες και δανειστές αναζητούν ισοδύναμα μέτρα από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και όχι από την πάταξη των κυκλωμάτων της διαφθοράς που σε πολλές περιπτώσεις έχουν επώνυμο και διεύθυνση και δρουν απρόσκοπτα λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα κατά των λαθρεμπόρων και όχι κατά των συνταξιούχων"

Αντί να δώσουν κίνητρα στους νέους, τους επιβαρύνουν με βαριά φορολογία

Με υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου μπαίνει ταφόπλακα σε μια ολόκληρη γενιά – Αντί να δώσουν κίνητρα στους νέους, τους επιβαρύνουν με βαριά φορολογία

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση το μεσημέρι της Τρίτης, προβλέπεται φορολογική επιβάρυνση με τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.090 ευρώ από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα.


Φόρο ύψους 8 έως και 176 ευρώ  θα κληθούν να πληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή μικρή ελάφρυνση σε σχέση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα έρχεται για εκείνους που έχουν εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα χαμηλότερα των 32.000 ευρώ. Η μείωση στη φορολογία τους σε σχέση με πέρυσι θα ξεκινάει από τα 76 έως και 399 ευρώ. Επιβαρύνσεις προβλέπονται για μισθωτούς-συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλότερα ετήσια εισοδήματα, όπως άλλωστε και για όλους όσοι εισπράττουν εισοδήματα από υψηλά ενοίκια. Στους «χαμένους» των αλλαγών περιλαμβάνονται και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα καθώς προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%.
Οι αγρότες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και με την έκπτωση φόρου, δηλαδή με αφορολόγητο 9.091 ευρώ. Παραμένουν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις για ποσό έως 12.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές:
• 22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ εισοδήματος
• 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
• 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 2.000 ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, χωρίς όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ και αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
Η εισφορά αλληλεγγύης
Η νέα ειδικής φορολόγησης της εισφοράς αλληλεγγύης, διαμορφώνεται ως εξής:
• 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
• 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
• 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 6,5% από 30.001 έως 40.000 ευρώ
• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.
Ενοίκια
Παραμένει η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, αλλά αυξάνονται οι συντελεστές. Ειδικότερα τα ενοίκια θα φορολογούνται με την εξής κλίμακα: 
Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (€)Συντελεστής %
0-12.00015%
12.001 – 35.00035%
35.001-45%
Οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι σήμερα 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερο εισόδημα. 
Μερίσματα
Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%, ορίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έχει ως εξής:
 ΕισόδημαΕισφ. Αλληλεγγύης
0-12.0000%
12.001-20.0002,2%
20.001-30.0005,00%
30.001-40.0006,50%
40.001-65.0007,50%
65.001-220.0009,00%
>220.00010,00%
Φόρος στα τυχερά παιχνίδια
Στις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης των ακαθάριστων εσόδων φορολογούνται, αντί για 30%, στο 35%.
Συνοπτικά όπως στοιχειοθετεί τις αλλεγές το euro2day.gr, η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό περιλαμβάνει:
• Πρόσθετο φόρο από 8 έως και 176 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ.
Μειώσεις φόρου από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ.
Μεγάλες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα υψηλότερα των 43.000 ευρώ.
• Ελαφρύνσεις έως και 764 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα έως 32.000 ευρώ και κλιμακωτές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
• Επιβαρύνσεις για όλους όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα ή από ενοίκια. Προβλέπεται αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% ενώ οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξάνονται από 11% σε 15% για όσους εισπράττουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35%. Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.
Δείτε αναλυτικά τις φορολογικές αλλαγές:


tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντί να δώσουν κίνητρα στους νέους, τους επιβαρύνουν με βαριά φορολογία "

Απάντηση των σωφρονιστικών στον Παρασκευόπουλο

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) με σημερινή ανακοίνωσή της απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου που εκδόθηκε με αφορμή τις καταγγελίες της εν λόγω Ομοσπονδίας για τα συμβαίνοντα στο χώρο των φυλακών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΟΣΥΕ έκανε αναφορά, μεταξύ των άλλων, στην κατάσταση στο χώρο των φυλακών λέγοντας ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δέχονται απειλές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κ.λπ.

Στη συνέχεια χθες ο κ. Παρασκευόπουλος επί των καταγγελιών της ΟΣΥΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία -πλέον του ότι εξέφρασε την «έκπληξή του» για τις καταγγελίες- αναφέρεται μεν στην κατάσταση που υπάρχει στις φυλακές αλλά τις απέδωσε σε άλλα αιτία.

Η ΟΣΥΕ σήμερα σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως μετά τη χθεσινή απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης «καταλάβαμε επιτέλους γιατί επί τόσο καιρό αρνείται, πεισματικά θα έλεγε κάποιος, να μας συναντήσει και να συνομιλήσει επί της ουσίας μαζί μας για τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών. Προφανώς γιατί δεν έχει απολύτως τίποτα να μας πει. Όπως έκανε άλλωστε και με την κατά τα άλλα έγγραφη απάντησή του».

Καλεί δεν τον υπουργό «να μπει στον κόπο να μας ανταπαντήσει ακόμα και αν το κάνει με τον δικό του “δημοκρατικό” τρόπο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση των σωφρονιστικών στον Παρασκευόπουλο"

Απλοποιείται η αναγραφή των ονοματεπώνυμων στις ταυτότητες

Απλοποιείται ο τρόπος αναγραφής ονοματεπώνυμου σε δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καταργείται, συγκεκριμένα, η διπλή αναγραφή του ονοματεπώνυμου, με λατινικούς χαρακτήρες, και πλέον θα εμφανίζεται μεταφρασμένο στα λατινικά μία φορά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η επαναφορά στην απλή γραφή πραγματοποιήθηκε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε επισημάνει, ήδη από το 2003, ότι η υποχρεωτική εισαγωγή και χρήση του προτύπου «ΕΛΟΤ 743» για την μεταγραφή ονοματεπώνυμου με λατινικούς χαρακτήρες δημιουργούσε προβλήματα ταυτοπροσωπίας σε πολίτες τα στοιχεία των οποίων προηγουμένως είχαν μεταγραφεί με άλλο σύστημα. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις η μεταγραφή με λατινικούς χαρακτήρες γινόταν και με τους δύο τρόπους με τη μεσολάβηση μεταξύ των δύο μορφών γραφής του αγγλικού διαζευκτικό «OR».

Για παράδειγμα τα επώνυμα Μπαλής και Γκεσούλης, με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ μεταγράφονται ως Balis και Gkesoulis ωστόσο πριν από την υιοθέτηση του ανωτέρω προτύπου, έγγραφα ενδεχομένως να τα μετέγραφαν Mpalis και Gesoulis αντίστοιχα. Μέχρι τώρα, εάν ο ενδιαφερόμενος επιθυμούσε να διατηρήσει τη δεύτερη γραφή, εμφανιζόταν στην ταυτότητα και το διαβατήριο υποχρεωτικά και με την πρώτη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κατά τις συναλλαγές του στο εξωτερικό.

Πλέον η λατινική μεταφορά του ονοματεπώνυμου θα γίνεται με μία μορφή είτε με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ 743 είτε, κατά παρέκκλιση του προτύπου αυτού, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου με άλλα στοιχεία όπως αυτά είναι εγγεγραμμένα σε προηγούμενο ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ελληνικής ή ξένης αρχής, το οποίο ο αιτών υποχρεούται να επιδείξει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "Απλοποιείται η αναγραφή των ονοματεπώνυμων στις ταυτότητες"

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τον τραυματισμό του Σύρου πρόσφυγα στην Ειδομένη, από αστυνομικό βάν

Σε τυχαίο γεγονός, και ειδικότερα τροχαίο ατύχημα, οφείλεται, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ο σοβαρός τραυματισμός του Σύρου πρόσφυγα από αυτοκίνητο της αστυνομίας στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο, για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας Κιλκίς, το οποίο διερευνά τις συνθήκες του ατυχήματος. Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, ο Σύρος, όπως προκύπτει από κατάθεση συγγενικού προσώπου του, ήταν σκυμμένος έξω από τη σκηνή που διαμένει με την οικογένειά του, ξαφνικά σηκώθηκε απότομα και έπεσε προς τα πίσω, προφανώς, χάνοντας τις αισθήσεις του. Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, εκείνη τη στιγμή περνούσε ένα αστυνομικό βαν, στο οποίο επέβαινε μόνο ο οδηγός και πάνω σε αυτό χτύπησε ο πρόσφυγας.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου ανέφερε ότι δεν είδε τίποτα και απλώς άκουσε έναν θόρυβο. Ο Σύρος φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, ενώ θα εξεταστεί από ιατροδικαστή, ο οποίος θα διερευνήσει, από την πλευρά του, τις συνθήκες τραυματισμού.

Επίσης, από το αρχηγείο της αστυνομίας έγινε γνωστό ότι διεξάγεται και διοικητική διερεύνηση για την υπόθεση, όπως προβλέπεται για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδίδονται εκ των προτέρων ευθύνες στον αστυνομικό.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τον τραυματισμό του Σύρου πρόσφυγα στην Ειδομένη, από αστυνομικό βάν "

Πανελλαδική απεργία εμπόρων την Κυριακή

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την προσεχή Κυριακή τα μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων.

«Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μία από τις οκτώ Κυριακές του έτους που θεσμοθετήθηκαν με μνημονιακούς νόμους και η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της, τους διατηρεί εντελώς άθικτους» αναφέρουν οι έμποροι σε σχετική ανακοίνωση.

«Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι κατά την περίοδο του Πάσχα, οι εμποροϋπάλληλοι θα αναγκαστούν να εργαστούν δύο Κυριακές (στις 24/4 και στις 8/5), όπου για μια ακόμα φορά θα μείνουν απλήρωτοι για την Κυριακάτικη εργασία τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική απεργία εμπόρων την Κυριακή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news