facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Επαναφέρουν στο τραπέζι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ οι δανειστές

Ξανά στο τραπέζι βάζουν οι Θεσμοί το θέμα της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στην περίπτωση που δεν τρέξουν οι εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης που συζητούνται εδώ και μήνες.

Όπως γράφουν «Τα Νέα» με βάση το προσχέδιο συμφωνίας που έχουν δώσει οι δανειστές, η ελληνική πλευρά υποχρεούται είτε να υλοποιήσει με διαδικασίες - εξπρές το πολύπλοκο σχέδιο για την «κρατικοποίηση» του ΑΔΜΗΕ (51% στο Δημόσιο, 29% στο Χρηματιστήριο και 20% πώληση σε στρατηγικό επενδυτή) είτε να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση του 100% της θυγατρικής εταιρείας, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που βάζει το προσχέδιο είναι ασφυκτικό και η καταστρατήγησή του μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Το πολύ σε δύο μήνες από σήμερα - έως τον Ιούνιο - πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει προκηρύξει διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 20% του ΑΔΜΗΕ.

Διαφορετικά, πρέπει έως τον Οκτώβριο του 2016 να ανακοινώσει ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 100% της εταιρείας, καταρρίπτοντας έτσι μία από τις πιο εμβληματικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Στόχος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Στην πρέσα επίσης βάζουν οι δανειστές τα όρια αντοχής της κυβέρνησης στο άλλο μεγάλο ενεργειακό θέμα-ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τη μνημονιακή υποχρέωση να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά κατά 25% ώς το 2018 και κατά 50% ώς το 2020.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την πώληση μέσω δημοπρασιών μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ (σ.σ.: μοντέλο ΝΟΜΕ), τότε για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος μείωσης του μεριδίου της είναι απαραίτητο να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 34% της Επιχείρησης που κατέχει το Δημόσιο (πέραν του 17% που ήδη κατέχει). Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για πώληση του 51% της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, και σε περίπτωση πάντα που δεν περπατήσουν οι δημοπρασίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης σε έναν ή περισσότερους επενδυτές του 40% των ενεργών μονάδων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπει ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ, και να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2017.

Η διατύπωση αυτή δείχνει ακριβώς και την πίεση που ασκούν προς την κυβέρνηση οι δανειστές, οι οποίοι απειλούν πλέον με πώληση περισσότερων μονάδων από το 30% που προέβλεπε ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου διατηρείται σε ισχύ, απλώς έχει παγώσει και δεν έχει καταργηθεί, παρότι η νυν κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει, κάτι για το οποίο δέχεται συχνά πυρά από τη ΓΕΝΟΠ.

Εξάλλου, ακόμη και αν εγκριθούν τελικά τα ελληνικά ισοδύναμα απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των δύο ενεργειακών εταιρειών, είναι πολύ πιθανό η πώληση του 51% της ΔΕΗ να αποτελέσει ένα από τα επιπλέον μέτρα-ρεζέρβα ύψους 3 έως 3,6 δισ. ευρώ ώς το 2018, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναφέρουν στο τραπέζι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ οι δανειστές"

WEF: Το δεύτερο υψηλότερο χρέος παγκοσμίως κατέχει η Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό χρέους, μετά την Ιαπωνία βρίσκεται η Ελλάδα, διεθνώς, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 173,8% του ΑΕΠ ενώ της Ιαπωνίας στο 243,2% του ΑΕΠ.
Ακολουθούν ο Λίβανος με 139,7%, η Τζαμάικα με 138,9%, η Ιταλία με 132,5%, η Πορτογαλία με 128,8%, η Ιρλανδία με 122,8%, η Κύπρος με 112%, το Μπουτάν 110,7% με και οι ΗΠΑ με 104,5%.

Στο μεταξύ, στην ίδια έκθεση η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην 129 θέση ανάμεσα στις χώρες με την χειρότερη αποδοτικότητα της κυβέρνησης.

Στην πρώτη θέση ως η καλύτερα αποδοτική κυβέρνηση παγκοσμίως είναι αυτή του Κατάρ ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη και η Φινλανδία.

Στην 14 θέση βρίσκεται η Βρετανία και ακολουθούν η Ιαπωνία (17η), η Κίνα (31η), οι ΗΠΑ (34η), η Ινδία (52η) και η Ρωσία στην 97η θέση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "WEF: Το δεύτερο υψηλότερο χρέος παγκοσμίως κατέχει η Ελλάδα"

Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, διεγράφη ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Ο κ.Παπαμιμίκος, υπέβαλε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής αλλά και από αυτή του μέλους της ΝΔ, δηλώνοντας πως αναλαμβάνει ευθύνες που του αποδίδονται και δεν του αναλογούν.

Ο ίδιος ζήτησε να σταματήσει «το κυνήγι ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα». Όπως είπε, κάποιοι από το πρωί έψαχναν τρόπο να τον διαγράψουν χωρίς όμως να βρουν κάτι για αυτό και αποφάσισε να διευκολύνει την κατάσταση παραιτούμενος.

Κάποιοι δεν ήθελαν την παρουσία του στο συνέδριο, όπου και θα κατέθετε πρόταση για τη θεσμοθέτηση τάσεων, τόνισε προσθέτοντας πως διαφωνεί με τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ. Κάποιοι θέλουν να πετάξουν στον κάλαθο των αρχήστων τους αγώνες της νεολαίας εδώ και 40 χρόνια, συμπλήρωσε.

Διεγράφη ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Mε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, όπου παραπέμφθηκε, με το ερώτημα της διαγραφής, μετά από εισήγηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τέθηκε εκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας Απόστολος Κράτσας, ανακοίνωσε ότι ο Β. Γεωργιάδης διεγράφη από μέλος του κόμματος και ως εκ τούτου εξέπεσε αυτοδίκαια από το αξίωμα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, καθώς και από κάθε άλλη κομματική ιδιότητα.

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παπαμιμίκου:

«Σαν σήμερα πριν ακριβώς από 6 χρόνια, στις 18/4/2010, εξελέγην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κόντρα σε όλους και όλα τα συστήματα, στην πρώτη ανοιχτή κινηματική διαδικασία που συμμετείχαν 45.000 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα.

Σήμερα 6 χρόνια μετά κάποιοι αποφάσισαν την κατάργηση της οργάνωσης που άνδρωσε γενιές και γενιές πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων αγώνες και ιστορία 40 ετών.

Ο λόγος βεβαίως είναι προφανής και μπορεί να τον κατανοήσει ο καθένας. Η απόφαση φυσικά αυτή με βρίσκει αντίθετο.

Επιπλέον, από το πρωί μαθαίνω πως κάποιοι ψάχνουν άλλοθι -που δυστυχώς για αυτούς δεν τους έχω δώσει- προκειμένου να με διαγράψουν 5 ημέρες πριν από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την λήξη της θητείας μου.

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως δεν ήμουν αρεστός. Δεν εξαρτιόμουν από μηχανισμούς και έλεγα πάντα ελεύθερα την άποψή μου. Όπως έκανα και πρόσφατα σχετικά με την θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό της παράταξής μας, πρόταση που όπως γνωρίζετε θα κατέθετα για ψηφοφορία στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή όμως όπως είπα και παραπάνω δεν βρίσκουν κάποια κατηγορία να μου προσάψουν για να με διαγράψουν και επειδή εγώ βάζω πάνω από όλα την ισχυροποίηση και την ενότητα της παράταξης, θα αναλάβω για άλλη μία φορά ευθύνες που μου αποδίδονται και ας μην μου αναλογούν.

Υπέβαλα την παραίτησή μου από Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για να διευκολύνω τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο πραγματικά εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι να καταφέρει να ξαναενώσει την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Με αυτή μου την πράξη ελπίζω να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και στον άδικο καταλογισμό ευθυνών σε άλλους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, όλα τα μέλη-στελέχη και υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας και να ζητήσω συγγνώμη για τα λάθη που έκανα. Θέλω να γνωρίζουν όμως ότι έδωσα την ψυχή μου και δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα.

Επιπλέον θέλω να ευχαριστήσω τους Προέδρους της Ν.Δ., τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

'Αφησα τελευταίους την οικογένειά μου αλλά και τους στενούς μου ανθρώπους για την στήριξη που μου έδωσαν αλλά και για την υπομονή που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στους τόνους λάσπης και τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκα.

Μια φορά Οννεδίτης για πάντα Οννεδίτης».



Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, διεγράφη ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ "

Τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα ενημέρωσης

Στην προκήρυξη απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έπειτα από σύσκεψη των προέδρων και των μελών όλων των ΔΣ των Σωματείων της Ενημέρωσης που συγκάλεσε για το Ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, υλοποιώντας την κοινή βούληση όλων των εκπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας ως εξής:

Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και στη ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 23/4.

Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 24/4.

Την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ «για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα τις επόμενες ημέρες».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα ενημέρωσης"

Τώρα και ο Τσακαλώτος απειλεί με παραίτηση!

Μόνο εύκολη και δεδομένη υπόθεση δεν είναι η ομόθυμη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας σκληρής συμφωνίας με τους δανειστές και η διατήρηση της συνοχής του κυβερνώντος κόμματος, αν και εξακολουθεί να φαντάζει δύσκολη έως απίθανη η πτώση της κυβέρνησης "από τα μέσα"!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ενημερώσει - προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απο την προηγούμενη εβδομάδα οτι θα επανεξετάσει την παραμονή του στην κυβέρνηση, εαν παραβιαστούν σοβαρές κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η διαφύλαξη του αφορολόγητου ορίου.

Ενδεχόμενη διαφοροποίηση και παραίτηση από το οικονομικό επιτελείο, δεν σημαίνει αυτόματα πάντως και απόσυρση της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση, έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Οικονομικών το Μέγαρο Μαξίμου - δηλαδή ακόμα κι αν φύγει από υπουργός θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, άρα δεν τίθεται θέμα μείωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος.

Η στάση αυτή δεν είναι άσχετη από την οργανωμένη κίνηση που έκανε η εσωκομματική τάση "53+" στην οποία ανήκει ο κ. Τσακαλώτος, την περασμένη Παρασκευή, επικρίνοντας την κυβερνητική ηγεσία μεταξύ άλλων και για υπερβολικές υποχωρήσεις έναντι των δανειστών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια στάση είναι πιθανόν να επιλέξουν και άλλοι υπουργοί μέλη των "53+" όπως ο Θοδωρής Δρίτσας. Η αριστερών κλίσεων εσωκομματική ομάδα, που έχει ουσιαστικά το ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις που εχει παράσχει προς το κόμμα, για ανυποχώρητη στάση σε κρίσιμα θέματα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Απέχει ωστόσο αρκετά από την επιλογή να "ρίξει" την κυβέρνηση - για την ακρίβεια δεν είναι μέσα στη στρατηγική της μια τέτοια κίνηση.

Νέα γραμμή "αντίστασης" η ανταλλαγή "ρητρών"

Πιθανόν πιεσμένη κι από την εσωκομματική αμφισβήτηση και κριτική η κυβερνητική ηγεσία στέλνει τώρα μηνύματα προς τους δανειστές, ότι δεν θα δεχθεί καμιά πρόβλεψη, ούτε θα δεσμευτεί για πρόσθετα μέτρα, αν στο μεταξύ δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση και να περιγράφει από τώρα επιπλέον μέτρα για κλείσιμο ενός ενδεχόμενου δημοσιονομικού κενού το 2018, το οποίο θεωρείται βέβαιο από το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα προκύψει λόγω της ανάπτυξης στην οποία θα μπει στο μεταξύ η ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά δηλαδή η Αθήνα θέλει να παράσχει την "ρήτρα" των επιπλέον μέτρων, που θέλουν οι δανειστές, μόνο εάν και κείνοι δεσμευτούν για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τώρα και ο Τσακαλώτος απειλεί με παραίτηση!"

Εκδόθηκε από τη ΡΑΕ η άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των ΕΛΤΑ

Το αργότερο έως το Σεπτέμβριο, θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν ρεύμα μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), καθώς προχωρεί με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο εισόδου της επιχείρησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε στα ΕΛΤΑ άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ετήσιας ισχύος 350MW, με ισχύ για 20 χρόνια (μέχρι τις 9 Μαρτίου 2036) και με δυνατότητα παράτασης.

Τα ΕΛΤΑ προχωρούν αυτήν την περίοδο τις απαραίτητες διαδικασίες και σε πρώτη φάση θα αναλάβουν την εκπροσώπηση όλων των υφιστάμενων συνδέσεων υπό το ΑΦΜ των ΕΛΤΑ που σήμερα εκπροσωπούνται από τη ΔΕΗ.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλα τα ταχυδρομικά καταστήματα ώστε να υπάρξει χρόνος να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες δυσκολίες με στόχο έως το Σεπτέμβριο να μπορούν να εξυπηρετήσουν και ιδιώτες μέσω του δικτύου των 1.500 ταχυδρομικών καταστημάτων και πρακτορείων.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδόθηκε από τη ΡΑΕ η άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των ΕΛΤΑ"

Τουρκικές απειλές για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας

Η τουρκική κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εάν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν το λόγο τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στη Συρία, στην οποία περιλαμβάνεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από τη Συρία στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία που συνήψαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ ξεκάθαρη. Θέλουμε αυτή η ανθρώπινη τραγωδία να τερματιστεί, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) και η τελωνειακή μας σύνδεση να αναβαθμιστεί» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τον λόγο της, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με τους μετανάστες εμείς θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικές απειλές για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας"

Στην αντεπίθεση η Θάνου - Τι γράφει στην τρισέλιδη ανακοίνωσή της

Απάντηση εφ' όλης της ύλης έδωσε πριν από λίγο με τρισέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που ανέκυψαν τους τελευταίους μήνες στην Δικαιοσύνη.

Οπως επισημαίνει η κα Θάνου προχώρησε σε αυτή την απάντηση καθώς η παραπληροφόρηση σχετικά με το πρόσωπο της είναι ευρεία καθώς όπως λέει κάποιοι ενοχλούνται γιατί κάνει το καθήκον της εμποδίζοντας την διαπλοκή.

Η κα Θάνου αναφέρεται στο θέμα του πειθαρχικού ελέγχου και της δυνατότητας που της δίνει ο νέος νόμος να εκκινεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος δικαστών ή εισαγγελέων ενώ σημειώνει για την περίπτωση της εισαγγελέως εφετών Γ.Τσατάνη ότι ουδόλως κινήθηκε από μεροληψία αλλά παρόλα αυτά για να προστατεύσει το κύρος της δικαιοσύνης διαβίβασε την πειθαρχική έρευνα σε αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου. Η κα Θάνου αναφέρεται και στο θέμα της μήνυσης σε βάρος του συνταγματολόγου Σταύρου Τσακιράκη υποστηρίζοντας ότι ακόμη και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να καταθέσει μήνυση σε βάρος ενός πολίτη όταν αυτός υπερβαίνει το Σύνταγμα και τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης.

Ολόκληρο το κείμενο της απάντησης της προέδρου του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Με αφορμή τις συνεχιζόμενες βολές κατά του θεσμού του Προέδρου του Αρείου Πάγου, από ορισμένα πρόσωπα, τα οποία παραπληροφορούν τους ́Ελληνες πολίτες, προσπαθώντας να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους προς τον θεσμό και προς το πρόσωπό μου, επειδή, προφανώς, «ενοχλούνται», διότι, με την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων μου, εμποδίζω μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, επιβάλλεται να επισημάνω τα εξής:

Α) Σχετικά με την αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου:

1. Αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης, (κατά το άρθρ. 99 παρ. 1 Κώδικα Οργανισμού ∆ικαστηρίων – Ν. 1756/1988) διαθέτουν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Προϊστάμενος Επιθεώρησης για όλους τους ∆ικαστικούς Λειτουργούς (∆ικαστές και Εισαγγελείς), καθώς και οι Πρόεδροι Εφετών, ∆ιευθύνοντες τα Εφετεία, για τους ∆ικαστές της Περιφέρειάς τους και οι Εισαγγελείς Εφετών, ∆ιευθύνοντες τις Εισαγγελίες, για τους Εισαγγελείς της Περιφέρειάς τους. Με το Ν.4356/2015, άρθρ. 46 παρ. 3, προστέθηκε και η αρμοδιότητα του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ευλόγως, επομένως, προκύπτει το ερώτημα, ποιοί και γιατί ενοχλούνται, επειδή, πέραν του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του Προϊσταμένου Επιθεώρησης απέκτησε αρμοδιότητα και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Επίσης, σαφώς προκύπτει από το κείμενο του νόμου ότι όλα τα έχοντα αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης όργανα είναι μονοπρόσωπα και είναι απολύτως ανακριβές ότι μέχρι τώρα το δικαίωμα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου είχαν μόνον πολυπρόσωπα όργανα, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, στα πλαίσια της προσπάθειας παραπληροφόρησης.

2. Απολύτως ανακριβές, επίσης, είναι ότι η Πρόεδρος, η οποία ασκεί την πειθαρχική δίωξη, στη συνέχεια κρίνει τον ελεγχόμενο, συμμετέχοντας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι «δεν μπορούν να μετάσχουν σε πειθαρχικό συμβούλιο ή δικαστήριο, για την εκδίκαση ορισμένης πειθαρχικής υπόθεσης, εκείνοι που έχουν ασκήσει την πειθαρχική δίωξη ή έχουν ενεργήσει την ανάκριση, στην ίδια πειθαρχική υπόθεση.» (άρθρ. 97 παρ. 5 του ιδίου ως άνω νόμου).


Β. Σχετικά με την από μέρους μου άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη:

1. Ο αρμόδιος για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης έχει το δικαίωμα (άρθρ. 99 παρ. 9 του ιδίου ως άνω νόμου) να ενεργεί αμέσως προκαταρκτική εξέταση, η οποία διενεργείται είτε με εντολή του, από άλλο δικαστικό λειτουργό, ανώτερο κατά βαθμό από τον ελεγχόμενο, είτε από τον ίδιον, αυτοπροσώπως, όπως έπραξα στην προκειμένη περίπτωση, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που είχε λάβει η υπόθεση αυτή και του μεγάλου κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος των υποθέσεων, που χειρίσθηκε η ελεγχόμενη.

2. Συνεπώς, οι επικαλούμενοι ως λόγοι εξαίρεσης, που δημιουργούν δήθεν υπόνοια μεροληψίας σε βάρος μου, ότι δηλαδή ανέλαβα η ίδια την διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας, μετά από «υπόδειξη» από τους Κύπριους αξιωματούχους, ή ότι έχω σχέση γνωριμίας μαζί τους ένεκα της ιδιότητάς μου, ως πρώην Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, ή ότι διατηρώ σχέση υπηρεσιακής συνεργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό ∆ικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο, δεν χρήζουν καν απάντησης, διότι εάν οι τυπικές υπηρεσιακές σχέσεις ή η απλή γνωριμία εκτιμηθούν ως λόγοι εξαίρεσης, τότε όλοι οι ∆ικαστικοί Λειτουργοί θα πρέπει να εξαιρούνται. Οι λοιποί λόγοι εξαίρεσης έχουν κριθεί νόμω αβάσιμοι από τη νομολογία (ΑΠ 1080/2010), πέραν του ότι είναι παντελώς αβάσιμοι κατ ́ ουσία και ανακριβείς, όπως ανακριβέστατος είναι και ο λόγος ότι δήθεν συνομολόγησα ότι η προς εκείνη επιδοθείσα κλήση για γραπτές εξηγήσεις ήταν αόριστη.

3. Ωστόσο, πέραν του αβασίμου και της καταχρηστικότητας της εν λόγω αίτησης εξαίρεσης, και παρά το γεγονός ότι ουδεμία έχθρα ή αντιπάθεια είχα ουδέποτε με την ελεγχόμενη, με την οποία, αντιθέτως, διατηρούσα πάντοτε πολύ καλές υπηρεσιακές σχέσεις και ουδεμία, επίσης, ιδιαίτερη σχέση έχω με τους ασκήσαντες τις αναφορές Κυπρίους αξιωματούχους, εν τούτοις, προς διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας τόσο της θεσμικής μου θέσης, όσο και της ∆ικαιοσύνης γενικότερα, ανέθεσα σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου την περαιτέρω διενέργεια της πειθαρχικής εξέτασης και τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος.

Γ. Σχετικά με την μήνυση κατά του Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη.

Είναι καταφανές ότι έχει πέσει στο κενό η συνεχιζόμενη προσπάθεια ορισμένων προσώπων να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν δικαιούται να καταμηνύσει κάποιον, όταν αυτός υπερβαίνει τα οριζόμενα από το Σύνταγμα και τους νόμους όρια της ελευθερίας της έκφρασης και κατά τρόπο απρόκλητο, προσβάλλει την προσωπικότητά της, με φράσεις εξυβριστικές και μειωτικές και η εμμονή τους αυτή δημιουργεί ευλόγως σκέψεις και ερωτηματικά, για το ποιός είναι ο πραγματικός τους στόχος, όπως επίσης, δημιουργούν ερωτηματικά όσοι προφασίζονται ότι δεν κατανοούν ότι η Πρόεδρος, με το αποσταλέν έγγραφό της, ασφαλώς δεν έκανε παρέμβαση στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά εξέφρασε την απορία της για το γεγονός ότι συγκεκριμένο κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης εξέδωσε δελτίο τύπου, για υπόθεση που αποτελεί προσωπική-ιδιωτική διαφορά.

Τέλος ∆ιαβεβαιώνω τους ́Ελληνες πολίτες ότι πρέπει να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τους ́Ελληνες ∆ικαστικούς Λειτουργούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ασκούν το λειτούργημά τους με ακεραιότητα και σοβαρότητα, έχοντας πλήρη συναίσθηση των καθηκόντων τους και διαθέτουν το σθένος, ώστε να αγνοούν τις τυχον παρεμβάσεις ή πιέσεις, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου»

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση η Θάνου - Τι γράφει στην τρισέλιδη ανακοίνωσή της "

Καταγγελίες για παρατυπίες με... εντολή υπουργού και στο ΕΚΑΒ

Μετά τις καταγγελίες και την ερώτηση στη Βουλή για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στον διαγωνισμό για την πρόσληψη 100 εντατικολόγων γιατρών, νέες καταγγελίες με ανάλογο περιεχόμενο έρχονται τώρα στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά για το ΕΚΑΒ. 

Μετατάξεις και αποσπάσεις στο ΕΚΑΒ χωρίς την τήρηση των νόμιμων και προβλεπόμενων διαδικασιών καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου, τονίζοντας αφενός μεν την παράτυπες μετακινήσεις, αφετέρου την αποδυνάμωση του προσωπικού, διασωστών και διοικητικών.
 
«Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί με Υπουργικές αποφάσεις να γίνονται μετατάξεις και αποσπάσεις εργαζομένων του ΕΚΑΒ σε άλλες υπηρεσίες αποδυναμώνοντας τον Οργανισμό από διασώστες και διοικητικό προσωπικό χωρίς να τηρείται καμία διαδικασία αξιοκρατίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.
 
Όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, παρόλο που στο ΕΚΑΒ υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει είτε από ΑΕΙ είτε από ΤΕΙ και έχουν κάνει αίτηση για μετάταξη, το Υπουργείο χωρίς να  λάβει υπόψη τα παραπάνω αιτήματα, επιλεκτικά μετατάσσει-αποσπά υπαλλήλους  με Υπουργικές αποφάσεις.

Η τελευταία μετάταξη, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, υπογράφηκε μια εβδομάδα πριν από την τρίωρη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη τα συνδικαλιστικά όργανα του ΕΚΑΒ και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ. Μια συνάντηση, που όπως επισημαίνουν, έγινε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας καθώς είχε...ευαισθητοποιηθεί  από τις πολλές αιτήσεις μεταθέσεων που υπάρχουν ειδικά από το ΕΚΑΒ Αθήνας προς άλλες περιοχές.

«Οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις αυτές εξεγείρουν το αίσθημα περί δικαίου όλων μας και ειδικά των εκατοντάδων διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων σε πανελλαδικό επίπεδο που έχουν αιτηθεί την μετακίνηση τους στον τόπο συμφερόντων τους (για οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους)  και το αίτημα τους δεν έχει ικανοποιηθεί αλλά και αυτούς που λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών δεν ικανοποιείται το αίτημα τους για μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία με βάση τα προσόντα και τις σπουδές τους» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Γιώργος Μαθιόπουλος. 

Οι προκλητικές μετατάξεις 

Με την Φ.30315/15586/Δ9/4010/5−4−2016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Υγείας μετατάσσεται ο Φ.. Χ.. του Π…, μόνιμος υπάλληλος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Αθηνών, κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων με Ε΄ βαθμό, με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχει στο Περιφερειακό Τμήμα Κυκλάδων του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑ.Π.Ι.Τ.) με έδρα τη Σύρο στον κλάδο TE Διοικητικού Λογιστικού.



Με την Ημερήσια Ανακοίνωση (Η.Α) ΤΗΣ 21-03-2016 του ΕΚΑΒ κατόπιν της υπ’ αρ. 7412/9-03-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Υγείας αποσπάται ο Π… Α… του Γ..-Π…, υπάλληλος ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ∆ιοικητικού-Λογιστικού, µε βαθµό ∆΄, από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Αττικής για χρονικό διάστηµα δύο (2) ετών, από 28-03-2016.

Με την Η.Α. ΤΗΣ 11-02-2016 του ΕΚΑΒ κατόπιν της υπ’ αριθ. Α1α/Γ.Π.οικ.5012/22-01-2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Υγείας , η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 18 του άρθρου ένατου του Ν. 4057/2012 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 69/2-02-2016, μετατάσσεται ο μόνιμος υπάλληλος του ΕΚΑΒ Αθηνών, Α… Σ…  του Ε.., του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, με βαθμό Δ΄ από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχει, στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Με την Η.Α. ΤΗΣ 10-02-2016 του ΕΚΑΒ κατόπιν της υπ’ αριθ. Α1α/Γ.Π.οικ.5009/22-01-2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 18 του άρθρου ένατου του Ν. 4057/2012 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 69/2-02-2016, μετατάσσεται η μόνιμη υπάλληλος του ΕΚΑΒ Αθηνών, Κ.. Σ… του Π…. , του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, με βαθμό Δ΄ από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχει, στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού.

Με την Η.Α. ΤΗΣ 27-05-2015 του ΕΚΑΒ κατόπιν της υπ’ αρ. Α2β/Γ.Π.31659/4-05-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Υγείας αποσπάται η Α…. Ν…. του Κ…., μόνιμη υπάλληλος κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, από το ΕΚΑΒ ΑΘΗΝΩΝ στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, αρμοδιότητας της 5ης Δ.Υ.ΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες για παρατυπίες με... εντολή υπουργού και στο ΕΚΑΒ"

Βουλή: Μετά το Πάσχα ο έλεγχος του πόθεν έσχες Τσίπρα

Να αναβάλουν την συζήτηση της υπόθεσης των «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μετά το Πάσχα έλαβαν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «τα Νέα» που υποστήριζε πως ο κ. Τσίπρας δεν δήλωσε την μεταβίβαση μετοχών αξίας 33.000 ευρώ. Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε πως η μεταβίβαση έγινε έγκαιρα και δηλώθηκε κανονικά στο «πόθεν έσχες» του 2009. Ωστόσο, το μέλος της επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε να ερευνηθεί η υπόθεση ώστε να μην μείνουν σκιές, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Εκτός, αυτού κατά την σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η παραπομπή στην δικαιοσύνη του φακέλου που αφορά τoν εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της επιτροπής αναφέρει ότι εντοπίστηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες κατά τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» του γνωστού εκδότη οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από την δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε δηλώσεις που βρέθηκαν στα αρχεία της Βουλής. Αναφορικά με τα «πόθεν έσχες» άλλων ετών του κ. Ψυχάρη που δεν εντοπίστηκαν η επιτροπή αποφάσισε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο καθώς το όποιο αδίκημα έχει παραγραφεί.

Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής εισήχθη και το θέμα του κ. Γκίκα Χαρδούβελη με την Επιτροπή να αποφαίνεται ότι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε ως υπουργός Οικονομικών δεν έδειξε κάτι επιλήψιμο καθώς τα χρήματα που βρίσκονται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό δικαιολογούνται απόλυτα από τα εισοδήματά του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Μετά το Πάσχα ο έλεγχος του πόθεν έσχες Τσίπρα"

H Κουντουρά απαντά στη Ryanair για τον χαρακτηρισμό «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας»

Με ενα σύντομο κείμενο απαντά η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σε όσα είπε σε συνέντευξη του ο εκπροσωπος της Ryanair, χαρακτηρίζοντας τη «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας».

Σχετικά με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με ημερομηνία 17/4, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά δηλώνει τα εξής:

«Διαβάζοντας τη συνέντευξη εκπροσώπου της αεροπορικής εταιρείας Ryanair που δημοσιεύτηκε και που αναπαράχθηκε σε διάφορα μέσα, είδα ότι γίνεται κατ’ επανάληψη αναφορά στο όνομά μου- το οποίο μάλιστα επιχειρήθηκε να συνδεθεί με τις ανακοινωθείσες επιχειρηματικές αποφάσεις της εταιρείας- για θέμα για το οποίο δεν έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα.
Κατόπιν αυτού, διευκρινίζω τα εξής:
Είναι γνωστό το αίτημα που έχουν θέσει στις εκάστοτε κυβερνήσεις κατ’ επανάληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια και από τις αρχές του 2014 πιο επισταμένως, να μην πληρώνει η εν λόγω εταιρεία το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων 12 ευρώ ανά επιβάτη.
Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επανήλθε με επιστολή του, αυτή τη φορά συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο της Κω, ζητώντας την άμεση απαλοιφή του εν λόγω τέλους.
Στις συναντήσεις μας που είχαν προηγηθεί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, και στην ανταλλαγή αλληλογραφίας μας στη συνέχεια, ξεκαθάρισα ότι το συγκεκριμένο αίτημά για την κατάργηση των τελών 12 ευρώ ανά επιβάτη, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου. Τέτοιου είδους θέματα εντάσσονται στο πλαίσιο της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που αφορά και τις αεροπορικές εταιρείες, και του συνέστησα να απευθυνθεί στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.
Έχω ευχαριστήσει στο παρελθόν τον εκπρόσωπο της Ryanair και τον ευχαριστώ για μία ακόμη φορά δημοσίως για την πρόθεσή του να φέρει επιπλέον 5 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα, σε βάθος τριετίας. Και φυσικά του τόνισα ότι υποστηρίζω κάθε ενέργεια που καθιστά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας πιο ανταγωνιστικό και αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου και στον τομέα ευθύνης μου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2015, μετά από τη συστηματική εφαρμογή της νέας μας τουριστικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας.
Όσον αφορά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που ειπώθηκαν δημοσίως, αυτοί δεν συνάδουν ούτε με τους ελάχιστους κανόνες σεβασμού, ούτε με το πνεύμα αγαστής συνεργασίας. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ζητήματα οικονομικής και φορολογικής φύσεως είναι εκτός του τομέα ευθύνης του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα Τουρισμού Υπουργού».

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή όταν σε συνέντευξη του στο Βήμα ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair, Ντέιβιντ Ο' Μπράιεν, αποκάλεσε την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας».

Ο Ντέιβιντ Ο' Μπράιεν είπε χαρακτηριστικά «Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο είναι εξαιρετικό για τους ωφελούμενους, όμως δεν είναι δυνατόν η στρατηγική για τον τουρισμό να περιορίζεται στην ανακύκλωση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων» σχολίασε ο Ο' Μπράιεν κάνοντας λόγο για έλλειψη προτάσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
«Έχουμε αποστείλει 25 επιστολές τα τελευταία δύο χρόνια αλλά έχουμε λάβει μόλις τρεις απαντήσεις, σε καμία όμως από αυτές δεν υπάρχει ανταπόκριση, θετική είτε αρνητική, στις προτάσεις μας. Στις απαντήσεις αυτές, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της».
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ο' Μπράιεν, η εταιρεία «εξαναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση» μετά και την επιστολή της 18ης Μαρτίου 2016, όπου αναφερόταν ότι η αρχή των ακυρώσεων θα γίνει από το νησί της Κω. «Τακτική με την οποία η ελληνική αγορά χάνει οκτώ πτήσεις την ημέρα δύο μήνες νωρίτερα. Ίσως επειδή η υπουργός ήταν πολύ απασχολημένη με την έκθεση στο Μαϊάμι», σχολίασε στο δημοσίευμα ο Ο' Μπράιεν.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "H Κουντουρά απαντά στη Ryanair για τον χαρακτηρισμό «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας» "

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Λεύκτρο - Σπάρτη

«Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια για τα εγκαίνια. Κάνουμε εγκαίνια όταν ολοκληρώνονται τα έργα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, εγκαινιάζοντας και δίνοντας στην κυκλοφορία τον νέο αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο-Σπάρτη, σήμερα το μεσημέρι, στη σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα ΣΕΑ Πελλάνας, λίγο έξω από την πόλη της Σπάρτης.

Στον αγιασμό των εγκαινίων που τέλεσε ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, παρόντες ήταν ο κ. Σπίρτζης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, οι βουλευτές Σταύρος Αραχωβίτης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Θανάσης Δαβάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, δήμαρχοι από την Αρκαδία και τη Λακωνία, περιφερειακοί σύμβουλοι και κάτοικοι από τη Σπάρτη και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Ο υπουργός Υποδομών στην ομιλία του ανέφερε ότι «είναι μια μέρα χαράς για τη Λακωνία, την Αρκαδία, τα Κύθηρα και όλη την Ελλάδα. Τα οφέλη από την παράδοση του έργου είναι προφανή. Είναι ο πρώτος δρόμος που παραδίδεται με εν λειτουργία σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια να ολοκληρωθούν όλα τα υπόλοιπα έργα».

Προσέθεσε ότι «στις αρχές του καλοκαιριού θα δοθεί η σύνδεση της Μεγαλόπολης και το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί όλο το έργο με την ολοκλήρωση της περιμετρικής της Καλαμάτας».

Ο υπουργός συνεχάρη τα στελέχη του υπουργείου, τους μελετητές κι όλους όσοι εργάστηκαν και υπογράμμισε ότι «τα έργα αυτά δεν ανήκουν σε κανένα υπουργό, σε καμιά κυβέρνηση, ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Επιπλέον ανέφερε ότι «το έργο αυτό είχε “κωλύσει” για χρόνια, γιατί είχε σταματήσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβρη και με την αναθεώρηση προβλέπονται 208 εκατ. περίπου λιγότερα αποζημιώσεις, γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές και τα χρήματα αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός – και πρέπει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ.

Προβλέφθηκαν πρόσθετα έργα 20 εκατ. και προστέθηκαν 12 εκατ. πρόσθετες μελέτες και, για την ενημέρωση των πολιτών της Λακωνίας, στη συνέχεια θα γίνουν 15 χιλιόμετρα περιφερειακού δικτύου για να συνδέονται οι αγροτικές περιοχές, ένας νέος κόμβος και αρκετά ακόμα έργα».

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε υποδομές στην Πελοπόννησο και στη Λακωνία, που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και αυτή είναι η απάντηση κι απ’ τις δύο πλευρές που γίνεται η κριτική σ' εμάς. Από τη μία είναι ότι έχουν κωλύσει τα έργα, εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια για τα εγκαίνια κάνουμε εγκαίνια όταν ολοκληρώνονται τα έργα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Τόνισε επίσης ότι με την αναθεώρηση της σύμβασης και την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου προβλέπεται να μετακινούνται ελεύθερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλέπονται αναλογικά διόδια και ειδικά τιμολόγια για τους συχνούς χρήστες και πολλές ακόμα διευκολύνσεις για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία που δεν έχουν εξαγγελθεί, αλλά, όπως είπε, «τις έχουμε συμφωνήσει και τις έχει υπογράψει ο παραχωρησιούχος κι έχουν περάσει από το κοινοβούλιο».

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο υπουργός Υποδομών είπε ότι «θα είμαστε μαζί και σε άλλα εγκαίνια και σε άλλες παραδόσεις έργων, γιατί έχουμε σηκώσει τα μανίκια και για να βγάλουμε τη χώρα απ' την κρίση, αλλά και για να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές.

Επιτέλους να φτιάξουμε την παραγωγή της χώρας μας και είναι σημειολογία για τη Λακωνία, για τα Κύθηρα και την Αρκαδία, είναι περιοχές που έχουν παραγωγή, που πρέπει να τονωθεί η παραγωγική δομή της χώρας και τα έργα που γίνονται πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο».

Με το νέο αυτοκινητόδρομο η διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη θα γίνεται μέσα σε δύο ώρες, ενώ η διαδρομή Σπάρτη-Τρίπολη, παρότι αυξάνονται τα χιλιόμετρα από 58 που ήταν σε 80, ο χρόνος μειώθηκε σημαντικά και απαιτούνται 40 λεπτά την ώρας για να φτάσεις με ασφάλεια από τη μια πόλη στην άλλη.

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «όλοι θεωρούσαν, είτε ανεφάρμοστο είτε ουτοπικό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Εμείς με έργα, με σκληρή δουλειά, συλλογική προσπάθεια και καλή συνεργασία με όλους τους συντελεστές του έργου, αποδεικνύουμε σήμερα ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι υλοποιήσιμα κι εφαρμόσιμα και ότι μπορούμε να μιλάμε όχι για προθέσεις και εξαγγελίες, αλλά για μια υπαρκτή πραγματικότητα που αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται».

Προσέθεσε ακόμη ότι «μέρα σαν τη σημερινή είναι μέρα αισιοδοξίας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με εντονότερους ρυθμούς».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε δηλώσεις του μεταξύ πολλών άλλων υπογράμμισε ότι «το έργο ασφαλώς διαμορφώνει ένα καινούργιο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας Πελοποννήσου. Με το συγκεκριμένο άξονα, με την παραχώρηση του Μορέα και με τα έργα τα οποία κάνει η περιφέρεια Πελοποννήσου, θα είμαστε η περιφέρεια με το πιο άριστο δίκτυο από πλευράς υποδομών σε όλη τη χώρα».

Ο περιφερειάρχης ερωτηθείς ανέφερε για την μεγάλη περιμετρική της Σπάρτης, που ξεκινά από την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου και κατασκευάζεται από την Περιφέρεια ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το έργο το Σκούρα-Πυρί, γιατί ουσιαστικά θα εξοικονομεί χρόνο 20 λεπτών και θα συνδέει το μεγάλο αυτοκινητόδρομο με τη νότια Λακωνία, θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και από την άλλη πλευρά θα αρχίσουν οι εργασίες για την νέα είσοδο της Σπάρτης, που θα συνδέσει τον περιμετρικό με τον κύριο αστικό ιστό της πόλης».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Λεύκτρο - Σπάρτη"

Κομισιόν: Μην περιμένετε συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

Δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ την Παρασκευή 22 Απριλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως έγιναν εποικοδομητικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον καθώς και ότι το Eurogroup της Παρασκευής θα αποτελέσει ένα «σημαντικό σημείο για την καταγραφή προόδου».

Παράλληλα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται να επιστρέψουν σήμερα και αύριο στην Αθήνα, έτσι ώστε να συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις, ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε πως ο στόχος παραμένει να βρεθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

«Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων κρίνεται από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή», είπε ο κ. Σχοινάς,τονίζοντας τη σημασία συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως: «Έπειτα από εποικοδομητικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Ελλάδα σήμερα και αύριο, με τον στόχο να παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για καταγραφή της προόδου που έχει γίνει. Η επιτροπή δεν θα κάνει εικασίες για τις διαπραγματεύσεις, όμως εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους θεσμούς για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Έχουμε κάνει πρόοδο και η δυναμική πρέπει να συνεχιστεί αλλά η επιτυχία βασίζεται σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο στην Επιτροπή. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε συμφωνία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο η Επιτροπή αποκλείει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν το Eurogroup της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε πως δεν πρόκειται να κάνει εικασίες ως προς τις πιθανές ημερομηνίες ολοκλήρωσης, αλλά δήλωσε πως οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις «βαίνουν καλώς».



Επίσης κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» με την επιστροφή των θεσμών, αλλά τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο και η διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των θεσμών ειδικά στο ζήτημα ΔΝΤ – Επιτροπή, η ίδια πηγή τόνισε πως έγινε σημαντική πρόοδος στην Ουάσιγκτον καθώς υπήρχε η ευκαιρία επικοινωνίας όλων των πλευρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Μην περιμένετε συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup"

Στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο Σταύρος Ψυχάρης

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, καθώς η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη του ΔΟΛ είναι ανακριβείς και ελλιπείς. Ο Σταύρος Ψυχάρης παραπέμπεται στον εισαγγελέα για τα πόθεν έσχες της περιόδου από 2008 έως 2015.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, το οποίο διαβιβάζεται στον αρμόδιο εισαγγελέα, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από 2008 έως 2015 είναι ανακριβείς και ελλιπείς.

Μετά την εκπνοή και της δεύτερης προθεσμίας που του είχε δοθεί, προκειμένου να υποστηρίξει τα δηλωθέντα εισοδήματα του, ο κ.Ψυχάρης δεν προσκόμισε κανένα νέο στοιχείο, όπως ανέφερε μέλος της Επιτροπής.

Το ίδιο μέλος διευκρίνισε ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής στη Δικαιοσύνη του κ. Ψυχάρη για μη υποβολή «πόθεν έσχες» επί μία δεκαετία, από το 1997-2007, καθώς το αδίκημα λόγω του πλημμεληματικού του χαρακτήρα, έχει παραγραφεί.

«Καθαρός» ο Χαρδούβελης

Η επιτροπή εξέτασε και τα Πόθεν Έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, συμπεραίνοντας ότι δεν υπάρχουν σφάλματα ή παραλείψεις.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο Σταύρος Ψυχάρης "

ΔΟΕ: Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη

Νέα κινητοποίηση προανήγγειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) για την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Απριλίου, ζητώντας την απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης για πρόσληψη αναπληρωτών την ερχόμενη χρονιά και των διατάξεων που αφορούν το νέο ελάχιστο αριθμό νηπίων στα νηπιαγωγεία.

Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ, κάνοντας λόγο για «εμμονή» από πλευράς υπουργείου να προχωρήσει στην ψήφιση «αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων», καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη, έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας 11:00 με 14:00.

Τέλος, την Τετάρτη, 20 Απριλίου, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών σε όλη των χώρα θα πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις, με αντικείμενο τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΟΕ: Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη"

Άρση των διημερεύσεων από τους φαρμακοποιούς

Σε άρση των διημερεύσεων (από τις 8:00 έως τις 20:00) από τις 4 Μαϊου, καλεί τους φαρμακευτικούς συλλόγους ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, και διευκρινίζει ότι η απόφαση δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φαρμακεία θα μένουν ανοικτά μέχρι το μεσημέρι ή μέχρι αργά το βράδυ εάν ο φαρμακοποιός έχει επιλέξει το διευρυμένο ωράριο. Αυτή η εξέλιξη θα δυσκολέψει τους πολίτες που θα ψάχνουν ανοιχτό φαρμακείο.

Την αρχή για άρση των διημερεύσεων κατά τις εργάσιμες ημέρες πλην αργιών, Σαββάτου και Κυριακής, έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση «εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του φαρμακευτικού κλάδου να οριστεί εκ μέρους της πολιτείας συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, πέραν του οποίου θα ορίζονται καθημερινά οι εφημερίες».

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «χάος», απορρύθμιση» της αγοράς και «κατάρρευση» των εφημεριών, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακειών. «Επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ωράριο, τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει σε ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση των διημερεύσεων από τους φαρμακοποιούς"

Συνεχίζεται η αποχή των λογιστών

Τη συνέχιση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι και την Παρασκευή 6 Μαΐου αποφάσισαν οι λογιστές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έχει αποφασιστεί ως αντίδραση στις αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό για τους ελευθέρους επαγγελματίες και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για δημιουργία επιστημόνων δύο ταχυτήτων.

«Η αποχή συνεχίζεται έχοντας καταγράψει σημαντική επιτυχία τις πρώτες δύο εβδομάδες, αφού ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί δεν ξεπερνά ούτε το 5%» υπογραμμίζεται σχετικά.

«Οι οικονομολόγοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους γιατί καταλαβαίνουν ότι η μάχη αυτή είναι μάχη επιβίωσης. Και σε αυτή τη μάχη δηλώνουν όλοι παρών για αυτό η αποχή έχει τόση μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

AΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η αποχή των λογιστών"

DW:«Η Ελλάδα διχάζει τους δανειστές»

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κυριαρχεί στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που απασχολούν τον γερμανικό Τύπο.


Αυτό που παρατηρούν ανεξαιρέτως οι γερμανοί σχολιαστές είναι το κλίμα ασυμφωνίας που επικρατεί μεταξύ των ίδιων των εκπροσώπων των δανειστών σχετικά με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς στο ζήτημα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα διχάζει τους δανειστές», σχολιάζει η Berliner Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, «συγκρούστηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις. Οι δανειστές δεν παλεύουν μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει μια βαθιά έριδα και μεταξύ των ίδιων (σ.σ. των δανειστών)», σημειώνει η Berliner Zeitung, κάνοντας λόγο για «νέα διαμάχη σχετικά με ενδεχόμενο κούρεμα χρέους».
Στο ζήτημα αναφέρεται στις οικονομικές σελίδες της και η Welt του Βερολίνου, παρατηρώντας ότι «το ΔΝΤ επιδεικνύει σκληρότητα εκεί που ο Σόιμπλε έχει κατανόηση». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, «την ώρα που το Ταμείο εμμένει σε μια σκληρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να υποχωρήσει έναντι της Αθήνας σε αυτό το σημείο. Ο Σόιμπλε έχει κατανόηση για τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. (…) Στο ζήτημα των (σ.σ. πρωτογενών) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό αντιθέτως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη θέση του: το συμφωνηθέν πλεόνασμα του 3,5% το 2018 πρέπει να τηρηθεί. (…) Εντελώς διαφορετικά εκτιμά την κατάσταση το ΔΝΤ: Το Ταμείο θέλει να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χώρο να αναπνεύσει στο πεδίο του προϋπολογισμού».
Η Die Welt εκτιμά ότι ενώ οι παραπάνω διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν με κάποιον τρόπο, «στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους η κατάσταση γίνεται ολοένα δυσκολότερη». Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «το ΔΝΤ απαιτεί ένα υψηλό τίμημα προκειμένου να παραμείνει (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα): μια ευρεία απομείωση χρέους για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση. Αυτό όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο». Όπως επισημαίνει συμπερασματικά το δημοσίευμα της Welt, «οι δανειστές δεν κατάφεραν στην Ουάσιγκτον να έρθουν πιο κοντά σε μια λύση για το δράμα του ελληνικού χρέους».
«Ζήτημα αξιοπιστίας για Ευρωπαίους και ΔΝΤ»
«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει λύση»
«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει λύση»
Η Hamburger Abendblatt παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι δανειστές της Ελλάδας «είναι τσακωμένοι. Αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει λύση». Όπως σημειώνεται στον τίτλο του δημοσιεύματος, «ο Σόιμπλε εργάζεται για έναν νέο συμβιβασμό για την Ελλάδα». Τι είδους συμβιβασμός θα είναι αυτός; Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «πιθανό θα ήταν να συμμετάσχει το ΔΝΤ, συνεισφέροντας ωστόσο μόνο ένα περιορισμένο χρηματικό ποσό. Ούτως ή άλλως τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα, ο μηχανισμός διάσωσης ESM θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και μόνος του. Και η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν όμως σε ισχύ μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Πρόκειται λοιπόν για ένα απειλητικό σκηνικό», επισημαίνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να στηθεί ήδη την προσεχή Παρασκευή στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Άμστερνταμ.
Τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σχολιάζει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμώντας ότι «για τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ είναι ζήτημα αξιοπιστίας να ασκήσουν τώρα πιέσεις στον Τσίπρα για ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί ένα μέτρο λιτότητας με ένα άλλο, όμως στο τέλος θα πρέπει προκύψει το αποτέλεσμα που έχει συμφωνηθεί». Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, πέρα από το ζήτημα του προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται δυνατότητα συμβιβασμού, «στο δεύτερο μεγάλο επίμαχο σημείο -την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα- αντιθέτως δεν διαφαίνεται τρόπος να επιτευχθεί μια λύση που να βγάζει ασπροπρόσωπους όλους τους εμπλεκομένους».
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW:«Η Ελλάδα διχάζει τους δανειστές»"

Δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΝΝΕΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΝΝΕΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά και απευθύνεται πρώτα από όλα στη νέα γενιά, αυτήν που αποζητά την αλήθεια και εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ιστορικής νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Όλα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Στην ομιλία μου στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, είπα ξεκάθαρα ότι “δεν θα ανεχθώ μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες”. Στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό.

Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη νεολαία του Κόμματος και την απήχησή της στους νέους.

Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία. Ανοιχτή σε όλους τους νέους. Συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες.Μια νεολαία που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ των νέων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας».

Πριν την ανακοίνωση Μητσοτάκη

Στις μυλόπετρες των «γαλάζιων» παραδοσιακών μηχανισμών που τελούν υπό την υψηλή εποπτεία των βαρονιών, των πολιτικών τζακιών και των οικογενειών της Νέας Δημοκρατίας, κινδυνεύει να συνθλιβεί το κεντρικό μήνυμα της νέας ηγετικής ομάδας για εκσυγχρονισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο – παρωδία της ΟΝΝΕΔ όπου δεν στήθηκαν κάλπες, κατά τη σημερινή ηγεσία, αλλά εκδόθηκαν αποτελέσματα (!) και πολλά άλλα τραγελαφικά που καταγράφηκαν στις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών έδειξαν ότι και η ανάδειξη νέας ηγεσίας δεν φέρνει την αλλαγή.

Τα γεγονότα των τελευταίων εικοσιτετραώρων, όπου συνέβησαν πολλά γεγονότα που δεν τιμούν ένα κόμμα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό και σύγχρονο, ενίσχυσαν την άποψη πολλών ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα ηγετική ομάδα χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν την παλαιοκομματική κατάσταση που συντηρείται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά το μήνυμα που έχει στείλει ο κ. Μητσοτάκης που συμπληρώνει 100 ημέρες στην ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν ελήφθη από τμήμα της κομματικής βάσης, στην οποία και πάλι κυριάρχησαν οι μηχανορραφίες για τη νομή της κομματικής εξουσίας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που πλήττει βάναυσα την εικόνα της Ν.Δ. είναι στα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για «τέλος των μηχανισμών».

Η ηγεσία της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» δεν προτίθεται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΝΝΕΔ, η οποία συμμετέχει με 400 συνέδρους στο 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που ξεκινάει την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου.

Μια απόφαση για μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εκλογών της ΟΝΝΕΔ (για συνέδρους και νέα Κεντρική Επιτροπή) αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο έντασης και αναταράξεων.

Την ίδια στιγμή η νέα ηγετική ομάδα βρίσκεται απέναντι στον απερχόμενο γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος στηρίζει πλήρως τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη (ορίστηκε πρόεδρος με τις ευλογίες του προέδρου της ΝΔ και δεν στήθηκαν κάλπες, αφού ήταν ο μοναδικός υποψήφιος) και πολλοί εκ των υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη μιλάνε για «προβοκατόρικη κίνηση» παραμονές συνεδρίου.

Παρά το γεγονός ότι η ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής με θετικές αναφορές στον κ. Μητσοτάκη, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. μιλάνε για πλήρη αποτυχία διεξαγωγής εκλογών.

Εάν ληφθεί απόφαση για μη αναγνώριση του αποτελέσματος που θεωρείται σχεδόν βέβαιο θα υπάρξει εκκρεμότητα με τις 400 κενές θέσεις των αντιπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο του κόμματος και ορισμένοι ήδη έχουν αρχίσει να λένε ότι δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής απονομιμοποίησης της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας.

«Για εμάς δεν υπάρχουν εκλογές στην ΟΝΝΕΔ» μεταδίδουν κεντρικά στελέχη της ηγετικής ομάδας και μάλιστα αναφέρουν και τη δήλωση του επικεφαλής της ΔΑΠ και μέλους της ΕΓ της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Αναστασόπουλου για εκλογές που δεν έγιναν και «εικονικά αποτελέσματα» με «φανταστικούς αριθμούς ψηφισάντων».

Πολλοί κάνουν λόγο για εικονικά αποτελέσματα κατόπιν παρασκηνιακών συμφωνιών ανάμεσα στους οννεδίτες, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΟΝΝΕΔ, εμφανίζονται ότι ψήφισαν 796 σύνεδροι, δηλ. περισσότεροι από το 50%, αφού εγγεγραμμένοι ήταν 1.500.

Για «πλήρη διάλυση», προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποιοι τις προσωπικές τους επιδιώξεις» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης που επικεντρώθηκε στην κριτική του στον κ. Παπαμιμίκο, λέγοντας ότι θέλησε με όσα έγιναν να εμφανιστεί με συγκροτημένη προσωπική ομάδα στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ.

Πάντως, ο κ. Παπαμιμίκος μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα που έχουν στενή πολιτική σχέση κατέγραψαν σημαντικές δυνάμεις πάνω από τη Λάρισα, καθώς είναι υπό την επιρροή τους αρκετοί, όπως λέγεται, νέοι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών (ΝΟΔΕ), ενώ ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη κέρδισαν και τις τέσσερις ΝΟΔΕ.

Στη σκιά του κεντρικού μηνύματος του κ. Μητσοτάκη «Οξυγόνο για την Ελλάδα» και «Νέα Δημοκρατία από την αρχή» ενόψει του 10ου συνεδρίου, τα όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο τόσο στην ΟΝΝΕΔ όσο και στις εκλογές για προέδρους ΝΟΔΕ αναδεικνύουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν διαταραγμένες ισορροπίες, έχουν αυτονομηθεί ήδη στελέχη πρώτης γραμμής και διαμορφώνονται νέες ομάδες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ιδιαίτερα ενισχυμένος εξήλθε των εκλογών για προέδρους ΝΟΔΕ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης που έχει πλέον σημαντική επιρροή και στη νεολαία.

Αρκετές ήταν οι καταγγελίες έμπειρων στελεχών της Ν.Δ. για τα όσα έγιναν και στις εκλογές για προέδρους ΝΟΔΕ και αποκάλυψε το βράδυ του Σαββάτου το vima.gr

Το «Βήμα» έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων από περιφερειακά στελέχη (σ.σ. υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες) και στοχοποιούνται στελέχη της κομματικής πυραμίδας, όπως ο γραμματέας Οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης.

Από τα όσα έγιναν στις εκλογές για προέδρους ΝΟΔΕ φάνηκε ότι η σημερινή ηγετική ομάδα δεν έχει πολλές ζώνες επιρροής στο παλαιοκομματικό σύστημα που συντηρείται εδώ και δεκαετίες στη Ν.Δ.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί στη σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που λένε ότι τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και στις εκλογές των προέδρων ΝΟΔΕ (καταγγελίες για παραβιάσεις του καταστατικού), ενισχύουν την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τα ανατρέψει όλα με ριζικές αλλαγές.

Στις εκλογές πάντως εξελέγησαν 66 πρόεδροι ΝΟΔΕ εκ των οποίων το 70% είναι νέοι, ενώ σε ορισμένους νομούς δεν έγιναν εκλογές (π.χ. Μεσσηνία), διότι υπήρχε μόνο μια υποψηφιότητα, ενώ σε ΝΟΔΕ της Β΄ Αθηνών (από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα) λόγω ισοψηφίας των δυο υποψηφίων, έστριψαν κέρμα για το ποιος θα εκλεγεί!

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΝΝΕΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης"

Επιβάρυνση 103 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά από ΦΠΑ 24% σε τρόφιμα

Στα 103 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αναμενόμενη συνολική ετήσια επιβάρυνση που θα προκύψει για τα νοικοκυριά από ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% στα είδη παντοπωλείου (τρόφιμα), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, η αναμενόμενη συνολική ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό για τα τρόφιμα είναι 25 ευρώ ανά νοικοκυριό (2,1 ευρώ/μήνα), δηλαδή επιπλέον 0,5% κατά μέσο όρο.

Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου συνολικά μεσοσταθμικά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,45% (για τα προϊόντα με μεταβολή συντελεστή η αύξηση τιμής εκτιμάται σε 0,81%).

Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, λόγω της εκτιμώμενης ύφεσης βάσει των γενικότερων εξελίξεων στην οικονομία, ο αντίστοιχος ΦΠΑ προς είσπραξη το 2016 αναμένεται μειωμένος σε σχέση με το 2015 κατά -1,56% (-55 εκατ. ευρώ) και το 2017 σε σχέση με το 2015 σχεδόν αμετάβλητος με μείωση κατά -0,13% (-5 εκατ. ευρώ)

Επίσης, τονίζεται ότι οι ετήσιες αγορές τροφίμων των ελληνικών νοικοκυριών το 2015 ανέρχονται ετησίως σε 22,6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η τάση είναι πτωτική την τελευταία πενταετία αν και σταθεροποιήθηκε μετά το 2012. Οι μηνιαίες αγορές σε τρόφιμα κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό υπολογίζονται στο επίπεδο των 380 ευρώ.

Η ανάλυση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβάρυνση 103 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά από ΦΠΑ 24% σε τρόφιμα"

ΟΛΘ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενικοί

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία και οι σύλλογοι των εργαζομένων στο ΟΛΘ Α.Ε. αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, απέχοντας από τις υπερωρίες τους έως και την Τρίτη 19 Απριλίου.

Παράλληλα, αποδέχτηκαν την πρόσκληση για συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε στις 14.00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους με βάση τα νέα δεδομένα.

Οι εργαζόμενοι, όπως τονίζουν τα προεδρεία των σωματείων και συλλόγων τους, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και διεκδικούν:

• να μην προχωρήσει η πώληση Ο.Λ.Θ - ΕΔΩ & ΤΩΡΑ ανάπτυξη του Δημόσιου Λιμένα
• διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος και προστασία της εθνικής οικονομίας.
• να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως ορίζεται από τον Ν. 2688/99 τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικό και τη ΣΣΕ. Δηλώνουμε ανυποχώρητοι στη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας
• λιμάνι ανοικτό στην πόλη και τους πολίτες.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΛΘ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενικοί"

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί ελλείψεων σε φάρμακα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με αφορμή σχετικές καταγγελίες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε καταθέσει εξώδικο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το οποίο στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σχετικά με την τακτική αποθηκών και εταιρειών που δεν εφοδιάζουν την αγορά με συγκεκριμένα φάρμακα και προχωρούν σε εξαγωγές αυτών των σκευασμάτων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξετάσει τη βασιμότητα των καταγγελιών και θα διερευνήσει εάν για τις ελλείψεις προκύπτουν ποινικές ευθύνες φαρμακευτικών εταιρειών ή άλλων.

Σημειώνεται ότι το πρωί, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

«Μέρα με τη μέρα οι ελλείψεις στα φάρμακα πολλαπλασιάζονται. Μετά από καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις ελλείψεις. Ήρθα εδώ και την ενημέρωσα με στοιχεία. Θα φέρουμε και νέα στοιχεία, γιατί μας ζητήθηκε ένας πιο εμπεριστατωμένος φάκελος» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Λουράντος.

«Ειδικά αυτήν την εποχή με τους πρόσφυγες, αλλά και τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η ανάγκη ύπαρξης όλων των φαρμάκων είναι απαραίτητη. Αναφέραμε ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, εταιρείες και φαρμακαποθήκες που δεν εφοδιάζουν την αγορά και κάνουν εξαγωγές. Ζητούμε την παρέμβαση του ΕΟΦ» πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί ελλείψεων σε φάρμακα"

Σε εξέλιξη η διαδικασία αποσυμφόρησης του Πειραιά

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Δεύτερας, η διαδικασία μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά, προς το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Στόχος είναι για σήμερα να μετακινηθούν περίπου 500 άνθρωποι, ενώ σειρά προτεραιότητας έχει δοθεί σε οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικά προβλήματα.

Ήδη το πρώτο λεωφορείο της ΕΘΕΛ αναχώρησε από την πύλη Ε-2 για το Σκαραμαγκά, ενώ υπάρχει και δεύτερο στο οποίο ήδη ξεκίνησε η διαδικασία επιβίβασης.

Ειδομένη: Εστησαν ξανά σκηνές πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή

Την ίδια ώρα, σε επανακατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, που το πρωί απελευθέρωσε η αστυνομία, προκειμένου να δοθεί στη κυκλοφορία, προχώρησαν πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Έστησαν ξανά σκηνές πάνω στις γραμμές και έκλεισαν εκ νέου τη γραμμή, πριν καν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επαναλειτουργία της.

Στους 53.824 οι εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα

Εξάλλου, σε 53.824 ανέρχονται οι ξεριζωμένοι στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 66 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.353. Οι πρόσφυγες στην Αττική είναι 14.825, στην κεντρική Ελλάδα 2.019 και στη νότια Ελλάδα 338.

Στο camp της Ειδομένης παραμένουν 10.323 ψυχές και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.237. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.289.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη η διαδικασία αποσυμφόρησης του Πειραιά"

Η ΠΝΟ απαντά στην κυβέρνηση: 48ωρη απεργία όταν κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση με προοπτική κλιμάκωσης, όταν κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία ζητούν την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και μη ένταξης του ΝΑΤ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον αρνήθηκε τον ουσιαστικό διάλογο με τους ναυτεργάτες αλλά φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται και την κρισιμότητα της όλης κατάστασης, συνέπεια της οποίας ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην εξαθλίωση και στην εξαφάνιση».

Προσθέτει εξάλλου ότι «οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να συσκεφθούν ουσιαστικά και με γνώμονα τα πραγματικά και αληθή συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι με βάσει τις εντολές και οδηγίες της τρόικας και του κουαρτέτου, να καταρτίσουν ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που να επιλύει το πρόβλημα και όχι να οδηγεί τον ελληνικό λαό στην φτώχεια και περαιτέρω εξαθλίωση».

Η ΠΝΟ καλεί τους Έλληνες ναυτικούς για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κηρυχθούν ταυτόχρονα με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για ψήφιση στην Βουλή, ανεξάρτητα από ημέρα και ώρα που θα κατατεθεί.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΠΝΟ απαντά στην κυβέρνηση: 48ωρη απεργία όταν κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή "

Έκθεση-βόμβα στο Μαξίμου για το Ελληνικό

Την έκθεση-φωτιά για το Ελληνικό, που συνέταξαν κορυφαίοι επιστήμονες με εντολή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης, αποκαλύπτει η Realnews

H έκθεση θέτει μείζονος σημασίας ζητήματα για τον διαγωνισμό και τη σύμβαση που έχει ήδη υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση. 

Αποδεικνύεται η τεράστια ζημιά που κινδυνεύουν να υποστούν το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, ενώ καταρρίπτεται κάθε επιχείρημα υπέρ της υλοποίησης της συμφωνίας και ουσιαστικά δικαιώνονται όσοι κάνουν λόγο για «μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο» και για «λεόντεια σύμβαση». 

Πρόκειται για την έκθεση της Ομάδας Εργου, η οποία αποτελείται από τον Νίκο Μπελαβίλα, διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου, τον Ιωάννη Πολύζο, ομότιμο καθηγητή στον ΕΜΠ και πρώην πρόεδρο του ΟΡΣΑ, τη Βίβιαν Γλένη, νομικό MSc πολεοδόμο, την Πωλίνα Πρέντου, αρχιτέκτονα MSc πολεοδόμο, τον Πασχάλη Σαμαρίνη, δρα αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, και τον Λουκά Τριάντη, δρα αχριτέκτονα-πολεοδόμο. 

Η ομάδα συστάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν εντολής του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, προκειμένου να αξιολογήσει το επενδυτικό σχέδιο της Lamda για το Ελληνικό και να υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις. 
Η έκθεση παραδόθηκε προς τα τέλη του Μαρτίου στον υπουργό Επικρατείας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τους όρους της σύμβασης που έχουν υπογράψει από το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda, «το ελληνικό Δημόσιο και ο πωλητής (σ.σ.: ΤΑΙΠΕΔ) επιβαρύνονται με δυσανάλογο τρόπο και αναλαμβάνουν υπερβολικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στον αγοραστή, ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επένδυση στο μέλλον να τους επιβαρύνει υπέρμετρα».

Η σύμβαση διασφαλίζει, σε κάθε περίπτωση, τη Lamda, παρέχοντάς της πλήθος δικαιωμάτων, σε αντίθεση με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει πλήθος υποχρεώσεων για καταβολή αποζημιώσεων. 

Παράλληλα, εντοπίζονται όροι που αντίκεινται στη νομοθεσία της Ε.Ε. περί «κρατικών ενισχύσεων».

Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη που έχει ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση και αναλύει τη σύμβαση ΤΑΙΠΕΔ-Lamda. Προηγήθηκε η διαταγή έρευνας από τον οικονομικό εισαγγελέα για το ύψος του τιμήματος, με τα δύο πρώτα πορίσματα να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκταση πωλήθηκε -και μάλιστα μετά από σκιώδεις διαγωνιστικές διαδικασίες- σε πολύ μικρότερη τιμή (915 εκατ. ευρώ) από την πραγματική της αξία, την οποία το ΤΕΕ, με έκθεσή του το 2014, εκτίμησε στα 3 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda συνεχίζουν να συζητούν με στόχο «οριακές αλλαγές» στο επενδυτικό σχέδιο που έχει καταθέσει η εταιρεία. 

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες και διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews

                  

real


Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση-βόμβα στο Μαξίμου για το Ελληνικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news