facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Μάρδας: Τη Δευτέρα δημοσιεύεται τεχνική ανάλυση για σταδιακή άρση των capital control

Τεχνική ανάλυση για τη σταδιακή άρση των capital control, πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, επαναλαμβάνοντας: «Τα capital control είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, κάτι που έχουμε επισημάνει χιλιάδες φορές, αλλά δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία που κάποια εταιρεία οδηγείται στο λουκέτο».

Ανέφερε: «Τα capital controls δημιουργούν προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, δεν χρειάζεται να το τονίζουμε, το έχουμε πει 15.000 φορές, αλλά από το σημείο του "προκαλώ κάποια προβλήματα" μέχρι το σημείο ότι "είναι η κύρια αιτία", καταλαβαίνετε... υπάρχει διαφορά».

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ), ο κ. Μάρδας απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει ότι ευθύνονται τα capital control και η πολύμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς πέρυσι, απάντησε: «Η κύρια αιτία για την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών θα φανεί στην απόφαση του δικαστηρίου. Για την περίπτωση της Ηλεκτρονικής, όσα αιτήματα είχε κάνει η εταιρεία για την εξαγωγή υλικών με σκοπό την πληρωμή εισαγωγών, όλα είχαν εγκριθεί. Θα πρέπει να δούμε ποιες πραγματικά ήταν οι αιτίες που η εταιρεία οδηγήθηκε στη πτώχευση».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τα capital control, όπως έχω πει κατ΄επανάληψη, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, προκαλούν προβλήματα σε εταιρείες και αυτό το ξέρουμε, προσπαθήσαμε να τα απαλύνουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε από πέρυσι ως σήμερα. Από εκεί και πέρα, για τα πάντα δεν μπορεί να είναι η κύρια αιτία τα capital controls. Σαφώς φέρουν μέρος ευθύνης πολλών πραγμάτων, τα οποία δεν γίνονται με τον τρόπο που πρέπει να γίνονται, αλλά όταν όμως συμβαίνει κάτι, πρέπει να ψάχνουμε τις κύριες αιτίες και μετά τις παραεπόμενες».

Γενικότερα για τις δυσκολίες στην επιχειρηματικότητα, ο κ. Μάρδας δήλωσε: «Γενικά και αόριστα γνωρίζουμε ότι πράγματι, οι επιχειρηματίες με την επιβολή των capital control αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, άλλοι λίγα, άλλοι περισσότερα. Κι αυτά τα προβλήματα οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να τα αντιμετωπίσουν με τη στρατηγική που εισήγαγαν. Επαναλαμβάνω, δεν ήταν τα capital control μια επιθυμητή εξέλιξη, αναγκαστήκαμε να τα επιβάλουμε και προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Τη Δευτέρα δημοσιεύεται τεχνική ανάλυση για σταδιακή άρση των capital control"

Αυστρία: Αντίθετη με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Τη σαφέστατη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξέφρασε η Αυστρία, δια στόματος του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Γιοργκ Σέλινγκ.

«Η Αυστρία είναι αντίθετη στο κούρεμα του ελληνικού χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας επιπλέον την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη αποχώρησή του Ταμείου δε θα ήταν καταστροφή.

Παράλληλα, επισήμανε ότι αναμένει να δει την αξιολόγηση της τρόικας στο Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι απόψεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών απηχούν σε ικανό ποσοστό εκείνες του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επίσης δεν εμφανίζεται καθόλου πρόθυμος να ξεκινήσει μία διαδικασία συζήτησης για το ελληνικό χρέος, πολύ δε περισσότερο για ένα «κούρεμα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Αντίθετη με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους"

Ομόφωνα αποφασίστηκε η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής

Με ομόφωνη απόφαση η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜε χωρίς τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή των κομμάτων για την συγκρότησή της.

Η προεδρεύουσα του σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι την εξεταστική επιτροπή θα απαρτίζουν 23 βουλευτές οι οποίοι θα την εκπροσωπήσουν κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους ενώ το πόρισμά τους θα πρέπει να το παραδώσουν εντός δύο μηνών.

Παράλληλα, μέχρι τις 18 Απριλίου οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να δηλώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετέχουν στην επιτροπή.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόφωνα αποφασίστηκε η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής"

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτυπούν – Εφτιαξαν site και κριτικάρουν Τσίπρα

Στον διαδικτυακό «αέρα» βρίσκεται η νέα ιστοσελίδα της ομάδας των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον ονομάζεται «Πρωτοβουλία 53+», στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας, Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου κ.α.
Το όνομα του νέου site: «commonality» (τα κοινά), με τους «53» να δημοσιεύουν κείμενο 11 σημείων-σκέψεων σχετικά με την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κείμενο που δημοσιεύουν ασκούν δριμεία κριτική και χτυπούν καμπανάκι για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση με τα βέλη τους να στοχεύουν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων προειδοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ταυτιστεί με το 3ο Μνημόνιο και να περάσει στην συνείδηση του κόσμου ως «στρατηγική επιλογή».
Δηλώνουν δε πρόθυμοι να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία αντί να ταπεινωθεί στην κοινωνία: «Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία» τονίζουν.
Οι «53» αφήνουν εξάλλου αιχμές για την εσωκομματική δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως μετατοπίζεται το κέντρο λήψης αποφάσεων από την Κουμουνδούρου στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ τονίζουν ότι περνά η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από κυβερνητισμό. Υπογραμμίζουν δε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι «είμαστε κυβέρνηση πάση θυσία». Εκφράζουν επίσης την αντίθεσή του με την επιχειρούμενα διεύρυνση ή επικείμενες προσχωρήσεις στο κόμμα και δηλώνουν ανοικτά ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν μπορεί να είναι σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση η « Πρωτοβουλία» σημειώνει: «Αποτελούμε πράγματι μια κοινότητα ιδεών, αριστερών ριζοσπαστικών ιδεών. Μας ενδιαφέρουν εξίσου τα τοπικά, τα καθημερινά, αλλά και τα πολύπλοκα παγκόσμια. Εδώ που τα λέμε, τη στιγμή που τα λέμε, δεν είναι καθόλου αυτονόητο τι συνιστά εγχώριο και τι διεθνές και παγκόσμιο» και μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει, όλους και όλες εμάς που κινούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ρεύμα του κριτικού μαρξισμού, ο στρατηγικός μας στόχος, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό μετασχηματισμό, από τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Η αντικαπιταλιστική προοπτική, λοιπόν, δένεται με την ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και συνεχών ρήξεων, με τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών».
Στο κείμενο με τα 11 σημεία λόγος γίνεται για ανάγκη αποποίησης του τρίτου μνημονίου, για το παράλληλο πρόγραμμα, για απόρριψη του ενδεχομένου για οικουμενική κυβέρνηση, για το ζήτημα του προσφυγικού αλλά και της διαφωνίας ως προς τη συμφωνία γι' αυτό. Παράλληλα, οι «53» εκφράζουν τη διαφωνία τους για την τάση σύμπλευσης με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ενώ κρατούν αποστάσεις από τη συζήτηση για προσχωρήσεις και διευρύνσης.
Αναλυτικά τα 11 σημεία για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα των προβληματισμών και των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Πρωτοβουλίας μελών 53+ και αποτελεί συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο.
Υπάρχει ένα αρχικό ερώτημα που τίθεται ενδεχομένως εύλογα από μέλη του κόμματος, αλλά και φίλους μας: «Γιατί τώρα;» Γιατί τώρα η σύσκεψη της τάσης ή του ιδεολογικοπολιτικού μας ρεύματος; Γιατί δίνουμε συνέχεια σε μια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και καιρό συγκρότησης ενός ανοιχτού ρεύματος ιδεών; Γιατί επιμένουμε σε ένα κόμμα πολυτασικό, με συλλογική λειτουργία, πλουραλιστικό, αλλά όχι με κακοφωνίες και παραγοντισμούς. Αρχικά να σημειώσουμε ότι πρώτα απ’ όλα είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και ότι η παρουσία μας δεν συγκροτεί ένα κόμμα μέσα στο κόμμα ή ένα μηχανισμό αναπαραγωγής στελεχών και μικροεξουσίας. Η τάση μας, το ρεύμα ιδεών μας, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα εσωτερικών ανασυνθέσεων, συναντήσεων διαφορετικών τάσεων και συλλογικοτήτων μέσα από τη συζήτηση και τη δράση, μέσα από τον θεωρητικό και πολιτικό διάλογο, αλλά και την ανάγκη ο διάλογος αυτός να είναι μέρος της δουλειάς του συνόλου του κόμματός μας. Λειτουργούμε ανοιχτά, συναντιόμαστε στα γραφεία του κόμματος, η πρόσκληση για συζήτηση αφορά όλες και όλους. Αλλά το αρχικό ερώτημα παραμένει: γιατί σήμερα δίνουμε συνέχεια στη προσπάθειά μας; Είναι σαφές ότι κάθε τάση, για να υπάρχει και να συμβάλλει στο διάλογο και τη συνεχή προσπάθεια για σύνθεση εντός του κόμματος, δεν μπορεί παρά να καταθέτει προτάσεις, σκέψεις και προβληματισμούς με τον πιο ανοιχτό τρόπο. Και εμείς ως αριστερή, ριζοσπαστική και κινηματική τάση αυτό ακριβώς κάνουμε. Καταθέτουμε, λοιπόν, έντεκα σημεία που θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να τα συζητήσουμε -ενόψει και του συνεδρίου- σε βάθος, με ανοιχτή καρδιά, με ειλικρίνεια, με απόλυτη συντροφικότητα.
Είναι σαφές, βέβαια, ότι η τάση μας, το ιδεολογικοπολιτικό μας ρεύμα, έχει μια ολόκληρη πορεία. Δεν αρχίζουμε σήμερα. Τα θεμέλια έχουν μπει ακόμα και σε εκείνη την περίοδο που αρκετοί και αρκετές από μας ανήκαμε σε διαφορετικές συσπειρώσεις ή τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μας ένωνε η προσπάθεια για ένα κόμμα της αριστεράς που θα λειτουργεί αλλιώς, δηλαδή δημοκρατικά, συλλογικά, αντιιεραρχικά. Ένα κόμμα, δηλαδή, που δεν θα στηρίζεται στον έναν ή σε λίγους, αλλά στο σύνολο των ανθρώπων του. Ένα κόμμα που δεν θα λειτουργεί ως επικοινωνιακό «στούντιο» ή ως «φρούριο», αλλά ως ένας πολιτικός οργανισμός ζωντανός, ζωηρός, με συνεχή επικοινωνία με την ίδια την κοινωνία και τις κινηματικές της συλλογικότητες. Ένα κόμμα που η διαφάνεια θα είναι κυρίαρχη, αλλά και ορατή και στην ίδια την κοινωνία.
Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει, όλους και όλες εμάς που κινούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ρεύμα του κριτικού μαρξισμού, ο στρατηγικός μας στόχος, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό μετασχηματισμό, από τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Ηαντικαπιταλιστική προοπτική, λοιπόν, δένεται με την ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και συνεχών ρήξεων, με τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών.
Μας ενώνουν οι κοινές μας απόψεις για την ανάγκη της γυναικείας απελευθέρωσης, η γυναίκα ελεύθερη από τον άντρα και οι δύο ελεύθεροι από τον καπιταλισμό. Μας ενώνει η πεποίθησή μας ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της ταξικής πάλης και ότι η μάχη, παράδειγμα για τις Σκουριές, έχει κεντρικά πολιτικά και αξιακά στοιχεία.
Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει η πεποίθησή μας ότι τα λεγόμενα «μικρά» ζητήματα, για κάποιους «περιθωριακά» (κλασικό παράδειγμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό), μπορεί να είναι κορυφαία, και για μας οι πολλαπλές κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες, συνεπώς και τα δικαιώματα, συνιστούν κόκκινη κλωστή, στην πορεία του κοινωνικού μετασχηματισμού, στην πορεία για την ανατροπή σε όλα τα επίπεδα.
Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, το πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων και της ταξικής πάλης. Αλλά την ίδια στιγμή μας ενώνει η εκτίμηση ότι το σημερινό οικοδόμημα της ΕΕ είναι εχθρικό στην κοινωνία των πολλών και είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε, μαζί με τους Ευρωπαίους συντρόφους μας, εναλλακτικές, δρόμους και τρόπους επαναθεμελίωσης σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή. Στη σημερινή φάση η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι αποσυνθετικές τάσεις, με αφορμή την οικονομική κρίση, αλλά και το προσφυγικό, σε κρατικό επίπεδο προκύπτουν από τα δεξιά με φασίζοντα χαρακτηριστικά.
Η Ευρώπη για να έχει προοπτική, με βάση τις ανάγκες των λαών της, δεν μπορεί παρά να είναι δημοκρατική, αλληλέγγυα και φιλειρηνική. Όσο επικρατούν οι λογικές της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ξενοφοβίας, όσο σηκώνονται τείχη ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο ενισχύονται οι εθνικισμοί, όσο οι ανισότητες μεγεθύνονται και δημιουργούνται στρατιές ανέργων και νεόπτωχων, όσο καλλιεργείται και εν πολλοίς εφαρμόζεται η ιδέα των πολλών ταχυτήτων, όσο τις αποφάσεις τις παίρνουν μη εκλεγμένοι «θεσμοί», η Ευρώπη χάνει δυναμική, κατακερματίζεται, παύει να έχει προοπτική.
Κινδυνεύουμε να ταυτιστούμε με το μνημόνιο
 1. Ενώ η «συμφωνία» του καλοκαιριού, εκείνη τουλάχιστον την περίοδο εξηγήθηκε -και σωστά- ως προϊόν αδίστακτου εκβιασμού, ως πραξικόπημα -εύστοχα είχε ειπωθεί «με το πιστόλι στον κρόταφο»-, σταδιακά η πολιτική αυτή εξήγηση αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή να εκλαμβάνεται από τον λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Η σύγκριση μνημονίων, «το δικό μας είναι καλύτερο των άλλων», φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά δημιουργεί μια στρεβλή αντίληψη και εντέλει μας βάζει στο κάδρο «όλοι ίδιοι είναι». Γιατί μπορεί η «συμφωνία» που υπογράφηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο» να είναι ηπιότερη σε σχέση με όσα ήταν έτοιμη να υπογράψει η ΝΔ -αυτό είναι γεγονός-, ωστόσο απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα.
Τείνει, δηλαδή, να γίνει αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει ως σοβαρό κίνδυνο: να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός του περασμένου καλοκαιριού σε στρατηγική επιλογή. Εμείς επιμένουμε και το θέτουμε κάθε φορά, ότι η επισήμανση αυτή «το μνημόνιο δεν είναι δικό μας» σε συνδυασμό με το παράλληλο πρόγραμμα, είναι φράση-κλειδί για τη σχέση με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και την πορεία απεγκλωβισμού από επιτροπεία και μνημόνιο.
 2. Το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι ούτε εφεύρεση ούτε κόλπο και χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική προβολή του. Στην ουσία το «παράλληλο» συνιστά πρωταρχικό κομμάτι της στρατηγικής μας, που εκ των πραγμάτων έρχεται σε σύγκρουση με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Το παράλληλο πρόγραμμα «υπονομεύει» το μνημόνιο ή, για να το πούμε διαφορετικά, λειτουργεί ανταγωνιστικά και εντάσσεται σαφώς σε μια συγκρουσιακή διαδικασία στη βάση ενός συνολικού πολιτικού σχεδίου απεγκλωβισμού. Αν το αποχρωματίσουμε ή το ουδετεροποιήσουμε, του αφαιρούμε ζωτικό χώρο και ακυρώνουμε σε θεωρία και πράξη τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά. Η υστέρηση που υπάρχει ως προς τους βηματισμούς του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρό λάθος και μειώνει τη βάση επικοινωνίας μας με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα ή με ριζοσπαστικά τμήματα, που την περασμένη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από το κόμμα μας.
Το παράλληλο πρόγραμμα, σύμφωνα με την αντίληψή μας, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ταυτόχρονα με το μετασχηματισμό του κράτους, αλλά και την αλλαγή του παραγωγικού παραδείγματος.
Όσο, λοιπόν, καθυστερούμε, θα ενισχύονται οι ενστάσεις και οι αμφιβολίες, καθώς τα όποια μνημονιακά μέτρα σωρευτικά με την πεντάχρονη πολιτική λιτότητας, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Παρ’ όλα αυτά, τα παραδείγματα είναι αρκετά, ώστε να καταγραφεί η πολιτική και ιδεολογική αντίθεση, να ενισχύσει τις κοινωνικές συμμαχίες και να αναπτερώσει την ελπίδα ότι η πορεία του κοινωνικού μετασχηματισμού δεν είναι κενός λόγος, ότι, επίσης, το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι φαντασίωση ή άλλοθι, αλλά μια δυνατότητα, που ωστόσο χρειάζεται επιμονή, σχέδιο, προτεραιότητες.
Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση -παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις-, η αντιμετώπιση του προσφυγικού, τουλάχιστον μέχρι τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η κοινωνική και ταξική μεροληψία υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων (ΔΕΗ, νερό, σίτιση, κοινωνικά προγράμματα, κάρτα αλληλεγγύης, ανασφάλιστοι και υγεία, 100 δόσεις), η παιδεία, το σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια, η ιθαγένεια, τα ΜΜΕ και η διαπλοκή, η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, των φυλακών τύπου Γ κ.ά διαθέτουν στον πυρήνα τους στοιχεία μιας φιλολαϊκής, ταξικά προσανατολισμένης και αντιαυταρχικής πολιτικής.
Θεωρούμε ότι το παράλληλο πρόγραμμα πρέπει να επιταχυνθεί, να εμπλουτιστεί με συγκεκριμένες προτεραιότητες (π.χ. εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις κ.ά.) και να είναι αντικείμενο αυτοτελούς συζήτησης στα όργανα, αλλά και στο σύνολο του κόμματος και της Νεολαίας του.
Με βάση τα παραπάνω θα χρειαστεί άμεσα και ενόψει συνεδρίου να σχεδιαστεί και να εκπονηθεί οδικός χάρτης για όσο το δυνατόν γρηγορότερο απεγκλωβισμό από την επιτροπεία, αλλά και το μνημόνιο. Ο οδικός χάρτης δεν μπορεί παρά να είναι το συνολικό πολιτικό μας σχέδιο, που να περιέχει ρωγμές, υλοποίηση ριζοσπαστικών τομών, ιδεολογική αντεπίθεση, προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Ο οδικός χάρτης πρέπει να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης που να χαρακτηρίζεται από απόλυτη ειλικρίνεια, σαφές σχέδιο και εναλλακτικές λύσεις.
Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία.
3. Το κόμμα μας το έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα (περίπου) το ερώτημα «πάση θυσία στην κυβέρνηση;» Απαντάμε: Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό. Να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη. Σήμερα οι ασθενέστεροι και οι κοινωνικά αδύναμοι, παρά τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις τους, στηρίζουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Και γι’ αυτό άλλωστε σύσσωμο το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο επιτίθεται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία.
4. Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση. Και αυτό όχι απλώς λόγω ιδεολογικής εμμονής ή ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η πλατφόρμα Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που ηγεμονεύει στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ πόλο και σκιαγραφεί με καθαρό τρόπο ότι τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και σε ευρύτερα κοινωνικά ζήτημα υπάρχει χαοτική διαφορά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα άλλα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΕΝ. Κεντρώων), εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είχε και δεν έχει πολιτική αποτροπής στο προσφυγικό, συμπλέοντας στην ουσία με το ακροδεξιό-αντιπροσφυγικό μέτωπο που δημιουργείται στην Ευρώπη. Τα κόμματα αυτά, λοιπόν, με τον δικό τους τρόπο το καθένα, επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης. Η ΝΔ το τελευταίο διάστημα ζητάει εκλογές. Τα άλλα κόμματα προωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ιδέα μιας «άλλης κυβέρνησης» από τη σημερινή Βουλή ή οικουμενικής.
Ουσιαστικά μιλάμε για δύο αντίπαλα πολιτικά σχέδια, για δύο ανταγωνιστικούς κόσμους, για δύο διαφορετικά αξιακά φορτία. Θα το τονίσουμε για άλλη μια φορά: δεν υπάρχουν εθνικά σχέδια, ούτε η διχασμένη έτσι κι αλλιώς κοινωνία έχει ανάγκη από εθνικές συναινέσεις. Η κοινωνική πόλωση, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους συνεννοήσεις, για οικουμενικές ή άλλου τύπου κυβερνήσεις. Αντίθετα είναι η στιγμή των διαχωριστικών γραμμών με βάση τις ανάγκες των πολλών και κυρίως αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Λάθος η διεύρυνση και οι προσχωρήσεις
5. Και αν η επισήμανση αυτή στο σύνολο του κόμματός μας είναι κεκτημένο και δεν αμφισβητείται, η συζήτηση για τις περιβόητες «προσχωρήσεις», «διευρύνσεις», «συμπράξεις» επανέρχεται και μάλιστα σε λάθος κατεύθυνση. Στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, προσέβαλαν τον κόσμο της Αριστεράς με τις θεωρίες για την «αριστερά του τίποτα», αγνόησαν τη συλλογική έκφραση, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες, που τους χρωστάμε κιόλας… Είναι μια λογική παλαιάς κοπής άσκησης της πολιτικής, ξένη προς τις δικές μας αρχές, που όχι μόνο δεν προσθέτει, αλλά ενίοτε αφαιρεί ή δημιουργεί αμφιβολίες και ερωτηματικά στον κόσμο μας.
Συνεπώς, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά: Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο, που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων ή σε όσες και όσους από θέση ευθύνης έχουν αποδείξει στην πράξη, όχι απαραίτητα την αριστερή τους ταυτότητα, αλλά ότι ο αξιακός τους κόσμος μπορεί να συμβαδίζει με το αξιακό φορτίο της αριστεράς. Να το πούμε αλλιώς. Με τον κόσμο αυτόν δεν θα συναντηθούμε στη μέση του δρόμου -λίγο αυτοί αριστερότερα λίγο εμείς δεξιότερα-, αλλά στο έδαφος των κοινωνικών αναγκών, είτε αυτές αφορούν τον κόσμο των φτωχών είτε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
6. Από την πλευρά μας παρακολουθούμε, συμμετέχουμε και είμαστε ενεργοί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και διεργασίες. Αντιμετωπίζουμε με χαρά και αισιοδοξία τα δρώμενα σε Πορτογαλία και Ισπανία, που προσθέτουν δυνάμεις στο αριστερό μπλοκ. Εντούτοις, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί ιδιαίτερα η σαφής άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που βάζει τη σφραγίδα της στις πολιτικές εξελίξεις, η υιοθέτηση της ακροδεξιάς, ξενοφοβικής ρητορικής, δυστυχώς και πρακτικής, από δεξιά ή και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και κυβερνήσεις άλλων χωρών. Είναι μια αρνητική εξέλιξη και θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε και να συμβάλουμε στη δημιουργία ρωγμών, έτσι ώστε να μην αφήσουμε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ο σκοταδισμός.
Οχι συμμαχία με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες
Η εμμονή στην αδιέξοδη για τους λαούς πολιτική της λιτότητας, οι διχαστικές επιλογές, οι καταστροφικές για την ίδια την Ευρώπη πολιτικές που εφαρμόζονται ή εκπονούνται διαμορφώνουν ένα τοπίο που μας υποχρεώνει να συζητήσουμε για την Ευρώπη και την προοπτική της χωρίς προαπαιτούμενα και δογματικές εμμονές. Η εύλογη αγωνία μας για την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη, για την ανάγκη ρωγμών, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε τακτικισμούς, σε κινήσεις που ενδεχομένως να μας εγκλωβίσουν σε διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για παράδειγμα, που έχει πρώτη ευθύνη για τις δραματικές, ως προς τη ζωή των ανθρώπων, εξελίξεις, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προνομιακός μας σύμμαχος ή να θεωρηθεί ότι υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις σύγκλισης της Αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία, που σε μια σειρά χώρες -και στη δική μας- συμπλέει απολύτως με τη Δεξιά ή ακόμα χειρότερα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, με αρνητικό πρόσημο στο προσφυγικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Φάιμαν στην Αυστρία. Προφανώς βλέπουμε με ενδιαφέρον μετατοπίσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες ρήξεις στα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ρήξεις και μετατοπίσεις με το βλέμμα προς τα αριστερά. Τέτοιου είδους διεργασίες ασφαλώς μας αφορούν, καθώς διευρύνουν τις δυνατότητες και την πολιτική επιρροή της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο φάκελος «Ευρώπη» ανοίγει εκ νέου και το επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε ανοιχτή εκδήλωση για το θέμα.
7. Τα ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση, τον τρόπο άσκησης της «εξουσίας», οι ανοιχτές θύρες, οι διορισμοί και η τοποθέτηση στελεχών σε νευραλγικές θέσεις έχουν απασχολήσει τις οργανώσεις μελών. Επιμένουμε σε μια ανοιχτή διακυβέρνηση, με συνεχή διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες. Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό μοντέλο, που να αποκρούει φαινόμενα γραφειοκρατίας και αυταρχικών συμπεριφορών και να εντάσσει στη λογική της τις «πλατείες», την άμεση δηλαδή σχέση με τον κόσμο που κινείται και κάτι έχει να πει. Το μοντέλο της συζήτησης για το νομοσχέδιο της δημόσιας διοίκησης, για παράδειγμα, δείχνει δρόμους μιας διαφορετικής σχέσης της κυβέρνησης με τις κοινωνικές συλλογικότητες και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όσο, λοιπόν, η κυβέρνηση αξιοποιεί την αντίληψη του κοινωνικού ελέγχου και των ανοιχτών θυρών, τόσο θα μειώνεται η υπονόμευσή της, από την «αόρατη», αλλά πραγματική προς ώρας εξουσία. Το ξήλωμα του «παλαιού», δηλαδή της αόρατης αυταρχικής εξουσίας είναι αναγκαίο. Όσο αυτή παραμένει στη θέση της, στη λογική «το κράτος έχει συνέχεια», τόσο θα ακυρώνονται νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες. Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Απαιτούνται τομές ιδιαίτερα σε χώρους που μπορεί –είναι μάλλον βέβαιο‒ να τους βρούμε μπροστά μας. Απάντηση σε αυτό βέβαια δεν είναι «οι δικοί μας», επειδή απλώς είναι δικοί μας, αλλά οι δομικές αλλαγές που θα αφήσουν σε βάθος χρόνου ίχνη μιας ριζικά διαφορετικής αντίληψης και πρακτικής για την οργάνωση του κράτους και της κοινωνίας.
8. Με αφορμή το προσφυγικό φάνηκε, πλέον, ότι μια σειρά κοινωνικά ζητήματα μπορεί να… μετασχηματιστούν από «μικρά» σε κορυφαία. Υπό αυτή την έννοια, η πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια σύνθετη υπόθεση. Ο στόχος της κοινωνικής απελευθέρωσης έχει μια καθολικότητα και αφορά το σύνολο των πολλαπλών κοινωνικών αντιθέσεων. Η ανάγκη, λοιπόν, ενίσχυσης των πλευρών αυτών της πολιτικής μας που βαθαίνουν τη διαχωριστική γραμμή Αριστεράς-Δεξιάς και περιγράφουν την ολιστική αντίληψή για την κοινωνία του μέλλοντος, είναι επιτακτική. Οι μικρές ή μεγαλύτερες ρήξεις με το παλαιό φθαρμένο και αυταρχικό σύστημα, η ανάδειξη νέων κοινωνικών ζητημάτων, η στήριξη κοινωνικών μειοψηφιών, που επιδιώκουν την ορατότητα και τη δικαιοσύνη, είναι απολύτως κρίσιμα ζητήματα. Θεωρούμε ότι ζητήματα όπως: Διαχωρισμός κράτους εκκλησίας με ό,τι αυτό σημαίνει, η κοινωνική πολιτική σε όλο της το εύρος, οι συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κοινωνική οικονομία και οι συνεταιρισμοί, ο άμεσος εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας, η διάλυση των ακροδεξιών θυλάκων που δρουν ακόμα και σήμερα και συνεργάζονται ανοιχτά με τη ναζιστική συμμορία και οι τολμηροί βηματισμοί που πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς καμία καθυστέρηση στις δίκαιες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι τομές που αφορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, οι Ρομά, οι αντιρρησίες συνείδησης, ζητήματα που αφορούν τις εξαρτήσεις, η συνέχιση των τομών στο χώρο της φυλακής στην κατεύθυνση της λιγότερης φυλάκισης και της επανένταξης, η αντιαυταρχική, αντικατασταλτική και αντιαπαγορευτική πολιτική, συγκροτούν πλαίσιο αριστερού κοινωνικού ριζοσπαστισμού, που απαντά και σε ιδεολογικό επίπεδο στο σκοταδισμό του νεοφιλελεύθερου αυταρχικού πόλου, του πόλου της Δεξιάς και των συμμάχων της.
9. Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να έχουμε δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας με τον κόσμο της Αριστεράς με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές ιστορικές πολιτικές διαδρομές, ιδιαίτερα με αυτές και αυτούς που πορευτήκαμε από κοινού και εντός του κόμματός μας. Παρά το πολωτικό κλίμα, σε ορισμένες περιπτώσεις τους αποκλεισμούς του χώρου μας, ενίοτε τους φανατισμούς που οδηγούν σε ανθρωποφαγία, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ιδέα της ενότητας της Αριστεράς μέσα από τις διαφορές και στην ανάδειξη μιας κουλτούρας διαλόγου, που στο παρελθόν είχε φανεί ότι ως ένα βαθμό την είχαμε κατακτήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να αποτελέσει και στο μέλλον φορέα ενότητας της Αριστεράς.
Σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε με ανοιχτό και ενωτικό πνεύμα χωρίς σεχταρισμούς και επικίνδυνους αποκλεισμούς, να είμαστε στο δρόμο, στους χώρους αντίστασης, στα συνδικάτα, στις αλληλέγγυες δομές που στηρίζουν μέσα από μια διαφορετική και συμμετοχική αντίληψη τον κόσμο των φτωχών και των αδικημένων, τον κόσμο της προσφυγιάς και των μεταναστών. Θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία του κινήματος, θα ενισχύουν το ριζοσπαστισμό, την ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή.
10. Η επιμονή μας στα ζητήματα δημοκρατίας μέσα στο κόμμα θα κορυφωθεί ενόψει συνεδρίου, καθώς, παρά τα θετικά βήματα, υπολειπόμαστε κατά πολύ από μια λειτουργία που θα κατοχυρώνει τη συμμετοχή του μέλους και συνολικά του κόμματος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το συνέδριο θα πρέπει να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε σχέση με τις δομές του κόμματος, δομές τέτοιες που να ενισχύουν τη συλλογική λειτουργία, τον αποφασιστικό ρόλο του μέλους και θα αποδυναμώνουν φαινόμενα ατομικών στάσεων, παραγοντισμού και αρχηγισμού κάθε μορφής. Δομές που θα αποτρέπουν φαινόμενα ιδιοτελούς αξιοποίησης των κομματικών θέσεων και θα διαφυλάσσουν την αυτονομία του κόμματος από την κυβέρνηση, αλλά και από εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων, για τα οποία θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποφασιστική συρρίκνωσή της επιρροής τους.
Η «καθοδήγηση», το «κέντρο» δηλαδή, μετατοπίζεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου.
Την περίοδο αυτή, που το κόμμα μας συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχουμε μια πρόσθετη δυσκολία. Η «καθοδήγηση», το «κέντρο» δηλαδή, μετατοπίζεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου. Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά το κόμμα, τις θέσεις και τις δράσεις του δεν μπορεί να γίνει δεκτό και σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει το κόμμα στην αναγκαία επικοινωνία του με τα κινήματα και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.
Το κόμμα μας έχει τα εκλεγμένα όργανά του, τις διαδικασίες του, τις αποφάσεις του. Οι «δύο οπτικές», κόμματος και κυβέρνησης, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν λόγω του ρόλου που έχει ο καθένας, είναι υποχρεωτικό να συναντώνται δημιουργικά, να είναι αντικείμενο αλληλοενημέρωσης, όσμωσης και εντέλει κοινών αποφάσεων.
Το κόμμα, άλλωστε, δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης. Αντίθετα η κυβέρνηση οφείλει να επικοινωνεί με ουσιαστικό τρόπο με τις στρατηγικές επιλογές της κομματικής συλλογικότητας.
Υπό αυτή την έννοια ήμασταν και είμαστε επίμονοι στη διεξαγωγή του συνεδρίου σε ημερομηνίες εντός του «πολέμου» και όχι σε μια, ας πούμε, ουδέτερη περίοδο όπου όλα θα έχουν λήξει.
11. Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η Πρωτοβουλία Μελών 53+ έχει καταθέσει δημόσια τις απόψεις της, τόσο για τη συνολικά θετική στάση του χώρου μας όλο το προηγούμενο διάστημα, στάση μη αποτροπής και αλληλεγγύης, όσο και για τη συμφωνία της ΕΕ με την τουρκική κυβέρνηση, για την οποία θεωρούμε ότι εγείρει σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Η συμφωνία αυτή μετατρέπει το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό σε ελληνοτουρκικό, κλείνει τα σύνορα των επιμέρους ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και συνολικά της Ευρώπης, και αμφισβητεί στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει για μας προμετωπίδα στον αγώνα που δίνουμε και βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή αντίληψη. Υπό αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας και του προσφυγικού δικαίου, ενάντια σε λογικές και πρακτικές της κυρίαρχης Ευρώπης, που αντικειμενικά ενισχύουν το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, αλλά και την ισλαμοφοβία.
Πρωτοβουλία Μελών 53+
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτυπούν – Εφτιαξαν site και κριτικάρουν Τσίπρα "

Ο Ερντογάν κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να αναγνωρίσουν ψευδοκράτος και Κόσσοβο

Τις ισλαμικές χώρες κάλεσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να αναγνωρίσουν την `ΤΔΒΚ`, όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα και το Κόσοβο. "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το αναβάλλουν", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στον κόσμο του Ισλάμ τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα είναι το θέμα του θρησκευτικού δόγματος, ο ρατσισμός και η τρομοκρατία. "Στο θέμα του θρησκευτικού δόγματος αυτοί που πεθαίνουν είναι μουσουλμάνοι και αυτοί που σκοτώνονται είναι μουσουλμάνοι. Πεθαίνουν λέγοντας `αλλαχού εκμπέρ` (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος). Και αυτοί που σκοτώνουν λένε `αλλαχού εκμπέρ` και σκοτώνουν", ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν είπε για το θέμα της τρομοκρατίας ότι μέσα από το ΡΚΚ έχουν προκύψει δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, η μία είναι η (συριακή κουρδική οργάνωση) PYD και η άλλη το (στρατιωτικό σκέλος της ίδιας οργάνωσης στη Συρία) YPG. Όπως είπε, τώρα η Ρωσία εξοπλίζει το PYD. "Γιατί στις χώρες που υπάρχει μουσουλμανικός λαός υπάρχει τρομοκρατία; Ποιοι είναι πίσω από αυτούς;", διερωτήθηκε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο ΟΙΔ δεν έχει ένα κοινό ερυθρό σταυρό και διερωτήθηκε γιατί να μην ιδρυθεί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και τις ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία για την μh επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ. Ανέφερε ότι παρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη τα τελευταία 25 χρόνια έχουν εκδώσει ψηφίσματα υπέρ του Αζερμπαϊτζάν για το θέμα του Καραμπάχ αυτές οι τρεις χώρες δεν έχουν οδηγήσει το θέμα σε λύση. "Γιατί εναποθέτουμε το πρόβλημα των μουσουλμάνων σε χώρες που δεν είναι μουσουλμανικές. Το πρόβλημα των μουσουλμάνων πρέπει να το λύσουν οι μουσουλμάνοι. Ο ΟΙΔ να το λύσει αυτό", ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν το θέμα της ίδρυση ισλαμικού οργάνωσης για τις γυναίκες και θα κάνουν βήμα σε αυτό. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα ακόμη ότι η Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης έχει υποβληθεί στους συμμετέχοντες και χαρακτήρισε τη 13η σύνοδο του ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη ιστορικά σημαντική. "Πιστεύω ότι στείλαμε μηνύματα σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στους μουσουλμάνους", ανέφερε.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να αναγνωρίσουν ψευδοκράτος και Κόσσοβο"

Περίπου 6000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία από την Λιβύη τις τελευταίες τρεις μέρες

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα πως σχεδόν 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες πραγματοποίησαν την θαλάσσια διαδρομή από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία τις τελευταίες τρεις μέρες, σε ένα κατά τα φαινόμενα ξέσπασμα νέου προσφυγικού κύματος τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων και "πιθανώς περισσότερων, πολύ περισσότερων" που αναμένονται αυτό το χρόνο.

Η έκθεση του ΔΟΜ ενδεχομένως να εντείνει τους φόβους ξεσπάσματος ενός νέου μεγάλου ρεύματος προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, πραγματοποιώντας την θαλάσσια διαδρομή από την Λιβύη, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού.

"Αν η ροή συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό μέσα στους επόμενους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι αφίξεις στην Ιταλία θα ξεπεράσουν τις 100.000 για τρίτο συνεχόμενο χρόνο και μπορεί να είναι πολύ περισσότερες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 6000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία από την Λιβύη τις τελευταίες τρεις μέρες"

Έμμεση παραδοχή του υπουργείου Υγείας για παρέμβαση σε διαγωνισμό

Σε «συγκεκριμένους κύκλους» επιχειρεί για μία ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποδώσει την παραποίηση των στοιχείων, κατά 50%, του διαγωνισμού που αφορούσε την επιλογή ιατρών για την κάλυψη 100 θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.

Την ίδια στιγμή, η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι έκανε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των ιατρών που είχε γίνει από αρμόδια επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου «διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%». Επίσης, παραδέχεται ότι προχώρησε «σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια».

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την απάντηση που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής φαίνεται ότι δεν γνωρίζει τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΦΕΚ 831 Β' / 29.6.2001). Στα άρθρα 28 και 29 αναφέρεται επακριβώς η διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δεν περιλαμβάνει τον έλεγχο των στοιχείων και των φακέλων -έστω και δειγματοληπτικό- από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο διαγωνισμός γίνεται από τριμελή επιτροπή που ορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτή ελέγχει τα δικαιολογητικά των υποψηφίων. Αυτή εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου τούς επικρατέστερους υποψηφίους και το ΔΣ λαμβάνει απόφαση για την πρόσληψή τους προκειμένου να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 28 αναφέρεται: «1. Με απόφαση του ΔΣ καθορίζεται ο αριθμός, οι κατηγορίες, η ειδικότητα, τα προσόντα και η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας όλου του προς πρόσληψη προσωπικού. Με αποφάσεις επίσης του ΔΣ συγκροτούνται κατά περίπτωση επιτροπές που εισηγούνται στο ΔΣ το οποίο αποφασίζει για την πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού. 2. Η σύμβαση εργασίας είναι έγγραφη και υπογράφεται και από τους δύο συμβαλλόμενους, αφού ο επιλεγείς υποψήφιος προσκομίσει προηγουμένως όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν. Τις συμβάσεις εργασίας υπογράφει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Επίσης, στο άρθρο 29 αναφέρονται τα ακόλουθα: «1. Για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού ο Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ υποβάλλει στον Πρόεδρο του ΔΣ σχετική εισήγηση. 2. Τρόποι πρόσληψης είναι η προκήρυξη της θέσεως ή απευθείας. Η απευθείας επιλογή γίνεται μόνο για επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένων προσόντων και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που απειλείται η Δημόσια Υγεία. 3. Το ΔΣ με απόφασή του ορίζει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την ακριβή περιγραφή του αντικειμένου εργασίας, το όριο ηλικίας και τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης. Η προκήρυξη, όταν η πρόσληψη γίνεται με τη διαδικασία αυτή, δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και την προθεσμία υποβολής αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που οφείλει να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος. 4. Με την ίδια απόφαση του ΔΣ συγκροτείται τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ με σχετική ειδικότητα προς τη θέση για την οποία ζητείται η πρόσληψη, για τον έλεγχο των αιτήσεων, τη συνέντευξη με τους επικρατέστερους υποψηφίους όπου κριθεί αναγκαίο από την επιτροπή και τη σχετική εισήγηση στο ΔΣ. Το ΔΣ με αιτιολογημένη του απόφαση καλεί τον υποψήφιο που επικράτησε μέσα σε ορισμένη προθεσμία για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης».

Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η όποια παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν δικαιολογείται. Επίσης, στην ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γίνεται λόγος για «προσωρινό πίνακα των επιτυχόντων γιατρών», τη στιγμή που στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναρτηθεί ο πίνακας επιτυχόντων ιατρών προκήρυξης 253/9.2.2016, ο οποίος δεν έχει -ως ώφειλε- την υπογραφή της αρμόδιας επιτροπής. Αντιθέτως, ως συντάκτης του πίνακα φαίνεται η μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας κυρία Καγιανέ Τσισμετζιάν.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Έμμεση παραδοχή του υπουργείου Υγείας για παρέμβαση σε διαγωνισμό"

Πρόκληση της Αλβανίας: Αφαιρούνται τίτλοι ιδιοκτησίας από 123 ελληνικές οικογένειες

Με μία προκλητική απόφαση τα Τίρανα ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας για τη γη που κατέχουν 123 ελληνικές οικογένειες στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας.

Όπως έφερε στο φως η ενημερωτική πύλη himara.gr, μέσω γραπτής ανακοίνωσης που τοιχοκολλήθηκε σε καφενείο του χωριού, έγινε γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Τίτλων Ιδιοκτησίας που συστάθηκε από την Νομαρχία Αυλώνας με απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν 22 χρόνια πριν, το 1994, σε ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων, με βάση το νόμο 7501. Η προκλητική απόφαση κάνει λόγο για «παρατυπίες» σε 123 τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1994 και ζητείται από τον Δήμο Χειμάρρας να προχωρήσει στην ακύρωσή τους

Πρόσφατα , ο πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε στο χωριό Βουνό της Χειμάρρας, πως έχουν εντοπιστεί 11.000 στρέμματα με «παράνομους» τίτλους ιδιοκτησίας. Ωστόσο η κίνηση αυτή εντάσσεται στις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει αυθαίρετα τίτλους ιδιοκτησίας από δεκάδες ομογενείς της περιοχής, Είναι χαρακτηριστικό, πως με την απόφαση αυτή αφαιρούνται ουσιαστικά η γη από τις μισές ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων.

Κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, που κατά περίπτωση μπορεί να είναι από 1 έως 10 και περισσότερα με έκταση από 100 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. το καθένα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας που επιχειρείται να αφαιρεθεί από τις οικογένειες αυτές.

Όπως αναφέρει το himara.gr, μετά την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας τα κτήματα αυτά επιστρέφουν στο αλβανικό κράτος το οποίο μπορεί:
1) Να τα παραχωρήσει στο ταμείο ελεύθερων κτημάτων, τα οποία θα δοθούν σε Αλβανούς υπηκόους των οποίων οι περιουσίες (στα Τίρανα ή αλλού) είχαν κατασχεθεί από το κομουνιστικό καθεστώς.
2) Να τα παραχωρήσει σε Αλβανούς επενδυτές έναντι 1 ευρώ με βάση το νόμο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια τα Τίρανα έχουν στοχοποιήσει ιδιοκτησίες που ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους της παραθαλάσσιας περιοχής, η οποία θεωρείται «τουριστικό φιλέτο». Η πολιτική των Τιράνων εντάσσεται στην συνεχή προσπάθεια αφελληνισμού της Χειμάρρας, όπως συνέβη με τον Ελληνισμό των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Έως το 1945 η Χειμάρρα ήταν επισήμως αναγνωρισμένη από την Αλβανία, ως ελληνική μειονοτική ζώνη.

Σήμερα η περιοχή δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και επίσημα καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου. Για τα επίσημα Τίρανα, οι κάτοικοι της Χειμάρρας είναι «δίγλωσσοι» Αλβανοί.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση της Αλβανίας: Αφαιρούνται τίτλοι ιδιοκτησίας από 123 ελληνικές οικογένειες"

Στην πρόσληψη 150 πωλητών της Ηλεκτρονικής Αθηνών θα προχωρήσει η Mediatel

Στην άμεση πρόσληψη 150 πωλητών και πωλητριών της Ηλεκτρονικής Αθηνών προτίθεται να προχωρήσει η Mediatel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και εξέλιξής της, όπως γνωστοποίησε σήμερα.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, οι υπάλληλοι θα προσληφθούν στην εταιρεία, κατόπιν εκπαίδευσης, έχοντας στήριξη και καθοδήγηση σε κάθε τους βήμα. Επίσης, η Mediatel δεσμεύεται ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα απευθυνθεί εκ νέου στους πρώην υπαλλήλους της Ηλεκτρονικής Αθηνών για την κάλυψη επιπλέον θέσεων εργασίας.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην πρόσληψη 150 πωλητών της Ηλεκτρονικής Αθηνών θα προχωρήσει η Mediatel"

Σόιμπλε: Δεν χρειάζονται μέτρα για το ελληνικό χρέος

Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εξέφρασε για μία ακόμη φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η συνεχιζόμενη συζήτηση για το ελληνικό χρέος έχει ως βασικό αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή, η οποία θα πρέπει να είναι στραμμένη στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, όπως είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

O γερμανός υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στην Αθήνα για μη παρέκκλιση από τη συμφωνία του καλοκαιριού και αποκλείει τα σενάρια για κούρεμα του χρέους.

Το ζήτημα είναι αν «παγώνει» και οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος στο πλαίσιο της πίεσης προς την Αθήνα για να πάρει σκληρά μέτρα στο πλαίσιο τη αξιολόγησης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν χρειάζονται μέτρα για το ελληνικό χρέος"

Η επιστολή που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Εθνική Τράπεζα για τα δάνεια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ [έγγραφα]

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην ομιλία του, αποκάλυψε την πρόσθετη τραπεζική δανειοδότηση που έλαβε το Κόμμα του κ. Τσίπρα το 2010, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η οικονομική κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Κόμματος αναφέρει ότι: ‘’οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα ανέρχονται στα 6,6 εκ. ευρώ. Έναντι αυτών έχει εκχωρηθεί στην τράπεζα η τακτική χρηματοδότηση των ετών 2011 έως 2014’’. Αναφέρει και κάτι άλλο ακόμα πιο ενδιαφέρον. Για να δικαιολογήσει το αίτημα του συμπληρωματικού δανεισμού απαιτείται ‘’ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρό και μοναδικό χρηματοοικονομικό κριτήριο’’.
Εμμέσως ο Πρόεδρος του μικρού αυτού Κόμματος καλεί την τράπεζα να παρανομήσει. Ποιος είναι ο Πρόεδρος του Κόμματος που έστειλε την επιστολή; Ο κ. Αλέξης Τσίπρας. ‘’Ουαί υμίν’’ για να δανειστώ την προσφιλή σας έκφραση».
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Εθνική Τράπεζα για τα δάνεια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ [έγγραφα] "

Πρόσθετα μέτρα ζητάει πάλι ο Τόμσεν

Πρόσθετα μέτρα, και μάλιστα ύψους 4,5% του ΑΕΠ, ζητάει πάλι ο Πολ Τόμσεν, που εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ το 2018.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% - 3,5% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, και συνέχισε: «Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα».
Μάλιστα, εκτίμησε ότι χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2016 και πως δίχως μεταρρυθμίσεις, η προσαρμογή της χώρας θα είναι ένας φαύλος κύκλος.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγές στο σύστημα φορολογίας.
Ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι σταδιακά πρέπει να μειωθεί και το αφορολόγητο, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η «υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ισχυρίστηκε ότι ελάφρυνση μπορεί να γίνει και χωρίς «κούρεμα».
Τόνισε δε, ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια.
«Επίσης δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών» είπε ο κ. Τόμσεν, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε φαινόμενα όπως τα νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες ή τα λεωφορεία καύσιμα για να κινηθούν.
Παρέθεσε, μάλιστα, ένα εφιαλτικό σενάριο για την ανεργία στην χώρα, προβλέποντας ότι η χώρα θα εμφανίζει «διψήφιο ποσοστό» για δεκαετίες.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Πολ Τόμσεν κάλεσε της χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διευθετήσουν τους κινδύνους που διέπουν την ανάπτυξη, μέσω της προώθησης κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσθετα μέτρα ζητάει πάλι ο Τόμσεν"

Ανοιχτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τη Δευτέρα

Ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο θα παραμείνουν τη Δευτέρα 18 Απριλίου, Διεθνή Ημέρα Μνημείων, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, εκτός εκείνων που παραμένουν κλειστά κάθε Δευτέρα και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, το ωράριο λειτουργίας όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων του κράτους θα είναι το ακόλουθο:

Μεγάλη Παρασκευή, 29 Απριλίου 12.00 - 17.00.

Μεγάλο Σάββατο, 30 Απριλίου 08.00 - 15.00.

Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου Κλειστά λόγω αργίας.

Δευτέρα του Πάσχα, 2 Μαΐου: κανονική λειτουργία.

Την Τρίτη 3 Μαΐου οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά, λόγω μεταφοράς της επίσημης αργίας της Πρωτομαγιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τη Δευτέρα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει του 23ου Ποδηλατικού Γύρου την Κυριακή

Λόγω της διεξαγωγής του 23ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, από τις 07:00 έως τη λήξη του, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς και λεωφόρους του δήμου Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Συγκεκριμένα:

*Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Πλ. Ομονοίας.

*Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Πλ.Συντάγματος.

*Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Λ.Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Λ.Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ.Διάκου και της Λ.Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Λ.Βασ.Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Β.Αλεξάνδρου και της Λ.Βασ.Όλγας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Λ.Βασ.Όλγας, σε όλο το μήκος της.

*Λ.Βασ.Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Λ.Βασ.Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Ακαδημίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κανάρη και της Λ. Βασ.Σοφίας.

*Ελ.Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κοδριγκτώνος και της πλ.Ομονοίας και και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Λ.Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας.

*Ιουλιανού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Λιοσίων, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Παρρασίου και της πλ. Βάθης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Μάρνη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Πλ.Καραϊσκάκη.

*Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Θερμοπυλών, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

*Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.

*Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

*Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ.Βασ.Σοφίας.

*Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.

*Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.

*Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ.Σοφίας.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής, που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες και για όσο χρόνο διαρκέσει η εκδήλωση, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:

*Λ.Αλεξάνδρας - Παπαρρηγοπούλου.

*Λ.Αλεξάνδρας - Ιπποκράτους.

*28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Χαλκοκονδύλη.

*Σταδίου - Αμερικής.

*Ελ.Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) - Αμερικής

*Λ.Βασ.Κων/νου - Παυσανίου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει του 23ου Ποδηλατικού Γύρου την Κυριακή"

Παραδίδεται τη Δευτέρα ο νέος αυτοκινητοδρόμος Λεύκτρο-Σπάρτη

Παραδίδεται την Δευτέρα στην κυκλοφορία από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη ο νέος αυτοκινητοδρόμος Λεύκτρο-Σπάρτη. Είναι το πρώτο αυτοτελές ολοκληρωμένο τμήμα που παραδίδεται με σύμβαση παραχώρησης.

Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη 1 μ.μ. στο χώρο του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Πελλάνας του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας», κοντά στη Σπάρτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδίδεται τη Δευτέρα ο νέος αυτοκινητοδρόμος Λεύκτρο-Σπάρτη"

Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι

Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ένδειξη διαφωνίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους στις 19 και 20 Απριλίου.

Επίσης, λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισμένοι για τις 20 Απριλίου πλειστηριασμοί.


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι"

Στους δρόμους το Σάββατο το ΠΑΜΕ ενάντια σε ασφαλιστικό και φορολογικό

Με σύνθημα «Ξεσηκωμός για να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί νόμοι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό!» το ΠΑΜΕ προγραμματίζει για αυτό το Σάββατο κινητοποιήσεις σε όλη την Αττική.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του, κινητοποιήσεις θα γίνουν:

· Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια
· Στον Πειραιά, στις 10.30 πμ, στην Πλατεία Κοραή
· Στον Κορυδαλλό, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ταξιάρχη
· Στη Νίκαια, στις 10.30 π.μ., στο Περιβολάκι
· Στο Κερατσίνι, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ζαρντέν (τριγωνάκι -Αμφιάλη) και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από Δημαρχείο Δραπετσώνας)
· Στο Πέραμα, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Ηρώων
· Στη Σαλαμίνα, στις 11 π.μ.. στην ιχθυαγορά
· Στην Καλλιθέα, στις 11 π.μ,. στην Πλατεία Δαβάκη
· Στον Άγιο Δημήτριο, στις 11 π.μ, στα γραφεία της ένωσης ΕΒΕ (Πηλέως 56)
· Στη Γλυφάδα, στις 11 π.μ., στην πλ. Αγιου Τρύφωνα
· Στους Αγίους Αναργύρους, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία
· Στο Μενίδι, στις 11 π.μ., στο στέκι τις Λαϊκής Επιτροπής (παράρτημα συνδικάτου οικοδόμων)
· Στα Α. Λιόσια, στις 11 π.μ, στα γραφεία Λαϊκής Επιτροπής (Σωτ. Πετρουλα 20, κεντρική πλατεία)
· Στη Ν. Ιωνία, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Σημηριώτη
· Στο Ν. Ηράκλειο, στις 12 μ., στον σταθμό του ΗΣΑΠ
· Στου Ζωγράφου, στις 11 π.μ., στην πλατεία Τερζάκη (Ιλίσια)
· Στην Καισαριανή, στις 11 π.μ., στο παλαιό τέρμα
· Στο Βύρωνα, στις 11 π.μ., στην είσοδο της αγοράς Βύρωνα (Κύπρου και Ιθώμης)
· Στην Ηλιούπολη, στις 11:30 π.μ., στην πλατεία Κανάρια
· Ο Σύλλογος Γυναικών Υμηττού - Δάφνης, η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Υμηττού - Δάφνης και το παράρτημα Υμηττού του Σωματείου Συνταξιούχων, στις 11 π.μ., στην πλατεία Υμηττού και στις 12 μ. στην πλατεία Καλογήρων, μετρό Δάφνης.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους το Σάββατο το ΠΑΜΕ ενάντια σε ασφαλιστικό και φορολογικό"

Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF

Νέο «δώρο» κάνει ο Μ.Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομολόγων του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον ισολογισμό τους.

Η σχετική απόφαση προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων, μια κίνηση που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης- η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF- αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες οι οποίες απορρόφησαν προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.

Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των "καλών" τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες και των "κακών" τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF"

Εκδίδονται στην Κύπρο τα στελέχη της Λαϊκής, Μπουλούτας και Φόρος

Εκδίδονται τελικά στην Κύπρο οι συνεργάτες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου,

Αμφότεροι θα εκδοθούν για δύο από τα τέσσερα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται, και συγκεκριμένα για χειραγώγηση της αγοράς, και ψευδείς ανακοινώσεις στην αγορά, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας. Τα εντάλματα σύλληψης είχαν εκδώσει οι κυπριακές αρχές.

Αναλυτικότερα, η απόφαση για τον Ευθύμιο Μπουλούτα ελήφθη ομόφωνα από το Α' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προϊσταται η κυρία Ασπασία Καρέλλου, ενώ η απόφαση που αφορά τον Μάρκο Φόρο ελήφθη (4-1) από το Β' Ποινικό Τμήμα του Αρε'ίου Πάγου, στο οποίο προϊσταται η κυρία Δήμητρα Μπουρνάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις είναι αποκύημα των εφέσεων των δυο κατηγορουμένων κατά σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδίδονται στην Κύπρο τα στελέχη της Λαϊκής, Μπουλούτας και Φόρος"

Μήνυση αστυνομικών: Στην Ειδομένη κινδυνεύουμε από ψώρα και φυματίωση

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι εκτίθεται η ζωή των αστυνομικών που βρίσκονται στην Ειδομένη σε κίνδυνο, λόγω της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης στον καταυλισμό.

Στη μηνυτήρια αναφορά μεταξύ άλλων η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητά να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες αφού: «οι αστυνομικές υπηρεσίες δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούνται στις εκκλήσεις μας για απόλυτη τήρηση του Π.Δ. 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» ως μέσο θωράκισης της υγείας των συναδέλφων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως «μέχρι σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη δεν υπόκεινται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο. Επιπλέον οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και κυρίως ατομικής υγιεινής είναι όχι απλώς ελλιπείς και προβληματικές αλλά τριτοκοσμικές.

Η εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας ή της φυματίωσης, αλλά και άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού που υπάρχει, είναι θέμα ελαχίστου χρόνου. Σε αυτό το «μέτωπο» οι συνάδελφοι των ΔΑΕΘ και Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση χωρίς προηγουμένως η Υπηρεσία να τους έχει θωρακίσει με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ήτοι δεν έχει προηγηθεί η χορήγηση ιατρικών μασκών προσώπου και γαντιών, αντισηπτικών υγρών, ο εμβολιασμός τους, καθώς και η συντήρηση και απολύμανση των υπηρεσιακών οχημάτων

Εκτίθενται λοιπόν σε ένα νοσηρό περιβάλλον όπου επικρατούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, δερματολογικές παθήσεις και μεταδοτικά νοσήματα, θέτοντας καθημερινά επί οκταώρου βάσεως τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή οι υπεύθυνοι δεν προβαίνουν στο στοιχειώδες προαπαιτούμενο που είναι ο εμβολιασμός τους. Ασφαλώς εξίσου εκτεθειμένες σε μεταδοτικά νοσήματα είναι οι οικογένειες των αστυνομικών που είναι το εγγύτερο περιβάλλον τους και πρώτος αποδέκτης σε περίπτωση μόλυνσής τους. Οι παραλείψεις των υπευθύνων στα μέτρα υγιεινής και στον ιατρικό έλεγχο των μελών μας δεν μπορούν να διαιωνίζονται».

Διαβάστε ολόκληρη τη μήνυση:


Σχεδόν στο σύνολό τους, οι ιατρικοί φορείς της χώρας προειδοποιούν διαρκώς για τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ειδομένη. Τουναντίον, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούνται στις εκκλήσεις μας για απόλυτη τήρηση του Π.Δ. 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» ως μέσο θωράκισης της υγείας των συναδέλφων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα, οι προϊστάμενες Υπηρεσίες ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο µέτρο, για την αποτροπή ή την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στην υγεία του αστυνομικού προσωπικού, όπως ο ιατρικός έλεγχος, η χορήγηση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισµού, καθώς και η συντήρηση και απολύμανση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των οχηµάτων των Υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη δεν υπόκεινται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο. Επιπλέον οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και κυρίως ατομικής υγιεινής είναι όχι απλώς ελλιπείς και προβληματικές αλλά τριτοκοσμικές. Η εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας ή της φυματίωσης, αλλά και άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού που υπάρχει, είναι θέμα ελαχίστου χρόνου. Σε αυτό το «μέτωπο» οι συνάδελφοι των ΔΑΕΘ και Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση χωρίς προηγουμένως η Υπηρεσία να τους έχει θωρακίσει με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ήτοι δεν έχει προηγηθεί η χορήγηση ιατρικών μασκών προσώπου και γαντιών, αντισηπτικών υγρών, ο εμβολιασμός τους, καθώς και η συντήρηση και απολύμανση των υπηρεσιακών οχημάτων.


Εκτίθενται λοιπόν σε ένα νοσηρό περιβάλλον όπου επικρατούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, δερματολογικές παθήσεις και μεταδοτικά νοσήματα, θέτοντας καθημερινά επί οκταώρου βάσεως τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή οι υπεύθυνοι δεν προβαίνουν στο στοιχειώδες προαπαιτούμενο που είναι ο εμβολιασμός τους. Ασφαλώς εξίσου εκτεθειμένες σε μεταδοτικά νοσήματα είναι οι οικογένειες των αστυνομικών που είναι το εγγύτερο περιβάλλον τους και πρώτος αποδέκτης σε περίπτωση μόλυνσής τους. Οι παραλείψεις των υπευθύνων στα μέτρα υγιεινής και στον ιατρικό έλεγχο των μελών μας δεν μπορούν να διαιωνίζονται.

Για τους λόγους αυτούς, το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα ποινικά αδικήματα της έκθεσης (306 ΠΚ), της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τελούμενης διά παραλείψεως (309 ΠΚ) και της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) ζητώντας να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για τις ανωτέρω παραβάσεις και να αποδοθούν οι κατά νόμον ευθύνες.

Για κάθε εξέλιξη επί του θέματος θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωσή μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση αστυνομικών: Στην Ειδομένη κινδυνεύουμε από ψώρα και φυματίωση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news