facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τι αλλάζει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη 14 Απριλίου το νέο νομοθετικό πακέτο (κανονισμός και οδηγία) για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ. Στόχος είναι να δοθεί πάλι στους πολίτες ο έλεγχος της διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και να δημιουργηθεί ένα υψηλό πανευρωπαϊκό επίπεδο προστασίας των δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή. Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για τη χρήση δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Η σημερινή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου κλείνει τη μακρά εργασία επί της αναθεώρησης των κανόνων για την προστασία δεδομένων στην ΕΕ, η οποία διήρκησε πάνω από τέσσερα χρόνια. Η νομοθετική μεταρρύθμιση θα αντικαταστήσει την ισχύουσα οδηγία για την προστασία των δεδομένων, η οποία χρονολογείται από το 1995, όταν το διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα. Ο νέος, γενικός κανονισμός έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων στα πλαίσια του νέου, ψηφιακού κόσμου των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων (smartphones), των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών (internet banking) και των διεθνών συναλλαγών (global transfers).

"Ο κανονισμός για την προστασία των δεδομένων κάνει πραγματικότητα την εφαρμογή ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των δεδομένων σε όλη την ΕΕ. Αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένα ισχυρό ευρωπαϊκό "ναι" στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και του ανταγωνισμού στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίζουν πλέον για το ποιες προσωπικές πληροφορίες θέλουν να μοιραστούν", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι, Γερμανία).

"Ο νέος κανονισμός θα δημιουργήσει σαφήνεια και σιγουριά για τις επιχειρήσεις καθώς θα θεσπίσει ένα ενιαίο δίκαιο σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, νομικής ασφάλειας και δικαιότερου ανταγωνισμού", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι νέος ευρωπαϊκός κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις για τα εξής:

-δικαίωμα διαγραφής ("δικαίωμα στη λήθη": το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα)

-σαφής συγκατάθεση από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων

-το δικαίωμα του ατόμου να μεταφέρει τα δεδομένα του σε άλλο πάροχο υπηρεσιών

-το δικαίωμα να γνωρίζει κάθε άτομο πότε τα δεδομένα του έχουν παραβιαστεί (hacking)

-διασφάλιση της παροχής όλων των εξηγήσεων για τις πολιτικές απορρήτου σε σαφή και κατανοητή γλώσσα

-αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου και πρόστιμα στις επιχειρήσεις που τον παραβιάζουν έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών ("τζίρος") του προηγούμενου οικονομικού έτους

Νέοι κανόνες για τις μεταφορές δεδομένων ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλότερη συνεργασία των αστυνομικών αρχών

Το νομοθετικό πακέτο για την προστασία των δεδομένων περιλαμβάνει επίσης μια οδηγία σχετικά με τη διαβίβαση αυτών των δεδομένων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Η οδηγία αφορά τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων εντός της ΕΕ, και, για πρώτη φορά, θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για την επεξεργασία δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στο εσωτερικό κάθε χώρας.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων, είτε αυτοί είναι θύματα ή μάρτυρες, είτε εγκληματίες, ορίζοντας σαφή δικαιώματα και περιορισμούς για τις διαβιβάσεις δεδομένων που στόχο έχουν την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων. Ταυτόχρονα θα διευκολύνει την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου.

"Το κύριο πρόβλημα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα υπόλοιπα διασυνοριακά εγκλήματα είναι ότι οι εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές διστάζουν να ανταλλάξουν πολύτιμες πληροφορίες", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ για την εν λόγω οδηγία, Marju Lauristin (Σοσιαλιστές, Εσθονία). "Με τον καθορισμό ευρωπαϊκών προτύπων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, η οδηγία αυτή θα αποτελέσει ένα ισχυρό και χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τις αρχές να διαβιβάζουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εύκολα και αποτελεσματικά, σεβόμενες ταυτόχρονα το θεμελιώδες δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής", πρόσθεσε η ίδια.

Αναλυτικές λεπτομέρειες για το νομοθετικό πακέτο για την προστασία των δεδομένων παρέχονται στο ενημερωτικό σημείωμα ερωτήσεων και απαντήσεων (στα αγγλικά).

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι διατάξεις του θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες σε όλα τα κράτη μέλη δύο έτη μετά την ημερομηνία αυτή.

Σε ό,τι αφορά την οδηγία, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν τις διατάξεις της στο εθνικό τους δίκαιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν ειδικό καθεστώς όσον αφορά τη νομοθεσία για ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Κατά συνέπεια οι διατάξεις της οδηγίας θα εφαρμόζονται σε αυτές τις χώρες μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Η Δανία, η οποία τελεί επίσης υπό ειδικό καθεστώς, θα αποφασίσει εντός έξι μηνών, μετά την τελική έγκριση της οδηγίας, εάν επιθυμεί να την εφαρμόσει μεταφέροντας τις διατάξεις της στο εθνικό της δίκαιο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων"

Αναδρομικές μειώσεις 57% στα μερίσματα Δημοσίου

Αναδρομικά από 1ης/1/2016 θα γίνουν οι περικοπές στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι θα λάβουν τα νέα ποσά στο τέλος Ιουνίου με μεγάλες μειώσεις που θα φτάνουν και στο 57,5%!

Η τελική διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ότι οι μειώσεις στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η/1/2016 και τα αντίστοιχα ποσά των περικοπών για το α’ τρίμηνο του 2016 θα συνυπολογιστούν στα μερίσματα του β’ τριμήνου που θα καταβληθούν στο τέλος Ιουνίου.

Μεγαλύτερη μείωση
Η κανονική μείωση στα μερίσματα είναι κατά μέσο όρο στο 33%, πλην όμως επειδή θα ισχύσει αναδρομικά, τα μερίσματα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι θα έχουν μειώσεις ως και 57,5%, γιατί στις κανονικές περικοπές μπαίνει και το «καπέλο» των αναδρομικών που θα κρατηθούν από τα μερίσματα του β’ τριμήνου.

Το σοκ είναι διπλό καθώς οι συνταξιούχοι θα φτάσουν να πάρουν σε χιλιάδες περιπτώσεις όχι τα μερίσματα ενός τριμήνου, αλλά σχεδόν ένα μέρισμα και για τους τρεις μήνες.

Ένα ενδεχόμενο για να είναι πιο μικρό το σοκ από τα ποσά που θα δουν στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι είναι να κρατηθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές του α΄ τριμήνου με δόσεις από τα μερίσματα των επόμενων μηνών. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση των 170.55 ευρώ θα σπάσει σε τρεις δόσεις, δηλαδή στο γ' τρίμηνο ( Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου) να κρατηθούν 56,85 ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2016 αλλά 56,85 και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα υπόλοιπα 56,85 ευρώ. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές αντοχές του ΜΤΠΥ γιατί το έλλειμμα του 2016 είναι 130 εκατ. ευρώ. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικές μειώσεις 57% στα μερίσματα Δημοσίου"

Δημοσκόπηση Pulse: Εκλογές ζητούν οι πολίτες - Μπροστά με 6% η ΝΔ

Πρόωρες εκλογές ζητά η κοινή γνώμη, τασσόμενη υπέρ της απομάκρυνσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ δείχνει εμπιστοσύνη στη ΝΔ η οποία προηγείται με 6%.
Σε δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Action 24, το 47% των πολιτών επιλέγει προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 32% προτιμά την συνέχιση της παρούσα κυβέρνησης.

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου (με αναγωγή), η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό της τάξης του 6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου με αναγωγή:
  • ΝΔ 31%
  • ΣΥΡΙΖΑ 25%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,5%
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ  5,5%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3%
  • ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3%
  • ΠΟΤΑΜΙ 2,5%
  • ΑΝ.ΕΛ. 2,5%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
  • Αλλο κόμμα: 3,5%
Οι αναποφάσιστοι κατέχουν υψηλό ποσοστό της τάξης του 8,5%, ενώ 2,5% των ερωτηθέντων δεν απάντησαν.


Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, 23%.
Γενικά ερωτήματα









iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Εκλογές ζητούν οι πολίτες - Μπροστά με 6% η ΝΔ "

Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ προσφύγων στον Πειραιά

Ένας τραυματίας από μαχαίρι είναι ο απολογισμός αιματηρού επεισοδίου μεταξύ Αφγανών προσφύγων που σημειώθηκε στις 9 το βράδυ στην Πέτρινη Αποθήκη του λιμανιού του Πειραιά.

Οι δύο Αφγανοί διαπληκτίστηκαν για άγνωστο λόγο στη διάρκεια του συσσιτίου, όταν ένας από αυτούς έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε στο μεσοθωράκιο τον ομοεθνή του.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ οι δράστης συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ προσφύγων στον Πειραιά"

Κύκλωμα εμπορευόταν ωάρια και φάρμακα εξωσωματικής - Στο εδώλιο και δύο καθηγητές του ΑΠΘ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν 12 άτομα, κατηγορούμενα για εμπλοκή σε κύκλωμα εμπορίας ωαρίων και διακίνησης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπόθεση που αποκαλύφθηκε το 2013.

Ανάμεσα σε όσους παραπέμπονται σε δίκη -με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης- είναι δύο καθηγητές Μαιευτικής - Γυναικολογίας του ΑΠΘ που διατηρούν ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Θεσσαλονίκη, όπως επίσης φαρμακοποιοί, εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιριών κ.ά. Κατά πληροφορίες, αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, κατηγορίες, όπως εγκληματική οργάνωση και παραβίαση του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πώληση ωαρίων με αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, το κύκλωμα κατηγορείται ότι είχε στήσει «φάμπρικα» με αγορά φαρμάκων από την Ελλάδα, τα οποία πωλούνται πολύ ακριβά στο εξωτερικό και τα εξήγαγαν, μέσω άλλης εταιρείας, στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα, φαίνεται ότι χορηγούσε αμοιβή έως 1.000 ευρώ σε αλλοδαπές γυναίκες, προερχόμενες από χώρες του ανατολικού μπλοκ, προκειμένου να αφαιρούν απ’ αυτές τα ωάρια, τα οποία, εν συνεχεία, διακινούσαν σε ενδιαφερόμενες γυναίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που υποβάλλονταν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι διωκτικές Αρχές διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες χορηγούνταν φάρμακα - απομιμήσεις επώνυμων φαρμάκων, τα οποία νωρίτερα είχαν εισάγει από την Τουρκία.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από έρευνες περίπου έξι μηνών, από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ. Στο εξάμηνο αυτό, το κύκλωμα φέρεται να έκανε τζίρο από την παράνομη δράση του ύψους 20.000.000 ευρώ. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον Οκτώβριο του 2012, όταν διαπιστώθηκε η αγορά ακριβών φαρμάκων από φαρμακείο στην Πελοπόννησο, τα οποία έφυγαν για το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Ρόδο, ενώ έγιναν έρευνες σε περίπου 250 φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα εμπορευόταν ωάρια και φάρμακα εξωσωματικής - Στο εδώλιο και δύο καθηγητές του ΑΠΘ"

Πήρε πίσω τις απειλές περί παραίτησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Στηρίζω την κυβέρνηση

Με μια εντυπωσιακή... κυβίστηση, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε άρον-άρον τις απειλές του ότι θα παραιτηθεί αν επιβληθεί ΦΠΑ 24%.

Λίγες ώρες μετά την δήλωσή του ότι «υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης, δεν αντέχεται Φ.Π.Α. στο 24%» ο Σάκης Παπαδοπουλος αναγκάστηκε να τα μαζέψει.

Σε ανακοίνωσή του δηλώνει: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη Κυβέρνηση, την οποία στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις». Το ύφος της ανακοίνωσής του είναι ενδεικτικό της προσήλωσής του: «Γνωρίζω τα 48 προαπαιτούμενα της νέας Συμφωνίας και τις επιπτώσεις τους, όπως και την αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών στην Ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να οδηγηθούμε στην Ευρώπη της ποιότητας ζωής – του διαφωτισμού – του ουμανισμού – του εργασιακού πολιτισμού…» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου


«Η Κυβέρνηση, το Οικονομικό μας Επιτελείο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνουν αυτή τη στιγμή μια σκληρή μάχη ώστε να αποκρουστούν ορισμένες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση της νέας Σύμβασης Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζω τα 48 προαπαιτούμενα της νέας Συμφωνίας και τις επιπτώσεις τους, όπως και την αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών στην Ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να οδηγηθούμε στην Ευρώπη της ποιότητας ζωής – του διαφωτισμού – του ουμανισμού – του εργασιακού πολιτισμού…

Θα είμαι ο τελευταίος που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη Κυβέρνηση, την οποία στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις και η οποία ανέλαβε το τιτάνιο έργο της Ανασυγκρότησης μιας εξαθλιωμένης χώρας, μετά την υπερχρέωση και την καταστροφική ύφεση της οικονομίας της...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήρε πίσω τις απειλές περί παραίτησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Στηρίζω την κυβέρνηση "

Ορίστηκε το νέο ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ορίστηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το οποίο συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα την Τετάρτη.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη λειτουργία της ΕΒΖ και συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση στήριξης της βιωσιμότητας της Βιομηχανίας αλλά και των τευτλοκαλλιεργητών, που την τροφοδοτούν με πρώτη ύλη.

Τις επόμενες μέρες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ θα προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τους αγρότες για το 2016, ενώ ήδη εργάζεται για την εξυγίανση της βιομηχανίας, την εξοικονόμηση κόστους και τη σταδιακή αποπληρωμή των καλλιεργητών. Πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παραγωγών.

Στην κατεύθυνση εξυγίανσης της ΕΒΖ έχει διαμορφωθεί πλαίσιο συμφωνίας με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, βάσει του οποίου το χρέος θα περιοριστεί στο 1/3 του σημερινού.

Στόχος του Υπουργείου είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Βιομηχανίας, να στηριχθεί η εξυγίανση, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της, όπως και η λειτουργία των εργοστασίων, με ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορίστηκε το νέο ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης "

Παρατείνεται έως και τη Μ.Δευτέρα η αποχή των δικηγόρων

Συνέχιση της αποχής μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου αποφάσισε την Πέμπτη η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Κατά τη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε 2016 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αποφασίστηκε επίσης νέα συνάντηση στις 23 Απριλίου προκειμένου να εκτιμηθούν οι έως τότε εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Η απόφαση ελήφθη ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή εντός της προσεχούς εβδομάδας, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Η Συντονιστική Επιτροπή αντιδρά επίσης στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 24%.

«Οίκοθεν νοείται ότι η επιβολή ΦΠΑ ειδικά στις δικηγορικές υπηρεσίες προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα των διαδίκων για πρόσβαση στη δικαιοσύνη και δικαστική προστασία καθώς και την αρχή της ισότητας των διαδίκων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται έως και τη Μ.Δευτέρα η αποχή των δικηγόρων"

Απορρίπτει η Τουρκία την έκθεση της Ευρωβουλής λόγω Αρμενίας

Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει την έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επικαλούμενος αναφορά που εμπεριέχει το κείμενο στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, διατύπωση που η Άγκυρα αρνείται να αποδεχθεί.

«Δυστυχώς φέτος η ίδια αναφορά περιέχεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εκφράσεις αυτές, παρ' όλες τις προσπάθειες και τις προειδοποιήσεις μας, δεν κατέστη δυνατό να απαλειφθούν» δήλωσε ο Μποζκίρ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

«Γι' αυτό θεωρούμε την έκθεση αυτή χωρίς ισχύ και εγκυρότητα και ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας θα την επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» προσέθεσε.

Το ίδιο είχε συμβεί «και την περασμένη χρονιά, είχαμε επιστρέψει την έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παρόμοιες αναφορές, και το ίδιο πράγμα θα κάνουμε φέτος» επέμεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης.

«Δεν ντρεπόμαστε για κανένα επεισόδιο της ιστορίας μας» συνέχισε ο ίδιος, «θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί από τους ιστορικούς, οι πολιτικοί δεν πρέπει να γράφουν την ιστορία».

Η Άγκυρα παραδέχεται μεν ότι μεγάλος αριθμός Αρμενίων σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Οθωμανούς στρατιώτες όταν μειονοτικοί ζούσαν ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά απορρίπτει τον ισχυρισμό πως τα θύματα ήταν 1,5 εκατομμύριο και επρόκειτο για γενοκτονία.

Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίπτει η Τουρκία την έκθεση της Ευρωβουλής λόγω Αρμενίας"

Σεβασμό και ισονομία με δημόσια ζητούν τα ιδιωτικά σχολεία

«Αν ο υπουργός Παιδείας προχωρήσει στην επιβολή επιτροπών εξετάσεων, το μέτρο πρέπει να ισχύσει για όλους τους μαθητές της χώρας σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ως στοιχειώδης σεβασμός από μέρους του στους κανόνες ισονομίας, δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης όλων των ελλήνων μαθητών» δηλώνουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων σχετικά με τη νέα φημολογία περί νομοθετικών παρεμβάσεων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Καλούν μάλιστα τον υπουργό Παιδείας να πάρει δημόσια θέση για το θέμα.

Σύμφωνα τις πληροφορίες που υπάρχουν, το υπουργείο Παιδείας συντάσσει ρύθμιση με βάση την οποία οι απολυτήριες γραπτές εξετάσεις της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου στα ιδιωτικά σχολεία θα γίνονται απο επιτροπές καθηγητών του δημοσίου που θα βαθμολογούν και τους μαθητές. Έτσι, οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν βαθμολογικά τους μαθητές τους.

«Μετά την απόσυρση του διαβόητου πλέον άρθρου 40 ξεκίνησε η διαρροή φημών από κύκλους του υπουργείου Παιδείας περί επιβολής εξεταστικών επιτροπών από δημοσίους εκπαιδευτικούς, που θα διεξάγουν τις εσωτερικές εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων. Αν οι φήμες επαληθευτούν, θα αποτελέσουν άλλη μια απόλυτα αναίτια, δόλια και εμπαθή επίθεση στην αυτονομία και την ισοτιμία των ιδιωτικών σχολείων» αναφέρει ο Σύνδεσμος ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων της χώρας επιθυμεί σχετικά να προβεί στις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία και η αντικειμενικότητα των βαθμολογιών τους έχει αδιαμφισβήτητα καταγραφεί σε όλες τις διεθνείς και ελληνικές έρευνες και μελέτες. Βλέπε ΟΟΣΑ (Education at a glance), αποτελέσματα PISA, έρευνα Πανάρετου - ΟΠΑ, αποτελέσματα εξετάσεων με τράπεζα θεμάτων, στατιστικά αποτελέσματα πανελλαδικών εξετάσεων.
2. Αν ο υπουργός Παιδείας προχωρήσει στην επιβολή επιτροπών εξετάσεων, το μέτρο πρέπει να ισχύσει για όλους τους μαθητές της χώρας σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ως στοιχειώδης σεβασμός από μέρους του στους κανόνες ισονομίας, δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης όλων των ελλήνων μαθητών.
3. Η επιβολή εξεταστικών επιτροπών μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, αφενός συνιστά κατάφορη και βάναυση απαξίωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και του κύρους τους, αφετέρου θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υφιστάμενη εχθρότητα και ιδεοληψία κατά των ιδιωτικών σχολείων.
4. Η ενδεχόμενη απόφαση για την επιβολή επιτροπών εξετάσεων 20 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα αποτελέσει δείγμα εγκληματικής ανευθυνότητας του υπουργού, περιφρόνησης της ψυχολογίας των μαθητών και των γονέων τους, αλλά και των ίσων δικαιωμάτων των μαθητών κρατικών και ιδιωτικών σχολείων».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεβασμό και ισονομία με δημόσια ζητούν τα ιδιωτικά σχολεία"

Ντάισελμπλουμ: «Αδύναμη» η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-δανειστών

Το θολό τοπίο στις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει «αδύναμη».

Με την ελληνική πλευρά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προωθώντας νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο», ο Ολλανδός πολιτικός δίνει τον τόνο από την πλευρά των Θεσμών που παρακολουθούν τους ελληνικούς «ελιγμούς» αναφέροντας ότι «δεν μπορώ να αναφέρω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις».

Κι ενώ η συνέχεια των συζητήσεων μεταφέρεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Ντάισελμπλουμ «ρίχνει» τις προσδοκίες για λήψη σημαντικών αποφάσεων, ειδικά για το θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ελάφρυνση, είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Θα πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί, έσπευσε να συμπληρώσει.

«Το πλαίσιο πάνω στο οποίο συζητάμε με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του Ιουλίου» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί εκ νέου η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Έλληνες, όπως δήλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά είναι εφικτός.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη νομισματική πολιτική της την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε ότι αυτή έχει φθάσει στα όριά της.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει φθάσει στα όριά της και η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να προετοιμάσει μια στρατηγική για την έξοδο από αυτή ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές παρενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική... στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά οι περιορισμοί είναι επικείμενοι και οι παρενέργειες γίνονται όλο και πιο ισχυρές».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η νομισματική πολιτική υπήρξε ιδιαίτερα χαλαρή, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στο επίπεδο του στόχου που έχει τεθεί. Το τρέχων
περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων λειτουργεί ως ούριος άνεμο για την οικονομία μας, στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι σύντομο, δεν μπορεί να προωθήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη αν δεν αντιμετωπιστούν υποκείμενα διαρθρωτικά προβλήματα» συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αν οι φούσκες που βρίσκονται υπό δημιουργία γίνονται πραγματικότητα, οι «κόντρα» άνεμοι που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε μια ανεμοθύελλα και να οδηγήσει σε έκρηξη. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: «Αδύναμη» η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-δανειστών"

Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία»

Διατηρεί τις επιφυλάξεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας την Πέμπτη από λίγο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον "σκεπτικισμό" της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία»"

«Ναι» στη μεταβίβαση των ιαματικών πηγών Υπάτης και Θερμοπυλών στο ΤΑΙΠΕΔ

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την μεταβίβαση με σκοπό την αξιοποίηση, χωρίς αντάλλαγμα, στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) των ιαματικών πηγών των Λουτρών Υπάτης και των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου.

Ειδικότερα, το 2013 με αποφάσεως της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκαν στον ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή: 1) ακίνητο συνολικού εμβαδού 837.958 τ.μ., μαζί με τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, στην ιαματική πηγή Λουτρών Υπάτης και 2) ακίνητο, στην περιοχή του τέως Δήμου Θερμοπυλών, μαζί με τα κτίσματα και τις άλλες εγκαταστάσεις του, εμβαδού 800.000 τ.μ. περίπου (σύμφωνα με «νεότερη ακριβή καταμέτρηση 785.398 τ.μ.), που είναι γνωστό ως «κτήμα των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι και από τις δύο επίμαχες περιοχές και ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές αποφάσεως της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση των αιματικών πηγών στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

Όμως, η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ΄ αριθμ. 877 και 878/2016 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις των κατοίκων και των δύο εν λόγω περιοχών.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι η μεταβίβαση των ιαματικών πηγών στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, τη νομοθεσία για την προστασία και τη χρήση των ιαματικών πηγών και τον Αστικό Κώδικα.

Στις αποφάσεις επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι η μεταβίβαση στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. της ιαματικής πηγής και της έκτασης που την περιβάλλει, ως στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Ε.Ο.Τ., ευρίσκει νόμιμο έρεισμα στο άρθρο 2 παρ. 4 και 5 του ν. 3986/2011 ενώ, εξ άλλου, οι διατάξεις του ν. 3986/2011 δεν αντίκεινται στο άρθρο 18 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το μέρος που δεν εξαιρούνται από την μεταβίβαση προς το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. οι ιαματικές πηγές, εφ’ όσον κατά την αξιοποίησή των εξακολουθούν να ισχύουν, οι προστατευτικές των ιαματικών πηγών ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας (νόμοι 2188/1920, 4844/1930 και 3498/2006).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στη μεταβίβαση των ιαματικών πηγών Υπάτης και Θερμοπυλών στο ΤΑΙΠΕΔ"

Βρέθηκε αμίαντος στις Σκουριές: Το ΥΠΕΝ επιστρέφει την τεχνική μελέτη στην Ελληνικός Χρυσός

Την ύπαρξη του πολύ επικίνδυνου για την υγεία των εργαζομένων αλλά και του γενικότερου πληθυσμού αμιάντου στο κοίτασμα των Σκουριών διαπίστωσαν υπηρεσίες του Υπουργείου ΠΕΝ μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός. 

Τα δείγματα αυτά διαβιβάστηκαν στο ΙΓΜΕ προκειμένου να υποβληθούν σε ορυκτογραφική – πετρογραφική ανάλυση.
Την 6.4.2016, το ΙΓΜΕ διαβίβασε με έγγραφό του στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποίησε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι στα προσκομιθέντα δείγματα εντοπίστηκε μεταξύ άλλων ακτινόλιθος ή ανθοφυλλίτης, με κρυστάλλους που έχουν ακανόνιστα άκρα ή σε βελονοειδείς ή ινώδεις μορφές με χαρακτηριστικά αμιάντου.
 
Η παρουσία του αμιάντου στο κοίτασμα αναφερόταν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εταιρεία ως τρεμολίτης. Η εταιρεία  υποβάθμισε σκοπίμως την παρουσία του ορυκτού που αποτελεί όμως μια μορφή αμιάντου. Επιπλέον στην αρχική υποβολή της τεχνικής μελέτης του υποέργου Σκουριών η εταιρεία όχι μόνο δεν ανέφερε καθόλου την παρουσία αμιάντου και δεν έλαβε μέχρι σήμερα μέτρα προστασίας για την έκθεση των εργαζομένων στον ορυκτό αυτό αλλά ήταν αρνητική ως προς την πιθανή παρουσία αμιαντόμορφων αμφιβόλων στο κοίτασμα Σκουριών. Να σημειωθεί πως η υπηρεσία, στην απόφαση έγκρισης της τεχνικής μελέτης εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων του υποέργου Σκουριών, είχε θέσει ως όρο στην εταιρεία να λαμβάνει σε όλες εν γένει τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών προληπτικά μέτρα και να τηρεί τους όρους του ΠΔ 212/2006 για την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία.
 
Η εταιρεία υποτόνισε και απέκρυψε σκοπίμως την παρουσία αμιάντου χωρίς να έχει πραγματοποιήσει έρευνες για το πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των εργαζομένων αλλά και του γενικότερου πληθυσμού. 
 
Μετά από την διαπίστωση αυτή το Υπουργείο επέστρεψε τον φάκελο που είχε υποβάλει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για την τροποποίηση της τεχνικής μελέτης του υποέργου Σκουριών, προκειμένου να συμπληρωθεί με ειδικό κεφάλαιο, στο οποίο θα εκτίθενται αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης που θα λάβει η εταιρεία, για την προστασία των εργαζομένων της από την έκθεση σε αμίαντο. Επιπλέον δόθηκε εντολή για την άμεση διενέργεια ελέγχου από την αρμόδια Επιθεώρηση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η εταιρεία, κατά τις μέχρι τώρα εργασίες της στις Σκουριές, έλαβε τα μέτρα πρόληψης που η προαναφερθείσα απόφαση της υπηρεσίας και το ΠΔ 212/2006 της επιβάλλουν. 
 
Είναι περιττό να αναφερθεί πως μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, έχουν καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια μελέτες και γνώμες ειδικών για την επικινδυνότητα της ύπαρξης αμιάντου στο κοίτασμα, μελέτες για τις οποίες εταιρεία σκοπίμως  αδιαφορούσε.  Σύμφωνα με αυτές το ποσοστό αμιάντου στο πέτρωμα των Σκουριών ανέρχεται στο 3% ενώ στο συμπύκνωμα που θα παραχθεί αλλά και στα τέλματα θα υπάρχει σε ποσοστό 8%. Ακόμη πιο επικίνδυνη  θεωρείται η διαδικασία των εκρήξεων στο πλαίσιο της επιφανειακής εξόρυξης όπου οι ίνες τρεμολίτη θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
 
Σαράντης Δημητριάδης: Ο αμίαντος θα διασπείρεται εκτός των ορίων των Σκουριών
 
Σύμφωνα μάλιστα με τον Σαράντη Δημητριάδη,  καθηγητή Γεωλογίας στο ΑΠΘ που έχει σχολιάσει επιστημονικά τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, υπάρχουν δύο κύρια στάδια δραστηριοτήτων στο Υποέργο Σκουριών που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους και στα οποία ο υπαρκτός κίνδυνος εισπνοής ινών τρεμολίτη/ακτινόλιθου και μικροσωματιδίων χαλαζία δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός, αλλά επεκτείνεται και σε γειτονικούς (ή και πιο απομακρυσμένους) προς τον χώρο του έργου οικισμούς, και άρα αποτελεί δυνητική απειλή για την υγεία και των κατοίκων αυτών των οικισμών. 
 
Οι δύο αυτές συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι:
 
α) η καθαυτή εξόρυξη του ορυκτού υλικού και η διακίνησή του από το ανοικτό όρυγμα μέχρι την εισαγωγή του στην παραπέρα ειδικότερη επεξεργασία εντός πλήρως στεγασμένων χώρων (εκρηκτικός διαμελισμός, μηχανική απόσπαση, φόρτωση, μεταφορά, παραμονή σε απλά επιστεγασμένους χώρους), και
β) η απόθεση και παραμονή έκθετων των στείρων και των απόβλητων επεξεργασίας του μεταλλεύματος, μεταξύ των οποίων και οι απορριφθείσες ποσότητες του τρεμολίτη/ακτινόλιθου και του χαλαζία, στα ανοικτά τέλματα στη δεύτερη περίπτωση, τουλάχιστον όσο αυτά μένουν έκθετα στην ατμόσφαιρα, μέχρις ότου δηλαδή επικαλυφθούν μετά την πλήρωσή τους.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης κατά τη διάρκεια των εκρήξεων «η καθημερινά παραγόμενη σε τόσο μεγάλες ποσότητες σκόνη (έως 945 τόνοι ανά ώρα κατά τα έτη 1 έως 3 και έως 2.162 τόνοι ανά ώρα κατά τα έτη 3 έως 11), επιβαρυμένη σε σημαντικό βαθμό με τον τρεμολίτη/ακτινόλιθο και πολύ περισσότερο με χαλαζία,ασφαλώς δεν θα περιοριστεί κατά την εξάπλωσή της, ούτε θα κατακαθίσει όλη εντός των ορίων του ανοικτού ορύγματος ή εντός των ορίων του Υποέργου Σκουριών»
 
«Όσο λεπτομερέστερη δε θα είναι αυτή τόσο υψηλότερα θα ανέρχεται και τόσο ευρύτερα και πέραν του ορύγματος θα διασπείρεται. Εάν επί πλέον πνέει άνεμος έστω και μικρής έντασης, πράγμα καθόλου ασυνήθιστο, θα οδεύει προς κάποια κατεύθυνση (ανάλογα με την διεύθυνση του ανέμου) σε μεγάλη απόσταση και τελικά θα κατακάθεται εκτός ή πολύ εκτός των ορίων του Υποέργου Σκουριών» σημειώνει ακόμη.
 
 
Αλέξης Μπένος: Αδιαμφισβήτητη η καρκινογόνος δράση του αμιάντου
 
«Ο αμίαντος είναι ένα από τα πλέον μελετημένα ορυκτά. Αποτελείται από ίνες που είναι ορατές μόνον σε επίπεδο ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.
Ο  άνθρωπος εκτίθεται στον  αμίαντο κυρίως με την εισπνοή αλλά και την κατάποση των ινών του. Η καρκινογόνος δράση του είναι από τις πλέον μελετημένες, τεκμηριωμένες και αδιαμφισβήτητες στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Η εισπνοή ινών αμιάντου είναι τεκμηριωμένα συσχετισμένη με μεσοθηλίωμα του υπεζωκότος και καρκίνο του πνεύμονος. Η κατάποση ινών αμιάντου σχετίζεται αντίστοιχα με καρκίνους του γαστρενετερικού και του ουροποιητικού» εξηγεί ο Αλέξης Μπένος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ μιλώντας stokokkino.gr .
Μάλιστα όπως αναφέρει «Η αδιαμφισβήτητη καρκινογόνος δράση του αμιάντου οδήγησε τη διεθνή κοινότητα στον ορισμό του ως επικίνδυνης ουσίας και ακόμη και η ΕΕ αποφάσισε την απομάκρυνση του από το ανθρώπινο περιβάλλον. Συμβολικό παράδειγμα είναι η διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου από το κεντρικό  κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες που είχε κλείσει για το λόγο αυτό αρκετούς μήνες (είναι το κλασσικό κτίριο με τις σημαίες μπροστά)».
 
«Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι τα κοιτάσματα στις Σκουριές είναι πλούσια σε αμίαντο, η ερήμωση που ήδη επιτελείται θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής καταστροφής στο βωμό της κερδοσκοπικής αδηφαίας» καταλήγει.

stokokkino
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε αμίαντος στις Σκουριές: Το ΥΠΕΝ επιστρέφει την τεχνική μελέτη στην Ελληνικός Χρυσός"

Ζουράρις: Εμείς οι αριστεροί το ρουσφέτι το ονομάζουμε ηθικό πλεονέκτημα

Η αντίληψη της Αριστεράς για το τι εστί ρουσφέτι αναπτύχθηκε στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής όπου συζητείται νομοσχέδιο στο οποίο εντοπίζεται διάταξη που αφορά και την σύζυγο του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθεσε πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Μαυρωτάς που υποστήριξε ότι «φωτογραφικό» άρθρο του νομοσχεδίου επιτρέπει στην κυρία Μπαζιάνα να μεταταχθεί από την πρωτοβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Βουλή, ο ίδιος είπε η ρύθμιση δεν αφορά περισσότερα από εννιά άτομα και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει καθώς – όπως είπε – «πρέπει η γυναίκα του Καίσαρα να μην είναι αλλά και να φαίνεται σύννομη».

Απάντηση επιχείρησε να δώσει η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα πονηρό ακόμη κι αν πρόκειται για πρόσωπα που κάποιοι θεωρούν ότι γι αυτά τα πρόσωπα έγινε…».

Την δική του εκδοχή όμως έδωσε ο Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ) που υποστήριξε ότι «το ρουσφέτι είναι λίγο φυσικότερο από την φυσική αναπνοή. Εμείς οι αριστεροί το ρουσφέτι το ονομάζουμε ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό θα λέμε όσο είμαστε στην κυβέρνηση και μετά θα ξεχαστεί». Κάλεσε δε την κυρία Αναγνωστοπούλου να μην κοπιάζει προσπαθώντας να «τετραγωνίσει τον κύκλο»!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζουράρις: Εμείς οι αριστεροί το ρουσφέτι το ονομάζουμε ηθικό πλεονέκτημα"

«Ομηρος» ο δήμαρχος Ιωαννίνων-Επεισόδια στην Εγνατία

Ομάδα αλληλέγγυων εισέβαλε πριν από λίγο στο γραφείο του δήμαρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα και ζητούν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να αφεθούν ελεύθεροι οι 27 προσαχθέντες από την Εγνατία. Νωρίτερα ο δήμαρχος βρέθηκε στις... διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Οι αλληλέγγυοι κινούμενοι αστραπιαία κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους πάντες κα μέχρι και αυτή την ώρα κρατούν εγκλωβισμένους, το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, τον Γενικό Γραμματέα του δήμου, Θωμά Μπαμπασίκα και κάποιους στενούς συνεργάτες του δημάρχου. 

Φτάνοντας στο δημαρχείο, οι αλληλέγγυοι συνάντησαν και προπηλάκισαν έξω από αυτό -μέσα στο αυτοκίνητό του- τον αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα, ο οποίος μόλις είχε αποχωρήσει από το Γραφείο του δημάρχου. Το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε στο κέντρο της πόλης και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.

Ελεύθεροι οι αλληλέγγυοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι 27 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μία Ισπανίδα-μέλος ΜΚΟ, οι οποίοι είχαν προσαχθεί το μεσημέρι στην αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων από την Εγνατία Οδό όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία από χθες. 

Όπως είπαν στους αστυνομικούς, θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν, και να ακουστεί η φωνή τους, για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά.
Αυτή την ώρα κατευθύνονται προς το δημαρχείο της πόλης όπου αλληλέγγυοι εδώ και τρεις ώρες πραγματοποιούν κατάληψη στο γραφείο του δημάρχου με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Επεισόδια και προσαγωγές στο στρατόπεδο Κατσικά και την Εγνατία

Αφορμή για την κατάληψη του δημαρχείου ήταν η επιχείρηση της αστυνομίας στον κόμβο του Κουτσελιού, προκειμένου να ανοίξει η Εγνατία Οδό, που οδήγησε σε είκοσι επτά προσαγωγές. 



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr στα άτομα που έχουν προσαχθεί περιλαμβάνονται δύο τουλάχιστον μέλη της Ισπανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που εδώ και μέρες δραστηριοποιείται μέσα στον καταυλισμό του Κατσικά.

Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, σημειώθηκαν επεισόδια όταν πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς.



Η Εγνατία Οδός η οποία ήταν αποκλεισμένη από το απόγευμα της Τετάρτης άνοιξε και η κυκλοφορία διεξάγεται πλέον ομαλά.

Σημειώνεται, ότι πριν την επέμβαση έγιναν διαπραγματεύσεις του δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα και αξιωματικών της αστυνομίας με τους πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επίμονα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στον Κατσικά.



Η ένταση ωστόσο έχει μεταφερθεί στον καταυλισμό του Κατσικά.

Οι πρόσφυγες εκτοξεύοντας πέτρες έσπασαν το φυλάκιο της Αστυνομίας που βρίσκεται στην είσοδο του χώρου.

Λίγο αργότερα, πέντε φαντάροι, οι οποίοι βρίσκονταν στη σκηνή του στρατού μέσα στη δομή, δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους και πέτρες από τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να βγουν έξω από το κέντρο.



Από το χώρο του καταυλισμού αποχώρησαν και τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος και για τους ίδιους.

Οι πρόσφυγες έχουν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του καταυλισμού ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι όσοι έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία.


Διαβάστε Περισσότερα » "«Ομηρος» ο δήμαρχος Ιωαννίνων-Επεισόδια στην Εγνατία"

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με παραίτηση αν αυξηθεί ο ΦΠΑ

Η πρώτη αντίδραση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια για αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 23% στο 24% ήρθε από τα Τρίκαλα.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο βουλευτής Τρικάλων του κόμματος Σάκης Παπαδόπουλος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Λέσχη 97,6 είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης. Δεν αντέχεται Φ.Π.Α. στο 24%».

Σημειώνεται ότι η κόρη του τρικαλινού βουλευτή είναι η Ελενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, από τον περασμένο Νοέμβριο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με παραίτηση αν αυξηθεί ο ΦΠΑ"

Υποστελεχωμένο, βρόμικο και αφύλακτο το ΠΕΔΥ, καταγγέλλουν τα πολυιατρεία

Υποστελεχωμένο, βρόμικο κι αφύλακτο προσπαθεί να «επιβιώσει» το ΠΕΔΥ της δημόσιας υγείας. Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) βρίσκεται σε οριακά σημεία σε ο,τι αφορά τη λειτουργία του, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του επιστημονικού προσωπικού των πολυϊατρείων και των άλλων μονάδων υγείας που υπάγονται πλέον στο ΠΕΔΥ.

Περισσότεροι από 23 νoμοί της χώρας δεν διαθέτουν ούτε έναν παιδίατρο στο ΠΕΔΥ ή συμβεβλημένο για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Στην Κέρκυρα υπάρχει σε όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόνο ένας οφθαλμίατρους και στην Ξάνθη τις απεικονιστικές ανάγκες του πληθυσμού προσπαθεί να καλύψει ένας ακτινολόγος.

Οι περιπτώσεις που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΟΕΣΥΠ ΠΕΔΥ κκ Παναγιώτης Ψυχάρης και Αθανάσιος Αποστολόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη είναι ενδεικτικές.

Η εικόνα που μας μεταφέρουν οι εργαζόμενοι είναι «μαύρη» για το ΠΕΔΥ, είπαν οι δυο γιατροί.

Στο ΠΕΔΥ απασχολούνται σήμερα περίπου 2.200 γιατροί (έναντι των 5.000 γιατρών που διέθεταν οι μονάδες και οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν η πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία).

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης θα προσλαμβάνονταν επικουρικοί και θα δρομολογούνταν συμβάσεις με εξειδικευμένους γιατρούς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού. Όλα αυτά ωστόσο πάγωσαν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..

Το υπουργείο υγείας βρίσκεται...χαμένο σε μεγαλόπνοα σχέδια για το ΠΕΔΥ το τελευταίο ενάμισι έτος, και το ΠΕΔΥ καταρρέει.

Πολυιατρεία χωρίς καθαριότητα και φύλαξη

Το κεντρικό πολυϊατρείο του Πειραιά όπως και το παράρτημα με τους οδοντιάτρους έχει παραμένει χωρίς προσωπικό καθαριότητας από το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ στο Παγκράτι είναι χωρίς προσωπικό φύλαξης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση σε μονάδες του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα καθώς λήγουν οι συμβάσεις με τις εταιρίες καθαριότητας και φύλαξης χωρίς να ανανεώνονται.

Στον Πειραιά η καθαριότητα έχει γίνει υπόθεση του ιατρικού προσωπικού που βάζει ρεφενέ και πληρώνει την καθαρίστρια.

Στο Παγκράτι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν και χρέη φύλακα όπoτε μπορούν σε μια προσπάθεια να προστατευόσουν τα κτήρια και τον εξοπλισμό που έχει απομείνει.

«Ωστόσο η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ζητάμε απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που κωφεύει στα αιτήματα μας για στελέχωση και ενίσχυση του ΠΕΔΥ», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.

Χωρίς αντιδραστήρια βρίσκονται πολλές μονάδες του ΠΕΔΥ. Το αποτέλεσμα είναι να ακυρώνεται εκ των πραγμάτων ο ρόλος τους στην πρωτοβάθμια υγεία, διότι οι εναπομείναντες γιατροί γράφουν εξετάσεις και παραπέμπουν στις συμβεβλημένες ιδιωτικές μονάδες.

Η γύμνια του ΠΕΔΥ θα φανεί με τον πιο δραματικό τρόπο ενόψει της ρύθμισης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, εκτίμησαν οι εκπρόσωποι του ΠΟΕΣΥΠ ΠΕΔΥ. Κι αυτό διότι στις μονάδες του ΠΕΔΥ δεν μπορεί να γίνει καμία εξέταση, οπότε οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται αναγκαστικά στα δημόσια νοσοκομεία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποστελεχωμένο, βρόμικο και αφύλακτο το ΠΕΔΥ, καταγγέλλουν τα πολυιατρεία"

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ψάχνουν τους Eλληνες στις λίστες των Panama Papers

Βροχή αιτημάτων δικαστικών συνδρομών αναμένεται να ...πέσει τις επόμενες ήμερες για την αποκάλυψη των φυσικών προσώπων αλλά και των εταιρειών που συνδέονται με την Ελλάδα και εμφανίζονται στα panama papers.

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για πρόσωπα τα οποία κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες σ’ ένα από τους γνωστότερους φορολογικούς παραδείσους.

Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που έχουν ξεκινήσει οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αποστείλουν την ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα αιτήματα στις δικαστικές αρχές του Παναμά προκειμένου να έρθουν στο φως στοιχεία τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του προκειμένου να διερευνηθεί αν συμμετείχαν σε ένα πάρτι φοροδιαφυγής αλλά και απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων.

Κλιμάκιο οικονομικών εισαγγελέων έχει ήδη εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για να συσχετιστούν όλα τα στοιχεία από τις λίστες(Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ) που βρίσκονται στα χέρια τους και να εντοπιστούν όλα τα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος στο εξωτερικό. Τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της ένωσης δημοσιογράφων δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει στις σχετικές λίστες ερευνόμενης φοροδιαφυγής 223 εταιρείες και 64 πελάτες, η δε Κύπρος έχει 3.636 εταιρείες και 109 πελάτες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι οικονομικοί εισαγγελείς ψάχνουν τους Eλληνες στις λίστες των Panama Papers "

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων - Στις Οινούσσες ο Καμμένος

Στις Οινούσσες βρέθηκε υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία, μετά το - για τέταρτη συνεχή ημέρα - μπαράζ πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το νησί και την Παναγιά.

Την Πέμπτη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ διέταξαν τη διεξαγωγής άσκησης «πολεμικής ετοιμότητας» ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών αλλά και στα Σκόπια. Το πεδίο δράσης των ΕΔ η περιοχή της Ειδομένης και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Ειδικά η περιοχή Χίου και Οινουσσών.



Η άσκηση που διέταξε τα ξημερώματα ο Πάνος Καμμένος και ο Α/ΓΕΕΘΑ επί της ουσίας ήταν ένα μήνυμα σ΄ όσα συνέβησαν πριν από μερικές ημέρες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και σ΄ όσα εξελίσσονται στο Αιγαίο με την ασυγκράτητη Τουρκία να προκαλεί κάθε μέρα με όλο και μεγαλύτερη ένταση.



Εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης δόθηκε μια ακόμη αφορμή μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, όταν δύο μαχητικά της αεροσκάφη επανέλαβαν τις πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά και μάλιστα ενεπλάκησαν με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν προς αναχαίτιση τους.



Οι πέντε από τις έξι συνολικά πτήσεις του ζεύγους των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα δύο μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου σημειώθηκαν με διαφορά 4 λεπτών κατά μέσο από τις 11:33 έως τις 11:53 και η τελευταία στις 12:19.



Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ:

Στις 11:33 τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες στα 22.000 πόδια. Το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από MIRAGE-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, στον αυτό χρόνο, μετά από εικονική αερομαχία.



Ακολούθησαν πτήσεις τους πάνω από την Παναγιά στις 11:41 και 11:46 στα 26.000 πόδια, στις 11:50 στα 25.500 πόδια, στις 11:53 στα 26.000 πόδια και στις 12:19 τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες στα 34.000 πόδια.



Ο τουρκικός σχηματισμός εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 11:32 μεταξύ Λέσβου και Χίου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12:20 βορείως της Χίου.



Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.



Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων - Στις Οινούσσες ο Καμμένος"

Φίλης σε ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: Διαδηλώστε άλλη μέρα, αύριο έχω εκδήλωση!

Έκκληση στους συνδικαλιστές – εκπαιδευτικούς να αναβάλλουν την πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, απηύθυνε ο Νίκος Φίλης.

Στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής δάσκαλοι και καθηγητές έχουν προγραμματισμένη πανελλαδική συγκέντρωση με αίτημα διορισμούς στην εκπαίδευση.

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, με γραπτή ανακοίνωση, να αναβάλλουν για άλλη ημέρα την κινητοποίηση που έχουν αναγγείλει για την Παρασκευή 15 Απριλίου, λόγω της παρουσίας στο υπουργείο την ίδια ημέρα και ώρα εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα, που θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό «Κύπρος: 1974-2015, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και βέβαια είναι αδύνατο να αναβληθεί.

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ εκφράζουν την έκπληξή τους καθώς πάντα στο υπουργείο υπάρχει κάτι προγραμματισμένο και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον αγώνα τους.

Η ΔΟΕ τονίζει: «Έκπληξη μας προξενεί η σπουδή του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη να μην πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συγκέντρωση εκπαιδευτικών την Παρασκευή 15 Απριλίου στο υπουργείο Παιδείας. Ο κύριος Υπουργός και η κυβέρνησή του, για μια ακόμη φορά, θέλουν να εφαρμόσουν με ένα καταιγισμό νόμων πολιτικές που διαλύουν την εκπαίδευση, με το εκπαιδευτικό κίνημα στον καναπέ και στη γωνία.

Χρησιμοποιεί μάλιστα την εκδήλωση "Κύπρος: 1974-2015, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ" ως αφορμή για να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς την αναβολή των κινητοποιήσεών τους. Δε θα του κάνουμε τη χάρη.


Ο κ. Φίλης γνωρίζει από την περασμένη Δευτέρα τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. ενάντια στις πολιτικές των μηδενικών διορισμών, στην επαναφορά του νόμου 3848/2010 που διαλύει τις ζωές των αναπληρωτών και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, στο κλείσιμο των Τμημάτων Ένταξης και στην διάλυση της Ειδικής Αγωγής, στη μαζική κατάργηση νηπιαγωγείων, στην υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών, στην κατάργηση των ολοήμερων και τη λήξη των μαθημάτων στις 1:15, στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Είχε, αν ήθελε, όλο το χρόνο να αλλάξει το χώρο της εκδήλωσης.

Η κινητοποίησή μας δε στρέφεται κατά των μαθητών και της εκδήλωσης. Οι μαθητές μας, τα σχολεία και η παιδεία μας δεν «κινδυνεύουν» από τις διαδηλώσεις των δασκάλων και των καθηγητών τους, αλλά από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ.

Το Υπουργείο συναισθάνεται την οργή που έχουν προκαλέσει οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του στους εκπαιδευτικούς και θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν, μια μαζική, μαχητική, διεκδικητική, συγκέντρωση την Παρασκευή, να μην υπάρξει με κινηματικούς όρους αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για μια πολιτική που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, αφανίζει τις συντάξεις, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, υπογράφει νέα μνημόνια, καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα και ανεργία.

Οι μνημονιακές, αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. πρέπει, με τους αγώνες μας, να ανατραπούν.

Υπερασπιζόμαστε, το δημόσιο δωρεάν σχολείο, το δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο, τη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 11:30 π.μ.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση, το Δ.Σ. κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.). Οι Σύλλογοι μπορούν να κηρύξουν επιπλέον στάσεις εργασίας πριν ή μετά το τρίωρο της Δ.Ο.Ε. αν το κρίνουν απαραίτητο».

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, από την πλευρά του εφιστά την προσοχή στις ΕΛΜΕ και τις καλεί να πάρουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων για την αναγκαιότητα της παρουσίας όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας και τον συμβολικό αποκλεισμό του την Παρασκευή, 15/4/16 στις 11.30 π.μ. με αιτήματα: Να γίνουν επιτέλους μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και να υπάρξει ένα σύστημα πρόσληψης μονίμων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.

Υπενθυμίζετε ότι η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει 3ωρη στάσεις εργασίας (8.00 – 11.00 π.μ. για τον πρωϊνό κύκλο και 19.00 – 22.10 για τον βραδινό), ενώ η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας (από 11.00 – 14.00).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης σε ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: Διαδηλώστε άλλη μέρα, αύριο έχω εκδήλωση!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news