facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Τι εκτιμά για τις ελληνικές

Νέες προειδοποιήσεις ότι η κρίση του 2008, που λίγο έλειψε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, μπορεί να επαναληφθεί απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του «Financial Stability Report», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το Ταμείο προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 4% εντός των επόμενων πέντε ετών, μία πορεία που έχει καταγραφεί μόνο κατά την κρίση της περιόδου 2008-09.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ευρωζώνη οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης του τραπεζικού της τομέα, καθώς «σχεδόν το 1/3 των τραπεζών βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις μέχρι να κατορθώσουν να καταστούν ικανοποιητικά κερδοφόρες.

Στην Ευρωζώνη οι πιέσεις των αγορών υπογραμμίζουν ένα βαθύ και μακροχρόνιο δομικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και με αποτελεσματικό τρόπο».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 900 δισ. ευρώ.

«Τα τραπεζικά συστήματα που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις (σ.σ.: από τις αγορές) τον Φεβρουάριο ήταν αυτά Ελλάδας, Ιταλίας και σε μικρότερο βαθμό Πορτογαλίας, αλλά και ορισμένες γερμανικές τράπεζες. Αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες: δομικά προβλήματα στη λειτουργία των τραπεζών, υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, μη επαρκώς εφαρμοζόμενα επιχειρηματικά μοντέλα».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Τι εκτιμά για τις ελληνικές"

ΙΟΒΕ: Πρόβλεψη για ύφεση 1% αύξηση της ανεργίας στο 25,2%

Ύφεση 1%, και αύξηση της ανεργίας στο 25,2% το 2016, προβλέπει στην τριμηνιαία έκθεση του το ΙΟΒΕ.

O πρόεδρος του Ινστιτούτου Τάκης Αθανασόπουλος τόνισε ότι σημερινή κατάσταση της χώρας, αν και δεν είναι χειρότερη, δεν διαφέρει από το 2010 όταν αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το πρώτο μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας εκτίμησε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έρχονται θα έχουν συνέπειες στην ιδιωτική κατανάλωση και την ανεργία, ενώ πρόσθεσε ότι οι πιθανές πρόωρες εκλογές δε θα κάνουν καλό την οικονομία καθώς η κατάσταση είναι τόσο οριακή που η οποία καθυστέρηση θα προκαλέσεις ανυπολόγιστη ζημιά.

Μικρή κλιμάκωση ύφεσης και ενίσχυση της ανεργίας προβλέπει για το 2016 το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του, που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, η ύφεση θα κλιμακωθεί στο 1% για το 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 25,2%.(24,9% το 2015).

Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ, το δεύτερο πάντως εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά δεν θα καταφέρει να επηρεάσει θετικά τον ρυθμό του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2016. Θα τεθούν όμως οι βάσεις για μια θετική δυναμική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η περαιτέρω ενίσχυση στον Τουρισμό θα είναι μικρή, ενώ θα παρατηρηθεί κάμψη στη Μεταποίηση.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά μηδενικό πληθωρισμό ή μικρή πτώση τιμών για το τρέχον έτος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΟΒΕ: Πρόβλεψη για ύφεση 1% αύξηση της ανεργίας στο 25,2% "

Τσίπρας: Τι πέτυχα στη συνάντησή μου με τον Ολάντ

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κράτησε περίπου μία ώρα και το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε από την πλευρά του Ολάντ πλήρης κατανόηση των ελληνικών θέσεων, ενώ κάνουν λόγο για κοινή εκτίμηση για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία.

Πάντως, πηγές του Mega από το Παρίσι έκαναν λόγο- πριν από τη συνάντηση- για δυσαρέσκεια της γαλλικής προεδρίας για την ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τις επιδόσεις της στο προσφυγικό και για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους τρομοκράτες που «χτύπησαν» στην Ευρώπη είχαν περάσει από ελληνικά νησιά.

Μετά από το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πολιτική πίεση για να κλείσει η αξιολόγηση. Παρότι όμως ο Φρανσουά Ολάντ τον δέχθηκε, η Γερμανία κρατά πιο σκληρή στάση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να συναντηθεί σε αυτή τη χρονική στιγμή με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος χαρακτήρισε «επαρκείς» τις επαφές της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ. «Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή», δήλωσε.

«Φρένο» στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μία πολιτική λύση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, έβαλε και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές του στην Ευρώπη στο Στρασβούργο, όπου θα βρεθεί αύριο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Τι πέτυχα στη συνάντησή μου με τον Ολάντ "

Ειδομένη: Δύο ακόμα συλλήψεις αλληλέγγυων - Εφτά στο σύνολο

Η επιχείρηση... εκκαθάρισης των αλληλέγγυων που δεν συγκαταλέγονται στα μέλη των επίσημων ΜΚΟ στην Ειδομένη συνεχίζεται από τις ελληνικές αρχές, παρ' ότι καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να δράσουν. Το απόγευμα, η ελληνική αστυνομία προχώρησε σε δύο ακόμα συλλήψεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων μέσα σε ένα 24ώρο, σε εφτά.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 24χρονο Τσέχο και μία συνομήλικη συμπατριώτισσά του, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης κι ένα μαχαίρι.

Νωρίτερα η ελληνική αστυνομία είχε προχωρήσει σε πέντε ακόμη συλλήψεις. Συγκεκριμένα, το πρωί συνελήφθη μια Γερμανίδα για κατοχή ενός σπρέι πιπεριού και λίγο αργότερα τρεις Νορβηγοί (δύο γυναίκες κι ένας άνδρας) καθώς και μία Αγγλίδα για κατοχή ασυρμάτου. Και οι τέσσερις επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο, ενώ στον Γερμανό ο οποίος συνελήφθη χθες για κατοχή μαχαιριού, δόθηκε ρητή δικάσιμος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφέθηκε ελεύθερος.

Στο μεταξύ, τέσσερα λεωφορεία αναχώρησαν -μέχρι στιγμής- σήμερα από την Ειδομένη για το κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Δύο ακόμα συλλήψεις αλληλέγγυων - Εφτά στο σύνολο"

Τίτλοι τέλους για την Ηλεκτρονική Αθηνών

Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκε η Ηλεκτρονική Αθηνών, σύμφωνα με την απόφαση 267/13-4-2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό από αύριο τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την Ηλεκτρονική Αθηνών, ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τίτλοι τέλους για την Ηλεκτρονική Αθηνών"

Στα «δύο» η Εγνατία Οδός -Καθιστική διαμαρτυρία από τους πρόσφυγες [εικόνες]

Σε αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Εγνατίας Οδού προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης περίπου 200 πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Κατσικά.
Οι πρόσφυγες, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr, κινήθηκαν με τα πόδια από τον καταυλισμό μέχρι την Εγνατία Οδό, στο σημείο περίπου όπου παραμένουν από χθες το βράδυ σταθμευμένα τα έξι λεωφορεία με τους πρόσφυγες που μετέφεραν από το Κουτσόχερο Λάρισας.
Σύμφωνα με το epirusgate.gr, η κίνηση αυτή εκφράζει την απόγνωση που νιώθουν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Αστυνομία και τροχαία βρίσκονται στο σημείο, όπου πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο.
Οι πρόσφυγες έχουν αποκλείσει και τους παράδρομους.


Φωτογραφίες: epiruspost.gr & epirusgate.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «δύο» η Εγνατία Οδός -Καθιστική διαμαρτυρία από τους πρόσφυγες [εικόνες] "

Ζευγάρι εισέπραττε από το 1991(!) παράνομα επιδόματα ύψους 417.000 ευρώ

«Μαϊμού» επιδόματα πολυτεκνίας και αναπηρίας κατηγορείται ότι εισέπραττε επί χρόνια ζευγάρι Ρομά, όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Το ύψος της ζημιάς για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 417.000 ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η απάτη ξεκίνησε από το 1991.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά εννέα προσώπων -κατά πληροφορίες όλοι Ρομά- που ανάλογα με την περίπτωση αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την απάτη ζημιώθηκαν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και η ΓΓ Πρόνοιας.

Ως «πρωταγωνιστές» κατηγορούνται ένας 44χρονος και η 43χρονη σύντροφός του. Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, όταν η 43χρονη δήλωσε ψευδώς στο Ληξιαρχείο του Τυρνάβου τη γέννηση τριών παιδιών -ανύπαρκτων στην πραγματικότητα- τα οποία αναγνώρισε ο 44χρονος. Καθώς το ζευγάρι -το οποίο φαίνεται ότι ζει στους Σοφάδες Καρδίτσας- απέκτησε και δύο βιολογικά παιδιά, αιτήθηκε και πέτυχε τη λήψη επιδόματος πολυτεκνίας.

Δεν περιορίστηκε όμως σ' αυτό. Τα επόμενα χρόνια το ανδρόγυνο φέρεται ότι εφοδιάστηκε με ψευδείς βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών, που εμφάνιζαν τα τρία παιδιά «φαντάσματα» ως νοητικά καθυστερημένα, ενώ με τη χρήση των ιατρικών γνωματεύσεων κινήθηκε η διαδικασία για τη λήψη επιδόματος αναπηρίας, πράγμα που επιτεύχθηκε το 2000.

Με την πάροδο των χρόνων κι ενώ οι επιτήδειοι εισέπρατταν κανονικά τα οικονομικά βοηθήματα, χρειάστηκε να εκδώσουν ταυτότητες για τα τρία ανύπαρκτα παιδιά τους. Έτσι, «επιστρατεύτηκαν» ισάριθμες γυναίκες, ηλικίας 28, 24 και 23 ετών, τις οποίες παρουσίασαν ως θυγατέρες τους. Στη διαδικασία αυτή μεσολάβησε ένας 25χρονος που εντόπισε τις τρεις υποτιθέμενες κόρες, ενώ ένας 45χρονος εμφανίστηκε ως μάρτυρας ενώπιον των αστυνομικών αρχών.

Προκειμένου δε να περνούν από διάφορες επιτροπές πρόνοιας που κατά καιρούς τους καλούσαν ώστε να πιστοποιήσουν την αναπηρία των υποτιθέμενων παιδιών τους, ο 44χρονος εμφάνιζε μία 26χρονη, η οποία πάσχει στην πραγματικότητα από νοητική υστέρηση, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο τις Υπηρεσίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζευγάρι εισέπραττε από το 1991(!) παράνομα επιδόματα ύψους 417.000 ευρώ"

«Φοβήθηκα ότι θα το έπαιρνε η αδερφή μου και το σκότωσα»

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του πνιγμού ενός τετράχρονου κοριτσιού στα Μέγαρα, που βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι νεκρό εντός οικίας στην οδό Αγίου Στεφάνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 45χρονη θεία της μικρής η οποία βρέθηκε δίπλα στο νεκρό κορίτσι με τραύματα από μαχαίρι σε όλο της το σώμα και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο, φέρεται να ομολόγησε ότι σκότωσε η ίδια το άτυχο κορίτσι. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η μικρούλα ήταν παιδί τοξικομανών. Οι γονείς της την είχαν αφήσει αρχικά στη φροντίδα της 75χρονης γιαγιάς της, η οποία έχοντας προβλήματα υγείας το έδωσε προς υιοθεσία στην αδελφή της μητέρας του. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιολογικοί γονείς του παιδιού απειλούσαν να πάρουν το παιδί από την 45χρονη γυναίκα, κάτι που μπορεί να την οδήγησε στην απελπισμένη πράξη.

Το σπίτι όπου εκτυλίχθηκε η οικογενειακή τραγωδία


Η θεία της μικρής, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Θριάσιο, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να ομολόγησε το έγκλημά της στις αρχές, αναφέροντας μάλιστα ότι σκότωσε το κορίτσι επειδή φοβήθηκε πως θα το έπαιρνε η αδερφή της.

Πάντως οι συγγενείς της 45χρονης γυναίκας που μίλησαν στο protothema.gr αναφέρουν ότι η θεία της μικρής της υπεραγαπούσε και ότι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι θα μπορούσε να κάνει κακό στην τετράχρονη. Τα ίδια ανέφεραν στους δημοσιογράφους και γείτονες της οικογένειας, που κάνουν λόγο για μια γυναίκα υπόδειγμα συζύγου και μητέρας, που λάτρευε το κοριτσάκι και το έπαιρνε παντού μαζί της.

Σε αυτό το σπίτι κατοικούσε η 45χρονη με την τετράχρονη ανιψιά της


Η 45χρονη, η οποία έχει και η ίδια δύο δικά της παιδιά, 19 και 22 ετών, φαίνεται να είχε αφοσιωθεί απόλυτα στην ανατροφή της μικρής.

«Το λάτρευε το παιδί, όπου και να πήγαινε το έπαιρνε μαζί της» είπε στο protothema.gr μια γειτόνισσα της 45χρονης, η οποία επίσης επισήμανε ότι δεν είχε ακούσει τίποτα για τυχόν ψυχολογικά προβλήματα της γυναίκας.

Τη μακάβρια ανακάλυψη της νεκρής ανιψιάς του έκανε ο σύζυγος της 45χρονης


«Ήταν πολύ καλή νοικοκυρά και μητέρα, άψογη με τον άντρα της και τα παιδιά της» συμπλήρωσε η γειτόνισσα, η οποία είχε ακούσει ότι οι γονείς του παιδιού ήταν άρρωστοι και γι' αυτό δεν μπορούσαν να το μεγαλώσουν. «Δεν είχε λόγο να κάνει κάτι τέτοιο, η γυναίκα ήταν μια χαρά», συμπλήρωσε για την θεία της μικρής.

«Έχουμε πέσει από τα σύννεφα, πρόκειται για μια εξαιρετική οικογένεια», είπε στους δημοσιογράφους ένας άλλος γείτονας, σύμφωνα με τον οποίο η 45χρονη ήταν υπόδειγμα συζύγου και υπεραγαπούσε τη μικρή.

Δείτε τις δηλώσεις των γειτόνων


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φοβήθηκα ότι θα το έπαιρνε η αδερφή μου και το σκότωσα»"

Το κουαρτέτο δέχτηκε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Παρά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση προχωράει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το κουαρτέτο αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Ετσι, μετά από αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση «κλείδωσε» επιπλέον έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ κλείνοντας μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018.

Με το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% καλύπτεται το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και αποφεύγεται η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Την ίδια ώρα παραμένει στο τραπέζι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συντελεστή ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Ο Χουλιαράκης

Με αφορμή την απουσία του από τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης κυκλοφόρησε το σενάριο ότι ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διαφώνησε επί της ουσίας στα φορολογικά.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με συνεργάτες του οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το σενάριο λέγοντας: «Πως είναι δυνατόν να διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος και τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα εφόσον έχει συντονίσει προσωπικά το σχεδιασμό τους;».

Βεβαίως η απόσταση που κράτησε από το επικοινωνιακό... «σόου» έστειλε μηνύματα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κουαρτέτο δέχτηκε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%"

Αβραμόπουλος: Να δημιουργηθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή -Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πρέπει να προχωρήσει άμεσα, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των νόμιμων οδών, ώστε να μην χρειάζεται οι άνθρωποι να καταφύγουν σε παράνομες διαδρομές.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την έκθεσή της για την πορεία της υλοποίησης όλων των πτυχών της συμφωνίας για το προσφυγικό, ανέφερε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα στην επέκταση των ικανοτήτων υποδοχής και στη διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα, τόνισε, ενώ επεσήμανε πως το 70% των εγκλωβισμένων στη χώρα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Η Τουρκία όσο και η Ευρώπη βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και πως βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις για αυτό και χαρακτήρισε απαραίτητη την συνεργασία των δύο κρατών, σημείωσε ακόμη. «Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την Ευρωπαϊκή της προοπτική, όμως αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη. Η προσφυγική κρίση μας έφερε πιο κοντά σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Μένει να αποδειχθεί ότι αυτά που συζητήσαμε θα εφαρμοστούν», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής σε κάθε βήμα της ώστε να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Να δημιουργηθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή -Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο "

Αντιδράσεις από την πρόταση Βαλς για απαγόρευση της μαντίλας στα γαλλικά Πανεπιστήμια

Αντιδράσεις προκάλεσε πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μάνουελ Βαλς, να απαγορευτούν οι μαντίλες στις Ανώτατες Σχολές της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύουν ότι το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τις αξίες της χώρας και τόνισε ότι οι μαντίλες θα πρέπει να απαγορευτούν στα Πανεπιστήμια. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων.

«Δεν έχουμε ανάγκη έναν νόμο για τις μαντίλες στα Πανεπιστήμια», τόνισε ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Thierry Mandon, προσθέτοντας ότι οι ενήλικες φοιτητές «έχουν κάθε δικαίωμα να φορέσουν μαντίλα».

«Τα Πανεπιστήμιά μας έχουν επίσης πολλούς ξένους φοιτητές. Θα τους απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε αυτά γιατί στην κουλτούρα τους έχουν ένα συγκεκριμένο είδος φορεσιάς;», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας, Najat Vallaud-Belkacem.

Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν πολιτικοί από την Δεξιά, όπως ο Νικολά Σαρκοζί, είχαν προτείνει την απαγόρευση της μαντίλας από τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, πρόταση που βρίσκει ενάντιους τους Γάλλους ακαδημαϊκούς.

Το 2004, κατέστη παράνομο να φορούν οι ανήλικοι μαθητές μαντίλες ή άλλου είδους θρησκευτικά σύμβολα, όπως σταυρούς, στα δημόσια σχολεία, ενώ το 2011 ο Σαρκοζί απαγόρευσε τις νικάμπ, ένα είδους μαντίλας που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου, στους δημόσιους χώρους.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις από την πρόταση Βαλς για απαγόρευση της μαντίλας στα γαλλικά Πανεπιστήμια"

Τι είναι το PNR για το οποίο ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου¸ οι ΗΠΑ ζήτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα πιθανούς τρομοκράτες. Η δημιουργία τέτοιων, για χρήση, ονομαστικών καταστάσεων επιβατών πτήσεων (PNR), βρίσκεται στην ατζέντα του ΕΚ, εδώ και χρόνια. Μετά από την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο ΕΚ και στα κράτη μέλη τον περασμένο Δεκέμβριο, το νομοσχέδιο τίθεται αύριο Πέμπτη σε ψηφοφορία στο ΕΚ και συζητάται σήμερα στην Ολομέλεια.

Η πρώτη πρόταση για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων των επιβατών των αεροπορικών μεταφορών, απορρίφθηκε από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τον Απρίλιο του 2013. Το ζήτημα επέστρεψε στην ατζέντα του ΕΚ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Τον Δεκέμβριο του 2015 ΕΚ και Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία.

Με τον όρο PNR, Passenger Name Record data, εννοούνται οι κατάλογοι με πληροφορίες επιβατών αεροπορικών μεταφορών και προσωπικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι ημερομηνίες ταξιδιών και δρομολογίων, στοιχεία επικοινωνίας και άλλα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της κράτησης και του check-in.

Σύμφωνα με την οδηγία για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στις χώρες της ΕΕ συγκεκριμένα δεδομένα προκειμένου να βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές στην μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Τα δεδομένα θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Το πεδίο εφαρμογής ορίζεται από τις πτήσεις προς και από προορισμούς εκτός ΕΕ, ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν και αυτά, εάν επιθυμούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία, για πτήσεις εντός ΕΕ.



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είναι το PNR για το οποίο ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων"

Βερολίνο: Δεν υπάρχει αίτημα για μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη

Δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους εταίρους της να πάρουν πρόσφυγες από την Ειδομένη, επαναλαμβάνει ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ικανό να φροντίσει επαρκώς τους πρόσφυγες. Λαμβάνει για αυτό βοήθεια από την ΕΕ, με προσωπικό και υλικό» σημείωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, περί μετακίνησης προσφύγων κατευθείαν από την Ειδομένη προς το συγκεκριμένο κρατίδιο.

«Κάθε κράτος πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά του σύμφωνα με τα διεθνή νομικά στάνταρντ -αυτή είναι μια απαίτηση που αφορά κάθε κράτος» δήλωσε ο Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Άκουσα σήμερα το πρωί ότι πολλοί πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που λένε συνεχώς η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις: Πηγαίνετε εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση -και με ευρωπαϊκή στήριξη- σας προσφέρει καλύτερες και ασφαλέστερες δυνατότητες στέγασης. Ο προσωρινός καταυλισμός της Ειδομένης προφανώς δεν είναι δρόμος που οδηγεί επιτυχώς στην Ευρώπη. Εάν, λοιπόν, επιπλέον άνθρωποι το υιοθετούν αυτό, αυτό είναι καλό», είπε.

Σε ό,τι αφορά την Βαλκανική Διαδρομή, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το κλείσιμό της αποτελούσε στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διευκρίνισε όμως ότι «για εμάς το θέμα ήταν πάντα αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, ένα μέλος της Σένγκεν, συγκεκριμένα η Ελλάδα, και άλλοι να ελαφρύνουν τα βάρη τους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Δεν υπάρχει αίτημα για μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη"

Καθηγητές-εξεταστές του Δημοσίου στα ιδιωτικά σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται υπουργική απόφαση από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, η οποία επαναφέρει καθεστώς στα σχολεία που υπήρχε παλαιότερα και με βάση το οποίο: Στις απολυτήριες γραπτές εξετάσεις της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου, τα θέματα σε κάθε μάθημα θα τα βάζουν δύο καθηγητές δημόσιου σχολείου οι οποίοι θα βαθμολογούν και τα γραπτά των μαθητών.

Οι καθηγητές του δημοσίου θα έχουν και την ευθύνη της έκδοσης των απολυτηρίων, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων του ιδιωτικού σχολείου θα κάνει μόνο το χαρακτηρισμό φοίτησης των μαθητών (έλεγχος απουσιών και διαγωγής).

Η όλη διαδικασία αναμένεται να βασισθεί στο σκεπτικό ότι το απολυτήριο Γυμνασίου και το απολυτήριο Λυκείου θα πρέπει να έχουν αντιστοίχηση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και άρα να ελέγχονται από το δημόσιο.

Το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει κανένα σχόλιο ακόμα ενώ στόχος φαίνεται ότι είναι να μπει φραγμός στους μεγάλους βαθμούς που έβαζαν κάποια ιδιωτικά σχολεία

Από το 2014 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τη διασφάλιση της ποιότητας τίτλων το Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων δεν έχει ακόμα αντιστοιχηθεί με το Ευρωπαϊκό για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τι λέει η ΟΙΕΛΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ μεταξύ άλλων τονίζει: «Με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και δεκάδες τηλέφωνα που έχουμε δεχτεί τις τελευταίες ώρες στην Ομοσπονδία, είμαστε για μία ακόμη φορά υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε τη θέση της ΟΙΕΛΕ.Εδώ και δεκαετίες η Ομοσπονδία παλεύει για την ισότιμη παρουσία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα και της αναγνώρισης του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ως ισότιμο προς τους δημόσιους λειτουργού της εκπαίδευσης.

Δυστυχώς οι νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας πενταετίας έχουν υποβαθμίσει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό σε αναλώσιμο και απειλούμενο υπάλληλο. Ο δε Σύλλογος Διδασκόντων λειτουργεί συχνά υπό τις αφόρητες πιέσεις αρκετών ιδιοκτητών για παραποίηση ενδοσχολικών διαδικασιών, παραχάραξη βαθμολογιών, ωρολογίων προγραμμάτων κ.λπ.

Το 2014 η Κομισιόν επέβαλε στην ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει, προκειμένου να αποκατασταθούν συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στο χώρο μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών στα ιδιωτικά σχολεία με δημόσιο έλεγχο.

Οποιαδήποτε μέθοδος διασφάλισης και αν επιλεγεί από την πολιτεία, θα πρέπει να ισχύσει ενιαία για όλους τους τύπους ιδιωτικών σχολείων, ισότιμων ή μη.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητές-εξεταστές του Δημοσίου στα ιδιωτικά σχολεία"

Νέα πυρά Βέμπερ κατά Τσίπρα

Παραμονή της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, αναβιώνει η κόντρα με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, με αφορμή την οικονομία και το προσφυγικό.
Στη διάρκεια συζήτησης το πρωί της Τετάρτης για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής, ο επικεφαλής του ΕΛΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υπόσχεται χρήματα που δεν υπάρχουν» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ απέρριψε σε υψηλούς τόνους την έντονη κριτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν κατανοεί τις αντιρρήσεις της «κομμουνιστικής» κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς συνυπογράφει τη συμφωνία ένας «κομμουνιστής», όπως χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό. Αυτή η αναφορά σχολιάστηκε με ειρωνικό μειδίαμα από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ.
Προειδοποιήσεις Τουσκ για πολιτικό χάος στην Ευρώπη
O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε εκ νέου για κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν
O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε εκ νέου για κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν
Στην προσφυγική κρίση εστίασαν και οι περισσότεροι ομιλητές στη διάρκεια της συζήτησης, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να προειδοποιεί εκ νέου για κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν και για επερχόμενο πολιτικό χάος στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο Τουσκ προειδοποίησε ότι «η βαλκανική οδός δεν είναι η μοναδική και άλλες χώρες, όχι μόνο η Ελλάδα και η Βουλγαρία, περιμένουν από εμάς αλληλεγγύη». Γενικότερα, πολλοί ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή ενεργοποίηση «εναλλακτικών» διαδρομών μετά το κλείσιμο των συνόρων στη βαλκανική από την Τουρκία προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ευθύνη των ελληνικών και τουρκικών αρχών, αλλά η επιτυχία της αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Απευθυνόμενος στους επικριτές της συμφωνίας, ο Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είτε θα δεχθείτε ότι στο Αιγαίο τον νόμο τον κάνουν οι διακινητές και οι εγκληματίες είτε θα δεχθείτε ότι έχει νόημα η προσπάθεια που κάνουμε με τη συνεργασία της Τουρκίας».
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πυρά Βέμπερ κατά Τσίπρα"

Κυβέρνηση: Τα δύο νομοσχέδια είναι αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας -Ανοιχτά σε αλλαγές

Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα δύο νομοσχέδια που προανήγγειλε την Τρίτη το οικονομικό επιτελείου, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ για τη στάση της.

Τα δύο νομοσχέδια που προωθούνται «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις με τους δανειστές, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Οσο για το γιατί προωθούνται πριν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό γίνεται ώστε να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της. «Η ΝΔ πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας. Ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, καλεί τη ΝΔ αντί «να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη», να πει ευθέως αν επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση και αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία -«και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων»- είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.

«Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση; Διαφορετικά, η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Τα δύο νομοσχέδια είναι αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας -Ανοιχτά σε αλλαγές "

ΔΝΤ: Χώρα πολιτικού ρίσκου η Ελλάδα

Μεταξύ των χωρών όπου μπορεί να μπλοκάρει η εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών ή πολιτικής αναταραχής κατατάσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά των χωρών-μελών του, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι αναλυτές του Ταμείου συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σε χώρες με πολιτικό ρίσκο να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές προσαρμογής, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα, καθώς και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπως η Γκάνα και η Ζάμπια.

Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας φέτος και τα επόμενα χρόνια, επικαλούμενο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Χώρα πολιτικού ρίσκου η Ελλάδα"

Βερολίνο: Υπάρχει μόνο μια λύση, αυτή που συμφωνήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι

«Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ενώ, σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

«Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»: «Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση.

Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν.

Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».

Κληθείς να απαντήσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τέτοια αξιολόγηση, αλλά τόνισε: «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι - δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Υπάρχει μόνο μια λύση, αυτή που συμφωνήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι"

Πειραιάς: Οι πρόσφυγες δέχονται να μεταφερθούν μόνο στον Σκαραμαγκά

Δυο νέες παραμέτρους καλούνται να διαχειριστούν οι Αρχές στο λιμάνι του Πειραιά μετά την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε οικίσκους στο Σκαραμαγκά.

Την άρνηση των προσφύγων και των μεταναστών να μπουν σε λεωφορεία με προορισμό δομές σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως εκεί όπου έχουν τοποθετηθεί αντίσκηνα (όπως συνέβη χθες στη πύλη Ε2 όπου δεν επιβιβάστηκε κανείς με προορισμό τη Μαλακάσα και τα Οινόφυτα) και τη μετακίνηση προσφύγων προς το λιμάνι από άλλα σημεία πχ από το Ελληνικό, ελπίζοντας να μπουν σε λεωφορεία με προορισμό την δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Μετανάστες αναφέρουν πως επιδιώκουν να βρίσκονται σε χώρο δίπλα σε πόλη γιατί αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, ενώ έχουν τη δυνατότητα και να παίρνουν και χρήματα που μπορεί να τους στέλνουν συγγενείς τους που βρίσκονται είτε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, είτε στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Ωστόσο, σήμερα Τετάρτη 49 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τις πύλη Ε1 στο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα περί τις 14:45 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ομάδες μεταναστών γιεζίντι με ταξί μετακινήθηκαν από το Ελληνικό στο χώρο της Ε2 για να «ενωθούν» με άλλα μέλη της κοινότητάς τους που ήδη είχαν ξεκινήσει την διαδικασία της μεταφοράς τους στη νέα δομή φιλοξενίας.

Για το λόγο αυτό άλλωστε παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες διαφοροποιήσεις στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στις πύλες Ε1 και Ε2 αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονταν 3.805 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την Τρίτη το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας είχε πει ότι βάση της πρωινής καταμέτρησης ήταν 3.675 άτομα.

Λιμενικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας εντόπισαν λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φτάσει από άλλη περιοχή στο λιμάνι και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν.

Σχετικά με το Σκαραμαγκά, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ήδη έχει γεμίσει ο πρώτος τομέας χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η μεταφορά άλλων 1000 προσφύγων και μεταναστών στον δεύτερο τομέα. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει πως θα διαχειριστούν οι Αρχές Σύρους και Αφγανούς που μεταφέρονται στο Σκαραμαγκά και έχουν ήδη συμμετάσχει σε μικροεπεισόδια στο λιμάνι και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη σε δεύτερη φάση θα γίνει ο διαχωρισμός τους.

Το πρωί της Τετάρτης έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 5 πρόσφυγες και την Τρίτη είχε μεταφέρει 6 μετανάστες το πλοίο "Blue Star 1". Στελέχη του Λιμενικού έχουν παρατηρήσει ότι συνήθως οι νεοαφιχθέντες επιλέγουν να κατευθυνθούν προς το σταθμό του Ηλεκτρικού με προορισμό την πλατεία Βικτωρίας ή άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, αναζητώντας τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους αλλά μέσα στην ημέρα αρκετοί εξ αυτών επιστρέφουν στο λιμάνι.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Οι πρόσφυγες δέχονται να μεταφερθούν μόνο στον Σκαραμαγκά"

Αντιπαράθεση Καμμένου με Ποτάμι με αφορμή καταγγελία για offshore

Στην καταγγελία ότι ο πατέρας του Π.Καμμένου ίδρυσε δύο offshore εταιρείες προχώρησε το Ποτάμι, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Άμυνας.

Στην ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρεται: «Τις μέρες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξιφουλκούσε με γενικόλογα εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής, η οικογένεια Καμμένου ίδρυε στο Λονδίνο offshore της 'μιας λίρας και μιας μετοχής' με άγνωστο αντικείμενο εργασιών και άγνωστα περιουσιακά στοιχεία.

» Σύμφωνα με τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών, ο 89χρονος και βαριά άρρωστος πατέρας του υπουργού Αμύνης τον Φεβρουάριο, μία βδομάδα πριν φύγει από τη ζωή, μέσα στο νοσοκομείο, ίδρυσε δύο offshore.

» Ο υπουργός Αμύνης κ.Καμμένος και κληρονόμος πρώτου βαθμού της οικογένειάς του, θα πρέπει τώρα να απαντήσει συγκεκριμένα ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία των νέων offshore της οικογένειάς του.

» Η χώρα δεν αντέχει νέους ψιθύρους για νέα σκάνδαλα, στην κορυφή μάλιστα της κυβέρνησης. Οι γκρίζες περιοχές πρέπει τώρα να φωτιστούν. Και όχι με γενικόλογες απαντήσεις αλλά με στοιχεία.»

Ο υπουργός απάντησε: «Συνεχίζουν την επίθεση ακόμη και στο νεκρό πατέρα μου, παρότι δικαιώθηκε από όλες τις αρχές, όπως το ΣΔΟΕ, για το περίφημο σκάφος αναψυχής που κατείχε, δήλωνε και φορολογείτο στην Ελλάδα επί χρόνια.

» Η 'ανακάλυψη' των εγγράφων βρετανικής εταιρείας με δηλωμένη έδρα ιδιοκτήτη στη Γλυφάδα, αφορά εταιρεία συσταθείσα με μοναδικό σκοπό την επανανηολόγηση και την πώληση του ανωτέρω σκάφους αναψυχής. Δεν έχω ουδεμία σχέση με αυτή και λόγω του θανάτου του πατέρα μου δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καμιά οικονομική ή άλλη πράξη.

» Όπως και κατά την προηγούμενη επίθεση οι καταδικασθέντες συκοφάντες θα πληρώσουν ξανά.»

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπαράθεση Καμμένου με Ποτάμι με αφορμή καταγγελία για offshore"

Σκότωσε την 4χρονη και έκοψε τις φλέβες της

Με ένα τραγικό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι άνδρες της αστυνομίας στα Μέγαρα καθώς εντός σπιτιού βρέθηκε νεκρό ένα τετράχρονο κοριτσάκι ελληνικής καταγωγής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατος του κοριτσιού μάλλον προήλθε από πνιγμό. Παράλληλα, εντός της οικίας βρέθηκε και η θεία του παιδιού σε λιπόθυμη κατάσταση και με τις φλέβες της κομμένες.

 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι γονείς του ανήλικου φέρονται να είναι τοξικομανείς, ενώ όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι, αυτοί απουσίαζαν. 

Η θεία μεταφέρθηκε στο Θριάσειο νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα ήταν ο σύζυγος της θείας του παιδιού, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία.





Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι εξετάζεται έντονα το ενδεχόμενο το κοριτσάκι να έχασε τη ζωή του από τα χέρια της θείας του, η οποία με τα μέχρι στιγμής  στοιχεία φέρεται να μην ήταν τοξικομανής και εκτελούσε χρέη μητριάς μιας και η αδερφή της δεν ήταν σε θέση να φροντίσει την μικρή.

«Η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές.

Πάντως, με βάση νεότερες πληροφορίες, η 45χρονη θεία της μικρής φέρεται να ομολόγησε ότι σκότωσε η ίδια το άτυχο κορίτσι. 


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκότωσε την 4χρονη και έκοψε τις φλέβες της"

Τι φόρους πλήρωσαν οι εφοπλιστές την τριετία 2013-2015

Στη Βουλή διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τα στοιχεία που αφορούν στην είσπραξη φόρων πλοίων, αλλά και τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους εφοπλιστές με βάση το συνυποσχετικό οικειοθελούς φορολόγησης.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχε υποβληθεί από τους βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, Νίκο Καραθανασόπουλο, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν τι φόρους έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές το 2013, 2014 και 2015 για πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας του Ν. 27/1975, καθώς και για πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των 500 ΚΟΧ του ιδίου νόμου. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή και πόσες ναυτιλιακές εταιρείες και τι ποσό έχουν καταβάλει το 2013, το 2014 και το 2015 με βάση το συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε απάντηση της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων διαβιβάζει έγγραφο στις 5 Απριλίου 2016, σύμφωνα με το οποίο, το 2013 οι εισπράξεις από τον φόρο πλοίων ανήλθαν σε 14.013.519,90 ευρώ, το 2014 ανήλθαν σε 13.154.712,39 ευρώ και το 2015 σε 17.617.781,18 ευρώ.

Επίσης με βάση το συνυποσχετικό οικειοθελούς φορολόγησης εφοπλιστών το 2014 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 40.546.161,35 ευρώ και το 2015 ανήλθαν σε 45.430.869,71 ευρώ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν ζητήσει να διαβιβαστούν στη Βουλή και τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα από ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες off shore στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2015 αλλά και ποιες είναι οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔΟΥ Πειραιά. Ως προς τις εξωχώριες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντά ότι στο φορολογικό μητρώο καταγράφονται και παρακολουθούνται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι επιχειρήσεις με Έδρα την Αλλοδαπή προκειμένου να συναλλαχθούν ή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην ελληνική επικράτεια ανάλογα με τον σκοπό ή τη δραστηριοποίησή τους και κατηγοριοποιούνται κατά περίπτωση σε αντίστοιχες Νομικές Μορφές. Προκειμένου λοιπόν να απαντήσει στο ερώτημα, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να λάβει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια στα οποία ανταποκρίνεται ο χαρακτηρισμός off shore για τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων Αλλοδαπών Νομικών Προσώπων και Οντοτήτων, όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός.

Ως προς το αίτημα να κατατεθούν στοιχεία για τις βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών στη ΔΟΥ Πειραιά, το υπουργείο απαντά ότι δεν μπορεί να αντληθούν να στοιχεία με μόνο το συγκεκριμένο κριτήριο.

Στους βουλευτές απαντά εγγράφως και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και τους ενημερώνει ότι στην Οικειοθελή Παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας συμμετέχουν 524 εταιρείες (κατά προσέγγιση ποσοστό της τάξεως πλέον του 90% επί της συνολικής χωρητικότητας, μετρούμενη σε χωρητικότητα επί των διαχειριζόμενων πλοίων).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι φόρους πλήρωσαν οι εφοπλιστές την τριετία 2013-2015 "

Δάσκαλοι και καθηγητές απορρίπτουν την πρόταση Φίλη για την πρόσληψη αναπληρωτών

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο της διάταξης του υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις αναπληρωτών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών προαναγγέλλοντας στάσεις εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου, στις 11:30.

Επιπλέον, η ΔΟΕ διαμαρτύρεται και για τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, για τον ελάχιστο αριθμό νηπίων στα νηπιαγωγεία. «Διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός νηπίων που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση η ΔΟΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας απηύθυνε προσωπικά έκκληση προς τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να αναβάλουν για άλλη ημέρα την κινητοποίηση που έχουν αναγγείλει, λόγω της παρουσίας στο υπουργείο την ίδια ημέρα και ώρα εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα, που θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό «Κύπρος: 1974-2015, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ». «Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και βέβαια είναι αδύνατο να αναβληθεί», αναφέρει.

Σημειώνεται, ότι η ΔΟΕ απέρριψε την πρόταση του υπουργείου για την πρόσληψη αναπληρωτών για την ερχόμενη χρονιά, τονίζοντας ότι έχει «αποσπασματικό χαρακτήρα» και «διαιωνίζει τον κατακερματισμό στην εκπαίδευση», ενώ παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εξηγγελθέντες 20.000 διορισμοί έχουν μετατεθεί «στις καλένδες». Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι οι προτάσεις του υπουργείου βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την δική της πρόταση και προοικονομεί ότι θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων.

«Κόκκινο πανί» για δασκάλους και καθηγητές, ο νόμος 3848/10 που αφορά στους αναπληρωτές και που, όπως αναφέρουν, όχι μόνο δεν καταργείται, όπως έχει δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου, αλλά ενεργοποιείται προς το χειρότερο.

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, απαντά διαβεβαιώνοντας ότι, όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, με τη συγκεκριμένη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των 5224 Νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. «Το υπουργείο επιχειρεί να απλώσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Γι' αυτό το λόγο μειώνει τον αριθμό των παιδιών στα νηπιαγωγεία των περιοχών αυτών από 7 σε 5, κάτι που επιμελώς αποκρύπτεται από τις εν λόγω ανακοινώσεις και δημοσιεύματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι οι ενέργειες, οι οποίες γίνονται και σε σχέση με την πρόσληψη αναπληρωτών, έχουν σαν στόχο την ομαλή έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δάσκαλοι και καθηγητές απορρίπτουν την πρόταση Φίλη για την πρόσληψη αναπληρωτών "

Παράταση καταβολής των επιδομάτων της ανθρωπιστικής κρίσης

Την παράταση των παροχών λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να καλυφθεί διάστημα πλήρους έτους για κάθε μία από αυτές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Γεωργίας» και την οποία εισηγούνται οι υπουργοί, Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής, Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτης, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, παρατείνεται για μία τετραμηνία η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, και κατά τρεις μήνες η χορήγηση της επιδότησης σίτισης και της επιδότησης ενοικίου.

«Η χρονική επέκταση, αφορά δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, οι οποίες ήταν προϋπολογισμένες και απλά οι υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν εντός του 2015» ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Φωτίου.

Η κ. Φωτίου σημείωσε ότι η δωρεάν χορήγηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αφορά 91.000 οικογένειες, η επιδότηση σίτισης 148.000 οικογένειες και η επιδότηση ενοικίου 91.000 οικογένειες.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση καταβολής των επιδομάτων της ανθρωπιστικής κρίσης"

Με διαβήματα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην καταιγίδα υπερπτήσεων

Την άποψη της ελληνικής πλευράς ότι με τις συνεχιζόμενες επιθετικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος στο Αιγαίο, υπονομεύεται το κλίμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και αμφισβητούνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μεταφέρουν στους Τούρκους διπλωμάτες υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά και την σημερινή πρωτοφανή εξαπλή πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο υπουργείο Εξωτερικών ελήφθη η απόφαση για έκτακτα, αυστηρά διαβήματα προς την τουρκική πλευρά. Οι Έλληνες διπλωμάτες αναμένεται να μεταφέρουν αυστηρά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά.

Από το υπουργείο Εξωτερικών πάντως δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον χρόνο πραγματοποίησης των διαβημάτων προς τις αρμόδιες τουρκικές διπλωματικές αρχές. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι τα διαβήματα θα κατατεθούν τόσο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με διαβήματα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην καταιγίδα υπερπτήσεων"

Για δεύτερη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω τροπολογία-σκάνδαλο

Υπο την γενικευμένη κατακραυγή της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρουν τροπολογία που αναδύει οσμή συντονισμένου σκανδάλου.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Δημητριάδη, Μάριο Κάτση και Απόστολο Καραναστάση που κατέθεσαν τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εταιρεία στην οποία περνά περιουσιακό στοιχείο του κράτους μετά από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δεν βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να καταθέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, το «βάρος» της νομοθέτησης ανέλαβαν κυβερνητικοί βουλευτές. Πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε βουλευτικές τροπολογίες του παρελθόντος που αποτελούσαν καραμπινάτα σκάνδαλα. Με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται γνωστό ποιες περιπτώσεις αφορά η ρύθμιση, ούτε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την τροπολογία έκανε αρχικώς δεκτή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και όχι ο αρμόδιος για θέματα τελωνιακού Κώδικα και προστίμων υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, μετά τις ομαδικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης ο κ. Δημήτριάδης αναγκάστηκε να διαβάσει γραπτή δήλωση στην Ολομέλεια που αναφέρει: «επειδή στην αιτιολογική έκθεση ίσως να μην αποκρυσταλλώνεται η πρόθεσή μας και για αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων αποσύρουμε την τροπολογία». Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Μάκη Βορίδη που είπε πως «υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» εξηγώντας: «Κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνιακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνειακό Κώδικα!». «Με την ρύθμιση ο νέος μέτοχος δεν έχει ευθύνη για τα χρέη που έκανε η παλιά διοίκηση» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε: « Όμως όταν μεταβιβάζονται μετοχές γίνεται νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρίας. Πάντα ζητείται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου ώστε ο νέος μέτοχος να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και απαλλάσσει εις βάρος του ελληνικού δημοσίου τον νέο μέτοχο. Να το πάρετε πίσω γιατί είναι ντροπή». Επίσης, ο κ. Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στην ρύθμιση και δεν την αποσύρει, η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

«Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομιών να μας πει τι γίνεται» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι είναι "φωτογραφική". Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;». Για «κομπίνες» μίλησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) θυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή κατήγγειλε διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης έως ότου η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορά η τροπολογία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για δεύτερη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω τροπολογία-σκάνδαλο"

Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 4 βδομάδες

Η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράματος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 4 βδομάδες, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Ασχολούμαστε με θέματα που είναι πολιτικά δύσκολα, όπως η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα. Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αυτά είναι, τεχνικά και πολιτικά, δύσκολα θέματα», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας: «Θεωρώ, όμως, ότι δεν είναι εξωπραγματικό να αναμένουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες».

Ερωτηθείς, αν η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα συνδέεται με όρους εφαρμογής περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από τη χώρα, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι είναι πιθανή μία τέτοια επιλογή, αλλά σημείωσε ότι «καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα, αν, ή πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται, είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε τώρα μία ξεκάθαρη ένδειξη για το ποια θα είναι τότε η απόφαση». Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.

Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο, στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση ― όπως ο προϋπολογισμός ― όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Ο γενικός διευθυντής του ESM εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος που έχει τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφωνίες για την αποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων ― αυτό είναι μέρος των συζητήσεων ― αλλά (ο στόχος για) το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 συμφωνήθηκε στο κορυφαίο επίπεδο τον περασμένο Ιούλιο και δεν θεωρώ ότι αυτό θα τεθεί εν αμφιβόλω».

Αν και η Ελλάδα επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, αυτή δεν θα επηρεάσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Όλοι προσέχουν πολύ να μην αναμείξουν αυτά τα δύο», σημείωσε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 4 βδομάδες"

Τεταμένα τα πνεύματα στην Ειδομένη - Δακρυγόνα από τους Σκοπιανούς

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομενη μετά την ένταση που δημιουργήθηκε όταν πρόσφυγες επιχείρησαν να ξηλώσουν κομμάτι του φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ολοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο έχουν αποχωρήσει, όπως και οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νωρίτερα, μικρή ομάδα προσφύγων είχαν επιχειρήσει να ξηλώσουν ένα κομμάτι της περίφραξης. Ακολούθησε πετροπόλεμος, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να «απαντούν» με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση πλαστικών σφαιρών.

Δύο διμοιρίες ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας παρατάχθηκαν δίπλα στον φράχτη, που έχει υψωθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – πΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη προσέγγιση προσφύγων. 

Δείτε εικόνες των μικροεπεισοδίων από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ






Νέες συλλήψεις «αλληλέγγυων»


Στο μεταξύ, σε 4 ακόμη συλλήψεις προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί σε σημεία του οδικού άξονα που οδηγούν στον καταυλισμό προσφύγων, στην Ειδομένη. 

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 3 άτομα από τη Νορβηγία, δύο γυναίκες και ένας άντρας και μία Αγγλίδα, για κατοχή ασυρμάτου που υπήρχε μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Το πρωί συνελήφθη και μία Γερμανίδα για κατοχή ενός σπρέι πιπεριού ενώ στον Γερμανό ο οποίος συνελήφθη χθες για κατοχή μαχαιριού, δόθηκε ρητή δικάσιμος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφέθηκε ελεύθερος.

Στον καταυλισμό πάντως, διαφαίνεται μια τάση να μετακινηθούν προς οργανωμένες δομές φιλοξενίας καθώς σήμερα έχουν ήδη αναχωρήσει 3 λεωφορεία για την Πέτρα Ολύμπου και χθες έφυγαν άλλα 10 γεμάτα με πρόσφυγες.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεταμένα τα πνεύματα στην Ειδομένη - Δακρυγόνα από τους Σκοπιανούς"

Νίκος Παππάς: Υπεράριθμο το προσωπικό της ΕΡΤ

Τις χρόνιες και σοβαρές στρεβλώσεις που επικρατούν στην ΕΡΤ παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς στην Βουλή λέγοντας ότι υπάρχουν υπηρεσίες με υπεράριθμο προσωπικό και εργαζόμενοι «με όχι και τόσο βαρύ αντικείμενο εργασίας».

Η παραδοχή του υπουργού έγινε προκειμένου να υποστηρίξει τροπολογία που επιτρέπει την μετάταξη προσωπικού της ΕΡΤ – εφόσον το επιθυμούν – προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς όμως να αλλάξει η μισθολογική τους κατάσταση. Τι θα γίνει όμως εάν κανείς από τους υπεράριθμους υπαλλήλους της ΕΡΤ δεν ζητήσει μετάταξη; Θα δεχθεί η κυβέρνηση την διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης ή θα προχωρήσει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις;

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι «σεβόμαστε τα χρήματα φορολογουμένων. Τα νέα οργανογράμματα είναι στη θέση τους και έχει διαπιστωθεί ότι θα μπορούσε κάποιο προσωπικό να απασχοληθεί σε άλλες υπηρεσίες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το προσωπικό θα μπορούσε να απασχοληθεί αλλού».

Πάντως, από την πλευρά της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν αρκετές ενστάσεις και υπαινιγμοί για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις. «Τα κριτήρια μεταφοράς προσωπικού είναι ασαφή και αφήνουν υπόνοιες για ρουσφέτια» υποστήριξε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ) ενώ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε «η τροπολογία αφορά το υφιστάμενο προσωπικό ή και μελλοντικό; Θα κάνουμε προσλήψεις στην ΕΡΤ και από την άλλη πόρτα θα μετατάσσονται».

Τέλος, ο κ. Αμυράς σχολίασε «από την στιγμή που παραδέχεστε ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό, γιατί δίνετε εργασίες μοντάζ σε εξωτερικούς».

Από το κυλικείο της ΕΡΤ στον πύργο ελέγχου του «Ελευθέριος Βενιζέλος»;

Στον πύργο ελέγχου του Ελευθέριος Βενιζέλος, από το κυλικείο της ΕΡΤ σχεδιάζει να στείλει η κυβέρνηση το υπεράριθμο προσωπικό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στην Βουλή στην προσπάθειά του να αντικρούσει την κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης αναφορικά με την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους της ΕΡΤ να μετατάσσονται σε δημόσιες υπηρεσίες μετά από αίτηση τους.

«Δεν μπορώ να πω πια κάτι άλλο. Έχουν καταλάβει όλες οι πτέρυγες εκτός από εσάς ότι αποσπάσεις πρέπει να γίνουν από τομείς και ειδικότητες της ΕΡΤ που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης για να προσθέσει: «Γνωρίζετε καλά ότι σήμερα και για τα επόμενα χρόνια οι προσλήψεις που μπορούμε να κάνουμε είναι ελάχιστες και οι ανάγκες ιδίως σε υγεία, παιδεία και αλλού που η ΝΔ απαξίωσε πάρα πολλές. Δεν έχουμε προσωπικό σε νοσοκομεία. Δεν έχουμε οδηγούς σε λεωφορεία, τρένα, ΜΕΤΡΟ. Δεν έχουμε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας».

Πάντως, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας θεωρείται ως ένα από τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα γι αυτό και οι αμοιβές είναι 3 και τέσσερις φορές υψηλότερες.

Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα για προσλήψεις από την «πίσω πόρτα» και βόλεμα ημετέρων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Παππάς: Υπεράριθμο το προσωπικό της ΕΡΤ"

Οδηγίες για να συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση

Τα βήματα είναι απλά και η διαδικασία εύκολη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Παρακάτω σάς παρουσιάζουμε αναλυτικά τα 12 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, για να συμπληρώσετε και να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη φετινή φορολογική δήλωση.
1) Ελέγξτε τα προσωπικά στοιχεία τα δικά σας και της συζύγου σας, όπως αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στον πίνακα 1 της ηλεκτρονικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου σας, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, καθώς και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία σας με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει συμπληρωθεί σωστά θα πρέπει εσείς να το διορθώσετε. Επίσης, αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει αναγραφεί καν θα πρέπει εσείς να το συμπληρώσετε.
2) Συμπληρώστε στον πίνακα 1 τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τον δικό σας και της συζύγου σας (αν είστε έγγαμος).
3) Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ, ώστε να σας επιτραπεί να εισέλθετε στους υπόλοιπους πίνακες της φορολογικής σας δήλωσης.
4) Ελέγξτε τα ποσά των εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρωνπου έχουν ήδη προσυμπληρωθεί δίπλα από τους κωδικούς αριθμούς που βρίσκονται στις παραγράφους 1 ή 2,3 και 10,11,12 του πίνακα 4Α της φορολογικής δήλωσης. «Κλικάροντας» πάνω στα αντίστοιχα πεδία, τα οποία έχουν χρώμα πορτοκαλί, εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας τα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά των ετήσιων φορολογητέων αποδοχών, των αναλογούντων και των παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος και της παρακρατηθείσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2014. Τα στοιχεία αυτά έχουν περιληφθεί στις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά στη ΓΓΔΕ από τους εργοδότες σας (αν είστε μισθωτός) ή τα ασφαλιστικά σας ταμεία (αν είστε συνταξιούχος). Εάν τα προσυμπληρωμένα αυτά ποσά είναι τα σωστά, που είναι το πιο πιθανό, συνεχίστε με την συμπλήρωση των υπολοίπων στοιχείων της δήλωσης.
5) Πηγαίνετε στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης, για να δηλώσετε τους τόκους που πιστώθηκαν το 2014 στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να κάνετε «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Μόλις «κλικάρετε» πάνω στη λέξη αυτή, τότε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2014 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό σας. Αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών των τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Επιπλέον αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί. Αν είστε συνδικαιούχος με τη σύζυγό σας σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, αναγράφεται ολόκληρο το ποσό των τόκων και σε σας και στη σύζυγο! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δηλώσετε τους τόκους μόνο στο όνομά σας ή μόνο στο όνομα της συζύγου σας ή κατά 50% σε σας και κατά 50% στη σύζυγο. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
6) Κατοικίες. «Κλικάρετε» στα κίτρινα κουτάκια του πίνακα 5.1α της φορολογικής σας δήλωσης προκειμένου να δείτε, σε αναλυτικό πίνακα που αναδύεται στην οθόνη σας σε ξεχωριστό «παράθυρο», τα - ήδη καταχωρημένα στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ – στοιχεία για τις κατοικίες (κύρια και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες είτε ιδιόκτητες είτε ενοικιαζόμενες είτε δωρεάν παραχωρηθείσες) στις οποίες διαμείνατε κατά τη διάρκεια του 2014. Εφόσον τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αλλάξει «κλικάρετε» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση», ώστε τα στοιχεία αυτά να μεταφερθούν αυτόματα και να αποτυπωθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 5.1α και να ολοκληρωθεί άμεσα η δήλωση των κατοικιών σας. Εάν κάποια από τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει (π.χ. λόγω του κατά τη διάρκεια του 2014 αλλάξατε σπίτι ή λόγω πώλησης ή αγοράς κάποιας κατοικίας) ή εάν απεικονίζονται λανθασμένα στοιχεία μπορείτε να επέμβετε στον αναλυτικό πίνακα διορθώνοντας ή προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσετε τα νέα δεδομένα επιλέγοντας «μεταφορά στη δήλωση».
7) Ελέγξτε τα στοιχεία των ΙΧ αυτοκινήτων σας τα οποία είναι ήδη προσυμπληρωμένα στον πίνακα 5.1γ. Αν δεν έχετε αγοράσει ή πωλήσει ΙΧ εντός του 2014, τα στοιχεία που αναγράφονται δεν χρειάζεται να τα «πειράξετε» καθόλου. Αν όμως διαπιστώσετε ότι δεν αναγράφονται σωστά τα στοιχεία για ένα ή περισσότερα ΙΧ που ήδη είχατε ή αποκτήσατε ή πωλήσατε εντός του 2014, τότε μπορείτε, κάνοντας «κλικ» πάνω στα κίτρινα κουτάκια στα οποία αναγράφονται τα σχετικά στοιχεία, να προβείτε σε όποιες διορθώσεις κρίνετε ότι είναι αναγκαίες.
8) Αναγράψτε στον κωδικό 049 του πίνακα 7 το ποσό των αποδείξεωνλιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συλλέξατε το 2014. Το ποσό που θα αναγράψετε στον κωδικό αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το 10% του συνολικού εισοδήματός σας από μισθούς ή συντάξεις ή τουλάχιστον ίσο με το 10% του τεκμαρτού εισοδήματος, αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.
9) Ιατρικά. Στον πίνακα 7 της δήλωσης, συμπληρώστε, στον κωδικό 051 για εσάς και στον κωδικό 052 για τη σύζυγό σας, το συνολικό ποσό των εξόδων που πραγματοποιήσατε το 2014 για ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές και αγορές φαρμάκων, μόνο εάν διαπιστώσετε ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει το 5% του συνολικού σας εισοδήματος. Κι αυτό διότι μόνο σ' αυτή την περίπτωση δικαιούστε έκπτωση του 10% του υπερβάλλοντος ποσού από τον τελικό φόρο εισοδήματος. Εάν, δηλαδή, η δαπάνη αυτή δεν υπερβαίνει το 5% του συνολικού εισοδήματός σας, δεν είναι αναγκαίο να την αναγράψετε, διότι στην περίπτωση αυτή δεν θα τύχετε καμίας έκπτωσης.
10) Εάν έχετε εξαρτώμενα τέκνα, δηλώστε τα στοιχεία τους στον πίνακα 8.«Κλικάρετε» σε ένα από τα κίτρινα κουτάκια που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πίνακα 8 για να εμφανιστεί σε νέο «παράθυρο» ένας άλλος αναλυτικός πίνακας στον οποίο θα πρέπει να αναγράψετε για κάθε παιδί σας, το όνομα, το έτος γέννησης, τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκεται (αν είναι 5 ετών ή μεγαλύτερο), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), το εάν είναι ή όχι ανήλικο και το εάν έχει υποχρέωση ή όχι να υποβάλει δική του δήλωση. Για κάθε ενήλικο τέκνο σας, το οποίο έκλεισε τα 18 έτη ηλικίας το αργότερο μέχρι και την 31η-12-2014, θα πρέπει επιπλέον να αναγράψετε και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του. Για να οριστικοποιήσετε την υποβολή των στοιχείων που συμπληρώσατε, επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση». Με τη συμπλήρωση και την υποβολή (μεταφορά στη δήλωση) των στοιχείων των παιδιών σας, συμπληρώνεται αυτόματα και ο αριθμός τους στον κωδικό 003, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω.
11) Αναγράψτε, στον πίνακα 10, τον πολυψήφιο αριθμό ΙΒΑΝ ενός λογαριασμού καταθέσεων που έχετε ανοίξει σε κάποια τράπεζα, προκειμένου να πιστωθεί σ' αυτόν τυχόν επιστροφή φόρου που μπορεί να προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσή σας. Ο αριθμός ΙΒΑΝ είναι εκτυπωμένος στην πρώτη εσωτερική σελίδα του βιβλιαρίου κατάθεσης που έχετε.
12) Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση όλων των παραπάνω στοιχείων, επιλέξτε «συνέχεια υποβολής». Αμέσως θα δείτε σε αναλυτικό πίνακα τα στοιχεία που δηλώσατε και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής σας (χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό ποσό), το οποίο δεν είναι το οριστικό. Εάν είστε βέβαιος ή βέβαιη ότι είναι σωστά τα (ελάχιστα) στοιχεία που δηλώσατε, επιλέξτε «οριστική υποβολή» και έτσι η δήλωσή σας θα θεωρείται πλέον οριστικά υποβληθείσα, οπότε θα μπορείτε να «κατεβάσετε», σε μορφή αρχείου pdf, και να εκτυπώσετε τόσο την ίδια τη δήλωση (έντυπο Ε1), όσο και το τελικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Ε1


Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγίες για να συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news