facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η Ένωση Τραπεζών δίνει διευκρινίσεις για το 500ευρω

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σχετικά με την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ εξηγώντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση από την ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει όμως, αν κάποια στιγμή μελλοντικά αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την απόσυρση του χαρτονομίσματος, τότε θα παύσει το τραπεζογραμμάτιο να διαθέτει ισχύ νόμιμου νομίσματος, από την ημέρα της απόφασης και μετά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές συναλλαγές. Ωστόσο θα μπορεί να ανταλλάσσεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καταλήγοντας, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σημείωσε πως όσοι επιθυμούν να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με αυτά μικρότερης αξίας θα πρέπει να απευθυνθούν στην τράπεζα που διατηρούν καταθετικό λογαριασμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ένωση Τραπεζών δίνει διευκρινίσεις για το 500ευρω"

Έκθεση «βόμβα» του ΔΝΤ - Ζητά νέο πρόγραμμα

Σε ύφεση θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2016 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του προβλέψεις, προβλέποντας ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2017.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,2% το 2015, προβλέπει πως η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθεί κατά 0,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Όπως τονίζεται στην Έκθεση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στην Ουάσιγκτον, τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς και οι τελικές δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα δυναμικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προχώρησε σε μία επί τα χείρω αναθεώρηση προβλέποντας αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 3,2% για εφέτος και 3,5% για το 2017, όταν τον περασμένο Ιανουάριο εκτιμούσε ανάπτυξη 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017.

Το ΔΝΤ διαβλέπει κινδύνους και απειλές για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες συνδέονται με το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα.

Στις πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση συγκαταλέγονται, επίσης, η παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, η απότομη κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα που θα έχει ισχυρές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για μη οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες, η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, ακόμα και ενδεχόμενες παγκόσμιες επιδημίες.

«Μεγαλύτερη ευελιξία για το προσφυγικό»

«Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα» πρότεινε ο Μορίς Όμπσφελντ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, πρέπει «η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό, λέγοντας πως αυτό είναι ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι ως η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν».

Ερωτηθείς ειδικά για το χρέος είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ωστόσο αρκέσθηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση «βόμβα» του ΔΝΤ - Ζητά νέο πρόγραμμα"

Σόιμπλε: Δεν μπορείτε να μας εκβιάζετε - Ξεχάστε την ελάφρυνση χρέους

Σε αυστηρούς τόνους προς την ελληνική κυβέρνηση οι νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών - «Κάναμε μία συμφωνία, τηρήστε την και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», το μήνυμα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ - Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα... είτε το θέλετε, είτε όχι - Ας υπάρξει πρώτα επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά θα εξετάσουμε κάποια θέματα

Ψαλίδισε ακόμη περισσότερο και για μία ακόμη φορά τις όποιες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υπάρξει τελικά -και αφού πρώτα συμφωνηθούν τα νέα μέτρα και φυσικά η αξιολόγηση – συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

«Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πτώση αξιολόγηση του προγράμματος και κατόπιν υπάρξει ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα το συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής, και βασιζόμενος στην τρέχουσα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν «βλέπω» κάποια ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωσή του. Πραγματικά δεν βλέπω την παραμικρή ανάγκη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός στο Reuters.

Σταθερός και ως προς την παρουσία ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε: «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει, ήδη, συμφωνηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε οποιονδήποτε να μας εκβιάσει. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι άλλοι».

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ και G20. «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μία φιλική συμφωνία. Δεν πρόκειται να έχουμε και φέτος μία νέα ελληνική κρίση. Κανείς δεν ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι το συνολικό αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μέτρων να είναι θετικό και να ανταποκρίνεται σε αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι. Καλό θα είναι οι Έλληνες να μην συνεχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για θέματα στα οποία έχουν, ήδη, συμφωνήσει. Αυτό δεν είναι και η καλύτερη τακτική για να υπάρξει εμπιστοσύνη».

Το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα - ανεξάρτητα από τις ελληνικές προθέσεις - μοιάζει να είναι ένα ενδεχόμενο που αποκλείουν πλήρως οι Ευρωπαίοι.

Το αποδεικνύουν άλλωστε, πέραν από τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, τόσο οι χθεσινές αναφορές των Πιέρ Μοσκοβισί και Β. Ντομπρόβσκις, όσο και οι σημερινές του Μπ. Κερέ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπ. Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. "Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ."

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν μπορείτε να μας εκβιάζετε - Ξεχάστε την ελάφρυνση χρέους"

ΔΝΤ: Μονομερής ενέργεια της Αθήνας αν κατατεθούν τα νομοσχέδια

Την άμεση αντίδραση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκάλεσε η αναγγελία της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό την επόμενη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο λίγη ώρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως «αν προχωρήσει η κατάθεση των νομοσχεδίων χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, τότε θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Μονομερής ενέργεια της Αθήνας αν κατατεθούν τα νομοσχέδια"

Μοσκοβισί στη Le Monde: Είμαι σίγουρος ότι θα αποφευχθεί το Grexit

Σίγουρος ότι θα αποφευχθεί το Grexit, παρά την εμπλοκή που φέρεται να έχει ανακύψει στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο Γάλλος πολιτικός αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας, ζητώντας απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν την απαιτούμενη ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν επιχειρεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή μέσα στον Απρίλιο, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο τόσο στη φορολογία, όσο και στο ασφαλιστικό, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις», παρ' ότι δεν έχει «κλείσει» η συμφωνία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αποτελεί μία καλή ευκαιρία, προκειμένου να συζητηθούν η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και το θέμα του χρέους.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε στη Le Monde, ότι η παρουσία του IMF αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία. «Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απέχουμε πολύ, το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, εύχομαι οι δύο αυτές απόψεις να συγκλίνουν και θα συγκλίνουν από τη στιγμή που θα έχουμε στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα. Θα αποδεχτούμε και θα μοιραστούμε τον αντικειμενικό στόχο της ελάφρυνσης του χρέους από τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί στη Le Monde: Είμαι σίγουρος ότι θα αποφευχθεί το Grexit"

«Λαγό» έκρυβε ο κώδικας δεοντολογίας βουλευτών

Με διάταξη που εντάχθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας βουλευτών, που ψηφίστηκε νωρίτερα, δίνεται η δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του Κοινοβουλίου που έχουν εκλεγεί σε αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταταγούν σε δημόσια υπηρεσία μισθοδοτούμενοι όμως από τη Βουλή.

Μπορεί τα βλέμματα όλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας να ήταν στραμμένα στην ψήφιση του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών, αλλά όπως αποδείχτηκε ο... "λαγός" κρυβόταν στις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής, που πέρασαν στα "ψιλά".

Πέραν του ζητήματος που έγκειται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών και τη ρύθμιση των ανεξόφλητων δανείων τους και παρά τις μεγαλοστομίες περί σχεδιαζόμενων μεγάλων αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλη τροποποίηση για την τακτοποίηση θεμάτων υπαλλήλων της Βουλής, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς έως και «ρουσφετολογική».

Η εν λόγω τροποποίηση προβλέπει ότι «υπάλληλος της Βουλής που μπορεί να έχει εκλεγεί ακόμα και μέλος δημοτικής και τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας» θα έχει εφόσον το επιθυμεί τη δυνατότητα να αποσπαστεί για όσο διαρκεί η θητεία του, σε δημόσια υπηρεσία της περιφέρειάς του, μισθοδοτούμενος από τη Βουλή.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες η εππίμαχη αυτή διάταξη αφορά μόνο μία Υπάλληλο του Κοινοβουλίου, ενώ ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή, ερωτηθείσα σχετικά, ισχυρίστηκε ότι «οι μεγάλες αλλαγές» θα προωθηθούν προς ψήφιση σε περίπου δύο εβδομάδες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λαγό» έκρυβε ο κώδικας δεοντολογίας βουλευτών"

ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος, απαιτείται μεγάλη ελάφρυνση

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε προσχέδιο της έκθεσής του, σύμφωνα με το Reuters. Το ΔΝΤ ζητάει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει πως «δεν βλέπει την ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους».

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας επίσης στο Reuters, όταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με το ΔΝΤ και τη συζήτηση για «εκβιασμό» του Βερολίνου, σημείωσε με νόημα πως «συμφωνήσαμε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε».

Στο προσχέδιο της έκθεσής του το ΔΝΤ αναφέρει πως «παρά τη γενναιόδωρη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη».

Τονίζεται επίσης ότι για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα είναι απαραίτητη αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο «Μνημονίου Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Πολιτικών» του ΔΝΤ, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. Εξάλλου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού φέτος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος, απαιτείται μεγάλη ελάφρυνση"

Συναντήσεις με Ολάντ και Σουλτς θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι θα μεταβεί εκτάκτως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Μετά το ραντεβού με τον Μάρτιν Σουλτς ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ.

Για την αναβολή ενημερώθηκαν ήδη οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση για την εξεταστική θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναντήσεις με Ολάντ και Σουλτς θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας"

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη τα ταξί όλης της χώρας

Χωρίς ταξί θα μείνει την Πέμπτη ολόκληρη η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για τις 14 Απριλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Ιδιοκτητών-Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ).

Οι ιδιοκτήτες των ταξί διαμαρτύρονται για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες σύμφωνα με την ΠΟΕΙΤΑ, «θα αφανίσουν τον ήδη εξαθλιωμένο κλάδο των ταξί», καθώς εάν εφαρμοστεί το νέο φορολογικό σχέδιο «τα περίπου 30.000 ταξί της χώρας θα κληθούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος των 20.000.000 ευρώ».

Οι ιδιοκτήτες των ταξί, ζητούν:

- Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13%.

- Να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης (26%), όπως και ο αντίστοιχος της προείσπραξης των φόρων.

- Οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ να είναι αντίστοιχες του εισοδήματος.

- Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

- Να παραταθεί η λειτουργία των σημερινών ταμειακών μηχανών μέχρι την εγκατάσταση των νέων ταμειακών και την ομαλοποίηση της αγοράς.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη τα ταξί όλης της χώρας"

Χωρίς τρόλεϊ την Τετάρτη από τις 11:00 έως τις 16:00

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, θα έχουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα τρόλει, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για το οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και την Πρωτομαγιά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τρόλεϊ την Τετάρτη από τις 11:00 έως τις 16:00"

Αναβάλλεται - για την Παρασκευή - η συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική

Αναβάλλεται - για την Παρασκευή, στις 10 το πρωί - η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναβλήθηκε λόγω απουσίας του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό - και συγκεκριμένα στο Παρίσι προκειμένου να συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Για την αναβολή ενημερώθηκαν ήδη οι πολιτικοί αρχηγοί.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται - για την Παρασκευή - η συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική"

Ιβάν Σαββίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Αν είστε κατά των επενδύσεων, να στραφείτε στον Μαρξ

Ένταση μεταξύ του κ. Ιβάν Σαββίδη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή, όπου κλήθηκε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προκειμένου να μιλήσει για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα από ομογενείς.

Οι αναφορές του κ. Σαββίδη στην ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό περιβάλλον, προκειμένου να αποτρέπονται οι συνεχείς απεργίες, προκάλεσαν την αντίδραση των Αννέτας Καββαδία και Μαρίας Τριανταφύλλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα πω πολλά λόγια. Τα λίγα είναι αρκετά. Εάν είστε κατά των επενδύσεων, τότε να στραφείτε στον Καρλ Μάρξ και όχι σε μας» απάντησε αυστηρά ο επιχειρηματίας.

Και συμπλήρωσε: «Μίλησα για τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Χρειάζεστε νέες θέσεις εργασίας. Στη νεολαία υπάρχει ανεργία της τάξης του 60%. Πρέπει να παρακαλάτε τους επενδυτές να έρθουν. Μας καλέσατε να μιλήσουμε για επενδύσεις. Ας μην μας καλούσατε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιβάν Σαββίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Αν είστε κατά των επενδύσεων, να στραφείτε στον Μαρξ"

Στα κρυφά διπλασιάζουν τους μαθητές ανά νηπιαγωγό!

Αντί για πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών, όπως είχε δεσμευτεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανούς πολυκοσμίας στα νηπιαγωγεία διπλασιάζοντας τον αριθμό των νηπίων ανά τάξη!

Οι νηπιαγωγοί αντιδρούν ήδη υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση -δια της τεθλασμένης- θέτει σε εφαρμογή σχέδιο κλεισίματος των μισών νηπιαγωγείων! Όπως επιχειρηματολογούν το άρθρο 35 της σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας που επανακαθορίζει από το σχολικό έτος 2016-2017 τα κριτήρια προσδιορισμού της οργανικότητας των νηπιαγωγείων, ανοίγει το δρόμο για συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων και περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις. Με την προωθούμενη ρύθμιση ο ελάχιστος αριθμός απαιτούμενων νηπίων ανά νηπιαγωγό ορίζεται σε 14 από 7 που ισχύει σήμερα και σε 5 για τα νηπιαγωγεία απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών.

Απόσυρση προβληματικών διατάξεων

Πάντως από μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου όπως επανακατατέθηκε, παρατηρείται ότι έχουν αποσυρθεί τουλάχιστον δύο ρυθμίσεις. Η πρώτη αφορά την υπόθεση Σταθάκη. Συγκεκριμένα η «φωτογραφική» παράγραφος 7 του άρθρου 30 του αρχικού νομοσχεδίου επιχειρούσε να διαγράψει ποινικές και αστικές ευθύνες από την υπόθεση κακοδιαχείρισης κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με την διάταξη: «Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/679/1996 (Β’ 826) και λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές» με την υπ. αριθμ. πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης όπως συμπληρώθηκε με την υπ. αριθμ. πρωτ. 938/10.2.2005 έκθεση θεωρούνται εφεξής νόμιμες. Καταλογιστικές πράξεις καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται». Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ψήφιζε κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Σταθάκη στέλνοντας στο «αρχείο» του διαβιβαστικό της δικαιοσύνης που ζητούσε την άδεια της Βουλής προκειμένου να συνεχίσει την ποινική διαδικασία εις βάρους του υπουργού για τις αξιόποινες πράξεις:

Α) κατ' εξακολούθηση κοινή απιστία του άρθρου 390 ΠΚ από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ

Β) για κατ' εξακολούθηση απιστία στην υπηρεσία με αντικείμενο της πράξης να έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ

Γ) υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ εξακολούθηση με ζημία άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ

Επίσης, από το αρχικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε η 4η παράγραφος του άρθρου 16 που έδινε την δυνατότητα στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να αναμορφώνουν τους τακτικούς προϋπολογισμούς τους και τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς την έγκριση άλλων κρατικών αρχών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα κρυφά διπλασιάζουν τους μαθητές ανά νηπιαγωγό!"

Νομοσχέδια για φόρο εισοδήματος και συντάξεις φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα

H ελληνική πλευρά και οι θεσμοί αποφάσισαν αφού υπάρχει ο περιορισμός της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ να διακοπούν οι συνομιλίες και να επιστρέψουν τη Δευτέρα οι θεσμοί για να υπάρξει συμφωνία ως τις 22 του μηνός και το Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Κατρούγκαλο και τον Γ. Σταθάκη, τονίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει.

Το πιο πιθανό, εκτίμησε, είναι ότι, επειδή υπάρχουν και άλλα θέματα, καθώς και Ecofin, ότι ο Τόμας Βίζερ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συμφωνήσουν να υπάρξει έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα ή Τρίτη, 25 και 26 του μήνα, όπου θα παρθούν οριστικές αποφάσεις - «αλλά δεν το λέω με σιγουριά» τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι στα 4 ζητήματα η κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι πάρα πολύ κοντά, τονίζοντας ότι «έχουμε στόχους από το Μνημόνιο, πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών για το πώς φτάνουμε στους στόχους, αλλά συγχρόνως διατηρούμε την επιλογή να αποφασίζουμε». Ερωτηθείς σχετικά αργότερα, τόνισε ότι «δεν τα έχουμε σπάσει» με τους θεσμούς.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή την εβδομάδα θα ετοιμαστούν 2 νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή κάποια στιγμή την άλλη εβδομάδα: Ένα σχετικά με τον φόρο εισοδήματος και ένα για τις συντάξεις. Όσον αφορά στο πρώτο, είπε πως ο φόρος εισοδήματος βρίσκει το 1%, «έχει πολλά καλά δομικά στοιχεία, όχι απότομες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, και συγχρόνως είναι μια προοδευτική πρόταση». Ερωτηθείς σχετικά αργότερα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση στο αφορολόγητο.

Αφορολόγητο

Αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και ελαφρύνσεις από 27.000 ως 43.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα φορολογική κλίμακα. Με βάση την πρόταση αυτή που θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως ανακοινώθηκε σήμερα θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, επιχειρείται η μεταφορά του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα και ειδικότερα στα εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για μισθωτούς, συνταξιούχους όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η εξής:

Για ετήσιο εισόδημα από έως 20.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 22%
Για εισόδημα από 20.001 έως -30.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 29%
Για εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 37%
Για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ συντελεστής 45%

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης ότι για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.
Από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις, τόνισε ότι στα περισσότερα σχεδόν σε όλα τα θέματα της πρότασης για το ασφαλιστικό υπήρξε συμφωνία ή πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση. «Έχουμε ενσωματώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις σε συνολικό πλαίσιο δομικών αλλαγών» σημείωσε, κάνοντας λόγο για ισονομία δημόσιου ιδιωτικού τομέα στο νέο ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε περί «απόλυτης προστασίας των κύριων συντάξεων και μετά το 2018», σημειώνοντας ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά το 2018. «Η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε το τελευταίο διάστημα...καμιά επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για την αντιμετώπιση του δομικού ελλείμματος του ΕΤΕΑ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε τρίπτυχο μέτρων, με χρήση πολύ περιορισμένων αναπροσαρμογών στις επικουρικές συντάξεις που αφορούν το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων. «Προστατεύουμε το εισόδημα του 90%» επεσήμανε, κάνοντας λόγο για χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης της επιλογής λελογισμένης αύξησης των εισφορών. «Το μείγμα αυτών των δυνατοτήτων είναι υπό συζήτηση. Εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που φέρουν την υπογραφή μας, αλλά τα μέσα τα επιλέγει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» τόνισε, ενώ επίσης χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους, είπε ότι υπολογίζεται πως το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ν/σ θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, «είμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης, θα δεχτούμε βελτιωτικές προτάσεις, αλλά όσον αφορά σε υποχωρήσεις περί περικοπών συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον. Δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες περικοπές, γιατί υπερκαλύπτουμε τους μνημονιακούς στόχους... Πετύχαμε η μικρότερη συνταξιοδοτική δαπάνη να συνδυαστεί με έναν δικαιότερο τρόπο διανομής. Έχουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, τη μοιράζουμε με δικαιότερο τρόπο».

Μιλώντας για το θέμα των «κόκκινων δανείων», ο κ. Σταθάκης είπε ότι «έχουμε προσεγγίσει πολύ κοινό τόπο, είμαι σίγουρος ότι με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ως τις 22 Απριλίου θα μπορούσαμε να έχουμε λύση και στο θέμα των κόκκινων δανείων».

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδια για φόρο εισοδήματος και συντάξεις φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα"

«Επιστρέφει» ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν

Διορία μέχρι τις 26 Απριλίου δίνει η Κομισιόν στις ελληνικές αρχές για αποστολή πληρέστερων στοιχείων και πληροφοριών για το εθνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση, καθώς βρέθηκε ελλιπές σε σχεδόν όλα τα κριτήριά του.
Το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας για να εξασφαλιστεί η συνοχή της Ζώνης του Σένγκεν και να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη Ζώνη του Σένγκεν, που υπεβλήθη έπειτα από την εισροή μεγάλου αριθμού μη καταγεγραμμένων μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά σύνορα.

Λεπτομερέστατο βρήκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο το σκέλος όπου περιγράφονται οι ανάγκες προσλήψεων νέου προσωπικού, που θα ασχολείται με διαδικασίες καταγραφής, θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις υποδοχής, θα αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής και θα δημιουργήσει ένα σύστημα αποτελεσματικής επιτήρησης των ακτών.

Παράλληλα, η Επιτροπή εκφράζει «ανησυχία» για την έλλειψη κάποιου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δράσεων, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των συστάσεων, καθώς και η ανάγκη επίσπευσης και αναπροσαρμογής του ελληνικού εθνικού προγράμματος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σωστά τα σημαντικά κονδύλια που παρέχονται από τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ -ιδίως το εθνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Οι ελλείψεις αυτές ώθησαν την Επιτροπή να επιστρέψει το σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και πληρέστερο σχεδιασμό μέχρι τις 26 Απριλίου, έτσι ώστε να θεωρηθεί πως η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις της Ζώνης του Σένγκεν και να μην υπάρχει κίνδυνος αποπομπής.

Όλα αυτά, καθώς, παρά την παραδοχή πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», η Επιτροπή θεωρεί πως «απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις τόσο στο ίδιο το σχέδιο δράσης όσο και στην υλοποίησή του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν».

Πενιχρά τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
Ελάχιστη πρόοδος παρατηρείται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 1.145 άνθρωποι. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και διαβιούν ήδη στην Ελλάδα και την Ιταλία που έχουν δεχθεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη αντιπροσωπεύει μόλις το 0,7% του συνόλου. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαική Επιτροπή, μέχρι την 11η Απριλίου 2016, 1.145 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ απομένουν ακόμα 158.885. 

Η Γαλλία με 379 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 242 από την Ελλάδα και οι 137 από την Ιταλία, είναι το κράτος-μέλος που έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 246 (111 από την Ελλάδα και 135 από την Ιταλία). 

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην τρίτη θέση των κρατών-μελών, που έχουν ήδη δεχθεί πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, ενώ καμία άλλη χώρα δεν έχει δεχθεί περισσότερους από 100 πρόσφυγες. Επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων οι χώρες του Βίσεγκραντ, δεν έχουν δεχθεί κανέναν πρόσφυγα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία εξαιρέθηκε, από την αρχή, από την απόφαση του Συμβουλίου. 

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Υπηκοότητας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία. Τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της επανεγκατάστασης. Για να τεθεί οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, πρέπει να ανοίξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Με τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του μηχανισμού 1:1, έχει καταστεί ακόμα πιο επείγον για τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Επιστρέφει» ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν"

Μαυρωτάς: Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας περιλαμβάνει φωτογραφική διάταξη για τη σύζυγο του πρωθυπουργού

Φωτογραφική διάταξη υπέρ της συζύγου του πρωθυπουργού, Μπέτυς Μπαζιάνα, καταγγέλλει ότι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ο βουλευτής από το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς.

Με τρεις αλλεπάλληλες αναρτήσεις στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο κος Μαυρωτάς, βάλει εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι η παράγραφος 7 του άρθρου 33 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή μετά την αιφνιδιαστική του απόσυρση, έχει συμπεριληφθεί για προσωπική εξυπηρέτηση της συζύγου του Αλέξη Τσίπρα.
«Αποσύρθηκε η "διάταξη Σταθάκη" στη νέα version του νομοσχεδίου για την Έρευνα...», σημειώνει αρχικά ο βουλευτής από το Ποτάμι στο tweet του και συνεχίζοντας το σφυροκόπημα προσθέτει με νόημα: «Εξακολουθεί όμως το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει στο άρθρο 33 τη φωτογραφική διάταξη για τη σύντροφο του Πρωθυπουργού... που αφορά στη μετάταξη δηλαδή μόνιμων εκπαιδευτικών με διδακτορικό ως ΕΔΙΠ σε ΑΕΙ. Φαίνεται καλύφθηκαν τα κενά στα σχολεία».

Η επίμαχη ρύθμιση δίνει σε μόνιμους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη δυνατότητα να μεταταγούν σε θέσεις κατηγορίας Εργαστηριακού Δικαστικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ και ΤΕΙ με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης και της δαπάνης της μισθοδοσίας τους, εφόσον σωρευτικώς:

α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει τμήμα ΑΕΙ

β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά και

γ) έχουμε μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον 2 ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περ. α’ επιστημονικό/ εφαρμοσμένο/ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό – εφαρμοσμένο – διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.
Σύμφωνα με τον κο Μαυρωτά η εν λόγω διάταξη είναι φωτογραφική για την κυρία Μπαζιάνα δεδομένου όπως υποστηρίζει ότι η ίδια είναι Καθηγήτρια Πληροφορικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει αποσπαστεί την τελευταία 2ετία – 3ετία στο ΕΜΠ ως εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό.

Συνεπώς όπως ισχυρίζεται η περίπτωσή της εμπίπτει στην επίμαχη ρύθμιση, ενώ θα την βοηθήσει και μισθολογικά και βαθμολογικά, αφού η διάταξη προβλέπει επιπλέον ότι: «η μετάταξη του εκπαιδευτικού σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΠ διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.


Επιπλέον, το προσωπικό που μετατάσσεται διέπεται από τι διατάξεις περί βαθμολογικών προαγωγών και μισθολογικής εξέλιξης των μελών ΕΔΙΠ των ΑΕΙ, όπως κάθε φορά ισχύουν».

Ποτάμι: Διπλά φωτογραφική η διάταξη

Πιο συγκεκριμένα όπως καταγγέλλει το Ποτάμι, η διάταξη είναι διπλά φωτογραφική.

Πρώτον γιατί καταργεί την 5ετία που ήταν απαραίτητη για νέα μετάταξη μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί την Μπέτυ Μπαζιάνα, δεδομένου ότι η ίδια μετατάχθηκε από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τον Αύγουστο του 2013 συνεπώς δεν θα μπορούσε να μεταταγεί εκ νέου.

Και δεύτερον, σύμφωνα πάντα με το Ποτάμι, γιατί η επίμαχη διάταξη προβλέπει την εργασία για τουλάχιστον 2 ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής, χρονικό διάστημα που σύμφωνα με το καταγγέλων κόμμα συμπλήρωσε η σύζυγος του πρωθυπουργού στο ΕΜΠ τον περασμένο Φεβρουάριο.





skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαυρωτάς: Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας περιλαμβάνει φωτογραφική διάταξη για τη σύζυγο του πρωθυπουργού "

Υφεση για την ελληνική οικονομία και το 2016 προβλέπει το ΔΝΤ

Σε ύφεση θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2016 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του προβλέψεις, προβλέποντας ότι η οικονομία θα αρχίσει ν΄ ανακάμπτει από το 2017.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,2% το 2015, προβλέπει πως η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Όπως τονίζεται στην Έκθεση, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στην Ουάσιγκτον, τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς και οι τελικές δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα δυναμικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα» πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ, παρουσιάζοντας την Έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως ανέφερε, πρέπει «η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό, λέγοντας πως αυτό είναι ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι ως η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν». Ερωτηθείς ειδικά για το χρέος είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ωστόσο αρκέσθηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προχώρησε σε μία επί τα χείρω αναθεώρηση προβλέποντας αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 3,2% για εφέτος και 3,5% για το 2017, όταν τον περασμένο Ιανουάριο εκτιμούσε ανάπτυξη 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017.

Το ΔΝΤ διαβλέπει κινδύνους και απειλές για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες συνδέονται με το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα. Στις πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση συγκαταλέγονται, επίσης, η παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, η απότομη κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα που θα έχει ισχυρές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για μη οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες, η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, ακόμα και ενδεχόμενες παγκόσμιες επιδημίες.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Υφεση για την ελληνική οικονομία και το 2016 προβλέπει το ΔΝΤ"

ΙΣΑ: Άνθρακας ο θησαυρός του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους


Για προχειρότητα κατηγορεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Οι γιατροί σημειώνουν ότι τίποτα δεν αλλάζει επί τοις ουσίας αφού «οι ανασφάλιστοι παραμένουν χωρίς κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς οι δομές του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν ενώ τα δημόσια νοσοκομεία, είτε έχουν μεγάλες αναμονές, είτε στερούνται βασικού εξοπλισμού».

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, «στον αέρα παραμένει η υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παρά τη σχετική υπουργική απόφαση. Άνθρακας αποδείχθηκε ο θησαυρός του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους».

Οι γιατροί κατηγορούν το υπουργείο Υγείας για «ασκήσεις επί χάρτου χωρίς να έχει διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια» υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδικός κωδικός για την κάλυψη των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας.

«Για να κερδηθούν οι εντυπώσεις και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι τάχα διασφάλισε την καθολική δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν μπήκε το εισοδηματικό κριτήριο, με αποτέλεσμα σήμερα να μένουν στον αέρα οι ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη. Επιπρόσθετα δημιουργείται κίνητρο απασφάλισης του πληθυσμού και απειλείται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή δεν είναι κοινωνική πολιτική είναι λαϊκίστικη πολιτική», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Αξίζει να σημειθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η Ομάδα Εργασίας είχε καταθέσει πρόταση για εισοδηματικά κριτήρια (έως 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με στόχο την καλύτερη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Πάντως, ο ΙΣΑ αναγνωρίζει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ανασφάλιστους διευκολύνει την πρόσβαση στα νοσοκομεία, με την κατάργηση των τριμελών επιτροπών, καθώς και παροχή δωρεάν φαρμάκων στους άπορους.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Άνθρακας ο θησαυρός του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους"

Σόιμπλε: Συμφωνεί με το ΔΝΤ ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, διαφωνεί για χρέος

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο... Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου, αναγνωρίζει εμμέσως το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει τα μέτρα, προσθέτοντας, όμως, ότι «ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει» (σ.σ.: Πρόκειται για το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ).

«Δουλεύουμε σκληρά για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση έως τέλη Απριλίου. Αυτό μου φαίνεται πιθανό» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε ότι αφορά δε στα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε: «Κανείς δεν ζητάει από την Ελλάδα να εφαρμόσει την συμφωνία κατά γράμμα, αλλά ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει».

Και αν ως προς το σημείο αυτό η επιχερηματολογία του κ. Σόιμπλε θυμίζει πολύ αυτή του ΔΝΤ, για το οποίο άλλωστε το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Δεν βλέπω ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή» επιμένει ο Σόιμπλε, δείχνοντας ότι το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα κάνει αυτή τη «θυσία» προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Από την άλλη όμως, με τον Σόιμπλε να επαναλαμβάνει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί, η Γερμανία τηρεί τη συμφωνία», δεν αποκλείεται να υπάρξει μια σχετική παραχώρηση έστω για το μέλλον και όχι για «αυτή τη στιγμή». Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος άλλωστε εμφανίστηκε την Τρίτη πιο διαλλακτικός στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι για λήψη αποφάσεων για το χρέος, αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

«Αναμένω να υπάρξουν συζητήσεις για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, αυτή την εβδομάδα» σημείωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Συμφωνεί με το ΔΝΤ ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, διαφωνεί για χρέος"

Τόσκας: Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους το προσφυγικό

O ελληνικός λαός δεν έχει νιώσει το προσφυγικό πρόβλημα παρά μόνο μέσω της τηλεόρασης, με εξαίρεση κάποιες ακριτικές περιοχές, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολιτή, Νίκος Τόσκας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει νιώσει στο πετσί του κάποια δύσκολη κατάσταση με τις αυξημένες ροές», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ζήτημα «ελέγξιμο».

Σε ερώτηση για το αν τελικώς οι σκοπιανές αστυνομικές αρχές πάτησαν επί ελληνικού εδάφους, ο κ. Τόσκας υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός, διευκρινίζοντας πως το συρματόπλεγμα δεν συνέπιπτε με την οριογραμμή καθώς «κανένας δεν φτιάχνει συρματόπλεγμα στην οριογραμμή (...) Θα θέλει να το επισκευάσει και δεν θα μπορεί».

Για της μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, ο κ. Τόσκας σχολίασε κλείνοντας πως ο ανθρωπισμός έχει σε πολλές περιστάσεις χρησιμοποιηθεί από κάποιες ΜΚΟ, ως προκάλυμμα για οικονομικές επιδιώξεις.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους το προσφυγικό "

Ειδομένη: 15 προσαγωγές «αλληλέγγυων» που δεν ανήκαν σε καμία ΜΚΟ!

Σε 15 προσαγωγές προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην Ειδομένη, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που έχουν αρχίσει από την ΕΛΑΣ μετά τα τελευταία επεισόδια στην περιοχή.

Χρειάστηκε να προηγηθεί η έκρηξη βίας στην περιοχή την Κυριακή και οι συγκρούσεις μεταναστών με Σκοπιανούς αστυνομικούς ακόμα και εντός ελληνικού εδάφους, για να υπάρξει, από ελληνικής πλευράς, κινητοποίηση για τον εντοπισμό των αλληλέγγυων -Γερμανών, Ισπανών, Ιταλών και Βρετανών, κατά πληροφορίες- που υποκινούν, στην ουσία, τα επεισόδια, καλώντας κάθε φορά τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στον καταυλισμό, να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι προσαγωγές έγιναν στη γέφυρα του Αξιού, απ' όπου περνούν αναγκαστικά όσοι εισέρχονται στη χώρα από την ΠΓΔΜ, καθώς κινούνται μέσα στο ελληνικό έδαφος προς τα σύνορα.

Προσαχθέντες είναι πέντε Γερμανοί υπήκοοι, δύο Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, δύο Σουηδοί, ένας Τσέχος και δύο Έλληνες πολίτες.

Οι προσαχθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είναι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, αλλά, σύμφωνα με τις Αρχές, κανένας τους δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή.

Όλοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για εξακρίβωση στοιχείων.

Από τους 15 προσαχθέντες κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, μόνο ένας, Γερμανός υπήκοος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: 15 προσαγωγές «αλληλέγγυων» που δεν ανήκαν σε καμία ΜΚΟ!"

Διασφαλίστηκαν κύριες συντάξεις και η εθνική στα... 384 ευρώ

Διευκρινίσεις για το τι διασφαλίστηκε στις επαφές με το κουαρτέτο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία, έδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι διασφαλίσθηκε η προστασία των κύριων συντάξεων, όπως και η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης.

«Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή» συνεχίζει το υπουργείο.

Επίσης, χαρακτηρίζει ανακριβείς και τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία».

«Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διασφαλίστηκαν κύριες συντάξεις και η εθνική στα... 384 ευρώ"

Στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Στα 3 εκατ. ευρώ ορίστηκε η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για κάθε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Έως την Παρασκευή θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, έκανε γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες των ιδιωτικών καναλιών.

Η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) ορίζεται στο ύψος των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένου ότι πρόκειται περί εξειδικευμένου αντικειμένου, το οποίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) -που είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού- ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Deloitte μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης.

Η Deloitte έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες"

Έκθεση του ΟΟΣΑ για τους μισθούς στην Ελλάδα

Η μέση επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα από τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (εργαζομένων και εργοδοτών) μειώθηκε το 2015 κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Από την έκθεση «Taxing Wages 2016» προκύπτει ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση του φορολογικού βάρους των μισθών, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Εσθονία, με μείωση 1,2 και 1 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα. Από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στις 24, μειώθηκε στις 8 και έμεινε αμετάβλητο στην Ουγγαρία και τη Χιλή.

Ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα, προ πληρωμής φόρου εισοδήματος και εισφορών στην ασφάλιση, αυξήθηκε το 2015 κατά 0,2%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καθώς η μείωση του ονομαστικού μισθού κατά 0,8% αντισταθμίστηκε από τη μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,9%. Ο μέσος ονομαστικός μισθός διαμορφώθηκε στις 20.296 ευρώ από 20.450 ευρώ το 2014.

Η επιβάρυνση για έναν Έλληνα μισθωτό, άγαμο χωρίς παιδιά και με μέσο μισθό, διαμορφώθηκε στο 39,3% του συνολικού κόστους εργασίας, κυρίως λόγω των εργοδοτικών εισφορών (19,7%) και των εισφορών των εργαζομένων (12,4%), ενώ μικρότερη είναι η επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος (7,1%). Η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 1,27 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014, λόγω της υποχώρησης των εργοδοτικών εισφορών (-0,92 ποσοστιαίας μονάδας), των εισφορών των εργαζομένων (-0,25) και του φόρου εισοδήματος (-0,09). Οι πληρωμές για φόρο εισοδήματος και εισφορά στην κοινωνική ασφάλιση αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 24,3% των ακαθάριστων αποδοχών του άγαμου μισθωτού χωρίς παιδιά.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις χώρες του ΟΟΣΑ στην παραπάνω κατηγορία εργαζόμενων έχουν οι Βέλγοι μισθωτοί (55,3%), ακολουθούμενοι από τους Αυστριακούς (49,5%) και τους Γερμανούς (49,4%). Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη επιβάρυνση έχουν η Χιλή (μόλις 7%), η Νέα Ζηλανδία (17,6%) και το Μεξικό (19,7%).

Για οικογένεια με δύο παιδιά, με έναν εργαζόμενο και μέσο μισθό, η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 1,29 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,1% του συνολικού κόστους εργασίας για τον εργοδότη. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση σε αυτήν την κατηγορία μισθωτών σημειώνεται στη Γαλλία (40,5%), στο Βέλγιο (40,4%) και στην Ιταλία (39,9%). Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση στη Νέα Ζηλανδία είναι μόνο 4,9%, στη Χιλή 7% και στην Ιρλανδία 9,5%.

Όπως σημειώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, σε ορισμένες χώρες το φορολογικό βάρος των οικογενειών είναι πολύ χαμηλότερο από το βάρος των άγαμων χωρίς παιδιά, όπως στο Λουξεμβούργο, όπου η διαφορά υπερβαίνει το 20% του κόστους εργασίας και τη Γερμανία, Ιρλανδία, Τσεχία και Σλοβενία, όπου ξεπερνά το 15%. Η διαφορά είναι μικρότερη από 3% του κόστους εργασίας στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κορέα και την Τουρκία, ενώ η επιβάρυνση είναι ίδια στη Χιλή και στο Μεξικό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση του ΟΟΣΑ για τους μισθούς στην Ελλάδα"

Απέσυραν τη διάταξη-πλυντήριο για εμπλοκή Σταθάκη σε κακοδιαχείριση κονδυλίων

Αρον-άρον σπεύδει η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο-σκάνδαλο που επιχειρεί να διαγράψει δια νόμου τις αστικές και ποινικές ευθύνες της υπόθεσης κακοδιαχείρισης κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην οποία εμπλέκεται και ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε εχθές το βράδυ στην Βουλή αλλά λίγο μετά τη μία σήμερα το μεσημέρι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κοινοβουλίου ενημερώθηκαν ότι θα αποσυρθεί για να ξανακατατεθεί διορθωμένο.

Σύμφωνα πάντως με την «φωτογραφική» παράγραφο 7 του άρθρου 30 του αρχικού νομοσχεδίου: «Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 εως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/679/1996 (Β’ 826) και λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές» με την υπ αρθμ. Πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης όπβς συμπληρώθηκε με την υπ αριθμ πρωτ 938/10.2.2005 έκθεση θεωρούνται εφεξής νόμιμες. Καταλογιστικές πράξεις καθώς αι κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί εως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται».

Το απόσπασμα της επίμαχης διάταξης



Η ρύθμιση έχει ενταχθεί μόνο στο επίσημο σώμα των υπο ψήφιση διατάξεων και λείπει η αιτιολόγησή της στην σχετική έκθεση αλλά και οι δημοσιονομικές της συνέπειες από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η επιτροπή «πόθεν έσχες» του κοινοβουλίου αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση Σταθάκη με τα ξεχασμένα 1,8 εκατ. ευρώ και 28 ακίνητα. Την επόμενη ημέρα δε η συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ψήφισε ώστε να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία του υπουργού για την υπόθεση με την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η δικαιοσύνη ζητούσε την άδεια της Βουλής προκειμένου να συνεχίσει την ποινική διαδικασία εις βάρους του υπουργού για τις αξιόποινες πράξεις:

Α) κατ εξακολούθηση κοινή απιστία του άρθρου 390 ΠΚ από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ
Β) για κατ εξακολούθηση απιστία στην υπηρεσία με αντικείμενο της πράξης να έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ
Γ) υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ εξακολούθηση με ζημια άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέσυραν τη διάταξη-πλυντήριο για εμπλοκή Σταθάκη σε κακοδιαχείριση κονδυλίων"

Κάθειρξη 8 ετών στον Τομπούλογλου για το φακελάκι των 25.000 ευρώ

Την ετυμηγορία του για την περιβόητη υπόθεση με το «φακελάκι» των 25.000 ευρώ στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με «πρωταγωνιστή» τον τότε πρόεδρο του νοσοκομείου, Χάρη Τομπολούγλου, ανακοίνωσε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία.

Με απόφασή του το δικαστήριο επέβαλλε στον Χάρη Τομπούλογλου κάθειρξη οχτώ ετών και τριών μηνών με αναστολή καθώς και χρηματική ποινή 40.300 ευρώ.

Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης, της παθητικής δωροδοκίας και της οπλοκατοχής και του επιβλήθηκε η οχταετής κάθειρξη με αναστολή όπως (και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) και το χρηματικό πρόστιμο των 40.300 ευρώ, ενώ στον έτερο κατηγορούμενο Χρ. Τριανταφύλλου, στενό συνεργάτη του Χ. Τομπούλογλου, επιβλήθηκε φυλάκιση πέντε ετών και επτά μηνών επίσης με αναστολή.

Αντίθετα, αθώος κρίθηκε ο κατηγορούμενος γιατρός Στέφανος Μιχαλάκος. «Θα αγωνίζομαι μέχρι το τέλος της ζωής μου για να αποδείξω την αθωότητά μου», δήλωσε ο Χάρης Τομπούλογλου μετά την έκδοση της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Τομπούλογλου δικάστηκε για το φακελάκι 25.000 ευρώ το οποίο φέρεται να ζήτησε για να μην κηρύξει έκπτωτη σε διαγωνισμό διαφημιστική εταιρεία που είχε αναλάβει την προώθηση προγράμματος για την παιδική παχυσαρκία.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το δικαστήριο, έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση και απέρριψε το αίτημα του Χ. Τομπούλογλου όσο και του συγκατηγορουμένου του Χρήστου Τριανταφύλλου για αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθειρξη 8 ετών στον Τομπούλογλου για το φακελάκι των 25.000 ευρώ"

Διάταξη «πλυντήριο» για την εμπλοκή Σταθάκη σε κακοδιαχείριση κονδυλίων

Διάταξη-σκάνδαλο που επιχειρεί να διαγράψει δια νόμου τις αστικές και ποινικές ευθύνες της υπόθεσης κακοδιαχείρισης κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην οποία εμπλέκεται και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρείσφρησε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στην Βουλή.

Πρόκειται για την παράγραφο 7 του άρθρου 30 σύμφωνα με το οποίο: «Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 εως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/679/1996 (Β’ 826) και λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές» με την υπ αρθμ. Πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης όπβς συμπληρώθηκε με την υπ αριθμ πρωτ 938/10.2.2005 έκθεση θεωρούνται εφεξής νόμιμες. Καταλογιστικές πράξεις καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί εως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται».



Η ρύθμιση έχει ενταχθεί μόνο στο επίσημο σώμα των υπο ψήφιση διατάξεων και λείπει η αιτιολόγησή της στην σχετική έκθεση αλλά και οι δημοσιονομικές της συνέπειες από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η επιτροπή «πόθεν έσχες» του κοινοβουλίου αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση Σταθάκη με τα ξεχασμένα 1,8 εκατ. ευρώ και 28 ακίνητα. Την επόμενη ημέρα δε η συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ψήφισε ώστε να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία του υπουργού για την υπόθεση με την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η δικαιοσύνη ζητούσε την άδεια της Βουλής προκειμένου να συνεχίσει την ποινική διαδικασία εις βάρους του υπουργού για τις αξιόποινες πράξεις:

Α) κατ εξακολούθηση κοινή απιστία του άρθρου 390 ΠΚ από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ
Β) για κατ εξακολούθηση απιστία στην υπηρεσία με αντικείμενο της πράξης να έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ
Γ) υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ εξακολούθηση με ζημια άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάταξη «πλυντήριο» για την εμπλοκή Σταθάκη σε κακοδιαχείριση κονδυλίων"

Επιμένει το Ποτάμι: Πού πήγαν τα 854.000 ευρώ για το hotspot της Χίου;

Επιμένει το Ποτάμι στα ερωτήματά του για τους όρους κατασκευής του hotspot της Χίου, υπόθεση που έχει φέρει και στη Βουλή με ερώτηση τριών βουλευτών του.

Με αφορμή την επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στο νησί του ανατολικού Αιγαίου το Ποτάμι ρωτά ξανά «πού πήγαν τα 854.000 Ευρώ για το hotspot της Χίου;».

Μάλιστα η τοπική οργάνωση της Χίου συγκέντρωσε σε ένα pdf τα στοιχεία για τις συμβάσεις των hotspot και ερωτά: «Τι είδε αυτοπροσώπως ο κ. Τσίπρας στην επίσκεψή του στις 16 Δεκεμβρίου 2015; Ποια είναι η αλήθεια;».

Δείτε εδώ το φυλλάδιο που ετοίμασε το Ποτάμι

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει το Ποτάμι: Πού πήγαν τα 854.000 ευρώ για το hotspot της Χίου;"

Λευκός καπνός Σκουρλέτη - δανειστών για τα ενεργειακά

Λευκός καπνός βγήκε από τη σημερινή συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος, κατέληξε η σημερινή η συνάντηση, κατά την οποία δεν συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων και φορολογίας καυσίμων.

Τι προβλέπει η συμφωνία

- Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

- Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τα ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός καπνός Σκουρλέτη - δανειστών για τα ενεργειακά"

Για κακούργημα και η Τζένη Κρεμαστινού

Σκανδαλώδεις διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες κατασπαταλήθηκαν σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 2011 έως το 2013, την περίοδο δηλαδή που η χώρα «βυθιζόταν» στα μνημόνια και στις περικοπές μισθών και συντάξεων, αποκαλύπτει η έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ τη διετία 2011-2013 διώκεται ήδη για το κακούργημα της απιστίας, σε
 συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς. Μεταξύ των κατηγορουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού, σύζυγος του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Υγείας Δημ. Κρεμαστινού.

Διαφημιστικές δαπάνες που πληρώνονταν αδρά, αν και θα έπρεπε να είχαν γίνει δωρεάν στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τον νόμο αλλά και συμβάσεις με διαφημιστικές- συμβουλευτικές εταιρείες κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διαδικασιών με «αδιευκρίνιστα» κριτήρια, καταγράφονται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που αγγίζει τα 2.480.000 ευρώ, καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι Ν.Π.Ι.Δ. που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Χαρακτηριστική είναι η διαφημιστική καμπάνια που «βάφτισε» επιδημικό λοιμώδες νόσημα τον καρκίνο, διαθέτοντας περισσότερα από 600.000 ευρώ στην επικοινωνιακή εκστρατεία για την πρόσληψή του.

Υπερσκελίζοντας, μάλιστα, το γεγονός ότι ο καρκίνος δεν συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού δεν είναι μεταδιδόμενο νόσημα, όπως καταγράφεται στο πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, τον Ιανουάριο του 2011 υπογράφηκε σύμβαση διαφημιστικής εκστρατείας με τρεις εταιρείες, η μία εκ των οποίων είχε στην «πλάτη» της καταδίκη για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και, άρα, ήταν απαγορευτική η συμμετοχή της στο έργο. 

Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω καμπάνια ανέλαβε η ένωση εταιρειών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ). Ιδιοκτήτρια της μίας εκ των τριών εταιρειών, της Mindwork Business Solutions, φέρεται να είναι η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου.

Η δίωξη αφορά συγκεκριμένα σε τέσσερις δράσεις και η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου για διαχειριστικό-οικονομικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντ. Ελευθεριάνος προέκυψε ότι:

Α) Τον Ιανουάριο του 2011 το ΚΕEΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος μία ένωση εταιρειών (AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ). 
Η δράση αυτή, όμως, ήταν εκτός των σκοπών του ΚΕEΛΠΝΟ, αφού αυτοί προβλέπουν την παρακολούθηση και τον συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συγκαταλέγεται ο καρκίνος. Εξάλλου, σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα. Επιπλέον, φαίνεται ότι παραβιάστηκε ένας ακόμη όρος, αφού ο νόμιμος εκπρόσωπος μίας εκ των τριών εταιρειών είχε στο παρελθόν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση. Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

Β) Στο μικροσκόπιο μπήκε άλλη μία σύμβαση, του Ιανουαρίου του 2012, ύψους 350.000 ευρώ, με την εταιρεία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρεία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

Γ) Τον Φεβρουάριο του 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρεία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας.

Δ) Τον Δεκέμβριο 2013, το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους
 σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης του 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: «Πρόληψη εποχικής γρίπης», αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: «Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες», αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του. 

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.

Για την Ιστορία, υπουργοί Υγείας την επίμαχη περίοδο ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος μέχρι τον Μάιο του 2012, στη συνέχεια -για σύντομο χρονικό διάστημα- ανέλαβε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (δεν ήταν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του το ΚΕΕΛΠΝΟ) και από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τους παραπάνω υπουργούς δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και δεν διώκονται.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Για κακούργημα και η Τζένη Κρεμαστινού"

Φορολογικό αλαλούμ με τις πινακίδες και τα αναπηρικά επιδόματα λόγω λάθους

Δύο σημαντικά λάθη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην προσυμπλήρωση συγκεκριμένων κωδικών του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 έχουν γίνει αιτία ενός φορολογικού αλαλούμ, που μπορεί να κοστίσει ακριβά στους φορολογούμενους, καθώς μπορεί να τους φορτώσει με επιπλέον φόρους που δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος:

1. Για όσους φορολογούμενους έθεσαν σε ακινησία τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους εντός του 2015 ή προέβησαν σε ακινησία των οχημάτων τους εντός του 2015 τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τη ΓΓΔΕ μειωμένα σε τόσα δωδέκατα όσα και οι μήνες ακινησίας μέσα στο 2015. Οι ίδιοι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία ούτε το ποσό του τεκμηρίου και έτσι χρεώνονται με τεκμήρια σαν να είχαν χρησιμοποιήσει τα οχήματά τους για ολόκληρο το 2015. Στην ουσία βαρύνονται με υπέρμετρα φουσκωμένα τεκμήρια με αποτέλεσμα να προκύπτουν εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα.

2. Στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 που έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς χιλιάδων αναπήρων φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑXISnet, η ΓΓΔΕ έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο ποσά εισοδημάτων απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, τα οποία επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Όμως τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων που έχει προσυμπληρώσει η ΓΓΔΕ στους κωδικούς 619-620 δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά είναι επιδόματα και βοηθήματα τα οποία έχουν δοθεί σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες φορολογουμένων ως κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών αναγκών στις οποίες αυτοί υποβάλλονται. Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα:

* το προνοιακό επίδομα τυφλότητας
* το διατροφικό επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών
* τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας και ενεσοθεραπείας που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους δικαιούχους ασφαλισμένους
* η μηνιαία οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή αιμορραγική διάθεση, με βαριά αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και σε κωφάλαλα άτομα, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών συντήρησης και περίθαλψής τους, καθώς και για την κάλυψη, εν γένει, των ειδικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας τους.

Τα ποσά αυτά προσυμπληρώθηκαν από τη ΓΓΔΕ κατά λάθος στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με αποτέλεσμα να θεωρούνται αυτομάτως ως εισοδήματα φοροαπαλλαχθέντα ή φορολογηθέντα με ειδικό τρόπο επί των οποίων πρέπει να επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Κανονικά τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων θα έπρεπε να είχαν προσυμπληρωθεί από τη ΓΓΔΕ στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6, όπου αναγράφονται όλα τα εισπραχθέντα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα, ώστε να μην συναθροίζονταν στα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικό αλαλούμ με τις πινακίδες και τα αναπηρικά επιδόματα λόγω λάθους"

Η Αυγή Βουτσινά καταγγέλλει: Άντρες του Μαξίμου με χτύπησαν

Δευτέρα 11 Απριλίου, ώρα 4.30 μ.μ.

Μία μικροκαμωμένη γυναίκα, η Αυγή Βουτσινά, κατεβαίνει πεζή την Ηρώδου του Αττικού προκειμένου να συναντήσει στο cafe που βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Κήπο κάποιον συνεργάτη της.

Φοράει τζιν παντελόνι, ένα μακό μπλουζάκι, δεν έχει μαζί της τσάντα, ούτε κρατάει κάτι στα χέρια της.

Κάποιοι αστυνομικοί την αναγνωρίζουν: είναι η ακτιβίστρια που τον περασμένο Ιανουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, άνοιξε ένα χαρτόκουτο, έβγαλε από μέσα μια ζωντανή κότα και την πέταξε μέσα στον προαύλιο χώρο του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Την ίδια στιγμή «το σήμα πέφτει» και λίγα μέτρα πριν την είσοδο του Μαξίμου την σταματάει ένας αστυνομικός με την νοητή διαταγή «Αλτ» και την καθόλα ευγενική προστακτική:

«Περίμενε!». Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς η γυναίκα να καταλαβαίνει τι γίνεται, τέσσερις άνδρες με πολιτικά την αρπάζουν από τα μπράτσα, την σέρνουν στο δρόμο, και με βρισιές πεζοδρομίου, «άντε γα...... καριόλα», την χώνουν σε τζιπ της αστυνομίας. Η γυναίκα τους λέει ότι της έσκισαν το χέρι, εκείνοι της απαντούν «Σε ξέρουμε εσένα! Έχεις κάνει πράγματα στο παρελθόν!».

Η γυναίκα τους επισημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να της συμπεριφέρονται μ' αυτόν τον τρόπο, εκείνοι της απαντούν να βγάλει το σκασμό. Το τζιπ κατευθύνεται τώρα στο αστυνομικό τμήμα του Συντάγματος όπου η Αυγή Βουτσινά κρατείται, ως άλλος κακοποιός, επί τρισήμισι ώρες για... εξακρίβωση στοιχείων. Στη συνέχεια αφήνεται «ελεύθερη» στους δρόμους ενός δημοκρατικού κράτους που ως άλλη χούντα «σταμπάρει» πολίτες επενδύοντας ταυτόχρονα στην ανασφάλεια και το φόβο: «Ζούμε την απόλυτη χούντα. Δεν υπάρχει πουθενά ελευθερία», λέει σήμερα και συνεχίζει: «Με έσερναν σαν σκυλί στο δρόμο επειδή τόλμησα να περάσω έξω από ένα κυβερνητικό κτήριο. Σε λίγο θα φτιάξουν και χαρτογράφηση για το πού θα μπορούμε να περπατάμε! Οι άνδρες του Μαξίμου, την ώρα που με έσερναν στο δρόμο, ψιθύριζαν μεταξύ τους ως άλλοι χουντικοί: «Ψάξτε την αν έχει πανό με σύνθημα ή αν κουβαλάει κάτι!». Αυτή είναι η αριστερά του Αλέξη Τσίπρα κι αυτοί είναι οι άνθρωποι που μα κυβερνούν! Πρόσωπα που θα ορίσουν σε όλους μας και για όλους μας ένα νέο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων...».

Σήμερα, η Αυγή Βουτσινά, λέει ότι θα προβεί σε μηνύσεις εναντίον όλων όσων της φέρθηκαν μ' αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Σήμερα, όσοι δεν συντάσσονται με τις θέσεις και τις απόψεις της κυβέρνησης είναι το λιγότερο διωκόμενοι και σταμπαρισμένοι. Σήμερα, ήρθε η στιγμή της πιο σκληρής συνειδητοποίησης: αυτής που πλάθει φανταστικούς εχθρούς και καλλιεργεί μύθους όμοιους με εκείνους της αριστεράς φαντασίωσης του Αλέξη Τσίπρα...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αυγή Βουτσινά καταγγέλλει: Άντρες του Μαξίμου με χτύπησαν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news