facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ειδωμένη - «Αλληλέγγυοι» υποκινούν τους πρόσφυγες σε νέα «εξέγερση»

Νέα επεισόδια για αύριο το πρωί στην Ειδομένη φαίνεται πως οργανώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διάφοροι οι οποίοι εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι και καλούν τους πρόσφυγες να κινηθούν στις 11 το πρωί της Τρίτης, προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να ρίξουν το φράχτη.

Τις τελευταίες ώρες, μετά τα χθεσινά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων και να «πνιγεί» στο δακρυγόνο ο άτυπος καταυλισμός με περίπου 300 ανθρώπους να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ομάδες υποδαυλίζουν νέα «εξέγερση» στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Alpha, δεν προετοιμάζονται για μια ακόμη σύγκρουση με πέτρες αλλά ότι υπόσχονται να τους προμηθεύσουν με βόμβες μολότοφ.

Δεν υπάρχει κάποιο φυλλάδιο που να έχει διανεμηθεί αυτή τη φορά αλλά η πληροφορία κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, καθώς υπάρχουν και πάλι φήμες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα σε 2-3 ημέρες.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, μετά τα χθεσινά επεισόδια, φαίνεται πως οχυρώνονται και επιστρατεύουν τεθωρακισμένα κατά μήκος του συρματοπλέγματος. Με ανακοίνωσή του σήμερα το ΥΠΕΞ της γείτονος έδειξε ΜΚΟ ως υποκινητές των επεισοδίων και για μια ακόμη φορά τα Σκόπια άφησαν αιχμές για τη στάση των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι ζήτησαν βοήθεια αλλά εισέπραξαν απραξία.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ.«βλέπει» τα χθεσινά επεισόδια ως προϊόν οργανωμένου σχεδίου δείχνοντας ως υπεύθυνους αλληλέγγυους, οι οποίοι προέρχονται από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία και οι οποίοι δεν μένουν στην Ελλάδα, αλλά στην ΠΓΔΜ και μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα με τα διαβατήριά τους, για να πάνε στην Ειδομένη.

Την κατάσταση περιέγραψε με μελανά χρώματα ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος ζητά άμεση επέμβαση της αστυνομίας για να «καθαρίσει» η περιοχή από τους αλληλέγγυους. Όπως τόνισε: «Η τοπική κοινωνία έχει χάσει την μπάλα. Από ανθρωπιά και αλληλεγγύη, η στάση μας έχει μετατραπεί σε αγανάκτηση. Χρειάζεται να επέμβει η ελληνική αστυνομία».

Δήθεν αλληλέγγυους έδειξε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σήμερα έκανε λόγο για πρόκληση στην Ειδομένη. «Στον αγώνα αυτό βρίσκουμε απέναντί μας ΜΚΟ που κάνουμε την ακριβώς αντίθετη δουλειά. Υπολογίζω στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Ορισμένες εξ αυτών έχουν στο μυαλό να πάρουν κάποια κονδύλια παρά να συνεισφέρουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χθεσινά επεισόδια αποτελούν πρόκληση», τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Το θέμα για τον ρόλο των αλληλλέγγυων στην περιοχή, ζητώντας καταγραφή και πιστοποίηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, έθιξε με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει το κρυφτό με τους αλληλέγγυους»

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδωμένη - «Αλληλέγγυοι» υποκινούν τους πρόσφυγες σε νέα «εξέγερση»"

Μοσκοβισί: Απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι απαραίτητη, ενώ οι διαφορές απόψεων με την ευρωζώνη όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας δεν προσκόπτουν την εκταμίευση κεφαλαίων, υποστήριξαν σήμερα δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έχουμε γενικά κοινή άποψη για τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις», κυρίως για «το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι... αυτές (σ.σ. οι διαφορές) μπορούν να γεφυρωθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας επίσης στο ΕΚ, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι «απολύτως απαραίτητη».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ"

Στην επιτροπή «πόθεν έσχες» οι μετοχές του πρωθυπουργού

Το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι καταγγελίες των "Νέων" για την τύχη των μετόχων εταιρίας που μετείχε θα απασχολήσουν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Το θέμα τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεδομένης της έκτασης που πήρε το ζήτημα, η Επιτροπή, με τη θεσμική της ιδιότητα, οφείλει να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στη μομφή της εφημερίδας ήταν ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει εγκαίρως τη μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση και συγκεκριμένα την παραχώρηση των μετοχών στη δήλωση για τη χρήση του 2008 η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου 2010 (σ.σ τέσσερις ημέρες μετά την μεταβίβαση των μετόχων στην αδελφή του)

Όσον αφορά στην υπόθεση του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, ο ίδιος ζήτησε και πήρε προθεσμία μιας ακόμα εβδομάδας στο περιθώριο που του είχε δώσει η Επιτροπή, για να συγκεντρώσει και να προσκομίσει τα παραστατικά που έλειπαν από τις δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην επιτροπή «πόθεν έσχες» οι μετοχές του πρωθυπουργού"

Επιτροπή Πόθεν Έσχες: Προθεσμία μίας εβδομάδας στον Στ. Ψυχάρη για τα παραστατικά

Προθεσμία ακόμη μίας εβδομάδας δίνει στον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες, προκειμένου να καταθέσει τα παραστατικά που του έχουν ζητηθεί.

Το σχετικό αίτημα για παράταση υποβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον εκδότη, ο οποίος είχε ήδη λάβει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών. Η προθεσμία έληξε άπρακτη.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης φέρεται να έθεσε θέμα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με βάση τις καταγγελίες των εντύπων του ΔΟΛ για την εταιρεία του.

Η Επιτροπή αποφάσισε να μην το συζητήσει, ενώ ορκωτή λογιστής εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν όφειλε να συμπεριλάβει την εταιρεία στις δηλώσεις του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Πόθεν Έσχες: Προθεσμία μίας εβδομάδας στον Στ. Ψυχάρη για τα παραστατικά"

570 άτομα από το λιμάνι του Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά

Περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί από το πρωί με λεωφορεία του ΟΑΣΑ από το λιμάνι του Πειραιά προς το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή 570 άτομα είχαν αναχωρήσει έως το απόγευμα από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2, ενώ άλλα 75 άτομα αναμένεται να επιβιβασθούν σε λίγη ώρα σε λεωφορείο από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 με προορισμό το Σκαραμαγκά.

Η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται να συνεχιστεί έως αργά το βράδυ και αύριο το πρωί.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "570 άτομα από το λιμάνι του Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά"

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Κίνδυνος επανεμφάνισης της ελονοσίας

Για κίνδυνο επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα, αν οι αρμόδιες αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει από τις 6 Απριλίου σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας , το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και το Γενικό Διευθυντή του ΟΛΠ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατηνασιώτης σε δηλώσεις του το πρωί είπε ότι αν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και προσφύγων και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας είναι υψηλά,(σς Φορέας υψηλής μεταδοτικότητας η χαμηλής αλλά να μην έχει εκδηλώσει την ασθένεια και να έχει νοσήσει) αλλά και τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο χρονικό διάστημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η πλέον ιδανική κατάσταση για τα κουνούπια σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που μπορεί να μεταφέρουν το πλασμώδη της ελονοσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε οποιονδήποτε.

Όπως ανέφερε για να έχουν αποτέλεσμα οι ψεκασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα από τώρα έως τις 15 Απριλίου γιατί θα πρέπει όπως τόνισε ο κ. Πλατηνασιώτης να πετύχουμε τα κουνούπια την ώρα που έχουν γεννήσει τα αυγά τους.

Μιλώντας για τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά τις χαρακτήρισε ακατάλληλες και ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν 15 κρούσματα ψώρας.

Πρόσθεσε ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν αρκεί καθώς χρειάζοντες άριστες συνθήκες υγιεινής και απομόνωσης σε κατάλληλους χώρους των προσβληθέντων.

Ο κ.Πλατηνασιώτης είπε επίσης ότι πολλά είναι πολλά τα άτομα στους συγκεκριμένους χώρους που έχουν προσβληθεί από ψείρες.

«Η άποψή μου όσον αφορά στην έκδοση εγκυκλίου-οδηγιών από διάφορους φορείς, όπως πχ. το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν αρκεί, αλλά αποτελεί μετάθεση ευθυνών.Θα πρέπει κάποιος να αναλάβει υπεύθυνα την εποπτεία, τον συντονισμό και την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου» αναφέρεται στην ανακοίνωσή του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Κίνδυνος επανεμφάνισης της ελονοσίας"

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απεργίας των δικηγόρων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δικηγόρος Αντ. Ξενάκης και ζητεί από τον πρόεδρο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου Νικ. Σακελλαρίου, να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή του την απόφαση της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τις οποίες αποφασίστηκε η παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως 15 Απριλίου 2016.

Επιπρόσθετα, ο εν λόγω δικηγόρος ζητεί από το ΣτΕ να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δικηγόρων που αποφάσισαν την παράταση της αποχής. Όπως έγινε γνωστό, η κυρία προσφυγή του κ. Ξενάκη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ο κ. Ξενάκης υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις για την αποχή των δικηγόρων, είναι αντίθετες στα άρθρα 2, 5, 20 και 22 του Συντάγματος, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Κώδικα Δικηγόρων, ενώ είναι αντίθετη στην νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ).

Στην προσφυγή, αναφέρεται ότι οι δικηγόροι κατά το διάστημα που έχει αποφασιστεί η αποχή, δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, καθώς ο ΔΣΑ δεν εκδίδει γραμμάτια προείσπραξης που είναι αναγκαία παραστατικά για κάθε δικαστική ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει οι δικηγόροι την άδεια από τον Σύλλογο - η δε χορήγηση των αδειών, γίνεται σε ελάχιστο αριθμό περιπτώσεων (παραγραφή αδικημάτων, αποφυλακίσεις, κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο εν λόγω δικηγόρος, η απαγόρευση αυτή έκδοσης γραμματίων από τον ΔΣΑ κατά την διάρκεια της αποχής, είναι και μη νόμιμη, καθώς παραβιάζει τον Κώδικα Δικηγόρων και οδηγεί στην άρση της δυνατότητας απονομής της Δικαιοσύνης - ενώ όποιος παραβιάσει την αποχή υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο.

Επίσης, αναφέρει ότι για να παρακαμφθεί η νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει κρίνει ότι η αποχή των δικηγόρων δεν πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας, επιλέχθηκε το σύστημα των διαρκών συνεχών αποφάσεων αποχής μεγάλης διάρκειας, πού όλες μαζί συνεχόμενες από την έναρξη της δικηγορικής αποχής έως σήμερα, «συνιστούν αποχή καθολικού χαρακτήρα και αόριστης διάρκειας».

Ακόμη, αναφέρει ότι η αποχή του δημιουργεί οικονομική βλάβη και προβλήματα, καθώς δεν μπορεί να εργαστεί για να έχει πόρους, δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, ενώ έχει δάνειο και τρία ανήλικα παιδιά.

Η προσφυγή του δικηγόρου είναι η πρώτη που κατατέθηκε στο ΣτΕ κατά της αποχής των δικηγόρων, καθώς η προηγούμενη που είχε καταθέσει πρόσφατα ο τέως δικαστικός λειτουργός και νυν δικηγόρος Δ. Καλουτάς δεν θα εκδικαστεί, αφού δεν κατέθεσε νόμιμα την αίτηση του, αλλά ούτε συνοδευόταν με το αναγκαίο γραμμάτιο προείσπραξης και τα σχετικά παράβολα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απεργίας των δικηγόρων"

Τσίπρας: Όσοι δεν θέλουν συζήτηση για το χρέος εμποδίζουν την αξιολόγηση

Μετά το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο τους Ευρωπαίους δανειστές επικρίνοντας όσους δεν θέλουν να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος ότι με την στάση τους αυτή βάζουν εμπόδια για να μην τελειώσει η αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον Πολ Τόμσεν επιχειρώντας να διασυνδέσει την οικονομική κρίση με τα θέματα ασφαλείας και το προσφυγικό πρόβλημα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επέκρινε την κυβέρνηση των Σκοπίων για τις πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα κατά των μεταναστών στην Ειδομένη, χωρίς όμως να πει το παραμικρό για την είσοδο κομάντος της FYROM σε ελληνικό έδαφος.

Μάλιστα, τη νευρικότητα για το αν θα “ανοίξει” η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους υποδεικνύουν οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στο θέμα, ο οποίος μάλιστα σήμερα έστειλε μήνυμα στο σύμμαχο μας “Ευρώπη” να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ενώ παράλληλα τα “έψαλε” στον “εχθρό” Πολ Τόμσεν για τις λάθος εκτιμήσεις. Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τα έβαλε τόσο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και με τους ευρωπαίους δανειστές, καλώντας τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Το άγχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι εμφανές για το αν θα ξεκινήσει τελικά η συζήτηση για το χρέος που του έχουν υποσχεθεί, ο οποίος αφήνει αιχμές πλέον και στην Ευρώπη ότι καθυστερεί…. την αξιολόγηση.


Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για “εμπόδια” που βάζουν κάποιοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θολώνοντας το τοπίο για το ποιος θεωρείται τελικά εχθρός: Το ΔΝΤ που επιμένει στη λύση για το χρέος αλλά και “τρενάρει” τη διαπραγμάτευση ή η Ευρώπη και η Γερμανία.


“Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ για τις λανθασμένες εκτιμήσεις (τους λεγόμενους πολλαπλασιαστές) και συμπλήρωσε πως είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους. «Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε περί εμμονών που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Αλλά για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την πορεία της αξιολόγησης τόνισε ότι εμείς καταλήξαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό τον Ιούλιο και υπάρχει μια συμφωνία. Ζητάμε λοιπόν να τηρηθεί και συνέχισε εξηγώντας ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και η συμφωνία δεν θέτει ούτε όρους, ούτε προϋποθέσεις. “Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω ή τίποτα λιγότερο από τη συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη λέγοντας ότι κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για το χρέος θα βάζουν εμπόδια για να μη κλείσει αυτή η αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με εμας.

Προφανώς μια συμφωνία έχει σαφήνεια ως προς τους στόχους, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως όταν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιδεινωθεί αλλά έχει καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα η πορεία της οικονομίας και υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε- 0,2% έως 0,5%, άρα αυτό που αναμένεται ως απολύτως λογικό είναι είτε να καλυτερεύσουν οι προβλέψεις για τα απαιτούμενα μέτρα, είτε στη χειρότερη εκδοχή να μείνουμε σε αυτά. Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το προσφυγικό

Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε ο εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.

Τσίπρας και Κόστα υπέγραψαν Κοινή Διακύρηξη κατά της λιτότητας

Την δέσμευσή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας σε όλους τους τομείς και κυρίως στον επενδυτικό και εμπορικό, υπογραμμίζουν στην κοινή τους διακήρυξη οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα και σημειώνουν ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ενδυναμώσουν τη στενή τους συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα πολυμερή fora, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα εν μέσω τριών σοβαρών κρίσεων που θέτουν σε αμφισβήτηση την συνοχή και τις αξίες της. Επισημαίνουν την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού επί τη βάση της αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αξιών, απορρίπτουν την πολιτική της λιτότητας και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις περιφερειακές κρίσεις: Συγκεκριμένα:

Για το προσφυγικό η κοινή διακήρυξη αναφέρει:

«...Τονίζουμε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με συλλογικό και αλληλέγγυο πνεύμα και σύμφωνα με τις αξίες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Πιστεύουμε ότι η ανέγερση τειχών και φρακτών, η μονομερής και άνευ συντονισμού εφαρμογή μέτρων ή η απροθυμία συμμετοχής σε από κοινού συμφωνημένες δράσεις, όπως τα προγράμματα επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης, υπονομεύουν την αλληλεγγύη της Ευρώπης όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά τρόπο αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεσμεύονται να ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της Διαδικασίας του Δουβλίνου έτσι ώστε οι προσφυγικές ροές να κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο σε όλη την ΕΕ».

Για την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση καθώς και την οικονομική κρίση στη διακήρυξη αναφέρεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί χωρών με παρόμοιες εμπειρίες σε θέματα πολιτικών στο πλαίσιο των αντίστοιχων προγραμμάτων προσαρμογής, «έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι οι πολιτικές που βασίζονται μόνο στην λιτότητα είναι εσφαλμένες και αναποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων. Έξι χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ευρώπη, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η λιτότητα από μόνη της έχει αποτύχει, στην παρούσα μορφή της, ενώ ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να επανεξεταστούν».

Στην κοινή τους διακήρυξη οι δύο πρωθυπουργοί δηλώνουν ότι «Τηρούμε τους κοινούς κανόνες για τους κοινούς στόχους, με πλήρη σεβασμό του δημοκρατικού δικαιώματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων να αποφασίζουν από μόνες τους σχετικά με συγκεκριμένες πολιτικές σύμφωνα με αυτούς τους στόχους. Η δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να συμβαδίζει με την ισορροπία της κοινωνίας».

Υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς και για την αποτροπή της μεταφοράς καταθέσεων εντός του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, μέσω της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων.

Εν τέλει δηλώνουν ότι «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία. Αντί για την απλή προσαρμογή σε αυτοκαταστροφικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και τη λιτότητα, οι χώρες μας λαμβάνουν την απόφαση να συνεργαστούν στενά σε όλα τα επίπεδα, διμερή και ευρωπαϊκά, προκειμένου να προωθήσουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα για τη δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, την ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης –με επίκεντρο τις ποιοτικές θέσεις εργασίας– και την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις χώρες μας. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Για την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην περιοχή οι δύο πρωθυπουργοί εκφράζουν “τη βαθιά ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, τις βίαιες συγκρούσεις και την άνοδο της τρομοκρατίας και επιβεβαιώνουν την ενεργό υποστήριξη και δέσμευσή στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Ευξείνου Πόντου.

Για τη Συρία: Η Ελλάδα και η Πορτογαλία υποστηρίζουν σθεναρά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, το ξερίζωμα των τρομοκρατικών δικτύων στη χώρα, καθώς και όλες τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Staffan de Mistura, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Εκτιμούμε ως ενθαρρυντική τη διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για πλήρη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη.

Για την Λιβύη: Εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για την κατάσταση ασφάλειας στη Λιβύη, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Martin Kobler και καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν εποικοδομητικά προς τον ταχύ σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη βάση της Πολιτικής Συμφωνίας του Skhirat.

Για το Παλαιστινιακό: Σε ό,τι αφορά την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, επαναλαμβάνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για μια λύση δύο κρατών, η οποία θα διασφαλίζει ένα βιώσιμο και κυρίαρχο κράτος για τον παλαιστινιακό λαό, που θα ζει σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας δίπλα στο Ισραήλ. Επιπλέον εκφράζουμε την ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα.

Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις Συμφωνίες του Minsk, η πλήρης εφαρμογή των οποίων αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ και η Ρωσία πρέπει να εμπλακούν σε έναν φιλόδοξο και ειλικρινή πολιτικό διάλογο για το μέλλον των σχέσεών μας.

Τέλος δηλώνουν ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία υποστηρίζουν πλήρως τη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την αιγίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Όσοι δεν θέλουν συζήτηση για το χρέος εμποδίζουν την αξιολόγηση"

Υπ.Υγείας: Χρειάζεται εμβολιασμός των παιδιών στους καταυλισμούς

Η πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και των μεταναστών με παράλληλη προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ο στόχος των υγειονομικών αρχών της χώρας, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η αλλαγή εποχής και η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, σηματοδοτεί και την εμφάνιση μεταδιδόμενων νοσημάτων από τσιμπήματα εντόμων, όπως τα κουνούπια, αλλά και από ενδεχόμενη αλλοίωση τροφίμων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών που διαμένουν στους καταυλισμούς. Συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι στιγμής είναι 53.000 εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά και από αυτά το 20% είναι κάτω των πέντε ετών. Διαμένουν σε 25 καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους καταυλισμούς του Πειραιά και την Ειδομένης.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπσκόζος μίλησε για καθολική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει σποραδικοί εμβολιασμοί. Το θέμα έχει συζητηθεί και με την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει η εισαγωγή εμβολίων και υπάρχει και συνεργασία με μεγάλες ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, ώστε να διαθέσουν εμβόλια στην Ελλάδα από τα αποθέματα που διατηρούν στο εξωτερικό.

Υπάρχουν οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για καθολική εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού σε δύο βασικές κατηγορίες εμβολίων, στο τριπλό εμβόλιο ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας και το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη και πολιομυελίτιδας.

Υπάρχει στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (ECDC), στην κατεύθυνση ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στις δομές που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο υπουργός, το ECDC, που έχει μία πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε αυτά τα θέματα, ενισχύει και συμφωνεί με τις βασικές εκτιμήσεις του υπουργείου, για τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η υγειονομική φροντίδα στο επόμενο διάστημα.

«Με τις συστάσεις, οι οποίες θα υπάρξουν, θα ολοκληρώσουμε και το δικό μας εθνικό σχέδιο δράσης για την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων», τόνισε ο κ. Ξανθός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Υγείας: Χρειάζεται εμβολιασμός των παιδιών στους καταυλισμούς"

«Φωτιά» στα εταιρικά ΙΧ βάζει η τρόικα!

«Φωτιά» στις εταιρείες χρονομίσθωσης και ενοικίασης αλλά και στους χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων βάζει η τρόικα καθώς σύμφωνα στο αποκλειστικό έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αγορά» με τις απαιτήσεις από το ΔΝΤ αλλά και την ΕΕ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα αυτοκίνητα και δη στα «εταιρικά».

Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

1. Καταργούνται οι συμψιφησμοί και οι επιστροφές ΦΠΑ στα καινούρια εταιρικά αυτοκίνητα.

2. Αναμόρφωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα.

3. Aλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης τόσο στα ΙΧ ιδιωτικής χρήσης όσο και στα εταιρικά.

4. Αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας.

5. Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ως εισόδημα μέρος του μισθώματος κάποιου εταιρικού αυτοκινήτου στον χρήστη.

Βέβαι αδεν πρέπει να αψηφίσουμε το γεγονός πως τα τελευταία 6 χρόνια τα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελούν από 45 έως και το 55% του συνόλου των πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα...

«Αυξήσεις» μαμούθ στα εταιρικά ΙΧ

Η φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης.

Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Δηλαδή αν κάποια εταιρεία διαθέτει δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι και το ετήσιο κόστος τους ανέρχεται σε 12.000 ευρώ τότε ο κάθε υπάλληλος θα επιβαρυνθεί με βεβαίωση αποδοχών εισοδημάτων ίσο με το 30% της συνολικής ετήσια δαπάνης που ανέρχεται σε 1.800 ευρώ για τον καθένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για είναι δύο:

Η πρώτη πρόταση που εξετάζεται περιλαμβάνει την αύξηση του ποσοστού της συνολικής ετήσιας δαπάνης για τους χρήστες των εταιρικών αυτοκινήτων με το ποσοστό να ανέρχεται έως και και στο 40%.

Η δεύτερη πρόταση που εξετάζεται αλλάζει ριζικά τον τρόπο φορολόγησης των εταιρικών αυτοκινήτων για τους χρήστες και πλέον δεν θα λαμβάνεται υπόψιν το ετήσιο κόστος χρήσης αλλά η αξία λιανικής του οχήματος σε ποσοστό 30%.

Δηλαδή αν ένα όχημα κοστίζει 20.000 ευρώ τότε ο χρήστης θα επιβαρυνθεί με «εισόδημα» 6.000 ευρώ!

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου η αλλαγή της φορολογίας των εταιρικών αυτοκινήτων έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό καθώς βρίσκονταν στο απυρόβλητο και εξαιρούνταν από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης με «φωτογραφική» διάταξη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα αν κάποια εταιρεία έχει στόλο αυτοκινήτων εκ των οποίων 10 από αυτά έχουν κινητήρες πάνω από 2 λίτρα η εταιρεία δεν καταβάλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για τα 10 οχήματα αλλά μόνο για ένα το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο κυβισμό! Με αυτό τον τρόπο το κράτος έδινε φορολογική αμνηστεία στα υπόλοιπα εννέα οχήματα που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλουν Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Επίσης ένα άλλο θέμα που έχει ανοίξει η τρόικα και αφορά στα εταιρικά αυτοκίνητα έχει να κάνει με τον συμψιφισμό ή τις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν οι εταιρείες χρνομίσθωσης και μακροενοικίασης από τα πάγια ΙΧ που έχουν στους στόλους τους.

Η κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης θα αναγκάσει τις εταιρείες να καταβάλλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ...

Εταιρικά ΙΧ με... ξένες πινακίδες

Πέραν της τρόικας που θέλει την ριζική αλλαγή στη φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων πρόσφατα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τις πρακτικές που ακολουθεί σχετικά με τις εταιρείες χρονομίσθωσης και ενοικίασης ΙΧ.

Μάλιστα από την Βουλή πρόσφατα πέρασε και ψηφίστηκε σχετική τροπολογία που επιτρέπει στις πολυεθνικές που έχουν έδρα άλλο κράτος-μέλος να χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες υπό προϋποθέσεις βέβαια.
Ωστόση σύμφωνα με την τροπολογία οι εταιρείες που έχουν έδρα άλλο κράτος μέλος μπορούν να μισθώνουν εταιρικά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες και να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα έως και έξι μήνες ενώ μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να καταβάλλουν ένα μικρό αντίτιμο του Τέλους Ταξινόμησης το οποίο ανέρχεται σε:

1. Για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο παλαιότητας άνω των 18 μηνών με συντελεστη 1% επί του συνολικού Τέλους Ταξινόμησης για κάθε μήνα κυκλοφορίας και

2. Για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο παλαιότητας άνω των 54 μηνών με συντελεστή 0,5% επί του συνολικού Τέλους Ταξινόμησης για κάθε μήνα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η εν λόγω τροπολογία ανοίγει τον δρόμο σε ξένες εταιρείες χρονομίσθωσης να λειτουργήσουν στην Ελλάδα μισθώνοντας αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας τα οποία θα μπορούν να αντικαθιστούν κάθε 6 μήνες χωρίς να επιβαρύνονται οι χρήστες τους από την ελληνική φορολογία και οι εταιρείες χρνομίσθωσης να μην καταβάλλουν τους εγχώριους φόρους (Τέλη Κυκλοφορίας, κ.ά.).

Ωστόσο ο μεγαλύτερος φόβος των εταιρειών χρονομίσθωσης και ενοικίασης είναι η «κάθοδος» των ξένων εταιρειών στην αγορά ενοικίασης καθώς θα μπορούν να φέρνουν στόλους οχημάτων με ξένες πινακίδες κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και να τα νοικιάζουν στους τουρίστες χωρίς να καταβάλλουν τίποτα στο ελληνικό κράτος από την χρήση τους...

Νέοι φόροι στα ΙΧ

Στο αποκλειστικό έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αγορά» που περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στο Τέλος Ταξινόμησης, στα Τέλη Κυκλοφορίας, τα καύσιμα αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr το Τέλος Ταξινόμησης θα υπολογίζεται πλέον με την Αξία Λιανικής των αυτοκινήτων και όχι με τον συνδυασμό κυβισμού του κινητήρα και της Εργοστασιακής Αξίας με αποτέλεσμα οι φόροι στα αυτοκίνητα να είναι υψηλότεροι όπως επίσης και οι τελικές τιμές προς τους καταναλωτές.

Στα Τέλη Κυκλοφορίας το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις του και όλα θα εξαρτηθούν από τον ΕΦΚ στα καύσιμα καθώς στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση των Τελών Κυκλοφορίας σε ποσοστό έως και 70% και το όποιο έλλειμμα παρουσιαστεί να αναπληρωθεί από τα καύσιμα.

Μάλιστα στο έγγραφο που δημοσίευσε η «Αγορά» γίνεται αναφορά για αλλαγή στους φόρους στα καύσιμα αλλά και στο Φυσικό Αέριο.

Δηλαδή ο ΕΦΚ θα αυξηθεί στην αμόλυβδη, το πετρέλαιο, το υγραέριο αλλά και στο Φυσικό Αέριο.


enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φωτιά» στα εταιρικά ΙΧ βάζει η τρόικα!"

Κρ. Λαγκάρντ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν

Μπορεί να υπερασπίζεται τις επιτυχίες της στα χρόνια που διοικούσε τη Baker & McKenzie, μια από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες στο ν κόσμο ή όταν κρατούσε το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας ή τη δεύτερη πενταετή θητεία της στα ηνία του ΔΝΤ, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται τα λάθη της. Και σε αυτά, συνυπολογίζεται η περίπτωση της Ελλάδας που έγινε αποδέκτης μιας ιδιαίτερα σκληρής μεταχείρισης.

Όπως αναφέρει σε εκτενή της συνέντευξη στο Bloomberg και σε ερώτηση του John Micklethwait, για το ποια λάθη έγιναν με την Ελλάδα, εκείνη αναγνωρίζει ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. «Όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ, υποτιμήσαμε τον αντίκτυπο μερικών από τα μέτρα που εισηγηθήκαμε. Αντιθέτως, υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να δεχτεί και να αναλάβει τα μέτρα που χρειάζονται, γιατί πηγαίναμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη κ.ο.κ. και πάντα έλεγαν: "δεν είναι αυτό το πρόγραμμά μας, δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις μας. Έχουν επιβληθεί από την Τρόικα', βάζοντας έτσι στο ίδιο σακί όλα τα μέλη της διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείσα για το ποιο σημείο της διαπραγμάτευσης βρήκε ιδιαιτέρως δύσκολο, η κα. Λαγκάρντ απαντά: «Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε διεθνή χρήματα από το σύνολο της Ευρωζώνης - ακόμα και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες – μέλη, σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και που είχε παρουσιάσει λάθος τα οικονομικά στοιχεία της. Κάποιος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας όφειλε να πει ότι αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Το βλέπω σαν χρέος μας εδώ στο ΔΝΤ, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ότι πρέπει να εκτιμηθεί η πραγματικότητα των αριθμών, η πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να μετρήσουμε τις δυνατότητες που θα φέρουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η αξιοπιστία και η οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάθεται να κοιτάζει περιμένοντας απλά να διευθετηθούν τα προβλήματα. Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική ανασύσταση της χώρας τους».

Ερωτηθείσα αν περιμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, απαντά θετικά. «Δεν έχουμε τελειώσει με την Ελλάδα», απαντά, «και περιμένω ότι η τρέχουσα κατάσταση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ».

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος διερωτάται πώς έχει επηρεάσει ο πολιτικός λαϊκισμός τους προσωπικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ για το πώς θα χειριστούν το χάος που επικρατεί στο ευρώ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι πλέον δεν είναι πολιτικός, αλλά τεχνοκράτης και σχολιάζει ότι οι τακτικές λαϊκισμού επηρέασαν περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο το ΔΝΤ.

«Εμείς δεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προγνωστικά για το ποιο κόμμα θα βγει. Πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και πρέπει να έχουμε το νου μας στον λαϊκισμό, αλλά αυτός είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών», απαντά.

newmoney


Διαβάστε Περισσότερα » "Κρ. Λαγκάρντ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν"

Δρίτσας: Δε μίλησα ποτέ για ξεπούλημα του λιμανιού [ΒΙΝΤΕΟ]

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ για ξεπούλημα, έχω μιλήσει για επιλογές της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του στο Mega, που στάθηκαν αφορμή για να κηρυχθεί «ναυμαχία» από την αντιπολίτευση.

«Με τον πιο ήπιο τρόπο εξέθεσα τις πραγματικότητες που υπάρχουν. Μίλησα εκ μέρους της κυβέρνησης. Δεν θέλω να δώσω συνέχεια σε μια συζήτηση που χθες επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει με κανονικούς και ψύχραιμους όρους», σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Στην τροποποιημένη σύμβαση που υπογράφηκε για τον ΟΛΠ συμβάλαμε όλοι, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά», τόνισε ο κ. Δρίτσα κι έκανε λόγο για «δεσμευτική συμφωνία που ήταν εκτός των προγραμματικών μας πλαισίων, την υλοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ κάναμε σημαντικότατες αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο που είχε αποφασιστεί το προηγούμενο διάστημα».

Σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε ότι πρόκειται για «έναν ιδιότυπο οργανισμό, ο οποίος δεν έλκει την ισχύ του από την κυβερνητική με λαϊκή έγκριση βούληση, αλλά λειτουργεί με μηχανισμούς που καθορίζονται από τα συμφέροντα και τις επιλογές των δανειστών».


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας: Δε μίλησα ποτέ για ξεπούλημα του λιμανιού [ΒΙΝΤΕΟ]"

Δίνουν χάρη σε εγκληματίες για να γίνουν νηπιαγωγοί ή σεκιούριτι

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των αμετακλήτως καταδικασθέντων προσώπων στους οποίους απονέμει χάρη το υπουργείο Δικαιοσύνης με το πρόσχημα ότι έτσι δεν θα έχουν μαυρισμένο ποινικό μητρώο και θα μπορούν να βρουν εργασία ή να ανοίξουν επιχείρηση.

Συνεχώς, με λογική άγρας ψήφων, στο όνομα «του πλαισίου της κυβερνητικής σωφρονιστικής πολιτικής» διαγράφονται από τα ποινικά μητρώα ποινές πολιτών για να μπορούν να εργαστούν. Ελα όμως που τα αδικήματα τα οποία διαγράφονται με την κυβερνητική χάρη δεν συνάδουν με το επαγγελματικό περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να εργαστούν τα άτομα αυτά, καθώς είναι σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά από θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, απένειμε χάρη σε πρόσωπα που έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο (καθώς έχουν καταδικαστεί για κλοπές, ναρκωτικά, υπεξαίρεση και άλλα αδικήματα) προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) ή να εργαστούν σε εταιρείες security.

Πολίτες οι οποίοι έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητες αποφάσεις για υπεξαίρεση, κλοπή, υπεξαγωγή εγγράφων, οπλοκατοχή κατ’ εξακολούθηση, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών κ.λπ. σήμερα εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας! Η διαγραφή αυτή καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό μητρώο πολιτών για να συστήσουν ή να εργαστούν σε εταιρείες ασφαλείας, όπως είπαν στο «ΘΕΜΑ» δικηγόροι, δεν προσιδιάζει στους σκοπούς των εταιρειών security και δεν δημιουγεί κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας τόσο στους πελάτες τους όσο και στους πολίτες.

Μία από τις κορυφαίες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι αυτή με την οποία σε άτομο που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών μηνών για υπεξαίρεση ευτελούς αξίας και φυλάκιση πέντε μηνών για υπεξαίρεση δόθηκε χάρη προκειμένου να του χορηγηθεί «άδεια λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας».

Ενδεικτικά, πολίτης καταδικάστηκε σε: α) φυλάκιση 14 μηνών για υπεξαγωγή εγγράφων, β) φυλάκιση 5 μηνών για υπεξαίρεση, γ) φυλάκιση 20 ημερών για απόπειρα κλοπής κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, δ) φυλάκιση 8 μηνών για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Παρ’ όλα αυτά, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης του δόθηκε χάρη προκειμένου να εργαστεί ως security - και μάλιστα στην επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας του αδελφού του.

Από το Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκε -με ελαφρυντικά- σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή για «προμήθεια και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν αποκλειστική χρήση». Ομως, ο κ. Παρασκευόπουλος του χορήγησε χάρη προκειμένου να μπορεί να εργαστεί σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε φυλάκιση επτά μηνών καταδικάστηκε για αποκλειστική χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά του δόθηκε χάρη για να εργαστεί σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Από το Πρωτοδικείο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών για παράβαση του ΓΟΚ και της οικιστικής νομοθεσίας, ενώ για τα ίδια αδικήματα άλλος πολίτης καταδικάστηκε από δικαστήριο του Αιγαίου σε φυλάκιση 8 μηνών. Και στους δύο, όμως, δόθηκε χάρη προκειμένου να μπορούν να εργαστούν σε εταιρεία security.

Τρελές περιπτώσεις

Η πολιτική κυβερνητική μεγαλοψυχία έφτασε στο σημείο να παρέχεται χάρη σε γιατρό-προμηθευτή παραχαραγμένων νομισμάτων. Ειδικότερα, δόθηκε σε γιατρό που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή για «προμήθεια παραχαραγμένων νομισμάτων με σκοπό να τεθούν σε κυκλοφορία ως γνήσια». Και του δόθηκε προκειμένου να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού και να διοριστεί είτε στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Μια γυναίκα είχε στην κατοχή της ολόκληρο οπλοστάσιο. Την έπιασαν, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση διέγραψε τις ποινές και τώρα έχει άδεια ταξί.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών με τριετή αναστολή για παράνομη οπλοκατοχή κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για εμπορία και διάθεση, χωρίς άδεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σπαθιών, σιδηρογροθιών και μαχαιριών. Η χάρη της δόθηκε προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα η καταδικαστική απόφαση για την αγορά αδείας και οχήματος ταξί. Από δικαστήριο του Πειραιά καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών για συνέργεια σε κλοπή κατ’ εξακολούθηση. Ομως επήλθε διαγραφή της ποινής για να μπορεί να διοριστεί ως δασκάλα-νηπιαγωγός ειδικής αγωγής.

Ομως γίνεται και... εξαγωγή καταδικασθέντων. Το Πλημμελειοδικείο επέβαλε σε πολίτη ποινή φυλάκισης ενός έτους για κλοπή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέγραψε την απόφαση των δικαστών προκειμένου να μπορεί να του χορηγηθεί βίζα για να πάει να εργαστεί στη Σαουδική Αραβία.

Εχει στην πλάτη του επτά καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης 69 μηνών, αλλά βρήκε καταφύγιο σε μητρόπολη. Οι σε βάρος του καταδίκες αφορούν τέσσερις κλοπές, απόπειρα κλοπής και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος ευτελούς αξίας. Τελικά του δόθηκε χάρη προκειμένου να διοριστεί ως κληρικός σε μητρόπολη του Αιγαίου.

Σε συνολική ποινή 530 ημερών έχει καταδικαστεί για πέντε παραβατικές περιπτώσεις, που αφορούν διατάραξη οικιακής ειρήνης, απειλή βίας, περιύβριση αρχής και εξύβριση κατά συρροή, οπλοφορία, δύο κλοπές και κλοπή κατά συρροή. Παρ’ όλα αυτά, του δόθηκε χάρη προκειμένου να μπορεί να προσληφθεί στον δήμο με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίνουν χάρη σε εγκληματίες για να γίνουν νηπιαγωγοί ή σεκιούριτι"

Για κίνδυνο ελονοσίας στους καταυλισμούς των προσφύγων προειδοποιούν οι γιατροί

Για κίνδυνο επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα μας, εάν οι αρμόδιες Αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης σε όλους τους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος έχει, ήδη, αποστείλει από τις 6 Απριλίου σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον γενικό διευθυντή του ΟΛΠ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατηνασιώτης, μιλώντας το πρωί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι εάν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και προσφύγων και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας είναι υψηλά,(σσ φορέας υψηλής μεταδοτικότητας ή χαμηλής, αλλά να μην έχει εκδηλώσει την ασθένεια και να έχει νοσήσει) αλλά και τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο χρονικό διάστημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η πλέον ιδανική κατάσταση για τα κανούπια σε όλους, ανεξαιρέτως, τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που μπορεί να μεταφέρουν το πλασμώδη της ελονοσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε οποιονδήποτε.

Όπως σημείωσε, για να έχουν αποτέλεσμα οι ψεκασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, από τώρα έως τις 15 Απριλίου, γιατί πρέπει να «πετύχουμε» τα κουνούπια την ώρα που έχουν γεννήσει τα αυγά τους.

Αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Πλατηνασιώτης τις χαρακτήρισε ακατάλληλες και υποστήριξε ότι, ήδη, υπάρχουν 15 κρούσματα ψώρας. Πρόσθεσε, δε, ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται άριστες συνθήκες υγιεινής και απομόνωσης σε κατάλληλους χώρους των προσβληθέντων. Επίσης, είπε ότι είναι πολλά τα άτομα στους συγκεκριμένους χώρους που έχουν προσβληθεί από ψείρες.

«Η άποψή μου όσον αφορά την έκδοση εγκυκλίου-οδηγιών από διάφορους φορείς, όπως πχ. το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν αρκεί, αλλά αποτελεί μετάθεση ευθυνών. Θα πρέπει κάποιος να αναλάβει υπεύθυνα την εποπτεία, τον συντονισμό και την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου» τονίζει ο κ. Πλατηνασιώτης στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, WHO, για την ελονοσία, που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2014 ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, μετακύ άλλων σημειώνει:

Αφγανιστάν: Νέα κρούσματα 61.362 με αυξητική τάση σε σχέση με το 2013 το 8%. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 1 στους 4 είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 2 στους 4 χαμηλής μεταδοτικότητας, το 24% ελεύθεροι (σσ δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό).
Μπαγκλαντές: Νέα κρούσματα 10.126 με αυξητική τάση (σχεδόν διπλάσια κρούσματα) σε σχέση με το 2013. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 3% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 8% χαμηλής, 90% ελεύθεροι.

Πακιστάν: Νέα κρούσματα 275.149 με καθοδική τάση. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας το 29% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 69% χαμηλής, ενώ το 2% είναι ελεύθεροι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κίνδυνο ελονοσίας στους καταυλισμούς των προσφύγων προειδοποιούν οι γιατροί"

H Λαγκάρντ αποκαλύπτει τα δύο λάθη του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στα δύο λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που προχώρησε στην αυτοκριτική της αλλά και σε επικρίσεις εναντίον της ελληνικής πλευράς.

Σε μια σπάνια, εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το Ταμείο έκανε λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές ενώ παράλληλα κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι ποτέ δεν «αγκάλιασε» το πρόγραμμα ούτε ανέλαβε την ευθύνη για την υλοποίησή του.

«Έχουμε παραδεχτεί ένα λάθος, που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές όπου όλοι –το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ- υποτιμήσαμε τις επιπτώσεις ορισμένων μέτρων που προτάθηκαν» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, και συνέχισε: «Υποτιμήσαμε και την δυνατότητα της Ελλάδας να εγκρίνει και να κάνει 'δικά της' τα μέτρα που απαιτούνται γιατί περάσαμε από μια κυβέρνηση σε μια άλλη και στη συνέχεια σε μια τρίτη και πάντα ακουγόταν ότι “δεν είναι δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι δικές μας μεταρρυθμίσεις, δεν είναι στην πραγματικότητα δικά μας μέτρα. Επιβλήθηκε από την Τρόικα και έβαλαν όλα τα μέλη στο ίδιο σακί”».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Εκτίμησε, όμως, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι μέσα από το προσφυγικό ο ρόλος της θα αναβαθμιστεί. «Και νομίζω ότι οι παρούσες συνθήκες με την μετανάστευση και τους πρόσφυγες και ενισχύσουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε» απάντησε η κ. Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έστρεψε τα «πυρά» της και εναντίον της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η χώρα δεν μπορεί μονίμως να «ακολουθεί» και να περιμένει ότι τα προβλήματά της θα λυθούν. «Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την επανίδρυση της χώρας τους» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, που προσέθεσε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να αναλύει την πραγματικότητα των αριθμών και των μεταρρυθμίσεων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "H Λαγκάρντ αποκαλύπτει τα δύο λάθη του ΔΝΤ για την Ελλάδα"

Μόλις 170.000 οι ανασφάλιστοι που θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να υπόσχεται ισότιμη φροντίδα και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στους περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη Δευτέρα, ωστόσο την ίδια ώρα στα χαρτιά μένει η παροχή δωρεάν φαρμάκων την οποία πολλάκις είχε εξαγγείλει το υπουργείο.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός δωρεάν φάρμακα θα έχουν μόνο οι απολύτως φτωχοποιημένοι τους οποίους προσδιόρισε σε 170.000.

Οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή τους στα φάρμακα καθώς και το ένα ευρώ ανά συνταγή όπως ισχύει δηλαδή για τους ασφαλισμένους.

Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης καταργούνται πλέον οι τριμελείς επιτροπές των δημοσίων νοσοκομείων που ενέκριναν τη νοσηλεία των ανασφαλίστων και πλέον όλοι οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξετάσεις, επεμβάσεις ή νοσηλεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση είναι να έχουν ΑΜΚΑ και φυσικά να έχουν χάσει την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, θα μπορούν να λαμβάνουν μια κάρτα υγειονομικής περίθαλψης εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία ώστε να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Ο κ. Ξάνθος διαβεβαίωσε ότι για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων θα δοθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ωστόσο όταν χρειάστηκε να εξειδικεύσει από πού θα καλυφθούν τα χρήματα αυτά ο κ. Ξανθός αρκέστηκε στο να δηλώσει αισιόδοξος λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι πως θα αποδοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 4 δισ. ευρώ σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι αυτή η ροή εξαρτάται από την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 170.000 οι ανασφάλιστοι που θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους"

ΕΣΕΕ: Υπέρ ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντελεστή ΦΠΑ

Υπέρ ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντελεστή ΦΠΑ τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) και τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, συνάντηση των επικεφαλείς - εκπροσώπων των ευρωπαϊκών εργοδοτικών φορέων, σχετικά με την οριζόντια πολιτική της Ε.Ε. για τις ΜμΕ και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αυτή την αφορμή δήλωσε:
«… Η Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει για διαβούλευση ένα μελλοντικό σύστημα ΦΠΑ, που θα μπορεί να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη κατά 80% και τη γραφειοκρατία. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ενιαίου χώρου και συντελεστή ΦΠΑ στο 15% μπορεί να έχει επιπλέον απόδοση περίπου 40-50 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το ενιαίο σύστημα, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου και η απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό διασυνοριακό εμπόριο είναι στο στόχαστρο της ΕΣΕΕ, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον ΦΠΑ σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη ύψους 1 τρις ευρώ ή 7% του ΑΕΠ της Ε.Ε., αλλά ανησυχεί εξαιτίας του γεγονότος ότι τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν μειωθεί ετησίως κατά 170 δις ευρώ, κυρίως λόγω των παράνομων διασυνοριακών συναλλαγών. Ένας ενιαίος ευρωπαϊκός συντελεστής ΦΠΑ για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα...».
Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης αποτυπώθηκαν στο ακόλουθο κοινό ανακοινωθέν:
1. Οι φορείς υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της οριζόντιας ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ΜμΕ. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην άμεση αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ όπως και στον έλεγχο και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
2. Έκριναν απαραίτητη τη δημιουργία ενός Σχεδίου Δράσης για τις ΜμΕ, με στόχο την αναβίωση των ΜμΕ και την ενεργοποίηση των εθνικών πολιτικών για τις ΜμΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο διεθνές και εγχώριο εμπόριο.
3. Ζήτησαν να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ΜμΕ, ιδιαίτερα των πολύ μικρών, κατά τη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών, βάσει των αρχών "Think Small First" και "Only Once principle" όπως έγκαιρη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, εφαρμογή του SME test, πρόγραμμα REFIT κλπ.
4. Εντόπισαν τις παρακάτω κατηγορίες προτεραιοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατό.
α) Προώθηση επιχειρηματικότητας: Ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας μέσω εκπαίδευσης, κατάργησης εμποδίων κλπ.
β) Ενιαία αγορά βάσει καλύτερων και πιο ευέλικτων ρυθμίσεων: Ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς χωρίς φραγμούς μέσω πλήρους εφαρμογής της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες, διασφάλισης της πρόσβασης σε πληροφόρηση, δίκαιης εξισορρόπησης επιχειρηματικών συμφερόντων και προστασίας καταναλωτών κ.ά..
γ) Ψηφιοποίηση: Θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για την τόνωση της παραγωγικότητας και της μεγέθυνσης ενώ απαιτούνται στοχευμένα μέτρα που θα επιτρέπουν στις ΜμΕ να επωφεληθούν της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς.
δ) Δεξιότητες: Υπογραμμίζεται η σημασία διασφάλισης αντιστοίχησης των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης κ.λπ.
ε) Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση: Απαιτείται καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ τραπεζικής σταθερότητας και πρόσβασης των ΜμΕ σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι ΜμΕ θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές δανειοδότησης. Επιπλέον, ζητείται απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία και εφαρμογή της Οδηγίας "Late Payment".
στ) Εμπόριο και ΜμΕ: Χρειάζεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εξωστρέφεια (πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, δυνατότητα ολοκλήρωσης σε παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες). Μία διέξοδος θα μπορούσε να προέλθει από τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου για τις ΜμΕ σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες.
5. Ζήτησαν την αναγνώριση της ανομοιογένειας της κατηγορίας των ΜμΕ σε όρους μεγέθους, τομέα δραστηριότητας, νομικής μορφής και ιδιοκτησίας, για τη διασφάλιση μιας συνεπούς οριζόντιας πολιτικής για τις ΜμΕ. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση της στόχευσης των εκάστοτε πολιτικών, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ΜμΕ (αυτοπασχολούμενοι, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες).
Η ΕΣΕΕ, τέλος, υποστηρίζει τη κοινή θέση των ευρωπαϊκών εργοδοτικών φορέων, ότι προϋπόθεση για μια αποτελεσματική οριζόντια πολιτική για τις ΜμΕ αποτελεί η στενή συνεργασία θεσμών, όπως το Συμβούλιο για την Ανταγωνιστικότητα, το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους εκπροσώπους των ΜμΕ και την Ομάδα για τις ΜμΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ: Υπέρ ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντελεστή ΦΠΑ"

Παππάς: Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

Εντός της εβδομάδας θα γίνει η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, θα ακολουθήσει διαβούλευση μίας εβδομάδας και στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα για την κατάθεση των φακέλων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, «σήμερα δημοσιεύεται και η (τρίτη) τελευταία Υπουργική απόφαση, που ''ξεκλειδώνει'' την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στην εβδομάδα. Θα ακολουθήσει μια εβδομάδα διαβούλευσης και έπειτα ένας μήνας για την καταβολή των φακέλων. Προβλέπονται κάποιες μέρες για τυχόν ενστάσεις και προχωράμε στις άδειες για το ελεύθερο σήμα που μεταφέρεται μέσω κεραιών σε πανελλαδική εμβέλεια».

Ο κ. Παππάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, είπε ότι «δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις άδειες με την μετοχική σύνθεση της DIGEA, καλό όμως θα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια να διαχωρίζονται από τον πάροχο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη», εκτίμησε.

«Υπάρχει μια γενική αίσθηση αδιαφάνειας και θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει μια ρύθμιση που θα διαχωρίζει, επίσης, τις εταιρίες μέτρησης, τα media - shop και το τηλεοπτικό δίκτυο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες"

Παυλόπουλος: Η ΠΓΔΜ δεν έχει θέση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Έντονη είναι η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ αδιανόητη και απαράδεκτη, και υπογράμμισε πως με τέτοιες συμπεριφορές η γειτονική χώρα δεν έχει θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου έγιναν στη διάρκεια των σύντομων τοποθετήσεων που έκαναν με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Δευτέρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, ζητώντας η ΕΕ να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, ενώ στηλίτευσε τις χώρες εκείνες της Ευρώπης που συμπεριφέρονται φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε «χώρες που φιλοξοδούν να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», χωρίς να διστάσει να κάνει ονομαστική αναφορά στην ΠΓΔΜ, για να διαμηνύσει ότι «με τέτοιου είδους απαράδεκτες και αδιανόητες συμπεριφορές, όπως αυτές χθες εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουν θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του έχει ταχθεί υπέρ της θέσης να διαμοιραστεί το βάρος του προσφυγικού σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να μην σηκώσει η Ελλάδα μόνη της όλο το βάρος, ενώ καταδίασε το κλείσιμο των συνόρων.

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η Πορτογαλία στηρίζει την Ελλάδα με όποιο μέσο διαθέτει και αναφέρθηκε σε διμερές πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία.

«Προγράμματα στήριξης με νοοτροπία ευρώ»

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, ήταν ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα προγράμματα στήριξης.

Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της ΕΚΤ, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που υπάρχει στην Ευρωζώνη, καθώς και υπέρ της αξιοποίησης στελεχών από τον ESM που θα μπορούν να κάνουν αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης «με νοοτροπία ευρώ», όπως υπογράμμισε, και να σταματήσει το «δανεισμό» στελεχών και τεχνογνωσίας.

Σχετικά, ο πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι μοιράζεται την ανησυχία του κ. Παυλόπουλου και της Ελλάδας για την οικονομική κρίση και επισήμανε ότι η λύση για την Ευρωζώνη δεν είναι να συνεχιστούν τα προγράμματα στήριξης, που δεν είναι θετικά ούτε για την κοινωνία, ούτε για την οικονομία.

Ο κ. Κόστα επισήμανε ότι η λύση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι δράσεις υπέρ της ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνολική δομική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις σε πολλούς τομείς και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, σε ναυτιλία και τουρισμό.

Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Η ΠΓΔΜ δεν έχει θέση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ"

Μηνύσεις και αγωγές από Σαμαρά κατά Γεροβασίλη και μέσων ενημέρωσης

Μηνύσεις και αγωγές εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη καθώς και μέσων μαζικής ενημέρωσης αναμένεται να υποβάλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, «ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα υποβάλει άμεσα μηνύσεις και αγωγές εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Παραπολιτικά, Κουτί της Πανδώρας και Δημοκρατία) για όσα εν γνώση τους, ψευδή και συκοφαντικά, έγραψαν και είπαν σε βάρος του».

Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση:

«Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με την παρουσία προσώπων από το στενό οικογενειακό κύκλο του τέως πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα «Κουτί της Πανδώρας», εκτός των άλλων, στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται και τα ονόματα δύο πρώτων εξαδέλφων του κ. Σαμαρά.

» Είναι πλέον ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε τα πάντα προκειμένου η λίστα που περιέχει χιλιάδες ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή να παραμείνει στο σκοτάδι.

» Η πρακτική αυτή εκθέτει πλήρως όχι μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά την ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας που παρείχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους υπόπτους για φοροδιαφυγή είχε και στενά ιδιοτελή κίνητρα.

» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνύσεις και αγωγές από Σαμαρά κατά Γεροβασίλη και μέσων ενημέρωσης"

Έρευνα: Εκβιαστική κρίνουν τη στάση του ΔΝΤ οι Έλληνες

Αρνητική είναι η εικόνα που έχει η ελληνική κοινωνία για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Palmos/Analysis, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να μη δεχθεί νέα μέτρα, καθώς θεωρούν ότι το ΔΝΤ ακολουθεί εκβιαστική πολιτική.

Συγκεκριμένα, το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ρόλος του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα είναι αρνητικός. Μάλιστα, την ίδια άποψη έχει το 65% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

Το ΔΝΤ εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση για να πάρει πιο σκληρά μέτρα, σύμφωνα με το 78% των ερωτηθέντων. Από όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το 65% χαρακτηρίζει εκβιαστική τη στάση του Ταμείου.

Το 63% πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Ειδικότερα για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 44% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει το 42%.

Για το θέμα που προέκυψε με τις αποκαλύψεις του Wikileaks, το 44% απαντά ότι σημασία έχουν οι αποκαλύψεις κι όχι ποιος έκανε την υποκλοπή. Μεγαλύτερη βαρύτητα στο ποιος έκανε την υποκλοπή και όχι στο περιεχόμενο των αποκαλύψεων δίνει το 21% των ερωτηθέντων.

Τέλος, το 77% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί κανένα μέτρο πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Η πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Εκβιαστική κρίνουν τη στάση του ΔΝΤ οι Έλληνες"

Επικίνδυνες δηλώσεις Τόσκα: Οι χθεσινοί δαρμένοι στην Ειδομένη, αυριανοί τζιχαντιστές

Σοκ και ανησυχία προκαλεί η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα μια ημέρα μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη και τη χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών εντός του ελληνικού εδάφους από την αστυνομία των Σκοπίων ότι «οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές».

Εξηγώντας γιατί οι Έλληνες αστυνομικοί δεν έκαναν χρήση χημικών ο κ. Τόσκας είπε ότι «αυτό θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις».

Όσον αφορά όλα όσα συνέβησαν την Κυριακή στην Ειδομένη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στο ΣΚΑΪ επέμεινε στη γραμμή της κυβέρνησης ότι ο φράχτης είναι 2-3 μέτρα μέσα από την οριογραμμή των συνόρων και άρα οι αστυνομικοί δεν πάτησαν ελληνικό έδαφος. «Εμείς τους κατηγορήσαμε μόνο για τις πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα» υποστήριξε ο κ. Τόσκας.

Δείτε βίντεο από την εισβολή των Σκοπιανών αστυνομικών



Ο κ. Τόσκας δήλωσε, επίσης, ότι συνεχίζονται να φτιάχνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς νέες εγκαταστάσεις παραδεχόμενος ωστόσο ότι «δεν έχουμε μαγικά ραβδάκια, ούτε τα κάναμε όλα καλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο τέλος δεν υπάρχει εγκληματικότητα από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη «όπως μου είπε και ο δήμαρχος» και άρα κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η κατάσταη είναι ασφαλής και ήσυχη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνες δηλώσεις Τόσκα: Οι χθεσινοί δαρμένοι στην Ειδομένη, αυριανοί τζιχαντιστές"

«Ακατάσχετη αιμορραγία» γιατρών - Πόσοι μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια

Έντονα αντιφατική εικόνα παρουσιάζει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις ιατρικές σχολές της Ελλάδας.

Τη στιγμή που 15.000 γιατροί έφυγαν από τη χώρα την τελευταία τριετία, η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης μειώθηκε από 1,5 δισ. ευρώ το 2009 στα 800 εκατ. ευρώ το 2015, οι αναλογίες φοιτητών προς διδάσκοντες είναι 30 προς 1 (στις χώρες του ΟΟΣΑ 15 προς 1) και τα ποσοστά ανεργίας ή υποαπασχόλησης των ιατρών αγγίζουν σήμερα το 30%, το επίπεδο σπουδών παραμένει πολύ υψηλό και εξακολουθεί να παράγεται ένα εκλεκτό δυναμικό το οποίο επιζητούν οι ξένες χώρες.

Για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ιατρικών πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τις προοπτικές στην ιατρική έρευνα και εκπαίδευση αλλά και τον ρόλο της πολιτείας, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόεδροι των επτά ιατρικών σχολών της χώρας και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), στο περιθώριο του 3ου συνεδρίου εκπαίδευσης και έρευνας της ιατρικής που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), στην Αλεξανδρούπολη.

«Η χρηματοδότηση είναι ισοπεδωτική. Το 2015, ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν μόλις 800 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το πανεπιστήμιο της Σορβόνης είχε προϋπολογισμό 680 εκατομμυρίων…

Σήμερα το 30% των ιατρών δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές καθώς είτε υποαπασχολούνται είτε είναι άνεργοι» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος αναγνωρίζει τις φιλότιμες, υπό αυτές τις συνθήκες, προσπάθειες των καθηγητών να εκπαιδεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους νέους επιστήμονες σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη υποδομών και τη συνεχιζόμενη μείωση των διδασκόντων εξαιτίας του παγώματος των διορισμών νέων καθηγητών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βλασταράκος εκτιμά πως το σύστημα υγείας στην Ελλάδα της κρίσης «είναι στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Πριν την εντατική. Νοσεί βαριά γιατί υπάρχουν ελλείψεις παντού, περικοπές δαπανών.

Ο κόσμος είναι υποασφαλισμένος ή ανασφάλιστος». Μέσα σ' ένα κλίμα γενικευμένης κρίσης αναγνωρίζει πως «υπάρχουν πολλά μελανά σημάδια στον ιατρικό κλάδο. Έχει αλλοιωθεί σε πολλές περιπτώσεις η αποστολή του γιατρού.

Τα γκρίζα σημάδια πρέπει να λείψουν κι εκείνοι που είτε χρηματοδοτούνται στο δημόσιο σύστημα, είτε εκβιάζουν ασθενείς προκειμένου να τους δώσουν την υγεία τους πρέπει να αποβάλλονται από το σύστημα υγείας. Δεν είναι άξιοι του όρκου και της αποστολής τους».

«Πριν 30 χρόνια ξεκινήσαμε 16 άτομα στην ιατρική σχολή του Δ.Π.Θ. και σήμερα αριθμούμε 127 μέλη ΔΕΠ.

Ωστόσο, όλες οι ειδικότητες θέλουν στελέχωση, διότι πέρα από την ερευνητική- εκπαιδευτική δουλειά έχουν και το ρόλο της παροχής τριτοβάθμιας περίθαλψης στον κόσμο της περιοχής…

Το μέλημά μας είναι το προϊόν που παράγουμε , που αφορά την ποιότητα των φοιτητών να είναι ικανή να ανταγωνιστεί το περιβάλλον αλλά και να αποδώσει στο μέλλον που χρειάζεται ο τόπος» σημειώνει ο κοσμήτορας των σχολών επιστημών υγείας του Δ.Π.Θ., Πλουμής Πασαδάκης.

Την ανάγκη ευθυγράμμισης των προγραμμάτων σπουδών του συνόλου των ιατρικών σχολών της χώρας, επισήμανε ο πρόεδρος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Γούμενος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη μέριμνα που πρέπει να επιδείξει η πολιτεία «για την αποκατάσταση, και την εκπαίδευση των ιατρών στο άμεσο μέλλον, ώστε ικανοί νέοι γιατροί να παραμείνουν στη χώρα ή να επιστρέψουν από το εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Στεφανίδης, αξιολογεί πως «το κύριο πρόβλημα στη χώρα μας όσον αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και δη την ιατρική, είναι η ύπαρξη ενός δαιδαλώδους νομικού καθεστώτος, μιας πολυνομίας η οποία στην ουσία δένει τα χέρια της όποιας διοικήσεως να κινηθεί με πρωτοβουλίες, με ελευθερία και αισιοδοξία για το μέλλον.

Διότι βρίσκεσαι συνεχώς σ' ένα κίνδυνο να παρεκτραπείς προς πράγματα τα οποία δεν είναι νόμιμα». Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση τη δέσμευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου να δημιουργηθεί μία επιτροπή νομοπαρασκευαστική για να επεξεργαστεί αυτό το νομικό πλαίσιο.

«Η ιατρική έχει την ιδιαιτερότητα να υπάγεται στο υπουργείο παιδείας και υγείας, δύο υπουργεία με διαφορετικούς νόμους. Διαφορετικοί νόμοι για το σύστημα υγείας στο Πανεπιστήμιο και στο ΕΣΥ» κατέληξε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ιατρικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, χαρακτήρισε καλύτερο το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας συγκριτικά με το 2009, παρά το γεγονός ότι στο ιατρικό τμήμα του Α.Π.Θ. η υποχρηματοδότηση έφτασε στο -94% μέσα στην εξαετία.

«Η κρίση μάς ανάγκασε να βρούμε άλλες διεξόδους δηλαδή να κινητοποιήσουμε άλλες δυνάμεις που τις είχαμε εν υπνώσει στο παρελθόν.

Καινούρια μεταπτυχιακά αυτή τη στιγμή, καινούρια μαθήματα δια βίου που ούτε καν υπήρχαν στο μυαλό μας το ΄09.

Το μυστικό του ότι η παιδεία στέκεται στα πόδια της, παρά την υποχρηματοδότηση, βρίσκεται στους ΕΛΚΕ (ειδικούς λογαριασμούς) και είναι οι λογαριασμοί που χρηματοδοτούνται από την έρευνα των πανεπιστημίων, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει» εξήγησε ο κ. Γαρύφαλλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ακατάσχετη αιμορραγία» γιατρών - Πόσοι μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια"

Ειδομένη: Τρία παιδιά κάτω των 10 ετών τραυματισμένα από τις πλαστικές σφαίρες των Σκοπιανών

Σοκαριστικός είναι ο απολογισμός από την στρατιωτικού τύπου επιχείρηση της αστυνομίας των Σκοπίων μέσα στο ελληνικό έδαφος κατά των μεταναστών στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τουλάχιστον τρία παιδιά μεταφέρθηκαν με τραύματα στο κεφάλι από τις πλαστικές σφαίρες των σκοπιανών αστυνομικών.

Συνολικά από τα χημικά και τις σφαίρες των Σκοπιανών οι γιατροί των ΓΧΣ παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Κατά τον ίδιο απολογισμό οι 200 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από την έκθεσή τους σε δακρυγόνα και οι 20 έφεραν τραύματα από πλαστικές σφαίρες.

Δείτε σε βίντεο τα επεισόδια 

Δείτε φωτογραφίες από την Ειδομένη







protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Τρία παιδιά κάτω των 10 ετών τραυματισμένα από τις πλαστικές σφαίρες των Σκοπιανών"

Στους 53.117 οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην επικράτεια

Σε 53.117 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων οι 18 είναι νέες αφίξεις, σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών.

Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (29.429) με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (11.194), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.900) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.953).

Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 6.976, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 3.966 άτομα και τη Χίο 1.824, στην Αττική 14.387, εκ των οποίων 4.510 στο λιμάνι του Πειραιά, στην κεντρική Ελλάδα 1985, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (890), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, διαμένουν 340 πρόσφυγες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 53.117 οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην επικράτεια"

Αιχμές από την ΠΓΔΜ για τη στάση Ελλήνων αστυνομικών στα επεισόδια

Αιχμές για τη στάση των Ελλήνων αστυνομικών στη διάρκεια των επεισοδίων στην Ειδομένη άφησε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σε εκτενή ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως πρόσφυγες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίζοντας 14 αστυνομικούς και εννέα στρατιώτες και προκαλώντας ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της ΠΓΔΜ και αφήνει αιχμές για την στάση των Ελλήνων αστυνομικών, σημειώνοντας:
«Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές από την ΠΓΔΜ για τη στάση Ελλήνων αστυνομικών στα επεισόδια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news