facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση η Άγκυρα για ενδεχόμενες καταχρήσεις λόγω προσφυγικού

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν Ευρωπαίοι υπουργοί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί στενά αν προβαίνει ενδεχομένως σε καταχρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών.

Μια αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διαδικασίας επαναπροώθησης των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κέντερς υπογράμμισε «τη σημασία του ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών συνθηκών».
«Οι τουρκικές αρχές συμμερίζονται αυτές τις αρχές και αυτό είναι μέγιστης σημασίας. Θα το παρακολουθούμε στενά αυτό» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας συναντήθηκε με αξιωματούχους της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Αμνηστία είχε κατηγορήσει τις τουρκικές αρχές ότι αναγκάζουν παράνομα Σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

«Οι κατηγορίες περί καταχρήσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μπορέσει να τις εξετάσει προτού καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα» τόνισε ο Κέντερς, τον οποίο συνόδευαν υπουργοί και υφυπουργοί από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

«Θα βάλουμε ένα τέλος στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, θα εμποδίσουμε τους ανθρώπους να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους στην θάλασσα και δημιουργούμε έναν δρόμο ασφαλή και δίκαιο ώστε να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να μεταβούν στην Ευρώπη», κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση η Άγκυρα για ενδεχόμενες καταχρήσεις λόγω προσφυγικού"

ΕΛΑΣ-ΕΥΠ: Δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών και στην Ελλάδα

Σειρά νέων στοιχείων για στρατολογήσεις τζιχαντιστών στη χώρα μας μέσω του Διαδικτύου αλλά και για παρουσία στην Αθήνα σημαντικών μελών του ISIS ανακύπτουν από φάκελο που σχημάτισαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές σε συνεργασία με υπηρεσίες από την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής οι στρατολογήσεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν μέσω chat room στον ιστότοπο Paltalk και κεντρικό ρόλο είχαν στελέχη του ISIS που ζούσαν στη Νορβηγία, αλλά και στην Ιταλία, πολλοί από τους οποίους έδιναν «παρών» στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ εκφράζουν φόβο για τυχόν δραστηριοποίηση 150 φανατικών ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευθεί στο Κόσοβο και στη Βοσνία.

Η υπόθεση στρατολόγησης τζιχαντιστών στη χώρα μας αναδείχθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2015. Η πολύμηνη έρευνα οδήγησε στη σύλληψη 13 ατόμων σε Ιταλία, Βρετανία και Νορβηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διάσταση είναι πολλαπλή. Όπως προέκυψε από τις συνομιλίες στο chat room στρατολόγησης προσδιορίστηκε η παρουσία μελών στην Ελλάδα. Ακόμη δύο συνεργάτες του καθοδηγητή έκαναν επισκέψεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Αλγερινό Ουμά Ομάρ Σεμπλάλ και τον Αρφάν Γκάντι Μπχάτι. Ακόμη και δύο ηγετικά στελέχη του δικτύου, ο Αλί Αμποντουλάχ Σαλίχ και ο Αμπντούλ Ταχμάν Νουρόζ είχαν έλθει στην Ελλάδα από την Ιταλία.

dimokratiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ-ΕΥΠ: Δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών και στην Ελλάδα"

Β. Σόιμπλε: Πιθανή η λύση για την Ελλάδα χωρίς όμως ελάφρυνση χρέους

Aισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα τις επόμενες λίγες εβδομάδες αλλά αυτή δεν θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση χέους εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση.

Μιλώντας σρτο ARD τόνισε πως: «Θα βρούμε λύση τις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν θα έχει τίποτα να κάνει με την ανακούφιση χρέους αλλά περισσότερο με την Ελλάδα να πρέπει να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση του να γίνει ανταγωνιστική οικονομία. Οι άνθρωποι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Βοηθούμε την Ελλάδα, αγοράζουμε χρόνο».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Σόιμπλε: Πιθανή η λύση για την Ελλάδα χωρίς όμως ελάφρυνση χρέους"

Παππάς: Το ΔΝΤ θέλει να βγαίνουν τα νούμερα, αλλά δικά του δεν βγαίνουν ποτέ

«Η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Bloomberg.

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, την ώρα που «με την Κομισιόν έχουμε σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες είναι να μετατρέψουμε το "σχεδόν ταυτόσημες" σε "ταυτόσημες"», προσθέτοντας ότι οι εναπομείνασες διαφωνίες εστιάζονται στα «κόκκινα δάνεια», ενώ οι θέσεις είναι πολύ πιο κοντά στο ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του χρέους, η οποία συμπίπτει με το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Ιουλίου και τα οποία θα λειτουργούσαν καταστρεπτικά για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί δεν του ανήκει καν.

«Είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι... κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό», είπε ενώ επισήμανε ότι «το ΔΝΤ λέει διαρκώς ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα- αλλά τα νούμερα του ΔΝΤ σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν».
«Δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα στοιχεία, όχι απλά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνουν, αλλά και για το σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Το ΔΝΤ θέλει να βγαίνουν τα νούμερα, αλλά δικά του δεν βγαίνουν ποτέ"

Συγκρούσεις ακροδεξιών με τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής στον Πειραιά, έπειτα από αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (Ορ.ΜΑ).

Και αυτό, καθώς μέλη της ΛΕΠΕΝ (Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση), που πραγματοποίησαν παράλληλα συγκέντρωση, ξεκινώντας από την πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο του λιμανιού από την πύλη Ε8, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές.

Νωρίτερα, οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι την αρχικά... χαλαρή στάση της αστυνομίας, εκτόξευσαν φωτοβολίδα και μπουκάλια νερού κατά δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, φωνάζοντας συνθήματα κατά των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ενώ προκάλεσαν και με συνθήματα κατά του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, ανήμερα, μάλιστα, των γενεθλίων του.

Η παρουσία της αστυνομίας πάντως ήταν ισχυρή. Κλούβες και αστυνομικοί βρίσκονταν σε κάθε σημείο, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, όπως εκείνα που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα σε αντιφασιστικές οργανώσεις και μέλη της Χρυσής Αυγής.

«Παρά τις διευκολύνσεις της Αστυνομίας προς τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, το αντιφασιστικό κίνημα ματαίωσε την απειλή να βαδίσει η ρατσιστική σύναξη μίσους προς το λιμάνι για να προχωρήσει σε πογκρόμ κατά των προσφύγων» ανέφερε πριν την αντιφασιστική συγκέντρωση, σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΡΦΑ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την επίθεσή της κατά των προσφύγων, τις χυδαίες απελάσεις από τα νησιά και τον Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εκστρατεία κατά των αλληλέγγυων που αντιστέκονται, ανοίγει τον δρόμο στην επάνοδο της φασιστικής απειλής» σημείωνε ακόμη.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση έκανε λόγο για «ισλαμοποίηση» και «εισβολή» στη χώρα «χιλιάδων παράνομων μεταναστών και όχι προσφύγων» και καλούσε όλους τους Έλληνες «που αντιστέκονται στην εισβολή που γίνεται στην πατρίδα μας να δώσουν το παρών, ανεξάρτητως πολιτικών ή κομματικών προτιμήσεων».
























protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκρούσεις ακροδεξιών με τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά"

Βούτσης: Τροποποίηση συμφωνίας ώστε η Ελλάδα να νομοθετεί ελεύθερα

«Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της συμφωνίας σε σχέση με την ελευθερία και το εύρος νομοθέτησης από την ελληνική πλευρά», επισημαίνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Η Αυγή", ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο τι θα ακολουθήσει την αξιολόγηση.

Πάντως, σχετικά με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι αυτή οφείλεται «σε μεγάλο βαθμό, στη δυσαρμονία και τη διαφορετική λογική που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Επίσης, κάνει λόγο για «ιδεολογική εμμονή και συμφέροντα», τονίζοντας: «Οτιδήποτε έχει σχέση με μέτρα που αγγίζουν έστω και λίγο τους "μεγάλους" το κόβουν, όπως το 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, τον ΦΠΑ 0%-13% στην ιδιωτική Παιδεία, όπου απαίτησαν ή 0% ή 23%, την αύξηση της φορολογίας για τους πολύ πλούσιους στο 55%, όπου απαίτησαν να μείνει στο 45%».

Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση υλοποίησης του οδικού χάρτη με προοπτική εξάντλησης της τετραετίας, εκτιμώντας, δε, ότι πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης «ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα ήθελε να μπει τώρα σε εκλογική διαδικασία».

Ακόμη, προαναγγέλλει ελέγχους σε συγκεκριμένα πόθεν έσχες παραγόντων και επαναπροσέγγιση του ζητήματος του ΕΣΡ, όταν κλείσουν πρώτα τα ζητήματα των άλλων ανεξάρτητων αρχών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Τροποποίηση συμφωνίας ώστε η Ελλάδα να νομοθετεί ελεύθερα"

ΣτΕ: Οι μητέρες από τρίτες χώρες δικαιούνταν το επίδομα τρίτου παιδιού

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το επίδομα τρίτου παιδιού μπορούσαν να το ελάμβαναν οι μητέρες οι οποίες ήταν μεν υπήκοοι μη Ευρωπαϊκού κράτους (όπως είναι η Μολδαβία), αλλά όμως τα παιδιά τους είχαν υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι για παράδειγμα η Ρουμανία.

Να σημειωθεί ότι η χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού διακόπηκε το 2012 με το νόμο 4093/2012, αλλά η επίμαχη απόφαση του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατ΄ αρχάς, θα αποτελέσει πιλότο για τις παρόμοιες εκκρεμείς δίκες και κατά δεύτερον το όλο ζήτημα -λόγω μείζονος σπουδαιότητας - παραπέμφθηκε από την 5μελή στην 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος για οριστική κρίση.

Αναλυτικότερα, Μολδαβή υπήκοος και κάτοχος δελτίου διαμονής μέλους οικογένειας πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παντρεμένη με υπήκοο Ρουμανίας ο οποίος ήταν κάτοχος άδεια διαμονής στην Ελλάδα, ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργαζόταν στην χώρα μας, μόλις γέννησε το τρίτο παιδί της, ζήτησε από τον ΟΓΑ την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού. Πάντως, και τα τρία παιδιά της Μπλδαδής μητέρας είχαν γεννηθεί στην Αθήνα.

Όμως, ο ΟΓΑ απέρριψε το αίτημα χορήγησης του επίμαχου επιδόματος, επικαλούμενος ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής του, αφού η μητέρα ήταν υπήκοος τρίτου κράτους (Μολδαβίας) και τα τρία τέκνα της δεν έχουν Ελληνική υπηκοότητα. Έτσι, η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 873/2016 απόφασή τους, υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας και πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων συνεπάγεται κατάργηση κάθε διάκρισης λόγω ιθαγένειας μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά την απασχόληση, την αμοιβή και τους άλλους όρους εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση, η Ρουμανία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια από την 1η Ιανουαρίου 2007 και οι Ρουμάνοι πολίτες θεωρούνται «άμεσα ως υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δε σύζυγοι και τα τέκνα αυτών, εαν μεν είναι υπήκοοι τρίτων κρατών, αντιμετωπίζονται ως αλλοδαποί μέλη οικογένειας πολίτη της Ε.Ε., ενώ αν είναι Ρουμάνοι αντιμετωπίζονται άμεσα ως υπήκοοι της Ε.Ε.

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην απόφαση του ΣτΕ, ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., «κοινωνικά πλεονεκτήματα και οικογενειακές παροχές πρέπει να χορηγούνται στην οικογένεια νομίμως διαμένοντος και εργαζομένου στην Ελλάδα πολίτη της Ε.Ε., ακόμα και αν η κατ΄ αρχήν «δικαιούχος» των επιδομάτων αυτών μητέρα της οικογένειας είναι υπήκοος τρίτου κράτους, εφόσον τυχόν άρνηση χορήγηση των παροχών αυτών, θέτει σε δυσμενέστερη θέση τα πιο πάνω μέλη της οικογένειας που είναι πολίτες της Ένωσης σε σχέση με τα μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη, αποτελούμενη από παιδιά που έχουν την ελληνική υπηκοότητα».

Σύμφωνα με το ΣτΕ δικαιούχος του επιδόματος τρίτου παιδιού είναι η μητέρα, η οποία είναι Ελληνίδα ή πολίτης της Ε.Ε., άλλως πολίτης τρίτου κράτους με παιδιά Ελληνικής υπηκοότητας. Ομόφωνα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, ότι «οι διατάξεις των νόμων 1892/1990, 3454/2006 και 3631/2008 που απέκλειαν την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού στην μητέρα υπήκοο τρίτου κράτους μέλους που έχει παιδιά υπηκοότητας κράτους μέλους της Ε.Ε., αντίκεινται στις διατάξεις του δικαίου της Ε.Ε. και είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες για το λόγο αυτό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Οι μητέρες από τρίτες χώρες δικαιούνταν το επίδομα τρίτου παιδιού"

Στο Σύνταγμα η πορεία Πάτρα - Αθήνα κατά της ανεργίας

Στο Σύνταγμα έφτασε το απόγευμα της Κυριακής η πορεία κατά της ανεργίας που ξεκίνησε από την Πάτρα στις 3 Απριλίου με τους οδοιπόρους διαδηλωτές να διανύουν 224 χιλιόμετρα.
"Πάτρα - Αθήνα είναι μόνο η αρχή". Αυτό φώναξαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι της πλατείας Συντάγματος, που έφτασαν από νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα έπειτα από οκτώ ημέρες και 220 χιλιόμετρα περπάτημα.
Αίτημά τους να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, δήμους, σχολεία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης «ολοκληρώθηκε σήμερα μια μορφή αγώνα, μια απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας να κάνουμε πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα για το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, το θέμα της ανεργίας. Θέλουμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων. Δεν τερματίσαμε όμως εδώ, διότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» είπε και τόνισε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για επερχόμενες απεργίες έως ότου «υλοποιηθούν αυτά που ζητάμε. Παραδώσαμε στην αντιπρόεδρο της Βουλής και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας με την απαίτηση να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους, στην υγεία, την παιδεία και σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζομένους».
Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε ότι «μόνο το ΚΚΕ έχει αποδεχτεί τις θέσεις μας και τις καταθέτει ως πρόταση στο Κοινοβούλιο για να γίνει νόμος», ενώ στην ομιλία του ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι «περπατήσαμε τόσα χιλιόμετρα για να ακουστεί η φωνή της νεολαίας. Αποδείξαμε ότι η Πάτρα μπήκε μπροστά γιατί αυτή η κινητοποίηση δεν την αγκάλιασε μόνο τους πολίτες της Πάτρας, αλλά όλους τους Έλληνες. Από όπου περάσαμε η συμμετοχή του κόσμου ήταν τεράστια. Είναι δεκάδες τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι, οι φορείς που ενώθηκαν μαζί μας. Μας δεσμεύει αυτή η ανταπόκριση. Οι άνεργοι δεν χρειάζονται αισθήματα συμπάθειας, αλλά έργα. Δεν θεωρούμε λύση προγράμματα του ΟΑΕΔ ή τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» συμπλήρωσε θίγοντας το ζήτημα της ανεργίας.
Στην συγκέντρωση παρών ήταν κι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνοδευόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, και υπογράμμισε ότι «αυτή η συγκέντρωση εδώ στο Σύνταγμα δεν είναι το τέλος της μεγάλης πορείας που είχε αρχή την Πάτρα. Είναι το ξεκίνημα νέων μεγάλων δυναμικών αγώνων από δω και μπρος ενάντια στην ανεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με δικαιώματα για προστασία των ανέργων, για ανατροπή συνολικά όλης της αντιλαϊκής πολιτικής».
Περισσότερο αποφασισμένοι παρά κουρασμένοι δήλωναν οι περισσότεροι διαδηλωτές που η πορεία των 220 χιλιομέτρων τους πείσμωσε, όπως έλεγαν.
«Η ανεργία δεν αφορά μόνο την Πάτρα, ούτε μόνο την Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνω» δήλωσε η εκπρόσωπος των εργαζομένων σχολικών φυλάκων, Φρόσω Ανδριανοπούλου. Στις οκτώ ημέρες της πορείας, οι διαδηλωτές έκαναν στάσεις κάθε τρεις ώρες για ξεκούραση, ενώ διανυκτέρευσαν επτά νύχτες σε αθλητικούς χώρους, στάδια.
Λίγο πριν επιστρέψουν στην Πάτρα οι συγκεντρωμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πάτρας, αλλά και την συναυλία του πανελλήνιου μουσικού συλλόγου.


news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Σύνταγμα η πορεία Πάτρα - Αθήνα κατά της ανεργίας"

Ο νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο κουαρτέτο θα «μιλά» με αριθμούς

Ενας τεχνοκράτης, που κρατά χαμηλούς τόνους και «μιλά» με αριθμούς, είναι το νέο πρόσωπο των δανειστών στις κρίσιμες συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Φραντσέσκο Ντρούντι έκανε ένα πετυχημένο πέρασμα από την Κύπρο και πλέον παίρνει... μετάθεση στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς ο Ράσμους Ρέφερ προήχθη και μετακομίζει στην Ουάσιγκτον. Το νέο μέλος του κουαρτέτου θα βρει εδώ ένα ακόμα πρόσωπο που είχε περάσει από την Κύπρο, την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, που θεωρείται το πιο απαιτητικό μέλος του κουαρτέτου.
Πηγές από τη Λευκωσία επισημαίνουν πως ο Φραντσέσκο Ντρούντι δεν ήταν από τους «σκληροπυρηνικούς» εκπροσώπους των δανειστών. Ακουγε με προσοχή τις απόψεις των συνομιλητών του, ήταν συγκαταβατικός και διατηρούσε την ηρεμία του. Σε αντίθεση με την Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν πρωταγωνίστησε σε μετωπικές συγκρούσεις με την κυπριακή πλευρά και ακολούθησε μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση των θεμάτων. Βέβαια σε αυτό ενδεχομένως να συνέβαλε και η χρονική στιγμή που έφθασε στην Κύπρο, καθώς συμμετείχε στις συζητήσεις τον τρίτο και τελευταίο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου. Τη συγκεκριμένη στιγμή τα πράγματα είχαν ήδη πάρει τον δρόμο τους, φαινόταν φως στο τούνελ και ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν υπήρχαν περιττές εντάσεις.
Πάντως και αυτός -όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών- ρίχνει το βάρος στους αριθμούς, οι οποίοι «θα πρέπει να βγαίνουν, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί». Λόγω και της θέσης του γνωρίζει πολύ καλά ζητήματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.
Καυτά θέματα
Η άφιξή του στην Αθήνα γίνεται σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή και ενώ οι συζητήσεις σε μία σειρά καυτών θεμάτων (όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό) είναι προχωρημένες. Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι στο θέμα που κυρίως ενδιαφέρει την ΕΚΤ -αυτό των κόκκινων δανείων- υπάρχει δρόμος μπροστά και πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο νεοαφιχθείς εκπρόσωπος των δανειστών.
Επισήμως η αντικατάσταση του Ρ. Ρέφερ θα γίνει μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα δώσει το «παρών» και το κουαρτέτο
Επισήμως η αντικατάσταση του Ρ. Ρέφερ θα γίνει μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα δώσει το «παρών» και το κουαρτέτο
Επισήμως η αλλαγή φρουράς θα γίνει μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ξεκινά στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα δώσει το «παρών» και το κουαρτέτο. Ωστόσο, ο νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ πριν αναλάβει επίσημα τα νέα του καθήκοντα καλείται να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις και να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα περισσότερο ως «παρατηρητής» για να πάρει μία πρώτη γεύση των συζητήσεων. Με την έλευση του Φραντσέσκο Ντρούντι στην Αθήνα γίνεται ισχυρότερη η ιταλική... παρουσία, καθώς δύο στα τέσσερα μέλη του κουαρτέτου είναι από τη γείτονα χώρα. Είναι συμπατριώτης με τον Νικολά Τζιαμαριόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που επίσης δεν έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Φραντσέσκο Ντρούντι γνωρίζει από... μνημόνια, καθώς ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για το πρόγραμμα της Κύπρου το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 31 Μαρτίου. Παράλληλα έχει δουλέψει για τα προγράμματα σε άλλες χώρες.
Με την ελληνική κρίση είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν, σε μελέτη που είχε κάνει το 2012 για την ΕΚΤ μαζί με τους Αλέν Ντουρέ και Φραντσέσκο Πάολο Μοντζέλι. Ο τίτλος ήταν «Η αλληλεπίδραση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της νομισματικής πολιτικής. Η περίπτωση της Ευρωζώνης». Εκεί αναλύεται το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο, ενώ γίνεται αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις σε άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.
Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η έξοδος θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες σε αρκετές χώρες, ανεξάρτητα από την κρίση, αλλά η κρίση υπήρξε ο καταλύτης για την αλλαγή».
Το βιογραφικό του νέου εκπροσώπου του κουαρτέτου είναι «βαρύ», καθώς έχει να επιδείξει μία ιδιαίτερα πλούσια επαγγελματική διαδρομή. Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το 1998 συνέχισε στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Από το 2009 έως το 2013 διετέλεσε επικεφαλής της διεύθυνσης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και πλέον ηγείται της διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής. Να σημειωθεί πως είναι διδάκτορας οικονομικών του Stern School of Business της Νέας Υόρκης ενώ διαθέτει και Master of Philosophy in Business από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Πάντως η αλλαγή εκπροσώπου της ΕΚΤ ήταν προγραμματισμένη και δεν αποτέλεσε αιφνιδιαστική απόφαση. Ο Ράσμους Ρέφερ προήχθη ακολουθώντας τον... δρόμο που είχαν ανοίξει και άλλη μέλη της τρόικας που πέρασαν από τη χώρα και στη συνέχεια εξελίχθηκαν επαγγελματικά (όπως οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς).
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο κουαρτέτο θα «μιλά» με αριθμούς"

Προφορικό διάβημα ΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ για Ειδομένη

Σε προφορικό διάβημα προς τους Σκοπιανους προέβη το ΥΠΕΞ ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ζητηθεί και απο τον Νίκο Τόσκα διμερής με τον ομόλογό του.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως δεν πέρασαν οι Σκοπιανοί στην ελληνική γραμμή και πως τα σκοπιανά σύνορα είναι πιο μέσα.
Άλλη κυβερνητική πηγή καυτηρίασε τη στάση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως τόνιζε, "οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που είχαν επιδείξει και μεγάλη σπουδή όταν συγκαλούσαν σύσκεψη στο Ζάγκρεμπ χωρίς να καλέσουν την Ελλάδα και έδειξαν και ανάλογα μεγάλη σπουδή για την φύλαξη των συνόρων δεν βλέπουμε να επεμβαίνουν ώστε να γίνει η διαχείριση των συνόρων με ανθρώπινους όρους".

Κυρίτσης: Επικίνδυνη και καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.  Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης. 
Τραυματισμούς προσφύγων αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τραυματισμούς προσφύγων στην Ειδομένη από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.  «Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.
Όπως αναφέρουν, τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν, έως αυτή την ώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.


Προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.


Τα φυλλάδια που τους ξεσήκωσαν
Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.
news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφορικό διάβημα ΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ για Ειδομένη"

Ανασκευάζει ο Δρίτσας για ΟΛΠ μετά τις αντιδράσεις

Σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα, ερμηνείες και ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν είτε στο διαδίκτυο είτε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε σε σχόλια πολιτικών αντιπάλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας έκανε το παρακάτω σχόλιο:
" Στην τηλεοπτική συμμετοχή μου στο MEGA σήμερα το πρωί απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις προσπάθησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ειλικρίνεια να εξηγήσω την πορεία των χειρισμών της Κυβέρνησής μας αναφορικά με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ.
Κάθε συμμετοχή μου σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή θεωρώ πάντα ότι με υποχρεώνει πρωτίστως να ενημερώνω υπεύθυνα όσους τις παρακολουθούν και αυτό έκανα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Οι ερμηνείες που θέλουν να με εμφανίσουν ότι κινούμαι σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό είναι κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής.
Ενημερώνω τέλος, ότι η αναγγελθείσα για την Τρίτη συνέντευξη τύπου καθόλου δεν συνδέεται με τα παραπάνω, αφού είχε προαποφασισθεί από την Παρασκευή."

«Κράτος εν κράτει το ΤΑΙΠΕΔ» 

Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν έχει κλείσει δεδομένου ότι θα πρέπει εκτός των άλλων να πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να περάσει ο σχετικός νόμος από τη Βουλή.
"Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι ένας οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές, την ΕΚΤ ακόμα και από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ο κ. Πιτσιόρλας λειτουργεί επί τη βάσει των κανόνων, που λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θέλουμε να αλλάξει", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
"Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως ένα κράτος εν κράτει ως ένα μόρφωμα, ένας οργανισμός, ο οποίος έχει τους δικούς του μηχανισμούς, που ελέγχονται από τους δανειστές".
Αναφερόμενος στη συμφωνία πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO δήλωσε πως αρχικά παραχωρείται το 51% και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις και υπόστηριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο πολλά σημεία της αρχικής συμφωνίας.
"Η πώληση των μετοχών του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν ο δανειστές, δεν γίνεται επί τη βάσει ενός σχεδίου αναπτυξιακού για το λιμάνι του Πειραιά. Δυστυχώς περνάμε εποχές εποπτείας", είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.
"Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά, και θα κάνω τα πάντα και κάνει και η κυβέρνηση τα πάντα..", είπε ο κ. Δρίτσας αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τόνισε:
"Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, εγώ τις απόψεις μου τις έχω, τις έχω πει. Διαφορετικά θα έπρεπε να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, η πίεση των πραγμάτων οδηγεί σε επιλογές που δεν είναι δικές μας, εγώ έχω τοποθετηθεί κατ' επανάληψη, ήταν και είναι η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματική θέση της κυβέρνησης η προοπτική μιας άλλης αξιοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του περσινού Αυγούστου, η οποία δεσμευτικά οδηγήθηκε στην απόφαση να γίνουν οι ήδη δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις".
Ο Θ. Δρίτσας, ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά "Το λιμάνι της αγωνίας", είχαν δώσει μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης μίλησε για την αλλαγή πλεύσης ιδιαίτερα φορτισμένος και υπογράμμισε:
"Δίνουμε μάχες καθημερινά και με τους εαυτούς μας και με την ιστορία μας και τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Σε αυτή την κρίσιμη και πολύ σκληρή στιγμή κάποιοι επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, κάποιοι άλλοι επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν και έχω επιχειρήματα πολύ σοβαρά για αυτό να δεχθούν ακόμα και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου, να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες".

ΝΔ: Φαρσοκωμωδία η κυβέρνηση

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, μετά τον κ. Σπίρτζη, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας δήλωσε ότι "η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα".
Πρόκειται πλέον για μια Κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα.
Φύγετε».

ΠΑΣΟΚ: Ας κατεβάσουν την κακόγουστη παράσταση

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η παράσταση του τσίρκου της κυβέρνησης Σύριζα συνεχίζεται...
Σήμερα είχαμε πρωινή παράσταση με νούμερο Θεόδωρου Δρίτσα.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει το θέαμα ως θεατής.
Όμως αυτό που πραγματικά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί είναι η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία.
Αφού, αποδεδειγμένα πια, δεν μπορούν να σοβαρευτούν, ας κατεβάσουν την κακόγουστη παράσταση,
Έλεος πια!

Ποτάμι: Να εγκαταλείψει την κατέκλα του

Οι δηλώσεις Δρίτσα είναι άλλη μια πράξη στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Και συνεχίζει: «Ο κ. Δρίτσας είναι υπουργός. Με αυτά που λέει θέτει σε αμφισβήτηση κεντρικές αποφάσεις και υπονομεύει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει αξιολόγησης.
Ή πρέπει να εγκαταλείψει την καρέκλα του ή πρέπει ο κ. Τσίπρας να του πει να την εγκαταλείψει».

Γεωργιάδης: Εξευτελίζεται ο Δρίτσας - Να παραιτηθεί 

Την κόντρα του υπουργού ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα με αφορμή την πώληση του ΟΛΠ αναδεικνύει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης με αναρτήσεις του στο Twitter, στις οποίες ζητά από τον υπουργό να παραιτηθεί. 
«Πέραν των πολιτικών μας διαφορών, η εικόνα του κ. Δρίτσα να αυτοεξευτελίζεται έτσι τώρα στο @megatvSK είναι λυπηρή. Η παραίτηση αξιοπρεπής!», το σχόλιο του Γεωργιάδη.
«Προσπαθεί να αποδείξει τώρα ότι όσα είπε χθες στην ίδια εκπομπή ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας, είναι λάθος! Εξευτελίζεται πλήρως.Κρίμα», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.




Μαξίμου: Θα συνιστούσαμε περισσότερη αυτοσυγκράτηση στη ΝΔ

Αυτοσυγκράτηση συστήνουν στη ΝΔ πηγές της κυβέρνησης και σημειώνουν ότι «"πολιτική της Νέας Δημοκρατίας" δεν είναι η συμφωνία για το λιμάνι, και μάλιστα με τους συγκεκριμένους όρους. Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν με τη Siemens».
«Θα συνιστούσαμε περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερο θεατρινισμό στο γραφείο Τύπου της ΝΔ, που εχθές είχε κατεβάσει ρολά, λόγω των αποκαλύψεων για την λίστα Λαγκάρντ και τους συγγενείς του πρώην προέδρου του κόμματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Γεροβασίλη: Ας μην μιλάνε αυτοί που υπέγραφαν λευκά χαρτιά

«Με υποδειγματική ενορχήστρωση, οι πολιτικές δυνάμεις που κατέστρεψαν την χώρα, που επέβαλλαν στην οικονομία μέτρα 65 δισ, που μείωσαν κατά 25% το ΑΕΠ και που εξαφάνισαν τις λίστες μαύρου χρήματος για να προστατεύσουν κορυφαία στελέχη τους, ξιφουλκούν σήμερα κατά της κυβέρνησης για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά.», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
Οπως αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, «η κυβέρνηση αγωνίζεται να κρατήσει την Ελλάδα όρθια, πάνω στο σαθρό έδαφος που αυτοί παρέδωσαν. Διαπραγματεύτηκε ώστε το αποτέλεσμα της συμφωνίας να είναι το θετικότερο, τόσο ως προς το τίμημα, όσο και ως προς τους όρους.
Εξαίρεσε από την παραχώρηση την έκταση των Λιπασμάτων, διασφαλίζοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής. 
Ας μας πουν τι έχουν κάνει αυτοί που, υπογράφοντας λευκά χαρτιά, παρέδωσαν την χώρα, δέσμια, στις προθέσεις των δανειστών. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.»

Η απάντηση ΝΔ στην Ολγα Γεροβασίλη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τόσα πολλά λόγια για να δικαιολογήσουν την καθυστερημένη προσχώρησή τους σε μια σωστή πολιτική απόφαση της Νέας Δημοκρατίας!».
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασκευάζει ο Δρίτσας για ΟΛΠ μετά τις αντιδράσεις"

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα λυθεί το Κυπριακό

«Την εκτίμηση ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι θα φθάσουμε στο τέλος και θα λυθεί το εθνικό μας ζήτημα (Κυπριακό) όπως επιθυμεί και ο λαός μας», εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'.

Ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του είπε πως «δυστυχώς οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα για αυτό ποτέ δεν πίστεψα ότι μπορούμε να φθάσουμε στο τέλος». Πρόσθεσε επίσης, πως ο κυπριακός λαός σίγουρα θέλει λύση, αλλά λύση, όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, συνέχισε, η Άγκυρα επιθυμεί τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ωστόσο πως «τέτοιο χατίρι δεν θα τους κάνουμε».

Αν θέλουν είπε, κρατική υπόσταση και να μην είναι ψευδοκράτος πρέπει να αποφασίσουν να κάνουμε ένα κράτος σωστό για να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες και Έλληνες και Τούρκους.

Αν δεν έρθουν σε αυτό το σημείο οι Τουρκοκύπριοι και ιδιαίτερα η Άγκυρα το κράτος θα είναι ψευδοκράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι Κυπριακή Δημοκρατία, συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφερόμενος στην οικονομία, εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας πως πάντοτε ήταν πολύ θετικός γιατί πάντοτε πίστευε στην δυναμική του λαού.

Εκτίμησε επίσης πως η Κυβέρνηση έκανε εκείνο που μπορούσε να κάνει αλλά η ουσία είναι η εργατικότητα του λαού. «Όπως έγινε το θαύμα του 1974 έτσι θα ξαναγίνει και τώρα και όλα θα πάνε καλά», κατέληξε.

Ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα έχει τα γενέθλια του και κλείνει το εβδομηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα λυθεί το Κυπριακό"

Reuters: Ο Τσίπρας δαιμονοποιεί το ΔΝΤ για να συσπειρώσει το κόμμα του

Η πρόσφατη διαρροή της τηλεδιάσκεψης των στελεχών του ΔΝΤ υπονόμευσε περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις «φορτωμένες» διαπραγματεύσεις, έφερε σε αμηχανία την Κομισιόν και εξόργισε το ΔΝΤ και τη Γερμανία», σχολιάζει το Reuters. 

«Στην Αθήνα και οι τοίχοι έχουν αφτιά». Με αυτή τη φράση ξεκινά χαρσκτηριστικά, το ξένο μέσο το δημοσίευμά του. 

Διακυβεύονται η φήμη του ΔΝΤ, ως αυστηρού εφαρμοστή προγραμμάτων διάσωσης που έχει στόχο να κάνει βιώσιμα τα χρεωμένα κράτη και η αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να διατηρήσει ενωμένη την ευρωζώνη, αλλά και να αποτρέψει μία ακόμη επιζήμια ελληνική κρίση, προσθέτει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. 



«Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε τη διαρροή για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων και να προσπαθήσει να στριμώξει τους συντηρητικούς αντιπάλους του», σχολιάζει το Reuters. 

Απέτυχαν οι προσπάθειες να μπει ένα «διαχωριστικό», ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ και να απομονωθεί ο Πολ Τόμσεν αναφέρει το άρθρο. «Κάθε φορά που ο Τσίπρας πρέπει να συμβιβαστεί, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν εξωτερικό εχθρό», σχολιάζει στο Reuters ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

«Πρόκειται για έξυπνη εγχώρια πολιτική παρότι πρόκειται για ανόητη διπλωματία», συμπληρώνει. Καταγράφοντας τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά από τη δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου, από τα WikiLeaks, πριν από μία εβδομάδα, το Reuters σημειώνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, στην απάντησή της προς τον κ. Τσίπρα, έκανε σαφές ποιον θεωρούσε υπεύθυνο για την διαρροή και υπερασπίστηκε τους συνεργάτες της. «Είναι σημαντικό οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την προσωπική ασφάλειά τους», σημείωνε στην επιστολή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. 

Η διαρροή, σημειώνει το Reuters, υπονόμευσε μήνες υπομονετικών προσπαθειών των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου για να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη μετά από το χάος που δημιούργησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, έριξε φως στην παρτίδα σκάκι των τριών διαστάσεων, που παίζει το ΔΝΤ, προσπαθώντας να κάνει την Ελλάδα να αποδεχθεί επώδυνες μεταρρυθμίσεις για συντάξεις φόρους και «κόκκινα» δάνεια, ενώ παράλληλα πιέζει τη Γερμανία και τους συμμάχους της να δώσουν στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους. 

Το πώς θα εξελιχθεί η τριμερής διελκυστίνδα ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ελλάδα και το Βερολίνο, παραμένει αβέβαιο, σημειώνει το Reuters, τη στιγμή που καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να φύγει. «Οι Γερμανοί εξαρτώνται περισσότερο τώρα από την Ελλάδα, προκειμένου να δράσει ως ο φρουρός της Ευρώπης. 

Το Βερολίνο χρειάζεται τη συνεργασία της Αθήνας για την κράτηση των μεταναστών μέχρι να σταλούν πίσω στην Τουρκία. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ξοδέψει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να καταλήξει στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Δεν μπορεί να αποξενώσει τους δανειστές. Και το ΔΝΤ δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα ως μία μαύρη κηλίδα στο ιστορικό του», εξηγεί το δημοσίευμα


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Ο Τσίπρας δαιμονοποιεί το ΔΝΤ για να συσπειρώσει το κόμμα του"

Ξέσπασμα Σύρου κατά της κυβέρνησης: Κοροϊδεύουν, είναι για Όσκαρ!

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο θέμα των προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος Ανουάρ Μπάκρι.

«Δεν υπάρχει κράτος» είπε ο κ. Μπάκρι σε υνέτευξή του στον Σκάι και ξέσπασε: «Αυτό που γίνεται είναι ένα οργανωμένο έγκλημα που συντελείται στην πλάτη των Σύριων, μιλάμε για ένα θίασο, το κράτος είναι απόν, ένας Ερυθρός Σταυρός είναι μόνο που δίνει κάτι σάντουιτς».

Ο γενικός γραμματέας της κοινότητας των Σύρων που ζουν στην Ελλάδα δήλωσε θυμωμένος και υποστήριξε: «Δεν πρέπει να τους αφήνουνε, αυτοί τους έχουνε στο λιμάνι του Πειραιά, ο θίασος της κυβέρνησης».

Όταν οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι οι λιμενικοί μοιράζουν φυλλάδια με οδηγίες στους πρόσφυγες, ο κ. Μπάκρι τόνισε: «Ποια φυλλάδια, δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι 50 τέτοιοι οργανωμένοι της αστυνομίας, ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να το εκκενώσουν σε 10 λεπτά; Μα κοροϊδευόμαστε;»

«Μα αυτό είναι βία» είπε ο παρουσιαστής της εκπομπής «Ακραίως» Τάκης Χατζής.

«Δεν υπάρχει βία κύριε, οι άθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι, έχουν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει πουθενά να τους πάνε και κάνουνε όλο αυτό το θέατρο, οι άνθρωποι είναι για Όσκαρ!» συνέχισε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος.

«Μα είναι δυνατόν να μην μπορούν να κάνουν καταγραφή;» κατηγόρησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατήγγειλε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες «μας γράφουνε στα παλιά τους τα παπούτσια».

«Ο θίασος κυβερνάει κ. Χατζή, ο θίασος κυβερνάει, είναι έγκλημα αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο Ανουάρ Μπάκρι και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μικροπολιτική στην πλάτη του λαού μας».

Στις καταγγελίες και το κατηγορώ του Ανουάρ Μπάκρι, γενικούς γραμματέα του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος, αντέδρασε ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Ανδρέας Πετρόπουλος, εις εκ των παρισταμένων στο στούντιο της εκπομπής του Σκάι.

«Είναι μεταγραφή της ΝΔ, ο Άδωνις των Σύρων είναι, ο Άδωνις των Σύρων, είναι σε παράκρουση» είπε ο δημοσιογράφος της Αυγής για το ξέσπασμα του κ. Μπάκρι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέσπασμα Σύρου κατά της κυβέρνησης: Κοροϊδεύουν, είναι για Όσκαρ!"

Μυστικοί αστυνομικοί της Εuropol σε Πειραιά και νησιά για να εντοπίζουν τζιχαντιστές

Μυστικοί αστυνομικοί της Εuropol βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο, αλλά και Πειραιά, προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτους για συνεργασία με το ISIS μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών αποκαλύπτει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Σλοβένος Ρόμπερτ Κρεπίνκο, στέλεχος της Εuropol, επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας για τη δίωξη της παράτυπη μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, δέκα ειδικοί βρίσκονται στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου και ένας στον Πειραιά. Ο κ. Κρεπίνκο είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις με έλληνες αξιωματούχους, ώστε να υπάρξει ροή πληροφοριών από τα hot spots προς την κεντρική βάση πληροφοριών της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας στη Χάγη.

Δηλώνει μάλιστα ότι οι αστυνομικοί της Εuropol που βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μπορούν να ενημερώνουν άμεσα όχι μόνο τις ελληνικές αρχές, αλλά και τις άλλες ενδιαφερόμενες υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΕ, γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγμάτευση με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαπραγματευόμαστε του όρους δραστηριοποίησης της Europol στην Ελλάδα και ελπίζω στο τέλος της διαδικασίας να καταφέρουμε να βρούμε λύση...»

Σημειώνεται ότι 28χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές την Παρασκευή, φαίνεται πως είχε περάσει από τη Λέρο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega. Έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο, με το όνομα Ναΐμ αλ Χαμέντ, πέρασε, εκτός από την Ελλάδα, από Αυστρία και Γερμανία.

Η Europol υπολογίζει σε 3 έως 5 χιλιάδες τους ευρωπαίους υπηκόους που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστικοί αστυνομικοί της Εuropol σε Πειραιά και νησιά για να εντοπίζουν τζιχαντιστές"

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Κάμερον τις φορολογικές του δηλώσεις μετά τα Panama Papers

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις. Πρόκειται για μία προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που ανέκυψαν σχετικά με την προσωπική του οικονομική κατάσταση, μετά την αποκάλυψη των Panama Papers και τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο πατέρας του.

Έτσι λοιπόν, ο μισθός του Βρετανού πρωθυπουργού αγγίζει τις 140.522 λίρες, ενώ εισπράττει και 46.899 λίρες από το μισό του μερίδιου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

Παράλληλα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

Το Σάββατο, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση των Panama Papers, δηλώνοντας ότι «το λάθος είναι δικό του».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα έδωσε ο Κάμερον τις φορολογικές του δηλώσεις μετά τα Panama Papers"

Συμπλοκή προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά- Ένας τραυματίας

Συνεχή επεισόδια με μεθυσμένους Τυνήσιους παράτυπους μετανάστες καταγγέλλουν Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Ένα από αυτά σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν σύμφωνα με τις καταγγελίες Σύρων, Τυνήσιοι επιχείρησαν να κλέψουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία βγήκαν μαχαίρια με αποτέλεσμα ένας άνδρας να τραυματιστεί στο πόδι και να διακομιστεί με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο της Βούλας. Την ίδια στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται την επιβίβασή τους στα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στα hot spots.

Ωστόσο οι κυβερνητικές προσπάθειες για άδειασμα του λιμανιού συνεχίζονται με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου στα αραβικά, τα φαρσί, τα αγγλικά και τα ελληνικά με το οποίο ζητείται από τους περίπου 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τους επιβατικούς σταθμούς και τις πύλες του λιμανιού.

Όπως εξηγείται στο φυλλάδιο η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών γίνεται μόνο στα hot sposts και ως εκ τούτου η παραμονή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο αποτελεί χάσιμο χρόνου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκή προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά- Ένας τραυματίας"

Επεισόδια στον φράχτη - Δακρυγόνα από την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη

Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών Αρχών της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
 
Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Ακούστε τα όσα μετέδωσε νωρίτερα ο διευθυντής του Real Fm 97,8 Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Τσομπάνογλου.








Πηγή φωτογραφιών: Thestival.gr
Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε από αγνώστους φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.

«Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών.


Real


Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στον φράχτη - Δακρυγόνα από την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη"

Θ. Δρίτσας: «Δεν τέλειωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ»

Μπορεί οι υπογραφές με τους Κινέζους επενδυτές για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να έπεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιμένει ότι «η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ δεν τελείωσε».

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega, ο Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι «ετοιμάζονται ρυθμίσεις, όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά, που δημιουργούν έναν νέο κρατικό ΟΛΠ».

Ο κ. Δρίτσας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος φορέας που έχει αναλάβει να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις, λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει».

«Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ» είπε και αναρωτήθηκε αν τελικά «κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε» ξεκαθάρισε ο υπουργός, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που ο νέος φορέας ο οποίος θα διαδεχτεί το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει μεγαλύτερες εξουσίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Δρίτσας: «Δεν τέλειωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ»"

Σάλος με τα «έγγραφα του Παναμά» - Εμπλέκεται και ο Σόιμπλε

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα Panama Papers και την αμαρτωλή νομική εταιρεία «Mossack Fonseca». Σαν βόμβα «έσκασε» η είδηση του γερμανικού Spiegel, που εμπλέκει στην υπόθεση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή και αφού στριμώχτηκε από τις αποκαλύψεις, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε πως δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα των «εγγράφων του Παναμά». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, ο Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνούνταν επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου, αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει προσωπικά». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά». 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Κάμερον: Δικό μου το λάθος 


Στην Ντάουνιγκ Στριτ συγκεντρώθηκαν χθες Βρετανοί που απαιτούσαν την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον για το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του Ιαν ήταν στις λίστες των Panama Papers. Υπό ασφυκτική πίεση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε χθες: «Ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα αυτή την υπόθεση, μην κατηγορείτε τους συμβούλους μου, το λάθος είναι δικό μου, πήρα το μάθημά μου».

Μετά τις αποκαλύψεις της περασμένης Κυριακής, χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερις ανακοινώσεις με μπερδεμένες διατυπώσεις από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, πριν ο ίδιος αποφασίσει τελικά να παραδεχθεί ότι είχε μετοχές σε εταιρία που εδρεύει στις Μπαχάμες. Ο Κάμερον επανέλαβε χθες ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Αναβρασμός στην Ισλανδία 

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη φορά χθες μπροστά από το κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ, απαιτώντας να διεξαχθούν εκλογές «αμέσως» και να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, δύο υπουργοί της οποίας φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά».

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον έγινε ο πρώτος ηγέτης σε διεθνές επίπεδο που έπεσε θύμα του σκανδάλου, καθώς αυτά αποκάλυψαν πως του ανήκε εξ ημισείας μια εταιρεία που διαχειριζόταν την περιουσία της πλούσιας συζύγου του, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο Γκούνλογκσον παραχώρησε τη θέση του στον Σίγκουρντουρ Ίνκι Γιόχανσον, ο οποίος ανέλαβε να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση.

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους. Διορίστηκε απλώς μια νέα υπουργός Εξωτερικών. Η αλλαγή του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους Ισλανδούς εκλογείς, που πέραν του ότι δεν εμπιστεύονται τον Γιόχανσον - οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του ανέρχονταν σε μόλις 3% στα τέλη του Μαρτίου – επιθυμούν βαθύτερες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με τα «έγγραφα του Παναμά» - Εμπλέκεται και ο Σόιμπλε"

Συζητούν μηδενική προστασία στα «κόκκινα δάνεια»

Αγώνα δρόμου για να συμφωνήσουν με τους δανειστές πως... διαφωνούν, δίνει πλέον η κυβέρνηση. Ο χθεσινός μαραθώνιος των συναντήσεων Τσακαλώτου που διήρκεσε πάνω από δέα ώρες (από Σάββατο 4 το απόγευμα μέχρι στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα) δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο, τόσο στα «κόκκινα δάνεια» και στους νέους φόρους, όσο και στο ασφαλιστικό.

Από το πρωί της Κυριακής τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών θα ετοιμάζουν κείμενα, σβήνοντας και γράφοντας νέα μέτρα, ώστε να είναι όλα έτοιμα γύρω στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, οι κ.κ. Τσααλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος θα έχουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που ο υπουργός Οικονμικών ευελπιστεί να καταλήξει απόψε σε μία «καταρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ) που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσιγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από Πέμπτη.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018 ενώ, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων προτάσεων, συζητήθηκε η αύξηση του Ειδικού Φόρου στα τσιγάρα και σε άλλα καπνικά προϊόντα.

Αν και οι απεσταλμένοι των δανειστών φέρονται να μένουν ανυποχώρητοι στα βασικά ζητήματα, ο κύριος Τσακαλώτος έλεγε φεύγοντας από το Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις (λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα) πως «σε όλα είχαμε πρόοδο». Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» ως την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία Έλληνες και ξένοι θα διακόψουν τις συνομιλίες στην Αθήνα, για να μεταβούν στις ΗΠΑ για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Το μεγάλο «αγκάθι» στο οποίο έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση για τους νέους φόρους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του αφορολογήτου των 2100 ευρώ, αλλά και η κατάργηση φοροαπαλλαγών που σήμερα ισχύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα κόκκινα «δάνεια» η ελληνική πρόταση «χαμήλωσε» επικίνδυνα, αλλά οι δανειστές την απορρίπτουν και πάλι! Η κυβέρνηση προτείνει προστασία από τα funds έως τρία χρόνια και μόνο για «κόκκινα δάνεια» ύψους έως :

- 100.000 ευρώ, προκειμένου για επαγγελματίες

- 75.000 ευρώ, πρειμένου για επαγγελματίες

- 5.000 ευρώ για κόκκινα δάνεια.


Οι δανειστές επιμένουν για μηδενική προστασία, αλλά αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης έλεγε χθες πως «είναι εφικτό» να συμφωνηθεί να υπάρξει ένας χρόνος παράτασης τουλάχιστον, αντί για τρία.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς πάντως προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds για τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι του ποσού των 500.000, ως 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

"Θέλουν αίμα"

Νωρίτερα, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, έγινε συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι παραμένουν ακόμη διαφορές κυρίως για τις επικουρικές συντάξεις λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση "μας ζητούν αίμα".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συζητούν μηδενική προστασία στα «κόκκινα δάνεια»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news