facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Goldman Sachs: Η μεγάλη επιστροφή του Grexit - Τι θα συμβεί τον Ιούλιο

«Επιστροφή στις μέρες του 2015» για την ελληνική οικονομία προβλέπει η Goldman Sachs σε σημερινό της report, στο οποίο υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες ενός Grexit δεν έχουν μειωθεί και τόσο πολύ και με δεδομένη την εν εξελίξει κόντρα μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.
Παράλληλα ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος εκτιμά ότι ο Ιούλιος θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 2,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, ποσό το οποίο σαφώς δεν πρόκειται να «εμφανιστεί» στα κρατικά ταμεία, εάν δεν υπάρξει εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος στήριξης.
Σύμφωνα με τη Goldman, παρά το γεγονός ότι η κρίση και η συνεχής κόντρα της Ελλάδας με τους δανειστές της σχεδόν δεν αποτελεί, πλέον, είδηση, καλό θα είναι οι επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι -και κυρίως όσοι τοποθετούνται στις αγορές συναλλάγματος – για το ενδεχόμενο ακόμη και πολιτικής κρίσης στη χώρα εντός των επόμενων μηνών.
«Όσο οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται, η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται και η πολιτική αβεβαιότητα εντείνεται, καλό θα ήταν οι επενδυτές να «μετρήσουν» και όλα τα παραπάνω εάν ετοιμάζονται να τοποθετηθούν στο ευρώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του αμερικανικού ομίλου.
Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά και στη -γνωστή άλλωστε – κόντρα μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι χωρίς ελάφρυνσή του δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται, μάλλον, απρόθυμοι να ξεκινήσουν συζητήσει για το όλο ζήτημα.
grexit.PNG
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Goldman Sachs: Η μεγάλη επιστροφή του Grexit - Τι θα συμβεί τον Ιούλιο"

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές των τελευταίων ωρών.

Η συνάντηση των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο είναι πολύωρη όμως φαίνεται ότι μπορεί να κλείσει μια συμβιβαστική λύση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλειδώσει τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στους δύο αυτούς τομείς. Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές"

Διανύθηκε η μισή διαδρομή στην πορεία Πάτρα - Αθήνα ενάντια κατά της ανεργίας

Συνεχίζεται η μεγάλη πορεία «Πάτρα Αθήνα» κατά της ανεργίας, που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Νωρίς το πρωί η πορεία ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο και λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, έφτασε στο Κιάτο.

Αναμένεται πως το βράδυ θα κάνει στάση στην Κόρινθο. Τελικός σταθμός είναι η πλατεία Συντάγματος την Κυριακή στις 6 το απόγευμα, με συγκέντρωση και συναυλία.



Διαβάστε Περισσότερα » "Διανύθηκε η μισή διαδρομή στην πορεία Πάτρα - Αθήνα ενάντια κατά της ανεργίας"

Αποχώρησαν οι πρόσφυγες και μετανάστες από την E.O. Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

Αποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, αλλά και από την παλαιά εθνική οδό στο ύψος του Λιμνότοπου.

Ο πρόσφυγες και μετανάστες είχαν προχωρήσει στον μερικό αποκλεισμό από το Σάββατο, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Ενώ επιτρεπόταν η διέλευση για τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία, η κυκλοφορία των φορτηγών διεξάγονταν μέσω παρακαμπτήριου δρόμου.

Πλέον διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία και των φορτηγών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησαν οι πρόσφυγες και μετανάστες από την E.O. Θεσσαλονίκης - Ευζώνων"

Αναμένεται οριστική απόφαση του ΣτΕ για το πρόστιμο του Μητρόπουλου

Έχει παραγραφεί το πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ που έχει επιβληθεί στον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, αποφάνθηκε η πενταμελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όμως, λόγω σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν, το όλο θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Ο κ. Μητρόπουλος είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (677/2015 και 3792/2015) με τις οποίες είχε απορριφθεί η προσφυγή του κατά της υπ΄ αριθμ. 482/2013 πράξης του προϊσταμένου της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε το επίμαχο πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά το έτος 1999.

Κατ΄ αρχάς, το πρόστιμο ανερχόταν σε 942.136,60 ευρώ, αλλά με απόφαση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70Α του ν. 2238/94, το πρόστιμο περιορίσθηκε στο ποσό των 375.329,08 ευρώ.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σαρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Κωνσταντίνα Λαζαράκη εξέδωσε σήμερα την υπ΄ αριθμ. 888/2016 απόφαση, με την οποία αποφάνθηκε ότι οι δύο εν λόγω εφετειακές αποφάσεις έκριναν μη νομίμως» για την 10ετή παραγραφή που παρατάθηκε, αρχικά με το νόμο 3888/2010 και περαιτέρω με τους νόμους 4002/2011 και 4098/2012.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθαν με τους επίμαχους νόμους, αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναμένεται οριστική απόφαση του ΣτΕ για το πρόστιμο του Μητρόπουλου"

Κατάργηση των συντάξεων χηρείας ζητούν οι θεσμοί για δικαιούχους κάτω των 57 ετών

Την κατάργηση των συντάξεων χηρείας για όσους δικαιούχους είναι σε ηλικίες μικρότερες των 57 ετών ζητούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών από το υπουργείο εργασίας.

Το κουαρτέτο των πιστωτών εκτιμά ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις χηρείας όταν δίνονται σε δικαιούχους κάτω των 57 ετών, αποτελούν «αντικίνητρο» για εργασία, ενώ κατά την εκτίμηση τους υπάρχουν «γενναιόδωρες» συντάξεις χηρείας ειδικά στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία».

Συγκεκριμένα οι θεσμοί προτείνουν :

-Η σύνταξη χηρείας να χορηγείται μόνο για τρία χρόνια σε όσους δικαιούχους δεν έχουν τέκνα, ή
-Να χορηγείται υπό προϋποθέσεις μόνο για όσο διάστημα υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή εφόσον σπουδάζουν μέχρι την ηλικία των 24 ετών και να κόβεται αμέσως μετά την ενηλικίωση των τέκνων.

Σήμερα οι συντάξεις χηρείας ανέρχονται σε 402.000 και έχουν μηνιαίο κόστος 279,5 εκατ. ευρώ. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι το μέτρο να εφαρμοστεί μόνο σε όσους καταστούν δικαιούχοι μετα την ψήφιση του σχετικού νόμου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση των συντάξεων χηρείας ζητούν οι θεσμοί για δικαιούχους κάτω των 57 ετών"

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για υδατοδρόμιο στο Ρέθυμνο

Εγκρίθηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τις πτήσεις υδροπλάνων στο Ρέθυμνο.

Το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας παραμένει σήμερα το μόνο αδειοδοτημένο, ωστόσο το υπουργείο έχει εγκρίνει ακόμα έξι άδειες για υδατοδρόμια σε Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Αλόννησο, Παξούς, Ρέθυμνο, Σκόπελο και Σκύρο.

Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να εγκριθούν οι αδειοδοτήσεις για Αμφιλοχία, Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαύριο, Πάτμο, Πάτρα και Τήνο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί τα έργα των υδατοδρομίων μεγάλης σημασίας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα βοηθήσουν να αρθεί η απομόνωση νησιών.

Για τα μελλοντικά αιτήματα, το υπουργείο δρομολογεί απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για υδατοδρόμιο στο Ρέθυμνο"

Kαι πάλι στον εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα Παπασταύρου και Μιωνής

Εξηγήσεις για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων καλούνται εκ νέου να δώσουν στις εισαγγελικές αρχές ο Στ. Παπασταύρου, δικηγόρος και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Μιωνής καλούνται από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν κληθεί ενώπιον των εισαγγελέων για την ερχόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείεται όμως να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία όπως έχουν το δικαίωμα.

Ποιο είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν εκ νέου τον κ. Παπασταύρου και τώρα και τον κ. Μιωνή ενώπιον των εισαγγελέων. Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για νέα στοιχεία που έλαβαν οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποστείλει προς τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τα νέα αυτά στοιχεία κατά πληροφορίες συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της off shore εταιρίας STARBI.

Πρόκειται για την εταιρία που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ και ο εντοπισμός της οποίας είχε ως αποτέλεσμα ο Στ. Παπασταύρου να καταβάλλει 3,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να παύσει η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη εταιρία ανήκει στον οικογενειακό του φίλο Σάμπι Μιωνή.

Τώρα, στα νέα στοιχεία που έχουν λάβει οι οικονομικοί εισαγγελείς από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους (όλα έχουν σταλεί ήδη στην επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το πόθεν έσχες του κ. Παπασταύρου) μεταξύ άλλων εμπεριέχονται 450 σελίδες που περιλαμβάνουν έγγραφα δικηγορικού γραφείου, το οποίο φέρεται να ειδικεύεται στη σύσταση off shore εταιριών όπως επίσης και πολλά emails που ίσως μπορούν να «μαρτυρήσουν» ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας STARBI.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Kαι πάλι στον εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα Παπασταύρου και Μιωνής"

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο "Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις".

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να εξορθολογήσει το τοπίο των αγροτικών συνεταιρισμών καθώς από τους περίπου 6.500 εγγεγραμμένους λειτουργούν περίπου 1.050.

Οι προωθούμενες διατάξεις ικανοποιούν πολλά από τα αιτήματα των αγροτών γι αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι η κατάθεση του ενόψει του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού δεν είναι τυχαία.

Δείτε εδώ το επίμαχο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς"

Επιμένει ο Σόιμπλε για τα 50 δις

Για τη Γερμανία, η συμφωνία που συνήφθη με την Ελλάδα το καλοκαίρι, η οποία προέβλεπε έσοδα 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ισχύει ακόμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. 

Προφανώς το Βερολίνο έκρινε τη διευκρίνιση αυτή αναγκαία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι ο αρχικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι μη ρεαλιστικός και πως τώρα ο στόχος είναι 15 δισ. ευρώ, που όμως μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Αθήνα είχε συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της, όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο που υπεγράφη, να περιληφθούν έσοδα ύψους 50 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.



Η ουσιαστική διάψευση των λεγόμενων του κ. Σταθάκη από το Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, ευλόγως δημιουργεί υποψίες για το αν έφτασε στο τέλος της η σχετική «επιείκεια» που έδειχνε τον τελευταίο καιρό η Γερμανία σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος.

Πάντως, η θέση αυτή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, του κ. Σόιμπλε ουσιαστικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει βάλει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων και πιθανών προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις.

Οι δηλώσεις Σταθάκη

Αναφερόμενος στο υπό ίδρυση ταμείο αποκρατικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταθάκης δήλωσε την Τρίτη, ότι το αντίτιμο από την πώληση της δημόσιας περιουσίας θα είναι πολύ μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. 

«Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι η ιδέα για 50 δις ευρώ ήταν εξωπραγματική» είπε. Το ποσό αυτό μειώθηκε στη συνέχεια καταρχάς στα 25 δις και ύστερα στα 15 δις. Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, έχουν εισπραχθεί 2,5 δις. Στο τέλος θα φτάσουν «ίσως στα 6-7 δις.» 



Από τις 11 περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπεται να γίνουν στο ορατό μέλλον, διευκρίνισε, ίσως εισπραχθούν επτά δις ευρώ, ποσό που είναι «λίγο ή πολύ ρεαλιστικό».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο Σόιμπλε για τα 50 δις"

Αβραμόπουλος: Δεν ειναι εφαρμόσιμο το «Δουβλίνο» σήμερα

Στην παρουσίαση ιδεών για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς και τον Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να προτείνουν δύο κύριες ιδέες για τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού κατανομής των βαρών της παροχής ασύλου στην ΕΕ.

Στόχος της Επιτροπής, σύμφωνα με τον Φρανς Τίμερμανς και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, είναι ο εναρμονισμός της διαδικασίας παροχής ασύλου κατά μήκος των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου και η δημιουργία «έξυπνων συνόρων» κατά μήκος της ΕΕ.

Δύο πιθανά «νέα Δουβλίνα»

Ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη, τονίζοντας ότι υπάρχει η ανάγκη βιώσιμων πολιτικών για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς μονοπατιού μετανάστευσης».

Για το λόγο αυτό, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι δύο:

- Το ενισχυμένο Δουβλίνο, όπου παραμένουν οι παράμετροι του κανονισμού, προστίθεται όμως ένας μηχανισμός για ελάφρυνση των βαρών από κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσκολίες

- Ένας νέος και αυτοματοποιημένος μηχανισμός, όπου η ΕΕ έχει καθορίσει την ποσόστωση στα κράτη-μέλη και οι πρόσφυγες που λαμβάνουν άσυλο προωθούνται αυτόματα στην ΕΕ.

Η πρώτη πρόταση στοχεύει στη δημιουργία μιας «δικλείδας δικαιοσύνης», όπου τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, θα μπορούν να ελαφρυνθούν από τα βάρη.

Η δεύτερη πρόταση αποτελεί τη ριζική αλλαγή του κανονισμού, έτσι ώστε να θεσπιστούν κριτήρια μεταξύ των κρατών-μελών για την κατανομή των βαρών της μετανάστευσης αυτόματα και χωρίς να χρειάζεται να διαπιστωθεί κάποια δυσκολία από ένα κράτος-μέλος, για να εξαιρεθεί από τον μηχανισμό.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Δεν είναι εφαρμόσιμο το Δουβλίνο σήμερα

Η Ελλάδα θα κληθεί πάντως να εφαρμόσει και πάλι τον κανονισμό του Δουβλίνου, που ήταν ανενεργός από το 2011, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε πως η χώρα μας έχει ανεπαρκείς εγκαταστάσεις για να προσφέρει άσυλο και να περιθάλψει επαρκώς μετανάστες.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι αλήθεια ότι είχε πει πως «μέχρι να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο πρέπει να εφαρμόζεται», συμπλήρωσε όμως πως συμφωνεί ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς «δεν τέθηκε σε εφαρμογή, όταν η Ευρώπη ήταν αρχικά αντιμέτωπη με το μεταναστευτικό».

Το ζήτημα για τον Έλληνα Επίτροπο είναι πως θα προχωρήσουμε τώρα για την αναθεώρηση του βάση μιας «δίκαιης κατανομής βάρους» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από το πρώτο Δουβλίνο, όταν δεν ήταν τέτοια η κατάσταση» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμισή του πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί με πληρότητα στις υποχρεώσεις της και έχουν αρχίσει να λειτουργούν οι δομές και οι μηχανισμοί και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αν και το πρόβλημα και οι ροές συνεχίζονται, να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε επίσης πως ο οργανισμός Frontex έχει πλέον 1.000 άτομα να εργάζονται στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕASO) περίπου 100.

Σήμερα έφτασαν στην Ελλάδα 68 άτομα από την Τουρκία, αριθμός χαμηλότερος από πριν, «αλλά πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Δεν ειναι εφαρμόσιμο το «Δουβλίνο» σήμερα"

Πρώην μεγαλοτραπεζίτης της Goldman Sachs συμμετείχε μαζί με τον Παπασταύρου στην offshore του Παναμά

Όπως έχει ήδη γραφτεί, ως εμπλεκόμενοι στο παιχνίδι διακίνησης και νομιμοποίησης χρήματος που είχε στηθεί με τις offshore του Παναμά εμφανίζονται πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών, celebrities και κορυφαίοι ποδοσφαιριστές.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ελληνικά ονόματα, τα περισσότερα μάλιστα εκ των οποίων, απασχόλησαν στο παρελθόν με υποθέσεις τους τόσο τα ΜΜΕ όσο φυσικά και την ελληνική Δικαιοσύνη. 


Αδιαμφισβήτητα το πιο δυνατό είναι αυτό του κ. Παπασταύρου ο οποίος, σύμφωνα με την ένωση ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), εντοπίζεται σε τρία Διοικητικά Συμβούλια offshore εταιριών. 

Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς από το ρεπορτάζ της ΙCIJ, προκύπτει ότι στα Δ.Σ. δύο εκ των τριών offshore εταιριών ο. Παπασταύρου συμμετέχει με τους κ.κ. Λαναρά και Μεταξά, οι οποίοι εμπλέκονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα, στις εταιρείες φέρονται να συμμετέχουν και οι Ε. Γκαβαουντάν, Π. Πετρίδης, Α. Πατούνης και Δ. Δημητρίου.



Ποιος είναι όμως ο κ. Γκαβαουντάν; Σύμφωνα με το olympia, πρόκειται για πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs...




Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην μεγαλοτραπεζίτης της Goldman Sachs συμμετείχε μαζί με τον Παπασταύρου στην offshore του Παναμά"

Βερολίνο: Αδύνατο το «κούρεμα» χρέους για νομικούς λόγους

«To κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αδύνατο για νομικούς λόγους». Αυτή ήταν η λακωνική τοποθέτηση του Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπροσώπου της ΄Ανγκελα Μέρκελ κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε επίσης να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι η γερμανική θέση για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει.

Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή της συνάντηση στο Βερολίνο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία και του Πολ Τόμσεν, από την πλευρά του Ταμείου. Τόνισε πως δε μπορεί να γίνει κούρεμα του χρέους εντός της ευρωζώνης και ότι η ΕΕ επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Αδύνατο το «κούρεμα» χρέους για νομικούς λόγους"

Σκληρή γλώσσα από Τσατάνη κατά Θάνου και Παπαγγελόπουλου

Σκληρή γλώσσα τόσο κατά της πρόεδρου του Άρειου Πάγου Βασιλικής Θάνου όσο και κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, χρησιμοποιεί η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη στις εξηγήσεις που έδωσε στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται Εις βάρος της από την ίδια την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενοπούλου.

Η κ. Τσατάνη μάλιστα ζητά και την εξαίρεση της κ. Θάνου από την έρευνα , κατηγορώντας την για μεροληπτική στάση.

Αναφερόμενη στα ερωτήματα που της έθεσε η κ. Θάνου, η εισαγγελέας τονίζει ότι απαντά συγχρόνως με την αίτηση εξαίρεσης, προκειμένου να μην θεωρηθεί ποτέ, ότι απέφυγε επί της ουσίας τις εξηγήσεις της, αν και αυτές πρέπει να τύχουν της κρίσεως άλλου δικαστικού λειτουργού, μετά την έκδοση αποφάσεως επί της αιτήσεως εξαιρέσεως.

Συγκεκριμένα η κ. Τσατάνη εγκαλεί την κ. Θάνου για «ιδιαίτερη σχέση με την υπόθεση που κρίνεται, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί αμφιβολία για την αμεροληψία, διότι έχει διατελέσει Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015, και υπηρεσιακή προϊσταμένη του τότε διατελέσαντος υπηρεσιακού Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει εχθρότητα προς το πρόσωπό μου».

Διαβάστε το υπόμνημα

Βολές κατά Παπαγγελόπουλου

Η κ. Τσατάνη μέσω των εξηγήσεων της καταφέρεται εναντίον του αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και επιμένει στη δική της εκδοχή σχετικά με την συνάντηση που είχε μαζί του τον περασμένο Νοέμβριο.

Αναφερόμενη στην από 2/3/2016 επιστολή – απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, υποστηρίζει οτι: «Ούτε κατ΄ ελάχιστον δεν προσεγγίζουν την πραγματικότητα οι ανωτέρω αναφορές του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος δυστυχώς στη δημόσια αυτή επιστολή του προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση, παραθέτει δήθεν λεγόμενά μου από την φαντασία του, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να καλύψει το πανθομολογούμενο ατόπημά του να παρέμβει ενεργά στη Δικαιοσύνη. Ενώ συνομολογεί ότι ζήτησα να τον συναντήσω για να μου εξηγήσει τα διαδιδόμενα από αυτόν περί «πραξικοπήματος», με εμφανίζει να απευθύνομαι προς αυτόν με αβρότητα και ότι τάχα του ζήτησα να με αντιμετωπίσει ως συνάδελφο και όχι ως Υπουργό, λόγια που δεν ειπώθηκαν από εμένα. Στη συνέχεια αναφέρει εν γνώσει της αναληθείας ότι δήθεν, σχεδόν κλαίγοντας, του ζήτησα τη βοήθειά του (sic!) διότι μερίδα του Τύπου μου καταλόγιζε ότι αφαίρεσα παράτυπα δικογραφία που χειριζόμουν. Η αλήθεια, την οποία γνωρίζει, αλλά δεν αποκαλύπτει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός της Δικαιοσύνης είναι ότι ο ίδιος πιεστικά μου ζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου δήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα».

Για τη Δικαιοσύνη

Η κ. Τσατάνη υποστηρίζει επίσης ότι σε αντίθεση με αυτά που λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος για το λόγο που ζήτησε να τον συναντήσει «ουδένα λόγο είχα να φοβάμαι μήπως μου ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, όπως αναληθώς αναφέρει ο κ. Υπουργός. Αυτό που του ζήτησα ήταν να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης, που έχει υπηρετήσει, και να μην συνεχίσει να διαδίδει περί πραξικοπήματος, διότι δεν είχε καμία ουσιαστική ή νομική βασιμότητα, ενώ εκείνος συνέχιζε με απαξιωτικό τρόπο «να μου κουνάει το χέρι» υποδεικνύοντας «όπως ο δάσκαλος στο μαθητή του» να επιστρέψω τη δικογραφία που χειριζόμουν στην κ. Εισαγγελέα Διαφθοράς».

Και καταλήγει η κ. Τσατάνη, προειδοποιώντας ότι θα στραφεί και κατά του Υπουργού: «Με προσβάλλει διαρκώς ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει συνομολογήσει συμπεριφορά παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, και γι΄αυτό θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου εναντίον του για την αποκατάσταση της τρωθείσης τιμής και υπολήψεώς μου...».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή γλώσσα από Τσατάνη κατά Θάνου και Παπαγγελόπουλου"

Κώδικας συμπεριφοράς: «Ομερτά» στους βουλευτές για μια διετία μετά το τέλος της θητείας τους

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές παρουσιάζει η τελική πρόταση του Προέδρου της Βουλής  Νίκου Βούτση για τον Κώδικα ορθής συμπεριφοράς των βουλευτών. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόπειρα σύνταξης «Savoir faire» για βουλευτές είχε γίνει επί προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη από τον τότε πρόεδρο της επιτροπής Δεοντολογίας Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί τότε, με το κείμενο που μοίρασε πρόσφατα ο κ. Βούτσης στα κόμματα έχει ελάχιστες διαφορές, ορισμένες εκ των οποίων όμως με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα προβλέπεται πως οι βουλευτές κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους υπογράφουν δήλωση εχεμύθειας που θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ιδίον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους». Η απαγόρευση ισχύει και για μια διετία από την λήξη των καθηκόντων τους ενώ αφορά το σύνολο των εγγράφων και όχι μόνο τα διαβαθμισμένα. Είναι δε τόσο γενική που προκαλεί προβληματισμό για το αν αποπειράται προσπάθεια τρομοκράτησης των βουλευτών να χρησιμοποιούν στοιχεία που εκθέτουν την κυβέρνηση.   

Επίσης, στα πειθαρχικά μέτρα έχει προστεθεί διάταξη που προβλέπει πως ο βουλευτής  εις βάρος του οποίου έχει διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του οργάνου της Βουλής ή σε σχετικές ψηφοφορίες που σχετίζονται με την ως άνω σύγκρουση συμφερόντων. Τι θα γίνει όμως εάν κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση μισθολογικών ή συνταξιοδοτικών διαπιστωθεί πως βουλευτής ή υπουργός είχε στο παρελθόν ως δικηγόρος αναλάβει σχετικές δικαστικές υποθέσεις εργαζομένων; 

Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή από τα μέλη των επιτροπών Δεοντολογίας και Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο των τελικών διατάξεων που θα εισαχθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση. 

Η πρόταση του κ. Βούτση έχει ως εξής: 








protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώδικας συμπεριφοράς: «Ομερτά» στους βουλευτές για μια διετία μετά το τέλος της θητείας τους"

«Πράσινο φως» για 3.982 προσλήψεις και κατανομές προσωπικού από Τσακαλώτο και Βερναρδάκη

Την πρόσληψη 3.737 ατόμων, την κατανομή 134 και την κίνηση διαδικασιών για 111 προσλήψεις, ενέκρινε η κυβέρνηση.

Eιδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) 33/2006, θα προσληφθούν 3.564 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως οκτώ μηνών, σε έργα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που θα χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, 103 προσλήψεις ως έκτακτο προσωπικό στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και εβδομήντα άλλες ως έκτακτο προσωπικό στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Κατανέμονται, επιπλέον, 54 δόκιμοι ειρηνοδίκες Δ’ τάξεως, που περιλαμβάνονται στον τελικό πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με την υπ' αριθμ. 104572/24.12.2014 απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι οποίοι καταλαμβάνουν ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις ειρηνοδικών των Ειρηνοδικείων και Πταισματοδικείων της χώρας, για το 2016. Οι υπόλοιπες 80 κατανομές αφορούν σε δικαστικούς λειτουργούς, απόφοιτους της 21ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, εκ των οποίων 21 για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, 45 για την Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη και 14 για τους Εισαγγελείς.

Δόθηκε επίσης το "πράσινο φως" για να κινηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης 76 ατόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην ΑΔΜΗΕ του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και 35 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, στον ΟΣΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Την απόφαση συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» για 3.982 προσλήψεις και κατανομές προσωπικού από Τσακαλώτο και Βερναρδάκη "

Κοτζιάς προς φοιτητή: Σκάσε μ@@@@κα (video)

Φραστική επίθεση δέχθηκε χθες Τρίτη από φοιτητές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με έναν από αυτούς να τον επικρίνει για δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα.

Κάποια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών χάνει την ψυχραιμία του, και λέει σε έναν φοιτητή «σκάσε μ@@@@α».

Όλος ο διάλογος όπως τον παρουσιάζει το site alfavita.gr:

-Τα συγχαρητήριά μου για τις επικίνδυνες και δολοφονικές πολιτικές που υιοθετείτε.
-Είπες την ατάκα σου;
-Θέλω να σάς δω πραγματικά συγχαρητήρια, είσαστε ηθικός αυτουργός των δολοφονιών εκατοντάδων προσφύγων στα σύνορα. Ντροπή σας.
–Σκάσε μαλάκα
-Αυτή είναι η επιχειρηματολογία σας; Πρέπει να ντρέπεστε. Έτσι απευθύνεστε σε έναν 22χρονο φοιτητή; Κοτζάμ υπουργός δεν έχετε επιχειρήματά;
-Έκανα φυλακή εγώ παλιόπαιδο
-Και τώρα τα ξεπουλάτε όλα; ντροπή σας που σκοτώνετε ανθρώπους στο Αιγαίο. Συγχαρητήρια για το ήθος σας.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς προς φοιτητή: Σκάσε μ@@@@κα (video)"

Τόμσεν: Δεν έχω νευριάσει καθόλου με την Ελλάδα

«Δεν έχω νευριάσει καθόλου με την Ελλάδα», ανέφερε ο Πολ Τόμσεν στον ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο σε συνάντησή τους στη γερμανική πρωτεύουσα μετά την χθεσινή συζήτηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του διευθυντή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΔΝΤ.

Παραδέχθηκε ότι συνομίλησε τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα, ωστόσο, δεν ήθελε να πει κάτι επιπρόσθετο.

Η συνάντηση έγινε κατά την επιστροφή του Παντελή Βαλασόπουλου στο σπίτι του και ενώ ο Πολ Τόμσεν συνέτρωγε με δημοσιογράφο εφημερίδας της νοτίου Γερμανίας σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Ο ανταποκριτής του Mega έκανε λόγο για θερμές αναφορές του κ. Τόμσεν για την Ελλάδα και για κλίμα εξαιρετικά φιλικό.

Πρόσθεσε πως η συνάντηση του κ. Τόμσεν με την δημοσιογράφο αποτελεί προάγγελο ότι η εφημερίδα τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Δεν έχω νευριάσει καθόλου με την Ελλάδα"

Αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσαν λογιστές - φοροτεχνικοί

Κλείνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους οι λογιστές – φοροτεχνικοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής στο TAXISnet.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι αύριο θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς εφοριών σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, ο οποίος οδηγεί στην καταβολή του 70% και πλέον του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όπως σημειώνουν.

«Εάν εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, του χρόνου θα είναι αδύνατη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, γιατί – πολύ απλά – δε θα υπάρχουν λογιστικά γραφεία και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού θα έχουν βάλει λουκέτο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

«Καλούμε όλους τους Συναδέλφους να βάλουν κατά μέρος τα πολιτικά και συνδικαλιστικά «εγώ» τους και να απέχουν από την υποβολή δηλώσεων, ώστε το μήνυμα αντίδρασης να είναι ηχηρό, γιατί όλοι μαζί μπορούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., Βασίλης Καμπάνης.

«Οι οικονομολόγοι – λογιστές φοροτεχνικοί – στηρίζουν τον επιστημονικό τους φορέα και αποφάσισαν να απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε., Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.

Σε πρώτη φάση, η αποχή θα διαρκέσει έως και τις 18 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσαν λογιστές - φοροτεχνικοί"

Ντομπρόβσκις:«Βγαίνατε από το μνημόνιο το '14, αλλά ο Τσίπρας άλλαξε δρόμο»

«Βγαίνατε από το 2014, αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση διάλεξε άλλους δρόμους». Αυτό το μήνυμα στέλνει ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή που παραχώρησε στο capital.gr και το ΚΥΠΕ.

«Σε σχέση με την Ελλάδα όντως είναι η μόνη χώρα που μένει σε πρόγραμμα στην ΕΕ. Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία» λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενος στην ελληνική περιπέτεια του τελευταίου χρόνου.

Το δεύτερο μήνυμα που στέλνει μέσω της συνέντευξής του αφορά επίσης την ελληνική κυβέρνηση και είναι: «Η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση... Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών». Υπογραμμίζει δε ότι «η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις:«Βγαίνατε από το μνημόνιο το '14, αλλά ο Τσίπρας άλλαξε δρόμο»"

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια την Παρασκευή

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 13:00, παρουσία του πρωθυπουργού, του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, και του προέδρου της China Cosco, θα υπογραφεί η συμφωνία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή 8 Απριλίου, στις 11:00, εργαζόμενοι των λιμανιών και λιμενεργάτες, οι οποίοι αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ πραγματοποιούν 24ωρη πανλιμενική απεργία.

«Η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις διακηρύξεις της περί Δημόσιων Λιμανιών και αφού εκμεταλλεύτηκε τους αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια για να πάρει την εξουσία, τώρα διοργανώνει φιέστες αγκαλιά με τους πλέον νεοφιλελεύθερους των ιδιωτικοποιήσεων» αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Όπως σημειώνουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρεμβαίνουν με καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σχετικά με την πώληση του ΟΛΠ.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την πώληση του λιμανιού ΟΛΠ και παραχωρεί το 51% + 16% έναντι 280 + 80 εκατ. ευρώ και χαρίζει στην COSCO 1,05 δισ. ευρώ, που είναι η παρούσα αξία των ενοικίων από την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ».

ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών κάνουν λόγο για λόγια και ευχολόγια σχετικά με το μεγάλο θέμα της κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και προσθέτουν ότι η σύσταση της τριμερούς συνάντησης (ΥΝΑ, υπ. Εργασίας, υπ. Οικονομικών, ΟΛΠ, εργαζόμενοι) δεν έχει λειτουργήσει ακόμη με διάφορα προσκόμματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια την Παρασκευή"

Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις εξετάζουν τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό

Τέσσερις στις δέκα εταιρείες στην Ελλάδα εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν την έδρα τους στο εξωτερικό, κυρίως για λόγους φορολογικούς και γραφειοκρατικούς. Αν και κοινή αντίληψη αποτελεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν στην Βουλγαρία, η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες ανοίγουν πανιά για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κυρίως.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα καταγράφει έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor Greece, που διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου.

Τα νούμερα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα.

Γιατί μένουν και γιατί φεύγουν

Οι κυριότεροι λόγοι δραστηριοποίησης στην Ελλάδα είναι η παραδοσιακή παρουσία στη χώρα και η καλή γνώση της εγχώριας αγοράς (53%) καθώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται παρά την κρίση (51%). Ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας (39%). Το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού αναφέρθηκε επίσης σε ποσοστό 20% ενώ με μικρότερα ποσοστά βρίσκουμε την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και καλούς συνεργάτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε την κρατική στήριξη ως λόγο παραμονής στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, ως βασικοί λόγοι φυγής σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%). Λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι λόγοι για να παραμείνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα διαφοροποιούνται, όπως είναι αναμενόμενο, ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως τα καταναλωτικά προϊόντα και η μεταποίηση, η μακροχρόνια παρουσία στην αγορά και η καλή γνώση της αποτελούν τα βασικά κριτήρια παραμονής. Σε τομείς που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά αποτελούν το βασικό κίνητρο παραμονής στη χώρα. Τέλος, σε τομείς που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση ή στηρίζονται στην καινοτομία, όπως η τεχνολογία, η υγεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καθορίζει την επιλογή των επιχειρήσεων.

Για που ανοίγουν πανιά

Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές, κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες, σε μικρότερο ποσοστό (10%). Η Κύπρος είναι επίσης μεταξύ των επιλογών σε ποσοστό 16%, λόγω της σταθερότητας και της χαμηλής φορολογίας. Η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, που όμως δηλώνεται μόνο στο 5% των απαντήσεων.

Οι προβλέψεις

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από 5 χρόνια ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας της Endeavor το Μάιο του 2014, καθώς σε ποσοστό 64% οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει ότι αναμένουν βελτίωση στα επόμενα 2 χρόνια και μόλις το 4% έκανε λόγο για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αν άρχιζε σήμερα την επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα θα το έκανε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Το γράφημα


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις εξετάζουν τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό"

Πράσινο φως του Δήμου Βόλβης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων

Θετική απόφαση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλβης, ωστόσο ζητά δεσμεύσεις για τη λειτουργία του κέντρου.

Σύμφωνα με τον δήμο, γίνεται δεκτή η πρόταση του συντονιστή του διυπουργικού οργάνου για το Προσφυγικό, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για την παραχώρηση χώρου στο Βαγιοχώρι.

«Αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη συγκυρία και δεχόμαστε, στο μέτρο που μας αναλογεί, να φιλοξενήσουμε προσωρινά αριθμό προσφύγων, καθώς δεν παραβλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του δήμου μας αποτελείται από οικογένειες προσφύγων. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευθεί για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας, ώστε και να είναι αρμονική η συνύπαρξη με τους κατοίκους του δήμου Βόλβης και να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει απέναντι της» δηλώνει ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

Σημειώνεται ότι ο δήμος είχε αρχικά ενημερωθεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων σε κατασκήνωση του Σταυρού, ωστόσο υπήρχαν αντιρρήσεις από την πλευρά του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λόγω της τουριστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου.

Όπως έγινε γνωστό, το παλιό Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν το εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού, ενώ δεν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Σχετική επιστολή τού κ. Βίτσα προς τον δήμο, αναφέρει ότι έχει ήδη γίνει αναγνώριση στον χώρο από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και έχουν καθοριστεί οι εργασίες διαμόρφωσης που πρέπει να γίνουν.


Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή εγκατάσταση και άλλου χώρου φιλοξενίας εντός του δήμου Βόλβης.

Αυτοψία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Αυτοψία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Λευκόβρυση Κοζάνης, πραγματοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τους πρόσφυγες διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Η επίσκεψη του κ. Παπαευσταθίου συνδυάζεται με την πιλοτική έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας, προκειμένου να καταγραφεί το επιδημιολογικό προφίλ και τα υγειονομικά προβλήματα των προσφύγων.

Ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου περιηγήθηκε στους χώρους φιλοξενίας, από τον αντιπεριφερειάρχη υγείας και γιατρό Σταύρο Γιαννακίδη, ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του ιατρείου, τον τρόπο προμήθειας και διανομής φαρμακευτικού υλικού και την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ υποστήριξε ότι «ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων της Κοζάνης είναι νοικοκυρεμένος και διαθέτει μια από τις καλύτερες υγειονομικές δομές σε πανελλαδικό επίπεδο» και αυτό, συνέχισε, «είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των φορέων της περιοχής».

Το ιατρείο του καταυλισμού λειτουργεί κατά κύριο λόγο από εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού συλλόγου Κοζάνης και την εκ περιτροπής παρουσία γενικών γιατρών από την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Επίσης, νοσηλευτές, στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, αλλά και εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού, καλύπτουν σε υγειονομικό επίπεδο τη λειτουργία του ιατρείου.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η φιλοξενία προσφύγων έως σήμερα πέρασαν από την Κοζάνη 1.400 πρόσφυγες, έγιναν 50 διακομιδές στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να γίνουν 17 εισαγωγές ασθενών, όταν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας γίνονται 30 διακομιδές μόνο σε μία ημέρα. Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία περιστατικά νεφροπαθών προσφύγων και παιδιών με μεσογειακή αναιμία όπου έγιναν οι απαραίτητες μεταγγίσεις αίματος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, παρ'ότι σε άλλες περιοχές, όπως τον Κατσικά Ιωαννίνων, πραγματοποιούνται τριάντα διακομιδές μόνο σε μια ημέρα, πρέπει να δούμε την επιβάρυνση απο τις προσφυγικές ροές που δέχονται οι δομές του νοσοκομείου Κοζάνης. Η περιοδεία του επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ θα συνεχιστεί σε χώρους φιλοξενίας στην Πιερία, στην Βέροια, και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως του Δήμου Βόλβης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων"

Στους 53.042 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα σήμερα [ΠΙΝΑΚΕΣ]

Τους 53.042 έφτασαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 68, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 6.384.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.797, από τους οποίους οι 4.720 στον Πειραιά. Σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Λάρισα βρίσκονται 2.566 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα 340. Εντός camp στην Ειδομένη παραμένουν 11.269 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.264. Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 28.955.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 53.042 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα σήμερα [ΠΙΝΑΚΕΣ]"

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη- Ποιοι συμμετέχουν

Ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και της αντιλαϊκής πολιτικής η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί την Πέμπτη 7 Απριλίου 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απεργία ελεγκτών

Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια την Πέμπτη λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των εργαζομένων στην Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.

Η απεργία των ελεγκτών θα ξεκινήσει στις 0:01 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης) και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας (Πέμπτης). Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας οι εξυπηρετούμενες πτήσεις, όπως αναφέρεται από την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ορίζονται σε ΝΟΤΑΜ και αφορούν σε:

Πτήσεις που υπερίπτανται του Athinai Fir Hellas Uir.

Πτήσεις που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών.

Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.

Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.

Νοσοκομειακές πτήσεις, πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και πτήσεις αεροσκαφών Έρευνας και Διάσωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να επικοινωνεί με την αεροπορική εταιρεία.

Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 7 Απριλίου η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό, ενώ στην απεργία θα συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της 7ης Απριλίου 2016, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. Το Διοικητικό Συμβούλιου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κατά τη συνεδρίασή του τη Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, αποφάσισε να συνεχίσει, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς, να αντιδρά ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταστρέφει, μαζί με το φορολογικό, κάθε παραγωγική διαδικασία οδηγώντας πολύ κόσμο στην ανεργία και στη μετανάστευση. Όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συνιστά σε όλα τα μέλη του να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, συμβάλλοντας στην περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, αλλά και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, είναι υποχρέωση όλων μας.

Απεργούν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του ΕΚΠΑ

Στην απεργία θα συμμετάσχουν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος των υπαλλήλων.

ΟΛΜΕ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 7 Απριλίου, ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ. Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των καθηγητών στο κάλεσμά της: «Όλοι και Όλες στην Απεργία, την Πέμπτη 7 Απρίλη 2016 και στην απεργιακή συγκέντρωση, Πλ. Κλαυθμώνος 11:00π.μ. Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει. Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ. Αντίσταση – Ρήξη – Ανατροπή»

Απεργία των ΜΜΕ

Η ΕΣΗΕΑ, όπως ανακοίνωσε, «συμμετέχει μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016 και καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση που γίνεται στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η απεργία αρχίζει στις 06.00 π.μ. της Πέμπτης, 7 Απριλίου 2016 έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής, 8 Απριλίου 2016 και αφορά τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται:

– Σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

– Στην ΕΡΤ, στο ΑΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση από εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη- Ποιοι συμμετέχουν"

Τα Νέα κάνουν λόγο και για νέα εταιρεία του Τσίπρα - Απάντηση του Μαξίμου

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου που αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εταίρος στην "Αγνάντι ΟΕ" έως τον Ιανουάριο του 2010 δημοσιεύουν σήμερα Τετάρτη Τα Νέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για ιδιωτικό συμφωνητικό που συνήφθη στις 11/1/10 μεταξύ των κ. Τσίπρα, Παππά και Καραμάνου, και της αδελφής του πρωθυπουργού Ζανέτ. 

Με τη συμφωνία
 αυτή ο πρωθυπουργός μεταβιβάζει στην αδελφή του το μερίδιό του και εισπράττει σε μετρητά, όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό 33 χιλιάδες ευρώ. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός είχε την υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία στα "πόθεν έσχες" του μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, και έπρεπε να είχε συμπεριλάβει στη δήλωση του 2011 το πόσο που εισέπραξε από τη μεταβίβαση, ωστόσο στις δηλώσεις του 2009, 2010 και 2011 δεν καταγράφεται ούτε η εταιρική του σχέση, ούτε και το ποσό των 33 χιλιάδων ευρώ. 

Παράλληλα, επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα, πιστοποιείται η συμμετοχή του πρωθυπουργού σε τουλάχιστον μία ακόμα κατασκευαστική εταιρία. Σε αυτή φέρεται να μετέχει ο κ. Τσίπρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, πράγμα που σημαίνει ότι θα όφειλε να το συμπεριλάβει στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης για το 2008 και το 2009. Παρόλα αυτά, σημειώνουν τα νέα, η εταιρεία αυτή δεν εμφανίζεται στο "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού. 



Τα Νέα μάλιστα σημειώνουν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες", απλά εξέδωσε ανακοίνωση και "κυκλοφόρησαν στη Βουλή δύο φύλλα χαρτιού από Πόθεν Έσχες χωρίς ημερομηνία και χωρίς πρωτόκολλο όπου εμφανίζεται εγγεγραμμένη η Αγνάντι ΟΕ _ δεν τα έστειλαν ηλεκτρονικά στους δημοσιογράφους για ευνόητους νομικούς λόγους".

Σημειώνεται ότι το επίμαχο έγγραφο δεν αναφερόταν σε κάποια ανακοίνωση του Μαξίμου.

Η εφημερίδα θέτει τρία ερωτήματα πέραν της έλλειψης ημερομηνίας και πρωτοκόλλου:

Τι έγινε από το 2008 ως τον Ιανουάριο του 2010 όταν, σύμφωνα με τροποποίηση του καταστατικού της "Αγνάντι ΟΕ", ο Τσίπρας αποχώρησε πραγματικά από την εταιρεία;


Αν αποχώρησε το 2010 _ γιατί δεν αναφέρεται η εταιρεία στις δηλώσεις του 2010 (χρήση 2009) και του 2011 (χρήση 2010);

Τέλος, το 2008 ο κ. Τσίπρας ήταν εταίρος μόνο στην "Αγνάντι"; Ή μήπως και σε άλλη εταιρεία (ας πούμε την Γ.Τσίπρας & Α.Τσίπρας ΟΕ); Και πότε αποχώρησε από αυτήν; Μήπως αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2008; Αναγράφεται αυτό σε κάποια δήλωση; 

Χθες Τρίτη το
 Μαξίμου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Τα Νέα διαψεύδουν Τα Νέα» επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας το 2010 στο οποίο αναφερόταν ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει τη συμμετοχή του στην επίμαχη εταιρεία, ενώ δήλωνε και την αποχώρησή του από αυτή.



Η απάντηση του Μαξίμου

Κυβερνητικές πήγες δήλωναν σχετικά ότι τα «πόθεν έσχες του» πρωθυπουργού έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές και ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί καθώς είναι δημόσια έγγραφα. 

Όσον αφορά την εταιρία, επισημαίνουν ότι προ του 2009 ο πρωθυπουργός δεν ήταν βουλευτής και δεν έκανε τότε δήλωση «πόθεν έσχες.» 

«Η πρώτη δήλωση πόθεν έσχες για το έτος 2009 - κατά το οποίο εξελέγη βουλευτής - κατατέθηκε στις 14/1/2010 και δηλώνει ευκρινώς τη συμμετοχή του στην εταιρεία καθώς και την αποχώρηση του, που έγινε νωρίτερα» προσθέτει το Μαξίμου. 

skai


Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Νέα κάνουν λόγο και για νέα εταιρεία του Τσίπρα - Απάντηση του Μαξίμου "

ΕΣΑμεΑ για τα επιδόματα αναπηρίας: «Μολών λαβέ»

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με ανακοίνωση της απαντά εκ μέρους του αναπηρικού κινήματος «Μολών λαβέ» για την απαίτηση του ΔΝΤ να διακοπεί η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν χιλιάδες άνθρωποι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το αναπηρικό κίνημα απαντά «Μολών λαβέ» σε όσους επιβουλεύονται τα επιδόματα αναπηρίας

Επανειλημμένα τα επιδόματα αναπηρίας έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών- για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα στον Τύπο περί του θέματος έρχονται να γιγαντώσουν τις αγωνίες χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα.

Καλούμε την κυβέρνηση να τα προστατέψει χωρίς περιστροφές.

Όπως είναι γνωστό, τα επιδόματα αναπηρίας δίνονται για την ΑΝΑΠΗΡΙΑ κάποιου και είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ βοήθημα του κράτους, που δεν προστατεύει με κανένα άλλο τρόπο ανθρώπους με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο και μεγάλο κόστος που επιφέρει η αναπηρία τους. Είναι η ελάχιστη στήριξη στα άτομα με αναπηρία, που μπορούν να βασιστούν μόνο στην οικογένειά τους, που είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας και της έλλειψης πρόνοιας. Είναι επίσης γνωστό ότι το 70% και πλέον των δικαιούχων είναι ανασφάλιστοι, με το αναπηρικό επίδομα να αποτελεί τον μοναδικό τους οικονομικό πόρο. Αν συνυπολογιστεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αυτόματα οι φτωχότεροι των φτωχών δεν θα μετέχουν σε αυτό!

Εντωμεταξύ, η απογραφή των δικαιούχων που περιγράφουν τα δημοσιεύματα έχει ήδη γίνει από το 2012, με τη στήριξη του αναπηρικού κινήματος. Το 2013 πραγματοποιήθηκε η αναμόρφωση όλου του κανονιστικού πλαισίου των επιδομάτων. Οι διαδικασίες ελέγχων και επανελέγχων στο ΚΕΠΑ είναι ραγδαίες ενώ κατά την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατοχυρώθηκε ότι δεν συνυπολογίζονται σε αυτό τα επιδόματα αναπηρίας.

Για ακόμη μία φορά το αναπηρικό κίνημα, σύσσωμο και ενωμένο, λέει «Μολών λαβέ!», όπως όλα τα χρόνια της κρίσης, προς οποιονδήποτε επιβουλεύεται την επιβίωση, την ίδια τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και στα κόμματα, κάθε βουλευτή προσωπικά, να πουν ΟΧΙ με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο στα απαράδεκτα αντικοινωνικά αιτήματα των δανειστών. Σε αντίθετη περίπτωση η ευθύνη είναι δική τους…

Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς και κάθε πολίτη της χώρας να σταθεί πλάι μας, να παλέψει μαζί μας, να μην επιτρέψουμε καμιά περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα!».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΑμεΑ για τα επιδόματα αναπηρίας: «Μολών λαβέ»"

Το ΔΝΤ μένει, το χρέος «φεύγει»

Ένα αναγκαστικό σύμφωνο συμβίωσης, μια ήπια ελάφρυνση χρέους – δια της επιμήκυνσης ή (και) της μείωσης των επιτοκίων, και μέτρα της τάξης των 5,4 έως 5,8 δις είναι η γραμμή συμβιβασμού που χτίζουν, από χθες το βράδυ, Μέρκελ και Λαγκάρντ για τη διαχείριση της τρίτης πράξης του ελληνικού δράματος.

Είναι η γραμμή υπέρβασης της θύελλας των wikileaks – είναι όμως και ο συμβιβασμός win win μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον που θα δοκιμάσει τα πολιτικά όρια της ελληνικής κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής της.

Το στοίχημα του «οικονομικού ρεαλισμού»

Η εν λόγω στρατηγική διατηρεί μεν ως «εθνική Ιθάκη» τον στόχο της απομείωσης του χρέους, καθιστά όμως ως πρώτο και επιτακτικό εθνικό στοίχημα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αναστροφή του οικονομικού κλίματος. Με άμεσο στόχο ένα κέρδος τουλάχιστον 15 δις - στην «υψηλή» οικονομία έστω - από την ποσοτική χαλάρωση, την επαναφορά του waiver της ΕΚΤ και την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Το χθεσινό μήνυμα Σταθάκη από το Λονδίνο ότι έως το 2022 το χρέος είναι, εάν όχι βιώσιμο, τουλάχιστον διαχειρίσιμο, αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη νέα γραμμή οικονομικού ρεαλισμού. Και στο πλαίσιο αυτό, τα μηνύματα που έστειλαν χθες από το Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ αποτιμώνται από την κυβέρνηση ως η αφετηρία μιας επώδυνης μεν, αναγκαίας δε, ανακωχής για να «καούν» οριστικά τα σενάρια της νέας πιστωτικής ασφυξίας.

Τα μηνύματα Μέρκελ και Λαγκάρντ

Η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε, με τον πιο ευθύ τρόπο, ότι το ΔΝΤ θα μείνει στην Ελλάδα επειδή το θέλει η Γερμανία, και όχι μόνον αυτή. Εξίσου ξεκάθαρη ήταν στο ότι «κούρεμα» δεν πρόκειται να υπάρξει, επίσης επειδή δεν το θέλει η Γερμανία και «διότι είναι νομικά αδύνατο εντός της ευρωζώνης», υποσχέθηκε αντ΄αυτού μια διευθέτηση του χρέους με «διάφορα εργαλεία» (επιμήκυνση, επιτόκια κ.λ.π.) και έκλεισε το μάτι τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Ουάσιγκτον: Διαμήνυσε αφ΄ενός ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και συμφώνησε , αφ΄ετέρου, με το ΔΝΤ ότι «στο τέλος, πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα».

Τα «νούμερα» ήταν η αιχμή και των δηλώσεων Λαγκάρντ. Η οποία δήλωσε μεν ότι «δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε», υπεραμύνθηκε των καταστατικών αρχών του Ταμείου, αλλά έδειξε διατεθειμένη να παζαρέψει, για μια ακόμη φορά, τη βιωσιμότητα του χρέους με τα μέτρα λιτότητας. Κοινώς, και όπως δείχνουν και οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θα αποδεχθεί εν τέλει ένα μοντέλο ήπιας ελάφρυνσης του χρέους αντί κουρέματος, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα τις μέγιστες δυνατές «μεταρρυθμίσεις» - ήτοι, μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το τίμημα του συμβιβασμού

Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν και το παζάρι και την έκβαση της συνάντησης του Βερολίνου ως «αναμενόμενα». Και επέλεξαν να εστιάσουν στα, εν δυνάμει, θετικά μηνύματα του ραντεβού Μέρκελ-Λαγκάρντ: «Άλλο να βγαίνουν τα νούμερα και άλλο να επιβάλλεται έξωθεν το πολιτικό μίγμα των μέτρων», επεσήμαναν, ενώ χαρακτήριζαν θετικό το σήμα Μέρκελ για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά, δε, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το χαρακτηριστικό σχόλιο ήταν: «Αν θέλει να μείνει, ας μείνει. Θα αξιώνει και θα εφαρμόζει όμως την συμφωνία του Αυγούστου, ούτε ένα βήμα παραπάνω».

Με αυτά τα δεδομένα, το τίμημα του διαγραφόμενου συμβιβασμού θα αρχίσει να μετριέται από σήμερα στην πράξη και στις διαπραγματεύσεις του Hilton, με πρώτο ζητούμενο να καλυφθεί η απόσταση του περίπου 1 δις που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στο δημοσιονομικό κενό – όπερ, πρόσθετα φορολογικά μέτρα – και να κλειδώσει οριστικά το αφαλιστικό.

Εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και… εκτροπή, το επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα θα γίνει σε 10 ημέρες στην Ουάσιγκτον: Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα κατατεθούν στο τραπέζι τα – ήδη διαμορφωμένα – σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους και θα παιχτεί και η τελική πράξη της συναλλαγής μεταξύ των δανειστών…

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ μένει, το χρέος «φεύγει»"

Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά - «Βροχή» οι αιτήσεις για άσυλο

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των προσφύγων που καταθέτουν αίτηση για άσυλο προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαδικασία της επαναπροώθησης τους στην Τουρκία. Οι προγραμματισμένες επανεισδοχές στην Τουρκία ακυρώθηκαν, χθες δεν επαναπροωθήθηκε κανείς στη γειτονική χώρα, ενώ ομάδες προσφύγων προχώρησαν σε διαμαρτυρίες σε Χίο, Λέσβο και Ειδομένη.

Η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν αναμένεται να υπάρξει επανεισδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα του μέχρι τότε.

Την ίδια ώρα χάος και αλαλούμ επικρατεί και στα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες στο hot spot, τη δήλωση για άσυλο έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Έκτακτο σχέδιο καταγραφής των αιτήσεων ασύλου

Η Υπηρεσία Ασύλου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υλοποιήσει έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου των προσφύγων που βρίσκονται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, προκειμένου να λάβουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καταγραφή των αιτήσεων αυτών, που θα γίνει σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές και με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου ένα μήνα.

Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου έχει διευρύνει και τη λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων να υποβάλουν αίτημα ασύλου μέσω skype. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της γραμμής εξυπηρέτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.asylo.gov.gr

«Ασφυξία» στον Πειραιά

Περισσότεροι από 4.500 είναι οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά οι οποίοι αρνούνται και να αποχωρήσουν. Οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν επί μέρες να πείσουν τους ανθρώπους να αποχωρήσουν και να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες, δεν υπήρξε καμία επιβίβαση σε πούλμαν.

Αλληλέγγυοι με φυλλάδια παροτρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αρνηθούν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Ειδομένης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Ειδομένης οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη εκκένωση του καταυλισμού των προσφύγων που βρίσκονται πάνω από 13.000 άνθρωποι. Δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όρια τους και αρνούνται να αποδεχθούν τον χαμό που επικρατεί στην περιοχή τους. Ακόμα και αυτοί που άνοιξαν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες και τους φιλοξενούν επί ημέρες.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά - «Βροχή» οι αιτήσεις για άσυλο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news