facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ασφαλιστικό: Το τελικό «πακέτο» της κυβέρνησης

Σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, όπως παραδέχονται και στην επίμαχη συνομιλία μεταξύ Τόμσεν – Βελκουλέσκου, όπως αυτή διέρρευσε το Σάββατο μέσω του Wikileaks, περιλαμβάνει το τελικό «πακέτο» της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Με εξαίρεση το κλίμα έντασης που πλέον επικρατεί μεταξύ των δύο (ή των τριών) πλευρών, οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέστρεψαν στην Αθήνα χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες. Μάλιστα, και παρά το γεγονός ότι η διαρροή μέσω των wikileaks δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τις εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι στο ασφαλιστικό, οι διαφοροποιήσεις δεν είναι εμφανείς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να... απομονωθεί η μία πλευρά.

Το τελικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι πάντως, περιλαμβάνει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό, καθώς προβλέπει «ψαλίδι» στις επικουρικές έως και 40%, περικοπές στο εφάπαξ κατά 15% - 25%, και μείωση τουλάχιστον 32,5% στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, «μαχαίρι» διαρκείας στο ΕΚΑΣ, και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω του τρόπου υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων, οι οποίες μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα «κοπούν» κατά 15%.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κατά 1,5 μονάδα, δέχεται όμως να συζητήσει μια μικρή μείωση, αποδεχόμενη και μειώσεις ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων για όσους εισπράττουν μεικτά πάνω από 1.300-1.400 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής, ενώ θα προβλεφθεί και «κόφτης» στο 40% ως ανώτατη περικοπή.

Οι μειώσεις αναμένεται να είναι κλιμακωτές και να ξεκινούν από 2%, ενώ θα πλήξουν κυρίως επικουρικές που ξεπερνούν τα 170 ευρώ. Η... καμπάνα χτυπά για περίπου 128.000 συνταξιούχους.

Παράλληλα, θα προβλέπεται ένας μόνιμος μηχανισμός για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο ΕΤΕΑ, ήτοι μια νέου τύπου ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπιστώνουν ότι μετά το 2018 και τουλάχιστον έως το 2024 το υπερ-επικουρικό θα εμφανίσει έλλειμμα που θα ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.

Για την κάλυψη της «τρύπας» η οποία εμφανίζεται παρά την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα για τρία χρόνια (2016-2018), η κυβέρνηση προτείνει τη χρήση ενός μέρους της περιουσίας του Ταμείου που ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Στο θέμα αυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται απορριπτικό στο θέμα της αύξησης των εισφορών, ενώ δεν έχουν πει «ναι» ούτε οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, λίγο πριν από την αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την Αθήνα, προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα των Καθολικών, δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει πιο θετική στάση.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης

Μάχη, αναμένεται να δοθεί και αναφορικά με τους συντελεστές αναπλήρωσης των νέων κύριων συντάξεων. Όπως και στο θέμα των εισφορών, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών έχουν από κοινού εκφράσει διαφωνίες για το μοντέλο «αναδιανομής» που επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας περισσότερο ανταποδοτικό σύστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως, στη νέα πρόταση που έχει υποβάλλει, αποδέχεται συντελεστή αναπλήρωσης 0,77 για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 2,00 για 40 έτη με χαμηλότερα ενδιάμεσα ποσοστά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Ωστόσο, οι δανειστές- κυρίως το ΔΝΤ- ζητούν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά για τα πρώτα έτη ασφάλισης.

«Κλειδωμένη» θεωρεί η ελληνική πλευρά την Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, η οποία θα μειώνεται κατά 2% κάθε χρόνο για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, φτάνοντας τα 345,6 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης.

Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν προτείνει Εθνική Σύνταξη 320 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους ή 340 ευρώ για έως 19 έτη ασφάλισης και 384 ευρώ για πάνω από 20 έτη σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι μειώσεις στις νέες κύριες συντάξεις θα ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 15%, παρ' ότι οι δανειστές ζητούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι μέσω των μέτρων που έχει καταθέσει επιτυγχάνεται ο στόχος για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2016, ενώ το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 1 δισ. ευρώ έως το 2018, μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ (συνολική εξοικονόμηση 770 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα πρώτα 223 εκατ. εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα περίπου 550 εκατ. ευρώ έως το 2018)

Μέσα στην διετία 2017-2018, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει επιπλέον, 90 εκατ. ευρώ από τις πρώτες νέες κύριες συντάξεις που θα εκδοθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, ενώ οι παροχές από τον ΟΓΑ προς τους ασφαλισμένους θα μειωθούν κατά 140 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το χρόνο υπολογίζει να εξοικονομήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από την χρήση του αποθεματικού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Το τελικό «πακέτο» της κυβέρνησης"

Ελλάδα: Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δανείων - Γιατί ο Ιούλιος είναι ο χειρότερος μήνας

Με μεγάλες αποπληρωμές δανείων βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ, γεγονός που, όπως αναφέρεται και στη συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου, μπορεί να πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός αν η Αθήνα δεν ολοκληρώσει την αξιολόγηση και δεν λάβει τη δόση από τους δανειστές.

Με τα κρατικά ταμεία στο «κόκκινο» τα 10 δισ. ευρώ θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καλυφθούν αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα να αποδεχτεί επιπρόσθετα σκληρά μέτρα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δανείων - Γιατί ο Ιούλιος είναι ο χειρότερος μήνας"

Αλεξιάδης: Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις φόρων

«Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι σαφές. Η συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπει αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επιβεβαιώνοντας παλαιότερη δήλωσή του – αν και επιχείρησε να την διαψεύσει – πως για τα φορολογικά «τελείωσαν τα άσχημα και έρχονται τα χειρότερα».

Ωστόσο, ο ίδιος επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για την νέα φοροκαταιγίδα στην … αντιπολίτευση. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με το αν ισχύουν οι πληροφορίες για περεταίρω αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο είπε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες από την διαπραγμάτευση πρόσθεσε όμως πως «το πλαίσιο διαπραγμάτευσης είναι σαφές. Προβλέπει αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτά ψηφίσατε».

«Δεν θα ήταν λογικό να έρθει ο υπουργός και να μιλήσει αναλυτικά τι έχει συμφωνηθεί και τι όχι με τους Θεσμούς. Ωστόσο δεν θα επιβεβαιωθούν όσα τερατολογικά ακούγονται. Επειδή δεν αναφέρομαι στον τάδε φόρο (σ.σ. φόρο στα καύσιμα) δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνω την αύξησή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης για να προσθέσει σε άλλο σημείο «διεξάγονται πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις (σ.σ. διαρροή διαλόγου Τόμσεν – Βαλκουλέσκου) αντιλαμβάνεστε τις πιέσεις που ασκούνται… Για την πορεία και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης όμως δεν μπορούμε να κάνουμε διαρροές ή σχόλια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις φόρων"

Ανοίγει την Τετάρτη το Taxis για τις φορολογικές

Εντός των ημερών – πιθανότατα την Τετάρτη- αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο taxisnet.

Σε κάθε περίπτωση η εκκαθάριση και βεβαίωση του φόρου εισοδήματος θα προβλέπει πληρωμή σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Αν και εφόσον όμως ο αριθμός των δόσεων αυξηθεί τελικά, με ειδική διάταξη νόμου που θα έρθει στο μέλλον, τότε θα αλλάξει και ο τρόπος πληρωμής του φόρου εισοδήματος, που θα έχει υπολογιστεί αυτόματα από το taxisnet.

Η ΓΓΔΕ δήλωνε από τον Φεβρουάριο ετοιμη να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ωστόσο, εκκρεμούν ακόμα διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αυτές αφορούν:

- στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το σύμφωνο συμβίωσης,

- στην «ακύρωση» των τεκμηρίων για ανέργους, φοιτητές ή γενικότερα φορολογουμένους με ελάχιστα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή τόκους λίγων ευρώ, οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κινδυνεύουν με τεράστιους φόρους (Το μέτρο ίσχυε πέρυσι, αλλά η ανανέωσή του και για φέτος απαιτεί νομοθετική διάταξη) και

- στον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων εισοδήματος (και φέτος θα γίνει σε τρεις δόσεις αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες λόγω αλλαγής του χρόνου υποβολής των δηλώσεων).

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει την Τετάρτη το Taxis για τις φορολογικές"

Στο τέλος του 2016 περνούν στη Fraport τα περιφερειακά αεροδρόμια

Στο τέλος του 2016 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια να περάσουν και επίσημα στα χέρια της Fraport, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείρισή τους για τα επόμενα 40 έτη μαζί με την εταιρεία Slentel, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Fraport, Στέφαν Σούλτε, η συμμετοχή του γερμανικού ομίλου στο διαγωνισμό δείχνει πίστη στις προοπτικές της χώρας και του τουρισμού ειδικότερα, ενώ η συμφωνία παραχώρησης των αεροδρομίων θα βελτιώσει σημαντικά τόσο τις υποδομές των αερολιμένων όσο και την εμπειρία των επιβατών.

Ο κος Σούλτε τόνισε επίσης ότι η ετήσια αύξηση που αναμένεται στην επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, θα είναι της τάξεως του 3% ετησίως, πρόβλεψη που εάν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ουσιαστικά πως περίπου 700.000 επιπλέον επιβάτες θα χρησιμοποιούν τα περιφερειακά αεροδρόμια μέσω των οποίων διακινήθηκαν το 2015 περίπου 23 εκατομμύρια επιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, περίπου 20.000 εργαζόμενοι αναμένεται να απασχοληθούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ όπως ξεκαθάρισε ο κος Σούλτε, δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις στο προσωπικό που απασχολείται τώρα.

Ο κος Σούλτε αποκάλυψε επίσης πως η Fraport ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με αεροπορικές εταιρείες από τη Γερμανία αλλά και Tour operators τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Βρετανία που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, μετά την παραχώρηση των αεροδρομίων.

Το εφάπαξ τίμημα, ύψους 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία παραχώρησης, δηλαδή στα τέλη του έτους, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση η Fraport είναι σε επαφή με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη σύναψη δανείων με τα μηνύματα να είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση, ο κος Σούλτε τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, καθώς ο γερμανικός όμιλος διαθέτει αποθέματα ρευστού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των εισιτηρίων, λόγω αύξησης των τελών των περιφερειακών αεροδρομίων, ο Στέφαν Σούλτε, ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό.


Το τέλος στα 14 αεροδρόμια για επιβάτες εντός ζώνης Σένγκεν είναι 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη αυτή τη στιγμή, με τη χρέωση να ανεβαίνει στα 22 ευρώ για επιβάτες εκτός Σένγκεν.

Όταν αναλάβει η κοινοπραξία Fraport - Slentel τη διαχείρισή τους το τέλος θα διαμορφωθεί στα 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ανεξαρτήτως εαν θα ταξιδεύει εντός ή εκτός συνθήκης Σένγκεν. Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση επενδύσεων στα αεροδρόμια, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να έχει χρονική διάρκεια περίπου 4 ετών, τότε η κοινοπραξία θα έχει το δικαίωμα να ανεβάσει το τέλος στο 18 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στέφαν Σούλτε, δεν είναι σίγουρο ότι το τέλος θα αυξηθεί. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport τόνισε επίσης ότι ακόμα κι αν το τέλος ανέβει στα 18 ευρώ, θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τις χρεώσεις ανταγωνιστικών αεροδρομίων στην Τουρκία και την Ισπανία.

Ο κος Σούλτε ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή στους όρους της σύμβασης παρά τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη.

Για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα έκανε λόγο ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος. Πρόσθεσε ότι η συνεισφορά της επένδυσης στην εθνική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και πως το μήνυμα που εκπέμπεται από την παραχώρηση των αεροδρομίων είναι πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για διεθνείς επενδυτές.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στο οποίο το αποτέλεσμα ήταν κατά της παραχώρησης, ο κος Κοπελούζος τόνισε πως "στο δημοψήφισμα συμμετείχαν μόλις 6.000 πολίτες, ενώ η περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει πληθυσμό που υπερβαίνει τις 280.000," υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα δεν εξέφρασε το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η αρχική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εμφανιζόταν αντίθετη με την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, προκάλεσε έντονο προβληματισμό και δημιούργησε μεγάλες αμφιβολίες στα στελέχη της κοινοπραξίας αναφορικά με το εάν θα προχωρήσει τελικά η επένδυση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τέλος του 2016 περνούν στη Fraport τα περιφερειακά αεροδρόμια "

Έξαλλη με την Αθήνα δηλώνει η Λαγκάρντ

Εξοργισμένη με την Ελλάδα είναι η επικεφαλής του ΔΝΤ με την κυβέρνηση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Η ατμόσφαιρα για την χώρα μας είναι βαριά μέσα στους κύκλους του ΔΝΤ και όλοι στέκονται στο σκληρό περιεχόμενο της επιστολής της επικεφαλής του ΔΝΤ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η κυρία Λαγκάρντ φέρεται πολύ θυμωμένη με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν το κρύβει καθόλου στους συνομιλητές της στην έδρα του ΔΝΤ (και όχι μόνο).

Κύκλοι του ΔΝΤ λένε ότι η κυρία Λανγκάρντ είναι πολύ ενοχλημένη καθώς δεν είναι πρώτη φορά που η Αθήνα στόχευσε τους ανθρώπους της. Και αυτή την φορά είναι πολύ θυμωμένη γιατί έγινε προσπάθεια να εκτεθούν ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ με τις υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την αναφορά στον κύριο Τόμσεν και το «πιστωτικό γεγονός» που αναφέρονται στα έγγραφα.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι με βάση ότι έγινε το Σαββατοκύριακο αλλά και βάση με προηγούμενα περιστατικά οι ελληνικές αρχές στρέφονται εναντίον του ΔΝΤ και των στελεχών του με διαρροές και τώρα πια με το προϊόν μιας υποκλοπής.

Η κυρία Λαγκάρντ πάντως προειδοποιεί τον κύριο Τσίπρα και του ζητά να προστατευθούν οι συνεργάτες της, υπογραμμίζοντας πως εάν συμβεί ξανά, θα είναι υπόλογη η ελληνική κυβέρνηση.

Η κυρία Λαγκάρντ θεωρεί πως ελληνικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν προϊόν υποκλοπής για να στραφούν κατά στελεχών του ΔΝΤ. Πάντως εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το αν έχουν εμπλακεί ελληνικές μυστικές υπηρεσίες στην υποκλοπή.

Ο ανταποκριτής του MEGA δήλωσε ακόμα πως το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλη με την Αθήνα δηλώνει η Λαγκάρντ"

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει έως 22 Απριλίου

«Θα έχουμε θετικές εξελίξεις», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος από την οποία ζήτησε να στηρίξει τη γλώσσα της αλήθειας.
Εκανε σκληρή επίθεση στο ΔΝΤ και μίλησε για λάθη που κόστισαν ακριβά στη χώρα και τα οποία δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα στελέχη του. Δεν αντέχουν το τρίτο πρόγραμμα που δεν σχεδίασαν να πετύχει, είπε χαρακτηριστικά.
Υπεραμύνθηκε μάλιστα της συμφωνίας που υπέγραψε εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί επανάληψη των περσυνών από κάποιους «ανόητους» και σημείωσε ότι αποδείχτηκε ότι τα capital controls δεν ήταν ευθύνη και σχέδιο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι κάλεσε με αυτά τα δεδομένα την ΝΔ να καταθέσει Εξεταστική Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποδομήσει το επιχείρημα ότι το Ταμείο είναι σύμμαχος στο θέμα του χρέους. Η συζήτηση προβλέπεται αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση από την υφιστάμενη συμφωνία είπε και προσέθεσε ότι τα μέτρα που ζητά το Ταμείο είναι χειρότερα.
Η επίθεση ήταν σφοδρή στη ΝΔ για τη στάση της μετά τις αποκαλύψεις του Σαββάτου αντιπαραβάλλοντας τη μάλιστα με τη θέση τη Φώφης Γεννηματά. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος όπως είπε «ακολουθεί» τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Οι επαφές με Ευρώπη και ΗΠΑ

«Ειχα μια σειρά συζητήσεις και μεταξύ αυτών η επικοινωνία με τον Φρ. Ολαντ», είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας την καθυστέρηση της έναρξης της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Όπως είπε, εισέπραξε κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας ότι «η αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να τελειώσει πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Απρίλη ώστε στις 22 να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο».
Ανέφερε πως είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει συμφωνία για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας και υποστήριξη ότι πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών.
Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι βιώνουμε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Είναι μια σύγκρουση που δεν πρέπει να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε την κρισιμότητα των στιγμών για την Ευρώπη με ανοικτά ζητήματα όπως το προσφυγικό, η τρομοκρατία και το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας
«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι που είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι 'ανόητοι'». Όπως είπε χρησιμοποιεί τη λέξη γιατί η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησία μια τακτική καθυστερήσεων που θα οδηγούσε σε κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος.
Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό αλλά αναρωτιέμαι αν όσοι κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.
Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες δεν θα επαναληφθεί η απόπειρα από την πλευρά των εκπροσώπων του Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση με «ανόητο» τρόπο.

Τα προηγούμενα γεγονότα

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σειρά «ανοησίες» από το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.
Θύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ δια του τότε επικεφαλής οικονομολόγου Ο. Μπλανσάρ εξήγησε μια από τις ανοησίες: Ότι ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιήθηκε για την ύφεση ήταν λάθος.
Όπως είπε τα λάθη συνεχίστηκαν. Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013.
Τότε η Γενική Διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. «Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία σου 'Κασίδη το κεφάλι'».
Θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί τα δεδομένα. Θέλω με τη βεβαιότητα ότι ανάλογα λάθη δεν θα επαναληφθούν, να σταθώ σε ορισμένα συμπεράσματα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση των στελεχών του Ταμείου ήταν ετεροβαρής για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ηταν το μόνο σημείο που δεν έσπευσε να αναδείξει η ΝΔ γιατί τους χαλά τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου θέλουν να επαναφέρουν στο τραπέζι αξιώσεις που είχαν πριν και δεν επαληθεύτηκαν από τη Συμφωνία. Η συμφωνία ήταν πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα επί Σαμαρά-Βενιζέλου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι οι στόχοι για μικρότερα πλεονάσματα οδηγούν σε εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ και ότι τότε το ΔΝΤ απαιτούσε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέτρα που δεν προχώρησαν λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Σε αυτά ανέφερε:
* Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
* Απελευθέρωση απολύσεων
* Απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
* Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
* Πώληση ΑΔΜΗΕ και άλλων υποδομών της χώρας.
Η τακτική των καθυστερήσεων και η επιβολή των capital controls δεν ήταν ευθύνη και σχέδιο της Ελλάδα, όπως μας κατηγορεί ο Κ. Μητσοτάκης. Αποδεικνύεται ότι ήταν ακριβώς το αντίθετο. Μια καλοσχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της Ελλάδας. Όταν το καταγγείλαμε πέρυσι ακούγαμε από τη ΝΔ ότι θα καταστρέψουμε τη χώρα και ότι έχουμε σχέδιο δραχμής.
Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα Capital Controls ας την καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ευθύνες στην Ελλάδα για αυτό δεν θα βρει», συμπλήρωσε.

Σύμμαχος του ΔΝΤ η... ΝΔ

Θα διαψευστούν οικτρά όσοι ονειρεύονται την επανάληψη του 2015, είπε ο πρωθυπουργός. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε αυτά τα σενάρια «σύμμαχος» κάποιον στο ΔΝΤ είναι η ΝΔ. Είναι διακαής πόθος, όπως και πολλών, γιατί φοβούνται μια κυβέρνηση που θα αφήσει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τη στάση αυτή την παίρνουν και γιατί στο βάθος συμφωνούν με μια σειρά από τις ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου και τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. «Αυτή είναι η ιδεολογία τους», υπογράμμισε.

Το κούρεμα χρέους

Ποιος το αρνείται; Ο τελευταίος ήταν το κος Σαμαράς που έλεγε ότι είναι βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτοί που τάχα μας υποστηρίζουν σε αυτό δεν ζητάνε κούρεμα χρέους αλλά πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι με το πρόσχημα του χρέους και το πρόσχημα ότι θα το αρνηθούν οι Ευρωπαίοι.
Αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνία και μας λένε: Δεχτείτε και άλλα μέτρα και εμείς θα σας υποστηρίξουμε να πετύχετε αυτό που έχετε καταφέρει τον Ιούλη, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Οποιοι βάζουν προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση τα νέα μέτρα και μετά λένε ότι θα σε βοηθήσουν στο χρέος είναι σαν να σου λένε: Πήδα από τον 5ο όροφο και εγώ είμαι εδώ να σε στηρίξω.

Ξεκινούν με λάθος βάση

Υπογράψαμε συμφωνία φτάνοντας στα πολιτικά μας όρια και θα την τηρήσουμε κατά γράμμα. Δεν θα ζητήσουμε περισσότερα αλλά δεν θα δώσουμε και τίποτα παραπάνω. Περιμένουμε όλοι να σεβαστούν όσα υπέγραψαν.
Ξέρουμε και εμείς να μετράμε, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο θέλει μείωση των στόχων αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι χειρότερα: δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία που αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι. Ότι η οικονομία πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2015. Αυτή είναι η βάση συζήτησης με ΕΕ και ΕΚΤ και το Ταμείο τα αμφισβητεί. Προσπαθεί να επιβάλει ως βάση εκκίνησης ένα αριθμό που προκύπτει αυθαίρετα. Θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση με τη θεώρηση ότι έχουμε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Η στάση αυτή πιθανά να βγαίνει από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί δυο προγράμματα που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν να έχουν αποτύχει και ένα τρίτο πρόγραμμα στο οποίο δεν συμμετέχουν να δείχνει ότι πετυχαίνει. «Ολοι; δεν ξέρω αλλά σίγουρα αυτοί που εμπλέκονται στο σχεδιασμό».
Είναι οξύμωρο θα κινδυνεύει μια χώρα γιατί κάποιοι δεν μπορούν να αποδεχτούν το λάθος τους, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ΠτΔ ότι πρέπει να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ESM.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην στάση της Φ. Γεννηματά που ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ και την αντιπαρέβαλε με τις θέσεις του Αδ. Γεωργιάδη που όπως είπε «ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Εχουν αντίπαλο τους αριθμούς...

Επιτιθέμενος στη ΝΔ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχτηκε οριακή και πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το 2015 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Φτάσαμε στην πρώτη θέση στις απορροφήσεις με ρεκόρ στα τέλη της χρονιάς κονδυλίων από τις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην έστω και μικρή μείωση της ανεργίας αλλά και στο ότι έγινε η ανακεφαλαιοποίηση.

Τα φορολογικά

Οι φορολογικές ρυθμίσεις προστατεύουν τα 8/10 των ελεύθερων επαγγελματιών και τα 9/10 των αγροτών και συνδέουν τις εισφορές με το εισόδημα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ενας είναι ο στόχος. Να κλείσουμε την αξιολόγηση και η χώρα να βγει μπροστά στην ανάκαμψη. Να γυρίσουν οι επενδυτές και να υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε.
«Είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές αλλά θέλω να επαναλάβω πόσο κρίσιμο είναι να κρατάμε ανοικτή τη χαραμάδα της αλήθειας που διαστρεβλώνεται από κάποια ΜΜΕ», είπε στους βουλευτές του.
«Ξέρω ότι θα υπάρξουν κήρυκες της καταστροφής αλλά θα διαψευστούν. Χρειάζεται υπομονή και να δείχνουμε το πραγματικό μέτρο σύγκρισης», είπε ο πρωθυπουργός.

Το προσφυγικό

Θα συνεχίσουμε τηρώντας την διεθνή νομιμότητα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στο γεγονός ότι ήδη έχουν μειωθεί οι ροές.

Τα Panama Leaks

Δεν είδαμε την ΝΔ να ρωτά από πού διέρρευσαν. Είδαμε πολλές χώρες να λένε ότι θα αξιοποιήσουν τα στοιχεία. Η ΝΔ δεν έχει κάνει ακόμα δήλωση ανησυχίας για την ασφάλεια. Θα είχε κάθε λόγο αφού ακόμα και σε αυτές τις λίστες φαίνεται το όνομα Παπασταύρου. «Απουσιάζει από καμία λίστα;».
Θα συνεχίσει και τώρα να τον καλύπτει ο κ. Μητσοτάκης; Διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει έως 22 Απριλίου"

Θάνου: Δέκα μέρες προσθεσμία στην Τσατσάνη για εξηγήσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο ανώτερων δικαστικών καλά κρατεί. Η κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και της εισαγγελέως Εφετών Γ. Τσατάνη μπήκε σε νέα φάση, μετά την άρνηση της δεύτερης να προσέλθει για να δώσει εξηγήσεις στα πλαίσια πειθαρχικής έρευνας σε βάρος της για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Όπως ανακοίωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εισαγγελέως, είχε από την Παρασκευή καταθέσει αναφορά στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου ζητώντας να πληροφορηθεί για ποια ακριβώς αδικήματα εγκαλείται η εισαγγελέας, καθώς η κλήση που της είχε αποσταλεί δεν ανέφερε τα «αδικήματα» που είχε διαπράξει η εισαγγελέας Εφετών.

Μετά την αναφορά, οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα η κ. Θάνου με έγγραφό της έθεσε τρία ερωτήματα στην εισαγγελέα Εφετών, δίνοντας της παράλληλα 10 ημέρες προθεσμία, προκειμένου να τα απαντήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ερωτήματα της κυρίας Θάνου που καλείται να απαντήσει η κυρία Τσατάνη είναι τα εξής:

- Ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να φτάσει στα χέρια της η δικογραφία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,

- Αν υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για να διερευνηθούν συγκεκριμένα αδικήματα από την ελληνική δικαιοσύνη και αν οι δύο πλευρές τήρησαν τα συμπεφωνημένα. ( συμφωνία η οποία κατά τους Κυπρίους έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου φέρεται να έγινε επεισόδιο μεταξύ της κ. Τσατάνη και τον αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου ),

- Αν ήταν «σύμπτωση» το γεγονός ότι την ημέρα που η ανακριτρία Μ. Ευαγγέλου κάλεσε σε εξηγήσεις τον επιχειρηματία Βγενόπουλο και εκείνος αρνήθηκε να τις δώσει επικαλούμενος ότι βρίσκεται σε αναμονή του πορίσματος Τσατάνη, εκείνη εξέδωσε διάταξη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του.

Η κ. Τσατάνη, έλαβε, μέσω του συνηγόρου της, προθεσμία δέκα ημερών για να προετοιμάσει τις εξηγήσεις της. Ωστόσο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να καταθέσει αίτηση εξαίρεσης της προέδρου του Αρείου Πάγου, κατηγορώντας την για μεροληψία.

Με την αναφορά της άφηνε άλλωστε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέτει εαυτόν στην κρίση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και εγείρει ζητήματα μεροληπτικής στάσης και ως εκ τούτου εξαίρεσης της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνου: Δέκα μέρες προσθεσμία στην Τσατσάνη για εξηγήσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου"

Απάντηση Τόσκα στις καταγγελίες Ποταμιού με επίθεση στον Στ.Θεοδωράκη

Επίθεση στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης με αφορμή τις καταγγελίες του Κινήματος για το hotspot της Χίου.

Ο Ν.Τόσκας απευθύνεται με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση:

«Αφορμή της παρούσας αποτελεί μία πρόσφατη ενέργεια του προέδρου της ΚΟ του κόμματος 'Το Ποτάμι', την οποία δεν επιθυμώ να χαρακτηρίσω:

» Κατά παράκαμψη των καθιερωμένων διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του απευθύνθηκε εγγράφως, κατ' εντολή του, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

» Εζήτησε δε στα πλαίσια, δήθεν, του κοινοβουλευτικού ελέγχου του κόμματος να της αποσταλούν τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό του έργου του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Χίο. Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωράκης έσπευσε να δημοσιοποιήσει την ενέργεια αυτή, συνοδεύοντας την με αρνητικές αιχμές για τη διαδικασία του διαγωνισμού.

» Με αυτή του την ενέργεια ο κ. Θεοδωράκης έδειξε, πρώτον, ότι δεν τολμά και αποφεύγει για ευνόητους λόγους να ακολουθήσει την επιβεβλημένη δεοντολογία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Να απευθυνθεί δηλαδή, να ζητήσει κατάθεση εγγράφων και να διαλεχθεί κατά πρόσωπο με την αρμόδια και μόνη πολιτικά υπεύθυνη ηγεσία του υπουργείου.

» Έδειξε, δεύτερον, ότι προτιμά να πλήττει έμμεσα και συκοφαντικά το υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία, απευθυνόμενος στην υπηρεσιακή ηγεσία της, η οποία όμως δεν έχει την δυνατότητα αυτοπρόσωπης απάντησης και υπεράσπισής της στην διαδικασία αυτή.

» Σε ό,τι αφορά την νομιμότητα των διαγωνισμών αναφέρω ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποδεικνύεται επίσης ο άψογος και αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, με ανταγωνιστικές προσφορές και κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος.

» Στο έργο της Χίου, μάλιστα, το ποσοστό έκπτωσης του πρώτου μειοδότη ήταν διπλάσιο του δεύτερου (30,5 %). Επιπλέον στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής έγινε και δεύτερο έργο, με όγκο πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς ουσιαστικά να υπερβούμε το προϋπολογισμένο κόστος του πρώτου!

» Συνοδεύω την επιστολή αυτή, κύριε πρόεδρε, με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα των υπηρεσιών του υπουργείου, προς πληρέστερη ενημέρωση επί του αντικειμένου.

» Τέλος, διευκρινίζω ότι στη διάθεση των κ. κ. βουλευτών είναι ο πλήρης φάκελος από τον οποίο μπορούν να λάβουν αντίγραφα από το γραφείο μου.

» Κύριε πρόεδρε, είχα ολοκληρώσει την παρούσα επιστολή μου, όταν πληροφορήθηκα ότι και η ΝΔ αναμασά τις ίδιες 'καταγγελίες'.

» Γίνεται, φυσικά αντιληπτό ότι κάποια συμφέροντα ενοχλήθηκαν από τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, μαθημένα σε άλλου είδους αναθέσεις από το παρελθόν. Εμείς ωστόσο όπως προελέχθη δεν 'αξιοποιήσαμε' τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου αλλά αποβλέψαμε σε ανταγωνιστικές προσφορές.»

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Τόσκα στις καταγγελίες Ποταμιού με επίθεση στον Στ.Θεοδωράκη"

Ποτάμι: Σε εταιρεία-«φάντασμα» η κατασκευή του hotspot στη Χίο

Ως εταιρεία-«φάντασμα» που δεν έχει καταθέσει ισολογισμούς χαρακτηρίζει το «Ποτάμι» την εργολήπτρια εταιρεία που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την κατασκευή του hotspot στην Χίο έναντι 1,27 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας θέτουν μία σειρά από ερωτήματα, ως προς τις συνθήκες ανάθεσης, τον προϋπολογισμό και τους αναδειχθέντες ως αναδόχους του συγκεκριμένου έργου.

Μεταξύ άλλων, ρωτούν αν είναι αληθές ότι δόθηκαν συνολικά 1.277.167 ευρώ για την κατασκευή κέντρου υποδοχής στη Χίο σε εταιρεία, η οποία δεν διαθέτει ιστοσελίδα και δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών της τα τελευταία τρία χρόνια.

Επίσης, αν δόθηκε το πιο πάνω ποσό, αν και οι λυόμενοι οικίσκοι για τη στέγαση των μεταναστών στο εν λόγω κέντρο ήταν δωρεά της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», οι δε εργασίες μεταφοράς κλινών και εν γένει διαμόρφωσης του χώρου έγινε από φαντάρους.

Επιπλέον, ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα τιμολόγια που εξέδωσε η ανάδοχος εταιρεία στο πλαίσιο εκτέλεσης του πιο πάνω έργου και να δοθούν απαντήσεις για το ποιος και με ποια κριτήρια όρισε τα προς προμήθεια αγαθά και τον προϋπολογισμό αυτών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα διάφορα κέντρα κράτησης/φιλοξενίας και αν είναι αληθές, ότι για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα κέντρα ανά την Ελλάδα ζητούνται προσφορές, μόνον από εταιρείες που είναι ήδη συμβεβλημένες με τις υπηρεσίες του ΥΕΘΑ; Αν ναι, γιατί;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων)

Προς:
α) Τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
β) Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Αδιαφανείς διαδικασίες στη δημιουργία hotspot και στη σίτιση προσφύγων και μεταναστών»

Από τις αρχές του έτους τα συν Υπουργεία και οι υπαγόμενες σε αυτά υπηρεσίες έχουν αναθέσει πλήθος έργων και προμηθειών, που άπτονται της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς τήρηση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, υπό το πρόσχημα του κατεπείγοντος. Δηλαδή, αν και το πρόβλημα των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών ροών ήταν γνωστό ήδη από την Άνοιξη του έτους 2015, η Κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει την κατάσταση να φτάσει στο μη παρέκει, πριν αρχίσει να αναλαμβάνει δράση για την δημιουργία hotspots και εν γένει για την οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης και σίτισης των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας ήταν, μεταξύ άλλων, η παράκαμψη εντέλει των διαγωνιστικών διαδικασιών, δηλαδή η πλήρης αδιαφάνεια κατά την σύναψη δημοσίων συμβάσεων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων.

Διάφορες από αυτές τις συμβάσεις για τη σίτιση και στέγαση προσφύγων και μεταναστών ήδη εγείρουν ερωτηματικά, ως προς τις συνθήκες ανάθεσής τους, τον προϋπολογισμό τους και τους αναδειχθέντες ως αναδόχους τους.

Ήδη από την Παρασκευή 1.4.2016 από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Κινήματός μας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά ουδεμία απάντηση λάβαμε. Από στοιχεία δε σχετικά με προμήθειες για τη σίτιση μεταναστών που κατέθεσε στα πρακτικά της της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βίτσας, , προκύπτει εναργώς η αδιαφάνεια, ο αναίτιος περιορισμός του ανταγωνισμού και η πιθανή υπερτιμολόγηση αγαθών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Επειδή στο Ποτάμι θεωρούμε ότι η διαφθορά και η διαπλοκή τρέφονται από την αδιαφάνεια και επειδή η Κυβέρνηση δημιούργησε με την αβελτηρία της τις συνθήκες, ώστε κρατικοί και κοινοτικοί πόροι να μοιράζονται αδιαφανώς, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες.

Επειδή θεωρούμε ότι με την γενίκευση της διαδικασίας της “διαπραγμάτευσης” και των απευθείας αναθέσεων, το Δημόσιο ζημιώνεται από υπερτιμολογήσεις (στην καλλίτερη περίπτωση), ενώ συγχρόνως δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες αδιαφανούς πλουτισμού διαπλοκής.

Επειδή στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση παρακάμπτει επ’ αόριστον -για λόγους ανωτέρας βίας- την σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για την ανάθεση έργων και προμηθειών,

Επειδή θεωρούμε χρέος μας, αφενός να στηλιτεύουμε αυτές τις πρακτικές, αφετέρου να ελέγχουμε την Κυβέρνηση που μόνη της δημιούργησε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλείται να διαχειριστεί κοινοτικά κονδύλια και κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

· Θα συνεχίσετε να επικαλείστε το κατεπείγον ακόμη και για καταστάσεις που μπορούν μετά βεβαιότητας να προβλεφθούν, προκειμένου να αναθέτετε δημόσιες συμβάσεις χωρίς κανόνες;

· Προτίθεστε να προκηρύξετε κανονικούς διαγωνισμούς, υπό όρους διαφάνειας για την αντιμετώπιση των μεσομακροπρόθεσμων αναγκών;

· Είναι αληθές ότι δόθηκαν συνολικά 1.277.167 ευρώ για την κατασκευή κέντρου υποδοχής στη Χίο σε εταιρεία, η οποία δεν διαθέτει ιστοσελίδα και δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών της τα τελευταία τρία χρόνια;

· Είναι αληθές ότι δόθηκε το πιο πάνω ποσό, αν και οι λυόμενοι οικίσκοι για τη στέγαση των μεταναστών στο εν λόγω κέντρο ήταν δωρεά της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, οι δε εργασίες μεταφοράς κλινών και εν γένει διαμόρφωσης του χώρου έγινε από φαντάρους;

· Ζητούμε την κατάθεση όλων των τιμολογίων που εξέδωσε η ανάδοχος εταιρεία στο πλαίσιο εκτέλεσης του πιο πάνω έργου.

· Ποιος και με ποια κριτήρια όρισε τα προς προμήθεια αγαθά και τον προϋπολογισμό αυτών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα διάφορα κέντρα κράτησης/φιλοξενίας;

· Είναι αληθές ότι για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα κέντρα ανά την Ελλάδα ζητούνται προσφορές μόνον από εταιρείες που είναι ήδη συμβεβλημένες με τις υπηρεσίες του ΥΕΘΑ; Αν ναι, γιατί;

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Σε εταιρεία-«φάντασμα» η κατασκευή του hotspot στη Χίο"

Ειδομένη: Δεν τους αρέσε το φαγητό - Έσπασαν την αποθήκη του ΟΗΕ

Έχοντας μπροστά τους τα κλειστά σύνορα οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη στέφουν την οργή τους προς τη χώρα μας. Πέρα από τους τσακωμούς μεταξύ Σύρων- Αφγανών και Πακιστανών, πέρα από τη σύγκρουση όσων επιμένουν σε σκληρή γραμμή και όσων αρκούνται στην αναμονή έχουν οξυνθεί τα πνεύματα και σε σχέση με τη διατροφή τους.

Μετά το επεισόδιο με το μουχλιασμένο φαγητό οι μετανάστες έσπασαν και την αποθήκη του ΟΗΕ που βρίσκεται εντός του γειτονικού χωριού ενώ κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε πως απειλήθηκε με μαχαίρι.

Εντωμεταξύ σήμερα στήθηκε ένα νέο μπλόκο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, πολύ κοντά στην Ειδομένη και λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε ένταση όταν οδηγός προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από τα πλαϊνά του δρόμου που έχουν αποκλείσει οι πρόσφυγες. Κατά τα λεγόμενα του ίδιου , ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με πρόσφυγες και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.

Τον ξυλοδαρμό ενός τραυματιοφορέα του νοσοκομείου Κιλκίς απο Μαροκινό μετανάστη που είχε διακομιστεί με το ΕΚΑΒ απο τον καταυλισμό της Ειδομένης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Ο μετανάστης ήταν μεθυσμένος ή είχε κάνει χρήση διεγερτικών ουσιών σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου. Και σε αυτή την περίπτωση αναγκάστηκαν να καλέσουν την αστυνομία, προκειμένου να συλλάβει και να θέσει υπό τον έλεγχό της τον μετανάστη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Δεν τους αρέσε το φαγητό - Έσπασαν την αποθήκη του ΟΗΕ"

H EYΠ διαψεύδει την υποκλοπή διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου

Διαψεύδει η ΕΥΠ την εμπλοκή της σε πιθανή υποκλοπή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου. Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γιάννης Ρουμπάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών».

Ουσιαστικά ο κ. Ρουμπάτης υπονοεί ότι η υποκλοπή δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο με εισαγγελική παραγγελία και στο πλαίσιο εγκληματικών δράσεων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "H EYΠ διαψεύδει την υποκλοπή διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου"

«Κουτσουρεμένη» η δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ

Δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ και συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά, κοινωνικά και κλινικά (ιατρικά) κριτήρια προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» υπογράφηκε σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα), ωστόσο αποκλίνει αρκετά από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για την διάπλατη πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και οι ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Οι παροχές θα είναι ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, τα ιατρικά βοηθήματα κλπ.

Συμμετοχή στα φάρμακα με κριτήρια

Όσον αφορά τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, το υπουργείο Υγείας περιορίζει τις απλόχερες εξαγγελίες του για την δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων και στα φάρμακα, καθώς θα εφαρμόσει ένα σύστημα συνδυασμού εισοδηματικών, κοινωνικών και κλινικών (ιατρικών) κριτηρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο έλεγχος των κριτηρίων θα γίνεται κατά κύριο λόγο αυτόματα και σε real time μέσω της «συνομιλίας» των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της ΓΓΔΕ. Το αν οι δύο αυτές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών, αντιστοίχως, βεβαίως έχουν τη δυνατότητα να «συνομιλούν» δεν αποσαφηνίζεται στην ανακοίνωση – διότι αυτό είναι το μείζον πρόβλημα όλων των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του ΕΣΥ όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.

«Ελευθέρας» και στους αλλοδαπούς στο ΕΣΥ

Επίσης, μέσω της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών που θα χορηγείται από τα νοσοκομεία καλύπτονται όλες οι ευάλωτες ομάδες των μεταναστών/ προσφύγων που έχουν ανάγκη συστηματικής φροντίδας και διαβιούν στη χώρα, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος (έγκυες, ανήλικοι, χρόνιοι ασθενείς, ψυχικά ασθενείς, ασθενείς με βαριά νοσήματα, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.α.).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κουτσουρεμένη» η δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ"

Στη μονάδα εμφραγμάτων του ΝΙΜΤΣ ο Μουζάλας

Στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) εισήχθη αιφνιδιαστικά το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας ένιωσε έντονη αδιαθεσία και υποβάλλεται σε σειρά εξετάσεων.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ο κ. Μουζάλας νοσηλεύεται στη μονάδα εμφραγμάτων και η κατάσταση της υγείας του αξιολογείται ως σταθερή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη μονάδα εμφραγμάτων του ΝΙΜΤΣ ο Μουζάλας"

Οι γιατροί καταγγέλλουν τον Πολάκη για αδιαφάνεια στις εξετάσεις για τους ειδικευόμενους

Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες ορίστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη οι Επιτροπές εξέτασης για τις ιατρικές ειδικότητες. Συνεχίζοντας την πεπατημένη των αυθαίρετων και αυταρχικών αποφάσεων ο κ. Πολάκης όρισε τα νέα μέλη των Επιτροπών εξέτασης για τους ειδικευόμενους γιατρούς του ΕΣΥ χωρίς να λάβει υπόψη του όπως ο νόμος ορίζει την εισήγηση του καθ’ ύλην αρμόδιου οργάνου, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), αλλά αποφασίζοντας ο ίδιος και μόνο!

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Εταιρία Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ, τα τελευταία έξι χρόνια το ΚΕΣΥ με απόφασή του καλούσε τις Iατρικές Σχολές και τις Επιστημονικές Εταιρείες να προτείνουν τους πιο έμπειρους Καθηγητές και Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ, με πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, για να είναι μέλη των επιτροπών.

«Το 2010 το ΚΕΣΥ με πρόεδρο τον Δρα Ανδρέα Σερέτη έτσι είχε λύσει το γόρδιο δεσμό που συνέθεταν ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός στη συγκρότηση των επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων. Στις επόμενες δυο συγκροτήσεις του 2012 και την τελευταία του 2014 με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη η διαδικασία τηρήθηκε με ευλάβεια, απαρέγκλιτα. Χωρίς κανένα συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών, καμία Ιατρική Σχολή ή Επιστημονική Εταιρεία να θέσει θέμα ή να διαμαρτυρηθεί» αναφέρει ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας των Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ, κ. Νίκος Μαρουδιάς.

«Σε μια φάση που οι μόνοι που στηρίζουν και κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ είναι οι καλύτεροί του Ιατροί, αυτοί αποπέμπονται από τις Ιατρικές εξετάσεις ειδικότητας
ως εκδίκηση του κομματισμού και της μετριοκρατίας από τον κ Πολάκη», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Εταιρεία Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ.

Κατάργηση της αξιολόγησης

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ, «σε μια νύχτα αντικαταστάθηκαν τα περισσότερα μέλη των επιτροπών χωρίς κανένα επιστημονικό λόγο αλλά με στόχο τη διάλυση της ιεραρχίας και της αξιολόγησης των Ιατρών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ιατροί που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι μέλη των επιτροπών, αφού δεν είναι Συντονιστές Διευθυντές και δεν είναι καν υπεύθυνοι τμημάτων όπως προβλέπεται εκ του νόμου, τοποθετήθηκαν ως μέλη και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι τακτικά μέλη και έχουν αναπληρωτές ιεραρχικά ανώτερούς τους».

Σε κάποιες Επιτροπές όλα τα τακτικά μέλη είναι μη υπεύθυνοι εξ ατομικής αναβαθμίσεως Διευθυντές. «Ίσως ο υπουργός αγνοεί ότι οι βαθμίδες του ΕΣΥ είναι τέσσερις και όχι τρεις» παρατηρεί ο κ. Μαρουδιάς. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν Καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων σαν εξεταστές στην Αθήνα ενώ υπάρχουν, και μάλιστα περισσότεροι των δύο, αντίστοιχοι Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι γιατροί καταγγέλλουν τον Πολάκη για αδιαφάνεια στις εξετάσεις για τους ειδικευόμενους"

Καλαμάτα: Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ζώων χωρίς μικροτσίπ

Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες σκύλων στην Καλαμάτα, από το δασαρχείο σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία, γιατί είτε τα ζώα δεν έφεραν το ειδικό μικροτσίπ που προβλέπεται είτε διότι δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Από το δήμο Καλαμάτας επισημαίνεται ότι η δημοτική αστυνομία είναι εφοδιασμένη με ειδικά μηχανήματα τύπου scanner, μέσω των οποίων διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη σήμανσης του ζώου με microchip και προσθέτουν πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο καθένας έχει υποχρέωση να φροντίζει τα ζώα συντροφιάς και να μη γεύεται μόνο τις χαρές που του προσφέρουν».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ζώων χωρίς μικροτσίπ"

Απεργούν την Πέμπτη και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Κάλεσμα στα μέλη της, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 7 Απριλίου, απηύθυνε το δ.σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ).

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΕΚΕ Σεραφείμ Πέτρου και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Χατζάκης.

Σημειώνεται ότι για την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συλλαλητήριο στη πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Πέμπτη και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας"

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τις συμπλοκές ΜΑΤ με κατοίκους της Χίου

Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, διέταξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή βίντεο που προβάλλεται στα ΜΜΕ και απεικονίζει βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών των ΜΑΤ, κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ, στα Ταμπάκικα της Χίου.

Οι συμπλοκές, σημειώθηκαν μεταξύ της διμοιρίας των ΜΑΤ με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την μεταφορά μεταναστών προς απέλαση στην περιοχή τους.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις συντοπίτες τους, όταν προσπάθησαν με ειρηνικό τρόπο να εμποδίσουν την κλούβα της αστυνομίας με τους μετανάστες, να περάσει προς το κτήριο όπου μέχρι πρότινος γινόταν η ταυτοποίηση και καταγραφή προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την εντολή του αρχηγείου, στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι αστυνομικοί και οι εμπλεκόμενοι πολίτες, ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τις συμπλοκές ΜΑΤ με κατοίκους της Χίου"

Ανακοίνωση Παπασταύρου για τα «Panamas papers»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σταύρος Παπασταύρου σχετικά με την υπόθεση «Panamas papers», στην οποία φέρεται να εμπλέκεται το όνομά του.

Όπως αναφέρει σε αυτή:

Διετέλεσα μέλος Συμβουλίου τριών Ιδρυμάτων (FoundationCouncils), όπως άλλωστε αναφέρεται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και όχι μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών στον Παναμά ή κάτοχος offshore λογαριασμών, όπως λανθασμένα αναπαράγεται από μερίδα του τύπου.

Πρόκειται για τρία οικογενειακά Ιδρύματα τα οποία δεν συνέστησα ούτε και ασφαλώς διατηρούσα με αυτά οιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση. Την εξουσία διαχείρισης των Ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους καθώς τα Συμβούλια τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε.

Έτσι, τα Συμβούλια των τριών Ιδρυμάτων δεν απέκτησαν ποτέ ενεργό ρόλο στη διοίκηση και λειτουργία τους. Τα μέλη των Συμβουλίων των τριών Ιδρυμάτων αποτελούσαν αποκλειστική επιλογή των ιδρυτών τους. Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα οι ιδρυτές που συνέστησαν τα εν λόγω Ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών τους σε περίπτωση θανάτου τους.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση Παπασταύρου για τα «Panamas papers»"

ΝΔ: Φάμπρικα απευθείας αναθέσεων για το προσφυγικό

Για «φάμπρικα απευθείας αναθέσεων» στη δημιουργία υποδομών για τους πρόσφυγες κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, η οποία καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του κύμα απευθείας αναθέσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με μισθώσεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, εκτάσεων και αγρών, καθώς και με υπηρεσίες εστίασης, σίτισης και καθαριότητας.

Ως παράδειγμα παραθέτει την περίπτωση του κέντρου φιλοξενίας (hot spot) στη Χίο, το οποίο κόστισε συνολικά 1.277.000 ευρώ παρόλο που έκταση παραχωρήθηκε από τον σήμο και ο εξοπλισμός και οι υποδομές στέγασης διατέθηκαν από ελληνική επιχείρηση. Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες προβλέφθηκε και συμπληρωματική δαπάνη 423.183 ευρώ, η οποία εγκρίθηκε 20 μέρες μετά το τέλος των έργων.

«Και όλα αυτά σε διαγωνισμό της μίας και μόνο ημέρας» τονίζει η ΝΔ, η οποία υπενθυμίζει ότι έχει ήδη στηλιτεύσει τον παραγκωνισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναθέτει, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα απευθείας σε επιχειρήσεις.

«Καλούμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να βάλει επιτέλους ένα τέλος στη νέα "φάμπρικα" των απευθείας αναθέσεων, που προωθούν μέλη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Φάμπρικα απευθείας αναθέσεων για το προσφυγικό"

Kαταγγελία του ΠΑΚΟΕ για κομπίνα με προγράμματα LEADER

Σε καταγγελία, σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα LEADER, προχώρησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του κέντρου, πανεπιστημιακός Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, στο φακό του zougla.gr, το 2015 δόθηκαν κονδύλια ευρωπαϊκά για να πραγματοποιηθούν κάποια προγράμματα τα οποία όμως δεν έγιναν ποτέ.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, εισπράχθηκαν προκαταβολές από συγκεκριμένη αναπτυξιακή εταιρεία, χρήματα τα οποία - σύμφωνα με τον ίδιο- πρέπει να ερευνηθεί που πήγαν, αφού δεν εφαρμόστηκαν προγράμματα.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν στο Περιβάλλον. Το ΠΑΚΟΕ, όπως αναφέρει στέλνει όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθεί η υπόθεση.

Δείτε το βίντεο...


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Kαταγγελία του ΠΑΚΟΕ για κομπίνα με προγράμματα LEADER"

Βερολίνο: Δε θα διχαστούμε με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Με την Γερμανία να είναι υπέρμαχος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη σκιά των αποκαλυπτικών διαλόγων Τόμσεν - Βελκουλέσκου για τους εκβιασμούς σε βάρος της χώρας μας, το Βερολίνο έστειλε σήμερα το μήνυμα ότι «δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γιέγκερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στα τέλη του Απριλίου και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά δεν συζητά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Το Βερολίνο παραμένει αισιόδοξο ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά απαιτείται ακόμα δουλειά», κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

Κατά τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Δε θα διχαστούμε με το ΔΝΤ για την Ελλάδα"

Bloomberg: Οι καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας

Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί για άλλη μια φορά στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.

«Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία για το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το δημοσιονομικό κενό αλλά και άλλα θέματα, όπως τα “κόκκινα” δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων» φέρεται να δήλωσαν στο ειδησεογραφικό δίκτυο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι «εμπόδιο» αποτελεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπλέχτηκε σε αψιμαχία με τον Τσίπρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον Έλληνα ηγέτη να αμφισβητεί την καλή πίστη στελεχών του Ταμείου που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, μετά από την διαρροή “πρακτικών” μιας εσωτερικής τηλεδιάσκεψης του ΔΝΤ. Εις απάντηση, η Λαγκάρντ δημοσιοποίησε επιστολή στην οποία υπονοούσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατασκόπευε την ομάδα της και διέρρευσε το έγγραφο» εξηγεί το δημοσίευμα του Bloomberg, που παράλληλα αναφέρει ότι οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην πτώση των ελληνικών ομολόγων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Οι καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας"

Μποζκίρ: Δεν υπήρχαν Σύροι στην ομάδα των μεταναστών που έφθασε στην Τουρκία

Δεν υπήρχαν Σύροι στην πρώτη ομάδα των μεταναστών που έφθασε σήμερα στην Τουρκία από την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα εργαστεί το Σαββατοκύριακο, εάν κριθεί αναγκαίο, ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απαλλαγή θεώρησης διαβατηρίων για τους τούρκους πολίτες, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μποζκίρ: Δεν υπήρχαν Σύροι στην ομάδα των μεταναστών που έφθασε στην Τουρκία"

Στους 52.451 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα σήμερα

Τους 52.451 έφθαναν οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στις 8 το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι νέες αφίξεις έφθασαν τις 339 μέχρι τις 7.30 το πρωί. Συνολικά, σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω, Ρόδο, Μεγίστη και Κάλυμνο βρίσκονται καταγεγραμμένα 6.232 άτομα.

Στην Αττική συνολικά βρίσκονται καταγεγραμμένοι 14.471 πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Κεντρική Ελλάδα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 2.542. Στη Νότια Ελλάδα βρίσκονται 326. Στη Βόρεια Ελλάδα, τέλος, καταμετρήθηκαν συνολικά 28.880 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία:


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 52.451 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα σήμερα"

Panama Papers: Από τον Πούτιν στον Μέσι - Όλα τα ονόματα "φωτιά"

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ζι Ζινπινγκ, Ντέιβιντ Κάμερον, Πέτρο Ποροσέκνο, Λιονέλ Μέσι, Μισέλ Πλαντινί, Τσάκι Τσαν και... Σταύρος Παπασταύρου είναι μερικά (μόνο) από τα ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση που ονομάστηκε The Panama Papers. 

Πρόκειται για τη διαρροή εγγράφων της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που αποκαλύπτει πως οι εμπλεκόμενοι κατέφυγαν σε offshore εταιρίες για να κρύψουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα της δικηγορικής εταιρίας υπεράκτιων συναλλαγών από τον Παναμά Mossack Fonseca που διέρρευσαν αφορούν στην περίοδο από το 1977 έως το 2015. 107 μέσα ενημέρωσης από 76 χώρες σε συνεργασία με International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) είχαν πρόσβαση στα αρχεία και το... γλέντι μόλις ξεκίνησε!

Τα Panama Papers είναι η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχων, αστέρων του αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων που έχουν χρησιμοποίησαν εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.


Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πατέρας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και αστέρες του αθλητισμού όπως ο Λιονέλ Μέσι και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες όπως ο Μισέλ Πλατινί.


Λιονέλ Μέσι - Φωτογραφία ReutersΛιονέλ Μέσι - Φωτογραφία Reuters
Μισέλ Πλατινί (μαζί με τον Ζεπ Μπλάτερ και τον Φραντς Μπέκενμπάουερ) - Φωτογραφία ReutersΜισέλ Πλατινί (μαζί με τον Ζεπ Μπλάτερ και τον Φραντς Μπέκενμπάουερ) - Φωτογραφία Reuters
Τα έγγραφα αφορούν σε offshore εταιρίες που ανήκουν σε 140 πολιτικούς κι άλλα δημόσια πρόσωπα απ’ όλο τον κόσμο. Από τις αποκαλύψεις προκύπτει πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκρυψε μέχρι και 2 δισ. δολάρια μέσω τραπεζών και εταιριών «φαντασμάτων». 
Αποκαλύπτονται επίσης συμφωνίες offshore εταιριών με τον αποθανόντα πατέρα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον. Εμπλέκεται και ο πρόεδρος της Αργεντινής...

Η έρευνα φέρνει στο φως το πως οι μεγάλες τράπεζες έπαιζαν το ρόλο του καθοδηγητή στη δημιουργία δικτύου εταιριών «φαντασμάτων» στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά και άλλους «φορολογικούς παραδείσους» ανά τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν έως και 15.600 εταιρίες-θυρίδες, οι οποίες επέτρεπαν στους πελάτες των τραπεζών ώστε να κρατήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές κρυφές. Ανάμεσα στις τράπεζες που ίδρυσαν τέτοιες εταιρίες οι UBS και η HSBC.


Ντέιβιντ Κάμερον - Ζι Ζινπινγκ - Φωτογραφία ReutersΝτέιβιντ Κάμερον - Ζι Ζινπινγκ - Φωτογραφία Reuters
Στην αποκάλυψη έδωσε... χείρα βοηθείας και το WikiLeaks: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης του υλικού. Ήδη, πολλοί μιλούν για το «σκάνδαλο του αιώνα».

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς... Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ρώσος προεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, ο πρόεδρος του Πακιστάν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πορόσενκο, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15.600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε το WikiLeaks.


Ενδεικτικά είναι όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των offshore που τους παρείχε ο Φονσέκα, για να μεταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές, μη εγγυημένων δανείων (μάλιστα από την Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο) προκειμένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας.

Ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντίγκιν, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την πρώην σύζυγό του, Λουντμίλα, θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Video International, στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέδρο Ποροσένκο - Φωτογραφία ReutersΟ πρόεδρος της Ουκρανίας Πέδρο Ποροσένκο - Φωτογραφία Reuters
Ακόμη κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλωνίζεται, λόγω των αποκαλύψεων ότι ο Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο Λιονέλ Μέσι.

Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους δικτύου από εταιρείες και τις γνωστές μεταχρονολογήσεις εγγράφων μπορούσε κι ο Μέσι να καλύπτει τις απολαβές κι επενδύσεις του και να μην πληρώνει το παραμικρό στην εφορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αστέρα της Μπαρτσελόνα και αρχηγός της εθνικής Αργεντινής εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής με «συνεργό» τον πατέρα του.


Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής - Φωτογραφία ReutersΟ Μαουρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής - Φωτογραφία Reuters
Στη Βραζιλία μάλιστα το θέμα αποκαλύπτεται πως έχει μεγαλύτερο βάθος, καθώς οι υπηρεσίες της Φονσέκα χρησιμοποιήθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξεπλύματος πολιτικού χρήματος, που οδηγούν στις εγκληματικού χαρακτήρα δραστηριότητες του τέως προέδρου Λουΐζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και απειλούν (ακόμη περισσότερο) τη νυν πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.

Στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας, πέντε μέλη του γραφείου της εταιρείας του Φονσέκα στη Βραζιλία συνελήφθησαν κι αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.

Η τακτική της μεταχρονολόγησης «είναι μία καλά εμπεδωμένη κι αποδεκτή πρακτική» απαντά η εταιρεία, ενώ ο εις εκ των ιδρυτών της Ραμόν Φονσέκα Μόρα υποστηρίζει πως η διαρροή αποτελεί «ένα έγκλημα και κακούργημα», που στρέφεται «εναντίον του Παναμά, διότι πολλές χώρες δεν μπορούνε να εκτιμήσουν το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να προσελκύει επενδυτές κι επιχειρήσεις. Δύο τρόποι υπάρχουν για να ατενίζεις τον κόσμο: ο πρώτος είναι να είσαι ανταγωνιστικός, ο δεύτερος να εμπνέεσαι φόρους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, panamapapers.icij.org

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Panama Papers: Από τον Πούτιν στον Μέσι - Όλα τα ονόματα "φωτιά""

Απεργούν την Παρασκευή οι λιμενεργάτες

Σε απεργία κατεβαίνουν την Παρασκευή οι λιμενεργάτες, με αίτημα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών.

Τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Παρασκευή και πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΟΜΥΛΕ απεργεί αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, ζητώντας να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Παρασκευή οι λιμενεργάτες"

Μαξίμου σε Λαγκάρντ: Ανοησία είναι η στρατηγική της κωλυσιεργίας

Υψηλούς τόνους επιλέγει το Μαξίμου για να απαντήσει στην επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τις αποκαλύψεις Wikileaks.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να αναζητηθεί η στρατηγική στο θέμα που «άνοιξε», διάχυτη ήταν η αντίληψη ότι η απάντηση της κ. Λαγκάρντ «δεν διαψεύδει τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει η αντίληψη ότι η επικεφαλής του Ταμείου στην επιστολή περισσότερο φαίνεται να «απολογείται» και πως από τους διαλόγους επιβεβαιώνεται ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού η απάντηση του Διεθνούς Ταμείου δείχνει ενοχή, με το σκεπτικό ότι η κ. Λαγκάρντ ήταν αναγκασμένη να «καλύψει» τους δύο τεχνοκράτες του Ταμείου.

Μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης εκδόθηκε ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο:

«Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μία μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Σε ότι, δε, αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των wikileaks».

Να σημειωθεί ότι εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντειβιντ Κάμερον, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αύριο η κ. Λαγκάρντ θα έχει συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ενώ σήμερα ο Πόλ Τόμσεν θα συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ολλανδία.

Επίσης η πολιτική επικαιρότητα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Βουλή στις 19.30. Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ δημοσιοποίησε επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η οποία χαρακτηρίζεται από σκληρή γλώσσα και ασυνήθιστο ύφος που κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πώς και πόσο θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστική του ύφους της επιστολής της κυρίας Λαγκάρντ είναι η απόρριψη ως «ανοησίες» της διαρροής από το Μέγαρο Μαξίμου ότι το ΔΝΤ θέλει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου σε Λαγκάρντ: Ανοησία είναι η στρατηγική της κωλυσιεργίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news