facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Επιβαρύνσεις σε μικρά και μεγάλα εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα

Η νέα πρόταση για τις φορολογικές κλίμακες που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς φέρνει φορολογικές επιβαρύνσεις στα μικρά και τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ μικρές ελαφρύνσεις ή διατήρηση των σημερινών επιβαρύνσεων επιφυλάσσονται για τα μεσαία εισοδήματα.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, οι νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που εν πολλοίς έχουν δεχτεί οι πιστωτές προβλέπουν μικρές επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 9.100 έως 25.000 ευρώ και πολύ μεγάλες για όσους έχουν εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ, δεδομένου ότι ο συντελεστής διαμορφώνεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης στο 53%, ενλω για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει στο 56%.

Πάντως, μπορεί να προκύψουν τυχών ανατροπές, αν τελικά η κυβέρνηση δεν βρει άλλα μέτρα και χρειαστεί να καταφύγει σε εκ νέου στη φορολογία εισοδήματος, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.

Στους ελευθέρους επαγγελματίες, για τους οποίους θα εφαρμοστούν οι ίδιες κλίμακες, αλλά χωρίς το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, θα επέλθουν επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Οι κλίμακες φορολογίας θα είναι πέντε με την κατώτατη να ξεκινά από το 22% για τα εισοδήματα ως 25.000 ευρώ. Τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο σενάριο, αναμένεται να φορολογηθούν με 56% (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης). Το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από 9.550 που ισχύει σήμερα, σε 9.100 ευρώ, δηλαδή η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται από 2.150 σε 2.000 ευρώ και μηδενίζεται στα 41.000 ευρώ εισοδήματος.

Επίσης, οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί, χωρίς φορολογική έκπτωση ή φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τα εισοδήματα από ενοίκια ύψους ως 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, με συνέπεια η πλειονότητα των ιδιοκτητών να επιβαρυνθεί ως και 36%. Τα ενοίκια ύψους 12.000 ως 100.000 θα φορολογηθούν με συντελεστή 35%, από 33% που ισχύει σήμερα. Τέλος, δημιουργείται ένας νέος συντελεστής 45%, για το τμήμα εισοδήματος του εισοδήματος άνω των 101.000 ευρώ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβαρύνσεις σε μικρά και μεγάλα εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα"

Νομική ασπίδα στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο

«Φρένο» στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο βάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) και όταν το υπόλοιπο του μισθοδοτικού ή συνταξιοδοτικού λογαριασμού αυξάνεται, γιατί μπαίνουν μέσα ποσά που οφείλονταν στον πολίτη από κάθε είδους αναδρομικές αποδοχές ή ασφαλιστικά βοηθήματα.

Όπως γράφει το Έθνος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υψώνει ασπίδα προστασίας, ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους, καθώς δέχεται ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει το ακατάσχετο όριο που θέσπισε ο νόμος (αρχικά 1.500 και πλέον 1.250 ευρώ για μισθούς, συντάξεις, κ.λπ.).
Κι αυτό ακόμη και όταν μπαίνουν στον λογαριασμό αναδρομικά, καθώς δεν πρέπει να υπολογίζονται ως ένα ενιαίο σύνολο αλλά να γίνεται αναγωγή τους σε μηνιαία βάση.

Επομένως, σύμφωνα με την εφημερίδα, το αυξημένο ποσό αυτό των καταθέσεων πρέπει να διαιρείται το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ή 1.500 ευρώ και να μπορεί να κατασχεθεί μόνο ότι ξεπερνά το όριο που έχει τεθεί με τους νόμους 4254/14 και 4336/15.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομική ασπίδα στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο"

Kλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο από πρόσφυγες που την απέκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, επιτράπηκε κάποια στιγμή η διέλευση μόνο των ΙΧ και όχι των φορτηγών με κατεύθυνση από Ευζώνους προς Θεσσαλονίκη. Ωστόσο το ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Ευζώνους είναι κλειστό και για ΙΧ και για φορτηγά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Kλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων"

Ένταση στην Ειδομένη, βγάζουν μαχαίρια στους δημοσιογράφους

Μετανάστες και πρόσφυγες απείλησαν με μαχαίρια δημοσιογράφους με σκοπό να σταματήσουν να καταγράφουν τις εικόνες από τον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η απεσταλμένη του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στην Ειδομένη, Κλέλια Κλουντζού, οι μετανάστες και πρόσφυγες απείλησαν με μαχαίρια δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καταγράψουν τόσο τις συνθήκες διαβίωσης, όσο και τις αντιδράσεις που δημιουργούνται, καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στην Ειδομένη, βγάζουν μαχαίρια στους δημοσιογράφους"

Πηγές ΔΝΤ: Αυθεντικός ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου

Αυθεντικός είναι, σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των WikiLeaks, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων αλλά και άμεση κινητοποίηση σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μ. Ιγνατίου για το Mega, από το ΔΝΤ υπογραμμίζεται ότι όσα λέει ο Πολ Τόμσεν αποτελούν πάγιες θέσεις του Ταμείου.

Στην πρώτη ανακοίνωσή του μετά τη διαρροή, το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Wikileaks, υπογραμμίζοντας ότι «δεν σχολιάζουμε διαρροές».

To ΔΝΤ στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι αποτελεί πάγια θέση του, η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, η ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ- αναφέρει στην ανακοίνωσή του - υφίσταται μία "αλληλεξάρτηση" μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγές ΔΝΤ: Αυθεντικός ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου"

Αξιολόγηση: Δεν ξεκινάνε οι συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ΔΝΤ

Σε καταλύτη εξελίξεων που απειλούν να ανατρέψουν ή να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην Αθήνα αναδεικνύονται πλέον οι διαρροές που δημοσιεύει ο ιστότοπος Wikileaks των συνομιλιών μεταξύ των στελεχών του διεθνούς νομισματικού ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έντονη ενόχληση και δυσφορία για το περιεχόμενο των συνομιλιών που διέρρευσαν, επικρατεί όχι μόνο στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στις τάξεις των δανειστών. Όπως ανέφεραν πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση, εξαιρετικά αμφίβολο θεωρείται πλέον και εάν θα ξεκινήσουν καν οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής κουαρτέτου την Δευτέρα στην Αθήνα, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Δεν θα ξεκινήσει τίποτα εάν δεν ξεκαθαρίσει την στάση του το Ταμείο ή αν δεν αλλάξει ο Πολ Τόμσεν» ανέφεραν το Σάββατο ευρωπαϊκές πηγές στο protothema.gr, θέτοντας έτσι θέμα παραμονής του Πολ Τόμσεν στην ελληνική υπόθεση και πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στην κυβέρνηση για να προβεί αυτή σε ενέργειες , όπως η επιστολή στην κύρια Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να αποκαλύψει το Δ.Ν.Τ. τις πραγματικές προθέσεις και σκοπούς του για την διαπραγμάτευση που, θεωρητικά, ξεκινά την Δευτέρα.

Αν και κανείς από τους ξένους εμπλεκόμενους δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά (ή δεν θέλει επισήμως να επιβεβαιώσει καν τη γνησιότητα των διαλόγων που μεταφέρονται), σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, παράγοντες κοντά στη διαπραγμάτευση έδειχναν έντονα προβληματισμένοι για τη σκοπιμότητα και το timing των αποκαλύψεων.

Αν και όλοι θέλουν να κρατούν αποστάσεις από θεωρίες συνωμοσίας , αρμόδιοι παράγοντες μέσα από τη διαπραγμάτευση έδειχναν ότι δεν δίνουν βάση στα σενάρια περί υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ της κύριας Ντέλιας Βελκουλέσκου από την Αθήνα και τον κύριου Πολ Τόμσεν από το εξωτερικό, στην επικοινωνία που είχαν στις 19 Μαρτίου από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως άφηναν ανοιχτά όλα τα άλλα ενδεχόμενα, ακόμα και την ακραία θεωρία, η διαρροή να προέκυψε με πρωτοβουλία και σε γνώση του Δ.Ν.Τ. με σκοπό να μην ολοκληρωθούν οι συνομιλίες στην εβδομάδα μέχρι τις 11 ή 12 Μαρτίου, οπότε θα διακοπούν προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την ετήσια εαρινή σύνοδο του Ταμείου , ή ακόμα και για να προκαλέσουν όξυνση και στις σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών, για την τύχη του ελληνικού χρέους και τον ρόλο του Δ.Ν.Τ. από εδώ και στο εξής.

Άλλωστε, είτε θέλει και επιχειρεί να φύγει απ' το ελληνικό πρόγραμμα είτε όχι το Δ.Ν.Τ., επί της ουσίας οι αξιωματούχοι του Ταμείου που φέρονται να συνομιλούν για την ελληνική υπόθεση, μάλλον τους Ευρωπαίους δανειστές φαίνονται να πιέζουν περισσότερο για να δεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους , παρά να επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα που αλλιώς θα έπρεπε, έως και στο 3,5% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, επισήμαιναν διπλωματικές πηγές, μάλλον την Ελλάδα συμφέρει το περιεχόμενο των διαλόγων το οποίο διέρρευσε και όχι την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών που καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται στις συζητήσεις αυτές να εκφράζει τη δυσφορία της γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές δέχθηκαν μια χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά χωρίς ταυτόχρονα να έχουν εγγυηθεί για την γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας η οποία απαιτείται.

Αλλά και στη διάρκεια της συνομιλίας, εάν και εφόσον αυτή είναι η αυθεντική, οι αξιωματούχοι του Δ.Ν.Τ. μιλούν επανειλημμένως «για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων», άρα δηλαδή δείχνουν διπλωματικά ότι δεν υπονομεύουν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, παρότι σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν να τη θεωρούν σαν αξιόπιστο συνομιλητή. Γι' αυτό φέρονται να βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης απειλές και προς τις δύο πλευρές. Δηλαδή και προς τη Γερμανία της κυρίας Μέρκελ για να δεχτεί ελάφρυνση χρέους αν θέλει να παραμείνει το Δ.Ν.Τ., αλλά και προς την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να βρεθεί να πιέζεται και να διαπραγματεύεται με άδεια ταμεία τον Ιούλιο. Κάτι όμως που και ο κύριος Τόμσεν προβλέπει στη συζήτηση αυτή ότι και οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να βρίσκεται παράλληλα ανοικτό σαν ενδεχόμενο το καλοκαίρι, την ώρα δηλαδή που θα κρίνεται και η παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιολόγηση: Δεν ξεκινάνε οι συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ΔΝΤ"

Κλείνει το λιμάνι της Χίου μέχρι τη Δευτέρα

Δύο αντιφατικές εικόνες, αυτή του αποκλεισμένου από πρόσφυγες και μετανάστες κεντρικού λιμένα της Χίου και αυτή του γεμάτου από πλοία λιμένα των Μεστών που εδώ και χρόνια αναμένει την αξιοποίησή του, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετείχαν Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, η συντονίστρια του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών.

Παρά τις εκκλήσεις των ανθρωπιστικών φορέων στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να εγκαταλείψουν το λιμάνι και να μεταφερθούν στη δομή της Σούδας 500 μέτρα μακρύτερα οι ίδιοι το αρνούνται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και η Μ.Κ.Ο. «Μετάδραση» κατάφεραν να πείσουν μόλις 40 άτομα από τα 850 που παραμένουν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στο λιμάνι της Χίου.

Ξεκινάει η επαναπροώθηση

Πηγές που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανέφεραν στον «π» ότι οι τοπικές αρχές έχουν λάβει εντολή, παρά τα όποια προβλήματα, να ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών ακόμη και από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αστυνομία σε πρώτη φάση θα προωθήσει απευθείας από τη Χίο στον Τσεσμέ 250 άτομα τα οποία θα ταξιδέψουν φρουρούμενοι με πλοίο της γραμμής. Πληροφορίες μάλιστα τονίζουν ότι η Frontex έχει ναυλώσει το καταμαράν της εταιρίας «Erturk» για τη μεταφορά τους στα απέναντι παράλια.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το λιμάνι της Χίου μέχρι τη Δευτέρα"

Απίστευτο: Δώρισε σχεδόν 1.000.000 € στο Νοσοκομείο και την άφησαν χωρίς βιβλιάριο υγείας! (vd)

Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι πραγματικότητα... Η κυρία Γιαννούλα Γκουντάνη, η οποία γύρισε από την μακρινή Αυστραλία, προχώρησε σε δωρεές στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στη μνήμη του μακαρίτη συζύγου της.

Δωρεές μυθικές που ξεπερνούν συνολικά το 1.000.000 € και αποτελούν το λόγο, για να υπάρχει σήμερα ένα υπερσύγχρονο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Δημόσιο Νοσοκομείο της Τρίπολης.

Κι όμως... Αυτή τη γυναίκα, το Ελληνικό Κράτος, την έχει αφήσει χωρίς βιβλιάριο υγείας. Σύμφωνα με το kalimera-arkadia, την αποκάλυψη έκανε ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, στο Πνευματικό Κέντρο, αφού είχε λάβει την εξουσιοδότηση από την ίδια την κυρία Γκουντάνη, για να το αναφέρει δημοσίως.

Λίγη ώρα μετά, στο πλαίσιο της βράβευσής της, ο αναπληρωτής Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, Βενετσάνος Πονηαράκος, ενώπιον του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ανακοίνωσε ότι δίνεται εφ’ όρου ζωής υγειονομική περίθαλψη στην κυρία Γιαννούλα Γκουντάνη, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε τους υπευθύνους για την απόφαση αυτή.



Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Δώρισε σχεδόν 1.000.000 € στο Νοσοκομείο και την άφησαν χωρίς βιβλιάριο υγείας! (vd) "

Αποκαλύψεις Wikileaks: Επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ

Επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και διατυπώνει την εκτίμηση πως η αξιοπιστία κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει το ταμείο τη θέση του: εάν αυτά όπου αποκαλύπτονται είναι και οι επίσημες θέσεις του.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στα πιο «επικίνδυνα» σημεία των αποκαλύψεων:

Πρώτον, στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Γιατί στη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας Τόμσεν και Βελκουλέσκου χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

Δεύτερον, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Τρίτον, διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις Wikileaks: Επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ"

Πιλοτική επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο

Η πιλοτική επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου με τουριστικό και μεταφορικό χαρακτήρα μέσω ΣΔΙΤ, αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας στην Τρίπολη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Πετράκη και τον απερχόμενο πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Θεοφανόπουλο.

"Το σχέδιό μας για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο έχει κύριο στόχο την τουριστική ανάπτυξη, μέσω της "σιδηροδρομικής κρουαζιέρας" και της ανάπτυξης θεματικών διαδρομών, αλλά και της μεταφορικής", δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τονίζοντας παράλληλα ότι "με το μοντέλο μας αξιοποιούμε τις υποδομές του ΟΣΕ που έχουν άμεση σχέση με το δημόσιο συμφέρον και δεν τα εκχωρούμε".

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία με τον ΟΣΕ, ενώ σημείωσε ότι με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού "θα μοχλεύσουμε την τοπική μας οικονομία και θα προσελκύσουμε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεδομένου ότι οι φίλοι του σιδηροδρόμου στην Ευρώπη αριθμούν πάνω από 20 εκατομμύρια".

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ χαρακτήρισε "εθνική πρόκληση" το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει την ενεργή υποστήριξη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, της υφυπουργού Υποδομών Μαρίνας Χρυσοβελώνη και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, και επισήμανε ότι "έχουμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε στην κοινωνική μας οικονομία".

Επιπλέον ο κ. Πετράκης τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δώσει νέα ώθηση στο σιδηρόδρομο.

Ο κ. Θεοφανόπουλος ακολούθως δήλωσε ότι απώτερος στόχος είναι η οικονομική βιωσιμότητα της λειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και υπογράμμισε ότι αυτό το μοντέλο είναι πρωτοποριακό, καθώς θα ανοίξει νέους δρόμους σε όλη τη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιλοτική επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο"

Τον ESM για το ρόλο του ΔΝΤ προτείνει ο Παυλόπουλος

Έντονη δυσφορία προκάκεσαν στην κυβέρνηση τα όσα διέρρευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks για την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου στη διάρκεια της οποίας είχε και συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, σημείωσαν:

Προκόπης Παυλόπουλος: Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον ESM για το ρόλο του ΔΝΤ προτείνει ο Παυλόπουλος"

Πρόσφυγες έκλεισαν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

Το τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και από τα δυο ρεύματα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία έχει κλείσει μια ομάδα περίπου 500 προσφύγων από τους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα βενζινάδικα της Εθνικής Οδού.

Οι πρόσφυγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα, κατέλαβαν το οδόστρωμα της στο ύψος του Πολυκάστρου με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές οχημάτων.

Άγνωστο παραμένει για την ώρα πότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία καθώς οι πρόσφυγες κινούνται πάνω κάτω σε διάμετρο 500 μέτρων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσφυγες έκλεισαν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων"

Κάτοικοι της Ειδομένης απέκλεισαν τη γέφυρα του Αξιού

Tη γέφυρα του Αξιού στο ρεύμα προς Ειδομένη απέκλεισαν το μεσημέρι κάτοικοι της Ειδομένης που διαμαρτύρονται για τη μη εκκένωση του καταυλισμού με τους τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης επισήμανε ότι πρόκειται για μια συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από μέλη της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι «αγανάκτηση δεν εκδηλώνεται μόνο από τους πρόσφυγες, αλλά και από τους κατοίκους οι οποίοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους», και εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ κατοίκων και προσφύγων.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία κάνει άριστα τη δουλειά της όμως σε ένα συντεταγμένο κράτος θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, μεταξύ των οποίων και η αστυνομία.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτοικοι της Ειδομένης απέκλεισαν τη γέφυρα του Αξιού"

Νέα απόπειρα αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά

Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, με τη βοήθεια στελεχών του Λιμενικού της ΕΛΑΣ και μεταφραστών.

Στο λιμάνι του Πειραιά τρία λεωφορεία της ΕΘΕΛ με περισσότερους από 170 πρόσφυγες/μετανάστες αναχώρησαν για το κέντρο φιλοξενία στον Ελαιώνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο σημερινός σχεδιασμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κάνει λόγο για μετακίνηση περίπου 500 ανθρώπων από το λιμάνι του Πειραιά προς το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας.

Χθες με λεωφορεία μεταφέρθηκαν 296 μετανάστες και πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 72 ακόμα στο κέντρο φιλοξενία στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5.074 άτομα.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει το από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απόπειρα αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά"

Μαξίμου: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος

Σε κρίσιμα σημεία από τη σημερινή αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ, τα οποία δείχνουν τους «επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη», στέκονται ιδιαίτερα πηγές της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ως τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία που προκύπτουν από τους διαλόγους των στελεχών του Ταμείου τα εξής:
Πρώτον, αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
Δεύτερον, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Τρίτονδιατυπώνουν την πρόθεσή τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Ως προς τα παραπάνω παραπέμπουν και στα παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου - Τόμσεν:
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε α
Προς επίρρωσιν των παραπάνω ισχυρισμών παραθέτουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον διάλογο Βελκουλέσκου – Τόμσεν:
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
TΟΜΣΕΝΚαι πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
και παρακάτω:
ΤΟΜΣΕΝΌμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο... γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.
Και τέλος,
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα».
efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος"

ΔΝΤ για Wikileaks: Δεν σχολιάζουμε διαρροές

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν σχολιάζει «διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις», σχετικά με το διάλογο μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου που διέρρευσε στο Wikileaks, προσθέτοντας ότι το Ταμείο έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση του δημοσίως.

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα αυτό που νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο για μια βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα -μια λύση που θέτει την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηριζόμενη από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις. Όπως έχουμε πει, υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ του τι είναι εφικτό σε μεταρρυθμίσεις και το πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται» καταλήγει.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την αντίδραση του ΔΝΤ, σημείωναν: «Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ για Wikileaks: Δεν σχολιάζουμε διαρροές"

Wikileaks: «Βόμβα» ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση

Τι αποκαλύπτει η «διαρροή» του Wikileaks

  •  o Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία.
  • το ΔΝΤ θα αρνηθεί να συμφωνήσει στην αξιολόγηση και δεν θα δεχθεί μικρό πακέτο μέτρων.
     
  • εκτιμά ότι αποφάσεις θα παρθούν μόνο αν η Ελλάδα ξεμείνει πάλι από χρήματα (όπως τον περασμένο Ιούλιο) και υπάρχει η απειλή να βρεθεί ενόψει πιστωτικού γεγονότος (χρεοκοπίας).
     
  • η συζήτηση για την αξιολόγηση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο καθώς οι Ερωπαίοι δεν θα θέλουν να πάρουν αποφάσεις πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.
     
  • ο Πολ Τόμσεν σχεδιάζει να «εκβιάσει» την Άνγκελα Μέρκελ με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η οποία θα προκαλέσει ενοχλητικές ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή.
     
  • η Ντέλια Βελκουλέσκου λέει ότι ήταν λάθος τους η Συμφωνία του Ιουλίου, καθώς δίνει στην Ελλάδα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να μη δέχεται τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, ότι οφείλει να εφαρμόσουν μόνο όσα συμφώνησαν και τίποτα παραπάνω.
     
  • το ΔΝΤ εκτιμά ότι έπρεπε να είχε βάλει στους Έλληνες πολύ χειρότερους στόχους.
Πιο αναλυτικά, στην περιγραφή του το Wikileaks σημειώνει ότι «το ΔΝΤ θέλει να βάλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ατζέντα της τρόικας, ωστόσο οι αξιωματούχοι του Ταμείου ανησυχούν ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω του κινδύνου ενός Brexit και έτσι δεν πρόκειται να παρθεί απόφαση για την Ελλάδα».
«Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit» φέρεται να λέει ο κ. Τόμσεν, με την κ. Βελκουλέσκου να απαντά: «Όχι τους τα έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους».
Αναφέρεται, επίσης, ότι «ο Πολ Τόμσεν θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ και να της θυμίσει ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα δεν θα έχει καλό αντίκτυπο και θα προκαλέσει άβολες ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή».
Ο Τόμσεν «σχετίζει με κάποιο τρόπο το θέμα ελάφρυνσης του χρέους με τοπροσφυγικό. Μιλάει για τους πρόσφυγες και μετά λέει ότι το ΔΝΤ την ίδια ώρα θα παρουσάσει τις απαιτήσεις του και θα προσεγγίσει τη Μέρκελ για το θέμα της ανακούφισης του χρέους».
Ολόκληρη η απομαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία του διευθυντή του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ίβα Πέτροβα (όπως την αποκάλυψε το Wikileaks).  
Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου, ημέρα αναχώρησης της Ντέλια Βελκουλέσκου από την Ελλάδα:
Πολ Τόσμεν (διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ): Το γεγονός για το οποίο ανησυχώ είναι ότι θέτουμε μία ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, τη στιγμή που μπορεί να μην έχουμε συμφωνία εντός της τρόικας για το πώς θα συνεχίσουμε
Ντέλια Βελκουλέσκου (εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο): Αλλά Πολ, εσύ το πρότεινες, άρα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε σε αυτό
Τόμσεν: Πώς μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω. Φυσικά δε θέλω να επιστρέψω τόσο σύντομα. Δεν πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες ή σε δέκα ημέρες θα μπορεί να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος από αυτή που βρισκόμαστε τώρα. (...) Και πιστεύω ότι στην επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι αυτό σχεδιάζουν... να έχουν μια καταληκτική ημερομηνία, σωστά; Σχεδιάζουν να τελειώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι την εαρινή συνάντηση διότι αυτές οι υποτιθέμενες συνομιλίες για το χρέος θα γίνουν μέχρι την εαρινή συνάντηση. Επομένως, δεν ξέρω. Νιώθω ότι αυτή η πίεση θα επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο σε εμάς, έτσι... δεν ξέρω. Δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορεί να εξελιχθεί, αλλά θα πρέπει σε κάποια φάση να επιστρέψουμε
Τόμσεν: Αλλά γιατί; Εννοώ, μπορούμε... θα μπορούσαμε να κάνουμε μία ακόμα συνάντηση όπως αυτή που είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουμε πώς να προχωρήσουμε
Βελκουλέσκου: Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και μπορούμε να έχουμε ένα ακόμα έγγραφο, αλλά ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί ,Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και μετά την επόμενη ημέρα το εγκαταλείπουν. Το έχουμε ξανά και ξέρουμε ότι δεν κάνουν αυτό που λένε: δηλαδή ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε όλοι μαζί. Απλώς δεν λειτουργεί. Για αυτούς όλα υπόκεινται σε αλλαγή, αν οι αρχές το θέλουν
Τόμσεν: Μπορείς να το αλλάξεις ώστε να μην έχει συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, αρχές Απριλίου;
Βελκουλέσκου: Αυτό θα είναι καταστροφή αν προσπαθήσω να το κάνω αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε
Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν ήδη αφήσει να φύγεις, άρα... χαχαχα
Βελκουλέσκου: Πιστεύω, Πολ, ότι πρέπει να το συζητήσεις στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει... πιστεύω... Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο
Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψουμε;
Βελκουλέσκου: Ναι
Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου): Πολ, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για τη συμφωνία στο 2,5% γιατί δεν το βλέπει καλά η Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, πιστεύω ότι στις 2 Απριλίου θα είναι καλά. Αλλά, από τη δική σου πλευρά, η επιστροφή σε εκείνη την ημερομηνία θα είναι πραγματικά μία καταστροφή
Τόμσεν: Λοιπόν, ρίξε την ευθύνη σε εμένα, εντάξει. Πότε θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή;
Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσουν ιδανικά μέχρι τις 8 Απριλίου, άρα μία εβδομάδα. Είτε μέχρι τις 12 ή 13. Θυμήσου ότι στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να γίνει η συνάντηση της Washington Group για το χρέος στο πλαίσιο του Euroworking Group και μετά...
Τόμσεν: Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσεις μέχρι τις 6
Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο Euroworking Group και βασικά χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το χρέος που θα προετοιμάσει τους υπουργούς για την εβδομάδα που ακολουθεί, όταν σκέφτονται για την 15η και την 16η Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων. Επομένως, αυτοί ουσιαστικά θέλουν να τελειώσουν...
Τόμσεν: Ναι, αλλά οι εαρινές συναντήσεις ξεκινούν στη μέση της εβδομάδας, στις 11. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσεις μέχρι τις 8 ή 9 και να έχεις επιστρέψει ως τότε
Βελκουλέσκου: Ακριβώς πρέπει να τελειώσουμε μέχρι τις...όχι... τις 11 ή 12 ή κάπου εκεί και μετά να πετάξουμε κατευθείαν για Ουάσινγκτον. Και μπορούμε να τελειώσουμε με μία συμφωνία ή όχι, εννοώ ότι ενδέχεται να καταλήξουμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα κατά κάποιο τρόπο. Και, ναι, θα υπάρξει μεγάλη πίεση και θέλουμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε

Τόμσεν: Για αυτό υπάρχει η εμπλοκή, σωστά;

Βελκουλέσκου: Ακριβώς, σωστά. Για αυτό πρέπει να το έχουμε -συμφωνώ μαζί σου- το συντομότερο δυνατό. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος κατηγορίες εναντίον μας, για τη φορολογία στο εισόδημα και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα, όμως, που δεν είναι ξεκάθαρο σε εμένα είναι πώς θα καταλήξει αυτή η συζήτηση για το στόχο 3,5 έναντι του 1,5. Διότι για εμάς και αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο.

Τόμσεν: Θα σου πω πώς θα καταλήξει. Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν να χαμηλώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πούμε ότι αυτό δεν βγάζει νόημα

Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότεινες; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμα και μεσοπρόθεσμα;

Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι πουν ότι ο στόχος είναι αυτός που έχει σημασία για την εκταμίευσή τους για την ελάφρυνση χρέους -αλλά δεν θα το πουν αυτό
Βελκουλέσκου: Πιστεύω, Πολ, ότι πρέπει να το συζητήσεις (με ανθρώπους) στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει... πιστεύω... Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο
Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψουμε;
Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να αποδεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, για το σκοπό του προγράμματος και τους στόχους μας για το σκοπό της ελάφρυνσης χρέους
Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό... σίγουρα πρέπει να αποδεχθούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση χρέους. Αλλά αν βγεις και πεις ότι για αυτό το έτος για παράδειγμα θα καταλήξεις με ένα, ας πούμε, -0,5, -1, ή κάτι τέτοιο;
Βελκουλέσκου: ....-0,5 ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα
Τόμσεν: Οκ, ας πούμε -0,5 και η Κομισιόν θα πει ότι θα καταλήξει με 0 ή με +0,25 ή ό,τι έχουν...
Βελκουλέσκου: ... +0,5
(...)
Τόμσεν: Άρα το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους... ούτε η ελάφρυνση χρέους δεν έρχεται, γιατί δεν είναι σε τροχιά για να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Αυτό είναι όλο το ζήτημα. Βασικά πρέπει να συμφωνήσουν να θέσουν τους δικούς μας στόχους ως βασικό σενάριο και μετά να έχουν κάτι με την ελπίδα ότι θα υπεραποδώσει.
Βελκουλέσκου: Ναι, σωστά
Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό
Βελκουλέσκου: Οχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό θα συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ θα ορίσει μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 30 αυτού του μήνα

Τόμσεν: Τηλεφωνική συνομιλία με ποιον;

Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι θα είναι Euroworking Group. Μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την Ελλάδα... για την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας

Τόμσεν: Θέλω να πω... μπορεί να οργανώσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euroworking Group και θα πω στο Eurogroup ότι “δε φτάνει στο 3,5 και δε θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Ευρωπαίοι χαμηλώσουν τους στόχους τους στο 1,5 σε ό,τι αφορά το διάστημα μεταξύ των εκταμιεύσεων”. Δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα πουν όχι, βάλτε κι άλλα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό

Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω αν θα το πουν, αυτό είναι το ζήτημα. Χρειάζεται να πάρουν θέση σχετικά με το αν πιστεύουν τις προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Κομισιόν

Τόμσεν: Είναι ξεκάθαρο ότι θα κρατήσουν το παιχνίδι ανοιχτό... και θα στείλουν πίσω την αποστολή

Βελκουλέσκου: Ναι, αλλά εμείς τι θα κάνουμε; Γιατί, ακόμα και αν συμφωνήσουμε σε αυτό το 2.5,απέχουμε πολύ κι από αυτό, εκτός αν συμφωνηθούν οι στόχοι
Τόμσεν: Λοιπόν, ναι μετά θα σε στείλουν πίσω να βρεις πιο σκληρά μέτρα και να προσπαθήσεις να βρεις έναν συμβιβασμό. Για αυτό ακριβώς το κάνω έτσι. Ας φτάσουμε στο 2,5%, και είμαι σίγουρος ότι μερικά κράτη-μέλη θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα . Θα πούμε βέβαια, “δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό”, θα πω ότι “πιστεύω πως θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα στο 1,5”, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα μας πιέσουν να φτάσουμε εκεί

Βελκουλέσκου: Επομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το 2,5 και αυτό είναι το πρώτο στάδιο, όπως είπες (...)

Τόμσεν: Φυσικά, Ντέλια. Δεν μου αρέσει να σας έχω εκεί να περιμένετε, παιδιά, αν δεν υπάρχει συμφωνία στο πώς να συνεχίσουμε

Βελκουλέσκου: Ναι, φυσικά. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση
Στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία φορά που ελήφθη απόφαση και αυτή ήταν ότι τους τελείωναν τα χρήματα και κινδύνευαν με χρεοκοπία. Σωστά;
Τόμσεν: Πρέπει να σκεφτούμε για το πότε θα επιστρέψεις.... Θα πρέπει απλώς να θέσουμε στο τραπέζι τι θέλουμε

Βελκουλέσκου: Θα έπρεπε

Τόμσεν: Αντί να τους περιμένουμε... Δεν θα δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται... Θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι αυτά που θέλουμε
Βελκουλέσκου: Φυσικά, όχι, κατανοητό. Τους έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε και αυτό που έχουμε σε αυτό το σημείωμα που συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίους –οι οποίοι τώρα υπαναχωρούν– είναι πολύ απλό, είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η φορολογία εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό... Αυτά είναι. Αλλά σε κάθε θέμα από αυτά έχουμε σημαντικά ανοιχτά ζητήματα που είναι όλα πολιτικά σε ό,τι αφορά τους Ελληνες. Και το άλλο ερώτημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και το εάν θα συζητηθεί κάποια στιγμή.
Τόμσεν: ...Εγώ το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι χρειάζεται για να φθάσουμε στο σημείο λήψης αποφάσεων; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία φορά που ελήφθη απόφαση και αυτή ήταν ότι τους τελείωναν τα χρήματα και κινδύνευαν με χρεοκοπία. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Σωστά!
Τόμσεν: Και πιθανό αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν συζητήσεις για ένα μήνα πριν το Brexit, επομένως σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και μετά θα θέλουν να ξαναρχίσουν μετά το δημοψήφισμα (στη Βρετανία)
Βελκουλέσκου: Σωστά.
Τόμσεν: Αυτή είναι μια πιθανότητα. Μια άλλη πιθανότητα είναι αυτή που πίστευα ότι θα είχε ήδη συμβεί και εκπλήσσομαι που δεν έχει συμβεί, είναι ότι λόγω της κατάστασης με το προσφυγικό θα έπαιρναν μια απόφαση... ότι θα θέλουν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.... Και οι Γερμανοί θέτουν θέμα διαχείρισης... και βασικά εμείς εκείνη την ώρα λέμε “Κοίταξε κ.Μέρκελ αντιμετωπίζεις ένα δίλημμα, πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο: να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ- δεν θα ρωτούσε η Bundestag “Το ΔΝΤ δεν είναι μαζί μας;”- ή να διαλέξει την ανακούφιση του χρέους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία μας; Σωστά. Αυτό είναι το πραγματικό θέμα.
Βελκουλέσκου: Σωστά!
Τόμσεν: Πότε θα συμβεί αυτό: Δεν ξέρω. Εκπλήσσομαι που δεν έχει ήδη συμβεί. Θα ήθελα, για το καλό των Ελλήνων και όλων των υπολοίπων, να συμβεί το συντομότερο.
Κοίταξε, κυρία Μέρκελ, αντιμετωπίζεις ένα δίλημμα, πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο
Βελκουλέσκου: Ελπίζω να συμβεί με αυτές τις συζητήσεις για το χρέος που θα αρχίσουν στα μέσα Απριλίου.
Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι γεγονός (σημαντικό συμβάν). Αυτό δεν πρόκειται να τους αναγκάσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μπορεί απλώς να τις τραβάνε... γιατί τις τραβάνε; Γιατί δεν πλησιάζει κάποιο γεγονός, όποιο και να είναι αυτό.
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό. Αλλά πιστεύω ότι ο Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να μην προκληθεί ένα γεγονός αλλά να ξεκινήσει με κάποιο τρόπο τη συζήτηση για το χρέος, πράγμα που στην ουσία αφορά το εάν τελικώς θα παραμείνουμε ή όχι στο τραπέζι
Τόμσεν: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και η συζήτηση για το χρέος μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον μέχρι κάποιο (καθοριστικό) σημείο... μέχρι να φθάσει η πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει κάτι σε αυτό που να εξωθήσει ένα συμβιβασμό. Σωστά; Αυτό μπορεί να συνεχίζεται για πάντα.
Βελκουλέσκου: Θα συνεχίζεται, μέχρι τον Ιούλιο, εάν δεν συμβεί κάτι μέχρι τότε. Συμφωνώ.
Τόμσεν: Σύμφωνοι. Δεν ξέρω, θα δούμε. Ελπίζω για χάρη των Ελλήνων ότι θα βρούμε λύση σύντομα... Δηλαδή, ας το παραδεχθούμε, δεν πρόκειται να φθάσουν... δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη και να δεχθούν τις απόψεις μας. Σωστά; Δεν πρόκειται να το κάνουν!
Το μόνο που με καθησυχάζει είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα
Βελκουλέσκου: Οχι δεν πρόκειται...
Τόμσεν: Και δεν είναι ούτε καν κοντά στο να τις δεχθούν. Σωστά;

Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν... και για τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο

Τόμσεν: Αν καταλήξουν να μας δώσουν το 2,5% και όχι ιστορίες «Μίκι Μάους», θα πρέπει να τους στηρίξουμε
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ. Υπάρχει το σενάριο ότι πιέζονται αρκετά... Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να ενδώσουν και στα δύο. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη λάθος στρατηγική, γιατί διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν με τα ελάχιστα αιτήματα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα και η Κομισιόν ξεκινά από αυτό και είναι πρόθυμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Άρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι χειρότερο, θέσαμε στους Έλληνες το ελάχιστο και ήμασταν πρόθυμοι να το συζητήσουμε, και τώρα οι Έλληνες μας λένε «δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι η ημερομηνία είναι κακή για εμάς γιατί θα κολλήσουμε όπως λες και άρα πρέπει να σκεφτούμε όταν επιστρέψουμε
Τόμσεν: Το μόνο που με καθησυχάζει είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα. Θα πρέπει να το ολοκληρώσεις πριν την εαρινή συνάντηση
Βελκουλέσκου: Ναι, χρειαζόμαστε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την καταληκτική ημερομηνία. Πρέπει να το θέσουμε ρητά σε Ευρωπαίους και Έλληνες, πριν πάμε πίσω  
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: «Βόμβα» ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news