facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την απόσυρση

Να αξιοποιήσουν οι πολίτες το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, κάλεσε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντάς το «μεγάλη ευκαιρία».

Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της ψήφισης της τροπολογίας, η οποία παρατείνει τη διαδικασία απόσυρσης έως την 20ή Μαΐου του 2016 και παρέχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα επίλυσης όλων των σχετικών θεμάτων μέχρι 31 Μαΐου του 2016, καθώς και ταυτοποίησης και όσων αυτοκινήτων αγοράστηκαν το προηγούμενο διάστημα ώστε να έχουν τις ευμενείς διατάξεις του νόμου.

«Είναι μεγάλη ευκαιρία και πρέπει οι πολίτες να την αξιοποιήσουν, διότι δεν θα είναι αιώνια», είπε ο κ. Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας και άλλες νομοθετικές διατάξεις καθώς -όπως είπε- λειτουργεί πλέον η Διυπουργική Επιτροπή, που εξετάζει τα θέματα φορολογίας των αυτοκινήτων και θα δρομολογήσει πιο αυστηρό πλαίσιο και θα επιλύσει θέματα.

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως δε της ΝΔ, περί μεγάλης καθυστέρησης εφαρμογής του μέτρου, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που διαρκεί και έπρεπε να καταλήξει προς όφελος των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η τροπολογία για την απόσυρση"

Πρόστιμο-μαμούθ €167 εκατ. από την ΕΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέο πρόστιμο, ύψους 167 εκατομμυρίων ευρώ, καταλογίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μπγιάλα, σχετικά με τις άδειες πρόχειρων καταλυμάτων που αφορούν μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

«Καλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα 375 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2008-2011, στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως «αιφνιδιαστικά, τις τελευταίες ημέρες, ήρθε άλλο ένα πρόστιμο από την ΕΕ για την περίοδο 2012-2013, ύψους 167 εκατομμυρίων ευρώ και δεν ξέρουμε τι άλλο μας περιμένει ακόμη για την περίοδο του 2014».

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι κατά το παρελθόν έγιναν πολλά λάθη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να δέχεται διαρκώς πρόστιμα, συμπληρώνοντας ότι δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα στη διαχείριση των βοσκοτόπων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πρόχειρων καταλυμάτων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε πως θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους παραγωγούς και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την ελληνική αγροτική παραγωγή και κυρίως την αιγοπροβατοτροφία.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο-μαμούθ €167 εκατ. από την ΕΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης"

Επανεξετάζονται όλες οι φοροαπαλλαγές - «Φουσκώνει» ο ΕΝΦΙΑ

Tην επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα και τη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και ελέγχους αλά... IRS προαναγγέλλει το επιχειρηματικό σχέδιο της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το 2016 που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στην δημοσιότητα.

Η ΓΓΔΕ περιλαμβάνει στο σχέδιο της νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο με στόχο τη διασύνδεση του αριθμού των δόσεων και του επιτοκίου με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη.

Προβλέπει επίσης να δώσει και τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και γενικότερα στο διαδίκτυο για να αντλούν πληροφορίες αναγκαίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Στη σελίδα 52 του πολυσέλιδου κειμένου του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2016 το οποίο ανήρτησε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η ΓΓΔΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 31-12-2016 θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα ενώ μέχρι τις 30-11-2016 θα έχει καταρτιστεί εισήγηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη φορολογία ακινήτων. Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται:

1) Η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν στο στόχαστρο της ΓΓΔΕ όσες εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές έχουν απομείνει στην φορολογία εισοδήματος, όπως:
- η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,
- η έκπτωση του 10% των εξόδων για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη από το φόρο εισοδήματος,

- η έκπτωση του 10% των δωρεών από το φόρο εισοδήματος,
- οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους ανάπηρους,
- οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους,

Επίσης θα επανεξεταστούν και θα καταργηθούν ή θα περικοπούν οι μειώσεις των τεκμηρίων για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων κ.λπ.

2) Η εκ βάθρων αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχεδιάζονται ήδη τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝ.Φ.Ι.Α που θα ανακοινωθούν μέχρι 31/12/16 , όπως αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α., μείωση του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ, αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από την 1η-1-2017, περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.

Επίσης στο σχέδιο δράσης της ΓΓΔΕ περιλαμβάνει την εντατικοποίηση ελέγχων με βάση τις δαπάνες των φορολογούμενων όπως κάνει η αμερικανική υπηρεσία οικονομικού ελέγχου ( IRS ) . Με άλλα λόγια θα εντοπίζονται από τις ομάδες «υψηλού κινδύνου» άτομα στα οποία υπάρχουν ασύμβατες δαπάνες σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει επισταμένος έλεγχος των δαπανών όταν υπάρξουν επαρκή στοιχεία ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής θα υπάρχουν συλλήψεις και βαριές ποινές.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεξετάζονται όλες οι φοροαπαλλαγές - «Φουσκώνει» ο ΕΝΦΙΑ"

Παντελίδης: Οι τοξικολογικές έδειξαν 2,72 mg αλκοόλ ανά λίτρο αίματος

Μεταξύ ορίων λιποθυμίας και θανάτου βρισκόταν, λόγω μέθης, ο γνωστός καλλιτέχνης Παντελής Παντελίδης τη στιγμή του μοιραίου τροχαίου ατυχήματος, στις 18 Φεβρουαρίου, στην αερογέφυρα Βουλιαγμένης όπου έχασε την ζωή του.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του προσδιορίσθηκε τελικώς στον απίστευτο αριθμό του 2,72 mg ανά λίτρο που είναι από τους μεγαλύτερους αριθμούς χρήσης αλκοόλ που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά.

Ένα ποσοστό αλκοόλ που οδηγεί σε σχεδόν αναισθησία του χρήστη, ενώ όταν το ποσοστό αυτό προσεγγίζει τα 3 mg ανά λίτρο θεωρείται «όριο» θανάτου από πλήρη αδρανοποίηση του αναπνευστικού ζητήματος.

Μάλιστα το πρωτοφανές αυτό ποσοστό περιεκτικότητας σε αλκοόλ οδηγεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος, εκπροσωπείται πλέον νομικά από τον δικηγόρο κ. Χάρη Λυκούδη, να διατυπώσει εκ νέου τον ισχυρισμό ότι «ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν θα μπορούσε να ήταν, λόγω αυτής της κατάστασης, οδηγός του οχήματος».

Το Βήμα είχε αποκαλύψει προ διημέρου ότι οι αιματολογικές εξετάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες «είχε καταδείξει ποσοστό περιεκτικότητας αλκοόλ στο αίμα του δημοφιλούς τραγουδιστή, που υπερέβαινε το 1,5 mg ανά λίτρο» και αποτελούσε τον πιο καθοριστικό παράγοντα στην διερεύνηση του ατυχήματος που προκάλεσε και τον τραυματισμό των δύο συνεπιβατιδών του.

Όμως σύμφωνα με την τελική ενημέρωση και τα δεδομένα που τέθηκαν υπόψιν των αρχών, αυτός ο αριθμός προσδιορίζεται στον προαναφερθέντα αριθμό που πλέον προκαλεί δέος και απορίες και για τις συνολικές «συνθήκες οδήγησης του οχήματος».

Και αυτό όταν το όριο μέθης προσδιορίζεται στο 0,50 mg ανά λίτρο. Επιπλέον για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη αξίζει να σημειωθεί ότι με ποσοστό από 0,70 mg έως 1,20 mg αλκοόλ παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα και απώλεια προσανατολισμού. Κι ενώ δηλαδή το αντίστοιχο ποσό που ανιχνεύθηκε στον καλλιτέχνη ήταν υπερδιπλάσιο.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Παντελίδης: Οι τοξικολογικές έδειξαν 2,72 mg αλκοόλ ανά λίτρο αίματος"

Εμπαιγμός οι προσλήψεις στα τμήματα Ακτινοθεραπείας, λένε οι γιατροί

Για εμπαιγμό κατηγορεί το υπουργείο Υγείας η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) με αφορμή τις εξαγγελθείσες προσλήψεις για τη στελέχωση των τμημάτων Ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων. Σε ανακοίνωσή της η ΕΦΙΕ αναφέρει ότι οι προσλήψεις στην Αττική αφορούν και νοσοκομεία που δεν διαθέτουν Τμήμα Ακτινοθεραπείας.

«Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί 'λύση' η πρόσληψη έξι μόνο Φυσικών Ιατρικής-Ακτινοφυσικών, σε κάποια Νοσοκομεία μόνο της Αττικής, εκ των οποίων το 50% δεν διαθέτει Τμήμα Ακτινοθεραπείας! Η θέση αυτή του Υπουργείου Υγείας αποτελεί εμπαιγμό τόσο στους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία όσο και στους καρκινοπαθείς της χώρα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΦΙΕ, με συνεχείς παρεμβάσεις της στο υπουργείο Υγείας και στις επτά ΥΠΕ, έχει επισημάνει, τόσο το θέμα της ανεπάρκειας και υποβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού των Δημοσίων Νοσοκομείων, όσο και το θέμα της σοβαρής υποστελέχωσης σε Φυσικούς Ιατρικής-Ακτινοφυσικούς, η οποία υποβαθμίζει και υπονομεύει την ακτινοπροστασία ασθενών και προσωπικού στην διάγνωση και θεραπεία.

Σύμφωνα με την ΕΦΙΕ, ειδικά για τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουν τα τμήματα Ακτινοθεραπείας, οι γραμμικούς επιταχυντές είναι μέσου όρου ηλικίας που υπερβαίνει τα 15 έτη.

Πρόσφατη καταγραφή της ΕΦΙΕ έδειξε ότι, οι άμεσες ανάγκες στα Νοσοκομεία της χώρας σε Φυσικούς Ιατρικής-Ακτινοφυσικούς, ανέρχονται σε 50, αριθμός που οριακά, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, καλύπτει τις απολύτως επείγουσες ανάγκες. Από αυτές, περίπου οι 20 προορίζονται για την στελέχωση των επτά Νοσοκομείων της χώρας που έχουν επιλεγεί να λάβουν την επικείμενη δωρεά γραμμικών επιταχυντών του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δωρεάς, είναι η στελέχωση με τον απαραίτητο αριθμό Ακτινοφυσικών.

«Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου υπονομεύει άμεσα την εν λόγω δωρεά, η οποία αποτελεί και την μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης της Ακτινοθεραπείας και μείωσης της μεγάλης λίστας αναμονών. Η ΕΦΙΕ αναμένει την άμεση και ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να προχωρήσουμε προς την επίλυση του θέματος προς το συμφέρον των ασθενών που σήμερα ταλαιπωρούνται» καταλήγει η ανακοίνωση.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπαιγμός οι προσλήψεις στα τμήματα Ακτινοθεραπείας, λένε οι γιατροί"

Νόμιμη η καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση

Ελεύθερη και στη χώρα μας εφεξής η καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση.

Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης συνυπέγραψαν την απόφαση με την οποία η χώρα καθιερώνει σύστημα προέγκρισης για την καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση και θα χορηγείται από τα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμιμη η καλλιέργεια κάνναβης για βιομηχανική χρήση"

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή διαφωνία των «53+» με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Με ένταση εκδηλώνεται η εσωκομματική διαφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, καθώς η κίνηση των “53+”, στην οποία μετέχουν κορυφαία στελέχη του κόμματος (Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θ. Δρίτσας, Χρ. Παπαδόπουλος, Π. Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου και άλλοι) κυκλοφόρησε συνολικό κείμενο θέσεων με το οποίο απορρίπτει ως αντίθετη με τα δικαιώματα των προσφύγων την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, την οποία υιοθέτησε και προωθεί προς έγκριση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις αυτές, που ξεκίνησαν από τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη (διαχώρισαν τη θέση τους οι Χ. Γολέμης, Π. Λάμπρου, Μ. Σαρρής και Μ. Υδραίος) ανάγκασε τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα να τονίσει με δυσφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα το μεσημέρι της Πέμπτης ότι “δεν είναι λιγότερο δικαιωματικός από άλλους”, ζητώντας “να μην υπερβαίνει το μέτρο της νομιμότητας η ευαισθησία”.

Το κείμενο των “53+” έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο “να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων τους”.

Κατά τη γνώμη της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την αποχώρηση της πλευράς Λαφαζάνη, έχει το ρόλο της “αριστερής συνείδησης” στο κόμμα, “η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο προσφυγικό και στην αντιμετώπισή του εκ μέρους της ΕΕ. Από τη σκοπιά, ιδίως, των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, της διεθνούς νομιμότητας, του προσφυγικού δικαίου και της περιφρούρησης των δικαιωμάτων η συμφωνία αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας”.

Οι “53+” υποστηρίζουν ότι “απαιτείται, αμέσως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, αποκεντρωμένα και σε κατοικίες, ώστε και οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς, έχοντας πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, στέγαση, εργασία και με απόλυτο σεβασμό στην κουλτούρα και τα θρησκευτικά τους πιστεύω”.

Ζητούν από την κυβέρνηση “το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να λειτουργούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής, για τα οποία δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί διαδικασίες που να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων”.

Ολόκληρο το κείμενο των “53+” έχει ως εξής:

Να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων τους.

H συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο προσφυγικό και στην αντιμετώπισή του εκ μέρους της ΕΕ. Από τη σκοπιά, ιδίως, των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, της διεθνούς νομιμότητας, του προσφυγικού δικαίου και της περιφρούρησης των δικαιωμάτων η συμφωνία αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας: Δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες (που είχαν, σε σημαντικό βαθμό αναδειχθεί, το καλοκαίρι του 2015 στο ζήτημα)· αντίθετα, βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο ακόμη και έναντι του πρόσφυγα, υπονομεύει στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης (όταν λ.χ. μιλάει για ανταλλαγή ενός Σύρου με έναν Σύρο), και μετατρέπει το προσφυγικό από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό.

Η κυρίαρχη Ευρώπη, που έχει σοβαρές ευθύνες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ, συνεπώς και την προσφυγική κρίση και το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, κλείνει τις πόρτες της –η κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο– ενισχύοντας, εκ των πραγμάτων, την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική.

Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες λογικές κλεισίματος, που εκφράζει η πρόσφατη συμφωνία, όπως είναι αντίθετα και μια σειρά κόμματα και συλλογικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς, των πράσινων κομμάτων, αλλά και διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πλήθος αλληλέγγυων.

Η ασφάλεια της Ευρώπης και των λαών της, όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την ένταση της καταστολής, με κραυγές μίσους, που εντείνουν τον ακραίο θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να είναι η ισλαμοφοβία, η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, οι κραυγές μίσους αλλά η πολιτική που προωθεί την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και τη συνύπαρξη των λαών.

Αναδεικνύεται, λοιπόν, για πολλοστή φορά η ανάγκη της ανατροπής των συσχετισμών στη γηραιά ήπειρο και η επαναθεμελίωσή της σε εντελώς διαφορετική βάση. Ειδάλλως, μια Ευρώπη που αρνείται τους ξεριζωμένους, που στήνει τείχη και στρατό απέναντί τους, που διαιρείται στη βάση της εθνικιστικής αναδίπλωσης, δεν έχει κανένα μέλλον ως ενιαία δημοκρατική οντότητα. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη λογική της περίκλειστης ξενοφοβικής Ευρώπης, των γκέτο για τον «άλλο» και της ανοιχτής, φιλόξενης και πολυπολιτισμικής ηπείρου, είναι, πλέον, ορατή και δοκιμάζεται στη μάχη που διεξάγουμε. Και η μάχη αυτή είναι ιδεολογική, πολιτική, μάχη έμπρακτη, στο ίδιο το πεδίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του είναι, και πρέπει να παραμείνουν, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους έφτασαν στη χώρα μας περνώντας από πολλαπλούς κινδύνους και δέχτηκαν –όσοι σώθηκαν– μια αγκαλιά, ένα «καλώς τους», την αμέριστη αλληλεγγύη των κινημάτων, αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας. Νιώθουμε ικανοποίηση γι’ αυτή την πραγματικότητα, καθώς ως κόμμα, ως αριστερά, ως κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι συμβάλαμε αποφασιστικά, στην τήρηση της νομιμότητας – και γι’ αυτό άλλωστε κατηγορηθήκαμε από τους ιδεολογικούς και πολιτικούς μας αντιπάλους. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, παρότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τους δυσμενείς συσχετισμούς στην Ε.Ε., τις αρνητικές για τους πρόσφυγες εξελίξεις, μετά την συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, συμφωνία η οποία αποτελεί οπισθοδρόμηση, θέτοντας σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα.

Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η είσοδος των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι «παράτυπη». Για μας, παράτυπη δεν είναι η προσφυγιά, αλλά οι λόγοι που τη δημιούργησαν. Παράτυπη και παράνομη είναι κάθε απόπειρα ακύρωσης των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα της συνθήκης της Γενεύης. Παράνομα είναι τα κάστρα που φτιάχνει η Ευρώπη, τα κλειστά κέντρα, η πολιτική αποτροπής, οι σκηνές απόγνωσης, η αναλγησία ακόμα και μπροστά σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά. Παράνομη, εντέλει, είναι η ίδια η ευρωπαϊκή ελίτ, που κλείνει τα μάτια της μπροστά στη διεθνή νομιμότητα και αντιμετωπίζει, έστω και άτυπα, την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες.

Τι κάνουμε

Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας περνάει σε άλλη φάση, καθώς πλέον δεν είναι μόνο χώρα διέλευσης (transit) αλλά και χώρα υποδοχής. Κι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα, στον 20ό αιώνα, με θετική τελικά έκβαση: η ελληνική κοινωνία, μέσα από αντιφάσεις και αντιθέσεις, παρά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που εκδηλώθηκε, μπόρεσε εντέλει, να δεχτεί τους «άλλους» και να τους εντάξει δημιουργικά, με θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την οικονομία.

Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Απαιτείται, αμέσως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, αποκεντρωμένα και σε κατοικίες, ώστε και οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς, έχοντας πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, στέγαση, εργασία και με απόλυτο σεβασμό στην κουλτούρα και τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Όλα αυτά θα συντελέσουν ώστε οι τοπικές κοινωνίες, και με την συνδρομή της Τ.Α, στην ομαλή ένταξη, μακριά από λογικές και πρακτικές κέντρων κράτησης και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε αυτήν την λογική, εικόνες μεταφοράς προσφύγων ή μεταναστών με χειροπέδες, προφανώς είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να λειτουργούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής, για τα οποία δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί διαδικασίες που να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων (ενίσχυση υπηρεσίας ασύλου, συγκρότηση δεύτερου βαθμού για την εξέταση προσφυγών, επαρκής χρόνος εξέτασης των αιτήσεων –είναι προφανές ότι οι δεκατέσσερις μέρες δεν αρκούν–, χωρίς παρεκκλίσεις από τον ισχύοντα σήμερα νόμο, νομική στήριξη, διερμηνείς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.

Πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου και υποδοχής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων, που θα έρθουν αλλά και βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Επίσης, πρέπει να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων, από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε., να προωθηθεί η εξασφάλιση ασφαλών διόδων, καθώς και η επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) σε χώρες Ε.Ε., σε αριθμούς όμως που να συνιστούν πραγματική εναλλακτική: ο αριθμός 72.000, που προβλέπει η συμφωνία, ακούγεται προσχηματικός και εμπαιγμός, σε σχέση με τα εκατομμύρια των προσφύγων.

Τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους, θα δώσουν τη μάχη εκεί που είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, συμπορευόμενοι με το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, με το κίνημα ανθρωπιάς.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ «53+»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή διαφωνία των «53+» με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας"

Αντισυνταγματικός ο νόμος Μπαλτά για την επιλογή των διευθυντών στα σχολεία

Σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος προσκρούει ο νέος τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έγινε με το νόμο 4327/2015 επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπουργός Παιδείας ήταν Αριστείδης Μπαλτάς.

Αυτό έκρινε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 865/2016) με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Μακρή και λόγω της αντισυνταγματικότητας του νόμου 4327/2015, παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Με το επίμαχο νόμο 4327/2015 ρυθμίσθηκε εκ νέου η διαδικασία και οι προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης στελεχών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά των διευθυντών σχολικών μονάδων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Όλοι ζητούν να ακυρωθεί η από 19.5.2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας (εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4327/2015) με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Επίσης, ζητούσαν να ακυρωθούν και δύο εγκύκλιοι του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αλλά κρίθηκε από το ΣτΕ ότι έχουν απλώς ερμηνευτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν δικαστικά να προσβληθούν (δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα, όπως λέγεται) και έτσι το αίτημά τους αυτό απορρίφθηκε.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και δη στην αρχή της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε ¨Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας, διότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως και αφετέρου δεν καθίσταται γνωστή στους υποψήφιους και ελέγξιμη από τον ακυρωτικό δικαστή, εν όψει του κατά το άρθρο 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος δικαιώματος παροχής έννομης προστασίας και του άρθρου 95 παράγραφος 1 του Συντάγματος περί κατοχυρώσεως της αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ, η αξιολόγηση των υποψηφίων ως προς το μνησθέν κριτήριο».

Η αντισυνταγματικότητα του επίμαχου νομοθετικού πλαισίου επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, ανάγεται κατ΄ αρχάς στο ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης από το σύλλογο διδασκόντων προβλέπεται με μυστική ψηφοφορία.

Όπως σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας ως διαδικασία αναδείξεως οργάνων εν γένει διοικήσεις προσιδιάζει σε αυτοδιοικούμενες μονάδες ή είναι πρόσφορη σε περίπτωση αναδείξεως εκπροσώπων στα όργανα αυτά, όχι όμως στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ανήκουν εκ του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, η διοίκηση των οποίων πρέπει να αναδεικνύεται στο πλαίσιο διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας, κατάλληλης για την διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων».

Κατά δεύτερον η αντισυνταγματικότητα ανάγεται και στο ότι δεν αξιολογούνται με αιτιολογία τα προσόντα των υποψηφίων που σχετίζονται με το κριτήριο της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικής συγκροτήσεως του υποψηφίου.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ καταλήγει ότι οι διατάξεις του επίμαχου νόμου 4327/2015 «έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν μπορούν να εφαρμοστούν», αλλά λόγω της αντισυνταγματικότητας το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματικός ο νόμος Μπαλτά για την επιλογή των διευθυντών στα σχολεία"

Παππάς: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί η προκήρυξη στο open gov, θα υπάρξει μία ολιγοήμερη διαβούλευση και μετά θα περάσουμε στη διαδικασία υποβολής των φακέλων», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν θεματικές άδειες ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Όπως είπε, «ο χώρος του Τύπου είναι πολλαπλώς ταλαιπωρημένος -και δεν εννοώ μόνο τον ηλεκτρονικό και την τηλεόραση- και ο χώρος των εφημερίδων. Υπάρχουν φαινόμενα που δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζονται. Για παράδειγμα, δεν μπορεί όλα τα προϊόντα στην αγορά να έχουν barcode και να μην έχουν οι εφημερίδες, αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα δρομολογήσουμε τη νομοθετική ρύθμιση να το ολοκληρώσουμε».

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει πρώτον να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και δεύτερον να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα που το βλέπω ακόμα πιο δύσκολο».

«Γιατί αν κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο και μετά είναι προς το καλύτερο. Συνεπώς δεν δύναται κανείς σώφρων να βγει στη δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξει ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτά που συμφωνήσαμε», σημείωσε.

Ως προς το «πακέτο» των μέτρων και ερωτηθείς αν θα έχουμε φορολογικές επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε: «Η συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει, προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5%, στα πλαίσια της συμφωνίας -δεν μιλάμε για νέα μέτρα- θα ψηφιστούν κάποια μέτρα».

«Υπάρχει το εξής πολύ σημαντικό και πιθανό ενδεχόμενο: τα αποτελέσματα τα οικονομικά και η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια, ούτως ώστε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε προς εφαρμογή τα επόμενα χρόνια να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου γιατί θα μπορούμε, όπως το κάναμε φέτος, να υπερβαίνουμε τον στόχο των εσόδων», σημείωσε.

Σχετικά με το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ο ίδιος σημείωσε πως «η άποψή μας είναι ότι τώρα πρέπει να τελειώσει. Το θέμα είναι συνυφασμένο με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Χωρίς εύρωστο σύστημα τραπεζικό, η διαδικασία και η προσδοκία της ανάκαμψης, θα είναι πιο δύσκολη».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες"

Με τους σκύλους-οδηγούς οι τυφλοί στα ΜΜΜ

Με τη συνοδεία σκύλου οδηγού θα μπορούν να μετακινούνται οι τυφλοί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά από εντολές που έχουν δοθεί στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών από τον ΟΑΣΑ για την αυστηρή τήρηση των διατάξεων που περιέχονται στους νόμους 4235/2014 και 4238/2014.

Το θέμα τέθηκε σε συνάντηση της διοίκησης του ΟΑΣΑ και υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τους σκύλους-οδηγούς οι τυφλοί στα ΜΜΜ"

Αποστάσεις Παρασκευόπουλου από Παπαγγελόπουλο για συναντήσεις με Τσατάνη

Αποστάσεις ασφαλείας πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος από τον αναπληρωτή του Δ. Παπαγγελόπουλο σχετικά με τις συναντήσεις του με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει παρεμβάσεις από μέρους του στο έργο της. Αναφερθείς στο θέμα κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «δεν θα πάρω θέση διότι σε θέματα που αφορούν τον χειρισμό εξατομικευμένων υποθέσεων από δικαστές, ο υπουργός οφείλει να μην παίρνει θέση», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κακώς ο κ. Παπαγγελόπουλος συναντήθηκε (έστω και κατόπιν δικού της αιτήματος) μαζί της.

Πρόσθεσε πάντως ότι «στο κανονιστικό επίπεδο όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ δικαστικό ή εισαγγελέα να έχει μια δικογραφία στα χέρια του και να επισκέπτεται έναν υπουργό». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και στην περίπτωση αυτή «πιστεύω πως ούτε καν μια φιλική συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει». Αργότερα ο κ. Παρασκευόπουλος επιχειρώντας να μετριάσει την αίσθηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αυτές σημείωσε ότι «ίσως η συζήτηση αφηρημένων νομικών θεμάτων που δεν σχετίζονται με μια υπόθεση να είναι θεμιτή».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερθείς τόσο στο θέμα των προαγωγών ανώτατων δικαστικών όσο και της επίθεσης εναντίον του, όπως χαρακτήρισε τις καταγγελίες εις βάρος του, έκανε λόγο για «μνημείο υποκρισίας, ψευδολογίας και ανακρίβειας», ενώ χαρακτήρισε «ερασιτεχνική την προσπάθεια να με σπιλώσουν». «Ξέρουμε πώς γίνονται οι προαγωγές», είπε, για να σπεύσει να συμπληρώσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι παραδέχομαι πως οι προαγωγές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακόλουθες».

Όσον αφορά την υπόθεση που χειριζόταν η εισαγγελέας Τσατάνη και αν τέθηκε ορθώς ή όχι στο αρχείο, είπε ότι «δεν γνωρίζω» αρνούμενος κατηγορηματικά ότι κατά την συνάντησή τους έγινε κουβέντα για την ουσία της υπόθεσης. «Με προβληματίζει γιατί επιδίωξε την συνάντηση με δική της πρωτοβουλία. Αν σκέφτηκα πώς με παγίδευσε έτσι; Νομίζω ότι είχε θορυβεί από τα δημοσιεύματα για χειρισμούς υποθέσεων. Θεώρησα ότι ήρθε να εξασφαλίσει ότι δεν θα της γίνει πειθαρχικό. Δεν ξέρω αν ήταν εξ αρχής σχεδιασμένο ή αν κάποιοι το εκμεταλλεύθηκαν στη συνέχεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγγελόπουλος για την συνάντηση, επισημαίνοντας εν τέλει πώς «θέλω να πιστεύω ότι αρχικά ήρθε να με δει ανθρώπινα». Ενώ στο ερώτημα αν έπρεπε να την δεχθεί στο γραφείο του, η απάντηση που έδωσε ήταν «Γιατί, τι είμαι; Άβατο;». Για να υπογραμμίσει ότι «δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης». Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως τόνισε «δεν δέχθηκα και τον κ. Βγενόπουλο». «Έπρεπε να μυρίσω τα δάχτυλά μου για το τι θέλει (η εισαγγελέας Τσατάνη);», διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Η δήλωσή του ότι «δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης» έδωσε την αφορμή στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο να εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα εμφανίζοντάς τον σε πλήρη διάσταση με τους ισχυρισμούς Παπαγγελόπουλου καθώς, όπως είχε πει κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρακίνησε την εισαγγελέα Τσατάνη να μην βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Ο κ. Βενιζέλος διάβασε από τα πρακτικά την επίμαχη αναφορά του κ. Τσίπρα η οποία έλεγε: «Αυτές είναι πραγματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και όχι το γεγονός ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τις υποθέσεις διαφθοράς, ο οποίος την παρακίνησε να μην βάλει στο αρχείο μία υπόθεση που απασχολεί την κυπριακή δικαιοσύνη και, φυσικά, την ελληνική κοινή γνώμη».

«Έγινε παρέμβαση στην δικαστική της κρίση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «σας καλύπτει και σας υπερκαλύπτει, διότι χωρίς αυτόν δεν θα ήσασταν υπουργός». «Το ζήτημα είναι μείζον. Ο κ. Τσίπρας λέει την αλήθεια. Είναι σε συνεννόηση με τους υπουργούς του. Το εννοεί ο πρωθυπουργός. Η ευθύνη είναι κυβερνητική» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρώντας να αιτιολογήσει την αντίφαση που προκύπτει με βάση την παραδοχή του κ. Τσίπρα, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε «λόγο υποθετικό», αφού όπως εξήγησε στην συνάντηση Παπαγγελόπουλου- Τσατάνη δεν υπήρχε τρίτο πρόσωπο, δεν υπήρχαν μάρτυρες», ούτε ο πρωθυπουργός ήταν αυτήκοος μάρτυρας της συζήτησης αυτής. «Το τι συζητήθηκε το γνωρίζουν οι ίδιοι, ουδείς άλλος ούτε ο πρωθυπουργός» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Βορίδης δήλωσε ότι «η υπόθεση Βγενόπουλου μας ενδιαφέρει μόνο για ένα θέμα: των παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη. Δεν δίνουμε δεκάρα για το πώς θα κριθεί η υπόθεσή του». Ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαγγελόπουλο είπε: «Λέτε ότι είναι προϊόν σκευωρίας και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων. Ποιων; Πώς θωρακίσατε εσείς τον εαυτό σας, ώστε να μην βρίσκεστε απολογούμενος με ομολογημένες συναντήσεις με δικαστή;». Ενώ και ο κ. Βενιζέλος τον ρώτησε: «Η κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου σας έχει ανατεθεί;». «Όχι» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενώ ο προϊστάμενός του υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Είναι δική μου, αλλά σε θέματα διαφθοράς μου κάνει έγγραφη αναφορά και του την εκχωρώ (την αρμοδιότητα)».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι «η κ. Τσατάνη δεν ανέφερε τίποτα για παρέμβαση, αλλά ότι την απείλησα να γυρίσει την δικογραφία στην κ. Ράικου». «Τι ενδιαφέρον είχα να φύγει η δικογραφία από την Τσατάνη και να πάει στην Ράικου; Την κ. Ράικου ποιος την έβαλε, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;» διερωτήθηκε προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, που είπε: «Την κ. Ράικου την τοποθέτησε η κυβέρνηση ή το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο; Αυτή είναι η αντίληψη που έχετε για την Δικαιοσύνη;».

Αξίζει να σημειωθεί, η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος κατά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκη με αφορμή την επιστολή του, με την οποία επιχειρεί να τον εμπλέξει με την επιχειρηματία Αν. Βγενόπουλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταφέρθηκε κατά του κ. Σηφουνάκη λέγοντας ότι «αντιδικεί με τον Βγενόπουλο και στρέφεται εναντίον μου διότι επιθυμεί την συνδιαλλαγή ενός μέρους του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό δεν θα γίνε ποτέ! Αυτά που λέω εγώ εκφράζουν το ΠαΣοΚ, την παράταξη σύσσωμη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε να κληθεί ο κ. Σηφουνάκης στην Επιτροπή για «να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει, γιατί προσφέρει υπηρεσίες γλειψίματος στον κ. Τσίπρα». Επίσης ζήτησε να κληθούν ο κ. Βγενόπουλος και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Τσιρώνης.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις Παρασκευόπουλου από Παπαγγελόπουλο για συναντήσεις με Τσατάνη"

Κλειστή η σήραγγα Ραψομάτη για 4 μέρες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, από την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Ραψομάτη.

Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 182,9 και 185,6 (σήραγγα Ραψομάτη και κατεύθυνση προς Καλαμάτα) και ειδικότερα:

Από τη Δευτέρα (4.4.2016) έως και την Παρασκευή (8.4.2016) η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Αθήνα (Ραψομάτη Α), από τον οποίο θα εξυπηρετηθούν αμφότερες οι κατευθύνσεις, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.


Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή η σήραγγα Ραψομάτη για 4 μέρες"

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση σύστασης Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Η πρόταση της κυβέρνησης κατατέθηκε μια ημέρα μετά την πρόταση της ΝΔ που ζητά τη σύσταση αντίστοιχης επιτροπής για το τρίτο Μνημόνιο.

πενθυμίζεται ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητείται να
«διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης» και ειδικότερα:

- Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.

- Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

- Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

- Σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

Να σημειωθεί ότι για την συγκρότηση της επιτροπής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη στις σχετικής πλειοψηφίας της Ολομέλειας της Βουλής. Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών οι Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπερ της συγκρότησής της. Επίσης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να υποστηρίξουν και τις δύο προτάσεις. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου με χθεσινή του ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί την έρευνα για την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου

Αναλυτικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
(κατ’ αρθρ.68 παρ.2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής)

Τα τελευταία 6 χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δίνη επιβολής μέτρων λιτότητας, μέσω των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής των Μνημονίων που υπεγράφησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, την εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως στους νέους, την καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τελικά την υπονόμευση της ζωής και της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ένας από τους λόγους που η ελληνική οικονομία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και της λιτότητας ήταν και η ανορθολογική λειτουργία και η συνολική διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και συγκεκριμένα ο επί σειρά ετών άκριτος δανεισμός.

Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν ούτε κατά την πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τα χρέη της ΝΔ φαίνεται να φτάνουν σήμερα το ποσό των 210 εκ Ευρώ, από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια με εξασφάλιση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ που υπολογίζεται ότι το 2013 έφταναν τα 111 εκ ΕΥΡΩ.
Παράλληλα, εξίσου αμφίβολης εξασφάλισης, τραπεζικά δάνεια χορηγήθηκαν και σε εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παρά την κρίση, δάνεια με αναντίστοιχα ποσά εξασφαλίσεων, με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια, με προσημειώσεις ακινήτων αμφίβολης εμπορευσιμότητας, συνέχισαν να χορηγούνται.
Έτσι, οι τράπεζες ‘’τάιζαν’’ με δάνεια ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες με λογής εξυπηρετήσεις και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει.
Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν εξαντλητικά οι δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι Τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με τα ΜΜΕ και ειδικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Διότι ο ελληνικός λαός περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις. Περιμένει να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον φαύλο κύκλο.
Για τους λόγους αυτούς οι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα:
Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.
Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.
Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.
Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν».


Υπερψηφίζει η ΝΔ

Υπερψηφίζει η ΝΔ την πρόταση σύστασης Εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κάνοντας πράξη αυτό που είχε πει την Τρίτη, από το βήμα της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, και για το λόγο αυτό θα υπερψηφίσει την πρόταση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση σύστασης Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ"

Aνακαλείται σταφίδα από τα ράφια των LIDL

Για τη διακίνηση σταφίδων στις οποίες διαπιστώθηκε η παρουσία ωχρατοξίνης Α σε ποσότητα που υπερβαίνει τα νομοθετημένα όρια ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία «Belbake Sultans Σταφίδα Σουλτανίνα» σε συσκευασία των 250 γρ., με ημερομηνία λήξης 07/11/2016 και αριθμό παρτίδας Lot 450020329-14-1182.

Το προϊόν είναι τουρκικής προέλευσης, παρασκευάστηκε από την εταιρεία Heinrich Brüning GmbH και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση LIDL HELLAS & Σια ΟΕ.

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση / απόσυρση της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω παρτίδα του εν λόγω προϊόντος να μην το καταναλώσουν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Aνακαλείται σταφίδα από τα ράφια των LIDL"

Αποχή των συμβολαιογράφων στις 5 και 6 Απριλίου

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαφωνίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους την 5η και 6η Απριλίου 2016. Ακόμη, λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισθέντες για την 6η Απριλίου 2016 πλειστηριασμοί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή των συμβολαιογράφων στις 5 και 6 Απριλίου"

Με την επαναπροώθηση 500 ατόμων αρχίζει τη Δευτέρα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Με την επαναπροώθηση περίπου 500 προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία σχεδιάζεται να αρχίσει τη ερχόμενη Δευτέρα η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Οι επαναπροωθήσεις θα βασίζονται στην αρχή του «ένας για έναν», που σημαίνει ένας σύρος πρόσφυγας που ήδη φιλοξενείται στη γείτονα χώρα θα μετεγκαθίσταται στην Ευρώπη για κάθε έναν Σύρο που θα επαναπροωθήται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, η εκπρόσωπος του αρμόδιου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, δήλωσε ότι η Αθήνα έχει διαβεβαιώσει την Κομισιόν ότι θα περάσει το σχετικό νομοσχέδιο πριν τη Δευτέρα.

Όσον αφορά την τουρκική πλευρά, η εκπρόσωπος Μπερτό δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει διαβεβαιώσει την Επιτροπή ότι θα έχει εφαρμόσει έως τις 4 Απριλίου όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις που απαιτούνται.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν οι αλλαγές που προωθεί η Άγκυρα θα προσφέρουν τις απαιτούμενες νομικές προστασίες και τους μη Σύρους – κάτι που εξ αρχής έχει καταγγελθεί ως μέγα κενό από φιλανθρωπικές οργανώσεις – η κ. Μπερτό απάντησε λιτά ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει όλες τις «απαραίτητες αλλαγές για την εφαρμογή της συμφωνίας».

Υπογράμμισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η τουρκική πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα διεθνή στάνταρ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Με την επαναπροώθηση 500 ατόμων αρχίζει τη Δευτέρα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας "

Μείωση των αμυντικών δαπανών ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ελλάδα

Να γίνουν κινήσεις για περιορισμό των αμυντικών δαπανών κάλεσε την ελληνική πλευρά ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Aν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, o κ. Γκουαλτιέρι εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά ενέργειας και έκανε λόγο για μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, «όσο δύσκολο και αν είναι».

Παράλληλα απέκλεισε χαλάρωση των στόχων από την πλευρά των Θεσμών, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Γκουαλτιέρι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσκεψης ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την προσδοκία πως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι διάφορες μεταξύ των Θεσμών και ελληνικών αρχών γεφυρώνονται.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί μεγαλεπήβολο σχέδιο, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και φιλόδοξο το πρόγραμμα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Κατά τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον πρωθυπουργό, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, διαπιστώθηκε, όπως είπε, ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας.

«Με εντυπωσίασε η προθυμία του πρωθυπουργού να τηρήσει τις δεσμεύσεις του συμφώνου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν καθίζηση της πραγματικής οικονομίας ο κ. Γκουαλτιέρ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί, χωρίς να αιτιολογήσει από που πηγάζει η εν λόγω αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα.

Όσον αφορά την αξιολόγηση είπε ότι «η γενικότερη εντύπωση είναι θετική και πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύντομα. Είναι δυνατό και είναι απαραίτητο. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό και τις αγορές. Αυτό θα έχει απτά αποτελέσματα, όπως η χαλάρωση των capital controls. Και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι κούρεμα».

Παρατήρησε ότι υπάρχει ευρεία συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ελληνικών αρχών για τη δημοσιονομική προσαρμογή και το στόχο για τον πλεόνασμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μια συμφωνία στο μνημόνιο. Υπάρχουν κάποια νούμερα. Εγώ δεν πιστεύω ότι χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση». Ξεκαθάρισε, δε, ότι πρέπει «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», μην αφήνοντας περιθώριο για χαλάρωση των στόχων.

Όπως είπε, οι διάφορες με τους Θεσμούς είναι γεφυρώσιμες και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις. «Είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, αλλά πιστεύω σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα», τόνισε αν και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είναι λιγότερο καλή από ότι περιμέναμε». «Σαφώς δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρέπει πολλά να γίνουν. Παραμένουν αρκετά προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια».

Σχετικά με το προσφυγικό ανέφερε ότι θα στηρίξουμε σθεναρά την κοινή απόφαση της ΕΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί μόνη της.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της ομάδας εργασίας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρτιν Σουλτς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση των αμυντικών δαπανών ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ελλάδα"

Πλήρης σύγχυση και παράπονα για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

Σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, θα παραδώσει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, όπου θα αναφέρονται οι γενικοί πυλώνες υλοποίησής του (Βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, επάρκεια φαρμάκων, ασφάλεια, εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών), καθώς και οι θέσεις του κλάδου για φλέγοντα ζητήματα, όπως ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωράριο λειτουργίας, εφημερίες, ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων από την αγορά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Λουράντος παρουσίασε έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, όπου αναφέρεται ότι καθημερινά γίνεται δέκτης παραπόνων διότι οι πολίτες δεν βρίσκουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία. «Επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ποιες οι διημερεύσεις, ποιες οι διανυκτερεύσεις». Στο έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας το πρόβλημα αποδίδεται στις μαζικές απαλλαγές φαρμακείων από τις εφημερίες.

Σημειώνεται πως «υπάρχει αντίλογος από την πλευρά του συνοικιακού φαρμακοποιού, ο οποίος ζητεί την απαλλαγή για οικονομικούς λόγους». Η Περιφέρεια ζητά επανεξέταση του θέματος από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετείται και να δοθεί μια οριστική λύση

«Από τότε που ο κ. Γεωργιάδης επέτρεψε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις φαρμακοποιών που ζητούν απαλλαγή από τις εφημερίες», είπε ο κ. Λουράντος και σημείωσε ότι εδώ και δύο χρόνια οι φαρμακοποιοί ζητούν από το υπουργείο τη θεσμοθέτηση ενιαίου ωραρίου για όλους, βάσει των όσων ισχύουν και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ελλείψεις φαρμάκων

«Συνεχίζονται αμείωτες», ανέφερε ο κ. Λουράντος, φέροντας ως παράδειγμα το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου πού απέστειλε 8 αιτήματα για ελλείψεις φαρμάκων σε ισάριθμες φαρμακοβιομηχανίες. Από τις απαντήσεις, όπως είπε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εταιρείες εφοδιάζουν κανονικά την αγορά μέσω των φαρμακαποθηκών .

Επομένως, σημείωσε ο κ. Λουράντος, ή ψεύδονται οι εταιρείες, ή οι φαρμακαποθήκες αμελούν την ελληνική αγορά και επιδίδονται στις καθόλα νόμιμες παράλληλες εξαγωγές. «Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό. Μόνο έτσι θα ξέρουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψεύδεται για τις ελλείψεις των φαρμάκων», είπε ο κ. Λουράντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρης σύγχυση και παράπονα για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων"

Παππάς: Είχαμε ενημερώσει τον λαό για τη συμφωνία πριν τις εκλογές

«Η συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει, προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5%, στα πλαίσια της συμφωνίας -δεν μιλάμε για νέα μέτρα- θα ψηφιστούν κάποια μέτρα», διαμήνυσε ο Νίκος Παππάς σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ακόμη τόνισε πως «υπάρχει το εξής πολύ σημαντικό και πιθανό ενδεχόμενο: τα αποτελέσματα τα οικονομικά και η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια, ούτως ώστε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε προς εφαρμογή τα επόμενα χρόνια να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου γιατί θα μπορούμε, όπως το κάναμε φέτος, να υπερβαίνουμε τον στόχο των εσόδων».

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και για τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «οποιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει πρώτον να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και δεύτερον να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα που το βλέπω ακόμα πιο δύσκολο».

Ακόμη υποστήριξε πως μετά τον Ιούλιο η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει προς το καλύτερο και είπε: «Συνεπώς δεν δύναται κανείς σώφρων να βγει στη δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξει ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτά που συμφωνήσαμε».

Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε «η άποψή μας είναι ότι τώρα πρέπει να τελειώσει. Το θέμα είναι συνυφασμένο με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Χωρίς εύρωστο σύστημα τραπεζικό, η διαδικασία και η προσδοκία της ανάκαμψης, θα είναι πιο δύσκολη».

Τέλος ο Νίκος Παππάς προανήγγειλε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί η προκήρυξη στο opengov για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και θα ακολουθήσει διαβούλευση.

«Ο χώρος του Τύπου είναι πολλαπλώς ταλαιπωρημένος. Θα επιμείνουμε στις 4 άδειες», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, την οποία δεσμευθήκαμε δια στόματος πρωθυπουργού ότι θα καταθέσουμε και η συνολική αίσθηση ότι πλέον η Δικαιοσύνη έχει αφεθεί να κάνει τη δουλειά της θα παγιωθεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Είχαμε ενημερώσει τον λαό για τη συμφωνία πριν τις εκλογές"

Παράταση έως 30 Ιουνίου για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ

Έως τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο οι αγρότες, προκειμένου να καταβάλουν εμπρόθεσμα την ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2015.

Την παράταση της προθεσμίας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο ΕΛΓΑ, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές πέρυσι θα πρέπει να προχωρήσουν εντός αυτής της προθεσμίας στην εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών του 2015, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως 30 Ιουνίου για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ"

Παρασκευόπουλος για υπόθεση Τσατάνη: Δεν επιτρέπονται ούτε φιλικές συζητήσεις

Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δίνεται η συνέχεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη για θέματα Δικαιοσύνης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ενημερώσει κυρίως για την υπόθεση της αναφοράς της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστικός υποστηρίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβη στο έργο της και συγκεκριμένα στην υπόθεση Βγενόπουλου που ερευνούσε. 

Από την πλευρά του ο κύριος Παπαγγελόπουλος απέκρουσε τις καταγγελίες στην Ολομέλεια της Βουλής και μίλησε για «βλακώδη σκευωρία» εναντίον του. Προανήγγειλε δε ότι σήμερα στην επιτροπή θα μιλήσει λεπτομερώς για πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

Πάντως, η διαδικασία αναμένεται να μην ολοκληρωθεί σήμερα και να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Ηδη, ο κ. Μάκης Βορίδης έχει ζητήσει να κληθούν για κατάθεση ο Ισίδωρος Ντογιάκος προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθηνών και η κυρία Τσατάνη

Παπαγγελόπουλος: Μνημείο υποκρισίας η εναντίον μου επίθεση
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε ως «μνημείο υποκρισίας, ανακρίβειας και ψευδολογίας» την εναντίον του επίθεση και ως «ερασιτεχνική προσπάθεια να με σπιλώσουν»

Ο ίδιος προανήγγελλε ότι θα αναφερθεί και στις πρόσφατες εξελίξεις με τη σύγκρουση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου  με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Αποστάσεις από Νίκο Παρασκευόπουλο: Δεν επιτρέπονται ούτε φιλικές συζητήσεις
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την όλη υπόθεση ενώ επισήμανε ότι το Σύνταγμα ορίζει ρητά τις αρμοδιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Δεν θα πάρω θέση για τους χειρισμούς της κυρίας Τσατάνη γιατί σε ζητήματα εξατομικευμένων υποθέσεων ο υπουργός δεν παίρνει θέση» είπε αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης για να προσθέσει επικεντρώνοντας ωστόσο τα πυρά του μόνο στην κυρία Τσατάνη: «δεν μπορώ να αντιληφθώ δικαστικό που έχει δικογραφία και επισκέπτεται υπουργό για να συζητήσει για την συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν επιτρέπεται ούτε φιλική συζήτηση»!

Στην συνέχεια ο κ.Παπαγγελόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις της κυρίας Αννέτας Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) είπε «Δεν γνωρίζω αν μπήκε ορθά στο αρχείο η υπόθεση Βγενόπουλου. Είναι θέμα της κας Τσατάνη». Αναφορικά με την συνάντηση είπε ότι έγινε με πρωτοβουλία της δικαστικού και πρόσθεσε«Θεώρησα αφού την είδα ότι ήρθε να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνει πειθαρχικό εναντίον της. Θεμιτό. Δεν ξέω αν ήταν εξαρχής σχεδιασμένο ή μετά το εκμεταλλεύτηκαν. Αρχικά θεωρώ ότι ήρθε ανθρώπινα. Στην συνέχεα εξελίχθηκε σε μαφιόζικο χτύπημα εναντίον μου».   «Γιατί να μην την δεχθώ;», αναρωτήθηκε για να συνεχίσει «Μου ζητά να με δει για προσωπικό θέμα. Τι είμαι άβατο; Το Αγιο ¨Ορος; Δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης. Αν της έλεγα βάλ' την αρχείο ή άσκησε δίωξη θα ήταν. Αλλά δεν μιλήσαμε για την υπόθεση».
Ωστόσο, ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος τον διέκοψε για να του επισημάνει πως«κατά την προ ημερησίας συζήτηση ο κ. Τσίπρας είπε: αυτές είναι οι πραγματικές παρεμβάσεις και όχι ότι μια εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει στον υπουργό που την παρακίνησε να μην βάλει στο αρχείο μια υπόθεση που απασχολεί το Κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης και την κοινή γνώμη»

Συμπλήρωσε δε ότι «Ο πολιτικός σας προϊστάμενος που σας διόρισε είπε στην Βουλή ότι αυτό που της είπατε αφορά την ουσία. Εσείς μετά δεν το διορθώσατε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε παρέμβαση στην ουσία της υπόθεσης. Σας καλύπτει ο κ. Τσίπρας και η ευθύνη είναι δική του γιατί χωρίς αυτόν δεν θα ήσασταν υπουργός».

Αμέσως έσπευσε να εξηγήσει ο κ.Παρασκευόπουλος που είπε «το αν η συνάντηση (σ.σ. Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη) ήταν φιλική ή ουσίας είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι. Ο πρωθυπουργός που να το γνωρίζει; Είναι υποθετικός ο λόγος του πρωθυπουργού με βάση την επικρατούσα εκδοχή»,ενώ ο κ.Παπαγγελόπουλος είπε «η ίδια η κα Τσατάνη δεν αναφέρει τίποτα για παρέμβαση στην ουσία. Λέει ότι την απείλησαν να γυρίσει την δικογραφία στην κα Ράικου. Σας θυμίζω ότι τα δημοσιεύματα δυο μήνες πριν την συνάντησή μας έλεγαν ότι παράνομα η κα Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία από την κα Ράικου».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος για υπόθεση Τσατάνη: Δεν επιτρέπονται ούτε φιλικές συζητήσεις"

Προβόπουλος: «Το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι το χρέος βρισκόταν στο 800% του ΑΕΠ»

Τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία υπολόγισε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ξεπερνούσε το 800% του ΑΕΠ, αποκάλυψε ο Γιώργος Προβόπουλος. Τόνισε, δε, ότι «τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός».

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας σημείωσε ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και έκαναν ότι δεν την έβλεπαν». Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι το 2008 το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.

Ο κ. Προβόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λανθασμένο», και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει».

Επιπλέον, ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σ' ένα φαύλο κύκλο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβόπουλος: «Το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι το χρέος βρισκόταν στο 800% του ΑΕΠ»"

Όργωσε ανάμεσα στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Αναστάτωση προκλήθηκε στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη όταν αγρότης - ιδιοκτήτης των χωραφιών όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι πρόσφυγες, άρχισε να οργώνει με τρακτέρ ανάμεσα από τις σκηνές. 

Αμέσως επενέβη η αστυνομία και τον σταμάτησε, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών, που ήταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο.

«Περίμενα αρκετό καιρό. Καταλαβαίνω τον κόσμο που είναι εδώ, αλλά πρέπει κι εγώ να ζήσω» είπε ο αγρότης Λάζαρος Ούλης, ιδιοκτήτης των 72 στρεμμάτων περιμετρικά του καταυλισμού όπου έχουν αναπτύξει οι πρόσφυγες εκατοντάδες σκηνές. 

«Θα δώσω διορία μερικές μέρες. Με διώχνει το Δημόσιο από το δικό μου χωράφι» πρόσθεσε ο κ. Ούλης, προειδοποιώντας ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, το Σάββατο το πρωί αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Όργωσε ανάμεσα στους πρόσφυγες της Ειδομένης"

Παρατείνεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ισχύ από 1/1/2016 έως και 31/12/2016.

Στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξαν σήμερα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Συνομοσπονδία, με ομόφωνη εντολή του Συνεδρίου της και υπέγραψε με εξουσιοδότηση του Διοικητικού της Συμβουλίου ο πλειοψηφών σύμβουλος Γιάννης Παναγόπουλος.

Η νέα ΕΓΣΣΕ διασφαλίζει τη συνέχιση των θεσμικών όρων που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, ενώ επαναβεβαιώνει τη συμφωνία της ΓΣΕΕ και των Εθνικών Εργοδοτικών Οργανώσεων, στην περίπτωση που αρθούν οι διατάξεις παρέμβασης στην ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της Σύμβασης (κατώτατος μισθός, ξεπάγωμα τριετιών κλπ).

Ταυτόχρονα, προβλέπει την ανάληψη δράσεων για το προσφυγικό, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για πρόσβαση στην εργασία χωρίς αποκλεισμούς, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τη συμφωνία υπογράφουν:

α) ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών

β) η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)
γ) η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)
δ) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ),
όλοι δια των νομίμων εκπροσώπων τους.

Ο βασικός σκοπός συμφωνίας, όπως αναφέρεται, είναι:

- να εξεταστούν τα θέματα της πρόσβασης, της επανένταξης, της διατήρησης και της ανάπτυξης των εργαζομένων, ώστε να καταστεί δυνατή μια πλήρης ενσωμάτωση των ατόμων στην αγορά εργασίας·
- να ενισχυθούν η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση και η γνώση των εργοδοτών, των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, όσον αφορά τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με τις αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς·
- να παρασχεθεί στους εργαζόμενους, τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους σε όλα τα επίπεδα ένα ρεαλιστικό πλαίσιο δράσης που θα τους επιτρέπει να εντοπίζουν τα εμπόδια στη δημιουργία αγορών εργασίας, χωρίς αποκλεισμούς και να τα υπερπηδούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ\real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας"

Ζητούν αποζημιώσεις για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη

Αποζημιώσεις για τις πολυήμερες καθυστερήσεις που υφίστανται από το συνεχιζόμενο για 13η ημέρα κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, το μπλακ-άουτ στο εμπορευματικό έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αναγκαστική παράκαμψη μέσω Βουλγαρίας, ζητούν ελληνικές και ξένες εταιρίες.

Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους «Τα Νέα», οι εταιρίες επικαλούνται ποινικές ρήτρες που έχουν τα συμβόλαιά τους και μιλούν για εκατοντάδες εγκλωβισμένα βαγόνια, ενώ ειδικά όσοι έχουν προορισμό την Κεντρική Ευρώπη επωμίζονται επιπλέον κόστος σε χρήμα έως 6.000 ευρώ ανά συρμό και σε χρόνο έως δύο ημέρες διαδρομή.

Εν τω μεταξύ, το βουλγαρικό δίκτυο είναι περιορισμένης δυναμικότητας και τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν ξεπερνούν καθημερινά τα τρία, ενώ μέσω του ελληνοσκοπιανού δικτύου διέρχονται τουλάχιστον έξι με επτά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας εκπρόσωποι από τις εταιρίες διεθνών μεταφορών απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τους αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, σημειώνοντας ότι κάποιοι από τους πελάτες, έχουν ρήτρες και ζητούν πλέον αποζημιώσεις.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, ούτε θα επιτρεπόταν ποτέ να γίνει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν αποζημιώσεις για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη "

«Φαντάσματα» παραμένουν 178 φορείς του Δημοσίου

Πέντε χρόνια μετά τη μνημονιακή υποχρέωση για απογραφή των δομών του Δημοσίου, 178 φορείς και οργανισμοί δεν έχουν δώσει ακόμα στοιχεία για το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου έχουν απογραφεί 208 ΝΠΔΔ, δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΙΔ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σχολικές επιτροπές των δήμων.

Ο κ. Βερναρδάκης ενημερώνει επίσης ότι στην εγκύκλιο που απέστειλε ο ίδιος στις 9 Νοεμβρίου 2015 για το ποια ΝΠΙΔ λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση σε επίπεδο άνω του 50% του προϋπολογισμού τους, μέχρι τώρα απάντησαν μόλις τρία υπουργεία.

Η προσπάθεια χαρτογράφησης του Δημοσίου καθυστερεί εξαιτίας δικαστικών εκκρεμοτήτων καθώς υπάρχουν νομικές αμφισβητήσεις σχετικά με την υπαγωγή ορισμένων ΝΠΙΔ ή κατηγοριών ΝΠΙΔ στις διατάξεις περί απογραφής.

Συγκεκριμένα, η απογραφή παρουσιάζει δυσκολία, λόγω των διατάξεων που εξαιρούν ΝΠΙΔ από τις γενικές διατάξεις του δημόσιου τομέα (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, Εστία Ναυτικών, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ.λπ.) καθώς και εξαιτίας της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ομάδων ΝΠΙΔ (όπως π.χ. πολλές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), οι οποίες εφαρμόζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης, δεν απογράφουν το προσωπικό τους.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, οι δικαστικές αυτές εκκρεμότητες καθιστούν δύσκολη την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι η διοίκηση δεν μπορεί να επιβάλει αναστολή χρηματοδότησης ή άλλες κυρώσεις εάν η υποχρέωση απογραφής ενός ΝΠΙΔ δεν επιβεβαιωθεί πέραν πάσης νομικής αμφιβολίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φαντάσματα» παραμένουν 178 φορείς του Δημοσίου"

ΠΑΜΕ: Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Πειραιά για το Ασφαλιστικό

Κλιμακώνει τις κοινοποιήσεις του το ΠΑΜΕ κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Νέες συγκεντρώσεις έχει προγραμματιστεί για σήμερα σε Αθήνα, Πειραιά και σε πολλές ακόμη πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στις 7 το απόγευμα καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, την ίδια ώρα στην Ελευσίνα στην πλατεία Ηρώων και στις 6:30 το απόγευμα στο Λαύριο στο άγαλμα των Μεταλλωρύχων.

«Πλέον γνωρίζουμε όλοι καλά τι σημαίνει η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και το αποτέλεσμά της. Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι. Δυναμώνουμε τον αγώνα παντού! Σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, σε κάθε πόλη και χωριό, στα χωράφια, στις γειτονιές» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΜΕ: Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Πειραιά για το Ασφαλιστικό"

Πεδίο μάχης ο Πειραιάς με 8 τραυματίες - Συμπλοκές Σύρων, Αφγανών

Τουλάχιστον οκτώ ελαφρά τραυματίες είναι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, ο απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά.

Η περιοχή από τις 10:30 περίπου το βράδυ της Τετάρτης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με πετροπόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πύλη Ε-2 και επεκτάθηκαν στην Ε-1.

Από τις πέτρες έγινε θραύση υαλοπινάκων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1, ενώ ο προαύλιος χώρος γέμισε από πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. 



Real.gr Επεισόδια Σύρων - Αφγανών από realmedialive 

Πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο αναφέρουν ότι αφορμή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στη γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Στο σημείο αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν όλη τη διάρκεια της νύχτας για προληπτικούς λόγους.



Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο του, ενώ στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν άμεσα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά φθάνει τα 5.800 άτομα.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 7 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" από τα Δωδεκάνησα με 1 πρόσφυγα μόνο.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεδίο μάχης ο Πειραιάς με 8 τραυματίες - Συμπλοκές Σύρων, Αφγανών"

Στους 51.393 οι πρόσφυγες στην επικράτεια

Σε 51.393 ανέρχονται σήμερα (21/3) οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρωινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα ελληνικά νησιά βρίσκονται 5.337 ξεριζωμένοι, εντός του camp στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι υπάρχουν 11.324 άνθρωποι, ενώ στην Αττική φιλοξενούνται 14.960 ψυχές.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία

Εξάλλου, λίγες ήταν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, χθες Τετάρτη και μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά και μέχρι σήμερα τα χαράματα αποβιβάσθηκαν 124 άτομα, όλα στη Λέσβο, ενώ σε Χίο και Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι Βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί, είναι 647 στη Μυτιλήνη και 211 στη Σάμο.

Στη Χίο με το παλιό καθεστώς δεν έμεινε κανένας, δηλαδή οι εκτός hot spots δομές του νησιού είναι άδειες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στα hot spots

Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μια και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο hot spots της Μόριας στη Λέσβο 2384. Στη Χίο 1449. Και στη Σάμο 218.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί σήμερα Πέμπτη από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πακιστανοί μετανάστες.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 51.393 οι πρόσφυγες στην επικράτεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news